Muzische, film & ICT Eveline Cloet & Frauke Meyfroodt Vives Brugge

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Muzische, film & ICT Eveline Cloet & Frauke Meyfroodt Vives Brugge"

Transcriptie

1 Eveline Cloet & Frauke Meyfroodt Vives Brugge

2 1 INLEIDING Een video ontwerpen, een film regisseren en monteren, foto's bewerken,... Het klinkt u misschien bekend in de oren, maar hoe begint u hier nu aan? Wilt u ICT integreren in uw (muzische) lessen? Dan willen wij u vandaag verschillende mogelijkheden aanbieden die u kan gebruiken om u muzische lessen rijker en uitdagender te maken. U leert werken met imovie, Stopmotion en Sokpuppets, maar krijgt ook nog andere talrijke tips! Inhoud INLEIDING... 1 imovie Wat is imovie Wat heeft u nodig? Hoe kunt u dit gaan gebruiken in de klas?... 2 Stopmotion Wat is een stopmotion Wat heeft u nodig? Hoe kunt u dit gaan gebruiken in de klas? Extra hoofdstuk: Verhalen maken Wat is een Sock Puppets Puppet Pals Wat heeft u nodig? Hoe kunt u dit gaan gebruiken in de klas? Sock Puppets Puppet Pals... 19

3 2 imovie 1.1 Wat is imovie imovie is een programma waarmee videobeelden afgespeeld en bewerkt kunnen worden. Met toevoeging van een aantal effecten en wat muziek, kunnen er heel wat mooie projecten ontstaan! Dit programma wordt door Apple ondersteund, maar er bestaan tal van varianten om ook op een ander besturingssysteem aan de slag te gaan. In dat geval kunt u gebruikmaken van Windows Movie Maker, Power Director, enzovoort. 1.2 Wat heeft u nodig? Ipad of Laptop (MAC) Materiaal om mee te filmen (fotocamera, smartphone, ipad zelf ) Programma imovie 1.3 Hoe kunt u dit gaan gebruiken in de klas? In onze hedendaagse samenleving is beeldmateriaal ondenkbaar geworden. Kinderen komen dagelijks in contact met videobeelden, denk maar aan televisieprogramma s, reclamespotjes, computerspelletjes, enzovoort. Het werkt dan ook stimulerend om videobeelden in de klas te gaan gebruiken EN om hen kennis te laten maken met hoe zo n filmpjes nu precies gemaakt worden. In plaats van een stelwerkje te geven over de bekende vraag Hoe was je vakantie, kun je de kinderen evengoed een filmpje laten maken over hun vakantie ervaringen. Of in plaats van een spreekbeurt te geven, kunnen de leerlingen ook zelf eens een documentaire in elkaar steken. Waarom integreer je de actualiteit niet eens in je dramalessen door aan de hand van ICT een nieuwsbericht aan te maken? En al eens gedacht aan dramalessen, waarbij je leerlingen zelf een trailer voor een nieuwe film laat maken? Dit laatste gaan we vandaag uittesten! Volg hiervoor het volgende stappenplan:

4 3 Een nieuw project aanmaken: Open het programma imovie door op de ster te klikken. Klik op Nieuw project. Hierbij kun je kiezen tussen twee opties: Film of Trailer. Wat meer gevorderde gebruikers kunnen in de optie Film alles handmatig aanpassen, maar wanneer je graag werkt met aangeboden sjablonen, opteer je best voor de optie Trailer. Klik voor vandaag op deze tweede optie, Trailer. Je krijgt nu een hoop aangeboden sjablonen, waarvan je voorbeelden kunt zien door erop te klikken. Kies er één uit die je aanspreekt en klik op Maak aan.

5 4 Een verhaal bedenken: In het geopende venser vind je nu drie onderdelen terug: Plot Storyboard Shots. Vanaf hier kunnen de leerlingen hun creativiteit loslaten! Plot: Het is de bedoeling dat hier alle informatie ingegeven wordt die te maken heeft met de trailer. De leerlingen bedenken een leuke naam voor hun filmpje en kunnen zelfs een eigen studionaam bedenken. Laat ze hier alvast creatief in zijn! bv.: De leerlingen Josué en Eveline (bijnaam Eef) bedachten de naam Joshueef productions en maken een liefdesverhaal met als titel De militair. Bij de aftiteling komen uiteraard de namen van de leerlingen die zich met dit project bezighouden Wie regisseert, wie bewerkt op de computer, wie heeft het verhaal (scenario) geschreven, enzovoort Storyboard: In dit tabblad vind je al een voorgemaakt storyboard. Op die manier kunnen leerlingen te weten komen welke beelden ze zullen nodig hebben om het verhaal te maken. Het is de bedoeling dat ze nu eerst het storyboard gaan bedenken. Dit kan op verschillende manieren: het storyboard kan uitgeschreven worden, kan getekend worden, enzovoort. Ook denken ze na over de tekst die ze graag willen laten verschijnen om het verhaal duidelijk te kunnen overbrengen. Kort en krachtig is hierbij de boodschap!

6 5 bv: Het volgende storyboard wordt uitgeschreven aan de hand van de aangeboden informatie: Beeld 1: Liggend beeld We zien de omgeving van een bos, het hoofdpersonage komt uit de verte aangewandeld. Beeld 2: Breed beeld Het hoofdpersonage komt dichterbij, we zien zijn gezicht nog niet. Tekst: Een militair Beeld 3: Close-up Het gezicht van het hoofdpersonage (de militair) komt nu in beeld. Tekst: Zonder bereik Beeld 6: Breed beeld Het hoofdpersonage probeert te bellen, maar heeft geen bereik. Shots: Hier vind je nog eens een overzicht van alle beelden die nodig zijn, gegroepeerd per soort. Het is een handig controlemiddel om zeker te zijn dat alle nodige beelden opgenomen zijn in je verhaal, alvorens te gaan filmen. Zorg ervoor dat het volledige verhaal past in het aantal gekregen beelden!

7 6 Beeldmateriaal verzamelen: Nu je weet wat je nodig hebt aan beelden om je verhaal compleet te maken, is het eindelijk tijd geworden voor de opnames! Ook hier moet over nagedacht worden Spreek als leerkracht duidelijk af met de leerlingen waar ze mogen filmen (speelplaats, schoolgebouw, de klas, ) en op welk tijdstip ze terug in de klas moeten zijn. De leerlingen zelf nemen hun storyboard mee op locatie, zodat ze efficiënt kunnen werken. Ze denken ook na over gepaste (verkleed)kledij en verdelen de rollen. Ze nemen een fotocamera, een smartphone, een ipad mee om te filmen. BELANGRIJK is dat de camera stil wordt gehouden bij het filmen. Eventueel kun je hiervoor gebruikmaken van een statief, maar het is ook perfect mogelijk om je armen stil te houden. Er wordt ook niet ingezoomd of gewandeld met de camera, dus er zal goed nagedacht moeten worden over waar de cameraman/cameravrouw het beste zou staan om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen. Je kunt op het storyboard het aantal seconden vinden van één shot. Om het gemakkelijk te maken, kun je de algemene regel stellen: neem elk shot 5 seconden op en druk pas op de record toets als de actie net gestart is.

8 7 De film bewerken: Voeg nu de beelden, die je gemaakt hebt, in in je project. Dit kun je doen door te klikken op het pijltje Importeer media. Sleep met je cursor de beelden naar het overeenkomstige shot. Bv: Voortdoende met het storyboard die eerder werd meegegeven ter illustratie, hebben we nu volgende beelden ingevoegd

9 8 Je resultaat bekijken, opslaan en delen: Je filmpje is bijna klaar! Vergeet het nu niet eerst te bekijken, zodat je eventuele foutjes nog kunt opmerken en aanpassen. Vergeet het daarna ook niet op te slaan, zodat alle moeite niet verloren is. En vergeet het tenslotte niet te delen! Houd een klassikale presentatie of plaats je filmpje op je klasblog Klik op deze pijl om je filmpje af te spelen. Gebruik deze toets om je filmpje af te spelen op het volledige scherm. Gebruik deze toets om je filmpje te delen. Je krijgt dan volgend scherm: Kies voor Bestand als je het filmpje wilt opslaan op je computer. Het is niet omdat je het resultaat opslaat op je computer, dat het project ook opgeslagen is. Indien je het project wilt opslaan om er later opnieuw aan te werken, keer je terug naar projecten en geef je dit project een naam.

10 9

11 10 Stopmotion 1.1 Wat is een stopmotion Stop-motion, ook wel stop-frameanimatie genoemd, is een simpele filmtechniek waarmee je bijzondere filmpjes kunt maken aan de hand van vele foto s die kort achter elkaar worden weergegeven. Je creëert op deze manier hetzelfde film-effect als wanneer je allerhande tekeningen achter elkaar zou laten passeren. 1.2 Wat heeft u nodig? Ipad of Laptop Materiaal om mee te fotograferen (fotocamera, smartphone, ipad zelf ) App STOP MOTION (variant imotion). Materialen (playmobil, zand, rietjes, knopen, ) Materialen beeldles (verf, penselen, pandakrijtjes, ) 1.3 Hoe kunt u dit gaan gebruiken in de klas? Er zijn een heleboel mogelijkheden met stopmotion en je kunt deze werkvorm dan ook voor vele doeleinden inzetten. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een reclame te maken voor een bepaald evenement; of je kan leerlingen een gedicht of een boek laten weergeven. Wees zelf creatief in het zoeken naar mogelijkheden en toepassingen! Wij bieden vandaag twee mogelijkheden aan Een basisstopmotion met bestaande materialen of een uitgebreide versie waarbij we meer focus leggen op het muzische (beeld).

12 11 Maak een storyboard: Bedenk een kort verhaal, een thema voor je filmpje. Dit kun je als leerkracht beperken, je kunt eisen stellen aan de leerlingen of zelf een thema opleggen. bv.: Frauke, die straks met de basismaterialen zal werken, kiest het thema Op avontuur door de zee. Eveline, die straks meer gericht op het muzische zal werken, kreeg een thema kunst en koos daarbinnen voor James Ensor. Schrijf je storyboard neer of maak kleine tekeningen waarin het verloop van het verhaal weergegeven wordt. Denk na welke materialen je nodig zal hebben. Verzamel het nodige materiaal: Indien je werkt met bestaande materialen, verzamel je deze materialen. bv.: Frauke gaat op zoek naar een bootje om te gebruiken in haar filmpje. Indien je meer muzisch aan de slag wilt gaan, maak je zelf alle materialen. Je kunt alle onderdelen tekenen, inkleuren en uitknippen; schilderen en uitknippen; boetseren uit klei; enzovoort. bv.: Eveline maakt elk onderdeel afzonderlijk door deze te tekenen en uit te knippen. Ze beslist om te werken met felle kleuren en gebruikt hiervoor pandakrijtjes.

13 12 Kies een achtergrond en een goede werkplek: Het is belangrijk dat je een goede achtergrond vindt voor je filmpje en dat er voldoende lichtinval is (maar ook weer niet te veel!) om kwalitatieve foto s te kunnen trekken. bv.: Frauke gaat op zoek naar een effen witte tafel, zodat ze een mooie witte achtergrond heeft in haar filmpje. bv.: Eveline maakt zelf haar achtergrond. Ze gebruikt hiervoor blauwe en witte verf en schildert op een A3-blad een blauwe hemel. Het is ook een leuk idee om bijvoorbeeld te werken met achtergronden uit tijdschriften! Zorg ervoor dat je fototoestel of ipad voldoende steun heeft, zodat het doorheen de volledige sessie niet meer van plaats verandert. Het beste gebruik je hiervoor specifieke materialen (gemakkelijk zelf te maken uit hout) die het fototoestel vasthouden. Start een nieuw project: Open nu de applicatie STOP MOTION op je ipad. Indien je niet over een ipad beschikt, kun je ook met een fototoestel de foto s nemen, om deze dan later over te zetten op je computer. Gebruik dan bijvoorbeeld Picasa, Windows Movie Maker, imovie om de foto s achter elkaar te plaatsen en af te spelen.

14 13 Klik op Nieuw project (New Movie). Verzamel je beeldmateriaal: Start nu met het nemen van foto s. Doe dit door je voorwerpen telkens beetje bij beetje te verplaatsen en een foto te nemen. Herhaal dit proces In deze fase heb je veel geduld nodig, want er zitten behoorlijk wat foto s in een stopmotionvideo! Het is ontzettend belangrijk dat je geen te grote stappen neemt. Denk eraan, hoe groter je de materialen verplaatst, hoe minder vlot je filmpje zal lopen. Leg je laatste accenten: Pas nu het aantal frames (foto s) per seconde aan. Hoe meer frames/sec. je zal hebben, hoe sneller de beelden van je filmpje elkaar zullen opvolgen.

15 14

16 15 Klik vervolgens op het pijltje terug (<) en geef je filmpje nu ook een naam / titel. Om je filmpje te delen of op te slaan, klik je op het pijltje onderaan je scherm en kies je voor Export Movie. Tip: Indien je de foto s gemaakt hebt met een gewoon fototoestel en je nu graag het filmpje wilt maken, kun je gebruikmaken van het fotoprogramma Picasa. Maar er is nog meer! Met Picasa kun je ook het opgeslagen filmpje via STOP MOTION verder bewerken Je kunt er bijvoorbeeld nog een leuk muziekje onder plaatsen.

17 16 Extra hoofdstuk: Verhalen maken 1.1 Wat is Sock Puppets Puppet Pals Dit zijn twee verschillende applicaties, maar wel beiden met het doel verhalen te (laten) maken. De leerlingen zullen telkens personages kiezen en de tekst van de personages inspreken met hun eigen stem. 1.2 Wat heeft u nodig? App Sock Puppets en/of Puppet Pals Ipad Je eigen stem en creativiteit Er is helaas weinig aanbod in de gratis versies. 1.3 Hoe kunt u dit gaan gebruiken in de klas? Het zijn beiden leuke applicaties, die vooral bruikbaar zijn bij jongere kinderen. Maar met een gepaste taak kun je het gerust ook bij oudere kinderen gebruiken, bijvoorbeeld om hen een verhaal te laten maken die dan in de lagere graden afgespeeld kan worden of om te oefenen op verschillende intonaties en een aangepast stemgebruik.

18 17 Sock Puppets Open de applicatie Sock Puppets op de ipad. Druk op nieuw. Kies eerst de personages die je wilt laten meespelen in je verhaal. Druk op next. Kies de belangrijk elementen van je verhaal: Kies de achtergrond die je wilt in je verhaal. Klik daarna op volgende. Klik nu ook vier voorwerpen aan die u wilt laten meespelen in uw verhaal.

19 18 Maken van je verhaal - Nadat je alle instelling doorlopen hebt, kun je starten met het maken van je verhaal. Je drukt telkens op de rode bol en dan begin je met opnemen. Je kan ook telkens op de pauzeknop klikken. - Verander van achtergrond door te drukken op je andere gekozen achtergrond in rechterbovenhoek. - Let op! Je verhaal kan maar 30 seconden lang zijn. Druk op je pop en klik daarna op de opnameknop. Begin met het vertellen. Ben je klaar druk terug op de rode bol. Je kan je verhaal ook telkens pauzeren. Opslaan? Klik op bovenstaand symbooltje. Klik daarna op share. Daarna op het pictogram Save video.

20 19 Puppet Pals Open de applicatie Puppet Pals. Druk op start. Kies daarna de personages die meespelen in je verhaal. Kies de achtergronden die je wilt gebruiken in je verhaal. Denk na over wat er in je verhaal zal gebeuren. Kies de achtergrond waarmee je wilt starten. Je kan je achtergrond wijzigen naar een andere gekozen achtergrond door de trekken aan de bruine touw. Opmerking: je kan je personages altijd kleiner of groter maken door met beide vingers in en out te zoomen.

21 20 Zet je startpositie klaar. Je kan beginnen opnemen door te drukken op de rode bol. Je kan het opnemen telkens pauzeren. Opmerking: je kan je ventjes laten bewegen door het ventje vast te pakken en te slepen. Als je op het ventje klikt dan kan je de personage naar een andere kant laten kijken. Je kan personages ook even buiten beeld plaatsen of weer in beeld brengen door ze in het bruine/rode gedeelte te plaatsen. Opslaan van je verhaal: - Druk op het symbooltje van het disketje. Daarna zal het programma vragen om een naam te geven aan je verhaal.

22 21 - Druk op export. Daarna zal het verhaal opgeslagen zijn op je apparaat. Hierna kan je het bestand gemakkelijk doorsturen naar je adres. Wanneer u nog vragen heeft, mag u ons gerust een mailtje zenden: eveline.cloet@student.vives.be frauke.meyfroodt@student.vives.be Veel succes! Eveline & Frauke

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling Handleiding Cupsong Videoclip 1 Leeftijd +10 Duur Auteur Doelstelling Onderwerp Benodigd materiaal Minstens 1u30 à 2u per onderdeel Tessa Goossens De jongeren bedenken en voeren zelf een idee uit. Ze leren

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Een aantrekkelijke klasblog Eveline Cloet/Frauke Meyfroodt/ Judith Mattens/ Vives Brugge

Een aantrekkelijke klasblog Eveline Cloet/Frauke Meyfroodt/ Judith Mattens/ Vives Brugge Een aantrekkelijke klasblog 15.03.2017 Eveline Cloet/Frauke Meyfroodt/ Judith Mattens/ Vives Brugge 1 1 INLEIDING Klasblogs zijn tegenwoordig onmisbaar geworden in het onderwijs, maar hoe begint u daar

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Flipping the classroom Judith Mattens, Kenneth Doom & Daan Rosseel Vives Brugge

Flipping the classroom Judith Mattens, Kenneth Doom & Daan Rosseel Vives Brugge 15.03.2017 Judith Mattens, Kenneth Doom & Daan Rosseel Vives Brugge 1 1. Wat is Flipping the Classroom? De werkvorm Flipping the classroom betekent letterlijk omgedraaide klas. Het is met andere woorden

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Werken met movie maker

Werken met movie maker Werken met movie maker Inleiding Zelf met je klas een animatiefilmpje maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Zoals je weet bestaat film eigenlijk uit allemaal losse plaatjes die zo snel in elkaar

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

APPLE VIDEO BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? Video met Apple in het onderwijs

APPLE VIDEO BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? Video met Apple in het onderwijs BESCHRIJVING APPLE VIDEO Wat is het? Een ipod nano is een muziekspeler (mp3) met daarin ook een videocamera. De filmpjes die hiermee gemaakt worden, kunnen op allerlei computers bewerkt worden. In dit

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

imovie handleiding Open app imovie.

imovie handleiding Open app imovie. imovie handleiding Waarom imovie? Om films te bewerken. Om films te van je ipad te krijgen. Die zijn meestal te groot en als je dan ipad op pc aansluit, zie je film niet. Middels imovie zie je de films

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N Een digitale fotoverzameling is al snel een redelijk onoverzichtelijke bende. Waarbij u uzelf af zou kunnen vragen: "Hoe kan ik mijn digitale foto's overzichtelijk bewaren?" Een digitale camera is allang

Nadere informatie

Online een fotocollage maken

Online een fotocollage maken Online een fotocollage maken Informatie De kinderen maken een fotocollage over een (eigen) onderwerp. Foto s zoeken de kinderen via Google of hun eigen Social Media account, zoals Facebook en Instagram.

Nadere informatie

Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair 5 min.

Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair 5 min. Timing Activiteitsdoelen Leerinhouden Didactische werkvormen Didactische Organisatie Inleiding Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair Claus Vragen om de agenda te nemen. De leerlingen

Nadere informatie

Instructie voor het maken van een filmpje van een presentatie in Photo Story 3 for windows

Instructie voor het maken van een filmpje van een presentatie in Photo Story 3 for windows Instructie voor het maken van een filmpje van een presentatie in Photo Story 3 for windows 1. Allereerst dien je Photo Story 3 te downloaden van internet via onderstaande site: http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=11132

Nadere informatie

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online Online videobewerking: 1. Offline vs. Online... 1 2. WeVideo... 2 2.1. Inloggen... 2 2.2. Een nieuw project starten... 3 2.3. Media Importeren... 5 2.4. OPDRACHT... 7 2.5. Publiceren... 8 BIJLAGE: Videobestanden

Nadere informatie

Basisles 4: Windows Movie Maker

Basisles 4: Windows Movie Maker Basisles 4: Windows Movie Maker Onderwerp Het hanteren van het programma Windows Live Movie Maker: foto s toevoegen, overgangen selecteren, muziek toevoegen, film opslaan Leeftijd/Doelgroep Alle leerjaren

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2: Eigen robot maken & programmeren Les 3: Eigen robot maken & geschiedenis robot opzoeken Les 4: Eigen robot maken & start film maken

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

De wereld om je heen. Project met een green screen

De wereld om je heen. Project met een green screen De wereld om je heen. Project met een green screen De wereld om je heen is een leuk project om kinderen kennis te laten maken met het green screen. Dit is een leuke activiteit voor zowel de jongste kinderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Video in de les

Cursus Onderwijs en ICT. Video in de les Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 5 (versie 1.0 po/vo/bve NL 14-12-2009) Video in de les door Serge de Beer Inleiding Niet zo lang geleden had ik een discussie met iemand over hoeveel je nou eigenlijk

Nadere informatie

Lesbrief App ComicBook!

Lesbrief App ComicBook! Lesbrief App ComicBook! Inhoud van de les: Een educatieve taalles waarbij leerlingen een stripverhaal maken over de multiculturele samenleving. In de strip laten zij zien dat het niet vanzelfsprekend is

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Stappenplan Moviemaker

Stappenplan Moviemaker Stappenplan Moviemaker 1. Benodigde bestanden: (download via netwerk) Dierengeluiden.mp4 Schattige hondjes.mp4 Speciaal talent.mp4 Coldplay.mp3 Einde.jpg 2 Bestanden openen in Moviemaker Open Windows Live

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013 Animation Info-animation Explanimation 1 Promo Opdracht Animatie Promo In de vorige periode heb je voor Promo.nl 2 x een banner gemaakt. Verwerk de twee banners in een animatie in Photoshop. De animatie

Nadere informatie

Fotobewerking en beheer

Fotobewerking en beheer Fotobewerking en beheer Met behulp van: PhotoFiltre & Picasa 3 Naam: Klas: Datum: Inhoudsopgave Fotobewerking 3 Inleiding 3 PhotoFiltre 4 Wat is PhotoFiltre? 4 Wat gaan wij vandaag leren met PhotoFiltre?

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Augmented Reality in Aurasma

Augmented Reality in Aurasma Handleiding Augmented Reality in Aurasma Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven Versie 2.0 Oktober 2015 Colofon Fontys Educatief Centrum Postbus 347, 5600 AH Eindhoven Telefoon 08850

Nadere informatie

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein.

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein. 1 2 2014 Algemeen. In de film wordt veel gebruik gemaakt van animatie.er wordt bijna geen film meer gemaakt zonder special effects en animatie. Soms is het een bescheiden onderdeel en soms staat een film

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE

FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE Wie ben ik? I LIKE MEDIA: COLLECTIEF VAN FREELANCE TRAINERS MET PASSIE VOOR DIGITALE MEDIA Voormiddag 1. MOJO 2. KRACHT VAN SMARTPHONE VIDEO 3. BEELDGRAMMATICA 4. WAT

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot DIAVOORSTELLING Prof. W.Leirman We openen opnieuw Power Point, ofwel via Start > ofwel via Start >

Nadere informatie

Wat is EDUCANON? Site. Kostprijs. Hoe werkt het?

Wat is EDUCANON? Site. Kostprijs. Hoe werkt het? Wat is EDUCANON? EDCANON is een online programma dat toelaat om eigen video s en video s van verschillende platformen interactief te maken. Interactief maken betekent: Site 1. Je kan meerkeuzevragen toevoegen

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Creatief met digitale foto's

Creatief met digitale foto's juli 2009 1 Creatief met digitale foto's Les 4 Deel 1: Webalbum maken met Picasa Deel 2: Diapresentatie maken met Photo Story 3 voor Windows 2 Deel 2: Photo Story 3 voor Windows 1. Photo Story is een gratis

Nadere informatie

ibooks Author Aan de slag

ibooks Author Aan de slag ibooks Author Aan de slag Welkom bij ibooks Author, een geweldige manier om prachtige, interactieve Multi-Touch-boeken voor ipad en Mac te maken. Begin met prachtige, door Apple ontworpen sjablonen met

Nadere informatie

Handleiding oefeningen en dossiers maken

Handleiding oefeningen en dossiers maken Handleiding oefeningen en dossiers maken Oefening maken met een sjabloon Als u eigen materiaal wilt maken voor uw leerlingen, kunt u gebruik maken van oefeningen en dossiers. Dossiers en oefeningen kunt

Nadere informatie

Foto presentaties en toepassingen 1

Foto presentaties en toepassingen 1 Foto presentaties en toepassingen 1 Foto in documenten Power Point presentatie met foto's en (video) Windows media player Windows live foto gallery/ live movie maker K-Media (Nero) Pinnacle DVD video 1

Nadere informatie

VIDEO-EDITING PREMIERE PRO

VIDEO-EDITING PREMIERE PRO VIDEO-EDITING PREMIERE PRO Filmpjes downloaden Maak een speciale map aan waarin je de te bewerken filmpjes plaatst. Filmpje vanaf je telefoon Download rechtstreeks door middel van je telefoonkabel of mail

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Creatief schrijven én publiceren met een app op je tablet!

Creatief schrijven én publiceren met een app op je tablet! Creatief schrijven én publiceren met een app op je tablet! Een -musthave-app! Deze app is beschikbaar voor ios (ipad) en Android Lucien Hermans november 2015 Een 'opstel' schrijven over..., Beeldcultuur;

Nadere informatie

OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer

OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer In de proeverij heb je kennis gemaakt met drie verschillende aanbieders van digitale portfolio s. Met Bordfolio gaan we aan de slag d.m.v. het

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

Je eigen animaties maken met Windows Live Movie Maker:

Je eigen animaties maken met Windows Live Movie Maker: Je eigen animaties maken met Windows Live Movie Maker: Hopelijk heb je na de animatie-les op school zin gekregen om thuis zelf animaties te gaan maken. In de volgende twee stappen leggen we uit hoe je

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie.

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. 123 3. Werken met muziek itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. In itunes kunt u bijvoorbeeld de tracks van een muziek-cd kopiëren en

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Popplet

Stappenplan Werken met Popplet WAT IS POPPLET? Popplet is een handige site voor het maken van mindmaps of stroomdiagrammen. De blokjes zijn herkenbaar en het plaatsen gaat erg eenvoudig. Het maken van een eigen uitstraling is daardoor

Nadere informatie

Foto carrousel, kennismakings opdracht:

Foto carrousel, kennismakings opdracht: kennismakings opdracht: Foto carrousel, Maak een korte fotoserie om jezelf voor te stellen. De serie wordt heel snel af gespeeld, zodat je meer een schets van iemand krijgt dan een precies beeld. De serie

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie