p1635 Terneuzen, 25/12/16 Eerste Kerstdag Thema: Ere zij God! Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1635 Terneuzen, 25/12/16 Eerste Kerstdag Thema: Ere zij God! Gemeente van onze Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 p1635 Terneuzen, 25/12/16 Eerste Kerstdag Thema: Ere zij God! Liturgie Votum en groet Gezang 81 : 1,2,3,4 GK Dit is de dag die God ons schenkt We belijden ons geloof met de woorden van artikel 18 NGB Gezang 81 : 5,6,7,8 GK U, die voor ons geboren zijt Gebed Schriftlezing: Jesaja 9,1-6 Gezang 482 : 1,2,3 LB Er is uit s werelds duistere wolken Lucas 2,1-20 Gezang 487 : 1,2,3 LB Eer zij God in onze dagen Preek over Lucas 2,14 Ere zij God! Gezang 50 GK Ere zij God in beurtzang Dankzegging en voorbede Collecte Gezang 477 : 1,2,5 LB Komt allen tezamen Zegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Als er één lied is dat hoort bij Kerst dan is het wel het Ere zij God. Waag het niet om dat over te slaan bij het repertoire van de Kerstkerkdiensten geheid dat je daar iets over te horen krijgt. Het Ere zij God een lied dat dan ook nog vaak wordt aangekondigd als het lied van de engelen, soms als het lied van engelen en mensen. Dat vinden we misschien mooi, het draagt misschien bij aan wat wel genoemd wordt de Kerstgedachte (wat dat ook maar mag zijn), maar in hoeverre staat dat lied van de engelen in de werkelijkheid van vandaag? Wat merken wij vandaag van de vrede waarover de engelen zingen in de nacht van de geboorte van Jezus? Vrede misschien hier en daar, af en toe, maar vrede op aarde Wat is er in een wereld waarin in één week een aanslag in Berlijn en een aanslag in Ankara plaats grijpt (om nog maar te zwijgen van al het andere dat in het nieuws is gekomen) nog te verwachten aan vrede? Wie het weet mag het zeggen. Eerder dan dat er sprake is van vrede lijkt het erop dat standpunten harder worden. Veel harder. Je hoeft maar te kijken naar de manier waarop Donald Trump aan zijn verkiezing tot president van de VS gekomen, of je weet dat het allemaal niet zo vriendelijk en aardig was. Je hoeft maar het nieuws te volgen van wat de machthebbers in het Kremlin en Turkije met enige regelmaat naar voren brengen of je weet dat dit allesbehalve vredelievend klinkt.

2 2 In zo n wereld vieren wij Kerst. Kerst op de grens van het jaar Kerst in een wereld die zich aan het verharden is. Kerst waarin er doden vallen op een kerstmarkt, bij de opening van een fototentoonstelling. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele doden in de oorlog in Syrië en wat lijkt de vrede daar ver weg. In zo n wereld luisteren wij naar het lied dat engelen zingen Het lied van engelen: Ere zij God! Maar wie zijn die engelen eigenlijk? Prachtig om te lezen dat de hemel op de dag waarop Jezus geboren werd zo n beetje leeg geweest moet zijn zo groot moet de menigte engelen geweest zijn die het doet klinken in de nacht van Betlehem Eer in de hoogste hemel aan God. Vrede op aarde In mensen welbehagen. Zo vertaal ik het maar iets anders dan het in uw Bijbel staat. Maar hoe je het ook vertaalt het blijven wel engelen. En het is de vraag wat voor beeld wij hebben van engelen. Of engelen voor ons nog wel zijn wat ze waren in de tijd van de geboorte van Jezus. Of ons beeld van engelen niet erg vertroebeld is geraakt. Engelen de engelen die in het veld van Efrata het Ere zij God aanheffen lijken niet op die zijdezachte gevleugelde wezens die je wel eens in kerstbomen ziet hangen. En ze lijken evenmin op die gepolijste witte Michelangelo-achtige kleuters die je wel eens ziet als je een historische kerk binnenwandelt. Niets van dat alles! Maar wat dan wel? Wat betekenen engelen voor ons? Hebben ook wij ze en dat hoeft niet eens willens en wetens misschien gedegradeerd tot engeltjes. Zoals het klinkt in het lied: Engelkens, door het luchtruim zwevend Hebben wij eigenlijk wel door dat die engelen hier helemáál niet zweven? En dat ze helemáál niet lijken op gepolijste kleuters? En dat ze helemáál niet zo zijdezacht zijn als wij denken dat ze er uitzien? Hier verschijnen hemelboodschappers in militaire orde. Gehuld in gevechtstenue, met de beide benen op de grond, met een volume dat niet zou misstaan in een voetbalstadion roepen ze het uit, scanderen ze het: Eer in de hoogste hemel aan God. Vrede op aarde In mensen welbehagen. Engelen boodschappers van God, soldaten in Gods heilsleger om Hem te eren die zijn Zoon heeft gegeven. Aan hun lied zijn twee dingen vooraf gegaan. Het eerste is dat Jezus geboren is in de stal van Betlehem. Een heel gewone en tegelijk ook een heel bijzondere bevalling. Bijzonder als het gaat om het Kind. De redder, de Messias, de Heer, zo noemt de engel die zijn geboorte aankondigt Hem (2,11).

3 3 Bijzonder als het gaat om zijn moeder, die op wonderlijke manier in verwachting raakt. De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken zo had de engel Gabriël tegen haar gezegd (1,35). Bijzonder ook als je denkt aan zijn vader, dat wil zeggen: zijn vader beneden, Jozef, een man die komt uit het geslacht van David. Bijzonder als het gaat over de tijd waarin Jezus wordt geboren: de tijd van Augustus en van Quirinius, waar we het gisteravond over hebben gehad. Bijzonder genoeg dus. En toch ook weer zo gewoon. Een gewone bevalling na 9 maanden zwangerschap wordt het kind dat Maria verwacht geboren, in doeken gewikkeld en in de wieg gelegd. Misschien wel erg gewoon want die wieg was niet anders dan een voederbak voor het vee, en dat onderkomen diende voor het vee. Kan het eenvoudiger, gewoner? Straks krijgen de herders die getuige zijn van het Ere zij God te horen dat ze als teken een pasgeboren kind zullen vinden dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt. De meest bijzondere geboorte krijgt de meest eenvoudige verpakking. Het is die geboorte die aan het Ere zij God voorafgaat. Het tweede dat vooraf aan het lied van de engelen is de boodschap van de ene engel. Misschien is dat de engel Gabriël geweest, maar anders dan bij de verschijning aan Zacharias en aan Maria (1,19.26) dat meldt Lucas er hier niet bij. In de nacht van de geboorte klinkt groot nieuws: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren (2,11). Eerst klinkt de boodschap dan het lied. Voor ons is dat belangrijk om te bedenken als wij met onze stem ons voegen bij het engelenkoor van Betlehem: het zingen van het Ere zij God is maar niet een ritueel dat op kerst niet gemist kan worden. Nee, allereerst is het zingen van het lied antwoord op de boodschap van boven, de boodschap van die ene engel. Als je dus meezingt doe dat dan niet vanuit de zijdezachte gedachte dat Kerst moet lukken (Kerst lukt zo adverteerde ooit een Nederlandse grootgrutter), maar doe het vanuit de gedachte dat Kerst betekent dat je de plunjebaal van de zolder moet halen, dat je het gevechtstenue tevoorschijn moet halen, dat je als echt soldaat al tijgerend en buikschuivend door de modder van je bestaan je Opperbevelhebber hebt te volgen in de strijd op aarde. Want de oproep heeft geklonken: de oproep om de Opperbevelhebber van de hemelse strijdkrachten te volgen op aarde. De vredesoperatie is ingezet, operatie Vrede op aarde! En verwonder je dan over elk woord dat klinkt uit de mond van engelen. Eer in de hoogste hemel aan God. Dat zijn woorden die zo vanzelfsprekend lijken dat we er haast overheen glijden. Maar wist je wel dat de woorden van Kerst, de woorden Eer in de hoogste hemel, ook verderop bij Lucas klinken? Dan zijn we ruim 30 jaar verder; Jezus komt op een veulen Jeruzalem binnen Hij komt er binnen om de dood in te gaan, om het leven dat Hij op Kerst heeft gekregen af te leggen, zijn voltooide leven.

4 4 Als Hij en je leest het in Lucas 19,38 Jeruzalem binnenkomt, dan klinken woorden van lof uit de mond van volgelingen: Gezegend hij die komt als koning, in de naam van de Heer! Vrede in de hemel en eer aan de Allerhoogste! Hoor je dat eer aan de Allerhoogste? Dat zijn in de taal van Lucas dezelfde woorden als in het lied van de Kerstnacht: eer in de hoogste hemel. Dan hebben mensen, volgelingen van Jezus, de woorden overgenomen die klinken uit de mond van engelen in de nacht van de geboorte. Het laat zien hoe je woorden van engelen je eigen mag maken. En tegelijk laat het zien dat je dat alleen maar kunt als je werkelijk volgeling bent van Hem die gekomen is in de wereld, die zijn werk heeft gedaan in de wereld, die de dood is gestorven ter wille van de wereld. Niets geen zoetgevooisd gedoe dus als het gaat om het Ere zij God! Er wordt van ons maar één ding verlangd: dat we leven met het Kind van Kerst. Dat we leven met God en tot eer van God. Engelen geven er stem aan: Ere zij God! Wist u trouwens dat zo n engelenoptreden een zeldzaamheid in Gods wereld! één keer vaker wordt beschreven in de Bijbel? Je zou het eens op moeten zoeken in het Bijbelboek Job, hoofdstuk 38. Dan geeft God antwoord aan Job vanuit een storm. Waar was jij, Job? zo vraagt God. Waar was je toen ik bezig was met het maken van de wereld waarin jij woont. Toen er grenzen werden vastgesteld voor hemel en aarde. Toen er licht en wind werd gemaakt en het een plaats werd gegeven in Gods goede schepping. Waar was jij toen terwijl de morgensterren samen jubelden / en Gods zonen het uitschreeuwden van vreugde? (Job 38,7). Die zonen van God zijn de engelen. Die zijn erbij als God de wereld maakt. Die zijn afgedaald om Gods werk van de schepping te bekijken en te bejubelen. Het is een optreden van engelen op een moment dat er nog geen mens op aarde rondloopt, een optreden tot eer van God, de Schepper: ze jubelen en juichen voor God, hun Maker. Datzelfde gebeurt in de nacht van de geboorte. Dan dalen er opnieuw engelen af en ze jubelen het uit, ze scanderen het Ere zij God! in Gods wereld. Die wereld ziet er niet zo fraai meer uit als beschreven in Job 38. Die wereld ooit Gods pronkjuweel is een puinhoop geworden. Een wereld waarin aanslagen gebeuren. Een wereld waarin oorlog woedt. Een wereld waarin mensen elkaar soms niet begrijpen of niet willen begrijpen. Een wereld waarin mensen elkaar het leven zuur maken alle mooie en vrome woorden en ook vaak goede bedoelingen ten spijt. Die wereld mijn wereld, jouw wereld die wereld wordt nieuw. Christus maakt die wereld nieuw, een nieuwe schepping. Alles wordt nieuw. En de eer daarvoor die mag geadresseerd worden aan het adres van de God die de wereld heeft gemaakt: Eer in de hoogste hemel aan God.

5 5 Ere zij God! hoor hoe engelen juichten om Gods scheppingswerk. Ere zij God! hoor hoe Jezus op weg naar Jeruzalem wordt bejubeld: Vrede in de hemel en eer aan de Allerhoogste! (Luc. 19,38). Ere zij God! want Christus is mens geworden. Engelen bejubelen Gods glorie. En wij we mogen niet alleen delen in het wonder van Christus komst, maar er ook uit leven en er van zingen. Het Eer in de hoogste hemel aan God krijgt een vervolg in twee regels waarin het gaat over vrede op aarde en welbehagen in mensen. Vrede op aarde. Daar lijkt het in 2016 niet op. Zoals het ook in 2015 er niet op leek. En we hoeven er niet op te rekenen dat het er in 2017 veel anders uit gaat zien alle maatregelen die getroffen worden ten spijt. Het is nog lang geen vrede in het Midden-Oosten. En toch zingen we het: op aarde vrede Wij hebben wel eens de neiging om die vrede op te sluiten. Om het op te sluiten in ons hart en ons gevoel. Als wij er maar een goed gevoel bij hebben Om het op te sluiten in regels. Als je daar maar aan voldoet Om het op te sluiten in de kerk. Als je daar dan maar komt Om het op te sluiten in onze momenten met God, of je dat nou stille tijd noemt, of meditatie of wat dan ook. Maar de vrede waar het op Kerst over gaat laat zich niet opsluiten. Laat zich nergens opsluiten. Want het is de vrede van God de God die zich niet laat opsluiten door wie dan ook of door wat dan ook. Vrede op aarde dat gaat niet (in elk geval niet in de eerste plaats) of je vrede hebt met jezelf of vrede hebt met de ander. Nee, het gaat over de vrede met God: Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede met God door onze Here Jezus Christus. Zo zegt Paulus het in Romeinen 5 (vert. 51). Vrede dat houdt niet alleen een staakt-het-vuren op de frontlinies en van de grondtroepen in. Nee, vrede ontvang je als je leeft met God. Vrede ook als het van binnen in je stormt. Vrede ook als er onvervulde verlangens zijn. Vrede vanuit de verwachting dat het leven hier en nu, het leven dat voor Christus begint in een voederbak, een leven is vol hoop, vol verwachting: eens zal er vrede zijn (Gez. 28 GK). Vrede dankzij Hem die door Jesaja is aangekondigd als de Vredevorst, het kind dat geboren is: Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven;

6 6 de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare raadsman, Goddelijke held, Eeuwige vader, Vredevorst (Jes. 9,5). Hoor hoe Jesaja verder gaat (9,6): Groot is zijn heerschappij, aan de vrede zal geen einde komen. Delen in de vrede van God dat geeft vrede in het hart. En niet alleen in het hart ook in het hoofd. En in je leven in alles. Delen in de vrede van God dat doe je als je in alles God de eer geeft: Ere zij God! Het is die God die mensen liefheeft. Zo klinkt het ook aan het eind van het lied: in mensen welbehagen. In mensen welbehagen dat is trouwens wat anders dan mensen van het welbehagen. Dan zou het gaan om mensen die van goede wil zijn, mensen die aan God willen laten zien dat ze er zijn voor Hem. En hoe belangrijk het ook is dat wij God iets laten zien daar gaat het niet over in het lied van de engelen. Het gaat niet om wat wij God kunnen laten zien, maar om wat Hij ons heeft laten zien in de nacht van de geboorte. Het is prachtig als mensen God liefhebben. Maar liefde van mensen is vaak zo vermengd met andere gevoelens. Het gaat niet over menselijke liefde voor God, maar over goddelijke liefde, Gòds liefde voor mensen: in mensen welbehagen. Zoals Johannes het zegt in zijn evangelie: zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft (Joh. 3,16, vert. 51). Wat een wonder dat het engelen zijn die daarvan zingen. Gods machtige helden, dienaren die ons bijstaan als het gaat om het deel krijgen aan de redding die er is in Christus leren ons Gods welbehagen, zijn betrokkenheid bij ons soort mensen, te bejubelen. Engelen die stonden te juichen toen God de wereld maakte. Engelen brengers van het grote nieuws, strijders in het leger van de Heer. Engelen die ons soort mensen het geluk gunnen van een nieuwe wereld. Ze waren erbij aan het begin van de wereld. Ze waren erbij in de nacht van Kerst. Ze zijn erbij ook vandaag. Ze leren ons in een gebroken werkelijkheid (en misschien ook met een gebroken stem) het lied van de nieuwe wereld te zingen: Ere zij God! Zingen we mee?? Amen.

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk

Nadere informatie

1571. Preek over Lucas 2 : (Kerstviering) 1. Thema van dienst en preken: "De koning is geboren."

1571. Preek over Lucas 2 : (Kerstviering) 1. Thema van dienst en preken: De koning is geboren. 1571. Preek over Lucas 2 : 10-14 (Kerstviering) 1. Thema van dienst en preken: "De koning is geboren." Liturgie: Muziek Kerkenraad komt binnen Welkom Aansteken van de vier kaarsen Kinderen van groepen

Nadere informatie

24 december 2018 PM Wierden Kerstnacht Lucas 2:12 De be-teken-is van kerst

24 december 2018 PM Wierden Kerstnacht Lucas 2:12 De be-teken-is van kerst 24 december 2018 PM Wierden Kerstnacht Lucas 2:12 De be-teken-is van kerst Voorzang Power 21:40 uur Joyful Joyful; Ring the Bells of Heaven; Heaven is in this house; Voorzang gemeente 21:55 uur NLB 477:1,4,5

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Lukas 2,8-20 De hemel gaat open hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk het

Nadere informatie

Een herder kijkt verder kerstmusical

Een herder kijkt verder kerstmusical Kerstmorgen 25 december 2014 in Finsterwolde Een herder kijkt verder kerstmusical organist: dhr. W. Eelsing voorganger: Ds. W. Jöhlinger ORGELSPEL MEDEDELINGEN VAN DE KERKENRAAD STIL GEBED (tegelijk met

Nadere informatie

Welkom in de Menorah 1e kerstdag 2015

Welkom in de Menorah 1e kerstdag 2015 Welkom in de Menorah 1e kerstdag 2015 Voorganger Ouderling v. dienst Organist M.v.v. : Ds. A. H. Boschma : mw. H. Prinsen : dhr. H. Dorsman : Zangroep Menorah o.l.v. N. Boschma Kerstviering in de Menorah

Nadere informatie

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen Kerstviering 2018 Welkom, bemoediging en groet Kaars aansteken Gebed Samen zingen: Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen

Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen Want Hij wil ons ge - ven Dicht bij ons te le - ven De Heiland der wereld, Hal - le - lu - jah Want Hij wil ons ge

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger:

Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger: Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger: ds. M.L.W. Karels Aanvang: 9.30 uur Zingen: gez. 138

Nadere informatie

Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : Tekst : Lucas 2 : 11-12

Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : Tekst : Lucas 2 : 11-12 Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : 15-21 Tekst : Lucas 2 : 11-12 Lied 138 : 1 en 3 Psalm 98 : 1 en 2 Gezang 84 : 1, 2, 4 en 6 Gezang 49 NLB 475 Gezang 81 : 3, 4 en 5 Lied 135 : 1 en 2 Gezang 50 Joost en

Nadere informatie

KERST NIEUWE KERK HEENWEG. In den beginne was het woord, op aarde is zijn stem gehoord die spreken wil tot eik geslacht, Hij werd geboren in de nacht.

KERST NIEUWE KERK HEENWEG. In den beginne was het woord, op aarde is zijn stem gehoord die spreken wil tot eik geslacht, Hij werd geboren in de nacht. In den beginne was het woord, op aarde is zijn stem gehoord die spreken wil tot eik geslacht, Hij werd geboren in de nacht. KERST Hij werd geboren in de nacht die al het licht heeft voortgebracht, aan

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Niet bang zijn! Kerstdienst op Eerste kerstdag voor jong en ouder Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Vooraf zingen we: lied 477 ( Komt allen tesamen

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4. Zingen Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou.

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4. Zingen Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. We willen vertellen aan groot en aan klein. Dat Jezus de Redder en Helper

Nadere informatie

Kerstfeest 2018 Dinsdag 25 december 2018

Kerstfeest 2018 Dinsdag 25 december 2018 Kerstfeest 2018 Dinsdag 25 december 2018 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng len hier geboren. Kom laten wij aanbidden,

Nadere informatie

Thema: Gods liefde uit de doeken. Afkondingen >

Thema: Gods liefde uit de doeken. Afkondingen > Thema: Gods liefde uit de doeken. Afkondingen > Thema: Gods liefde uit de doeken. Kees Kraayenoord: Kom verwonderd U hier mensen (Start ongeveer rond 21:47:43 uur) Afkondingen > Thema: Gods liefde uit

Nadere informatie

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom.

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om 22.00 uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Thema: Nachten m.m.v. Koor: Con Amore o.l.v. Jannie Wichards - van Duuren organist: Elly

Nadere informatie

Couleur Vocale o.l.v. Ruud Krijnen Zingt voor de dienst: Dost Thou in a manger lie Hoe leit dit kindeke

Couleur Vocale o.l.v. Ruud Krijnen Zingt voor de dienst: Dost Thou in a manger lie Hoe leit dit kindeke 1 Couleur Vocale o.l.v. Ruud Krijnen Zingt voor de dienst: Dost Thou in a manger lie Hoe leit dit kindeke 2 3 Gemeente zingt lied 1 en 3, Koor zingt lied 2 in het Engels 4 5 koor zingt 2 in Engels: God

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

vrijdag 25 december 2015 Liturgie

vrijdag 25 december 2015 Liturgie vrijdag 25 december 2015 Liturgie Liturgie Eerste Kerstdag 2015 Voor de dienst zingen we enkele Kerstliederen Welkom en mededelingen namens de kerkenraad Thema: Vreugde, vreugde, grote vreugde! Afsluitend

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Kerst 25 december 2018

ORDE VAN DIENST Kerst 25 december 2018 ORDE VAN DIENST Kerst 25 december 2018 Thema: Kwetsbare liefde met medewerking van koperensemble TOG en Umami Zingen voor de dienst Lied 477: 1, 2 en 4 1. Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Kees Baanstra Lezen : Lezen Johannes 15: 1-17 Gezang 167 : 1, 2 en 3 Breng ons samen (Sela) Gezang 179a Gezang 119 : 3 en 5 Gezang 132 : 2, 4 en 6 Lied 456 : 2 Welkom

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus. 1. Kerst is natuurlijk een prachtig feest; een prachtig feest om te vieren; een prachtig feest om mee te maken.

Gemeente van Jezus Christus. 1. Kerst is natuurlijk een prachtig feest; een prachtig feest om te vieren; een prachtig feest om mee te maken. Dienstnummer: 1232 zondag: kerstdag datum: 25-12-2016 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 9:1-6; Lc 2:1-20 (Naardense Bijbel) liederen: ps 98:1,4; Lb 433:1,4; Lb

Nadere informatie

De nacht brak in duizend stukken

De nacht brak in duizend stukken Liturgie voor de kerstnachtdienst 2017 in Honselersdijk, om 21.45 uur De nacht brak in duizend stukken Voorganger: ds. Piet Schelling Organist: Alexander Prins Fluit: Nicolien van Deursen - van der Wel

Nadere informatie

Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen)

Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen) Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen) Kom allemaal samen. Zing het uit van vreugde. Kom nu, ja, kom nu, naar Bethlehem. Hier is de Koning van ons hart geboren. Kom, laten wij

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst

Liturgie voor de morgendienst Liturgie voor de morgendienst op Eerste Kerstdag 2015 in de Oosterholthoeve Gloria in excelsis Deo! Eer aan God in de hoge! Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Pianist: m.m.v. muziekgroep ds. J.A.

Nadere informatie

Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder

Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder Aan deze dienst werken o.a. mee: Het Nicolauskerkkoor o.l.v. Joke de Witte René Nijsse op orgel De jongste gemeenteleden Voorganger ds. Corine van Eck Samenzang

Nadere informatie

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST SAMENZANG KINDERKERSTFEEST 24-12-2017 1. Zacharias, luister goed, dit nieuws is niet gewoon: Jij en je vrouw Elisabet krijgen straks een zoon. Noem hem Johannes, God is goed, want hij is heel speciaal.

Nadere informatie

(G) EEN PLAATS VOOR HEM

(G) EEN PLAATS VOOR HEM (G) EEN PLAATS VOOR HEM KERST 2016 Welkom Maaltijd (G)een plaats Lied 477 : Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier

Nadere informatie

KERSTMORGEN WILHELMINAKERK 25 DECEMBER 2018

KERSTMORGEN WILHELMINAKERK 25 DECEMBER 2018 KERSTMORGEN WILHELMINAKERK 25 DECEMBER 2018 Protestantse Gemeente Soest Voorganger: drs. Leen Lievaart Lector: Pieternel Rodermond Ambtsdrager: Piet de Gier Orgel: Terry Hamberg m.m.v.: Pherenique Weenink

Nadere informatie

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht. En Hij wenst dat ieder tot Zijn ere schijn'; jij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Kerst als opmaat en opdracht, heb ik boven de overdenking van deze kerstnacht gezet. En ik waarschuw u alvast: het wordt een moralistische preek. Over

Nadere informatie

Orde van dienst voor de kerstnachtdienst op zondag 24 december 2017 in de Oude Kerk te Borne. aanvang: uur

Orde van dienst voor de kerstnachtdienst op zondag 24 december 2017 in de Oude Kerk te Borne. aanvang: uur Orde van dienst voor de kerstnachtdienst op zondag 24 december 2017 in de Oude Kerk te Borne. aanvang: 22.00 uur voorganger: ds. Gerco Veening organist: Albert van Eldik lector: Tineke Nijhuis koster:

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Kerstnacht. 24 december 2016 PAASKERK AMSTELVEEN. viering met de muziekvereniging Viribus Unitis uit Wilnis o.l.v. Ruud Pletting

Kerstnacht. 24 december 2016 PAASKERK AMSTELVEEN. viering met de muziekvereniging Viribus Unitis uit Wilnis o.l.v. Ruud Pletting Kerstnacht 24 december 2016 PAASKERK AMSTELVEEN viering met de muziekvereniging Viribus Unitis uit Wilnis o.l.v. Ruud Pletting voorganger: ds. Marianne Bogaard Vanaf 22.00 uur speelt het orkest: - The

Nadere informatie

Liturgie. van de Kerstnachtdienst. 24 december Grote of Barbarakerk. Aanvang: uur. De aanbidding der herders

Liturgie. van de Kerstnachtdienst. 24 december Grote of Barbarakerk. Aanvang: uur. De aanbidding der herders Liturgie van de Kerstnachtdienst 24 december 2018 De aanbidding der herders Voorganger: Rieks Hoogenkamp Ouderling van dienst: Carla Bulsing Organist: Marijn Slappendel Tweede organist: Jeroen van Kleef

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek Voorganger: Heidi Ebbers M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten Muziek: Young Company en Cantorij Voor de dienst muziek (Harry en Johan) Welkom Gebed Samenzang

Nadere informatie

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Liturgie Toelichting bloemstuk en aansteken adventskaars Psalm 91 : 5,6 Votum en groet LB 439 : 1,2 Verwacht de komst

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 2, 14 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 2, 14 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 2, 14 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Psalm 89 : 1, 2 en 3 2. Gebed om zegen over de dienst 3. Schriftlezing 1: Filippenzen 2

Nadere informatie

Na deze dienst mag je, je eigen kerstwerkje opzoeken en mee naar huis nemen.

Na deze dienst mag je, je eigen kerstwerkje opzoeken en mee naar huis nemen. Na deze dienst mag je, je eigen kerstwerkje opzoeken en mee naar huis nemen. JOUW LICHT SCHIJNT ALS VERLOSSER OM TE ONTHOUDEN: God geeft ons het verlossende wonder, zijn licht wil ook in ons leven

Nadere informatie

24 december 2018, 20:15uur in de Plaskerk te Raalte

24 december 2018, 20:15uur in de Plaskerk te Raalte Serieus Kerst 24 december 2018, 20:15uur in de Plaskerk te Raalte Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Klaas Bos Trompettist: Bennie Neppelenbroek Voor de dienst: Lied 444 1. Nu daagt het in het

Nadere informatie

Geef licht! Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda

Geef licht! Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda BEAMER PRESENTATIE Eerste Kerstdag 2018 Kerstviering Protestantse Kerken Scheemda e.o. en Midwolda Geef licht! Aan deze dienst werken mee: Voorganger: Ds. Richard Offringa Organist: Hans Mook Lectoren:

Nadere informatie

22 april uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager. Orde van dienst:

22 april uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager. Orde van dienst: 22 april 2018 17.00 uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 123: 1 Lezen: Job 14: 1-10 Lukas 1: 26-38 Zingen: LB 150a Geprezen zij

Nadere informatie

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur De viering van Kerst Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur Voorganger: ds. Karolien Zwerver Ouderling van dienst: Astrid Hommes Organist: Gerhard van Toly Liederen voor de dienst: lied 473

Nadere informatie

Liturgie voor Kerstnachtdienst 24 december 2015

Liturgie voor Kerstnachtdienst 24 december 2015 Liturgie voor Kerstnachtdienst 24 december 2015 Voorganger: ds. H. W. Bouwman Ouderling van dienst: Dinie Kossink m.m.v. Koor Comt nu met Sangh o.l.v. Joke Franken organist: Paul Jalink Hervormde Gemeente

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Tonny Nap Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag 11 Lied 440 : 1 en 2 Gezang 55 Opwekking 461 Opwekking 347 Psalm 118 : 1, 9 en 10 Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Galaten 5 Tekst : Galaten 5 : 1 en 13 Psalm 72 : 1, 4 en 7 Psalm 1 : 1 Lied 473 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 179a : 1 Lied 435 : 4 en 5 Votum en groet

Nadere informatie

25 december Voorganger: ds. Co Janssen m.m.v. Accoord Ouderling van dienst: Carla van Welzenis Extra collecte: Kinderen in de knel

25 december Voorganger: ds. Co Janssen m.m.v. Accoord Ouderling van dienst: Carla van Welzenis Extra collecte: Kinderen in de knel Liturgie voor 1 e kerstdag 25 december 2016 Voorganger: ds. Co Janssen m.m.v. Accoord Ouderling van dienst: Carla van Welzenis Extra collecte: Kinderen in de knel Hervormde Gemeente Haarlo en Waterhoek

Nadere informatie

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur.

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur. L I T U R G I E Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang 10.45 uur. Voorganger: ds. A.D.J. Wessels Orgel : Steven Luitjes Trompet : Guido Grünbauer Orgelspel Binnenkomst

Nadere informatie

ORDE van DIENST voor dinsdag 24 december 2018 Kerstnachtdienst uur in de Hervormde Centrumkerk te Geldermalsen organist: M. van Mourik trompet:

ORDE van DIENST voor dinsdag 24 december 2018 Kerstnachtdienst uur in de Hervormde Centrumkerk te Geldermalsen organist: M. van Mourik trompet: ORDE van DIENST voor dinsdag 24 december 2018 Kerstnachtdienst 22.30 uur in de Hervormde Centrumkerk te Geldermalsen organist: M. van Mourik trompet: W. Bos voorganger: ds. G.J.Krol VOORZANG Midden in

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Liturgie voor de kerstfeestviering op 2 e Kerstdag 2017.

Liturgie voor de kerstfeestviering op 2 e Kerstdag 2017. Liturgie voor de kerstfeestviering op 2 e Kerstdag 2017. Combo zingt: Want een kind is ons geboren (Sela) Want een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven; en de heerschappij rust op zijn schouders.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Eerste Kerstdag 2014, Oude Kerk te Barneveld. Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de geboorte van de Heere Jezus gedenken.

Eerste Kerstdag 2014, Oude Kerk te Barneveld. Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de geboorte van de Heere Jezus gedenken. Eerste Kerstdag 2014, Oude Kerk te Barneveld Aanvang 10.45 uur. Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de geboorte van de Heere Jezus gedenken. IK VERKONDIG U GROTE BLIJDSCHAP! Voorganger : ds.

Nadere informatie

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014 Samenzang - Komt allen te zamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde, komt nu, o komt nu naar Bethlehem. Ziet nu de Vorst der eng'len, hier geboren, komt laten

Nadere informatie

KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015

KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015 KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015 Tijd: 19.30 uur Locatie: De Kern Spijkenisse Voorganger: ds. Lennart van Berkel Organist: Adri v/d Padt Pianist: Manon Welkom Samenzang: Stille

Nadere informatie

Liturgie Kinderkerstfeest. Het licht van de wereld

Liturgie Kinderkerstfeest. Het licht van de wereld Liturgie Kinderkerstfeest Het licht van de wereld 24 december 2016 Met medewerking van de samenspelgroep van Ons genoegen en Kindercantorij Parels. Bij binnenkomst speelt de samenspelgroep van Ons genoegen.

Nadere informatie

28 oktober uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE:

28 oktober uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE: 28 oktober 2018-10.00 uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE: votum en groet NPB psalm 100:1-3 wet en gebed GK 233 (GK06 gz164) ( Jezus, vol liefde... ) ==> in canon en

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gez 139: 1,2,3 Komt verwondert u hier mensen (in Commugny heeft Koos van der Maas uit de Messiah van Handel uit JEs. 6 en Jes 9 gezongen)

Gez 139: 1,2,3 Komt verwondert u hier mensen (in Commugny heeft Koos van der Maas uit de Messiah van Handel uit JEs. 6 en Jes 9 gezongen) Liturgie voor 24 december te Villars sur Ollon en 25 december 2012 te Commugny Muziek Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Gez 138: 1,2, 3,4 Komt allen tezamen Votum en groet Jesaja 9: 1.6

Nadere informatie

Liturgie 1e kerstdag, 25 december 2015

Liturgie 1e kerstdag, 25 december 2015 Liturgie 1e kerstdag, 25 december 2015 Voorganger: ds. B.H. Steenwijk Organist: Frits Top Fluitiste: Anne van de Brink Koor: Ex Animo onder leiding van: Dick van Asselt Welkom De kerstkaars wordt aangestoken

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

KERSTMORGEN Ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn Ouderling van dienst /liturg: Jan Blei

KERSTMORGEN Ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn Ouderling van dienst /liturg: Jan Blei KERSTMORGEN 2018 Voorganger: Ds. T.C. Wielsma uit Uithoorn Ouderling van dienst /liturg: Jan Blei Organist: Jan Ootjers Liederen vooraf: Het licht van de Vader (lied 477 verzen 3 en 5) 3. Het licht van

Nadere informatie

24 december AD 2015 Kerstnacht

24 december AD 2015 Kerstnacht 24 december AD 2015 Kerstnacht Protestante Gemeente Heinkenszand voorganger: ds. Philip van Wijk organist: Ab Faase koor: The Key Singers 2 VOOR DE DIENST Koor: Christmas again Welkom ontsteken van de

Nadere informatie

Kerstnacht Woord van welkom

Kerstnacht Woord van welkom Kerstnacht 2016 Woord van welkom Het Bethelkoor zingt: Als alles duister is (Daarna zingen we het samen) Als alles duister is Onsteek dan een helder licht dat nooit meer dooft Een vuur dat nooit meer dooft

Nadere informatie

Zoeken naar liefde. Kerstmorgen 2016

Zoeken naar liefde. Kerstmorgen 2016 Zoeken naar liefde Kerstmorgen 2016 Aan deze dienst werken o.a. mee: Het Nicolauskerkkoor o.l.v. Henk den Haan Organist René Nijsse De jongste gemeenteleden Voorganger ds. Corine van Eck Orgelspel Samenzang

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

De Vredevorst. Orde voor kerstdienst. Maranathakerk, Lunteren 25 december 2017

De Vredevorst. Orde voor kerstdienst. Maranathakerk, Lunteren 25 december 2017 Orde voor kerstdienst De Vredevorst Maranathakerk, Lunteren 25 december 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: Marco Bouw Trompet: Hans & Marco Klomp Met medewerking van het projectkoor o.l.v. Jan Hendrik

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Viering van de Geboorte van Christus, op Kerstmorgen 25 december 2014 om uur in de Protestantse Gemeente Elburg Ichthuskerk

Viering van de Geboorte van Christus, op Kerstmorgen 25 december 2014 om uur in de Protestantse Gemeente Elburg Ichthuskerk Viering van de Geboorte van Christus, op Kerstmorgen 25 december 2014 om 10.00 uur in de Protestantse Gemeente Elburg Ichthuskerk Voorganger: ds. W. Smit uit Kampen Organist: Johan Hoeve Lector: Ilse Tissingh

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. 4 e Advent. : mw. F. Hovius : dhr. R.A. Ferwerda

Welkom in de Menorah. 4 e Advent. : mw. F. Hovius : dhr. R.A. Ferwerda Welkom in de Menorah 4 e Advent Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : dhr. J. van der Leij : mw. F. Hovius : dhr. R.A. Ferwerda Lied voor de dienst: Lied 461: 1, 2, 3 en 4

Nadere informatie

p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Liturgie Votum en groet LB 442 : 1,2 Op U, mijn Heiland blijf ik hopen Schuldbelijdenis (op pag. 674 GK) Psalm 134 : 1,2 Genadeverkondiging

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 2, 14 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 2, 14 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 2, 14 Ochtenddienst Broeders en zusters, Votum 1. Zegengroet 2. Zingen : Psalm 89 : 1 en 3 3. Schuldbelijdenis en aansluitend Zingen : Gezang 17 : 1 en 2 4.

Nadere informatie

Jesaja 9,1-6 - Jezus is voor ons geboren

Jesaja 9,1-6 - Jezus is voor ons geboren Jesaja 9,1-6 - Jezus is voor ons geboren Eerste kerstdag Liturgie Mededelingen Zingen vooraf:- LB 138,1.3.4- LB 134,1.2- LB 135, 1.2.3 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen: Gez 83,1.3.4 Gebed Genadeverkondiging

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

LB 459 = GK gezang 30 Ik breng een rechter aan het licht

LB 459 = GK gezang 30 Ik breng een rechter aan het licht 19 februari 10.00 uur AA Kramer orgel: Peter Sneep / piano: Jannes Munneke schriftlezing: Biny Blijdorp Orde van dienst: Welkom Votum en groet LB 405 Heilig, heilig, heilig = LvdK 457 Wet GK psalm 119:

Nadere informatie

Orde van dienst voor Kerstochtend 25 december 2017 in de Gudulakerk in Lochem

Orde van dienst voor Kerstochtend 25 december 2017 in de Gudulakerk in Lochem Orde van dienst voor Kerstochtend 25 december 2017 in de Gudulakerk in Lochem Orgel: Els Dijkerman Vg.: Ds Corien Veenhuizen Medewerking: Willien van Dam 1 Toenadering Orgelkoraal Welkom ouderling, terwijl

Nadere informatie

Liturgie Kerstnacht 2014 Is er Hoop in deze barre wereld?

Liturgie Kerstnacht 2014 Is er Hoop in deze barre wereld? Liturgie Kerstnacht 2014 Is er Hoop in deze barre wereld? Zingen voor de dienst: Lied 477 1.Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der engelen hier

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

KERSTNACHTSAMENKOMST

KERSTNACHTSAMENKOMST KERSTNACHTSAMENKOMST Vóór we beginnen zingen we samen: (vanaf 21.45 u.) Lied: Gez. 141: 1, 2 1 Ik kniel aan uwe kribbe neer, o Jezus, Gij mijn leven! Ik kom tot U en breng U, Heer, wat Gij mij hebt gegeven.

Nadere informatie

Onderwerp: Een andere

Onderwerp: Een andere Onderwerp: Een andere Lezen : Johannes 14 : 15-26 Timotheüs 3 : 1-7 Opwekking 708 Psalm 98 : 1 en 2 Opwekking 689 Gezang 102b : 2 en 4 Lied 675 : 1 en 2 In deze dienst is er: Ichtûs Kidzz Voor wie? Voor

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

KERST uur AA Kramer muziekgroep en gemeentekoor olv Theo van Bokkem orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Sarah Meerveld

KERST uur AA Kramer muziekgroep en gemeentekoor olv Theo van Bokkem orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Sarah Meerveld KERST 2018 10.00 uur AA Kramer muziekgroep en gemeentekoor olv Theo van Bokkem orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Sarah Meerveld welkom en mededelingen zingen: Wijs mij de weg naar Betlehem (Sela) votum

Nadere informatie

Kerstnachtdienst op 24 december 2014 in de Vloedschuur

Kerstnachtdienst op 24 december 2014 in de Vloedschuur Kerstnachtdienst op 24 december 2014 in de Vloedschuur Cantorij komt binnen met Hanaqpanach een oud kerstlied van gechristianiseerde Indianen uit 1631. Hemelse vreugde, duizenden malen zullen wij u lof

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. voor zaterdag 26 december. 2e kerstdag in de Hervormde kerk te Onstwedde. Aanvang uur

ORDE VAN DIENST. voor zaterdag 26 december. 2e kerstdag in de Hervormde kerk te Onstwedde. Aanvang uur ORDE VAN DIENST voor zaterdag 26 december 2e kerstdag 2015 in de Hervormde kerk te Onstwedde. Aanvang 09.30 uur Voorganger: ds. J.M. Viergever Organist : dhr. H. de Leede Muziekgroep: Genesis Inleidend

Nadere informatie

Met muzikale begeleiding van Marloes Stomphorst Thom van Eck Bauke de Boer. Kinderkerstfeest 2014

Met muzikale begeleiding van Marloes Stomphorst Thom van Eck Bauke de Boer. Kinderkerstfeest 2014 Met muzikale begeleiding van Marloes Stomphorst Thom van Eck Bauke de Boer Kinderkerstfeest 2014 Binnenkomst kinderen groep 1 tot en met 3 Luid klokjes, klingelingeling, luid klokjes kling! Laat de boodschap

Nadere informatie

Openingswoorden. Zingen: Uit het duister hier gekomen Tussentijds: 137: 1,2 en 4 Melodie: Henry John Gauntlett, Once in royal Davids city.

Openingswoorden. Zingen: Uit het duister hier gekomen Tussentijds: 137: 1,2 en 4 Melodie: Henry John Gauntlett, Once in royal Davids city. Kerstavond 2018 Oudleusen Een verhaaltje voor het slapen gaan. Aanvang: 21.30 u. voorganger ds Hans Schipper Organist: Cor Akkerman Medewerking: Inge Koggel en Marieke Jongbloed Openingswoorden. Zingen:

Nadere informatie

Jezus is de morgenster

Jezus is de morgenster Jezus is de morgenster Kinderkerstfeest op 2 de kerstdag 10:00 uur in de Hervormde Kerk te Den Ham Met medewerking van de zondagsschool, kindernevendienst en de clubs Muzikale ondersteuning doormiddel

Nadere informatie

L I T U R G I E KERSTNACHTDIENST VAN DE 24 DECEMBER 2016

L I T U R G I E KERSTNACHTDIENST VAN DE 24 DECEMBER 2016 L I T U R G I E VAN DE KERSTNACHTDIENST OP 24 DECEMBER 206 Voorganger: da. Tiny van der Schaaf Ouderling van dienst: Anneke van Wijk Organist: Luitzen Overwijk Bij de bloemschikking In het donker van de

Nadere informatie