TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands"

Transcriptie

1 VAK: Nederlands Voor de duidelijkheid: het vak Nederlands bestaat uit twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuur. Voor deze twee onderdelen samen krijg je één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen apart cijfer. De taalvaardigheid wordt in het havo in drie vaardigheidsonderdelen aangeboden: schrijfvaardigheid spreekvaardigheid leesvaardigheid Alle onderdelen worden getoetst tijdens het schoolexamen (dit PTA). We oefenen bij Nederlands ook een aantal deelvaardigheden zoals argumenteren, formuleren/spellen en documenteren, ter ondersteuning van de hoofdvaardigheden: schrijven, spreken en lezen. Van deze drie neemt lezen een heel belangrijke plaats in, omdat deze vaardigheid samen met het onderdeel samenvatten deel uitmaken van het eindexamen. Schrijven Het schrijven bestaat uit het maken van een flink aantal oefenopdrachten rondom de hoofdstukken documenteren en schrijven. Als afsluiting krijg je een schrijftoets, waarbij je een tekst schrijft in de vorm van een uiteenzetting. Spreken Ook spreken telt mee bij het cijfer voor het vak Nederlandse taalvaardigheid. In klas 4 is er één moment dat je een cijfer behaalt voor een mondelinge presentatie binnen het onderdeel literatuur. Lezen De leesvaardigheid wordt in 4 havo twee keer per jaar getoetst. Uiteraard is tekstbegrip van groot belang en daarom komt dit onderdeel in 5 havo wederom aan bod, evenals het samenvatten van een tekst. Literatuur De Nederlandse literatuur hoort bij het vak Nederlands. In klas 4 komen de basisvaardigheden aan bod om aan de hand van literaire begrippen een gelezen boek te kunnen analyseren. In het kader hiervan wordt een toets gegeven. Verder lees je in overleg met je docent vier literaire werken, waarover je informatie verzamelt die terechtkomt in je fictiedossier. Hetzelfde doe je in klas 5. Je fictiedossier vormt de basis voor je mondelinge tentamen aan het eind van klas 5. Je fictiedossier is in klas 4 handelingsdeel. De bedoeling is dat je met een klasgenoot dezelfde boeken leest. Met hem of haar doe je uiteindelijk samen je mondeling. Tot slot hou je in klas 4 nog een presentatie over een gelezen prozawerk of poëziebundel.

2 VAK: Engels Voor het vak Engels in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - schrijfvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - spreekvaardigheid 4 havo De vier vaardigheden worden aan hand van de methode Stepping Stones Tweede fase en overig materiaal geoefend. Elke vaardigheid wordt één keer getoetst behalve leesvaardigheid. Deze wordt twee keer getoetst. Verder worden er ondersteunende toetsen afgenomen welke zich richten op grammatica en vocabulaire. De eerste leesvaardigheidstoets is herkansbaar. Gedurende dit schooljaar krijg je: - twee leesvaardigheidstoetsen - één toets kijk- en luistervaardigheid - één toets schrijfvaardigheid - één toets spreekvaardigheid - drie grammatica en vocabulaire toetsen - één toets literatuur Spreekvaardigheid en literatuur Spreekvaardigheid wordt gedurende het jaar geoefend en getoetst in overleg. Literatuur kan bestaan uit het behandelen van een verfilming/bewerking van een literair werk of uit het lezen van een of meerdere literaire werken. 5 havo In 5 havo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. o.a. aan de hand van de methode Stepping Stones Tweede fase. De ondersteunende toetsen bestaan uit leesvaardigheid, grammatica en vocabulaire. Deze leesvaardigheidstoets wordt afgenomen in de eerste tentamenweek en is herkansbaar. Spreekvaardigheid en literatuur Spreekvaardigheid wordt gedurende het jaar geoefend en op drie punten beoordeeld, nl. uitspraak, productie en interactie. Literatuur kan bestaan uit het behandelen van een verfilming/bewerking van een literair werk, uit het lezen van een of meerdere literaire werken en/of een web-assignment.

3 Toelichting PTA HAVO VAK: maatschappijleer Het vak maatschappijleer wordt alleen in de vierde klas havo gegeven. Het eindcijfer van de vierde klas is tevens het schoolexamencijfer en is onderdeel van het combinatiecijfer havo. Er worden vier domeinen behandeld te weten: - rechtsstaat - parlementaire democratie - multiculturele samenleving - verzorgingsstaat Toetsing De vier domeinen worden getoetst middels een schriftelijke toets en een praktische opdracht. De weging van de toetsen vind je in de tabel. Herkansing Alle schriftelijke toetsen zijn herkansbaar behalve de laatste schriftelijke toets. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

4 Toelichting PTA HAVO VAK: lichamelijke opvoeding Per periode komen er diverse praktijkonderdelen aan de orde. Er zijn verplichte onderdelen (V) en keuzeonderdelen (K), welke beoordeeld worden met een onvoldoende (o), voldoende (v) of een goed (g). De leerlingen maken hun keuzes middels een invulformulier kenbaar in het begin van het schooljaar. Zij volgen het programma aan de hand van de gemaakte keuzes. De lessen bestaan zowel uit actief zelfstandig sporten als het regelen (organiseren van activiteiten), begeleiden (coachen, fluiten) en beoordelen van elkaar.

5 Toelichting PTA HAVO VAK: culturele kunstzinnige vorming Het vak CKV wordt gedurende twee perioden gevolgd in 4 havo (2 lesuren per week). Alle opdrachten en activiteiten dienen, om bevordering mogelijk te maken, voldoende of goed te worden afgerond in beide schooljaren. CKV bestaat uit vier domeinen: A. Culturele activiteiten B. Kennis van kunst en cultuur C. Praktische activiteiten D. Reflectie Het vak CKV houdt het ervaren van culturele activiteiten in op het gebied van verschillende kunstdisciplines en het leren reflecteren hierop door middel van verslagen en opdrachten. Daarnaast zal bijvoorbeeld het gericht leren kijken naar kunst aan de hand van de aspecten van de vormgeving aan bod komen. De leerlingen dienen tijdens de lessen een aantal presentaties en andere praktische opdrachten af te ronden. Alle verslagen, opdrachten en overig materiaal worden door de leerling bewaard in een map of door middel van een eigen blog op internet. Zo wordt een persoonlijk kunstdossier opgebouwd waarin zij hun culturele ontwikkeling vastleggen. Iedere havo leerling onderneemt zelfstandig 4 culturele activiteiten. Per periode dienen zij een verslag van een culturele activiteit in te leveren. Dus zowel in de perioden dat zij CKV lessen hebben, als in de perioden dat zij geen CKV lessen hebben. Als een verslag niet op tijd wordt ingeleverd wordt de leerling de toegang tot de lessen ontzegd tot het moment dat het verslag is ingeleverd. De leerling dient van 8.30 uur tot en met uur op school aanwezig te zijn om aan het verslag te werken. De afdelingsleider deelt dit schriftelijk mee aan de ouders.

6 Toelichting PTA HAVO VAK: Frans Voor het vak Frans in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - schrijfvaardigheid 4e klas De nadruk bij het leren van Frans in 4 havo ligt op het verder ontwikkelen van de vier vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Franse (jeugd)literatuur. Gedurende dit schooljaar krijg je: twee toetsen voor leesvaardigheid. twee toetsen voor schrijfvaardigheid twee toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid een toets literatuur De toetsen voor lees- en luistervaardigheid worden deels in de les afgenomen. Ook grammatica en idioom zullen worden getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het C9 cijfer in het PTA en dit cijfer telt voor 10% mee. 5e klas In 5 havo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. Gedurende het jaar worden ook grammatica en idioom getoetst. Het gemiddelde van deze toetsen is het cijfer voor het 5e schoolonderzoek. Alleen literatuur is herkansbaar.

7 VAK: Duits Voor het vak Duits in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - schrijfvaardigheid 4e klas De nadruk bij het leren van Duits in 4 havo ligt op het verder ontwikkelen van de vier vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Duitse (jeugd)literatuur Gedurende dit schooljaar krijg je: twee toetsen voor leesvaardigheid. twee toetsen voor schrijfvaardigheid twee toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid In het schooljaar houd je voor literatuur presentaties over twee gelezen werken uit de (jeugd)literatuur. Het schooljaar wordt afgesloten met een toets gespreksvaardigheid. Gedurende het schooljaar worden ook grammatica, idioom, gespreksvaardigheid en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het C9 cijfer in het PTA. 5e klas In 5 havo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. Gedurende het jaar worden ook grammatica, idioom en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van deze toetsen is het cijfer voor het 5e schoolonderzoek. In het schooljaar houd je voor literatuur een presentatie over twee gelezen werken uit de (jeugd)literatuur De toetsen lees- en schrijfvaardigheid zijn herkansbaar.

8 VAK: Spaans Voor het vak Spaans in de Tweede Fase zijn de volgende vier vaardigheden van belang: - leesvaardigheid - kijk- en luistervaardigheid - gespreksvaardigheid - schrijfvaardigheid 4e klas De nadruk bij het leren van Spaans in 4 havo ligt op het verder ontwikkelen van de vier vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met werken uit de Spaanse/Latijns-Amerikaanse (jeugd)literatuur. Gedurende dit schooljaar krijg je: drie* toetsen voor leesvaardigheid. twee toetsen voor schrijfvaardigheid drie* toetsen voor kijk- luistervaardigheid een toets gespreksvaardigheid een toets literatuur een cijfer voor ondersteunende toetsen De toetsen voor luistervaardigheid worden in de les afgenomen. Spreekvaardigheid bestaat uit een gespreksvaardigheid gedeelte en een presentatie gedeelte, grotendeels gebaseerd op de desbetreffende stof uit het boek. Gedurende het schooljaar worden ook grammatica, idioom, gespreksvaardigheid en leesvaardigheid getoetst. Het gemiddelde van al deze toetsen is het C9 cijfer in het PTA. * de twee best gemaakte toetsen tellen mee voor het eindrapport. Voor schrijfvaardigheid is de tweede toets herkansbaar. 5e klas In 5 havo worden de vier vaardigheden verder ontwikkeld. Schrijfvaardigheid bestaat uit twee toetsen waarvan het gemiddelde het eindcijfer is. Gedurende het jaar worden ook grammatica en idioom getoetst. Het gemiddelde van deze toetsen is het cijfer voor het 5e schoolonderzoek. Van de beste twee luistervaardigheidtoetsen telt het gemiddelde.

9 VAK: geschiedenis Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Historisch besef Domein B: Oriëntatiekennis Domein C: Thema s Domein D: Geschiedenis van de rechtsstaat en van de parlementaire democratie Domein E: Oriëntatie op studie en beroep Het schoolexamen omvat domein A,C en D. dat wil zeggen: de vaardigheden van het domein Historisch besef, de tien tijdvakken en daarbij behorende kenmerkende aspecten, een aantal door de school gekozen thema s en het verplichte thema geschiedenis van de rechtsstaat en de parlementaire democratie. Het centraal examen omvat domein A en B. dat wil zeggen: de vaardigheden van het domein historisch besef en de kennis van het domein oriëntatiekennis. 4e klas Het onderwerp voor de praktische opdracht hangt samen met een van de tien tijdvakken. 5 e klas Met ingang van 2015 gaat het nieuwe geschiedenisexamen afgenomen worden. Vanaf dit jaar zal domein B geëxamineerd worden. Onderstaande historische contexten worden nader behandeld (gedurende twee jaar, vanaf 4 havo) - De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Duitsland De Koude oorlog

10 VAK: aardrijkskunde Het examenprogramma bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Vaardigheden Domein B: Wereld Domein C: Aarde Domein D: Ontwikkelingsland Domein E: Leefomgeving Domein F: Oriëntatie op studie en beroep Het centraal eindexamen heeft betrekking op (sub)domeinen A1,B2,B3,C2,C3 en E1. Subdomein A1: Geografische benadering. Subdomein A2: Geografisch onderzoek. Subdomein B1: Gebieden op de grens van arm en rijk. Subdomein B2: Samenhangen en verschillen in de wereld. Subdomein B3: Mondiale processen en lokale effecten. Subdomein C1: Samenhangen en verschillen op regionaal niveau. Subdomein C2: Samenhangen en verschillen op aarde. Subdomein C3: De aarde als natuurlijk systeem en lokale effecten. Subdomein D1: Gebiedskenmerken. Subdomein D2: Actuele vraagstukken. Subdomein E1: Nationale en regionale vraagstukken. Subdomein E2: Regionale en lokale vraagstukken. Subdomein F: De kandidaat kan informatie inwinnen over vervolgopleidingen waarin aardrijkskunde een rol speelt en nagaan in hoeverre hij capaciteiten en interesses bezit die daarop aansluiten. Bij het vak aardrijkskunde werken we met schriftelijke toetsen. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. Naast schriftelijke toetsen (en kleine schriftelijke werkjes) wordt er in 4 havo een praktische opdracht gemaakt over een aardrijkskundig onderwerp dat niet in het examen voorkomt. Alle schriftelijke toetsen die voor het vak aardrijkskunde worden gemaakt zijn herkansbaar behalve de toets uit de proefwerkweek in 4 havo. 4e klas In deze klas worden de volgende onderwerpen behandeld: De wereld Arm en rijk; Wonen in Nederland en een praktische opdracht: geomorfologie van de duinen 5e klas In deze klas worden de volgende onderwerpen behandeld: De aarde, Systeem aarde en Indonesië actueel

11 Toelichting PTA HAVO VAK: wiskunde B Het examenprogramma bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Vaardigheden Domein B: Functies, grafieken en vergelijkingen Domein C: Meetkundige berekeningen Domein D: Toegepaste analyse Zowel het centraal examen, als het schoolonderzoek, hebben betrekking op de domeinen B, C en D in combinatie met de vaardigheden uit domein A. Naast de schriftelijke toetsen (en eventueel kleine schriftelijke werkjes) kunnen er ook praktische en/of ICT opdrachten gemaakt worden. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. In de voorexamenklas wordt in de proefwerkweek een toets gegeven over meerdere hoofdstukken, welke hoofdstukken het betreft wordt door de docent van te voren opgegeven. Deze toets telt zwaarder. Voor de weging van de toetsen, zie de tabel op de vorige bladzijde. Alle schriftelijke toetsen voor wiskunde zijn herkansbaar behalve de eindtoetsen. Praktische en/of ICT opdrachten zijn niet herkansbaar.

12 Toelichting PTA HAVO VAK: wiskunde A Het examenprogramma bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Vaardigheden Domein B: Algebra en tellen Domein C: Verbanden Domein D: Verandering Domein E: Statistiek Op het centraal examen worden de domeinen A, B, C en E getoetst en op het schoolexamen worden in principe alle domeinen getoetst. Naast de schriftelijke toetsen (en eventueel kleine schriftelijke werkjes) kunnen er ook praktische en/of ICT opdrachten gemaakt worden. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. In de voorexamenklas wordt in de proefwerkweek een toets gegeven over meerdere hoofdstukken, welke hoofdstukken het betreft wordt door de docent van te voren opgegeven. Deze toets telt zwaarder. Voor de weging van de toetsen, zie de tabel op de vorige bladzijde. Alle schriftelijke toetsen voor wiskunde zijn herkansbaar behalve de eindtoetsen. Praktische en/of ICT opdrachten zijn niet herkansbaar.

13 VAK: wiskunde D VAK: wiskunde D In het vak wiskunde D kan alleen examen worden gedaan als een leerling ook examen aflegt in wiskunde B. De lessen worden gegeven op de Hogeschool Inholland in samenwerking met Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Leerlingen van alle Alkmaarse scholen met een VWO-afdeling vormen samen een klas die door docenten van de hogeschool, studenten van de lerarenopleiding en eigen docenten worden begeleid. Het programma voor de vierde klas is onderverdeeld in vijf blokken van 6 weken en wordt telkens afgesloten met een toets of een opdracht. In de vijfde klas worden nog drie blokken van 6 weken aangeboden. Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen ziet het programma er voorlopig als volgt uit: 4e klas: Blok 1 : Complexe getallen I Blok 2 : Statistiek en Kansrekening Blok 3 : Getaltheorie Blok 4 : Lineaire Algebra Blok 5 : Discrete Dynamische Modellen De toetsen/opdrachten tellen allen even zwaar mee voor het eindcijfer vierde klas. 5e klas: Blok 1 : Complexe getallen II Blok 2 : Kansrekening en toetsen van hypothesen Blok 3 : Ruimtemeetkunde De toetsen/opdrachten tellen allen even zwaar mee voor het eindcijfer vijfde klas. Aan het eind van elke klas kan alleen het jaarresultaat worden herkanst. Dit kan alleen als het jaarresultaat lager is dan 5,5. Bij deze wordt één proefwerk of opdracht met resultaat kleiner dan 5,5 opnieuw uitgevoerd, ter keuze van de leerling. Echter het laatste proefwerk (of opdracht) in klas 4 zijn hiervan uitgesloten. Hierbij geldt het hoogste resultaat. In klas 4 moet de zijn uitgevoerd voor het eindrapport, daarna is geen meer mogelijk van het betreffende jaarresultaat. In klas 5 moet de zijn uitgevoerd voordat de definitieve schoolonderzoekcijfers moeten worden ingeleverd. Het uiteindelijke jaarresultaat na eventuele bepaalt het cijfer voor het eindrapport.

14 Toelichting PTA HAVO VAK: natuurkunde Natuurkunde is op het HAVO een verplicht vak voor leerlingen die een NT-profiel hebben gekozen. In het NG-profiel is het een keuzevak. Naast klassikale instructie wordt er veel zelfstandig, of in tweetallen, gewerkt, met name bij de practica en de eventuele computeropdrachten. De theorie wordt over het algemeen schriftelijk getoetst en van de practica/computeropdrachten worden door de leerlingen verslagen gemaakt die per hoofdstuk worden beoordeeld. In zowel 4 als 5HAVO is het gewicht van de schriftelijke toetsen samen 80% van het schoolexamencijfer. De overige 20% komt voor rekening van de practica/internetopdrachten. Het afgerond gemiddelde van het 4 e en 5 e klas cijfer (op één decimaal) vormt het schoolexamencijfer dat vervolgens voor 50% meetelt in het eindcijfer. De andere 50% wordt bepaald door het centraal examen. De leerstof wordt behandeld aan de hand van de methode Newton. 4e klas In 4HAVO komen grofweg de volgende onderwerpen aan bod: electriciteit, mechanica, eigenschappen en deeltjesmodellen van materialen, ioniserende straling en fysische informatica (keuzekatern 2 Newton). Aanvankelijk wordt de leerstof per hoofdstuk getoetst, later in het jaar beslaan de toetsen ook twee hoofdstukken of meer. De momenten van en tijdsduur zijn terug te vinden in het toetsrooster; toetsstof en gewicht staan in het PTA vermeld. 5 e klas In 5HAVO wordt de stof van 4HAVO verder uitgebreid met de onderwerpen arbeid en energie, astronomie, trillingen en golven en het keuzeonderwerp optica. Daarnaast moeten leerlingen, deels zelfstandig, leerstof uit 4HAVO herhalen die terugkomt in het centraal examen en in de toetsen van 5HAVO. De toetsen gaan in 5HAVO over beduidend meer stof dan in 4HAVO: gemiddeld 3 hoofdstukken per toets. Ook hier geldt weer dat de momenten van en hun tijdsduur terug te vinden zijn in het toetsrooster. Toetsstof en gewicht staan in het PTA.

15 Toelichting PTA HAVO VAK: scheikunde Bij het vak scheikunde wordt de structuur van stoffen behandeld met behulp van de theorie over atomen, ionen en moleculen. De methode die gebruikt wordt heet Chemie (6e editie). Deze methode sluit aan op het nieuwe scheikunde examenprogramma dat ingaat vanaf het schooljaar 2013/2014. Koolstofverbindingen, zouten, onderzoek doen en zuur/base-reacties komen in de vierde klas aan de orde. Teven maakt men kennis met het chemisch rekenen. In 5 havo volgt uitleg over evenwichten, voeding, duurzame chemie en worden o.a. polymeren behandeld. Het vak scheikunde wordt afgesloten met een practicumexamen. Bij het vak scheikunde wordt gewerkt met schriftelijke toetsen en practica die meetellen voor het schoolexamen. In alle leerjaren doen de leerlingen practicum voor 20% PTA. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor scheikunde zijn herkansbaar behalve de toetsen aan het eind van de vierde periode. Practica zijn niet herkansbaar.

16 Toelichting PTA HAVO VAK: biologie Bij het vak biologie worden de volgende onderwerpen behandeld: inleiding in de biologie, voortplanting en ontwikkeling, erfelijkheid, DNA, ordening, evolutie, regeling, zintuiglijke waarneming, gedrag, stofwisseling, ecologie, mens en milieu, voeding en vertering, transport, gaswisseling en uitscheiding, bescherming. Bij het vak biologie wordt gewerkt met schriftelijke toetsen en practica die meetellen voor het schoolexamen. De toetsen in klas 4 gaan over één of twee thema s. De toetsen in klas 5 gaan over vier, vijf of zes thema s. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. Tijdens de reguliere en dalton lessen worden practica gedaan. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen en practica staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor biologie zijn herkansbaar behalve de toetsen in de vierde periode en de eerste toets in 5 havo. Practica zijn niet herkansbaar.

17 VAK: economie Voor het vak economie worden de onderstaande lesbrieven behandeld: 1. crisis 2. vervoer 3. jong & oud 4. markt & overheid 5. Europa 6. verdienen & uitgeven 7. keuzeonderwerpen In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor economie zijn herkansbaar behalve de toetsen in de proefwerkweek. 5e klas De lesbrieven 2 t/m 6 worden op het Centraal Schriftelijk Examen getoetst. De lesbrieven 1 en 7 komen alleen aan bod op het schoolexamen.

18 VAK: management & organisatie Voor het vak management & organisatie worden de onderstaande domeinen behandeld: - stichting en vereniging - eenmanszaak deel 1 - eenmanszaak deel 2 - de naamloze vennootschap - organisatie en personeel - marketing De domeinen stichting en vereniging, eenmanszaak en de naamloze vennootschap worden op het centraal examen getoetst. De domeinen organisatie en personeel en marketing komen alleen aan bod in het schoolexamen. Naast schriftelijke toetsen is er in de vierde klas ook een praktische opdracht voor het vak management & organisatie. In het toetsrooster staat de tijdsduur van de toetsen vermeld. De verschillende wegingsfactoren voor de schriftelijke toetsen en de praktische opdracht staan vermeld in de tabel. Alle schriftelijke toetsen voor M&O zijn herkansbaar behalve de toetsen in de proefwerkweek. Praktische opdrachten zijn niet herkansbaar.

19 VAK: informatica Het vak informatica bestaat uitsluitend uit een schoolexamen en heeft geen centraal eindexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Informatica in perspectief Domein B: Basisbegrippen en vaardigheden Domein C: Systemen en hun structurering Domein D: Toepassingen in samenhang Meer informatie hierover kan je vinden op bij de links Handreiking informatica 2007 havo/vwo 2007 en Examenprogramma havo/vwo. Toetsing Toetsing bestaat uit theoretische toetsen en praktijkopdrachten met soms een mondelinge toets ernaast. Het cijfer bestaat elk jaar uit minimaal 55% praktijkgedeelte. We gebruiken geen boeken, maar jullie krijgen toegang tot de online methode Bovendien zullen we af en toe gebruik maken van andere bronnen met lesmateriaal, bijvoorbeeld de door de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde e-klassen. Informatica is een snel veranderend vakgebied. Onderwerpen zijn daarom ook onder voorbehoud. 4e klas In het schooljaar behandelen we o.a. informatieverwerkende systemen, elementaire bewerkingen, hardware, programmeren, databases, html en css, programmeren en mens-machine interactie. 5e klas In het schooljaar behandelen we o.a. software engineering, computercriminaliteit, php/sql en de computer die je begrijpt. Voor het vak informatica is er geen Centraal Schriftelijk Eindexamen.

20 VAK: drama & kunst (algemeen) Bij samenstelling van het cijfer van de praktische opdrachten wordt beoordeeld op de volgende punten: - inzet bij de praktijklessen - samenwerking - vooruitgang op acteergebied - opvoering van praktische opdrachten - gemaakte huiswerkopdrachten Bij de theorielessen wordt, naast de (eindexamen)onderwerpen, ingegaan op de domeinen vaardigheden en invalshoeken voor reflectie die van belang zijn bij het beschouwen van kunst in het algemeen. 4de klas Theorie 1. Algemene kunstgeschiedenis tot de 20ste eeuw 2. Cultuur van de kerk in de 11 e t/m 14 e eeuw 3. Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw deel1 Praktijk Voorbeelden van praktische opdrachten zijn: - een zelfgemaakte solo - een gespeelde toneeltekst - een presentatie gemaakt met de hele groep 5de klas Theorie 1. Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw deel2 2. Massacultuur vanaf 1950 Praktijk Eindexamenstuk ontwikkelen en uitvoeren Het centraal examen Het centraal examen bestaat enkel uit theorie en bevat de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Invalshoeken voor reflectie Domein C Onderwerpen. De CEVO wijst ieder jaar uit domein C drie onderwerpen aan voor het havo-examen. Deze zijn voor 2016: Onderwerp 1: Cultuur van de kerk in de 11 e t/m 14 e eeuw Onderwerp 2: Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw Onderwerp 3: Massacultuur vanaf 1950

21 VAK: dans & kunst (algemeen) 4de klas Theorie 4. Algemene kunstgeschiedenis tot de 20ste eeuw 5. Cultuur van de kerk in de 11 e t/m 14 e eeuw 6. Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw deel1 Praktijk 1. Dansgeschiedenis, analyse & portfolio: - Verschillende stromingen en genres binnen de westerse theaterdans, de historische en artistieke context hiervan en werelddans. - Analyseren van choreografie: bezoek & verslag van voorstelling - Portfolio met alle gemaakte theoretische opdrachten en (reflectie-)verslagen Danssoorten en danstechnieken: klassiek, modern, jazz, urban, werelddans, acro. - Choreograferen van eigen werk en uitvoering van dansvoorstelling. 5de klas Theorie 3. Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw deel2 4. Massacultuur vanaf 1950 Praktijk 1. Onderzoek: zelfstandig onderzoek naar een onderwerp dat direct of indirect verband houdt met dans Danssoorten en technieken - Eindexamenstuk choreograferen - Eindexamenstuk uitvoeren (voorstelling) Het centraal examen Het centraal examen bestaat enkel uit theorie en bevat de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Invalshoeken voor reflectie Domein C Onderwerpen. De CEVO wijst ieder jaar uit domein C drie onderwerpen aan voor het havo-examen. Deze zijn voor 2016: Onderwerp 1: Cultuur van de kerk in de 11 e t/m 14 e eeuw Onderwerp 2: Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw Onderwerp 3: Massacultuur vanaf 1950

22 VAK: ORIËNTATIE OP STUDIE EN BEROEPSKEUZE Het vak oriëntatie op studie- en beroepskeuze is bedoeld om leerlingen te helpen bij het maken van een goede keuze straks na het behalen van het diploma. Hiervoor zijn de leerlingen verplicht een aantal activiteiten te doen om het vak met een voldoende te kunnen afsluiten. In de examenklas moet O.S.B. vóór het eind van periode 3 afgerond zijn!

23 VAK: maatschappijwetenschappen In de nieuwe tweede fase ( vanaf augustus 2007) wordt onderscheid gemaakt tussen maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Maatschappijleer is een vak in het gemeenschappelijk deel,dat dus op het rooster van elke leerling in de bovenbouw van havo en vwo staat; Maatschappijwetenschappen is een vak dat gekozen kan worden in het profiel Cultuur en Maatschappij of het vrije deel. De domeinen die getoetst worden in leerjaar 4 zijn Massamedia, Werk en Multiculturele samenleving. In het examenjaar concentreren we ons op de centraal examenonderwerpen waaronder Politieke besluitvorming. Gedurende de twee leerjaren zal er veel aandacht zijn voor domein A: vaardigheden. Denk hierbij aan uit bronnenmateriaal bruikbare gegevens selecteren en informatie over een concreet maatschappelijk vraagstuk vanuit gegeven of zelf geformuleerde vragen verwerken en daaruit beredeneerde conclusies trekken. Ook zullen we aandacht besteden aan de actualiteiten.

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Voor de duidelijkheid: het vak Nederlands bestaat uit twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuur. Voor deze twee onderdelen samen krijg je één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA HAVO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Voor de duidelijkheid: het vak Nederlands bestaat uit twee onderdelen: taalvaardigheid en literatuur. Voor deze twee onderdelen samen krijg je één cijfer. Voor literatuur heb je dus geen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg je samen één

Nadere informatie

Een schrijfopdracht wordt vooral beoordeeld op inhoud, opbouw, stijl en spelling.

Een schrijfopdracht wordt vooral beoordeeld op inhoud, opbouw, stijl en spelling. VAK: Nederlands VAK: NEDERLANDS Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen,

Nadere informatie

Verklaring afkortingen van de soort toets: ST = Schriftelijke Toets MT = Mondelinge Toets PO = Praktische Opdracht

Verklaring afkortingen van de soort toets: ST = Schriftelijke Toets MT = Mondelinge Toets PO = Praktische Opdracht vak: maatschappijwetenschappen HAVO Klas: 4 havo Massamedia C1 ST 15% ja Massamedia C2 PO 10% nee Massamedia C3 ST 20% ja Massamedia C4 PO 10% nee Werk C5 ST 15% ja Werk C6 PO 5% nee Multiculturele samenwerking

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg je samen één

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2017-2018 5 HAVO HAVO cohort 2016-2018 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst.

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. AK AARDRIJKSKUNDE T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. 1 en 2 T6 60 Systeem Aarde T7 60 Wonen in Nederland Berekening cijfer (T1+T2+T3+T4+T5+T6+T7)/20 BI BIOLOGIE T6 60 Havo 5 A: Thema 1 Stofwisseling

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BH5. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BH5. Bertrand Russell College Schooljaar - 2015 2016 BH5 Bertrand Russell College Studie:BH5 Vak: Nederlands P401 cijfer Moment: per 2/3 Weegfactor: 1 Tijdsduur:25 min Leerstof: Presentatie met discussie in de les in groepjes van 2

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Gemiddeld cijfer kleine toetsen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VWO VAK: Nederlands VAK: Nederlands Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg je samen één

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Cijferonderdeel 1 (Methode)

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BH4. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BH4. Bertrand Russell College Schoolja - 2016 BH4 Bertrand Russell College StudieBH4 Vak: Nederlands P401 cijfer Moment: per 2/3 Weegfactor: 1 Tijdsduur:25 min Leerstof: Mondelinge vaardigheden P402 cijfer Moment: per 4 Weegfactor:

Nadere informatie

PTA 4 HAVO. Schooljaar

PTA 4 HAVO. Schooljaar PTA 4 HAVO Schooljaar 2016-2017 Nederlandse taal en literatuur 401 Spelling en stijlfiguren T 1 1 402 Zakelijk schrijven PO 1 2 403 Literatuurgeschiedenis T 2 2 404 Betoog/ beschouwing PO 1 3 405 Begrijpend

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde AK VW0 6 AARDRIJKSKUNDE T4 60 Wonen in Nederland T5 60 Systeem Aarde 6 ja T6 60 Globalisering 6 ja SE = (T1+T2+T3+T4+PO+T5+T6)/20 BI BIOLOGIE V4: Cellen (basisstof 9); V4: Genetica; V4: Evolutie (basisstof

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VWO VAK: NEDERLANDS

TOELICHTING PTA VWO VAK: NEDERLANDS 2018-2021 VAK: NEDERLANDS Het vak Nederlands bestaat uit vier onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid en literatuur. Voor deze vier onderdelen, die verschillend wegen, krijg

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE wf. 571 1 De wereld: Atlas S 100 2 j 1 6.5 globalisering 572 2 De aarde: Atlas S 100 2 j 2 6.5 573 3 exogene en endogene processen Gebieden: Atlas

Nadere informatie

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 05-06 Inhoudsopgave Voorwoord blz. Aardrijkskunde blz. 4 Biologie blz. 5 CKV blz. 6 Duits blz. 7 Economie blz. 8 Engels blz. 9 Frans blz. 0 Geschiedenis blz. Maatschappijleer

Nadere informatie

PTA 5 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1

PTA 5 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1 PTA 5 HAVO Schooljaar 2018-2019 Cohort 2017-2019 Pagina 1 Nederlandse taal en literatuur 401 Spelling en stijlfiguren en beeldspraak þ T schriftelijk 2 1 402 Zakelijk schrijven PO 1 2 403 Literatuurgeschiedenis

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA4. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA4. Bertrand Russell College Schooljaar - 2015 2016 BA4 Bertrand Russell College Studie:BA4 Vak: Nederlands Moment: per 4 Weegfactor: 1 Tijdsduur:100 min Leerstof: Literatuurgeschiedenis: 16e, 17e en 18e eeuw P501 cijfer Moment: per

Nadere informatie

PTA 4 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1

PTA 4 HAVO. Schooljaar Cohort Pagina 1 PTA 4 HAVO Schooljaar 2018-2019 Cohort 2018-2020 Pagina 1 Nederlandse taal en literatuur 401 Spelling en stijlfiguren en beeldspraak þ T schriftelijk 1 1 402 Literatuurgeschiedenis þ T schriftelijk 2 2

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Cohort Berlage 5 Havo

Programma van toetsing en afsluiting Cohort Berlage 5 Havo Cohort 2017-2019 Berlage 5 Havo Verklaring van de afkortingen en omschrijvingen: Weging: VT T305 Voortgangstoets met weging voor de overgang (305 is voorbeeld nummer) VT S301 SE-toets met weging voor de

Nadere informatie

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2011. versie oktober 2011

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2011. versie oktober 2011 STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2011 versie oktober 2011 Inhoudsopgave Aardrijkskunde... 3 Biologie... 4 Culturele en Kunstzinnige Vorming... 5 Duitse taal en literatuur... 6 Economie... 7 Engelse taal en literatuur...

Nadere informatie

PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE EXAMENJAAR 2009 Periode Toetsvorm/duur Inhoud Gewicht schoolexamen

PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE EXAMENJAAR 2009 Periode Toetsvorm/duur Inhoud Gewicht schoolexamen PTA 2008-2009 Vak: AARDRIJKSKUNDE Leerjaar: VMBO-4 MARKENHAGE 1 schriftelijk (S1) 40 minuten schriftelijk (S2) 40 minuten Module 6 Transport en infrastructuur 1 tot en met 7 9 tot en met 11 Toetsweek 1

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 HAVO. Koning Willem II College

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 HAVO. Koning Willem II College 2018/2019 HAVO Koning Willem II College Vak: Nederlandse taal en literatuur 5101 SE Formuleren / spelling 1 Schriftelijk Schoolexamen 5102 SE Schrijfvaardigheid: betoog / beschouwing 3 Schriftelijk Schoolexamen

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Cijferonderdeel 1 (Methode)

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2016-2017 5 HAVO HAVO cohort 2015-2016 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 04-06 Editie oktober 05 Aanpassingen voor de vakken Duits, Engels, geschiedenis, biologie, KuBv, informatica en de rekentoets VAK Duits, programma aangepast

Nadere informatie

havo - vwo Maassluis locatie Kastanjedal PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016

havo - vwo Maassluis locatie Kastanjedal PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016 PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016 opleiding havo havo methode Syllabus en stencils uit Nieuw Nederlands (NN) vak Nederlandse taal en letterkunde toetscode leerstofomschrijving soort wijze weging duur

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 6 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2014-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Nederlands HAVO 4. stofomschrijving. Referentieonderdeel en niveau: spreken en lezen 3F

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Nederlands HAVO 4. stofomschrijving. Referentieonderdeel en niveau: spreken en lezen 3F Programma van Toetsing en Afsluiting 08-09 Vak: Nederlands HAVO 4 4tt mt -5 min per duo presenteren en literatuur - Leerlingen houden een duopresentatie over een literair werk (boek ) 5 n Referentieonderdeel

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VWO 4, 5 en Versie september 2018

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VWO 4, 5 en Versie september 2018 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING, 5 en 6 2018-2021 Versie september 2018 PTA VWO aardrijkskunde 2018-2021 Leerjaar Onderwerp Soort Afname Duur (min.) Weegfac tor Herkansbaar week B1 Samenhang en verscheidenheid

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA6. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar - 2015 2016 BA6. Bertrand Russell College Schooljaar - 2015 2016 BA6 Bertrand Russell College Studie:BA6 Vak: Nederlands Moment: per 2 Weegfactor: 1 Tijdsduur:100 min Leerstof: Literatuurgeschiedenis tot Romantiek P501 cijfer Moment: per 3 Weegfactor:

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 EN 5 (locatie Dieren) Versie september 2018

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 EN 5 (locatie Dieren) Versie september 2018 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING EN 5 (locatie Dieren) 2018-2020 Versie september 2018 PTA HAVO aardrijkskunde 2018-2020 Leerjaar Onderwerp B1 Gebieden op de grens van arm en rijk Schriftelijk P1 100

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: HAVO 5

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Afdeling: HAVO 5 Oranjeweg 90 4461 LR Goes T 0113-216971 F 0113-230872 E info@pontes.nl W www.pontes.nl Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2016-2017 Afdeling: HAVO 5 Goes, 27 september 2016 Vak : Aardrijkskunde

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUTING 2010 Afdeling: havo 5. duur in minuten 2. voorwaarden voor deelname

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUTING 2010 Afdeling: havo 5. duur in minuten 2. voorwaarden voor deelname Vak: Aardrijkskunde 26 omein E: Leefomgeving Wonen in Nederland S 100 Stof W27 afgesloten 10 27 28 omein : Gebieden Indonesië actueel S 100 Stof W afgesloten 20 29 1 Vak: Biologie 26 27 Schoolexamen over

Nadere informatie

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2009. Versie november 2010

STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2009. Versie november 2010 STUDIEWIJZER HAVO COHORT 2009 Versie november 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Aardrijkskunde... 2 Biologie... 3 Culturele en Kunstzinnige Vorming... 4 Duitse taal en literatuur... 5 Economie... 6

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 0709 Editie september 08 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, M&O, maatschappijwetenschappen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BA5. Bertrand Russell College

Programma van toetsing en afsluiting Schoolja BA5. Bertrand Russell College Schoolja - 2016 BA5 Bertrand Russell College StudieBA5 Vak: Nederlands Moment: per 4 Weegfactor: 1 Tijdsduur:100 min Leerstof: Literatuurgeschiedenis 16e, 17e en 18e eeuw P501 cijfer Moment: per 2 Weegfactor:

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 04-06 Editie augustus 05 Aanpassingen voor de vakken Duits, Engels, geschiedenis, biologie, KuBv, informatica VAK Duits, programma aangepast in juni 05

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, vwo 6, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE 671 1 Ste Geb. in de V.S S 100 1 j 1 6.5 672 2 Middellandse- Zeegebied atlas S 100 2 j 2 6.5 landschapszones 673 0 Leefomgeving P.O P/S 1 n 674 3

Nadere informatie

PTA VWO 5. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 5. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 5 Versneld programma 208-209 Cohort 207-2020 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Voorwoord.. 2 PTA per vak.. 3 Regeling voor doubleurs.. 8 Versneld PTA VWO 5 208-209 vastgesteld september 208

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING MAVO

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING MAVO Schoolexamen: klas 4 (2016 / 2017) vak: Nederlands leerjaar: 4 1 Luister- en Kijkvaardigheid Domeinen Toetsnummer Toetsvorm Werktijd Herkansin g K1,K2, K3, K4, SE 1 CITO 100 min. Ja 20% K8 Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

4 HAVO 5 HAVO periode 1 periode 2 periode 3 periode 1 periode 2 periode 3 SE 1 SE 2 SE 3. Duur in minuten Weging 30% 35% 35%

4 HAVO 5 HAVO periode 1 periode 2 periode 3 periode 1 periode 2 periode 3 SE 1 SE 2 SE 3. Duur in minuten Weging 30% 35% 35% Cohort 06-08 Havo 5 examenjaar 08 Vak: Aardrijkskunde 4 5 SE SE SE Duur in minuten 00 00 0% 5% 5% SE VSG van 4: Systeem Aarde, Arm en Rijk, (Over)leven in Europa SE Systeem Aarde, Arm en Rijk SE Indonesië

Nadere informatie

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 06-07 Inhoudsopgave Voorwoord blz. Aardrijkskunde blz. Biologie blz. 5 CKV blz. 6 Duits blz. 7 Economie blz. 8 Engels blz. 9 Frans blz. 0 Geschiedenis blz. Maatschappijleer

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College 2018/2019 VWO Koning Willem II College Vak: Nederlandse taal en literatuur 5201 SE brief 1 Schriftelijk Schoolexamen 5301 mondelinge presentatie literatuur 1 Mondeling Schoolexamen 6201 SE Letterkunde

Nadere informatie

Avicenna College. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 401 ATH 6

Avicenna College. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 401 ATH 6 Avicenna College Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 401 ATH 6 Profielwerkstuk (PWS) Leerjaar havo 5 en vwo 6 Het profielwerkstuk (PWS) is een verplicht onderdeel van je eindexamen.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum6. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum6. d Oultremontcollege Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Atheneum6 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs PO1 Wijze van toetsing: Levensvisiewerkstuk OF naar keuze Ethisch Analyse

Nadere informatie

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE

HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,AARDRIJKSKUNDE. HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, ,BIOLOGIE HET GOESE LYCEUM, pta, havo 5, 2014-2015,AARDRIJKSKUNDE wf. 571 1 De wereld: Atlas S 100 2 j 1 6.5 globalisering 572 2 De aarde: Atlas S 100 2 j 2 6.5 573 3 exogene en endogene processen Gebieden: Atlas

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 0709 Editie september 08 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, M&O, maatschappijwetenschappen (bezemprogramma)

Nadere informatie

PTA vwo. PTA vwo schooljaar

PTA vwo. PTA vwo schooljaar klas. inhoud/domein weging vwo 2016-2019 aardrijkskunde 0.0 vwo 2016-2019 aardrijkskunde 0. algemeen vwo 2016-2019 aardrijkskunde 1. to to1 16/17 4.4 Domein Aarde en Leefomgeving; H2 en 4 Buitenland 4

Nadere informatie

4HAVO 2014 2015 PTA 1A 42 1B 1 H1 en H2 schriftelijk 15% 64 uur 2A 12 2B 26 H3 en H4 schriftelijk 15% 64 uur 11 PO Eigen Omgeving Verslag/ 10% 10 uur

4HAVO 2014 2015 PTA 1A 42 1B 1 H1 en H2 schriftelijk 15% 64 uur 2A 12 2B 26 H3 en H4 schriftelijk 15% 64 uur 11 PO Eigen Omgeving Verslag/ 10% 10 uur VAK: Aardrijkskunde 4HAVO 2014 2015 1A 42 1B 1 H1 en H2 schriftelijk 15% 64 uur 2A 12 2B 26 H3 en H4 schriftelijk 15% 64 uur 11 PO Eigen Omgeving Verslag/ 10% 10 uur presentatie Totaal 4H 40% 5 HAVO 2015-2016

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum5. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Atheneum5. d Oultremontcollege Programma van ing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Atheneum5 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs PO1 Wijze van toetsing: Levensvisiewerkstuk OF naar keuze Ethisch Analyse Model

Nadere informatie

HAVO / aardrijkskunde

HAVO / aardrijkskunde HAVO 2016-2018 / aardrijkskunde 5 13 55 to0 1 Dit is het eindcijfer behaald in het 4e leerjaar nee Cijfer1-10 14 55 to09 17 Wonen in Nederland H1 en H2: De rivieren in Nederland ja Cijfer1-10 15 TT hd04

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schoolexamens d Oultremontcollege Afdeling MAVO

Programma van Toetsing en Afsluiting schoolexamens d Oultremontcollege Afdeling MAVO Programma van Toetsing en Afsluiting schoolexamens d Oultremontcollege 2017 2018 Afdeling MAVO PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING MAVO Schoolexamen: klas 4 (2017 / 2018) vak: Nederlands leerjaar: 4

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING het versnelde programma

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING het versnelde programma PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING het versnelde programma atheneum 6 Picasso Lyceum Paletsingel 38c 2718 NT ZOETERMEER 079-3471700 Nederlandse taal en literatuur Voor leerlingen van atheneum 6 is Nederlandse

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 208-209 Cohort 208-202 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Voorwoord.. 2 PTA per vak.. 3 Regeling voor doubleurs.. 9 Versneld PTA VWO 4 208-209 vastgesteld september 208

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016 B HAVO 5. Solyvius College, locatie Haarlemmermeer Lyceum BdC

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016 B HAVO 5. Solyvius College, locatie Haarlemmermeer Lyceum BdC Schooljaar - 16 B HAVO 5 Solyvius College, locatie Haarlemmermeer Lyceum BdC Vak:Nederlands en tm SE 1 min Mondeling 40 11 boeken + gedichtenbundel + literatuurtheorie tm SE 2 5 havo 1 lesuur Mondeling

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Overgang 2017-2018 4 HAVO HAVO cohort 2017-2019 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

stofomschrijving 4 4tt1 tt 100 leesvaardigheid. 3 3 j 3 4po1 po Landeskunde (presentatie en het inleveren van een portfolio).

stofomschrijving 4 4tt1 tt 100 leesvaardigheid. 3 3 j 3 4po1 po Landeskunde (presentatie en het inleveren van een portfolio). periode code som tt/mt/lt Programma van Toetsing en Afsluiting 206-207 Vak: Duits HAVO 4 2 3 4 4tt tt 00 leesvaardigheid. 3 3 j periode 2 code som tt/mt/lt 3 4po po Landeskunde (presentatie en het inleveren

Nadere informatie

Overzicht toetsdossiers

Overzicht toetsdossiers Examendossier Spaanse taal - HAVO 2013-2015 TT I Grammatica: hoofdstuk 1 tot en met 3 Cijfer1-10 Geen 0 20 TT II Grammatica: hoofdstuk 4 tot en met 6 Cijfer1-10 Geen 0 40 TT III Grammatica: hoofdstuk 7

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BH5. Bertrand Russell college

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar BH5. Bertrand Russell college Schooljaar 2017-2018 BH5 Bertrand Russell college Vak:Nederlands en P401 per 2/3 25 min Praktische opdracht Nee Debat P402 per 4 100 min Praktische opdracht Nee Poëzie: tijdschrift + kennistoets per 1

Nadere informatie

BC Broekhin PTA HAVO 2015-2017 V 19-6-15

BC Broekhin PTA HAVO 2015-2017 V 19-6-15 BC Broekhin PTA HAVO V 19-6-15 Inhoudsopgave Nederlands 2 Frans 3 Duits 4 Engels 5 Geschiedenis 6 Aardrijkskunde 7 Maatschappijleer 8 Economie 9 Management en Organisatie 10 Levensbeschouwing 11 Wiskunde

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 206-207 Cohort 206-209 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... INTRODUCTIE... 2 PTA PER VAK... Versneld PTA VWO 4 206 vastgesteld september 206 Introductie In

Nadere informatie

stofomschrijving 2 021 po geografisch onderzoek in de eigen regio 1 3 n 4 013 tt 50 Katern Katern Systeem Aarde hoofdstuk 1 en 2 1 3 n

stofomschrijving 2 021 po geografisch onderzoek in de eigen regio 1 3 n 4 013 tt 50 Katern Katern Systeem Aarde hoofdstuk 1 en 2 1 3 n Vak: aardrijkskunde in min 0 tt 50 Katern Overleven in Europa Domein B3 en C SLU 50 3 j 2 02 po geografisch onderzoek in de eigen regio 3 n 3 02 tt 00 Katern Arm en Rijk Domein B en B2 SLU 70 3 j 4 03

Nadere informatie

SE Schema. Periode Eindterm Toetsnr. Inhoud / Stofomschrijving Toetsvorm Gewicht Herkansing Tijd Beoordeling Opmerking

SE Schema. Periode Eindterm Toetsnr. Inhoud / Stofomschrijving Toetsvorm Gewicht Herkansing Tijd Beoordeling Opmerking 2016-2017 VAK Aardrijkskunde 2 13,14,15, 25 1 Arm en rijk ( H1,2 en 3 ) S 10% Ja 50 min Cijfer SE 1 3 7,8,9,23 2 Bronnen van energie ( H4,5 en 6 ) S 15% Nee 50 min Cijfer In de les 3 20,21,27 3 Grenzen

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2 E FASE VWO 206-209 Editie september 208 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, Spaans, aardrijkskunde, wiskunde A en C, natuurkunde, economie, M&O

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Mavo/VMBO TL4. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Mavo/VMBO TL4. d Oultremontcollege Programma van ing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Mavo/VMBO TL4 d Oultremontcollege Vak: Nederlands en Luister- en kijkvaardigheid CITO Schrijfvaardigheid zakelijke brief 5 Spreekbeurt over actueel

Nadere informatie

PTA VWO Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 5 207-208 Cohort 206-209 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Introductie.. 2 PTA per vak.. Regeling voor doubleurs.. 26 PTA VWO 5 206-209 vastgesteld september 207 Introductie In dit boekje staat

Nadere informatie

PTA VWO Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 5 206-207 Cohort 205-208 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... INTRODUCTIE... 2 PTA PER VAK... EXAMENREGLEMENT... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. PTA VWO 5 206 vastgesteld

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College Schooljaar 2018-2019 Havo Lj. 5 Heerbeeck College Beste leerling van havo leerjaar 5 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 2018-2019. Dit programma is

Nadere informatie

Verklaring afkortingen van de soort toets: ST = Schriftelijke Toets MT = Mondelinge Toets PO = Praktische Opdracht HD = Handelingsdeel

Verklaring afkortingen van de soort toets: ST = Schriftelijke Toets MT = Mondelinge Toets PO = Praktische Opdracht HD = Handelingsdeel vak: Nederlands VMBO Klas: 3 vmbo Periode 1 (toelichting zie hiernaast) C1 ST;MT;PO;HD 25% nee Periode 2 (toelichting zie hiernaast) C2 ST;MT;PO;HD 25% nee Periode 3 (toelichting zie hiernaast) C3 ST;MT;PO;HD

Nadere informatie

TOETSOVERZICHT 5havo - schooljaar

TOETSOVERZICHT 5havo - schooljaar TOETSOVERZICHT 5havo - schooljaar 2017-2018 Verklaring afkortingen: = examendossier; cijfers die meetellen voor het examen DT = dossiertoets = examentoets PO = praktische opdracht HD = handelingsdeel;

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Aardrijkskunde Afdeling: Havo 5 26 omein E: Leefomgeving Wonen in Nederland S 100 Stof W27 afgesloten 10 27 28 omein : Gebieden Indonesië actueel S 100 Stof W afgesloten 20 29 1 Vak: Biologie Afdeling:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar HAVO 5. PTA - Elzendaalcollege Boxmeer

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar HAVO 5. PTA - Elzendaalcollege Boxmeer Programma van toetsing en afsluiting HAVO 5 Elzendaalcollege Boxmeer 1 van 24 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING I. Algemene bepalingen. Begripsbepalingen. 1.1 Periode van : Het schooljaar is verdeeld

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Leerjaar: havo 5. Schooljaar:

Programma van Toetsing en Afsluiting. Leerjaar: havo 5. Schooljaar: Programma van Toetsing en Afsluiting Leerjaar: havo 5 Schooljaar: 2017-2018 Inhoudsopgave Aardrijkskunde 2 Biologie 3 Bewegen, sport en maatschappij 4 Boekhouden 5 Duitse taal en literatuur 6 Economie

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar HAVO5. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar HAVO5. d Oultremontcollege Programma van ing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 HAVO5 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs Thematische en beschrijvende delen, bijbelverhalen November 50 minuten Thematische

Nadere informatie

BC Broekhin PTA HAVO 2013-2015 V 23-6-14

BC Broekhin PTA HAVO 2013-2015 V 23-6-14 BC Broekhin PTA HAVO V 23-6-14 Inhoudsopgave Nederlands 2 Frans 3 Duits 4 Engels 5 Geschiedenis 6 Aardrijkskunde 7 Maatschappijleer 8 Economie 9 Management en Organisatie 10 Levensbeschouwing 11 Wiskunde

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Havo 5 2015-2016. OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Havo 5 2015-2016. OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Havo 5 15-16 OPDC t Nijrees Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting van de vakken die uw zoon of dochter volgt. Per vak wordt,

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Periode 0 : gewogen gemiddelde van de cijfers in klas 4 havo in 1 decimaal Gewicht : 1

Periode 0 : gewogen gemiddelde van de cijfers in klas 4 havo in 1 decimaal Gewicht : 1 Erratum PTA 5 havo P2: Overzicht toetsperiodes: Vervang de tekst door de onderstaande tekst: Toetsperiode 2: Toetsweek: 18 januari 2016 t/m 26 januari 2016 P4: PTA Nederlands: Programma van toetsing en

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Gymnasium5. d Oultremontcollege

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar Gymnasium5. d Oultremontcollege Programma van ing en Afsluiting Schooljaar 2018-2019 Gymnasium5 d Oultremontcollege Vak: levensbeschouwelijk vormingsonderwijs PO1 Wijze van toetsing: Levensvisiewerkstuk OF naar keuze Ethisch Analyse

Nadere informatie

BC Broekhin PTA HAVO 2014-2016 V 17-06

BC Broekhin PTA HAVO 2014-2016 V 17-06 BC Broekhin PTA HAVO V 17-06 Inhoudsopgave Nederlands 2 Frans 3 Duits 4 Engels 5 Geschiedenis 6 Aardrijkskunde 7 Maatschappijleer 8 Economie 9 Management en Organisatie 10 Levensbeschouwing 11 Wiskunde

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2012-2013 HAVO. Roncalli Scholengemeenschap

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2012-2013 HAVO. Roncalli Scholengemeenschap Schooljaar 2012-2013 HAVO Roncalli Scholengemeenschap Vak: Nederlands en W26 Schoolexamen W26 20 Presentatie Mondeling 1 week voor het se artikelen en bouwplan inleveren bij docent. W27 Schoolexamen W27

Nadere informatie

TCC Lyceumstraat PTA 4H cohort Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 4 HAVO cohort

TCC Lyceumstraat PTA 4H cohort Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 4 HAVO cohort Programma van ing en Afsluiting (PTA) 4 HAVO cohort 2018-2020 Vak: Aardrijkskunde SLU: 320 SE-1 Overleven in Europa 20% S 100 TW 2 SE-2 Praktische opdracht 10% PO 100 Blok 3 SE-3 Arm en rijk 20% S 100

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 VWO 2015-2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Begripsbepalingen 1.1 Periode Het schooljaar is verdeeld in vier nagenoeg gelijke periodes. De eindexamenklassen

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LYCEUM ELST 5 HAVO ONDERDEEL B VAKSPECIFIEKE DEEL

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LYCEUM ELST 5 HAVO ONDERDEEL B VAKSPECIFIEKE DEEL PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING LYCEUM ELST 5 HAVO 2018-2019 ONDERDEEL B VAKSPECIFIEKE DEEL Op de volgende pagina s staan de vak pta s. De gebruikte afkortingen en codes staan hieronder uitgelegd.

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO Schoolexamen: klas 4 (2014 / 2015) vak: Nederlands leerjaar: 4 1 Luister- en Kijkvaardigheid Domeinen Toetsnummer Toetsvorm Werktijd Herkansing Gewicht K1,K2, K3, K4, K8 SE 1 CITO 100 min. Ja 20% Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar havo 5. Chr. College Groevenbeek

Programma van toetsing en afsluiting. Schooljaar havo 5. Chr. College Groevenbeek Schooljaar 2018-2019 havo 5 Chr. College Groevenbeek Godsdienst 4SE 401 Levensbeschouwing / Hindoeisme S 4 4SE 50 min 4SE 402 Jodendom / Islam S 6 4SE 50 min 4SE 403 Christendom van 0 tot nu S 6 4SE 50

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. 4 havo. Lyceum Ypenburg

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. 4 havo. Lyceum Ypenburg Schooljaar 2014-2015 4 havo Lyceum Ypenburg Vak:Nederlandse taal en literatuur Als de handelingsdelen niet "naar behoren" of "niet af" zijn, dan dient dit zo spoedig mogelijk alsnog in orde worden gebracht.

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING VMBO Schoolexamen: klas 4 (2015 / 2016) vak: Nederlands leerjaar: 4 1 Luister- en Kijkvaardigheid Domeinen Toetsnummer Toetsvorm Werktijd Herkansin g Gewicht K1,K2, K3, K4, SE 1 CITO 100 min. Ja 20% K8 Schrijfvaardigheid

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo. Rijswijks Lyceum & van Vredenburch College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo. Rijswijks Lyceum & van Vredenburch College Schooljaar 2018-2019 5 Havo Rijswijks Lyceum & van Vredenburch College Studie: 5 Havo Vak: Nederlandse taal en literatuur Schooljaar 2018-2019 Afronding na deadline in herkansingsweek: geldt als herkansing.

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

BC Broekhin PTA HAVO V

BC Broekhin PTA HAVO V BC Broekhin PTA HAVO V 19-6-15 Inhoudsopgave Nederlands 2 Frans 3 Duits 4 Engels 5 Geschiedenis 6 Aardrijkskunde 7 Maatschappijleer 8 Economie 9 Management en Organisatie 10 Levensbeschouwing 11 Wiskunde

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VW0 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T2 60 Z.O. Azië in beeld. T4 60 Wonen in Nederland

AARDRIJKSKUNDE VW0 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T2 60 Z.O. Azië in beeld. T4 60 Wonen in Nederland AK VW0 5 AARDRIJKSKUNDE T1 60 Z.O. Azië in Beeld T2 60 Z.O. Azië in beeld T3 60 Wonen in Nederland PO P.O. Amsterdam 4 1 T4 60 Wonen in Nederland (T1+T2+T3+T4+PO)/5 BI BIOLOGIE T1 90 Th1: Stofwisseling

Nadere informatie