Juryverslag en achtergrondinfo bij de 5 genomineerde dichtbundels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juryverslag en achtergrondinfo bij de 5 genomineerde dichtbundels"

Transcriptie

1 De jury schreef voor ieder van de 5 genomineerde bundels een kort juryverslag. De vakjury van de 7 de Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur Radio 1) en bestaat verder uit Thomas Blondeau (schrijver, dichter, journalist), Eva De Roovere (singer-songwriter), Toon Horsten (hoofdredacteur De Stripgids/ journalist De Standaard) en Yra van Dijk (prof. Nederlandse Letterkunde, Universiteit Amsterdam). Boven water van Miguel Declercq (Arbeiderspers) Boven water is een bundel die hartverscheurend is in zijn ongekunsteldheid. De gedichten van Miguel Declercq lezen als een reeks bekentenissen in ontoereikendheid zonder dat het ooit larmoyant of geposeerd neerslachtig wordt. Het is een bundel die haast onnadrukkelijk lijkt te zijn geschreven, zonder gekoketteer met techniek of kennis. Wat Declercq virtuoos maakt, is dan ook moeilijk te benoemen. Is het de combinatie van emotionele diepte met uiterst toegankelijke taal? Het spaarzame maar krachtige gebruik van metaforen? Die ongrijpbare zeggingskracht is een zeldzaamheid onder de ingezonden bundels. Boven water doet aan als een schrijnende getuigenis, maar dan terloops opgetekend. Terloops maar groots. Boven water Tien jaar lang liet Miguel Declercq als schrijver en dichter nauwelijks iets van zich horen. Was hij druk met andere dingen? Was hij teleurgesteld in de literatuur? Vloeide er niets meer uit zijn pen? Bestond hij eigenlijk nog wel? De werkelijkheid is ingewikkeld. Maar in Boven water vertelt hij in een veertigtal introspectieve gedichten, die zich aaneenrijgen als een verhalenkrans, waarom hij zo lang niet thuis gaf. Zijn dichterschap blijkt een wending te hebben genomen naar een poëzie van meer persoonlijke aard: kritisch en weemoedig, lyrischer dan ooit. Miguel Declercq Miguel Declercq (Oostende 1976) schrijft en tekent. Hij publiceerde de dichtbundels Person@ges (bekroond met de Hugues C. Pernathprijs 1998) en Zomerzot/Somersault, alsook de experimentele roman Wat Chloë overkwam. Vervolgens liet hij tien jaar lang nauwelijks iets van zich horen. In Boven water vertelt hij u waarom.

2 De oksels van de bok van Annemarie Estor (Wereldbibliotheek) De jury bekroonde twee jaar geleden al het debuut van Annemarie Estor. Haar bundel De oksels van de bok gaat eigenzinnig door op de toen blootgelegde en unieke poëtica. Met een zinnelijke beeldtaal creëert Estor een gedurfde nieuwe mythologie over een verboden en destructieve liefdesrelatie tussen een jonge vrouw en een half dierlijke/half duivelse, half menselijke/half goddelijke verleider. Geworteld in Kalmthoutse grond verft Estor plastische beelden en boetseert ze met taal vele betekenis- en leeslagen. Daarbij staan de verzen krachtig op zichzelf maar vormen ze ook een vanzelfsprekend organisch onderdeel van de grotere poëtische vertelling. De oksels van de bok De oksels van de bok is een eigentijdse mythe in dichtvorm. In een duivels ritme beschrijft het verhaal de liefdesgeschiedenis tussen de sater Izem en een jonge vrouw. Izem - half mens, half dier, half aards, half hemels - bezit bovenaardse charmes waarmee hij haar volledig in zijn macht krijgt. Dit is geen zuinig bemeten poëzie, het is knallend taalvuurwerk, een schitterende schakeling van woorden waarin plant en mens, mens en dier schering en inslag worden van een feestelijk natuurtapijt met taferelen die een dionysische roes oproepen. (Poëziekrant) Annemarie Estor Annemarie Estor ( 1973) won met de dichtbundel Vuurdoorn me (2010) de Herman de Coninckprijs 2011 voor het beste debuut. Ze is naast dichter ook cultuurwetenschapper en redacteur bij het cultureel-maatschappelijk tijdschrift Streven.

3 Blinde gedichten van Delphine Lecompte (De Bezige Bij Antwerpen) Delphine Lecompte draagt haar Blinde gedichten op aan haar bruisende, briesende moeder. Daarmee schildert ze al dadelijk een personage uit een roman van Roald Dahl, of uit een film van Tim Burton. Lecompte vertelt verhalen die je op verkeerde benen door tijd en ruimte verloren laten lopen. Ze schrijft met humor over werkelijkheden die direct toespreken en aanspreken. Ze dicht de dingen menselijke eigenschappen toe: een leugenachtige handpalm, een grootmoedige laars. Haar anekdotes zweven ergens tussen herkenbaarheid en dagdromen. Tussen mijmering en (des)illusie. Tussen zin en onzin. Een wereld waar het goed toeven is. Delphine Lecompte Delphine Lecompte ( 1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel De dieren in mij viel twee keer in de prijzen: ze kreeg de C. Buddingh -prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Af en toe vult ze grootwarenhuisrekken met melkflessen en blikken dolfijnvriendelijke tonijn, wandelt ze met de waterschuwe spaniëls van bedlegerig geworden ex-kolonialen, voedert ze epileptische otters in illegale dierentuinen. Ze heeft een achtenzeventigjarige muze die kaas voor haar koopt en op tijd zegt dat het tijd is om te gaan slapen. In januari 2012 verscheen de bundel Blinde gedichten. Midden februari 2013 wordt haar nieuwe dichtbundel Schachten en amuletten verwacht. Blinde gedichten De derde dichtbundel van Delphine Lecompte is haar eerste ambitieuze, voldragen worp. Er wordt afgerekend met surrogaatvaders en er is geen plaats meer voor kleingeestige vetes. De moeder hoeft niet vermoord te worden en de muze wordt driedimensionaal. Het zijn ikgedichten, maar het is wel een ik die genadig is voor anderen. Voor zichzelf blijft ze compromisloos spottend en kastijdend.

4 Stormen, olielekken, motetten van Xavier Roelens (Atlas Contact) Kan poëzie ook ADHD hebben? In dat geval is de bundel stormen, olielekken, motetten van Xavier Roelens een ernstig geval. Aan alle kanten barst het werk uit zijn voegen in pure vertel- en dichtdrift. In West-Vlaams dialect, in onstuitbaar proza zonder spatje wit, of in lange regels die van de bladzijde aflopen en verdwijnen. De overrompelende tsunami die in het eerste deel beschreven wordt, houdt en zwelt aan, tot in de laatste, rustiger gedichten, waarin de milieurampen er overigens niet minder om zijn. Geëngageerde poëzie is dit, waarin zoveel schandalen aan de orde worden gesteld dat je er moedeloos van zou worden, als ze niet zo goedgebekt was. Nee, ADHD is het niet, maar goed boos is dit werk wel, en van midden in de wereld. Stormen, olielekken, motetten Stormen, olielekken, motetten is een bundel over de twee hoofdbestanddelen van de mens: water en relaties. In voortrazende, aftastende gedichten toont Xavier Roelens betrokkenheid bij taal en wereld en zoekt hij uit of poëzie de inzet van milieubewustzijn kan vormen. Na een particuliere openingscyclus openen zich stilaan de ogen in de middencyclus, om te eindigen in een apocalyptisch slot: 'men moet 's avonds eten op tafel hebben / staan en als de ogen groter dan de buik dan past de buik zich aan.' Door deze bundel te schrijven werd Roelens vegetariër. Xavier Roelens Xavier Roelens ( 1977) schrijft poezie, proza en essays en is redacteur van diverse bloemlezingen en tijdschriften. Zijn debuut, Er is een spookrijder gesignaleerd (2007), werd zeer goed ontvangen. Stormen, olielekken, motetten is zijn tweede bundel.

5 buiten westen van David Troch (Poëziecentrum) In buiten westen bundelt David Troch sobere gedichten waarin mensen thuisblijven. Misschien willen ze wel groots en meeslepend leven, maar ze blijven hangen voor de televisie, in de kroeg of onder de kerktoren. Troch houdt niet van hoofdletters. In kleine letters vertelt hij hoe ze daar soms even klein geluk vinden, terwijl het ongeluk vaak al om het hoekje loert. Of omgekeerd. Hij schrijft verstilde poëzie over wie voor het bekende kiest, over kleine lieden die niet naar het avontuur haken, en ontpopt zich tot wat Dick Hillenius 'een alcoofrealist' noemde. Maar dan wel een voor de eenentwintigste eeuw. Buiten westen We leven een evenwichtig leven. Tot we aan het wankelen gaan en het water ons in een mum van tijd aan de lippen staat. Angsten, verslavingen, kwalen. Het minste geringste kan onze wereld plots door elkaar schudden. In zijn nieuwe bundel neemt David Troch ons mee op een lichtvoetige reis langs levens die we niet altijd willen leiden, maar die wel buitengewoon herkenbaar zijn en waarin zelfs de liefde erin slaagt ons buiten westen te schoppen. David Troch David Troch ( 1977) won o.a. de Jules van Campenhoutprijs voor poëzie, de Gerard Vermeerschprijs voor monologen en de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht Wij waren geen jongens'. Hij publiceerde o.a. in Snoecks, Het Liegend Konijn, Poeziekrant, De Brakke Hond, Deus Ex Machina en de Amerikaanse bloemlezing A Generation Defining Itself. Verder werkte Troch mee aan Meander, hij was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en stond mee aan de wieg van Kluger Hans. Een jaar lang droeg hij de titel Ambassadeur van de poëzie van de stad Gent. Davidtroch.wordpress.com

MARC TRITSMANS WINT VIJFDE HERMAN DE CONINCKPRIJS

MARC TRITSMANS WINT VIJFDE HERMAN DE CONINCKPRIJS PERSBERICHT 25/01/2011 MARC TRITSMANS WINT VIJFDE HERMAN DE CONINCKPRIJS VOOR DE BESTE DICHTBUNDEL ÉN DE PUBLIEKSPRIJS VOOR HET BESTE GEDICHT Marc Tritsmans wint met Studie van de schaduw de vijfde Herman

Nadere informatie

LEONARD NOLENS TUSSENSPEL LEERPLAN OORSPRONKELIJK BEDOELD VOOR LESVERLOOP MINDER DAN 12 LEERLINGEN. Taaldag Antwerpen februari p.

LEONARD NOLENS TUSSENSPEL LEERPLAN OORSPRONKELIJK BEDOELD VOOR LESVERLOOP MINDER DAN 12 LEERLINGEN. Taaldag Antwerpen februari p. Taaldag Antwerpen februari 2011 LEONARD NOLENS TUSSENSPEL LEERPLAN p.46-47 3.4.2 Leerinhouden Lyriek algemene kenmerken poëtische taal soorten veel voorkomende typische dichtvormen, al dan niet gebonden

Nadere informatie

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47 Onder en boven J1505_Onder_en_Boven_1E.indd 1 27-03-15 14:47 Colofon 1 e druk - april 2015 ISBN 9-789081-042604 NUR 306 poëzie Onder en boven is uitgegeven door Lipari B.V., Vleuten Meer informatie: info@lipari.nl

Nadere informatie

Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel én Publieksprijs voor het mooiste gedicht.

Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel én Publieksprijs voor het mooiste gedicht. 24/01/2017 PERSBERICHT Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel én Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Peter Verhelst wint met Zing Zing (Prometheus) de Herman de Coninckprijs

Nadere informatie

6,1. fiets was in december 1969 en is uitgegeven door G. A. Van Oorschot. Het is opgedragen aan Ineke (wie. Op de fiets gaat alles wel langzaam

6,1. fiets was in december 1969 en is uitgegeven door G. A. Van Oorschot. Het is opgedragen aan Ineke (wie. Op de fiets gaat alles wel langzaam Boekverslag door Een scholier 1240 woorden 21 augustus 1998 6,1 65 keer beoordeeld Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1969 Vak Nederlands Titel Alles op de fiets Rutger Kopland Rutger Kopland is

Nadere informatie

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind.

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind. Praktische-opdracht door een scholier 1924 woorden 12 februari 2004 4,1 49 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht A. 1. Het gedicht vind ik wel leuk. Zelf hou ik niet van gedichten. Maar het verhaal over

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

LEONARD NOLENS TUSSENSPEL

LEONARD NOLENS TUSSENSPEL LEONARD NOLENS TUSSENSPEL Je krijgt het gedicht Tussenspel van Leonard Nolens te lezen; maar je krijgt het gedicht in stukjes De dichter beschrijft in het gedicht iets/iemand. Maar het is niet onmiddellijk

Nadere informatie

Zoeken, 1. bij 'Zoeken', Marjan de Ligny

Zoeken, 1. bij 'Zoeken', Marjan de Ligny Dienstnummer: 1308 zondag: Witte Donderdag datum: 18-04-2019 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Johannes 13:1-15 liederen: zie paastriduumboekje eventuele bijzonderheden:

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober 2014 7,4 13 keer beoordeeld Auteur Roger Vanhoeck Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens 1. Je naam en klas Ilse

Nadere informatie

Men moet. Men moet altijd enigszins verdrietig zijn, anders is men verloren,

Men moet. Men moet altijd enigszins verdrietig zijn, anders is men verloren, THEMA: GEVOELENS Men moet Men moet altijd enigszins verdrietig zijn, anders is men verloren, maar men moet wel een beetje verloren zijn - van het reddeloze soort - anders zou men alleen maar gelukkig zijn,

Nadere informatie

Peter holvoet-hanssen, carmien michels, peter theunynck, lies van gasse, maud vanhauwaert. renga. Gehavende stad. Getekend door Ludwig Lemaire

Peter holvoet-hanssen, carmien michels, peter theunynck, lies van gasse, maud vanhauwaert. renga. Gehavende stad. Getekend door Ludwig Lemaire Peter holvoet-hanssen, carmien michels, peter theunynck, lies van gasse, maud vanhauwaert renga Gehavende stad Getekend door Ludwig Lemaire het verhaal Renga, Gehavende stad is een graphic novel met in

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Snikken en grimlachjes

Boekverslag Nederlands Snikken en grimlachjes Boekverslag Nederlands Snikken en grimlachjes door Piet Paaltjens Boekverslag door een scholier 1485 woorden 25 februari 2008 4,4 19 keer beoordeeld Auteur Genre Piet Paaltjens Poëzie Eerste uitgave 1867

Nadere informatie

COLLOQUIUM NEERLANDISTIEK. Universiteit Pretoria

COLLOQUIUM NEERLANDISTIEK. Universiteit Pretoria COLLOQUIUM NEERLANDISTIEK Universiteit Pretoria PROGRAMMA: COLLOQUIUM NEERLANDISTIEK Universiteit Pretoria Vanaf 9-14 maart 2015 is er op de campus van de Universiteit Pretoria in Hatfield, Pretoria een

Nadere informatie

Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman. In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Het

Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman. In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Het LitLab Leesclub Leesclub 14: Klimaatverandering Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Het tegenovergestelde

Nadere informatie

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Juryverslag en achtergrondinfo bij de 5 genomineerde dichtbundels

Juryverslag en achtergrondinfo bij de 5 genomineerde dichtbundels Jury De jury van de Herman de Coninckprijs 2012 bestaat uit Toon Horsten (directeur Strip Turnhout & recensent; voorzitter), Elke Brems (docent H.U.Brussel), Greet Op de Beeck (journalist VRT nieuwsdienst),

Nadere informatie

» Het talent « Tessa Leuwsha. » Fansi s stilte «Atlas Contact, pagina 34, Het Financieele Dagblad

» Het talent « Tessa Leuwsha. » Fansi s stilte «Atlas Contact, pagina 34, Het Financieele Dagblad Ze wonen of zijn opgegroeid in Nederland, maar Suriname is nooit ver weg. Het talent, de bestsellerschrijver en de grande dame: bij deze Surinaams-Nederlandse schrijvers speelt de zoektocht naar hun wortels

Nadere informatie

SPOKER IN REINAERT DE VOS

SPOKER IN REINAERT DE VOS Natievorming en poëzie SPOKER IN REINAERT DE VOS TEKSTUELE ANALYSE EN CONTEXTUELE STUDIE VAN DE NATIONAAL-POLITIEKE TEKSTEN VAN GUIDO GEZELLE [PS. SPOKER] IN HET WEEKBLAD REINAERT DE VOS (1860-1865) ADELHEID

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb?

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag door een scholier 1721 woorden 28 maart 2009 5,2 9 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Avonturenroman, Psychologische Eerste uitgave

Nadere informatie

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar!

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar! - 1 - Bijna niet te geloven en toch waar! In Romeinen 16:20 staat één van de krachtigste woorden van het nieuwe testament en toch zijn die woorden vrij onbekend. Die woorden zijn ook bijna niet te geloven,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert

Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert Boekverslag door een scholier 1028 woorden 22 januari 2002 4,6 25 keer beoordeeld Auteur Genre Remco Campert

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout

Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout Boekverslag door Julian 1417 woorden 13 februari 2018 7 9 keer beoordeeld Auteur Genre Ted van Lieshout Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Boy door J. Bernlef

Boekverslag Nederlands Boy door J. Bernlef Boekverslag Nederlands Boy door J. Bernlef Boekverslag door D. 1667 woorden 17 januari 20 6,6 85 keer beoordeeld Auteur Genre J. Bernlef Geschiedenis, Coming of age, Eerste uitgave 2000 Psychologische

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

KORTE INTRODUCTIES VAN DICHTERS VAN DE HERMEN HOMMAGE

KORTE INTRODUCTIES VAN DICHTERS VAN DE HERMEN HOMMAGE KORTE INTRODUCTIES VAN DICHTERS VAN DE HERMEN HOMMAGE Noud Bles woont in Gendt en is zeer actief in het literaire leven van Nijmegen. Hij publiceert niet alleen gedichten maar ook romans, verhalen en artikelen.

Nadere informatie

Martinus Nijhoff. en het modernisme

Martinus Nijhoff. en het modernisme Martinus Nijhoff en het modernisme Overzicht 1. Modernisme 2. Nijhoff vs. PvO 3. Nijhoffs poëzie 4. Vorm vs. vent 1. Modernisme James Joyce Virginia Woolf T.S. Eliot Marcel Proust André Gide Thomas Mann

Nadere informatie

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren,

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren, Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari 2012 Dames en heren, Filmpremières vinden niet zo heel vaak plaats in Limburg. De kans over een rode loper een bioscoop binnen te schrijden liet ik me dus

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest

Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest Boekverslag door een scholier 1310 woorden 8 maart 2017 6,6 41 keer beoordeeld Auteur Genre Simon van der Geest Jeugdboek Eerste uitgave 2013 Vak

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

De muzikale pen van Walter Palm door Ko van Geemert

De muzikale pen van Walter Palm door Ko van Geemert De muzikale pen van Walter Palm door Ko van Geemert Wie de achternaam Palm hoort, denkt aan muziek. Aan componist Jacobo Palm (1831-1906), aan Jan Gerard Palm (18311906), de nestor van het muziekleven

Nadere informatie

Een mooie nazomer was mijn deel.

Een mooie nazomer was mijn deel. Luc C. Martens Ten Bosse 127, B-9800 Deinze Tel 09/380 11 77 GSM 0476/26 79 53 Luc.c.martens@telenet.be http://www.luccmartens.be Deinze 01-12 - 2010 à Vanaf heden NIEUWE WEBSITE www.luccmartens.be (webblog

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Connie PALMEN schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays, Logboek van een onbarmhartig jaar en het Boekenweekessay 2017.

Connie PALMEN schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays, Logboek van een onbarmhartig jaar en het Boekenweekessay 2017. Connie PALMEN schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays, Logboek van een onbarmhartig jaar en het Boekenweekessay 2017. Als romanschrijver en als filosoof is Connie Palmen

Nadere informatie

Balansverslag Nederlands

Balansverslag Nederlands Balansverslag Nederlands Janne rijpma HLR 2bwe Mevrouw Blonk Inhoud: Leesautobiografie Recensie Jonge jury Sms gedicht Balansverslag Verleden: 5 jaar was ik toen ik voor het eerst met ging lezen met mijn

Nadere informatie

Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12

Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Eigenlijk staan ze niet eens zo ver van ons af, de magiërs, denk ik. Het zijn mensen als wij, op zoek naar houvast, naar

Nadere informatie

Navorming rond poëzie Sandrine Lambert

Navorming rond poëzie Sandrine Lambert Navorming rond poëzie Sandrine Lambert Dit document bevat een reeks praktische oefeningen om poëzie te maken met een groep en zo te streven naar een individueel resultaat. OEFENING Gebruik steeds een heel

Nadere informatie

lijf- WEDSTRIJD REGLEMENT Poëziewedstrijd van het Levenshuis CGSO & LEIF West-Vlaanderen ism Curieus West-Vlaanderen

lijf- WEDSTRIJD REGLEMENT Poëziewedstrijd van het Levenshuis CGSO & LEIF West-Vlaanderen ism Curieus West-Vlaanderen lijf- Poëziewedstrijd van het Levenshuis CGSO & LEIF West-Vlaanderen ism Curieus West-Vlaanderen D E S!GN W W W.PETERJONCKHEERE@B A S E.BE V U: CHRIS M E S T D A G H, VOORZITTER V Z W C G S O, KONINGIN

Nadere informatie

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven!

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven! Hai, hai, Hoe was 2018 voor jou? We zijn weer bij het einde van het jaar en dat is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er volgend jaar komen gaat. De

Nadere informatie

Pessoa loopt door de straten van New York

Pessoa loopt door de straten van New York Meer van dat Moois Pessoa loopt door de straten van New York 2 De essentie ligt in de titel zelf. Het volgende is het geval: Pessoa heeft nooit door de straten van New York gelopen. Maar hoe zou het geweest

Nadere informatie

Can death be sleep, when life is but a dream. John Keats

Can death be sleep, when life is but a dream. John Keats Can death be sleep, when life is but a dream John Keats Misschien, vreemd genoeg... Voor dit bundeltje gedichten en tekeningen van Simon heb ik bewust alleen zijn Nederlandse teksten gekozen, niet de Engelse

Nadere informatie

Dames en heren, mijn werkkamer kijkt uit op het Borgerhoutse Te Boelaerpark. Daar zie ik hem soms lopen. In een zwart trainingspak. Verbeten.

Dames en heren, mijn werkkamer kijkt uit op het Borgerhoutse Te Boelaerpark. Daar zie ik hem soms lopen. In een zwart trainingspak. Verbeten. Dames en heren, mijn werkkamer kijkt uit op het Borgerhoutse Te Boelaerpark. Daar zie ik hem soms lopen. In een zwart trainingspak. Verbeten. Met samengeknepen handen. Met korte passen. Vals traag, want

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Gedichtbespreking Nederlands Poëzie

Gedichtbespreking Nederlands Poëzie Gedichtbespreking Nederlands Poëzie Gedichtbespreking door een scholier 1330 woorden 5 april 2004 3,7 24 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding. Ik hem als onderwerp gekozen: verschillende soorten gedachten

Nadere informatie

Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls

Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls Yvonne Keuls gunt ons met dit verhaal een kijkje in de relatie met haar Indonesische moeder. Een intense beschrijving

Nadere informatie

Inhoud. De zin van dit lexicon 7 LEMMA S. Aandacht 11. Aanvaarding 15. Afstand nemen 19. Alternatieve geneeswijzen 23. Bezoek 29.

Inhoud. De zin van dit lexicon 7 LEMMA S. Aandacht 11. Aanvaarding 15. Afstand nemen 19. Alternatieve geneeswijzen 23. Bezoek 29. Inhoud De zin van dit lexicon 7 LEMMA S Aandacht 11 Aanvaarding 15 Afstand nemen 19 Alternatieve geneeswijzen 23 Bezoek 29 Borstprothese 31 Chemotherapie 35 Controle 39 Dood 43 Eindigheid 47 Euthanasie

Nadere informatie

De ouder als meubelmaker of tuinman

De ouder als meubelmaker of tuinman De ouder als meubelmaker of tuinman Amsterdam, januari 2017 Beste Alison Gopnik, Jij moet een moedig persoon zijn. Over opvoeden zijn er alleen al bij Amazon 60.000 titels en toch heb je onlangs over dat

Nadere informatie

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum 24-11-2017 Knalhard Algemene informatie Het boek dat ik heb gelezen voor dit verslag is het boek Knalhard. Het boek is geschreven door Caja Cazemier. De uitgever

Nadere informatie

Beste mededisputanten,

Beste mededisputanten, Beste mededisputanten, Wat volgt is bedoeld als een poging om de tekst van Aristoteles te hertalen. Geen vertaling dus, maar een poging om het betoog van A zo te verwoorden dat we met elkaar serieus kunnen

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit

Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit Boekverslag door een scholier 1871 woorden 12 maart 2006 6,1 70 keer beoordeeld Auteur Genre Bobje Goudsmit Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een liefde in Parijs door Remco Campert

Boekverslag Nederlands Een liefde in Parijs door Remco Campert Boekverslag Nederlands Een liefde in Parijs door Boekverslag door een scholier 2186 woorden 7 december 2005 5,5 43 keer beoordeeld Auteur Genre Psychologische roman Eerste uitgave 2004 Vak Nederlands Intro

Nadere informatie

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Neon / Nicky Aerts: Met de voorstelling Winterkant sluit het Antwerpse gezelschap SKaGeN een trilogie af. Daarin kwam eerst

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Onze wereld hang van verhalen aan elkaar. U kent ze wel, die kleine verhalen, anekdotes: Heb je het gehoord van die en die? Mooi, voor op verjaardagen

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door Hanna 1620 woorden 7 maart keer beoordeeld. Liefdesroman, Roman Eerste uitgave 1969 Nederlands.

6.1. Boekverslag door Hanna 1620 woorden 7 maart keer beoordeeld. Liefdesroman, Roman Eerste uitgave 1969 Nederlands. Boekverslag door Hanna 1620 woorden 7 maart 2018 6.1 5 keer beoordeeld Auteur Jan Wolkers Genre Liefdesroman, Roman Eerste uitgave 1969 Vak Nederlands Algemene gegevens Titel van het boek: Turks Fruit

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vijand door Jos Vandeloo

Boekverslag Nederlands De vijand door Jos Vandeloo Boekverslag Nederlands De vijand door Jos Vandeloo Boekverslag door een scholier 1811 woorden 10 januari 2002 7 126 keer beoordeeld Auteur Genre Jos Vandeloo Oorlogsroman Eerste uitgave 1962 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag door Nina 2048 woorden 9 april 2016 8,2 3 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Methode

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Ik zie jou 9 2 Hij maakt alles nieuw 17 3 Groeien naar volwassenheid 23 4 Bitter of beter 29 5 De vreugde des Heren is je kracht 35 6 Burnin-Burnout 41 7 Kom in de ruimte 47 8

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. naam: Maanzaad

Zwijsen. estafette. naam: Maanzaad Zwijsen estafette naam: Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt... Maanzaad E s t a f e t t e l o p e r M 7 1 Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt... en Maanzaad zijn weer twee nieuwe Estafetteboeken. Natuurlijk

Nadere informatie

Bachelorexamen Nederlands

Bachelorexamen Nederlands Bachelorexamen Nederlands 1. Richtlijnen Bachelorexamen Nederlands 1.1. Inleiding 1.2. Scriptie 1.3. Lectuurlijst 1.4. Literair essay 1.5. Map taalkunde 1.6. Map land en volk 1.7. Vertaling 1.8. Conclusie

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Boekverslag Engels The shunning door Beverly Lewis

Boekverslag Engels The shunning door Beverly Lewis Boekverslag Engels The shunning door Beverly Lewis Boekverslag door een scholier 1471 woorden 4 april 2005 6 14 keer beoordeeld Auteur Beverly Lewis Eerste uitgave 1997 Vak Engels Algemeen: 1. Datum van

Nadere informatie

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 MONTE CARLO Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 1. Zakelijke gegevens A. De titel van het boek is Monte Carlo B. De naam van de auteur is Peter Terrin C. De naam van de uitgever is De bezige bij, ik heb

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Alles op de fiets door Rutger Kopland

Boekverslag Nederlands Alles op de fiets door Rutger Kopland Boekverslag Nederlands Alles op de fiets door Rutger Kopland Boekverslag door een scholier 2357 woorden 30 mei 2010 5,7 10 keer beoordeeld Auteur Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1969 Vak Nederlands

Nadere informatie

Dankbaarheid. Opening. 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID. Diaconale dienst

Dankbaarheid. Opening. 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID. Diaconale dienst 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID Diaconale dienst Voor de dienst zamelen we voedsel in voor de voedselbank Opening Welkom en aansteken van de kaarsen Orgelkoraal Drempelgebed ouderl:

Nadere informatie

Mijn gekozen gedicht: Toon Hermans

Mijn gekozen gedicht: Toon Hermans Mijn gekozen gedicht: Toon Hermans Zullen ze stilstaan, de rivieren En de vogels en de dieren Zou het strand de zee verlaten Ze hebben niets meer te bepraten Zou de maan niet langer lichten Geen dichter

Nadere informatie

Genesis 3: Eva: bron van leven doop van Femke.

Genesis 3: Eva: bron van leven doop van Femke. Genesis 3: Eva: bron van leven doop van Femke. Welkom Voor de dienst: Psalm 103: 5 Votum en zegengroet Psalm 147 vers 1 Wet uit Leviticus 19 Psalm 119 vers 1, 64 Gebed Doop van Femke Sophia Espeldoorn.

Nadere informatie

Thema 4 Lezen de prentenboeken 2. het versje 3. klappen. 2. het vers 2. Een vers is een lied of gedicht.

Thema 4 Lezen de prentenboeken 2. het versje 3. klappen. 2. het vers 2. Een vers is een lied of gedicht. Les 4.1 Geluiden maken 1. het prentenboek 1. Een prentenboek is een boek met veel plaatjes en tekeningen. Er staat weinig geschreven in een prentenboek. Bij de kleuters wordt veel voorgelezen uit prentenboeken.

Nadere informatie

In het badhuis in Boedapest In de alweer achtste roman van Robbert Welagen kruipen we in de huid van een dromerige man die wacht op een vrouw

In het badhuis in Boedapest In de alweer achtste roman van Robbert Welagen kruipen we in de huid van een dromerige man die wacht op een vrouw In het badhuis in Boedapest In de alweer achtste roman van Robbert Welagen kruipen we in de huid van een dromerige man die wacht op een vrouw YOLANDA ENTIUS Ongeveer een keer per anderhalf jaar komt Robbert

Nadere informatie

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes.

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. Valentijnsdag 14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. In Engeland en de Verenigde Staten (VS) vieren mensen al eeuwen Valentijnsdag. In België

Nadere informatie

LITERAIRE2017 MANIFESTATIE

LITERAIRE2017 MANIFESTATIE LITERAIRE2017 MANIFESTATIE Ontmoeting met schrijvers Hagar Peeters Foto: Hagar Peeters Paulien Cornelisse Foto: Paulien Cornelisse Foto: Maartje Wortel Maartje Wortel Foto: Stefan Hertmans Stefan Hertmans

Nadere informatie

Nederlandse Schrijvers

Nederlandse Schrijvers Nederlandse Schrijvers 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Nederlandse Schrijvers Hieronder staat een alfabetische lijst van Nederlandse schrijvers van proza (romans, thrillers en andere fictie) over wie een eigen artikel

Nadere informatie

Boeli van Leeuwen, toen de dood op zijn schouder tikte

Boeli van Leeuwen, toen de dood op zijn schouder tikte Boeli van Leeuwen, toen de dood op zijn schouder tikte door Klaas de Groot Wie op de begraafplaats Bottelier op Curaçao naar het graf van Boeli van Leeuwen zoekt, kan het best recht voor het opvallende

Nadere informatie

Prediker 3 en 2 Petrus 3, 8 en 9-31 december Oudejaarsavond 2011 Wehl

Prediker 3 en 2 Petrus 3, 8 en 9-31 december Oudejaarsavond 2011 Wehl Prediker 3 en 2 Petrus 3, 8 en 9-31 december Oudejaarsavond 2011 Wehl Thema: Onze tijd Gods tijd. Lieve Gemeente Het jaar 2011,, nog een paar uur, dan is het voorbij en wordt het bijgeschreven in de jaarboeken,

Nadere informatie

EO Grootnieuws 24 januari 2015 Ds. J. Ezinga

EO Grootnieuws 24 januari 2015 Ds. J. Ezinga Beste luisteraar, EO Grootnieuws 24 januari 2015 Ds. J. Ezinga Vandaag gaat het over praktische wijsheid. Wijsheid voor het gewone dagelijkse leven We krijgen antwoorden op vragen zoals : Hoe krijg ik

Nadere informatie

SNORRI STURLUSON. Edda. vertaald uit het oudijslands ingeleid en toegelicht door MARCEL OTTEN. athenaeum polak & van gennep amsterdam 2011

SNORRI STURLUSON. Edda. vertaald uit het oudijslands ingeleid en toegelicht door MARCEL OTTEN. athenaeum polak & van gennep amsterdam 2011 Edda SNORRI STURLUSON Edda vertaald uit het oudijslands ingeleid en toegelicht door MARCEL OTTEN A athenaeum polak & van gennep amsterdam 2011 Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

Alleen Uw liefde laat mij leven

Alleen Uw liefde laat mij leven Alleen Uw liefde laat mij leven ARIE MAASLAND Alleen Uw liefde laat mij leven Dagboek in 366 gedichten Uitgeverij Boekencentrum, Utrecht ISBN 978 90 239 5037 0 NUR 707 Ontwerp omslag: Flashworks.nl, Kampen

Nadere informatie

ROND VIERKANT VIERKANT ROND JEUGDPOËZIE AAN HET BEGIN VAN DE EENENTWINTIGSTE EEUW

ROND VIERKANT VIERKANT ROND JEUGDPOËZIE AAN HET BEGIN VAN DE EENENTWINTIGSTE EEUW ROND VIERKANT VIERKANT ROND JEUGDPOËZIE AAN HET BEGIN VAN DE EENENTWINTIGSTE EEUW INLEIDING Welkom! Overzicht presentatie: 1. Korte voorstelling Poëziecentrum 2. jeugdpoëzie 3. Apps/games POËZIECENTRUM?

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

De stralende wereld. Margaret Cavendish. Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij

De stralende wereld. Margaret Cavendish. Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij De stralende wereld Margaret Cavendish Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij Inhoud Inleiding Biografie Margarets jonge jaren; de Engelse Burgeroorlog; in ballingschap op het continent; van Parijs naar

Nadere informatie

Nieuwe Nederlandse Literatuur

Nieuwe Nederlandse Literatuur Nieuwe Nederlandse Literatuur 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Nieuwe Nederlandse Literatuur Literatuur & Romans Thrillers & Spanning Feelgood Fantasy & SF Young adult Junior Non-fictie Culinair Literatuur & Romans De

Nadere informatie

Morya Wijsheid Werkboek voor het leven

Morya Wijsheid Werkboek voor het leven Morya Wijsheid Werkboek voor het leven Dit boek is van Inhoud Voorwoord en praktisch advies 6 1. De juiste vragen stellen 8 2. Een schat op de zeebodem 15 3. Zoek je kracht 19 4. Word een visser van ideeën

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1502 woorden 16 december 2010 6 8 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Module 1 Motivaties Verschillende motivaties waardoor

Nadere informatie

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 Wat maakt je een Bijbels mens? Ik zeg niet beter of minder of anders, want niets menselijks is de Bijbel vreemd en niets goddelijks ook,

Nadere informatie

JUNIOR JOURNALIST- WEDSTRIJD 2016

JUNIOR JOURNALIST- WEDSTRIJD 2016 JUNIOR JOURNALIST- WEDSTRIJD 2016 Thema: Verschillend en toch gelijk Inspiratiebundel InspiratiebundelJrJournalist.docx/pdf INHOUDSTAFEL In deze bundel... 3 Thema 2016: verschillend en toch gelijk... 3

Nadere informatie

WEconomy Werkplaats. Initiatiefnemers Henry Mentink, Ellen van Dongen t Veerhuis, Varik 23-08-2015

WEconomy Werkplaats. Initiatiefnemers Henry Mentink, Ellen van Dongen t Veerhuis, Varik 23-08-2015 WEconomy Werkplaats Een open formule voor crowd-thinking en co-creatie, waarin de initiatiefnemers er borg voor staan, dat de kwaliteit in lijn is met de bron het werk van Prof. Jan Jonker, Radboud Universiteit

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Boekverslag Engels Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl

Boekverslag Engels Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl Boekverslag Engels Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl Boekverslag door een scholier 1232 woorden 12 juni 2002 6,4 89 keer beoordeeld Auteur Genre Roald Dahl Kort verhaal Eerste uitgave

Nadere informatie

De leer van de satan en zijn demonen.

De leer van de satan en zijn demonen. De leer van de satan en zijn demonen. De namen van de satan Als je het hebt over engelen zoals we dat hebben gedaan dan moet je vanzelfsprekend hebben over satan en zijn demonen, die ook ooit engelen waren.

Nadere informatie

De buitenkant van Meneer Jules

De buitenkant van Meneer Jules De buitenkant van Meneer Jules door Kurt Defrancq Ontroerende vertelmonoloog over liefde & afscheid * naar het bejubelde boek van Diane Broeckhoven Regie: Jan Verbist vzw LMNL 2010-2011 De buitenkant van

Nadere informatie