Transplantatie. Gemeente van Christus, Intro over onze naam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Transplantatie. Gemeente van Christus, Intro over onze naam"

Transcriptie

1 Transplantatie Gemeente van Christus, Intro over onze naam Hoe staat u bekend in uw omgeving? Hoe denken uw buren over u? Hoe denken jullie vrienden over jullie? Waar denken uw collega s aan als uw naam valt? Met deze vragen raken we aan iets wat voor veel mensen heel erg belangrijk is. Met deze vragen raken we aan het beeld dat onze omgeving van ons heeft. Het gaat over ons imago, of anders gezegd, met deze vragen gaat het over onze naam. De meeste mensen hechten daaraan. We hechten aan een positief imago en doen er alles aan dat in stand te houden. Dat kan door jezelf te richten op een zo goed mogelijk uiterlijk. Je brengt s morgens een enige tijd door voor de spiegel omdat je er zo goed mogelijk uit te zien. Dat heeft alles te maken met imago, maar belangrijk nog dan je daden is je gedrag. Hoe ga je om met de buren, hoe ga je om met je vrienden en je collega s. Je gedrag zal uiteindelijk bepalen hoe je bekend staat in je omgeving. Ons gedrag is bepalend voor de vraag of wij een goede of een slechte naam hebben in onze omgeving. Dat weten we en daarom zijn we er meestal ook wel op bedacht geen gekke dingen te doen waar anderen bij zijn. Want het liefst staan we bekend als aardig en sportief, als intelligent en stoer, als knap of sterk, u moet het maar voor uzelf invullen wat uw eigen ideaalbeeld is, hoe u bekend wilt staat in uw omgeving.

2 Wij en de naam Nu zijn wij mensen niet de enigen die een goede of een slechte naam hebben. Volgens de bijbel heeft God ook een naam. We kennen die naam doordat we over zijn daden lezen in onze bijbel. We weten wie hij is door dat wat we over hem horen in de kerk. Nu zijn er ook mensen die niet in de kerk komen en niet in de bijbel lezen. Kerk en bijbel kunnen hun beeld van God niet vormen. Deze mensen zijn voor het beeld dat zij hebben van God afhankelijk van andere mensen die wel in hem geloven. Mensen die geloven komen ze tegen als ze tv kijken, misschien komen ze die ook wel tegen op hun werk. Misschien is er zelfs een buurman of buurvrouw die in God gelooft. Van die mensen moet je het dan hebben als je niet gelooft en geen bijbel leest. Mensen die wel geloven zijn dan bepalend voor het beeld dat je hebt van God. Het kan geen kwaad als we ons hier meer van bewust zouden zijn want het kan heel erg mooie dingen opleveren. Met onze manier van leven kunnen we reclame maken voor de naam van God. Maar het omgekeerde kan ook voorkomen en daar gaat het over in het hoofdstuk dat we met elkaar hebben gelezen. Israël is hier de buurman die bepalend is voor het beeld dat de niet gelovige heeft van God. Schade voor de naam De volken die in een halve cirkel rond Israël wonen hebben zo ook wel hun goden, maar voor hun beeld van de God van Israël zijn toch afhankelijk van datgene wat ze zien van buurman Israël.

3 Ze kijken daarnaar vanuit hun eigen kader want ze hebben zo hun eigen opvattingen over de verhouding tussen een volk en haar god. In die tijd was het land waar je woonde het bezit van een bepaalde God. En het volk dat in dat land woonde werd beschermd door de God van het land maar in Israël wordt die samenhang verbroken en dat kan in de ogen van de volken maar twee redenen hebben. Of de God van Israël heeft er de brui aan gegeven en is er gewoon helemaal klaar mee. Hij heeft het gehad met zijn volk en gaat op zoek naar een ander. Of de God van Israël is overruled door een andere God. De God van Babel zou dan sterker zijn dan de God van Israël. Vanuit het perspectief van de buren zijn er maar twee opties. Of de God van Israël komt zijn plichten niet na en laat zijn eigen volk vallen. Of hij wil dat wel maar kan het niet omdat er andere goden zijn die sterker zijn dan hij is. Maar of het nu linksom is of rechtsom, in beide gevallen is het zijn goede naam die te grabbel wordt gegooid. Gods verdriet En dat is het wat God zo raakt. Het raakt hem tot in het diepst van zijn wezen dat zijn naam te grabbel wordt gegooid. Het doet hem verdriet dat zijn heilige naam zo door wordt ontwijd bij de volken. Gods reputatie krijgt een knauw. Zijn eigen volk maakt hem bespottelijk. Dat doet hem pijn. Dat raakt hem heel erg diep. God heeft met zichzelf te doen. Zijn erbarmen richt zich dit keer niet naar buiten maar naar binnen.

4 God erbarmt zich over zijn eigen naam. Ergens heeft dat iets heel erg menselijks. We herkennen het op een bepaalde manier. Het kan ons heel diep raken als onze goede naam door het stof wordt gehaald, dat is vernederend. Maar misschien is dat ook wel zo vernederend omdat we ergens diep van binnen wel weten dat er met die goede naam van ons iets aan de hand is. Onze goede naam heeft altijd iets eenzijdigs. Want er is geen mens op aarde die niet ook een donkere kant met zich meedraagt. Aan elkaar hopen we alleen het positieve te laten zien. Ondertussen weten we dat er meer is en als er dan iemand is daar die terecht of onterecht naar verwijst worden we laaiend. Dat is onze gekrenkte trots maar bij God is dat anders want die donkere kant die er bij ons is, is er niet bij hem. God is licht en als wij met onze manier van leven iets anders suggereren dan licht dan kwets dat hem. Als wij hem zijn naam door het stof halen raakt hem dat heel diep. Dat kan hij niet hebben omdat het hem geen recht doet. Dat kan hij niet hebben omdat de armen en de ellendigen het van die naam moet hebben. Waar moeten zij blijven als hun naast al het andere ook nog dit wordt ontnomen? Waar moeten zij blijven als ze ook geen naam meer hebben om op te hopen? Ik doe het niet vanwege jou God gaat ingrijpen. Dat doet hij niet vanwege van Israël want daar heeft Israël het niet naar gemaakt. De ballingschap heeft ze aan zichzelf te danken. Als God ingrijpt in dan doet hij dat vanwege zijn naam. De buren moeten beseffen dat hij nog steeds de HERE is en daarom grijp hij in. Hij brengt zijn volk terug naar huis maar kan daar niet mee volstaan, want er is daarmee nog niets gedaan aan het eigenlijk probleem.

5 Hij heeft zijn volk niet voor niets het huis uitgezet. Het schortte nogal aan onderlinge verstandhouding. Men hield zich niet aan de huisregels. Er werd regelmatig met deuren gesmeten. Met het naar huis halen van zijn volk is er nog niets veranderd aan dit probleem. De buitenkant van de relatie zou zijn opgeknapt maar van binnen zou het nog een puinhoop zijn. Jezus heeft het ergens over witgepleisterde graven. Het lijkt heel wat van buiten maar van binnen is het donker, van binnen heerst het verderf. Je mooier voordoen dan je bent. Als mensen ergens een hekel aan hebben dan is het wel daaraan. God wil niet volstaan met een uiterlijke ingreep. Hij pakt het probleem aan in de kern en de kern is ons hart. Naast terugkeer naar huis stelt de HERE zijn volk een harttransplantatie in het vooruitzicht. Zoals u weet is dat een ingrijpende ingreep. Een nieuw hart krijgen is niet niks. Dat doe je alleen maar als alle andere opties niet uitvoerbaar zijn. Een harttransplantatie moet echt nodig zijn anders begin je er niet aan. In dit geval is het ook echt hard nodig want het hart is verkalkt. Het is zo hard geworden als een steen. Dat stenen hart wordt weggehaald en in plaats van dat stenen hart komt een hart dat warm is en dat klopt. Er gaat een nieuwe wind waaien in het leven, het volk zal in andere gedachten gaan ademen, en het verschil zal totaal zijn. God kan niet volstaan met een facelift, hij laat het niet bij een renovatie van de voorgevel. Als God ingrijpt veranderd er echt iets, dan krijgen wij een vaste geest die diep van binnen zonder onzekerheid hem blijft beminnen. Als God ingrijpt worden we een levende billboard die verwijst naar hem.

6 Jezus Christus Spannende vraag is of dat ook echt gebeurd. Vinden er van die harttransplantaties plaats? Op het internet kan je tabellen vinden waarin het wordt bijgehouden. In Nederland gebeurd het vijftig keer per jaar las ik. Maar ik kon in die tabel de harttransplantaties waar het hier over gaat niet vinden en als ik lees wat het betekent zo n nieuw hart te krijgen ga ik twijfelen. Het nieuwe hart zorgt er volgens de tekst voor dat je in de wegen van God gaat wandelen. En de geest die gaat waaien zorgt ervoor dat je zijn regels in acht neemt. Daar zou het dus aan te zien moeten zijn. Maar zien we het ook? Tijdens de voorbereiding van de preek werd ik wat somber van deze vraag. In deze tekst is het zo zwart wit, je hebt een stenen hart of een vlezen hart, je doet de geboden of je doet ze niet. Daar wordt ik somber van want zo helder als het hier is, is het niet in mijn leven. Bij Jeremia kom je de vraag ook tegen over een Nubiër zijn huid kan veranderen, of een panter iets aan zijn vlekken kan doen, of wij mensen, vergroeid als wij zijn met het kwaad, in staat zouden zijn tot het doen van het goede. Dat is mijn twijfel maar tegenover mijn twijfel staat het evangelie, de blijde boodschap die mij verkondigt dat er toch een mens is die het heeft. Een hart dat leeft in het licht, een hart dat warm van liefde en klopt van bewogenheid. U heeft ongetwijfeld vaker van hem gehoord. Hij heet Jezus en hij komt uit Nazareth. Hij heeft geen last van hartverkalking. Hij doet de geboden één voor één. Hij heeft zijn naaste lief als zichzelf en God boven alles.

7 Het kan dus toch. Als we het hebben over een levend hart gaat het niet over sprookjes. Het nieuwe hart is werkelijkheid geworden in hem. Wat wij mensen zelf niet voor elkaar krijgen is wel mogelijk bij God. De nieuwe mens In Jezus zien we dus hoe dat eruit ziet, de mens met een nieuw hart en een nieuwe geest, maar nu is het niet de bedoeling dat we daar met onze armen over elkaar naar gaan staan kijken. Het mag dan zo wezen dat hij de geboden in onze plaats heeft gedaan, hij heeft ze niet gedaan opdat wij ze niet meer zouden doen, maar opdat wij ze ook zouden doen en daarom is het sinds Pinksteren gaan waaien. De Geest tovert versteende harten om in harten die in vuur en vlam staan voor de God van Israël. Helemaal uitleggen hoe hij dat doet kan ik niet, maar ik weet wel dat het alles te maken heeft met de verkondiging van het evangelie. Mensen die het evangelie horen lopen extra risico op een nieuw hart en als daar dan ook nog eens sacramenten bij komen, doop en avondmaal dan kan het eigenlijk niet anders of er veranderd diep van binnen iets. Niet dat de bijverschijnselen van hartverkalking in één keer verdwenen zijn. Misschien kan je je het wel vergelijken met het krijgen van een nieuwe knie. Met zo n nieuwe knie moet je opnieuw leren lopen en zo is dat ook met het nieuwe hart. Daar moet je mee leren leven. Je conditie is niet in één keer op peil. Met oude gewoontes zal je moeten breken. Het schijnt zelfs dat het lichaam van sommige mensen het nieuwe hart wil afstoten.

8 U begrijpt dat het dan een gevecht wordt van leven op dood. Je kunt je daar hondsberoerd bij voelen. Innerlijk verscheurd en gespleten. Maar bij het avondmaal mag je dan opademen omdat het dan even helder wordt bij wie je eigenlijk hoort. U hoort bij Christus en mocht u er na het avondmaal toe komen het te ontkennen dan is dat een leugen. Doe niet alsof u geen nieuw hart zou hebben want dan liegt u. Laat het waar wezen wat vanmorgen zichtbaar werd. Afsluiting We zijn begonnen met de vraag hoe wij bekend staan in onze omgeving. Iedereen denkt daar wel eens over na en is daar wel eens mee bezig. Met ons uiterlijk of ons gedrag hebben wij daar invloed op. Als je dat wilt kan je jezelf beter voordoen dan je bent, dan pas je je uiterlijk en je gedrag aan zonder dat er van binnen iets veranderd. Als god ingrijpt levert hij geen half werk. Hij brengt zijn volk weer terug naar het beloofde land maar kan daar niet mee volstaan. Hij geeft hen een nieuw hart en een nieuwe geest zodat ze een meer dan complete verwijzing zijn naar zijn grote naam want alle mensen moeten weten dat hij de HERE is, de God van Israël. Amen

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Johanneskerk Laren (NH) - 27 augustus Korinthe 15

Johanneskerk Laren (NH) - 27 augustus Korinthe 15 Johanneskerk Laren (NH) - 27 augustus 2017-1 Korinthe 15 Hoe krijg ik een genadige God? Luther, de man die dit jaar aan alle kanten wordt herdacht, heeft een deel van zijn leven getobd met deze vraag.

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Lieve Gemeente, De Engelse acteur Stephen Fry, een overtuigd atheïst, gelooft niet in God, want zegt hij: Als er een God is waarom is er dan nog altijd

Nadere informatie

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan?

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan? Utrecht 04-06-17 Pinksteren Ezechiël 11:16-20; Handelingen 2:1-13 Zusters en broeders, Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Soms weet ik niet goed wat ik daarop moet antwoorden. Want waar

Nadere informatie

Luk. 15, preek NGKE

Luk. 15, preek NGKE Luk. 15, 10-24 preek NGKE 18-9-2016 Geloven in Generaties 2. Ervaring van God? Inleiding Je moet niet naar je ouders blijven luisteren! Want ieder generatie weer wordt persoonlijk door de Heer aangesproken.

Nadere informatie

...een waargebeurd verhaal...

...een waargebeurd verhaal... ...een waargebeurd verhaal... In het begin was er een leeg papier. Dit behoorde toe aan de Goede Tekenaar, die zeer bekend was van het maken van volmaakte tekeningen. Op een dag begon de Tekenaar op het

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Op Gymles bij Jezus Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Waarom deze avond? Het was toch altijd zo dat? Ja, het was toch altijd zo, maar dat is dus niet meer. Dat wat was, moet als de tijd daarvoor

Nadere informatie

J e r e m i a 3 2 : n o v e m b e r

J e r e m i a 3 2 : n o v e m b e r Preek Gemeente van Christus, Deze zondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar is een beladen zondag. Straks klinken de namen van hen die ons ontvallen zijn. Emoties worden voelbaar. Dat is het bijzondere

Nadere informatie

Ik wil mijn inleiding splitsen in twee delen, evangelisatie door de kerk en evangelisatie door jou:

Ik wil mijn inleiding splitsen in twee delen, evangelisatie door de kerk en evangelisatie door jou: Evangeliseren, ook voor mij? Zingen: Psalm 87 vers 3 + 4 Lezen: Handelingen 4 : 1-31 We zien in deze schriftlezing dat gebed om hulp nodig is, om van Hem te vertellen, om niet gehinderd te worden door

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de afgelopen weken hebben we een aantal keer uit het boek Hooglied gelezen. We zijn er mee begonnen met Pasen, en vandaag, met Pinksteren, lezen

Nadere informatie

Overweging. Gemeente in de Heer Jezus Christus,

Overweging. Gemeente in de Heer Jezus Christus, Openingsgebed onze God, Nu het donker wordt om ons heen hopen wij op niet meer dan een wonder dat in staat zou zijn de duisternis rondom ons te breken. Maar mogelijk is ook dat wonder om ons heen als wij

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus. 1. Hoe durven jullie hier vanmorgen te verschijnen?

Gemeente van Jezus Christus. 1. Hoe durven jullie hier vanmorgen te verschijnen? Dienstnummer: 1305 zondag: 8 e zondag na Epifanie datum: 03-03-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jeremia 7:1-15; Lucas 6:39-49 liederen: ps 31:1,4,5; ps 92:1,2;

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Lied 429 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 119 : 13 en 14 6. Gebed voor

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zacharia 1, 1-6 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zacharia 1, 1-6 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zacharia 1, 1-6 Middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 90 : 1 en 8 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Haggaï

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur.

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur. Zondag 10 januari 2016 Verschijnt God ook bij ons? Lezing: Lucas 3 : 1-3, 10-22 Officieel heet deze zondag de 1 e zondag na Epifanie. Vorig week hebben we de epifanie de verschijning van Jezus in onze

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg, in 14 afbeeldingen. De

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Preek Marcus 7: 1 23 over de Wet

Preek Marcus 7: 1 23 over de Wet Lieve gemeente, Is de kerk vandaag de dag nog actueel? Gisteren hebben we de zomermarkt gehad en hebben we weer met een grote groep mensen een hele hoop werk gedaan voor onze kerk. Het was een dag waarop

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Er is geen intakegesprek of examen voor nodig, en je mag je paspoort thuislaten,

Er is geen intakegesprek of examen voor nodig, en je mag je paspoort thuislaten, Dienstnummer: 1313 zondag: Pinksteren datum: 09-06-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Joël 3:1-5; Handelingen 2:1-16 liederen: ps 87; Lb 675:1; Lb 683; Lb 678:4,5,6;

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander LITURGIE openluchtdienst 28 juni 2015 15.00 uur thema: Jij en die ander voorganger: Durk Muurling muziek: Harry, Wilma, Debbie, Bendja, Rianne, Wim Woord van welkom We zingen staande: opwekking 539 Kom

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 De teksten gelezen De twee schriftlezingen geven twee manieren van kijken naar God : Spreuken (het lied van de wijsheid)

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

LEEF! wie ben ik en waarvoor zijn we hier 2/2 Dit is de tweede preek in een serie van 2 om het jaarthema LEEF! te introduceren.

LEEF! wie ben ik en waarvoor zijn we hier 2/2 Dit is de tweede preek in een serie van 2 om het jaarthema LEEF! te introduceren. LEEF! wie ben ik en waarvoor zijn we hier 2/2 Dit is de tweede preek in een serie van 2 om het jaarthema LEEF! te introduceren. Spannend jaar 2018/2019. Dit jaar gaat over: * Vragen we met klem de LHBT-ers

Nadere informatie

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Gemeente van Christus, Zoals dat hoort gaan Jezus en zijn 4 nieuwe vrienden op sabbat naar de

Nadere informatie

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE KLOKGELUI 27 november 2016 Zondag Eerste Advent ORGELSPEL VERWELKOMING wij gaan, zo mogelijk, staan Heilige Doop van FENNE ALLEN: 433: 1, 2, 4: Komt tot ons de wereld wacht Protestantse Kerk te 's-heerenberg

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Deze kant is voor de grotere kinderen

Deze kant is voor de grotere kinderen Deze kant is voor de grotere kinderen Preeksamenvatting 16 september 2012 Over het huisbezoekthema: Groeien in Christus samen werken aan geloofsgroei. THEMA: GROEI NAAR VOLWASSENHEID IN CHRISTUS 1. Dat

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

En dat gevoel, die vreugde, daar gaat het over in onze tekst van vandaag:

En dat gevoel, die vreugde, daar gaat het over in onze tekst van vandaag: Het delen van het leven Zoals de meesten van jullie weten ben ik geen intensieve gebruiker van Facebook of Instagram. Toch vervullen deze media een behoefte die ik heel goed herken en zelf ook heb. Vaak

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

Gemeente van de levende,

Gemeente van de levende, 10 maart 2019 1 e van de Veertigdagen Lucas 4, 1 13 Als jij Gods zoon bent kan je eens te meer mens zijn Gemeente van de levende, We kennen ze vast uit de krant Twee tekeningetjes die op het eerste gezicht

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Preek Gemeente van Christus,

Preek Gemeente van Christus, Preek Gemeente van Christus, Het woord bestond nog niet, anders waren ze vast zo genoemd. Weigerambtenaren. Daniël 3 gaat over drie Joodse mannen die weigeren te knielen. Ze staan in dienst van de koning,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Weet je wel hoeveel God van je houdt? Het evangelie, het optreden van Jezus, laat ons dat steeds weer opnieuw zien. Een paar weken geleden zijn we begonnen

Nadere informatie

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13 1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest Lezing: Handelingen 2 : 1 13 Pinksteren het is een feest van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Geheimen waar we geen grip op kunnen krijgen. Dingen die we niet goed

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu?

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu? ZEVENDE LES: DIA1: In het paradijs waren mens en God voor eeuwig verbonden met elkaar in harmonie. De lemniscaat houdt niet in dat God en mens in elkaar overvloeiden, maar wél dat het contact ononderbroken

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Preek Witte Donderdag 2017

Preek Witte Donderdag 2017 Lieve Gemeente, Vanavond is een bijzondere avond. We vieren Avondmaal, zo maar op een doordeweekse avond. We denken daarbij aan de laatste maaltijd die Jezus heeft gehouden met zijn leerlingen. En in de

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

vervloek God toch en sterf?

vervloek God toch en sterf? Dienstnummer: 1281 zondag: 2 e zondag na Trinitatis datum: 10-06-2018 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Job 2 liederen: ps 88:1,2,7; Lb 338; AWN IV-10:1,2,3; Stef

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Kiezen is een feest. Vier je Bijbel, Gemeente van Jezus Christus. 1. Kiezen is een feest. Dat zet ik vanmorgen als thema boven mijn preek.

Kiezen is een feest. Vier je Bijbel, Gemeente van Jezus Christus. 1. Kiezen is een feest. Dat zet ik vanmorgen als thema boven mijn preek. Dienstnummer: 1257 zondag: 6 e zondag van de herfst datum: 29-10-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Psalm 1; Matteus 22:34-46 liederen: Lb 287:1,2,5; Opw 167:1,3;

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Preek Genesis 27:1-41 & 28:1-5 8 november 2015

Preek Genesis 27:1-41 & 28:1-5 8 november 2015 Preek Gemeente van Christus, Een verhaal met vier hoofdpersonen. Jakob en Ezau, Izaäk en Rebekka. Maar naar wie gaat je sympathie uit? Naar welk van de hoofdpersonen in dit verhaal? Er zijn mensen die

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 18 oktober 1988 Thema: Zij die kan luisteren. Openingswoord

Gebedsdienst dinsdag 18 oktober 1988 Thema: Zij die kan luisteren. Openingswoord Gebedsdienst dinsdag 18 oktober 1988 Thema: Zij die kan luisteren Openingslied 206 Danken wij God Openingswoord In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen. Welkom aan u allen. De plaats

Nadere informatie

Het evangelie volgens. Annelien Bij de Vaate

Het evangelie volgens. Annelien Bij de Vaate Het evangelie volgens Annelien Bij de Vaate 1. Oorspronkelijk Dit is een verhaal over het leven. Over hoe het leven is ontstaan, of het een doel heeft, wie de oorsprong is van het leven. Er zijn veel verhalen

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie