Jaargang 7 Januari 2014 Nummer 56. Hemel op aarde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaargang 7 Januari 2014 Nummer 56. Hemel op aarde"

Transcriptie

1 Jaargang 7 Januari 2014 Nummer 56 Hemel op aarde Jij bent mijn schuilplaats in de regen, de sterke kering voor de vloed Mijn toevlucht op het droge, als ik voor dreiging vluchten moet Jij bent de hemel hier op de aarde, ik zie jouw schaduw en jouw gloed Jij bent de eindeloze zomer, het briesje langs de waterkant Mijn verlangen naar verbinding, als eenzaamheid mij overmant Jij bent de hemel hier op de aarde, ik voel de warmte van je hand Jij bent de fluisterende woorden, die ik onbewust steeds hoor Mijn navigatie naar het goede, als ik verdwaal of weer ontspoor Jij bent de hemel hier op de aarde, ik hoor je zachtjes in mijn oor ArtemisiA ArtemisiA:

2 Zondag 26 januari Wandelen met Franciscus in Utrecht. Lees hier meer over elders in deze nieuwsbrief. Zaterdag 8 februari Den Bosch: Studie- en bezinningsmiddag over betrokkenheid: nabij worden. Lees hier meer over elders in deze nieuwsbrief.

3 Over de drempel Wim Kan, de legendarische cabaretier, hield in het verleden een aantal conferences op Oude Jaarsavond. De conferences hadden de naam: De drempel over samen met Wim Kan met Corry aan zijn zijde. De Nederlandse bisschoppen zijn niet een drempel overgegaan, maar gingen naar de drempels van de apostelen. Hier wordt mee bedoeld dat zij de graven van de apostelen Petrus en Paulus hebben bezocht tijdens hun Ad Limina Apostolorum bezoek in december. Limen betekent drempel. Behalve hun bezoek aan de drempels spraken zij ook met Paus Franciscus. Hij bemoedigde hen. Inmiddels zijn ze ook de drempel van 2013/2014 overgegaan. Tekst: Ed Visser (*) In kerkelijk opzicht zouden we kunnen zeggen: De drempel over met Paus Franciscus aan onze zijde. Deze Paus zoekt contact met de mensen. Hij praat met hen, luistert, raakt hen aan, wil hen helpen. Hij plaatst zich niet boven het volk, maar is 1 van hen. Hij wil bij zijn volk zijn. Hij roept ons op om aandacht te schenken aan de armen en de nederigen. In dat opzicht maakt hij waar wat de Heilige Franciscus ook deed. Misstanden wil hij eveneens aanpakken, bijvoorbeeld de problematiek aangaande de Vaticaanse Bank. Hij heeft een commissie benoemd, die moet bekijken welke veranderingen binnen de Curie noodzakelijk zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat hij zeer populair is. En dat schept verwachtingen. Dat gebeurde ook toen paus Johannes XX111 het Tweede Vaticaans Concilie bijeenriep. Helaas, niet alle verwachtingen werden vervuld. Nu we een nieuw jaar ingaan met deze Paus aan onze zijde zal gaan blijken of hij ook op het terrein van leerstellingen aanzetten tot verandering zal geven. Het ziet er niet naar uit. Kan bijvoorbeeld bespreekbaar worden: een vrouw als priester? Heeft hij daar al iets over gezegd? Jazeker! Op 26 november 2013 publiceerde de Paus Evangelii gaudium. Hierin kun je lezen,dat het priesterschap alleen aan mannen is voorbehouden en niet ter discussie kan worden gesteld. Waarom niet? Het priesterschap is een teken van Christus de Bruidegom, die zichzelf geeft in de Eucharistie. Dat is dan duidelijk, weten we waar we aan toe zijn. Het is boeiend om te lezen, te horen wat de Paus op een ander gebied te vertellen heeft. Bij het volgende fragmentje: Even doorbijten! Gewoon doorlezen. Op 6 december 2013 hield de Paus een toespraak tot de leden van de Internationale Theologencommissie van de Heilige Stoel. Onze bisschop is daar ook lid van. De Paus zei:,,door de gave van de Heilige Geest bezitten de leden van de Kerk de sensus fidei. Het gaat hierbij om een soort van geestelijk instinkt, dat ons in staat stelt te denken met de Kerk en te onderscheiden wat in overeenstemming is met het apostolisch geloof en de geest van het Evangelie.

4 Paus, kardinalen, bisschoppen en priesters hebben daarom de plicht om aandachtig te luisteren naar wat de Geest de Kerk zegt. Die Geest uit zich dan in de authentieke manifestaties van het collectieve geloofsbewustzijn (sensus fidelium). Deze mag daarentegen niet verwisseld worden met de sociologische realiteit van de opinie van de meerderheid. U hoort/leest het al. Dit is andere taal! Niet 1, 2, 3 te begrijpen. Wat wordt er nou precies bedoeld? Wie het weet, mag het zeggen! Ik doe een poging. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de opvattingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk en de publieke (Rooms-Katholieke) mening. Die kunnen haaks op elkaar staan. De voorkeur gaat dan uit naar de kerkelijke opvatting. Voorbeeld. De publieke opinie vindt het op z n minst toch heel vreemd, dat gescheiden mensen in principe geen communie mogen ontvangen. Dat mag pas weer na een kerkelijke rechtbankprocedure. De kerkelijke leer kijkt daar anders tegen aan. De publieke opinie mag dus nu niet verward worden met de Kerkelijke leer. We zijn inmiddels de drempel over met paus Franciscus aan onze zijde. Het is af en toe goed om de zaken van verschillende zijden te bekijken. Een zalig 2014! (*) Ed Visser is pastoraal werker in de H. Maria Parochie Walcheren Paus Franciscus, hier op 28 juli 2013 tijdens de Wereld Jongerendagen in Rio de Janeiro. Foto: Ramon Mangold.

5 Studie- en bezinningsmiddag over betrokkenheid: nabij worden. Zaterdag 8 februari 2014 Waar barmhartigheid is en onderscheiding daar is geen veeleisendheid en geen verharding Franciscus: Wijsheidsspreuken 27.6,,Een mens verandert door de betrekkingen die hij of zij aangaat in het leven. Dat is zo, wanneer iemand zich bindt aan mensen of aan gebeurtenissen. Betrokkenheid is pas echt wanneer het je leven, of bepaalde facetten daarvan, echt verandert. Zo niet, dan is het belangstelling of interesse. Velen zijn al of niet vanuit hun spirituele bewogenheid betrokken bij allerlei maatschappelijke projecten. Zij trekken zich het lot aan van mens, natuur en de gehele schepping en tonen daarbij een enorme inzet en inspanning. Zij doen dit vanuit een geraakt zijn, een bewogen zijn. Betrokkenheid komt niet zomaar aanwaaien. Vaak is het nodig om zelf te ervaren wat het is om in een soortgelijke situatie te verkeren. Over Franciscus is geschreven dat hij compassie voelde met de meest kwetsbaren in de samenleving in zijn tijd. Er staat geschreven: Wie hij de helpende hand niet kon bieden, toonde hij zijn liefde (2 Cel 83) Waar barmhartigheid is en onderscheiding daar is geen veeleisendheid en geen verharding (Wijsheid 27.6) Inleidingen 1 Franciscus, een zorgzaam iemand Franciscus heeft de diepe betekenis van zorgzaamheid ontdekt tijdens zijn ontmoeting met de melaatsen. Die ontmoeting heeft zijn omgaan met mensen later gekleurd, niet alleen met de kwetsbaren zoals armen, maar zelfs met machtigen. Wat dit laatste betreft kun je zeggen dat hij zorgzaam is omgegaan met de sultan in Damiate tijdens de vijfde kruistocht. Wat was zijn bron van dergelijke zorgzaamheid? André Jansen ofm is minderbroeder. Hij was jaren actief in het onderwijs en op pastoraal gebied. Ook is hij al 31 jaar redactielid van het tijdschrift Franciscaans Leven en auteur van het boek Franciscus van Assisi. Mysticus van nabijheid. 2 Door betrokkenheid op de kwetsbare mens Vanuit de ervaringen die straatpastor Joris Obdam opdoet bij Stem in de Stad te Haarlem wil hij laten zien hoe door betrokkenheid op de kwetsbare medemens het evangelie voor hem tot leven wordt gebracht in de alledaagse gebeurtenissen van het diaconale centrum. Het brengt hem ertoe dat hij zichzelf en de Ander beter leert verstaan. Joris Obdam is straatpastor in Haarlem en daar betrokken bij Stem in de Stad.

6 Workshops 1 De spiegel tot verbondenheid Spiegel je in de arme, nederige man op het kruis, zegt Clara. Hoe kan dat spiegelen ons inspireren tot verbondenheid? Kijkend naar het kruis van San Damiano ontdekken we de kracht van de machteloosheid. De parabel van de barmhartige Samaritaan wordt de parabel van de man in de goot. Francine Demarsin is al heel lang geboeid door de bronnen van Franciscus en Clara. 2 Evangelie van alle dag: waartoe leidt mijn betrokkenheid? Vanuit de schrift betrokken raken bij het leven van alledag waarin sporen zichtbaar zijn die mij en een ander iets heel concreets kunnen vertellen over wat God voor ons kan betekenen. Joris Obdam is straatpastoor in Haarlem en daar betrokken bij Stem in de Stad. 3 Franciscaanse betrokkenheid Vanuit oude franciscaanse bronnen worden tekstfragmenten gebruikt om dieper in gaan op de relatie tussen Franciscus en Clara. Waaruit bestond de verbinding met elkaar en wat was typerend voor hun verbondenheid? Is eenzelfde gevoel van verbondenheid ook waar te nemen tussen broeders onderling en tussen broeders en zusters of is die bij hen van een andere orde? Hubert Bisschops ofs is auteur van Franciscus van Assisi: mysticus en mystagoog en verbonden aan de Franciscaanse Beweging (werkgroep Studie & Vorming en redactie Franciscaans Leven). Programma vanaf uur Inloop met koffie en thee uur Woord van welkom uur Inleiding André Jansen ofm uur Pauze uur Inleiding Joris Obdam uur Pauze uur Workshops 1 e ronde (workshop 1, 2 en 3) uur Workshops 2 e ronde (workshop 1, 2 en 3) uur Afsluiting Aanmelding: via de Franciscaanse Beweging, Van der Does de Willeboissingel 11, 5211 CA Den Bosch, telefoon: , info@franciscaansebeweging.nl. Voor deelname aan de studiedag vragen we een bijdrage van 20,00 (leden van de Franciscaanse Beweging betalen 15,- ).Te voldoen ter plaatse. Routebeschrijving: het Franciscushuis is eenvoudig te bereiken. Vanaf NS-station s-hertogenbosch is het vijf minuten lopen. Vanaf het station rechtdoor richting centrum en voor de brug rechts afslaan.

7 Oecumenisch avondgebed 19 januari 2014 Aan het begin van de Week van Gebed voor Eenheid organiseert de Raad van Kerken Middelburg een Oecumenisch avondgebed op zondag 19 januari a.s. om uur in de Sint Augustinuskerk (voorheen Lutherse Kerk), Zuidsingel 70 te Middelburg. Voorganger is pastor Remco Robinson van Oud-Katholiek Zeeland. Medewerking wordt verleend door de Gemeenschap van de Goede Herder uit Dendermonde. Het orgel wordt bespeeld door Bram de Wolf. Thema van de dienst: Is Christus dan verdeeld? Het begint er mee dat je gelooft dat Christus één is en Zijn kerk dus ook. Gaandeweg moet je daar naar leren doen. En wat staat er tussen geloven en doen? Precies: bidden. Laten we daar gezamenlijk en met overtuiging ruimte voor maken. Van harte welkom!

8 Reizen naar Assisi met de Franciscaanse Beweging Vliegreis naar Assisi (4-10 april en 5-11 september 2014) Waar haalt paus Franciscus zijn inspiratie vandaan? De verkiezing van paus Franciscus in maart 2013 bracht een heel nieuw elan in de kerk. Zijn eenvoudige manier van doen heeft veel mensen nieuwe inspiratie gegeven. Waar heeft de paus zijn inspiratie vandaan? Wat bracht hem tot de keuze van deze naam? Deze reizen bieden een indringende kennismaking met de wereld waarin Franciscus ( ) en Clara ( ) van Assisi leefden en met wat hen bewoog tot een radicale verandering van levensstijl. Behalve Assisi bezoeken we ook de franciscaanse plekken in de omgeving, enkele kluizenarijen in het dal van Rieti en de berg La Verna. Het verblijf is in een allervriendelijkst hotel in Assisi zelf. De reizen worden georganiseerd in samenwerking met Paulus Reizen te Nijmegen. De prijs bedraagt 995,00 p.p. op basis van halfpension in een middenklasse-hotel in Assisi. Toeslag eenpersoonskamer 150,-*. Franciscaanse voettocht van La Verna naar Assisi (19 april - 4 mei 2014) Wat ons verbindt : de wortels en overeenkomsten van boeddhistische en franciscaanse spiritualiteit Assisi wordt gezien als de Europese stad van de Vrede. Het spirituele erfgoed van Franciscus heeft treffende overeenkomsten met de boeddhistische spiritualiteit. Franciscus is de beschermheilige van de ecologie, dichter, de man van liefde, vrede en verbroedering, onthechting, eenvoud, mildheid, aandacht en zo veel meer. De Boeddha is richtinggever van aandacht, mededogen, onthechting, mildheid en innerlijke vrede, de wegbereider om verlost te worden van het lijden. Beiden hebben veel gepelgrimeerd en beiden zochten de overeenkomsten tussen mensen. Ze waren bevlogen en betrokken leraren. Je zou Franciscus de Boddhisatva van het Westen kunnen noemen. Het thema van deze tocht loopt met ons mee, in het hart, in de stilte van de natuur en in het delen met elkaar. We starten in Chiusi della Verna en lopen via diverse belangrijke franciscaanse plaatsen zoals Monte Casale en Gubbio naar Assisi, geboorte- en sterfplaats van Franciscus. We lopen door het ruige landschap van Umbrië over de uitlopers van de Apennijnen, een prachtig stil landschap, met klimmen en dalen. De tocht is sober en toch redelijk comfortabel. We overnachten in eenvoudige ostello s, kleine kluizenarijen, kloostertjes en een schooltje en genieten halfpension. Een goede conditie is gewenst. In principe dragen de wandelaars zelf hun (beperkte) bagage. Tijdens een eerste kennismaking kunnen afspraken gemaakt worden m.b.t. tot vervoer en inhoud van de tocht.

9 Kosten halfpension 710,- exclusief heen- en terugreis naar Italië en exclusief eventueel bagagevervoer. Maximaal 14 personen* o.l.v. Leo van Vegchel. Franciscaanse voettocht van Assisi naar Rome (18 april - 9 mei 2014) We lopen van Assisi over de Monte Subasio, door het dal van Spoleto en het dal van Rieti met de bekende kloosters Poggio Bustone, La Foresta, Fonte Colombo en Greccio richting Rome. De tocht gaat door Umbrië en n stukje Lazio. We lopen met eigen rugzak in een kleine groep van max. 8 personen* o.l.v. Hans Luttikholt. Het is een pittige tocht voor geoefende lopers. Kosten worden hoofdelijk omgeslagen en zijn 1040,-* exclusief reiskosten van de heen- en terugreis naar Italië. In overleg wordt de mogelijkheid tot samen reizen naar Italië besproken. Nieuw! Franciscaanse voettochten Assisi-Poggio Bustone (23 mei - 6 juni 2014) We verblijven een week in de directe omgeving van Assisi en een week in Poggio Bustone. Gedurende de week in Assisi worden de bijzondere plekken bezocht die nauw met Franciscus zijn verweven: er zijn voettochten van een dag naar o.a. de Carceri, San Damiano, Rivotorto, Santa Maria Magdalena en Santa Maria degli Angeli. Vanuit Poggio Bustone maken we te voet dagtochten naar de vier kloosters in het Riëti-dal: San Giacomo in Poggio Bustone, La Foresta, Fonte Colombo en Greccio. Deze tocht staat o.l.v. Hans Luttikholt en Kees van Kordelaar. Aantal deelnemers maximaal 14 personen*. De kosten bedragen 750,-* en zijn exclusief de reiskosten van de heen- en terugreis naar Italië. Franciscaanse voettocht: kloosterpelgrimage naar Assisi (19 september - 4 oktober 2014) De kloosterpelgrimage naar Assisi is in meerdere opzichten adembenemend, zowel wat het landschap betreft als de wandelinspanningen. De tocht van La Verna naar Assisi duurt negen dagen. In Assisi is er tijd om weer op adem te komen en de balans op te maken. De pelgrim loopt niet alleen in het landschap, maar maakt ook een tocht naar binnen. Door als groep met elkaar te lopen, te zwoegen, te zwijgen, te praten, te zingen en te bezinnen is deze tocht niet alleen rijk door het uitbundige landschap en de kennismaking met de franciscaanse spiritualiteit, maar zeker ook door het delen van ieders ervaringen en inspiratiebronnen. De tocht begint in Nederland in het oudste kapucijnenklooster van Nederland, in Velp (NB). We reizen met een busje via Zwitserland, waar we overnachten in een klein franciscanessenklooster, naar La Verna. Vandaar lopen we in negen dagen via pelgrimsroutes en lange-afstandspaden naar Assisi. Onderweg overnachten we meestal in simpele onderkomens, kloosters en kluizenarijen. Er wordt gezorgd voor bagagevervoer. De tocht door de bergen van Toscane en Umbrië is pittig. Van de deelnemers wordt een goede wandelconditie verwacht. De kosten bedragen 1.050,-*, halfpension inclusief heen- en terugreis met bagagevervoer onderweg. *De bedragen zijn vastgesteld in het najaar van 2013 en kunnen mogelijk enigszins afwijken. Bij een te gering aantal aanmeldingen komt de reis/voettocht te vervallen. Franciscaanse Beweging: telefoon: info@franciscaansebeweging.nl

10 Wandelen met Franciscus in Utrecht in eenvoud, betrokken, kwetsbaar en vredelievend Wandelen met anderen rondom een verdiepend thema uit de franciscaanse spiritualiteit. De Franciscaanse Beweging organiseert een aantal wandelingen per jaar; ontmoeting, verbinding en bezinning staan hierbij voorop. We vertrekken vanuit een gezamenlijk punt, wandelen ong. 15 km onder leiding van iemand van de Franciscaanse Beweging en sluiten af met een bezinnend moment. Wanneer en waar: zondag 26 januari 2014, pastorie Sint-Gertrudiskerk, Amaliadwarsstraat 2 b, 3522 AR Utrecht Thema: Meer dan genoeg: ons omgaan met (vrijwilligers)werk Tijd: uur (inschrijving) uur. Lengte wandeling: ong. 12 km. Wie dat wil kan naar de eucharistieviering in de kerk om 9.30 uur. Kosten: 5,00 (voor leden: 3,50) (ter plekke te voldoen) Lunchpakket graag zelf meenemen. Aanmelding: via de Franciscaanse Beweging: Telefoon: of info@franciscaansebeweging.nl Meer informatie:

11 Initiatieven van het Franciscaans Jongerenwerk Maatschappelijke stage Er zijn diverse mogelijkheden bij de broeders in Amsterdam en Megen (milieumiddag, levensboek van een broeder maken, appels- en peren plukken, kloosterkeukenprins of prinses worden, klussen in de kloostertuin, YouTube-filmpje maken). Informeer naar de mogelijkheden via Kom met je eigen jongerengroep naar Megen! Kom met je eigen school- of studentengroep, koorzangers, parochie- of gemeentegroep naar Megen. In overleg met de broeders stel je een mooi programma op, maak je er een inspirerend weekend van, verdiep je je geloof en leer je elkaar op een heel andere manier kennen. Er is plek voor tien deelnemers. Informeer naar de mogelijkheden via Coördinator FJW Br. Theo van Adrichem ofm Kloosterstraat BH Megen fjwmegen@hetnet.nl Facebook: Franciscaans Jongerenwerk Franciscaanse spiritualiteit Wilt u meer lezen over de Franciscaanse spiritualiteit? Bezoekt u dan eens een van de onderstaande websites wordpress.comwww.stoutenburg.nl

12 Disclaimer Deze gratis digitale nieuwsbrief verschijnt onregelmatig, maar in ieder geval zodra er nieuws te melden is. De nieuwsbrief wordt verspreid onder alle leden van de Franciscaanse Beweging in Zeeland, waarvan wij het adres kennen. Bovendien wordt deze nieuwsbrief ook verstuurd naar alle overige custodieën en personen, die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de Franciscaanse Beweging alsmede naar andere geïnteresseerden. Kent u wellicht mensen die de nieuwsbrief niet hebben ontvangen, maar hem wel graag willen ontvangen? Persoonlijk aanmelden kan door een te sturen aan de redactie: custodiezeeland@gmail.com. Afmelden kan met een naar hetzelfde adres. Vermeld a.u.b. wel altijd de onderwerpregel in de laatste aan u verzonden nieuwsbrief. Nieuws? Heeft u ook nieuws voor onze digitale nieuwsbrief? Graag een naar de redactie: custodiezeeland@gmail.com. Wilt u in ieder geval uw naam en telefoonnummer vermelden, zodat we in voorkomend geval contact met u kunnen opnemen? Foto s? Wanneer u ons foto s stuurt kunnen wij deze uitsluitend plaatsen, wanneer daarvoor geen rechten (ook aan derden) zijn verschuldigd. Wilt u dat uitdrukkelijk in uw vermelden? Met toezending van foto s verklaart u zich hiermee bekend. Wilt u altijd de naam van degene die de foto heeft gemaakt vermelden? Fotoverantwoording De foto in de kop van deze nieuwsbrief is gemaakt door Peter Vrancken Overname van tekst uit deze digitale nieuwsbrief is uitsluitend toegestaan onder vermelding van: ''Bron: digitale nieuwsbrief Franciscaanse Beweging, custodie Zeeland''. Voor het overnemen van beeldmateriaal is voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie nodig.

Jaargang 6 December 2013 Nummer 55. Kerstgedachte

Jaargang 6 December 2013 Nummer 55. Kerstgedachte Jaargang 6 December 2013 Nummer 55 Kerstgedachte Een kribbe, kijk eens: slaap maar zacht Ik wikkel je in doeken Hier in een stal in Bethlehem Zo staat het in de boeken En kijk, een ster die helder straalt

Nadere informatie

Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62. Ruïne in het water

Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62. Ruïne in het water Jaargang 7 Juli 2014 Nummer 62 Ruïne in het water Ik kan je zien en toch ook niet een donkere schim die afsteekt tegen de door de zon beschenen en vanuit het water omhoog rijzende toppen Glinsterende golven

Nadere informatie

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015 Onderweg met Franciscus We gaan iets nieuws beginnen... Deze folder gaat over iets nieuws. In het komend seizoen bieden we een aantal activiteiten

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Franciscus van Assisi ( )

Franciscus van Assisi ( ) Franciscus van Assisi (1182-1226) Franciscus, waarom loopt iedereen achter jou aan? Je bent maar klein, niet mooi en je bent niet geleerd. En toch lopen massa s mensen achter je aan. Hoe krijg je dat voor

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA 23 25 SEPTEMBER MEGEN OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA Tijdens het ochtend programma worden we meegenomen door franciscaan Guy Dilweg (links) en jezuïet Nikolaas Sintobin (rechts) in hoe hun ordestichters de

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

Custodie Zeeland. Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63. Zomaar gesproken woorden

Custodie Zeeland. Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63. Zomaar gesproken woorden Jaargang 7 Augustus 2014 Nummer 63 Zomaar gesproken woorden dat ik je raakte Mijn niet doordachte zomaar gesproken woorden bleken vast te hechten aan pijnlijke plekken dat ik er was maar niet voor jou

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30

Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30 IN NAVOLGING VAN CLARA Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30 januari jl. hield Marieke drent, studente TheoloGie (fhtl, utrecht) een boeiende voordracht

Nadere informatie

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome Huis voor de Pelgrim Onze reizen brengen je verder Op naar Rome Reizen is leuk. Onderweg zijn. Andere mensen ontmoeten. Nieuwe culturen ervaren. Sfeer proeven. Dat is spannend. Allicht. En soms wil je

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen In de wereld, maar niet van de wereld Broeders en zusters, de Kerk is in de wereld, maar niet van de wereld. Immers, Jezus Christus zit aan de rechterhand

Nadere informatie

Thema: Vele kleuren maken de regenboog

Thema: Vele kleuren maken de regenboog Zondag 10 september 2017 Startzondag Thema: Vele kleuren maken de regenboog Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 975: 1, 2, 3 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de

Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de GGebed Heer, leer ons bidden! Heer, leer ons biddden (Lucas 11, 1). Deze vraag stelden de leerlingen aan Jezus, nadat ze een tijd met Hem op weg waren gegaan. Ze waren tot de ontdekking gekomen dat Jezus

Nadere informatie

Inhoud. EERSTE LUIK De rijke jongeling die zich bekeert 26. TWEEDE LUIK Hoe Franciscus Gods schepping omhelst en ordestichter wordt 64.

Inhoud. EERSTE LUIK De rijke jongeling die zich bekeert 26. TWEEDE LUIK Hoe Franciscus Gods schepping omhelst en ordestichter wordt 64. Inhoud Inleiding 7 EERSTE LUIK De rijke jongeling die zich bekeert 26 Jeugd in Assisi 27 Gevangenschap in Perugia 32 Stem in Spoleto 36 Toon mij uw gezicht 42 San Damiano 45 Breuk met de vader 54 Portiuncula

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie

Pelgrim in het land van St. Franciscus

Pelgrim in het land van St. Franciscus Pelgrim in het land van St. Franciscus Code 201401 Type wandeling 10 daagse pelgrimstocht Datum 2 oktober 2014 t/m 11 oktober 2014 Wandeling Pelgrimage in het land van Franciscus van Assisi Regio Umbrië

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit:

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit: Nikola-kommuniteit De Nikola-kommuniteit is een religieuze leefgemeenschap van mannen en vrouwen die een viertal huizen bewonen in Utrecht. De gemeenschap werd opgericht in 1964. Zij ontstond als de kerngroep

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

San Damiano, weg naar het heiligdom

San Damiano, weg naar het heiligdom God, onze Leidsman, de eeuwen spreken van Uw stem, die gehoord werd door mensen die vanuit de diepte van hun hart uitzagen naar Uw licht. Uw roepstem hebben wij verstaan en onbevreesd zijn wij op weg gegeaan.

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren dienen in de gaven van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Maandelijkse Nieuwsbrief Oud-Katholieke Statie H.Lebuïnus Twente en Ommelanden. Juni 2013

Maandelijkse Nieuwsbrief Oud-Katholieke Statie H.Lebuïnus Twente en Ommelanden. Juni 2013 Maandelijkse Nieuwsbrief Oud-Katholieke Statie H.Lebuïnus Twente en Ommelanden Juni 2013 Inleidend woord : Open kerk In de loop van de maand (de 22 e ) houden we in Hengelo met een aantal kerken kerkennacht.

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Verslag van het weekend bij de broeders in Megen, 14, 15 en 16 september 2018

Verslag van het weekend bij de broeders in Megen, 14, 15 en 16 september 2018 Verslag van het weekend bij de broeders in Megen, 14, 15 en 16 september 2018 Vrijdag, 14-6: We beginnen ons weekend zoals gebruikelijk: met thee, koffie en een koekje (of 2) en met het opmaken van bedden.

Nadere informatie

Liturgie ter plaatse inspiratie-,

Liturgie ter plaatse inspiratie-, Liturgie ter plaatse inspiratie-, leer- en werkdag Zaterdag 17 april 2010 Grote kerk, s-hertogenbosch Liturgie víeren Wij vieren liturgie om van elkaar en van allen die ons in geloof zijn voorgegaan te

Nadere informatie

Jaargang 7 April 2014 Nummer 59. Geluk

Jaargang 7 April 2014 Nummer 59. Geluk Jaargang 7 April 2014 Nummer 59 Geluk Gelukkig zijn is heel eenvoudig Het geheim zit in het zijn niet in weemoed en verlangen naar wat was en wat kan zijn Maar in dat wat zich nu aandient ook al doet het

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG?

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? WAAR WE VOOR STAAN 4 VERWONDERING 7 ONTMOETING 8 LEVENSKUNST 11 RITUELEN 12 RELIGIEUS GEWORTELD 17 WAT DOE JIJ VANDAAG? 18 WAAR WE VOOR STAAN Het Apostolisch Genootschap biedt ontmoetingsplaatsen voor

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Inleiding. In deze brochure beperken we ons tot informatie over het lidmaatschap. Voor uitgebreide informatie over de visie en de

Inleiding. In deze brochure beperken we ons tot informatie over het lidmaatschap. Voor uitgebreide informatie over de visie en de Inleiding Je hebt deze brochure ontvangen omdat je overweegt of al hebt besloten om lid te worden van de Evangelische Gemeente Jozua in Dordrecht. Graag willen wij je informeren over hoe dat in zijn werk

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Misschien heeft u er iets van meegekregen: afgelopen dinsdag is in de Rooms-katholieke kerk een Buitengewoon Jubeljaar begonnen: het Heilig Jaar van

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Preek , ds. Els de Clercq

Preek , ds. Els de Clercq Preek 17-05-2015, ds. Els de Clercq 1 Orde van dienst Preek 17-05-2015, ds. Els de Clercq Lied 686: 1,2, en 3 Votum en groet Lied 833: 3x Inleidende woorden Gebed Lied 162: 1,2,3 Lezing Genesis 6: 5 t/m

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Assisi retraite in Italie 18-22 augustus 2014

Assisi retraite in Italie 18-22 augustus 2014 Assisi retraite in Italie 18-22 augustus 2014 Extra zomerretraite nu inschrijven!! o.l.v. Drs. Loucas van den Berg Op weg naar een leven van overvloed, de stromende liefde en de wijsheid en eenvoud van

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Retraite in Assisi, Italië

Retraite in Assisi, Italië 8-DAAGSE Retraite in Assisi, Italië Geïnspireerd op het leven en werk van Franciscus van Assisi 9 t/m 16 april 2016 Beweging van Barmhartigheid Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Eucharistieviering Tweede zondag van de Veertigdagentijd 21 februari 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Tweede zondag van de Veertigdagentijd 21 februari 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Tweede zondag van de Veertigdagentijd 21 februari 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort In de Veertigdagentijd is er iedere zondag kinderkerk. De kinderkerk

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent de

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Twaalf gebeden om roepingen gedurende het gehele jaar

Twaalf gebeden om roepingen gedurende het gehele jaar Twaalf gebeden om roepingen gedurende het gehele jaar 2012-2013 Hieronder zijn twaalf gebeden te vinden, voor elke maand één gebed. U kunt deze gebruiken voor uw persoonlijk gebed, maar u kunt ze ook samen

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 )

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) 1. Het hoofd van de gemeente: Onze Here Jezus Christus is het hoofd van Zijn gemeente. Hij werkt in en door de gemeente door

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate eerste lezing (lector) Openbaring 14, 1-8 lied Liedboek 726, 1. 2. 6. Hoor, een heilig koor... evangelielezing (lector) Johannes 16, 5-15 lied Liedboek

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Franciscus wandel- en fietsretraite 2017 in het Rieti dal in Italië onder leiding van Loucas van den Berg, nu voor de 11e keer geprolongeerd

Franciscus wandel- en fietsretraite 2017 in het Rieti dal in Italië onder leiding van Loucas van den Berg, nu voor de 11e keer geprolongeerd Franciscus wandel- en fietsretraite 2017 in het Rieti dal in Italië onder leiding van Loucas van den Berg, nu voor de 11e keer geprolongeerd De bereidheid om elkaar bij te staan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer.

Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. 2. We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. En wij prijzen en aanbidden

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG?

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? 4 7 8 11 12 17 18 WAAR WE VOOR STAAN Het Apostolisch Genootschap biedt ontmoetingsplaatsen voor

Nadere informatie

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan,

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan, Oecumenische viering 10 mei 2015 Zondag Rogate Medewerkenden: Pastor Hans Schoorlemmer, verkondiging en ds. Ad van Noord, liturg Buitenkerkkoor o.l.v. Bram Gordijn André Poortman, orgel Voorbereiding Welkom

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen?

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen? Pagina 1 winterwerk 2015-2016 winterwerk 2015-2016 Waarom mee doen? Paulus schreef in de brief aan de Romeinen: Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 212 9 oktober 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Jongerenviering op 25 oktober in Vlissingen

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Nederlands Dagblad Priesters zeer ongerust over pastorale lijn paus

Nederlands Dagblad Priesters zeer ongerust over pastorale lijn paus Nederlands Dagblad Priesters zeer ongerust over pastorale lijn paus 14 mei 2016 Hendro Munsterman Nederlandse priesters zijn bezorgd over de pastorale weg die paus Franciscus bewandelt en hebben ook kritiek

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie