E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk"

Transcriptie

1 E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk AZ Sint-Lucas Gent 1 december 2016 Anneliese Van Egghen

2 E-health en privacy wetgeving in de praktijk 1. De Next Generation privacy wetgeving 2. De 10 ehealth basisdiensten 3. Privacywetgeving & ehealth 4. Privacywetgeving: andere wijzigingen

3 1. De Next Generation privacy wetgeving PERSOONSGEGEVENS Privacywet van 8/12/1992 Koninklijk besluit van 13/02/2001 EU Richtlijn 95/46/EG van 24/10/1995 ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) NL GENERAL DATA PROTECTION REGULATION (GDPR) EN van 27 april 2016 zal direct van toepassing zijn in alle lidstaten op 25 mei 2018

4 2. De 10 ehealth basisdiensten Beheer van loggings Beveiligde elektronische brievenbus - ehealthbox Codering en anonimisering Coördinatie van elektronische deelprocessen Elektronische datering (timestamping) Geïntegreerd gebruikers- en toegangsbeheer Portaalsite Raadpleging Rijksregister en KSZregisters Systeem voor end-toend vercijfering Verwijzingsrepertorium (metahub)

5 3. Privacywetgeving & ehealth Omkering bewijslast, ligt nu bij de ziekenhuizen Bewijskracht via ehealth logging om na te gaan wie wanneer welke gegevens gelezen-, geschreven, of verwijderd heeft Bewijskracht via ehealth Timestamping om authenticiteit & integriteit te garanderen voor medicatievoorschriften en gescande documenten

6 3. Privacywetgeving & ehealth Veilig sturen/ontvangen van elektronische berichten met medische gegevens Onvoldoende beveiliging bij standaard mail systemen zoals Outlook, Lotus Notes, Gmail, Hotmail, Hoog beveiligingsniveau met het elektronische mailbox systeem ehealthbox 2015: verzonden berichten = 4 mio / maand

7 3. Privacywetgeving & ehealth Beschikbaarheid, authenticiteit, integriteit en vertrouwelijkheid van opgeslagen of doorgegeven persoonsgegevens garanderen ebirth: identificatie gebruiker & erkenning zorgverlener via ehealth basisdienst coördinatie van elektronische deelprocessen, met o.a. ehealth certificaten, geïntegreerd gebruikersbeheer & end-to-end vercijfering Raadpleging Rijksregister: correcte contactgegevens patiënten geautomatiseerd bijwerken in ZIS via ehealth basisdienst RRN connector

8 3. Privacywetgeving & ehealth Informed Consent = Geïnformeerde toestemming Patiënt raadpleegt zijn arts Via eid van de patiënt Authenticatie identiteit patiënt Controle verzekerbaarheid Mogelijkheid om de therapeutische relaties en de geïnformeerde toestemming van de patiënt te registreren

9 3. Privacywetgeving & ehealth Transparantie: eenvoudig, toegankelijk, begrijpelijk COZO, te raadplegen door zorgverlener en patiënt, via ehealth verwijzingsrepertorium om zo regionale en lokale uitwisselingsystemen van medische gegevens te verbinden = alle beschikbare elektronische medische documenten Healthdata: vereenvoudigen overheidsregistraties voor beroepsbeoefenaars, bvb Qermid, Tardis, SumEhr, gecodeerd en gestructureerd bestand, toegankelijk voor alle artsen (mits toestemming van de patiënt) & voor patiënt

10 3. Privacywetgeving & ehealth Rechtstreeks toegangsrecht/inzagerecht in eigen patiëntendossier ehealth portaalsite slaat zelf geen inhoudelijke informatie op en zal geen algemene toegang mogelijk maken tot een gecentraliseerd patiëntendossier te voorzien in EPD van het ziekenhuis attitudewijziging betrokken zorgverleners

11 3. Privacywetgeving & ehealth Gegevensbeschermingseffectbeoordeling of Data Protection Impact Assessment (DPIA) verplicht uit te voeren bij verwerking persoonsgegevens DPIA voor alle nieuwe ehealth toepassingen - ehealth apps & Mobile Health apps - wordt uitgevoerd door de overheid verplicht voor verwerkingen met nieuwe technologie verplicht voor alle verwerkingen met gezondheidsinformatie

12 4. Andere wijzigingen EU Privacywetgeving Proactief conformiteit met de wetgeving aantonen: via gedragsvoorschriften Afschaffing meldplicht tot kennisgeving van een gegevensverwerking = vereenvoudiging Verplichte aanstelling functionaris voor gegevensbescherming / Data Protection Officer (DPO) = Veiligheidsconsulent?

13 4. Andere wijzigingen EU Privacywetgeving Rechtstreekse doorgifte (+ gratis afschrift) Verbod overdracht persoonsgegevens naar landen zonder een adequaat niveau van gegevensbescherming blijft Betere toepassing privacywetgeving. Controle door privacycommissie (audits enz.) kan leiden tot boetes > 20 mio of meer dan 4% van de jaarlijkse omzet

14 4. Andere wijzigingen EU Privacywetgeving Recht om vergeten te worden: Niet voor medische gegevens Niet bij wettelijke bewaarplicht Niet bij dwingende gerechtvaardigde reden Pseudonimisatie (= niemand redelijkerwijze in staat om persoon te identificeren met aanvullende informatie) Veiligheidsinbreuken binnen de 72u melden

wat verwacht de overheid van zorgverstrekkers inzake e-gezondheid

wat verwacht de overheid van zorgverstrekkers inzake e-gezondheid wat verwacht de overheid van zorgverstrekkers inzake e-gezondheid gent 06/06/2015 bvas academy twee en een half jaar geleden actieplan e gezondheid 2013-2018 de opportuniteit van elektronisch informatiebeheer

Nadere informatie

een kort stukje Spoor 1... Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren Bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid

een kort stukje Spoor 1... Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren Bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid ICT- ondersteuning voor zorgverstrekkers in de eerstelijnsgezondheidszorg een kort stukje Spoor 1... Doelstellingen ü ü ü ü Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

GDPR Basic guidelines for clients

GDPR Basic guidelines for clients GDPR? General Data Protection Regulation Europese Regelgeving, met lokale toepassing door Privacy Commissie. Je moet compliant zijn tegen 25 mei 2018 Doel: Betere regulering van Privacy & Gegevensbescherming.

Nadere informatie

Opleidingssessies informatieveiligheid

Opleidingssessies informatieveiligheid ewzc-programma Opleidingssessies informatieveiligheid in het kader van het informatiseringstraject van de Vlaamse Woonzorgcentra (WZC) Fase 1: Wat is informatieveiligheid? 1 peter@berghmans.org 2 Doelstelling

Nadere informatie

Vitalink. 8 mei 2017

Vitalink. 8 mei 2017 Vitalink 8 mei 2017 Inhoud Vitalink Gegevensdeling Cijfers Klaar voor GDPR Toekomst Vitalink wat en waarom Wat is Vitalink? Veilig & beveiligd platform of eerstelijnskluis Zorg- en welzijnsgegevens Zorg-

Nadere informatie

De e-huisarts : Inleiding. Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw

De e-huisarts : Inleiding. Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw De e-huisarts : Inleiding Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw 2 3 Het ehealth-platform Federale openbare instelling met de missie - om een goed georganiseerde, onderlinge elektronische

Nadere informatie

Handleiding voor een procedure voor gegevensbescherming

Handleiding voor een procedure voor gegevensbescherming Handleiding voor een procedure voor gegevensbescherming Studiedag Europese Verordening Gegevensbescherming, 9 maart 2017 Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder 1. Waarover gaat het? 2. Wat zijn gegevens?

Nadere informatie

Impact AVG op de lokale overheden

Impact AVG op de lokale overheden voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Impact AVG op de lokale overheden Caroline Vernaillen Anne Teughels september 2016 Wie zijn wij? o De voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling 8 mei 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Bijlage Gegevensverwerking. Artikel 1 - Definities

Bijlage Gegevensverwerking. Artikel 1 - Definities Bijlage Gegevensverwerking Artikel 1 - Definities De namen en begrippen in deze Bijlage die met een hoofdletter worden geschreven, hebben de hiernavolgende betekenis: 1.1 Persoonsgegevens: alle informatie

Nadere informatie

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Juridisch kader 1. Relationele privacy: eer en goede naam (grondwet/evrm), portretrecht (Auteurswet), gezinsleven (EVRM) 2. Communicatie-privacy: briefgeheim

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje 1. 25 mei 2018: GDPR treedt in voege Over iets minder dan een jaar, op 25 mei 2018, verkrijgt de General Data Protection

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Transparantie over de genomen maatregelen om het V E R T R O U W E N te borgen

Nadere informatie

Structuur van de uiteenzetting

Structuur van de uiteenzetting Het ehealth-platform Luc Maes Programma manager ehealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel E-mail: Luc.Maes@ehealth.fgov.be Website ehealth-platform: https://www.ehealth.fgov.be Structuur

Nadere informatie

vernieuwde privacywet

vernieuwde privacywet ALLEEN DE HOOFDZAKEN 11 JANUARI 2017! DRIEBERGEN!! De privacywet nu en straks. En wat dat betekent voor onderwijsinstellingen!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne vernieuwde privacywet vanaf 1 januari 2016 een

Nadere informatie

ehealth in België: waar staan we

ehealth in België: waar staan we ehealth in België: waar staan we 2 december 2016 Dr. Tom Fiers - Universitair Ziekenhuis Gent www.cozo.be ehealth een veelkoppig fabeldier Samenwerken en delen van informatie in kader continuïteit zorg

Nadere informatie

ehealth-platform: stand van zaken en perspectieven

ehealth-platform: stand van zaken en perspectieven ehealth-platform: stand van zaken en perspectieven frank.robben@ehealth.fgov.be @FrRobben https://www.ehealth.fgov.be http://www.ksz.fgov.be http://www.frankrobben.be 22/05/2014 2 Overzicht 1. Roadmap

Nadere informatie

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Hoe omgaan met privacygevoelige gegevens? peter@berghmans.org - 0475951516 #vvsgbwcongres dank aan Sabine Van Dooren Katrien

Nadere informatie

Juridische aspecten van elektronische gegevensuitwisseling binnen en buiten ziekenhuizen, WZC, GGZ... (intramurale zorg) An Vijverman

Juridische aspecten van elektronische gegevensuitwisseling binnen en buiten ziekenhuizen, WZC, GGZ... (intramurale zorg) An Vijverman Juridische aspecten van elektronische gegevensuitwisseling binnen en buiten ziekenhuizen, WZC, GGZ... (intramurale zorg) An Vijverman Advocaat-partner DEWALLENS & PARTNERS www.dewallens-partners.be an.vijverman@dewallens-partners.be

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst De ondergetekenden: - Klant, , , ondernemingsnummer , hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door , verder genoemd klant (of verwerkingsverantwoordelijke)

Nadere informatie

Therapeutische link en geïnformeerde instemming van de patiënt(e).

Therapeutische link en geïnformeerde instemming van de patiënt(e). Pagina 1 van 5 Therapeutische link en geïnformeerde instemming van de patiënt(e). Voor veel online diensten waarbij aan u dossiergegevens beschikbaar gesteld moet er een therapeutische link zijn tussen

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere De Privacyproef dejuristen Gent 1 juni 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

De impact van GDPR op uw organisatie. White Wire

De impact van GDPR op uw organisatie. White Wire De impact van GDPR op uw organisatie White Wire Ruben Lasuy Ruben Lasuy 3 jaar ervaring als IT consultant Focus op Data Governance en Information Management DPO certified en fulltime bezig met materie

Nadere informatie

Actualiteiten loonheffingen

Actualiteiten loonheffingen Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Actualiteiten loonheffingen Private aanvulling WW en WGA (PAWW) Reparatie 3 e WW-jaar Privacy voor de salarisadministratie Basisbegrippen GDPR/AVG 1 Private

Nadere informatie

Onafwendbare (r)evolutie!

Onafwendbare (r)evolutie! Netwerken Onafwendbare (r)evolutie! Telematica Luc Billiau en Patrick De Coninck Geïntegreerd gebruikersen toegangsbeheer : certificaten, IC, TR. ehealthbox : 1T1 communicatie 3 1. Therapeutische relatie

Nadere informatie

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs?

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Erik van Roekel Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Job Vos (adviseur privacy) 7 december 2017, Eindhoven Er is al langere tijd voor privacy in het onderwijs Aandacht voor privacy niet

Nadere informatie

Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services

Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services Bent u klaar voor de Europese Privacy Verordening? Wat de verzwaring van de privacywetgeving betekent voor uw organisatie en welke acties u moet

Nadere informatie

WHITEPAPER PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG)

WHITEPAPER PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) WHITEPAPER PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) Hoewel het nog een jaar duurt, is er geen ontkomen meer aan: de Europese privacyverordening gaat ook u raken en

Nadere informatie

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken IHE Nederland jaarcongres 2016 11 november, Bussum Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken Ger Wierenga security officer Martini Ziekenhuis Groningen IHE helpt! 1 Agenda Voorstellen XDS

Nadere informatie

ehealth & elektronische communicatie

ehealth & elektronische communicatie ehealth & elektronische communicatie Frank Robben Administrateur-generaal van het ehealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel E-mail: Frank.Robben@ehealth.fgov.be Website ehealth-platform https://www.ehealth.fgov.be

Nadere informatie

Auteurs: Edwin Adams Tangram

Auteurs: Edwin Adams Tangram Toepassing GDPR (AVG) binnen de recruitmentprocessen Wat is de impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op uw recruitmentproces en organisatie Auteurs: Edwin Adams Tangram Juli 2017

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw

Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw Inhoudsopgave: Wat is CoZo en ehealth? 1 Geïnformeerde toestemming (= Informed Consent ) 2 Hoe uw Geïnformeerde toestemming (= Informed Consent

Nadere informatie

Pilootprojecten geïntegreerde zorg. Luik e-gezondheid. Brussel, 6 december 2016

Pilootprojecten geïntegreerde zorg. Luik e-gezondheid. Brussel, 6 december 2016 1 Pilootprojecten geïntegreerde zorg Luik e-gezondheid Brussel, 6 december 2016 2 Plan Context Gemeenschappelijk plan chronisch zieken en Gids voor pilootprojecten Actieplan e-gezondheid Geïntegreerd patiëntendossier

Nadere informatie

Health by technology

Health by technology Health by technology Privacy van de patiënt en hoe gaat de regering om met het beleid hier rond? Jo De Cock Administrateur-generaal RIZIV 20/02/2016 AZ Damiaan Oostende 2 1 ENKELE EVOLUTIES IN DE GEZONDHEIDSZORG

Nadere informatie

Whitepaper BPdelivery mei 2017 NOG 1 JAAR, BENT U KLAAR? Whitepaper - GDPR - mei 2017 BPdelivery B.V. Nederland - Pagina 1

Whitepaper BPdelivery mei 2017 NOG 1 JAAR, BENT U KLAAR? Whitepaper - GDPR - mei 2017 BPdelivery B.V. Nederland - Pagina 1 Whitepaper BPdelivery mei 2017 NOG 1 JAAR, BENT U KLAAR? Whitepaper - GDPR - mei 2017 BPdelivery B.V. Nederland - Pagina 1 GDPR, AVG, FG, DPO, AP, PIA...volgt u het nog? De aangekondigde implementatie

Nadere informatie

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation Ronald Paans Noordbeek 16 november 2017 File: AVG Presentatie Intergrip scholen 2017, Version: 1.00 ronald.paans@noordbeek.com

Nadere informatie

Toekomst van het EPD binnen AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en AZ Sint-Lucas vzw. Kristof Duthoy Dirk Bernard > 18/11/2017

Toekomst van het EPD binnen AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en AZ Sint-Lucas vzw. Kristof Duthoy Dirk Bernard > 18/11/2017 Toekomst van het EPD binnen AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en AZ Sint-Lucas vzw Kristof Duthoy Dirk Bernard EPD landschap in de regio nexuzhealth Integratie met de ehealth-diensten mynexuzhealth mynexuzhealth

Nadere informatie

Aan de slag met AVG. Bob Hulsebosch. Uren. Dagen. Minuten

Aan de slag met AVG. Bob Hulsebosch. Uren. Dagen. Minuten Aan de slag met AVG Bob Hulsebosch 223 Dagen 14 Uren 06 05 07 Minuten Wie ben ik? Senior adviseur Identity, Privacy & Trust bij InnoValor > 15 jaar ervaring Opdrachten: Min. SZW: PIA SUWInet en Frauderegister

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud Silvia van Schaik - bureau Brandeis 1 Dataprotectie Wbp AVG/GDPR Autoriteit Persoonsgegevens 2 Dataprotectie als fundamenteel recht Bescherming van persoonsgegevens

Nadere informatie

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017 NVIA Data Modellen Privacy PIM POPPE September 2017 Wat aan de orde komt 1. Introductie 2. Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 3. Belangrijkste Implicaties 4. Lessen van andere veranderingen

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET NIEUWE PRIVACY WETGEVING: GDPR

INFORMATIEPAKKET NIEUWE PRIVACY WETGEVING: GDPR INFORMATIEPAKKET NIEUWE PRIVACY WETGEVING: GDPR Lucrasoft IT Beheer De Zelling 8 3342 GS Hendrik Ido Ambacht t. +31 (0)78 68 11 505 e. itbeheer@lucrasoft.nl w. www.lucrasoftitbeheer.nl IT Beheer Speerpunten

Nadere informatie

Privacy wetgeving in een notendop

Privacy wetgeving in een notendop Privacy wetgeving in een notendop Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) (geldig tot 25 mei 2018) De belangrijkste bepalingen uit de Wbp over het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens zijn als volgt samen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/15/058 BERAADSLAGING NR. 13/104 VAN 22 OKTOBER 2013, GEWIJZIGD OP 21 APRIL 2015, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon.

1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. Vastgesteld door de Raad van Bestuur, november 2010 Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. 1.2 verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING.

LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING. LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING www.boutadvocaten.nl 06-04-2017 Introductie Bout Advocaten Allround kantoor 21 advocaten 5 branches: agrarisch, zorg, onderwijs, bouw en ICT & IE Tim

Nadere informatie

Interbestuurlijk informatie delen : Use Case ebirth Luc Van Tilborgh Program Manager AIM

Interbestuurlijk informatie delen : Use Case ebirth Luc Van Tilborgh Program Manager AIM Interbestuurlijk informatie delen : Use Case ebirth Luc Van Tilborgh Program Manager AIM Fedict 2012. All rights reserved ebirth Elektronische kennisgeving van geboorten ebirth 29/01/2013 Fedict.2013 All

Nadere informatie

De nieuwe privacywetgeving:

De nieuwe privacywetgeving: De nieuwe privacywetgeving:..wat moet u regelen? Door: Roxanne Kroes en Martin Rozeboom De AVG: wat moet u dáár nu mee?! Agenda 1. Waarom de AVG en belangrijkste wijzigingen? 2. Waarom krijgen tandartsen

Nadere informatie

GET YOUR DATA PROTECTION RIGHT THE LEGAL PART Dirk Beeckman Questa Advocaten

GET YOUR DATA PROTECTION RIGHT THE LEGAL PART Dirk Beeckman Questa Advocaten GET YOUR DATA PROTECTION RIGHT THE LEGAL PART Dirk Beeckman Questa Advocaten Op basis van slides van Florence de VILLENFAGNE DATA PROTECTION AND PRIVACY CONSULTANT ICTLEX florence@ictlex.be S E T T I N

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Pillen in the cloud. De informatie in deze opleiding is actueel in maart 2017

Pillen in the cloud. De informatie in deze opleiding is actueel in maart 2017 De informatie in deze opleiding is actueel in maart 2017 Waar staan we? Waar moeten we naar toe Wie doet mee? Wie moet mee? Welke zijn de (nog) te nemen stappen? Zijn het milestones of struikelstenen?

Nadere informatie

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances?

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? Hans van Impelen Privacyfunctionaris/ Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) De start in Utrecht

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

2014 2015 MediBridge ehealth Premium Services Pagina 1

2014 2015 MediBridge ehealth Premium Services Pagina 1 Algemene informatie on demand over de bestaande ehealth basisdiensten en de verschillende diensten met toegevoegde waarde, evenals andere ehealth initiatieven, hun functionaliteit, en hoe deze zich t.o.v.

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO De Algemene verordening gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO / NEN 7510

Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO / NEN 7510 Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO 27001 / NEN 7510 dataveiligheid Waveland.nu Doel van deze bijeenkomst: Inzicht in drie onderwerpen: 1. beveiligen van patiëntengegevens

Nadere informatie

Data Protection Officer

Data Protection Officer Data Protection Officer Met ingang van 25 mei 2016 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Een van de wijzigingen is het verplicht aanstellen van een Data Protection Officer.

Nadere informatie

Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens. NAW gegevens (ook social media), e.d.

Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens. NAW gegevens (ook social media), e.d. Data voorbeelden Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens Personeelsgegevens NAW gegevens (ook social media), e.d. Koophistorie, creditcard gegevens, betaaldata, klachtregistratie, e.d. IP/MAC

Nadere informatie

DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM

DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM Samenwerking tussen Universitair Ziekenhuis Gent VZW CoZo Vlaanderen Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde Doelstellingen Educatie op maat aanbieden Een tijdige

Nadere informatie

Privacyreglement Spaarne Gasthuis voor patiënten en medewerkers

Privacyreglement Spaarne Gasthuis voor patiënten en medewerkers Privacyreglement Spaarne Gasthuis voor patiënten en medewerkers Afdeling : centraal protocol Documenttype: reglement Versie : 1 Vervaldatum: Eigenaar: Raad van bestuur Auteur: Angelo Clous Beoordelaar:

Nadere informatie

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) In business for people. Contents 3 Wat is de AVG? 4 Verwerkersovereenkomst 6 Roadmap naar de nieuwe verwerkersovereenkomst

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Beveiligd elektronisch delen van medische gegevens om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren

Beveiligd elektronisch delen van medische gegevens om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren Beveiligd elektronisch delen van medische gegevens om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren Een patiënt aansluiten? Waarom zou een patiënt zijn gezondheidsgegevens willen delen? Klik op de afbeelding

Nadere informatie

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Huisarts, Go for IT Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Gezondheidszorg in 2020 Kwaliteit Betaalbaarheid Toegankelijkheid Continuïteit Accent op chronische zorg Integrale (horizontale) zorg Mobiliteit

Nadere informatie

WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving?

WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? 2 GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? De nieuwe Europese privacywet vereist grondige voorbereiding

Nadere informatie

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) E: info@koornetwerk.nl I: www.koornetwerk.nl 1 januari 2018 A: Bartókstraat 4 6661 AT Elst The Netherlands Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening

Nadere informatie

Thuisverpleegkundigen en ehealth

Thuisverpleegkundigen en ehealth Thuisverpleegkundigen en ehealth Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Studiedag thuisverpleegkundigen - 19 maart 2013 TRENDS GEZONDHEIDSZORG meer chronische zorg i.p.v. louter acute zorg zorg op afstand

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZ/10/066 BERAADSLAGING NR 10/036 VAN 18 MEI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING AAN HET EHEALTH-PLATFORM VAN EEN

Nadere informatie

Handreiking verantwoordelijke persoonsgegevens Smart Mobility diensten

Handreiking verantwoordelijke persoonsgegevens Smart Mobility diensten Handreiking verantwoordelijke persoonsgegevens Smart Mobility diensten Wouter van Haaften, Hans van Douwe LANDELIJKE RONDE TAFEL VOOR SMART MOBILITY JURIDISCHE ASPECTEN RONDETAFELS.DITCM.EU Handreiking

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/13/169 BERAADSLAGING NR. 12/081 VAN 18 SEPTEMBER 2012, GEWIJZIGD OP 16 JULI 2013, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG)

De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG) De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG) De Privacy Test Wat is uw privacy IQ? Surf naar de website kahoot.it om mee te doen! Privacy Privacy terecht een veelbesproken thema Privacy bij herziening

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan De Algemene Verordening Gegevensverwerking Jurgen van der Baan > AVG: wat valt (mij) op Jurgen van der Baan: Product Consultant bij TriageExpert. Vanaf 2002 werkzaam als (Senior) Casemanager, intern, arbodienst,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/17/024 BERAADSLAGING NR. 14/016 VAN 18 FEBRUARI 2014, LAATST GEWIJZIGD OP 21 FEBRUARI 2017, BETREFFENDE HET REGLEMENT

Nadere informatie

Wat met de privacy? 19 januari

Wat met de privacy? 19 januari Wat met de privacy? 19 januari 2017 www.vlaanderen.be\informatievlaanderen Doel uiteenzetting Verwerking van persoonsgegevens kan enkel voor zover is voldaan aan de privacywet. En vanaf 25 mei 2018 moet

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/16/142 BERAADSLAGING NR. 12/081 VAN 18 SEPTEMBER 2012, LAATST GEWIJZIGD OP 21 JUNI 2016, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Methodologie informatieveiligheid en privacy Overzicht

Methodologie informatieveiligheid en privacy Overzicht Methodologie informatieveiligheid & privacy : Methodologie informatieveiligheid en privacy (MNM VIEW) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. OVERZICHT VAN DE RELATIE TUSSEN DE DOCUMENTEN... 3 BIJLAGE A: DOCUMENTBEHEER...

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Contrast Law Seminars Willem Debeuckelaere Zaventem, 23 maart 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Sirius Legal. De impact van de GDPR op uw marketing en prospectie Business meets IT, Blue Point Antwerpen, 1 juni 2017

Sirius Legal. De impact van de GDPR op uw marketing en prospectie Business meets IT, Blue Point Antwerpen, 1 juni 2017 Sirius Legal (Online) marketing vandaag Basis van alle marketing is data Big data Collect all you can now figure out what to do with it later Profiling Maximale tracking Location based Trigger based Internet

Nadere informatie

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Privacy and Trust in the Digital Society Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Jeroen Terstegge NVvIR Amsterdam, 17 juni 2010 Even voorstellen mr.drs. Jeroen Terstegge, CIPP Directeur Privacyadviesbureau

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/14/032 BERAADSLAGING NR. 14/016 VAN 18 FEBRUARI 2014 BETREFFENDE HET REGLEMENT BETREFFENDE DE UITWISSELING VAN

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 58/2015 van 16 december 2015

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 58/2015 van 16 december 2015 1/9 Advies nr 58/2015 van 16 december 2015 Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit houdende de elektronische communicatie overeenkomstig artikel 32ter Gerechtelijk Wetboek (CO-A-2015-062)

Nadere informatie

IT VEILIGHEID VOOR NIET ICT-ERS

IT VEILIGHEID VOOR NIET ICT-ERS ///////////////////////////////////////// IT VEILIGHEID VOOR NIET ICT-ERS bit en byte zonder ééntjes en nullen ///////////////////////////////////////// PETER BERGHMANS /////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SpotOnMedics B.V. Informatieveiligheid en uw praktijk. U bent zelf verantwoordelijk

SpotOnMedics B.V. Informatieveiligheid en uw praktijk. U bent zelf verantwoordelijk SpotOnMedics B.V. Informatieveiligheid en uw praktijk U bent zelf verantwoordelijk Welkom Wilco Hamoen CTO SpotOnMedics Niels Rientjes Klant Succes Manager Onderwerpen van het webinar 1. Wat is informatieveiligheid

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZ/11/018 BERAADSLAGING NR 11/015 VAN 15 FEBRUARI 2011 MET BETREKKING TOT DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS DIE

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie 5 dd 28 november Introductie 1. Versie beheer 1. Algemeen 2. Beroepsvereniging 2 ESS 3

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie 5 dd 28 november Introductie 1. Versie beheer 1. Algemeen 2. Beroepsvereniging 2 ESS 3 Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie 5 dd 28 november 2017. Introductie 1 Versie beheer 1 Algemeen 2 Beroepsvereniging 2 ESS 3 Versleutelen, zippen, versturen. 3 Salarisspecificaties met wachtwoord

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

COT EN MINIMALE VOORWAARDEN

COT EN MINIMALE VOORWAARDEN ///////////////////////////////////////// COT EN MINIMALE VOORWAARDEN Opleidingsdag informatieveiligheid dag 2: Toetreden tot een COT Versie 12 april ///////////////////////////////////////// PETER BERGHMANS

Nadere informatie

Minimale normen informatieveiligheid en privacy Overzicht

Minimale normen informatieveiligheid en privacy Overzicht Minimale normen informatieveiligheid & privacy : Minimale normen informatieveiligheid en privacy (MNM VIEW) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. OVERZICHT VAN DE RELATIE TUSSEN DE DOCUMENTEN... 3 BIJLAGE

Nadere informatie

Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016

Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016 Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016 Programma Korte introductie privacyrecht Rol accountant: verantwoordelijke of

Nadere informatie

Relatiebeheer en consentmanagement. Beheer van therapeutische relatie en toestemmingen

Relatiebeheer en consentmanagement. Beheer van therapeutische relatie en toestemmingen Relatiebeheer en consentmanagement Beheer van therapeutische relatie en toestemmingen Datum laatste aanpassing: Datum dat dit beleid het laatst door management is besproken: 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel...

Nadere informatie

Privacyreglement vzw AZ SINT-LUCAS & VOLKSKLINIEK Groenebriel Gent

Privacyreglement vzw AZ SINT-LUCAS & VOLKSKLINIEK Groenebriel Gent Privacyreglement vzw AZ SINT-LUCAS & VOLKSKLINIEK Groenebriel 1 9000 Gent 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Doelstelling... 3 Artikel 2: Definities... 3 Artikel 3: Toepassingsgebied... 4 Artikel 4: Doel van de

Nadere informatie