FTP introductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6.1.1. FTP introductie"

Transcriptie

1 6. FTP mogelijkheden Vanaf IPL 2.54 is de QT-6000 voorzien van FTP mogelijkheden. Het is door deze extra functionaliteit mogelijk om op afstand onderhoud te plegen aan de programmering van de QT. Daarnaast is er de mogelijkheid om via FTP X/Z gegevens te verzenden via een netwerk of internet. De QT-6000 kan zowel als FTP server als FTP cliënt geconfigureerd worden. Afhankelijk van de configuratie biedt dit de klant en CASIO dealer verschillende mogelijkheden. Een voordeel van het gebruik van FTP is dat er geen aparte (analoge) telefoonlijn beschikbaar moet te zijn, internettoegang op de locatie van de QT is voldoende. In deze sectie wordt er van uitgegaan dat men minimaal beschikt over de basiskennis van TCP/IP netwerken. In deze dealer instructie wordt gesproken over QT-6000, hiervoor kunt u ook lezen: QT-6100 of QT FTP functionaliteiten FTP introductie FTP is de afkorting die staat voor File Transfer Protocol, het is een protocol speciaal ontwikkeld om bestanden tussen twee machines over te brengen. FTP standaardiseert een aantal handelingen die per besturingssysteem vaak verschillen. De FTP verbinding is gebaseerd op het client-server model, dat wil zeggen dat er twee machines nodig zijn om een FTP verbinding op te bouwen. Een FTP server en een FTP cliënt, de FTP cliënt maakt via internet of een lokaal netwerk verbinding met de server, dit gebeurd standaard via de TCP poort 21. Om een FTP verbinding tussen een cliënt en de server op te zetten is FTP software nodig. Nagenoeg alle besturingssystemen beschikken standaard over FTP software, in sommige gevallen is dit opdrachtprompt georiënteerde software. Als er gebruik wordt gemaakt van een internet browser zoals Internet Explorer, Firefox of Opera is het mogelijk om deze software te gebruiken als FTP browser, aanbevolen is dit echter niet. Het advies luidt dan ook om FTP software te gebruiken met een grafische user interface, zoals bijvoorbeeld WS_FTP, FTP Commander, Filezilla of CoffeeCup Free FTP FTP server functie Als de QT-6000 als FTP server geconfigureerd wordt biedt dit de meeste functionaliteiten voor CASIO dealer. De QT-6000 is, na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, vrij toegankelijk. De programmering is via CV-32 op bestandsniveau aan te passen en via FTP software of CASIO Hospitality zijn X/Z rapporten te downloaden. Voor het wijzigingen van programmering is het dus niet langer nodig om de klant op locatie te bezoeken.

2 Om volledig gebruik te kunnen maken van de server functionaliteit is het wel noodzakelijk dat de lokale netwerkinfrastructuur de mogelijkheid biedt om de QT-6000 via internet te benaderen. Het uitgaande IP adres van de klant moet bekend zijn en er zal in een router aangegeven moeten worden dat binnenkomende FTP aanvragen door gestuurd worden naar het lokale IP adres van de QT. Het kan dus nodig zijn om contact op te nemen met de netwerkbeheerder op de locatie FTP cliënt functie Naast de configuratie als FTP server kan de QT ook geconfigureerd worden als FTP cliënt. In deze configuratie is het alleen mogelijk om vooraf ingestelde FTP opdrachten uit te voeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan het eind van de dag een omzetrapport naar het hoofdkantoor te sturen. Maar er kan ook gekozen worden de programmering naar een remote FTP server van de dealer te sturen. Zodat er altijd de beschikking is over de laatste programmering, inclusief wijzigingen gedaan door de klant zelf. Bij de configuratie als FTP cliënt is de QT zelf niet te benaderen via internet of een lokaal netwerk, er worden alleen opdrachten op initiatief van de manager verzonden of ontvangen. Het is dus minder afhankelijk van de mogelijkheid om een binnenkomende verbinding tot stand te brengen. Internettoegang voor de QT-6000 is voldoende, verder zijn er normaal gesproken geen/weinig aanpassingen nodig aan de netwerkinfrastructuur.

3 6.2. QT-6000 als FTP server Om de QT als FTP server te configureren zijn er een aantal programmeerhandelingen die verricht moeten worden. Er is de mogelijkheid om de FTP server instellingen tijdens het laden van de IPL of initialisatie van de QT-6000 in te voeren. Maar ook bij een geïnitialiseerde machine is de configuratie mogelijk. Na het configureren als FTP server moet het gebruikersbeheer geprogrammeerd worden Programmering bij laden IPL of INIT De configuratie als FTP server is het makkelijkste te doen tijdens het laden van de IPL of het opnieuw initialiseren van de QT. Tijdens de initialisatie kan direct aangegeven worden dat de QT moet fungeren als FTP server. Het is aan te bevelen om het IP adres van de QT handmatig in te geven. Dit omdat binnenkomende FTP verbindingen via internet of het lokale netwerk door een router in het netwerk doorgestuurd moeten worden naar dit IP adres. Indien het IP adres door een DHCP server wordt toegekend kan dit wijzigen en is het mogelijk dat de FTP aanvragen bij een andere machine in het netwerk uitkomt. Een extra aandachtspunt bij het programmeren van de IP instellingen, is DHCP. In veel gevallen zal er al een DHCP server in het netwerk voorkomen, de QT mag dan geen DHCP server zijn, dus dit wordt cliënt. Standaard wordt de host 254 (bij subnetmask ) ingesteld als gateway binnen het netwerk, is dit niet het correcte adres moet dit gewijzigd worden in het juiste IP adres. 1. SMART specialiteiten 30. TCP/IP Voer het IP adres van de gateway in zonder scheidingspunten.

4 Programmering bij een geïnitialiseerde QT-6000 Het is mogelijk om machine na het initialiseren in te stellen als FTP server, het is echter de aanbeveling om dit tijdens of bij een nieuwe initialisatie te doen. 1. SMART specialiteiten 30. TCP/IP D1 = 2: FTP server, geen DHCP server (aanbevolen) D1 = 3: FTP server, DHCP server 1. SMART specialiteiten 11. Systeemtabel Stel de QT in op het IP adres dat beschikbaar is voor verbinding van buiten, doe dit onder de regel waar de asterisk voor staat. 1. SMART specialiteiten 30. TCP/IP Zorg er voor dat het juiste IP adres voor de gateway ingesteld staat. Voer vervolgens een flag clear uit Gebruikersbeheer van de FTP server Nadat de QT geconfigureerd is als FTP server moeten er gebruikers en wachtwoorden aangemaakt worden zodat er ingelogd kan worden. 1. Geheugenindeling 6. Per bestand FILE911 Standaard is er geheugen gereserveerd voor tien gebruikers en wachtwoorden. 1. SMART specialiteiten 34. FTP gebruikersbeh. <selecteer regel > JA Voer de gebruikersnaam in en sluit af met de entertoets. Automatisch wordt nu de tweede kolom geselecteerd, deze is voor het wachtwoord. De inlognaam en het wachtwoord zijn hoofdlettergevoelig, het wachtwoord wordt niet afgeschermd weergegeven.

5 De configuratie van de FTP server is nu voltooid, het is nu mogelijk om via CV-32 of FTP software de QT te benaderen QT-6000 als FTP cliënt Voor de configuratie van de QT-6000 als FTP cliënt moeten de inloggegevens van de remote FTP server bekend zijn. Deze worden ingegeven in de QT zodat deze in kan loggen op de FTP server. Naast de inloggegevens moeten de FTP opdrachten vooraf ingegeven worden, het is niet mogelijk voor de klant om ad-hoc een FTP opdracht aan te maken. Het is aan te bevelen om in de basis programmering standaard een ontvangstopdracht aan te maken voor bestand 913 (dit is het bestand voor FTP opdrachten) Programmering inloggegevens 1. Geheugenindeling 6. Per bestand FILE912 Standaard is er geheugen gereserveerd voor tien remote FTP servers. 1. SMART specialiteiten 35. FTP Server Naam Selecteer een regel en geeft de inloggegevens van de remote FTP server in. FTP Server Naam: dit is de naam van de FTP server, bijvoorbeeld; POS-Line FTP server. IP Adres: dit is het IP adres van de remote FTP server. Inlognaam: inlognaam voor de remote FTP server. Wachtwoord: behorend bij de inlognaam hierboven om in te loggen op de FTP server. Map: de (sub)directory van de remote FTP server waar bestanden naar verzonden worden. De inlognaam en het wachtwoord zijn hoofdlettergevoelig Aanmaken FTP opdrachten Als de gegevens van de remote FTP server ingesteld zijn kunnen er verzendopdrachten aangemaakt worden. Er is de keuze tussen verzend- en ontvangstopdrachten. In de eigenschappen van de FTP opdracht is dit te specificeren.

6 Voor de FTP opdrachten moet geheugen toegewezen worden. 1. Geheugenindeling 6. Per bestand FILE913 Standaard is er geheugen gereserveerd voor negen FTP opdrachten. Het maximum, opdrachten, is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar geheugen. 1. SMART specialiteiten 36. FTP opdrachten Selecteer een lege regel en geeft de eigenschappen van de FTP opdracht in. Opdracht naam: een duidelijke naam voor de opdracht. Opdracht: zend- of ontvangstopdracht. Zenden naar of ontvangen van remote FTP server. Gegevens Type: wat zijn de gevens, X/Z rapporten of programmeerbestanden. Wis Z na verzenden: moet X en Z rapport gewist worden na het verzenden. Verzend bestandsnr.: het bestandsnummer wat verzonden wordt naar de remote FTP server Bestand van server: de bestandsnaam die ontvangen moet worden vanaf de remote FTP server De bestandsnaam moet inclusief extentie ingegeven worden, indien dit niet gebeurd volgt een error 249, Foutief Beeindigd Na het aanmaken van FTP opdrachten zijn deze in de Manager mode uit te voeren. 23. FTP Opdrachten < selecteer remote FTP server> < selecteer FTP opdracht >

7 6.4 Configuratie CV-32 voor onderhoud via FTP. Met CV-32 (of CV-33) is het mogelijk om via de FTP server functionaliteit het onderhoud via internet uit te voeren. In de QT moeten de handelingen gevolgt worden zoals deze beschreven zijn in sectie Configuratie CV-32/CV33 In CV-32/33 wordt zoals gebruikelijk een nieuwe locatie aangemaakt, als er gekozen wordt voor QT-6000, QT-6100 of QT-6600 verschijnt de extra optie FTP. Vink deze aan en geeft vervolgens het terminal nummer, IP adres en logingegevens op. Er kan nu op normale wijze gewerkt worden, met als enige verschil dat er nu via FTP gecommuniceerd wordt via het FTP protocol Remote IPL laden Met CV-33 is het mogelijk om in de QT-6600 remote, via FTP, een IPL te laden. Hiervoor moet de nieuwe, te laden IPL, in het mapje FTP in de CV-33 map staan en er moet een CF kaart in de QT-6600 zitten.

8 Voer in CV-33 vervolgens, na het openen van de juiste locatie, de volgende handelingen uit. Communication Remote IPL <selecteer QT6600.IPL> Openen De IPL wordt nu via FTP communicatie naar de QT-6600 gestuurd, die de IPL kopieerd naar de CF-kaart. Daarna wordt ook het programma samen met de initcode naar CF-kaart gekopieerd. Als dit gedaan is wordt de IPL geladen, de machine geïnitialiseerd en het programma teug gezet.

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

D285 / D283 IP Installatiehandleiding. Inhoudsopgave

D285 / D283 IP Installatiehandleiding. Inhoudsopgave 1 D285 / D283 IP Installatiehandleiding Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2 Toepassingen... 4 2.1 Aansluitingen... 5 2.2 Installeren en programmeren... 5 Stap 1 Bekabeling... 6 Stap 2 Voeding... 6 Step

Nadere informatie

HDN Server Installatie handleiding

HDN Server Installatie handleiding HDN Server Installatie handleiding Hypotheken Data Netwerk Versie 2.6.0.3 30 Juni 2010 HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 589 M: helpdesk@hdn.nl Copyright Communications Security Net B.V. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

IdentySoft Pro In gebruik stelling EasySecure International B.V.

IdentySoft Pro In gebruik stelling EasySecure International B.V. IdentySoft Pro In gebruik stelling EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl www.easysecure.nl De IdentySoft Pro software van EasySecure International wordt altijd volledig voorgeconfigureerd

Nadere informatie

NOD32 Antivirus Systeem Versie 2. Handleiding voor Installatie V1_0606/2003 Copyright 2003 ESET, LLC

NOD32 Antivirus Systeem Versie 2. Handleiding voor Installatie V1_0606/2003 Copyright 2003 ESET, LLC NOD32 Antivirus Systeem Versie 2 Handleiding voor Installatie V1_0606/2003 Copyright 2003 ESET, LLC 2 Inhoud 1. Introductie... 3 2. Installeren van NOD32 versie 2.........4 2.1 Eerste installatie.........4

Nadere informatie

EM4484 Draadloze Internet Camera

EM4484 Draadloze Internet Camera EM4484 Draadloze Internet Camera 2 NEDERLANDS EM4484 Draadloze Internet Camera Waarschuwingen en aandachtspunten Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos product in sommige Europese lidstaten

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Net2ParkingServer en Net2ParkingClient. Handleiding

Net2ParkingServer en Net2ParkingClient. Handleiding Net2ParkingServer en Net2ParkingClient Handleiding Versie: 2.5 Datum: 2014-07-04 Copyright: CRC Value B.V. 2014-1- Inhoudsopgave Installatie en configuratie van de Net2ParkingServer...3 Installatie...3

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

Handleiding: FTP Verbinding Opzetten Publicatiedatum: 21-04-10 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten

Handleiding: FTP Verbinding Opzetten Publicatiedatum: 21-04-10 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten Pagina 2 van 10 pagina s. Inleiding Met behulp van deze handleiding kunt u een verbinding tot stand brengen met de FTP server van Centix. Indien

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding MRS Software 4.4 MRS-N1210 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Voor de installatie... 4 De database... 4 Firebird... 4 Installatiebestanden... 4 Externe bestanden... 4 De juiste werkomgeving...

Nadere informatie

6/6 Native File Access

6/6 Native File Access Storage 6/6 Native File Access 6/6.1 Inleiding Drie protocollen In NetWare is sinds versie 6.0 een mogelijkheid aanwezig voor andere besturingssystemen om bestanden te benaderen, zonder dat daar een speciale

Nadere informatie

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er

Nadere informatie

ISPConfig documentatie

ISPConfig documentatie ISPConfig documentatie ISPConfig documentatie 1 Inhoudsopgave III Klanten handleiding... 2 1 Algemeen... 2 1.1 Inloggen en wachtwoord... 2 1.2 ISPConfig Interface voor klanten... 2 1.3 ISPConfig rechten

Nadere informatie

Technische Opzet TimeTell versie 8

Technische Opzet TimeTell versie 8 Technische Opzet TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Balen van Andelplein 2 2273 KH, Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding... 4 2.

Nadere informatie

Alcatel SpeedTouch 780WL Router

Alcatel SpeedTouch 780WL Router Alcatel SpeedTouch 780WL Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Versie 1.1 Inhoudsopgave 1. Aansluiten van de router... 4 2 Instellingen van Windows voor een Zakelijk ADSL-verbinding...

Nadere informatie

Xelion 6.4 Handleiding Installatie en Beheer April 2014

Xelion 6.4 Handleiding Installatie en Beheer April 2014 Xelion 6.4 Handleiding Installatie en Beheer April 2014 Document versie 6.4 Gedetailleerd overzicht van alle beheerfuncties van Xelion 6. Dit document is bedoeld voor beheerders en operators Ten geleide

Nadere informatie

Remote Access Voorziening Etam (RAVE)

Remote Access Voorziening Etam (RAVE) Remote Access Voorziening Etam (RAVE) Versie 1.6 Datum 2 juli 2009 1. INLEIDING 3 2. INSTALLATIE CITRIX CLIENT 4 3. VERBINDING MAKEN MET HOOFDKANTOOR 7 3.1 Starten RAVE 8 3.2 Taakbalk verbergen 9 3.3 Afsluiten

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router

Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Gebruikersaanwijzing Speedtouch 780 Router t.b.v. Zakelijk ADSL Pagina 1 Inhoud 1. Aansluiten van de router 3 2.

Nadere informatie

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Central Station Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Versie 1.0, september 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel van de handleiding... 3 1.2 Afkortingen... 3 1.3 Meer informatie...

Nadere informatie

Portal Handleiding voor de klant 4.8

Portal Handleiding voor de klant 4.8 o Portal Handleiding voor de klant 4.8 Deze MobiDM handleiding bekijkt de mogelijkheden voor de klant binnen de MobiDM Portal. Version: x.x MOBIDM Klant Handleiding Pagina 1 Index Introductie Help- bestanden

Nadere informatie

HOSTING imuis ONLINE OP DE SERVER VAN DE ACCOUNTANT OF HOSTINGPARTIJ

HOSTING imuis ONLINE OP DE SERVER VAN DE ACCOUNTANT OF HOSTINGPARTIJ HOSTING imuis ONLINE OP DE SERVER VAN DE ACCOUNTANT OF HOSTINGPARTIJ Internetboekhouden op uw eigen server hosten via imuis Online (Web-Based) brengt veel voordelen met zich mee, maar wij adviseren wel

Nadere informatie

GAMMA wave Handboek Touch-Manager wave Februari 2005. Inhoudsopgave

GAMMA wave Handboek Touch-Manager wave Februari 2005. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Eigenschappen... 5 2 Inbedrijfstelling... 7 2.1 Touch-Manager wave met een pc verbinden... 7 2.2 IP-adressen instellen... 10 2.3 Andere taal instellen / update van de

Nadere informatie

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

iphone Softphone App voor het Vox DaVo IP Systeem

iphone Softphone App voor het Vox DaVo IP Systeem iphone Softphone App voor het Vox DaVo IP Systeem (Vox DaVo Small IP of Vox DaVo Large IP) Installatie en gebruikershandleiding Vox DaVo iphone App Handleiding Veranderingen aan de specificaties zijn voorbehouden.

Nadere informatie

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210 Handleiding Internet Type Ubee EVW3210 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Handleiding FTP Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Inhoud Downloaden van FileZilla...2 Installatie en eerste gebruik van FileZilla...3 Installatie...3

Nadere informatie

Xelion 6.8 Handleiding Installatie en Beheer December 2014

Xelion 6.8 Handleiding Installatie en Beheer December 2014 Xelion 6.8 Handleiding Installatie en Beheer December 2014 Document versie 6.8 Gedetailleerd overzicht van alle beheerfuncties van Xelion 6. Dit document is bedoeld voor beheerders en operators Ten geleide

Nadere informatie

ipad Beheerhandleiding Connect 1 Small Business

ipad Beheerhandleiding Connect 1 Small Business CBG Connect B.V. Tel: +31228 56 60 70 Fax: +31228 56 60 79 ipad Beheerhandleiding Connect 1 Small Business Verkoop@cbgconnect.nl Versie: 1 Maand: juli 2015 Versie: 1.0 Maand: april 2010 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie