Hier hangt een koning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hier hangt een koning"

Transcriptie

1 Hier hangt een Koning (Goede Vrijdag 2012) Omdat Jezus koning is, zo je met enig recht over zijn uitvaart kunnen spreken als een staatsbegrafenis. Op dinsdag 15 oktober 2002 werd zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden ( ) na een plechtige uitvaart bijgezet in de grafkelder van de koninklijke familie in de Nieuwe Kerk te Delft. Voor het eerst in de geschiedenis spraken Nederlanders over een staatsbegrafenis. Op het moment dat de prins werd bijgezet werd hij algemeen beschouwd als het meest populaire lid van het koninklijk huis. Vandaag gedenken we de uitvaart van koning Jezus. En er is, als je daar over nadenkt, een aantal opvallende overeenkomsten en verschillen met de uitvaart van prins Claus. Het belangrijkste verschil: Jezus was ten tijde van zijn uitvaart een stuk minder populair. De belangrijkste overeenkomst: ook de uitvaart van Jezus was ergens het hoogtepunt van zijn loopbaan tot dan toe. Ik heb het eerder al gezegd: Jezus ging vastberaden op weg naar Jeruzalem, de koningsstad (o.a. Lucas 9:51). Het gaat niet aan, zei Jezus tegen Herodes, dat Ik buiten Jeruzalem omkom (13:33). Jeruzalem, de koningsstad was het hoofddoel van Jezus missie hier op aarde. Jezus wist dat Hij daar naartoe ging. Het was zijn exodus (Luc. 9:31). Golgota was geen toevallige tussenstop in een tragisch drama maar het voorlopige hoogtepunt van zijn koningschap. Hier hangt een koning Midden in de geschiedenis van de uitvaart van Jezus staat als een soort opschrift dat ene kleine bordje. Met daarop zowel de aanklacht tegen 1 als de titel van Jezus. Het evangelie in het kort: Jezus, Koning van de Joden (vs. 38) Het stond er in drie talen (Joh. 19:20), zodat niemand het zou missen. Hier hangt een koning. Bij dat ene kruiswoord, dat daar in stilte boven het kruis hing als een niet te missen proclamatie van de boodschap van God, waardoor we deze dag vieren als goede vrijdag, wil ik vanavond met jullie stilstaan. Eerst bij het publieke karakter van die boodschap. Dan bij de reactie van de mensen daarop. Het laatste deel mag je zelf invullen: je eigen reactie. 1 Marcus 15:26.

2 Golgota was het letterlijke hoogtepunt van Jezus koningschap op aarde. Totaal tegen alle verwachten in, dat wel. Maar iedereen kon het lezen: hier hangt een koning. Dit in tegenstelling tot de gebeurtenissen ná Golgota. Jezus opstanding en hemelvaart waren veel minder publiek. Natuurlijk, ook deze gebeurtenissen zijn gebaseerd op ooggetuigenverslagen, vergis je niet. Maar het waren gebeurtenissen die moesten worden, en ook daadwerkelijk werden geopenbaard aan diegenen die Jezus volgden. Die geloofden dat Jezus de Messias was, óók daar aan het kruis: Koning van de joden. Hún koning. Golgota is de publieke manifestatie van Jezus koningschap. Het is dé manier waarop Hij zichtbaar en voor iedereen, koning wilde zijn. En het is de manier waarop Hij nog steeds koning wil zijn. Tot de tweede publieke manifestatie van zijn koningschap: de dag komt waarop alle volken Hem zullen zien waarop alle knie zich buigen zal. Tot die tijd, schrijft Paulus, vieren we de dood van Christus als het hoogtepunt van zijn leven op aarde. Wat dat betekent verwoordt Paulus op verschillen manieren en op meerdere plaatsen, bijvoorbeeld [dia 1] in Filippenzen 3 (vs ): Ik wil Christus kennen en de kracht van zijn opstanding ervaren, ik wil delen in zijn lijden en aan hem gelijk worden in zijn dood, in de hoop misschien ook zelf uit de dood op te staan. De bijzetting van prins Claus was uiteraard van een heel andere orde. Niet dat we hem terug verwachten. Maar wel dit: na de publieke uitvaartdienst werd hij bijgezet in de grafkamers. Alleen zijn verwanten waren erbij. Dat maakt het niet minder echt. Maar het was voor intimi. Zo zal ook de kracht van Jezus opstanding en zijn troonsbestijging in de hemel aan de rechterhand van de Vader tot de dag waarop Hij in heerlijkheid weerkomt, gezien worden en ervaren door zijn intimi. Wat is dat? De gelovigen. Wie zijn dat? Diegenen die zichzelf verloochenen zoals Jezus zichzelf publiek verloochende aan het kruis. Paulus schrijft de gelovigen in Korinte (een gemeente met veel meningsverschillen): Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus de gekruisigde. Zijn leven voor dat van velen. Het leven van velen uit dat van Hem. Zo komt er eenheid. En zo wordt Gods koninkrijk zichtbaar. Jezus regeert ergens nog altijd vanaf het kruishout. Dat is het fundament. De uitbouw van zijn koninkrijk wordt nooit zwaarder dan dat een kruis kan dragen. Zo daagt Hij alle koninkrijken van deze wereld uit. Publiek. Hier hangt een Koning. Geloof het, of niet.

3 Een koning van mensen Dat over het publieke karakter van de boodschap van Goede Vrijdag. Koning, dat was het eerste deel van de proclamatie van dat kleine bordje aan het kruis. Maar er staat nog meer. Jezus is de Koning der Joden. Met andere woorden, er zou meer over te zeggen zijn maar vanavond dit: van mensen! Er staat niet: van Israël. Of van een bepaald gebiedsdeel. Dat zou ook vreemd zijn. Jezus kan als Zoon van God aanspraak maken op elke gebiedsdeel. Van het grootste koninkrijk tot de meest onbeduidende zandbank aan toe. Maar Hij is hier vooral: Koning van mensen. Zijn koningschap wordt uitgewerkt, uitgeleefd, zichtbaar, in de levens van de mensen die Hem volgen. Laten we eens kijken naar hoe dat uitwerkt in de levens van verschillende mensen waarover we hebben gelezen. Wat opnieuw opvalt is de vrijheid. Van de mensen, die Hem geloven of niet. Maar vooral van Jezus zelf. Jezus ging vastberaden op weg naar Jeruzalem. Niemand hield Hem tegen. Hij vroeg aan niemand toestemming. Golgota was zijn reisdoel. En Hij is een koning die nu eenmaal niet zonder onderdanen kan zijn. Kijk maar. Sommigen volgen Hem tegen wil en dank. Simon van Cyrene, bijvoorbeeld. Een jood uit de diaspora. Hij kwam naar Jeruzalem kwam om God te vereren maar diende zijn koning op een manier die hij nooit gedacht had. Een volger tegen wil en dank. Er zijn ook vrouwen die zich op de borst slaan en weeklagen. Voor hen heeft Jezus een waarschuwing. Huil niet om Mij maar om jezelf en om je kinderen. Als je niet gelooft dat dit de weg is van Gods koning, ben je straks zelf nog aan de beurt. Zo kan je ook deze vrijdag vieren. Als een drama, een spektakel. Je beklagen om het drama van Jezus van Nazareth. Wat een verschrikkelijk noodlot, helaas! Daar gaat een onschuldige, onze profeet, geneesheer. Het roept allerlei emoties op, maar niet die van een volgeling. Jezus waarschuwt, als je zo deze vrijdag viert wordt het nooit goede vrijdag. Je blijft er ergens buiten staan. Dan hebben we nog het volk, de leiders, de soldaten. Ze spelen allemaal hun rol in het spel. Anderen heeft Hij gered; laat hij nu zichzelf redden als hij de Messias van God is, zijn uitverkorene! (35). Laat nu maar eens zien dat je een echte koning bent! Ze spelen een toneelstuk. Met Jezus als koning. Hier, daar heb je een onderdaan pak aan dat kruis en volg je koning. Dobbelen om een kleed een parodie op het verdelen van de erfenis van een koning. De leiders gaan voorop in de spot. Anderen doen mee.

4 Zelfs de mensen die Hem kenden, spelen mee. Op hun manier. Wat is eigenlijk zwart, en wat is wit in het licht van wat hier gebeurt. In het licht van Goede Vrijdag. In het licht van Gods gerechtigheid? Zijn bekenden staan op afstand en kijken toe. Grijze silhouetten, zijn het. Aan de horizon. Als je niet meedoet, ben je dan minder schuldig? Jezus is een Koning van mensen. Sommigen volgen Hem, tegen wil en dank. Anderen blijven op afstand. Weer anderen nemen afstand. Ze willen zich met zo n koning niet associëren. En jij? Wat doe jij? Je kunt hier ook op afstand blijven staan. Op de manier van de vrouwen van Jeruzalem. Of door bijvoorbeeld bij jezelf te zeggen: Jezus is vrij, het is Gods uitverkiezende werk of ik bij die intimi hoor of niet. Ik zie het wel, of God mij Hem laat volgen. Of ik het merk. Of ik het wil. Of ik het voel. Zo niet, dan niet. Maar dat is gevaarlijk. Het lijkt misschien gelovig, en vroom. Maar je beledigt in feite Gods soevereiniteit, zijn vrijmacht. Er is tegenover Golgota geen ground zero, geen neutraal gebied. Maar je neemt ook je eigen vrijheid niet serieus. Hoezo, op een afstand staan? Ga je weg of ga je Hem volgen? Kom op, wat wordt het? Is dat het? Zeggen we hier amen? Dat zou wel een loodzware goede vrijdag worden. Een vrijdag die alleen goed wordt als je er zelf voor kiest om goed te zijn. Wie kan het? Uit de grijze massa stappen. Naar het kruis lopen en het uitschreeuwen: dit is belachelijk! Haal die man van het kruis, Hij heeft niks gedaan! Koning der Joden Er is nog een aspect aan dat laatste deel. Jezus is Koning van mensen, ja, van joden. Jood, als in: burger van Gods koninkrijk. Dat zegt iets over hoe jij Hem kunt volgen. Dat zegt allereerst iets over zijn vrijmacht. Jezus is Koning. En daarin is Hij, zoals God eerder Abraham uitkoos, soeverein. Gods vrijmacht, zijn uitverkiezing denk aan Abraham - is niet bedoeld om te blijven twijfelen. Nooit zo geweest. Het is de ultieme aanmoediging: jóu kies ik uit! Sommigen volgen Hem, tegen wil en dank. Hij wordt verhoogd, zoals Hij gezegd heeft. Aan het kruis. De boodschap wordt opgehangen door mensen die onbedoeld meewerken aan de verkondiging van de goede boodschap: hier hangt een koning. De Joden, die op het nippertje voorstellen om op het bordje te schrijven: Deze man heeft beweerd dat Hij de koning van de Joden is kunnen het niet verhinderen. Als God al die mensen op zijn manier laat meewerken in de gebeurtenissen rond Goede Vrijdag dan ook jij!

5 Het zegt in de tweede plaats iets van de grootsheid van het Koninkrijk. Wat er hier gebeurt is een beslissende stap in Gods belofte aan Abraham dat alle volken zouden delen in zijn zegen. Er zijn twee mensen die onverwacht en onverdacht reageren en die samen staan voor de wereldwijde en allesomvattende gemeenschap van het koninkrijk van God. De centurio (een Romein) en Jozef van Arimatea (een voorname Israëliet). Het is de grootse lijn van Lucas boeken: de joden èn de heidenvolken zullen samen Jezus volgen. ZO gaat het gebeuren. Het is Gods wil. Let maar op. En: doe je mee? In de laatste plaats zegt het iets over Gods stijl, zijn manier van omgaan met mensen. Zoals God vroeger al verzoening bewerkte, zo ook Jezus hier. Lucas is de enige die dit kruiswoord opschreef: Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen. (34) Hier hangt een Koning die had kúnnen doen wat de eerste misdadiger vroeg: van het kruis afkomen, zichzelf redden de spotters verteren. Het zou het bewijs geweest zijn van zijn gelijk. En het einde van de misdadiger, maar terzijde. Maar hier hangt ook een Koning die meer deed dan de tweede misdadiger voor mogelijk hield. Denk aan mij, wanneer U in uw koninkrijk komt. Herinner mij. Doe een goed woordje voor mij. Zo makkelijk was het allemaal niet. Ik deed m n best. Ik heb fouten gemaakt. Ik geef het toe Jezus bidt. Hij sterft niet met een vloek, maar met een zegen. De duisternis, het oordeel, de godverlatenheid treft Hém. Het is een generaal pardon. Grote Verzoendag, maar dan beter. Helemaal in de stijl van Gods omgang met het Joodse volk. Maar Jezus gaat nog een stapje verder. Herinneren? Vandaag nog zal je met Mij zijn, in het paradijs. Dat is niet alleen: straks. Dat is nu, hier. In het delen in de spot, het lijden. De vertwijfeling. Het is: hangend tussen hemel en aarde waar zijn koningschap zichtbaar wordt voor iedereen. Waar zijn lijden het leven tekent. Of, om met Paulus te spreken: waar in het lichaam van de kerk aangevuld wordt wat aan Jezus lijden nog ontbreekt (Kol. 1:24) Dat betekent niet dat zijn offer onvoldoende was voor onze zonden. Maar het betekent wel dat waar zijn lijden in zelfverloochening uitgewerkt, uitgeleefd wordt, dáár is Gods koninkrijk. Zo is Jezus Koning. Zo wordt Hij naar het graf gedragen. Ook hier een verschil en een overeenkomst tussen die twee begrafenissen. Beiden zijn waardig. Jozef van Arimatea regelt waardige begrafenis. Niet zo groots als die van prins Claus. Wel met medewerking van Pilatus. Een staatsbegrafenis.

6 De vrouwen kijken toe, lopen mee tot in de grafkamer. Zij zijn hier de intimi het verschil is dat zij straks ook de eerste getuigen zijn. Getuigen van een koning. Het staat er allemaal. Op dat ene kleine bordje. Mis het niet. [amen]

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden. Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4

Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden. Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4 Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4 Vandaag de zesde zondag in de veertig dagen tijd. Veertig dagen tot Pasen: bedoeld

Nadere informatie

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Liturgie Voorzang: Gez 88 (uit Het lam dat ons doet leven ) Votum / groet Zingen: Ps 25,1.7 Gebed Schriftlezing: Lucas 23,44-56- Psalm

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 12 (23-03)

De Bijbel open 2013 12 (23-03) 1 De Bijbel open 2013 12 (23-03) Vandaag hebben we de Bijbel geopend bij een gedeelte uit de lijdensgeschiedenis van Jezus. We letten daarbij in het bijzonder op het feit dat Jezus gekruisigd is en we

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Onze redding Rechtvaardiging door het geloof

Onze redding Rechtvaardiging door het geloof Onze redding Rechtvaardiging door het geloof Romeinen 3:21-4:25 Inhoud Terugblik Rechtvaardiging buiten de wet om Is de rechtvaardiging van Abraham op basis van verdienste? alleen voor besneden of ook

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

PREEK OVER LUKAS 23:43 (Tweede kruiswoord) Machteloos. Met pijn op Zijn gezicht. Een verwrongen Gezicht.

PREEK OVER LUKAS 23:43 (Tweede kruiswoord) Machteloos. Met pijn op Zijn gezicht. Een verwrongen Gezicht. PREEK OVER LUKAS 23:43 (Tweede kruiswoord) WELKOM VOTUM VREDEGROET/ZEGENGROET Liedboek 177: 1, 2 en 3. LEZING VAN DE WET (alleen s morgens) Liedboek 177: 4, 5 en 6. GEBED ( s middags Gezang 157) LEZING

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011 Paulus is een Jood Thema Paulus 1 16 januari 2011 leesteksten uitgedeeld op papier: Handelingen 14:8-20 Handelingen 17:16-34 Handelingen 24:14-15 Handelingen 26:19-23 1 Tessalonicenzen 1:9-10 gesprek wat

Nadere informatie

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek Preek Gemeente van Christus, We hebben er in het Nederlands een uitdrukking voor. Met een mond vol tanden staan. Ken je dat gevoel? Dat kan je op de gekste momenten gebeuren natuurlijk. Iemand maakt een

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Gemeente, in Christus besneden 1. De besnijdenis door geloof * Joodse christenen te Kolosse gingen voor een heilig moeten. Niet-joodse mannen moeten

Gemeente, in Christus besneden 1. De besnijdenis door geloof * Joodse christenen te Kolosse gingen voor een heilig moeten. Niet-joodse mannen moeten Votum groet Zingen Ps 147: 1,7 Wet LB 311 Wij kiezen voor de vrijheid Gebed Lezen Kol. 1: 13-20 Zingen Ps 105: 1,2,3 Lezen Kol. 2: 8-15 Zingen GK 205 Christus aan het kruis verheven Prediking Kol. 2: 11-15

Nadere informatie

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Lucas 2:41-47 41 Zijn ouders gingen jaarlijks voor het pesachfeest naar Jeruzalem. 42 Toen hij twaalf jaar was, maakten ze weer hun gebruikelijke pelgrimstocht. 43 Na afloop

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Koning in eeuwigheid Deze preek is gehouden op Hemelvaarstdag. Gelezen is Handelingen 13: 13-41. Gezongen zijn onder andere Opwekking 181 en Psalm 89: 1 en 2. Gemeente van Christus, Het kan niemand van

Nadere informatie

Preek over Luc. 23:42-43

Preek over Luc. 23:42-43 Preek over Luc. 23:42-43 Orde van dienst morgen Welkom en mededelingen Zingen E.L. 203 (= Opw. 428) Votum en groet Zingen Ps. 33:2, 7 Leefregels: 1 Joh. 1:5-2:6 Alternatief: Ex. 20:1-17 Zingen Ps. 32:4,

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Lucas 23,33-43 Open je ogen, zie je koning!

Lucas 23,33-43 Open je ogen, zie je koning! Lucas 23,33-43 Open je ogen, zie je koning! 6e zondag van de Lijdenstijd Palmzondag Liturgie Voorzang: Gez 88 refrein Votum / groet Zingen: Ps 118,7-9 Wet omlijst door 1 Petr 2,4-10.19-25 Zingen: Gz 40,3.4

Nadere informatie

Lucas 23,33-43 - Open je ogen, zie je koning!

Lucas 23,33-43 - Open je ogen, zie je koning! Lucas 23,33-43 - Open je ogen, zie je koning! 6e zondag van de Lijdenstijd Palmzondag Liturgie Voorzang: Gez 88 refrein Votum / groet Zingen: Ps 118,7-9 Wet omlijst door 1 Petr 2,4-10.19-25 Zingen: Gz

Nadere informatie

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden De vragen en antwoorden die dit hoofdstuk bevat, kunnen gelezen worden als inleiding op Romeinen 1 t/m 5:11. Het volgende hoofdstuk (hoofdstuk 6)

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1 WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 A) Doel 1. Betekenis benoemen Jozua neemt afscheid van het volk. Dat doet hij ten eerste door te vertellen over de weldaden die de Heere aan het

Nadere informatie

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken.

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. God wilde mensen die het goed zouden hebben met elkaar en met de rest van zijn schepping. Daarom

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Jezus vertelde over het contact met God die hij zijn Vader noemde. Aan de wonderen die hij deed was te zien dat hij dat contact zelf had

Jezus vertelde over het contact met God die hij zijn Vader noemde. Aan de wonderen die hij deed was te zien dat hij dat contact zelf had HET VERRAAD... Tweeduizend jaar geleden leefde in het land dat nu Israël heet, degene aan wie we onze jaartelling en onze beschaving te danken hebben: Jezus Christus. Jezus vertelde over het contact met

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 13 (30-03)

De Bijbel open 2013 13 (30-03) 1 De Bijbel open 2013 13 (30-03) Vandaag is het een bijzondere dag, stille zaterdag. De laatste dag van een bijzondere week. Gisteren was het Goede Vrijdag. We stonden stil bij het lijden en sterven van

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Leesrooster Kerk School Gezin

Leesrooster Kerk School Gezin Leesrooster Kerk School Gezin Kleur bekennen God heeft gekozen voor de mensen, waar kies jij voor? God wil jou kleuren, als je bij God hoort wordt je goudgekleurd Nijkerk 21-27 januari 2013 Er zijn diensten

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

GOEDE EN SLECHTE KONINGEN

GOEDE EN SLECHTE KONINGEN Bijbel voor Kinderen presenteert GOEDE EN SLECHTE KONINGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

ORDE van dienst Goede Vrijdag 18 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur

ORDE van dienst Goede Vrijdag 18 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur ORDE van dienst Goede Vrijdag 18 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur Op de Goede Vrijdag gedenken we het sterven van Christus. In gedachten staan we bij het kruis. Wat een wonder dat deze zwarte vrijdag

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Koning van de Joden Samenkomsten in de Stille Week 2016

Koning van de Joden Samenkomsten in de Stille Week 2016 Koning van de Joden Samenkomsten in de Stille Week 2016 Koning van de Joden Op veel afbeeldingen van de kruisiging en op crucifixen (kruisbeelden) vind je de letters INRI. Zij vormen de beginletters van

Nadere informatie

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis DE DIENST VAN GOEDE VRIJDAG 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis - Woord van welkom - Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 22: 1,2 Mijn God, mijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God september 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug blok A - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Herhaling vorige week / Romeinen 6:23 19.20 Woordweb afscheid nemen 19.25 Lezen Handelingen

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Lucas 23:34a Jezus, hij is goed tot het uiterste

Lucas 23:34a Jezus, hij is goed tot het uiterste Lucas 23:34a Jezus, hij is goed tot het uiterste De hele wereld keert zich tegen Jezus, neemt hem niet serieus in wie hij is. En wat doet Jezus? Hij bidt voor zijn vijanden! Hij reageert vol liefde. Want

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Bible for Children. stelt voor. Het eerste Paasfeest

Bible for Children. stelt voor. Het eerste Paasfeest Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Bewerkt door: Lyn Doerksen Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het eerste Paasfeest

Bible for Children stelt voor. Het eerste Paasfeest Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Bewerkt door: Lyn Doerksen Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

1 Lees thuis bijvoorbeeld nog eens Daniel 7:13-14.

1 Lees thuis bijvoorbeeld nog eens Daniel 7:13-14. Jezus hemelvaart. Preek over Lucas 24:36-53 en Handelingen 1:4-14 Sinds kort heb ik een nieuwe mobiele telefoon waarop ik ook allerlei apps, zogenaamde toepassingen of programmaatjes, kan installeren.

Nadere informatie

De eerste drie kruiswoorden

De eerste drie kruiswoorden Hugo Bouter De eerste drie kruiswoorden Met Christus in het paradijs Jezus nu zei: Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen (...) Eén van de gehangen boosdoeners nu lasterde Hem: Bent U niet

Nadere informatie