HYGIËNE PROTOCOL. Samengesteld door Stichting p.sp.z. Pinkeltje in Herzien in november 2013.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HYGIËNE PROTOCOL. Samengesteld door Stichting p.sp.z. Pinkeltje in 2001. Herzien in november 2013."

Transcriptie

1 HYGIËNE PROTOCOL 1. Algemene hygiëne. 2. Richtlijnen bij E.H.B.O. in de speelzalen 3. Infectieziekten 4. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking 5. Richtlijnen medisch handelen 6. Te raadplegen instanties en literatuur. 7. Bijlagen: Inhoud E.H.B.O.trommel. Overeenkomst gebruik geneesmiddelen Samengesteld door Stichting p.sp.z. Pinkeltje in Herzien in november Paraaf vertegenwoordiging bestuur Paraaf vertegenwoordiging leidsters

2 ALGEMENE HYGIËNE Onder hygiëne verstaan we de zorg voor het in stand houden van de gezondheid. PERSOONLIJKE HYGIËNE. Handen wassen leidsters na toiletbezoek na contact met lichaamsvocht zoals speeksel, snot, braaksel, urine/ontlasting, wondvocht of bloed voor en na wondverzorging bij zichtbare verontreiniging van de handen na het verschonen van kinderen. voor fruitschillen voor na fruit eten - Handen wassen kinderen: Bij zichtbare verontreiniging handen Voor en na fruiteten - Kinderen toiletdiscipline bijbrengen: Handen wassen na toiletbezoek. Niet met de handen in het toilet zitten. - Kinderen hoest en niesdiscipline aanleren: Hand voor de mond houden als je moet niezen en/of hoesten. Neus schoonmaken, hiervoor keukenrol of papieren zakdoekjes gebruiken. - Dagelijks luchten en ventileren van de ruimte. SCHOONMAKEN. Het schoonmaken van de gebouwen aan de Ceresstraat en aan de Jan v.d. Diesdunckstraat is uitbesteed aan de schoonmaakdienst Roefs. Met dit bedrijf hebben we afspraken gemaakt over het werk wat ze voor ons doen. Dit is in een overeenkomst vastgelegd. Men werkt via een schoonmaak schema. Jaarlijks zullen we deze lijst doornemen op mogelijke aanpassingen. Voor het schoonmaken van de speelzaal aan de Heijkamperweg 3 hebben we een werkster in dienst. Ook hiervoor hebben we een lijst van de te verrichten werkzaamheden gemaakt, deze wordt eveneens jaarlijks doorgenomen Schoonmaken op basisschool het Lover en basisschool st. Pieter gebeurd door schoonmaakbedrijf G.O.M. Contactpersoon met de schoonmaakdienst van Roefs is: Susanne Friesen. Mochten er zich zaken voordoen dan kunnen leidsters, middels de communicatiemap die in elke speelzaal aanwezig is, deze aan de schoonmaakster doorgegeven. Contactpersoon met de werkster in Heusden is: een leidster.

3 Verantwoordelijkheden ten aanzien van het schoonmaken voor de leidsters: - Dagelijks schoonmaken van de toiletten - Na elk gebruik schoonmaken van de aankleedtafel, zo nodig met alcohol. - Zorgdragen voor het aanwezig zijn van vloeibare zeep bij alle handenwasgelegenheden, schone handdoeken, vaatdoekjes (per dagdeel verwisselen) en toiletpapier - Dagelijkse vegen van de ruimte, indien nodig dweilen - Zorgdragen voor een opgeruimde ruimte na afloop van de speelochtend/middag - Nat afnemen van de tafels na afloop van de speelochtend/middag - Zorgdragen voor de afwas - Zorgdragen voor afvoer van de vuilnis - Zorgen voor ventilatie - Een maal per jaar de speelruimte en 2 maal per jaar het speelgoed een goede beurt geven, hiervoor wordt huishoudelijke zeep gebruikt. - Speelgoed, wat regelmatig in contact komt met de mond van een kind zoals het serviesje, wordt regelmatig schoongemaakt. Elke speelzaal heeft hiervoor een lijst. Vies speelgoed wordt meteen schoongemaakt. - Zorgdragen voor het wassen van verkleedkleren, overtrekken van kussens, beddengoed van poppenbedjes en knuffels ( een maal per maand) We maken zoveel mogelijk gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. De schoonmaakmiddelen worden opgeborgen in een dichte kast, of op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen. DESINFECTEREN. Desinfecteren is nodig: - Als er infecties zijn (zoals diarree) - Als er bloed of andere lichaamsvloeistoffen zijn gemorst. Alle voorwerpen en oppervlakten die hiermee in aanraking zijn geweest moeten behandeld worden Bij desinfecteren moeten de oppervlakten eerst huishoudelijk schoon zijn gemaakt. Te gebruiken middelen: Chloor verdunning 1:50 Voor schoonmaken toiletten en grote oppervlakten. Alcohol 70 %. Geschikt voor kleinere voorwerpen, zoals speelgoed. SCHOONHOUDEN BUITENSPEELGELEGENHEDEN. De buitenspeelgelegenheden van de speelzalen zijn toegankelijk voor de speelzalen als wel voor de buurt. Het onderhoud van de speeltoestellen en het onderhoud van de zandbakken komt voor rekening van de gemeente. Het afsluiten van de zandbakken is niet mogelijk omdat de buurt er ook gebruik van mag maken. De gemeente heeft de zorg over het vernieuwen van het zand. De stoepen moeten regelmatig geveegd worden. Uit de zandbak en de directe omgeving moet regelmatig de troep verwijderd worden. Hiervoor hangen lijsten in de speelzalen. Afspraken buiten spelen: Kinderen mogen buiten niet drinken en/of eten.

4 Na het spelen in de zandbak de handen even af laten spoelen, voordat de kinderen in het kringetje gaan. Buitenspeelgoed: Het buitenspeelgoed moet regelmatig afgespoeld worden. LEGIONELLA BESTRIJDING. De wetgeving omtrent legionella geeft aan dat voor peuterspeelzalen een legionellebeheersplan niet nodig is (laag risico) maar men heeft wel zorgplicht. Afspraken: Boiler afstellen op minimaal 60 graden Celsius. Alle tappunten wekelijks gebruiken. Na langdurige sluiting leidingen goed doorspoelen VOEDING. In de speelzaal mag niet gesnoept worden. Tijdens verjaardagen mag er getrakteerd worden. Op elke speelzaal zijn traktaties aanwezig waaruit de kinderen mogen kiezen. Ouders worden hiervan op de hoogte gesteld via het informatieblad dat ouders krijgen als hun kind wordt geplaatst en het speelbelang. De kinderen krijgen tijdens hun verblijf roosvicee en een biscuitje. Ze mogen zelf fruit meebrengen Dit wordt geschild, in stukjes gesneden en onder alle kinderen verdeeld. Ouders waarvan kinderen allergisch zijn kunnen dit doorgeven aan betreffende leidsters. Samen met de ouders wordt er naar een oplossing gezocht. In het belang van een goede ontwikkeling van de mondspieren drinken de kinderen uit bekers. Laat kinderen met warm weer extra drinken. ZINDELIJKHEID. Als kinderen nog niet zindelijk zijn, dienen ouders zelf voor verschoningskleding te zorgen. De kinderen worden door de leidsters verschoond. Vieze luiers worden gedeponeerd in een (speciale luier)emmer. Deze emmer staat niet in de speelruimte. Als ouders met hun kind bezig zijn met zindelijkheidstraining, zal de speelzaal hierop aansluiten. STRESS. De accommodatie dient weinig stress gevoelig te zijn. Er is aandacht voor: juiste temperatuur, vochtigheid, ventilatie, voldoende licht, niet te veel lawaai. We hanteren een vast programma, zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. We zorgen voor overzicht en een niet te groot aanbod van speelgoed tegelijkertijd. Per speelzaal zijn afspraken gemaakt over het regelen van de verantwoordelijkheid van de ruimte. Er zijn steeds twee vaste leidsters per groep aanwezig. Het wisselen van kinderen in groepen is geen regel maar uitzondering. De groepsgrootte is maximaal 15 kinderen per groep.

5 RICHTLIJNEN BIJ DE E.H.B.O. BINNEN PEUTERSPEELZAAL PINKELTJE. VOORWAARDEN: Iedere leidster wordt subregionaal geschoold in EHBO toegespitst op peuterspeelzalen. Deze cursus dient elke 2 jaar herhaald te worden. De verantwoordelijkheid van scholing ligt bij de werkgever. De wet BIG zegt: Medisch handelen is niet toegestaan als men daarvoor niet bevoegd is. In een noodsituatie is men verplicht om te handelen. Op iedere locatie van Pinkeltje is een verbanddoos aanwezig. Deze is gevuld volgens de richtlijnen van de GGD. De inhoud staat vermeld aan de binnenkant van de doos. Per speelzaal zijn er vaste afspraken: - waar deze verbanddoos zich bevindt - wie deze aanvult en artikelen zonodig controleert op houdbaarheidsdatum PROTOCOL BIJ ONGELUKJES DIE DE KENNIS EN KUNDE VAN DE GELEERDE EHBO TE BOVEN GAAN. ouders/verzorgers bellen: privé werk extra telefoonnummer bellen. Zijn deze niet te bereiken dan zelfstandig de huisartsen praktijk bellen. Indien bezoek aan huisarts noodzakelijk is, zo mogelijk hulp van iemand inschakelen. Belangrijk hierbij is de mogelijkheid tot gebruik van een auto. OSTADE: Coördinator, andere leidster, bestuurslid, ouderraadslid, leerkracht van de Horizon CERESSTRAAT: Coördinator, leidster andere speelzaal van Ceresstraat, bestuurslid. HEUSDEN: Coördinator, andere leidster, bestuurslid, leerkracht van de basisschool LOVER: Coördinator, andere leidster, bestuurslid, leerkracht van de basisschool OMMEL: Coördinator, andere leidster, bestuurslid, ouderraadslid, leerkracht van de st. Pieter BIJ NOODGEVALLEN TAXI BELLEN (ziekenvervoer) TAXI MARTENS: TAXI v. GEFFEN: GA NOOIT ALLEEN MET KIND IN EIGEN AUTO RIJDEN. IN TWIJFELGEVALLEN OF HET KIND VERVOERD KAN WORDEN BEL:

6 Ongelukken moeten gemeld worden aan het bestuurslid dat als afgevaardigde van de leidsters in het bestuur zit. INFECTIEZIEKTEN. HOE TE HANDELEN BIJ INFECTIEZIEKTEN: In de G.G.D. wijzer Gezondheidsrisico s in een kindcentrum of peuterspeelzaal staan de meest voorkomende infectieziekten uitvoerig beschreven. De map wordt als leidraad genomen, om te raadplegen wat er dient te gebeuren. Jaarlijks zal door Susanne Friesen gecontroleerd worden of de GGD wijzer veranderd is. Op onze eigen website wordt de nieuwste GGD wijzer geplaatst. De peuterspeelzaal is niet berekend op de opvang van zieke kinderen, Ziekte is echter een rekbaar begrip waardoor soms discussie ontstaat of een kind met ziekte verschijnselen wel naar de peuterspeelzaal mag of thuis moet blijven. Bij de beslissing hierover zijn twee aspecten bepalend: namelijk het welbevinden van het zieke kind zelf en de gezondheid van de andere kinderen van de groep. Een kind mag geweigerd worden bij koorts boven de 38 graden. Dit indien het kind zo hangerig/ziek is dat de peuterspeelzaal onvoldoende zorg c.q. aandacht kan bieden. Leidsters regelen dit samen met de ouders met gezond verstand. Dit binnen redelijke grenzen. Onze speelzaal adviseert dat kinderen bij onderstaande ziekten ook thuis moeten blijven. - diarree, dit vraagt te veel verzorging - buikgriep - waterpokken, tot de blaasjes droog zijn - ernstig loopoor - ernstig ontstoken ogen - krentenbaard, tot 2 dagen na begin van antibiotica kuur. Als de wondjes afgedekt zijn, of als de wondjes droog zijn mogen de kinderen wel komen. eventueel verwijzen naar huisarts. MELDINGSPLICHT. Ten aanzien van enkele infectieziekten is een meldingsplicht aan de G.G.D. De map Gezondheidsrisico s in een kindcentrum of peuterspeelzaal wordt als leidraad genomen, om te raadplegen wat er dient te gebeuren. Bij voorkomen van een van bovenstaande ziekten dit doorgeven aan het bestuurslid dat als vertegenwoordiging van de leidsters in het bestuur zit. Betreffend bestuurslid meldt het aan de G.G.D. BEKEND MAKEN AAN OUDERS. Mocht er een ziekte zich voordoen dan worden de ouders middels een kaartje op de deur op de hoogte gesteld. Er zal een kopie gemaakt worden uit de GGD-wijzer, Gezondheidsrisico s in een kindercentrum of peuterspeelzaal (0-4 jaar). Deze wordt op het prikbord in de groep gehangen.

7 RICHTLIJNEN GENEESMIDDELENVERSTREKKING We maken onderscheid: - Geneesmiddelen op recept - Geneesmiddelen niet op recept. De hierna volgende richtlijnen gelden voor beide. - Schriftelijke overeenkomst afsluiten met ouders/verzorgers. (voor inhoud overeenkomst zie bijlage). - Medicijnen alleen op verzoek ouders/verzorgers toedienen. - Alleen medicijnen toedienen met originele verpakking. Dit kan volstaan mits op de verpakking voldoende is aangegeven hoeveel, wanneer en op welke wijze de medicatie toegediend moet worden. De in Nederland toegestane geneesmiddelen zijn herkenbaar aan RVG (homeopathische RHV). - Bij twijfel toestemming vragen om contact op te nemen met apotheek of arts. - Medicamenten altijd in originele verpakking laten aanleveren en bewaren. - Originele bijsluiter bewaren en neem er nota van. - medicamenten op doktersvoorschrift: indien verschil tussen advies arts en bijsluiter contact opnemen met arts of ouders schriftelijke verklaring van arts laten meenemen. - zelfmedicatie: niet toedienen bij verschil bijsluiter en advies ouders. - Schriftelijke procedure van hoe te handelen met calamiteiten. (verkeerde toediening, verkeerd bewaren van medicijnen) - Lijst maken van alle genees- en zelfzorgmiddelen die op enige tijd moeten worden toegediend. Vermeld daarbij: naam kind, geneesmiddel, waarvoor toedienen. - Het toedienen aftekenen met paraaf van degene die het medicijn heeft toegediend. Deze lijst zorgvuldig bewaren, niet inzichtelijk voor onbevoegden. - Medicijnen zorgvuldig bewaren zoals op bijsluiter staat vermeld. Kan dit niet dan besluiten tot niet toedienen. Uiterste houdbaarheidsdatum regelmatig controleren. - Ouders laten voordoen hoe het middel te gebruiken. Dit schriftelijk vastleggen. - Wijzigingen aanvullen op overeenkomst met datum, ook op aftekenlijst. Ook evaluatie aanpassen. - Bekijken of het ziektebeeld in een context geplaatst kan worden. - Telefoonnummer van arts, apotheek van het kind noteren, voor gevallen dat ouders/verzorgers niet bereikbaar zijn op enig moment - Ouders nieuwe medicijnen eerst thuis laten uitproberen. - Alleen besluiten tot toedienen als ouders/verzorgers er niet toe in staat zijn om het middel op voorgeschreven tijdstip toe te dienen. - Alleen overgaan tot toedienen als het werken in de groep het toelaat.

8 Richtlijnen T.A.V. MEDISCHE HANDELINGEN. We onderscheiden de volgende handelingen: 1. Voorbehouden handelingen. Dit zijn handelingen die, bij ondeskundige uitvoering, (ernstige) risico s met zich meebrengen. Deze handelingen mogen alleen door (para)- medisch bevoegd personeel verricht worden. 2. Niet voorbehouden handelingen. Dit zijn handelingen die niet voorbehouden zijn maar waarvan de uitvoering met de nodige zorgvuldigheid omkleed moet worden. 3. Eenvoudige handelingen Dit zijn de huis-, tuin-, en keukenhandelingen, zoals het verzorgen van schaafwondjes, verwijderen van pleisters, het toedienen van medicijnen anders dan injecties. We hebben besloten om alleen de eenvoudige handelingen in onze instelling te verrichten. Alle leidsters hebben een E.H.B.O. cursus toegespitst op de peuterspeelzaal gevolgd, en elke twee jaar is er een herhalingscursus. Leidsters worden geacht daarnaar te handelen bij het uitvoeren van eenvoudige handelingen. Wat het toedienen van medicijnen betreft houden we ons aan de door ons opgestelde richtlijnen hoe te handelen bij verstrekking van geneesmiddelen. p.s. In uiterste noodsituatie wordt eenieder geacht naar beste vermogen te handelen. Een wetsovertreding uit overmacht is niet strafbaar. Het gaat dan om situaties die niet te voorzien zijn.

9 TE RAADPLEGEN LITERATUUR EN INSTANTIES. Bij onduidelijkheid wat betreft ziekten of hygiëne van de ruimte kunnen we altijd een beroep doen op GGD Brabant-Zuidoost De Callenburgh PA Helmond Tel Fax info@ggdbzo.nl Regelmatig komt de G.G.D. onze ruimten inspecteren en geven ze adviezen over mogelijke gebreken wat betreft de hygiëne en de veiligheid Op onze website staat vermeld: Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. Gezondheidsrisico s in een kindercentrum of peuterspeelzaal (0-4 jaar). Hierin staat beschreven: Wat zijn infectieziekten? Vaccinaties Zieke kinderen in het kindcentrum Wanneer schakel je de GGD in? Inleiding in hygiëne Persoonlijke hygiëne Gezond binnenmilieu Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Voedselveiligheid Hygiëne in speel en zwemgelegenheden (huis)dieren en ongedierte Planten en bomen rondom het kindcentrum Zonnebrand voorkomen Schoonmaken Voorbeeld Overeenkomst gebruik geneesmiddelen Voorbeeld Bekwaamheidverklaring voor het uitvoeren van medische handelingen

10 Bijlage INHOUD E.H.B.O. TROMMEL. 1 verbandschaar. 1 splinterpincet. 1 kaartje veiligheidsspelden. 1 rol kleefpleister 1,5 cm. 1 flacon betadine of sterilon jodium. 1 driekante doek. 1 pakje pleisters. 1 doos hydrofiele gaasjes 16/16. 1 pakje watten van 25 gram. 1 rol vette watten. 2 hydrofiele windsels 4 cm. 2 snelverband nr snelverband nr snelverband nr cambric windsels 4 cm. 3 cambric windsels 6 cm. 3 hydrofiele windsels 6 cm. Paracetamol. Arniflor zalf.(= erkend homeopathisch geneesmiddel) Latex handschoenen. 1 uitzuiger 1 flesje Alcohol 1 tekentang

11 OVEREENKOMST GEBRUIK GENEESMIDDELEN STICHTING P.SP.Z. PINKELTJE. Hierbij geeft (naam ouder/verzorger): van (naam kind): toestemming om zijn/haar kind tijdens het verblijf in onze peuterspeelzaal, het hierna volgende geneesmiddel/zelfzorgmiddel toe te dienen bij het hierboven vernoemde kind. Het geneesmiddel/zelfzorgmiddel wordt toegediend conform het doktersvoorschrift zie het etiket van de verpakking -, dan wel het verzoek van de ouders (zelfzorgmedicatie). Naam geneesmiddel/zelfzorgmiddel:.. Het geneesmiddel/zelfzorgmiddel wordt verstrekt op voorschrift van: naam en tel. Behandelen arts:.. naam en tel. Apotheek: op aanwijzing van ouder/verzorger zelf Het geneesmiddel/zelfzorgmiddel dient te worden verstrekt Van:..tot: Dosering: Tijdstip:.. Bijzondere aanwijzigingen: Wijze van toedienen:... Het geneesmiddel/zelfzorgmiddel zal toegediend worden door: Het geneesmiddel/zelfzorgmiddel dient bewaard te worden op de volgende plaats:.. Het geneesmiddel/zelfzorgmiddel is houdbaar tot en met: Evaluatie datum van toediening: De peuterspeelzaal kan bij twijfel of onduidelijkheid contact opnemen met de behandelend arts en/of apotheker. De peuterspeelzaal is niet aansprakelijk voor de eventuele bijwerking. En die kunnen optreden als gevolg van het door haar personeel toegediende geneesmiddel/zelfzorgmiddel. Voor akkoord, Plaats en datum: Naam ouder/verzorger:. Handtekening ouder/verzorger:.. Namens het kindercentrum:.. Plaats en datum: Naam leidster:... Handtekening leidster:..

12

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik

Protocol Medicijngebruik Protocol Medicijngebruik Inhoudsopgave 1. Doel... 3 2. Toelichting... 3 3. Uitgangspunten... 4 3.1. Toedienen geneesmiddelen... 4 3.2. Soorten geneesmiddelen... 4 3.3. Wet BIG... 4 4. Afspraken met betrekking

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Instructies voor toedienen van geneesmiddelen aan kinderen

Instructies voor toedienen van geneesmiddelen aan kinderen VRIJE BASISSCHOOL Ieperstraat 47 8610 KORTEMARK-ELLE Tel/Fax (051) 56 93 72 vbskortemarkelle@scarlet.be Instructies voor toedienen van geneesmiddelen aan kinderen Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel Protocol Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen Structuur deel Primair proces Datum vaststelling Versie 1.0 06 november 2013 Datum herijking Voorgaande versies Verantwoording Uitwerken met Advies van

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik

Protocol Medicijngebruik Protocol Medicijngebruik 1. Doel Het vastleggen van afspraken op het gebied van de geneesmiddelenverstrekking en het verrichten van medische handelingen op basisschool Los Hoes. 2. Toelichting Op basisschool

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen PROTOCOL Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen November 2007 Inleiding De peuters die onze zalen bezoeken kunnen ziek worden. Ook worden peuterspeelzaalleidsters

Nadere informatie

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Routing cie agendapunt datum Wijzigingsvoorstel GMR 18-01-12 Vastgesteld CvB 08-03-12 9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende

Nadere informatie

Van Brakelstraat / Protocol Medicijngebruik Wet BIG

Van Brakelstraat /  Protocol Medicijngebruik Wet BIG R.K. basisschool Theo Scholte Van Brakelstraat 3 053 5723363 Postbus 116 7480 AC Haaksbergen directie@theoscholteschool.nl / www.theoscholteschool.nl Protocol Medicijngebruik Wet BIG Oktober 2014 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Protocol Ziekte bij kinderen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 2 Ziektebeleid... 3 Zieke kinderen... 3 Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking binnen het dagverblijf... 3 Richtlijnen voor

Nadere informatie

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 Versie 1.10 Datum : 01-10-2014 Versie 1.00 Wijziging : 08-03-2015 Versie 1.10 1. Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. 1. Leidsters wassen

Nadere informatie

December Protocol Medicijngebruik Wet BIG

December Protocol Medicijngebruik Wet BIG December 2018 Protocol Medicijngebruik Wet BIG Inhoudsopgave 1. DOEL... 3 2. GELDIGHEIDSBEREIK... 3 3. TOELICHTING...3 4. UITGANGSPUNTEN... 3 4.1 TOEDIENEN GENEESMIDDELEN... 4.2 SOORTEN GENEESMIDDELEN...

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Meezenbroekerweg 5 6412 VK Heerlen T +31 (0)45 572 55 19 info.depyler@innovo.nl www.depyler.nl Postadres: Postbus 2921 6401 DK Heerlen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Als een kind

Nadere informatie

PROTOCOL. Medicijngebruik en medisch handelen

PROTOCOL. Medicijngebruik en medisch handelen PROTOCOL Medicijngebruik en medisch handelen Montessorischool Haaksbergen 2018-2019 Montessorischool Haaksbergen Maakt leren leuk! Met elkaar leren wij iedere dag. Protocol Medicijngebruik en medisch handelen

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Egstraat 20 6418 JA Heerlen Tel.: 045-5 41 38 05 E-mail: directie.windwijzer@innovo.nl PROTOCOL Medicijnverstrekking en medisch handelen Augustus 2017 Inleiding Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Protocol. geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen. Kinderopvang t Beuntje

Protocol. geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen. Kinderopvang t Beuntje Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Kinderopvang t Beuntje Deel 1 - Geneesmiddelenverstrekking In reguliere kindercentra wordt regelmatig door ouders de vraag gesteld aan leidsters

Nadere informatie

GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN BINNEN DE PEUTERSPEELZAAL.

GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN BINNEN DE PEUTERSPEELZAAL. Medicijngebruik GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN BINNEN DE PEUTERSPEELZAAL. Deel 1 Geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

April Protocol Medicijngebruik Wet BIG

April Protocol Medicijngebruik Wet BIG April 2016 Protocol Medicijngebruik Wet BIG Inhoudsopgave 1. DOEL... 3 2. GELDIGHEIDSBEREIK... 3 3. TOELICHTING... 3 4. UITGANGSPUNTEN... 3 4.1 TOEDIENEN GENEESMIDDELEN... 3 4.2 SOORTEN GENEESMIDDELEN...

Nadere informatie

MEDICIJNEN PROTOCOL 2018

MEDICIJNEN PROTOCOL 2018 MEDICIJNEN PROTOCOL 2018 VERSIE 2 MEI 2018 Inhoudsopgave Doel... 2 Geldigheidsbereik... 2 Toelichting... 2 Uitgangspunten... 2 Toedienen geneesmiddelen... 2 Verschillende Soorten geneesmiddelen:... 3 wet

Nadere informatie

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is. ze 1-op-1 aandacht van de pedagogisch medewerker nodig hebben omdat ze niet in hun normale doen zijn. ze een besmettelijke

Nadere informatie

protocol medicatie verstrekking/toediening

protocol medicatie verstrekking/toediening protocol medicatie verstrekking/toediening Overeenkomst gebruik geneesmiddelen Kinderopvang Dappertjedoe 1. Hierbij geeft (naam ouder/verzorger): ouder/verzorger van (naam kind): toestemming om zijn/haar

Nadere informatie

Zieke kinderen en de kinderopvang

Zieke kinderen en de kinderopvang Zieke kinderen en de kinderopvang Oktober 2012 Inleiding Het kan voorkomen dat uw kind ziek is en daardoor niet naar de opvang kan komen. Ook kan het gebeuren dat uw kind ziek word op de opvang. Om duidelijkheid

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen

Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen April 2015 Inhoud Inleiding pag. 2 Algemeen pag. 2 Geneesmiddelenverstrekking op verzoek pag. 2 Medische handelingen pag. 5 Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Protocol toedienen medicatie

Protocol toedienen medicatie Protocol toedienen medicatie Kinderopvang aan de Liede Januari 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel... 3 Toepassingsgebied... 3 Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Benodigde formulieren...

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Het beleid van Villa Oostwold is dat de kinderen zich prettig en gelukkig voelen op de groep, dus het kan soms voorkomen

Nadere informatie

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL 1009 1 Soort Document: Protocol Code: WL- Gezondheid Titel: Medicijnverstrekking en medisch handelen.

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking. Geneesmiddelenverstrekking bij De Otterkolken en bso De Otter

Protocol geneesmiddelenverstrekking. Geneesmiddelenverstrekking bij De Otterkolken en bso De Otter Protocol geneesmiddelenverstrekking Geneesmiddelenverstrekking bij De Otterkolken en bso De Otter Door de ouders van kinderen die De Otterkolken of bso de Otter bezoeken kan de vraag gesteld worden aan

Nadere informatie

Protocol Medisch Handelen

Protocol Medisch Handelen Protocol Medisch Handelen Protocol medisch handelen: Zieke kinderen: Indien het kind ziek wordt tijdens de opvang of een ongelukje krijgt worden de ouders zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer de pedagogisch

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Naast het onderwijs geven aan en het (mede) opvoeden van onze leerlingen zijn er momenten / situaties, dat de locatie Ravenstein van het Hooghuis tot medisch handelen moet overgaan.

Nadere informatie

Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kinderdagverblijf GOOFY.

Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kinderdagverblijf GOOFY. Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kinderdagverblijf GOOFY. Regelmatig wordt door ouders de vraag gesteld aan een leidster of er geneesmiddelen toegediend kunnen

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

Aandachtspunten die belangrijk zijn bij het toedienen van geneesmiddelen op recept en zelfzorgmiddelen zonder recept:

Aandachtspunten die belangrijk zijn bij het toedienen van geneesmiddelen op recept en zelfzorgmiddelen zonder recept: Geneesmiddelen Regelmatig wordt een gastouder verzocht om geneesmiddelen toe te dienen. Belangrijk is het om je af te vragen om welke geneesmiddelen het gaat en hoe deze toegediend moeten worden. Kinderen

Nadere informatie

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Inleiding Een ziek kind is het liefste thuis, dat weten we allemaal. Het begrip ziek is echter voor een ieder anders. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen

Nadere informatie

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Laatst bijgewerkt 13 december 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Richtlijnen voor de ouder(s)/verzorger(s) bij zieke kinderen.... 4 Ziek

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Protocol zieke kinderen en medicijnen Laatste versie: Februari 2019 Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter

Nadere informatie

Het verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Het verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist. Dit zijn dus middelen die op recept voorgeschreven worden. Als het kind deze middelen ook nodig heeft gedurende

Nadere informatie

Protocol medisch handelen StOVOG

Protocol medisch handelen StOVOG Protocol medisch handelen StOVOG A Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen

Nadere informatie

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben Protocol zieken kinderen en medicijnen kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik februari 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Zieke kinderen 3. Preventie 4. Wijze van handelen door

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind.

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Inleiding Kinderen kunnen bij een kinderdagverblijf ziek worden. Kinderdagverblijf Wonderlief kent daarom een ziektebeleid, waarin afspraken

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen

Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Inleiding Kinderen in de kinderopvang kunnen ziek worden. Bso Marlon kent daarom

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen.

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Dit protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra is opgesteld door PIKO in augustus 2005 en vervangt

Nadere informatie

22-11-2012. Beleid zieke kinderen

22-11-2012. Beleid zieke kinderen Beleid zieke kinderen Inhoudsopgave Inleiding... 3 Het beleid omvat de volgende onderdelen:... 3 1. Zieke kinderen op een groep... 3 1. Zieke kinderen op een groep... 3 2. Kinderziekten... 3 2.1 Voorkomende

Nadere informatie

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles LOCATIE: DRIBBEL PEUTERSPEELZAAL 1. Gezondheidsrisico s door overdracht van Risiconummer 1 Klein Kind komt via ongewassen Regelmatig

Nadere informatie

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik Protocol Medische Handelingen obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik September 2017 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten

Nadere informatie

GGD Kennisnet zoeknr. 32346. Protocol. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra.

GGD Kennisnet zoeknr. 32346. Protocol. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra. GGD Kennisnet zoeknr. 32346 Protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra. Kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouderbureau

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol RIE en ACTIEPLAN VEILIGHEID 2012 Datum inventarisatie:april 2012 Datum goedgekeurd: sept. Definitieve datum actieplan gereed: juni 2012 Codes: U= uitgesloten A: kans is groot dat het kan gebeuren B: kans

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

HUISREGELS ZIEKE KINDEREN

HUISREGELS ZIEKE KINDEREN HUISREGELS ZIEKE KINDEREN Versie 30 augustus 2016, versie 15 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 5 Geldig tot 31 december 2018 Voorwoord De kindercentra van stichting Kwest en

Nadere informatie

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 22 augustus 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet

Nadere informatie

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt in contact met via ongewassen handen van 1. Handen worden gewassen voor het aanraken van voedsel 2. Handen worden gewassen voor het eten

Nadere informatie

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding Kinderen in de kinderopvang kunnen ziek worden. Kinderdagverblijf het (B)engeltje kent daarom een ziektebeleid, waarin afspraken staan

Nadere informatie

Doel: Ervoor zorg dragen dat de regels rondom het eventueel toedienen van medicatie aan kinderen duidelijk zijn.

Doel: Ervoor zorg dragen dat de regels rondom het eventueel toedienen van medicatie aan kinderen duidelijk zijn. Protocol medicijnverstrekking. Doel: Ervoor zorg dragen dat de regels rondom het eventueel toedienen van medicatie aan kinderen duidelijk zijn. Waarom? Verkeerd medicijngebruik kan grote gevolgen hebben

Nadere informatie

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN P R O T O C O L HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN Protocol Hoe te handelen bij zieke kinderen april 2011 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. pag. 3 2. Het kind wordt ziek op de peuterspeelzaal.. pag. 4 3. Het

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en gezondheid

Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept.

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar 2012 Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Eline Köpp, Pedagogisch medewerker Henri Heeren,

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

Verankering: Pedagogisch beleid/werkplan - beleidsplan veiligheid en gezondheid.

Verankering: Pedagogisch beleid/werkplan - beleidsplan veiligheid en gezondheid. Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: Niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: Niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013 Statusoverzicht. Consultatie unitmanagers/ locatiemanagers mei 2011 evaluatie Consultatie cliëntenraad sept. 2001 OR Instemming Advies Vastgesteld door Bestuursgroep sept. 2001 Borging. Proceseigenaar

Nadere informatie

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018.

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet vast. Daarom dit protocol om toch een

Nadere informatie

Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen protocol.

Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen protocol. en medische handelingen protocol. Dit protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra is opgesteld door PIKO in augustus 2005 en vervangt het gelijknamige protocol

Nadere informatie

Protocol (preventie) ziekte en ongevallen

Protocol (preventie) ziekte en ongevallen Protocol (preventie) ziekte en ongevallen Inleiding Binnen de organisatie geldt de regel dat zieke kinderen, kinderopvang Mamaloe, in principe, niet kunnen bezoeken. Enerzijds omdat het dagverblijf daar

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK RIG. : Peuterspeelgroep De Blokkendoos. Datum : 28 juli : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink

PLAN VAN AANPAK RIG. : Peuterspeelgroep De Blokkendoos. Datum : 28 juli : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink PLAN VAN AANPAK RIG Naam groep : Peuterspeelgroep De Blokkendoos : 28 juli Uitgewerkt door : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink Betreffende gezondheidsrisico Te nemen maatregel Geen

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking

Protocol Medicijnverstrekking Protocol Medicijnverstrekking Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Medicijnverstrekkingsbeleid...3 2. Voorwaarden voor medicijnverstrekking...3 3. Uit te sluiten medicijnen...4 4. Medicijnverstrekking door

Nadere informatie

Stichting de Blauwe Loper. A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school

Stichting de Blauwe Loper. A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school Stichting de Blauwe Loper A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school Inhoudsopgave 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 3 2. Het kind wordt ziek op school 3 3.

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

Protocol ziekte kinderen en medicijnen

Protocol ziekte kinderen en medicijnen Protocol ziekte kinderen en medicijnen Datum: 01-01-2016 Versie 1.1 Auteur: Elseline Burgering - van Laar Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Zieke kinderen 3 3 Besmettelijke ziekten 4 4 Medicijnen 5 4.1 Medische

Nadere informatie

Medische situaties op Konot-scholen

Medische situaties op Konot-scholen Medische situaties op Konot-scholen 1 Inhoud Beleid t.a.v. medische situaties op Konot-scholen Inleiding 3 Konot beleid 3 Medische situaties op school Inleiding 4 Aansprakelijkheid 4 De situaties 1. Het

Nadere informatie

Mozarthof school voor ZML

Mozarthof school voor ZML Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Mozartlaan 29/31 1217 CM Hilversum 035-6241932 1/5 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Hoofdstuk 1 Het kind wordt ziek op school of er is sprake van

Nadere informatie

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden.

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden. PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Datum inventarisatie: 3 november 2016 Uitgevoerd door: U = uitgesloten Kl = kans is klein dat het zal gebeuren Gr = kans is groot dat het zal gebeuren 1.

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde 2016 2017 Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip.

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

Geneesmiddelen Verstrekking & Medisch Handelen. bij Kinderopvang Het Vlinderhofje

Geneesmiddelen Verstrekking & Medisch Handelen. bij Kinderopvang Het Vlinderhofje Protocol Geneesmiddelen Verstrekking & Medisch Handelen bij Kinderopvang Het Vlinderhofje pag. 1 INHOUDSOPGAVE 1. Doel van het Protocol... 3 2. INLEIDING... 4 3. GENEESMIDDELEN VERSTREKKING... 5 3.1 Bescherming

Nadere informatie

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding in

Nadere informatie

Risico inventarisatie Gezondheid

Risico inventarisatie Gezondheid Risico inventarisatie Gezondheid Gezondheidsrisico s door overdracht van Risico 1.Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen

Nadere informatie

Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik

Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Januari 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Het kind wordt ziek tijdens Natuurfontein... 3 1.2.1 In de volgende gevallen

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Schoonhoven, september 2014 1 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding.... 3 2.0 Het kind wordt ziek op school.. 4 3.0 Het

Nadere informatie

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school Protocol ziekte en medicatieverstrekking op school Inhoudsopgave Inleiding 1. Medische situaties op school 4 2. Leerling wordt ziek op school 5 2.1 Richtlijn bij ziek naar huis gaan 5 2.2 Wanneer moeten

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Inhoudsopgave 1 Kinderziektes 2 Het kind wordt ziek bij de gastouder 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Medische handelingen 5 Toestemmingsformulier

Nadere informatie

INFORMATIE EN RICHTLIJNEN VEILIGHEID EN GEZONDHEID

INFORMATIE EN RICHTLIJNEN VEILIGHEID EN GEZONDHEID INFORMATIE EN RICHTLIJNEN VEILIGHEID EN GEZONDHEID 4Kids B.V. Postadres Postbus 18 8140 AA Heino Bezoekadres Marktplein 8 8141 AG Heino T 0572-341000 F 0572-341001 E info@4kids.nl IBAN NL52 RABO 0102 0668

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015)

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Inhoud Soorten medische handelingen op school 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Opbergen van medicijnen

Nadere informatie

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen Protocol Hygiëne Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept. Materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Medicijnbeleid. Versie 8 juni 2017

Medicijnbeleid. Versie 8 juni 2017 Medicijnbeleid Versie 8 juni 2017 De procedure Medicijntoediening en (voorbehouden) Medische handelingen bestaat uit: Medicijnbeleid Medicijnbeleid - formulier medicijntoediening Medicijnbeleid - formulier

Nadere informatie

Wij hopen met deze huisregels duidelijkheid te geven bij eventuele ziekte van uw kind(eren) en tevens ziekte en besmetting te voorkomen.

Wij hopen met deze huisregels duidelijkheid te geven bij eventuele ziekte van uw kind(eren) en tevens ziekte en besmetting te voorkomen. Inleiding Dagelijks worden er veel kinderen opgevangen binnen onze opvang. Het komt regelmatig voor dat een kind ziek wordt. Behalve dat het vervelend voor het kind is, lopen andere kinderen en medewerkers

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie