Saxion Topsportbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Saxion Topsportbeleid"

Transcriptie

1

2 Colofon Datum 6 juli 2017 Referentie jhn/wdb Versie 1 Status Concept Afdeling StudieSuccesCentrum Auteur Jeanet Nijland/Wilma de Boer Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

3 Pagina 3 / 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding Historie Voorwaarden Saxion topsportregeling Saxion uitbreiding (Sport)Carrière en studie De topsporter als Saxion ambassadeur Flexibel Onderwijs Topsporters (FLOT) Competentiegerichte studiekeuze Flexibel onderwijs Aanwezigheidsverplichting en roosters Bindend Studieadvies (BSA) Tentamen- en examenregelingen Tentamens aanbieden op (inter)nationale locaties Stage en/of afstudeeropdracht Studieplan opstellen Financiële haalbaarheid Rollen in de begeleiding en advisering van topsporters De student zelf De topsportcoördinatoren De contactpersoon topsport De studieloopbaanbegeleider De studentendecaan Informatievoorziening en voorlichting Hoe vraagt de student de topsportregeling aan? Toekennen Saxion topsportstatus Voorzieningen Saxion topsporter Begeleiding Saxion topsporter Relevante personen... 12

4 Pagina 4 / 12 1 Inleiding 1.1 Historie Saxion is een brede kennisinstelling en heeft de ambitie een inspirerende omgeving voor hoger onderwijs te zijn. Saxion kent sinds begin 1990 een voorziening voor erkende beoefenaar van topsport, kunst of cultuur. Deze voorziening is ondergebracht in het Reglement Financiële Ondersteuning Studenten Saxion (FOSS) en is bedoeld voor studenten die topsport bedrijven of die op het gebied van kunst of cultuur tot de besten in Nederland behoren. Binnen Saxion beschikken we over de Saxion Topsport Academie (STA). Hier volgen topsporters de opleiding Commerciële Economie Sportmarketing in Deventer. STA heeft ruim negen jaar ervaring in de begeleiding van studerende topsporters. Sinds het ontstaan van de regeling maken jaarlijks studenten gebruik van deze voorzieningen. De populatie is zeer heterogeen qua samenstelling (man/vrouw, teamsport/individuele sport) en wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan sporten. Van onze (oud)studenten hebben er een aantal op het hoogste niveau gepresteerd, bijvoorbeeld Ellen van Langen, Marti ten Kate, maar ook meer recentelijk Mathijs Buchli en Reshmie Oogink. Vanaf de start van de regeling tot heden hebben zich de nodige wijzigingen in het onderwijs voorgedaan. De wet- en regelgeving is veranderd. De prestatiebeurs is afgeschaft en de bsa-norm is verhoogd. Regelingen die het voor de doelgroep niet makkelijker maakten om studie en topsport op een effectieve manier te combineren. Er wordt steeds meer maatwerk gevraagd. Saxion heeft op 30 september 2013 het Actieplan Flexibel Onderwijs Topsporters (FLOT) van het NOC*NSF ondertekend. Door als hogeschool de FLOT-regeling van NOC*NSF mede te ondertekenen, geeft Saxion expliciet ruimte voor en erkenning aan studerende topsporters. Om tegemoet te kunnen komen aan het combineren van sport en studie is in april 2015 een Blauwdruk Topsportregeling opgesteld. Dit document wordt door topsportcoördinatoren, studieloopbaanbegeleiders en decanen gebruikt. Het vernieuwde topsportbeleid is gebaseerd op ervaringen door de bovengenoemde gebruikers en de studerende topsporter. 1.2 Voorwaarden Saxion topsportregeling Om in aanmerking te komen voor de Saxion topsportregeling bezit de student een NOC*NSF status - of een door het RTO verstrekte Regio-status. Van belang voor het ontvangen van een status is dat de student als topsporter tenminste presteert op het hoogste landelijke niveau, deel uit maakt van een regionale of nationale (jeugd)selectie en/of deelneemt aan wedstrijden/toernooien op internationaal niveau.

5 Pagina 5 / 12 Voor alle categorieën geldt dat de student een sport beoefent waarvan de bond is aangesloten bij het NOC*NSF en dat de student minimaal 15 klokuren per week aan de sportactiviteit besteed. Saxion erkent binnen het topsportbeleid de volgende statussen van het NOC*NSF/RTO: Een topsport status: A-status, B-status of High Potential-status (HP) Een talentstatus: Internationaal (IT), Nationaal (NT) of Beloftestatus Een Regionale Topsport Organisatie (RTO) status Saxion uitbreiding Saxion heeft bovengenoemde primaire doelgroep uitgebreid met de zogeheten aanstormend talentgroep, te weten: Clubsporters, dat wil zeggen sporters die in een team spelen dat in de hoogste (regionale) klasse uitkomt en die niet onder bovengenoemde FLOT-categorieën vallen. Sporters die tot de besten in Nederland behoren, maar niet in bovengenoemde categorieën vallen. Ook voor studenten die in kunst en cultuur tot de besten in Nederland behoren, wordt binnen de topsportregeling een uitzonderingssituatie gecreëerd. Voorwaarde is dat zij uit de kunst- en cultuuractiviteiten geen inkomsten genereren. De betreffende studenten kunnen gebruik maken van de maatwerkoplossingen die in overleg met de opleiding worden vastgesteld. Sport- en cultuurstudenten kunnen tevens een beroep doen op een financiële ondersteuning (Sport)Carrière en studie Saxion faciliteert de topsportende studenten in hun ambities. Dit stelt hen in staat om binnen het beroepsgerichte curriculum samen met de opleiding de ruimte te zoeken om hun sport op hoog niveau te (blijven) bedrijven zonder voorbij te gaan aan de eisen die de opleiding aan hen stelt. Hiermee kunnen ze naast en na de sportcarrière een maatschappelijke carrière opbouwen. De regeling is er zowel voor de sporter die zijn sport al op het hoogste niveau bedrijft als voor het aanstormende talent en de beoefenaar van kunst en cultuur De topsporter als Saxion ambassadeur De student stelt zich minimaal eenmaal per studiejaar beschikbaar voor marketingactiviteiten in het kader van voorlichting of promotie over de Saxion Topsportregeling en/of een Saxion opleiding. Inzet van de student wordt in onderling overleg bepaald. De student gaat akkoord met het gebruik maken van zijn of haar naam in verband met de geleverde sportprestaties voor marketingactiviteiten van Saxion.

6 Pagina 6 / 12 2 Flexibel Onderwijs Topsporters (FLOT) 25 Universiteiten en hogescholen hebben met NOC*NSF afspraken gemaakt ter verbetering van de combinatie hoger onderwijs en topsport. Op 30 september 2013 is het Actieplan Flexibel Onderwijs Topsporters (FLOT) ondertekend door NOC*NSF, 10 universiteiten en 14 hogescholen. Saxion is één van die hogescholen. Het FLOT richt zich primair op topsporters met een door NOC*NSF verleende A-, B-, HP-status, IT- en NT-profiel. Saxion heeft ervoor gekozen om vanuit eigen beleid de primaire doelgroep uit te breiden. Het FLOT bevat drie pijlers, te weten: competentiegerichte studiekeuze, flexibel onderwijs en financiële haalbaarheid. 2.1 Competentiegerichte studiekeuze Voor iedere student, dus ook de topsporter, is het van groot belang om een opleiding te kunnen kiezen waarin hij/zij zich tijdens de loopbaan duurzaam kan ontwikkelen. Topsporters zijn unieke talenten die de mogelijkheid moeten krijgen om na afronding van de topsportcarrière, in een goed passende plek in de maatschappij te landen. Het is daarom belangrijk dat een topsporter een studie kan doen in een richting die past bij zijn of haar interesses en competenties. Bovendien is het ontwikkelen van een topsportcarrière een activiteit met civiel effect in zichzelf. Vrije studiekeuze en aandacht voor topsportcompetenties voorkomen uitval en een te grote vertraging en stimuleren de topsportprestaties. Iedereen die zich bij Saxion inschrijft krijgt van de opleiding een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Bij Saxion doen we dit in de vorm van een intakegesprek met individueel advies. Deelname aan de intake is verplicht. In dit gesprek kan de student ook aangeven of hij topsporter is. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat de topsporters niet altijd voor 1 mei al duidelijkheid heeft over de voortgang in nationale selecties, etc. Het is aan te bevelen om in week 1.1 samen met topsporter maatwerkafspraken te maken t.a.v. het volgen van een flexibel onderwijsaanbod. 2.2 Flexibel onderwijs Saxion biedt studerende topsporters de mogelijkheid om, binnen redelijke grenzen, een flexibel onderwijsaanbod te volgen. Daarmee kan de studerende topsporter trainingen en wedstrijden in binnen- en buitenland combineren met studie en examinering. De diversiteit aan opleidingen maakt het lastig om een algemeen geldende leidraad voor te schrijven. Het gaat hierbij om maatwerk, waarbij de aard en inhoud van de gevraagde voorzieningen sterk afhankelijk zijn van de opleiding die de student volgt, de sport en de opleidingsfase waarin hij/zij zich bevindt. Op dit moment biedt Saxion de volgende faciliteiten. Per opleiding verschilt wat aan de student wordt aangeboden.

7 Pagina 7 / Aanwezigheidsverplichting en roosters Om studie en sport te kunnen combineren, kan het de sporter helpen om vroegtijdig samen met de opleiding te zoeken naar een geschikt rooster. De student kijkt o.a. naar mogelijkheden om te shoppen in de roosters. Dit betekent dat de student aan de hand van de lesroosters van meerdere klassen in overleg met zijn/haar de studieloopbaanbegeleider de lessen zodanig kan plannen dat hij/zij niets hoeft te missen door trainingen, trainingsstages en/of wedstrijden. Een opleiding kan kiezen voor (gedeeltelijke) ontheffing van de aanwezigheidsplicht voor lessen. Een andere mogelijkheid is de aanwezigheidsplicht te compenseren met een opdracht. Bij een aantal opleidingen is het mogelijk in te loggen op blackboard, en op die wijze toch lessen te volgen (leren op afstand) Bindend Studieadvies (BSA) De opleiding kan de student bijvoorbeeld toestaan twee jaar over de propedeuse te doen, mits de student daarnaast nog een aantal punten uit het tweede jaar behaalt. Maar ook een verzoek tot een vervangende opdracht, een aangepaste groepsopdracht of een aangepast curriculum kan tot de mogelijkheden behoren Tentamen- en examenregelingen Het is voor sportende studenten niet altijd mogelijk het gehele programma te volgen, deel te nemen aan groepsopdrachten of deel te nemen aan het klassikale programma. Het studieplan, dat ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan de examencommissie, is dan een handig middel om te beoordelen of er een extra toetsmoment voor de student gepland moet worden. Dit betreft over het algemeen maatwerk. Een variatie in de toetsvorm behoort ook tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als het vak zich leent voor mondelinge toetsing. Verder kan de examencommissie besluiten de inlevertermijn voor werkstukken te wijzigen Tentamens aanbieden op (inter)nationale locaties Voor Saxion studenten bestaat de mogelijkheid om op (inter)nationale locaties toetsen te maken. Saxion kent twee mogelijkheden, te weten bij Randstadvestiging en bij internationale partnerhogescholen. De toetsen worden zoveel mogelijk op dezelfde dag afgenomen als de reguliere toetsen. De contactpersonen voor toetsen op (inter)nationale locaties zijn: Randstadvestigingen: Bonne Posma, E: b.posma@saxion.nl Internationale partner hogescholen: secretariaat International Office, E: secretary.io@saxion.nl Stage en/of afstudeeropdracht Een belangrijk onderdeel van elke hbo-opleiding is de stage in het beroepenveld al of niet gecombineerd met de afstudeeropdracht. Om topsport en stage te kunnen combineren, is het belangrijk om samen met de opleiding vroegtijdig te zoeken naar een geschikte stageplek. De beschikbare uren, de reisafstand ten opzichte van de trainingslocatie en een flexibele houding van de stage-instelling t.o.v. sporters zijn hierbij bepalend.

8 Pagina 8 / 12 Het kan de wens van de student zijn om een flexibele tijdsplanning te hanteren voor de stage- en/of afstudeeropdracht. De student kan bijvoorbeeld vragen naar de mogelijkheid om in plaats van 80 hele dagen, 160 halve dagen stage te lopen. Deze en andere vragen omtrent stage- en/of afstudeervoorzieningen liggen ter beoordeling aan de examencommissie. De opleiding adviseert de topsporter bij de keuze van een stage- en/of afstudeeropdracht, maar de topsportstudent kan ook zijn/haar eigen netwerk inzetten Studieplan opstellen Om bovengenoemde afspraken vast te leggen stelt de student aan het begin van ieder studiejaar in overleg met de studieloopbaanbegeleider een studieplan op. In dit studieplan worden prestatieafspraken opgesteld waarin rechten, plichten, regelingen, verwachtingen en uitzonderingen worden vastgelegd. Dit studieplan wordt voorgelegd aan de topsportcoördinator en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de examencommissie van de betreffende opleiding. Indien er zich gedurende het studiejaar wijzigingen voordoen (bijvoorbeeld ten aanzien van de wedstrijdplanning of de topsportstatus) informeert de student de studieloopbaanbegeleider hier direct over. 2.3 Financiële haalbaarheid Saxion vindt het van belang dat studerende topsporters financieel in staat worden gesteld om zijn of haar sport op het hoogste niveau te beoefenen, zonder disproportionele meerkosten voor studie. Studerende topsporters kunnen op basis van de topsportregeling aanspraak maken op een tegemoetkoming uit het profileringsfonds voor de vertraging die zij oplopen als direct gevolg van (de uitoefening) van hun sport. Deze financiële voorziening kan alleen aangevraagd worden door sporters die een NOC*NSF status hebben. De ondersteuning betreft een gift en kan pas worden uitgekeerd na 48 maanden inschrijving in het hoger onderwijs (of na 60 maanden indien er verlenging van de prestatiebeurs is aangevraagd en toegekend). De duur van de financiële ondersteuning bedraagt maximaal 12 maanden gedurende de gehele inschrijvingsperiode bij Saxion. Per studiejaar wordt de opgelopen vertraging bekeken. De hoogte van de voorziening staat vermeld in het Reglement Financiële Ondersteuning Studenten Saxion (FOSS). Als de commissie FOSS de aanvraag honoreert, vindt de uitbetaling plaats in maandelijkse termijnen. Deze vindt alleen plaats zolang de student ingeschreven staat voor een opleiding van Saxion. Uitbetaling kan niet met terugwerkende kracht plaatsvinden. De aanvraag moet ingediend worden bij de voorzieningencommissie van Saxion. Dat kan digitaal via: MijnSaxion - Voorzieningen - Services - Financiële ondersteuning en regelingen - Voorziening topsport, kunst of cultuur.

9 Pagina 9 / 12 3 Rollen in de begeleiding en advisering van topsporters Saxion onderscheidt een aantal rollen in de begeleiding en advisering van topsport. Het is belangrijk dat de student goed contact onderhoudt met de opleiding en begeleiders. 3.1 De student zelf Van de studerende topsporter wordt een optimale inzet, een proactieve en positieve houding verwacht ten aanzien van de studie. Dit betekent dat een student zelf actief zoekt naar mogelijkheden om sport en studie te combineren en tijdig aangeeft als hij/zij aanvullende voorzieningen nodig heeft of problemen voorziet. De student stelt samen met zijn/haar studieloopbaanbegeleider een studieplan op. Indien nodig worden de afspraken in dit studieplan bekrachtigd door de examencommissie van de betreffende opleiding. Uit eigen initiatief communiceren en het op de hoogte brengen èn houden van de studieloopbaanbegeleider over hoe het met de studie in combinatie met de sport gaat, is dus van groot belang. 3.2 De topsportcoördinatoren De topsportcoördinatoren zijn een centraal aanspreekpunt voor studenten, studentbegeleiders, opleidingsmanagement en daarnaast voor externe partijen zoals het NOC*NSF en Regionale Topsport Organisaties. Spelen er complexere zaken die opleiding- en domein overstijgend zijn, dan kan de student terecht bij de topsportcoördinatoren. De topsportcoördinatoren van Saxion zijn: Wilma de Boer-Fabels (tevens studentendecaan) in Enschede en Jeanet Nijland in Deventer, E: topsport@saxion.nl De coördinator Saxion Topsport Academie is Bonne Posma, E: b.posma@saxion.nl 3.3 De contactpersoon topsport Iedere academie heeft haar eigen contactpersoon topsport. Deze contactpersoon topsport voert intakegesprekken met de topsportstudenten. Indien wenselijk kan hij/zij daar de studieloopbaanbegeleider bij betrekken. De contactpersoon is het aanspreekpunt voor zowel de student als de docenten wanneer er vragen zijn t.a.v. het studieprogramma vanwege topsport. De contactpersoon kan de student ook meer vertellen over de voorzieningen en faciliteiten die binnen de topsportregeling vallen. De contactpersoon topsport vervangt de vaste studieloopbaanbegeleider bij eventuele tijdelijke uitval. Daarnaast informeert de contactpersoon de betreffende opleiding over de status van deelnemende sporters. 3.4 De studieloopbaanbegeleider Iedere student heeft een studieloopbaanbegeleider. Het is wenselijk dat de studieloopbaanbegeleider affiniteit heeft met (top)sport. De studieloopbaanbegeleider is de eerste aanspreekpersoon voor de student als het de dagelijkse gang van zaken betreft. Met de studieloopbaanbegeleider stelt de student een studieplan op.

10 Pagina 10 / 12 De sport-/leerprestatieafspraken worden door de studieloopbaanbegeleider getoetst op resultaten en voortgang. De studieloopbaanbegeleider voert jaarlijks, naast de reguliere gesprekken, een evaluatiegesprek met de student over de effectiviteit van de afspraken en getroffen voorzieningen in het kader van zijn/haar sport. Regelmatig contact tussen de studieloopbaanbegeleider en de topsportcoördinator van de opleiding is van belang. Indien een student klachten heeft over onheuse bejegening of niet verstrekte voorzieningen, die in strijd zijn met de gemaakte afspraken, dan is de studieloopbaanbegeleider het eerste aanspreekpunt voor de student. De studieloopbaanbegeleider is verantwoordelijk voor het adequaat en tijdig doorverwijzen van een student naar de topsportcoördinator c.q. studentendecaan voor onafhankelijk advies. 3.5 De studentendecaan De studentendecaan kan adviezen geven aan studenten, studieloopbaanbegeleiders, contactpersonen topsport en de examencommissie over Saxion regels en voorzieningen. De studentendecaan heeft kennis van wet- en regelgeving, financiën en bemiddelt in geval van klachten of conflicten. Als een student het niet eens is met een door de examencommissie genomen beslissing, kan hij/zij daar tegen in beroep gaan bij het College van Beroep van Examens. Indien nodig kan de studentendecaan hierbij ondersteunen. De studentendecaan kan ook worden ingeschakeld in het geval van (dreigende) studievertraging of studiestaking als gevolg van ziekte of blessure. 4 Informatievoorziening en voorlichting Op de website en op MijnSaxion is informatie te vinden over het topsportbeleid van Saxion. Voor de aspirant student is de Open Dag een belangrijk voorlichtingsmoment om zich te laten informeren over de mogelijkheden bij de opleiding van zijn/haar keuze. Daarnaast kan de studentendecaan de aspirant(student) algemene informatie geven over de regeling. Voor informatie kan de (aspirant)student een sturen naar: topsport@saxion.nl De aspirant student die bij de Saxion Topsport Academie gaat studeren neemt contact op met Topsportcoördinator Bonne Posma, E: b.posma@saxion.nl. Indien een student bij de aanmelding in Studielink heeft aangegeven dat hij/zij behoort tot de doelgroep topsporters, dan krijgt de student digitaal het beoordelingsformulier topsport toegestuurd.

11 Pagina 11 / 12 5 Hoe vraagt de student de topsportregeling aan? Om naast de studie op topniveau te kunnen sporten is het nodig dat de (aspirant)student één en ander regelt, zowel voor de sport als voor de opleiding. Voor alle sporten moet de student veel en intensief trainen en voor de opleiding moet hij/zij veel en intensief studeren. Die combinatie is niet altijd eenvoudig. Wat moet de student doen om de combinatie sport en opleiding zo succesvol mogelijk te laten verlopen? 5.1 Toekennen Saxion topsportstatus De beoordeling en vaststelling van de Saxion topsportstatus verloopt als volgt: o De aspirant student geeft in Studielink aan dat hij/zij een topsportregeling wil. Vervolgens krijgt de aspirant student het digitale beoordelingsformulier topsport toegestuurd of o De Saxion student downloadt het Beoordelingsformulier topsport van MijnSaxion of stuurt een naar de topsportcoördinator van Saxion, met het verzoek om een beoordelingsformulier. Als de student aan de voorwaarden voldoet, dan krijgt hij/zij de Saxion topsportstatus. De student gaat met de Saxion topsportstatus naar de contactpersoon topsport van de academie voor een intakegesprek. In dit gesprek informeert de contactpersoon de student over de voorzieningen die binnen de topsportregeling vallen. Vervolgens bespreekt de topsporter met de studieloopbaanbegeleider zijn vragen en wensen betreffende de onderwijsfaciliteiten. Er wordt vervolgens bekeken of en in hoeverre de gevraagde voorzieningen binnen het betreffende onderwijs haalbaar zijn. De afgesproken faciliteiten worden in een overeenkomst vastgelegd (studieplan). Indien nodig (bijvoorbeeld bij afwijkingen ten aanzien van de BSA of aanpassingen voor tentamens) wordt deze overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de examencommissie van de opleiding. De Saxion topsportstatus is één studiejaar geldig. Jaarlijks, aan het einde van een studiejaar, stuurt de student een ingevuld herbeoordelingsformulier topsport naar de Saxion topsportcoördinator. Het herbeoordelingsformulier is te vinden op MijnSaxion. Als de status topsporter nog op de student van toepassing is, wordt de Saxion topsportstatus, middels een brief, verlengd voor de duur van één studiejaar. De decanen hebben toegang tot het Saxion topsportstatus overzicht. 5.2 Voorzieningen Saxion topsporter De opleiding heeft een inspanningsverplichting om, binnen het redelijk mogelijke, onderwijs flexibel aan de topsportende student aan te bieden (zie paragraaf 2.2). Saxion topsporters kunnen op basis van de topsportregeling aanspraak maken op een tegemoetkoming uit het profileringsfonds voor de vertraging die zij oplopen als direct gevolg van (de uitoefening) van hun sport. Deze financiële voorziening kan alleen aangevraagd worden door sporters die een NOC*NSF status hebben (zie paragraaf 2.4).

12 Pagina 12 / Begeleiding Saxion topsporter Elke Saxion student, ook de Saxion topsporter, wordt bij zijn studie begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Deze is voor de Saxion topsporter het eerste aanspreekpunt bij studieproblemen. Bij verzoeken om studievoorzieningen in verband met de topsport richt de student zich tot de (senior) studieloopbaanbegeleider van zijn opleiding. De student laat de afspraken vastleggen in het studieplan (zie ook paragraaf 5.1). Bij problemen, voortkomend uit de topsport zelf, kan de opleiding en/of de student contact opnemen met de Saxion topsportcoördinator. Op verzoek kan de contactpersoon topsport samen met de student, de studieloopbaanbegeleider en eventueel de decaan de mogelijkheden onderzoeken en bespreken van het topsportvriendelijk inrichten van de opleiding voor de topsportende student. 5.4 Relevante personen Saxion topsportcoördinatoren: Wilma de Boer-Fabels (tevens studentendecaan, Enschede), E: topsport@saxion.nl Jeanet Nijland (coördinator Sport & Cultuur, Deventer), E: topsport@saxion.nl Bonne Posma (coördinator Saxion Topsport Academie, Deventer), E: b.posma@saxion.nl

Topsport en studie op Windesheim

Topsport en studie op Windesheim Topsport en studie op Windesheim 2016-2017 Om naast je studie op topniveau te kunnen sporten is het vaak nodig het één en ander te regelen, zowel bij je sport als bij je opleiding. Voor alle sporten zul

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 802 Paraaf: Onderwerp : Beleidsdocument en uitvoeringsreglement Topsport Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van het Topsportbeleid en het Uitvoeringsreglement

Nadere informatie

Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg

Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg datum 09-09-2013 contactpersoon Leontine Thelissen onderwerp Beleid en Regeling Topsport telefoon (073) 629 5271 van Directie DMCS e-mail Lpmm.thelissen@avans.nl Notitie

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief. Haal het beste uit jezelf! NHL Hogeschool helpt studenten om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dat op zich is al een uitdaging,

Nadere informatie

Topsportregeling UvA-HvA 2014-2015 TOPSPORTREGELING

Topsportregeling UvA-HvA 2014-2015 TOPSPORTREGELING TOPSPORTREGELING Het aantal studenten dat naast de ambitie om een opleiding te voltooien, een ambitie heeft om op hoog niveau activiteiten op sportgebied te ontwikkelen is de laatste jaren verhoogd. Om

Nadere informatie

NORDWIN COLLEGE TOPSPORTBELEID. Topsportbeleid voor VMBO-groen en MBO

NORDWIN COLLEGE TOPSPORTBELEID. Topsportbeleid voor VMBO-groen en MBO NORDWIN COLLEGE TOPSPORTBELEID Topsportbeleid voor VMBO-groen en MBO Inhoudsopgave Nordwin College: Topsportvriendelijk!... 2 Topsportbeleid... 2 Topsportfaciliteiten... 3 Contract... 4 Topsport Contract

Nadere informatie

Studentendecanaat. De Topsportregeling. het gebeurt op windesheim

Studentendecanaat. De Topsportregeling. het gebeurt op windesheim Studentendecanaat De Topsportregeling het gebeurt op windesheim Colofon Deze informatiebrochure is uitgegeven door het Studentendecanaat van Christelijke Hogeschool Windesheim. Redactie: Marketing en Communicatie

Nadere informatie

Regeling faciliteiten studenten/topsporters

Regeling faciliteiten studenten/topsporters Colofon ons kenmerk datum Oktober 2017 auteur Juridisch Loket / dhr. mr. R.H.J. van Stokkom versie status Definitief pagina 2 van 9 Inhoudsopgave Inleiding 3 Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Definitie

Nadere informatie

Informatie 2016. www.erasmussport.nl Facebook.com/erasmus.sport Twitter@ erasmussport Instagram @ erasmussport #eursport #makeithappen

Informatie 2016. www.erasmussport.nl Facebook.com/erasmus.sport Twitter@ erasmussport Instagram @ erasmussport #eursport #makeithappen Informatie 2016 www.erasmussport.nl Facebook.com/erasmus.sport Twitter@ erasmussport Instagram @ erasmussport #eursport #makeithappen Voorwoord Maart 2016, Rotterdam Dit informatiepakket is bedoeld voor

Nadere informatie

Voor het optimaal combineren van onderwijs en topsport

Voor het optimaal combineren van onderwijs en topsport ROC de Leijgraaf Topsportregeling voor leerlingen met een topsport status Voor het optimaal combineren van onderwijs en topsport INLEIDING Topsportregeling van ROC de Leijgraaf Een aantal leerlingen van

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking Informatie voor aspirant-studenten 1 Studiesuccescentrum Windesheim Inhoud Studeren met een functiebeperking, informatie voor aspirant-studenten... 1 Studeren met een

Nadere informatie

Regeling faciliteiten studenten/topsporters

Regeling faciliteiten studenten/topsporters Regeling faciliteiten studenten/topsporters Colofon ons kenmerk datum Juli 2015 auteur Mw. mr. M.V.B. van Overbeek versie status definitief pagina 2 van 8 Inhoudsopgave Inleiding 3 Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Beleid topsport. Faciliteiten Wanneer een leerling de topsportstatus heeft gekregen komt hij/zij in aanmerking voor de volgende faciliteiten:

Beleid topsport. Faciliteiten Wanneer een leerling de topsportstatus heeft gekregen komt hij/zij in aanmerking voor de volgende faciliteiten: Beleid topsport Inleiding Het Zaanlands Lyceum heeft veel leerlingen met bijzondere talenten. Voor het omgaan met leerlingen met talenten op het gebied van sport (topsportleerling) heeft het Zaanlands

Nadere informatie

Regeling faciliteiten studenten/topsporters

Regeling faciliteiten studenten/topsporters Regeling faciliteiten studenten/topsporters Colofon ons kenmerk datum Juli 2014 auteur versie status definitief pagina 2 van 8 Inhoudsopgave Inleiding 3 Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Definitie

Nadere informatie

PROTOCOL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN

PROTOCOL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN PROTOCOL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING AAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN Preambule Dit protocol is bedoeld om duidelijkheid te bieden over de mogelijkheden van het studeren met een functiebeperking binnen

Nadere informatie

Studeren met een Functiebeperking

Studeren met een Functiebeperking STUDEREN Studeren met een Functiebeperking BESPREEK DE MOGELIJKHEDEN Maak een afspraak met de studentendecaan Windesheim zet kennis in werking Informatie voor ouders Een goede start is belangrijk om te

Nadere informatie

Studeren met een Functiebeperking

Studeren met een Functiebeperking Studeren met een Functiebeperking Weten hoe jij zo optimaal mogelijk studeert? Maak een afspraak met de studentendecaan om je situatie te bespreken Windesheim zet kennis in werking Inhoud Pag 4 Studeren

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Informatiepakket Topsporters EUR 2014

Informatiepakket Topsporters EUR 2014 Informatiepakket Topsporters EUR 2014 Voorwoord Januari 2014, Rotterdam Dit informatiepakket is bedoeld voor topsporters die zich ingeschreven hebben of in willen schrijven bij Erasmus Topsport. Daarnaast

Nadere informatie

Regeling faciliteiten studenten/topsporters

Regeling faciliteiten studenten/topsporters d t J li 2014 Colofon ons kenmerk datum April 2016 auteur versie status definitief pagina 2 van 8 Inhoudsopgave Inleiding 3 Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Definitie van topsport 4 Artikel 3.

Nadere informatie

Intakeformulier studeren met topsport

Intakeformulier studeren met topsport Intakeformulier studeren met topsport 2011/2012 Colofon ons kenmerk datum Juli 2011 Mevr. J.I.P.M Stikkers versie 2011 status Definitief pagina 2 van 7 Intakeformulier studeren met topsport Studentendecaan:

Nadere informatie

Topsport regeling per oktober 2016

Topsport regeling per oktober 2016 Topsport regeling per oktober 2016 www.erasmussport.nl Facebook.com/erasmus.sport Twitter@ erasmussport Instagram @ erasmussport #eursport #makeithappen Voorwoord Oktober 2016, Rotterdam Dit informatiepakket

Nadere informatie

Toptalentvriendelijk beleid Pascal College

Toptalentvriendelijk beleid Pascal College Toptalentvriendelijk beleid Pascal College Net als alle andere scholen heeft het Pascal College een aantal leerlingen met uitzonderlijke talenten op het gebied van sport, muziek, dans of acteren. Voor

Nadere informatie

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds

Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds AANVRAAGFORMULIER 1 studiefinancieringsvorm voor cohorten vóór 1-9-2015 én studiefinancieringsvorm(en) voor cohorten na 1-9-2015 Regeling Financiële Ondersteuning Topsport- Student Stenden Hogeschool Profileringsfonds

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Erasmus MC. Bindend Studieadvies. Geneeskunde

Erasmus MC. Bindend Studieadvies. Geneeskunde Erasmus MC Bindend Studieadvies Geneeskunde Bindend Studieadvies Geneeskunde De studie Geneeskunde aan het Erasmus MC kent een bindend studieadvies (BSa) voor studenten die studeren in Bachelorjaar-1.

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking aan de Radboud Universiteit

Studeren met een functiebeperking aan de Radboud Universiteit Studeren met een functiebeperking aan de Radboud Universiteit Strategisch Plan An invitation to change perspective Zittende studenten kunnen een beroep doen op studiebegeleiding en advies Studenten met

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking 1. Vooraf De Inspectie van het Onderwijs en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid

Nadere informatie

Topsportregeling. Topsportregeling, 20-10-2010 definitief 1

Topsportregeling. Topsportregeling, 20-10-2010 definitief 1 Topsportregeling 1 INHOUDSOPGAVE PAGINA 1. Aanleiding 3 2. Doelstelling en uitgangspunten 3 3. De procedure 4 4. Indeling topsporttalenten 5 5. Begeleiding en facilititeiten topsporttalenten 6 6. Organisatie

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

TOPSPORT TALENTSCHOOL

TOPSPORT TALENTSCHOOL TOPSPORT TALENTSCHOOL Onderwijs voor talent- en topsporters ONDERWIJS & TOPSPORT Sevenwolden is een Topsport Talentschool, een school waar je als sporttalent onderwijs en topsport samen kunt ontwikkelen.

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Hoger onderwijsinstellingen beschikken over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van het onderwijs te realiseren. Onderdeel van

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Profileringsfond Codarts versie 1.0. REGLEMENT PROFILERINGSFONDS Codarts Geldend vanaf 1 september 2011

Profileringsfond Codarts versie 1.0. REGLEMENT PROFILERINGSFONDS Codarts Geldend vanaf 1 september 2011 REGLEMENT PROFILERINGSFONDS Codarts Geldend vanaf 1 september 2011 1. Codarts heeft een voorziening ter financiële ondersteuning van studenten, het reglement profileringsfonds, conform artikel 7.51 WHW.

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

REGLEMENT PROFILERINGSFONDS Theologische Universiteit Apeldoorn

REGLEMENT PROFILERINGSFONDS Theologische Universiteit Apeldoorn REGLEMENT PROFILERINGSFONDS Theologische Universiteit Apeldoorn Preambule. Het college van bestuur heeft deze regeling getroffen op grond van artikel 7.51 1 van de Wet op Hoger onderwijs en Wetenschappelijk

Nadere informatie

TOPSPORT TALENTSCHOOL (LOOT)

TOPSPORT TALENTSCHOOL (LOOT) TOPSPORT TALENTSCHOOL (LOOT) T RIJKS TOPSPORT TALENTSCHOOL STICHTING LOOT Alle Topsport Talentscholen in Nederland zijn aangesloten bij de stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport).

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de Fontys

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Studeren met een. functiebeperking

Studeren met een. functiebeperking Studeren met een functiebeperking OPTIMAAL STUDEREN AAN DE CHE! Vaak heb je geen hulp nodig, maar soms is een duwtje in de rug prettig! 2 Wat is een functiebeperking? Waarschijnlijk denk jij bij het woord

Nadere informatie

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering

Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Planmatig werken aan de toegankelijkheid van toetsing en examinering Hoger onderwijsinstellingen beschikken over adequaat beleid om de visie op de kwaliteit van het onderwijs te realiseren. Onderdeel van

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

STUDIESUCCES. EXAMENCOMMISSIE Opleiding Voeding en Diëtetiek

STUDIESUCCES. EXAMENCOMMISSIE Opleiding Voeding en Diëtetiek STUDIESUCCES en EXAMENCOMMISSIE Opleiding Voeding en Diëtetiek 1 WAARVOOR KUN JE TERECHT BIJ DE EXAMENCOMMISSIE: - Aanvragen vrijstellingen - Individuele verzoeken (i.v.m. chronische ziekte bijv.) - Klachten

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Topsport en onderwijs

Topsport en onderwijs Topsport en onderwijs Topsporter word je niet zomaar Topsport vraagt veel van de sporter. Je wilt natuurlijk je talent optimaal ontwikkelen, maar aan de andere kant moet jouw sport ook te combineren zijn

Nadere informatie

Wat is en doet de examencommissie?

Wat is en doet de examencommissie? Wat is en doet de examencommissie? Voorlichting over de rol van de examencommissie Luuk Schoenmakers, voorzitter examencommissie SM&O/ISMB AGENDA Wat is de OER? Wat is de examencommissie? BSA propedeuse

Nadere informatie

De onderwijs- en examenregeling

De onderwijs- en examenregeling De onderwijs- en examenregeling Algemeen In de onderwijs- en examenregeling (OER) wordt informatie gegeven over het onderwijs van een opleiding of een groep van opleidingen. Heeft de OER betrekking op

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking. www.windesheimflevoland.nl. Windesheim Flevoland 1

Studeren met een functiebeperking. www.windesheimflevoland.nl. Windesheim Flevoland 1 Studeren met een functiebeperking www.windesheimflevoland.nl Windesheim Flevoland 1 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding pag. 3 Studentendecaan pag. 4 Rechten en plichten geregeld pag. 6 Voorzieningen en

Nadere informatie

JAARVERSLAG STUDENTENDECANAAT STUDIEJAAR 2011 2012

JAARVERSLAG STUDENTENDECANAAT STUDIEJAAR 2011 2012 JAARVERSLAG STUDENTENDECANAAT STUDIEJAAR 2011 2012 Opleiding Communication and Multimedia Design (Interactieve Media) Domein Media, Creatie en Informatie Datum: Februari 2013 Samengesteld door: Jarno Gerritsen

Nadere informatie

Algemene informatie

Algemene informatie Algemene informatie 2016-2017 BSA-regeling UITVOERINGSREGELING STUDIEADVIES BSA - TUA juni 2016 Aan de TUA geldt een bindend studieadvies. De Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW)

Nadere informatie

Reglement profileringsfonds HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Reglement profileringsfonds HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Reglement profileringsfonds Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-09-2018 Vastgesteld door College van Bestuur 06-11-2018 Instemming van Medezeggenschapsraad 16-10-2018 Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

Quick scan dyslexie in mbo en ho

Quick scan dyslexie in mbo en ho Quick scan dyslexie in mbo en ho Onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW datum 7 september 2016 auteur(s) Boukje Cuelenaere versie 5.0 CentERdata, Tilburg, 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Regeling Profileringsfonds RUG

Regeling Profileringsfonds RUG Regeling Profileringsfonds RUG 2017-2018 Deel A Financiële ondersteuning bij studievertraging door bijzondere omstandigheden Inleiding Paragraaf 2a van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Reglement Profileringsfonds. Financiële ondersteuning studenten

Reglement Profileringsfonds. Financiële ondersteuning studenten Reglement Profileringsfonds Financiële ondersteuning studenten Reglement Profileringsfonds 2 Besluitvormingskader Instemming HR : 8 september 2015 Vaststelling CvB : 15 september 2015 Ingangsdatum : 1

Nadere informatie

Veel gestelde vragen. Versie 11 mei Ik wil een deeltijdopleiding volgen. Op welke dagen heb ik les?

Veel gestelde vragen. Versie 11 mei Ik wil een deeltijdopleiding volgen. Op welke dagen heb ik les? Veel gestelde vragen Versie 11 mei 2017 1. Ik wil een deeltijdopleiding volgen. Op welke dagen heb ik les? Onderstaand vind je de lesdagen per opleiding en leerjaar. Let wel; dit betreft het studiejaar

Nadere informatie

Informatie over het BINDEND STUDIEADVIES voor studenten Pedagogische Wetenschappen

Informatie over het BINDEND STUDIEADVIES voor studenten Pedagogische Wetenschappen Informatie over het BINDEND STUDIEADVIES voor studenten Pedagogische Wetenschappen. 2015-2016 Inleiding. Alle studenten van de Leidse universiteit die zich in 2015 voor de eerste keer ingeschreven hebben

Nadere informatie

De term functiebeperking wordt gebruikt als verzamelbegrip en omvat chronische ziekte, psychische of lichamelijke klachten, dyslexie en dyscalculie.

De term functiebeperking wordt gebruikt als verzamelbegrip en omvat chronische ziekte, psychische of lichamelijke klachten, dyslexie en dyscalculie. Inleiding Deze brochure is bedoeld voor (aspirant) studenten met een functiebeperking. Studeren met een functiebeperking is vaak niet eenvoudig. Zo kan een chronische ziekte vermoeidheid en pijn veroorzaken

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Omwille van de leesbaarheid wordt in de tekst alleen de mannelijke vorm gebruikt.

Omwille van de leesbaarheid wordt in de tekst alleen de mannelijke vorm gebruikt. Faciliteitenregeling studenten a. voor studenten die op het gebied van sport en cultuur een bijzondere prestatie leveren b. voor leden van de universitaire studentenraad en facultaire studentenraden Omwille

Nadere informatie

UITLEG SUBSIDIES NOC*NSF

UITLEG SUBSIDIES NOC*NSF UITLEG SUBSIDIES NOC*NSF Toelichting IOC/WDSF en NOC*NSF/NADB Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkent de World DanceSport Federation (WDSF) als het enige erkende Internationale danskanaal. Dit

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY GRONINGEN INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Flexibel studeren met een functiebeperking in het hoger onderwijs

Flexibel studeren met een functiebeperking in het hoger onderwijs Flexibel studeren met een functiebeperking in het hoger onderwijs Laura Bisschop, student HRM/HTD Bij punt 1 bespreek ik de belemmerende factoren die ik ben tegengekomen gedurende mijn studie en bij punt

Nadere informatie

Praktijkleerovereenkomst opleidingen in deeltijdse inrichtingsvorm die deelnemen aan de pilot flexibilisering

Praktijkleerovereenkomst opleidingen in deeltijdse inrichtingsvorm die deelnemen aan de pilot flexibilisering Praktijkleerovereenkomst opleidingen in deeltijdse inrichtingsvorm die deelnemen aan de pilot flexibilisering Opleiding Studiejaar 2017-2018 Ondergetekenden: 1. (naam organisatie of instelling), gevestigd

Nadere informatie

REGELING PROFILERINGSFONDS

REGELING PROFILERINGSFONDS REGELING PROFILERINGSFONDS 2016-2017 Preambule. Het College van Bestuur heeft deze regeling getroffen op grond van artikel 7.51 van de Wet op Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW). 1. Het

Nadere informatie

Regeling Profileringsfonds RUG

Regeling Profileringsfonds RUG Regeling Profileringsfonds RUG 2017-2018 Deel B - Financiële ondersteuning internationale studenten bij studievertraging door bijzondere omstandigheden. Inleiding Paragraaf 2a van de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar   COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Zeeuws Talentenfonds

Zeeuws Talentenfonds Zeeuws Talentenfonds 1. Talentenfonds Het Olympisch Netwerk Zeeland kan Zeeuwse topsporters en talenten via het Zeeuws Talentenfonds subsidie aanbieden voor meerkosten die ze moeten maken voor het beoefenen

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 2 1 2 7 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van XXX, appellante tegen de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum, verweerder 1. Ontstaan en loop

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 684 Paraaf: Onderwerp : Reglement Studiekeuzecheck Windesheim (Aanmelding, studiekeuzeactiviteiten en studiekeuzeadvies voor het studiejaar 2014-2015) Besluit : Het

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Flexibilisering en studeren met beperkte belastbaarheid

Regiobijeenkomst Flexibilisering en studeren met beperkte belastbaarheid Regiobijeenkomst Flexibilisering en studeren met beperkte belastbaarheid Expertisecentrum handicap + studie - Hogeschool Rotterdam 14 maart 2017 Sietske Sportel van Expertisecentrum handicap + studie opent

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY GRONINGEN INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Reglement Profileringsfonds

Reglement Profileringsfonds Reglement Profileringsfonds Reglement Profileringsfonds 2 Voorgelegd aan HR : 27 mei 2013 Instemming HR : 6 september 2013 Vastgesteld door CvB : 20 september 2013 Reglement Profileringsfonds 3 Toelichting

Nadere informatie

Bindend Studieadvies Geneeskunde

Bindend Studieadvies Geneeskunde Erasmus MC Desiderius School van begrijpen naar beslissen Bindend Studieadvies Geneeskunde 2013-2014 Bindend Studieadvies Geneeskunde De studie Geneeskunde aan het Erasmus MC kent een bindend studieadvies

Nadere informatie

Regeling Financiële ondersteuning bij studievertraging door overmacht, RUG 2015-2016

Regeling Financiële ondersteuning bij studievertraging door overmacht, RUG 2015-2016 Regeling Financiële ondersteuning bij studievertraging door overmacht, RUG 2015-2016 Inleiding Paragraaf 2a van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) betreft het Profileringsfonds

Nadere informatie

REGLEMENT STUDIEKEUZECHECK WINDESHEIM

REGLEMENT STUDIEKEUZECHECK WINDESHEIM REGLEMENT STUDIEKEUZECHECK WINDESHEIM Inhoud Preambule... 3 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 Hoofdstuk 2 Doelgroep... 5 Hoofdstuk 3 Rechten en plichten bij aanmelding... 5 Hoofdstuk 4 Studiekeuzecheck...

Nadere informatie

Topsportregeling 1 Topsportregeling

Topsportregeling 1 Topsportregeling Topsportregeling 1 INHOUDSOPGAVE PAGINA 1. Aanleiding... 4 2. Doelstelling en uitgangspunten... 4 a. Doelstelling... 4 b. Uitgangspunten... 4 3. De procedure... 5 Stap 1: aanmelden... 5 Stap 2: vaststellen

Nadere informatie

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ juli 2014 ingangsdatum 1 september 2014 Algemeen Het verplichte keuzeonderwijs beslaat 10 ec in studiejaar 2 (keuzevakken) en 10

Nadere informatie

Reglement Financiële Ondersteuning Studenten Saxion

Reglement Financiële Ondersteuning Studenten Saxion Reglement Financiële Ondersteuning Studenten Saxion Voorwoord Het College van Bestuur (hierna: CvB ) van Stichting Saxion heeft het Reglement Financiële Ondersteuning Studenten Saxion (hierna: Reglement

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Coachen & Leidinggeven

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Coachen & Leidinggeven Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Coachen & Leidinggeven Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

o Vallen er veel studenten uit? o Zijn er veel moeilijke vakken, zo ja, welke? o Hoeveel contacturen zijn er / hoeveel zelfstudie moet je doen?

o Vallen er veel studenten uit? o Zijn er veel moeilijke vakken, zo ja, welke? o Hoeveel contacturen zijn er / hoeveel zelfstudie moet je doen? Gaan studeren Wil je na je havo-, vwo- of mbo-diploma graag verder studeren aan een hogeschool of universiteit? Maar weet je niet zeker of dat kan vanwege je functiebeperking? Dan helpt deze folder je

Nadere informatie

Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL

Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL Je doet ertoe! ONDERWIJS & TOPSPORT OSG Sevenwolden is een Topsport Talentschool, een school waar je als sporttalent onderwijs en topsport samen

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Studieadvies in de propedeutische fase

Uitvoeringsreglement Studieadvies in de propedeutische fase Uitvoeringsreglement Studieadvies in de propedeutische fase Door het College van Bestuur vastgesteld op 23 maart 2017 na verkregen instemming van de CMR op 15 maart 2017 Inhoud Artikel 1. Doel... 2 Artikel

Nadere informatie

VRAGENLIJST HBO. Ingevuld door: Naam instelling: Adres instelling: Contactpersoon: Naam: Telefoon:

VRAGENLIJST HBO. Ingevuld door: Naam instelling: Adres instelling: Contactpersoon: Naam: Telefoon: VRAGENLIJST HBO Ingevuld door: Naam instelling: Adres instelling: Contactpersoon: Naam: Telefoon: E-mail: Vooraf: bij de beantwoording van de onderstaande vragen wordt verwacht dat u aangeeft of die situatie

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Toetsen, niet minder maar anders

Toetsen, niet minder maar anders Toetsen, niet minder maar anders Tips voor een soepel proces van aanvraag Toelichting Begrippen Handicap + studie heeft deze tool ontworpen als aanvulling op het Referentiemodel Toetsing niet Het proces

Nadere informatie

Instroom en studiekeuze

Instroom en studiekeuze Studeren met een functiebeperking Instroom en studiekeuze December 2012 Expertisecentrum handicap + studie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Cijfers... 3 2.1. Uitval... 3 2.2. Aanvraag

Nadere informatie

Flexstuderen aan Hogeschool Windesheim. Inrichting van het experiment

Flexstuderen aan Hogeschool Windesheim. Inrichting van het experiment Flexstuderen aan Hogeschool Windesheim Inrichting van het experiment Zwolle, 17 mei 2017 1 Inhoud 1. Flexstuderen... 3 1.1. Context... 3 2. Belang voor Windesheim... 4 3. Inrichting van het experiment

Nadere informatie

Studentenstatuut (opleidingsspecifiek deel) 2015-2016

Studentenstatuut (opleidingsspecifiek deel) 2015-2016 Studentenstatuut (opleidingsspecifiek deel) 05-06 Master Pedagogiek CROHO-nummer 443 variant: deeltijd NHL Hogeschool Afdeling: Zorg en Welzijn Versie: Concept besproken met AO-M.Peda 8-4-5 / definitief

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar   COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie