Relevante tapgesprekken in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner en Pijnenborg 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Relevante tapgesprekken in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner en Pijnenborg 1"

Transcriptie

1 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 1 Onderstaande afkorting staan voor, TE: Theo van d Eijnde, RD: Robert Davids, CP: Chris van de Pas, RV: Rob Van Ve, JH: John Hartings, RH: Robert Hörchner, AP: Annelies Pijnborg. 19-mrt - 99 Onderzoek ZD-01 geopd op criminele organisatie i.v.m. XTC. eind sep- 99 Eérste contact met Hartings, zakpartner van Van Ve. Hartings werkzaam 18 jaar bij politie vanaf als hoofdagt met e onberispelijke staat van dist, ontslag verled op om als zelfstandig ondernemer te start.(delictdossier ZD-01 1a02, blz. 535) 05-okt- 99 G.V.O. geopd op Hartings Van Ve betreffde ZD okt- 99 Eérste contact met van Ve (zie persoonsdossier R. Hörchner blz. 7) 19-okt okt okt- 99 Van Ve gaat oplegmachine met 4 medewerkers bezichtig koopt deze vervolgs van Clip Confectie, c.q. Hörchner (delictdossier tapgesprekk ZD- 01 1a02, blz.695 t/m 698). Eén van de sleutelboss van het pand, wordt door Hörchner afgegev aan Van Ve i.v.m. demonter in gedeelt vervoer van de oplegmachine, daar Hörchner regelmatig voor zak naar Pol moet. Robert Hörchner belt John Hartings tijds demonter van de oplegmachine in het pand aan de Ketelaarskampweg 17 vraagt of John de sleutel heeft. Aan de bewuste sleutelbos hangt namelijk de ige sleutel van e inpandig hek waar het gereedschap achter ligt Hörchner wat van dat gereedschap nodig heeft voor het demonter van de machine. Gespreksgegevs: 99/ Tap 09 Datum, tijdstip :57:50 Onderwerp: John heeft de sleutel niet. R: Nou realiseer ik mij dat jij uh uh nog e sleutel hebt he of niet? J: Nee, nee ik niet R: Dan moet ik effetjes hier.want ik heb al wat gereedschap gekocht 27-okt okt- 99 B Blankers (chauffeur) haalt oplegmachine op in D Bosch delictdossier tapgesprekk ZD-01 1a0, blz. 716 t/m 718). Zie tevs verklaring Blankers proces-verbaal nr: /0344/8721, waarin hij verklaart op pag, 355 Verder zag ik dat de hal helemaal leeg was. Wanneer Hörchner Hartings zaterdagochtd arriver bij Clip Confectie te s-hertogbosch, meld zich onverwacht voor Hörchner, twee voor hem onbekde person die zich voorsteld als Van d Eijnde Davids die vreemd goeg al in het bezit war van de sleutelbos van Clip Confectie. Deze twee mann hadd van hun zakrelatie Van Ve vernom dat het pand te huur was van Van Ve de sleutelbos te le gekreg. Person in kwestie twijfeld over de geschiktheid van de bedrijfsruimte kreg van Hörchner toestemming op hun verzoek het pand nog es in het weekd te bekijk c.q. op te met de sleutelbos maandag 01-nov- 99 aan hun zakrelatie Van Ve terug te gev. Hörchner laat tevs wet dat de verhuur van het pand via de eigaar van der Donk loopt dat het van de eigaar alle als productie of als opslagplaats gebruikt mag word niet bijvoorbeeld als verkooppunt.

2 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 2 01-nov- 99 Reking oplegmachine verwerkt in administratie Clip Confectie. (delictdossier ZD-01 1a02, blz. 392) 02/03-nov- 99 Spoedonderzoek boekhouding Clip Confectie belastingdist D Bosch aangestuurd door de FIOD. (factuur i.v.m. machine wordt door de inspecteur eruit gehaald akkoord bevond) 03-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :44:01 Hörchner vertrekt na afronding belastingonderzoek naar Pol vraagt Hartings om de sleutelbos. RH: Nee dan de sleutel, dat is nou nog ev, dat de sleutel uh. JH: Ja (ev niet goed te verstaan) RH: Want anders kunn we er niet bij, ja. 08-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :24:55 Annelies Pijnborg belt John Hartings AP: Weet jij al wanneer jij de sleutel zou kunn hebb John JH: Ik hoop, ik hoop dat ik hem vandaag zie. Hij zou hem dan meem. Zo gauw hij mij zou zi zou hij hem meem, dus 08-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :56:10 Annelies Pijnborg belt John Hartings. AP: hé, had je nog aan de sleutel gedacht JH: Ik heb er, ik heb er om gevraagd.. AP: Oké JH: Zo gauw hij de sleutel de sleutel heeft geeft hij jou e belletje 08-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :31:02 John Hartings belt Rob van Ve. JH:nee vraag, nee vraag ev om die sleutels. Want ze beld er net alweer over. Want ze kunn er zelf niet in. RV:He doe ik. JH: Yes. RV: Oke. Kan ik zegg ja jij geeft die sleutels niet terug. Beid beginn hard te lach. JH: Dan wordt dan raakt hij onder de indruk dk ik ja Verrekte vuile flikker. Jij geeft die sleutels niet terug. RV: Goede goeie tip. JH: Ja, ja. RV: Dank je wel. 09-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :38:29 Annelies Pijnborg belt Rob van Ve vraagt om de sleutel. RV: Heeft John die sleutel gekreg, volgs mij had hij daarom gevraagd, ze zeid dat ze m bij m hadd. RV: Nee, anders dan regel uh. Ja ik heb het gehoord dat ie het vroeg, dat ie zei ik heb hem in de auto ligg, dus volgs mij heeft John m gepakt.

3 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 3 RV: Ja, anders niet dan moet John maar effe bell dan regel ik die sleutel ja, want hij zit nogal ver weg hij zit in Valkswaard, die gozer 09-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :39:42 Annelies belt John Hartings. AP: Ik had net Rob gebeld die vroeg of ik jouw ev wilde bell. Was het nog gelukt met de sleutel? JH: Zei Rob dat jij mij moest bell voor de sleutel? AP: Ja, ja. JH: Hij was er gister zelf bij. Want gisteravond hebb we uh, die man gesprok. AP: Ja. JH: En uh, die had de sleutel in de auto ligg, zei die. AP Ja. JH: En die auto had die niet bij zich. AP: O. JH: Dus uh, maar ik neem aan dat Rob hem vandaag nog ziet dan zou die de sleutel afgev. AP: Oké, nou dan bel ik hem weer. JH: Zo was de afspraak. Hij had de sleutel in de auto ligg. 09-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :41:25 Annelies Pijnborg belt Rob van Ve AP: Ja, daar b ik weer. Ik had Rob ev gebeld uh die sleutel die lag bij die man in de auto die auto had ie niet bij m. RV: Nou, oh ja hij zegt die ligt in de auto, hoorde ik m zegg teg elkaar. RV: Ik regel het verder. RV: Ik ga bell. 10-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :14:25 Robert Horchner belt naar Rob van Ve. RV: En die sleutel regel ik ook nog. 10-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :58:17 Annelies Pijnborg belt Rob van Ve zegt daar b ik weer. RV: Nee,nee nee nee ik heb err Robert toevallig ook net over gesprok. RV: En uhhh. Ik. onverstaanbaar John had t ook al moet regel dus ik zie hem vanavond dan zorg ik dat ik hem he 11-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :29:11 Robert Davids belt naar Jeffrey vraagt, he had jij to straks die sleutel aan die uh jongs afgegev? 12-nov- 99 Opgemaakt in het tapjournaal. Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :40:25 John Hartings belt naar Rob van Ve. RV: Ik moet nog eeh, ik moet nog eeh, zeg maar teg Robert (Robert Horchner) dat eeh, die lange, nog wilde hur, e maand. JH: O.

4 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 4 RV: Dus...(vier woord onverstaanbaar) de t proct voor jou. JH: Wat zeg jij? RV: Geld voor jou. JH: Ja, voor die vt van die.(woord onverstaanbaar) die van de week komt? Onderstaand gesprek van 12 nov 99 wordt op 16 febr 2000 in e PV onder ambtseed valselijk opgemaakt door rechercheur Van Roy. De vet gedrukte passages moet nu e onjuist beeld schets dat Hörchner zijn bedrijfsruimte voor geld ter beschikking zou hebb gesteld, ik zeg dan krijgt ie voor die.(onverstaanbaar) vier-twee dat Van Ve ook dat ik gebeurd heb heeft voor Hartings ook nog geld heeft ik heb nog geld voor jou. Dit in tegstelling tot het bovstaande gesprek uit het tapjournaal wat de juiste weergave is. (audio-opname van gesprek) 12-nov- 99 Opgemaakt onder ambtseed, 12 febr 00 bijgevoegd in het dossier ZD-01. Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :40:25 John Hartings belt naar Rob van Ve. RV: Ik moet nog eeh, ik moet nog eeh, zeg maar teg Robert (Robert Horchner) dat eeh, die lange, nog wilde hur, e maand. JH: O. RV: Dus..ik zeg dan krijgt ie voor die.(onverstaanbaar) vier-twee, dus dat eh, moet je zegg dat ik gebeurd heb ik heb nog geld voor jou. JH: Wat zeg jij? RV: Geld voor jou. JH: Ja, voor die vt van die.die Pool die van de week komt? In het proces verbaal ZD011a 02 wordt aangegev waarom welke person als verdacht word beschouwd wat de rol zou zijn die ieder der verdachte zou hebb gespeeld. T aanzi van de verdacht Hörchner Pijnborg wordt in het dossier vermeld, proces verbaal ZD011a 02 (pagina. 006) Verdachte Hörchner stelt sam met zijn vridin Annelies Pijnborg teg betaling de bedrijfsruimte aan de Ketelaarskampweg 17 te s-hertogbosch ter beschikking. Verdachte Pijnborg stelt sam met haar vrid Robert Hörchner teg betaling de bedrijfsruimte aan de Ketelaarskampweg 17 te s-hertogbosch ter beschikking. Deze beschuldiging wordt in het complete dossier ZD-01 met betrekking tot Hörchner Pijnborg verder niet onderbouwd er zijn in alle objectiviteit ge feit omstandighed bekd, behouds het onzorgvuldig uitgewerkte tapverslag van rechercheur Van Roy, waarop deze beschuldiging zou kunn zijn gebaseerd. Sterker nog, het opsporingsteam beschikte over voldode aanwijzing uit observaties telefoontaps waaruit kon word afgeleid dat Hörchner Pijnborg niets van do hadd ook ge wetschap hadd, met hetge zich had afgespeeld in de bedrijfshal aan de Ketelaarskampweg. Juist uit het dossier is duidelijk naar vor gekom, dat Hörchner Pijnborg, alles in het werk gesteld hebb om deze person uit de bedrijfshal aan de Ketelaarskampweg te verwijder. Het onzorgvuldig uitgewerkte tapverslag op ambtseed opgemaakt op 16 februari 2000 door opsporingsambtaar van Roy, moest het doorslaggevde bewijs vorm. Wijzig van stukk uit het procesdossier geldt als e ernstig ambtsmisdrijf.

5 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 5 13-nov- 99 Hörchner geeft code buithek aan Hartings in de veronderstelling dat deze bedoeld was voor van Ve, Hörchner was ge deelnemer aan dit gesprek. Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :27:38 Chris van de Pas belt John Hartings voor het cijferslotnummer van de poort Ketelaarskampweg 17. JH: John, goeiemiddag CP: Heee, met mij JH: Hai jong CP: Hé, weet jij het c., het cijferslotnummer 13-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :31:27 Chris van de Pas belt John Hartings ev later terug krijgt het codummer van John. JH: Hallo CP: Hé, daar b ik weer JH:593 CP: Ev wacht, ev wacht 59 dan JH: 3 CP 3, 593 JH: Ja 15-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :21:42 Annelies Pijnborg belt John Hartings AP: ja.. Nou dat zou fijn zijn John uhhmm wil jij ook nog de sleutel regel want ik moet dringd achter dat hek zijn. JH: Wat wat moet ik regel? AP: Die sleutel. Ik moet er echt..ik ik zit erop te spring voort. JH: Nou om half twee is hij bij mij, ik ga dat gelijk regel. 15-nov- 99 Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :56:30 John Hartings belt Annelies Pijnborg want Annelies heeft e paspop nodig wat voeringstof. JH: Ik heb effe e probleempje met de sleutel. 16-nov- 99 Pijnborg treft bij binntred van het pand aan de Ketelaarskampweg tot haar schrik verbazing twee voor haar onbekde person aan. Zowel landsadvocaat mr. Bleichrodt in zijn Antwoord van Conclusie als Hoofdofficier mr. Craemer in de uitzding van Peter R. de Vries sprek eduidig dat politie, Pijnborg naar binn heeft zi gaan. Ook Secretarisgeraal J. Demming stelt in zijn schrijv dat er observaties zijn geweest. Opmerkelijk onzorgvuldig is echter dat in het strafdossier ZD-01 er helemaal ge observatieverslag van Hörchner Pijnborg zijn toegevoegd, maar in datzelfde strafdossier er wel weer naar verwez wordt. Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :52:50 Robert Davids belt John Hartings. RD: He, ik heb vandaag eh iets te hor gekreg waar ik helemaal niet zo blij mee b jong.

6 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 6 JH: Nee ik ik heb het ook gehoord. Dus eh dus eh. Ze was er erg van geschrokk ze is excuses bij mij aan kom bied. En ze had eh schijnbaar verkeerd begrep. 22-nov nov- 99 Na te zijn teruggekeerd uit Pol, doet Hörchner navraag bij Hartings van wat hij gehoord heeft van Annelies wil vandaag de sleutels mete terug bovdi dat deze person onmiddellijk uit het pand vertrekk. Hartings zegt onmiddellijk toe actie te ondernem belt mete voor e afspraak. Citaat uit requisitoir in de zaak ZD-01 van Advocaat-geraal van Zon op blz. 19, van Ve van d Eijnde hebb het er op 23 november via de telefoon nog over dat Hartings niet gedaan heeft wat hij beloofd had, namelijk Hörchner aansprek op het onverwachte ongewste bezoek van Pijnborg aan de loods. (zie onderstaand gesprek) Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :22:45 Theo van de Eijnde belt Rob van Ve. RV: Ja.Die uhhh ja die is natuurlijk met uhhh met die.die die maat (John Hartings) van mij gepraat of die zogaamde maat van mij gepraat die heeft gewoon dinsdag niks verteld. Dus wat hij beloofd had heeft hij dus niet gedaan. TE: Oh. RV: En hij heeft ook niet de ball om te zegg teg die uhhh kleding-boer (Robert Horchner) van luister dat b ik verget snap je? 23-nov- 99 Citaat uit het requisitoir in de zaak ZD-01 van Advocaat-geraal van Zon op blz. 19, Uit e gesprek die dag tuss van Ve van der Pas blijkt dat Hörchner wil dat die jongs uit het pand verdwijn. (zie onderstaand gesprek) Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :48:20 Rob van Ve wordt gebeld door Chris van de Pas (tweede gesprek) RV: Die kleding jup, die wil nou dat de jongs weggaan daar, maar waarom, John die zegt niet dat hij jullie beloofd had, dat die naar die Annelies zou gaan. CP: Wat nou! RV: John die uh is niet naar Annelies geweest die dinsdagavond. CP: Nee. RV: Snap je. CP: Ja. RV: Dat zou ie toch do. CP: Ja. RV: Nou, daarom is die Annelies daar gekom, die wist daar helemaal niks van, dus die John is gewoon daar niet naar toe geweest, dus nou wil hij, maar ik heb gister al met hem gesprok. 23-nov- 99 Van d Eijnde besteld vrachtwagtje om pand leeg te mak. Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :24:23 Theo van d Eijnde belt Hertz Autoverhuur. TE: He, luister heb jij toevallig voor mij e grote bus of e vrachtwagtje over?

7 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 7 H: Voor wanneer jong? TE: Dat kom ik dan vanavond nog oppikk. 23-nov nov nov- 99 Hörchner gaat sam met Hartings naar motel de Witte in Vught om de sleutel in ontvangst te nem van e zekere T. van d Eijnde. Deze van d Eijnde zegt toe de sleutel, de volgde dag 24-nov- 99 af te gev daar hij nog met e vrachtauto spull uit het pand moet ophal. (zie bovstaand gesprek) Hörchner is verontwaardigd boos over het feit dat hij zoveel moeite moet do over het terug verkrijg van de sleutels dreigt nu met ontruiming. Hartings doet nog e poging om in e telefoongesprek duidelijk te mak dat Hörchner nu boos is dat de sleutels nu terugkom deze person uit het pand moet verdwijn. (zie onderstaand gesprek) Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :28:48 Chris van de Pas belt John Hartings. JH: Hai,uhhh er is etje erg boos. (Robert Horchner) CP: Ja. JH: Omdat het vandaag geregeld zou word. CP: Ja. JH: En uhhhh hij het komt er hier op neer, als het niet geregeld wordt vandaag. CP: Ja. JH: Dan is het morg afgelop dus uhhhh ik zeg ik geef alle maar door wat ik door moet gev. Voor de rest niks ja? dus uhhh want uhh ja het moet geregeld word. 24-nov- 99 Hartings neemt Hörchner mee naar het woonhuis van Van de Pas (voor Hörchner e onbekde persoon) om e allerlaatste poging te ondernem om te sleutels te bemachtig desnoods het pand zelf op te brek te ontruim. Hierop blijkt uit de tapgegevs uit dossier ZD-01, dat er paniek uit is gebrok onder de betrokk person van de criminele organisatie dat tot uiting komt tot druk telefoonverkeer over weer in e zeer korte periode. Citaat uit het requisitoir in de zaak ZD-01 van Advocaat-geraal van Zon op blz. 19, Op 24 november hoort Hartings van Van de Pas dat de teruggave van de sleutel vandaag niet geregeld wordt. Hörchner Hartings gaan daarop s avonds naar de woning van Van de Pas. Die is niet thuis, maar wel zijn vridin Winks. Het verschijn van Hörchner Hartings bij Van de Pas leidt tot druk telefoonverkeer tuss van de Pas, van Ve, Hartings, van d Eijnde, Davids Winks. Van de Pas vraagt aan van d Eijnde om te kom die trommelt Davids op die Bolle (Josebashvilli) moet ook maar meekom, want er zijn wat probleempjes. De ontmoeting tuss van de Pas, van d Eijnde, Davids Josebashvilli erzijds Hörchner Hartings anderzijds vindt plaats bij de woning van Van de Pas. Van d Eijnde geeft aan Hörchner te kn dat hetge in de loods gebeurt hem (Hörchner) niet aangaat Hörchner krijgt dan ook ge poot aan de grond. 24-nov- 99 Hörchner belt s avonds naar de eigaar van het pand, dhr. Van der Donk. Hörchner brgt Van der Donk op de hoogte van het feit dat er person oneiglijk toegang hebb verschaft tot het pand, er moeilijk uit te krijg zijn dit alles gebeurt, is tijds zijn verblijf in Pol. De eigaar, dhr. Van der Donk adviseert hem e advocaat in de arm te nem, als het niet lukt.

8 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 8 25-nov nov nov- 99 Politie doet s ochtds om 03:30 uur e inval in het pand aan de Ketelaarskampweg 17 ontdekt e XTC-laboratorium opstelling. Hörchner wordt daarover om 09:30 uur ingelicht door de eigaar van het pand dhr. Van der Donk, maar vreemd goeg niet door justitie. Robert Hörchner belt na aankomst bij het pand aan de Ketelaarskampweg om 10:39 uur verbouwereerd naar John Hartings. (zie onderstaand gesprek) Gespreksgegevs: 99/ Tap Datum, tijdstip :39:05 RH: Ik b onderweg naar het politiebureau nu. Ik b er godverdomme achter zeg wat wat daar gebeurd is. JH: He RH:Ik b er achter wat daar gebeurd is. JH: Wat is er aan de hand dan. RH: Uh, ja je gelooft het niet. Wordt door elkaar gepraat. JH: Nee wat is er - niet te verstaan Vertel es. RH: Nou ik b gebeld door de eigaar. Ze hebb het opgebrok. JH: Ja. RH: En er is, e XTC-laboratorium uit gekom. JH: En wie heeft het opgebrok. RH: De justitie. JH: Godver dan godver. RH: Ja ja ja. Het is niet te gelov hé. Maar ja, hé, daar k jij ook niks aan do want uh luister zoiets kun je niet wet. 29-nov jan febr febr febr febr- 00 G.V.O. geopd op Hörchner Pijnborg inzake onderzoek ZD-01 naar aanleiding van het aantreff van het XTC-laboratorium. Politie meldt zich s ochtds om 07:00 uur om Hörchner aan te houd. Hörchner is op dat momt in Pol. Daarop verzoek agt om Pijnborg mee te kom naar het politiebureau, alwaar zij om 09:00 uur is aangehoud. Minderjarige kinder word onverzorgd achter gelat door justitie. Zie punt B. schrijv Dist Ctrale Recherche aan Nationale Ombudsman, ingekom 05-nov Hörchner is 31-jan- 00 op de hoogte gesteld door hulpofficier van Doorn. Hörchner bezoekt voor hij zich bij politie gaat meld advocaat van der Kruijs verneemt tijds e telefoongesprek tuss advocaat van der Kruijs hulpofficier van Doorn dat Pijnborg door justitie is gegijzeld om de terugkeer uit Pol van Hörchner af te dwing om zich te meld. Mr. v/d Kruijs bevestigt de gijzeling in e schrijv d.d. 29 jan 2003 aan de Nationale Ombudsman, mr. Fernhout. Hörchner meldt zich omstreeks 15:30 uur op het politiebureau Pijnborg wordt conform de afspraak tuss advocaat van der Kruijs hulpofficier van Doorn om 16:19 uur vrijgelat. O.v.j. T. de Jong reikt s ochtds aan Hörchner e verlging van inverzekeringstelling uit voor t hoogste drie dag. s Middags wordt Hörchner voorgeleid bij de rechter-commissaris.

9 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 9 De aantijging van o.v.j. T. de Jong dat uit het onderzoek naar vor zou kom dat Hörchner ondermeer betrokkheid zou hebb in grootschalige XTC transport naar Engeland, invoer van BMK uit Pol het terbeschikking stell van e ruimte om XTC te producer, doet de Rechter-commissaris af als onzin. O.v.J. T. de Jong wordt door de rechtercommissaris niet ontvankelijk verklaard O.v.J. gaat hierteg niet in beroep. 07-febr- 00 Hörchner wordt uiteindelijk pas na zes dag hechtis vrijgelat, ondanks dat O.v.J. T. de Jong na drie dag niet ontvankelijk werd verklaard door de rechter-commissaris. Zowel Hörchner als Pijnborg word op momt van aanhouding verdacht van, Deelneming aan e criminele organisatie, die het oogmerk heeft om misdrijv te pleg, met name : *Middel (synthetische drugs mdma/xtc) vermeld op de lijst 1 van de opiumwet: - Binn of buit het grondgebied van Nederland brg: - Te bereid, te bewerk, te verwerk, te verkop, af te lever, te verstrekk of te vervoer: - Aanwezig te hebb: - te vervaardig: Danwel deze handeling voorbereid /of bevorder op meerdere data vanaf 1 oktober 1999 t/m eind januari 2000 danwel ige andere datum in 1999 te Culemborg, s-hertogbosch, Eindhov, Geldrop, Heeze, Valkswaard danwel ige andere plaats in Nederland: Strafbaar gesteld; 2 1AA Opiumwet 2 1AB Opiumwet 2 1AC Opiumwet 2 1AD Opiumwet ivm 10 1 Opiumwet 10 2 Opiumwet 10 3 Opiumwet 10 4 Opiumwet ivm 10A 1 Opiumwet Wetboek van Strafrecht. 18-dec sep- 01 Sluiting G.V.O. Hörchner Sluiting G.V.O. Pijnborg

10 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 10 De balans in de zaak Hörchner / Pijnborg 3 november 1999, spoedonderzoek van de FIOD, resulteerde in belasting teruggave m.b.t. Hörchner van 5000 NLG. 25 november 1999, Inval / spoedzoeking politie inzake ZD-01 in bedrijfspand te s- Hertogbosch. 31 januari 2000, arrestatie Pijnborg inzake ZD februari 2000, arrestatie Hörchner inzake ZD-01 tevs vrijlating van Pijnborg. 3 februari 2000, Hörchner, zaak ZD-01, Rechter-commissaris, O.V.J. niet ontvankelijk verklaard. 12 september 2001, Pijnborg, zaak ZD-01, Politierechter, vrijspraak. 12 september 2001, Hörchner, zaak ZD-01, Rechtbank, O.M. niet ontvankelijk verklaard. 10 december 2001, Inval / huiszoeking politie sam met de FIOD, inzake ZD-03, op privéadres te St. Michielsgestel, resulteerde in e excuusbrief (géén titeit met betreffde strafzaak) van belastingdist Helmond, afd. zware criminaliteit e BTW naheffing voor Hörchner van 15 Euro. 17 mei 2002, Pijnborg wederom twee dag t onrechte in hechtis heeft doorgebracht inzake ZD-03F kon daardoor de behandeling voor het verzoek tot schadeloosstelling van de zaak ZD-01 bij het gerechtshof niet bijwon. 25 september 2002, Hörchner, zaak ZD-01, Rechtbank, vrijspraak. 13 mei 2003, Hörchner, zaak ZD-01, Gerechtshof, vrijspraak tijds de zitting. 17 november 2003, Pijnborg, zaak ZD-03F, sepot. Belastingdist bevestigd in schrijv dat van e sanctie zoals vermeld op het sepot géén sprake is, in tegstelling tot wat Hoofdofficier van Justitie mr. R.W. Craemer wel heeft gesteld in zijn schrijv. 25 mei 2004, Pijnborg, strafzaak laster smaad, sepot met proeftijd van twee jaar. (Pijnborg bezwaar aangetekd teg sepot eist vervolging door het O.M.) 25 mei 2004, Hörchner, strafzaak laster smaad, sepot met proeftijd van twee jaar. (Hörchner bezwaar aangetekd teg sepot eist vervolging door het O.M.) 19 maart 2007, Hörchner, arrestatie i.v.m. vermede betrokkheid in 1999 van hnepkwekerij in Pol, waarin 1800 gram gedroogde hnep is gevond. 10 juli 2007, aangehoud op de Rechtbank te Amsterdam ingeslot in H.v.B. te Zwaag geschorst op 31 juli Vanaf 3 februari 2000 t/m 25 mei 2004, inzake Hörchner Pijnborg, constater we 5 arrestaties, 3x vrijspraak, waarvan één tijds de zitting, 2x niet ontvankelijk 3x sepot. 9 februari 2004, e klacht aan de Nationale Ombudsman over de onderzochte gedraging van het politiekorps Brabant-Noord, die wordt aangemerkt als e gedraging van de beheerder van het regionale politiekorps Brabant-Noord (de Burgemeester van s- Hertogbosch), is gegrond.

11 Relevante tapgesprekk in zaak ZD-01, m.b.t. Hörchner Pijnborg 11 (De onderzochte gedraging is op dit punt niet behoorlijk) Twee klacht Belastingdist eves gegrond. Tevs merk we op dat Hörchner 6 dag onterecht in hechtis heeft doorgebracht het gerechtshof ditgevolge daarvoor e bedrag van 5000 Euro heeft toegewez. Pijnborg twee dag onrechtmatig in gijzeling heeft doorgebracht, inzake ZD-01 het gerechtshof ditgevolge daarvoor e bedrag van 250 Euro per dag heeft toegewez. Balans vanaf 3 november 1999 m.b.t. Hörchner Pijnborg, talloze politie-invall, arrestaties strafrechtelijke vervolging wat tot géén kele veroordeling heeft geleid. Grootste deel ordners uit strafdossier ZD-01 door Justitie achtergehoud. Nationale Ombudsman sommeert politie Brabant-Noord op 14-apr-2006 opnieuw onderzoek te do, daar laatst goemde zich niet aan de wettelijke voorschrift heeft gehoud. Topjurist College van Procureurs-geraal geeft op 24-apr-2006 toe dat Justitie niet de waarheid heeft gesprok over e niet bestaand observatieverslag m.b.t. Pijnborg d.d. 16-nov Het eerste tek van zedverval, is het afschaff van de waarheid. Annelies Pijnborg Robert Hörchner

NOTARIS JHR. MR. E.E.E. DE KUYPER AFSCHRIFT. van de AKTE VAN PROCES VERBAAL. voor. R.L. van Veen. wonende te Hoogstraten (België) akte d.d. 09.09.

NOTARIS JHR. MR. E.E.E. DE KUYPER AFSCHRIFT. van de AKTE VAN PROCES VERBAAL. voor. R.L. van Veen. wonende te Hoogstraten (België) akte d.d. 09.09. AFSCHRIFT van de AKTE VAN PROCES VERBAAL voor R.L. van Veen wonende te Hoogstraten (België) akte d.d. 09.09.2009 JHR. MR. E.E.E. DE KUYPER NOTARIS Vught Telefoon 073-658 90 20 5260 AC Postbus 147 Fax 073-658

Nadere informatie

Interview Peter R. de Vries / Hoofdofficier mr. Craemer, uitzending 27 mei 2004, afl. 15.

Interview Peter R. de Vries / Hoofdofficier mr. Craemer, uitzending 27 mei 2004, afl. 15. 1 Interview Peter R. de Vries / Hoofdofficier mr. Craemer, uitzending 27 mei 2004, afl. 15. Peter R de Vries: Ja meneer Craemer, u heeft wel heel wat aangericht bij deze mensen hé. Hoofdofficier mr. Craemer:

Nadere informatie

chronologisch overzicht 1

chronologisch overzicht 1 chronologisch overzicht 1 03-11- 99 Spoedonderzoek belasting m.b.t. Clip Confectie, bedrijf van Hörchner. 25-11- 99 Inval pand, Clip Confectie ketelaarskampweg 17 s-hertogenbosch waar XTC laboratorium

Nadere informatie

chronologisch overzicht 1

chronologisch overzicht 1 chronologisch overzicht 1 03-11- 99 Spoedonderzoek belasting m.b.t. Clip Confectie, bedrijf van Hörchner. 25-11- 99 Inval pand, Clip Confectie Ketelaarskampweg 17 s-hertogenbosch waar XTC laboratorium

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Een spannend spel loopt verkeerd af

Een spannend spel loopt verkeerd af De strafzaak Een spannend spel loopt verkeerd af Algemene informatie over de rechtszaak in het simulatiespel Ben, Najib en Roos, drie vmbo leerlingen van 15 jaar, hebben de laatste lesuren vrij van school

Nadere informatie

U wordt verdacht. Inhoud

U wordt verdacht. Inhoud Inhoud Deze brochure 3 Aanhouding en verhoor 3 Inverzekeringstelling 3 Uw advocaat 4 De reclassering 5 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 Beperkingen en rechten 5 Voorgeleiding bij de officier

Nadere informatie

Introducties telefonisch interview

Introducties telefonisch interview Introducties telefonisch interview Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: Rapportnummer: 2013/044

Rapport. Rapport over een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: Rapportnummer: 2013/044 Rapport Rapport over een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: Rapportnummer: 2013/044 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van het arrondissementsparket te Den

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Deze brochure 3. Aanhouding en verhoor 3. Inverzekeringstelling 4. De reclassering 5. Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5

Deze brochure 3. Aanhouding en verhoor 3. Inverzekeringstelling 4. De reclassering 5. Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 U WORDT VERDACHT INHOUD Deze brochure 3 Aanhouding en verhoor 3 Inverzekeringstelling 4 De reclassering 5 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 Beperkingen en rechten 6 Voorgeleiding bij de

Nadere informatie

Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten

Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten Je bent op het politiebureau omdat: 1. je wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit en je moest mee naar het

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Aanhouding en inverzekeringstelling

Aanhouding en inverzekeringstelling Aanhouding en inverzekeringstelling 1 U bent aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Wat zijn uw rechten? U wordt verdacht van een strafbaar feit. De Rechercheur Opsporing van de Inspectie SZW

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus Rapportnummer: 2011/226

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus Rapportnummer: 2011/226 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/226 2 Feiten Verzoekers hebben bij de politie aangifte gedaan jegens

Nadere informatie

Beseffen dat God {...} is

Beseffen dat God {...} is Beseffen dat God {...} is Waarom zouden we straks aandacht besteden aan wie God is? Denk met de groep na over wie God is. Wat kunnen jullie allemaal over Hem vertellen? Ooit er bij stil gestaan dat God

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Rechtspraak.nl - Zoeken in uitspraken

Rechtspraak.nl - Zoeken in uitspraken Page 1 of 7 LJN: BH2985, Rechtbank 's-hertogbosch, 01/775172-08 Datum uitspraak: 17-02-2009 Datum publicatie: 17-02-2009 Rechtsgebied: Straf Soort procedure: Eerste aanleg - meervoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

U wordt verdacht. * Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen.

U wordt verdacht. * Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen. U wordt verdacht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden en blinden. * Waar in deze brochure hij staat,

Nadere informatie

Besch ikking van het gerechtshof 's-hertogenbosch van 12 februari 2013 inzake het beklag ex artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering van:

Besch ikking van het gerechtshof 's-hertogenbosch van 12 februari 2013 inzake het beklag ex artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering van: beschikking GERECHTSHOF 's-hertogenbosch Afdeling strafrecht Klachtnummer: K 11 /0505 Besch ikking van het gerechtshof 's-hertogenbosch van 12 februari 2013 inzake het beklag ex artikel 12 van het Wetboek

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 november 2001 Rapportnummer: 2001/374

Rapport. Datum: 29 november 2001 Rapportnummer: 2001/374 Rapport Datum: 29 november 2001 Rapportnummer: 2001/374 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Limburg-Noord onvoldoende onderzoek heeft verricht naar aanleiding van zijn aangifte

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 juni 2004 Rapportnummer: 2004/222

Rapport. Datum: 15 juni 2004 Rapportnummer: 2004/222 Rapport Datum: 15 juni 2004 Rapportnummer: 2004/222 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie te Maastricht geen uitvoering heeft gegeven aan de door het gerechtshof te 's-hertogenbosch

Nadere informatie

3. In het proces-verbaal van bevindingen staat over het letsel vermeld:

3. In het proces-verbaal van bevindingen staat over het letsel vermeld: Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat een met naam genoemde politieambtenaar van het regionale politiekorps Limburg Zuid op 13 oktober 2008 de eerder door verzoeker ten behoeve van mevrouw R.

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: 7 juli 2015 Rapportnummer: 2015/109

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: 7 juli 2015 Rapportnummer: 2015/109 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over het Openbaar Ministerie te Den Haag. Datum: 7 juli 2015 Rapportnummer: 2015/109 2 Aanleiding Verzoekster is advocaat en haar cliënt stelt dat hij op

Nadere informatie

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het College van procureurs-generaal te Den Haag. Datum: 25 februari 2014. Rapportnummer: 2014/010

Rapport. Rapport over een klacht over het College van procureurs-generaal te Den Haag. Datum: 25 februari 2014. Rapportnummer: 2014/010 Rapport Rapport over een klacht over het College van procureurs-generaal te Den Haag. Datum: 25 februari 2014 Rapportnummer: 2014/010 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het College van procureurs-generaal

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Kindvriendelijke verhoorstudio

Kindvriendelijke verhoorstudio Het horen van kinderen door de politie HET HOREN VAN KINDEREN DOOR DE POLITIE Jannie van der Sleen Binnen een strafrechtelijk onderzoek: Doel van het verhoor is waarheidsvinding/feiten: Is er al dan niet

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE Opsporen en vervolgen Wie doet dat eigenlijk? De ene moord is nog niet gepleegd of je ziet alweer de volgende ontvoering. Politieseries en misdaadfilms zijn populair

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

WAT TE DOEN ALS DE FIOD OP DE STOEP STAAT

WAT TE DOEN ALS DE FIOD OP DE STOEP STAAT WAT TE DOEN ALS DE FIOD OP DE STOEP STAAT WAT TE DOEN ALS DE FIOD OP DE STOEP STAAT Een onaangekondigd bezoek van een overheidsfunctionaris brengt zelden iets positiefs. Vaak is de kern van het bezoek

Nadere informatie

De gestolen Juwelen. maarten stevens

De gestolen Juwelen.  maarten stevens De gestolen Juwelen www.uwmoordspel.nl maarten stevens Rollen: is al jaren in dienst bij van Brettelsgaan tot Bovensbergen. Ze doet de huishouding en haalt de boodschappen voor mevrouw. Niemand kan voorstellen

Nadere informatie

Mr Henk van Asselt. Werkzaam op het advocatenkantoor te Roosendaal. Strafrechtadvocaat. Lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten

Mr Henk van Asselt. Werkzaam op het advocatenkantoor te Roosendaal. Strafrechtadvocaat. Lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Mr Henk van Asselt Werkzaam op het advocatenkantoor te Roosendaal Strafrechtadvocaat Lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Jeugdstrafrecht Leeftijdscategorieën Jeugdstrafrecht: - 12

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 mei 2004 Rapportnummer: 2004/180

Rapport. Datum: 18 mei 2004 Rapportnummer: 2004/180 Rapport Datum: 18 mei 2004 Rapportnummer: 2004/180 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Haaglanden geen nader onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van zijn aangiften van

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 26 maart 2013 in de zaak tegen: thans gedetineerd in de.

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 26 maart 2013 in de zaak tegen: thans gedetineerd in de. vonnis RECHTBANK NOORD-HOLLAND Afdeling Publiekrecht, Sectie Straf Locatie Schiphol Meervoudige strafkamer Parketnummer: Uitspraakdatum: 8 april 2013 Tegenspraak Strafvonnis Dit vonnis is gewezen naar

Nadere informatie

Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week.

Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Aanvullende dialogen Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Scenario:

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/175

Rapport. Datum: 22 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/175 Rapport Datum: 22 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/175 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Limburg-Noord: - niet hebben gereageerd op een melding van verzoekers

Nadere informatie

IK BEN TROTS OP MIJN SNOR!

IK BEN TROTS OP MIJN SNOR! IK BEN TROTS OP MIJN SNOR! Op een ochtend was ik heerlijk op mijn gemak aan het werk op mijn kantoor... Ja, mijn kantoor. Jullie weten toch waar dat is, of niet? Wat? Dat weten jullie niet? Echt niet?

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

2. Mr. N. van Schaik, advocaat te Utrecht, heeft cassatie ingesteld en namens de verdachte bij schriftuur een middel van cassatie voorgesteld.

2. Mr. N. van Schaik, advocaat te Utrecht, heeft cassatie ingesteld en namens de verdachte bij schriftuur een middel van cassatie voorgesteld. ECLI:NL:PHR:2010:BO2909 Instantie Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak 14-12-2010 Datum publicatie 14-12-2010 Zaaknummer 09/02518 J Formele relaties Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2010:BO2909 Rechtsgebieden

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord- Nederland. Datum: 11 februari 2015 Rapportnummer: 2015/030

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord- Nederland. Datum: 11 februari 2015 Rapportnummer: 2015/030 Rapport Rapport betreffende een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord- Nederland. Datum: 11 februari 2015 Rapportnummer: 2015/030 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een politieambtenaar

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John.

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Thema 4 Communicatie Taalhulp Telefoneren Informele situaties - opbellen en opnemen Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Met Diana. Met Diana van Someren. Is John ook? Is Diana

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties

Nadere informatie

Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd

Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd 1 2 Aurora Stevens Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd Autobiografie 3 Copyright Aurora Stevens Omslagontwerp Aurora Stevens Auteursfoto Janna de Jong

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/276

Rapport. Datum: 10 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/276 Rapport Datum: 10 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/276 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop het regionale politiekorps Gelderland-Zuid heeft gehandeld naar aanleiding van zijn aangifte van diefstal

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 maart 2002 Rapportnummer: 2002/066

Rapport. Datum: 12 maart 2002 Rapportnummer: 2002/066 Rapport Datum: 12 maart 2002 Rapportnummer: 2002/066 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Gelderland-Zuid onvoldoende actie hebben ondernomen naar aanleiding van

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Kom verder. Mail vragen en opmerkingen naar: nt2@uitgeverijboom.nl. Veel plezier met dit boek,

Kom verder. Mail vragen en opmerkingen naar: nt2@uitgeverijboom.nl. Veel plezier met dit boek, Kom verder Welkom bij het vak Kennis van de Nederlandse Samenleving, KNS. Dit boek vertelt je over Nederland. Veel van wat je moet weten over het leven in Nederland, staat in dit boek. Je haalt straks

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons juli 2013. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons juli 2013. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons juli 2013 Luc Timmers Die goede oude tijd Kijk, dat is één van de belangrijkste nadelen van Het Nieuwe Werken Ik heb geen kantoor meer De Interim Manager De Interim Manager What

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin Het Grote Rijm lied Een gedicht hoort bij Sinterklaas Net als pepernoten, marsepein en speculaas Zinnen aan elkaar te lijmen Door het laatste woord te laten rijmen Dus als ik zeg het is wit, groot en rond

Nadere informatie

Dan pakt Peter met een glimlach het toestel op. Hallo? O, mijn god mijn god, klinkt een vrouwenstem.

Dan pakt Peter met een glimlach het toestel op. Hallo? O, mijn god mijn god, klinkt een vrouwenstem. 1. Commissaris Van Straaten trommelt met zijn vingers op het bureau. Hij kijkt rechercheur Peter van Opperdoes aan en zucht diep. Je doet je werk goed, Peter, maar ik maak me zorgen om je. O? Daarom zit

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Uw kenmerk : WOB zitting 2 december 2015-verdaagd naar Ons kenmerk : d.d. 9 november 2015 Onderwerp : openbaarmaking BIZ rapport

Uw kenmerk : WOB zitting 2 december 2015-verdaagd naar Ons kenmerk : d.d. 9 november 2015 Onderwerp : openbaarmaking BIZ rapport Uw kenmerk : WOB zitting 2 december 2015-verdaagd naar 07-01-2016 Ons kenmerk : 090712.05 d.d. 9 november 2015 Onderwerp : openbaarmaking BIZ rapport 25 augustus 2004 Bijlagen : 7 (zeven) RAPPORT Door

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie