De Nederlandse Rotogravure Maatschappij in foto's

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Nederlandse Rotogravure Maatschappij in foto's"

Transcriptie

1 De Nederlandse Rotogravure Maatschappij in foto's In het jaar 2008 krijgt de drukkerijgeschiedenis speciaal aandacht, niet alleen in Leiden, als drukkersstad van formaat, maar ook landelijk. De redactie meende hierbij niet achter te kunnen blijven en als een erg onderbelicht bedrijf de NV Nederlands(ch)e Rotogravure Maatschappij als onderwerp te kiezen. Dit zo roemruchte bedrijf, waaraan in 2006 aandacht geschonken werd tijdens een donateursbijeenkomst van de Dirk van Eek-Stichting, verdient een boek zo dik als een dissertatie, uiteraard vol met de prachtigste kleurenfoto's van het geproduceerde drukwerk, maar dat kan de stichting niet in een oogwenk voor elkaar krijgen. Hier wordt dus slechts een fotoreportage geboden, in de hoop en verwachting dat later nog eens het ideale geschiedboek over dit bedrijf zal verschijnen. Daarom is ook de inleiding over het bedrijf beknopt gehouden. De NV Ned. Rotogravure Mij. werd op 12 april 1913 ten overstaan van notaris H.M.A. Obreen opgericht door Albert Willem Frentzen, een kleinzoon van de roemruchte A.W Sijthoff en zoon van de directeur van diens Uitgeversmaatschappij. Aanleiding was de wens om gebruik te maken van een nieuwe druktechniek, de raster-koper-diepdruk, beter bekend als de rotogravure. Daarmee kon men mooiere en betere afbeeldingen maken. Met name de kwaliteit van de kleurendruk werd door de rotogravuretechniek sterk verhoogd. Daarnaast kon men door deze nieuwe techniek ook nog eens sneller drukker. De rotogravuretechniek al was in 1879 uitgevonden, maar de uitvinder had zijn procédé lang geheim gehouden. Pas in 1910 verscheen in Duitsland voor het eerst een (eenmalige) krantenuitgave. waarbij men er gebruik van maakte. Ongerwijfeld raakten de Sijrhoffs en Frentzens er via

2 JAARBOEK DIRK VAN EeK 2007 / Duitsland mee bekend; deze families hadden daar veel relaties. Uitgeverij Sijthoffzag in ieder geval heel snel de grote mogelijkheden van deze techniek In. De vader van A.W Frentzen, de schoonzoon van A.W Sijthoff, had met G.H. Sijthoff leiding gegeven aan de uitgeversactiviteiten van Sijthoff in Leiden, terwijl andere zonen van de oprichter in Den Haag, Rotterdam en Dordrecht dagbladen uitgaven. De oude Sijthoff had nog wel de algemene leiding over het bedrijf, vanaf 1886 vanuit het buitenland. In 1913 overleed A.W Sijthoff en het bedrijf werd verdeeld onder de nakomelingen. G.H. Sijthoff kreeg het Leidsch Dagblad, A.W Frentzen de andere uitgeefactiviteiten in Leiden. ' Frentzen besloot voor de nieuwe rotogravuredrukkerij een aparte onderneming op te richten, waarschijnlijk om de risico's te spreiden. Daartoe werden in een voor f aangekocht oud fabrieksgebouw aan het Galgewater 22 (voorheen de wolfabriek van Van Hartrop) de nieuwe machines geïnstalleerd en werd met dertien personeelsleden een start gemaakt. Een van de eerste tijdschriften die van de persen rolde, was de Panorama. Dit bleek meteen een schot in de roos en het bedrijf ontwikkelde zich snel. Wanneer uitsluitend naar het aantal personeelsleden gekeken wordt, zal dit blijken: van 22 in 1914 steeg dit naar 75 in 1923, 140 in 1933,220 in 1938,350 in 1951 en 630 in Omdat er onvoldoende vakkrachten te vinden waren, werden er in 1966 zelfs 25 Turkse hulpvakarbeiders in dienst genomen. Evenzo breidde het terrein zich uit; steeds meer panden in de omgeving werden aangekocht en vaak door het doorslaan van binnenmuren als pakhuis in gebruik genomen, tot er behoefte was om een groot nieuw gebouw op te trekken. Het machinepark groeide uiteraard mee en tal van bijkomende werkzaamheden (zoals alles wat met fotografie te maken had) breidden sterk uit in daartoe speciaal aangepaste of nieuwgebouwde onderkomens. Toen het complex aan het Galgewater-Weddesteeg-Noordeinde-Valkensteeg niet verder meer uitgebreid kon worden, bouwde het bedrijf in 1958 een grote loods voor onder meer papieropslag aan de Rooseveltstraar, en het kantoor vertrok in 1961 naar de panden Stationsweg 26 en 28. Ook de productie vermenigvuldigde. Naast de Panorama en sinds 1921 Cinema en Theater verschenen nieuwe tijdschriften als Wereldrevue, damesweekblad Eva, omroepgids Televizier en het ANWB-ledenblad De Kampioen.

3 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 161 Ook werden dochtermaatschappijen opgericht, soms naar aanleiding van het drukken van ander dan het gewone tijdschriftenwerk. De meeste daarvan bestonden niet zo heel erg lang (een in 1922 opgerichte fabriek voor het bedrukken van behangselpapier 'Rowalto' ging al heel snel ter ziele), maar het maakte het bedrijf er wel ondoorzichtiger door. Per saldo draaide het bedrijf echter steeds zeer bevredigend. De Rotogravuremaatschappij was een bijzonder geavanceerd bedrijf. Terwijl diverse Leidse bedrijven meer dan eens technici uit het buitenland moesten halen om machines te installeren en het personeel daarvoor te trainen, kwamen in de jaren dertig buitenlandse drukkers naar de Rotogravure in Leiden om er zelf deze moderne techniek te leren. In Amerika sprak men vol lof over 'tbe Leyden process'. Het bedrijf richtte ook zelf diepdrukkerijen in het buitenland op. Men zond ook vanuit Leiden monteurs naar het buirenland.' Overigens kwamen niet alle buitenlandse medewerkers in de jaren dertig als stagiair naar Leiden: onder hen waren ook diverse joodse vluchtelingen uit Duitsland, die door de toenmalige directeur Levisson aan werk werden geholpen. We weten dat onder meer uit de herinneringen van iemand die indertijd bij de Rotogravure werkte, maar later grote bekendheid zou verwerven als striptekenaar: Marten Toonder.' In 19G8 trad de Ned. Rotogravure Mij. toe tot het VNV-concern uit Haarlem. De directie van deze Verenigde Nederlandse Uitgeverijen reageerde op de problemen in Leiden door steeds meer productie naar Haarlem over te brengen, waar de NV Haarlemse Diepdrukindustrie nog capaciteit had. De in 1929 opgerichte eigen uitgeverij werd in 1971 opgeheven en overgeheveld. In september van dat jaar kwam de mededeling dat er zo'n 120 à 150 werknemers bedankt zouden worden, een ander deel moest in Haarlem gaan werken. Het Leidse en Haarlemse bedrijf werden samengesmolten tot de Nederlandse Rotogravure Maatschappij met als vestigingsplaats Haarlem. In februari 1973 werd de fabriek aan het Galgewater gesloten. Diverse Leidse medewerkers pendelden nog vele jaren dagelijks naar Haarlem. Hierna werden de panden grotendeels gesloopt en vervangen door nieuwe luxe appartementen. Dankzij de inspanningen van de oud-werknemer Emiel van der Hoeven is nog heel wat archiefmateriaal gespaard gebleven van vernietiging en uiteindelijk terechtgekomen in het Gemeentearchief Leiden. Daar werd het in 2001

4 JAARBOEK DIRK VAN Ee K 2007/ geïnventariseerd door P.V. van der Laaken. Veel foto's zijn in dit archief bewaard gebleven. Daarnaast beschikt de Dirk van Eek-Stichting ook over foto's van dit bedrijf; ook hiervan zijn er opgenomen. DE REDACTIE Noten 'Sijrhoff-gebouw aan de Doezastraat verdient A-status', Stielz juni 1994, 4 en E.]. Weterings, 'Vertrek Rotogravure was een schok voor Leiden', Stielz november 200 2, 4-6 en Gerard van der Harst, Leo Lucassen, Nieuw in Leiden. Plaats en betekenis van vreemdelingen in een Hollandse stad ( ) (Leiden 1998 ) Van der H arst, Lucassen, Nieuw in Leiden, 6 1.

5 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 163 De oude wolfabriek van T.W van Hartrop aan het Galgewater, die door A.W Frentzen in 1913 werd aangekocht om er de Rotogravure in te vestigen. De schoorsteen duidt op de aanwezigheid van een stoommachine, maar vermoedelijk is die nooit door de Rotogravure gebruikt. De schoorsteen is ook al snel afgebroken.

6 JAARBOEK DIRK VAN EeK Tijdens de verbouwing van 1929 werd een deel van het gebouwencomplex gesloopt, waardoor een speciaal doorkijkje op de Morspoonkazerne (links) en een deel van de Stadstimmerwerfzichtbaar werd.

7 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCH APPIJ 165 Na de verbouwing van 1929 was een deel van het gebouwencomplex aan het Galgewater van een min of meer uniforme voorgevel voorzien. Op de achtergrond is de Kweekschool voor Zeevaart te zien, met de zogenaamde Ziekenboeg aan de Weddesteeg. Het hek op de voorgrond is van de Stadstimmerwerf aan het Kort Galgewater.

8 JAARBOEK DIRK VAN EeK 2007/ De vleugel van de Rotogravure aan het Galgewater, met de driekleur in top. Voor het gebouw staan veel auto's; het was er alrijd een komen en gaan. Dit is de situatie zoals die in de jaren zestig te zien was.

9 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 167 Het deel van de Rotogravure aan het Noordeinde, waar de uitgeverij gevestigd was. De foto dateert uit Hier was wel voldoende lichtinval, maar slechts één deur, zodat hier geen grote voorwerpen naar binnen of buiten konden worden gebracht. H et Noorde inde was daar trouwens ook te druk en smal voor.

10 JAARBOE K DIRK VAN EeK 2007/ Gezien de brede ramen met vermoedelijk gietijzeren traceringen, is dit een deel van de voormalige wolfabriek van Van Hartrop, die in 1929 gesloopt werd. Links staat een zogenaamde proefpers. Op deze machine werden afdrukken gemaakt, die dienden om het zetsel na te lezen op fouten.

11 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 169 Boekhouder Van Ees zitt end voor zijn met papieren overladen bureau. De overige personeelsleden zijn vooral vrouwen. Erg ruim en licht ziet deze kamer er niet uit!

12 JAARBOEK DIRK VAN EeK 2007 / Inzijn zo te zien wat donkere kantoor is directeur R. Levisson in bespreking, mogelijk over de nieuwbouwplannen waarvan rechts een grote plaat met de plattegrond van vóór 1929 te zien is. De wanden zijn als het ware overladen met staaltjes drukwerk.

13 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 171 In een wel heel krappe en sombere ruimte worden de te reproduceren afbeeldingen bekeken en eventueel geretoucheerd of anderszins bewerkt. Wellicht is dit een van de vele huizen die na aankoop op eenvoudige wijze in gebruik werden genomen voor activiteiten ten behoeve van het bedrijf.

14 JAARBOEK DIRK VAN EeK 2007/ Het 25-jarig bestaan in 1938 leverde uiteraard een samenzijn van directie, personeel en commissarissen op. Hier wordt directeur R. Levisson toegesproken.

15 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 173 De cilinders waren een zeer belangrijk onderdeel van de drukpersen. Het onderhoud daaraan was dan ook een uiterst nauwgezet werk. Ook het regelmatig schoonmaken luisterde heel nauw.

16 JAARBOEKDIRK VAN Ee K 2007 / Met het groter worden van de drukpersen en de op lagen werden ook de rollen papier steeds groter, zwaarder en onhandelbaarder. Vooral de aanvoer over water werd moeilijker. Daarom werd in de Rooseveltstraat een magazijn gebouwd.

17 NEDERLANDSE ROTOGRAVURE MAATSCHAPPIJ 175 Een aantal werknemers op de kiek op een binnenplaats waar de verschillen in metselwerk duidelijk maken dat er nieuwe deuren en een ventilatierooster later aangebracht zijn. Opvallend is dat van de geportretteerden slechts twee vrouw zijn en dat er veel jonge gastarbeiders tussen zitten.

18 JAARBOEK DIRK VAN EeK 2007/ Wie met lood (of chemicaliën) omging, liep het risico ermee besmet te worden, en als een soort 'tegengif' moesten de werknemers vooral melk drinken. Hier wordt tussendoor even snel een slok genomen.

G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij "de Voorwaarts") (Oud Wijnkopers)

G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij de Voorwaarts) (Oud Wijnkopers) G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij "de Voorwaarts") (Oud Wijnkopers) Gerrit Oud, zoon van tabaksfabrikant Pieter Oud, plaatste in de Purmerender courant van zondag 6 mei 1877 een advertentie. De naam Oud

Nadere informatie

Gé Peters en Anton Blom: dank voor jullie onvoorwaardelijke steun en vertrouwen bij het tot stand brengen van dit boek.

Gé Peters en Anton Blom: dank voor jullie onvoorwaardelijke steun en vertrouwen bij het tot stand brengen van dit boek. Ter geleide Wat voor mij de feitelijke reden voor het samenstellen van dit boek is, dat over de historie van een groot aantal oude Deventer bedrijven wel de nodige informatie te vinden is, maar juist niet

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie

Victor Hugo. Victor Hugo in vol ornaat

Victor Hugo. Victor Hugo in vol ornaat Victor Hugo Victor Hugo in vol ornaat Op deze foto, uit 1976, staat een van de bekendste gebouwen van Cuijk. Voor velen is dit gebouw bekend als 'Victor Hugo', bij anderen is het bekend als het dienstencentrum.

Nadere informatie

Sabeth van der Voort GAR1B 30/01/2015. Research Docent: Harald Warmelink observatie creatieve mindset HER

Sabeth van der Voort GAR1B 30/01/2015. Research Docent: Harald Warmelink observatie creatieve mindset HER Sabeth van der Voort GAR1B 30/01/2015 Research Docent: Harald Warmelink observatie creatieve mindset HER Inleiding Definitie van een ritueel De meeste rituelen die ik ben tegengekomen hadden veel te maken

Nadere informatie

Goes toen Goes nu. 12 september 2009 Wandelroute van de Werkgroep Open Monumentendag

Goes toen Goes nu. 12 september 2009 Wandelroute van de Werkgroep Open Monumentendag Goes toen Goes nu 12 september 2009 Wandelroute van de Werkgroep Open Monumentendag Colofon Het thema van Open Monumentendag 2009 is Op de kaart De Werkgroep Open Monumentendag heeft dit jaar gekozen voor

Nadere informatie

S. M. VOLKSDRUKKERIJ HOOGPOORT, 27, GENT

S. M. VOLKSDRUKKERIJ HOOGPOORT, 27, GENT t««~~-~. S. M. VOLKSDRUKKERIJ HOOGPOORT, 27, GENT Vanaf 1 Januari 1931 : St-Pietersnieuwstraat, 68, Gent De eerste, de oudste, de grootste, de belangrijkste der Belgische Socialistische Coöperatieve Drukkerijen

Nadere informatie

Pieter Zillesen ( ) zandgraf 716, vak K Gemeenteraadslid en fabrikant

Pieter Zillesen ( ) zandgraf 716, vak K Gemeenteraadslid en fabrikant Pieter Zillesen (1838-1902) zandgraf 716, vak K Gemeenteraadslid en fabrikant Personalia Geboren: 12 september 1838 te Amsterdam Zoon van: Frederic Corneille Zillesen en Johanna Jacoba Portielje Gehuwd

Nadere informatie

Door de jaren heen werden verschillende Auto-en schadeherstel bedrijven c.q.dealerschappen overgenomen door de Gebroeders Vervaet.

Door de jaren heen werden verschillende Auto-en schadeherstel bedrijven c.q.dealerschappen overgenomen door de Gebroeders Vervaet. Hoe het begon... Frans en Richard Vervaet,opgegroeid tussen machines in een loonwerkersgezin, startten in 1957 een klein bedrijfje op, waarin ze zich specialiseerden in het repareren en onderhouden van

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

expositie boek theater - documentaire

expositie boek theater - documentaire expositie boek theater - documentaire De tijd daarna laat het verloop van hiv en aids zien door de afgelopen jaren heen. Voor het project zijn 30 hiv dragers geïnterviewd en beschreven door Erwin Kokkelkoren.

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Bottelstraat 10 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2743, 2744 Redengevende omschrijving

Nadere informatie

Flexibiliteit in totaaloplossingen

Flexibiliteit in totaaloplossingen Flexibiliteit in totaaloplossingen www.totalsystems.nl Custom made onder één dak Total Systems is specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van geavanceerde, compleet geautomatiseerde machines

Nadere informatie

Gemeentelijk monument nr. : LEE 1. Adres : Maarsbergseweg 21-23. Kadastrale aanduiding : LSM00 B 00588 G 0000. : 1929-1933 en later

Gemeentelijk monument nr. : LEE 1. Adres : Maarsbergseweg 21-23. Kadastrale aanduiding : LSM00 B 00588 G 0000. : 1929-1933 en later Gemeentelijk monument nr. : LEE 1 Adres : Maarsbergseweg 21-23 Plaats : Leersum Kadastrale aanduiding : LSM00 B 00588 G 0000 Bouwjaar Type : 1929-1933 en later : Industrieel complex Omschrijving Inleiding

Nadere informatie

Auto. Inleiding. Geschiedenis van de auto

Auto. Inleiding. Geschiedenis van de auto Auto Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel mensen dagelijks gebruik van de auto maken en onze wereld zonder auto's nauwelijks meer voor te stellen is. Bovendien wist ik er zelf ook nog niet

Nadere informatie

Tekst: Luna Andrea Foto s: Gerard Neijts

Tekst: Luna Andrea Foto s: Gerard Neijts Verzamelde oude en nieuwe verhalen / verslagen van Regio West door Gerard Neijts Derde jaargang Nr. 8 In deze aflevering: Walhalla van klassieke auto s Tekst: Luna Andrea Foto s: Gerard Neijts Pagina 2

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Nederlandsche Bank N.V., president Willem Ferdinand Mogge Muilman, 1835-1844

Inventaris van het archief van de Nederlandsche Bank N.V., president Willem Ferdinand Mogge Muilman, 1835-1844 Nummer Toegang: 2.25.69.05 Inventaris van het archief van de Nederlandsche Bank N.V., president Willem Ferdinand Mogge Muilman, 1835-1844 De Nederlandsche Bank N.V. De Nederlandsche Bank: Olaf Borgers

Nadere informatie

Gekroonde Haanpoort. Leiden

Gekroonde Haanpoort. Leiden Gekroonde Haanpoort Leiden 10 _Gekroonde Haanpoort 10 Leiden Ruim en comfortabel wonen in industrieel erfgoed in hartje Leiden? In de Leidse binnenstad, aan de Middelstegracht, doet zich een unieke kans

Nadere informatie

verborgen trappen Utrecht verhaalt: onzichtbaar personeel bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Doornbur gh/ Stenen huis (architectuur)/

verborgen trappen Utrecht verhaalt: onzichtbaar personeel bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Doornbur gh/ Stenen huis (architectuur)/ Utrecht verhaalt: verborgen trappen onzichtbaar personeel bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Doornburgh/ Onzichtbaar (personeel) versie 18 j an 2016/ 1 Doornburgh/ Onzichtbaar (personeel) versie

Nadere informatie

JAARBOEK DIRK VAN ECK 2013. Portret van Dirk van Eck achter zijn bureau in huize Pomona (Leiden januari 1930) [foto: W. Bleuzé].

JAARBOEK DIRK VAN ECK 2013. Portret van Dirk van Eck achter zijn bureau in huize Pomona (Leiden januari 1930) [foto: W. Bleuzé]. 18 Portret van Dirk van Eck achter zijn bureau in huize Pomona (Leiden januari 1930) [foto: W. Bleuzé]. De Dirk van Eck-Stichting (1987-2012) EEN KWART EEUW GESCHIEDENIS IN BEELD IN dit laatste jaarboek

Nadere informatie

De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes.

De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes. De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes. 276 De Generaal J.B. van Heutszkazerne in beeld door Ernst

Nadere informatie

Archief N.V. Verenigde bedrijven Beckers, Becking & Bongers, 1920-1974

Archief N.V. Verenigde bedrijven Beckers, Becking & Bongers, 1920-1974 Archief N.V. Verenigde bedrijven Beckers, Becking & Bongers, 1920-1974 1 Stukken betreffende de inwisseling van bewijzen van aandeel tegen certificaten van aandeel, met bijlagen, 1967 2 Krantenartikelen

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 8 Industrieel erfgoed en herbestemming in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Fabrieken van vroeger 1. Oude foto s en wist jedat? De volgende foto s zijn

Nadere informatie

Werk in uitvoering De ateliercollectie Kunstwerkplaatsen Esser Weert Drs. John van Cauteren Conservator Gemeentemuseum Weert (Nederland) Gemeentemuseum Weert Gemeentemuseum de Tiendschuur, lokale historie

Nadere informatie

Johann Friederich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur

Johann Friederich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur Johann Friederich Meiners (1857-1908) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners (1891-1918) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur Personalia Johann Friederich Meiners Geboren: 20 februari 1857

Nadere informatie

door Guus Wiegerinck Waarom een diorama van dat punt? Mijn grootouders woonden in de jaren '50 aan de Rijksstraatweg

door Guus Wiegerinck Waarom een diorama van dat punt? Mijn grootouders woonden in de jaren '50 aan de Rijksstraatweg door Guus Wiegerinck Het stukje Wie ben ik? in het vorige nummer eindigde met een cliffhanger: een foto van een elektriciteitshuisje en de zin Volgende keer vertel ik wat bovenstaande foto met mijn hobby

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

POST en TELEGRAAFKANTOOR.

POST en TELEGRAAFKANTOOR. POST en TELEGRAAFKANTOOR. Boxmeer kende sinds 1827 een distributiekantoor voor poststukken. Een echt kantoor werd in 1850 ingericht. Ruim 130 jaar kent Boxmeer dus een kantoor voor posterijen. Zo n 110

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren.

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. WAT ANDEREN DOEM NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. Plaats : De Vaart, Hilversum, aanvang 20.00 uur. 25 januari 1984 Lezing, samen met "Albertus

Nadere informatie

STICHTING FONDSWERVING voor het. Levensbeschouwelijk Centrum Nieuwbouw. Meander Medisch Centrum RAPPORT BETREFFENDEDE JAARREKENING 2013

STICHTING FONDSWERVING voor het. Levensbeschouwelijk Centrum Nieuwbouw. Meander Medisch Centrum RAPPORT BETREFFENDEDE JAARREKENING 2013 STICHTING FONDSWERVING voor het Levensbeschouwelijk Centrum Nieuwbouw Meander Medisch Centrum RAPPORT BETREFFENDEDE JAARREKENING 2013 RAPPORT BETREFFENDE DE JAARREKENING 2013 INHOUDSOPGAVE 1.1 Informatie

Nadere informatie

Rijks, Provinciale en Gemeentelijke Monumenten Lijst Erica

Rijks, Provinciale en Gemeentelijke Monumenten Lijst Erica Rijks, Provinciale en Gemeentelijke Monumenten Lijst Erica Rijksmonumenten Tegeltjespand 1 Hoek Havenstraat Verlengde Vaart N.Z. Voormalige directeurswoning van de N.V. Friesche Veen Maatschappij, vermoedelijk

Nadere informatie

Archief Kunsthandel Goupil (Den Haag)

Archief Kunsthandel Goupil (Den Haag) Nummer Toegang: NL-HaRKD-0355 Archief Kunsthandel Goupil (Den Haag) Marcia Zaaijer, 1933, 1999; Lidy Visser, 2013 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) 1933, 1999, 2013 This finding aid

Nadere informatie

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede.

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Inleiding Bij het invoeren van een Heemsteedse huwelijksakte van het echtpaar Hooreman-Kortenhof

Nadere informatie

Vaas voor een wiskundige

Vaas voor een wiskundige Vaas voor een wiskundige Vendu Notarishuis (Rotterdam) Designveiling 29-6-2015, lot no. 2007 Onderzoek en tekst: Laurens Geurtz Een nieuwe richting Eind jaren 30 ontstaat een figuratieve richting in het

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

HILVERSUMS HISTORIE DUITSE DIENSTBODEN IN HILVERSUM

HILVERSUMS HISTORIE DUITSE DIENSTBODEN IN HILVERSUM HILVERSUMS HISTORIE DUITSE DIENSTBODEN IN HILVERSUM De immigratie van Duitse dienstboden naar Hilversum in de periode van 1 januari 1919 tot 1 januari 1925 (vervolg en slot) door Helma Ketelaar Het tweede

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8

augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8 Pensioen krant augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8 Pensioenheld Nieuws Ik vind het leuk om iets nieuws te leren

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

De gedaanteverwisseling van het Leidsche Postkantoor.

De gedaanteverwisseling van het Leidsche Postkantoor. De gedaanteverwisseling van het Leidsche Postkantoor. In de prentverzameling van het Gemeente-archief bevindt zich een teekening in waarop het derde huis van links het Postkantoor in 1788 voorstelt. Deze

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

De familie Mak en het oude Spijkenisse. Lesbrief stadswandeling en bezoek museum/groentewinkel MAK

De familie Mak en het oude Spijkenisse. Lesbrief stadswandeling en bezoek museum/groentewinkel MAK De familie Mak en het oude Spijkenisse Lesbrief stadswandeling en bezoek museum/groentewinkel MAK Aan het einde van de Boezem zie je het gemaal, toen nog met grote schoorsteen ernaast, en korenmolen Nooitgedacht,

Nadere informatie

Bijpostkantoren AMSTERDAM AMSTERDAM-AMSTEL

Bijpostkantoren AMSTERDAM AMSTERDAM-AMSTEL Bijpostkantoren Een aantal bijpostkantoren van o.a. Amsterdam, Apeldoorn, Scheveningen en s-gravenhage ontving, naast de dagtekeningstempels ook een nummerstempel, gelijk aan het postkantoor waaronder

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 September 2015

Nieuwsbrief 6 September 2015 Stichting In de Wingerd Gezinshuis In de Wingerd Hullenweg 6 Hullenweg 6 8191 LB Wapenveld 8191 LB Wapenveld secretarisindewingerd@gmail.com 038-3376189 www.indewingerd.nl indewingerd@gmail.com www.indewingerd.nl

Nadere informatie

inventaris van een huisarchief (2015)

inventaris van een huisarchief (2015) inventaris van een huisarchief 1882-1982 (2015) Titel Huisarchief Piet Heinstraat 119 Auteur Carla van Beers Drukkerij BraveNewBooks 2015 Carla van Beers Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

EFTA-BENELUX FLEXO AWARDS 2015

EFTA-BENELUX FLEXO AWARDS 2015 EFTA-BENELUX FLEXO AWARDS 2015 - RICHTLIJNEN VOOR DE JURY - INLEIDING EFTA-Benelux (EFTA) heeft deze richtlijnen voor u samengesteld om door te nemen vóór het jureren zodat ze een hulpmiddel kunnen zijn

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

projecties nummer februari 2005

projecties nummer februari 2005 projecties 12 nummer februari 2005 KO N I N K L I J K T H E AT E R C A R R É een van de meest bijzondere theaters van Nederland Op 15 november 2004 werd Koninklijk Theater Carré in Amsterdam officieel

Nadere informatie

Isah maakt het met TOPdesk en TFS

Isah maakt het met TOPdesk en TFS Juni 2014, nummer 2, jaargang 16 Isah maakt het met TOPdesk en TFS Verder in dit nummer: Shared Service Management in de praktijk Service leveren zoals uw klant het wil Wat kunt u leren van uw concurrent?

Nadere informatie

Wonen op historische grond

Wonen op historische grond Wonen op historische grond IJsselmonde is teruggekeerd naar de Maas. Langs de oevers hebben scheepswerven en houthandels plaats gemaakt voor woningen, winkels, een bioscoop, een politiebureau en kantoren.

Nadere informatie

Gemengd Amsterdam * in cijfers*

Gemengd Amsterdam * in cijfers* Gemengd Amsterdam * in cijfers* Tekst: Leen Sterckx voor LovingDay.NL Gegevens: O + S Amsterdam, bewerking Annika Smits Voor de viering van Loving Day 2014 op 12 juni a.s. in de Balie in Amsterdam, dat

Nadere informatie

Projectverslag. Verslag van het project: Nieuw- en verbouw van Polarcup Benelux te Groenlo. Integratie Polarcup Groenlo Vestigingen

Projectverslag. Verslag van het project: Nieuw- en verbouw van Polarcup Benelux te Groenlo. Integratie Polarcup Groenlo Vestigingen Verslag van het project: Nieuw- en verbouw van Polarcup Benelux te Groenlo. Integratie Polarcup Groenlo Vestigingen Geschreven door: Henk van Zomeren 10 december 1998 Projectnaam: Integratie vestigingen

Nadere informatie

Naast kwaliteit, kijken we ook altijd naar kosten. Arjan Dogterom Head of IT. Vast Mobiel VastMobiel

Naast kwaliteit, kijken we ook altijd naar kosten. Arjan Dogterom Head of IT. Vast Mobiel VastMobiel Naast kwaliteit, kijken we ook altijd naar kosten Arjan Dogterom Head of IT Partner Logistics is altijd bereikbaar en bespaart op telefoonkosten met Intercity Zakelijk Partner Logistics is een bedrijf

Nadere informatie

MET FOTOGRAFIE ALS BASIS SAMEN OP ZOEK NAAR EEN CREATIEF, UNIEK RESULTAAT

MET FOTOGRAFIE ALS BASIS SAMEN OP ZOEK NAAR EEN CREATIEF, UNIEK RESULTAAT CR MET FOTOGRAFIE ALS BASIS SAMEN OP ZOEK NAAR EEN CREATIEF, UNIEK RESULTAAT C E E S R O E L O F S P H O T O G R A P H Y Huiskamer met foto Deze foto is afgewerkt op hoogwaardig fotopapier (lambda), met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

Waar komen uw lagers vandaan? Lees meer over het toenemende aantal vervalsingen

Waar komen uw lagers vandaan? Lees meer over het toenemende aantal vervalsingen Waar komen uw lagers vandaan? Lees meer over het toenemende aantal vervalsingen Als u voor SKF kwaliteit betaalt, moet u die ook krijgen. Als u SKF lagers of andere producten afneemt van nietgeautori seerde

Nadere informatie

Pakhuis Ten Hove. Werken op de mooiste plek van Deventer

Pakhuis Ten Hove. Werken op de mooiste plek van Deventer Pakhuis Ten Hove Werken op de mooiste plek van Deventer Werken in één van de leukste wijken van Deventer. In een buurt waar gewoond én gewerkt wordt. Op een inspirerende plek waar u elke dag opnieuw met

Nadere informatie

scheepswerf Draaisma, Franeker.

scheepswerf Draaisma, Franeker. Archief van scheepswerf Draaisma, Franeker. Inleiding Het archiefmateriaal is afkomstig van de werf Welgelegen van de firma Draaisma te Franeker. Een groot deel van het archiefmateriaal werd bewaard bij

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort 334010 Smallepad 5 Geelgieterij Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 3 334042, 334035, 334027 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Geelgietersstraat

Nadere informatie

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet Dutch Health Tec Academy, Utrecht 100% transformatie van leegstaande bedrijfshal met kantoor naar onderwijsgebouw en kenniscentrum 90% hergebruik van bestaand casco winnaar van de VGME Award 2011 Voor

Nadere informatie

School B aan de Soendastraat.

School B aan de Soendastraat. School B aan de Soendastraat. In augustus 1908 kreeg Schoten een tweede openbare lagere school. De hoofdingang lag aan de Soendastraat, waardoor de school al gauw de Soendaschool werd genoemd. Hoe blij

Nadere informatie

K.v.K. 40.536.902, Amsterdam. ABN AMRO 46.16.01.540 www.verenigingaaneen.nl Pagina 1 van 6

K.v.K. 40.536.902, Amsterdam. ABN AMRO 46.16.01.540 www.verenigingaaneen.nl Pagina 1 van 6 Vereniging Postbus 95168 1090 HD Amsterdam Pagina 1 van 6 Verslag 1990-2006 Vereniging AANEEN te Amsterdam Inhoudsopgave: A. Verslag 1990-2006... 2 Amsterdam, 2006. www.verenigingaaneen.nl Pagina 1 van

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Nederlands- Indische Portland Cement Maatschappij, (1971)

Inventaris van het archief van de Nederlands- Indische Portland Cement Maatschappij, (1971) Nummer archiefinventaris: 2.20.37.02 Inventaris van het archief van de Nederlands- Indische Portland Cement Maatschappij, 1910-1961 (1971) Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 1984 Copyright:

Nadere informatie

Machinestempels als verzamelgebied (4) Jos M.A.G. Stroom.

Machinestempels als verzamelgebied (4) Jos M.A.G. Stroom. Machinestempels als verzamelgebied (4) Jos M.A.G. Stroom. In de vorige aflevering heb ik aandacht besteed aan de machinestempels uit de Kerst- en Nieuwjaarsperiode (KNJ), die elk jaar opnieuw weer voor

Nadere informatie

Eindverslag project. Dialoog en diversiteit in beeld in Eindhoven

Eindverslag project. Dialoog en diversiteit in beeld in Eindhoven Eindverslag project Dialoog en diversiteit in beeld in Eindhoven 16 februari 2012 Inhoud 1. Aanleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Start en verloop van het project 4 4. Bannieren in de stad 6 5. Expositie Van

Nadere informatie

Archief van Maggi s Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger

Archief van Maggi s Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger Archief van Maggi s Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger Tessa de Boer Algemene kenmerken Toegangsnummer: 1291 Periode: 1897-1983 Archiefvormer Maggifabriek, Nestlé Inleiding Julius Maggi begon

Nadere informatie

Vivian ter Huurne (Weddingplanner)

Vivian ter Huurne (Weddingplanner) PRIJSLIJST 2016 Jullie bruiloft is eigenzinnig, vol emotie en met oog voor detail. Jullie trouwen bij een locatie die iets met jullie doet, of dit nu een groot landgoed is of juist bij jullie ouders in

Nadere informatie

De Merode. Driehoefijzersstraat 72, Zevenbergschen Hoek

De Merode. Driehoefijzersstraat 72, Zevenbergschen Hoek De Merode Driehoefijzersstraat 72, Zevenbergschen Hoek Foto's Zevenbergschen Hoek De Merode Kenmerken Adres Driehoefijzersstraat 72 Huidige functie Bedrijfswoning Postcode/plaats Oorspronkelijke functie

Nadere informatie

Museum Vaassen Historie

Museum Vaassen Historie Museum Vaassen Historie 1591 Arnhem Jansz. van Aelst 1593 Apeldoorn Johan. van Steenbergen de Jonge (Later in het bezit van Andries en Lodewijk van Aelst zonen van Jansz.) 1597 Hattem Johan van der Schuur

Nadere informatie

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam.

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam. PostMasters Inleiding Postmasters is een franchiseformule in Nederlandvoor alle postzaken en print werk bent u hier bij het goede adres. Het motto van Postmasters is we deliver en dat is wat ze de klant

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Jan Scheltema ( ) keldergraf 122, vak B Fabrikant en gemeenteraadslid

Jan Scheltema ( ) keldergraf 122, vak B Fabrikant en gemeenteraadslid Jan Scheltema (1824-1891) keldergraf 122, vak B Fabrikant en gemeenteraadslid Personalia Geboren: 30 oktober 1824 te Leiden Zoon van: Jacobus Jansz. Scheltema en Henriëtte Wilhelmina Jannette Walen Gehuwd

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

ABN AMRO Risicoverzekering

ABN AMRO Risicoverzekering Voorwaarden 1304 ABN AMRO Risicoverzekering Wat staat er in deze voorwaarden? Blad 1: Algemene afspraken Blad 3: Wat mag u van ons verwachten? Blad 5: Wat verwachten wij van u? Blad 6: Wat mag u veranderen

Nadere informatie

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG)

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG) 1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG). - 14 - - 15 - 3.23 3.24 3.26 3.25 vastgesteld. De verdieping in het voorhuis van dit pand had geen schouw, een balklaag met gekantrechte

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 334010 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Geelgieterij Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Omschrijving snijfaciliteit (voorheen Feuchtwangen Duitsland )

Omschrijving snijfaciliteit (voorheen Feuchtwangen Duitsland ) Introductie In dit document zijn de huidige en de toekomstige beschrijving gegeven van de werkzaamheden van Indicator Systems B.V. te Wormerveer. Indicator Systems B.V. is de eigenaar van het pand Samsonweg

Nadere informatie

Digitale (r)evolutie in België anno 2009

Digitale (r)evolutie in België anno 2009 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 9 februari Digitale (r)evolutie in België anno 9 De digitale revolutie zet zich steeds verder door in België: 71% van de huishoudens in

Nadere informatie

www.degrootefabrieke.be

www.degrootefabrieke.be www.degrootefabrieke.be Deze oude spinnerij die sinds 1907 het dorpsgezicht van Avelgem meebepaalt en een halve eeuw geleden nog de belangrijkste werkgever was in de gemeente, is in een zeldzaam goede

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

De geschiedenis van Ploeger Machines

De geschiedenis van Ploeger Machines Ploeger is een Nederlandse fabrikant van oogstmachines en is gespecialiseerd in de groente verwerkende industrie. Men maakt machines voor: erwten, tuinbonen en flageolet bonen sperziebonen spinazie e.a.

Nadere informatie

Saskia van den Heuvel MISSCHIEN GEBEURT ER VANDAAG IETS. Gedichten. Muitgeverij. Mmarmer. m armer

Saskia van den Heuvel MISSCHIEN GEBEURT ER VANDAAG IETS. Gedichten. Muitgeverij. Mmarmer. m armer Saskia van den Heuvel MISSCHIEN GEBEURT ER VANDAAG IETS Gedichten Muitgeverij m armer Mmarmer Mmarmer M INHOUD KANTOOR Ode 13 Wat we zeiden toen we het ons nog herinnerden 14 Ze hebben het beste met ons

Nadere informatie

Achter de kastanjebomen.

Achter de kastanjebomen. Achter de kastanjebomen. www.sibomat.be Je merkt het als je het huis nadert: hier gaan smaak en sfeer samen. Carine B. en Jean Paul D., beiden met pensioen, bouwden een huis om samen van het leven te genieten.

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Mijn dochter; boulimia en borderline

Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline E.M. van der Linden Schrijver: E.M. van der Linden Coverontwerp: via Brave New Books ISBN: 9789402130331 E.M. van der Linden Dit

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

Drukkerij K. Steensma,1938-1941

Drukkerij K. Steensma,1938-1941 Het is al weer vele jaren geleden dat drukkerij Steensma was gevestigd aan de Koestraat, ongeveer ter hoogte waar nu de ingang is van het Willem Eggert Centrum. Omstreeks 1880 was de drukkerij ondergebracht

Nadere informatie

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest 76 Herenhuis januari/februari 2013 Getalenteerde kunstenaar beschilderde eigen woning en winkel Decoratieschilderingen van top tot teen Eind 2013 worden twee

Nadere informatie

Te koop. Markt 10. 2801 JG Gouda. Basis Bedrijfshuisvesting Lage Gouwe 2 2801 LG, Gouda Telefoon: (0182) 525 700 E-mail: gouda@basis.

Te koop. Markt 10. 2801 JG Gouda. Basis Bedrijfshuisvesting Lage Gouwe 2 2801 LG, Gouda Telefoon: (0182) 525 700 E-mail: gouda@basis. Te koop Markt 10 2801 JG Gouda Basis Bedrijfshuisvesting Lage Gouwe 2 2801 LG, Gouda Telefoon: (0182) 525 700 E-mail: gouda@basis.nl Omschrijving Algemeen: Deze op prominente locatie gelegen winkel-/ horecaruimte

Nadere informatie

Beginnen. met. Genealogie

Beginnen. met. Genealogie Beginnen met Genealogie Wim van t Einde Beginnen met genealogie Veel mensen zijn geïnteresseerd in hun voorouders. Het is voor veel van hen echter lastig om te beginnen. Doordat ze niet weten waar ze

Nadere informatie

Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven?

Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven? Israël opgeroepen tot gehoorzaamheid. Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven? Zie Deuteronomium 4, 5, 6 en 7 Nadat Mozes de wet in het openbaar

Nadere informatie