TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands"

Transcriptie

1 VAK: Nederlands Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg je samen één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen apart cijfer. Leesvaardigheid (tekstbegrip en samenvatten) neemt een belangrijke plaats in het programma in, omdat tijdens het eindexamen vooral deze vaardigheid wordt getoetst. Alle onderdelen van het PTA worden getoetst tijdens het schoolexamen. We oefenen bij Nederlands ook een aantal deelvaardigheden zoals argumenteren, formuleren, spellen, ict en documenteren. Dit ter ondersteuning van de hoofdvaardigheden: schrijven, spreken en lezen. Schrijven De schrijfvaardigheid wordt getoetst aan de hand van o.a. het schrijven van een brief, een beschouwing en een artikel. Spelling, niet onbelangrijk bij schrijven, wordt in klas vier en vijf ook nog getoetst. In de zesde zou je dit onderdeel geheel moeten beheersen. Een schrijfopdracht wordt beoordeeld op inhoud, vorm, opbouw, stijl en spelling. Spreken Per leerjaar zijn er één à twee momenten waarbij je spreekvaardigheid wordt getoetst. Gelet wordt dan op de inhoud, maar ook op de vorm, hoe je spreekt. Bovendien wordt meegewogen hoe je de ict bij je spreekopdracht gebruikt. Bij dit onderdeel valt te denken aan een presentatie, een betoog of een debat. Het is mogelijk dat het spreken wordt gecombineerd met literatuur. Je houdt dan bijvoorbeeld een presentatie over een gelezen boek. Lezen Je las het al: leesvaardigheid is heel belangrijk voor het eindexamen. Daarom toetsen we dit in de vierde en vijfde klas twee keer en in de zesde één keer. Bij tekstbegrip krijg je een tekst te lezen, meestal een beschouwing of een betoog, waarover vragen worden gesteld over o.a. inhoud, opbouw, verbanden en argumentatie. Bij samenvatten dien je een tekst drastisch in woorden terug te brengen, waarbij je alleen de relevante elementen overhoudt. Die moeten in een lopend stuk tekst worden verwerkt. Literatuur Literatuur maakt natuurlijk ook deel uit van het vak Nederlands. Voor dit onderdeel moet je ten eerste 12 boeken lezen, elk jaar vier. Deze boeken moeten literaire kwaliteit hebben en oorspronkelijk geschreven zijn in het Nederlands. Er bestaan diverse lijsten waaruit je in overleg met je docent kunt kiezen. Per gelezen boek verzamel je informatie die terechtkomt in je fictiedossier, dat aan het eind van klas 4 en 5 als handelingsdeel geldt. Ook hou je een presentatie over en schrijf je een recensie van een gelezen boek. Ten tweede houden we ons ook bezig met literatuurtheorie en geschiedenis. Hier krijg je toetsen over.

2 Het onderdeel literatuur wordt in de zesde klas afgesloten met een mondeling tentamen. Dit is een goed gesprek dat je hebt met je docent over je gelezen boeken. Hierbij spelen ook elementen uit de literatuurtheorie en geschiedenis een rol.

3 VAK: Engels Voor het vak Engels in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - schrijfvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - 4 vwo/5vwo De vier vaardigheden komen in de methode Of Course aan de orde. Per periode wordt er 1 Unit getoetst. Per periode wordt er ook een Cito voortgangstoets (leesvaardigheid) afgenomen en opgenomen in het periodecijfer. Daarnaast is er een literatuurprogramma. Deze 5 onderdelen worden getoetst en het gemiddelde bepaalt het overgangscijfer. Toetsing Gedurende dit schooljaar krijg je: vier toetsen voor lees- en schrijfvaardigheid. ( inclusief 4 cito voortgangstoetsen) twee toetsen voor kijk- en luistervaardigheid meerdere toetsen gespreksvaardigheid een toets literatuur Lees-en schrijfvaardigheid De lees- en schrijfvaardigheid toetsen bevatten ook de onderdelen grammatica en idioom. Per periode wordt er één Unit van de methode Of Course getoetst. Daarnaast wordt er ook een Cito voortgangstoets (leesvaardigheid) afgenomen. Deze vormt mede per periode het periodecijfer. De lees-en schrijfvaardigheid toetsen( inclusief de cito voortgangstoetsen) kunnen niet worden herkanst. Kijk-luistervaardigheid De twee kijk- en luistervaardigheid toetsen tellen mee voor het eindrapport en kunnen niet worden herkanst. Gespreksvaardigheid en literatuur Er moeten twee romans gelezen worden. Deze worden mondeling/schriftelijk getoetst. De docent kan daarnaast kiezen voor een computeropdracht in de vorm van een web-assigment en/of een literatuur project. Verder wordt gespreksvaardigheid gedurende het jaar getoetst. Gespreksvaardigheid en literatuur kunnen niet worden herkanst.

4 6 vwo In 6 vwo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld aan de hand van de methode Of Course. Gedurende het jaar worden ook grammatica, idioom en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van deze toetsen is het cijfer voor het 5 e schoolonderzoek. Voor het onderdeel schrijfvaardigheid zal een essay geschreven moeten worden. De twee gemaakte kijk-en luistervaardigheid toetsen tellen mee voor het schoolexamen. Gespreksvaardigheid en literatuur kunnen niet herkanst worden.

5 VAK: maatschappijleer Het vak maatschappijleer wordt in de vijfde klas vwo gegeven. Het eindcijfer van de vijfde klas is tevens het schoolexamencijfer en is onderdeel van het combinatiecijfer vwo. Er worden vier domeinen behandeld te weten: - rechtsstaat - parlementaire democratie - multiculturele samenleving - verzorgingsstaat toetsing De vier domeinen worden getoetst middels een schriftelijke toets en een praktische opdracht. De weging van de toetsen vind je in de tabel. Herkansing Alle schriftelijke toetsen zijn herkansbaar behalve de laatste schriftelijke toets. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

6 Toelichting PTA VWO VAK: lichamelijke opvoeding Per periode komen er diverse praktijkonderdelen aan de orde. Er zijn verplichte onderdelen (V) en keuzeonderdelen (K), welke beoordeeld worden met een onvoldoende (o), voldoende (v) of een goed (g). De leerlingen maken hun keuzes middels een invulformulier kenbaar in het begin van het schooljaar. Zij volgen het programma aan de hand van de gemaakte keuzes. De lessen bestaan zowel uit actief zelfstandig sporten als het regelen (organiseren van activiteiten), begeleiden (coachen, fluiten) en beoordelen van elkaar.

7 Toelichting PTA VWO VAK: culturele kunstzinnige vorming Het vak CKV wordt twee perioden gevolgd in 4 atheneum en twee perioden in 5 atheneum. Alle opdrachten en activiteiten dienen, om bevordering mogelijk te maken, voldoende of goed te worden afgerond in beide schooljaren. Het vak CKV houdt in het ervaren van culturele activiteiten op het gebied van verschillende disciplines. Deze activiteiten worden verwerkt in een verslag en aangevuld met opdrachten. Alle verslagen, opdrachten en overig materiaal worden bewaard in een map. Zo wordt een persoonlijk kunstdossier opgebouwd. Disciplines: Beeldende kunst Film Toneel Architectuur Toegepaste kunst Wereldliteratuur Dans Muziek Iedere atheneum leerling onderneemt zelfstandig 8 culturele activiteiten. 4 activiteiten worden afgerond in 4 atheneum en de overige 4 in 5 atheneum. Voor het uitvoeren van deze activiteiten wordt door de overheid een cultuurkaart verstrekt, die de leerlingen naar verwachting half november ontvangen. De school behoudt zich het recht voor (een deel van) het verstrekte geld te gebruiken voor gezamenlijke culturele activiteiten.

8 VAK: Frans Voor het vak Frans in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - schrijfvaardigheid 4e en 5e klas De nadruk bij het leren van Frans in 4 vwo ligt op het verder ontwikkelen van de vier vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Franse literatuur toetsing Gedurende het schooljaar krijg je: drie* toetsen voor leesvaardigheid. drie* toetsen voor schrijfvaardigheid drie* toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid In het schooljaar maak je voor literatuur een schriftelijke toets. Gedurende het schooljaar worden ook grammatica, idioom, gespreksvaardigheid en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het C9 cijfer in het PTA. * de twee best gemaakte toetsen tellen mee voor het eindrapport. 6e klas In 6 vwo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. Gedurende het schooljaar worden ook grammatica, idioom en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het SO5 cijfer in het PTA. de toets schrijfvaardigheid is herkansbaar.

9 VAK: Duits Voor het vak Duits in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - schrijfvaardigheid 4e klas De nadruk bij het leren van Duits in 4 vwo ligt op het verder ontwikkelen van de vier vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Duitse literatuur toetsing Gedurende dit schooljaar krijg je: drie* toetsen voor leesvaardigheid. drie* toetsen voor schrijfvaardigheid drie* toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid In het schooljaar houd je voor Literatuur een presentatie en lees je twee werken uit de (jeugd)literatuur. Het schooljaar wordt afgesloten met een toets gespreksvaardigheid. Gedurende het schooljaar worden ook grammatica, idioom, gespreksvaardigheid en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het C9 cijfer in het PTA. * de twee best gemaakte toetsen tellen mee voor het eindrapport. 5e klas De vier vaardigheden worden verder ontwikkeld. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Duitse literatuur. toetsing Gedurende dit schooljaar krijg je: drie* toetsen voor leesvaardigheid. drie* toetsen voor schrijfvaardigheid drie* toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid In het schooljaar houd je voor Literatuur een presentatie en lees je twee werken uit de (jeugd)literatuur. Dit kunnen ook gedichten zijn.

10 6e klas In 6 vwo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. Gedurende het jaar worden ook leesvaardigheid, grammatica en idioom getoetst. Het gemiddelde van deze toetsen is SO 5. In het schooljaar houd je voor literatuur een presentatie over gelezen werken uit een periode in de Duitse literatuurgeschiedenis. Dit kunnen ook gedichten zijn. De toets schrijfvaardigheid is herkansbaar.

11 VAK: Spaans Voor het vak Spaans in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - schrijfvaardigheid 4e en 5e klas De nadruk bij het leren van Spaans in 4 vwo ligt op het verder ontwikkelen van de vier vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Spaanse literatuur toetsing Gedurende dit schooljaar krijg je: drie* toetsen voor leesvaardigheid. twee toetsen voor schrijfvaardigheid drie* toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid In het schooljaar maak je voor literatuur een schriftelijke toets. Gedurende het schooljaar worden ook grammatica, idioom, gespreksvaardigheid en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het C9 cijfer in het PTA. * de twee best gemaakte toetsen tellen mee voor het eindrapport. Voor schrijfvaardigheid is de tweede toets herkansbaar. 6e klas In 6 vwo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. Gedurende het jaar worden ook grammatica en idioom getoetst. Het gemiddelde van deze toetsen is SO 5. de toets schrijfvaardigheid is herkansbaar.

12 VAK: geschiedenis Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Historisch besef Domein B: Oriëntatiekennis Domein C: Thema s Domein D: Geschiedenis van de rechtsstaat en van de parlementaire democratie Domein E: Oriëntatie op studie en beroep Het schoolexamen omvat domein A,C en D. dat wil zeggen: de vaardigheden van het domein Historisch besef, een aantal door de school gekozen thema s en het verplichte thema geschiedenis van de rechtsstaat en de parlementaire democratie. Het centraal examen omvat domein A en B. dat wil zeggen: de vaardigheden van het domein historisch besef en de kennis van het domein oriëntatiekennis. 4e klas Het onderwerp voor de praktische opdracht wordt nog nader bepaald. 5 e klas De thema s die in 4,5 en 6 vwo worden behandeld worden door de docent nader toegelicht. 6 e klas Met ingang van 2015 gaat het nieuwe geschiedenisexamen afgenomen worden. Vanaf dit jaar zal domein B geëxamineerd worden. Onderstaande historische contexten worden behandeld (gedurende drie jaar, vanaf 4 vwo) - De Republiek - Verlichting en revoluties - Duitsland - De Koude Oorlog

13 VAK: aardrijkskunde Het eindexamenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Geografische benadering en geografisch onderzoek Domein B: Wereld Domein C: Aarde Domein D: Zuid-Oost Azië Domein E : Leefomgeving Het schoolexamen heeft betrekking op de domeinen A2 t/m E2. Het centraal eindexamen heeft betrekking op de domeinen A1 t/m E1. De kandidaat moet kennis en vaardigheden toepassen bij opdrachten over gebieden die in het examenprogramma zijn omschreven: B1 t/m E1 en bij opdrachten die niet noodzakelijkerwijs in het onderwijs aan de orde zijn geweest: domein B, C en E toetsing Bij het vak aardrijkskunde werken we met schriftelijke toetsen. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. Naast schriftelijke toetsen (en kleine schriftelijke werkjes) wordt er zowel in 4 als in 5 atheneum een praktische opdracht gemaakt over een aardrijkskundig onderwerp dat niet in het examen voorkomt. Alle schriftelijke toetsen die voor het vak aardrijkskunde worden gemaakt zijn herkansbaar. 4 e klas Er worden twee boekjes behandeld: Wereld: Arm en Rijk Aarde: Klimaatvraagstukken Er wordt tijdens de daltonlessen in kleine groepjes gewerkt aan een praktische opdracht over Zuidoost Azië, actueel. 5 e klas Er worden twee boekjes behandeld: Aarde: Systeem aarde Wereld:Globalisering Er wordt in o.a. daltonlessen gewerkt aan de praktische opdracht: een eigen onderzoek uit de leefomgeving; een lokaal of regionaal vraagstuk en de aardrijkskunde Olympiade. 6 e klas Er worden twee boekjes behandeld: Leefomgeving: Wonen in Nederland Zuid-Oost Azië: in beeld Daarnaast vindt er herhaling plaats, als voorbereiding op het centraal examen In periode vier vindt er examentraining plaats

14 VAK: maatschappijwetenschappen In de nieuwe tweede fase ( vanaf augustus 2007) wordt onderscheid gemaakt tussen maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Maatschappijleer is een vak in het gemeenschappelijk deel,dat dus op het rooster van elke leerling in de bovenbouw van havo en vwo staat; Maatschappijwetenschappen is een vak dat gekozen kan worden in het profiel Cultuur en Maatschappij of het vrije deel. toetsing De domeinen die getoetst worden in leerjaar 4 en 5 zullen rouleren: het ene jaar Mens en werk en Multiculturele samenleving, het volgend jaar Massamedia en Ontwikkelingssamenwerking. Gedurende de drie leerjaren zal er veel aandacht zijn voor domein A: vaardigheden. Denk hierbij aan uit bronnenmateriaal bruikbare gegevens selecteren en informatie over een concreet maatschappelijk vraagstuk vanuit gegeven of zelf geformuleerde vragen verwerken en daaruit beredeneerde conclusies trekken. Ook zullen we aandacht besteden aan de actualiteiten.

15 Toelichting PTA VWO VAK: wiskunde A Het examenprogramma bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Vaardigheden Domein Bg: Functies en grafieken Domein Cg: Discrete analyse Domein Eg: Combinatoriek en kansrekening Domein Ba: Differentiaalrekening met toepassingen Domein Fa: Statistiek en kansrekening Domein G: Keuzeonderwerpen Op het centraal examen wordt een deel van deze domeinen getoetst en op het schoolexamen worden alle domeinen getoetst. De onderwerpen van het centraal examen kunnen per jaar verschillen. toetsing Naast de schriftelijke toetsen (en eventueel kleine schriftelijke werkjes) wordt er tijd besteed aan het maken van een praktische opdracht. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. In de voorexamenklas wordt in de proefwerkweek een toets gegeven over de leerstof van het hele jaar. Voor de weging van de toetsen, zie tabel. Alle schriftelijke toetsen voor wiskunde zijn herkansbaar behalve de eindtoetsen. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

16 Toelichting PTA VWO VAK: wiskunde C Het examenprogramma bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Vaardigheden Domein Bg: Functies en grafieken Domein Cg: Discrete analyse Domein Eg: Combinatoriek en kansrekening Domein Ea: Grafen en matrices Domein Fa: Statistiek en kansrekening Domein G: Keuzeonderwerpen Op het centraal examen wordt een deel van deze domeinen getoetst en op het schoolexamen worden alle domeinen getoetst. De onderwerpen van het centraal examen kunnen per jaar verschillen. toetsing Naast de schriftelijke toetsen (en eventueel kleine schriftelijke werkjes) wordt er tijd besteed aan het maken van een praktische opdracht. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. In de voorexamenklas wordt in de proefwerkweek een toets gegeven over de leerstof van het hele jaar. Voor de weging van de toetsen, zie tabel. Alle schriftelijke toetsen voor wiskunde zijn herkansbaar behalve de eindtoetsen. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

17 Toelichting PTA VWO VAK: wiskunde B Het examenprogramma bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Vaardigheden Domein Bg: Functies en grafieken Domein Cg: Discrete analyse Domein Bb: Differentiaal- en integraalrekening Domein Db: Goniometrische functies Domein Gb: Voortgezette meetkunde Domein F: Keuzeonderwerpen Op het centraal examen wordt een deel van deze domeinen getoetst en op het schoolexamen worden alle domeinen getoetst. De onderwerpen van het centraal examen kunnen per jaar verschillen. toetsing Naast de schriftelijke toetsen (en eventueel kleine schriftelijke werkjes) wordt er tijd besteed aan het maken van een praktische opdracht. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. In de voorexamenklas wordt in de proefwerkweek een toets gegeven over de leerstof van het hele jaar. Voor de weging van de toetsen, zie tabel. Alle schriftelijke toetsen voor wiskunde zijn herkansbaar behalve de eindtoetsen. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

18 VAK: wiskunde D VAK: wiskunde D In het vak wiskunde D kan alleen examen worden gedaan als een leerling ook examen aflegt in wiskunde B. De lessen worden gegeven op de Hogeschool Inholland in samenwerking met Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Leerlingen van alle Alkmaarse scholen met een VWO-afdeling vormen samen een klas die door docenten van de hogeschool, studenten van de lerarenopleiding en eigen docenten worden begeleid. Het programma voor de vierde klas en vijfde klas is onderverdeeld in vijf blokken van 6 weken en wordt telkens afgesloten met een toets of een opdracht. In de zesde klas worden nog drie blokken van 6 weken aangeboden. Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen ziet het programma er voorlopig als volgt uit: 4e klas: Blok 1 : Complexe Getallen I Blok 2 : Statistiek en Kansrekening Blok 3 : Getaltheorie Blok 4 : Lineaire Algebra I Blok 5 : Discrete Dynamische Modellen De toetsen/opdrachten tellen allen even zwaar mee voor het eindcijfer vierde klas. 5e klas: Blok 1 : Complexe Getallen II Blok 2 : Kansrekening en Toetsen van Hypothesen Blok 3 : Ruimtemeetkunde Blok 4 : Lineaire Algebra II Blok 5 : Analytische Meetkunde De toetsen/opdrachten tellen allen even zwaar mee voor het eindcijfer vijfde klas. 6e klas: Blok 1 : Krommen Blok 2 : Continue Dynamische Modellen Blok 3 : Getaltheorie II en Cryptografie De toetsen/opdrachten tellen allen even zwaar mee voor het eindcijfer zesde klas. Aan het eind van elke klas kan alleen het jaarresultaat worden herkanst. Dit kan alleen als het jaarresultaat lager is dan 5,5. Bij deze wordt één proefwerk of opdracht met resultaat kleiner dan 5,5 opnieuw uitgevoerd, ter keuze van de leerling. Echter het laatste proefwerk (of opdracht) in klas 4 en het laatste proefwerk (of opdracht) in klas 5 zijn hiervan

19 uitgesloten. Hierbij geldt het hoogste resultaat. In klas 4 en in klas 5 moet de zijn uitgevoerd voor het eindrapport, daarna is geen meer mogelijk van het betreffende jaarresultaat. In klas 6 moet de zijn uitgevoerd voordat de definitieve schoolonderzoekcijfers moeten worden ingeleverd. Het uiteindelijke jaarresultaat na eventuele bepaalt het cijfer voor het eindrapport.

20 Toelichting PTA VWO VAK: natuurkunde Natuurkunde is op het VWO een verplicht vak voor leerlingen die een NT-profiel hebben gekozen. In het NG-profiel is het een keuzevak. Naast klassikale instructie wordt er veel zelfstandig, of in tweetallen, gewerkt, met name bij de practica en de computeropdrachten. De theorie wordt over het algemeen schriftelijk getoetst en van de practica/computeropdrachten wordt door de leerlingen een practicumbundel bijgehouden die per hoofdstuk wordt beoordeeld. In zowel 4, 5 als 6VWO is het gewicht van de schriftelijke toetsen samen 80% van het schoolexamencijfer. De overige 20% komt voor rekening van de practica/internetopdrachten. Het afgerond gemiddelde van het 4 e, 5 e en 6 e klas cijfer (op één decimaal) vormt het schoolexamencijfer dat vervolgens voor 50% meetelt in het eindcijfer. De andere 50% wordt bepaald door het centraal examen. De leerstof wordt behandeld aan de hand van de methode Newton. 4e klas In 4VWO komen grofweg de volgende onderwerpen aan bod: elektriciteit, licht, mechanica, warmteleer en fysische informatica (boek VWO 1 Newton). De leerstof wordt per hoofdstuk getoetst, behalve de hoofstukken1en 2 en, later in het jaar, de hoofdstukken 5 en 6. De momenten van toetsing en tijdsduur zijn terug te vinden in het toetsrooster; toetsstof en gewicht staan in het PTA vermeld. 5e klas In 5VWO wordt de stof van 4VWO verder uitgebreid en verdiept met de onderwerpen deeltjesfysica, ioniserende straling, elektromagnetisme, energie, trillingen en golven. De toetsen gaan in het algemeen over twee hoofdstukken. Momenten en tijdsduur van toetsing zijn terug te vinden in het toetsrooster, de bijbehorende toetsstof en gewicht staan vermeld in het PTA. 6e klas In 6VWO vindt er een verdere verdieping en uitbreiding van de 4e en 5e klas stof plaats. Daarnaast zal er veel stof (zelfstandig) herhaald moeten worden voor het centraal examen. Al deze herhalingsstof zal nogmaals getoetst worden in de 6e klas. Voor toetsstof en gewicht van de verschillende toetsen kan weer naar het PTA worden verwezen, moment en tijdsduur zijn te vinden in het toetsrooster.

21 Toelichting PTA VWO VAK: scheikunde Bij het vak scheikunde wordt de structuur van stoffen behandeld met behulp van de theorie over atomen, ionen en moleculen. Zouten, organische verbindingen, reactiesnelheid, evenwichten, zuur-base reacties, ph berekeningen en reactie-energie komen in 4 vwo aan de orde. Tevens wordt al een begin gemaakt met het rekenen met atomen. In 5 vwo wordt het rekenen uitgediept en volgt uitleg over redoxreacties, stereochemie, analytische technieken en een uitbreiding van de koolstofchemie. In 6 vwo worden o.a. berekeningen aan zwakke zuren en basen, buffers, chemische industrie en polymeerchemie behandeld. toetsing Bij het vak scheikunde wordt gewerkt met schriftelijke toetsen en practica die meetellen voor het schoolexamen. In alle leerjaren doen de leerlingen practicum. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen en practica staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor scheikunde zijn herkansbaar behalve de toetsen in de vierde periode. Practica zijn niet herkansbaar.

22 Toelichting PTA VWO VAK: biologie Op het vwo worden voor het vak biologie in de 4 e klas de onderstaande onderwerpen behandeld. Thema 1: Inleiding in de biologie, gaat onder andere over celbouw, het doen van onderzoek en het verband tussen vorm en functie bij organismen. Thema 2: Voortplanting en ontwikkeling, geeft informatie over de menselijke seksualiteit, zwangerschap en geboorte, met uitstapjes naar andere diersoorten. Thema 3: Genetica, behandelt de manier waarop erfelijke eigenschappen worden doorgegeven van ouders naar nakomelingen. Thema 4: DNA, leert je hoe erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in de cel en hoe de mens tegenwoordig erfelijke eigenschappen kan veranderen. Thema 5: Homeostase, laat zien op welke manieren de omstandigheden in je lichaam ongeveer constant worden gehouden. Thema 6: Gedrag, beantwoordt vragen zoals welk doel heeft gedrag, hoe wordt het veroorzaakt, hoe kan je het bestuderen? In klas 5 en 6 vwo worden de volgende onderwerpen behandeld: ordening, evolutie, energie, planten, ecologie, mens en milieu, stofwisseling, voeding en vertering, transport, gaswisseling en uitscheiding, impulsgeleiding en bescherming. toetsing Bij het vak biologie wordt gewerkt met schriftelijke toetsen en practica die meetellen voor het schoolexamen. De toetsen in klas 4 gaan over één thema. De toetsen in klas 5 vwo gaan over één of twee thema s en de toetsen in 6 vwo gaan over vijf, zes of zeven thema s. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. Tijdens de reguliere en dalton lessen worden practica gedaan. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen en practica staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor biologie zijn herkansbaar behalve de toetsen in de vierde periode en de eerste twee toetsen in 6 vwo. Practica zijn niet herkansbaar.

23 VAK: economie Voor het vak economie in 4 vwo worden de onderstaande lesbrieven behandeld: - reconomie - levensloop - arbeidsmarkt In 5 vwo worden de onderstaande lesbrieven behandeld: - kleding - mobiliteit - monetaire zaken In 6 vwo worden de onderstaande lesbrieven behandeld: - economische crisis - wereld economie toetsing In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor economie zijn herkansbaar behalve de toetsen in de proefwerkweek. In de vierde en vijfde klas worden klaslokaalexperimenten uitgevoerd, deze experimenten zijn verplicht voor alle leerlingen.

24 VAK: management & organisatie Voor het vak management & organisatie worden de onderstaande domeinen behandeld: - stichting en vereniging - eenmanszaak deel 1 - eenmanszaak deel 2 - de naamloze vennootschap - de industrie - marketing - organisatie en personeel De domeinen stichting en vereniging, eenmanszaak, de industrie en de naamloze vennootschap worden op het centraal examen getoetst. De domeinen organisatie en personeel en marketing komen alleen aan bod in het schoolexamen. toetsing Naast schriftelijke toetsen is er in de vierde klas ook een praktische opdracht voor het vak management & organisatie. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen en de praktische opdracht staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor management en organisatie zijn herkansbaar behalve de toetsen in de proefwerkweek. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

25 VAK: Informatica Het vak informatica bestaat uitsluitend uit een schoolexamen en heeft geen centraal eindexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Informatica in perspectief Domein B: Basisbegrippen en vaardigheden Domein C: Systemen en hun structurering Domein D: Toepassingen in samenhang Meer informatie hierover kan je vinden op bij de links Handreiking informatica 2007 havo/vwo 2007 en Examenprogramma havo/vwo. Toetsing Toetsing bestaat uit theoretische toetsen en praktijkopdrachten met soms een mondelinge toets ernaast. Het cijfer bestaat elk jaar uit minimaal 50% praktijkgedeelte. We gebruiken geen boeken, maar jullie krijgen toegang tot de online methode Bovendien zullen we af en toe gebruik maken van andere bronnen met lesmateriaal, bijvoorbeeld de door de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde e-klassen. Informatica is een snel veranderend vakgebied. Onderwerpen zijn daarom ook onder voorbehoud. 4e klas In het schooljaar behandelen we o.a. informatieverwerkende systemen, elementaire bewerkingen, hardware, programmeren, databases, html en css, programmeren en geschiedenis van de computer. 5e klas In het schooljaar behandelen we o.a. informatiemodellering, programmeren, mens-machine interactie, php/sql, computercriminaliteit en cryptografie. 6 e klas In het schooljaar behandelen we o.a. software engineering, artificiële intelligentie, de computer die je begrijpt en communicatie en netwerken. Voor het vak informatica is er geen Centraal Schriftelijk Eindexamen.

26 VAK: drama & kunst (algemeen) Bij samenstelling van het cijfer van de praktische opdrachten wordt beoordeeld op de volgende punten: - inzet bij de praktijklessen - samenwerking - vooruitgang op acteergebied - opvoering van praktische opdrachten - gemaakte huiswerkopdrachten Bij de theorielessen wordt, naast de (eindexamen)onderwerpen, ingegaan op de domeinen vaardigheden en invalshoeken voor reflectie die van belang zijn bij het beschouwen van kunst in het algemeen. 4e klas Theorie 1. Algemene kunstgeschiedenis tot de 20ste eeuw 2. Hofcultuur 16 e en 17 e eeuw 3. Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw deel1 Praktijk Voorbeelden van praktische opdrachten zijn: - een zelfgemaakte solo - een gespeelde toneeltekst - een presentatie gemaakt met de hele groep 5e klas Theorie 1. Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw deel2 2. Massacultuur vanaf 1950 Praktijk Eindexamenstuk ontwikkelen en uitvoeren 6e klas Theorie 1. Cultuur van de kerk in de elfde tot en met veertiende eeuw 2. Cultuur van romantiek en realisme in de 19 e eeuw Het centraal examen Het centraal examen bestaat enkel uit theorie en bevat de volgende domeinen: Domein A vaardigheden, domein B invalshoeken voor reflectie en domein C onderwerpen. De CEVO wijst ieder jaar uit domein C vier onderwerpen aan voor het vwo-examen. Deze zijn voor 2015: Onderwerp 1: Cultuur van de kerk in de 11de tot en met 14de eeuw Onderwerp 2: Cultuur van romantiek en realisme in de 19 de eeuw Onderwerp 3: Cultuur van het moderne in de 1ste helft van de twintigste eeuw Onderwerp 4: Massacultuur vanaf 1950

27 VAK: tekenen Het vak tekenen is een keuzevak en wordt in de vierde en vijfde klas gegeven. Je maakt opdrachten en je werkt verschillende thema s uit. Wat doen we? Er wordt voortgebouwd op de ervaringen die in de onderbouw zijn opgedaan. In de onderbouw werkte je min of meer zelfstandig aan opdrachten met duidelijke gegeven instructies. Nu zijn de opdrachten complexer en minder gebonden. De omgang met materialen heeft ook een wat experimenteler karakter. Er wordt natuurlijk niet alleen getekend (potlood, houtskool, pastelkrijt, oliepastel), ook geschilderd. M.n. bij de uitwerking van een thema wordt een grote inbreng van jou zelf verwacht. De keuzes die je maakt, maak je niet alleen inzichtelijk door je schetsen, studies en werkstukken, je kunt ze ook uitleggen (mondeling/schriftelijk). Binnen de opdrachten is er ook voldoende mogelijkheid om deze op je eigen wijze te maken, passend bij je eigen creatieve mogelijkheden. In het vijfde jaar wordt nog meer eigen inbreng van de leerling verwacht. Je verwerkt o.a. op thematische wijze (oriënteren, beeldend onderzoeken, vaststellen onderwerp, uitvoeren werkstuk en analyse van je eigen werk) een zelfgekozen thema. Toetsing Per periode krijgt de leerling een cijfer voor het gemaakte werk. (= praktijk) Hieraan gekoppeld een reflectief deel. (= theorie). In dit cijfer zit ook voorbereiding en huiswerk verwerkt De weging van praktijk en theorie staat in de tabel. Dit verschilt per periode, afhankelijk van het aantal te volgens lessen per periode. Herkansing Praktijk en theorie zijn niet herkansbaar omdat ze onlosmakelijk zijn verbonden met elkaar.

28 Toelichting PTA VWO VAK: oriëntatie op studie en beroepskeuze Het vak oriëntatie op studie- en beroepskeuze is bedoeld om leerlingen te helpen bij het maken van een goede keuze straks na het behalen van het diploma. Hiervoor zijn de leerlingen verplicht een aantal activiteiten te doen om het vak met een voldoende te kunnen afsluiten. In de examenklas moet O.S.B. vóór het eind van periode 3 afgerond zijn!

29 Toelichting PTA VWO VAK: algemene natuurwetenschappen Het vak ANW gaat over natuurwetenschappelijke kennis en reflectie op natuurwetenschappelijke kennis en is een verplicht vak voor het VWO in alle profielen in het gemeenschappelijk deel. ANW wordt geëxamineerd met een schoolexamen. Het eindcijfer ANW vormt samen met de eindcijfers voor Maatschappijleer en het profielwerkstuk een combinatiecijfer dat meedoet in de uitslagregeling voor VWO. Hierbij geldt dat geen van de drie cijfers die het combinatiecijfer vormen lager mag zijn dan een 4. 4e klas ANW wordt in de vierde klas afgerond. De stof is opgedeeld in 5 verschillende domeinen welke worden behandeld aan de hand van de methode ANW Actief. Door middel van twee schriftelijke toetsen wordt deze stof geëxamineerd. Om aan te sluiten bij de actualiteit is het onderdeel actuele natuurwetenschappen toegevoegd. Dit onderdeel, dat een grote inbreng van leerlingen vereist, bevat zowel theorie als praktische opdrachten. De theorie wordt ook weer schriftelijk getoetst. De drie schriftelijke toetsen bepalen 60% van het eindcijfer voor ANW. De overige 40% komt voort uit praktisch werk.

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Voor de duidelijkheid: het vak Nederlands bestaat uit twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuur. Voor deze twee onderdelen samen krijg je één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg je samen één

Nadere informatie

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Voor de duidelijkheid: het vak Nederlands bestaat uit twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuur. Voor deze twee onderdelen samen krijg je één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Voor de duidelijkheid: het vak Nederlands bestaat uit twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuur. Voor deze twee onderdelen samen krijg je één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg je samen één

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: NEDERLANDS

TOELICHTING PTA VWO VAK: NEDERLANDS 2018-2021 VAK: NEDERLANDS Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg

Nadere informatie

Een schrijfopdracht wordt vooral beoordeeld op inhoud, opbouw, stijl en spelling.

Een schrijfopdracht wordt vooral beoordeeld op inhoud, opbouw, stijl en spelling. VAK: Nederlands VAK: NEDERLANDS Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen,

Nadere informatie

Verklaring afkortingen van de soort toets: ST = Schriftelijke Toets MT = Mondelinge Toets PO = Praktische Opdracht

Verklaring afkortingen van de soort toets: ST = Schriftelijke Toets MT = Mondelinge Toets PO = Praktische Opdracht vak: maatschappijwetenschappen HAVO Klas: 4 havo Massamedia C1 ST 15% ja Massamedia C2 PO 10% nee Massamedia C3 ST 20% ja Massamedia C4 PO 10% nee Werk C5 ST 15% ja Werk C6 PO 5% nee Multiculturele samenwerking

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2017-2018 5 HAVO HAVO cohort 2016-2018 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA6. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA6. Bertrand Russell College Schooljaar - 2015 2016 BA6 Bertrand Russell College Studie:BA6 Vak: Nederlands Moment: per 2 Weegfactor: 1 Tijdsduur:100 min Leerstof: Literatuurgeschiedenis tot Romantiek P501 cijfer Moment: per 3 Weegfactor:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BH5. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BH5. Bertrand Russell College Schooljaar - 2015 2016 BH5 Bertrand Russell College Studie:BH5 Vak: Nederlands P401 cijfer Moment: per 2/3 Weegfactor: 1 Tijdsduur:25 min Leerstof: Presentatie met discussie in de les in groepjes van 2

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA4. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA4. Bertrand Russell College Schooljaar - 2015 2016 BA4 Bertrand Russell College Studie:BA4 Vak: Nederlands Moment: per 4 Weegfactor: 1 Tijdsduur:100 min Leerstof: Literatuurgeschiedenis: 16e, 17e en 18e eeuw P501 cijfer Moment: per

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BA5. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BA5. Bertrand Russell College Schoolja - 2016 BA5 Bertrand Russell College StudieBA5 Vak: Nederlands Moment: per 4 Weegfactor: 1 Tijdsduur:100 min Leerstof: Literatuurgeschiedenis 16e, 17e en 18e eeuw P501 cijfer Moment: per 2 Weegfactor:

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VWO 4, 5 en Versie september 2018

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VWO 4, 5 en Versie september 2018 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING, 5 en 6 2018-2021 Versie september 2018 PTA VWO aardrijkskunde 2018-2021 Leerjaar Onderwerp Soort Afname Duur (min.) Weegfac tor Herkansbaar week B1 Samenhang en verscheidenheid

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BH4. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BH4. Bertrand Russell College Schoolja - 2016 BH4 Bertrand Russell College StudieBH4 Vak: Nederlands P401 cijfer Moment: per 2/3 Weegfactor: 1 Tijdsduur:25 min Leerstof: Mondelinge vaardigheden P402 cijfer Moment: per 4 Weegfactor:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 6 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2014-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUTING 2010 Afdeling: havo 5. duur in minuten 2. voorwaarden voor deelname

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUTING 2010 Afdeling: havo 5. duur in minuten 2. voorwaarden voor deelname Vak: Aardrijkskunde 26 omein E: Leefomgeving Wonen in Nederland S 100 Stof W27 afgesloten 10 27 28 omein : Gebieden Indonesië actueel S 100 Stof W afgesloten 20 29 1 Vak: Biologie 26 27 Schoolexamen over

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Aardrijkskunde Afdeling: Havo 5 26 omein E: Leefomgeving Wonen in Nederland S 100 Stof W27 afgesloten 10 27 28 omein : Gebieden Indonesië actueel S 100 Stof W afgesloten 20 29 1 Vak: Biologie Afdeling:

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE 671 1 Ste Geb. in de V.S S 100 1 j 1 6.5 672 2 Middellandse- Zeegebied atlas S 100 2 j 2 6.5 landschapszones 673 0 Leefomgeving P.O P/S 1 n 674 3

Nadere informatie

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2009. Versie november 2010

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2009. Versie november 2010 STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2009 Versie november 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Aardrijkskunde... 2 Biologie... 3 Culturele en Kunstzinnige Vorming... 4 Duitse taal en literatuur... 5 Economie... 6

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2016-2017 5 HAVO HAVO cohort 2015-2016 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 05-06 Inhoudsopgave Voorwoord blz. Aardrijkskunde blz. 4 Biologie blz. 5 CKV blz. 6 Duits blz. 7 Economie blz. 8 Engels blz. 9 Frans blz. 0 Geschiedenis blz. Maatschappijleer

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING e FASE VWO 05-08 Editie September 07 () Errata voor 07-8 Betreft: Gr, Ne, Du, En, WA, WB, bezem WA, bezem WB, SK en Bi VAK Grieks 4 VWO 05-06 IV Handelingsdeel: B,

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde AK VW0 6 AARDRIJKSKUNDE T4 60 Wonen in Nederland T5 60 Systeem Aarde 6 ja T6 60 Globalisering 6 ja SE = (T1+T2+T3+T4+PO+T5+T6)/20 BI BIOLOGIE V4: Cellen (basisstof 9); V4: Genetica; V4: Evolutie (basisstof

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Cohort Berlage 5 Havo

Programma van toetsing en afsluiting Cohort Berlage 5 Havo Cohort 2017-2019 Berlage 5 Havo Verklaring van de afkortingen en omschrijvingen: Weging: VT T305 Voortgangstoets met weging voor de overgang (305 is voorbeeld nummer) VT S301 SE-toets met weging voor de

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst.

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. AK AARDRIJKSKUNDE T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. 1 en 2 T6 60 Systeem Aarde T7 60 Wonen in Nederland Berekening cijfer (T1+T2+T3+T4+T5+T6+T7)/20 BI BIOLOGIE T6 60 Havo 5 A: Thema 1 Stofwisseling

Nadere informatie

4 HAVO 5 HAVO periode 1 periode 2 periode 3 periode 1 periode 2 periode 3 SE 1 SE 2 SE 3. Duur in minuten Weging 30% 35% 35%

4 HAVO 5 HAVO periode 1 periode 2 periode 3 periode 1 periode 2 periode 3 SE 1 SE 2 SE 3. Duur in minuten Weging 30% 35% 35% Cohort 06-08 Havo 5 examenjaar 08 Vak: Aardrijkskunde 4 5 SE SE SE Duur in minuten 00 00 0% 5% 5% SE VSG van 4: Systeem Aarde, Arm en Rijk, (Over)leven in Europa SE Systeem Aarde, Arm en Rijk SE Indonesië

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum6. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum6. d Oultremontcollege Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Atheneum6 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs PO1 Wijze van toetsing: Levensvisiewerkstuk OF naar keuze Ethisch Analyse

Nadere informatie

PTA 4 HAVO. Schooljaar

PTA 4 HAVO. Schooljaar PTA 4 HAVO Schooljaar 2016-2017 Nederlandse taal en literatuur 401 Spelling en stijlfiguren T 1 1 402 Zakelijk schrijven PO 1 2 403 Literatuurgeschiedenis T 2 2 404 Betoog/ beschouwing PO 1 3 405 Begrijpend

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum5. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum5. d Oultremontcollege Programma van ing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Atheneum5 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs PO1 Wijze van toetsing: Levensvisiewerkstuk OF naar keuze Ethisch Analyse Model

Nadere informatie

Domein de Aarde Hoofdstuk 1 (inclusief daltontaken) Domein de Aarde Hoofdstukken 1 en 2 (inclusief daltontaken)

Domein de Aarde Hoofdstuk 1 (inclusief daltontaken) Domein de Aarde Hoofdstukken 1 en 2 (inclusief daltontaken) Vak: Aardrijkskunde Leerjaar: ATHENEUM-5 MARKENHAGE Periode Toetsvorm/duur Inhoud ATH-4 S1 S2 S3 S4 S5 5% 5% 5% 5% 5% Al afgerond 1 Schriftelijk: open vragen (90 minuten) S6 2 Schriftelijk: open vragen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar Atheneum 6. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar Atheneum 6. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 2018-2019 Atheneum 6 Chr. College Groevenbeek Godsdienst 4SE 401 Christendom van 0 tot nu S 3 4SE 50 min 5SE 501 Thema binnen de Islam S 3 5SE 50 min 5SE 502 Wegen van overgave (Islam) P 4 5SE

Nadere informatie

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2011. versie oktober 2011

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2011. versie oktober 2011 STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2011 versie oktober 2011 Inhoudsopgave Aardrijkskunde... 3 Biologie... 4 Culturele en Kunstzinnige Vorming... 5 Duitse taal en literatuur... 6 Economie... 7 Engelse taal en literatuur...

Nadere informatie

algemene natuurwetenschappen Weging Deeltoets biologie Weging Deeltoets

algemene natuurwetenschappen Weging Deeltoets biologie Weging Deeltoets aardrijkskunde Vak Toetscode Toetsomschrijving Rap ED ak 51t01 pw wonen in Nederland H1 en H2 2 0 51t02 SE Arm en Rijk + Klimaatvraagstukken 2 2 Ja 52t01 pw Zuidoost Azie 2 0 52t02 SE Wonen in Nederland

Nadere informatie

PTA vwo. PTA vwo schooljaar

PTA vwo. PTA vwo schooljaar klas. inhoud/domein weging vwo 2016-2019 aardrijkskunde 0.0 vwo 2016-2019 aardrijkskunde 0. algemeen vwo 2016-2019 aardrijkskunde 1. to to1 16/17 4.4 Domein Aarde en Leefomgeving; H2 en 4 Buitenland 4

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Nederlands HAVO 4. stofomschrijving. Referentieonderdeel en niveau: spreken en lezen 3F

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Nederlands HAVO 4. stofomschrijving. Referentieonderdeel en niveau: spreken en lezen 3F Programma van Toetsing en Afsluiting 08-09 Vak: Nederlands HAVO 4 4tt mt -5 min per duo presenteren en literatuur - Leerlingen houden een duopresentatie over een literair werk (boek ) 5 n Referentieonderdeel

Nadere informatie

PTA. Niveau VWO Leerjaar 5. Herk ansbaar. vakdocent aanwezig

PTA. Niveau VWO Leerjaar 5. Herk ansbaar. vakdocent aanwezig Nederlands 1 Leesvaardigheid en argumentatieve vaardigheden 44 30/10 t/m 05/11 180 Theorieloka 1 Examenvaardigheden en woordenschat 90 Theorieloka 2 Schrijven en spelling 3 15/01 t/m 21/01 180 Theorieloka

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE wf. 571 1 De wereld: Atlas S 100 2 j 1 6.5 globalisering 572 2 De aarde: Atlas S 100 2 j 2 6.5 573 3 exogene en endogene processen Gebieden: Atlas

Nadere informatie

Avicenna College. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 401 ATH 6

Avicenna College. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 401 ATH 6 Avicenna College Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 401 ATH 6 Profielwerkstuk (PWS) Leerjaar havo 5 en vwo 6 Het profielwerkstuk (PWS) is een verplicht onderdeel van je eindexamen.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LYCEUM ELST 6 VWO ONDERDEEL B VAKSPECIFIEKE DEEL

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LYCEUM ELST 6 VWO ONDERDEEL B VAKSPECIFIEKE DEEL PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LYCEUM ELST 6 VWO 2018-2019 ONDERDEEL B VAKSPECIFIEKE DEEL Op de volgende pagina s staan de vak pta s. De gebruikte afkortingen en codes staan hieronder uitgelegd.

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016 B HAVO 5. Solyvius College, locatie Haarlemmermeer Lyceum BdC

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016 B HAVO 5. Solyvius College, locatie Haarlemmermeer Lyceum BdC Schooljaar - 16 B HAVO 5 Solyvius College, locatie Haarlemmermeer Lyceum BdC Vak:Nederlands en tm SE 1 min Mondeling 40 11 boeken + gedichtenbundel + literatuurtheorie tm SE 2 5 havo 1 lesuur Mondeling

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2 E FASE VWO 206-209 Editie september 208 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, Spaans, aardrijkskunde, wiskunde A en C, natuurkunde, economie, M&O

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING het versnelde programma

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING het versnelde programma PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING het versnelde programma atheneum 6 Picasso Lyceum Paletsingel 38c 2718 NT ZOETERMEER 079-3471700 Nederlandse taal en literatuur Voor leerlingen van atheneum 6 is Nederlandse

Nadere informatie

PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE EXAMENJAAR 2009 Periode Toetsvorm/duur Inhoud Gewicht schoolexamen

PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE EXAMENJAAR 2009 Periode Toetsvorm/duur Inhoud Gewicht schoolexamen PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE 1 schriftelijk (S1) 40 minuten schriftelijk (S2) 40 minuten Module 6 Transport en infrastructuur 1 tot en met 7 9 tot en met 11 Toetsweek 1

Nadere informatie

HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 6 VWO CURSUS

HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 6 VWO CURSUS HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 6 VWO CURSUS 2012-2013 PTA aardrijkskunde 6 vwo cursus 2012-2013 vak aardrijkskunde methode de Geo v6-ak-t1 Systeem aarde hoodstuk 3 en 4 ten n10

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar Atheneum 6. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar Atheneum 6. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 2017-2018 Atheneum 6 Chr. College Groevenbeek Godsdienst 4SE 401 Wegen van navolging (Christendom) 3 4SE 50 min 5SE 501 Thema binnen Islam S 3 5SE 50 min 5SE 502 Wegen van overgave (Islam) P

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA6. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA6. Bertrand Russell College Schooljaar 2015-2016 BA6 Bertrand Russell College Vak:Nederlands en per 2 100 min Literatuurgeschiedenis tot Romantiek P501 per 3 25 min Praktische opdracht Poëzie P502 per 3 25 min Praktische opdracht

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 203 T 6002 15 Spelling en werkwoordspelling. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 EN 5 (locatie Dieren) Versie september 2018

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 EN 5 (locatie Dieren) Versie september 2018 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING EN 5 (locatie Dieren) 2018-2020 Versie september 2018 PTA HAVO aardrijkskunde 2018-2020 Leerjaar Onderwerp B1 Gebieden op de grens van arm en rijk Schriftelijk P1 100

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 208-209 Cohort 208-202 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Voorwoord.. 2 PTA per vak.. 3 Regeling voor doubleurs.. 9 Versneld PTA VWO 4 208-209 vastgesteld september 208

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, ,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, ,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE 671 1 Ste Geb. in de V.S S 100 1 j 1 6.5 672 2 Middellandse- Zeegebied atlas S 100 2 j 2 6.5 landschapszones 673 0 Leefomgeving P.O P/S 1 n 674 3

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. atheneum 6

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. atheneum 6 Schooljaar 2015-2016 atheneum 6 Vak: Nederlandse taal en literatuur SE klas 5SE klas 5 35 6pta 01 DT01: Leesvaardigheid & Spelling T toetsweek 1 90 min. 10 6pta 02 DT02: Schrijfvaardigheid T toetsweek

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 206-207 Cohort 206-209 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... INTRODUCTIE... 2 PTA PER VAK... Versneld PTA VWO 4 206 vastgesteld september 206 Introductie In

Nadere informatie

havo - vwo Maassluis locatie Kastanjedal PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016

havo - vwo Maassluis locatie Kastanjedal PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016 PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016 opleiding havo havo methode Syllabus en stencils uit Nieuw Nederlands (NN) vak Nederlandse taal en letterkunde toetscode leerstofomschrijving soort wijze weging duur

Nadere informatie

PTA 4 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1

PTA 4 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1 PTA 4 HAVO Schooljaar 2018-2019 Cohort 2018-2020 Pagina 1 Nederlandse taal en literatuur 401 Spelling en stijlfiguren en beeldspraak þ T schriftelijk 1 1 402 Literatuurgeschiedenis þ T schriftelijk 2 2

Nadere informatie

PTA - VWO

PTA - VWO - VWO 5 2018-2019 Nederlands Engels Frans Wiskunde A Wiskunde B Wiskunde D Rekenen Biologie Nederlands Natuurkunde Scheikunde Aardrijkskunde Economie Geschiedenis Maatschappijleer Maatschappij Wetenschappen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Vwo Lj. 6. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Vwo Lj. 6. Heerbeeck College Schooljaar 208-209 Vwo Lj. 6 Heerbeeck College Beste leerling van vwo leerjaar 6 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 208-209. Dit programma is een overzicht

Nadere informatie

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 06-07 Inhoudsopgave Voorwoord blz. Aardrijkskunde blz. Biologie blz. 5 CKV blz. 6 Duits blz. 7 Economie blz. 8 Engels blz. 9 Frans blz. 0 Geschiedenis blz. Maatschappijleer

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BH5. Bertrand Russell college

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BH5. Bertrand Russell college Schooljaar 2017-2018 BH5 Bertrand Russell college Vak:Nederlands en P401 per 2/3 25 min Praktische opdracht Nee Debat P402 per 4 100 min Praktische opdracht Nee Poëzie: tijdschrift + kennistoets per 1

Nadere informatie

Aardrijkskunde VWO 4. periode 1. Periode 1. Periode 2. Periode 3. berekening cijfer (V1 + V2 + V3 + V4 ) : 4

Aardrijkskunde VWO 4. periode 1. Periode 1. Periode 2. Periode 3. berekening cijfer (V1 + V2 + V3 + V4 ) : 4 Ak Aardrijkskunde Toetsweek V 60 Arm en Rijk Toetsweek V 60 Arm en Rijk Toetsweek 3 V3 Klimaatvraagstukken, film maken Periode Periode periode Toetsweek V 60 Z.O. Azie, actueel (V + V + V3 + V ) : Cohort

Nadere informatie

PTA 5 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1

PTA 5 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1 PTA 5 HAVO Schooljaar 2018-2019 Cohort 2017-2019 Pagina 1 Nederlandse taal en literatuur 401 Spelling en stijlfiguren en beeldspraak þ T schriftelijk 2 1 402 Zakelijk schrijven PO 1 2 403 Literatuurgeschiedenis

Nadere informatie

HAVO / aardrijkskunde

HAVO / aardrijkskunde HAVO 2016-2018 / aardrijkskunde 5 13 55 to0 1 Dit is het eindcijfer behaald in het 4e leerjaar nee Cijfer1-10 14 55 to09 17 Wonen in Nederland H1 en H2: De rivieren in Nederland ja Cijfer1-10 15 TT hd04

Nadere informatie

Vestiging: Montessori Lyceum Flevo

Vestiging: Montessori Lyceum Flevo 010216 VWO 20142017 / aardrijkskunde 4 V4SE1 ED Wereld 1 (H1) S 90 N 10 V4SE3 ED Wereld 1 (H2) + Aarde 1 (H3 + H4) S 90 J 10 V4PO1 ED Onderzoek eigen leefomgeving N 10 5 V5SE1 ED Wereld 2 (H9 + selectie

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Spelling en werkwoordspelling. 202 T 5002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 203 T 5003 15 Literatuurgeschiedenis. 204 T 5004 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College 2018/2019 VWO Koning Willem II College Vak: Nederlandse taal en literatuur 5201 SE brief 1 Schriftelijk Schoolexamen 5301 mondelinge presentatie literatuur 1 Mondeling Schoolexamen 6201 SE Letterkunde

Nadere informatie

Toets Week Stofomschrijving Wijze Duur Weging. V41 TW1 Proefvertaling S 90 4x. V42 TW2 Proefvertaling S 90 4x

Toets Week Stofomschrijving Wijze Duur Weging. V41 TW1 Proefvertaling S 90 4x. V42 TW2 Proefvertaling S 90 4x Grieks Pallas 2 V41 TW1 Proefvertaling 90 4x V42 TW2 Proefvertaling 90 4x V43 TW3 Literatuurtentamen gelezen stof en proefvertaling 90 4x V44 TW4 Literatuurtentamen gelezen stof en proefvertaling 90 4x

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

vwo 6e leerjaar in klas 13

vwo 6e leerjaar in klas 13 Vrije School voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 vwo 6e leerjaar in klas 13 Rudolf Steiner College Vak:Nederlands en Mondelinge opdracht

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Gymnasium5. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Gymnasium5. d Oultremontcollege Programma van ing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Gymnasium5 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs PO1 Wijze van toetsing: Levensvisiewerkstuk OF naar keuze Ethisch Analyse

Nadere informatie

PTA VWO 5. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 5. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 5 Versneld programma 208-209 Cohort 207-2020 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Voorwoord.. 2 PTA per vak.. 3 Regeling voor doubleurs.. 8 Versneld PTA VWO 5 208-209 vastgesteld september 208

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 04-06 Editie oktober 05 Aanpassingen voor de vakken Duits, Engels, geschiedenis, biologie, KuBv, informatica en de rekentoets VAK Duits, programma aangepast

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 40 Gemiddeld cijfer uit klas 3 - nee 4 Kijk- en luister Cito S 2 75 nee Fictiedossier Onderdelen fictiedossier leerjaar 3 Fragmenten boek 4 Fragmenten boek 5 2 42 Boekverslag 6 M 3 20 nee

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA6. Bertrand Russell college

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA6. Bertrand Russell college Schooljaar 2017-2018 BA6 Bertrand Russell college Vak:Nederlands en 100 min Literatuurgeschiedenis: 16e, 17e en 18e eeuw P501 per 2 100 min Moderne literatuur: poëzie Tijdschrift + schriftelijke toets

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA4. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA4. Bertrand Russell College Schooljaar 2016-2017 BA4 Bertrand Russell College Vak:Nederlands en 100 min Literatuurgeschiedenis: 16e, 17e en 18e eeuw P501 per 2 70 min Moderne literatuur: poëzie Tijdschrift + schriftelijke toets per

Nadere informatie

BC Broekhin PTA HAVO 2015-2017 V 19-6-15

BC Broekhin PTA HAVO 2015-2017 V 19-6-15 BC Broekhin PTA HAVO V 19-6-15 Inhoudsopgave Nederlands 2 Frans 3 Duits 4 Engels 5 Geschiedenis 6 Aardrijkskunde 7 Maatschappijleer 8 Economie 9 Management en Organisatie 10 Levensbeschouwing 11 Wiskunde

Nadere informatie

stofomschrijving 4 4tt1 tt 100 leesvaardigheid. 3 3 j 3 4po1 po Landeskunde (presentatie en het inleveren van een portfolio).

stofomschrijving 4 4tt1 tt 100 leesvaardigheid. 3 3 j 3 4po1 po Landeskunde (presentatie en het inleveren van een portfolio). periode code som tt/mt/lt Programma van Toetsing en Afsluiting 206-207 Vak: Duits HAVO 4 2 3 4 4tt tt 00 leesvaardigheid. 3 3 j periode 2 code som tt/mt/lt 3 4po po Landeskunde (presentatie en het inleveren

Nadere informatie

PTA VWO Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 5 207-208 Cohort 206-209 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Introductie.. 2 PTA per vak.. Regeling voor doubleurs.. 26 PTA VWO 5 206-209 vastgesteld september 207 Introductie In dit boekje staat

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA5. Bertrand Russell college

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BA5. Bertrand Russell college Schooljaar 2017-2018 BA5 Bertrand Russell college Vak:Nederlands en 100 min Literatuurgeschiedenis: 16e, 17e en 18e eeuw P501 per 2 70 min Moderne literatuur: poëzie Tijdschrift + schriftelijke toets per

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Leerjaar: havo 5. Schooljaar:

Programma van Toetsing en Afsluiting. Leerjaar: havo 5. Schooljaar: Programma van Toetsing en Afsluiting Leerjaar: havo 5 Schooljaar: 2017-2018 Inhoudsopgave Aardrijkskunde 2 Biologie 3 Bewegen, sport en maatschappij 4 Boekhouden 5 Duitse taal en literatuur 6 Economie

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

ERRATUM PTA SCHOOL VOOR JONG TALENT

ERRATUM PTA SCHOOL VOOR JONG TALENT ERRATUM PTA SCHOOL VOOR JONG TALENT 4 e klas vwo 2009/2010 5 e klas vwo 2010/2011 6 e klas vwo 2011/2012 Dit erratum bevat wijzigingen met betrekking tot het Programma Toetsing en Afsluiting van bovenstaande

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: VWO 6

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: VWO 6 Oranjeweg 90 4461 LR Goes T 0113-216971 F 0113-230872 E info@pontes.nl W www.pontes.nl Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2016-2017 Afdeling: VWO 6 Goes, 27 september 2016 Vak : Aardrijkskunde

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 04-06 Editie augustus 05 Aanpassingen voor de vakken Duits, Engels, geschiedenis, biologie, KuBv, informatica VAK Duits, programma aangepast in juni 05

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College Schooljaar 206-207 Havo Lj. 5 Heerbeeck College Beste leerling van havo 5 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 206-207. Dit programma is een overzicht

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar havo 5. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar havo 5. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 2018-2019 havo 5 Chr. College Groevenbeek Godsdienst 4SE 401 Levensbeschouwing / Hindoeisme S 4 4SE 50 min 4SE 402 Jodendom / Islam S 6 4SE 50 min 4SE 403 Christendom van 0 tot nu S 6 4SE 50

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: HAVO 5

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: HAVO 5 Oranjeweg 90 4461 LR Goes T 0113-216971 F 0113-230872 E info@pontes.nl W www.pontes.nl Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2016-2017 Afdeling: HAVO 5 Goes, 27 september 2016 Vak : Aardrijkskunde

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE wf. 571 1 De wereld: Atlas S 100 2 j 1 6.5 globalisering 572 2 De aarde: Atlas S 100 2 j 2 6.5 573 3 exogene en endogene processen Gebieden: Atlas

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College Schooljaar 2018-2019 Havo Lj. 5 Heerbeeck College Beste leerling van havo leerjaar 5 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 2018-2019. Dit programma is

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 VWO 2015-2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Begripsbepalingen 1.1 Periode Het schooljaar is verdeeld in vier nagenoeg gelijke periodes. De eindexamenklassen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: VWO 6

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: VWO 6 Oranjeweg 90 4461 LR Goes T 0113-216971 F 0113-230872 E info@pontes.nl W www.pontes.nl Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2017-2018 Afdeling: VWO 6 Goes, 22 september 2017 Vak : Aardrijkskunde

Nadere informatie