GDPR Basic guidelines for clients

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GDPR Basic guidelines for clients"

Transcriptie

1

2 GDPR? General Data Protection Regulation Europese Regelgeving, met lokale toepassing door Privacy Commissie. Je moet compliant zijn tegen 25 mei 2018 Doel: Betere regulering van Privacy & Gegevensbescherming. 2

3 GDPR? Voor elk bedrijf dat persoonsgegevens gestructureerd verwerkt. Persoonsgegevens = Alle gegevens van natuurlijke personen die die geïdentifceerd zijn (bv. een naam) of die identifceerbaar zijn (bv. een klantennummer). Daarnaast zijn ook online herkenningsgegevens zoals IP-adressen en genetische en biometrische gegevens ook persoonsgegevens. 3

4 Algemene bepalingen 1. Transparantie: Bedrijven moeten burgers informeren over hoe de data wordt verzameld en verwerkt, en dat op een begrijpelijke manier. 2. Data-overdracht of dataportabiliteit: Burgers zullen hun gegevens kunnen overdragen van de ene dienstverlener naar de andere, bijvoorbeeld om van telecomoperator te wisselen. 3. Recht om vergeten te worden: Bedrijven moeten persoonsgegevens wissen als de persoon in kwestie daarom vraagt, en als er geen geldig tegenargument gegeven kan worden waarom die zouden moeten blijven. Ook wanneer de data inmiddels gedeeld is met derde partijen. 4. Meldplicht bij datalekken: Bedrijven zijn verplicht een datalek te melden binnen de 72 uur, tenzij kan worden aangetoond dat het lek geen gevaar is voor de verzamelde persoonsgegevens. 4

5 Stappenplan voor GDPR 1. BEWUSTMAKING Zorg ervoor dat alle medewerkers in je bedrijf op de hoogte zijn van de GDPR en de implicaties ervan. Zorg ervoor dat beslissingsmakers weten wat er moet gebeuren om volledig in orde te zijn met de wetgeving. 5

6 Stappenplan voor GDPR 2. REGISTER VAN VERWERKINGSACTIVITEITEN Breng duidelijk in kaart welke persoonsgegevens je verwerkt, waarom je die verwerkt, waar je die bewaart, met welke partijen je deze persoonsgegevens deelt, enz. Je kan hiervoor een informatie-audit organiseren. Model via Privacy Commissie: 6

7 Stappenplan voor GDPR 3. PRIVACYVERKLARING Controleer of je privacyverklaring nog up-to-date is. Om in orde te zijn met de GDPR moet je de privacyverklaring aanvullen met extra informatie. Je moet onder meer de wettelijke basis voor de gegevensverwerking en de bewaarduur van de gegevens meedelen en laten weten of de gegevens ook buiten de EU gedeeld worden. De GDPR geeft verder aan dat de privacyverklaring zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk moet zijn. 7

8 Stappenplan voor GDPR 4. WETTELIJKE BASIS Net zoals de Belgische Privacywet, vereist de GDPR een wettelijke basis voor gegevensverwerking. De bepaling van die wettelijke basis is zeer belangrijk omdat die ook deels bepaalt welke rechten de gebruiker heeft. De betrokkene heeft bijvoorbeeld een sterker recht om de verwijdering van zijn gegevens te vragen indien zijn toestemming aan de grondslag lag voor de verwerking, volgens de Privacycommissie. Die wettelijke grondslag moet je in de privacyverklaring zetten en nog eens verduidelijken bij een verzoek tot toegang tot persoonsgegevens. 8

9 Stappenplan voor GDPR 5. RECHTEN VAN DE BETROKKENE 9 In de GDPR krijgt de betrokkene, of de gebruiker wiens persoonsgegevens worden verzameld, enkele bijkomende rechten en worden bestaande rechten verruimd. toegang vragen tot persoonsgegevens vragen om gegevens te verbeteren of te verwijderen vragen om de gegevensverwerking te beperken zich verzetten tegen een verwerking voor direct marketing niet onderworpen te worden aan geautomatiseerde besluitvorming en profilering gegevens in een gestructureerd, gangbaar en machineleesbaar formaat overdragen naar andere leveranciers/ bedrijven

10 Belangrijk: Privacy by design & by default Toestemming: specifiek en expliciet met inzagerecht Recht op dataportabiliteit Herkomst van de data (log) Data register op persoonsniveau (welke data waar) Internationale context: hoofdzetel en/of zetel die instaat voor dataverwerking is bepalend voor autoriteit Data Protection Officer: nodig in sommige gevallen 10

11 Verantwoordelijkheden: Jij bent verantwoordelijk t.o.v. de betrokkene. Werk je samen met verwerkers? Spreek verwerkerscontracten af. Werk je samen met cloudproviders? Controleer compliancy. Gebruik je social media? Bewaak compliancy. (bv. retargetting, custom audiences) Jij bent eindverantwoordelijke en jij hebt de bewijslast. Niet compliant? Stop op datacollectie, risico op boetes (tot 4% op wereldwijde omzet),... 11

12 Patrick De Sutter

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Juridisch kader 1. Relationele privacy: eer en goede naam (grondwet/evrm), portretrecht (Auteurswet), gezinsleven (EVRM) 2. Communicatie-privacy: briefgeheim

Nadere informatie

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje 1. 25 mei 2018: GDPR treedt in voege Over iets minder dan een jaar, op 25 mei 2018, verkrijgt de General Data Protection

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Algemene Verordening gegevensbescherming 2016/679

Algemene Verordening gegevensbescherming 2016/679 Algemene Verordening gegevensbescherming 2016/679 Wat is GDPR? GDPR is de afkorting van General Data Protection Regulation (in het Nederlands Algemene Verordening Gegevenbescherming of AVG), de nieuwe

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Auteurs: Edwin Adams Tangram

Auteurs: Edwin Adams Tangram Toepassing GDPR (AVG) binnen de recruitmentprocessen Wat is de impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op uw recruitmentproces en organisatie Auteurs: Edwin Adams Tangram Juli 2017

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Impact AVG op de lokale overheden

Impact AVG op de lokale overheden voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Impact AVG op de lokale overheden Caroline Vernaillen Anne Teughels september 2016 Wie zijn wij? o De voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs?

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Erik van Roekel Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Job Vos (adviseur privacy) 7 december 2017, Eindhoven Er is al langere tijd voor privacy in het onderwijs Aandacht voor privacy niet

Nadere informatie

Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting)

Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting) Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting) Inleiding De Richtlijn bescherming persoonsgegevens van 1995 was een mijlpaal in de geschiedenis van de dataprotectie,

Nadere informatie

LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING.

LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING. LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING www.boutadvocaten.nl 06-04-2017 Introductie Bout Advocaten Allround kantoor 21 advocaten 5 branches: agrarisch, zorg, onderwijs, bouw en ICT & IE Tim

Nadere informatie

In 15 stappen op weg naar 2018

In 15 stappen op weg naar 2018 Op 25 mei 2018 nemen we afscheid van de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf deze datum zullen organisaties moeten voldoen aan de bepalingen uit de uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

De nieuwe privacywetgeving:

De nieuwe privacywetgeving: De nieuwe privacywetgeving:..wat moet u regelen? Door: Roxanne Kroes en Martin Rozeboom De AVG: wat moet u dáár nu mee?! Agenda 1. Waarom de AVG en belangrijkste wijzigingen? 2. Waarom krijgen tandartsen

Nadere informatie

E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk

E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk E-health in Gent E-health en privacy wetgeving in de praktijk AZ Sint-Lucas Gent 1 december 2016 Anneliese Van Egghen E-health en privacy wetgeving in de praktijk 1. De Next Generation privacy wetgeving

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens. NAW gegevens (ook social media), e.d.

Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens. NAW gegevens (ook social media), e.d. Data voorbeelden Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens Personeelsgegevens NAW gegevens (ook social media), e.d. Koophistorie, creditcard gegevens, betaaldata, klachtregistratie, e.d. IP/MAC

Nadere informatie

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud Silvia van Schaik - bureau Brandeis 1 Dataprotectie Wbp AVG/GDPR Autoriteit Persoonsgegevens 2 Dataprotectie als fundamenteel recht Bescherming van persoonsgegevens

Nadere informatie

WHITEPAPER PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG)

WHITEPAPER PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) WHITEPAPER PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) Hoewel het nog een jaar duurt, is er geen ontkomen meer aan: de Europese privacyverordening gaat ook u raken en

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan De Algemene Verordening Gegevensverwerking Jurgen van der Baan > AVG: wat valt (mij) op Jurgen van der Baan: Product Consultant bij TriageExpert. Vanaf 2002 werkzaam als (Senior) Casemanager, intern, arbodienst,

Nadere informatie

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances?

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? Hans van Impelen Privacyfunctionaris/ Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) De start in Utrecht

Nadere informatie

Aan de slag met AVG. Bob Hulsebosch. Uren. Dagen. Minuten

Aan de slag met AVG. Bob Hulsebosch. Uren. Dagen. Minuten Aan de slag met AVG Bob Hulsebosch 223 Dagen 14 Uren 06 05 07 Minuten Wie ben ik? Senior adviseur Identity, Privacy & Trust bij InnoValor > 15 jaar ervaring Opdrachten: Min. SZW: PIA SUWInet en Frauderegister

Nadere informatie

De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG)

De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG) De Master spreekt Privacywetgeving 2018 (AVG) De Privacy Test Wat is uw privacy IQ? Surf naar de website kahoot.it om mee te doen! Privacy Privacy terecht een veelbesproken thema Privacy bij herziening

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

De Algemene Verordening Gegevensbescherming De Algemene Verordening Gegevensbescherming Een praktische rondleiding Op 25 mei 2018 is het zover: de General Data Protection Resolution of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zoals we deze

Nadere informatie

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) In business for people. Contents 3 Wat is de AVG? 4 Verwerkersovereenkomst 6 Roadmap naar de nieuwe verwerkersovereenkomst

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere De Privacyproef dejuristen Gent 1 juni 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Gegevensbescherming? Regel het zelf!

Gegevensbescherming? Regel het zelf! Gegevensbescherming? Regel het zelf! De Algemene Verordening Gegevensbescherming en informatiemanagement In de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn (overheids)organisaties veel meer

Nadere informatie

Ontbijtsessie Opt-In/-Out

Ontbijtsessie Opt-In/-Out Ontbijtsessie Opt-In/-Out Huidige en toekomstige regelgeving omtrent opt-in/-out Pieter-Jan Ombelet IT / IP Jurist DeJuristen Gent Ontbijtsessie Opt-In/-Out Overzicht 1. Huidige regelgeving omtrent opt-in/-out

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO De Algemene verordening gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf

Nadere informatie

BSD/DSP/AVG (rechten van betrokkenen) Gebruikersdag 2 oktober 2017 Ede

BSD/DSP/AVG (rechten van betrokkenen) Gebruikersdag 2 oktober 2017 Ede BSD/DSP/AVG (rechten van betrokkenen) Gebruikersdag 2 oktober 2017 Ede Nieuwe selectielijst MBO (BSD) > 01-08-2017 Documentair Structuurplan (DSP) > 01-08-2017 Algemene verordening gegevensverwerking (AVG)

Nadere informatie

Handleiding voor een procedure voor gegevensbescherming

Handleiding voor een procedure voor gegevensbescherming Handleiding voor een procedure voor gegevensbescherming Studiedag Europese Verordening Gegevensbescherming, 9 maart 2017 Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder 1. Waarover gaat het? 2. Wat zijn gegevens?

Nadere informatie

Op tijd klaar voor mei 2018?

Op tijd klaar voor mei 2018? EduQuiz: GDPR van Basefarm - zomer 2017 Op tijd klaar voor mei 2018? De GDPR treedt in werking vanaf mei 2018. Bent u daar op tijd klaar voor? Veel mensen weten nog niet precies wat de nieuwe regelgeving

Nadere informatie

DE GDPR GIDS. Een informatieve handleiding tot de GDPR. Van dejuristen Amsterdam, natuurlijk. WANNEER IS DE GDPR VAN TOEPASSING?

DE GDPR GIDS. Een informatieve handleiding tot de GDPR. Van dejuristen Amsterdam, natuurlijk. WANNEER IS DE GDPR VAN TOEPASSING? DE GDPR GIDS Een informatieve handleiding tot de GDPR. Van dejuristen Amsterdam, natuurlijk. WANNEER IS DE GDPR VAN TOEPASSING? WAT ZIJN MIJN PLICHTEN? WAT IS DE PRIVACY DEEP SCAN? HOE KAN DEJURISTEN ONS

Nadere informatie

GDPR en de beveiliging van (patiënten)gegevens: wat moet er gebeuren?

GDPR en de beveiliging van (patiënten)gegevens: wat moet er gebeuren? GDPR en de beveiliging van (patiënten)gegevens: wat moet er gebeuren? frank.robben@ksz.fgov.be @FrRobben https://www.ehealth.fgov.be https://www.ksz.fgov.be https://www.frankrobben.be AVG of GDPR Verordening

Nadere informatie

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG dr. Jan Holvast 1 Overzicht presentatie Even voorstellen Kort overzicht ontwikkeling Nederland Gemeenschappelijke kenmerken AVG: van verwachting naar

Nadere informatie

Actualiteiten loonheffingen

Actualiteiten loonheffingen Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Actualiteiten loonheffingen Private aanvulling WW en WGA (PAWW) Reparatie 3 e WW-jaar Privacy voor de salarisadministratie Basisbegrippen GDPR/AVG 1 Private

Nadere informatie

Het Europese privacyrecht in beweging

Het Europese privacyrecht in beweging Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012 Agenda Inhoud Europese privacyverordening

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

AVG Routeplanner voor woningcorporaties

AVG Routeplanner voor woningcorporaties AVG Routeplanner voor woningcorporaties 24 oktober 2017 Versie 1.0 24 oktober 2017 0 Inleiding Aedes wil haar leden ondersteunen bij de implementatie van de privacywetgeving. Daarvoor biedt zij onder andere

Nadere informatie

Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017

Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017 Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017 Programma: 1. Inleiding 2. In 10-stappen grip op gegevensbescherming 3. Ondersteuning Adfiz 4. Vragen? 2 AM dag 21 november 2017 Kerndefinities AVG Persoonsgegevens:

Nadere informatie

Optimaal voorbereid op de GDPR

Optimaal voorbereid op de GDPR Optimaal voorbereid op de GDPR 25 mei 2018 gaat de General Data Protection Regulation (GDPR) in, een nieuwe Europese wet voor databeveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Welke gevolgen heeft de

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

HOUD ZELF CONTROLE OVER JE PERSOONSGEGEVENS

HOUD ZELF CONTROLE OVER JE PERSOONSGEGEVENS HOUD ZELF CONTROLE OVER JE PERSOONSGEGEVENS Europese Commissie - Directoraat-generaal Justitie Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 2012 ISBN : 978-92-79-22664-9 DOI: 10.2838/51714

Nadere informatie

Bijlage Gegevensverwerking. Artikel 1 - Definities

Bijlage Gegevensverwerking. Artikel 1 - Definities Bijlage Gegevensverwerking Artikel 1 - Definities De namen en begrippen in deze Bijlage die met een hoofdletter worden geschreven, hebben de hiernavolgende betekenis: 1.1 Persoonsgegevens: alle informatie

Nadere informatie

Privacy: de AVG voor decentrale overheden

Privacy: de AVG voor decentrale overheden Privacy: de AVG voor decentrale overheden AKD-Gemeentedagen Martin Hemmer / Annet de Rooij Agenda 1. Algemene hoofdpunten AVG 2. Misbruikrisico s: Kansen voor querulanten? Belangrijkste nieuwe punten

Nadere informatie

Privacy dit moet je weten over de wet

Privacy dit moet je weten over de wet Privacy dit moet je weten over de wet Om de privacy van leerlingen en medewerkers optimaal te beschermen, is het belangrijk om te weten wat er precies in de wet staat. In Nederland is de privacybescherming

Nadere informatie

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation Ronald Paans Noordbeek 16 november 2017 File: AVG Presentatie Intergrip scholen 2017, Version: 1.00 ronald.paans@noordbeek.com

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de AVG

In 10 stappen voorbereid op de AVG In 10 stappen voorbereid op de AVG 10 STAPPEN TER VOORBEREIDING OP DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING (AVG) Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing.

Nadere informatie

Sirius Legal. De impact van de GDPR op uw marketing en prospectie Business meets IT, Blue Point Antwerpen, 1 juni 2017

Sirius Legal. De impact van de GDPR op uw marketing en prospectie Business meets IT, Blue Point Antwerpen, 1 juni 2017 Sirius Legal (Online) marketing vandaag Basis van alle marketing is data Big data Collect all you can now figure out what to do with it later Profiling Maximale tracking Location based Trigger based Internet

Nadere informatie

Praktijkgerichte aanpak van informatieveiligheid: hoe overeenstemmen met GDPR?

Praktijkgerichte aanpak van informatieveiligheid: hoe overeenstemmen met GDPR? Praktijkgerichte aanpak van informatieveiligheid: hoe overeenstemmen met GDPR? September 2017 Marc Vael CISA, CISM, CISSP, CGEIT, CRISC, Guberna Certified Director Voorzitter ISACA Belgium vzw Lid van

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET NIEUWE PRIVACY WETGEVING: GDPR

INFORMATIEPAKKET NIEUWE PRIVACY WETGEVING: GDPR INFORMATIEPAKKET NIEUWE PRIVACY WETGEVING: GDPR Lucrasoft IT Beheer De Zelling 8 3342 GS Hendrik Ido Ambacht t. +31 (0)78 68 11 505 e. itbeheer@lucrasoft.nl w. www.lucrasoftitbeheer.nl IT Beheer Speerpunten

Nadere informatie

Privacy is diefstal. Sharing is caring

Privacy is diefstal. Sharing is caring Privacy is diefstal Sharing is caring ALGEMENE VERORDENING GEVENSBESCHERMING Clemens Mesker Martine ten Voorde Stadhouders Advocaten te Utrecht Agenda De AVG in vogelvlucht doornemen Quickscan maken Wat

Nadere informatie

Privacy en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Femke Salverda Juridisch adviseur

Privacy en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Femke Salverda Juridisch adviseur Privacy en de Algemene Verordening Gegevensbescherming Femke Salverda Juridisch adviseur S7ch7ng kenniscentrum Europa decentraal Wie zijn wij? Website Staatssteun Aanbesteden Privacy Juridische helpdesk

Nadere informatie

Privacy een ICT-ding? Juist niet!

Privacy een ICT-ding? Juist niet! Privacy een ICT-ding? Juist niet! Enkele praktijkvoorbeelden Even wat statistische gegevens... 29 % 35 % Menselijk oorzaken: Oorzaken datalekken 71 % Onwetendheid 35 % Slordigheid Bewuste overtredingen/inbreuken

Nadere informatie

De Clercq Advocaten Notariaat

De Clercq Advocaten Notariaat De Clercq Advocaten Notariaat Oplossingen voor uw vraagstukken van morgen Whitepaper - Verwerken van klantgegevens: doe het goed! Franchisegevers en franchisenemers zullen zich ook aan de wettelijke privacyregels

Nadere informatie

Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO / NEN 7510

Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO / NEN 7510 Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO 27001 / NEN 7510 dataveiligheid Waveland.nu Doel van deze bijeenkomst: Inzicht in drie onderwerpen: 1. beveiligen van patiëntengegevens

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling 8 mei 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Privacyverklaring. Ben je op zoek naar andere juridische informatie? Kijk dan even bij onze juridische informatie.

Privacyverklaring. Ben je op zoek naar andere juridische informatie? Kijk dan even bij onze juridische informatie. Privacyverklaring Wij van Stimuliz wijden ons toe aan het respecteren en beschermen van de correctheid, vertrouwelijkheid en beveiliging van jouw persoonlijke informatie. Wij zorgen ervoor dat jij je veilig

Nadere informatie

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius Arbeidsprivacyrecht Samenstelling: Peter Keuchenius Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) -> AVG Tot 25 mei 2018 van kracht Daarna: Europese verordening: Algemene verordening inzake gegevensbescherming

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

Kennissessie: Privacy & Aansprakelijkheid

Kennissessie: Privacy & Aansprakelijkheid Kennissessie: Privacy & Aansprakelijkheid VCSW Partner voor werkgevers die zorgeloos willen ondernemen. Mogelijkheden omtrent inventarisatie en WTL Toekomst WTL / LKV Per 2018 > Wet tegemoetkoming loondomein

Nadere informatie

FAQ over GDPR. Wat is de GDPR en waarom is het belangrijk voor bedrijven?

FAQ over GDPR. Wat is de GDPR en waarom is het belangrijk voor bedrijven? FAQ over GDPR Wat is de GDPR en waarom is het belangrijk voor bedrijven? Enkele termen uitgelegd Hoe ga ik tewerk om GDPR compliant te worden? Hoe organiseer ik dit concreet in mijn bedrijf? Vaak gestelde

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

DE GDPR & DE NIEUWE GEGEVENSBESCHERMINGSAUTORITEIT PHILIPPE DE BACKER STAATSSECRETARIS VOOR BESTRIJDING VAN DE SOCIALE FRAUDE, PRIVACY EN DE NOORDZEE

DE GDPR & DE NIEUWE GEGEVENSBESCHERMINGSAUTORITEIT PHILIPPE DE BACKER STAATSSECRETARIS VOOR BESTRIJDING VAN DE SOCIALE FRAUDE, PRIVACY EN DE NOORDZEE DE GDPR & DE NIEUWE GEGEVENSBESCHERMINGSAUTORITEIT PHILIPPE DE BACKER STAATSSECRETARIS VOOR BESTRIJDING VAN DE SOCIALE FRAUDE, PRIVACY EN DE NOORDZEE PHD-MBA PRIVÉ ANTWERPEN STAATS EUROPEES PARLEMENT SECRETARIS

Nadere informatie

GDPR: Ontwikkelingen in privacy en de impact op de overheid

GDPR: Ontwikkelingen in privacy en de impact op de overheid GDPR: Ontwikkelingen in privacy en de impact op de overheid Prof. Dr. Frankie Schram, KU Leuven geeft sinds 2003 les aan het KU Leuven en is ook professor Bestuursrecht aan de Antwerp Management School.

Nadere informatie

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen:

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen: RI&E Privacy Introductie Vanaf 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) gehandhaafd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven. Er is onder andere een meldplicht voor datalekken

Nadere informatie

The Right to be Forgotten

The Right to be Forgotten The Right to be Forgotten Een fundamenteel recht of fictie? 27-10-2014 Boukje Stoelinga ING Bank Data Protection Officer Agenda 1. Context: heden versus toekomst 2. De Google case 3. Verwijderen of vergeten;

Nadere informatie

DATAPRIVACY. Wet- en regelgeving, Cloud, beveiligingpersoonsgegevens. Whitepaper ````

DATAPRIVACY. Wet- en regelgeving, Cloud, beveiligingpersoonsgegevens. Whitepaper ```` Naar aanleiding van de recente onthullingen rondom de NSA, de Patriot act en PRISM is er veel onduidelijkheid voor organisaties of hun gegevens wel veilig en voldoende beschermd zijn. Op 1 januari 2016

Nadere informatie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus EH Den Haag. 17 mei 2013

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus EH Den Haag. 17 mei 2013 Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum betreft ons kenmerk 17 mei 2013 Vervolgvragen bescherming persoonsgegevens 152226.02u Geachte heer

Nadere informatie

Aandachtspunten AVG. Voldoen aan de AVG wat moet ik nu regelen?

Aandachtspunten AVG. Voldoen aan de AVG wat moet ik nu regelen? Aandachtspunten AVG Voldoen aan de AVG wat moet ik nu regelen? In ederland wordt privacy beschermd door de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Op 25 mei 2018 wordt deze wet vervangen door een in heel

Nadere informatie

Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving?

Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving? OCLC Contactdag 12 oktober 2017 Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving? Mirjam Elferink Advocaat Partner Elferink & Kortier Advocaten Elferink & Kortier Advocaten Specialisten in intellectuele

Nadere informatie

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts)

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Dinsdag 13 december 2016, 16.00 18.00 uur Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Nu: Richtlijn 95/46/EG Straks: Verordening 2016/679 Implementatiewet AVG en Veegwet AVG (beleidsneutrale implementatie)

Nadere informatie

Whitepaper Privacy wetgeving (AVG) De nieuwe privacy wetgeving raakt álle ondernemers. Ben jij al voorbereid?

Whitepaper Privacy wetgeving (AVG) De nieuwe privacy wetgeving raakt álle ondernemers. Ben jij al voorbereid? Whitepaper Privacy wetgeving (AVG) De nieuwe privacy wetgeving raakt álle ondernemers. Ben jij al voorbereid? Willeke van den Heuvel Mijn Gereedschapskist Juli 2017 De nieuwe privacy wetgeving raakt álle

Nadere informatie

vernieuwde privacywet

vernieuwde privacywet ALLEEN DE HOOFDZAKEN 11 JANUARI 2017! DRIEBERGEN!! De privacywet nu en straks. En wat dat betekent voor onderwijsinstellingen!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne vernieuwde privacywet vanaf 1 januari 2016 een

Nadere informatie

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017 NVIA Data Modellen Privacy PIM POPPE September 2017 Wat aan de orde komt 1. Introductie 2. Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 3. Belangrijkste Implicaties 4. Lessen van andere veranderingen

Nadere informatie

Whitepaper BPdelivery mei 2017 NOG 1 JAAR, BENT U KLAAR? Whitepaper - GDPR - mei 2017 BPdelivery B.V. Nederland - Pagina 1

Whitepaper BPdelivery mei 2017 NOG 1 JAAR, BENT U KLAAR? Whitepaper - GDPR - mei 2017 BPdelivery B.V. Nederland - Pagina 1 Whitepaper BPdelivery mei 2017 NOG 1 JAAR, BENT U KLAAR? Whitepaper - GDPR - mei 2017 BPdelivery B.V. Nederland - Pagina 1 GDPR, AVG, FG, DPO, AP, PIA...volgt u het nog? De aangekondigde implementatie

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

Welke gegevens we verzamelen en waarom we die verzamelen. Hoe we die gegevens gebruiken.

Welke gegevens we verzamelen en waarom we die verzamelen. Hoe we die gegevens gebruiken. Privacybeleid Gegevens die we ontvangen Duidelijkheid en keuzemogelijkheden Gegevens die we delen Toepassing Handhaving Wijzigingen Laatst aangepast: 10 juli 2013 Doccle hecht veel belang aan het onderhouden

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Transparantie over de genomen maatregelen om het V E R T R O U W E N te borgen

Nadere informatie

Borging privacy op P4 data ODA zomersessie 7 juli 2017

Borging privacy op P4 data ODA zomersessie 7 juli 2017 Borging privacy op P4 data ODA zomersessie 7 juli 2017 Datum: 7-7-2017 Erik Linschoten: Senior Projectadviseur Slimme Meters Liander / Voorzitter Beleidscommissie Privacy en Security Slimme meters Netbeheer

Nadere informatie

Aandachtspunten AVG. Voldoen aan de AVG wat moet ik nu regelen?

Aandachtspunten AVG. Voldoen aan de AVG wat moet ik nu regelen? Aandachtspunten AVG Voldoen aan de AVG wat moet ik nu regelen? In ederland wordt privacy beschermd door de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Op 25 mei 2018 zal deze wet vervangen worden door een

Nadere informatie

Publieke informatie door jou gepubliceerd. Berichten die je naar andere leden stuurt

Publieke informatie door jou gepubliceerd. Berichten die je naar andere leden stuurt PRIVACY STATEMENT Dit Privacy Statement toont onze vastberadenheid om je recht op privacy en je gegevens te beschermen. Postbuzz verwerkt je persoonlijke gegevens met zorg en conform aan de bepalingen

Nadere informatie

DATA PROTECTION. De gevolgen van de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming voor ondernemingen toegelicht

DATA PROTECTION. De gevolgen van de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming voor ondernemingen toegelicht DATA PROTECTION De gevolgen van de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming voor ondernemingen toegelicht Nieuwe regelgeving afdwingbaar vanaf 25 mei 2018 Van toepassing op alle ondernemingen in

Nadere informatie

WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving?

WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? 2 GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? De nieuwe Europese privacywet vereist grondige voorbereiding

Nadere informatie

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop ééndaagse workshop 12 mei 2016 POSTILLION HOTEL BUNNIK Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop www.infotraining.nl Is uw databeleid gereed voor 2016?

Nadere informatie

EUROPESE VERORDENING ROND PRIVACY: FVF LEGT UIT

EUROPESE VERORDENING ROND PRIVACY: FVF LEGT UIT EUROPESE VERORDENING ROND PRIVACY: FVF LEGT UIT THINGS TO KNOW ABOUT THE GDPR FVF besteedde reeds meermaals aandacht aan de opkomende wetgeving ter bescherming van persoonsgegevens, onder meer in Vrijuit

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de nieuwe privacywet (AVG)

In 10 stappen voorbereid op de nieuwe privacywet (AVG) In 10 stappen voorbereid op de nieuwe privacywet (AVG) Hulpmiddel voor patiënten- en cliëntenorganisaties om aan de verplichtingen te voldoen van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit

Nadere informatie

Tour d horizon; arbeidsrecht anno Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus

Tour d horizon; arbeidsrecht anno Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus Tour d horizon; arbeidsrecht anno 2017 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus Programma - Privacy - Ontslag op staande voet: doen of niet doen? - Exit prepack? - herplaatsingsplicht Niet behandelen - Wet Dba

Nadere informatie

Instroom en Privacy: een juridische inleiding. terpstralegal.com -

Instroom en Privacy: een juridische inleiding. terpstralegal.com - Instroom en Privacy: een juridische inleiding Over Terpstra Legal Gespecialiseerd in onderwijsrecht: passend onderwijs, leerplicht, maatwerktrajecten, drop-outs, thuiszitters Unieke aanpak: onderwijskundige

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING Bart van der Sloot Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) Tilburg University, Netherlands www.bartvandersloot.nl OVERZICHT (1) Wanneer is

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie 5 dd 28 november Introductie 1. Versie beheer 1. Algemeen 2. Beroepsvereniging 2 ESS 3

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie 5 dd 28 november Introductie 1. Versie beheer 1. Algemeen 2. Beroepsvereniging 2 ESS 3 Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie 5 dd 28 november 2017. Introductie 1 Versie beheer 1 Algemeen 2 Beroepsvereniging 2 ESS 3 Versleutelen, zippen, versturen. 3 Salarisspecificaties met wachtwoord

Nadere informatie

Workshop AVG en de nieuwe NEN Beer Franken, Piasau

Workshop AVG en de nieuwe NEN Beer Franken, Piasau Workshop AVG en de nieuwe NEN 7510 Beer Franken, Piasau 1 Beer Franken Loondienst VUmc (7 jaar), VWS (9 jaar), ZonMw (7 jaar), AMC (8 jaar) Zelfstandige (6 jaar) Wolters Kluwer, Quintiles IMS, Baker McKenzie

Nadere informatie

Cyberkids e-privacy: minderjarigen = minder rechten?

Cyberkids e-privacy: minderjarigen = minder rechten? Cyberkids e-privacy: minderjarigen = minder rechten? Onderzoeksgroep Strategische Communicatie Departement Communicatiewetenschappen Prof. dr. Michel Walrave www.e-privacy.be Analyse navigatie Geraadpleegde

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

EUROPESE PRIVACYWETGEVING ZET ZAAK OP SCHERP WEET WAT JE HEBT EN WAT JE DOET

EUROPESE PRIVACYWETGEVING ZET ZAAK OP SCHERP WEET WAT JE HEBT EN WAT JE DOET EUROPESE PRIVACYWETGEVING ZET ZAAK OP SCHERP WEET WAT JE HEBT EN WAT JE DOET Wordt de Algemene Verordening Gegevensverwerking de nieuwe Millenniumbug? INTRODUCTIE De media staan er bol van: de nieuwe wetgeving

Nadere informatie