TOEGANGSCONTROLE KNLTB LEDENPASSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOEGANGSCONTROLE KNLTB LEDENPASSEN"

Transcriptie

1 TOEGANGSCONTROLE KNLTB LEDENPASSEN H A N D L E I D I N G Januari 2017 Alle rechten betreffende de EUREKA software zijn wettelijk voorbehouden aan Vidya Consultancy - Arnhem

2 Inhoudsopgave Auteursrecht...2 De Hardware...3 De microcomputer...3 Aansluitingen microcontroller & relaisbord...3 Aansluitingen microcontroller & LED indicatoren...4 Shutdown drukknop (Optioneel)...4 De Software...6 De bestanden en hun functie...6 Internetaansluiting geadviseerd...7 Toegangscontrole op afstand beheren...7 IP-adres microcontroller...7 Putty...7 Linux prompt...9 uitlezen IP-adres...9 systeem herstarten...9 systeem afsluiten...9 Filezilla...9 Bijlage(n) Bedradingsschema Softwareversies Patches en updates Onderdelen

3 Auteursrecht Het is echter een misverstand dat open source software niet auteursrechtelijk beschermd zou zijn, of dat de maker ervan zijn auteursrechten heeft prijsgegeven. In tegendeel: het auteursrecht geeft de maker juist de mogelijkheid om een goed werkend open source systeem op te zetten voor zijn software! Software wordt in Europa met name beschermd door het auteursrecht. Bij het ontwikkelen van maatwerksoftware in opdracht van de afnemer, kan de vraag rijzen wie de auteursrechten verkrijgt op deze software. Het antwoord daarop is eenvoudig: de auteursrechten komen in beginsel toe aan de maker van de software. Het feit dat de afnemer gedetailleerde specificaties verstrekt en volledig voor de ontwikkeling betaalt, doet daar niet aan af. Als de afnemer zelf eigenaar wil worden van de auteursrechten op die software, dan moeten die rechten schriftelijk worden overgedragen. Disclaimer De schrijver/bouwer van de EUREKA toegangscontrole software kan op geen enkele wijze verantwoordelijk worden gesteld indien de geleverde omgeving (hard- en opensource software) door derden aangepast of veranderd is. De schrijver/bouwer beroept zich op het auteursrecht dat voor het maatwerk, te noemen EURKA Toegangscontrole software geldt. De software is as is functioneel opgeleverd. Alle rechten betreffende de EUREKA software zijn wettelijk voorbehouden aan Vidya Consultancy - Arnhem

4 De Hardware De microcomputer De microcomputer bevat een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 CPU en 1 GB RAM. Het besturingssysteem is gebaseerd op Debian (Linux). Het systeembord is voorzien van 40 headerpinnen. Deze bevatten o.a. de voedingen (3,3V & 5V) en de I/O-poorten, ook wel de GPIO (General Purpose Input Output) poorten genoemd. Daarnaast zijn er vier USB-connectoren, een netwerkaansluiting, een HDMI-connectie en een micro-b USB die voor dit project te gebruiken zijn. Aansluitingen microcontroller & relaisbord Het microcontrollerbord is verbonden met een relaisbord waarop twee relais gemonteerd zijn. Ofschoon de relais in staat zijn een spanning van 220V / 10A te schakelen wordt aangeraden de relais als stuurrelais te gebruiken en de gewenste apparatuur via een (galvanisch) gescheiden lastrelais te schakelen. Hieronder is het aansluitschema van het relaisbord weergegeven. Je kunt ook de gekleurde draden in de afbeeldingen volgen. Microcomputer headerpin Functie Relaisbord 4 +5V VCC (+5V) 6 Ground (GND) Ground (GND) 11 GPIO17 IN1 (relais 1 - geldige pas) 13 GPIO27 IN2 (Relais 2 - ongeldige pas) 3.

5 Figuur: aansluitingen microcontroller & relaisbord Aansluitingen microcontroller & LED indicatoren De LED indicatoren geven de statussen power aan, programma in leesstand en de validatie van de ingelezen pas, te weten: geldig of ongeldig. Hieronder is het aansluitschema van de LED indicatoren weergegeven. Microcomputer headerpin Functie LED indicator 2 +5V Power (rood) 34 Ground (GND) Ground (GND) 36 GPIO16 Geldige pas (bi-color groen) 38 GPIO20 Programma status (oranje) 40 GPIO21 Ongeldige pas (bi-color rood) Figuur: aansluitingen microcontroller & LED indicatoren Shutdown drukknop (Optioneel) Om beschadiging van de software te voorkomen dient de software van de toegangscontrole op de juiste wijze gestopt te worden. Dit kan o.a. door met de pc op afstand m.b.v. de terminalfunctie de nodige commando s in te geven. Dit vraagt om programmeerervaring in Linux. 4.

6 Ook is het mogelijk een drukknop met de headerpinnen 30 en 32 te verbinden die na het indrukken de Linux commando s uitvoert die nodig zijn om de toegangscontrole af te stoppen. Vanwege de kwetsbaarheid is de drukknop standaard niet in/op de kast gemonteerd. De drukknop is te bestellen of zelf te maken. Na het kort indrukken van de knop heeft de microcomputer ongeveer 30 seconden nodig om volledig te stoppen. Daarna kan de voedingssteker (220V) veilig uit het contact worden gehaald. Microcomputer headerpin Functie Shutdown drukknop 30 Ground (GND) Contact 1 van de drukknop 32 GPIO12 Contact 2 van de drukknop Figuur: de shutdown drukknop 5.

7 De Software Voor het volgende hoofdstuk wordt ervaring met het Linux bestandssysteem gevraagd. De bestanden en hun functie In de mappenstructuur van de microcomputer staat de map my_eureka. In deze map staan de volgende bestanden. counter.log eureka.py swipes.log ver_nr.txt - Dit is het bestand dat het aantal keer dat een kaart gelezen wordt bijhoudt. Het wordt aangeraden na het initieel installeren van de toegangscontrole het bestand op nul (0) te zetten. Het bestand is in een standaard teksteditor te bewerken. - Dit is het hoofdprogramma EUREKA BASIC+, Toegangscontrole KNLTB Ledenpas. Op moment van schrijven (maart 2016) is de hoogste versie 5a (HD). - Dit is het bestand waarin alle kaarten geregistreerd worden. De volgende informatie wordt hierin vastgelegd: Wanneer het systeem aangezet is; Op welke datum en tijd de pas gelezen is; Het bondsnummer bij een geldige KNLTB pas; Het bondsnummer bij een verlopen KNLTB pas; Het nummer van de tijdelijke KNLTB Ledenpas; Als het geen KNLTB pas betreft. - Dit bestand bevat het verenigingsnummer van de KNLTB waarvan de ledenpassen gelezen dienen te worden. Dit nummer kan: handmatig aangepast worden. Gebruik hiervoor een standaard tekst editor; of aangemaakt worden m.b.v. het programma ver_nr_bestand_maken. ver_nr_bestand_maken - Dit programma maakt het bestand ver_nt.txt aan. Zonder dit bestand start het hoofdprogramma niet op, er zal een melding volgen: IOError: [Errno 2] No such file or directory: /home/pi/my_eureka/ver_nr.txt. Na het opstarten van het programma wordt om een valide KNLTB ledenpas gevraagd. Het programma leest het verenigingsnummer van de pas en slaat deze op in het bestand ver_nr.txt. 6.

8 Internetaansluiting geadviseerd Ofschoon de microcomputer voorzien is van een RTC (real time clock) wordt voor de exacte datum/tijd registratie en de ingestelde vervaldatum (geldigheidsmoment oude ledenpas) geadviseerd de microcomputer van een internetaansluiting te voorzien. De verbinding is eveneens nodig om de unit op afstand te beheren. Toegangscontrole op afstand beheren Om de toegangscontrole op afstand met een pc te kunnen beheren is een internetaansluiting nodig die beide apparaten lokaal via een router of switch verbindt. Op de pc (Windows) zijn de volgende programma s nodig: Een terminal programma, ook wel SSH-client zoals Putty. Bestandsuitwisselingsprogramma, ook wel FTP-client die een SSH verbinding tot stand kan brengen, zoals Filezilla. IP-adres microcontroller Om op afstand verbinding met de toegangscontrole te krijgen is het IP-adres van de microcomputer nodig. Deze kan in de router bij de toegewezen IP-adressen door de DHCP-server worden opgezocht. Ook is het mogelijk een toetsenbord en een HDMI-beeldscherm direct op de microcomputer aan te sluiten en middels het commando ifconfig achter de Linux prompt het IP-adres van de microcontroller te achterhalen. Dit laatste vergt enige kennis van de Linux commando- en bestandsstructuur. Putty PuTTY is een gratis telnet- en SSH-client. Het is software waarmee je een verbinding kan maken met de microcomputer. De verbinding tussen de terminal en de microcomputer verloopt via het SSHprotocol, dat als veiligere opvolger wordt gezien voor het verouderde telnetprotocol. PuTTY heeft geen installatieprogramma en kan overal op de harde schijf neergezet worden. De software is beschikbaar voor o.a. het Windows besturingssysteem. Putty kan als onderstaande afbeelding ingesteld worden. Het enige dat overeen moet komen is het IP-adres van de microcomputer, in dit voorbeeld Figuur: Putty configuratiescherm 7.

9 Het spreekt voor zich dat er alleen verbinding gemaakt kan worden als de microcomputer opgestart is. Figuur: Putty Security Alert Bij het maken van de verbinding verschijnt de eerste keer bovenstaand melding. Deze mag genegeerd worden. Een volgende keer zal deze (bij hetzelfde IP-adres) niet opnieuw verschijnen. Vervolgens dient er ingelogd te worden. Het wachtwoord hiervoor is bij de bouwer op te vragen. Figuur: Putty terminal - Login Als er verbinding gemaakt is start de terminal op met het EUREKA scherm van de toegangscontrole. Figuur: Putty terminal EUREKA toegangscontrole Indien een KNLTB-pas ingelezen wordt zie je de verwerking van de informatie in het terminalscherm. 8.

10 Linux prompt Om het EUREKA programma te stoppen geef je exit in. Na het ingeven hiervan staat de cursor achter de Linux prompt. Hier kun je o.a. de volgende commando s ingeven: uitlezen IP-adres = ifconfig systeem herstarten = sudo reboot systeem afsluiten = sudo shutdown h now Note van de schrijver Als je geen ervaring in Linux bestandbeheer of de standaard microcontroller omgeving hebt wordt afgeraden beheer op afstand te doen. Filezilla FileZilla is een FTP-client waarmee je op eenvoudige wijze bestanden kunt uploaden en downloaden van je PC naar de folders van de SD-kaart in de microcontroller met behulp van het File Transfer Protocol (FTP). FileZilla is snel en simpel in het gebruik en heeft een overzichtelijke interface waarop je in een oogopslag alles kunt overzien. Filezilla kan als onderstaande afbeelding ingesteld worden. Het enige dat overeen moet komen is het IP-adres van de microcomputer, in dit voorbeeld Ook hier verschijnt bij het maken van de verbinding verschijnt de eerste keer een melding. Deze mag genegeerd worden. Een volgende keer zal (bij hetzelfde IP-adres) deze niet opnieuw verschijnen. 9.

11 Bijlage(n) Bedradingsschema Figuur: Bedradingsschema Toegangscontrole 10.

12 Softwareversies De volgende versies van EUREKA Toegangscontrole Software zijn beschikbaar. Software versie Pastype Validatie item/data Releasedatum Eureka 3a - Basic KNLTB Ledenpas KNLTB pas December 2015 Jaartal Verenigingsnummer Eureka 4a - Basic KNLTB Ledenpas KNLTB pas Januari 2016 Jaartal Verenigingsnummer Eureka 5a Basic+ KNLTB Ledenpas, KNLTB Tijdelijke ledenpas KNLTB pas Jaartal Verenigingsnummer KNLTB Tijdelijke ledenpas (TLP) Maart 2016 Eureka 10f - Premium Eureka 10k4 - Premium Eureka RFID 10 KNLTB Ledenpas, KNLTB Tijdelijke ledenpas KNLTB Ledenpas, KNLTB Tijdelijke ledenpas RFID pas (13.56MHz) Volgnummer TLP KNLTB pas Jaartal Verenigingsnummer Bondsnummer KNLTB Tijdelijke ledenpas (TLP) Volgnummer TLP Autorisatielijst KNLTB pas Jaartal Verenigingsnummer Bondsnummer KNLTB Tijdelijke ledenpas (TLP) Volgnummer TLP Autorisatielijst RFID pas (13.56MHz) Autorisatielijst Maart 2016 Augustus 2016 Januari 2017 Patches en updates Known errors Te grote EMP / EMK vonkslag bij relais Voeding bevat kleine rimpel (<5%) EMP / EMK invloeden op installatie Patches & updates Condensator (470nF) over de contacten van de relais geplaatst. Stuur- & lastrelais (eigen voeding) combinatie ingesteld. Buffercondensator (2200uF/16V) over uitgang van 5V voeding geplaatst. Systeem in metalen kast (host) geplaatst. Netfilter opgenomen voor voeding. Lastrelais in aparte metalen kast geplaatst. Verbinding tussen stuur- en lastrelais is afgeschermd (80% shield). Shield via RC-set (1 MΩ / 4,7nF) op kastmassa aangesloten. 11.

13 Onderdelen Vanwege het open karakter van de toepassing wordt de gebruiker in de gelegenheid gesteld onderdelen zelf bij de verschillende leveranciers te kunnen bestellen. Onderdeel Artikel nr. Leverancier (voorkeur) Eureka Toegangscontrole Software (KNLTB Ledenpas) Zie overzicht vidyaconsultancy.nl softwareversies Microcontroller Raspberry Pi 2 model B, Quad-core 900MHz sossolutions.nl ARM Cortex A7-processor Jumper wires t.b.v. headerverbindingen sossolutions.nl USB Universal Magnetic Stripe Credit/Debit Card Bidirectional dx.com Swipe Reader 5V 2A Regulated Switching Power Supply (110~220V) dx.com Keyes - 2 Channel 5V High Level Trigger Relay dx.com Hammond Electronics - Universele behuizing conrad.nl 12.

Raspberry Pi. 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring

Raspberry Pi. 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring Raspberry Pi 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring De Raspberry Pi, een computer voor ca 35. De Raspberry Pi is een complete computer. De Raspberry Pi heeft alles aan boord om een scherm, muis en toetsenbord

Nadere informatie

Aanpassen IP-adressen SNTP-servers

Aanpassen IP-adressen SNTP-servers T.b.v. HCS regelsystemen HCS3100 / HCS3050 / HCS3200 SW-versie 1.10 Aanpassen IP-adressen SNTP-servers HCS Building Automation Kompasstraat 5a, 2901AM Capelle aan den IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle

Nadere informatie

Installatie van Raspberry PI 9 november 2017 HCC Linux GG Zevenaar

Installatie van Raspberry PI 9 november 2017 HCC Linux GG Zevenaar Installatie van Raspberry PI 9 november 2017 HCC Linux GG Zevenaar RASPBERRY PI 3 In deze workshop-lezing gaan we een Raspberry Pi voorzien van een OS. Dit wordt Raspbian. Het doel is om te laten zien

Nadere informatie

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen 2014-2015 Inhoudsopgave Over Raspberry PI... 2 Wat is een Raspberry Pi?... 2 Mogelijkheden met de Raspberry Pi:... 2 Je hebt 2 types:... 3 A-type:... 3 Cursus

Nadere informatie

Upgraden van Java-applets

Upgraden van Java-applets T.b.v. HCS regelsystemen HCS3100 / HCS3050 / HCS3150 / HCS3200 SW-versie 1.10 en 1.11 Upgraden van Java-applets HCS Building Automation Kompasstraat 5a, 2901AM Capelle aan den IJssel Postbus 182, 2900AD

Nadere informatie

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Server Online Windows voor het eerst gebruiken 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud

Nadere informatie

consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22)

consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22) consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22) De aanlog gegevens zijn altijd standaard gebruiker: pi password: raspberry Dit systeem heeft geen toetsenbord of beeldscherm nodig.

Nadere informatie

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools)

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools) Firmware Upgrade Upgrade Utility (Router Tools) Inhoudsopgave Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie in Windows 10 4 Computer configuratie in Windows 8

Nadere informatie

Raspberry pi snel start handleiding

Raspberry pi snel start handleiding Raspberry pi snel start handleiding G.L.J. Quellhorst V _NL_2.0 Maart 2 0 15 Raspberry pi, snel start handleiding Deze informatie is onder ander verkrijgbaar via: http://www.raspberrypi.org http://www.zoekutuit.nl

Nadere informatie

Manual Debug software. VMC next

Manual Debug software. VMC next Manual Debug software VMC next Land: NL Ned Air bv maart 2012 Ver. 0.05 1 Algemeen... 3 2 Opbouw VMC next... 3 3 VMC Next Debugger... 4 4 Status... 7 5 Registers... 8 5.1 Knoppen... 9 5.1.1 Download...

Nadere informatie

Arjen Glas Stage: Viaict. Opdracht virtualisatie I44

Arjen Glas Stage: Viaict. Opdracht virtualisatie I44 Arjen Glas Stage: Viaict Opdracht virtualisatie I44 Inhoud Software... 3 Wat wordt er gevirtualiseerd... 4 Hardware... 6 Opslag... 7 Fouttolerantie. High availability, Scalability... 8 Verdere relevante

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding LC-Products B.V. tel. (+31) 088-8111000 email: info@lc-products.nl website: www.lc-products.nl LC-Products. All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form or by any means

Nadere informatie

USB Storage Hoe werkt USB storage

USB Storage Hoe werkt USB storage USB Storage USB Storage Hoe werkt USB storage Een USB opslag medium, zoals een USB stick of een externe hardeschijf met een USB aansluiting, kan worden aangesloten op de USB poort van de 2910 en kan dan

Nadere informatie

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools)

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools) Firmware Upgrade Upgrade Utility (Router Tools) Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie in Windows 8/8.1 4 Computer configuratie

Nadere informatie

Linux Server Installatie

Linux Server Installatie Linux Server Installatie SSH/VSFTPD Debian 5 Lenny SSH Omdat we niet altijd fysieke toegang hebben tot een server willen toch met deze verbinding kunnen maken zonder op locatie te moeten gaan. Een van

Nadere informatie

Server Online Aan de slag met Server Online

Server Online Aan de slag met Server Online Server Online Aan de slag met Server Online Inhoudsopga ve 1 Inleiding... 3 2 Server Online Windows voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2 Verbinding maken met

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie

Alfanet IP-interface RS485 naar Ethernet

Alfanet IP-interface RS485 naar Ethernet Alfanet IP-interface RS485 naar Ethernet Hardware Gebruiksaanwijzing Omschrijving : Alfanet IP-interface Doc.nr.: 080886 Soort: HANDLEIDING Aantal bladen: 8 Versie: V1.2 Bestand: Do080886 Alfanet IP-Interface

Nadere informatie

Syslog, Debug & Wireshark traces

Syslog, Debug & Wireshark traces Syslog, Debug & Wireshark traces Inhoudsopgave Logging voor Support... 3 Syslog wegschrijven naar een IP-adres... 4 Syslog wegschrijven naar een USB stick... 5 Syslog live bekijken... 7 Telnet/Web Console...

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding TiSM- PC 10, 25, 100 en PRO Behorende bij TiSM Release 11.1 R e v i s i e 1 1 1 0 28 De producten van Triple Eye zijn onderhevig aan veranderingen welke zonder voorafgaande aankondiging

Nadere informatie

Welkom! In de Doos. AFK-BOX Afstandsbediening HDMI kabel Voedingsadapter Handleiding

Welkom! In de Doos. AFK-BOX Afstandsbediening HDMI kabel Voedingsadapter Handleiding Welkom! U heeft een goede keuze gemaakt met uw nieuwe AFK-Box, Wij wensen u alvast veel kijk plezier. In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u alles aansluit, instellingen veranderd en

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET UPLOADEN VAN EEN DIGITALE AANVRAAG NAAR DE FTP-SERVER VAN HET MEDIAFONDS

AANWIJZINGEN VOOR HET UPLOADEN VAN EEN DIGITALE AANVRAAG NAAR DE FTP-SERVER VAN HET MEDIAFONDS AANWIJZINGEN VOOR HET UPLOADEN VAN EEN DIGITALE AANVRAAG NAAR DE FTP-SERVER VAN HET MEDIAFONDS Amsterdam, februari 2013 In de komende pagina s word je stap voor stap uitgelegd hoe je een PDF aanvraag veilig

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Laatste versie : Filezilla Client 3.2.3.1. History Log : * HANDLEIDING FILEZILLA CLIENT 2009-05-22

INHOUDSOPGAVE. Laatste versie : Filezilla Client 3.2.3.1. History Log : * HANDLEIDING FILEZILLA CLIENT 2009-05-22 INHOUDSOPGAVE 1] Inleiding pagina 2 2] Installatie pagina 3 3] Aan de slag met Filezilla pagina 4 4] Toetsenbord Shortcuts pagina 9 5] Wil je vanuit ons nog verder hulp met het uploaden? pagina 9 6] Bronnen

Nadere informatie

1 Installatie van de server... 2

1 Installatie van de server... 2 Inhoudstafel 1 Installatie van de server... 2 1.1 Basis installatie Ubuntu server... 2 1.2 Aanpassingen Ubuntu server... 2 1.2.1 Updates installeren... 2 1.2.2 Vast IP-adres instellen naar 192.168.186.3...

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Disclaimer: Dit document is geschreven als handleiding voor de installatie van een Enecsys logger op een Synology NAS. Alhoewel geprobeerd is

Nadere informatie

Raspberry Pi The ultimate hobby computer. Bert Mengerink HCC Haaglanden Zoetermeer

Raspberry Pi The ultimate hobby computer. Bert Mengerink HCC Haaglanden Zoetermeer The ultimate hobby computer Bert Mengerink 13-12-2016 HCC Haaglanden Zoetermeer Inhoud Wat is de? Versies en Componenten Toepassingen en de HCC 2 De Ultimate Hobby Computer Klein Goedkoop Flexibel Oorspronkelijke

Nadere informatie

Webrelais IPIO-32R-M-v8.0 Compacte modul met 32 Relais Outputs.

Webrelais IPIO-32R-M-v8.0 Compacte modul met 32 Relais Outputs. Webrelais IPIO-32R-M-v8.0 Compacte modul met 32 Relais Outputs. Algemene informatie Configuratie versie 8.0 DHCP / STATIC Wanneer u de 12V= en de Netwerkkabel heeft aangesloten zal het moduul een IP-adres,

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Installatie Handleiding Extra Werkstation

Installatie Handleiding Extra Werkstation Installatie Handleiding Extra Werkstation CA3000 Versie 2.9 Postbus 218 5150 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Inhoudsopgave 1 Installatieprocedure

Nadere informatie

Raspberry Pi Interfacing.

Raspberry Pi Interfacing. Als je met je Raspberry Pi contact wil maken met de buitenwereld heb je het GPIO ( General Purpose Input Output) interface van de RPi nodig. Met het GPIO interface kun je besturingen maken voor heel veel

Nadere informatie

RaspBerry Pi installatie

RaspBerry Pi installatie RaspBerry Pi installatie Wij geven de installatie met screenshots vanaf het begin. De Raspberry site is te vinden op http://www.raspberrypi.org/ Eerst de hardfloating wheezy raspbian image bij: http://www.raspberrypi.org/downloads

Nadere informatie

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA In dit document wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een Zyxel ADSL modem als SIP ATA kunt configureren, zonder gebruik te maken van de DSL aansluiting op het

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. IP CAMERA Super Client Software voor IVM-150 en DVC-150IP voor windows PC s

GEBRUIKSAANWIJZING. IP CAMERA Super Client Software voor IVM-150 en DVC-150IP voor windows PC s GEBRUIKSAANWIJZING IP CAMERA Super Client Software voor IVM-150 en DVC-150IP voor windows PC s IN 1 Productomschrijving IP Camera Finder is software om toegang te krijgen voor de interne webbrowser van

Nadere informatie

Koppelen Centix Datacollecter aan RS-232 device d.m.v. de W&T 58631

Koppelen Centix Datacollecter aan RS-232 device d.m.v. de W&T 58631 Pagina 1 van 11 pagina s. Koppelen Centix Datacollecter aan RS-232 device d.m.v. de W&T 58631 Het is mogelijk om het Centix datacollector (DC) werkstation direct aan te sluiten op het RS-232 device, zonder

Nadere informatie

Snel op weg met e.dentifier2

Snel op weg met e.dentifier2 Snel op weg met e.dentifier2 U kunt uw e.dentifier2 gekoppeld of los gebruiken. De verschillen tussen beide methoden leggen we hier uit. Ook vindt u hier antwoord op de veelgestelde vragen. Gekoppeld gebruik

Nadere informatie

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn:

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn: H A N D L E I D I N G N I - 7 0 7 5 0 2 1 I N H O U D V A N D E V E R P A K K I N G 4 T E C H N I S C H E S P E C I F I C AT I E 4 T O E P A S S I N G M O G E L I J K H E D E N 4 H A R D W A R E I N S

Nadere informatie

Firmware Upgrade Utility

Firmware Upgrade Utility Firmware Upgrade Utility Inhoudsopgave Firmware Upgrade Procedure Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Inhoudsopgave 2 Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie

Nadere informatie

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Inhoud 1. Introductie...2 2. Systeemvereisten...2 3. Ladibug installeren...3 4. Beginnen met de Ladibug te gebruiken...5 5. Bediening...6 5.1

Nadere informatie

Dekoder instel programma met behulp van de Sprog IIv3 of de Sprog III. Digitaalservice.nl

Dekoder instel programma met behulp van de Sprog IIv3 of de Sprog III. Digitaalservice.nl Dekoder instel programma met behulp van de Sprog IIv3 of de Sprog III. Digitaalservice.nl Met dit programma kunt u DCC dekoders uitlezen en instellen met behulp van de Sprog programmer. De Sprog heeft

Nadere informatie

Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup

Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup Copyright 2013 DigiAad, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van DigiAad is het niet toegestaan om informatie,

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (6)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (6) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (6) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 De Arduino Programmeeromgeving (IDE) 1.1 Inleiding Als we naar de Arduino site gaan kunnen we daar de

Nadere informatie

Inhoud 1. Minimale systeem vereisten.. pagina 01 2. Installatie Sissel Silencium Data Analyse Software. pagina 01

Inhoud 1. Minimale systeem vereisten.. pagina 01 2. Installatie Sissel Silencium Data Analyse Software. pagina 01 Gebruiksaanwijzing Sissel Silencium Analyse Software Inhoud 1. Minimale systeem vereisten.. pagina 01 2. Installatie Sissel Silencium Data Analyse Software. pagina 01 3. Hoe Sissel Silencium analyse software

Nadere informatie

Deep Orange RFID Reader. Manual v

Deep Orange RFID Reader. Manual v Deep Orange RFID Reader Manual v 1.6 2013 1 Deep Orange b.v. Introductie Deep Orange heeft in samenwerking met TomTom Business Solutions een RFID lezer ontwikkeld die via LINK.connect communiceert met

Nadere informatie

Conceptronic CFULLHDMA Hoe Samba/CIFS en NFS te gebruiken

Conceptronic CFULLHDMA Hoe Samba/CIFS en NFS te gebruiken Conceptronic CFULLHDMA Hoe Samba/CIFS en NFS te gebruiken Voor firmware versie 01.09.10.06 en hoger 1. Introductie De Conceptronic CFULLHDMA is een streaming Full HD mediaspeler, gebaseerd op de UPnP AV

Nadere informatie

Raspberry Pi The ultieme hobby computer. Wim Hendrikse 2 januari 2017, Leiderdorp

Raspberry Pi The ultieme hobby computer. Wim Hendrikse 2 januari 2017, Leiderdorp Raspberry Pi The ultieme hobby computer Wim Hendrikse 2 januari 2017, Leiderdorp Inhoud Wat is de? Versies en Componenten Toepassingen en de HCC Pauze Demonstraties 2 De Ultieme Hobby Computer Klein Goedkoop

Nadere informatie

Installatiehandleiding Belfius Cardreader Connector

Installatiehandleiding Belfius Cardreader Connector Installatiehandleiding Belfius Cardreader Connector ALGEMENE INFO OVER HET GEBRUIK VAN DE BELFIUS CARDREADER CONNECTOR... 2 NIEUWE GEBRUIKER BELFIUS CARD READER CONNECTOR... 3 Download van de BelfiusWeb

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

Installatiegids Registratie Hardware specificaties

Installatiegids Registratie Hardware specificaties Installatiegids Installatiegids... 1 Registratie... 2 Hardware specificaties... 3 Waarschuwing ivm Poorten die open moeten staan... 3 Configuratie voor gebruik op Citrix, Terminal Server,...... 4 Windows

Nadere informatie

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand:

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand: Remote administratie Als administrator hebt u verschillende mogelijkheden om een Linux systeem van op afstand te beheren. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld Webmin en VNC. Het gebruik van deze twee

Nadere informatie

Installatie en gebruikershandleiding Filezilla FTP Client

Installatie en gebruikershandleiding Filezilla FTP Client Installatie en gebruikershandleiding Filezilla FTP Client 18-10-2009 v1.0 1 Inleiding FileZilla is een freeware (gratis) FTP-client die volgens het File Transfer Protocol (FTP) werkt. Dankzij FileZilla

Nadere informatie

Wat zien we in deze cursus

Wat zien we in deze cursus Algemeen patrick.dujardin@hetcvo.be Educatief verlof Opleidingscheques Pauze tussen 19h45 en 20h15 Elke week van 18h tot 21h20 (uitgezonderd schoolvakanties) op dinsdagavond 4 tussen evaluaties en 1 eindevaluatie

Nadere informatie

Gebruik onderstaande stappen in combinatie met tabel 1 en fig 1. Aansluiting Functie A

Gebruik onderstaande stappen in combinatie met tabel 1 en fig 1. Aansluiting Functie A Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. USB kaart inbouwen (3.3) 4. Installeren in Windows (3.5) 5. Installeren MAC systeem

Nadere informatie

myguard 7202 / 7202G (802.11g) Security ADSL2+ Router Snelle Start Gids

myguard 7202 / 7202G (802.11g) Security ADSL2+ Router Snelle Start Gids myguard 7202 / 7202G (802.11g) Security ADSL2+ Router Snelle Start Gids myguard (802.11g) Security ADSL2+ Router Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de (802.11g)

Nadere informatie

NVR of XCVR tot versie 6.x aansluiten en instellen

NVR of XCVR tot versie 6.x aansluiten en instellen NVR of XCVR tot versie 6.x aansluiten en instellen Stap 1: Uitpakken en aansluiten van de NVR Het aansluiten van IP camera's op recorders met PoE uitgangen doe je rechtstreeks op de NVR. Heeft de NVR geen

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Handleiding XL Food. Installatie patch

Handleiding XL Food. Installatie patch Handleiding XL Food Installatie patch Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 BASISINSTELLINGEN VOOR INSTALLATIE VAN EEN PATCH... 4 3 INSTALLATIE VAN EEN PATCH... 5 4 ENKELE BELANGRIJKE PUNTEN...

Nadere informatie

schoollan Post Installatie Handleiding

schoollan Post Installatie Handleiding schoollan Post Installatie Handleiding 24 augustus 2004 c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Het systeem opstarten 1 3 Hardware detectie 3 4 Overzicht van

Nadere informatie

Raspberry Pi de eerste stappen.

Raspberry Pi de eerste stappen. De Raspberry Pi is uitgepakt. Je hebt een HDMI monitor en een usb toetsenbord en muis aangesloten. Wat heb je verder nog nodig? Een powersupply eventueel bijgeleverd, of een telefoonlader. Een netwerk

Nadere informatie

Belangrijk: Voordat u een VPN tunnel creëert dient u ervoor te zorgen dat de datum en tijd instellingen van de router juist staan ingesteld.

Belangrijk: Voordat u een VPN tunnel creëert dient u ervoor te zorgen dat de datum en tijd instellingen van de router juist staan ingesteld. OpenVPN OpenVPN De Vigor3900 en Vigor2960 ondersteunen OpenVPN vanaf firmware versie 1.4.0. OpenVPN biedt vele configureerbare parameters. Een netwerkbeheerder kan ervoor kiezen om TCP of UDP te gebruiken

Nadere informatie

TRUST 5 PORT USB 2.0 UPGRADE KIT & HUB

TRUST 5 PORT USB 2.0 UPGRADE KIT & HUB Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. Installatie hardware in systeem (3.3) 4. Installeren in Windows (3.4) 5. Installeren

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

Handleiding: FTP Verbinding Opzetten Publicatiedatum: 21-04-10 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten

Handleiding: FTP Verbinding Opzetten Publicatiedatum: 21-04-10 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten Pagina 2 van 10 pagina s. Inleiding Met behulp van deze handleiding kunt u een verbinding tot stand brengen met de FTP server van Centix. Indien

Nadere informatie

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F.

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Introductie Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Belangrijke tekstgedeelten worden aangegeven doormiddel van dit soort kaders Handelingen die stap

Nadere informatie

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 NEDERLANDS...5 nl 2 OVERZICHT nl 1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 3 BLUETOOTH VOORZIENINGEN...8 4 SOFTWARE INSTALLATIE...9 4.1 Voorbereidingen...10

Nadere informatie

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn:

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn: H A N D L E I D I N G N I - 7 0 7 5 1 3 1 I N H O U D V A N D E V E R P A K K I N G 4 T E C H N I S C H E S P E C I F I C AT I E 4 T O E P A S S I N G M O G E L I J K H E D E N 4 H A R D W A R E I N S

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

IP VIDEOFOON 2 draads SNEL AAN DE SLAG

IP VIDEOFOON 2 draads SNEL AAN DE SLAG IP VIDEOFOON 2 draads SNEL AAN DE SLAG 1. Aansluiten Alle toestellen worden aangesloten op de bestaande bekabeling. De 2-draads interface wordt aangesloten op uw router met UTP kabel. Benodigde bedrading

Nadere informatie

Technische handleiding BIO-Lezer AxiomLite/AxiomV

Technische handleiding BIO-Lezer AxiomLite/AxiomV Technische handleiding BIO-Lezer AxiomLite/AxiomV Postbus 218 5150 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Installatie handleiding AX-BIO lezer

Nadere informatie

Installatie instructies STEALTH X8 STEALTH X8 SMS/DATA/GPRS/VOICE. Nederlands.

Installatie instructies STEALTH X8 STEALTH X8 SMS/DATA/GPRS/VOICE. Nederlands. - 1 - Installatie instructies STEALTH X8 STEALTH X8 SMS/DATA/GPRS/VOICE Nederlands. RHO-DELTA Automotive & Consumer Products BV Villa California Building Escudostraat 2-2991 XV BARENDRECHT T: 010-497 11

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Aansluitingen. DS010 Multi Panel & Card Reader 53-in-1

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Aansluitingen. DS010 Multi Panel & Card Reader 53-in-1 DS010 Multi Panel & Card Reader 53-in-1 Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van het Sweex Multi Panel & Card Reader 53-in-1. Met dit multi-panel kun je gemakkelijk de aansluitmogelijkheden

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Remote Access. Of geven en nemen

Remote Access. Of geven en nemen Remote Access Of geven en nemen Remote access Zeer ruim begrip Voor alle doeleinden Geven en nemen ivm client-server Geven en nemen ivm security Heel veel servers ter beschikking en onder alle besturingssystemen

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

RaspBerry PI. 16/10/2013 Stefan Braem voor O.V.C.C.

RaspBerry PI. 16/10/2013 Stefan Braem voor O.V.C.C. RaspBerry PI 16/10/2013 Stefan Braem voor O.V.C.C. Wat is het? (RaspBerry Pi) De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors (deze worden ook gebruikt in smartphones) die tegen

Nadere informatie

6.1.1. FTP introductie

6.1.1. FTP introductie 6. FTP mogelijkheden Vanaf IPL 2.54 is de QT-6000 voorzien van FTP mogelijkheden. Het is door deze extra functionaliteit mogelijk om op afstand onderhoud te plegen aan de programmering van de QT. Daarnaast

Nadere informatie

De TRUST 2 PORT USB 2.0 PCI CARD werkt niet op MAC.

De TRUST 2 PORT USB 2.0 PCI CARD werkt niet op MAC. Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. Stuurprogramma Windows 98 /98SE /Me /2000 /XP (3.3) 4. USB-kaart inbouwen (3.4) 5.

Nadere informatie

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden.

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. 884.467-00 Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. Intergas Verwarming BV Europark Allee 2 Postbus 6 7740 AA Coevorden t (0524) 512 345 f (0524) 516 868 e info@intergasverwarming.nl i

Nadere informatie

In de Doos. AFK-BOX Afstandsbediening (optioneel) HDMI kabel Voedingsadapter

In de Doos. AFK-BOX Afstandsbediening (optioneel) HDMI kabel Voedingsadapter Welkom! U heeft een goede keuze gemaakt met uw nieuwe AFK-Box, Wij wensen u alvast veel kijk plezier. In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u alles aansluit, instellingen veranderd en

Nadere informatie

Stap 1. Inloggen op de License Management Tool

Stap 1. Inloggen op de License Management Tool 1 Gebruik van MATLAB License Server Stap 1. Inloggen op de License Management Tool Surf naar https://icts.kuleuven.be/license Log aan, met jouw KU Leuven account. Gebruik van MATLAB via de centrale licentie

Nadere informatie

Wat is Syslog? Syslog is een feature waarmee de router activiteit kan worden bijgehouden.

Wat is Syslog? Syslog is een feature waarmee de router activiteit kan worden bijgehouden. Syslog Setup Syslog Wat is Syslog? Syslog is een feature waarmee de router activiteit kan worden bijgehouden. Wanneer gebruikt u Syslog? Syslog wordt gebruikt om informatie vast te leggen wanneer u tegen

Nadere informatie

Remote Powercontrol for TCP/IP networks

Remote Powercontrol for TCP/IP networks Remote Powercontrol for TCP/IP networks Gebruikershandleiding 1. Opening instructies..... 1.1 Verbinding De IP Power Switch (IPPS) moet verbonden zijn met het lichtnet (230V) en het gewenste ethernet.

Nadere informatie

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Lees dit document voordat u Mac OS X installeert. Dit document bevat belangrijke informatie over de installatie van Mac OS X. Systeemvereisten

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

JPTrain. JPTrainBeta versie 25 mei 2015. Android client voor GBtrainHost

JPTrain. JPTrainBeta versie 25 mei 2015. Android client voor GBtrainHost JPTrain JPTrainBeta versie 25 mei 2015 Android client voor GBtrainHost Inhoud 1. Benodigd voor JPTrain... 3 2. Installatie JPTrain... 3 2.1 Conversie van oude versie(s)... 3 3. Eerste kennismaking met

Nadere informatie

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565)

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Indien de ADSL router en computer correct zijn aangesloten en u via de computer toegang heeft tot het internet, kan het configuratie menu van de

Nadere informatie

DE ASTRO PI KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK

DE ASTRO PI KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK De Astro Pi is een kleine computer aan boord van het internationale ruimtestation ISS die jij gaat programmeren. Om jouw programma goed te kunnen testen heb je van ESA een Astro Pi-kit gekregen. Deze ga

Nadere informatie

Handleiding P2000 lichtkrant. 50 pixels pixels. 120 pixels. P2000 Alarmeringsystemen BV

Handleiding P2000 lichtkrant. 50 pixels pixels. 120 pixels. P2000 Alarmeringsystemen BV 50 pixels 80 pixels 120 pixels Handleiding P2000 lichtkrant P2000 Alarmeringsystemen BV Installatie van de lichtkrant De voeding dient aan de ene zijde te worden aangesloten op een 230V stopcontact en

Nadere informatie

Module 1: Wat is een Raspberry Pi?

Module 1: Wat is een Raspberry Pi? Module 1: Wat is een Raspberry Pi? Inhoudsopgave Module 1: Wat is een Raspberry Pi?...1 Wat is een Raspberry Pi?...2 Wat is er zo bijzonder aan de Raspberry Pi?...2 Wie zitten er achter de Raspberry Pi...2

Nadere informatie

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snelle Start Gids

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snelle Start Gids BIPAC-711C2 / 710C2 ADSL Modem / Router Snelle Start Gids Billion BIPAC-711C2/710C2 ADSL Modem / Router Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de ADSL Modem/Router,

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Opdracht Installeer op je Knoppix installatie de ProFTPD ftp-server. Doelstelling Het leren van: 1. het installeren van ProFTPD, en 2. de basis

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af.

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Let op! Als u nog offertes hebt opgeslagen in CBS 14.2, kunt u deze alleen

Nadere informatie

AZO@Home installatie

AZO@Home installatie AZO@Home installatie OPGELET Deze nieuwe technologie kan enkel gebruikt worden op de door Microsoft courant ondersteunde versies van Windows. Momenteel is dit: Windows 7, Windows 8 en 8.1 0. Registratie

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Installatiehandleiding SafeSign en PKI Klasse X certificaten

Installatiehandleiding SafeSign en PKI Klasse X certificaten Installatiehandleiding SafeSign en PKI Klasse X certificaten Juni 2014 2014 Copyright KPN Lokale Overheid Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Lokale overheid

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing LMS Controller 8x Digitaal-in Module t.b.v. ALFANET

Gebruiksaanwijzing LMS Controller 8x Digitaal-in Module t.b.v. ALFANET Gebruiksaanwijzing LMS Controller 8x Digitaal-in Module t.b.v. ALFANET Omschrijving : LMS CONTROLLER 8XDIG-IN MODULE Doc.nr.: 11821 Soort: HANDLEIDING Aantal bladen: 1 Versie: V1. Bestand: Software: Do11821

Nadere informatie