KIJKWIJZER voor de leerlingen bij tentoonstelling Roofkunst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KIJKWIJZER voor de leerlingen bij tentoonstelling Roofkunst"

Transcriptie

1 1 KIJKWIJZER voor de leerlingen bij tentoonstelling Roofkunst Deze kijkwijzer is van: Groepje: School: Klas:.. Datum:... Inleiding Stel je voor dat een schilderij dat bij jou thuis in de kamer hangt opeens is verdwenen!? Dat overkwam veel Joodse gezinnen in de Tweede Wereldoorlog. De Joodse mensen zelf werden in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi s vervolgd. En veel van hun kostbare spullen en schilderijen werden geroofd of onder dwang verkocht. Ongeveer 60 schilderijen die toen zijn verdwenen, zijn nu te zien op de tentoonstelling Roofkunst. Tentoonstelling Roofkunst Elk schilderij op de tentoonstelling heeft een eigen verhaal. Zeven van deze schilderijen en de verhalen daarachter gaan jullie zelf ontdekken. De schilderijen hebben verschillende onderwerpen. Je ontdekt wat genrestukken, landschappen, portretten en stillevens zijn, en je leert waaraan je ze kunt herkennen. Wat is Roofkunst Roofkunst is kunst die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi s is verzameld. Adolf Hitler, de leider van de Nazi s, had een grote verzameling kunstwerken. Hij liet die kopen of roven voor een museum dat hij wilde laten bouwen: het Führermuseum. Ook Hermann Goering, een belangrijke man naast Hitler, was een enthousiaste kunstverzamelaar die een eigen kunstcollectie opbouwde. Dit waren meestal werken van Joodse families of van Joodse kunsthandelaren. Soms verkochten Joden zelf hun schilderijen om met dat geld te kunnen vluchten voor de Nazi s of om onder te kunnen duiken. Veel eigenaren van deze kunstwerken zijn na de oorlog niet meer teruggekomen. Er is onderzoek gedaan naar de herkomst van de geroofde kunstwerken door familie en nabestaanden op te sporen. Herkomst gezocht 1997 De speurtocht naar de onbekende eigenaren van deze roofkunst is 20 jaar geleden begonnen. Sindsdien zijn veel werken teruggegeven aan de eigenaren en erfgenamen. Zo zijn de schilderijen van de Joodse kunsthandelaar Goudstikker terug gekomen bij zijn erfgenamen. Maar nog niet van alle kunstwerken zijn de erfgenamen gevonden. Er wordt nog steeds gezocht. Zodat teruggegeven kan worden, wat tijdens de oorlog onder dwang is verkocht of geroofd. Kijkwijzer Met deze kijkwijzer ontdek je niet alleen meer over de afbeelding op het schilderij, maar ook over de geschiedenis van het schilderij en het fenomeen Roofkunst. De schilderijen hebben veel meegemaakt en aan jou de taak om deze verhalen zelf te ontdekken. Met deze KIJKWIJZER word je al KIJKEND WIJZER.

2 2 FAMILIEPORTRET Kunstenaar: Abraham van den Tempel Titel: Albertine Agnes, Prinses van Oranje, met haar drie kinderen (van links naar rechts): Amalia, Prinses van Oranje, Hendrik Casimir II, Prins van Oranje en Wilhelmina Sophia, Prinses van Oranje Jaartal: 1668 Locatie: Fries Museum Leeuwarden In de zomer van 1940 is dit schilderij aangekocht voor het grote Führermuseum dat Hitler bij zijn geboorteplaats Linz (Oostenrijk) wilde bouwen. Hij liet kunstexperts de kunstwerken aankopen. Hitler had grote belangstelling voor kunst. Hij heeft zelf ook geschilderd maar werd tot zijn teleurstelling niet aangenomen op de kunstacademie. Het was een droom van Hitler om een eigen museum te hebben. KIJKVRAGEN 1. Wat valt je op aan de kleding en de haardracht van deze familie? 2. Waaraan kan je zien dat deze familie koninklijk is? 3. Waarom zou het jongste kind bloot zijn afgebeeld? 4. Wat heeft het jongste kind in de hand en wat zou dit betekenen? JOUW MENING 1. Wat vind je van het idee dat dit schilderij van een Nederlandse prinses met haar kinderen tijdens de oorlog naar het museum van Hitler zou gaan?

3 3 2. INTERIEUR Kunstenaar: Nicolaes Maes Titel: De Luistervink Jaartal: 1657 Locatie: Dordrechts Museum Net als schilderijnummer 1 van deze kijkwijzer is ook dit schilderij in 1940 aangekocht voor het grote Führermuseum, dat Hitler bij zijn geboorteplaats Linz wilde laten bouwen. Hitler liet door kunstexperts de kunstwerken aankopen. Zelf had hij veel belangstelling voor kunst. Hij heeft zelf ook geschilderd maar werd tot zijn teleurstelling niet aangenomen op de kunstacademie. Hitler s droom was een eigen museum en daarom liet hij deze schilderijen aankopen. In de 17 e eeuw werden veel schilderijen gemaakt van de binnenkant van huizen, bijvoorbeeld van een kamer of een hal. We noemen dit interieurschilderijen. Ook schilderijen van een dagelijkse situatie, bijvoorbeeld in een keuken, een woonkamer of op de markt, waren gewild in die tijd. Deze noemen we genrestukken. Dit schilderij is een combinatie van deze twee populaire onderwerpen. KIJKVRAGEN 1. Hoeveel mensen zie je in dit huis? Welke objecten zie je rechts op de voorgrond? 2. Tel eens hoeveel deuren je in dit schilderij ziet? 3. Het schilderij is vrij donker, toch zie je op verschillende plaatsen licht in het schilderij. Kun je drie plaatsen noemen waar het licht binnen komt? 4. Wat gebeurt er volgens jou in dit interieur? Waarom denk je dat dit schilderij De Luistervink heet?

4 4 JOUW MENING 1. Waarom denk je dat Hitler dit schilderij graag in zijn museum wilde hebben?

5 5 3. BIJBELVERHAAL Kunstenaar: Ferdinand Bol Titel: De engel Gods verschijnt aan Gideon Jaartal: 1641 Locatie: Museum Catharijne Convent Utrecht De Joodse kunsthandelaar Bachstitz uit Oostenrijk was al sinds 1920 actief in de kunsthandel. Hij verkocht dit schilderij in 1940 voor het Führermuseum in Linz. Na 1946 kwam het werk terecht bij de Stichting Nederlands Kunstbezit. In 1950 schrijft mevrouw Bachstitz aan deze stichting dat haar man de kunstvoorwerpen tijdens de oorlog onder dwang moest verkopen. Maar de commissie die later de Roofkunst onderzocht vond dat Mevrouw Bachtstitz voor dit schilderij onvoldoende bewijs had geleverd. Voor andere schilderijen was wel genoeg bewijs dat er onder dwang was verkocht en die kon zij wel terug krijgen. Dit schilderij hangt nu in het museum Catharijne Convent in Utrecht. KIJKVRAGEN 1. Kun je iets vertellen over de gezichtsuitdrukking van deze twee personen? 2. Ze zijn ook heel verschillend afgebeeld, noem een paar verschillen die je ziet. 3. Op dit schilderij zien we een verhaal dat in de Bijbel wordt verteld over het volk Israël en Gideon de leider van dit volk. Het land wordt al jaren beroofd en geplunderd door de vijand. In dit schilderij staat Gideon oog in oog met een engel. Wat denk je dat deze engel bij Gideon komt doen?

6 6

7 7 JOUW MENING 1. Dit schilderij behoort tot de collectie van museum Catharijne Convent Utrecht. Hoe denk je dat het na de oorlog daar terecht gekomen is? 2. Wat vind je ervan dat mevrouw Bachstitz dit schilderij niet terug kon krijgen?

8 8 4. STADSGEZICHT Kunstenaar: Daniel Vosmaer Titel: Gezicht op Delft met een fantasieloggia Jaartal: 1663 Locatie: Museum Prinsenhof Delft Toen de Duitsers in mei 1940, Nederland binnen vielen, vluchtte de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker met zijn vrouw en kind. Zijn grote kunsthandel met al zijn schilderijen moest hij achterlaten. Op de boot waarop zij vluchtten, gingen vanwege de bombardementen van de Duitsers alle lichten uit. Daardoor viel de kunsthandelaar in een ruim van het schip. Dit overleefde hij niet. Zijn kunsthandel werd, zoals dat vaak ging met gevluchte Joodse eigenaren, overgenomen door de Duitser Alois Miedl die bijna alles aan de hoge Nazi Goering verkocht. Gezicht op Delft met een fantasieloggia kwam bij de erfgenamen terug en is daarna door het museum Prinsenhof aangekocht. KIJKVRAGEN 1. De kunstenaar neemt ons mee naar de stad Delft. Waar stond de kunstenaar toen hij dit schilderij maakte? 2. Wat voor gebouwen zie je op de achtergrond? 3. Wat valt je op aan de vloer op de voorgrond? JOUW MENING 1. Waarom denk jij dat de winkels van de kunsthandelaren die gevlucht zijn, door de Duitsers werden overgenomen?

9 9 5. STILLEVEN Kunstenaar: Bartolomeo Bettera Titel: Stilleven met muziekinstrumenten, astrolabe, globe en kandelaar Jaartal: rond 1670 Locatie: Depot Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Rijswijk Dit werk verdween via de kunsthandel naar Duitsland, het is dus niet geroofd. Wél had de regering het handelen met Duitsland verboden, het gaat dus om illegale verkoop. Het werk komt uit de collectie van kunsthandelaar Paech. Deze kunsthandelaar kreeg in 1939 de Nederlandse nationaliteit. Paech kocht veel schilderijen in Belgie en verkocht ze daarna door naar Duitsland. Na de oorlog is Paech veroordeeld voor deze kunsthandel tijdens de oorlog. In heeft hij zijn straf uitgezeten. Daarna werd hij opnieuw kunsthandelaar. KIJKVRAGEN 1. Welke muziekinstrumenten herken je op dit schilderij? 2. Welke voorwerpen zie je nog meer? 3. Wat denk je dat de bedoeling is van het gordijn bovenin het schilderij? 4. Muziekinstrumenten zijn bedoeld om muziek te maken. Dat is niet bepaald stil. Toch noemen we zo n soort schilderij met een groepje (levenloze) voorwerpen die bij elkaar horen een stilleven. Waarom denk je dat de kunstenaar deze voorwerpen zo bij elkaar heeft geschilderd?

10 10 JOUW MENING 1. Was de verkoop van dit schilderij volgens jou wél of niet juist? Licht je antwoord toe.

11 11 6. LANDSCHAP Kunstenaar: Pierre-Antoine Patel II Titel: Landschap met klassieke ruïnes Jaartal:1695 Locatie: Depot Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Rijswijk of nietmuseale instelling Alle Joden moesten hun kostbaarheden inleveren bij de Duitse roofbank Lippmann, Rosenthal & Co. te Amsterdam. Martin Heidemann, de Joodse eigenaar die uit Polen kwam, moest dit schilderij gedwongen inleveren. Op de achterkant van de lijst stond op een Pools etiket: 'Fabriek voor vergulde lijsten, beeldhouwwerken en andere kerkelijke werken, Wladyslaw Twardo. Dit etiket heeft ervoor gezorgd dat Martin Heidemann na de oorlog weer als eigenaar gevonden werd. KIJKVRAGEN 1. In welk seizoen denk je dat dit landschap is afgebeeld? En waaraan zie je dat? 2. Hoeveel mensen zie je in dit landschap? Wat zijn ze aan het doen? 3. Wat voor gevoel/ stemming roept dit landschap bij je op? Zou het een echt of een fantasie landschap zijn? En waarom? JOUW MENING 1. Het etiket achterop de lijst van het schilderij was belangrijk voor het terugvinden van de eigenaar. Wat had jij gedaan als je dit etiket ontdekt had?

12 12 7. LANDSCHAP Kunstenaar: Jacob Gerritz. Cuyp ( ) Titel: Herderin in een landschap Jaartal: 1627 Locatie: Dordrechts Museum Dit schilderij was van Nederlandse Joden en is tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal in Duitse handen gekomen. De directeur van het Dordts museum, meneer Schoon, vertelt dat het museum dit schilderij in 2002 voor veel geld heeft gekocht via een Duitse handelaar. Het paste in onze collectie Dordtse schilderkunst en was een welkome aanvulling op het werk van Jacob Cuyp, de vader van Albert Cuyp. Dat deze kunst besmet zou kunnen zijn, daar hadden we géén idee van. Tijdens de restauratie werd op de achterkant een etiket met een nummer van de Duitse Liro-bank gevonden. Dit is de bank waar Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hun waardevolle spullen moesten inleveren. Zodra we erachter kwamen dat het schilderij besmet was, hebben we meteen contact opgenomen met de nabestaanden van de eigenaar. Het doek was in de Tweede Wereldoorlog geroofd van de Almelose textielfabrikant Jacques Hedeman en is doorverkocht. Na emotionele gesprekken met de erfgenamen over de oorlog, is dit schilderij toch eigendom van het Dordts museum gebleven. Want de erfgenamen vonden het belangrijk dat het schilderij voor het publiek te zien zou zijn. KIJKVRAGEN 1. Hoeveel mensen zie je in dit schilderij? En wat zie je nog meer? 2. Wat heeft de vrouw in haar hand? 3. Heb je een idee wat de vrouw doet en wat het kind doet?

13 13 JOUW MENING 1. In de beschrijving lees je dat dit schilderij besmet is. Wat wordt daarmee bedoeld? 2. Wat vind je van de reactie van de erfgenamen?

14 14 2 EXTRA VRAGEN VOOR ALS ER NOG TIJD OVER IS 1. In welke 5 schilderijen vind je deze details terug? (zet het nummer van het schilderij onder de detailfoto) 2. Wat is jouw / jullie lievelingsschilderij op deze tentoonstelling en waarom? Met dank aan Marianne Wilts en Josien in t Hof voor tekst en advies

Educatief project voor leerlingen van groep 7, 8 bij

Educatief project voor leerlingen van groep 7, 8 bij 1 Educatief project voor leerlingen van groep 7, 8 bij Tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II Bergkerk Deventer, van 12 mei tot en met 27 augustus 2017 Speciale entreeprijs tentoonstelling

Nadere informatie

Roofkunst voor, tijdens en na WO II

Roofkunst voor, tijdens en na WO II Roofkunst voor, tijdens en na WO II Deze zomer organiseert de Ter Borch Stichting in Deventer een grote tentoonstelling over roofkunst. De expositie vertelt over joodse kunsthandelaars en particulieren

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Het Raadsel van Nijmegen. Programma / Programmanummer Cultuur / 1071

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Het Raadsel van Nijmegen. Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Het Raadsel van Nijmegen Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Naar aanleiding van een claim van een Joodse

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Aanbevelingen resititutie kunstwerken van kunsthandelaren

Aanbevelingen resititutie kunstwerken van kunsthandelaren Aanbevelingen resititutie kunstwerken van kunsthandelaren Aanbeveling 1 1. De commissie adviseert om bij het teruggavebeleid ten aanzien van de kunsthandel dezelfde uitgangspunten te hanteren die in de

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R L E S B R I E F B O V E N B O U W B A S I S O N D E R W I J S Op de weg van Liesel Aussen L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R Op deze foto zie je

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14 1/14 Werkblad 1 Oorlog en vrede Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648 Nederland was in de 17de eeuw vaak in oorlog met verschillende landen. De langste

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017 Nieuwsbrief 1 / 2 6 februari 2017 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Kunst Muziek (1) Muziek (2) Excursie Spreekavond / rapporten Kleding Letterherhaling Gezond eten TAAL THUIS opdrachten Speelgoedmiddag!

Nadere informatie

De apostel Paulus tekening van Jan Toorop en Museum Het Valkhof. Symposium Herkomst Helder Centraal Museum Utrecht Maandag 6 september 2010

De apostel Paulus tekening van Jan Toorop en Museum Het Valkhof. Symposium Herkomst Helder Centraal Museum Utrecht Maandag 6 september 2010 De apostel Paulus tekening van Jan Toorop en Symposium Herkomst Helder Centraal Museum Utrecht Maandag 6 september 2010 De apostel Paulus tekening van Jan Toorop en Claim Russell Advocaten namens de erven

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Joods erfgoed En blijf ons verhaal van die onvoorstelbare plundering vertellen, schrijft Avraham Roet. 8 februari 2019 Hang geroofde kunst op

Joods erfgoed En blijf ons verhaal van die onvoorstelbare plundering vertellen, schrijft Avraham Roet. 8 februari 2019 Hang geroofde kunst op AiA Art News-service 8 februari 2019 Hang geroofde kunst op Joods erfgoed En blijf ons verhaal van die onvoorstelbare plundering vertellen, schrijft Avraham Roet. Illustratie Anne Caesar van Wieren Is

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Groeten uit Opatów! Hallo!

Groeten uit Opatów! Hallo! Groeten uit Opatów! De joodse school Pools schoolorkest Mijn broertjes, een vriendinnetje en ik Hallo! Dit ben ik op de foto met mijn jongere broertjes en een vriendinnetje. Ik heet Mayer Kirshenblatt,

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Suggesties voor de groepsopdracht om de geschiedenis van het Humberghuis en zijn bewoners te ontdekken.

Suggesties voor de groepsopdracht om de geschiedenis van het Humberghuis en zijn bewoners te ontdekken. Suggesties voor de groepsopdracht om de geschiedenis van het Humberghuis en zijn bewoners te ontdekken. Groep 1: De geschiedenis van het huis 2. Werk een korte presentatie uit over het onderwerp De geschiedenis

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61308 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Leydse Weelde. Marie de Brimeu - B

Leydse Weelde. Marie de Brimeu - B Leydse Weelde Marie de Brimeu - B Welkom in Museum Boerhaave. Je gaat de tentoonstelling Leydse Weelde Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw bekijken. Met groene ontdekkingen worden natuurlijk planten

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Geef om. Museum Belvédère

Geef om. Museum Belvédère Geef om Museum Belvédère 1 Geef om Museum Belvédère In Museum Belvédère vindt u het beste van de Friese moderne schilderkunst. Ruim 300 topstukken van noordelijke kunstenaars en hun geestverwanten uit

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Vlucht uit Sint-Petersburg

Vlucht uit Sint-Petersburg Marian Hoefnagel Vlucht uit Sint-Petersburg VEERTIEN De tijd van je leven Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 107. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE LEERKRACHT BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE LEERKRACHT BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS Welkom in Odapark Even de korte geschiedenis van het park. Het gebied waarin Odapark ligt, heette voorheen Reyndersbos en werd in de volksmond Notarisberg genoemd. Eind 19e eeuw werd het aangekocht door

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0

3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0 3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0 Door: Lieke Hammink Niveau: bovenbouw havo/vwo Vak: ckv Deze les laat je kijken naar werk van Kehinde Wiley. Uiteraard is er aandacht voor de thematiek waar Wiley zich

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

BEGELEIDINGSCOMMISSIE HERKOMST GEZOCHT SLOTAANBEVELINGEN. december 2004

BEGELEIDINGSCOMMISSIE HERKOMST GEZOCHT SLOTAANBEVELINGEN. december 2004 BEGELEIDINGSCOMMISSIE HERKOMST GEZOCHT SLOTAANBEVELINGEN december 2004 1 Inleiding Ter uitvoering van de opdracht de regering te adviseren over het te voeren beleid met betrekking tot restitutie van na

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Rapport herkomstonderzoek Koninklijke Verzamelingen. Maart 2015

Rapport herkomstonderzoek Koninklijke Verzamelingen. Maart 2015 Rapport herkomstonderzoek Koninklijke Verzamelingen Maart 2015 Samenvatting Eind 2013 kondigde het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau onder voorzitterschap van

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

2: Opdrachten: Tijdens de lessen ga je bezig met opdrachten. Alle gemaakte opdrachten komen in jouw kunstdossier.

2: Opdrachten: Tijdens de lessen ga je bezig met opdrachten. Alle gemaakte opdrachten komen in jouw kunstdossier. voorkant2 Wat is CKV CKV staat voor Culturele en Kunstzinnige Vorming. Bij het vak CKV maak je kennis met verschillende kunst- en cultuurvormen. Je krijgt CKV alleen in het 3e leerjaar. CKV is één lesuur

Nadere informatie

Bonnefantenmuseum Speurtocht

Bonnefantenmuseum Speurtocht Bonnefantenmuseum Speurtocht Van de vrouwen en hun mannen Op heel veel schilderijen op de afdeling oude kunst staan vrouwen: zo hebben we een hele zaal vol met Maria s en verschillende Eva s in de collectie

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10 - Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting door D. 823 woorden 18 juni 2013 6,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling DE BESPIEGELING Burgerlijke

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

Instructie voor leerkracht

Instructie voor leerkracht Instructie voor leerkracht Bij deze PPT hoort achtergrondinformatie. Dit vindt u ook op deze site. In het document: Informatie voor leerkrachten Print het uit. Dan heeft u de info bij de hand, tijdens

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl speurtocht basisonderwijs gr.7/8 2014 tekst: MaritaVerlaan tekeningen:roel Mulder Loop naar de eerste verdieping van het

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Museumles leerlingen NAAM:

Museumles leerlingen NAAM: Museumles leerlingen NAAM: Welkom in het Allard Pierson Museum! Je gaat opdrachten maken op de tentoonstelling van DWDD Pop-Up Museum 2 op de tweede verdieping van het museum. Houd rekening met andere

Nadere informatie

doekaart: Het MuseuM (afspraken)

doekaart: Het MuseuM (afspraken) doekaart: Het MuseuM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels staan beelden. De kostbare kunstwerken

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

cradle2cradlecafé RONDJE DORDT 10 mei 2016

cradle2cradlecafé RONDJE DORDT 10 mei 2016 RONDJE DORDT 10 mei 2016 INHOUD Dank! Stadswandeling Patiënten perspectief Schaal Herkenning Eenheid Verhalen DANK! STADS- WANDELING STADS- WANDELING STADS- WANDELING cradle2cradlecafé STADSWANDELING En

Nadere informatie

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Dit boekje is van: De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Ik heb het museum bezocht met: Een reis door de tijd Hallo! Wij zijn Caroline en Maurice en we hebben een passie voor Belgische moderne kunst.

Nadere informatie

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Klee en Cobra. Het begint als kind Lesbrief - voor de leerkracht Naar het museum! Herhaal voor het bezoek aan het Cobra Museum wat in deel 1 van Opnieuw

Nadere informatie

Lancelot Volders. RKDimages

Lancelot Volders. RKDimages RKDimages Lancelot Volders Portret van Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726) met haar dochter Henriette Casimira van Nassau-Dietz (1696-1738), 1696-1697 Veenklooster (Kollumerland en Nieuwkruisland),

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Mijn Verhaal van Brabant

Mijn Verhaal van Brabant Groep 8: In het museum, voorwerp 1 Museumtas nummer 1 met daarin: 1. Een vergiet 2. Lucifersdoosje 3. Een stuk hout 1. Laat de leerlingen van groep 4 de gatenpot bekijken. 2. Stel de vraag: Waarvoor werd

Nadere informatie

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk door een scholier 1193 woorden 8 februari 2005 4 15 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens Verwachtingen van de expositie Opbouw van de

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE. PO groep 7-8 en VO klas 1-2. Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden

KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE. PO groep 7-8 en VO klas 1-2. Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE PO groep 7-8 en VO klas 1-2 Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden 2 INHOUD INHOUD 3 PLATTEGROND 4 1. KLEIN SCHAVERNEK 14 (GEVELSTEEN TREKSCHUIT): 6 Michiel de Ruyter

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Nummer Toegang: 665 Plaatsingslijst van het archief van museum het prinsenhof,

Nummer Toegang: 665 Plaatsingslijst van het archief van museum het prinsenhof, Nummer Toegang: 665 Plaatsingslijst van het archief van museum het prinsenhof, 1934-1990 Archief Delft 665 Museum Het Prinsenhof 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5

Nadere informatie

Johan Bernard Scheffer

Johan Bernard Scheffer RKDimages Johan Bernard Scheffer Portret van Gerrit van der Pot (1732-1807) met een portretminiatuur van Maria Catharina Pelerin (1773-1799), ca. 1800-1807 Amsterdam,, inv./cat.nr. SK-A-4151 + Leaflet

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

1. REALISME? CENTRAAL MUSEUM KIJKWIJZER IV DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs

1. REALISME? CENTRAAL MUSEUM KIJKWIJZER IV DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel beginnen bij opdracht 1 en een deel bij opdracht 3. Opdracht 8 is de sluitopdracht, die zou iedereen als laatste moeten maken. Weten waar

Nadere informatie