Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging cursussen tuinieren. } Een noodkreet van onze secretaris.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging cursussen tuinieren. } Een noodkreet van onze secretaris."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Mei 2017 In deze nieuwsbrief o.a. } Een noodkreet van onze secretaris } Aankondiging cursussen tuinieren } Bloemschikken - Over het Zuid-Nederlands kampioenschap in Breda - Special op 18 mei - Doe-avonden Nieuwe cursus } Open tuinen in september } Terugblik plantenruil 8 april

2 de me en he d elt u t de he t dat secreta ria a Van de Secretaris Meerdere malen hebben wij een beroep op u gedaan om ons bestuur aan te vullen. Tijdens de Algemene Ledenvergadering maakte Jan bekend dat hij zijn termijn voor penningmeester niet gaat verlengen. Dat houdt in dat wij, als er op korte termijn niets verandert, geen dagelijks bestuur meer hebben, hetgeen het onmogelijk maakt om een afdeling te besturen. Geen bestuur = Geen afdeling Als u niet wilt dat we de afdeling moeten opheffen, moeten fuseren... dan graag een berichtje dat u ons op een of andere manier wilt helpen. Voorlopig zoeken we handjes, daarna bezien we hoe we de bestuursvakatures kunnen invullen / verdelen. Help, help en nog eens help! Zo, dat moest er even uit. Adressen van het bestuur Voorzitter Vacature e Secretaris Wally Smulders e t.maas-w.smulders@outlook.com Jan Nelissen e j.nelissen1@upcmail.nl Ledenadministratie & Redactie (Nieuwsbrief) Ad de Clercq e a.clercq@upcmail.nl Coördinator Ingrid de Bruijn e idbruijn@upcmail.nl Wally Smulders e t.maas-w.smulders@outlook.com Penningmeester PR & Redactie (Nieuwsflits) Voor informatie over onze afdeling kunt u terecht op onze website: Landelijke informatie vindt u op De nieuwsbrief van Groei & Bloei, afdeling Eindhoven-de Kempen verschijnt vier maal per jaar: in het begin van de maanden maart, mei, september en december.

3 Wanneer kunnen we nu eens het (te) koude voorjaar achter ons laten? Voor de bloei van de voorjaarsbloeiers is deze kou wel goed, je hebt wat langer plezier van ze, maar voor ons tuinmensen mag het wel een paar graadjes warmer worden. Wat staat er zoal op het programma? Onze commissieleden zijn weer koortsachtig aan het werk geweest om voor het najaar weer interessante lezingen te organiseren. Een planten-zadenruil staat weer in de planning. Bloemenschikkers blijven continue lekker bezig. Nieuw zijn de Open Tuinen Estafette en het aanbod van cursussen Ecologisch Tuinieren, Snoeien en Ecologisch Moestuinieren. Daarover leest u alle details verderop in deze nieuwsbrief. Rest mij nog om u allen een groeiend en bloeiende zomer te wensen. Cursussen Tuinieren Cursus aanbod Vanaf september 2017 organiseert Tuincentrum Soontiëns, op initiatief van Groei & Bloei, afdeling Eindhoven - de Kempen, een cursus Ecologisch Tuinieren in drie dagdelen. De professionals van Soontiëns hebben jarenlange ervaring met duurzaam tuinieren. In deze workshops leer je hoe je op natuurlijke wijze je tuin kunt aanleggen en onderhouden. We gaan daarbij ook naar buiten om je te laten zien welke keuzes je het beste kunt maken voor een tuin vol leven. Workshop 1 Natuurrijk tuinieren Wie ziet er nu niet graag vogels en vlinders in zijn tuin? Door op een natuurlijke manier te tuinieren en de juiste planten te kiezen trek je ze naar je tuin. Ook laten we zien met welke ingrepen je je tuin vogelvriendelijk, dan wel vlindervriendelijk maakt. Daarbij gaan we bijvoorbeeld in op bewezen plantencombinaties uit de praktijk. Workshop 2 Water in de tuin Water brengt leven in de tuin. Het trekt vogels, insecten, kikkers, padden en salamanders aan. In bijna elke tuin is plaats voor een waterelement. In deze workshop leer je hoe je je tuin en vijver het beste kunt inrichten om hem zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor amfibieën, insecten en kleine dieren. Daarnaast krijg je antwoord op de vraag: hoe krijg je een gezonde vijver met een goed biologisch evenwicht? Workshop 3 Bodem en bodemleven Een gezonde bodem is de basis voor een gezonde tuin. Onderwerpen die aan bod komen zijn: - Natuurlijke kringloop - Het nut van bodemleven en humus - Bodemstructuur - Voedingselementen - Het verschil tussen organische voeding en kunstmest - Bodembewerking De workshops duren ongeveer 3 uur en vinden plaats op zaterdag 9 september, 23 september en 7 oktober Deelname aan één workshop kost 50,- voor Groei & Bloeileden, niet-leden betalen 60,Voor de hele serie van drie workshops betalen Groei & Bloeileden 125,- en niet-leden 155,-. De prijs is inclusief koffie/thee en informatie om mee naar huis te nemen. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen.

4 Workshop Snoeien op 28 oktober Met snoeien stimuleer je vaak de bloei en groei van een plant. Maar hoe pak je het precies aan? Welke soorten kun je goed snoeien en welke absoluut niet? Deze workshop duurt ongeveer 2 uur en kost 30,- voor leden van Groei & Bloei en 35,- voor-niet leden. Aanmeldingsprocedure cursus Soontiëns, kan tot uiterlijk 1 augustus Cursus Ecologisch tuinieren G&B lid Workshop 1 50,Workshop 2 50,Workshop 3 50,Totaal serie 3 lessen 125,Cursus Snoeien 30,- Niet-lid 60, 60, 60, 155, 35,- Aanmelden bij Jan Nelissen (voor leden o.v.v. lidnummer) Adres: Taaghof 14, 5504 BT Veldhoven ( , e j.nelissen1@upcmail.nl Betaling storten op rekening NL96 INGB t.n.v. KMTP Eindhoven Basiscursus Ecologisch Moestuinieren. VELT organiseert een basiscursus ecologisch moestuinieren. Wil jij graag weten wat je eet? Wil jij lekker verse producten met veel smaak uit de moestuin hebben. Dan is deze cursus vast iets voor jou. Of je een kleine tuin of een klein stukje grond hebt, het blijft leuk om je eigen groenten en fruit op tafel te kunnen zetten. Tijdens de basiscursus ecologisch moestuinieren leer je alles over het aanleggen, beheren en onderhouden van een kleine of grote moestuin / pottentuin. Denk hierbij aan zorgen voor een gezonde bodem, het bemesten en gebruik van compost. Daarna ga je kijken naar opbouw van je moestuin, het zorgen voor vruchtwisseling en de verzorging van diverse gewassen. En niet onbelangrijk: waar haal je goede kwaliteit zaden en pootgoed (zoals aardappels) en wanneer is de beste tijd van zaaien en oogsten? Antwoord op al deze vragen krijg je op 1, 15 en 29 november en op 13 december De cursus wordt gegeven op deze data in Den Herd, Emmaplein 4 in Bladel van tot 22 uur. De gehele cursus kost 50,- voor VELT leden en 60,- voor niet-velt leden, inclusief lesmateriaal. Aanmelden via naar: veltbladel@outlook.com.

5 Bloemschikken ZUID-NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP BLOEMSCHIKKEN Op 25 en 26 maart hebben Gheert Leenders en ik in Breda deelgenomen aan het ZNKB in de Ere-klasse. Het thema luidde Machtig mooi Breda en Oranjestad. Aangezien het verplichte stuk dubbel telt, hadden we vooraf geoefend. We hadden Neeltje Struijk bereid gevonden om voor ons een verrassingsopdracht te maken. Het moest een korenschoofgebonden boeket worden in een te bekleden piepschuim-kransje. Een pittige opdracht om in een uur te maken. Het theamastuk van Petra Echter de opdracht tijdens het ZNKB was nog vele malen pittiger. We hadden takken van kronkelwilg, 15 buisjes met voeringstof om deze te bekleden, 15 grote bloemen en nog ander materiaal om te binden. Wij hebben allebei staan ploeteren met het materiaal, omdat er geen dubbelzijdig plakband bij gegeven was. Ik wilde halverwege de pijp aan Maarten geven, maar ben met bemoedigende woorden van toezichthoudsters doorgegaan. Uiteindelijk kregen we 15 minuten extra. Gheert gooide de handdoek in de ring en ik heb uiteindelijk al het materiaal wel erin gekregen. Even pauze en begonnen aan ons themastuk. Wel, deze zagen er beide fantastisch uit. Tijdens de werkbespreking, waarbij een selectie van de gemaakte stukken besproken werd, is mijn verplichte stuk besproken: een mooie lijn, maar rommelig. Onze beide themastukken waren ook uitverkoren voor de bespreking. Wij kregen allebei lof voor de uitvoering. Hoe was het eindresultaat? Gheert behaalde voor het themastuk samen met nog een andere deelneemster de de hoogste score van de klasse. Helaas, totaal slechts een 13 plaats door zijn verplichte stuk en daardoor e volgend jaar in de A-select klasse. Ik ben 7 geworden en mag volgend jaar weer in de Ere-klasse uitkomen. Het was een enerverend en leerzaam kampioenschap. De organisatie stond open voor feedback en de jury gaf goed uitleg over hun wijze van jureren. Wij zijn weer een ervaring rijker. Volgend jaar gaan we er gewoon weer voor! Petra Noordzij

6 BEZOEK AAN ZNK BLOEMSCHIKKEN TE BREDA Op 26 maart van dit jaar organiseerde de Groei & Bloei-afdeling Breda de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken. Het hoofdthema was Machtig Mooi Breda. Er waren diverse klassen waarin gestreden werd, iedere klasse met een sub-thema. Enkele actieve, enthousiaste leden van onze afdeling, Petra Noordzij en Gheert Leenders, deden mee in de Ere-klasse, met als subthema Oranjestad. Tijdens mijn bezoek op zondag heb ik veel oranje gezien en genoten van veel mooie, verrassende creaties! Werkstukken waarin je meteen Breda herkende, bijv. brouwerij de Drie Hoefijzers, het Turfschip, Park Valkenberg. Oranjestad kwam erg mooi tot uiting in het stuk van Petra, een frame, uitgevoerd op een schaal met de W van Willem in de boog daarboven. Gheert had een mooie opstelling, met kleurrijke bloemen, maar ook met textiel. Ik herkende het meteen: een typisch Gheert werkstuk! Ik vond het allemaal prachtig. Hopelijk is het voor de deelnemers een mooi weekend geweest en zijn ze naar waarde beoordeeld. Een wedstrijd heeft dit element in zich. Het theamastuk van Gheert Ik begreep dat dit nog wel wat gespreksstof opleverde. Maar middels inspanning ontspanning, met als resultaat een bloemstuk, dat er misschien wel anders uitziet, dan vooraf bedacht, is voor mij steeds verrassend om te zien. Ik heb ervan genoten, dank jullie! Maria Belloni DOE-AVONDEN Na de zomervakantie gaan we weer van start met de volgende reeks doe-avonden. We zijn er vroeg bij dit jaar, maar het kan maar geregeld zijn! Zet de data alvast in je agenda, nu staat er misschien nog niets gepland! Datum Thema 21 september Boeket in een zelfgemaakt frame (rond, vierkant, langwerpig). 26 oktober Anders aan het werk met chrysanten. 23 november Plantaardige bekleding, een piepschuim vorm, een doosje, een lijst, etc. bekleden met blad, schors, judaspenning, etc. 14 december Kerstdecoraties, kleine kerstversiersels voor in de boom, op tafel, als mobile voor het raam 25 januari Cirkels, in de uitgebreidste zin, als het maar rond is. 22 februari Verrassingsles (inclusief materialen), gegeven door Ingrid. Nadere info zoals kosten, opgeven, etc. in de Nieuwsbrief van september. 22 maart Pasen: Spring is in the air 19 april Contrast, denk aan kleur, vorm (groot-klein/rond-vierkant), materiaal (hard-zacht). 24 mei Zonnig geel, laat de zomer maar komen. Waar : Wanneer: Voor wie : Extra Info : Bloemschik-lokaal Helicon (V)MBO groen Eindhoven, Locatellistraat 5 Eindhoven. Donderdagavond, inloop vanaf uur, start uur, eind uur / uur. Voor iedereen die van bloemschikken houdt, voor G&B-leden gratis, niet-leden 2,50 (inclusief koffie, thee en koek). Gheert Leenders, ( en bij andere leden van de commissie Bloemschikken, zie onze website: Home > bestuur/commissies.

7 BLOEMSCHIKKEN SPECIAL 18 mei 2017 We sluiten het bloemschik-seizoen af met een speciale doe-avond. Francée van Kemenade geeft dan een workshop waarin er met blad gevlochten wordt. Francée is zeer actief met lesgeven bij G&B afdeling Asten-Someren; deze afdeling sleept vaak vele prijzen in de wacht bij kampioenschappen. Al het benodigde materiaal wordt ook door haar verzorgd, wel zelf je gereedschap meebrengen en misschien een grote jampot of iets dergelijks om het werkstuk mee naar huis te nemen (.. en dan thuis een mooie passende ondergrond zoeken). Voor deze doe-avond moet je je wel opgeven, dat kan bij Gheert Leenders, mail Opgeven kan tot 10 mei. Er is maximaal plaats voor 15 deelnemers minimaal 8 deelnemers. Kosten 12,50, van te voren te voldoen op rekening NL50ABNA Veel doe-avond deelnemers hebben zich al aangemeld, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar: vol = vol CURSUS BLOEMSCHIKKEN Na de zomervakantie starten we weer met een lessenserie Bloemschikken voor gevorderden, verzorgd door Ingrid de Bruijn. De deelnemers zorgen zelf voor alle materialen. Ingrid geeft voor iedere les in een lesbrief aan wat de opdracht is, welke materialen, technieken, etc. gebruikt kunnen worden, zonodig zijn er foto's ter inspiratie bijgevoegd. Wanneer: 7 september, 12 oktober, 9 november, 30 november. Waar: bloemschik-lokaal Helicon (V)MBO groen Eindhoven, Locatellistraat 5, 5654JB Eindhoven. Inloop vanaf uur, start uur, eind uur Kosten: voor leden 40,00/niet-leden 50,00 (inclusief koffie, thee en koek). Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 12. Aanmelden: bij Gheert Leenders, gajleenders@upcmail.nl, telefoon Je deelname is pas definitief als het cursusgeld is voldaan, rekening NL 96 INGB tnv Koninklijke Mij. Tuinbouw en Plantkunde Eindhoven. Namens Commissie Bloemschikken Gheert Leenders

8 Plantenruil Open Tuinen OPEN TUINEN DAG ZONDAG 3 SEPTEMBER Zoals we in de vorige nieuwsbrief al schreven, hebben we met andere afdelingen een Open Tuinen Estafette georganiseerd. Verderop in deze nieuwsbrief staat de inhoud van een flyer waarin de deelnemende Groei & Bloei afdelingen met de adressen van hun open tuinen staan vermeld. Op de eerste zondag in september gaan we van start met het openstellen van een zestal tuinen in onze afdeling, Eindhoven-de Kempen. Graag nodigen we u uit om de tuinen van enthousiaste tuinbezitters te bezoeken gelegen in het noordelijk deel van Eindhoven en in Best en Veldhoven. De tuinen zijn geopend van uur. Zoals in voorgaande jaren gebruikelijk was, gaan we ervan uit dat ieder zich als gast gedraagt bij een bezoek aan een tuin. Dus de planten met rust laten, geen paden betreden die niet opengesteld zijn, niet met een hond de tuin ingaan en kinderen onder toezicht houden. Sommige tuinenbezitters bieden tegen een vergoeding een kopje koffie aan op hun terras. De opengestelde tuinen: Rotstuin, Barrierweg CR Eindhoven Een echte stadstuin, waarbij slim gebruik is gemaakt van de beschikbare ruimte. Hoogteverschil, grote stapstenen, vijvers en een diversiteit aan (rots)planten vallen als eerste op aan deze tuin. De tuin is nieuw aangelegd en zal nog niet helemaal af zijn maar er is al genoeg te bewonderen. Maasstraat BC Eindhoven (Acht) Een imposante tuin van 3500 m², deels landschapstuin deels cottagetuin. Prachtige soms zeer oude bomen bieden schaduw aan vele soorten schaduwplanten. Een mooie vijver met fontein completeert het geheel met een fraaie randbegroeiing. Tevens zijn de kuipplanten, die men door de jaren heen heeft vergaard, mooi opgesteld te midden van de 'gewone' planten. Hinkelbrits 14, 5683KX Best Een volwassen tuin rondom het hoekhuis waar de liefde voor tuinieren duidelijk zichtbaar is. Door de meanderende paden en plantenbogen zijn er steeds weer kleine verassingen te ontdekken. Tuin 'Meulenwiel', Broekdijk 9a 5681PG Best In deze tuin van 3000 m² zijn verscheidene vijvers te zien die elk een heel verschillend karakter hebben. Ook is er een bijzonder grote collectie vaste planten en heesters. In 2007 is een lange tuinmuur aangelegd die aan weerszijden fraai beplant is. Er is een plantjesmarkt waar voor een bescheiden prijs plantjes en stekjes te koop zijn.

9 De Zicht 15, 5502 HV Veldhoven Deze tuin van 1300m² is 20 jaar geleden onder architectuur van Nicole Rademakers aangelegd. Opvallend in de tuin zijn de grote walnotenbomen, volwassen heesters en de vele vaste planten rondom het gazon en de natuurlijk ogende vijver. Hierdoor is er elk seizoen wat te beleven in de tuin. De Zicht 19, 5502 HV Veldhoven Een voor- zij- en achtertuin met een parkachtige sfeer met basisbeplanting uit de jaren 70. Inmiddels volgroeid en in de loop der jaren stukje bij beetje aangepast waardoor er interessante hoekjes, sferen en doorkijkjes zijn ontstaan. Binnenkort verschijnt er een flyer waarin de data van de open tuinen van andere afdelingen staan vermeld. Veel plezier Werkgroep Open Tuinen en Plantenruil TERUGBLIK PLANTENRUIL Op zaterdag 8 april hadden we weer een plantenruil. Traditiegetrouw wederom op het terrein van de Philips fruittuin. Droog, niet koud, ja zelfs een zonnetje; het weer was ons dit jaar dus goed gezind. De bloesem van de fruitbomen bloeide volop en op de achtergrond zagen enkele lammetjes het levens-licht. Kortom een heerlijke voorjaarssetting. Het was weer een gezellig weerzien van bekenden, maar ook fijn te zien dat er nieuwe deelnemers en belangstellenden waren. De opkomst van het aantal planten ruilende deelnemers was dit jaar minder dan we gewend waren, maar wat een diversiteit aan aanbod van planten! Er werd dan ook heel wat kennis gedeeld en natuurlijk ook planten geruild en weggegeven. Zo ging ieder met een goed gevoel naar huis. De nieuwe aanwinsten hebben inmiddels vast al een plaatsje waar men er van deze zomer van kan genieten en er zelfs van kan eten. In het najaar zal er weer een plantenruil gehouden worden. Dus hou onze agenda in de gaten en kom eens de sfeer proeven of natuurlijk mee ruilen. De commissie Plantenruil / Open tuinen, Inge, Eddy en Ingrid

10

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. September In deze nieuwsbrief o.a.

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. September In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2 0 1 7 In deze nieuwsbrief o.a. } Een herhaalde oproep van de secretaris onze afdeling te ondersteunen met bestuurs- en commissieactiviteiten

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.

In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Maart 2 0 1 7 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris: Aankondiging met agenda Algemene Ledenvergadering op 14 maart met aansluitend een lezing

Nadere informatie

GROEI & BLOEI. } Van de Secretaris, waaronder. - Jaarafsluiting in kerstsfeer. }} Lezingen/Excursies: Lezingen/Excursies: -- Snoeien

GROEI & BLOEI. } Van de Secretaris, waaronder. - Jaarafsluiting in kerstsfeer. }} Lezingen/Excursies: Lezingen/Excursies: -- Snoeien Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen SDeepcteemmbbeerr 22001 188 In In deze deze nieuwsbrief nieuwsbrief o.a. o.a. }} Van Van de de Voorzitter Voorzitter - Aankondiging dat ze stopt met

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oproep tot meer betrokkenheid van de leden bij de activiteiten van onze afdeling door o.a. Tiny Roelofs, oud voorzitter

Nieuwsbrief. Oproep tot meer betrokkenheid van de leden bij de activiteiten van onze afdeling door o.a. Tiny Roelofs, oud voorzitter Nieuwsbrief GROEI GROEI & & BLOEI BLOEI AAffdd..EEi innddhhoovveenn -- ddee KKeemmppeenn MMaart e i 22001 91 9 InIndeze dezenieuwsbrief nieuwsbriefo.a. o.a. Oproep tot meer betrokkenheid van de leden bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging van een drietal lezingen en. } Een woordje vooraf van onze secretaris.

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging van een drietal lezingen en. } Een woordje vooraf van onze secretaris. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen December 2017 In deze nieuwsbrief o.a. } Een woordje vooraf van onze secretaris. } Aankondiging van een drietal lezingen en een verslagje van het bezoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris, waaronder. } Van de Voorzitter. - Jaarafsluiting in kerstsfeer

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris, waaronder. } Van de Voorzitter. - Jaarafsluiting in kerstsfeer Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2018 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter } Van de Secretaris, waaronder - Jaarafsluiting in kerstsfeer } Reglement AVG } Lezingen/Excursies:

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. } In Van de Voorzitter kondigt Janine aan dat ze stopt met het voorzitterschap vanwege andere drukke werkzaamheden.

In deze nieuwsbrief. } In Van de Voorzitter kondigt Janine aan dat ze stopt met het voorzitterschap vanwege andere drukke werkzaamheden. GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen December 2015 In deze nieuwsbrief } In Van de Voorzitter kondigt Janine aan dat ze stopt met het voorzitterschap vanwege andere drukke werkzaamheden.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.

In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Mei 2018 In deze nieuwsbrief o.a. } Voorwoord van onze secretaris } Excursie Tuin aan het Boord in Nuenen Busreis naar Zuid-Holland } Bloemschikken -

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.

In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Mei 2016 In deze nieuwsbrief o.a. } Bezoek aan de tinteltuin op 27 mei, aanmelden tot 20 mei. } Lezing over bodembedekkers } Terugblik Zuid-Nederlands

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Maart In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter - Oproep om naar de Algemene ledenvergadering te komen

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Maart In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter - Oproep om naar de Algemene ledenvergadering te komen Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Maart 2 0 1 9 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter - Oproep om naar de Algemene ledenvergadering te komen } Van de Secretaris, waaronder - Agenda

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019

Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019 Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019 De mest is weer geleverd, er is weer volop bedrijvigheid op de tuinen, de voorraad mest slinkt met de dag. Ook de zaden zijn inmiddels geleverd door Garant en de

Nadere informatie

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg)

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tentoonstelling met fleurige schilderijen van Irma Wisman. Is uw tuin de perfecte plaats om tot rust te komen en van de schoonheid van de planten en bloemen

Nadere informatie

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1 Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1 Voorwoord Ook dit jaar ga ik weer met nieuwe ideeën van start en hoop dat het weer een leuk seizoen wordt! Er is weer een uitgebreid aanbod

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

nieuwsbrief maart 2015

nieuwsbrief maart 2015 nieuwsbrief maart 2015 B O N S A I vereniging Midden Nederland Tokonoma van de maand De tokonoma s werden tijdens de bijeenkomst van februari gebruikt voor het maken van proefopstellingen voor onze show

Nadere informatie

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen?

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Stappenplan, valkuilen en succesfactoren Eetbare Stad-lezing door Janneke Tops, Gezonde Moestuin Gratis lezing dankzij Eetbare Stad, een project van Gemeente

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3

Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3 Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3 www.volkstuinverenigingvianen.nl mei/juni 2017 Beste tuinders, Het zaai- plant en oogstseizoen is weer aangebroken en het is vooral tijdens de snikhete

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 Het heeft even geduurd, maar eindelijk. Onze nieuwsbrief is weer uit. Boordevol nieuws (let op; belangrijk nieuws over de lessen) en weetjes (bijv.workshops etc.). Mocht

Nadere informatie

nieuwsbrief januari 2017 Nieuwjaarsreceptie

nieuwsbrief januari 2017 Nieuwjaarsreceptie nieuwsbrief januari 2017 Nieuwjaarsreceptie 8 januari kwamen we weer voor het eerst bijeen om elkaar een groen en goed 2017 te wensen. Na een kopje koffie trokken we het Vroege Vogelbos in om te genieten

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

Nieuwsbrief Augustus 2014

Nieuwsbrief Augustus 2014 Nieuwsbrief Augustus 2014 Lieve Mensen, Wat een zomer hebben we hè? Ik hoor nu af en toe mensen puffen dat het wel wat minder mag.toch is het wel genieten hoor. De wens die ik koesterde om eindelijk weer

Nadere informatie

Heeft dit verhaal je geinspireerd? bel dan met Mieke Hurkmans op of mail naar:

Heeft dit verhaal je geinspireerd? bel dan met Mieke Hurkmans op of mail naar: De Prairietuin Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch De prairietuin staat in de belangstelling. De aandacht nam toe nadat ik in 2011 bij Geert van Boxmeer hoveniers

Nadere informatie

Programma Tuinweek. Fijne tuindagen gewenst!

Programma Tuinweek. Fijne tuindagen gewenst! Programma Tuinweek Programma Tuinweek Groei & Bloei afd. Gorinchem en afd. Alblasserwaard Kinderactiviteiten Woensdag 18 juni van 14.00-15.30 uur Bij Tuincentrum Sterk Vlietskade 1074 in Arkel is er een

Nadere informatie

van 19.30 uur tot 22.00 uur van 13.30 uur tot +/- 16.00 uur Zaterdagmiddag: van 13.30 uur tot 16.00 uur van 8.45 uur tot 11.45 uur

van 19.30 uur tot 22.00 uur van 13.30 uur tot +/- 16.00 uur Zaterdagmiddag: van 13.30 uur tot 16.00 uur van 8.45 uur tot 11.45 uur Algemene informatie Opgave workshops Tijdens de opendagen kunt u zich opgeven voor de workshops of het cursus bloemschikken, later is telefonische opgave ook mogelijk. U kunt zich uiterlijk 3 weken voor

Nadere informatie

GROEI & BLOEI. } Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. } Lezing over tuinkruiden en gebruiksplanten. } Doe-avonden.

GROEI & BLOEI. } Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. } Lezing over tuinkruiden en gebruiksplanten. } Doe-avonden. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Maart 2018 In deze nieuwsbrief o.a. } Operatie Steenbreek Eindhoven. } Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. } Lezing over tuinkruiden en gebruiksplanten.

Nadere informatie

Midden-Brabant België-Belgique. Jaargang 40- nummer juni: Walk for Nature met Velt info- en boekenstand, Erps-Kwerps

Midden-Brabant België-Belgique. Jaargang 40- nummer juni: Walk for Nature met Velt info- en boekenstand, Erps-Kwerps Midden-Brabant België-Belgique Middenseizoentje - Tweemaandelijks Jaargang 40- nummer 2 PB 3070 - Kortenberg P708613 NIEUWSBRIEF maart-april 2018 28 april: Bio-tuinmarkt in Kampenhout 27 mei: Kringlooptuindag

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Natuuronderwijs op de Hovenschool

Natuuronderwijs op de Hovenschool Natuuronderwijs op de Hovenschool De lente is begonnen. Bij uitstek het seizoen waarin goed te zien is hoe we op de Hovenschool werken aan ons profiel natuur in de groepen. In de kleutergroepen hebben

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers September 2013 Misschien komt er na

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016)

Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016) Amma's TUIN-nieuws nr. 16 (augustus - half oktober 2016) Het is een verwachtingsvolle tijd nu we dit schrijven: binnen een week vanaf nu is Amma al in Houten, hebben we haar kunnen zien en horen. Wat een

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Leef je eens lekker uit met schelpen, want mooie schelpen gaan het dit jaar helemaal

Nadere informatie

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2014-2015

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2014-2015 Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2014-2015 Algemene informatie Opgave workshops Tijdens de opendagen kunt u zich opgeven voor de workshops of het cursus bloemschikken, later is telefonische

Nadere informatie

Nieuwsbrief Volkstuinvereniging Vianen nr.2

Nieuwsbrief Volkstuinvereniging Vianen nr.2 Nieuwsbrief Volkstuinvereniging Vianen 20017 nr.2 www.volkstuinverenigingvianen.nl april 2017 Beste tuinders, Het voorjaar is weer aangebroken en dat is op onze tuinen te merken ook. Bloesem in volle pracht,

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Even kennismaken! Barbara Creemers freelance lesgever voor o.m. ChildFocus, Gezinsbon, Velt 13e moestuin-seizoen! motto: Zonder is gezonder! Even kennismaken! Wie ben jij? Wat

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Nieuwsbrief april G&B - Liemers

Nieuwsbrief april G&B - Liemers Bekijk de webversie Nieuwsbrief april G&B - Liemers Beste lezers, Op maandag 9 april a.s. houden wij weer onze Algemene Leden Vergadering (ALV), waarbij onze leden van harte zijn uitgenodigd. Vanaf 20.15

Nadere informatie

Nieuwsbrief Techniekmenu

Nieuwsbrief Techniekmenu Nummer 2, jaargang 5 November 2018 Nieuwsbrief Techniekmenu In deze tweede nieuwsbrief van het Techniekmenu in het schooljaar 2018-2019 wordt de nieuwe subsidieregeling Jong Leren Eten toegelicht. Vanuit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Lezingen: over bodembedekkers, Japanse tuinen en excursie kwekerij Chris van der Wurff.

GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Lezingen: over bodembedekkers, Japanse tuinen en excursie kwekerij Chris van der Wurff. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2 0 1 6 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris: pompoenenmarkt op 2 oktober, over de Dahlia, expositie tuinontwerptekeningen vanpiet

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Cursus Bloemschikken Agenda Workshops Nieuwe artikelen. Klik hier om de online versie te bekijken

Cursus Bloemschikken Agenda Workshops Nieuwe artikelen. Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken Agenda Workshops Nieuwe artikelen Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij de workshopserie bloemschikken voor de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7 7 februari 2018

Nieuwsbrief 7 7 februari 2018 Nieuwsbrief 7 7 februari 2018 Beste kinderen, ouders en leerkrachten, Nog een paar dagen en dan barst het carnavalsfeest weer los. Even een periode lekker uit ons dak gaan en daarna hebben we nog enkele

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 Terugblik: Stadswandeling door Haastrecht Terugblik Exposi e Die schöne Müllerin Architectuurroute Workshop Column schrijven Agenda 2015/2016 Samen met de Historische Vereniging Haastrecht organiseerde

Nadere informatie

Tuinieren is kinderspel

Tuinieren is kinderspel Hans Clauzing & Francisca Laureijs Tuinieren is kinderspel A E R I A L M E D I A CO M PA NY 2 ISBN 978-94-026-0101-5 NUR 424 2016 Tekst en fotografie: Francisca Laureijs en Hans Clauzing 2016 Nederlandstalige

Nadere informatie

www.mentheda.nl info@mentheda.nl Nieuwsbrief TC Mentheda april 2018 Graag brengen we de volgende zaken bij jullie onder de aandacht: NL Doet / Schooltennis / Open Dag / Tennislessen / Soeptoernooi / Uitbreiding

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

When we see Mother Nature as the embodiment of God, we will automatically serve and protect her.

When we see Mother Nature as the embodiment of God, we will automatically serve and protect her. Amma's TUIN-nieuws nr. 20 (half februari - eind maart 2017) When we see Mother Nature as the embodiment of God, we will automatically serve and protect her. Amma Op moment van schrijven is de lente echt

Nadere informatie

OK ZOMERBL

OK ZOMERBL ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

nieuwsbrief nov. 2014

nieuwsbrief nov. 2014 nieuwsbrief nov. 2014 B O N S A I vereniging Midden Nederland Tokonoma van de maand In de kleine tokonoma stond in oktober een shohin opstelling van Bob. De grote tokonoma werd ingericht door Rim met een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Wijkkamer.de.Dommer@ribw-nr.nl Dommer van Poldersveldtweg 73 Nijmegen Mail ons als je een bijdrage hebt! Nieuwe kunst in Wijkkamer de Dommer!

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Voorzitter: Anja Gijsbertsen Secretaris: Petra van Heese ad interim

NIEUWSBRIEF. Voorzitter: Anja Gijsbertsen Secretaris: Petra van Heese ad interim NIEUWSBRIEF Voorzitter: Anja Gijsbertsen voorzitter@latulipe.net Secretaris: Petra van Heese ad interim secretarislatulipe@gmail.com www.latulipe.net April 2017 1e Huppelclub 10.00 uur 1e Inloopmiddag

Nadere informatie

Gezien in "Fleur Creatief"

Gezien in Fleur Creatief Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Najaar/Winter Agenda Workshops Nieuw in de Webshop Gezien in "Fleur Creatief" Bamboo d9xh70 cm naturel Bekijk product Kurk kruimels Naar de Webshop Cursus

Nadere informatie

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen GROEN DOET GOED *weet je dat.. Stichting ZaaiGoed laat ouderen opbloeien! Met krasse ouderen, ouderen met dementie en/of een visuele beperking gaan we de natuur in en doen binnen aan de hand van de opgedane

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen Maart 2016 In deze nieuwsbrief Van de Secretaris: o.a. informatie over de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 8 maart, een opsomming van onze komende

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl

Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl Participatie ouders Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl Elke ouder/grootouder kreeg drie stemmen, waarmee ze op de posters van springzaad konden stemmen. Ze konden een lijsstem doen

Nadere informatie

ZOMER. op he t For t

ZOMER. op he t For t ZOMER op he t For t programma zomervakantie 2011 2 011 Onze Nieuwe Activiteiten! Papier Hier zelf papier maken Bouwen met modder Zin in zomer op het Fort De natuur-bso op Fort Lunet 1 is leuk. En deze

Nadere informatie

Cursus Bloemschikken Najaar

Cursus Bloemschikken Najaar Cursus Bloemschikken Najaar High Tea met Bloemschikken Open Inschrijvingen Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken Najaar Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij de workshopserie

Nadere informatie

'Uit eigen tuin' Breng gerust een vriend/vriendin, buurman/buurvrouw, familielid of andere geïnteresseerde mee! Ze zijn hartelijk welkom!

'Uit eigen tuin' Breng gerust een vriend/vriendin, buurman/buurvrouw, familielid of andere geïnteresseerde mee! Ze zijn hartelijk welkom! Afdeling Liemers: Aerdt, Babberich, Beek, Duiven, Groessen, Herwen, Lathum, Lobith, Loo, Pannerden, Spijk, Tolkamer, Westervoort, Zevenaar en Oud-Zevenaar Een nieuw jaar; er staat ons weer van alles te

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

Beurs Crea Weekend Voorjaar

Beurs Crea Weekend Voorjaar Klik hier om de online versie te bekijken In deze nieuwsbrief: Crea Weekend Cursus Bloemschikken High Tea arrangement Nieuwe producten Beurs Crea Weekend Voorjaar Biss Floral pakt tijdens het Crea Weekend

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 d.d

Nieuwsbrief 10 d.d Belangrijke data Nieuwsbrief 10 d.d. 22-01-2019 Dinsdag 22 januari 2019 Nieuwsbrief 10 Woensdag 23 januari 2019 Voorleesontbijt groep ½ t/m 8 Donderdag 24 januari 2019 Theatermiddag groep 5 en 7 GEANNULEERD

Nadere informatie

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht.

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Stichting De Boomgaard Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Mei 2013 Betrokkenheid biedt een nieuwe horizon voor Ridderkerk. Stichting De Boomgaard Stichting De Boomgaard 2 Locatie

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN. Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari.

Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN. Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari. Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN Donderdag 1 Micado Zondag 4 Maandag 5 Woensdag 7 Donderdag 8 Avond: Kruiden als thee Woensdag 14 Donderdag 15 Zondag 18 Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari.

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Speciale info voor peuters & kleuters (kiddo's & kidsdancelessen)

Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Speciale info voor peuters & kleuters (kiddo's & kidsdancelessen) Beste CDD dansers & ouders/verzorgers IN DEZE NIEUWSBRIEF: Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Uiterste inschrijfdatum Doorloop Theatershows bij CDD Generale Repetitie in Theater

Nadere informatie

V O O R J A A R S W O R K S H O P S. Pasen 2014

V O O R J A A R S W O R K S H O P S. Pasen 2014 V O O R J A A R S W O R K S H O P S Pasen 2014 Vanaf dit voorjaar starten we met het organiseren van creatieve, inspirerende en vooral gezellige bloemen-workshops in IJsselstein Tijdens deze workshops

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2011

Nieuwsbrief Maart 2011 Nieuwsbrief Maart 2011 Voor u ligt de nieuwsbrief voor vrijwilligers in Edam-Volendam. U leest hieronder nieuws die voor u en uw organisatie van belang kunnen zijn. Nog 4 dagen tot NL Doet! NLDOET, het

Nadere informatie

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014 Gezinsbond Stekene Inleiding Kinderen houden van tuinieren Tuinieren bevat 2 elementen waar kinderen zot op zijn: aardegrond en buitenlucht. De zomerzon zal

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle

Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle Van de voorzitter, Met droefenis delen wij u mee dat ons oud-bestuurslid Gerrit Banck is overleden. Als penningmeester heeft hij veel betekend voor onze afdeling.

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Roosendaal januari adres: webadres:

Nieuwsbrief. Roosendaal januari adres: webadres: Nieuwsbrief Roosendaal januari 2017-1 e-mailadres: info@roosendaal.groei.nl webadres: www.roosendaal.groei.nl ACTIVITEITEN: 18 FEBRUARI LEZING VIJVER EN TUINPLEZIER DOOR LEO BRAND 22 MAART ALGEMENE LEDENVERGADERING

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

EBLOK LENT -2013 2012

EBLOK LENT -2013 2012 LENTEBLOK 2012-2013 LENTEBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE LENTE? Al lijkt het er met alle sneeuw en kou nog niet op, de lente is toch echt in aantocht. Soms zie je al wat groene puntjes van de bloembollen

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

Maart 2015. } Een verkorte versie van het verslag van de Algemene Ledenvergadering 2014 alsmede de agenda voor de komende ALV.

Maart 2015. } Een verkorte versie van het verslag van de Algemene Ledenvergadering 2014 alsmede de agenda voor de komende ALV. GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen Maart 2015 In deze nieuwsbrief } Van de Voorzitter: Naast het vermelden van de eerste lentebodes in haar tuin, kondigt zij een aantal ophanden zijnde

Nadere informatie

Dag allemaal, Prettig weekend en groet, Wouter Leerink. Welkom op De Boskriek!

Dag allemaal, Prettig weekend en groet, Wouter Leerink. Welkom op De Boskriek! De Boskriek Oudelaan 21-02 6605 SG Wijchen 024-6452829 info@boskriek.nl 26 februari 2016 jaargang 24 nr 10 Dag allemaal, 3 maart 2016 Kindergemeenteraad 7 maart 2016 Start ouderavonden 8 maart 2016 Start

Nadere informatie

Ecologisch moestuinieren

Ecologisch moestuinieren Ecologisch moestuinieren Handleiding 2008 Deze handleiding beschrijft kort de basisprincipes van ecologisch moestuinieren en illustreert deze met voorbeelden uit het moestuincomplex op het CNME-terrein.

Nadere informatie

Dan ben je altijd op de hoogte!

Dan ben je altijd op de hoogte! De Muis www.hcliempde.nl Dan ben je altijd op de hoogte! Hierbij de vierde muis van het hockeyseizoen 2013-2014. In deze muis : Kick-Off (woensdagavond 28 augustus, clubhuis) keeperskasten : toe aan vervanging

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

Tiggeltjes (ook op www.tiggeldobbe.nl) Februari 2015

Tiggeltjes (ook op www.tiggeldobbe.nl) Februari 2015 Actuele Tiggeldobbe-informatie ook op onze website: www.tiggeldobbe.nl Uw kind, onze zorg! Poëzie op de Tiggeldobbe Op donderdag 29 januari startte de Nationale Poëzieweek. Ook op de Tiggeldobbe is aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kaatsheuvel

Nieuwsbrief Kaatsheuvel Nieuwsbrief Kaatsheuvel September 2012 Inleiding Hallo allemaal! Hier is dan weer een nieuwe nieuwsbrief. Enkelen hebben het nog tegoed, maar de meesten van ons hebben al vakantie gehad. Hopelijk heeft

Nadere informatie

Beste ouders, Team Weemewereld

Beste ouders, Team Weemewereld Nieuwsbrief 21 Beste ouders, maandag 12 vrijdag 16 februari Afgelopen woensdag is er een begin gemaakt met de waterafvoer van het schoolplein. Een aantal vrijwillige ouders hebben een gaten gemaakt in

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie