Lesbrief App ComicBook!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief App ComicBook!"

Transcriptie

1 Lesbrief App ComicBook! Inhoud van de les: Een educatieve taalles waarbij leerlingen een stripverhaal maken over de multiculturele samenleving. In de strip laten zij zien dat het niet vanzelfsprekend is dat kinderen en volwassenen met een andere culturele achtergrond elkaar direct begrijpen. Je kunt niet met een ieder even goed verbaal communiceren vanwege de verschillende moedertalen. Doelgroep: De les is geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw, groep 6, 7 en 8 kunnen deze opdracht met weinig begeleiding van de leerkracht uitvoeren. Vak: Taal (en ook burgerschapsvorming). De les kan ook nog gekoppeld worden aan levensbeschouwing wanneer je de Islamitische cultuur in de opdracht laat terug komen. Klein onderdeel van drama; leerlingen spelen iets na en laten gezichtsuitdrukkingen zien. Doel: - De leerlingen kunnen bedenken hoe mensen uit verschillende culturen met elkaar kunnen communiceren. - De leerlingen kunnen in groepsverband een strip maken met de app ComicBook. - De leerlingen leren goed met elkaar samen te werken en zorgen gezamenlijk voor een goed eindproduct. Werkvorm: - werken in groepjes - 3 à 4 leerlingen (niet meer dan 4 leerlingen per groepje) Materiaal - ipad - App ComicBook ( 1,79 via de App-store) - Lesbrief / opdracht - Verkleed materialen om verscheidene culturen (landen) uit te beelden

2 De les Inleiding les: De les over multicultureel Nederland kun je op verscheidene manieren inleiden - foto s bekijken van mensen uit verschillende culturen - in je klas kijken, zijn er leerlingen in de klas met verschillende culturele achtergronden - kinderen zelf materialen laten meenemen wat typisch is voor een bepaalde cultuur/geloof - koppeling maken met vakantie in het buitenland * Ervaring van kinderen als zij in een land komen waar zij niemand verstaan * Hoe communiceer je met kinderen uit een ander land - filmpje Shouf Shouf Habibi op school (gesprek tussen leerkracht en vader) * Let op in dit filmpje noemen ze het woord seksualiteit, Shouf Shouf Habibi heeft foto s van meisjes genomen op de toiletten. In het gesprek tussen de leerkracht, leerling en vader komt deze tekst naar voren. * De link van het filmpje: * Tip: beoordeel filmpjes altijd eerst zelf voordat je ze in de klas laat zien! Opdracht met de ipad: De kinderen worden ingedeeld in groepjes van maximaal 4 kinderen. * enkele groepjes van drie leerlingen maken bij een oneven aantal is mogelijk De leerlingen maken een storyboard. Op een eenvoudige manier brengen zij in kaart wat voor soort foto s de leerlingen gaan maken. In een storyboard tekenen/schrijven de leerlingen per vakje waar het over gaat en hoe ze het willen vormgeven. Na het maken van het storyboard kunnen de leerlingen verder aan de slag. De leerlingen maken foto s binnen de school en eventueel op het schoolplein. Maak hierover duidelijke afspraken waar zij materiaal mogen verzamelen zonder anderen te storen. Wanneer de leerlingen klaar zijn met fotograferen, kunnen ze aan de gang met de app ComicBook. De kinderen gaan de foto s toevoegen in ComicBook. De foto s kunnen bewerkt worden, spreekwolkjes worden toegevoegd enzovoort. Als de strip klaar is, slaan zij het bestand als JPEG of Pdf-bestand op. Nabespreking / afronding De leerlingen bekijken elkaars werk in circuitvorm. Zij kunnen op deze manier van alle leerlingen het eindresultaat bekijken. Het werk kan op de website van school worden geplaatst, op een kijkmiddag/avond aan ouders laten zien, en verscheidene andere manieren om hun werken te laten zien.

3 Stappenplan leerlingen Zorg voor een goede en eerlijke taakverdeling binnen je groepje. De opdracht is uitgelegd en jullie gaan nu met je groepje zelfstandig aan het werk. Voor deze opdracht heb je de ipad nodig en maak je gebruik van de app ComicBook. Met deze app gaan jullie samen een strip maken over de verschillende culturen en hoe je met elkaar communiceert. Overleg welke vorm jullie kiezen voor de strip. Door op create te drukken kun je zien welke opmaakvormen er zijn. Kies voor een lay-out waarin je minimaal twee foto s moet maken. Maak goede foto s door op het fototoestel te klikken. Op de foto s laat je zien hoe de mensen met elkaar praten. Als de mensen elkaar niet begrijpen moet je dit ook goed weergeven. Maak gebruik van de materialen die je van de juf/meester mag gebruiken. Als alle foto s zijn ingevoegd ga je de tekst toevoegen. denkwolkje spreekwolk Bij captions kun je kiezen uit verschillende spreekwolken. Overleg in je groepje wanneer de mensen iets zeggen of wanneer je gebruik maakt van een denkwolkje. In het wolkje ga je een tekst toevoegen en sleep je het naar de juiste plek. Je mag ook gebruik maken van stickers en titels. Maak er met je groepje een mooie strip van. Ben je helemaal klaar? Sla je werk op als JPEG bestand en laat je strip aan de juf of meester zien.

4 Voordelen van de app Comic Book De app is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt de foto's gemakkelijk opslaan (als foto of Pdf-bestand) en delen via social media (Facebook, Twitter en Instagram) en zelfs printen via air-print. De app is sterk geprijsd, je betaalt slechts 1,79. Deze app is dus goedkoper dan de concurrent Comic Life, welke 4,49 kost. De app heeft een jungle functie (werkt zowel in portret als landschap modus). Er zit een zeer duidelijke help-functie bij het programma, waarin alles helder wordt uitgelegd met ondersteuning van plaatjes (in het Engels). Nadelen van de app Comic Book Voor bepaalde onderdelen moet je betalen (in-app purchases). Zo betaal je voor bepaalde stickers geld ( 0,89 voor 34 stickers). Je kunt slechts per pagina werken. De vormen zijn vrij basic, dit in tegenstelling tot Comic Life. Je kunt bijvoorbeeld de foto's niet met elkaar laten overlappen. De vormen zijn alleen vierkant of rechthoekig in diverse formaten De app is geheel Engelstalig, wat lastig kan zijn voor kinderen. Alleen de BUILT-IN en HAPPY HOLIDAYS stickers kun je gratis gebruiken Tips voor het gebruik van de app Probeer de app eerst zelf uit voordat je de les geeft. Bedenk van tevoren goed hoe je de opmaak van de pagina wilt hebben, of verander deze voordat je gaat bewerken of (praat)wolkjes gaat toevoegen. Het is niet mogelijk dit later te veranderen, dan kan je bijna opnieuw beginnen. Bedenk goed of jij een portret of landschap foto maakt. Dit doe je door goed naar de vorm van het 'hokje' te kijken.

5 Het testen van de app De trailer van de app is via deze link te bekijken. Daniëlle Beukman Melanie de Boer Marjolein Borg Vincent Opdam