ISLAM, EEN RIJKE GODSDIENST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ISLAM, EEN RIJKE GODSDIENST"

Transcriptie

1 1 ISLAM, EEN RIJKE GODSDIENST De islam is een van de vijf grote godsdiensten in de wereld. De gelovigen, moslims, wonen vooral in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en andere delen van Azië, met name in Indonesië. Er zijn naar schatting 1,6 miljard moslims, ongeveer 23% van alle mensen. De islam is de laatste tijd veel in het nieuws in verband met aanslagen en andere wreedheden. Heel veel moslims hebben het daar erg moeilijk mee. Ze willen niet dat mensen in naam van hun godsdienst dergelijke dingen doen. Voor hen is de islam een godsdienst van vrede en verdraagzaamheid. Er bestaan veel misverstanden over de islam. Er zijn mensen in Nederland die zich bij het vormen van een mening laten leiden door angst, of behoefte hebben aan een zondebok. Het is belangrijk om serieus te luisteren naar de mensen die negatief denken over moslims. Maar het is nog belangrijker om te laten zien hoeveel moeilijkheden zulke vooroordelen veroorzaken in de samenleving. Zo n vijf procent van de Nederlandse bevolking is moslim en dat aandeel zal in de toekomst waarschijnlijk niet heel veel groeien. Ook in landen als België en Duitsland ligt het percentage moslims onder de vijf procent. Dat betekent dat in West-Europa van elke twintig mensen er negentien geen moslim zijn en het aantal mensen dat zich tot deze godsdienst bekeert, is erg klein in het Westen. Toch is vijf procent ook een aanzienlijk deel van de bevolking. Daarom is het nodig dat iedereen iets weet over deze groep mensen, zoals van migranten en hun nakomelingen ook wordt verwacht dat ze zich verdiepen in de Nederlandse cultuur. Het uitwisselen van elkaars cultuur kan heel interessant zijn. OPDRACHTEN 1. Wat is een zondebok? 2. Wat is het verschil tussen en misverstand en een vooroordeel? Het is belangrijk dat misverstanden over de islam worden bestreden, zonder dat eventuele negatieve zaken worden verzwegen. Pas als je enige kennis hebt over de achtergronden van een bevolkingsgroep kun je er een oordeel over hebben.

2 De meeste mensen op de wereld geloven ergens in. Zij zijn veelal aanhanger van een godsdienst (religie) die ze met anderen delen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. 2 Godsdienst kan mensen verenigen maar er zijn ook vele oorlogen gevoerd over wat mensen zouden moeten of mogen geloven. Mensen die oorlog voeren over het geloof willen hun eigen denkbeelden opleggen aan andere mensen en zijn dus niet tolerant. Zij geloven in een enkele waarheid die iedereen zou moeten aanhangen. WAAROM GELOVEN MENSEN? Geloven geeft het leven zin. Dankzij een godsdienst hebben gelovige mensen het gevoel dat het leven zich in een bepaalde richting ontwikkelt en dat wij op aarde zijn met een doel. Dat betekent dat er hier op aarde een taak voor je ligt, dat er iets hogers is om je best voor te doen. Dan bestaan er dus hogere machten. Je gelooft in een diepere waarheid achter het bestaan die niet wetenschappelijk te bewijzen is, maar wel steun en houvast biedt. Zonder geloof zou het leven volgens jou geen zin hebben. OPDRACHTEN 1. Wat is tolerantie? Ken je gelovige mensen die wel tolerant zijn ten opzichte van andere geloven? Ben je zelf tolerant? 2. Ken je voorbeelden van godsdienstoorlogen? 3. Wat maakt het leven voor jou zinvol?

3 MONOTHEÏSME EN POLYTHEÏSME 3 Mensen die in meerdere goden geloven noemen we polytheïstisch. Het meest verbreide polytheïstische geloof is het hindoeïsme, maar ook bijvoorbeeld de oude Grieken en Romeinen geloofden in meerdere godheden, denk aan Zeus en Poseidon. Er zijn ook veel mensen die in een enkele god geloven. Die noemen we monotheïstisch. De bekendste monotheïstische godsdiensten zijn het jodendom, het christendom en de islam, alle drie ontstaan in het Midden-Oosten. Sommige aanhangers van monotheïstische godsdiensten kijken neer op mensen die meerdere goden vereren. Ook onderling zijn de aanhangers van de drie monotheïstische godsdiensten het meestal oneens, terwijl er in de basis veel gelijkenissen zijn tussen wat zij geloven. Zo zijn in alle drie de geloven Adam, Abraham en Mozes belangrijk. En zowel voor christenen als de aanhangers van de islam is Jezus (Isa) een centrale persoonlijkheid. Moslims geloven echter niet dat Jezus de zoon van God was en dat hij terechtgesteld is door kruisiging (degene die destijds terechtgesteld is, was iemand die uiterlijk op hem leek). Ook de rol van diegene die volgens sommigen de eerste mens was, Adam, zien moslims anders dan christenen. Volgens moslims toonde Adam berouw voor het eten van de appel van de boom der kennis en vergaf God hem dit uiteindelijk. Moslims gaan ook niet uit van een uitverkoren volk, zoals de joden, maar menen dat hun geloof voor iedereen zou kunnen gelden. Voor alle drie deze gelovigen is bidden belangrijk: het kan voor iemand een erkenning zijn van de betekenis van God. De drie genoemde monotheïstische godsdiensten worden wel openbaringsgodsdiensten genoemd. Het geloof werd volgens de gelovigen geopenbaard aan bijzondere mensen die hun overtuiging vervolgens verspreidden. Zij bestreden vaak mensen die zij als heidenen zagen, omdat zij een andere visie hadden op de zin van het bestaan. OPDRACHTEN 1. Wat spreekt je meer aan: polytheïsme of monotheïsme? 2. Wat zijn heidenen? Vind je dat die term nog gebruikt kan worden?

4 4 DE KORAN De Koran is het heilige boek van de moslims. De tekst van de Koran werd volgens de gelovigen door God (Allah) aan Mohammed (die leefde van 570 tot 632) geopenbaard. De Koran bevat, in het Arabisch, orakeltaal (bezweringen), gebeden, profetengeschiedenissen en godsdienstige wetten. Anders dan in de christelijke Bijbel, waarin het leven van Jezus beschreven wordt, bevat de Koran geen levensverhaal van Mohammed of teksten van zijn volgelingen. Het gaat hierin puur om het woord van God die (via de engel Gabriël) tot de profeet gesproken heeft. De Koran is zo ontstaan in een periode van drieëntwintig jaar en bevat geen bepaalde tijdsvolgorde. Er wordt begonnen met de langste stukken, daarom is het niet voor iedereen een toegankelijk boek. Modern onderzoek heeft uitgewezen dat de tekst van de Koran door een en dezelfde geest is geschapen, volgens de moslims is het de exacte visie van hun God. Daarom mag er ook niets aan gewijzigd of toegevoegd worden. De engel Gabriël was hierbij alleen de boodschapper, die ook de volgorde aangaf voor de gedeelten in de Koran. Er zijn moslims die vinden dat de Koran niet uit het Arabisch naar andere talen vertaald kan worden, omdat er bij vertalingen altijd iets van de oorspronkelijke betekenis verloren gaat, hoe goed de vertaler ook oplet. Een echte moslim zou dus Arabisch moeten leren. OPDRACHTEN 1. Allah schiep de wereld in zes dagen. Wat weet je van het scheppingsverhaal van de christenen? 2. Zou het voor niet-moslims nuttig kunnen zijn om de Koran te lezen? Waarom wel of niet? Moslims gaan ervan uit dat de Koran stukken bevat uit op een lei geschreven boek dat zich bij Allah bevindt. Allah is volgens hun overtuiging onzichtbaar en zonder gestalte. Volgens de Koran schiep God de wereld in zes dagen: op de eerste twee dagen de aarde, op de twee volgende alles op de aarde en op de laatste twee de hemelen. De Koran bestaat uit 114 soera s, paragrafen, stukken tekst. Voor een westerse belangstellende is het zinvol om bij de bestudering van het boek te beginnen met het slot, omdat je dan meteen de kern van de leer meekrijgt.

5 Mohammed werd geboren in de Arabische stad Mekka, waar hij ook woonde. Mohammed (wat staat voor de geprezene) geldt binnen de islam als de laatste en belangrijkste profeet. Profeet houdt in: boodschapper van God. Het geloof dat Mohammed op verzoek van God verspreidde heet islam, wat vrede stichten door zich over te geven aan de wil van Allah betekent. Vrede moet niet per se letterlijk worden genomen. Bij de verspreiding van de islam werd mede gebruik gemaakt van verovering of andere machtsuitoefening, zoals dat ook het geval was bij de invoering van het christendom in Europa. Daarbij zijn veel doden gevallen. Mensen die bereid waren zich te bekeren of zich overgaven, bleven ongedeerd. Dieren, kinderen, vrouwen en ouderen mochten niet worden gedood en ook bomen, planten, waterputten en huizen moesten intact blijven. 5 DE PROFEET Mohammed werd op zijn veertigste, in 610, profeet. De jaren die eraan voorafgingen gelden als een periode van voorbereiding op zijn roeping. Mohammed was al jong wees en werd onder de hoede genomen van een oom. Hij was onder meer herder en kameeldrijver totdat hij een rijke koopmansweduwe trouwde, Khadija, later een van de eerste bekeerlingen. Ook na zijn huwelijk bleef hij een herder en een kameeldrijver. Elk jaar trok hij zich een maand terug in de Hira-grot, in de buurt van Mekka, om tot bezinning te komen. Het was dus al vroeg duidelijk dat hij een gelovig man was. Uiteindelijk werd het volgens hem ware geloof aan hem geopenbaard. Wat er voor die tijd was, geldt voor moslims als een voorfase die belangrijk is, maar pas met islam konden de mensen werkelijk goed geloven. Mohammed schiep niet een nieuw geloof maar gaf een sinds Adam bestaande oergodsdienst een definitieve vorm, menen veel moslims. OPDRACHTEN 1. Vertel het leven van Mohammed in het kort. Vul het aan met gegevens die je in de andere hoofdstukken leest. 2. Ken je nog andere profeten dan Mohammed? 3. Hoeveel jongens ken je die Mohammed heten?

6 6 GESCHIEDENIS VAN DE ISLAM Een belangrijk jaar in de geschiedenis van de islam is 622, toen Mohammed en andere gelovigen van Mekka naar een andere Arabische plaats, Medina (destijds Jatrib) vertrokken. Medina betekent stad van de profeet. Het geloof kon zich in Medina gemakkelijker verbreiden dan in Mekka. De migratie naar Medina, de hijra, was een gevolg van een boycot tegen moslims door de verschillende stammen. Moslims konden hierdoor geen voedsel meer kopen. Mohammed maakte veel indruk met zijn beleid van oorlog en overvallen op karavanen. In 630 trok hij Mekka weer binnen, waar het traditionele heiligdom de Kaaba al een belangrijke plaats had in het geloof. Mohammed ontdeed het van afgodsbeelden. De profeet overleed in 632. Vanuit Medina en Mekka verspreidde de islam zich in de honderd jaar daarna over de Arabische wereld, grote delen van Azië en Noord-Afrika. De veldheren van Mohammeds opvolgers boekten grote successen en ze veroverden Perzië (nu Iran) in 636, Syrië in 638 en Egypte in 642. De moslims veroverden in de achtste eeuw Spanje en rukten nog verder op in Europa tot ze tot staan werden gebracht door Karel Martel in de slag bij Poitiers in 732. Een nieuwe confrontatie tussen West-Europa en de islam vormden de kruistochten. De paus riep christelijke ridders op het Heilige Land, waar Jezus was geboren, te veroveren. In de periode waren er diverse van dergelijke kruistochten, maar de Europeanen wisten het gebied niet blijvend in handen te krijgen. De daden van kruisvaarders worden het huidige Westen door sommige moslims nog steeds verweten. Zoals bepaalde westerlingen alle moslims als extreem zien, zo zien bepaalde moslims veel westerlingen als botte kruisvaarders die andere geloven niet accepteren. Momenteel is de islam na het christendom de grootste religie ter wereld. OPDRACHTEN 1. Waarom nam Mohammed het heiligdom de Kaaba op in de islamitische religie? 2. Wat is jouw mening over kruisvaarders? Zie je overeenkomsten met hedendaags westers ingrijpen in het Midden-Oosten, of juist niet? 3. Zoek informatie op over Karel Martel. Is hij voor jou een held? Waarom wel of niet?

7 7 KUNST EN WETEN SCHAP Moslims houden niet van beelden. Het is bijvoorbeeld streng verboden om een afbeelding van Mohammed te maken. Mede doordat ze niet met beelden werk(t)en, werd de kalligrafie belangrijk. Kalligrafie betekent sierlijk schrijven. De moslimwereld oefende veel invloed uit op Europa, zo werden landbouwmethoden en irrigatie overgenomen en golden Arabische schrijvers als invloedrijk. Ook wiskundige inzichten verspreidden zich vanuit de Arabische gebieden in Europa. Daaraan danken we onder meer de zogenaamde Arabische cijfers. De periode van 800 tot 1200 geldt als een bloeiperiode van de islam: men bestudeerde planeten, schreef gedichten en in ziekenhuizen in Bagdad werden al operaties onder narcose uitgevoerd. Ook moslimfilosofen (denkers) gelden als belangrijk. Bekend waren onder meer Ibn Sina ( Avicenna) en Ibn Roesjd ( Averroes). Via hen maakten Europeanen (opnieuw) kennis met onder meer de geschriften van de Griek OPDRACHTEN: 1. De Middeleeuwen, de periode tussen , worden vaak als de donkere Middeleeuwen beschreven. Die negatieve omschrijving geldt juist niet voor de situatie in de moslimwereld. Waarom is dat zo? 2. Waarom zouden strenge moslims beelden als iets negatiefs zien? Aristoteles uit de Oudheid. Het is mede aan de moslimwereld te danken dat veel inzichten uit de Oudheid niet verloren zijn gegaan. Vooral Ibn Sina was van vele markten thuis: hij was politicus, schrijver, filosoof en bestudeerde de sterren. Ook was hij arts, wiskundige en natuurkundige.

8 8 DE VIJF ZUILEN Het gaat voor moslims niet zozeer om opvattingen, maar om daden. Wat iemand doet, maakt hem of haar tot moslim. Geloven gaat om geloven met het hart, spreken met de tong en praktiseren met de lichaamsdelen. Belangrijk zijn de zogenaamde vijf zuilen: gelovige moslims bidden vijfmaal per dag, eenmaal per jaar vasten ze een maand, maken als ze er de middelen voor hebben een bedevaart naar Mekka, zeggen de geloofsbelijdenis ( Ik getuig dat er geen god is die het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah, en ik getuig dat Mohammed zijn dienaar en boodschapper is ) en ze betalen een verplichte aalmoes ten behoeve van arme gelovigen. Naast deze regels die met handelen te maken hebben, zijn er ook zes pilaren van Al-Imaan, die allemaal gaan over het geloven, zoals het geloof in Allah en in zijn profeten. In Nederland komt vaak het woord jihad naar voren, dat door de een als heilige oorlog wordt vertaald en door de ander als strijd tegen het kwaad, wat ook over kwaad in jezelf kan gaan. In feite betekent het strijd en dat kan dus ook een oorlog zijn. Een ander veelgebruikt begrip is sharia, dat zijn de regels of voorschriften waaraan moslims zich dienen te houden. In verschillende islamitische landen is er een wetgeving op basis van de sharia, wat voor aangeklaagden tot harde straffen kan leiden, zoals het afhakken van de hand van een dief. In de sharia staan ook regels voor hoe je moet vasten en bijvoorbeeld OPDRACHTEN: ook voor de omgang met mensen om je heen. 1. Welke van de vijf zuilen spreekt je het meest aan? 2. Waaraan denk je als je de term jihad hoort? De sharia is dus een beschrijving van de plichten van een moslim en geldt niet voor niet-moslims. Er is dus geen reden om te denken dat de sharia kan worden opgelegd aan iedereen in een land waar de regering niet islamitisch is.

9 Veel gelovigen kennen bedevaarten. Een bedevaart is een pelgrimstocht naar een plaats die belangrijk is geweest in de geschiedenis van het geloof. Zo gaan veel katholieken naar Santiago de Compostela (Spanje) of Lourdes (Frankrijk), om zich zo verbonden te voelen met belangrijke plaatsen uit hun geloof, of om genezen te worden van ziekten en kwalen. 9 BEDEVAART Voor moslims is Mekka de heilige plaats. Iedere moslim zou eigenlijk minstens eenmaal in zijn leven Mekka moeten bezoeken als hij of zij hier financieel toe in staat is, de pubertijd heeft bereikt en gezond is. De bedevaart, steeds in de eerste tien dagen van de twaalfde maand van de islamitische kalender, heet hadj. Elk jaar gaan een paar duizend Nederlandse moslims naar Mekka. Zij zijn maar een kleine groep binnen de totale groep van bedevaartgangers, jaarlijks zo n drie miljoen. Op de hadj volgt het Offerfeest. De mannen scheren zich dan kaal en vrouwen knippen een stukje van hun haar af. Dit symboliseert de nieuwe fase nadat de gelovige is gereinigd van zonden. Daarna wordt er een dier geofferd. Dat kan een schaap zijn, of een koe of een kameel bijvoorbeeld. In Mekka is een bouwwerk met de naam Kaaba het allerbelangrijkst. Alleen moslims mogen er naar binnen. Kaaba betekent in het Arabisch dobbelsteen en het gebouw heeft dan ook die vorm. Het heiligdom bestaat uit grijze stenen en is met een zwarte zijden doek bedekt, in de bedevaartsperiode gaat er een witte doek overheen om de originele doek schoon te houden. Tijdens de bedevaart lopen de moslims onder andere zevenmaal om de Kaaba (dit heet de tawaaf). In de Kabaa bevindt zich een heilige zwarte steen die door de engel Gabriël naar de aarde zou zijn gebracht. De verering van de steen gaat terug tot de tijden voordat de islam opkwam. OPDRACHTEN 1. Zoek op de kaart op waar Mekka ligt. 2. Wat is een pelgrim?

10 10 MOSKEE Een moskee is de plaats waar moslims samenkomen om hun geloof te belijden. Moskee betekent letterlijk: plaats waar men zich te gronde werpt. Een gelovige moslim kan alle plekken waar hij kan bidden als een moskee beschouwen, maar meestal bedoelen we met het woord de opvallende gebouwen waar grote groepen moslims op vrijdag samenkomen, niet alleen om te bidden, maar ook om samen het geloof uit te dragen en nieuws uit te wisselen. In de moskee bidden vrouwen en mannen meestal van elkaar afgezonderd. Dit is onder andere omdat men anders afgeleid zou kunnen worden en de aandacht niet op het bidden kan richten. Belangrijk in een moskee is de mihrab, de plek waar de imam staat en die de gebedsrichting aangeeft. Bij het bidden richt OPDRACHTEN: 1. Vind je moskeeën er mooi uitzien? Vind je ze bij hun omgeving passen? Leg uit. 2. Kerken mogen hun klokken luiden, maar de oproep tot het gebed vanaf de moskee mag niet altijd in Nederland. Wat vind je hiervan? men zich naar Mekka. Ook de minaret is belangrijk in een moskee, dat is de lange smalle toren vanwaar de gelovigen bij de moskeeën tot gebed worden opgeroepen. In Nederland gebeurt dat maar bij een paar moskeeën.

11 RAMADAN EN SUIKERFEEST 11 De negende maand van de moslimkalender is de belangrijkste maand van het jaar: Ramadan. Tijdens deze maand wordt de openbaring van de Koran aan Mohammed herdacht. In deze periode mogen gelovige moslims, iedereen vanaf twaalf jaar, van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, seks hebben of roken. Doordat alle moslims dit gezamenlijk zo doen, zorgt dit voor veel verbondenheid. Er zijn ook uitzonderingen: ouderen, zieken en zwangere vrouwen hoeven bijvoorbeeld niet mee te doen omdat hun gezondheid anders gevaar zou lopen. Na afloop van de Ramadan is het Suikerfeest, waarmee de vastenperiode wordt afgesloten. Daar komt veel zoetigheid aan te pas, vandaar de naam. Tijdens het Suikerfeest (een dag die onderdeel is van het offerfeest dat drie dagen duurt) bezoekt men veel vrienden en familie. De Ramadan en het Suikerfeest vallen elk jaar in een andere periode. Dit komt doordat de moslims bij hun tijdsrekening van de maankalender uitgaan en niet van de zonnekalender, waardoor hun jaar elf dagen korter duurt en de feesten naar het gevoel van niet-moslims steeds verschuiven in het jaar. Zo is het soms Ramadan in de winter en soms in de zomer. Dit maakt voor de gelovigen uit, omdat de periode tussen zonsopgang en zonsondergang in de zomer veel langer duurt dan in de winter. OPDRACHTEN : 1. Het samen vasten kan zorgen voor verbondenheid. Sommige critici spreken echter over sociale druk om de Ramadan in ere te houden. Wat bedoelen zij daarmee? 2. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de vastenperiode van katholieken voor Pasen en de Ramadan? 3. Wanneer is de Ramadan erg zwaar?

12 12 STROMINGEN BINNEN DE ISLAM De twee grootste stromingen binnen de islam zijn de soennieten en de sjiieten. De eerste groep is het grootste met zo n 85-90% van de moslims. De benaming verwijst naar het woord soenna, dat staat voor traditie of gewoonte. Ongeveer 10% van de gelovigen is sjiiet. Alleen in Iran zijn de sjiieten in de meerderheid, daar is de sjiitische variant van het geloof de staatsgodsdienst. De sjiieten baseren zich mede op de interpretatie van het geloof door Ali, de schoonzoon van Mohammed. Hierin verschillen zij van de soennieten. Ook in Irak en Azerbeidzjan wonen veel sjiieten. Soennieten en sjiieten hebben onderling oorlogen gevoerd, bijvoorbeeld die tussen Iran en Irak in de jaren tachtig. In de moslimwereld is al even weinig eenheid als tussen protestanten en katholieken ten tijde van de godsdienstoorlogen van een paar honderd jaar geleden. In beide stromingen zijn OPDRACHTEN 1. Wat weet je van de tegenstelling tussen sjiieten en soennieten in Irak? Denk je dat de problemen daar ooit opgelost kunnen worden? En hoe dan, of waarom niet? 2. Waarom is de geschiedenis zo belangrijk voor veel geloven (naast de islam bijvoorbeeld ook voor het jodendom en het christendom)? er ook aanhangers van het soefisme. Zij zien zichzelf als vertegenwoordigers van de pure islam, maar worden door andere moslims niet altijd gewaardeerd. Soefi-geestelijken die de gelofte van armoede hebben afgelegd, worden derwisjen genoemd. Hun vorm van dansen is in Turkije populair onder toeristen.

13 Toen Nederland Nederlands-Indië ( Indonesië) bestuurde, kende het koninkrijk veel moslims onder de inwoners, meer dan christenen. De eerste moslims die naar Nederland kwamen, waren afkomstig uit Indonesië en ook uit een andere kolonie, Suriname. 13 In de jaren zestig van de twintigste eeuw groeide in Nederland (en ook elders in West-Europa) de behoefte aan arbeidskrachten uit andere landen. Vanaf die periode kwamen er onder meer veel Turkse en Marokkaanse migranten naar Nederland. Zij deden vaak werk waarvoor geen mensen te vinden waren. NEDERLAND EN DE ISLAM OPDRACHTEN: 1. Wat zou jij het meest missen als je Nederland zou verlaten voor een ander land? 2. Zijn er zaken die altijd belangrijk voor je zullen zijn, ook al zou je in een ander land gaan wonen en zo ja, welke dan? Mensen die van het ene land naar het andere land verhuizen, noemen we migranten. Migranten hebben het vaak moeilijk. Zij missen hun geboorteland, hebben dan heimwee en begrijpen de denkbeelden op de plek waar ze zijn komen wonen niet altijd, of ze willen hun eigen tradities niet opgeven.

14 DE ROL VAN DE VROUW 14 De rol van de vrouw in de islam wordt door moderne westerse mensen vaak gezien als ondergeschikt. De enige vrouw die in de Koran bij naam wordt genoemd is de moeder van Jezus, Maria (of Maryam in het Arabisch). Toch is een lang hoofdstuk in de Koran gewijd aan de vrouwen en gaven vrouwen in de tijd van de profeet bijvoorbeeld ook lessen. In de tijd voor de islam vermoordden de mannen soms hun dochters omdat die in hun ogen geen waarde hadden. Bij de invoering van de islam werd deze praktijk verboden. Ook was vanaf die tijd de vrouw niet meer onderdeel van de erfenis als haar man overleed, maar kreeg zij recht op die erfenis. In de islam is de rolverdeling van mannen en vrouwen gebaseerd op de kracht van de man en de zachtheid van de vrouw. Net zoals vroeger in Nederland wordt de vrouw geschikter geacht om voor de kinderen en het huishouden te zorgen en doet de man het zware werk. Moslimvrouwen bezien de kwestie van hun eigen positie vaak heel anders dan niet-moslims. Evenals vroeger in Nederland heeft de man het laatste woord. Toch kan hij zijn vrouw bijvoorbeeld niet verbieden om bijvoorbeeld een opleiding te volgen, want dat valt binnen het voorschrift van Mohammed dat mannen en vrouwen hun hele leven lang kennis op moeten doen, van de wieg tot het graf. Volgens de islam kan een man meerdere vrouwen hebben. Op het moment dat deze tekst in de Koran kwam, was het een verbetering van de toen bestaande situatie, omdat het aantal echtgenotes hiermee werd beperkt tot vier. Het wordt inmiddels door allerlei nieuwe regels moeilijker gemaakt om meer vrouwen te hebben. Zo mag het alleen nog maar met toestemming van de eerste echtgenote of in geval van onvruchtbaarheid en dergelijke. Omgekeerd geldt deze regel niet, een vrouw mag niet meerdere mannen hebben. OPDRACHTEN Soms valt het erg op dat vrouwen niet als gelijken van mannen worden behandeld. Zo mogen vrouwen in Saoedi- Arabië niet autorijden. In andere islamitische landen mag het overigens wel. 1. Zou het voor mannen in Saoedi- Arabië belangrijk zijn dat vrouwen niet autorijden? Waarom? 2. Denk je dat binnen de islam de standpunten over de rol van vrouwen op den duur zullen veranderen, zoals zij in het Westen veranderd zijn?

15 15 VERHALEN UIT DE MOSLIMWERELD Als men in West-Europa denkt aan verhalen uit de moslimwereld noemt men vaak de verzameling Sprookjes van 1001 nacht. Deze verhalen zijn niet-specifiek islamitisch, maar ze spelen zich wel af in de Arabische wereld. Scheherazade, de vrouw van sultan, vertelt hem iedere nacht spannende verhalen, om te voorkomen dat zij terechtgesteld zal worden. De Sprookjes van 1001 nacht omvatten onder meer de verhalen over Aladdin en de wonderlamp, Sinbad de Zeeman en Ali Baba en de veertig rovers. Deze verhalen stonden niet in de oudste versies van de tekst, ze zijn er later aan toegevoegd door een Franse vertaler. Andere verhalen uit de Sprookjes van 1001 nacht ontstonden al ver vóór de invoering van de islam. Het moslimgeloof speelt dus geen hoofdrol in de verhalen, die echter wel een voorbeeld zijn van de rijkdom van de Arabische cultuur. Niet uit Arabië, maar uit Turkije stammen de verhalen over Nasreddin Hodja, over wie tal van grappige verhalen bewaard zijn. In heel de moslimwereld worden verhalen over hem verteld. Hij gold als een wijze man die leefde in de dertiende eeuw. Hij was anderen steeds te slim af. Meer dan de Sprookjes uit 1001 nacht horen de verhalen bij de cultuur van de islam. OPDRACHTEN: 1. Wat is het verband tussen de attractie Fata morgana in de Efteling en de sprookjes van 1001 nacht? 2. Nasreddin Hodja wordt weleens vergeleken met Tijl Uilenspiegel of Reinaert de Vos. Waarom?

16 Kleding is belangrijk voor de identiteit van mensen. Identiteit heeft te maken met hoe iemand zichzelf ziet. Voor identiteit zijn zowel de eigenschappen die je bij je geboorte hebt meegekregen, als die van de cultuur waarin je opgroeit van belang. Kledingstukken horen bij de cultuur van mensen over heel de wereld. Met kleding laten zij onder meer zien tot welke groep zij behoren. Zij laten zien dat ze trots zijn op hun culturele tradities. 16 ISLAM EN KLEDING Vrouwen in de moslimwereld dragen veelal kleding die het lichaam grotendeels bedekt. Soms heb je geen idee hoe ze eruitzien, omdat zelfs hun gezicht wordt bedekt. Het bekendste kledingstuk van moslimvrouwen is de hoofddoek (hijab), die hun haar bedekt. Niet alleen moslimvrouwen dragen hoofddoeken, ook in andere culturen religies komen ze voor. Bekend en omstreden is de OPDRACHTEN 1. Waarom denk je dat sommige moslimvrouwen grote delen van hun lichaam en hoofd bedekken? Waarom is de boerka omstreden? 2. Vind je dat moslimvrouwen zelf mogen weten hoe ze zich kleden, of zouden andere mensen daar ook iets over mogen zeggen? boerka, die het hele lichaam bedekt en waardoor de vrouwen alleen via een stukje gaas kunnen kijken. Ook moslimmannen kleden zich soms anders dan niet-moslims, bijvoorbeeld in gewaden. Dit is hun eigen keuze en ze willen er vooral mee laten zien dat ze moslim zijn.

17 17 TRADITIES Tradities zijn gebruiken die worden doorgegeven van ouders op kinderen, of van onderwijzers op leerlingen. Dankzij tradities weet je veel over hoe dingen verlopen in de samenleving: je hoeft niet over alles wat je doet na te denken omdat je weet hoe het gedurende lange tijd gegaan is. Het gebruikelijke gedrag is je dan tot voorbeeld. Bijna alle geloven hechten sterk aan tradities: zo is het onder christenen gebruikelijk om in de kerk te trouwen en voor hindoes om in de rivier de Ganges in India te baden om hun ziel te reinigen. Ook moslims kennen veel van dergelijke tradities. Die hebben bijvoorbeeld te maken met voedsel: moslims eten (net als joden) geen varkensvlees en drinken geen alcohol. De manier waarop ze zich kleden is ook een traditie, dankzij hun kleding tonen moslims verbondenheid met voorgaande generaties. Het gescheiden bidden van mannen en vrouwen in de moskee is ook een traditie. Dat gebeurt vooral om praktische redenen, niet omdat het in de Koran zou staan. Omdat de profeet het heeft aanbevolen, eten moslims vaak dadels en melk. Zeven dadels per dag op een lege maag en melk zouden de gezondheid bevorderen. Vooral de dadels van de palmen in Medina zouden daar erg goed voor zijn. Een traditie die tegenwoordig ook wel populair is bij Nederlandse vrouwen, is de bruidshenna. De handen van de bruid worden voor de huwelijksvoltrekking met symbolische motieven versierd. Ook op het gebied van de dood hebben moslims diverse tradities. OPDRACHTEN: 1. Waarom spelen tradities zo n belangrijke rol in godsdiensten? 2. Welke tradities zijn voor jou belangrijk? Waarom? Zo moet een gestorvene zo snel mogelijk begraven worden, in ieder geval binnen 24 uur. Cremeren is niet toegestaan. Zoals opgemerkt, is de bedevaart naar Mekka een van de belangrijkste moslimtradities, naast de vastenmaand, de Ramadan.

18 18 NORMEN EN WAARDEN Binnen alle godsdiensten heb je strenge en minder strenge gelovigen. Dat geldt dus ook voor de islam. De verschillen tussen de moslims onderling liggen in de manier waarop de Koran wordt gelezen. Alle moslims geloven dat er maar een enkele manier is waarop het woord van Allah echt bedoeld is, maar ze zijn het er toch vaak niet over eens hoe bepaalde stukken uit de tekst begrepen moeten worden. Net als verschillende groepen christenen over de Bijbeltekst. Voor gelovige mensen zijn normen en waarden van belang. Normen en waarden bepalen hoe je leeft en hoe je met andere mensen omgaat. In de islam is bijvoorbeeld de religieuze belasting (verplichte aalmoes) ten behoeve van de arme gelovigen een belangrijke pijler (zuil). Door armen te helpen betoont men OPDRACHTEN: zich een goede moslim. Binnen de islam zijn de onderlinge verschillen net zo als binnen de meeste andere grote groepen in de samenleving. Je kunt ook niet over de islam spreken. De basis van de traditie is bij iedereen hetzelfde, maar er zijn verschillende interpretaties mogelijk. 1. Wat is het verschil tussen een norm en een waarde? 2. Wat heeft het niet drinken van alcohol te maken met normen en waarden?

19 ONBEKEND IS ONBEMIND 19 Zonder kennis van de cultuur van andere mensen kun je niet goed over hen oordelen. Als je mening gebaseerd is op vooroordelen ontstaan er tegenstellingen. Zulke tegenstellingen kunnen in het ergste geval tot geweld leiden. Maar ook als er geen regelrechte ruzies ontstaan, kunnen vooroordelen tot onrecht leiden. Zo is het voor jongeren met een Arabische of Turkse achternaam moeilijker om een stage of baan te vinden bij een bedrijf of organisatie. Over de islam bestaan veel vooroordelen. Om moslims rechtvaardig te behandelen, is kennis nodig van hun achtergronden, van de dingen die belangrijk voor hen zijn. Zo is het bijvoorbeeld goed om rekening te houden met een moslim tijdens de soms zware maand Ramadan. OPDRACHT: 1. Probeer je in te leven hoe het is om iemand anders te zijn: als je christen ( of jood, hindoe, boeddhist) of helemaal niet gelovig bent, hoe zou het dan zijn om als moslim op te groeien, en als je moslim bent hoe het zou zijn om geen moslim te zijn? Schrijf een tekst van een bladzijde (meer mag ook) over hoe je je dan zou voelen. Begrijpen andere mensen jou? Voel je je gediscrimineerd en zo ja, waarom? Welke tradities zouden voor jou het meest belangrijk zijn? Hoe zou je je toekomst zien? Bepaalt jouw culturele achtergrond wie je bent en hoe je je kunt ontwikkelen? Begin je tekst met Als ik een zou zijn, dan. Onbekend maakt onbemind is een bekend gezegde. Als je zelf geen moslim bent, leer je door je te verdiepen in de cultuur van de islam veel over andere mensen. Je wordt dan een completere persoon. De culturele achtergrond van alle groepen mensen uit de samenleving, ook jouw groep, is een mengsel van positieve en negatieve zaken. Als je niets wilt weten van mensen die anders opgroeien dan jij, doe je jezelf tekort.

20 MEER INFORMATIE 20 H. von Glasenapp, De Islâm H. Hartstein en P. Delius, Islam. Kunst en architectuur M.W. Hofmann, Den Islam verstehen G. Kettermann, Atlas zur Geschichte des Islam B. Lewis, The World of Islam, Faith, people, culture J. Luijkx-Westerop, Islam in Nederland (ao-boekje) Religie in de mensheid: Islam ( uitgave van VOMO) Wikipedia, Winkler Prins. COLOFON Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed F.C. Dondersstraat JA Utrecht immaterieelerfgoed@live.nl Tekst: Olivier Rieter Redactie: Anneke Munnik Met dank aan: Bouchra Hazzouti Foto s: Nationale Beeldbank, Roel Wijnants, Anadolu Agency Vormgeving: Icarus, grafisch ontwerp

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM OPDRACHT DE 5 ZUILEN BART SATIJN INTRODUCTIE Wat is een zuil? Waarom is dit belangrijk? Waarom zou de Islam het woord zuil gebruiken BART SATIJN OPDRACHT ZUILEN Welke 5 zuilen zijn

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt door een scholier 1817 woorden 6 juni 2007 6,5 164 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1. Inleiding Ik doe mijn eindpresentatie over de Islam. Eerst wilde

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam.

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam. 570 n Chr Profeet Mohammed geboren in Mekka 610 n Chr Openbaringen Allah via de aartsengel Gabriël, De woorden worden opgeschreven in de Koran 622 n Chr Vlucht Mohammed naar Medina, begin islamitische

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor de islam. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor de islam. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor de islam Naam: De islam Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123

Kenmerken islam hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 07 november 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Aardrijkskunde hoofdstuk 3 paragraaf 1

Aardrijkskunde hoofdstuk 3 paragraaf 1 Aardrijkskunde hoofdstuk 3 paragraaf 1 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irene van Hensbergen 31 January 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/48842 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123

Kenmerken islam hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 18 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

islam is na het jodendeom en christendom de derde monomtheistische godsdienst op de wereld

islam is na het jodendeom en christendom de derde monomtheistische godsdienst op de wereld Boekverslag door M. 693 woorden 20 juni 2004 3.2 53 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting godsdienst 3t/m54 insja Allah, God wil het islam, overgave islam is na het jodendeom en christendom

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Theorieboek. 3Q De vijf zuilen van de Islam 1. De Sahada,de Salaat, de Zakaat, de Sawm en de Hadj

Theorieboek. 3Q De vijf zuilen van de Islam 1. De Sahada,de Salaat, de Zakaat, de Sawm en de Hadj 3Q De vijf zuilen van de Islam 1 Wat zijn en houden de vijf zuilen van de Islam in? De Sahada,de Salaat, de Zakaat, de Sawm en de Hadj Het geloof van de Islam steunt op vijf zuilen. Deze zuilen zijn de

Nadere informatie

In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom en de Islam.

In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom en de Islam. Werkstuk door Een scholier 2003 woorden 11 februari 2005 6,2 1000 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom

Nadere informatie

Ontstaan islam vmbo12

Ontstaan islam vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63409 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

1 Landschap en klimaat in Turkije

1 Landschap en klimaat in Turkije 1 Landschap en klimaat in Turkije 1 landschap, klimaat, Turkije, Europa, Azië, Azië 2a 2b 2c 3a 3b Istanbul door twee bruggen De Bosporus eigen antwoord (verschilt per atlas) zee 4a 1 Istanbul 2 Ankara

Nadere informatie

AK hoofdstuk 3 paragraaf 1

AK hoofdstuk 3 paragraaf 1 AK hoofdstuk 3 paragraaf 1 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Renee Cools 03 February 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/49135 Dit lesmateriaal is gemaakt met

Nadere informatie

Ontstaan islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Ontstaan islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 05 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63409 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten* hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76063

Wereldgodsdiensten* hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76063 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 02 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 972 woorden 2 februari keer beoordeeld. Levensbeschouwing BELANGRIJKE LEVENSMOMENTEN.

5,9. Samenvatting door een scholier 972 woorden 2 februari keer beoordeeld. Levensbeschouwing BELANGRIJKE LEVENSMOMENTEN. Samenvatting door een scholier 972 woorden 2 februari 2004 5,9 214 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing BELANGRIJKE LEVENSMOMENTEN. A. GEBOORTE. - Geloofsbelijdenis. - Naam op de zevende dag. - Hoofdhaar

Nadere informatie

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad TITEL ACTIVITEIT beschrijving: Wat geloof jij? 2 de graad Beginsituatie: De leerlingen hebben in eerdere lessen gewerkt rond geloven vroeger en nu. Daarin zijn hoogstwaarschijnlijk al verschillende godsdiensten

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Islam vmbo12. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63410

Islam vmbo12. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63410 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 05 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63410 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 05 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63410 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

3. Waarom zijn er zoveel mensen in het huis? 4. Wat wil Mohammed doen?

3. Waarom zijn er zoveel mensen in het huis? 4. Wat wil Mohammed doen? Lees het verhaal over de profeet Mohammed. Dit is het huis van Mohammed. Hij leefde rond het jaar 600. Mohammed woonde in Mekka. Mohammed was een profeet. Een profeet is een wijze man. Het is druk in het

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Geloven - Islam. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Geloven - Islam. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44857 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

Voorbereidende les Cool in Sjoel!

Voorbereidende les Cool in Sjoel! Voorbereidende les Cool in Sjoel! Voor de docent Tijdens het bezoek aan de Folkingestraat Synagoge zullen de leerlingen kennis maken met verschillende facetten van het Jodendom. Het beleven van gebruiken,

Nadere informatie

Geloven - Ontstaan en verspreiding Islam

Geloven - Ontstaan en verspreiding Islam Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44859 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen Voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom

Nadere informatie

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam?

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam? De Profeet Mohammed (vzmh) heeft de laatste en universele boodschap van God gekregen. Voor de boodschap aan de Profeet Mohammed (vzmh) heeft God zich aan veel Profeten (vzmh) geopenbaard. Volgens een overlevering

Nadere informatie

Programma. Weten en Geloven. Basis van de Islam. Geschiedenis Islam. 20.05 inleiding Islam en Wilders 20.35 vragen. Het evangelie tussen

Programma. Weten en Geloven. Basis van de Islam. Geschiedenis Islam. 20.05 inleiding Islam en Wilders 20.35 vragen. Het evangelie tussen Weten en Geloven Programma Het evangelie tussen 20.05 inleiding Islam en Wilders 20.35 vragen avond 1: atheïsme en ietsisme avond 2: Islam en Wilders avond 3: vrijheid en fatsoen 20.45 koffie 21.00 waar

Nadere informatie

Omdat de familiebanden sterk zijn in islamitische landen, is het huwelijk niet alleen een zaak van twee individuen, maar ook van de twee families

Omdat de familiebanden sterk zijn in islamitische landen, is het huwelijk niet alleen een zaak van twee individuen, maar ook van de twee families Samenvatting godsdienst Islam hoofdstuk 1 tm 5 H1 de wereld van de islam Islam wereldwijd Het Islam is ontstaan in het Midden-Oosten en een van de drie en in Nederland wereldreligies Alle moslims voelen

Nadere informatie

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Ramadan in de zomer Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Nuttige achtergrondinfo over Ramadan, Offerfeest, Suikerfeest en het gebed. 26juni2009 Ramadan De negende maand van

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Islam

Samenvatting Levensbeschouwing Islam Samenvatting Levensbeschouwing Islam Samenvatting door Sam 2055 woorden 16 mei 2018 5 2 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Wegen van overgave Over de hele wereld ongeveer 1.6 miljard Moslims

Nadere informatie

In de 7de eeuw stichtte de profeet Mohammed in Arabië een godsdienst die veel invloed op de wereld zou krijgen.

In de 7de eeuw stichtte de profeet Mohammed in Arabië een godsdienst die veel invloed op de wereld zou krijgen. Werkstuk door een scholier 1908 woorden 8 februari 2003 6,1 50 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing In de 7de eeuw stichtte de profeet Mohammed in Arabië een godsdienst die veel invloed op de wereld zou

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

1) de geloofsbelijdenis : Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet

1) de geloofsbelijdenis : Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet DE ISLAM 1) Ontstaan Islam betekent gehoorzaamheid of onderwerping aan de wil van Allah. Zijn volgelingen worden moslims of islamieten genoemd, zij die zich overgeven. De islam ontstond vanaf de eerste

Nadere informatie

Moslims houden van Jezus

Moslims houden van Jezus Moslims houden van Jezus Jezus is een figuur die geliefd en vereerd wordt door miljarden mensen over de hele wereld, maar er is veel verwarring over de status van deze kolossale persoon. Jezus staat bij

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

RAMADAN STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1

RAMADAN STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1 STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1 Wat is de ramadan? Allah en zijn profeet Mohammed Het is 621 na Christus. De zakenman Mohammed uit Mekka is veertig jaar geworden. Hij vindt dat het tijd is geworden

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Wat geloven de moslims?

Wat geloven de moslims? Achtergrond Wat geloven de moslims? Het is niet goed mogelijk om de islam in een kort bestek te beschrijven. Wij beperken ons daarom tot een summiere behandeling van zaken die te maken hebben met het godsbeeld

Nadere informatie

Ramadan Enquête 2008

Ramadan Enquête 2008 Ramadan Enquête 2008 Project 8051-I In opdracht van AT5 Raziye Simsek Jeroen Slot Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 527 9527 Fax 020 527 9595 r.simsek@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Les 3 Religie(s) in Nederland

Les 3 Religie(s) in Nederland Les 3 Religie(s) in Nederland? 16 Les 3 Religie(s) in Nederland 1. De spirituele supermarkt rooms-katholieke kerk islam boeddhisme meditatie U bent één van de sprekers op een cursusdag over religies en

Nadere informatie

Geloven - Ontstaan en verspreiding Islam

Geloven - Ontstaan en verspreiding Islam Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44859 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling:

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling: Werkbladen basisonderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom Jeruzalem

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Kledingvoorschriften

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Kledingvoorschriften Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april 2002 6,4 105 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Kledingvoorschriften In de Islam bestaan precieze voorschriften voor kleding. Uitgangspunt

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Voorwoord Met oprechte blijdschap schrijf ik het voorwoord voor dit boek. Ik ken Henk Rothuizen al vele jaren en heb hem zien opgroeien tot een man van God, met een bediening die verder reikt dan zijn

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid)

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Hieronder volgen de resultaten van het Israël onderzoek wat de EO in de afgelopen weken heeft laten uitvoeren. Veel stellingen zijn in een 5- puntsschaal

Nadere informatie

Voor deze opdracht heb je het stripboek Senne & Sanne Cordoba nodig en deze moet je lezen als je alle opdrachten wilt kunnen maken.

Voor deze opdracht heb je het stripboek Senne & Sanne Cordoba nodig en deze moet je lezen als je alle opdrachten wilt kunnen maken. GSR 01 Cordoba Voor deze opdracht heb je het stripboek Senne & Sanne Cordoba nodig en deze moet je lezen als je alle opdrachten wilt kunnen maken. Hoewel de strip gemaakt is in België, gaat het toch over

Nadere informatie

LEVENSBESCHOUWELIJKE VORMING ISLAM STUDIEWIJZER 3VWO

LEVENSBESCHOUWELIJKE VORMING ISLAM STUDIEWIJZER 3VWO LEVENSBESCHOUWELIJKE VORMING ISLAM STUDIEWIJZER 3VWO STUDIEWIJZER Let op: alle belangrijke data staan in de studiewijzer vermeld. Je weet dus precies wat je wanneer kan verwachten. Les 1 Culture Clash?

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

DOCUMENTEN ISLAM LAGER ONDERWIJS

DOCUMENTEN ISLAM LAGER ONDERWIJS DOCUMENTEN ISLAM LAGER ONDERWIJS TOILET Voor het naar binnen gaan (met linkervoet) zegt men: Bismillâh. Allâhoemma innie a oêdzoe bika min al-choebŝi wa al-chabâ is (In de naam van Allah. Bij U zoek ik

Nadere informatie

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f In welke leeftijdscategorie valt u? Number / Percentage Jonger dan 25 jaar; 6% 66 Tussen de 25 en 34 jaar; 120 Tussen de 35 en 44 jaar; 13% 145 Tussen de 45 en 54 jaar; 205 Tussen de 55 en 64 jaar; 28%

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

DE ISLAM IN BOXTEL. Kübra Atalay (auteur) Bea Schoenmakers (tweede lezer) 27 augustus 2015

DE ISLAM IN BOXTEL. Kübra Atalay (auteur) Bea Schoenmakers (tweede lezer) 27 augustus 2015 DE ISLAM IN BOXTEL Kübra Atalay (auteur) Bea Schoenmakers (tweede lezer) 27 augustus 2015 Samenvatting Islam betekent letterlijk: zich onderwerpen aan de wil van God, zich overgeven aan God, zich buigen

Nadere informatie

Islam voor vrijdenkers. (13) Wij zijn allemaal Kafirs.

Islam voor vrijdenkers. (13) Wij zijn allemaal Kafirs. Islam voor vrijdenkers. (13) Wij zijn allemaal Kafirs. Tot nu werd de islam altijd bestudeerd door geleerden. Hetzij universiteitsgeleerden hetzij islamitische schriftgeleerden. Die laatsten zijn per definitie

Nadere informatie

Werkstuk CKV Verschillen tussen religies.

Werkstuk CKV Verschillen tussen religies. Werkstuk CKV Verschillen tussen religies. Werkstuk door C. 2480 woorden 27 november 2009 5,4 39 keer beoordeeld Vak CKV Ckv verslag Rituelen Het geloof: De islam is een monotheïstische godsdienst en heeft

Nadere informatie

3.2.1 Thema 1: Vrienden versie 2

3.2.1 Thema 1: Vrienden versie 2 3.2.1 Thema 1: Vrienden versie 2 1. Eigen antwoord: ik vind het belangrijk dat ik met iemand kan lachen. 2. Een persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen. 3. Eigen antwoord:

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Vraag en Antwoord Islam

Vraag en Antwoord Islam Vraag en Antwoord Islam Wat is de islam en wie zijn die moslims? De islam is een natuurlijke en complete manier van leven die men aanmoedigt om de nodige aandacht te geven aan hun relatie met God en Zijn

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof DEF

Samenvattingen Geloof DEF Samenvattingen Geloof DEF Info 1DEF: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. De meeste aanhangers hebben het

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Hoofdstuk. Anders, en toch één

Hoofdstuk. Anders, en toch één Hoofdstuk Anders, en toch één 1 Vooropdracht voor de leerlingen: neem foto s mee uit je eigen land. Als het kan tijdens traditionele feesten. (trouw, besnijdenis, doop, feesten,...) 1. Iedereen is anders...

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. En dan, naar de grote school! (2/2) Volgend jaar ga je waarschijnlijk naar een andere school. Noem iets wat

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing 5 zuilen van de Islam

Praktische opdracht Levensbeschouwing 5 zuilen van de Islam Praktische opdracht Levensbeschouwing 5 zuilen van de Islam Praktische-opdracht door een scholier 3142 woorden 10 maart 2009 7,2 43 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 5 zuilen van de Islam.

Nadere informatie

Het kennen van Allah

Het kennen van Allah Tawheed Voor kinderen (niveau 1) Het kennen van Allah Dr. Saleh As-saleh Sha baan 1426 September 2005 In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Hoofdstuk 1 Wie is Allah? Allah is Ar-Rabb (De Enige

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 1483 woorden 23 januari keer beoordeeld. Levensbeschouwing. De islam. De inleiding

5,7. Werkstuk door een scholier 1483 woorden 23 januari keer beoordeeld. Levensbeschouwing. De islam. De inleiding Werkstuk door een scholier 1483 woorden 23 januari 2005 5,7 155 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing De islam De inleiding Hallo dit werkstuk gaat over de islam ik kan natuurlijk niet alles vertellen

Nadere informatie

Op 5 december is het Sinterklaasfeest. Hoe wordt dat gevierd? Van welke god wordt de verjaardag gevierd op Ganesj-Chaturti?

Op 5 december is het Sinterklaasfeest. Hoe wordt dat gevierd? Van welke god wordt de verjaardag gevierd op Ganesj-Chaturti? Feestentriviant voorkant vragenkaarten Op 5 december is het Sinterklaasfeest. Hoe wordt dat gevierd? Van welke god wordt de verjaardag gevierd op Ganesj-Chaturti? Hoe heet het feest ter ere van koning

Nadere informatie

Genade voor de werelden

Genade voor de werelden er is van Allah inderdaad een licht en een duidelijk Boek tot u gekomen (K 5:15) Mohammed. رحمة للعالمين Genade voor de werelden Al-Mawlid An-Nabawi De komst van onze profeet (v.z.m.h) Zaterdag 12 rabi

Nadere informatie

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Deze handleiding is van Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK Lessen zijn oorspronkelijk geschreven als dagelijkse Bijbelstudie tijdens een GO KIDS zendingsreis naar Roemenië.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof DEF

Samenvattingen Geloof DEF Samenvattingen Geloof DEF Info 1DEF: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. De meeste aanhangers hebben het

Nadere informatie

De kruistochten. God wil het! Steden en Staten

De kruistochten. God wil het! Steden en Staten prehistorie 42 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Steden en Staten De kruistochten In de woonkamer van familie Vos hangt een klok met Romeinse cijfers. Jos en Mirthe willen graag

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie