NTERACTIVE CTIVATION RINT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NTERACTIVE CTIVATION RINT"

Transcriptie

1 OCIAL MEDIA IRECT MARK ALES PROMO NTERACTIVE CTIVATION RINT De social media creatief: ADIO de som Vder middelen HEMA OINT OF SAL OBILE + Een strategie voor het creatief invullen van een social community voor merken. Door Pascal Boogaert.

2

3 Inhoud Trendic topic De kleine kracht Facebook 40+ hipsters De Som der Middelen: 1. De thema creatief 2. De actiemarketing creatief 3. De direct marketing creatief 4. De online creatief 5. De mobiele creatief 6. De point of sale creatief 7. De webcare creatief 8, 9, 10, 11, De optelsom in de praktijk: Oplossing 1: de hybride creatief Oplossing 2: de specialisten mix Oplossing 3: moeders en dochters Oplossing 4: zonder creatieven Oplossing 5: clown sourcing Oplossing 6: multidisciplinaire bureaus De strategische creatief Grotere budgetten naar social media Pascal Boogaert Freelance copywriter Co-founder van The Free Force Auteur van Verleiden met een Dialoog Vind me leuk op: facebook.com/boogaert Cirkel me op: gplus.to/belpascal Volg me op Twitter: pascalboogaert Connect me op LinkedIn: Bel me op Skype: pascalboogaert Vind me ook op:

4 Trending topic Social media is momenteel trending topic in reclameland. Is het een trend? Of is het een blijvertje? Zoals het internet. Dat door vele grote reclamenamen in den beginne ook werd gezien als modegolfje. Persoonlijk denk ik dat social media blijft. Misschien niet in deze vorm, maar er zullen altijd variaties blijven waarbij je door een profiel aan te maken vrienden, familie en collega's kunt volgen en content met elkaar kunt delen. Six Degrees, MySpace, Friendster ze kwamen en ze gingen. En niemand kan voorspellen waar Facebook, Pinterest, Tumblr, Instagram, Quora en Google+ uiteindelijk zullen eindigen, maar het idee van social media zal altijd blijven bestaan.

5 De kleine kracht Op social media zie je de reclamewereld op kleine schaal aan je voorbij trekken. Posts zijn de nieuwe advertenties. Plaatjes zijn de nieuwe billboards. En linkjes naar YouTube of leuke videoverslagen van een event zijn de nieuwe tv-commercials. Die kleine wereld zou zo maar ns een David kunnen zijn die sterker is dan de Goliathwereld. In de Goliathwereld heeft de consument nauwelijks keuze. Reclame wordt door je strot geduwd en je kunt de adverteerder niet laten weten of je de uiting nou leuk vond of niet. In de Davidwereld is de consument aan de macht. En daarmee wordt deze kleine wereld de grote test voor adverteerders en reclamemakers. Want daar moet je als merk bewijzen dat je interessant of relevant genoeg bent om leuk te worden gevonden door consumenten. Daar kun je de aandacht niet kopen, maar moet je m verdienen. En hoe groot of sterk je ook bent in de Goliathwereld, als je het in de Davidwereld niet redt, dan verlies je uiteindelijk de slag om de consument. Social media zal de komende jaren steeds belangrijker worden in de marketingmix en een groter deel van het budget krijgen. Want een consument die een merk waardeert is veel waardevoller dan een consument die een merk tolereert. En dat rijmt, dus dan is het goed.

6 Facebook Doolhof of doodlopende weg? Facebook leek de gouden graal voor adverteerders die via social media interactie wilden opzoeken met hun doelgroep. Maar in 2012 begon Facebook steeds meer deukjes te slaan in deze graal. Er kwamen strenge eisen voor competities en prijsvragen, de like werd strenger bewaakt en het algoritmemonster van EdgeRank liet van zich horen. Met als gevolg dat het bereik van adverteerders op Facebookpagina s enorm achteruit holde. Op internet ontstond een speurtocht onder strategen om de sleutel tot succes (terug) te vinden. Maar elke keer als een strateeg dichtbij kwam, gooide Facebook roet in het eten met nieuwe restricties en plannetjes. Bijvoorbeeld door eisen te stellen aan de hoeveelheid tekst in promoted posts en in afbeeldingen. Daardoor beginnen sommige bureaus en adverteerders te denken: heeft Facebook nog wel zin? Als er niet snel iets positiefs gebeurt in Facebookland, dan vrees ik dat grote adverteerders dit platform de rug zullen toekeren. En als een schaap over de dam is De eeuwigterugkerende Like Een groot probleem op Facebook is momenteel de like. Vroeger was het zo dat je als consument maar een keer op like hoefde te klikken om daarna altijd alle berichten van dit merk op jouw pagina zien te verschijnen. Dat is voorbij. Om als consument nu alle posts van een merk op jouw pagina te zien moet je je gaan abonneren op de pagina. Wat dus geen hond gaat doen. Een andere manier om alles van je lievelingsmerk te blijven zien, is door zoveel mogelijk en zo vaak mogelijk likes te geven aan het merk. Als je foto s van een merk vaak een like geeft, zul je dus ook sneller foto s van dit merk op je pagina zien verschijnen. Vroeger kon je als merk volstaan met een of twee grote acties om veel likes te verzamelen als start van je pagina. Nu is het een eeuwigdurend gevecht. Als je het aan mij vraagt zou ik deze battle lekker links laten liggen en me als merk concentreren op de share. De almachtige Share Veel strategen weten inmiddels dat de sleutel tot succes op Facebook op dit moment bij de share ligt. Waarbij ik de nadruk leg op dit moment, want bij Facebook weet je het maar nooit Een like of reactie op een brandpost zorgde er vroeger voor dat het bericht op de pagina s van je vrienden verscheen. Ook dat is voorbij. Om een groter bereik te krijgen op Facebook, dient de strateeg al zijn pijlen te richten op de almachtige share. Hij moet er dus voor zorgen dat fans van een merk de brandpost gaan delen op hun eigen pagina.

7 40+ hipsters Ik hoorde onlangs iemand zeggen: vertrouw nooit een social media expert die ouder is dan 40. Well, I beg to differ. Sterker nog, ik denk juist dat reclamemensen met meer dan 15 jaar ervaring beter in staat zijn om een social community te runnen dan een jonkie. Dat zeg ik natuurlijk om mezelf te profileren als 43 jarige social media expert. Maar ik zeg het ook omdat het waar is. Want als je ervaring hebt opgedaan met zoveel mogelijk verschillende reclamemiddelen, dan is social media een kolfje naar je hand. Alle middelen waar je in het verleden op hebt gewerkt - van thema tot sales promotion en van interactive tot direct marketing - lijken namelijk harmonieus samen te komen in dit middel van de toekomst: social media. De som der middelen Om een social media community te ontwikkelen en te onderhouden heb je creatieven nodig uit alle hoeken van de reclamewereld. De ideale social media creatief is dan ook een hybride creatief die in al die hoekjes heeft rondgesnuffeld. Laten we gaan optellen...

8 (themawerk mede ontwikkeld door Pascal)

9 1. De thema creatief In de afgelopen vier, vijf jaar is social media steeds belangrijker geworden in het marketingpakket. Dus kunnen we in deze korte periode wel al spreken van social media specialisten? En hoe bepaal je wanneer iemand een social media specialist is? Laten daarom eens beginnen met in kaart te brengen hoe een social media strategie voor een klant er ongeveer uit ziet. Ten eerste moet er een sociale identiteit worden ontwikkeld. Een merkbeeld, een tone of voice, een lange termijn positionering. (brandposts mede ontwikkeld door Pascal) Hoe gaat het merk praten op Facebook? Waar gaat het merk over praten? Dit lijkt me een mooi klusje voor de themacreatief. Hij kan ervoor zorgen dat elke post, elk plaatje en elk filmpje dat verschijnt op het platform vanuit dezelfde identiteit wordt ontwikkeld. Alleen als je voldoende ervaring hebt met merkdenken ben je in staat dit te doen. Als je het ontwikkelen van een identity uit handen geeft aan een interactieve creatief die geen ervaring heeft met merkdenken dan is het merk binnen de kortste keren de weg kwijt. Themacreatieven zijn onmisbaar zijn bij het ontwikkelen en onderhouden van een social strategy. Maar waar blijven ze?

10 Nú bij aanschaf altijd 5% korting, oplopend tot wel 100%.* Geniet van perfecte espresso s, cappuccino s en latte macchiato s zoals een echte Barista deze maakt, met de Siemens EQ Serie. Ga naar en ontdek uw korting. NU KORTING TOT 100% The future moving in. *Actie loopt van 1 oktober t/m 31 december (actiemarketing mede ontwikkeld door Pascal) Haal uw eigen Barista in huis met de Siemens EQ Series.

11 2. De actiemarketing creatief Na het ontwikkelen en onderhouden van een consistente tone of voice dringt de volgende vraag zich op: hoe zorg je ervoor dat je niet in het luchtledige zit te kletsen op Facebook? Hoe krijg je zo snel mogelijk zoveel mogelijk fans? Dat is een mooie uitdaging voor de actiemarketingcreatief. Like en win! Volg en krijg! Doe mee en ontvang! Een beetje actiemarketingcreatief kan helemaal los gaan op social media. In plaats van plastic premiums te laten produceren in China kan hij nu digitale premiums laten produceren. Zoals de Notasso-actie van Samsung en de i like mama -tattoo van Hi. Bij het ontwikkelen van dergelijke acties is het wel belangrijk dat de actiemarketingcreatief nauw samenwerkt met de themacreatief. Of in ieder geval zelf flink wat ervaring heeft met merkdenken. Anders loop je namelijk het risico dat mensen op like klikken om de verkeerde reden. Als iemand alleen maar fan wordt omdat er iets te winnen valt, dan doe je als merk iets verkeerd. Een adverteerder moet ervoor zorgen dat consumenten verliefd worden op het merk, niet op het cadeautje. Het cadeautje mag hooguit een duwtje in de rug zijn om een merk te liken, maar nooit de hoofdreden. (social acties mede ontwikkeld door Pascal)

12 (direct marketing mede ontwikkeld door Pascal)

13 3. De direct marketing creatief Eén van de grote voordelen van social media is natuurlijk het heerlijke gebrek aan privacy. Op een platform als Facebook kun je alles te weten komen over je doelgroep. Woonplaats, leeftijd, opleiding, relatie, interesses, vrienden, familie... Reken maar dat een direct marketing creatief hier mee uit de voeten kan. Social media vervangt de envelop op de mat en biedt nieuwe kansen om consumenten persoonlijke en gerichte boodschappen te presenteren. Ook Facebook Ads is een relatief goedkoop middel om direct marketing mee te bedrijven. En het werkt als een tiet. Facebook Ads is het levende bewijs dat banners nog lang niet zijn afgeschreven. (actie mede ontwikkeld door Pascal waarbij op een sympathieke manier gebruik werd gemaakt van persoonlijke informatie) Een dm-creatief weet ook hoe belangrijk het is om een persoonlijke relatie op te bouwen tussen merk en consument. Een dm-brief wordt altijd afgesloten met een naam en een handtekening van een medewerker van het bedrijf. De dmcreatief zal er dan ook voor pleiten om het merk of product een persoonlijk gezicht te geven op social media. Bijvoorbeeld door het kanaal te laten runnen door een medewerker of een team van medewerkers. Of door foto s te plaatsen van medewerkers die aan een nieuw product werken. Of door berichten te plaatsen over medewerkers als ze jarig zijn, vader zijn geworden of als ze een nieuwe verpakking onthullen. Veel strategen zijn het er over eens dat een menselijk aspect een flinke boost kan betekenen voor de EdgeRank.

14 (online cases mede ontwikkeld door Pascal)

15 4. De online creatief En dan zijn er natuurlijk de online creatieven. In de afgelopen tien jaar klommen ze van het afvoerputje van de marketingmix naar de top. Waar ze nu grossieren in Grand Prix s, de dikste budgetten mogen opsnoepen en zelfs de lakens beginnen uit te delen. Zoals het digitale bureau Sapient Corp. die in 2009 het themabureau Nitro Group LLC opkocht. En ook hier in Nederland krijgen interactieven dikke sommen geld aangeboden om leiding te geven aan themabureaus. Waar ze de themacreatieven mogen uitleggen hoe dat interweb nou precies werkt en dat ze nu toch echt maar ns een Facebookprofielletje aan moeten maken. De online creatief was vanuit zijn interactieve achtergrond de eerste creatief die in de social media speeltuin werd losgelaten. Maar om echt heer en meester te worden van die speeltuin heeft deze creatief meer nodig dan alleen een interactieve knobbel. Het merkdenken blijft nog vaak achter. Met als gevolg dat er geweldige interactieve cases worden gebouwd die veel doen voor de fans, maar weinig voor het merk. De online creatief is soms net zo star in het één-discipline-denken als zijn voormalige baas, de themacreatief. Na een aantal jaren Spin Awards te hebben gewonnen, zou het voor een online creatief dan ook helemaal geen slecht idee zijn om ns aan te kloppen bij een themabureau. Om het merkdenken te leren en zo uit te groeien naar een interactieve themacreatief. (online acties met een sterke sociale link mede ontwikkeld door Pascal)

16 (mobile cases mede ontwikkeld door Pascal)

17 5. De mobiele creatief Sinds 2011 vliegen er meer smartphones dan pc s over de toonbank. Bovendien zit je slechts 8 uurtjes per dag achter je pc. En de smartphone heb je van s morgens vroeg tot s avonds laat bij je. Het grootste gedeelte van ons sociale leven speelt zich onderweg af. Met de smartphone als directe link naar onze vrienden. We willen weten waar onze vrienden uithangen en of ze toevallig in de buurt zijn. We laten constant weten waar we naar toe gaan, waar we zijn en met wie. En als we dan ns een keertje alleen zijn, dan zoeken we alsnog onze vrienden op. Door via de smartphone een sociaal spelletje met ze te doen. Zoals Wordfeud, DrawSomething of SongPop. Social media wordt steeds mobieler. En ook de focus bij Facebook verschuift steeds meer naar mobiel. Bij het nieuwe newsfeed-ontwerp - dat in maart 2013 door Facebook werd aangekondigd - stonden mobile devices centraal. In het hele ontwerp staat de mobiele interface voorop. De sociale app De Facebook-app neemt een centrale plek in op je smartphone. En al je andere apps van games, merken en tools zullen waarschijnlijk binnen die ene Facebookapp worden verzameld. (social campagne voor de iphone app Appie mede ontwikkeld door Pascal) Logisch, want op die manier koppel je je app meteen aan je sociale contacten. Bij het ontwikkelen van social media concepten is ervaring met mobiel dan ook enorm belangrijk.

18 Cash Back Café Simplissimo. Haal uw eigen Barista in huis met de Siemens EQ Series. De lekkerste koffie maak je nu eenvoudig zelf. Nú bij aanschaf altijd 5% korting, oplopend tot wel 100%.* Geniet van perfecte espresso s, cappuccino s en latte macchiato s zoals een echte Barista deze maakt, met de Siemens EQ Serie. Ga naar en ontdek uw korting. NU KORTING TOT 100% The future moving in. *Actie loopt van 1 oktober t/m 31 december (point of sale materiaal mede ontwikkeld door Pascal) Simpel 50

19 6. De point of sale creatief Ook wel bekend als de retailcreatief of actiemarketingcreatief die van meerdere middelen thuis is. Veel merken openden een shopje op Facebook. In plaats van consumenten naar hun winkeltje te lokken, bouwden ze een winkeltje daar waar de consumenten zijn. Inmiddels is gebleken dat Facebook geen succesvol winkelcentrum is. Pioneers als Gap, J.C. Penney, Nordstrom en GameStop zijn alweer weg. Dat betekent niet dat social media een doodlopende weg is voor retail. Facebook is nog steeds een zeer sterke traffic driver naar online stores. En juist daarom moet ook de pos-creatief zich flink bemoeien met social media. Om een goed advies te geven over een social media shop. En om sales funnels, customer journey s en conversie strategieën te ontwikkelen die wél werken. (traffic drivers naar online shops via social media, mede ontwikkeld door Pascal)

20 7. De webcare creatief Social media heeft de klantenservice vervangen en veel toegankelijker gemaakt. Tijdens de Eyjafjallajökull aswolk uit 2010 zag KLM een grote kans op Twitter en Facebook om gestrande reizigers te informeren en te helpen. Alle fans die KLM toen binnenhaalde zijn vrienden voor het leven geworden. Ik heb lang getwijfeld of ik webcare op moest nemen in deze creatieve optelsom. Om de simpele reden dat er geen webcarecreatieven zijn. Maar aangezien het serviceaspect van social media zo n ontzettend grote rol speelt, besloot ik er toch een paginaatje aan te wijden. De ideale social media creatief zal namelijk zeer servicegericht moeten zijn. En op social media klagende consumenten op een vriendelijke manier te woord moeten staan. Als je als merk opeens tussen de consumenten wilt gaan zitten, sta er dan niet van te kijken dat die consumenten daar ook vragen aan je gaan stellen en antwoorden verwachten. Op social media verwacht 45% van de consumenten binnen een uur een antwoord van je te krijgen. In werkelijkheid krijgt 85% van de consumenten helemaal geen reactie. Niks. Nada. Noppes. De klantenservice van je merk heeft zich uitgebreid naar social media. Of je het nou leuk vindt of niet. Webcare speelt dan ook een zeer belangrijke rol binnen je social media platform. Als je hier niet in staat bent om een dialoog te voeren, neemt de waardering voor je merk heel snel af. En zullen consumenten je in het schap links laten liggen. (De koning op het gebied van webcare via social media: KLM)

21 8, 9, 10, 11, Social media heeft creatieven nodig uit alle gaten van het reclamespectrum. En het aantal disciplines dat samenkomt op een social media plaform zal alleen nog maar toenemen. Ervaring met radiocommercials en nonspot acties is handig om iets te kunnen doen met Spotify. Ervaring met second screen is handig omdat social media waarschijnlijk de meest logische plek is voor second screen. Ervaring met pr is handig omdat je dan precies weet hoe je een lopend (viral) vuurtje aan moet steken op social media. Ervaring met gaming is handig omdat de meeste games sociaal zijn en steeds vaker wordt gespeeld en geïntegreerd met je Facebook-profiel. Ervaring met events is handig omdat je op social media je vrienden uitnodigt voor een event en omdat je het hele event vervolgens met foto, video en tekst kunt delen met de hele wereld. (AR game mede ontwikkeld door Pascal)

22 (events mede ontwikkeld door Pascal)

23 (tv-commercials mede ontwikkeld door Pascal)

24 De optelsom in de praktijk Dit belachelijk lange verhaal toont aan dat het goed opzetten en runnen van een social media platform meer nodig heeft dan alleen een sterke online creatief. Maar hoe moet het dan wel? Hierna schets ik een aantal verschillende oplossingen. Waarvan de meeste al in de praktijk worden toegepast. Oplossing 1: de hybride creatief De ideale creatief om het klusje te klaren is een creatief die in alle disciplines thuis is, in elke discipline flink wat ervaring heeft en in elke discipline bewezen succesvol is. Maar ja, daar zijn er maar weinig van ;-) Zolang er een groot gebrek is aan dergelijke creatieven, zullen we het dus anders aan moeten pakken. Oplossing 2: de specialisten mix Kunnen we de bovengenoemde creatieven samen aan één tafel krijgen? Kunnen we dus een bureau oprichten met een topcreatief uit elke discipline? Nee. Stamenkovits, Kurtenbach, Beerthuizen en de Bakker hebben met 2008 laten zien dat die theorie helaas niet werkt. Om maar weer ns een voetbalcliché aan te halen: de beste voetballers van de wereld vormen samen nog niet het beste elftal van de wereld. Oplossing 3: moeder en dochters Een social media dochter Er zullen vast wel al een paar ceo s zijn die rondlopen met plannen om een social media dochter op te zetten voor hun moederbureau. Met zogenaamde social media creatieven. Doe. Het. Niet. Die social media creatieven bestaan namelijk nog niet. Voorlopig zul je het moeten doen met de creatieven die je al hebt. Dochters samen aan tafel Zit de oplossing in grote bureaus die van elke discipline een dochtertje hebben? Misschien. Mits ze zo snel mogelijk die dochtertjes afschaffen en alle creatieven met elkaar samen laten werken. Zet daarbij nooit een single minded creatief aan het hoofd. Want dan gaat het alsnog mis. Die denkt namelijk alleen in z n eigen disciplinestraatje. Als je als moeder je dochtercreatieven samen wilt laten knutselen, zet dan in ieder geval een hybride creatief aan het hoofd. TBWA\ probeert deze aanpak en mits de dochtercreatieven lief voor elkaar blijven zou het wel ns kunnen werken.

25 (conversation topic mede ontwikkeld door Pascal)

26 Oplossing 4: zonder creatieven De meeste social communities worden op dit moment opgezet en onderhouden zonder creatieven. Er wordt een community manager (content manager) aangesteld die elke dag wat leuks mag posten en moet reageren op vragen en opmerkingen van fans. De functie van een community manager is in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de eisen van een social community: Een stukje strategie om inzichten te filteren uit de fans. Een stukje webcare om consumenten te beantwoorden. Een stukje account om een lijntje te houden met de klant. Een stukje secretaresse om stats en cijfers bij te houden. Een stukje interactief om veel engagement te krijgen. En een stukje creatie om leuke dingen te posten De functie van community manager is ontstaan vanuit deze behoeften. Maar de functie houdt geen rekening met het talent van mensen. De ene community manager kan lekker schrijven, maar heeft een bloedhekel aan statistieken en maandevaluaties. De andere community manager smult juist weer van al die cijfertjes. En kan op basis daarvan strategieën ontwikkelen. Waardoor hij geen tijd heeft om mooie copy te schrijven of om concepten te ontwikkelen. Een geschikte community manager zoeken is net zo moeilijk als een architect vinden die ook de fundering slaat, de muurtjes metselt, de tuin aanlegt en alle wanden van een likje verf voorziet. De community manager die alle benodigde talenten vakkundig beheert moet nog verwekt worden. De meeste mensen hebben één specifiek talent. Sommige wonderkinderen misschien twee of drie. Maar uitblinken in de eerder genoemde zes zeer uiteenlopende taken is onmogelijk. De community manager is dood Conclusie: de community manager bestaat niet. Die functie moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Maar helaas kan dat nog niet. De reden daarvoor is simpel: budget. Adverteerders zien het nut van social media wel, maar kunnen het nog niet helemaal op waarde schatten. En ondertussen doet de persoon die is gebombardeerd tot community manager z n best voor het merk om alle bordjes in de lucht te houden. Lang leve het community team Bureaus moeten hun opdrachtgevers duidelijk maken dat het professioneel opzetten en onderhouden van een social community aandacht nodig heeft van meerdere professionals. Die elk hun unieke talent inzetten om van de community een succes te maken. Creëer dus geen functie naar de behoeften van een social media platform, maar breng de verschillende taken in kaart en plot daar de talenten van je professionals op. Vervang de community manager met een community team. Een yin yang team. Een beetje zoals het good old art-copy team van Bill Bernbach. De ene helft van het team is de creatieve schrijver. En de ander helft is de cijferfreak die strategieën ontwikkelt. Zet die twee tegenover elkaar in een kamer zodat ze elkaar aanvullen. Met z n tweeën zijn ze veel beter in staat om een of meerdere communities te runnen dan een persoon die in een gekunstelde functie zit.

27 (social activaties mede ontwikkeld door Pascal)

28 Oplossing 5: clown sourcing Het crowd sourcing initiatief van Boomerang is een slim middel om snel veel grappige content te ontwikkelen voor merken. Maar crowd sourcing is de oplossing niet. Althans, nog niet. Het prikbord van Heineken stroomt vol met leuke woordgrappen, beeldgrappen en andere grollen. De fans vreten het, maar of het nou echt de kwaliteit vertegenwoordigt die Heineken nastreeft? Creatief directeuren kijken streng naar het creatieve niveau van advertenties en tvcommercials van Heineken, maar op Facebook kan het ze kennelijk niet zoveel schelen. En da s gek. Want een post op Facebook is te vergelijken met een billboard waar opeens 7 miljoen fans naar kijken. (clown source ellende) Crowd sourcing heeft alleen zin als een themacreatief er boven op zit. En elke post voor de social community heel streng beoordeelt.

29 (social content mede ontwikkeld door Pascal)

30 And the winner is... Oplossing 6: multidisciplinaire bureaus De winnende oplossing ligt volgens mij bij geïntegreerd werken. Bij een bureau dat alle disciplines beheert en dat al die disciplines binnen het bureau nauw laat samenwerken. Zo n multidisciplinair bureau is geen mix van specialisten, maar een bureau waar iedereen van account, project, strategie en creatie dezelfde hybride pet op heeft. Alle neuzen staan dezelfde kant op en iedereen heeft ervaring in elke discipline. Hoe meer disciplines een bureau in huis heeft, hoe beter het in staat is om van een social media platform een succes te maken. Bureaus als LEMZ, Fitzroy en NOISE zijn perfecte voorbeelden van zo n bureau. Dat zijn in mijn ogen dan ook de ideale bureaus om een social community te ontwikkelen en te onderhouden. Er is echter wel een verschil tussen multidisciplinair zijn en multidisciplinair claimen. Als je als bureau activatie of 360/365 claimt, ga het dan eerst maar ns bewijzen op een social media platform. Laat de talenten in je bureau gebroederlijk een community voor een klant ontwikkelen en onderhouden. Zodat het social media platform de basis wordt voor je activaties en voor je 360/365 communicatie. Het community team als basis Wil je als bureau bewijzen dat je geïntegreerd werkt? Zet dan zo snel mogelijk een community team in je pand. Bestaande uit een schrijver en een strateeg. Zij monitoren fulltime de social community. Zij reageren op consumenten en houden constant de dialoog gaande. Zij houden in de gaten wat er leeft onder de doelgroep. Dit team moet het hart worden van de activaties en communicatie op social media. Alle andere creatieven binnen je bureau ondersteunen dit team. Junior creatieven zorgen voor creatieve invulling. Merkdenkers zorgen voor merkbewaking en identiteit. Interactieve creatieven zorgen voor interactie en engagement. Enzovoorts, enzovoorts... Integreren, integreren en integreren Een aantal bureaus is goed bezig. Maar de meesten zijn het pad der integratie nog maar net aan het verkennen. Die bureaus mogen wel een beetje opschieten. Social media wordt namelijk steeds belangrijker. En er is geen middel dat zo geïntegreerd is als social media. Social media wordt dan ook de grote test voor bureaus om hun geïntegreerde manier van werken te bewijzen. De grijze creatieven aan de macht Kortom, tot slot, conclusie met dit jonge sociale medium gaan oudere creatieven een gouden toekomst tegemoet. En dan met name de oudere creatieven die van alle markten thuis zijn. Zij gaan de grote lijnen uitstippelen en het merk bewaken op social media. Zij gaan alle kennis en ervaring die ze in de afgelopen jaren hebben opgebouwd benutten op social media. Zij hebben de som der middelen in zich om dit jonge sociale medium uit te laten groeien tot een volwassen marketing- en communicatiekanaal.

31 (multidisciplinaire projecten mede ontwikkeld door Pascal) outdoor, pr, online, sampling tv-commercials, radiocommercials, online, advertenties, outdoor tv-commercial, in-program acties, online, pr, outdoor tv-commercial, in-program acties, online, pr, outdoor point of sale, outdoor, pr, dm, advertenties, radio

32 De strategische creatief Dit epistel gaat over de rol van creatieven in social media. Een goede creatief heeft natuurlijk ook een strategisch hart. Echter, de complexiteit van social media vereist zoveel strategische energie dat de creatief weinig tijd over zal houden om creatief bezig te zijn. Een extra argument dus om de community manager te vervangen door een community team: een creatief die flirt met strategie samen in een kamer zetten met een strateeg die flirt met creatie. Laten we de rol van deze strateeg eens omschrijven. Zodat duidelijk wordt wat de strateeg kan betekenen voor het community team. Strategisch plan Voordat een merk in social media duikt en op volle snelheid gaat posten, bloggen en reageren is het verstandig om antwoord te geven op deze vragen: 1. Hoe ziet de doelgroep eruit? Beschrijf de doelgroep op basis van de interesses die ze delen. 2. Wat vind de doelgroep leuk? Beschrijf wat de doelgroep wil hebben, wil zien of nodig heeft. Alles wat het merk deelt op social media moet hierop aan-sluiten. 3. Wat kan het merk of product bieden? Wat kan het merk betekenen voor de doelgroep op social media? Wat wordt de content? En is het wel boeiend en relevant genoeg voor de doelgroep? 4. Wat wil het merk of product bereiken op social media? Waarom wil het merk überhaupt op social media? Wat is het doel? Zo is groot aantal fans hebben alleen leuk als het op een of andere manier bijdraagt aan je businessplan. Dus in plaats van te vragen hoe krijg ik veel fans kun je beter vragen waarom wil ik veel fans. Het is namelijk veel interessanter om slechts fans te hebben die precies in je doelgroep zitten, dan willekeurige fans. Strategische keuze De strateeg geeft ook advies over de social media kanalen waar het merk zich zou moeten begeven. Facebook ligt voor de hand, maar is niet altijd de meest verstandige keuze. Facebook is persoonlijk en heel laagdrempelig. Facebook is dan ook perfect voor luchtige onderwerpen en discussies. Financials zoals banken, verzekeraars en hypotheekverstrekkers moeten zich afvragen of Facebook wel hun podium is. De strateeg moet zich verdiepen in alle social media kanalen. Hij moet weten welk kanaal voor welke branche geschikt is. Hij moet weten hoeveel bereik elk kanaal heeft. Hij moet weten wat de kansen zijn van elk kanaal en wat de problemen zijn van elk kanaal. Zo zal hij waarschijnlijk ook de grillen van Marc Zuckerberg goed in de gaten houden.

33 De Postbank wilde bezoekers van de Rotterdam City Race verleiden naar hun autoverzekering met een flyer. Kansloos. Als je op de Willemsbrug staat te kijken naar Michael Schumacher zit je niet te wachten op een promotieteam dat een flyer onder je neus drukt. Bij NOISE gooiden we de oorspronkelijke briefing weg en ontwikkelden we een indirecte doch verleidende campagne. Het concept Spin de donut was gebaseerd op de rookwolk die ontstaat als coureurs met hun wagen spinnen. Tijdens het event ontvingen bezoekers een donut en een flyer. De flyer daagde bezoekers uit om online een donut te maken. Om kans te maken op een dikke F1 prijs, moest je wel eerst even de AutoScan doen, om te kijken of je goedkoper uit was met een Postbank-verzekering. De eerste 4 dagen werd de site meer dan keer bezocht. Verleidingsmissie geslaagd! Een van de eerste keren dat social media in Nederland werd ingezet voor een campagne. Gemaakt in de tijd dat Hyves groter en populairder was dan Facebook. Emile Dekker en ik ontwikkelden bij Achtung een plan om met zo min mogelijk budget zoveel mogelijk mensen (lees: vrouwen) aan de Sultana-pop te krijgen. Met als resultaat een Gouden Spin. Het plan maakte dankbaar gebruik van een Mr. Jummy-Hyve, een YouTube-kanaal en een Flickr-album. Om een Philips-competitie viraal aan te jagen ontwikkelde ik met Tim Voors, Bart Mol en Chris Baylis bij TribalDDB het mini-blog Philips_VS. We kwamen we op het idee om virale prikkels af te vuren via Twitter. Om zo followers te stimuleren om met de competitie mee te doen. De competitie bestond uit het vergelijken van een Philips-product met iets totaal anders. Hoe maffer de vergelijking, hoe groter de kans dat je won. (projecten waarvoor Pascal mede ook de strategie heeft ontwikkeld) Samen met Neeltje Vervoort ontwikkelde ik bij Sister Act de positionering, de propositie en de identiteit van een nieuwe mobiele aanbieder die zich richt op vrouwen.

Hoe bedrijven social media gebruiken

Hoe bedrijven social media gebruiken Hoe bedrijven social media gebruiken SMO_214 Powered by Pondres Onderzoek Rob van Bakel Auteurs Milou Vanmulken Sjors Jonkers Beste lezer, Ook in 214 publiceren Pondres en MWM2 het Social Media Onderzoek.

Nadere informatie

Hoezo een bank liken!?

Hoezo een bank liken!? Social Media ING Nederland Hoezo een bank liken!? 15e Docter Lezing Amsterdam Schiphol-Oost 8 april 2013 Frank Jan Risseeuw Manager Social Media Hub ING Nederland 1 Eerst even voorstellen Frank Jan Studie

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat Hot Pink Media blijft zich als online blogger/influencers netwerk met een bereik van 8,6 miljoen per maand continue ontwikkelen. Met de lancering van het mannenlabel & ons travel channel verbreed Hot Pink

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag

Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag Door: Patrick Rancuret En wat levert het nu op? Dat is de vraag die menig manager in de gemeente Den Haag stelt als het gaat over het gebruik van sociale

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011 Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook 14 november 2011 Kennismaken Esther Kroes KroesKontrol ons aanbod binnen online communicatie en marketing 1. Werving en selectie 2. Workshops & presentaties

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt.

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe$Krijg$Je$Meer$Zichtbaarheid$Via$Social$Media Inhoudsopgave Introductie! 3 Welke Sociale Netwerken?! 6 Twitter! 7 Facebook! 10 Linkedin! 12 Youtube!

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook FACEBOOK: NR. 1 SOCIAAL MEDIUM Facebook is veruit het grootste sociale medium van dit moment. Dit maakt Facebook voor veel bedrijven en marketeers een

Nadere informatie

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje)

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) De laatste tijd zie je heel veel verhalen langskomen over Facebook Edgerank, dus heb ik besloten mijn onderzoek met jullie te delen. Btw fantastisch

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS

PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS WEBSHOP FEBELNET Versie 2.0 Hoe uw site kenbaar maken? Facebook Google+ account QR-code aanmaken en communiceren (aanmaken kan gratis via: http://goqr.me

Nadere informatie

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media 12 Tips & tricks 1. Social media - cijfers januari 2017 Bron: www.frankwatching.com 2. Social media - is voor alle leeftijden,

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

I.Bolluijt@hva.nl Isa_Hva (TWITTER) DLWO.DEM.HVA.NL

I.Bolluijt@hva.nl Isa_Hva (TWITTER) DLWO.DEM.HVA.NL I.Bolluijt@hva.nl Isa_Hva (TWITTER) DLWO.DEM.HVA.NL IN DE HANDLEIDING De colleges De puntenverdeling De opdrachten (3 = totaal eindcijfer) Gastsprekers Om en Om college s met Leontine Van Geffen BRONNEN

Nadere informatie

Voorblad Wat is geld?

Voorblad Wat is geld? Voorblad Wat is geld? Je hebt de test op de website van Nibud gedaan: http://service.nibud.nl/geldtypetest/ Welk geldtype ben je? Vind je dit zelf ook? Motiveer je antwoord. Beantwoord de volgende vragen

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Online Marketing voor Siertelers De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Arnold Wittkamp (1973) 1988-2000 Van zaterdaghulp naar Filiaalmanager Singel Bloemenmarkt Amsterdam

Nadere informatie

WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS

WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS Wat zou je bedrijven aanraden die nog niet adverteren op social media? #SMAONDERZOEK Inhoud JUNI 2013 Kansen en mogelijkheden om FACEBOOK ADVERTEREN doelgroepen met

Nadere informatie

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor Inspirerende s Webcare met Voxtron en Engagor Webcare met Voxtron en Engagor Facebook, Twitter, blogs en fora: voor de consument zijn het nieuwe kanalen om over een bedrijf te praten en om producten en

Nadere informatie

nieuwe media battle succes op social media tlekkerst restauratief

nieuwe media battle succes op social media tlekkerst restauratief 48 Sushi nieuwe media battle succes op social media tlekkerst restauratief 49 Een rood-actie, een sushibattle - zomaar enkele succesvolle socialmedia-acties van Japas in Ermelo. De tijd van strooien met

Nadere informatie

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015 KBP Relatiedag Digitale trends en ondernemen met Social Media 17 september 2015 FACEBOOK LINKEDIN TWITTER OPLEIDING EVENTS ONLINE CAMPAGNES EVENTS Social Media Training & Advies Social Media Expert Businesscoach

Nadere informatie

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE.

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE. 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram Instagram is één van de meest populaire social media netwerken op dit moment.

Nadere informatie

Welkom. #fanfactor @anneraaymakers

Welkom. #fanfactor @anneraaymakers Welkom #fanfactor @anneraaymakers 10 redenen om Facebook zakelijk in te zetten Content Profiel en pagina Apps en Tabs Fans en Likes Adverteren en promoten Interactie Wedstrijden en Betrokkenheid acties

Nadere informatie

Clearasil Social Media Case

Clearasil Social Media Case Clearasil Social Media Case Naam case: Clearasil / Reckitt Benckiser Land: Rusland Type Case: B2C Periode: 2009 / 2010 Kerngegevens Clearasil: Moederbedrijf: Reckitt Benckiser Hoofdkantoor: Slough, United

Nadere informatie

Social Radio Pakketten 2015

Social Radio Pakketten 2015 Social Radio Pakketten 2015 Social Radio Meer halen uit je radiocampagne? Benut nu eenvoudig de potentie van social media via de radio. Onderzoeken (Bron: Google en RAB) tonen aan dat radio de aanjager

Nadere informatie

Social Radio Pakketten 2015. i.s.m.

Social Radio Pakketten 2015. i.s.m. Social Radio Pakketten 2015 i.s.m. Social Radio Meer halen uit je radiocampagne? Benut nu eenvoudig de potentie van social media via de radio. Onderzoeken (Bron: Google en RAB) tonen aan dat radio de aanjager

Nadere informatie

Hoe social media integreren in een JCI-omgeving. Overzicht. Wie ben ik? Zaterdag 31 Augustus 2013 Dag van de Verantwoordelijken JCI. Wie ben ik?

Hoe social media integreren in een JCI-omgeving. Overzicht. Wie ben ik? Zaterdag 31 Augustus 2013 Dag van de Verantwoordelijken JCI. Wie ben ik? Hoe social media integreren in een JCI-omgeving Zaterdag 31 Augustus 2013 Dag van de Verantwoordelijken JCI 1 Overzicht Wie ben ik? Social media? Social media binnen JCI? Let s get loud(er) 2 Wie ben ik?

Nadere informatie

Hét full service internet bureau van Nederland

Hét full service internet bureau van Nederland PANGAEA Internet Marketing Bas Kroontje Dennis Hamakers Hét full service internet bureau van Nederland Social Media voor de branche Welke doelgroep is hier aanwezig? Standbouw en/of beursleveranciers Evenementenbureaus

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Facebook marketing! 9 februari 2015

Welkom bij de workshop Facebook marketing! 9 februari 2015 Welkom bij de workshop Facebook marketing! 9 februari 2015 Stichting RMT Lerend netwerk Inspiratiesessie Social Travel : 9 maart Foldermarkt: 19 maart Gastheerschap Magazine Marketing Persreizen Voorstellen

Nadere informatie

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat!

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! Social media en content marketing gaan tegenwoordig hand in hand. Waar Facebook veel gebruikt wordt voor B2C-marketing, is LinkedIn juist meer geschikt

Nadere informatie

T-Mobile zet social media in voor klantcontact.

T-Mobile zet social media in voor klantcontact. T-Mobile zet social media in voor klantcontact. Henny van der Heiden, Directeur Corporate Communications, 9 april 2010. Social media & T-Mobile 9 april 2010Social Media & T-Mobile 1 Agenda. Waarom zet

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP EVEN VOORSTELLEN. WIE? NICOLE ADRIAENS EVENTORGANISATOR SOLOPRENEUR SOCIAL MEDIA FREAK BEDRIJF? BIZZIBEE EVENTS BIZZIBEE SOCIAL MEDIA BIZZIBEE BUSINESS SUPPORT WAT DOE IK?

Nadere informatie

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

5manieren. om uw business. te doen groeien via e-mailmarketing

5manieren. om uw business. te doen groeien via e-mailmarketing 5manieren om uw business te doen groeien via e-mailmarketing Contacteer uw klanten waar ze elke dag te vinden zijn: via hun inbox 1. Hou rekening met gebruikers van mobiele apparaten Meer dan 45% van de

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Key Opinion Formers onderzoek Martin Kloos & Bram Draaijer SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Wat kunnen we dit jaar verwachten van de social media inzet door merken? Minder focus op likes,

Nadere informatie

Sociale media, nieuw???????? presentatie voor raadsleden T-Diel

Sociale media, nieuw???????? presentatie voor raadsleden T-Diel Sociale media, nieuw???????? presentatie voor raadsleden T-Diel Wat staat u te wachten? Social media promo. Redenen om het niet te doen. Web 2.0 Voorbeelden (goed en fout) Tips en trucs, leuke hulpmiddelen

Nadere informatie

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Social media keuzes Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Wie zijn wij? Lieke Muller Linda Krijns Online marketingbureau Liber Media helpt kleine ondernemers met opzetten

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Volgens Nederland Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea 15 november 2012 Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Achtergrond Volgens Nederland Nederland kent een aantal belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

Herlaarhof. het social media spel

Herlaarhof. het social media spel Herlaarhof het social media spel Herlaarhof concept document Welkom bij het social media spel van Herlaarhof. Dit is een educatieve game die verteld over het gebruik van verschillende social media. Door

Nadere informatie

Facebookadvertenties zorgen voor meer bekendheid PDS en PDSB

Facebookadvertenties zorgen voor meer bekendheid PDS en PDSB Facebookadvertenties zorgen voor meer bekendheid PDS en PDSB Evaluatie van onze campagne Dyana Loehr Van 12 februari t/m 13 maart 2014 had de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging een advertentiecampagne

Nadere informatie

16 supertips om jouw Facebook pagina te laten groeien met hulp van YourBoost!

16 supertips om jouw Facebook pagina te laten groeien met hulp van YourBoost! 16 supertips om jouw Facebook pagina te laten groeien met hulp van YourBoost! Het kost veel tijd en energie om een Facebook Pagina bij te houden. Alleen een pagina maken en er verder niets mee doen zal

Nadere informatie

31 Facebook Marketing Tips

31 Facebook Marketing Tips ova.nl 31 Facebook Marketing Tips Meer Bereik, Likes, Shares en Reacties op jouw Facebook Berichten 31 Facebook Marketing Tips voor meer Bereik, Likes, Shares en Reacties op jouw Facebook Berichten Vraag

Nadere informatie

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk.

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. Wie zijn wij? Overcommunicatief Social Media Fanatic Shop-a-holic Boekenwurm Heeft identieke tweelingzus Marketing Manager E- communicatie en

Nadere informatie

Social en Direct Marketing

Social en Direct Marketing Social en Direct Marketing Wim van der Mark, Dialoogtrainers.nl Inhoud Direct marketing essentials tot 2002 DM 1.0 Direct marketing essentials i.c.m. search, web en e-mail DM 2.0 Direct marketing essentials

Nadere informatie

Social Media Marketing strategie

Social Media Marketing strategie Social Media Marketing strategie --= werkboek =-- 1. Bepaal je doelstelling Vaak zal SMM een onderdeel zijn van bestaande marketingcommunicatieplannen. Een extra kanaal om je doelgroep te bereiken. Soms

Nadere informatie

Social Media Workshop. YM consulting

Social Media Workshop. YM consulting Social Media Workshop YM consulting Even voorstellen Patrick Ariëns Erik Jobse Robin Koster Ipetje op / Ipetje af Verwachtingen? Wat verstaan we onder netwerken? Netwerken is het offline en online leggen

Nadere informatie

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops.

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops. Social media zijn niet meer weg te denken in de huidige wereld. De ontwikkelingen gaan razend snel en de mogelijkheden zijn onbegrensd. We hebben allemaal wel een Facebook, Twitter of Linkedin account.

Nadere informatie

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot E-sessions Breda woensdag 9 november 1 jaar Social Media @Roompot Wie ben ik? Jesper Stoel, 25 jaar Internet Marketeer bij Roompot Vakanties, verantwoordelijk voor alles rondom Social Media! Volg mij via

Nadere informatie

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer BLOGGIN De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer IN VIER STAPPEN NAAR SUCCES De komst van social media en de daarbijhorende blogs heeft het marketingcommunicatielandschap

Nadere informatie

Social Media whitepaper

Social Media whitepaper Social Media Social Media whitepaper 1. Inleiding 3 2. Social Media Platforms 4 3. Contentstrategie 6 4. Planning 7 5. Adverteren 8 6. Tools 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid

Nadere informatie

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends.

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Door: Patricia Redsicker Bron/voor u gelezen: www.marketingonline.nl Volgens het Infinite Dial

Nadere informatie

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT!

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! 6 Social Media tips voor de ondernemer. Dat Social Media een belangrijk marketingcommunicatie instrument is, is duidelijk. Hoe begin ik echter aan zo n

Nadere informatie

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog voor de (zelfstandig) professional Wat doe je wel en niet op: Online Strategie *beta* Etiquette op social media voor een goede persoonlijke

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Zo ondersteun je jouw business met Facebook

Zo ondersteun je jouw business met Facebook Zo ondersteun je jouw business met Facebook Een goed begin is het halve resultaat! Graag willen wij je laten profiteren van enkele eenvoudige stappen die je kunt zetten, zodat jouw activiteiten op Facebook

Nadere informatie

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL?

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Eigenaar online marketingbureau Webmonnik.nl Online marketeer Auteur en trainer Doel: bedrijven succesvoller maken met behulp van online marketing Zowel strategisch als operationeel

Nadere informatie

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding is de populaire foto-applicatie van het moment. Je kan je foto s er makkelijk mee bewerken

Nadere informatie

Social Media Pakketten

Social Media Pakketten Social Media Pakketten Ons bedrijf op social media? Dat kost zoveel tijd... Als ondernemer kunt u uw kostbare tijd wel beter besteden. Daarom bieden wij u de mogelijkheid dit aan ons uit te besteden met

Nadere informatie

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers Online marketing De weg naar online succes Presentatie door: Eelke Kuipers Inhoud Wat is online marketing? Internet strategie Marketing middelen - Zoekmachine marketing - Social media - E-mailmarketing

Nadere informatie

pçåá~ä=jéçá~=`çåöêéë káåçäé=séêäìêö= ^éêáä=omno içåççå= ^ãëíéêç~ã= j~çêáç= _Éêäáå= _êìëëéä iáëäçå mê~öìé

pçåá~ä=jéçá~=`çåöêéë káåçäé=séêäìêö= ^éêáä=omno içåççå= ^ãëíéêç~ã= j~çêáç= _Éêäáå= _êìëëéä iáëäçå mê~öìé pçåá~ä=jéçá~=`çåöêéë káåçäé=séêäìêö= ^éêáä=omno içåççå= ^ãëíéêç~ã= j~çêáç= _Éêäáå= _êìëëéä iáëäçå mê~öìé 1 Wie kent het merk Rituals Cosmetics? 2 en Rituals Edelstenen make-up? 3 In hoeveel landen is Rituals

Nadere informatie

Like, Share, Win.. maar wat win je als ondernemer?

Like, Share, Win.. maar wat win je als ondernemer? Like, Share, Win.. maar wat win je als ondernemer? Door Piit Vormgeving & Web Versie 1.1 (mei 2016) Er is veel tijd gestoken in het opstellen van dit document. Wilt u iets terug doen? Deel de link van

Nadere informatie

Analyse HTC Dean Schoemaker CMD4 18-10-2010

Analyse HTC Dean Schoemaker CMD4 18-10-2010 Analyse HTC Dean Schoemaker CMD4 18-10-2010 Inhoud HTC... 3 Doelgroep... 3 Doel:... 3 Boodschap:... 3 Strategie:... 3 Positionering... 3 Touchpointanalyse HTC... 4 Offline:... 5 De telecomaanbieders...

Nadere informatie

CASE REDERIJ DOEKSEN SOCIAL BLUE. 16 mei 2014 LEADS+ CASE. Pagina 1 van 8 SB-042014-A

CASE REDERIJ DOEKSEN SOCIAL BLUE. 16 mei 2014 LEADS+ CASE. Pagina 1 van 8 SB-042014-A CASE REDERIJ DOEKSEN LEADS+ 16 mei 2014 CASE SB-042014-A Om een belangrijke stap richting de ambitie te zetten, meer kaarten verkopen via online kanalen, is voor Rederij Doeksen een campagne opgezet die

Nadere informatie

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING INHOUD 1. Over SEO 2. Over Bloggen 3. Over Social Media 4. Over Email marketing 5. Over Google Adwords 6. Over Adverteren op Social Media 7. Over Affiliate

Nadere informatie

De persoonlijke benadering van Miss Etam. Klantcase

De persoonlijke benadering van Miss Etam. Klantcase De persoonlijke benadering van Miss Etam Klantcase KLANTCASE De persoonlijke benadering van Miss Etam 'Mooi jezelf zijn' is het motto van Miss Etam en dat straalt de modeketen ook uit op de social media

Nadere informatie

Social Media Onderzoek 2014

Social Media Onderzoek 2014 1 Index Onderwerp Pagina Management Samenvatting 3 Rol binnen de organisatie 4 Voor welke doelen zet je social media in? 5 Welke kanalen zet je in? 5 Maakt de organisatie gebruik van een blog? 6 Hoe komt

Nadere informatie

Bekijk deze presentatie in presentation-view. Er zitten animaties in!

Bekijk deze presentatie in presentation-view. Er zitten animaties in! Bekijk deze presentatie in presentation-view. Er zitten animaties in! 1 Dat u een beetje weet wat ik allemaal op mijn kerfstok heb 2 3 4 Wij gebruiken zelf nogal eens de vergelijking met de de mooie vrouw

Nadere informatie

Rutger Verhoeven. Hoofd Nieuwe Media VARA. LinkedIn: nl.linkedin.com/in/rutgerverhoeven Mail:

Rutger Verhoeven. Hoofd Nieuwe Media VARA. LinkedIn: nl.linkedin.com/in/rutgerverhoeven Mail: Hoofd Nieuwe Media VARA Twitter: @MagicGnoe LinkedIn: nl.linkedin.com/in/rutgerverhoeven Mail: rutger.verhoeven@vara.nl de toekomst van digitale media horseless carriage de toekomst van digitale media

Nadere informatie

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26 Deelnemers... 8 Sectoren... 8 Functies... 9 Grootte van de zorginstellingen... 0 Marketing & organisatie... Medewerkers... Budgetten voor online marketing... 2 Online marketing in de praktijk... 5 Toepassing

Nadere informatie

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel Effectieve reclametips Voor meer klanten in uw winkel Inhoud. Direct mail. Huis-aan-huisverspreiding. Facebook advertentie. E-DM 6. Welke uiting kiest u? 7 6. Effectieve tips voor in de reclamemix 8 Inleiding

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Facebook Win & Promotie-acties

Facebook Win & Promotie-acties on- en offline voorlichting en preventie Facebook Win & Promotie-acties www.hollandsch-welvaren.nl facebook.com/hollandschwelvaren Prinsengracht 679 1017 JT Amsterdam info@hollandsch-welvaren.nl 020 260

Nadere informatie

Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5

Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5 Gaat het de goede kant op? Nu halverwege de maand juli kunnen we vaststellen

Nadere informatie

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Student Recruitment 2.0 Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Inleiding Inhoudsopgave Ben jij op zoek naar jong talent? Zorg dan dat je up-to-date bent en vind de beste afstudeerders van top-universiteiten.

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

bovenal een vrouw die gek is van tech een Techionista is een nerd op hakken. de empowerment van vrouwen via technologie

bovenal een vrouw die gek is van tech een Techionista is een nerd op hakken. de empowerment van vrouwen via technologie Wat is Techionista? Wij zijn Techionista! En jij misschien ook wel, trouwens. Want een Techionista is een vrouw die (net als wij) houdt van de mooie dingen in het leven: van een goed paar killerheels,

Nadere informatie

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online wereld over hoe je met een goede online Marketing Strategie kunt groeien. Gustavsson Marketing Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online

Nadere informatie

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media Michel van Roon E-mail: mvroon@automotiveretail.nl Twitter: @michelvanroon Facebook: facebook.com/automotiveretail 01 WAT IS ER GEBEURD? 02

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Sociale Media voor beginners. starten met sociale netwerken

Sociale Media voor beginners. starten met sociale netwerken Sociale Media voor beginners starten met sociale netwerken Voorstelling Welke sociale media kennen jullie? Programma 1 - Algemeen: Nik 2 - Facebook voor jou en je vereniging: Laurien 3 - Twitter voor jou

Nadere informatie

Reflectieverslag. Sven van Nobelen Studentnummer: 2312212 Toetscode: 2259DMSTAG

Reflectieverslag. Sven van Nobelen Studentnummer: 2312212 Toetscode: 2259DMSTAG Reflectieverslag Sven van Nobelen Studentnummer: 2312212 Toetscode: 2259DMSTAG Algemene inleiding In dit verslag is te lezen hoe ik de afgelopen maanden mijn meewerkstage bij Happy Idiots heb ervaren.

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie