Jaargang 6 December 2013 Nummer 55. Kerstgedachte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaargang 6 December 2013 Nummer 55. Kerstgedachte"

Transcriptie

1 Jaargang 6 December 2013 Nummer 55 Kerstgedachte Een kribbe, kijk eens: slaap maar zacht Ik wikkel je in doeken Hier in een stal in Bethlehem Zo staat het in de boeken En kijk, een ster die helder straalt De herders die je zoeken En eng lenkoren zingen zacht Zo staat het in de boeken Geschenken van drie koningen Zij komen je bezoeken En brengen wierook, mirre, goud Zo staat het in de boeken Wij legden je in een kribbe neer En wikkelde je in doeken Wij lieten ons verlossen, ja Zo staat het in de boeken Maar jij leerde ons over liefde Over het leven, over ons zijn Jij gaf ons inspiratie Om een deel van God te zijn Ja, jij leert ons over liefde Over het leven, over ons zijn Jij geeft ons inspiratie Om een deel van God te zijn ArtemisiA ArtemisiA:

2 Zondag 26 januari Wandelen met Franciscus in Utrecht. Lees hier meer over elders in deze nieuwsbrief. Oecumenisch avondgebed 19 januari 2014 Aan het begin van de Week van Gebed voor Eenheid organiseert de Raad van Kerken Middelburg een Oecumenisch avondgebed op zondag 19 januari a.s. om uur in de Sint Augustinuskerk (voorheen Lutherse Kerk), Zuidsingel 70 te Middelburg. Voorganger is pastor Remco Robinson van Oud-Katholiek Zeeland. Medewerking wordt verleend door de Gemeenschap van de Goede Herder uit Dendermonde. Het orgel wordt bespeeld door Bram de Wolf. Thema van de dienst: Is Christus dan verdeeld? Het begint er mee dat je gelooft dat Christus één is en Zijn kerk dus ook. Gaandeweg moet je daar naar leren doen. En wat staat er tussen geloven en doen? Precies: bidden. Laten we daar gezamenlijk en met overtuiging ruimte voor maken. Van harte welkom!

3 Een ontmoeting bij een kopje koffie Je thuis kwijt raken, dakloos worden en op straat geraken is op zich al heel erg, maar als je niet meer als mens gezien wordt, is dat het ergste wat je kan overkomen. Mensen kunnen door veel oorzaken op straat komen te staan: schulden, drugs, alcohol, gokken, psychische problemen, ruzie, weglopen, op de vlucht zijn, een verbroken relatie, faillissement etc. Maar ook met een dak boven je hoofd of een slaapadres, heb je nog geen thuis: een plekje waar jezelf mag zijn en waar je gezien wordt zoals je bent. De franciscaanse Gideonsbende roept op tot een ontmoeting bij een kopje koffie. Zie elkaar zoals we werkelijk kunnen of willen zijn, sta open voor wat we elkaar te vertellen hebben. Groet of ga in gesprek met een straatkrantenverkoper of dakloze. En drink samen een kopje koffie 'Gelukkig de mens die zijn naaste in diens broosheid draagt, zoals hij door hem gedragen wil worden, als hij in een soortgelijke situatie verkeert. Suggesties - Groet een straatkrantenverkoper. Contact doet meer dan je denkt. - Koop een straatkrant van een erkende straatkrantenverkoper. Wel geld geven maar geen straatkrant is vernederend. (Pas op voor nep-verkopers.) - Knoop een gesprek aan en vraag of er belangstelling is om samen koffie te drinken. Voel je daar niets voor, ga dan eens bij jezelf na waarom. - Nodig (voormalig) dak- en thuislozen uit via bijvoorbeeld Project Imagoverbetering van de Utrechtse Tussenvoorziening (imagoproject@tussenvoorziening.nl). - Bezoek een voorstelling of expositie van (voormalig) dak- en thuislozen: via deze weg wordt uitgedrukt wat onzegbaar is. - Doe mee aan een stadswandeling door (voormalig) dak- en thuislozen of kijk voor andere projecten op: (Den Bosch), (Utrecht), (Amsterdam). Meer informatie:

4 Verdiepingscursus franciscaanse spiritualiteit bij de Franciscaanse Beweging blok III: Franciscus en Clara: geschriften en getuigenissen januari mei 2014 Cursus De Franciscaanse Beweging biedt haar leden en iedereen die geïnteresseerd is in het spirituele erfgoed van Franciscus en Clara een verdiepende cursus aan. De cursus is breed opgezet en bedoeld voor wie belangstelling heeft voor de franciscaanse spiritualiteit: niet-leden en leden, iedereen binnen de Franciscaanse Beweging die mee wil werken aan de overdracht van de franciscaanse spiritualiteit en iedereen die deel uitmaakt van of betrokken is bij een franciscaanse groepering, gemeenschap, orde of congregatie. Doel is om mensen de gelegenheid te bieden hun kennis van franciscaanse bronnen en geschriften te verdiepen en te vergroten. Opzet en inhoud De gehele cursus duurt tweeëneenhalf jaar (januari 2013 juni 2015) en bestaat uit vijf blokken van vijf zaterdagmiddagen per semester. Deze blokken zijn afzonderlijk te volgen. In het eerste blok, begin 2013, stonden spiritualiteit en geschiedenis centraal; het tweede, in het najaar van 2013, was gewijd aan de geschriften van Franciscus en Clara. In het eerste blok van 2014 komen behalve een aantal geschriften ook vroegfranciscaanse bronnen aan de orde; het tweede is gewijd aan andere getuigenissen over Franciscus en Clara. Het eerste semester van 2015, het vijfde en laatste blok, staat in het teken van franciscaanse spiritualiteit in kunst en cultuur. Franciscus en Clara: geschriften en getuigenissen eerste semester januari Franciscus geschriften: lofzangen Hagiografie en heiligverklaring br. André Jansen ofm Gerard Pieter Freeman vbf 15 februari Franciscus geschriften: gebeden br. André Jansen ofm Franciscus: levensbeschrijvingen / Thomas van Celano 15 maart Franciscus geschriften: rondom het officie Clara: levensbeschrijving Gerard Pieter Freeman vbf zr. Beatrijs Corveleyn osc zr. Angela Holleboom osc

5 12 april Franciscus: Fioretti en spiegels Franciscus: Verhaal van de drie gezellen 10 mei Franciscus: levensbeschrijvingen Bonaventura Hans Sevenhoven hubert Bisschops ofs br. Jan van den Eijnden ofm Franciscus: Herinneringen, Begin en Heilig verbond Hubert Bisschops ofs Data en tijd Zaterdag 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april en 10 mei Van uur (inloop) tot uur (NB 11 januari tot uur) Locatie Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11, 5211 CA Den Bosch Inschrijving Aanmelding geschiedt per blok van 5 zaterdagmiddagen (dus níet per zaterdagmiddag), bij de Franciscaanse Beweging: of info@franciscaansebeweging.nl. Kosten en deelname De prijs voor het derde blok bedraagt 100,- (voor leden 75,-). Na ontvangst van dit bedrag op rekeningnummer t.n.v. de Franciscaanse Beweging (onder vermelding van Verdiepingscursus III) wordt de inschrijving voor het derde blok schriftelijk bevestigd. Routebeschrijving Vanaf Centraal Station Den Bosch is het 5 minuten lopen. Bij het verlaten van het station loopt u rechtdoor, voorbij de draak op de rotonde, richting centrum tot aan de brug. Voor de brug rechtsaf slaan. Het Franciscushuis ligt voor de kloosterkerk van de Kapucijnen.

6 Reizen naar Assisi met de Franciscaanse Beweging Vliegreis naar Assisi (4-10 april en 5-11 september 2014) Waar haalt paus Franciscus zijn inspiratie vandaan? De verkiezing van paus Franciscus in maart 2013 bracht een heel nieuw elan in de kerk. Zijn eenvoudige manier van doen heeft veel mensen nieuwe inspiratie gegeven. Waar heeft de paus zijn inspiratie vandaan? Wat bracht hem tot de keuze van deze naam? Deze reizen bieden een indringende kennismaking met de wereld waarin Franciscus ( ) en Clara ( ) van Assisi leefden en met wat hen bewoog tot een radicale verandering van levensstijl. Behalve Assisi bezoeken we ook de franciscaanse plekken in de omgeving, enkele kluizenarijen in het dal van Rieti en de berg La Verna. Het verblijf is in een allervriendelijkst hotel in Assisi zelf. De reizen worden georganiseerd in samenwerking met Paulus Reizen te Nijmegen. De prijs bedraagt 995,00 p.p. op basis van halfpension in een middenklasse-hotel in Assisi. Toeslag eenpersoonskamer 150,-*. Franciscaanse voettocht van La Verna naar Assisi (19 april - 4 mei 2014) Wat ons verbindt : de wortels en overeenkomsten van boeddhistische en franciscaanse spiritualiteit Assisi wordt gezien als de Europese stad van de Vrede. Het spirituele erfgoed van Franciscus heeft treffende overeenkomsten met de boeddhistische spiritualiteit. Franciscus is de beschermheilige van de ecologie, dichter, de man van liefde, vrede en verbroedering, onthechting, eenvoud, mildheid, aandacht en zo veel meer. De Boeddha is richtinggever van aandacht, mededogen, onthechting, mildheid en innerlijke vrede, de wegbereider om verlost te worden van het lijden. Beiden hebben veel gepelgrimeerd en beiden zochten de overeenkomsten tussen mensen. Ze waren bevlogen en betrokken leraren. Je zou Franciscus de Boddhisatva van het Westen kunnen noemen. Het thema van deze tocht loopt met ons mee, in het hart, in de stilte van de natuur en in het delen met elkaar. We starten in Chiusi della Verna en lopen via diverse belangrijke franciscaanse plaatsen zoals Monte Casale en Gubbio naar Assisi, geboorte- en sterfplaats van Franciscus. We lopen door het ruige landschap van Umbrië over de uitlopers van de Apennijnen, een prachtig stil landschap, met klimmen en dalen. De tocht is sober en toch redelijk comfortabel. We overnachten in eenvoudige ostello s, kleine kluizenarijen, kloostertjes en een schooltje en genieten halfpension. Een goede conditie is gewenst. In principe dragen de wandelaars zelf hun (beperkte) bagage. Tijdens een eerste kennismaking kunnen afspraken gemaakt worden m.b.t. tot vervoer en inhoud van de tocht.

7 Kosten halfpension 710,- exclusief heen- en terugreis naar Italië en exclusief eventueel bagagevervoer. Maximaal 14 personen* o.l.v. Leo van Vegchel. Franciscaanse voettocht van Assisi naar Rome (18 april - 9 mei 2014) We lopen van Assisi over de Monte Subasio, door het dal van Spoleto en het dal van Rieti met de bekende kloosters Poggio Bustone, La Foresta, Fonte Colombo en Greccio richting Rome. De tocht gaat door Umbrië en n stukje Lazio. We lopen met eigen rugzak in een kleine groep van max. 8 personen* o.l.v. Hans Luttikholt. Het is een pittige tocht voor geoefende lopers. Kosten worden hoofdelijk omgeslagen en zijn 1040,-* exclusief reiskosten van de heen- en terugreis naar Italië. In overleg wordt de mogelijkheid tot samen reizen naar Italië besproken. Nieuw! Franciscaanse voettochten Assisi-Poggio Bustone (23 mei - 6 juni 2014) We verblijven een week in de directe omgeving van Assisi en een week in Poggio Bustone. Gedurende de week in Assisi worden de bijzondere plekken bezocht die nauw met Franciscus zijn verweven: er zijn voettochten van een dag naar o.a. de Carceri, San Damiano, Rivotorto, Santa Maria Magdalena en Santa Maria degli Angeli. Vanuit Poggio Bustone maken we te voet dagtochten naar de vier kloosters in het Riëti-dal: San Giacomo in Poggio Bustone, La Foresta, Fonte Colombo en Greccio. Deze tocht staat o.l.v. Hans Luttikholt en Kees van Kordelaar. Aantal deelnemers maximaal 14 personen*. De kosten bedragen 750,-* en zijn exclusief de reiskosten van de heen- en terugreis naar Italië. Franciscaanse voettocht: kloosterpelgrimage naar Assisi (19 september - 4 oktober 2014) De kloosterpelgrimage naar Assisi is in meerdere opzichten adembenemend, zowel wat het landschap betreft als de wandelinspanningen. De tocht van La Verna naar Assisi duurt negen dagen. In Assisi is er tijd om weer op adem te komen en de balans op te maken. De pelgrim loopt niet alleen in het landschap, maar maakt ook een tocht naar binnen. Door als groep met elkaar te lopen, te zwoegen, te zwijgen, te praten, te zingen en te bezinnen is deze tocht niet alleen rijk door het uitbundige landschap en de kennismaking met de franciscaanse spiritualiteit, maar zeker ook door het delen van ieders ervaringen en inspiratiebronnen. De tocht begint in Nederland in het oudste kapucijnenklooster van Nederland, in Velp (NB). We reizen met een busje via Zwitserland, waar we overnachten in een klein franciscanessenklooster, naar La Verna. Vandaar lopen we in negen dagen via pelgrimsroutes en lange-afstandspaden naar Assisi. Onderweg overnachten we meestal in simpele onderkomens, kloosters en kluizenarijen. Er wordt gezorgd voor bagagevervoer. De tocht door de bergen van Toscane en Umbrië is pittig. Van de deelnemers wordt een goede wandelconditie verwacht. De kosten bedragen 1.050,-*, halfpension inclusief heen- en terugreis met bagagevervoer onderweg. *De bedragen zijn vastgesteld in het najaar van 2013 en kunnen mogelijk enigszins afwijken. Bij een te gering aantal aanmeldingen komt de reis/voettocht te vervallen. Franciscaanse Beweging: telefoon: info@franciscaansebeweging.nl

8 Wandelen met Franciscus in Utrecht in eenvoud, betrokken, kwetsbaar en vredelievend Wandelen met anderen rondom een verdiepend thema uit de franciscaanse spiritualiteit. De Franciscaanse Beweging organiseert een aantal wandelingen per jaar; ontmoeting, verbinding en bezinning staan hierbij voorop. We vertrekken vanuit een gezamenlijk punt, wandelen ong. 15 km onder leiding van iemand van de Franciscaanse Beweging en sluiten af met een bezinnend moment. Wanneer en waar: zondag 26 januari 2014, pastorie Sint-Gertrudiskerk, Amaliadwarsstraat 2 b, 3522 AR Utrecht Thema: Meer dan genoeg: ons omgaan met (vrijwilligers)werk Tijd: uur (inschrijving) uur. Lengte wandeling: ong. 12 km. Wie dat wil kan naar de eucharistieviering in de kerk om 9.30 uur. Kosten: 5,00 (voor leden: 3,50) (ter plekke te voldoen) Lunchpakket graag zelf meenemen. Aanmelding: via de Franciscaanse Beweging: Telefoon: of info@franciscaansebeweging.nl Meer informatie:

9 Uitnodiging voor de leeskring 2014 Een vriendelijke groet voor wie dit leest! Het Zeeuws Sociaal-ethisch Beraad van de Raad van Kerken in Zeeland organiseert opnieuw een leeskring in U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Het boek: Het doodshemd heeft geen zakken. Nadenken over het levenseinde, (Annemarieke van der Woude. Uitg. Meinema: 14,95) Waar? De Capuchon, Jan van Hoofkwartier 18, 4333EA Middelburg, tel Wanneer? Drie dinsdagen 28 januari, 18 februari en 18 maart: van uur en op vrijdag 11 april van uur. ter afsluiting van de leeskring een minisymposium met als spreker: Paul van Hameren, arts, theoloog en oud- Capucijn, hij zal bij de laatste bijeenkomst op vrijdag 11 april 2014 aanwezig zijn om met ons over dit boek en over zijn ervaringen als scen-arts bij een euthanasieprotocol in gesprek te gaan.

10 De plaats voor dit minisymposium is: PRIMROSE, Academie voor Neerlandistiek Lange Noordstraat 23, 4331 CB Middelburg. De kosten: 10,- voor de gehele cyclus; voor alleen het minisymposium: 5,-. Wij hopen dat we u dan (weer) kunnen begroeten. Namens het ZSEB, Peter Geene, voorzitter. Aanmelden s.v.p. : voor 1 januari a.s. via FamGeene@zeelandnet.nl Initiatieven van het Franciscaans Jongerenwerk Maatschappelijke stage Er zijn diverse mogelijkheden bij de broeders in Amsterdam en Megen (milieumiddag, levensboek van een broeder maken, appels- en peren plukken, kloosterkeukenprins of prinses worden, klussen in de kloostertuin, YouTube-filmpje maken). Informeer naar de mogelijkheden via fjwmegen@hetnet.nl Kom met je eigen jongerengroep naar Megen! Kom met je eigen school- of studentengroep, koorzangers, parochie- of gemeentegroep naar Megen. In overleg met de broeders stel je een mooi programma op, maak je er een inspirerend weekend van, verdiep je je geloof en leer je elkaar op een heel andere manier kennen. Er is plek voor tien deelnemers. Informeer naar de mogelijkheden via fjwmegen@hetnet.nl Coördinator FJW Br. Theo van Adrichem ofm Kloosterstraat BH Megen fjwmegen@hetnet.nl Facebook: Franciscaans Jongerenwerk

11 Franciscaanse spiritualiteit Wilt u meer lezen over de Franciscaanse spiritualiteit? Bezoekt u dan eens een van de onderstaande websites wordpress.comwww.stoutenburg.nl Disclaimer Deze gratis digitale nieuwsbrief verschijnt onregelmatig, maar in ieder geval zodra er nieuws te melden is. De nieuwsbrief wordt verspreid onder alle leden van de Franciscaanse Beweging in Zeeland, waarvan wij het adres kennen. Bovendien wordt deze nieuwsbrief ook verstuurd naar alle overige custodieën en personen, die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de Franciscaanse Beweging alsmede naar andere geïnteresseerden. Kent u wellicht mensen die de nieuwsbrief niet hebben ontvangen, maar hem wel graag willen ontvangen? Persoonlijk aanmelden kan door een te sturen aan de redactie: custodiezeeland@gmail.com. Afmelden kan met een naar hetzelfde adres. Vermeld a.u.b. wel altijd de onderwerpregel in de laatste aan u verzonden nieuwsbrief. Nieuws? Heeft u ook nieuws voor onze digitale nieuwsbrief? Graag een naar de redactie: custodiezeeland@gmail.com. Wilt u in ieder geval uw naam en telefoonnummer vermelden, zodat we in voorkomend geval contact met u kunnen opnemen? Foto s? Wanneer u ons foto s stuurt kunnen wij deze uitsluitend plaatsen, wanneer daarvoor geen rechten (ook aan derden) zijn verschuldigd. Wilt u dat uitdrukkelijk in uw vermelden? Met toezending van foto s verklaart u zich hiermee bekend. Wilt u altijd de naam van degene die de foto heeft gemaakt vermelden? Fotoverantwoording De foto in de kop van deze nieuwsbrief is gemaakt door Peter Vrancken Overname van tekst uit deze digitale nieuwsbrief is uitsluitend toegestaan onder vermelding van: ''Bron: digitale nieuwsbrief Franciscaanse Beweging, custodie Zeeland''. Voor het overnemen van beeldmateriaal is voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie nodig.

Jaargang 7 Januari 2014 Nummer 56. Hemel op aarde

Jaargang 7 Januari 2014 Nummer 56. Hemel op aarde Jaargang 7 Januari 2014 Nummer 56 Hemel op aarde Jij bent mijn schuilplaats in de regen, de sterke kering voor de vloed Mijn toevlucht op het droge, als ik voor dreiging vluchten moet Jij bent de hemel

Nadere informatie

Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62. Ruïne in het water

Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62. Ruïne in het water Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62 Ruïne in het water Ik kan je zien en toch ook niet een donkere schim die afsteekt tegen de door de zon beschenen en vanuit het water omhoog rijzende toppen Glinsterende golven

Nadere informatie

Custodie Zeeland. Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63. Zomaar gesproken woorden

Custodie Zeeland. Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63. Zomaar gesproken woorden Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63 Zomaar gesproken woorden dat ik je raakte Mijn niet doordachte zomaar gesproken woorden bleken vast te hechten aan pijnlijke plekken dat ik er was maar niet voor jou

Nadere informatie

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015 Onderweg met Franciscus We gaan iets nieuws beginnen... Deze folder gaat over iets nieuws. In het komend seizoen bieden we een aantal activiteiten

Nadere informatie

Pelgrim in het land van St. Franciscus

Pelgrim in het land van St. Franciscus Pelgrim in het land van St. Franciscus Code 201401 Type wandeling 10 daagse pelgrimstocht Datum 2 oktober 2014 t/m 11 oktober 2014 Wandeling Pelgrimage in het land van Franciscus van Assisi Regio Umbrië

Nadere informatie

Assisi retraite in Italie 18-22 augustus 2014

Assisi retraite in Italie 18-22 augustus 2014 Assisi retraite in Italie 18-22 augustus 2014 Extra zomerretraite nu inschrijven!! o.l.v. Drs. Loucas van den Berg Op weg naar een leven van overvloed, de stromende liefde en de wijsheid en eenvoud van

Nadere informatie

Jaargang 6 Januari 2013 Nummer 43. Br. Jan Scheffers heeft deze aarde verlaten

Jaargang 6 Januari 2013 Nummer 43. Br. Jan Scheffers heeft deze aarde verlaten Jaargang 6 Januari 2013 Nummer 43 Br. Jan Scheffers heeft deze aarde verlaten Afgelopen vrijdagmiddag, 25 januari 2013, is ons aller broeder Jan Scheffers ofmcap (1936-2013) overleden. Zaterdag 2 februari

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Open Dag La Verna zaterdag 19 september 2015

Open Dag La Verna zaterdag 19 september 2015 Open Dag La Verna zaterdag 19 september 2015 Vanaf 13.30 uur: inloop met koffie/thee [grote zaal/tuin] 14.00 uur: Opening door coördinator Fer van der Reijken [grote zaal] Drie rondes activiteiten Ronde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie

Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30

Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30 IN NAVOLGING VAN CLARA Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30 januari jl. hield Marieke drent, studente TheoloGie (fhtl, utrecht) een boeiende voordracht

Nadere informatie

Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de

Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de GGebed Heer, leer ons bidden! Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de leerlingen aan Jezus, nadat ze een tijd met Hem op weg waren gegaan. Ze waren tot de ontdekking gekomen dat Jezus

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome Huis voor de Pelgrim Onze reizen brengen je verder Op naar Rome Reizen is leuk. Onderweg zijn. Andere mensen ontmoeten. Nieuwe culturen ervaren. Sfeer proeven. Dat is spannend. Allicht. En soms wil je

Nadere informatie

Inhoud. EERSTE LUIK De rijke jongeling die zich bekeert 26. TWEEDE LUIK Hoe Franciscus Gods schepping omhelst en ordestichter wordt 64.

Inhoud. EERSTE LUIK De rijke jongeling die zich bekeert 26. TWEEDE LUIK Hoe Franciscus Gods schepping omhelst en ordestichter wordt 64. Inhoud Inleiding 7 EERSTE LUIK De rijke jongeling die zich bekeert 26 Jeugd in Assisi 27 Gevangenschap in Perugia 32 Stem in Spoleto 36 Toon mij uw gezicht 42 San Damiano 45 Breuk met de vader 54 Portiuncula

Nadere informatie

Zomerse staptocht in het spoor van Franciscus (23 juli - 6 augustus 2016)

Zomerse staptocht in het spoor van Franciscus (23 juli - 6 augustus 2016) Zomerse staptocht in het spoor van Franciscus (23 juli - 6 augustus 2016) Situering: Een jarenlange traditie gaat verder. De Franciscaanse staptocht van Sacro Speco naar Assisi dompelt je 14 zomerse dagen

Nadere informatie

Verslag van het weekend bij de broeders in Megen, 14, 15 en 16 september 2018

Verslag van het weekend bij de broeders in Megen, 14, 15 en 16 september 2018 Verslag van het weekend bij de broeders in Megen, 14, 15 en 16 september 2018 Vrijdag, 14-6: We beginnen ons weekend zoals gebruikelijk: met thee, koffie en een koekje (of 2) en met het opmaken van bedden.

Nadere informatie

Jaargang 6 September 2013 Nummer 52. Terugblik. Zoekend naar een echo in het donker weerklank van mijn ziel. vervlogen de dagen

Jaargang 6 September 2013 Nummer 52. Terugblik. Zoekend naar een echo in het donker weerklank van mijn ziel. vervlogen de dagen Jaargang 6 September 2013 Nummer 52 Terugblik Zoekend naar een echo in het donker weerklank van mijn ziel vervlogen de dagen Ik kijk achterom verleden pakt mijn hand en neemt me mee naar onbekende hoogten

Nadere informatie

Franciscus wandel- en fietsretraite 2017 in het Rieti dal in Italië onder leiding van Loucas van den Berg, nu voor de 11e keer geprolongeerd

Franciscus wandel- en fietsretraite 2017 in het Rieti dal in Italië onder leiding van Loucas van den Berg, nu voor de 11e keer geprolongeerd Franciscus wandel- en fietsretraite 2017 in het Rieti dal in Italië onder leiding van Loucas van den Berg, nu voor de 11e keer geprolongeerd De bereidheid om elkaar bij te staan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

Franciscus van Assisi ( )

Franciscus van Assisi ( ) Franciscus van Assisi (1182-1226) Franciscus, waarom loopt iedereen achter jou aan? Je bent maar klein, niet mooi en je bent niet geleerd. En toch lopen massa s mensen achter je aan. Hoe krijg je dat voor

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit:

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit: Nikola-kommuniteit De Nikola-kommuniteit is een religieuze leefgemeenschap van mannen en vrouwen die een viertal huizen bewonen in Utrecht. De gemeenschap werd opgericht in 1964. Zij ontstond als de kerngroep

Nadere informatie

Nijkleaster programma. najaar voorjaar Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining

Nijkleaster programma. najaar voorjaar Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining Nijkleaster programma najaar 2013 - voorjaar 2014 Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining nijkleaster programma Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn waar

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Liturgie ter plaatse inspiratie-,

Liturgie ter plaatse inspiratie-, Liturgie ter plaatse inspiratie-, leer- en werkdag Zaterdag 17 april 2010 Grote kerk, s-hertogenbosch Liturgie víeren Wij vieren liturgie om van elkaar en van allen die ons in geloof zijn voorgegaan te

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

Geachte redacties, beste mensen,

Geachte redacties, beste mensen, Geachte redacties, beste mensen, Bijgesloten de Bisdom Berichten verzonden op 14 augustus 2018. U vindt een bericht over de startactiviteit voor Jongeren, een uitnodiging voor de Kostersdagen, een uitnodiging

Nadere informatie

Christelijke spiritualiteit

Christelijke spiritualiteit Christelijke spiritualiteit Cursus Het goede leven. Minor Franciscaanse spiritualiteit over duurzaamheid, zorg en leiderschap Het (FSC) doet wetenschappelijk onderzoek naar de levensoriëntatie zoals die

Nadere informatie

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen 1 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier geboren.

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren dienen in de gaven van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Chartres. Verheffing van de ziel tot de geest Een mysterie-impuls van de Nieuwe Mens

Chartres. Verheffing van de ziel tot de geest Een mysterie-impuls van de Nieuwe Mens Chartres Verheffing van de ziel tot de geest Een mysterie-impuls van de Nieuwe Mens Conferentie van 3 t/m 8 mei 2011 in Chartres Met medewerking van Christine Gruwez, Frans Lutters, Wim Veltman e.a. Waarom

Nadere informatie

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen?

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen? Pagina 1 winterwerk 2015-2016 winterwerk 2015-2016 Waarom mee doen? Paulus schreef in de brief aan de Romeinen: Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 191 18 april 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 191 18 april 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 191 18 april 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Mevrouw Ger van Waegeningh wint vrijwilligersprijs!

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Jongerenviering op 25 oktober in Vlissingen

Nadere informatie

Retraite in Assisi, Italië

Retraite in Assisi, Italië 8-DAAGSE Retraite in Assisi, Italië Geïnspireerd op het leven en werk van Franciscus van Assisi 9 t/m 16 april 2016 Beweging van Barmhartigheid Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie:

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie: Doel A: Geboren in het Koninkrijk : studenten zowel kerkelijk als niet-kerkelijk komen tot persoonlijke geloofsovergave aan Jezus en leren dit proces voor zichzelf verwoorden. Doel A bestaat uit vier inhoudelijke

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Jaargang 7 April 2014 Nummer 59. Geluk

Jaargang 7 April 2014 Nummer 59. Geluk Jaargang 7 April 2014 Nummer 59 Geluk Gelukkig zijn is heel eenvoudig Het geheim zit in het zijn niet in weemoed en verlangen naar wat was en wat kan zijn Maar in dat wat zich nu aandient ook al doet het

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Op naar Rome. 5 t/m 9 november 2018

Op naar Rome. 5 t/m 9 november 2018 Op naar Rome! Op naar Rome 5 t/m 9 november 2018 Samen op reis gaan, en zeker op pelgrimage, is meestal een zeer verrijkende ervaring. Je stapt uit je eigen leefwereld en je gaat met elkaar op reis. Onderweg

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

40 e jaargang nr 1 Programma 2015

40 e jaargang nr 1 Programma 2015 40 e jaargang nr 1 Programma 2015 Het programma van de basisgroep De Vier Handen moet nog nader worden ingevuld. Wel staan de data grotendeels vast. Het bestuur doet bij dezen een dringend beroep om je

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR HET LICHT

OP ZOEK NAAR HET LICHT In het hartje van Maastricht ligt ook het klooster van de Beyart waar jaarlijks meerdere iconen schildercursussen worden gegeven. De cursussen worden begeleid door Broeder Toon Verkoijen FIC en de leiding

Nadere informatie

Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen)

Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen) Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen) Kom allemaal samen. Zing het uit van vreugde. Kom nu, ja, kom nu, naar Bethlehem. Hier is de Koning van ons hart geboren. Kom, laten wij

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schooljaar 2015/2016 nr. 3 - oktober 2015. kleedjesboekenmarkt. gr.7-8 vrij i.v.m. mijnpleinstudiedag. herfstvakantie.

Nieuwsbrief. Schooljaar 2015/2016 nr. 3 - oktober 2015. kleedjesboekenmarkt. gr.7-8 vrij i.v.m. mijnpleinstudiedag. herfstvakantie. Nieuwsbrief Schooljaar 2015/2016 nr. 3 - oktober 2015 Belangrijke data: Oktober 2015 M 5 12 19 26 hofdluiscontrole D 6 13 kleedjesboekenmarkt 14.30 uur 20 27 schoolverpleegkundige spreekuur 13.00 uur W

Nadere informatie

Zomerse trektocht in het spoor van Franciscus (5-19 juli 2014)

Zomerse trektocht in het spoor van Franciscus (5-19 juli 2014) Zomerse trektocht in het spoor van Franciscus (5-19 juli 2014) Situering: Een jarenlange traditie gaat verder. De Franciscaanse trektocht van Sacro Speco naar Assisi dompelt je 14 zomerse dagen onder in

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA 23 25 SEPTEMBER MEGEN OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA Tijdens het ochtend programma worden we meegenomen door franciscaan Guy Dilweg (links) en jezuïet Nikolaas Sintobin (rechts) in hoe hun ordestichters de

Nadere informatie

Beste mensen, We hopen je weer te zien bij de reis naar Melun en omgeving. Met vriendelijke groeten,

Beste mensen, We hopen je weer te zien bij de reis naar Melun en omgeving. Met vriendelijke groeten, Beste mensen, Met trots presenteren wij ons programma voor de reis naar Melun (Région Ile-de-France- Fontainebleau). We zijn erin geslaagd een afwisselend programma samen te stellen. Net als vorig jaar

Nadere informatie

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Stille Week De week die morgen (zondag) begint, noemen we wel de Stille Week. Het is

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR HET LICHT

OP ZOEK NAAR HET LICHT In het hartje van Maastricht ligt ook het klooster van de Beyart waar jaarlijks meerdere iconen schildercursussen worden gegeven. De cursussen worden begeleid door Broeder Toon Verkoijen FIC en de leiding

Nadere informatie

maandag 14 april 2014 dinsdag 15 april 2014 woensdag 16 april 2014 Witte Donderdag 17 april 2014 Avondgebed 19.30 uur Ds. S. Janse

maandag 14 april 2014 dinsdag 15 april 2014 woensdag 16 april 2014 Witte Donderdag 17 april 2014 Avondgebed 19.30 uur Ds. S. Janse Sionbrief voor de Stille Week en Pasen NIEUWSBRIEF VAN DE GEREFORMEERDE SIONKERK AMEIDE JAARGANG 3 nr.15a 9-4-2014 Diensten in de Stille Week In de Stille Week, de week voor Pasen, is er op maandag, dinsdag

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

San Damiano, weg naar het heiligdom

San Damiano, weg naar het heiligdom God, onze Leidsman, de eeuwen spreken van Uw stem, die gehoord werd door mensen die vanuit de diepte van hun hart uitzagen naar Uw licht. Uw roepstem hebben wij verstaan en onbevreesd zijn wij op weg gegeaan.

Nadere informatie

Overwinnend leven. mannenconferentie. Lunteren. Congreshotel De Werelt Lunteren Sprekers Jan Pool en Ron van der Spoel

Overwinnend leven. mannenconferentie. Lunteren. Congreshotel De Werelt Lunteren Sprekers Jan Pool en Ron van der Spoel 2016 Overwinnend leven Congreshotel De Werelt Lunteren Sprekers Jan Pool en Ron van der Spoel mannenconferentie Lunteren Beste, Wat kun je invullen? Wat past bij jou? Beste strijder of beste angsthaas.

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel Voedsel voor de ziel Activiteiten Protestantse gemeente Schoorl Groet Camp programma 2016-2017 De Protestantse Gemeente van Schoorl Groet en Camp is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

LITURGIE VAN DE KERSTDIENST VOOR JONG EN OUD op 25 december 2018 in de Slangenburgse kerk. Thema: KIND VAN DE HOOP

LITURGIE VAN DE KERSTDIENST VOOR JONG EN OUD op 25 december 2018 in de Slangenburgse kerk. Thema: KIND VAN DE HOOP LITURGIE VAN DE KERSTDIENST VOOR JONG EN OUD op 25 december 2018 in de Slangenburgse kerk Thema: KIND VAN DE HOOP - voorganger organist m.m.v. ds. Helma van Loon Theo Rougoor Schallend Koper Muziek van

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVANGELIE hoogfeest christus koning I MATTEÜS 25:31-46 n die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Wan neer de Mensenzoon komt in zijn heerlijkheid en vergezeld

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING augustus 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING augustus 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 254 26 augustus 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Franciscus ter schure in Open Deur

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Vrijwilligersenquête 2014

Vrijwilligersenquête 2014 Vrijwilligersenquête 2014 Geloofsgemeenschap O.L.V. ten Hemelopneming Houten Beste mede-parochiaan, Voor u ligt een vrijwilligersenquête van de Parochie Paus Johannes XXIII - locatie Houten. Door middel

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron 2017 van 26 mei tot 2 juni. Lichtbron-inspiratie - Welkom Heilige Geest

Nieuwsbrief De Lichtbron 2017 van 26 mei tot 2 juni. Lichtbron-inspiratie - Welkom Heilige Geest Nieuwsbrief De Lichtbron 2017 van 26 mei tot 2 juni Lichtbron-inspiratie - Welkom Heilige Geest Welkom Heilige Geest, daal op ons neer, vervul iedere dag, ons hart steeds weer. Jezus heeft het onszelf

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers en Pastores 4-daagse studieretraite Dominicanenklooster Huissen 23 t/m 26 november 2014 Zondag 15:00 uur Woensdag 15:00 uur Graag

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 In deze aflevering: - H. Hartmaand. - Eftelingactie. - Verwijsspreekuur. - Sop- en zeepplank. - Algemene gegevens. H. Hartmaand. De grote feestdagen als Pasen en

Nadere informatie

Thema: Vele kleuren maken de regenboog

Thema: Vele kleuren maken de regenboog Zondag 10 september 2017 Startzondag Thema: Vele kleuren maken de regenboog Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 975: 1, 2, 3 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Inleiding. In deze brochure beperken we ons tot informatie over het lidmaatschap. Voor uitgebreide informatie over de visie en de

Inleiding. In deze brochure beperken we ons tot informatie over het lidmaatschap. Voor uitgebreide informatie over de visie en de Inleiding Je hebt deze brochure ontvangen omdat je overweegt of al hebt besloten om lid te worden van de Evangelische Gemeente Jozua in Dordrecht. Graag willen wij je informeren over hoe dat in zijn werk

Nadere informatie

in Assisi Italië, geïnspireerd op het leven en werk van Franciscus van Assisi 9 t/m 16 april 2016 8-daagse retraite

in Assisi Italië, geïnspireerd op het leven en werk van Franciscus van Assisi 9 t/m 16 april 2016 8-daagse retraite 8-daagse retraite in Assisi Italië, geïnspireerd op het leven en werk van Franciscus van Assisi 9 t/m 16 april 2016 Een unieke reis, vanwege het bezinningsprogramma rondom universele levensthema s, met

Nadere informatie

STICHTING INZICHTS MEDITATIE UITNODIGING

STICHTING INZICHTS MEDITATIE UITNODIGING STICHTING INZICHTS MEDITATIE UITNODIGING Vijf daagse -VIPASSANA-MEDITATIERETRAITE o.l.v. Chris Grijns & Peter Baert woensdag 30 oktober zondag 3 november 2013 Liobaklooster Egmond Binnen VIPASSANAMEDITATIE

Nadere informatie

KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015

KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015 KERSTVIERING VOOR JONG EN OUD 2015 Datum: 24 december 2015 Tijd: 19.30 uur Locatie: De Kern Spijkenisse Voorganger: ds. Lennart van Berkel Organist: Adri v/d Padt Pianist: Manon Welkom Samenzang: Stille

Nadere informatie