LITURGISCHE VIERINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LITURGISCHE VIERINGEN"

Transcriptie

1 Federatie Sint-Kruis Week 44 dd LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 8 november: Tweeëndertigste zondag door het jaar: De arme weduwe offerde het meest (Mc. 12, 38-44). Maandag 9 november: Kerkwijdingsfeest van de Lateraanse basiliek: Zijn leerlingen herinnerden zich dat er geschreven staat: De ijver voor uw huis zal mij verteren (Joh. 2, 13-22). Deze basiliek is uitgeroepen tot moeder en hoofd van alle kerken in Rome en in de gehele wereld. Ze is de bisschopskerk van de bisschop van Rome, de paus. Het feest is een teken van onze liefdevolle verbondenheid met de stoel van Petrus waarop zijn opvolger zetelt. Dinsdag 10 november: H. Leo de Grote, paus en kerkleraar: Leo, afkomstig van Toscane, werd in 440 tot paus verkozen. Met helder inzicht bestreed hij de ketterijen van Eutyches, die het geloof in de menswording bedreigde. Hij bood het hoofd aan de invallen van de barbaren. Hij riep de christenen op tot een daadwerkelijk geloof. Hij stierf in 461. Woensdag 11 november: H. Martinus van Tours (St. Maarten): Als catechumeen ontmoette de H. Martinus op een zeer koude dag een bedelaar die om een aalmoes vroeg. Omdat Martinus niets bij zich had om te geven, sneed hij zijn soldatenmantel in twee en gaf de bedelaar een deel. De volgende nacht zag Martinus in een droom de Heer, bekleed met de halve mantel, die tot hem zei: Hiermee heeft Martinus, de doopleerling, mij bekleed. Martinus liet zich dopen, stichtte een eerste westerse klooster te Ligugé, werd bisschop van Tours gewijd. Hij vormde rond zich een groep missionerende monniken. SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË Zaterdag 7 november u. Eucharistieviering. Woensdag 11 november u. Eucharistieviering voor Mevr. Raymonda Verriest, echtgenote van de Hr. Prosper Cleenwerck. Zaterdag 14 november De omhaling is bestemd voor de Diocesane priesters in zending u. Eucharistieviering.

2 HEILIGE KRUISVERHEFFING Zondag 8 november u. Eucharistieviering voor overleden ouders (MS) en een bijzondere intentie. Voor de Hr. Marcel Himpens en zonen Johan en Paul. Voor Mevr. Josée Van Uytvanck, echtgenote van de Hr. Charles Billiet. Voor de Hr. en Mevr. René en Louise Vermeire-Adriansens en overleden familie. Maandag 9 november u. Eucharistieviering. Woensdag 11 november u. Morgengebed (getijdengebed) in de kapel. Donderdag 12 november u. Eucharistieviering. Vrijdag 13 november u. Avondgebed (getijdengebed) in de kapel. Zondag 15 november De omhaling is bestemd voor de Diocesane priesters in zending u. Eucharistieviering voor de familie Henri De Brabander. SINT-THOMAS VAN KANTELBERG Na de vieringen van dit weekend kan je inschrijven voor het parochieblad Kerk en Leven Zaterdag 7 november u. Herinneringsmis voor Mevr. Arlette Isselée en familie. Zondag 8 november u. Eucharistieviering voor de Hr. Jozef Bauwens en Mevr. Godelieve De Buck. Voor de overledenen van het voorbije jaar die in onze kerk werden begraven. De kruisjes van de overledenen worden met de families meegegeven. Deze kruisjes werden gebruikt tijdens de offerande en velen spraken tegen de overledene een persoonlijke wens uit. Tevens uitdeling van gedachtenissen. Voor de Hr. en Mevr. Leon Compernolle-Elza Callant en schoondochter Rose-Anne Ricquier. Deze viering wordt ondersteund door An Lescouhier en Eric Reybrouck. Dinsdag 10 november u. Eucharistieviering voor een overleden vrouw. Woensdag 11 november u. Eucharistieviering om waarheid, vrede en verzoening in een familie.

3 Donderdag 12 november u. Eucharistieviering om waarheid, vrede en verzoening in een familie. Vrijdag 13 november u. Eucharistieviering om waarheid, vrede en verzoening in een familie. Na de vieringen van dit weekend kan je inschrijven voor het parochieblad Kerk en Leven De omhalingen dit weekend zijn bestemd voor de priesters in zending. Zaterdag 14 november u. Eucharistieviering voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Deze viering wordt ondersteund door het jongerenkoor Malodie. Zondag 15 november u. Eucharistieviering voor de Hr. Omer Clyncke, echtgenoot van Mevr. Antoinette Vandevelde. Voor overleden ouders, schoonouders, broer en zus. Programma van de vormselcatechese 2016 in Sint-Thomas Kerstmis 2015 Ofwel op 24 december om uur, ofwel op 25 december om uur (met het dames- en herenkoor) neemt de vormeling en het gezin deel aan de kerstviering in de kerk. 10 februari 2016 Om uur in de kerk: voorbereiding op de Aswoensdagviering om uur (einde omstreeks uur). 20 februari 2016 Van 9.00 uur tot uur in de kerk: module één voor alle vormelingen. Om uur in de kerk: voorbereiding op de engagementsviering voor de vormelingen. Om uur start de viering (einde omstreeks uur). 5 maart 2016 Van 9.00 uur tot uur in de kerk: module twee voor alle vormelingen. Pasen 2016 Ofwel op Paaszaterdag 26 maart 2016 om uur, ofwel op Pasen 27 maart 2016 om uur (met paaseierenraap) neemt de vormeling en het gezin deel aan de Paasviering in de kerk.

4 16 april 2016 Van 9.00 uur tot uur in de kerk: module drie voor de vormelingen van het groepje van Annick. 23 april 2016 Van 9.00 uur tot uur in de kerk: module drie voor de vormelingen van de andere groepjes. 17 mei en 19 mei 2016 Van uur tot uur in de kerk: algemene repetitie. 21 mei 2016 Van uur tot uur in de kerk: voorbereiding en vormselviering. 27 mei 2016 Van uur tot uur: Voorbereiding en dankviering in de kerk voor alle vormelingen. Daarna receptie in de kerk voor alle vormelingen en hun familie en tevens uitdelen van de dvd s. Als de ouders en de vormeling(en) akkoord gaan om deel te nemen aan de vormselviering in Sint- Thomas van Kantelberg, vragen wij om de voorbereiding consequent te volgen. Samen maken we er een mooi gebeuren van! Je vindt alle info op de website daarna klik je vormsel aan. Je gaat tot helemaal onderaan de bladzijde, daar vind je alles voor de parochie Sint- Thomas. Dankbare groeten, de catechisten en de pastoor Groepsfoto van de vormelingen 2015 met de medewerkers die hen hebben begeleid naar het vormsel.

5 Alle vormelingen, peters en meters, ouders en familieleden volgen heel aandachtig het Groot Dankgebed. Sofie Verleye heeft zo pas het vormsel ontvangen vormheer en pastoor Hugo wenst haar heel veel geluk in het leven.

6 Het Marcusdrama Een muntstuk, een hamer, een stuk hout en stoelen, alsook acht mannen, zeven vrouwen en een regisseur. Meer is er niet nodig om het integrale Marcusevangelie in negentig minuten in beeld te brengen. Daarvan getuigt het Marcusdrama, dat inmiddels zeven keer in Vlaanderen werd opgevoerd. Op 14 en 15 november wordt het stuk voor het eerst gespeeld in Brugge. Dit keer is de oecumenische werkgroep Samen Rond de Bijbel initiatiefnemer. De regie is in handen van Sem Thomas, medewerker van Ichtus Vlaanderen, samen met Lara Creemers. Jean Bastiaens, directeur van het Bijbelhuis Zevenkerken, aan het woord Een sterke manier om het evangelie anders te beleven. We denken allemaal dat we het evangelie kennen, maar vaak blijkt dat we alleen maar fragmenten ervan kennen. We kennen het evangelie bij stukjes en beetjes. Flarden ervan onthouden we omdat we erover hebben horen spreken in de liturgie. Wil je nu het evangelie zoals Marcus dat heeft opgeschreven van begin tot einde helemaal meemaken? Dat kan binnenkort, omdat een vijftiental mensen uit het Brugse hebben besloten om dit evangelie te gaan spelen, en wel binnen de tijdsduur van 90 minuten. Het zijn geen acteurs, maar gewone gelovigen. Ze worden echter begeleid door een regisseur die het evangelie door en door kent. Op de infoavond konden we een voorproefje krijgen van hoe dat gaat. De spelers stellen zich op tussen het publiek. In het midden is er een kleine open cirkel. Er werd de scène gespeeld van de 5000 mensen die op Jezus waren afgekomen en tot laat in de avond bij hem gebleven waren. Heel die massa van mensen had honger gekregen. De leerlingen van Jezus willen hen naar huis sturen: 'Kom morgen maar terug', zeggen ze. Maar Jezus ziet het anders. Hij zegt: 'geven jullie hen maar te eten!' De leerlingen schieten in de lach: 'allé Jezus, moeten wij dan de hele wereld van voedsel voorzien? Er is amper genoeg voor een paar mensen!' Maar Jezus insisteert. Hij wil hen iets leren over breken en delen, en over vermenigvuldigen door te delen. Hij wil hen iets leren over eucharistie: God dank zeggen en solidair worden met anderen die we niet zelf gekozen hebben. En de leerlingen doen wat Jezus hun vraagt. En ze beleven het wonder van hun leven: als je vrij bent om te delen, kan er véél meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

7 Deze scène werd gespeeld, heel spontaan, met slechts enkele regie-aanwijzingen van de regisseur. Degenen die toekeken hadden het gevoel deel uit te maken van het verhaal (en van het wonder) omdat de spelers tussen hen door liepen. Een verhaal dat anders nogal ver en abstract leek, kwam opeens heel dichtbij. Stel je voor dat je zo alle scènes van het evangelie op één namiddag of avond kunt meebeleven! Je zult er een heel andere kijk door krijgen. Het evangelie zal op een nieuwe manier voor je opengaan. Nadine Van Parys, één van de acteurs, vertelt Vorig jaar heb ik mij vanuit de Kerk der Zevende-dags Adventisten aangesloten bij de oecumenische werkgroep Samen rond de Bijbel. Dit omdat ik het belangrijk vind dat we ons als christenen kunnen verenigen rond dat wat ons bindt, nl. Jezus en de Bijbel. Toen begin dit jaar het voorstel kwam om ons te engageren om samen met Ichtus het Marcusevangelie voor een groot publiek toegankelijk te maken, voelde ik mij meteen geroepen om hieraan deel te nemen. Nu zitten we in de voorbereidingsfase, een boeiende periode waarin we als deelnemers in zes weken tijd het Marcusevangelie schematisch uit het hoofd moeten leren. Wat een boeiende ontdekkingstocht is dit doorheen het Marcusverhaal. Een evangelieboek waarvan ik dacht dat ik het al goed kende. Echter tijdens het leren van de schema s die we kregen en bij het, voor de zoveelste keer, herlezen van het verhaal, ontdek ik er toch weer nieuwe dingen in. Als ik nu bijvoorbeeld de vier gelijkenissen neem - de zaaier, de lamp, het zaad dat uitgestrooid wordt en het mosterdzaadje dan voel ik daar voor de eerste keer de ware kracht van Gods woord in. In de vier wonderverhalen die erop volgen de storm die gestild wordt, de uitdrijving van Legioen, de genezing van een zieke vrouw en de opstanding van de dochter van Jaïrus dan voel ik de eindeloze kracht van Jezus. En daar gaat het mij om, om straks op een toegankelijke manier dit Marcusevangelie naar de mensen toe te brengen. Om hen te laten delen in de rijkdom van dit verhaal en om hen op hun beurt dichter bij Jezus te brengen. Ik hoop echt dat de mensen die komen kijken naar het Marcusdrama er ook deelgenoot van worden, dat zij zich zullen laten onderdompelen in het gebeuren en dat ze met nieuwe inzichten in de Bijbel en in de kracht en de liefde van Jezus terug naar huis mogen gaan. Geen standaard toneelopvoering Wie Jezus speelt, is de enige die tekst uit het hoofd moet leren. Van de veertien andere spelers wordt uitsluitend verwacht dat ze de structuur van het Marcusevangelie uit het hoofd leren. Om deel te nemen, hoef je geen toneelspeler te zijn, wel moet je enthousiast zijn over het evangelie. Pas drie dagen vóór de eerste voorstelling komt men voor het eerst met alle spelers samen en begint men te oefenen. Het Marcusdrama is geen standaardtoneelstuk. Er is geen script. De spelers improviseren op de tekst van het evangelie. Naast de spelers zijn ook de toeschouwers na afloop meer vertrouwd met Jezus leven en boodschap. Ook voor kinderen is het bijwonen van de opvoering een uitgelezen kans om Jezus beter te leren kennen.

8 Praktisch Op zaterdag 14 november om uur en zondag 15 november om uur kun je dit komen meebeleven in zaal De Ark in het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30 Brugge. Tickets kun je ter plaatse kopen aan 5 euro of in voorverkoop bij: Marleen Palfliet van het Bijbelhuis Zevenkerken marleen.palfliet@bijbelhuiszevenkerken.be Liturgisch centrum De Wijngaard, Begijnhof 4, Brugge Het Goede Boek, Moerkerksesteenweg 56, Sint-Kruis Meer info vindt u ook op themarkdrama.com. Van harte welkom. Laat deze unieke kans om het evangelie anders te beleven niet liggen. Leen Hosten EVEN BEZINNEN

9 HERABONNEREN KERK EN LEVEN Kerk en Leven is er elke week voor jou en 1 miljoen andere lezers. Al zestig jaar lang onmisbaar in het medialandschap! Elke week kan u er in lezen wat mensen drijft en bekommert, inspireert en bijeen brengt, wat kleur geeft aan hun dag. Niet te missen dus door zijn uitgelezen mix artikels over relaties en opvoeding, school en bewegingen, cultuur en media, gezin en spiritualiteit, geloof en engagement. Dit alles wordt aangevuld met praktische informatie over de liturgie, veel foto s en info over activiteiten van plaatselijke verenigingen en organisaties. Daarbij brengt Kerk en Leven ook nieuws uit uw bisdom en uit de hele wereld. Aarzel dus niet om uw abonnement op Kerk en Leven van uw federatie Sint-Kruis te vernieuwen. Wij bieden u volgend jaar 48 nummers voor de prijs van 40 euro. U kunt ook een steunabonnement nemen aan 45 euro. Gewoon doen dus! Hoe herabonneren? U schrijft het bedrag over op rekeningnr. BE van Parochieblad Sint-Kruis. U betaalt liever contant? Dan kan u terecht voor en na elke eucharistieviering van het weekend van 7 en 8 november en van 14 en 15 november in de eigen parochiekerk. Ook kan u geld + naam + adres in een omslag deponeren in de brievenbus van de pastorie: in de Brieversweg 332 en in de Pastorieweg 15. LIEF EN LEED WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP Laura Focquaert, gedoopt op 25 oktober in Heilige Kruisverheffing. WE VERTROUWEN TOE AAN DE VERREZEN HEER Eric Lenoir, 59 jaar, uitvaartdienst op 17 oktober in Sint-Thomas van Kantelberg. Cristella Van Kerschaver, 95 jaar, uitvaartdienst op 26 oktober in Heilige Kruisverheffing. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË HELDENDADEN EN WERELDWONDEREN Vrijdag 6 november om uur in de Sint-Franciscuskerk: een avondvullende popsong met en door Marieke Dermul ten voordele van Wereldsolidariteit. Kaarten - vvk: 8 euro, add: 10 euro te reserveren op double.you@telenet.be. Info:

10 PAROCHIAAL TEAM Het parochiaal team van Sint-Franciscus en de Heilige Kruisverheffing komen samen op woensdag 11 november in de pastorie van de Heilige Kruisverheffing. HEILIGE KRUISVERHEFFING NEOS Vrijdag 6 november om uur: pétanque in de Gulden Kamer, Boogschutterslaan 28a (achter Studio Hall). VORMSELCATECHESE Dinsdag 10 november om uur in de pastorie: bijeenkomst van de werkgroep vormselcatechese. PAROCHIAAL TEAM Het parochiaal team van de Heilige Kruisverheffing en Sint-Franciscus komen samen op woensdag 11 november in de pastorie. ADEM-TOCHT De bijeenkomst van woensdag 11 november wordt verplaatst naar woensdag 18 november om uur in het klooster van de Zusters van Maria, Pastorieweg 2. Thema: Tussen voltooien en verwachten, een hoopvolle kijk op de ouderdom. CONCERT CANTORES Zaterdag 14 november om uur in de kerk Heilige Kruisverheffing: Let my people go, negro-spirituals en Requiem van John Rutter. Cantores herdenkt de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij in de VS, zonder de realiteit van het heden uit het oog te verliezen. Een roep naar vrijheid en een ode aan wie die vrijheid niet kende. Cantores laat zich hiervoor bijstaan door het Martinelli Kamerorkest (Cindy Schrijvers, fluit - Eva Debruyne, hobo - Phyllis Bartholomeus, cello - Andrea Voets, harp, Sam Gevers en Ruben Vanden Broucke, slagwerk - Jan Vuye, orgel) en sopraan Kristien Nijs. Algemene leiding: Reinhard Andries. Tickets kosten 18 euro in voorverkoop (add: 20 euro / -12 jaar: gratis) en kunnen gereserveerd worden via kaarten@cantores.be of SINT-THOMAS VAN KANTELBERG BOND ZONDER NAAM Na de eucharistievieringen van 7, 8, 21 en 22 november worden in de kerk door Agnes artikelen van de Bond Zonder Naam aangeboden. Er kan ook rechtstreeks bij Agnes aangekocht en besteld worden: Malehoeklaan

11 NIEUWS UIT DE BUURT WZC VAN ZUYLEN ZOEKT VRIJWILLIGERS Het Woon- en Zorgcentrum Van Zuylen zoekt dringend vrijwilligers om bewoners te begeleiden naar de vieringen die in principe eenmaal in de maand doorgaan op vrijdagnamiddag om uur. De eerstvolgende viering gaat door op vrijdag 6 november. Volgende vieringen: donderdag 24 december om uur Kerstviering, daarna vrijdagen 15 januari, 19 februari, 11 maart, 22 april, 20 mei, en 3 juni 2016 telkens om uur. Wie wil mee helpen kan contact opnemen met Petra Decock, , petra.sintmichiel@gmail.com EEN STROOM VAN VLUCHTELINGEN EN MIGRANTEN EN VAN SOLIDARITEIT Donderdag 12 november om uur in de Sint-Godelievekerk, Sint-Michielslaan te Sint- Michiels: gesprek met Didier Vanderslycke. De aankomst van vluchtelingen en nieuwe migranten is niet uit het nieuws weg te branden, het is dagelijks gesprek van onderwerp bij elke mens. Hoe krijgen we meer zicht op dit gebeuren? Hoe moeten wij deze situatie verstaan? Spraakverwarring is troef: voor en tegen, angst en vrees, en toch raakt het ons en voelen we: hier moet iets gedaan worden. We staan voor grote uitdagingen als mens en als christen. Wat moeten wij doen? Wat kunnen wij doen? Hierover wil Didier Vanderslycke ons helpen nadenken. Na het gesprek is er gelegenheid om na te praten in Onze Ark, vlak naast de Sint-Godelievekerk. Didier Vanderslycke is coördinator van de vzw Orbit, het vroegere Kerknet Multicultureel Samenleven. Orbit bevordert het samenleven van en de democratische samenwerking tussen mensen uit verschillende cultuurgroepen, religies en levensbeschouwingen. Orbit zet concreet in op het respect voor de verhalen, de rechten en de waardigheid van mensen met een migratiegeschiedenis. Orbit wil als sociaal-culturele beweging de capaciteiten en de voorwaarden helpen ontwikkelen die mensen in staat stellen om met elkaar de dialoog aan te (blijven) gaan. Orbit ontwikkelt daarom initiatieven die bijdragen aan een uitwisseling die rechtvaardig en vredevol samenleven promoot. Orbit vindt het belangrijk dat die initiatieven mensen een gevoel van eigenwaarde, verbondenheid en solidariteit geven. DE ANDERE FILM In Cinema Liberty in de Kuipersstraat te Brugge (achterzijde van de Schouwburg), met vlakbij de parking Biekorf. Zie ook Donderdag 12 november om uur In samenwerking met Boekhandel De Reyghere LE GRAND CAHIER

12 Hong-D-Fr 2013 regie: Janos Szasz 112 Vertolking: Laszlo & Andras Gyémant, Piroska Molnar, Ulrich Thomson e.a. Palmares: Festival van Karlovy Vary: beste film Hongaarse Oscar-inzending Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt een vader thuis van het front. Het gezinsgeluk wordt doorkruist door zijn vrees dat zijn tweeling iets zou overkomen. De twee jongens zijn diep met elkaar verbonden, ze kunnen elkaar niet missen. De moeder bedenkt een plan en brengt hen naar het platteland, naar haar moeder, een verschrikkelijke en wrede vrouw die ze jarenlang niet meer heeft gezien. Daar verandert het leven van de jongens drastisch. Ze moeten alleen overleven in de onbekende omgeving. Ze leren honger, pijn en emotie te negeren. De twee houden een dagboek bij waarin alles wat ze meemaken tijdens de oorlog wordt opgetekend: Het Dikke Schrift. Le Grand Cahier is gebaseerd op het met prijzen overladen boek van de Hongaarse Agota Kristóf. Het vertelt de verwerking van haar eigen jeugd. Zowel boek als film zijn onthutsend, poëtisch en fascinerend. Het is een oorlogsfilm zonder oorlog, een verhaal over onschuldige kinderen die zich in naam van de oorlog tegen elke moraal verzetten. Schitterend spel van de jongens en de grootmoeder, schilderachtige beelden en mysterieuze muziek bijna twee uur zeldzame schoonheid. Naar Evelien Van Vessem in Filmmagie april 2015

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 45 dd 11-11-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 15 november: Drieëndertigste zondag door het jaar: Hij zal zijn uitverkorenen verzamelen uit de vier

Nadere informatie

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Intredeprocessie met twaalf apostelen. De voetwassing ten teken van dienstbaarheid. De apostelen rond het altaar. Aanbidding op het einde van de viering. Goede Vrijdag

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 15 dd 13-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 17 april: Vierde paaszondag: Ik geef eeuwig leven aan mijn schapen (Joh.10, 27-30) (roepingenzondag).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

Vormsel Heilige Kruisverheffing

Vormsel Heilige Kruisverheffing Vormsel Heilige Kruisverheffing Dinsdag 19 mei was er ook voor de vormelingen van de H. Kruisverheffing een wake. In een eerste deeltje werden de voorbije catechesebijeenkomsten kort opgeroepen. Daarna

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet.

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet. Sint-Thomas Male Kerstnachtviering: Alles is klaar Net voor de viering Jezus is er nog niet. Opening van de viering door pastoor Hugo. Els Arnout (sopraan) en Elien Rogiers (piano) ondersteunen de nachtviering.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 23 dd 10-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 juni: Elfde zondag door het jaar: Het rijk is als een mosterdzaadje (Mc. 4, 26-34). Dinsdag 16 juni:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 45 dd 05-11-2014 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 9 november: Kerkwijdingsfeest van de Lateraanse basiliek: Zijn leerlingen herinnerden zich dat er geschreven

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 16 dd 22-04-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 26 april: Vierde paaszondag: De goede herder geeft zijn leven (Joh.10, 11-18). Woensdag 29 april: H.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

INFOAVOND DD 10/9/2018

INFOAVOND DD 10/9/2018 INFOAVOND DD 10/9/2018 VRAAG 1: WAT IS EEN VORMSELTRAJECT : Het vormsel is geen plotse gebeurtenis. het is belangrijk dat kinderen én hun ouders een traject afleggen, letterlijk op weg gaan naar het vormsel.

Nadere informatie

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof HET VORMSELTRAJECT Samen groeien in geloof Opnieuw kiezen. Je wordt niet als christen geboren, je moet het worden! Doopsel: keuze van de ouders Vormsel: keuze van het kind en de ouders samen Twee accenten

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 23 dd 08-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 juni: Elfde zondag door het jaar: Haar zonden zijn haar vergeven, want ze heeft veel liefde betoond

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 43 dd 28-10-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 1 november: Allerheiligen: Wij eren op deze feestdag allen die voor eeuwig leven bij God: gekend of ongekend.

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage!

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage! EVEN BEZINNEN KERKOPBOUW BISDOM BRUGGE Aan alle vrijwilligers die onze Kerk mee dragen, aan alle parochieassistenten en decanaal secretarissen die hun taken met veel zorg behartigen zeggen wij tijdens

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 22 dd 01-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 5 juni: Tiende Zondag door het jaar: Jongeling, ik zeg je, sta op (Lc. 7, 11-17). Zondag 5 juni: H. Bonifatius,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 06 dd 10-02-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 februari: Eerste zondag in de veertigdagentijd: Door de Geest naar de woestijn gevoerd (Lc. 4, 1-13).

Nadere informatie

Informatiebrochure Katholiek Worden

Informatiebrochure Katholiek Worden Parochie Sint Christoffel Informatiebrochure Katholiek Worden St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 47 dd 19-11-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 23 novembe: Vierendertigste zondag door het jaar: Feest van Christus, Koning van het heelal: Zoals een

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

KALENDER werkjaar

KALENDER werkjaar KALENDER werkjaar 2017- 2017- Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in

Nadere informatie

ZATERDAG 11 januari 2014 ENGAGEMENTSVIERING VORMELINGEN SINT-MICHIEL KUURNE

ZATERDAG 11 januari 2014 ENGAGEMENTSVIERING VORMELINGEN SINT-MICHIEL KUURNE ZATERDAG 11 januari 2014 ENGAGEMENTSVIERING VORMELINGEN SINT-MICHIEL KUURNE OPENINGSLIED Mensen onderweg door stad en land en overzee. Dragen in hun handen vele vragen met zich mee. Bouwend aan een stad

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2017 Infovergadering Agenda : Welkom Vormsel Organisatie catechese Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen en communicatie Vragen Welkom Bezinningsmoment Onze Vader in de hemel,

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

Een kalender van Kerk zijn

Een kalender van Kerk zijn Een kalender van Kerk zijn Werkjaar Liturgisch jaar Diocesane initiatieven Vieren Verkondigen Gemeenschap Dienen Wat te doen vooraf, en terugkerende activiteiten September Nagaan welke initiatieven er

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catechese : Catechisten - Inhoud. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catechese : Catechisten - Inhoud. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2018 Infovergadering Agenda : Welkom Vormsel Organisatie catechese Catechese : Catechisten - Inhoud Inschrijvingen en communicatie Vragen Welkom Bezinningsmoment Infovergadering Agenda : Welkom

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen!

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen! KALENDER Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in die hoopvolle en levengevende

Nadere informatie

VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 27 september

VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 27 september VORMSEL- CATECHESE 2017-2018 Ouderavond 27 september Welkom! Wie zijn wij? Kort: Nieuwe regeling vormselvieringen vanuit bisdom Wat willen we jullie vanavond vertellen? Deel 1: algemene info Pauze met

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

1. Met een rechtstreekse aanspreking van God

1. Met een rechtstreekse aanspreking van God De intenties van de voorbede kunnen op heel verschillende manieren geformuleerd worden: 1. Met een rechtstreekse aanspreking van God C. Bidden wij tot de Heer die trouw blijft aan zijn beloften. L. Heer,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 44 dd 02-11-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 6 november: Tweeëndertigste zondag door het jaar: Onze God is geen God van doden, maar van levenden (Lc.

Nadere informatie

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit.

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. In de linker kolom zie je hieronder de data, uren en kerken waarop gedoopt wordt. In de rechterkolom zie je dat bij elke doopdatum een voorbereidingsavond hoort. Daar

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS Vormselcatechese Kanaalparochies Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS 2016 Inhoudstafel Woord aan de ouders 3 Onze manier van werken 4 Kalender 6 Informatie bij de groepscatecheses

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 20 dd 18-05-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 22 mei: Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid: Al wat de Vader heeft, is ook het mijne (Joh. 16, 12-15).

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot.

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot. Een van de oudste huizen, nu infocentrum voor toeristen. Nog een gezellig straatje in de oude binnenstad. Zaterdagavond 30 juli was er een Social Evening Programme, een gezellig samenzijn met medewerkers

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek. Catechese : inhoud & organisatie. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek. Catechese : inhoud & organisatie. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2019 Infovergadering Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek Catechese : inhoud & organisatie Inschrijvingen en communicatie Vragen Vormsel Wat : Sacrament Persoonlijke keuze van jongere/ouders

Nadere informatie

Ik heb het niet zo op mist. Het maakt ons wereldje klein. Het is gevaarlijk omdat je geen zicht hebt, niet verder dan wat voor ogen is..

Ik heb het niet zo op mist. Het maakt ons wereldje klein. Het is gevaarlijk omdat je geen zicht hebt, niet verder dan wat voor ogen is.. Themadienst: Waar zijn onze doden? Laatste zondag kerkelijk jaar 27 november 2011 Schriftlezing: 1 Korintiërs 15: 12-19 Zingen: gezang 300: 1,2 Schriftlezing: 1 Korintiërs 15: 20-28 Zingen: gezang 300:

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap

Stilteviering zondag 12 april Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge. Geloven in gemeenschap Stilteviering zondag 12 april 2015 Theresiagemeenschap Borne Locatie: voormalige Synagoge Geloven in gemeenschap Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. We zijn hier samengekomen om ons geloof in

Nadere informatie

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS Vormselcatechese Kanaalparochies Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS 2017 Inhoudstafel Woord aan de ouders 3 Onze manier van werken 4 Kalender 6 Informatie bij de groepscatecheses

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Oasemoment "Eucharistie vieren" Emmaüsparochie - donderdag 23 januari 2014

Oasemoment Eucharistie vieren Emmaüsparochie - donderdag 23 januari 2014 Oasemoment "Eucharistie vieren" Emmaüsparochie - donderdag 23 januari 2014 (Centraal staat een verlaagd altaar; op het altaar liggen alleen de scherven van een bloempot) Bijbeltekst en inleiding We lezen

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Inleiding / Catecheseploeg Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 32 dd 10-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 augustus: Twintigste zondag door het jaar: Geen vrede maar verdeeldheid (Lc. 12, 49-53) Zondag 14

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie