Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen."

Transcriptie

1 LTO-Melkmarktbericht 1 december Algemeen beeld De prijzen voor grondstoffen lijken het dieptepunt achter zich gelaten te hebben. Dat geldt ook voor een aantal landbouwproducten. De FAO Food Price Index laat al geruime tijd stijgingen zien voor suiker en melk. Granen blijven nog achter, maar daar zou ook een kentering kunnen gaan optreden. Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen. Terwijl de melkprijs snel stijgt zijn er twee vragen die deze update probeert te beantwoorden: waar ligt het plafond voor de melkprijs deze keer? En hoe gaat 2017 uitpakken ten opzichte van de afgelopen jaren? 2. Internationale zuivelmarkt Vier ontwikkelingen kenmerken op dit moment de internationale zuivelmarkt: 1. Groot verschil tussen eiwit en vet. Melkvetprijzen breken records, terwijl eiwit achterblijft 2. Minder melkproductie in Nieuw Zeeland, Australië, Argentinië en EU, maar niet in de VS 3. De gestegen Amerikaanse dollar na de verkiezing van Trump 4. De neiging van de olieprijs om te stijgen, naarmate OPEC dichter bij een deal komt. Vet en eiwit Boter raakt uitverkocht in Europa. Alles was nog te koop beschikbaar komt, komt uit de EU private opslag voorraden. Roomprijzen zijn opgelopen naar bijna 6 euro per kg. Opvallend is de sterke EUexport naar de VS en zelfs Canada.

2 Figuur 2: boterimporten (ton) door EU, VS, Mexico, Rusland en China. Bron: Europese Commissie. Ondanks vanuit vrijwel de hele melkveehouderij en zuivel gaat de Europese Commissie in januari/februari toch ton mager melkpoeder uit de interventievoorraad aanbieden. Dit is 6% van de totale interventievoorraad. De Europese Commissie heeft beloofd om voorzichtig te opereren. Dat kan je lezen als: we gaan geen biedingen beneden de marktprijs accepteren. Ondertussen heeft de handel deze ton al ingecalculeerd in de markt. Deze ligt voornamelijk in België (7.800 ton), Litouwen (5.900 ton) en Polen (2.300 ton). De eerste biedingen dienen vóór 13 december uur gedaan te worden. Waarom neemt de Europese Commissie dit initiatief? De belangrijkste reden is geld. De opslag van mager melkpoeder kost ongeveer 1 miljoen euro per maand. Het EU-budget staat onder druk. Met de verkoop wordt geld opgehaald. Maar het blijft onlogisch om enerzijds melkveehouders geld te bieden voor melkproductievermindering (150 miljoen euro) en ook nog steeds geld te bieden voor private opslag, maar tegelijkertijd ook interventievoorraden op de markt te brengen. De melkprijs ligt in veel landen nog op of beneden 30 cent per kg. We hebben een diep, lang dal achter ons en het vertrouwen is nog broos. De ondoorzichtigheid van de procedure helpt ook niet. Officieel zijn stemmingen in het EU-comité geheim. Uiteindelijk blijkt dat afgelopen donderdag (24 november) alleen Letland tegenstemde. Nederland stemde vóór. Acht EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje, onthielden zich van stemming. Volgens de regels van de EU-besluitvorming betekent dat dat het Comité geen advies heeft uitgebracht. In dat geval staat het de Europese Commissie vrij om het voorstel uit te voeren of in te trekken. En het gaat door. Productiedaling Nieuw Zeeland, Australië, Argentinië en EU Fonterra zou in oktober 8,3% minder melk opgehaald hebben dan in dezelfde maand van Voor Nieuw Zeeland als geheel was de daling 6,1%. Fonterra meldt ook in Australië minder melk: -12%. Dat correspondeert met de melding door Dairy Australia dat er over de eerste vier maanden van het seizoen (juli-okt) 10% minder melk opgehaald is. Argentinië zou over 2016 uitkomen op - 11% melk, het laagste niveau van de laatste tien jaar. In alle gevallen wordt als reden gegeven: overvloedige neerslag en overstromingen.

3 De Europese Unie stevent af op een zeer beperkte melkproductiegroei in 2016: +0.5%. De belangrijkste melk producerende lidstaten zitten de laatste maanden alle fors in de min: - Verenigd Koninkrijk (6-19 november): -9,8% - Frankrijk (7-13 november): -8,1% - Duitsland (14-20 november): -4,8% Figuur 3: melkproductieontwikkeling in Frankrijk. Bron: FranceAgriMer. Ook Denemarken, België en Ierland produceren nu onder het niveau van Naast Nederland zat in oktober in de EU alleen Spanje nog behoorlijk in de plus. Amerikaanse dollar Na de verkiezing van Donald Trump is de US dollar in waarde gestegen en brengt een euro nog maar 1,06 dollar op. Dit in verwachting dat Trump veel (geleend) geld gaat investeren in infrastructuur. Een hogere olieprijs kan dit nog eens versterken. Hierdoor worden Europese producten goedkoper voor de Amerikanen. Daarentegen krijgen de Amerikanen het zo lastiger om te concurreren op de wereldmarkt. Maar de Amerikaanse termijnnoteringen handhaven zich toch goed (zie figuur 4). Figuur 4: termijnnotering op 30 november voor class III melk levering juli (US$ 16,85 is omgerekend 35 euro per 100 kg bij 3,5% vet). Bron: CME, Chicago.

4 Ondertussen voorspelt USDA ook een aanhoudende melkproductiegroei voor de VS: +1,9% in 2016 en 2,1% in Met dank aan lage voer- en energiekosten, en een sterke interne vraag. Olieprijs De olieprijs heeft grote invloed op landbouwmarkten, door transportkosten, inkoopkracht van olieproducenten, teelt van gewassen voor biobrandstoffen (maïs, tarwe, koolzaad) en de link met (vermeende) economische groei. Olie-exporterende naties snakken nu naar een hogere olieprijs. OPEC probeert tot afspraken te komen en dit kan leiden een stijging op grondstoffenmarkten, waardoor de koopkracht van deze landen weer toeneemt. Op 9 december is er een bijeenkomst tussen OPEC-leden en niet-opecleden. Zie ook figuur 5. Figuur 5: olieprijsontwikkeling (US dollars per vat) 3. Vraag naar zuivel China (bijna 20% van de wereldbevolking) importeert in 2016 meer dan in 2015, en het aandeel van melk en babyvoeding in deze import neemt snel toe. Vol melkpoeder is nog steeds het belangrijkste product (hofleverancier Nieuw Zeeland), maar dat bepaalt al lang niet meer alleen de melkprijs. Hoewel de laatste statistieken nog wat vragen oproepen, mag er optimisme zijn over het verloop van de vraag in De Europese Commissie, OESO en FAO voorspellen een jaarlijkse groei van de wereldmarkt van bijna 2% per jaar. De Europese zuivelhandel gaat zelfs uit van 2,3%. Maar dit zijn gemiddelden. In 2015 was er geen groei. Volgens de cijfers van de Europese retail en de Europese Commissie groeit de Europese vraag naar yoghurts, kaas en boter. Maar er wordt minder melk gedronken. De stijgende noteringen van melkvet ten opzichte van eiwit kan eigenlijk alleen maar verklaard worden uit de stijgende consumptie die het gevolg is van de hernieuwde populariteit van melkvetten. 4. Marktvooruitzichten De handel stelt dat het herstel van de melkprijs vooral te danken is aan de afgenomen productie. Dit heeft veel invloed, maar het is zeker niet zo dat de vraag naar zuivel is gestagneerd. Ieder jaar is er groei, al was het maar door de wereldwijde bevolkingsgroei (1% per jaar, plusminus 80 miljoen

5 mensen). Daarnaast is er welvaartsgroei. De importbehoeften van landen veranderen daardoor. De reden dat 2015 qua vraag een slecht jaar was, had mogelijk te maken met voorraden die in 2013/2014 in China waren opgebouwd. China blijft echter een onduidelijke factor in het geheel; lastig als dat land toevallig ook de grootste importeur is. Het is in ieder geval verstandig om te kijken naar hoe de melkproductie zich ontwikkelt in de belangrijkste exporterende landen EU, VS, Nieuw Zeeland en Australië. Dan is allereerst de vraag of de melkveehouders in Nieuw Zeeland en Australië in staat zullen zijn hun achterstand tijdens de rest van het seizoen in te lopen. Dit zijn de landen met de beste toegang tot China, dankzij handelsovereenkomsten. Als het weer meewerkt, is dat is mogelijk, zeker nu Fonterra en Synlait hun melkprijs hebben verhoogd naar ruim NZ$ 6 per kg milksolids (zie figuur 6). Zes maanden geleden zat Fonterra nog op NZ$ 4,25. Dat geeft aan hoe snel inzichten kunnen wijzigen. De productiepiek (rond half oktober) is echter achter de rug en een forse plus voor dit seizoen lijkt onwaarschijnlijk. Nieuw Zeeland zat tijdens de eerste vijf maanden van dit seizoen (juni-oktober) op - 3,1%. Figuur 6: Fonterra melkprijs en -dividend in Nieuw Zeeland. De Amerikaanse melkveehouders houden hun groeitempo vast, zo laten de cijfers en prognoses zien: +2% per jaar. De lage graanprijzen spelen hier een belangrijke rol. Ondanks dat zien we dat de Amerikaanse melkprijs goed stand houdt. Europa exporteert volop naar de VS. Dat zal met een sterkere dollar nog gestimuleerd kunnen worden. Dit wijst op een sterke vraag op de Amerikaanse markt en geen zware concurrentie van de VS op de wereldmarkt. Hoe snel zullen Europese melkveehouders dan kunnen reageren op de omslag in de markt? Nog steeds ontvangen veel Europese boeren maar 30 cent per kg. Vooral Frankrijk blijft plotseling achter door hun systeem van contracten, dat nadelig werkt bij een aantrekkende markt. Kijken we naar de productietrends in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, dan is de afstand tot vorig jaar aanzienlijk. We hebben een lang en diep prijsdal achter de rug. Dat herstelt zich niet zo maar. Nog maar een half jaar geleden voorspelden marktdeskundigen dat er pas in 2017 uitzicht was op prijsherstel. De lopende regeling voor EU-melkproductiebeperking, een weinig effectieve vorm van micromanagement door Brussel, heeft mogelijk nog invloed, al zullen we dat pas eind februari weten.

6 Het gaat nog even duren voordat de grote EU-landen weer in de plus zitten. Dan is de Europese voorjaarspiekproductie al achter de rug. Krijgt de verkoop van mager melkpoeder uit de EU-interventievoorraad nog invloed? De Europese Commissie belooft voorzichtig te handelen. De eerste ronde biedingen moet op 13 december uur binnen zijn. Op 15 december stelt de Commissie dan de inkoopprijs vast. Het ziet er naar uit dat de handel dit al ingecalculeerd heeft in de noteringen; die blijven afgelopen week stabiel. De Commissie zal onder druk van de inkopers staan om de volledige ton te gunnen, maar dat hoeft niet. Conclusie: de komende maanden blijft de zuivelmarkt vast gestemd. Een sterkere vraag dan verwacht (hogere olieprijs, gunstiger dollarkoers, China) kan de stemming alleen maar bevorderen. Pas wanneer Nieuw Zeeland en de VS hun melkproductie in de loop van 2017 weer gaan opvoeren, kan de stemming veranderen. Klaas Johan Osinga

Melkmarktbericht 1 juli 2015. Minpunten

Melkmarktbericht 1 juli 2015. Minpunten Melkmarktbericht 1 juli 2015 Minpunten - Nieuw Zeeland kwam in april verrassend snel uit de droogte, met 8,5% melkproductiestijging. Dit was onverwacht. - De daling van de zuivelprijzen wordt in Nieuw

Nadere informatie

LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga

LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga Vraag In de laatste zes maanden was er steeds zoveel slecht nieuws over de economische groei, dat dit de consumptiegroei deed stagneren. In de

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Onderwerp: LTO Melkmarktbericht Datum: 8 januari 2014 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Productiedaling China en sterke vraag in VS zorgen voor

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Onderwerp: LTO Melkmarktbericht Datum: 9 april 2014 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Prijscorrectie in de markt; kopers wachten even af De zuivelmarkt

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2010 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2010 MELKPRIJZEN OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER MELKPRIJZEN Toelichting melkprijzen november Gemiddeld zijn de berekende voorschotmelkprijzen in november 33,23 per 100 kg standaardmelk. Dit is een stijging

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018 MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Economie en melkproductie

Economie en melkproductie Economie en melkproductie Productschap Zuivel onderwijsdag Pierre Berntsen Directeur Agrarische Bedrijven ABN AMRO 19 november 2013 Agenda Stand van de economie Beschikbaarheid van grondstoffen en zuivel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht oktober 2016 Nederland is samen met Ierland nog één van de weinige landen in noordwest Europa, waar de melkaanvoer stijgt. Ook in september nam de Nederlandse melkaanvoer toe (+), hoewel het

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht mei 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in april 2017 met 0,, wat het gevolg lijkt te zijn van de fosfaatregelgeving. Tot en met april lag het volume per saldo 0,5% lager dan in dezelfde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in juli voor de vierde maand op rij, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Deze maand was de krimp (-2,1%) forser dan in de maanden daarvoor.

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in augustus (-1,7%) voor de vijfde maand op rij, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Sinds juli is de mate van daling forser dan in

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

In de periode januari- augustus is de gecumuleerde productie met 0.01 % gestegen.

In de periode januari- augustus is de gecumuleerde productie met 0.01 % gestegen. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG - Beheerscomité zuivel 19 oktober 2017 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in juni 2017 met 0,. Voor de derde maand op rij nam het volume af, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Tot en met juni lag het volume per

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in mei 2017 met 0,7%. Voor de tweede maand op rij nam het volume af, wat het gevolg is van de fosfaatregelgeving. Tot en met mei lag het volume

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2016 De melkaanvoer nam in juni met bijna 5% toe. In het eerste halfjaar van 2016 werd 820 miljoen kg (+12,6%) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare periode van 2015. De ontwikkeling

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? De Rabobank verwacht een moeizaam derde kwartaal voor de Nederlandse varkenssector. Aan het einde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht februari 2018 Het beeld bij de Nederlandse melkaanvoer is nagenoeg onveranderd. Net als in december bleef het volume in januari 2018 vrijwel gelijk aan het jaar daarvoor. Terwijl de Nederlandse

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht mei 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in april (-1,7%) voor de derde maand op rij. Nadat eerder met name weersomstandigheden de productie remden, lijkt nu vooral het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde fors in augustus (-2,9%). Reeds zeven maanden op rij is er sprake van een daling, wat grotendeels valt toe te schrijven aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2016 De Nederlandse melkaanvoer blijft op een hoog niveau. Deze groeide in februari met 21,7%. Wel speelde de extra productie op de schrikkeldag en het relatief lagere referentieniveau

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in januari 2011 gemiddeld uit op 32,85. Dit is een stijging van 14,5% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country Zuivelproductie per land 2015 Melkaanvoer en productie EU-28 2015 Milk deliveries and production EU-28 index: 2014=100 EU-28 jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec cumulatief index Melkaanvoer

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde met 3,5% in februari 2017. Als gecorrigeerd wordt voor de schrikkeldag in februari 2016 is er in deze maand echter nauwelijks sprake van krimp

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 2013 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in 2013

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht april 2017 De Nederlandse melkaanvoer steeg in maart 2017 met 0,7%. In het eerste kwartaal lag het volume per saldo 0,5% lager dan in dezelfde periode van 2016. Als gecorrigeerd wordt voor

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in opnieuw

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht april 2016 De Nederlandse melkaanvoer blijft op een hoog niveau. Deze groeide in maart met 16,8%. In het eerste kwartaal van 2016 bedroeg de cumulatieve toename bijna 18% (550 miljoen kg extra

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht oktober 2017 Na vijf maanden op rij te zijn gedaald liet de Nederlandse melkaanvoer in september onverwachts een stijging (+0,6%) zien. Dit lijkt het gevolg

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2014

De agrarische handel van Nederland in 2014 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale Nederlandse handelsoverschot is in gelijk gebleven aan het niveau van ( 47,6 mld.); handelsoverschot agrarische producten komt

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in maart gemiddeld uit op 33,16. Dit is een stijging van 21,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer boven het niveau van 2014. In mei was deze zelfs 6, hoger dan in het jaar daarvoor. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU lidstaten

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht april 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in maart met 2,6%. Voor de tweede maand op rij liet het volume een afname zien. Dit was het gevolg van het koude weer eind februari en in maart

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 11 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in september 11 gemiddeld uit op 36,16. Dit is een stijging van 8,9% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht november 2018 De Nederlandse melkaanvoer is sinds augustus snel terug gelopen. Dit was o.a. het gevolg van afvoer van extra vee naar de slacht om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht november 2015 De Nederlandse melkaanvoer ligt sinds april ruim boven het niveau van 2014. Vanaf juni werd een maandelijkse groei van rond de 10% gerealiseerd. In oktober nam de melkplas zelfs

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU lidstaten als Ierland en Polen wordt veel meer melk

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga,

Klaas Johan Osinga, Onderwerp: LTO-Melkmarktbericht Datum: 18 juni 213 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga 1. Samenvatting De internationale melkmarkt wordt gekenmerkt door een goede

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht januari 2018 De Nederlandse melkaanvoer is in het kalenderjaar 2017 nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op een volume van 14,3 miljard kg. In december bleef de melkaanvoer op een stabiel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Juli 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al meer dan een jaar een dalende lijn zien. In juni nam het volume met 2,7% af. De melkaanvoer kwam in het eerste halfjaar van 2019 uit op 6,96 miljard

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2016 De melkaanvoer nam in mei met ruim 8% toe en bereikte een nieuw recordniveau. In de eerste vijf maanden van 2016 werd 765 miljoen kg (+1) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht januari 2017 De Nederlandse melkaanvoer is in het kalenderjaar 2016 met 7,5% toegenomen tot een volume van 14,3 miljard kg. Net als in november bleef de melkaanvoer in december op een stabiel

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017 www.milkprices.nl, 3-1-2018-1 - MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in mei (-1,5%) voor de vierde maand op rij. Nadat eerder met name weersomstandigheden de productie remden, lijkt nu vooral het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////// //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG - Beheerscomité zuivel 23 november 2017 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

LTO melkmarktupdate 27 mei 2016

LTO melkmarktupdate 27 mei 2016 LTO melkmarktupdate 27 mei 2016 1. Samenvatting De internationale melkmarkt bevindt zich op het diepste punt sinds april 2009. Het marktsentiment verandert wel, dat blijkt ook uit een aantal stijgende

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht februari 2017 De Nederlandse melkaanvoer is in januari 2017, ondanks de beperkende maatregelen van FrieslandCampina, met 1% toegenomen. Vanaf 1 maart treedt de ministeriële regeling voor de

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2015 In januari en februari stegen de Nederlandse noteringen onafgebroken door. Sinds begin maart is er echter sprake van een kentering in de markt. Dit gold in eerste instantie voor

Nadere informatie

Nog steeds is het augustus gemiddelde het hoogste gemiddelde. Alleen augustus 2008 komt met 35,57 bij het hoge gemiddelde van 2010 in de buurt.

Nog steeds is het augustus gemiddelde het hoogste gemiddelde. Alleen augustus 2008 komt met 35,57 bij het hoge gemiddelde van 2010 in de buurt. euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in augustus gemiddeld uit op 35,89. Dit is een stijging van 9,2 % ten opzichte van dezelfde maand

Nadere informatie

Market Outlook. Een perspectief op de middellange termijn voor de Nederlandse landbouw

Market Outlook. Een perspectief op de middellange termijn voor de Nederlandse landbouw Market Outlook Een perspectief op de middellange termijn voor de Nederlandse landbouw Roel Jongeneel Elk jaar brengt de OECD-FAO in juli haar Agricultural Outlook uit. Dat biedt een vooruitblik op de wereldmarkt

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2012

De agrarische handel van Nederland in 2012 De agrarische handel van Nederland in 2012 1. Opvallende ontwikkelingen Totale wereldhandel in agrarische producten groeit voor tweede opeenvolgende jaar met ruim 10% Nederlandse agrarische export groeit

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2018 De Nederlandse melkaanvoer liet in juni (-1,5%) voor de vijfde maand op rij een daling zien. Dit is het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden aan het begin van het jaar en

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING Juli 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING Juli 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING Juli 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht September 2019 De Nederlandse melkaanvoer liet in augustus, voor het eerst in anderhalf jaar tijd, een stijging zien. Het volume groeide met 0,8%. De cumulatieve

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht oktober 2018 De Nederlandse melkaanvoer nam sterk af in september (-4,5%), waarmee de dalende trend versterkt werd doorgezet. In augustus nam het volume al fors af. Om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Januari 2019 De Nederlandse melkaanvoer is sinds februari terug gelopen. Deze daling kwam in een versnelling vanaf augustus. Dit was o.a. het gevolg van extra afvoer van vee naar de slacht

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht februari 2015 Sinds begin januari zijn de Nederlandse noteringen onafgebroken gestegen. Zowel de prijzen van boter als vol melkpoeder zijn in een kleine twee

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht februari 2016 Er is in januari fors meer gemolken dan in dezelfde maand van vorig jaar. Wederom groeide het Nederlandse volume met dubbele cijfers (+15,). Het recent gevestigde record van

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Juni 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari iets afgenomen. In mei kwam de daling op 2,5% uit. Het volume

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in februari met 1,2% als gevolg van het koude weer eind februari. Mogelijk speelde ook het fosfaatrechtenstelsel een rol. De cumulatieve melkaanvoer

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. jun-13. apr-13.

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. jun-13. apr-13. okt-11 dec-11 feb-12 apr-12 jun-12 aug-12 okt-12 dec-12 feb-13 apr-13 jun-13 aug-13 okt-13 dec-13 feb-14 apr-14 jun-14 aug-14 okt-14 euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht november 2014 De markt

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2016 De Nederlandse melkaanvoer nam in juli, net als in juni, met bijna 5% toe. In de eerste zeven maanden van 2016 werd 876 miljoen kg (+11,5%) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. feb-13. jun-13.

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. feb-13. jun-13. dec-11 feb-12 apr-12 jun-12 aug-12 okt-12 dec-12 feb-13 apr-13 jun-13 aug-13 okt-13 dec-13 feb-14 apr-14 jun-14 aug-14 okt-14 dec-14 euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht januari 2015 Tegen de

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Mei 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari afgenomen. In april kwam de daling op 1, uit. Het volume in de

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht december 2018 De Nederlandse melkaanvoer is sinds augustus snel terug gelopen. Dit was o.a. het gevolg van afvoer van extra vee naar de slacht om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. In juli en augustus groeide deze zelfs met dubbele cijfers. Niet alleen in Nederland, maar ook in

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht december 2015 De Nederlandse melkaanvoer ligt sinds april ruim boven het niveau van 2014. Vanaf juni werd een maandelijkse groei van rond de 10% gerealiseerd. In november nam de melkplas zelfs

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch)

Nadere informatie

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Melk- en voermarkt kort samengevat Vooruitzichten voor de melkmarkt zijn pover tot aan de zomer De melkmarkt is in de ban van het einde van de melkquotering o Afwachtende

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht januari 2016 De Nederlandse melkaanvoer is in het kalenderjaar 2015 met bijna 7% toegenomen tot een volume van ruim 13,3 miljard kg. De groei vond met name in de helft van het jaar plaats.

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in juni 2011 gemiddeld uit op 34,63. Dit is een stijging van 13,2% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Augustus 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat als gevolg van het begin 2018 ingevoerde fosfaatrechtenstelsel al anderhalf jaar een dalende lijn zien. In juli kromp het volume met 1,5%, het

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JULI De berekende voorschotprijzen komen in juli gemiddeld uit op 35,58. Dit is een stijging van 11.1% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar (+ 3,55).

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN Instituut voor de nationale rekeningen ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN PRIJZENOBSERVATORIUM Meer informatie: FOD Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MEI MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in mei gemiddeld uit op 33,59. Dit is een stijging van 15,9% ten opzichte van dezelfde maand vorig

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in februari 2011 gemiddeld uit op 33,59. Dit is een stijging van 18,5 % ten opzichte van

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie