Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven."

Transcriptie

1 Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven.

2 Het document Nationaal Archief 4.OMM B 54a is in maart 2004 vertaald door dhr. P.C.van Kerkum. Bijgaande tekst betreft een kopie van een memorie die toegeschreven wordt aan de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, die zijn plannen uiteenzet voor het gebied ten zuiden van Den Bosch, hoe dit gebied gebruikt kan worden als uitvalsbasis voor het veldleger in geval van een aanval uit de richting België/Frankrijk, wat de strategische voordelen zijn voor een positie in dit gebied en hoe het gebied en de daar eventueel gelegerde troepen beschermd kunnen worden. De originele memorie (4.OMM B 54) is niet gedateerd of ondertekend. Waarschijnlijk is de memorie opgesteld in het voorjaar van 1839 Bij deze memorie hoort een kaart waarop het besproken gebied rond 's- Hertogenbosch afgebeeld is en waarop in de tekst genoemde strategische punten A t/m F aangetekend zijn. De onderstrepingen zijn letterlijk overgenomen vanuit de originele tekst. Het is echter niet altijd duidelijk waarom stukken tekst onderstreept zijn. In het originele document wordt, per pagina, slechts de helft gebruikt van de beschikbare ruimte. Dit, en het feit dat de originele tekst handgeschreven is, maakt dat de hier uitgewerkte tekst een stuk korter is. Volledigheidshalve wordt wel aangegeven wanneer de originele tekst op een nieuwe pagina begint.

3 Afschrift, naar de oorspronkelijke en eigenhandig geschreven memorie van wijlen Z.M. Koning Willem II ( ) op een buitenvel ten opschrift dragende: Mémoire sur les environs de Bois le Duc s-hertogenbosch en zijn omgeving Sedert de acht jaar dat het leger zich bevindt in de provincie Noord-Brabant heb ik gezocht naar een centrale, offensieve en defensieve positie in deze provincie, met een korte, directe en loodrechte verbinding naar binnen-holland, en met de mogelijkheid om te worden verdedigd met weinig troepen, maar tevens de mogelijkheid biedend om het gehele veldleger van te weten man, indien het voordelig zou zijn het daar te plaatsen (op te stellen). Dit punt, zo noodzakelijk en onmisbaar voor de verdediging van onze grens, voorbij de rivieren, ontbrak ons geheel, en dit gebrek heeft zich altijd doen voelen, want het noodzakelijke gevolg van dit mankeren van een sterke positie is tot dusver geweest dat, wanneer een in aantal sterkere vijand zich vertoonde, ons leger onmiddellijk pag 2. moest denken aan een zich begeven achter de rivieren, en in de eerste plaats in het land van Maas en Waal naar het versterkte kamp van Nijmegen. Maar om er te komen moet ons leger, zich gekantonneerd (be)vindend in het centrum van de provincie, en (daar) in observatie (zijnde), zich terugtrekkend naar Nijmegen langs de grote weg naar Grave, zijn rechter flank bieden (blootstellen) aan vijandelijke colonnes, deboucherend (opmarcherend) langs de twee zijden van de Peel; ons leger kan zelfs worden verhinderd Grave te bereiken, wanneer een vijandelijke colonne, komend via Boxmeer, de weg naar Grave bereikt bij s- Hertogenbosch voor onze eigen colonnes bij Grave zijn. Maar na de Maas te zijn overgestoken en zich te hebben opgesteld tussen Grave en Nijmegen, zou ons leger het nadeel hebben niet meer offensief te kunnen optreden om met snelheid te kunnen profiteren van een verkeerde beweging van de vijand door hem terug te werpen achter de linker oever van de Maas, hetzij via Grave, of wel op een lager punt van de rivier.

4 Niettemin, in de veronderstelling van een vijandelijk overwicht, zou ons leger pag 3. kunnen zijn verhinderd om een terugkeer naar de linker oever van de Maas uit te voeren, als dezelfde vijand, na de rechter oever van de Maas te hebben bereikt boven Grave, een gedeelte van zijn leger zodanig zou plaatsen om het land van Maas en Waal te bedreigen vanaf de zijde van Mook; In dat geval zouden de vijandelijke troepen zich op de linker flank van onze troepen die zich van Nijmegen naar de Maas begeven, en zou het oversteken van die rivier nagenoeg onmogelijk maken. Al deze ongemakken, en ik zou zelfs zeggen gevaren, van de positie van het leger aan de andere zijde van de rivieren, heeft mij bij meer dan een moeilijk tijdperk dan ik heb kunnen doorbrengen met onze troepen in Noord-Brabant tijdens de acht jaren die zojuist verstreken zijn, in afwachting van de gebeurtenissen. Maar tot dusver geen middel te gezien hebbend om er op afdoende wijze het hoofd aan te bieden, heb ik zelfs gevaren miskend en gepretendeerd (beweerd) een veiligheid te bezitten, die ik verre van (niet) kon delen in mijn pag 4. geweten; maar daar heb ik het doel bereikt dat ik op het oog had, te weten dat de massa van het leger nooit een moment verontrust is geweest in zijn positie die in mijn ogen waarlijk précair (was) aan de andere zijde van de rivieren. De winter van 1832 op 1833 tijdens het beleg van de citadel van Antwerpen en van de nabijheid van het Franse leger die er het gevolg van was, en waarvan men de bedoelingen niet kende, heb ik getracht de ongemakken van mijn positie te bestrijden (ongedaan te maken), door de oude linies van Breda en Geertruidenberg te herstellen, maar ze voldeden niet aan alles wat ik zocht; want in de eerste plaats kunnen ze worden omtrokken door de vijand, tussen Breda en Bergen op Zoom. Het is waar dat bij regenweer de wegen aan die zijde praktisch onbegaanbaar zijn, maar waar een geit kan passeren kan een leger passeren, dient de leuze te zijn van de militairen; zij dateert van verre (lang geleden) en bevindt zich (wordt) meer en meer bevestigd door de ervaring. De troepen die bovengenoemde versterkte linies verdedigen pag 5. hebben bijgevolg het nadeel te moeten waken voor (zich te moeten hoeden over) zowel de verdediging van hun rug als hun front. Een ander ongemak van deze linies is deze: dat de terugtocht in het geval van een mislukking er zeer moeilijk is. Zij kan slechts op twee manieren worden uitgevoerd. 1e via de Moerdijk, maar daartoe zou er een permanent flottielje nodig zijn, voorbereid om een legerkorps te kunnen inschepen, maar deze inscheping vergen die men redelijkerwijs niet zou hebben als de vijand ons

5 achtervolgt, na ons gedwongen te hebben de linies te verlaten. De andere mogelijke terugtocht kan worden uitgevoerd via Geertruidenberg, maar als de vijand deze lijnen doorbreekt, is dat waarschijnlijk via Oosterhout dat hij wil aanvallen, zijnde de route van Capelle ten hout 1 naar Made, welke route de linies links omtrekken, en de vijand, eenmaal aangekomen in Made, is men afgesneden van Geertruidenberg. pag 6. De lijnen tussen Geertruidenberg en Breda onder het oog ziend op de wijze die ik zojuist heb beschreven, en mij deze winter bevonden hebbend in de kritieke positie van te zijn met een legerkorps van 10 à man van alle wapens in Noord- Brabant, met voor mij op enkele mijlen afstand een vijand die ten minste kon beschikken over à man tegen het korps onder mijn orders (bevelen); In deze situatie, zeg ik, was het mij dringend noodzakelijk geworden nogmaals de terreinlocaties te bekijken in de provincie en de kracht die de natuur (het terrein) met zijn moerassen en overgelopen riviertjes mij kon verlenen (verschaffen), en deze verhoging van deze natuurlijke kracht te combineren met de middelen die de kunst mij bood, door er meer ontwikkeling de veldwerken aan te geven. Na veel moeite en onderzoekingen, waarin ik volkomen bijgestaan werd vooral door mijn Chef Staf, kolonel Nepveu, door de onder hem staande stafofficieren, en door kapitein Merkes. 2 pag 7. van de Militaire Genie, ben ik erin geslaagd als resultaat vast te stellen dat de omgeving van s-hertogenbosch alle voordelen bood die ik zo lang en zo levendig had gezocht, te weten 1 e een defensieve en offensieve centrale positie, houdbaar (verdedigbaar) met weinig troepen, maar ook in staat om het complete leger te ontvangen (op te nemen), te weten man, en meer, en 2 e een korte, directe en loodrechte verbinding te hebben met Holland. Om te bewijzen dat deze positie centraal is, is het voldoende Een blik te werpen op de kaart, en het lijkt mij dus nutteloos om uit te weiden om dit punt te bewijzen. Deze positie is een korte, directe en loodrechte op Holland door de Papenbril of citadel van s-hertogenbosch naar Orthen en Crevecoéur, ofwel over Hintham, Orthen en Crevecoéur. Achter Crevecoéur is de Maas steeds overschrijdbaar met een schipbrug, of wel door middel van pontons, en het fort Crevecoéur vormt dus zelf het bruggenhoofd van de overgang van de Maas op deze plaats. pag 8. 1 Waarschijnlijk wordt hier het plaatsje Den Hout mee bedoeld dat inderdaad op de route Oosterhout - Made ligt. 2 Dit is waarschijnlijk dezelfde als de J.W.G. Merkes die de kaart 4.OPV H 328 getekend heeft. Deze kaart toont een gedeelte van het hier besproken terrein en is uit dezelfde tijd als dit memorie.

6 Het leger zich aldus in de Bommelerwaard bevindend, kan zich dus plaatsen achter de rivier, en door haar gedekt, op een of ander punt, hetzij rechts dan wel links, want door noodzakelijke verbindingsbruggen te stellen bij St.Andries, heeft zij slechts deze te overschrijden om in het Maas en Waal binnen te komen, en naar links door een brug te stellen over de Maas op het meest gunstige te kiezen punt, gaat het leger naar het land van Altena. Door dezelfde verbinding, kan het leger, zich in stelling bevindend in de omgeving van s-hertogenbosch, levensmiddelen en versterkingen van allerlei aard via Bommel en door middel van de rivier de Dieze, kan alles in s-hertogenbosch aankomen over water. Het gaat er thans om het leger te [escaminer? = uit te brengen, te velde te brengen? ] uit de positie voor en rondom s-hertogenbosch, In de eerste plaats heb ik de Dommellinie A. B. laten ingraven (versterken?), die door haar geïnundeerde oevers een reëel obstakel biedt (betekent) van St.Oedenrode tot Boxtel; deze ingravingen zijn aan de overgangspunten zoals te pag 9 St Oedenrode, Liempde 3 en Boxtel. In de heide rechts van Boxtel, die deze plaats scheidt van Esch en die van nature het zwakke punt is van de positie, heb ik gesloten redoutes aangelegd die de verdediging van deze twee dorpen verbinden. Het front voor deze redoutes blijkt zodanig geaccidenteerd terrein te zijn, dat vijandelijke colonnes, die de redoutes komen aanvallen zich niet kunnen ontplooien dan onder het vuur van de artillerie die in deze werken is geplaatst. (Opmerking: Achter Esch zijn de twee bruggen over de Run ingegraven, en dekken, wanneer de Run grotendeels overgelopen is, de linkerzijde van de redoutes en vormen een onoverschrijdbaar obstakel in zijn huidige toestand.) Maar achter het gehucht Heesakker, rechts van Esch, en tussen de inundaties van de Run en de grote moerassen gevormd door de Leij, die zich uitstrekken tot aan Helvoirt en Cromvoirt, is smal hoog gelegen terrein waar de routes lopen die komen van Helvoirt, de Haren en Oisterwijk. Dit terrein is gedekt geweest door ingegraven stellingen (retranchementen) met Pag 10 hun rechterzijde gesteund door (steunend op) de moerassen van de Leij en hun linkerzijde door de inundatie gevormd door de Run. Vanaf deze stellingen tot aan Helvoirt, een afstand van een mijl, is het moeras ondoorschrijdbaar, maar in Helvoirt vindt men de straatweg van s-hertogenbosch naar Breda, die de moerassen kruist waarachter en dwars op de weg op dit sterke punt de stelling is die de doorgang verdedigt van deze grote weg naar s-hertogenbosch. Vanaf Helvoirt strekt het 3 Tot op heden zijn er geen aanwijzingen gevonden voor de bouw van een of meerdere verdedigingswerken bij Liempde terwijl dit toch wel voor de hand ligt.

7 moeras zich opnieuw uit tot aan de brug die zich over de Leij bevindt, waarover de weg voert van Loon op Zand naar s-hertogenbosch, wat een oude postroute is van voor de aanleg van de straatweg tussen Breda en s-hertogenbosch. Dit punt, verdedigd door een aanzienlijk werk, dat links steunt op de moerassen van Helvoirt.- Vanaf de rechterzijde van dit werk, en langs de Leij voor Cromvoirt tot aan de grote inundatie van s-hertogenbosch, is een dijk op de rechter oever die achter deze beek een uitstekende borstwering vormt pag 11 voor de infanterie. De bruggen over de Leij vóór de dijk zijn ofwel weggehaald, of goed verdedigd door de borstweringen voor de infanterie, maar zijn eveneens geschikt gemaakt voor het ontvangen (opstellen) van veldartillerie. De zijde van Cromvoirt is niet zo sterk, maar is terzijde geplaatst, uiterst rechts en geheel tegen de grote inundatie van s-hertogenbosch, en omdat geheel de vijand die optreedt tegen deze positie tussen Helvoirt en de grote inundatie Breda in de rug zou hebben, zodat (zodanig dat) de troepen die aan deze zijde zouden kunnen deboucheren (oprukken), is het niet waarschijnlijk dat hij vanaf deze zijde met kracht zou aanvallen; maar juist in tegendeel van de zijde van Boxtel, dat de sleutel is van de straatweg van Eindhoven naar s-hertogenbosch, welke weg elke vijand zou moeten dienen komend van Hasselt en Beverlo. Hij zou zelfs, als het seizoen gunstig is, kunnen komen over de dwarswegen naar Oirschot, en van daar deboucheren naar Boxtel en naar de heide tussen deze plaats en Esch, dat verdedigd wordt pag 12. door de redoutes. Indien deze eerste positie A. B., die ik afwachtingopstelling noem, en waarvan het doel uitsluitend is een zo groot mogelijk aantal kantonnementen te dekken, op onze linkerzijde links zou worden omtrokken via Veghel, terwijl de troepen die in St Oedenrode en Liempde zijn, zich moeten opstellen achter deze tweede lijn C. D. eveneens gevormd door de Dommel tussen Boxtel, Michielsgestel en de brug over deze rivier die zich bevindt bij Haanwijk; Het terrein van de Dommel wordt op deze twee plaatsen verdedigd door ingravingen (retranchementen) en batterijen. De rechterzijde van deze positie van Boxtel naar Cromvoirt blijft de zelfde als voor A.B.. In de derde plaats, wanneer deze tweede positie C. D. zou worden geforceerd (veroverd), zou het leger zich opstellen bij E. F. achter de Run die hier in de Dommel uitmondt nabij de brug van Blijendijk over de Run. De Dommel dekt hier de linkerzijde van de positie op het punt waar zij afvloeit in de inundatie van s-hertogenbosch. Wij verdedigen pag 13. de naderingen van de Dommel en het gebied van de brug bij Blijendijk door batterijen ingericht achter de dijk, doorgaans dijk van Berensteijn genoemd, en die zich uitstrekt langs een klein stuk van de Dommel en daarna langs de Run, deze dijk begint vanaf

8 het kasteel van de Heer van Berensteijn te Vught en strekt zich uit tot vlak bij de brug over de Run bij de Barrière van Halderen aan de grote Eindhovense weg. De weg en het gebied van deze brug worden verdedigd door werken. Vanaf dit punt is er geen overgang meer over de Run tot aan Esch, waar de twee bruggen zich achter het dorp bevinden, en waarvan ik hierboven al melding heb gemaakt, worden gedekt door ingravingen. Vanaf Esch tot aan Cromvoirt blijft de positie dezelfde zoals deze eerder is beschreven. Om de veiligheid van de beschreven ze positie te completeren, is mijn plan een lijn van redoutes te maken vóór Vught 4, die pag 14. elkaar onderling verdedigen; deze linie zal rechts en links zijn gesteund op de inundatie van s-hertogenbosch en zal het reduit vormen van alle beschreven posities, en zij zal dienen als punt van terugtrekking en verzameling van de troepen die terugtrekken van meer voorwaarts gelegen posities, en de omgeving van Vught zullen verdedigen terwijl het leger, als dat zich genoodzaakt zou zien tot terugtrekken, deze achterwaartse beweging gedekt zou zien door de deze redoutes tot het fort Isabella en s-hertogenbosch. Daar het zou kunnen dat een zeer veel sterkere vijand s-hertogenbosch zou hebben omtrokken en Hintham, wat een tot dusver niet-verdedigd punt zou zijn, zou hebben ingenomen, hetgeen elke uitbraak (sortie) uit s-hertogenbosch via deze route zou tegengaan, indien ik dit dorp zou willen passeren om de dijk in te nemen die van dit punt voert naar Rosmalen en vervolgens leidt naar Orthen, heb ik mij genoodzaakt gezien, om te allen tijde de situatie meester te blijven om mijn terugtocht daarvandaan uit te voeren, gedetacheerde werken te vestigen die pag 15. de dijk zullen dekken en waarvan de dijk zelf zo ongeveer de courtine zou vormen. Vervolgens kan de infanterie, zich terugtrekkend naar Orthen achterlangs de bestaande weg achter de dijk, (en) front makend, zich in de positie bevinden achter een borstwering gevormd door de dijk zelf, te helpen met de verdediging van de werken die in aanleg zijn om de nadering tot deze dijk te dekken. Bij alles dat hieraan voorafgaat verwacht ik dat men mij zal tegenwerpen dat dit plan slechts goed is voor het huidige seizoen (weer), maar dat gedurende de zomer de Dommel, de Run en de moerassen van Helvoirt en Cromvoirt geen hindernis meer zijnde voor de vijand, de verdediging onbetekenend wordt; dit is zonder repliek (niet te ontkennen) bij de huidige stand van zaken, maar ik kan deze moeilijkheid opheffen door een versperring (barrage) te vormen voor het huidige moment (tijdelijk?) door de 4 Deze redoutes zijn inderdaad aangelegd en kennen we nu als de stelling van Vught. Hoewel de eerste plannen dus uit 1839 dateren heeft het toch nog tot... geduurd voordat de stelling aangelegd werd.

9 achtereenvolgende (??) sluizen in de Dommel, ongeveer tegenover (ter hoogte van) het kasteel van Haanwijk, dus pag 16. lager dan het punt waar de Run zich in de Dommel werpt (uitmondt); - Vandaar af zal ik in elk seizoen de mogelijkheid hebben een inundatie te stellen, zo uitgebreid als de twee rivieren die op het huidige (dat?) tijdstip althans kunnen bevatten, hoog genoeg opdat de rivieren zodanige hindernissen worden voor de vijand dat hij bruggen moet slaan om ze te overschrijden. De moerassen vanaf Heesakker tot Helvoirt kan ik te allen tijde handhaven in ondoorschrijdbare staat, door de afvoer van het water af te sluiten beneden de weg te Helvoirt, en het moeras dat zich uitstrekt rechts van de straatweg van Helvoirt tot Cromvoirt kan ik onbruikbaar maken door een andere barrage te maken in de Leij rechts van Cromvoirt, nabij het punt waar deze beek zich in de grote inundatie stort. De beschreven posities pag 17. hierboven zijn alle verdedigbaar met de troepen die ik op dat moment te mijner beschikking heb, te weten infanterie, cavalerie en 8 ½ batterij, zijnde 68 stukken kanon. De cavalerie zal in reserve zijn en gebruikt (worden) om op de vijand (aan te) vallen als deze enig punt zou forceren, en zijn kan, geholpen door de rijdende artillerie, optreden met groot voordeel in de omgeving van de redoutes, in de heide tussen Boxtel en Esch, en die achter Helvoirt en Cromvoirt, maar gelegen voor Vught en genoemd de Heide van Vught.- Intussen (echter) zou nog een infanteriedivisie onmisbaar zijn als de vijand zich zou voordoen, opdat de infanterie bij toerbeurt zou kunnen worden afgelost, en dat een divisie zou zijn belast met de verdediging van de versterkte punten, terwijl de andere in reserve en in rust blijft. Maar een derde divisie zou pag 18. de zaak compleet maken, want hoe sterker het legerkorps geplaatst in de omgeving van s-hertogenbosch zal zijn, en des te minder zal de vijand zich durven te begeven tussen deze vesting en die van Breda en Grave, als tegelijkertijd er man zijn in het kamp van Nijmegen, in staat om te deboucheren (aan te vallen) via Grave naar s-hertogenbosch. s Gravenhage, 5 e april 1849 Voor eensluidend afschrift De Secretaris Generaal bij het Ministerie van Oorlog (w.g. onleesbaar)

10

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Stichting SPOREN VAN DE OORLOG MILL De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Vóór de Tweede Wereldoorlog Reeds in 1934 werd besloten een eventuele aanval van de Duitsers in het Zuiden

Nadere informatie

Omschrijving. Informatie Kunstwerk. Titel: Kazemat Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling

Omschrijving. Informatie Kunstwerk. Titel: Kazemat Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling Informatie Kunstwerk Titel: Kazemat Peel-Raamstelling Omschrijving De Peel-Raamstelling De stelling begon aan de Maas, ter hoogte van Grave om via Mill, door de Peel en langs de Zuid- Willemsvaart aan

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3)

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3) Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 203 aanvragen per gemeente per 4- ) 2 -) 3 8-) 4 25-) 5 6-8- 2) 2) 7 5-2) 8 22-2) 9-0 8-5- 2 22-3 29-4 5-4 7-5 4-6 2-7 28-8 5-5) 9 2-5) 20 9-5) West

Nadere informatie

WILLEM LODEWIJK V NASSAUKAZERNE, MATERIEEL LOGISTIEK PELETON (320) LOKAAL FACILITAIRE DIENST

WILLEM LODEWIJK V NASSAUKAZERNE, MATERIEEL LOGISTIEK PELETON (320) LOKAAL FACILITAIRE DIENST DE KAZERNES VAN NEDERLAND 2012. Hier vind u een lijst van landmachtkazernes in Nederland. In de lijst vind u de eenheden die er gelegerd zijn en de plaats waar de kazerne staat. JOHANNES POSTKAZERNE, HAVELTE.

Nadere informatie

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000 Inwonertal Brabant groeit met ruim 9 s-hertogenbosch, 7 maart 212 - In 211 is de Brabantse bevolking met 9.3 mensen toegenomen. Daarmee ligt de bevolkingsgroei vrijwel op hetzelfde niveau als de laatste

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie

Stand van zaken Q-koorts

Stand van zaken Q-koorts Stand van zaken Q-koorts 22-11-2010 Dit is een Q-koortsnieuwsbrief van de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant. Meldingen GGD Hart voor Brabant in 2010 De GGD Hart voor Brabant kreeg in de afgelopen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 427 Wet van 13 september 1995 tot gemeentelijke herindeling in het samenwerkingsgebied s-hertogenbosch Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Restanten van de Peel-Raamstelling in Weert

Restanten van de Peel-Raamstelling in Weert Restanten van de Peel-Raamstelling in Weert door Piet J.G.A. Hermans. Inleiding Op 3 juni 1910 sprak de geachte afgevaardigde van Weert, Victor de Stuers, in de Tweede Kamer, naar aanleiding van de voorgenomen

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2012 Stijging aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant Het aantal nww dat ingeschreven staat bij UWV in Noord-Brabant kwam aan het einde van september

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA VALKENSWAARD Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017.

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017. Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus 290 5720 AG ASTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw In dit overzicht staan alleen de (onderdelen van) artikelen uit de regeling met een inhoudelijke

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016 Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 1 november 2016 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg Colleges van

Nadere informatie

Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel

Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel Groep 7/8 Erfgoed educatie Bezoek les Stevig Sterk Zaltbommel Stevig Sterk Zaltbommel is een bezoek les over historische vestingwerken van Zaltbommel. Nadruk ligt op het

Nadere informatie

Afspraken mobiliteit

Afspraken mobiliteit Tilburg Oss Veghel Uden Bergen op Zoom s-hertogenbosch Oosterhout Eindhoven Helmond 1 1 1 1 0 8 0 8 1 0 1 1 1 1 8 0 8 Lobby Onderzoeken Auto Spoor Regionaal openbaar vervoer Fiets Overig Lobby Onderzoeken

Nadere informatie

Raadsels rondom de Wouwse Poort

Raadsels rondom de Wouwse Poort Raadsels rondom de Wouwse Poort Oorspronkelijk: Werkgroep Stadsarcheologie Steenbergen C. van Terheyden en C. Mol, Steenbergen Heruitgave met oorspronkelijke tekst en afbeeldingen Raadsels rond de Wouwse

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 258 Besluit van 2 juni 2016 inzake rangschikking, oprichtingsdata en genealogieën van eenheden van de Koninklijke Landmacht, heroprichting van

Nadere informatie

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning Illlllllll IIII llllllll II IO16004186 21/01/2016 IVBOB Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant Gemeente Oosterhout T.a.v. College van Burgemeesters en Wethouders Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie Zaaknummer 00483015 Onderwerp Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 30 september a.s. vindt in Fort Isabella, in Vught, een conferentie plaats

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD *ZD17012158* Zundertse Regelgeving Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november 1999 Kenmerk besluit Datum publicatie

Nadere informatie

Deelnemende TT-scholen. Stand van zaken per 1 januari 2018: 101 scholen

Deelnemende TT-scholen. Stand van zaken per 1 januari 2018: 101 scholen Deelnemende TT-scholen Stand van zaken per 1 januari 2018: 101 scholen Gemeente Naam school Plaats Regio Boxtel Jacob Roelandslyceum Boxtel Den Bosch Den Bosch Ds. Pierson 's Hertogenbosch Den Bosch Den

Nadere informatie

De Vecht fortenfietsroute

De Vecht fortenfietsroute De Vecht fortenfietsroute Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 44 45 49 48 47 47 37 38 39 1 41 42 44 pagina 1 / 5 Omschrijving De Vecht fortenfietsroute

Nadere informatie

Drie mobilisaties. NIMH Ben Schoenmaker. Ministerie van Defensie. Drie mobilisaties

Drie mobilisaties. NIMH Ben Schoenmaker. Ministerie van Defensie. Drie mobilisaties 1870-1914-1939 NIMH Ben Schoenmaker 1 Een oordeel uit 1940 De commandant-veldleger, luitenant-generaal J.J.G. baron Van Voorst tot Voorst: Wie van onze Waterlinie proeft, sterft er aan. Bron: Militaire

Nadere informatie

004 Schaijk - Herpen Oss 60 x x 2, Schaijk - Herpen *3 Oss 60 x x x 1,5 auto x

004 Schaijk - Herpen Oss 60 x x 2, Schaijk - Herpen *3 Oss 60 x x x 1,5 auto x Ma. Fietsvoorzieningen? 001 Schaijk - Herpen *1 Oss 80 2 002 Schaijk - Herpen *2 Oss 2 003 Schaijk - Herpen Oss 2,5 Schaijk - Herpen 004 Schaijk - Herpen Oss 2,5 005 Schaijk - Herpen *3 Oss 1,5 006 Schaijk

Nadere informatie

We onderzoeken het leven van de soldaten in de loopgraven, we werken de informatie uit in deze power point en geven aan het einde een conclusie

We onderzoeken het leven van de soldaten in de loopgraven, we werken de informatie uit in deze power point en geven aan het einde een conclusie We onderzoeken het leven van de soldaten in de loopgraven, we werken de informatie uit in deze power point en geven aan het einde een conclusie Algemene informatie Wat zijn loopgraven? Opbouw van de loopgraven

Nadere informatie

Stadsbestuur Rhenen, (152)

Stadsbestuur Rhenen, (152) NT00152_158 Nadere Toegang op inv. nr 158 uit het archief van het Stadsbestuur Rhenen, 1337-1851 (152) H.J. Postema December 2014 Inleiding Dit document bevat regesten op de patentbrieven en marsorders

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1 Butte de Vauquois 5-6-2014 De slag bij Verdun 1 Verdun moeder van alle veldslagen 21-02 tot 19-12 1916 Rian van Meeteren 1916: Strategie Centralen Duitsland gaat in het westen in de aanval Geen coordinatie

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, september 2014 Daling WW-uitkeringen In september daalt het aantal WW-uitkeringen opnieuw. Het aantal WWuitkeringen is nog wel hoger dan een jaar geleden. Het aandeel

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Toelichting Overzicht aantal leden en aan te wijzen door wie Overzicht leden voor de periode 2014-2018 Gemeenschappelijke regelingen 1) Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam regeling: Register Citeertitel: telijke grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling

Nadere informatie

1Onder de rook van s-hertogenbosch ligt het Bossche Broek, een natuurgebied

1Onder de rook van s-hertogenbosch ligt het Bossche Broek, een natuurgebied Wandelroute 1 Bossche Broek 1Onder de rook van s-hertogenbosch ligt het Bossche Broek, een natuurgebied waar veel Bosschenaren graag een ommetje maken. Vanaf de paadjes tussen de rietvelden en de hooilanden

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2013 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant onveranderd Nederland heeft al geruime tijd te maken met moeilijke en onzekere economische omstandigheden. Momenteel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 476 Besluit van 4 september 2002, houdende de toekenning van standaarden aan het Korps Veldartillerie en het Korps Rijdende Artillerie en een

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, juni 2013 Aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant blijft gelijk Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in Noord-Brabant is in juni 2013 nagenoeg

Nadere informatie

Projectenoverzicht Bijlage 1

Projectenoverzicht Bijlage 1 Infrastructurele projecten regio Noord-Oost Brabant N-F-001-15 Herinrichting centrum Heesch - fietsenstallingen 5.400,00 50,00% 10.800,00 Bernheze N-W-001-15 Reconstructie kruising Losplaats Velmolenweg

Nadere informatie

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven.

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. Trefwoorden-index van het boek Baanderheren, boeren en burgers geschreven door

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord De colleges van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel,

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject.

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Dilbeek/Itterbeek voetwegen 45 40 39 ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Ten noorden van de Roomstraat in Itterbeek bevinden zich 3 voetwegen: ITT 39, 40 en 45. De toestand is er de voorbije

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, februari 2014 Stabilisatie aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant In februari 2014 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant nagenoeg gelijk gebleven ten

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2016 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Hoogspanningsverbinding 380 kv. Gemeente Drimmelen

Hoogspanningsverbinding 380 kv. Gemeente Drimmelen Hoogspanningsverbinding 380 kv Gemeente Drimmelen Agenda Inleiding (wethouder Jan-Willem Stoop) Doel bijeenkomst (wethouder Jan-Willem Stoop) Toelichting ontwikkelingen tot nu toe (Corina Segeren) Zoektocht

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november

Nadere informatie

Indeling bibliotheken in groot, middelgroot en klein

Indeling bibliotheken in groot, middelgroot en klein Inleiding Kerncijfers is onderdeel van het Cubiss-werkplan van 214. In opdracht van de Provincie Noord- Brabant wordt sinds 211 jaarlijks een analyse gemaakt van de kerncijfers die door het VOB worden

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam

Stelling van Amsterdam Stelling van Amsterdam Zuidoostbeemster De Nieuwe Tuinderij west 27 oktober 2016 Kenmerk 2344B/N2016-01/MW Projectnummer 2344B Aan Gemeente Beemster Van Manon Witbraad 1. Inleiding De verdedigingslinie

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, december 2016 Daling WW-uitkeringen in Noord-Brabant Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant laat in december 2016 een dalende lijn zien, zowel ten opzichte van

Nadere informatie

strijd gaat om centrum stukken staan actief stukken controleren centrum kan veel zetten spelen beheerst veel velden valt vijandelijk stuk aan

strijd gaat om centrum stukken staan actief stukken controleren centrum kan veel zetten spelen beheerst veel velden valt vijandelijk stuk aan Activiteit centrum centrale velden strijd gaat om centrum stukken staan actief stukken controleren centrum kan veel zetten spelen actief stuk actieve stukken beheerst veel velden valt vijandelijk stuk

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

HET 5 e LINIEBATALJON

HET 5 e LINIEBATALJON HET 5 e LINIEBATALJON Een sportief bataljon bij uitstek Sinds 1946 in Duitsland gelegerd, onderscheidt het 5 de Linie zich geregeld door zijn uitzonderlijke prestaties in de grote cross-countrywedstrijden.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart.

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4481 Inboeknummer 11bst01486 Beslisdatum B&W 30 augustus 2011 Dossiernummer 11.35.753 RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. Inleiding Om Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

1. SO Werkelijke/Beoogde Doelgroep, Restgroep

1. SO Werkelijke/Beoogde Doelgroep, Restgroep 1. SO Werkelijke/Beoogde Doelgroep, Restgroep Uitnodigingsjaar 2018 Regio Bevolkingsonderzoek Zuid Ronde client Geboortejaar Geslacht Werkelijke/ Beoogde Doelgroep Waarvan overloop uit vorige jaren (

Nadere informatie

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur Agenda 10:00-11:00 Algemene deel. Huidige stand van zaken regio Afstemmen bronhouders ICT Bijhouding.. Pauze.. 11:15-12:15 Opsplitsing. Facility Minicompetitie

Nadere informatie

Het verloop van de Slag van Waterloo - 18 juni 1815

Het verloop van de Slag van Waterloo - 18 juni 1815 Het verloop van de Slag van Waterloo - 18 juni 1815 De Britse troepen hebben de kasteelhoeve van Hougoumont ingenomen en hebben deze positie de hele nacht lang versterkt om zich tegen eventuele Franse

Nadere informatie

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving.

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving. Liniepad Abcoude Wandelen langs de Stelling van Amsterdam Forten Horeca Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 5 Omschrijving Deze wandelroute is opgesteld door Natuurmonumenten WANDELEN

Nadere informatie

Het Mandschoerjjsche en het Japansche leger.

Het Mandschoerjjsche en het Japansche leger. Het Mandschoerjjsche en het Japansche leger. Bij Keizerlijk Besluit van deii 28 sten Januari (10 Februari) is geformeerd het 3 e Siberische legerkorps, bestaande uit de 3 e, 4 e en 9 e Oost-Siberische

Nadere informatie

Lijst van archieven in depot 6 - voor meer informatie zie: (versie 5 januari 2015)

Lijst van archieven in depot 6 - voor meer informatie zie:  (versie 5 januari 2015) Lijst van archieven in depot 6 - voor meer informatie zie: www.bhic.nl/verbouwing (versie 5 januari 2015) Gesorteerd op toegangsnummer (code): Toegangsnr. Naam archief 228 KUNSTCENTRUM NOORD-BRABANT 535

Nadere informatie

PANZER GENERAL! WARGAMEREGELS VOOR 1/300 SCHAAL 2DE WERELDOORLOG Alfons Libert

PANZER GENERAL! WARGAMEREGELS VOOR 1/300 SCHAAL 2DE WERELDOORLOG Alfons Libert PANZER GENERAL! WARGAMEREGELS VOOR 1/300 SCHAAL 2DE WERELDOORLOG 1999 Alfons Libert 2 Schalen... 3 Modellen... 3 Materiaal... 3 Afstanden... 3 Tijdschaal... 3 Spelvolgorde... 3 Moraal test... 3 Gevechtswaarde...

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Oss

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Oss MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013 Gemeente Oss Voorwoord Groningen, september 2013 Voor u ligt het resultaat van het in 2012 en 2013 gehouden onderzoek naar de MKBvriendelijkste gemeente

Nadere informatie

1914 Duitse mariniers in Londerzeel

1914 Duitse mariniers in Londerzeel 1914 Duitse mariniers in Londerzeel door Louis De Bondt, Francis Hallemans en Louis De Boeck Op 20 augustus 1914 werd het niet verdedigde Brussel door de Duitsers bezet en nog dezelfde dag werden er door

Nadere informatie

Traject Toegelaten afmetingen Verplicht lengte breedte diepgang varen uit de oever op minstens. Albertkanaal

Traject Toegelaten afmetingen Verplicht lengte breedte diepgang varen uit de oever op minstens. Albertkanaal Toegelaten afmetingen op de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart I. Afmetingen In afwijking van artikel 1 2 en van artikel 2 van het Bijzonder Reglement van de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juli 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juli 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, juli 2015 Stijging WW-uitkeringen In juli stijgt het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant. Een groot deel van deze stijging is toe te schrijven aan de sector onderwijs.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2018 Sterke daling WW in alle leeftijdsgroepen Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in oktober 2018 2% lager dan de daarvoor. In vergelijking met

Nadere informatie

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning pagina 1 van 1 Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning - 4 2 0 JAN. 2016 Van: kbo-brabant Aan: kbo-brabant Datum: 20-1-2016 14:04 v\mo\ 6g Onderwerp: VBOB

Nadere informatie

JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS. De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht.

JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS. De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht. JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht. Inhoud Het project Junior College Geschiedenis Het project

Nadere informatie

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen De Brabantse Wal Verbelgd, niet verbolgen Mattemburgh 14 1. Mattemburgh 2. Lindonk 3. Groot Molenbeek 4. Lievensberg 5. Bieduinenhof 6. Zoomland 7. Boslust 8. Wouwsche Plantage 9. Groote Meer 10. Putsche

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

1 speelbord voorstellende de wereldkaart verdeeld in 42 gebieden, welke weer ondergebracht zijn in 6 continenten:

1 speelbord voorstellende de wereldkaart verdeeld in 42 gebieden, welke weer ondergebracht zijn in 6 continenten: RISK Consumentenservice Wij besteden de grootste zorg aan de fabricage van onze spellen en speelgoed. Mocht er ondanks dat iets niet in orde zijn op het moment dat u het ontvangt, Iaat het ons dan weten.

Nadere informatie

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving.

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving. Liniepad Abcoude Wandelen langs de Forten Horeca Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 6 Omschrijving Deze wandelroute is opgesteld door Natuurmonumenten WANDELEN OVER HET LINIEPAD De

Nadere informatie

Verdediging van de zuidgrens 1914-1918

Verdediging van de zuidgrens 1914-1918 drs. W. Klinkert tweede luitenant der Intendance, wet. medew. afd. AMW, KMA Verdediging van de zuidgrens 1914-1918 Nederland in de Eerste Wereldoorlog, een neutraal stukje Europa te midden van wild-strijdende

Nadere informatie

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación)

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) Brussel, woensdag 19 augustus (1914) Het officiële persbericht stelt dat de algemene situatie in België

Nadere informatie

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven.

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. 1 fig.1 Gemonde ca. 1830. De plaats van figuur 2 is als grijs vlak in deze kaart

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, maart 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, maart 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, maart 2014 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant onveranderd In maart 2014 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant nauwelijks veranderd ten opzichte

Nadere informatie

Smalwater-Noord; Archeologisch bureauonderzoek naar de Kleine Aa. Wesley van Breda, Afd. Prospectie en Landschapsarcheologie 17-03-2009

Smalwater-Noord; Archeologisch bureauonderzoek naar de Kleine Aa. Wesley van Breda, Afd. Prospectie en Landschapsarcheologie 17-03-2009 Smalwater-Noord; Archeologisch bureauonderzoek naar de Kleine Aa Wesley van Breda, Afd. Prospectie en Landschapsarcheologie 17-03-2009 Locatie van het plangebied CROMVOIRT DEN DUNGEN VUGHT SINT MICHIELSGESTEL

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, augustus 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, augustus 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, augustus 2018 Krapte op de arbeidsmarkt zet door Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant was in augustus 2018 nagenoeg gelijk aan het aantal uitkeringen in juli

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) Tel: 14040 Brabant Noordoost

Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) Tel: 14040 Brabant Noordoost Routing aanmelding EED gemeenten Regio Gemeenten Aanmelding EED Dommelvallei + Geldrop-Mierlo * (zie bijlage onderaan pagina), Nuenen, Son en Breugel, Waalre Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD)

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

De slag om de Elsenbornrug en de Tweelingdorpen. William C.C. Cavanagh

De slag om de Elsenbornrug en de Tweelingdorpen. William C.C. Cavanagh De slag om de Elsenbornrug en de Tweelingdorpen William C.C. Cavanagh BBNC uitgevers Amersfoort, 2014 Inhoud Voorwoord 7 Dankbetuigingen 10 Inleiding 12 Hoofdstuk 1 99ste Infanteriedivisie 25 13-16 december

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, mei 2014 Opnieuw daling WW-uitkeringen in Noord-Brabant Het herstel van de Nederlandse economie vertaalt zich in Noord-Brabant in een daling van het aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Bijlage E DE STANDAARD VAN 2A

Bijlage E DE STANDAARD VAN 2A Bijlage E DE STANDAARD VAN 2A 1. HISTORIEK Het Koninklijk Besluit (KB) Nr 6158a van 22 september 1919 kent een STANDAARD toe aan alle artillerieregimenten van het Belgisch Leger, dus ook aan 2A. De nieuwe

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, februari 2013 Wederom stijging aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in Noord-Brabant is in februari 2013

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 518575 Smallepad 5 Kazematten complex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 518577, 518576 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Complexomschrijving:

Nadere informatie

DETAILS TE HUUR. - De makelaar van de betere huizen -

DETAILS TE HUUR. - De makelaar van de betere huizen - DETAILS Adres: Helvoirt, Torenstraat 27 Type: Woning Prijs: 1.950,- exclusief gas, water, licht. Inhoud totaal: 800 m³ Perceel: circa 1000 Bouwjaar: 1920 Aanvaarding: beschikbaar vanaf 1 oktober 2018 TE

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, april 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, april 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, april 2014 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant gedaald Eind april 2014 waren er in Noord-Brabant ruim 68.500 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,9% van de beroepsbevolking.

Nadere informatie

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart U kan Givet bereiken vanuit Beauraing of Dinant met de bus. Uitrusting : wandelschoenen en fluorescerend hesje voor de wandelaars; fietshelm en

Nadere informatie

2 juli Sponsorboekje

2 juli Sponsorboekje 2 juli 2016 Sponsorboekje Voorwoord Het sponsorboekje Voor u ligt het sponsorboekje van de Rovers Run. Wij willen u door middel van dit boekje graag de mogelijkheden presenteren die wij u, als (potentiële)

Nadere informatie

Huisvesting van asielzoekers en vergunninghouders

Huisvesting van asielzoekers en vergunninghouders Huisvesting van asielzoekers en vergunninghouders Verschillende partijen spelen een rol bij de huisvesting van asielzoekers en vergunninghouders in de provincie Noord-Brabant. Europa wordt op dit moment

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Asten

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Asten MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016 Gemeente Asten Voorwoord Groningen, oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt het resultaat van het in 2015 en 2016 gehouden onderzoek naar de

Nadere informatie

De Peel-Raamstelling in stelling

De Peel-Raamstelling in stelling De Peel-Raamstelling in stelling In het oostelijk deel van Noord-Brabant en deels in Limburg ligt een 20ste eeuwse verdedigingslinie: de Peel-Raamstelling. Verdedigingslinies maken deel uit van ons cultuurlandschap

Nadere informatie

WA/Vi Brabant Midden-West-Noord

WA/Vi Brabant Midden-West-Noord WA/Vi Brabant Midden-West-Noord Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord De raden en de colleges van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen

Nadere informatie

Catalogus Ronde figuren

Catalogus Ronde figuren Catalogus Ronde figuren Nederlandse Stichting voor Modelfiguren Juli 2015 Catalogus ronde figuren In deze catalogus zijn de ronde figuren opgenomen die de Nederlandse Stichting voor Modelfiguren over de

Nadere informatie

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Betreft: Toestand Midden-Oosten Afgesloten 17.00 uur op 19 oktober

Nadere informatie