Raadsbijlage Voorstel tot het invoeren van toeristenbelasting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsbijlage Voorstel tot het invoeren van toeristenbelasting"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer SZ Inboeknummer 99loooo63 Beslisdatum B&W r9 januari 1999 Dossiernummer Raadsbijlage Voorstel tot het invoeren van toeristenbelasting 1 Inleiding In het Program van Samenwerking Naar een sterk, veilig en sociaal Eindhoven, is besloten dat er extra geld voor cultuur en recreatie beschikbaar moet komen. In het Beleidsplan is in dit verband gesteld dat "er een onderzoek moet komen naar de invoering van de toeristenbelasting c.q. belasting op het verblijf in hotels. Deze opbrengsten kunnen ten gunste komen van het evenementenbeleid." Na behandeling in de commissie voor middelen, milieu en sport van 30 november 1998 van een daartoe strekkende adviesnota, hebben wij besloten een voorstel aan uw raad tot invoering van toeristenbelasting voor te bereiden. 2 Probleemstelling 3 Maatschappelijke effecten en het rneetpunt voor succes 4 Wijze van aanpak / oplossingsrichting De Gemeentewet biedt de gemeenten fiscale instrumenten het toerisme in een gemeentelijke heffing te betrekken met als rechtvaardiging dat niet-ingezetenen van een gemeente gebruik maken van een algemene dan wel specifiek voor het toerisme gecreeerde voorzieningen. Sinds 1970 hebben de gemeenten de mogelijkheid om toeristenbelasting te heffen. Voor die tijd bestond de zogenaamde logeergastenbelasting. De werkingssfeer van deze laatste belasting beperkte zich tot hen, die gedurende tenminste een week in een hotel of pension vertoefden. Gelet op de beperkte werkingssfeer vond de logeergastenbelasting weinig toepassing, terwijl door de toenemende uitgaven van gemeenten voor recreatie en toerisme een behoefte ontstond om van recreanten een bijdrage in de kosten van de gemeenten te verlangen.

2 Raadsbijlage nummer Sy De mogelijkheden van de toeristenbelasting op grond van de huidige wettelijke bepalingen zijn ruimer. Artikel 224 van de Gemeentewet luidt: "1 Ter zake van het houden van verblijf binnen de gemeente door personen die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens zijn ingeschreven, kan een toeristenbelasting worden geheven. 2 Voor zover de belasting wordt geheven van degene die gelegenheid tot verblijf biedt, is deze bevoegd de belasting als zodanig te verhalen op degene terzake van wiens verblijf de belasting verschuldigd wordt." In het aanvankelijke wetsontwerp beperkte de heffingsmogelijkheid zich tot degenen die nachtverblijf zouden houden en niet in het bevolkingsregister stonden ingeschreven. Het begrip "nachtverblijf" is tijdens de parlementaire behandeling van het wetsontwerp in "verblijf" gewijzigd. Uit de Memorie van Toelichting bij het wetsontwerp blijkt dat de wetgever heeft beoogd om gemeenten een tegemoetkoming te bieden in de kosten van de huishouding der gemeente voorzover deze voortvloeien uit voorzieningen, die mede in het belang van toerisme worden getroffen. Daarnaast leidt het heffen van toeristenbelasting naar onze mening ertoe dat er draagvlak bij de lokale bevolking ontstaat voor gemeentelijke uitgaven in evenementen en toeristische voorzieningen. De belastingopbrengst hoeft geen direct verband te hebben met de kosten van de voorzieningen. De belasting is derhalve een algemene heffing/dekkingsmiddel van de gemeente. Wij zijn, gelet op het vorenstaande, van mening dat het niet onredelijk is het profijtkarakter van de toeristenbelasting in die zin te benadrukken, dat de opbrengst van deze heffing ten gunste van de evenementen dient te komen. Via de vast te stellen begrotingswijziging zal een en ander worden geeffectueerd. In de u in ontwerp aangeboden belastingverordening gaan wij ervan uit dat de belastingheffing zich voorhands beperkt tot de hotels en pensions, omdat campings of recreatieparken van enige omvang in onze gemeente ontbreken. Hoewel wet en jurisprudentie zich daartegen niet verzetten hebben wij overnachtingen van asielzoekers van de belasting vrijgesteld. Het verblijf van die categorie bezoekers heeft een dermate ander karakter, dat de heffing van toeristenbelasting terzake achterwege dient te blijven. Als tijdstip van invoering van deze belasting hebben wij gekozen voor 1 juli 1999, om de exploitanten van de hotels en pensions de gelegenheid te geven hun administratie daarop aan te kunnen passen. De belastingplichtigen worden via een nader vast te stellen aangiftebiljet gevraagd de voor de belastingheffing noodzakelijke gegevens te verstrekken.

3 Raadsbijlage nummer Sz 5 Financiele gevolgen en risico s Uitgangspunt bij de heffing en inning is dat gewerkt zal gaan worden met voorlopige aanslagen, afgestemd op de definitieve aanslagen over het voorgaande jaar. De hoogte van die aanslagen dient naar onze mening gesteld te worden op 90e/o van de vermoedelijke definitieve aanslag, zoals die na afloop van het belastingjaar zal worden vastgesteld. Uitgaande van een te verwachten aantal overnachtingen op jaarbasis in de 15 a 20 binnen de gemeente gevestigde hotels en pensions van en een tarief van f 1,25 per overnachting bedraagt de vermoedelijke opbrengst in het jaar /e van f ,ÃćâĆňâĂİ x f 1,25 is afgerond f ,ÃćâĆňâĂİ. Voor de jaren 2000 en 2001 denken wij aan een geleidelijke optrekking van de tarieven naar f 1,50 respectievelijk f 2,ÃćâĆňâĂİ per overnachting, waardoor de opbrengst zal stijgen naar afgerond f ,ÃćâĆňâĂİ c.q. f ,ÃćâĆňâĂİ op jaarbasis. De ramingen zijn gebaseerd op de registratie, zoals deze bij de hotels plaatsvindt. Doordat deze registratie in een aantal gevallen per kamer heeft plaatsgevonden is in de geraamde opbrengst enige veiligheidsmarge ingebouwd. Bij de invoering per 1 juli 1999 wordt een inventarisatieronde uitgevoerd bij de hotels teneinde de voorlopige aanslagen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vaststellen op basis van de dan beschikbare cijfers per hotel. Periodiek kan controle plaatsvinden op de juistheid van de aangifte. Deze wijze van heffing en controle komt overeen met de andere (rijks)belastingen, waarmee de ondernemer periodiek wordt geconfronteerd. De met de controle, heffing en inning gepaard gaande kosten worden in totaliteit geraamd op f ,ÃćâĆňâĂİ. 6 Overige gevolgen van de aanpak 7 Resultaten van overleg / inspraak 8 Communicatie De Stuurgroep Evenementen zal bij de besteding van de belastingopbrengst worden betrokken. De vermoedelijke belastingplichtigen (hotel- en pensionexploitanten) zullen zo snel mogelijk na vaststelling van de belastingverordening over de invoeringsdatum van de toeristenbelasting worden geinformeerd. 9 Advisering raadscommissie(s) De commissie voor middelen, milieu en sport hebben wij over dit voorstel gehoord. Haar positief advies ligt voor u ter inzage.

4 Raadsbijlage nummer Sp 10 Voorstel Wij stellen u voor: 1 te besluiten tot invoering van toeristenbelasting conform de in conceptverordening, ingaande 1 juli 1999; 2 de middelen aan te wenden ten gunste van de evenementen. Een ontwerpbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, R. Welschen, burgemeester. C. Tetteroo, secretaris.

5 Raadsbijlage nummer Sy Besluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 januari 1999, nr 57; gelet op het advies van de commissie voor middelen, milieu en sport; mede gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; besluit: I vast te stellen de Verordening op de heffing en invordering van de toeristenbelasting. Artikel I Belastbaar feit. Terzake van het houden van verblijf met overnachten binnen de gemeente in hotels en pensions tegen vergoeding in welke vorm dan ook door personen, die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente zijn opgenomen, wordt onder de naam "toeristenbelasting" een directe belasting geheven. Artikel 2 Belastingplicht. 1 Belastingplichtig is degene, die gelegenheid biedt tot verblijf als bedoeld in artikel 1 in hem ter beschikking staande ruimten. 2 De belastingplichtige is bevoegd de belasting als zodanig te verhalen op degene, terzake van wiens verblijf de belasting verschuldigd wordt. 3 Indien met toepassing van het eerste lid geen belastingplichtige is aan te wijzen, is belastingplichtig degene die overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 verblijf houdt. Artikel 3 Vrijstellingen. De belasting wordt niet geheven terzake van het verblijf: 1 door degene, die als verpleegde of verzorgde in een inrichting tot verpleging of verzorging van zieken, van gebrekkigen, van hulpbehoevenden of van ouden van dagen verblijft; 2 van een asielzoeker, zijnde een vreemdeling als bedoeld in artikel 15, eerste lid van de Vreemdelingenwet, die een asielverzoek heeft ingediend waarover nog geen onherroepelijke beslissing is genomen, van degene die een asielverzoek heeft ingediend waarop negatief is beslist en van een verblijfsgerechtigde, die op basis van artikel 9, 10 of 15 van voornoemde wet een verblijfsvergunning heeft, voorzover deze personen verblijf houden in een gelegenheid als bedoeld in artikel 1, in het kader van de centrale opvang onder verantwoordelijkheid van het ZSO Centrale Opvang Asielzoekers.

6 Raadsbijlage nummer sz Artikel 4 Maatstaf van heffing. De belasting wordt geheven naar het aantal overnachtingen. Artikel 5 Belastingtarief. Het tarief bedraagt per overnachting f 1,25. Artikel 6 Belastingj aar. 1 Het belastingjaar is gelijk aan het kalenderjaar. 2 In afwijking van het bepaalde in het eerste lid loopt het belastingtijdvak 1999 van 1 juli t/m 31 december. Artikel 7 Wijze van heffing. De belasting wordt bij wege van aanslag geheven. Artikel 8 Aanslaggrens. Belastingaanslagen van minder dan f 50,ÃćâĆňâĂİ worden niet opgelegd. Artikel 9 Termijnen van betaling. 1 De aanslagen moeten worden betaald in twee gelijke termijnen, waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de maand volgend op die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld en de tweede twee maanden later. 2 Met betrekking tot een ingevolge artikel 2, tweede lid, onderdeel c van de Invorderingswet 1990 met een belastingaanslag gelijkgestelde beschikking inzake een bestuurlijke boete is het eerste lid van overeenkomstige toepassing. Artikel 70 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de toeristenbelasting. Artikel 7 7 Aanmeldingsplicht. De belastingplichtige bedoeld in artikel 2, eerste lid, is gehouden, voordat hij voor de eerste maal na het in werking treden van deze verordening gelegenheid tot overnachten verschaft, zulks schriftelijk te melden aan de door het college van burgemeester en wethouders aangewezen gemeenteambtenaren, bedoeld in artikel 231, tweede lid, onderdelen b en d van de Gemeentewet. Artikel 72 Inwerkingtreding en citeertitel. 1 Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking. 2 De datum van ingang van de heffing is 1 juli Deze verordening wordt aangehaald als "Verordening toeristenbelasting 1999".

7 Raadsbijlage nummer Sp II De middelen aan te wenden ten gunste van de evenementen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 8 maart R. Welschen, voorzitter. C. Tetteroo, secretaris. EB

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 26 mei 2009;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 26 mei 2009; R2009.054 De raad van de gemeente Bladel; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 26 mei 2009; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de: Verordening

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening toeristenbelasting Boxmeer Nummer:

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening toeristenbelasting Boxmeer Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Verordening toeristenbelasting Boxmeer 2007. Nummer: De raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 7 november 2006;

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders Raadsbesluit De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 november nr. ; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad, Samenvatting: Vaststelling van de Verordening toeristenbelasting 2018

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad, Samenvatting: Vaststelling van de Verordening toeristenbelasting 2018 Raadsvoorstel Nummer: 169444 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 24 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening Toeristenbelasting 2018 Geachte raad, Samenvatting: Vaststelling van de Verordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 juli 2007, nr...;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 juli 2007, nr...; Agendapunt.. 2007 BESLUITEN Nr. (1) De raad der gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 juli 2007, nr...; gezien het advies van commissie 1 van 1

Nadere informatie

op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2019

op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2019 Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2019 citeertitel: Verordening Toeristenbelasting 2019 vastgesteld bij besluit van: 13 december 2018 Verordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2018

Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2018 Toeristenbelasting Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2018 Gemeenteblad Texel 2017 nr 39 datum 1-dec-17 Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2016 (Gemeenteblad 2016, nr. XXX);

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2016 (Gemeenteblad 2016, nr. XXX); Onderwerp Datum 20 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van Toeristenbelasting 2017 Pagina 1 van 5 De raad van Venray, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf 01-01-2014) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel 233 (titel: e. Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2016.

Behoort bij raadsvoorstel 233 (titel: e. Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2016. INTEGRALE VERORDENING Behoort bij raadsvoorstel 233 (titel: e. Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelet op artikel 224

Nadere informatie

Artikel 1 Belastbaar feit

Artikel 1 Belastbaar feit Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 19 december 2013 De raad van de gemeente Noordwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2013; gelet op het bepaalde in

Nadere informatie

Raadsbesluit. Besluit: Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting De raad van de gemeente Terschelling;

Raadsbesluit. Besluit: Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting De raad van de gemeente Terschelling; Raadsbesluit Onderwerp: Verordening Toeristenbelasting 2017 Jaar/nummer: De raad van de gemeente Terschelling; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 augustus 2016; gelet

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2015

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2015 Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-78 Besluit tot vaststellen van de verordening Dienst/afdeling G/ID Toeristenbelasting Oss 2015 De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van Toeristenbelasting Citeertitel Verordening Toeristenbelasting 2017

Verordening op de heffing en invordering van Toeristenbelasting Citeertitel Verordening Toeristenbelasting 2017 Gemeente Zaanstad Verordening op de heffing en invordering van Toeristenbelasting 2017 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Gemeente Zaanstad

Nadere informatie

De raad van de gemeente Bergen op Zoom;

De raad van de gemeente Bergen op Zoom; De raad van de gemeente Bergen op Zoom; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 november 2011, nr. RVB11-0095; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; vast te stellen

Nadere informatie

BESLUIT: Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2016

BESLUIT: Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2016 Zaaknr : 15Z02486 Documentnr : 15.0017378 De raad van de gemeente Losser; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 10 november 2015; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

vast te stellen de volgende verordening: Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting Bronckhorst 2019

vast te stellen de volgende verordening: Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting Bronckhorst 2019 Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: 00392/8-1-5 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b. en w. van 6 november 2018; gelet op de bespreking van de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2018.

Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2018. Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2018. De raad van de gemeente Opmeer; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017; gelet op artikel

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2016-76 Belastingvoorstel 2017 Dienst/afdeling GSCSTAF De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016; gelet op het

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 november 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 november 2014; De raad van de gemeente Beuningen in openbare vergadering bijeen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 november 2014; gelet op artikel 223 van de Gemeentewet; BESLUIT:

Nadere informatie

Gemeente Sluis. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van november 2012;

Gemeente Sluis. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van november 2012; Gemeente Sluis De raad van de gemeente Sluis; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van november 2012; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; gezien het advies van de commissie Samenleving/Middelen

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders en met overname van de daarin vermelde overwegingen; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders en met overname van de daarin vermelde overwegingen; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; De raad van de gemeente Breda; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders en met overname van de daarin vermelde overwegingen; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, nr. RVB15-0085; BESLUIT:

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, nr. RVB15-0085; BESLUIT: l lllllll llll lllll llll llllll 111111111111111111111111111111111 815-023081 Bijlage M De raad van de gemeente Bergen op Zoom; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, 26-06-2007 Auteur IDKB Portefeuillehouder drs. A.R.B. van den Tillaar Bijlagen -3- Afdeling Interne Dienstverlening Ons Kenmerk

Gulpen-Wittem, 26-06-2007 Auteur IDKB Portefeuillehouder drs. A.R.B. van den Tillaar Bijlagen -3- Afdeling Interne Dienstverlening Ons Kenmerk RAADSVOORSTEL Nr. ID/036 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 26-06-2007 Auteur IDKB Portefeuillehouder drs. A.R.B. van den Tillaar Bijlagen -3- Afdeling Interne Dienstverlening Ons

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, nr ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, nr ; raadsbesluit 2017, nr. XII-3 sub k De raad van de gemeente Winterswijk; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, nr.140618; besluit:

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting (Verordening toeristenbelasting Cuijk 2010).

Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting (Verordening toeristenbelasting Cuijk 2010). De raad van de gemeente Cuijk; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 oktober 2009; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet: besluit: vast te stellen de: Verordening

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2016 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2016 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2016 (versie geldig vanaf 01-01-2016) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Verordening toeristenbelasting 2016-1 Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt : 16 Portefeuillehouder

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Afdeling. Belastingen

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Afdeling. Belastingen Zaaknummer 37195 Afdeling Belastingen Ede, 12-11- De raad van de gemeente Ede: gelezen het voorstel "Belastingverordeningen 2016" van burgemeester en wethouders d.d. 13-10-, met zaaknummer 37195; gelet

Nadere informatie

Overige relevante gemeentelijke regelingen die betrekking hebben op dit onderwerp

Overige relevante gemeentelijke regelingen die betrekking hebben op dit onderwerp Verordening watertoeristenbelasting 2014 Status In werking Algemene informatie Deze verordening regelt de hoogte, de heffing en invordering van belasting die wordt geheven voor het houden van (recreatief)

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016; De raad van de gemeente Woensdrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; BESLUIT: vast te stellen de: VERORDENING

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2017 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2017 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2017 (versie geldig vanaf 01-01-2017) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

VERZONDEN 2 6 MEI2011 Datum Ons kenmerk Uw brief van

VERZONDEN 2 6 MEI2011 Datum Ons kenmerk Uw brief van Retouradres : Publiekszaken, Postbus 78, 2600 ME Delft De leden van de commissie Middelen en Economie VERZONDEN 2 6 MEI2011 Datum 17-05-20101 Ons kenmerk 1155650 Uw brief van Onderwerp Verzoek tot versneld

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling verordening toeristenbelasting Roerdalen gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016;

Onderwerp: Vaststelling verordening toeristenbelasting Roerdalen gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016; Raadsbesluit Jaar 2016/12/15/07E Onderwerp: Vaststelling verordening toeristenbelasting Roerdalen 2017-2018. De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN Toeristenbelasting 2015

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN Toeristenbelasting 2015 De raad van de gemeente Katwijk; gelezen het voorstel van het college van 29 september 2014; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de volgende verordening: VERORDENING OP DE

Nadere informatie

Raadsbesluit onze ref casenr

Raadsbesluit onze ref casenr Raadsbesluit onze ref. 14045118 casenr. 2014-10599 De raad van de gemeente Ermelo; gelezen het voorstel van het college van 14 oktober 2014, nr. 14045112; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Verordening. Toelichting. Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2013 / 003. Naam Verordening Toeristenbelasting 2013

Verordening. Toelichting. Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2013 / 003. Naam Verordening Toeristenbelasting 2013 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 003 Naam Verordening Toeristenbelasting 2013 Publicatiedatum 20 december 2012 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 19 december

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 78682 VERORDENING TOERISTENBELASTING 2015

GEMEENTEBLAD. Nr. 78682 VERORDENING TOERISTENBELASTING 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nijmegen. Nr. 78682 22 december 2014 VERORDENING TOERISTENBELASTING 2015 De Raad van de Gemeente Nijmegen, bijeen in zijn openbare vergadering van 17 december

Nadere informatie

29 JULI 201* Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

29 JULI 201* Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad irchief Gemeente Delft 29 JULI 201* Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Registratie nr. Stuk college van B&W 06-05-2014 M. Junius - S. Brandligt M. Visser 015-260 2649

Nadere informatie

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer.

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer. GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.080 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Vaststelling wijziging verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2015

Vaststelling wijziging verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Steenbergen. Nr. 13956 8 februari 2016 Vaststelling wijziging verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2015 De raad van de gemeente Steenbergen;

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Bronckhorst Het college van burgemeester wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Bronckhorst Het college van burgemeester wethouders van de gemeente Bronckhorst; CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR431699_1 12 maart 2019 Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Bronckhorst 2017 Het college van burgemeester wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Nadere informatie

Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2011, nr.

Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2011, nr. Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 8-11-2011 Onderwerp: Actualisering belastingverordening hondenbelasting en aanpassing tarieven 2012 2010i01718 De raad van de gemeente Leiderdorp;

Nadere informatie

Gezien het vorenstaande stellen wij u voor, overeenkomstig het eenstemmige advies van de commissie voor Financiën, het volgende besluit te nemen:

Gezien het vorenstaande stellen wij u voor, overeenkomstig het eenstemmige advies van de commissie voor Financiën, het volgende besluit te nemen: rv 333 Gemeentelijke Belastingdienst nr. 940331 Den Haag, 11 oktober 1994 Aan de gemeenteraad Vaststelling Verordening hondenbelasting Overeenkomstig hetgeen wij reeds opmerkten bij de budgetprognose 1994-1998

Nadere informatie

Voorstel De verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2010 vast te stellen.

Voorstel De verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2010 vast te stellen. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Verordening hondenbelasting 2010 Raadsvergadering : 4 november 2009 Politieke markt d.d.: 21 oktober 2009 Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Hiemstra Voorstelnummer : 196734

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude;

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; VERORDENING HONDENBELASTING 2016 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober ; Gelet op artikel 226 van de

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.079 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp; erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169434 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 24 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening precariobelasting 2018 Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld wordt de Verordening

Nadere informatie

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014 RAADSBESLUIT 13R. 00389 Gemeente Woerden 13R.00389 ^^^^^^ 3b gemeente WOERDEN Agendapunt: 7. H-2.3 Onderwerp: Verordening hondenbelasting 2014 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d.

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude;

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; VERORDENING HONDENBELASTING 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober ; Gelet op artikel 226 van de

Nadere informatie

Verordening afvalstoffenheffing 2019

Verordening afvalstoffenheffing 2019 Verordening afvalstoffenheffing 2019 - B&W vergadering d.d. 13 november 2018 - Raadsvergadering d.d. 3 december 2018 - Publicatie in het gemeenteblad d.d. 6 december 2018 - Inwerkingtreding d.d. 7 december

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2016. Artikel 1. Artikel 2

Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2016. Artikel 1. Artikel 2 De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 november nr. ; gelet op artikel 226 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de: Verordening

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om de tarieven aan te passen met de inflatiecorrectie van 1,5%. 221,52 224,88. Voorstel

Voorgesteld wordt om de tarieven aan te passen met de inflatiecorrectie van 1,5%. 221,52 224,88. Voorstel RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 12 november 2014 onderwerp: Verordening Hondenbelasting 2015 bijlage: ontwerpbesluit datum: 3 november 2014 gemeenteblad I nr.: 102 agenda nr.: 4 Aan de gemeenteraad, Voor

Nadere informatie

3. Als er geen persoon is aan te wijzen die gelegenheid biedt tot verblijf, is degene belastingplichtig die verblijf houdt als bedoeld in artikel 1.

3. Als er geen persoon is aan te wijzen die gelegenheid biedt tot verblijf, is degene belastingplichtig die verblijf houdt als bedoeld in artikel 1. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zuidplas. Nr. 633 2 januari 2015 Verordening toeristenbelasting 2015 De raad van de gemeente Zuidplas; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014;

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; MID14/013.5 VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 oktober

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; De raad van de gemeente Beuningen in openbare vergadering bijeen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Artikel 1 Inleidende bepaling

Artikel 1 Inleidende bepaling Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 Aanhef De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2015, met kenmerk AP020, raadsstuk 15bb8495;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2015, met kenmerk AP020, raadsstuk 15bb8495; Verordening afvalstoffenheffing 2016 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2015, met kenmerk AP020, raadsstuk 15bb8495; gelet

Nadere informatie

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015"

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015 = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30145/DV.14-405, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 13 november 2014 Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen

Nadere informatie

*Z D2E* Besluit: Zaaknummer:Z Onderwerp: Verordening Hondenbelasting De raad van de gemeente Roerdalen heeft;

*Z D2E* Besluit: Zaaknummer:Z Onderwerp: Verordening Hondenbelasting De raad van de gemeente Roerdalen heeft; Raadsbesluit Jaar./../.. Zaaknummer:Z17-001029 Onderwerp: Verordening Hondenbelasting 2018. De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 oktober 2017;

Nadere informatie

Onderwerp: vaststellen van de Verordeningen watertoeristen- en toeristenbelasting 2013

Onderwerp: vaststellen van de Verordeningen watertoeristen- en toeristenbelasting 2013 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 28 juni 2012 Naam opsteller : Marc Bot/ Rens Wiegeraad Informatie op te vragen bij : Rens Wiegeraad Portefeuillehouders : Cees Roem Onderwerp: vaststellen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) De raad van de gemeente Almere, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 226 van de Gemeentewet; B E S L U I T: Vast te stellen de volgende: VERORDENING op de heffing en invordering

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Coevorden.

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Coevorden. CVDR Officiële uitgave van Coevorden. Nr. CVDR614338_1 20 november 2018 Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Coevorden No. 2018/ Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden;

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om de tarieven aan te passen met de inflatiecorrectie van 1,2%. Aantal honden Éérste hond 97,80 98,97

Voorgesteld wordt om de tarieven aan te passen met de inflatiecorrectie van 1,2%. Aantal honden Éérste hond 97,80 98,97 RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 11 november 2015 onderwerp: Verordening Hondenbelasting 2016 bijlage: ontwerpbesluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het voorstel

Nadere informatie

Gezien het Convenant stichting promotie Winsum, zoals overeengekomen tussen de gemeente Winsum en de Stichting Promotie Winsum;

Gezien het Convenant stichting promotie Winsum, zoals overeengekomen tussen de gemeente Winsum en de Stichting Promotie Winsum; Agendanummer: 11g. Vergadering: 6 november 2018 De raad van de gemeente Winsum; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; Gezien het Convenant stichting promotie Winsum, zoals overeengekomen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013; De raad van de gemeente Doetinchem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 december 2013; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en de onderdelen a en b van de Gemeentewet

Nadere informatie

REINIGINGSHEFFINGEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

REINIGINGSHEFFINGEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; REINIGINGSHEFFINGEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2011 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2012.

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2011 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2012. Raadsvoorstel Agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/32677 Datum : 22 november 2011 Programma : Hoofdstuk 2, paragraaf 2.7, Lokale Heffingen Blad : 1 van 5 Cluster :

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr. h170062002; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

- een opiniërende bespreking voeren om richtinggevende uitspraken te krijgen over de toeristenbelasting

- een opiniërende bespreking voeren om richtinggevende uitspraken te krijgen over de toeristenbelasting gemeente Den Helder Notitie Datum: Aan: Van: Onderwerp: 26 maart 2013 commissie bestuur en middelen College van burgemeester en wethouders Bespreeknotitie toeristenbelasting Aanleiding notitie Op 7 november

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; B E S L U I T:

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; B E S L U I T: De raad van de gemeente Breda; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33 van de Wet milieubeheer;

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Schinnen Nr. 232808 28 december 2017 Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 DE RAAD VAN DE GEMEENTE

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsheffingen 2015

Verordening op de heffing en invordering van reinigingsheffingen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Horst aan de Maas. Nr. 77552 24 december 2014 Verordening op de heffing en invordering van reinigingsheffingen 2015 raadsbesluit Bijlage van gemeenteblad 2014,

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2016

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schinnen. Nr. 46 4 januari 2016 Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2016 DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014;

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; No. 2014/ Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; dat het gewenst is om nadere

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr.

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr. Raadsbesluit De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2016 nr. 9827; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van rechten gemeentelijke begraafplaatsen 2017.

Verordening op de heffing en de invordering van rechten gemeentelijke begraafplaatsen 2017. Verordening op de heffing en de invordering van rechten gemeentelijke begraafplaatsen 2017. Nr. 263530 / 263717 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf 1-1-2014) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Datum Van Steller Aan. Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing /306654

Datum Van Steller Aan. Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing /306654 Intern voorstel Datum Van Steller Aan 12 september 2017 H.J.M. Venner H.J.M. Venner Onderwerp College van burgemeester en wethouders Kenmerk Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reclamegelden in de gemeente

Verordening op de heffing en invordering van reclamegelden in de gemeente GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Aalsmeer. Nr. 188433 30 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van reclamegelden in de gemeente Aalsmeer 2017. Z-2016/055711 Het college van

Nadere informatie

16 november 2010/34238 Datum : Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2010 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2011.

16 november 2010/34238 Datum : Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2010 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2011. Agendapunt 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer 16 november 2010/34238 Datum : : 2010 Programma : Hoofdstuk 2 paragraaf 2.7 Lokale heffingen Blad : 1 van 7 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014, Raadsbesluit Jaar 2014/12/17/09C Onderwerp: Vaststelling verordening reinigingsheffingen 2015 De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september 2018; Kenmerk: 1009376 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 september 2018; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

\ ' Ontwerpbesluit. De raad van de gemeente Kerk rade;

\ ' Ontwerpbesluit. De raad van de gemeente Kerk rade; \ ' r 'ïeiîi :VÍSÍ' Kerkraãe Nr.: 13RÒ067 Ontwerpbesluit De raad van de gemeente Kerk rade; overwegende,» dat jaarlijks de noodzakelijke tariefaanpassingen worden bezien in relatie tot de begroting; gelezen,

Nadere informatie

r" GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r" GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 novem ber 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.074 Registratienummer Rsl 6.00647 af Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nummer 86;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nummer 86; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nummer 86; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van 15 oktober 2013, No. B ; B E S L U I T:

gelezen het voorstel van het college van 15 oktober 2013, No. B ; B E S L U I T: De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 15 oktober 2013, No. B13.001514; gelet op artikel 224 van de Gemeentewet; gezien het advies van de raadscommissie november 2013;

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 december 2011 Agendanummer:

Vergadering d.d.: 14 december 2011 Agendanummer: RAADSBESLUIT Vergadering d.d.: 14 december 2011 Agendanummer: 2011-106-4 Verordening hondenbelasting De raad van de gemeente Woensdrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening reinigingsheffingen Noord-Beveland 2018

Verordening reinigingsheffingen Noord-Beveland 2018 Verordening reinigingsheffingen Noord-Beveland 2018 De raad van de gemeente Noord-Beveland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 november 2017; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Druten Nr. 268358 14 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 De raad van de gemeente Druten,

Nadere informatie

uitvoeringsregeling met betrekking tot de heffing en de invordering van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Almelo 2009

uitvoeringsregeling met betrekking tot de heffing en de invordering van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Almelo 2009 CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR35977_1 3 juni 2016 uitvoeringsregeling met betrekking tot de heffing en de invordering van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Almelo 2009 Gemeenteblad

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; RAADSBESLUIT GEMEENTE DE MARNE Agendapunt nummer : De raad van de gemeente De Marne Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; Gelet op: artikel 229, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2013 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2014

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2013 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2014 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 19582 Datum : 26 november 2013 Algemene Middelen, paragraaf 5.7 Lokale Programma : Heffingen Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur

Nadere informatie

Raadsbesluit blad 1 van 8

Raadsbesluit blad 1 van 8 Raadsbesluit blad 1 van 8 De raad van de gemeente Montfoort; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2018, zaaknummer 595140; Gelet op artikel 229 eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019 Precariobelastingen Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2019 Gemeenteblad Texel 2018 nr 33 datum 27-dec-18 Verordening precariobelasting 2019 Tevens intrekking van de Verordening

Nadere informatie

Invoering toeristenbelasting en woonforensenbelasting

Invoering toeristenbelasting en woonforensenbelasting Raadsvoorstel Inleiding:Omdat wij voornemens zijn gedurende de lopende raadsperiode extra energie te steken in recreatie en toerisme achten wij het verstandig nu toeristenbelasting in te voeren. Om aan

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Hoofdstuk I Algemene bepalingen Nummer 201218842 a /EDV De raad der gemeente Veendam; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

Gemeente Grootegast Verordening reinigingsheffingen 2017

Gemeente Grootegast Verordening reinigingsheffingen 2017 Gemeente Grootegast Verordening reinigingsheffingen 2017 De raad van de gemeente Grootegast; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 november 2016: gelet op artikel 229,

Nadere informatie