NIEUWSBRIEF MELKVEEHOUDERIJ Q1 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF MELKVEEHOUDERIJ Q1 2017"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF MELKVEEHOUDERIJ Q INHOUD NIEUWSBRIEF Inhoudsopgave Samenvatting... 2 Rendement in de melkveehouderij... 3 Voersaldo op basis van Cowdashboard... 3 Melkprijs voerprijs evolutie... 4 Liquiditeitspositie melkveehouderij... 5 Melk- en voermarkt... 7 Melkmarkt :Wat met de voorraad?... 7 Verwachting melkprijs...11 Voermarkt...16 Inkomen Met vriendelijke groeten Ir. Niels Achten en Ir. Johan Achten LIBA Dorpsstraat Bocholt Tel.: +32 (0) Fax: +32 (0) liba@liba.be Onze adviezen dienen uitsluitend te worden beschouwd als richtinggevend en zijn niet bindend. Enkel documenten van ons bureau met een gehandtekende vermelding goed voor uitvoering kunnen als werkdocument worden gebruikt.

2 Samenvatting Voersaldo per koe per dag ligt met 6,65 euro boven de 5 euro per dier per dag die men nodig heeft om de liquiditeitsbehoefte te dekken. De gemiddelde melkveehouder draait bij huidige melkprijs dan ook een liquiditeitsoverschot. Met dit overschot zal op de helft van de bedrijven eerst liquiditeitstekort vanuit 15 en 16 ingelopen moeten worden alvorens terug te kunnen investeren. Wel zien we bedrijven met een lage kritieke opbrengstprijs die terug zin hebben om te investeren. De melkprijs kijkt eerder naar beneden dan omhoog. Zuivelondernemingen betalen momenteel tussen de 33 en 36 euro per 100 l FPCM (4% vet en 3,3% eiwit). Een aantal zuivelondernemingen hebben hun melkprijs afgelopen maanden al 1 tot 2 euro naar beneden bijgesteld. Daarnaast is de verwachting dat deze melkprijs de komende maanden verder zal dalen met 1 tot 3 euro per 100 l FPCM. Oorzaken hiervoor zijn de grote voorraad magere melkpoeder, de goedkopere olie en het aantrekken van de melkproductie in de EU, NZ en Australië. Wel komt er een positief signaal van de Chinese consumptie. Daarnaast zorgt de speculatie rond de Amerikaanse-Mexicaanse muur dat er, na 10 jaar, terug Europese magere melkpoeder naar Mexico geëxporteerd zal worden. Voerprijs is stabiel laag. De sojaprijs is de afgelopen weken dalende door de goede oogst in het zuidelijk halfrond, de hoge areaal voorspelling in het noordelijk halfrond en de grote wereldvoorraad. De lage olieprijs en de grote voorraad aan granen zorgt voor een lage stabiele prijs van granen. Inkomen 2016 is net positief en beter dan het gevoel bij de melkveehouders. Meevallers zijn het wegvallen van melkquotumkosten, de Comeostoeslag vanuit de supermarkten, de vervroegde betaling van de bedrijfstoeslag en de verdunning van de vaste lasten door 14% stijging van de melkproductie op het gemiddeld Liba-bedrijf. De tegenvallers zijn de melkprijs (28,06 euro/100 l FPCM of 4 euro onder het meerjarig gemiddelde) en de plaatselijke slechte oogsten van ruwvoer. De kritieke opbrengstprijs daalde afgelopen boekjaar met 3 euro per 100 l FCPM tot een niveau van 29,5 euro per 100 l FPCM. Liba-erfbetrederstudiedag 2017: De gemiddelde melkprijs bestaat niet. Schrijf 15 juni 2017 alvast in uw agenda!

3 Rendement in de melkveehouderij Voersaldo op basis van Cowdashboard 8,00 7,50 7,00 6,50 6,00 5,50 5,00 4,50 4,00 3,50 3,00 Voersaldo per koe per dag Het voersaldo is het melkgeld minus de voerkosten per koe (Cijfers zijn afkomstig van Cowdashboard ) Een melkveebedrijf heeft gemiddeld een voersaldo boven de 5 euro per koe per dag nodig om rendabel te zijn. Let op: dit is inclusief de bedrijfstoeslag die ongeveer 0,70 euro per koe per dag bedraagt. Dus in hun dagelijkse liquiditeit hebben bedrijven circa 5,70 euro per koe per dag nodig. Actueel (maart 17) zit het voersaldo gemiddeld op 6,65 euro per koe per dag. De stijgende melkprijs gedurende de tweede helft van 16 en begin 17 zorgt ervoor dat het voersaldo stijgt. De melkprijs steeg vanaf juni 16 tot februari 17 met 50%. Bij de gemiddelde Cowdashboard deelnemer vertaalt zich dit in een melkopbrengststijging van +/- 3,4 euro per dier per dag. Naast de extra melkomzet zijn voeders niet systematisch duurder geworden, wel zien we dat de melkveehouders meer krachtvoer en bijproducten voeren (+/- 31kg/100kg FPCM). Hierdoor loopt de voerkost in dezelfde periode op met +/- 0,25 euro per dier per dag. Van het extra melkgeld tussen juli 16 en februari 17 blijft dus 3,15 euro over in extra voersaldo.

4 Melkprijs voerprijs evolutie 2,00 Melkprijs/voerprijsratio 1,75 1, ,25 Geeft de verhouding aan tussen melkprijs en voerprijs (van een totaal rantsoen) Actueel zit de verhouding op 1,92. De ratio die aangeeft hoeveel voer er gekocht kan worden met één liter melk. De melkprijs/voerprijsratio is een graadmeter voor sentiment in de melkveehouderij. Het sentiment in de melkveehouderij is aan het keren. Tekorten worden beetje bij beetje ingelopen, uitgestelde vervangingsinvesteringen worden uitgevoerd en financiële buffer wordt terug aangevuld. Ook zien we melkveehouders die terug zin hebben om te investeren. Meestal worden deze bedrijven getypeerd door een lage kritieke opbrengstprijs (KOP) en zijn deze bedrijven doorgeraakt zonder groot liquiditeitstekort. Voor de helft van de melkveehouders, met een bovengemiddelde KOP (>30 euro/100 l FPCM) zullen grote investeringen moeilijk haalbaar zijn. Bij deze bedrijven blijft het gevoel slecht.

5 /100 l FPCM Liquiditeitspositie melkveehouderij 40,00 Liquiditeitspositie melkveehouderij maart 2017 (prognose) 35,00 30,00 25,00 20,00 15,00 10,00 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% KOP BE2016 Prognose melkprijs maart '17 BOP BE2016 Grafiek geeft individuele KOP (blauw) en BOP (groen) weer van 103 bedrijven in het boekjaar 2015 met een prognose naar 2016 op basis van de eerste boekhoudgegevens. De rode lijn is de huidige melkprijs. KOP = kritieke opbrengstprijs. Melkprijs nodig om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen inclusief aflossingen bij de bank, exclusief vervanginvesteringen (vb: banden van een trekker) BOP = bodem opbrengstprijs. Melkprijs nodig om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen exclusief aflossingen bij de bank, exclusief vervanginvesteringen (vb: banden van een trekker) KOP is de minimale liquiditeitsbehoefte BOP is de minimale liquiditeitsbehoefte wanneer: o Kapitaalsaflossingen worden stopgezet

6 o Kapitaalsaflossingen geherfinancierd worden KOP is een maatmeter voor liquiditeit, BOP is een maatmeter voor kostenefficiëntie Met de verwachte melkprijs in maart kan 99% van de bedrijven voorzien in de eigen liquiditeitsbehoefte. De gemiddelde melkprijs in december wordt geschat op 35 euro/100 l FPCM. Met een variatie tussen zuivelverwerkers van 33 tot 37 euro/100 l FPCM Met deze melkprijs kan 99% van de bedrijven de dagelijkse uitgaven dekken. Dit percentage loopt snel op door de stijgende melkprijs. Over de evolutie van de boekhoudresultaten en KOP en BOP kan u meer lezen in het hoofdstuk onderaan deze nieuwsbrief.

7 Melk- en voermarkt Melkmarkt :Wat met de voorraad? EU o Melkaanbod Melkveehouders hebben de rem gezet op hun productie De productievoorspelling voor Q is 2% minder melk als dezelfde periode vorig jaar. (Figuur 1) Maar, bij een stijgende melkprijs, zal het sentiment om te melken groter worden Melkveehouders reageren +/- 6 maanden na een melkprijsstijging met een productiestijging Indien dit het geval gaat zijn, mogen we productiestijging verwachten vanaf Q Naast de extra melk door het opdrijven van de productie zal de seizoenaal gebonden melkproductiepiek gedurende Q zijn weg wel moeten vinden op de markt. Voorlopig kan de vraag deze piek niet absorberen en zal dit wat extra negatieve prijsdruk geven. o Voorraad (Figuur 2) De Europese voorraad is momenteel +/ ton magere melkpoeder Hiervan is ton in handen van de Europese Unie De overige ton zit in private opslag Momenteel daalt de magere melkpoederprijs tot net boven het interventieniveau (+/ euro/ton). (Figuur 4) Hierdoor wordt er door producenten terug magere melkpoeder aangeboden om op te slaan in interventie Echter heeft de EU nog geen uitspraak gedaan of ze extra opslag gaan toelaten Het aanbod van magere melkpoeder is hoog, dit is een rechtstreeks gevolg van de hoge vetprijzen (boter en kaas). Het verschil tussen de boter en de magere melkpoederprijs is de laatste 12 jaar nooit zo hoog geweest.

8 Zuivelondernemingen scheiden melk in een vethoudend- en eiwithoudend product. Het vethoudend product kan men goed vermarkten. Het eiwithoudend product wordt vaak verwerkt tot magere melkpoeder. Indien men de magere melkpoedervoorraad afbouwt aan hetzelfde tempo dan 2009 (+/ ton/jaar) duurt het 3 à 4 jaar alvorens de voorraad weg is. Deze afbouw zal drukken op de melkprijs. (Figuur 2) Deze voorraad zal de komende jaren de mogelijke melkprijspiek wegvegen o Nederland De zuivelmarkt kijkt naar Nederland. De fosfaatregelgeving wordt hier steeds duidelijker Wat vast staat is dat er koeien zullen verdwijnen Verwachting is 5% minder melk in 2017 t.o.v en nog eens 3% minder melk in 2018 t.o.v % minder melk in Nederland betekent +/- 1% van de Europese productie die verdwijnt Dit kan als gevolg hebben dat de afbouw van magere melkpoeder versnelt China o Importcijfers van China zijn hoger dan vorig jaar +13% in 16 t.o.v. 15 Volle melkpoeder koopt China in Nieuw-Zeeland Magere melkpoeder in Europa o In 2017 verwacht men hogere import van China Dit is een gevolg van een interne melkproductiedaling van 4% De magere melkpoedervoorraad is niet opgebouwd Dus grotere importhoeveelheid is nodig om consumptie te kunnen dekken NZ-AU o De Global-Dairy-Trade (GDT) laatste veilingen geven een lichte daling voor alle melkproducten. GDT is de enige veiling in de wereld waarin fysieke melk worden verhandeld GDT is een belangrijke maatmeter voor de teneur in de melkmarkt

9 o De melkaanvoer in Australië en Nieuw-Zeeland is respectievelijk 8,2% en 2,6% lager dan vorig seizoen. In AU is dit de laagste aanvoer sinds 21 jaar. o Het huidige melkseizoen loopt tot eind juni o Vanaf september verwacht men terug extra melk van de AU en NZ. De hogere melkprijs zorgt ervoor dat er op het einde van het seizoen (juni) minder koeien naar de slacht gaan. De hogere melkprijs zorgt ervoor dat men de productie zal proberen op te drijven door meer krachtvoer te voeren en minder te beweiden. USA o De melkproductie blijft torenhoog 2,4% meer melk over het laatste kwartaal van 2016 t.o.v o Dit is een gevolg van het hoge voersaldo dat melkveehouders kunnen draaien. Een hoog voersaldo wordt veroorzaakt door goedkoop voer bij een hoge melkprijs Voeders zijn momenteel goedkoop in de VS Sojaprijs 310 dollar/ton Maïs 170 dollar/ton Melkprijs ligt momenteel 6 euro/100 l FPCM boven de Europese melkprijs o Hoge USA melkprijs is gedreven door de hoge interne consumptie van vooral vethoudende producten USA is eveneens een grote afnemer van Europese boter en kaas (Figuur 3) o USA is weg van de goedkopere wereldmarkt o Politieke instabiliteit in de USA zorgt voor onzekerheid in de wereldhandel Nadeel: VS schermt zich af van de wereld. Vrijhandelsakkoorden afsluiten zal moeilijk worden Voordeel: handelsstromen vanuit de VS zullen vertragen. Bijvoorbeeld: 80% van de zuivelproducten die Mexico importeert, worden geproduceerd in de VS. Momenteel vertraagd deze handelsstroom vanuit de VS naar Mexico. Gevolg hiervan is dat Mexico voor het eerst in 10 jaar magere melkpoeder ( ton) koopt in Europa. o Euro/dollarkoers Voordeel

10 De sterke dollar zorgt ervoor dat Europese melkproducten concurrentiëler wordt t.o.v. de Amerikaanse melkproducten Melkproducten die geëxporteerd dienen te worden uit de VS zijn duurder dan Europese producten. Dus handelaren zullen eerder kiezen voor goedkopere Europese producten dan dure Amerikaanse. Nadeel De waarde van de munt van enkele Afrikaanse ontwikkelingslanden t.o.v. de dollar loopt sneller terug dan de euro t.o.v. de dollar. Afrikaanse ontwikkelingslanden zijn een groeimarkt voor Europese melkproducten, echter worden melkproducten verhandeld in dollars. Wat betekent dat de koopkracht van Afrikaanse ontwikkelingslanden terugloopt. Duurdere dollar, betekent duurdere voedergrondstoffen. Bv: soja en granen. Dit geeft een concurrentie nadeel voor de Europese melkveehouders t.o.v. de Amerikaanse. OPEC o Olie bepaalt of de OPEC landen veel melkproducten inkopen. Vooral magere en volle melkpoeder wordt verhandeld naar de OPEC landen. (Figuur 3) o Momenteel is de olieprijs laag en licht dalende, +/- 52 dollar per vat. o Dit betekent dat de koopkracht van de OPEC landen laag is. o Figuur 3 geeft duidelijk aan dat Algerije en Oman de belangrijkste handelspartners zijn voor magere melkpoeder (SMP) en volle melkpoeder (WMP) Bijvoorbeeld de export van magere melkpoeder naar Algerije daalde met ton over 2 jaar. Deze ton is +/- 10 % van de Europese export aan magere melkpoeder of de totale hoeveelheid die China op 1 jaar invoert vanuit de EU. Dus OPEC is momenteel bepalend voor de magere en volle melkpoederprijs

11 Verwachting melkprijs Bull-effecten = pro melkprijsherstel 1. Krimp van het aanbod in Nederland. 2. China is met mondjesmaat terug in de markt 3. Hoge vetprijzen 4. Groei export naar Mexico 5. Stijgende dollar Bear-effecten = contra melkprijsherstel 1. Grote voorraad van magere melkpoeder, zal de piek in melkprijs wegvegen 2. Productiestijging door melkveehouders vanaf april 17? 3. Lage olieprijs 4. Daling koopkracht ontwikkelingslanden 5. Productiestijging NZ-AUS vanaf sept Jaarlijkse melkproductie piek Europa 7. Politieke instabiliteit USA Conclusie Het melkprijsherstel van afgelopen maanden is aanbodsgedreven. Maar bij duurzaam herstel moet de vraag eveneens aantrekken, dit is momenteel niet het geval. Melkprijzen kijken dan ook eerder naar beneden. Melkveehouders dienen rekening te houden met een melkprijsdaling van 1 tot 3 euro/100 l FPCM over het komende halfjaar.

12 Figuur 1: Melkproductie Bron: USDEC, 2017 In de grafiek zie je de jaar-op-jaarproductie van melk in de aangegeven maand van de 5 grootste exporterende regio s. De kleuren geven de verschillende regio s aan. Donker groen is EU-28. De Europese productie heeft een groot effect op de wereldmarkt. Europa moet een steeds groter wordende hoeveelheid melk afzetten buiten de EU. Daarom is Europa sterk bepalend voor de melkprijs wereldwijd. Vooral de melkveehouders in Europa en Argentinië remden de melkproductie vanaf half Verwachting is dat de melkproductie in de EU-28 gedurende Q % lager ligt dan Q

13 Figuur 2:Europese magere melkpoedervoorraad Bron: Clal.it, 2017 Magere melkpoederprijzen kunnen pas sterk stijgen, wanneer de voorraad volledig is verkocht. De melkprijs kan niet pieken zolang er (veel) magere melkpoeder in voorraad ligt. Daartegenover blijft het aanbod van verse magere melkpoeder hoog. De prijs van magere melkpoeder ligt met 1900 euro per ton net boven het interventieniveau van 1800 euro per ton. Het hoge aanbod magere melkpoeder is een gevolg van de hoge boterprijs. Magere melk is een restsroom van het productieproces van boter. Deze magere melk wordt hoofdzakelijk verwerkt tot magere melkpoeder.

14 Figuur 3: belangrijkste Europese handelspartners voor melkproducten Bron: MMO,2017 USA is de belangrijkste afzetmarkt voor Europese vethoudende producten Magere melkpoeder en volle melkpoeder gaan hoofdzakelijk naar OPEC landen. Algerije is een zeer belangrijke handelspartner

15 Figuur4: Europese zuivelprijzen Bron: MMO, De boterprijs(zwarte lijn) is zeer hoog. Boter en kaas(groene lijn) stuwen onze melkprijs. Magere melkpoederprijs(oranje lijn) blijft op een laag niveau door de grote voorraad.

16 Voermarkt Eiwitgewassen Sojaschroot: In het zuidelijk halfrond is men aan het oogsten. De oogsten zijn beter dan verwacht. De wereldvoorraad zal waarschijnlijk hierdoor verder oplopen. Het noordelijk halfrond (USA en Canada) starten met de inzaai van sojabonen. De weersvoorspellingen zijn gunstig en het areaal sojabonen wordt hoger ingeschat dan vorig jaar. Akkerbouwers kiezen tussen sojabonen of granen. Momenteel ligt het saldo van sojabonen hoger dan granen waardoor er meer soja wordt ingezaaid t.o.v. graan. De wereldvoorraad voor soja is historisch hoog en op basis van de areaalvoorspelling in de USA en Canada zal deze nog oplopen. Deze bovenstaande effecten zien we duidelijk op de beurs van Chicago o Sojaschroot is tussen half februari en eind maart 50 dollar/short ton (910kg) gezakt o In euro s betekent dit bij huidige euro/dollar koers +/-45 euro/ton Koolzaadschroot: Koolzaadschroot volgt de markt van de sojaschroot. GGO-vrije melk o Duitsland verbruikt de grootste hoeveelheid koolzaadschroot o Melk uit Beyern (Duitsland) zal in 2017 voor 50% GGO vrij worden geproduceerd o In praktijk betekent dit sojaschroot en koolzaadschroot wisselen in het rantsoen o Het koolzaadschrootverbruik lag in Duitsland gedurende 2016 voor het eerst hoger dan het sojaschrootverbruik Energiegewassen (maïs en graan) Prijsdruk op granen is groot door de grote wereldvoorraad. De wereldvoorraad is groter dan 15% van de wereldconsumptie van granen o Boven de 15% is er weinig kans op prijsstijging

17 Verhoudingsgetal 2001= 100 Inkomen 2016 Op basis van de eerste boekhoudresultaten (42 bedrijven) maakt Liba een inkomensvoorspelling van boekjaar Onderstaande figuren geven dit in verhoudingsgetallen weer. In onderstaande figuren zijn volgende zaken weergegeven: - Cashflow: geld beschikbaar uit de bedrijfsvoering om af te lossen, privé te leven, te sparen en te herinvesteren - Beschikbare middelen: geld beschikbaar uit de bedrijfsvoering om te sparen of te herinvesteren Cashflow en beschikbare middelen per 100l FPCM Cashflow/100 l FPCM Prognose cashflow/100 l FPCM Beschikbare middelen/100 l FPCM Prognose beschikbare middelen/100 l FPCM

18 Verhoudingsgetal; 2000 = 100 Cashflow en beschikbare middelen per bedrijf Beschikbare middelen Cashflow Prognose beschikbare middelen Prognose cashflow De resultaten zijn beter dan het gevoel bij Het gemiddelde bedrijf draait positieve beschikbare middelen. In 2015 was dit negatief is naar inkomen vergelijkbaar met 2009, dus nog steeds een slecht jaar Het gevoel was slechter, dit is een gevolg van de lage melkprijs De melkprijs was gemiddeld 28,06 euro per 100 l FPCM. Wat 4 euro onder het meerjarig gemiddelde ligt Wel zijn KOP en BOP gedaald met 3 euro per 100 l FPCM o Het gemiddelde bedrijf heeft in 2016 gedraaid met een KOP en BOP van respectievelijk 29,50 en 21,00 euro per 100 l FPCM

19 o Dit is hoofdzakelijk veroorzaakt door verdunning van vaste lasten door meer melk, geen superheffing, geen melkquotum lease, extra bedrijfstoeslag en premie vanuit de supermarkten. Liba bedrijven zijn gemiddeld 14% gegroeid in totale productie, dit door betere technische resultaten en meer koeien te houden binnen de bestaande gebouwen o Productie per koe +400 l FPCM Deze productiewinst geeft verdunning van alle vaste lasten o Positief Vaste kosten per liter FPCM Financieringsdruk Privé o Negatief Bedrijfstoeslag Neveninkomen Meevallers in 2016 o Comeostoeslag vanuit de supermarkten 0,6 euro/100 l FPCM o Vervroegde uitbetaling van de bedrijfstoeslag, waardoor er gedurende 2016 anderhalf keer de waarde van de bedrijfstoeslag werd uitbetaald. +/- 0,75 euro/100 l FPCM o Verdwijnen van quotumkosten: lease, superheffing, Tegenvallers o Melkprijs o Ruwvoerteelt door nat voorjaar en droog najaar o Ruwvoerkosten vertonen een zeer grote variatie tussen bedrijven Enerzijds door de regio, anderzijds door de intensiteit Intensieve bedrijven zijn in het voordeel geweest in Met vriendelijke groeten Ir. Niels Achten en Ir. Johan Achten Onze adviezen dienen uitsluitend te worden beschouwd als richtinggevend en zijn niet bindend. Enkel documenten van ons bureau met een gehandtekende vermelding goed voor uitvoering kunnen als werkdocument worden gebruikt.

NIEUWSBRIEF MELKVEEHOUDERIJ Q4 2016

NIEUWSBRIEF MELKVEEHOUDERIJ Q4 2016 NIEUWSBRIEF MELKVEEHOUDERIJ Q4 2016 INHOUD NIEUWSBRIEF Inhoudsopgave Samenvatting... 2 Rendement in de melkveehouderij... 3 Voersaldo op basis van Cowdashboard... 3 Melkprijs voerprijs evolutie... 4 Liquiditeitspositie

Nadere informatie

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Melk- en voermarkt kort samengevat Vooruitzichten voor de melkmarkt zijn pover tot aan de zomer De melkmarkt is in de ban van het einde van de melkquotering o Afwachtende

Nadere informatie

Technische efficiëntie is belangrijker dan lage kosten, zowel voor grote als kleine bedrijven.

Technische efficiëntie is belangrijker dan lage kosten, zowel voor grote als kleine bedrijven. Technisch efficiënt boven lage kosten 31/12/2015 Inleiding Ilvo deed op basis van anonieme Liba-boekhouddata een onderzoek naar technische en economische efficiëntie op melkveebedrijven. - Het hoofdbesluit

Nadere informatie

LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga

LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga Vraag In de laatste zes maanden was er steeds zoveel slecht nieuws over de economische groei, dat dit de consumptiegroei deed stagneren. In de

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht mei 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in april 2017 met 0,, wat het gevolg lijkt te zijn van de fosfaatregelgeving. Tot en met april lag het volume per saldo 0,5% lager dan in dezelfde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2016 De Nederlandse melkaanvoer blijft op een hoog niveau. Deze groeide in februari met 21,7%. Wel speelde de extra productie op de schrikkeldag en het relatief lagere referentieniveau

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht november 2015 De Nederlandse melkaanvoer ligt sinds april ruim boven het niveau van 2014. Vanaf juni werd een maandelijkse groei van rond de 10% gerealiseerd. In oktober nam de melkplas zelfs

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in juli voor de vierde maand op rij, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Deze maand was de krimp (-2,1%) forser dan in de maanden daarvoor.

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2016 De Nederlandse melkaanvoer nam in juli, net als in juni, met bijna 5% toe. In de eerste zeven maanden van 2016 werd 876 miljoen kg (+11,5%) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare

Nadere informatie

In de periode januari- augustus is de gecumuleerde productie met 0.01 % gestegen.

In de periode januari- augustus is de gecumuleerde productie met 0.01 % gestegen. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG - Beheerscomité zuivel 19 oktober 2017 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in juni 2017 met 0,. Voor de derde maand op rij nam het volume af, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Tot en met juni lag het volume per

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in mei 2017 met 0,7%. Voor de tweede maand op rij nam het volume af, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Tot en met mei lag het volume

Nadere informatie

////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////// //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG - Beheerscomité zuivel 23 november 2017 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

2. ECONOMISCHE SITUATIE IN DE ZUIVEL IN 2018

2. ECONOMISCHE SITUATIE IN DE ZUIVEL IN 2018 2. ECONOMISCHE SITUATIE IN DE ZUIVEL IN 2018 VOORUITZICHTEN VOOR 2019 2.1. WERELD 2.1.1. Toename melkproductie in 2018 op niveau langjarig gemiddelde Nadat de wereldmelkproductie in 2014 een uitzonderlijk

Nadere informatie

Economie en melkproductie

Economie en melkproductie Economie en melkproductie Productschap Zuivel onderwijsdag Pierre Berntsen Directeur Agrarische Bedrijven ABN AMRO 19 november 2013 Agenda Stand van de economie Beschikbaarheid van grondstoffen en zuivel

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in februari 2011 gemiddeld uit op 33,59. Dit is een stijging van 18,5 % ten opzichte van

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2010 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2010 MELKPRIJZEN OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER MELKPRIJZEN Toelichting melkprijzen november Gemiddeld zijn de berekende voorschotmelkprijzen in november 33,23 per 100 kg standaardmelk. Dit is een stijging

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Sectorupdate: Nederlandse zuivelkolom in internationaal perspectief

Rabobank Food & Agri. Sectorupdate: Nederlandse zuivelkolom in internationaal perspectief Sectorupdate: Nederlandse zuivelkolom in internationaal perspectief De zuivelmarkt verandert in rap tempo. Het afschaffen van het melkquotum in Europa is slechts één van de ingrijpende mondiale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Bedrijfseconomisch verslag

Bedrijfseconomisch verslag Bedrijfseconomisch verslag Opgesteld door: Adviseur x Opsteldatum: 7-1-2019 Opgesteld voor: 04166 VOORBEELDBEDRIJF Dorpsstraat 21 3950 BOCHOLT Bespreking: Financieel en managementverslag Rondgang: - Voer

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in augustus (-1,7%) voor de vijfde maand op rij, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Sinds juli is de mate van daling forser dan in

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in maart gemiddeld uit op 33,16. Dit is een stijging van 21,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht december 2015 De Nederlandse melkaanvoer ligt sinds april ruim boven het niveau van 2014. Vanaf juni werd een maandelijkse groei van rond de 10% gerealiseerd. In november nam de melkplas zelfs

Nadere informatie

Inhoud. Jongerencongresdag. Niels Achten. Inhoud. Niels Achten. Melkvee management. Voorstellen Wat is management? Bedrijfsplan Kengetallen Conclusies

Inhoud. Jongerencongresdag. Niels Achten. Inhoud. Niels Achten. Melkvee management. Voorstellen Wat is management? Bedrijfsplan Kengetallen Conclusies Jongerencongresdag Melkvee management Niels Achten niels.achten@liba.be Inhoud 1 2 Inhoud Niels Achten 3 4 Niels Achten 5 6 1 Liba Vlaamse studie (2012) Sinds 1991 360 cliënten melkveehouders Gemiddeld

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht april 2016 De Nederlandse melkaanvoer blijft op een hoog niveau. Deze groeide in maart met 16,8%. In het eerste kwartaal van 2016 bedroeg de cumulatieve toename bijna 18% (550 miljoen kg extra

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING MAART (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in januari 2011 gemiddeld uit op 32,85. Dit is een stijging van 14,5% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

Melkmarktbericht 1 juli 2015. Minpunten

Melkmarktbericht 1 juli 2015. Minpunten Melkmarktbericht 1 juli 2015 Minpunten - Nieuw Zeeland kwam in april verrassend snel uit de droogte, met 8,5% melkproductiestijging. Dit was onverwacht. - De daling van de zuivelprijzen wordt in Nieuw

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? De Rabobank verwacht een moeizaam derde kwartaal voor de Nederlandse varkenssector. Aan het einde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017 www.milkprices.nl, 3-1-2018-1 - MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht oktober 2016 Nederland is samen met Ierland nog één van de weinige landen in noordwest Europa, waar de melkaanvoer stijgt. Ook in september nam de Nederlandse melkaanvoer toe (+), hoewel het

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt. Kwartaalbericht Varkens Q1 2016

Rabobank Food & Agri. Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt. Kwartaalbericht Varkens Q1 2016 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q1 2016 Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt Na een teleurstellend vierde kwartaal in het vorige jaar, start

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht april 2017 De Nederlandse melkaanvoer steeg in maart 2017 met 0,7%. In het eerste kwartaal lag het volume per saldo 0,5% lager dan in dezelfde periode van 2016. Als gecorrigeerd wordt voor

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht februari 2015 Sinds begin januari zijn de Nederlandse noteringen onafgebroken gestegen. Zowel de prijzen van boter als vol melkpoeder zijn in een kleine twee

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht februari 2016 Er is in januari fors meer gemolken dan in dezelfde maand van vorig jaar. Wederom groeide het Nederlandse volume met dubbele cijfers (+15,). Het recent gevestigde record van

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU lidstaten als Ierland en Polen wordt veel meer melk

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2016 De melkaanvoer nam in juni met bijna 5% toe. In het eerste halfjaar van 2016 werd 820 miljoen kg (+12,6%) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare periode van 2015. De ontwikkeling

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2014 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018 MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

Market Outlook. Een perspectief op de middellange termijn voor de Nederlandse landbouw

Market Outlook. Een perspectief op de middellange termijn voor de Nederlandse landbouw Market Outlook Een perspectief op de middellange termijn voor de Nederlandse landbouw Roel Jongeneel Elk jaar brengt de OECD-FAO in juli haar Agricultural Outlook uit. Dat biedt een vooruitblik op de wereldmarkt

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 11 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in september 11 gemiddeld uit op 36,16. Dit is een stijging van 8,9% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht januari 2016 De Nederlandse melkaanvoer is in het kalenderjaar 2015 met bijna 7% toegenomen tot een volume van ruim 13,3 miljard kg. De groei vond met name in de helft van het jaar plaats.

Nadere informatie

2. ECONOMISCHE SITUATIE IN DE ZUIVEL IN 2016

2. ECONOMISCHE SITUATIE IN DE ZUIVEL IN 2016 2. ECONOMISCHE SITUATIE IN DE ZUIVEL IN 2016 VOORUITZICHTEN VOOR 2017 2.1. WERELD 2.1.1. Kleinere toename melkproductie in 2016 In 2014 kende de wereldmelkproductie een uitzonderlijk sterke toename, namelijk

Nadere informatie

Schommelingen in de melkmarkt

Schommelingen in de melkmarkt Schommelingen in de melkmarkt Bent u over 5 à 10 jaar nog succesvol melkveehouder? Januari 2015 Flynth Paula Bulk Patrick Schrijver Rinus Wientjens Kennismaking thema Risicomanagement INTRODUCTIE Voorstellen

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer boven het niveau van 2014. In mei was deze zelfs 6, hoger dan in het jaar daarvoor. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU lidstaten

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde met 3,5% in februari 2017. Als gecorrigeerd wordt voor de schrikkeldag in februari 2016 is er in deze maand echter nauwelijks sprake van krimp

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. feb-13. jun-13.

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. feb-13. jun-13. dec-11 feb-12 apr-12 jun-12 aug-12 okt-12 dec-12 feb-13 apr-13 jun-13 aug-13 okt-13 dec-13 feb-14 apr-14 jun-14 aug-14 okt-14 dec-14 euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht januari 2015 Tegen de

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Juli 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al meer dan een jaar een dalende lijn zien. In juni nam het volume met 2,7% af. De melkaanvoer kwam in het eerste halfjaar van 2019 uit op 6,96 miljard

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Oorzaken van melkprijsschommelingen in Nieuw Zeeland. Notitie in het kader van het onderzoek Melken in de Nieuwe Realiteit. 1.

Oorzaken van melkprijsschommelingen in Nieuw Zeeland. Notitie in het kader van het onderzoek Melken in de Nieuwe Realiteit. 1. Oorzaken van melkprijsschommelingen in Nieuw Zeeland Jelle Zijlstra, Animal Sciences Group van Wageningen UR Mark Voorbergen, Rabobank Nederland Aart van der Ham, Landbouw Economisch Instituut van Wageningen

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2015 In januari en februari stegen de Nederlandse noteringen onafgebroken door. Sinds begin maart is er echter sprake van een kentering in de markt. Dit gold in eerste instantie voor

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Rabobank Cijfers & Trends Een visie op branches in het Nederlandse bedrijfsleven. 39e jaargang editie 2014/2015 Perspectief De Nederlandse melkveehouderij is, samen met de toeleverende en verwerkende industrie,

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. In juli en augustus groeide deze zelfs met dubbele cijfers. Niet alleen in Nederland, maar ook in

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Mei 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari afgenomen. In april kwam de daling op 1, uit. Het volume in de

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari - september 2015 De wereldhandel nam, na een langdurige periode van krimp, in het derde kwartaal van 2015 toe. Alleen boter en -olie liet voor het

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN Instituut voor de nationale rekeningen ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN PRIJZENOBSERVATORIUM Meer informatie: FOD Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Onderwerp: LTO Melkmarktbericht Datum: 9 april 2014 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Prijscorrectie in de markt; kopers wachten even af De zuivelmarkt

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht oktober 2018 De Nederlandse melkaanvoer nam sterk af in september (-4,5%), waarmee de dalende trend versterkt werd doorgezet. In augustus nam het volume al fors af. Om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht november 2018 De Nederlandse melkaanvoer is sinds augustus snel terug gelopen. Dit was o.a. het gevolg van afvoer van extra vee naar de slacht om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Vraag naar en aanbod van zuivelproducten. Marktontwikkelingen in de zuivel: invloed op de melkprijs. Factsheet

Vraag naar en aanbod van zuivelproducten. Marktontwikkelingen in de zuivel: invloed op de melkprijs. Factsheet Marktontwikkelingen in de zuivel: invloed op de melkprijs September 2018 Vraag naar en aanbod van zuivelproducten zijn belangrijke (melk) prijsbepalende factoren. De vraag naar zuivelproducten wordt vooral

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

30-11-2015 PROGRAMMA VOERWINST VERGELIJKING ZEUGEN ONTWIKKELINGEN EN TRENDS. 2015 is prognose bedragen exclusief btw

30-11-2015 PROGRAMMA VOERWINST VERGELIJKING ZEUGEN ONTWIKKELINGEN EN TRENDS. 2015 is prognose bedragen exclusief btw PROGRAMMA DE ROL VAN DE ADVISEUR Woensdag 2 december 2015 Ontwikkelingen en trends Uitbreiden zin of onzin? Toekomst bedrijven Risicomanagement / prijsfluctuaties De succesvolle melkveehouders De rol van

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Juni 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari iets afgenomen. In mei kwam de daling op 2,5% uit. Het volume

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2016 De melkaanvoer nam in mei met ruim 8% toe en bereikte een nieuw recordniveau. In de eerste vijf maanden van 2016 werd 765 miljoen kg (+1) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari - december 2015 De wereldhandel liet bij alle zuivelproducten een groei zien in het vierde kwartaal. Kaas nam fors toe in de laatste drie maanden

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Opmaak van een winnend Bedrijfsplan

Opmaak van een winnend Bedrijfsplan Opmaak van een winnend Bedrijfsplan 1 Inhoud - Voorstelling - Algemeen - Wat doe je ermee? - Waarom is het belangrijk? - Opbouw van het bedrijfsplan - Voorbeeld - Valkuilen 2 Bedrijfsplan: Algemeen - 4

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in juni 2011 gemiddeld uit op 34,63. Dit is een stijging van 13,2% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Onderwerp: LTO Melkmarktbericht Datum: 8 januari 2014 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Productiedaling China en sterke vraag in VS zorgen voor

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch)

Nadere informatie

Kwartaalbericht Varkens Q1 2015

Kwartaalbericht Varkens Q1 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q1 2015 Daling waarde euro en gedeeltelijke heropening Russische grens enige lichtpunten voor ondersteuning prijzen in eerste kwartaal 2015 De vooruitzichten

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde fors in augustus (-2,9%). Reeds zeven maanden op rij is er sprake van een daling, wat grotendeels valt toe te schrijven aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht oktober 2017 Na vijf maanden op rij te zijn gedaald liet de Nederlandse melkaanvoer in september onverwachts een stijging (+0,6%) zien. Dit lijkt het gevolg

Nadere informatie

Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen.

Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen. LTO-Melkmarktbericht 1 december 2016 1. Algemeen beeld De prijzen voor grondstoffen lijken het dieptepunt achter zich gelaten te hebben. Dat geldt ook voor een aantal landbouwproducten. De FAO Food Price

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari juni 2018 De wereldzuivelhandel liet in het tweede kwartaal een gemengd beeld zien. Bij kaas en niet-mager melkpoeder daalde het volume, waarmee geen

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in mei (-1,5%) voor de vierde maand op rij. Nadat eerder met name weersomstandigheden de productie remden, lijkt nu vooral het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2018 De Nederlandse melkaanvoer liet in juni (-1,5%) voor de vijfde maand op rij een daling zien. Dit is het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden aan het begin van het jaar en

Nadere informatie

Bedrijfseconomische analyse

Bedrijfseconomische analyse 0,78125 Bedrijfseconomische analyse Melkveehouder Straatnaam 1234 AB Plaats Bedrijfseconomische analyse 2013 Uitgebracht aan: Melkveehouder Straatnaam 1234 AB Plaats klantnummer: 1234 Alle bedragen in

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari - maart 2016 De wereldzuivelhandel liet in het eerste kwartaal van 2016 een gemengd beeld zien. De handel van kaas en boter en boterolie nam toe.

Nadere informatie