Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre. Printversie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre. Printversie"

Transcriptie

1 Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre Printversie Copyright SeniorWeb 2005

2 Inleiding Pagina 1/1 In deze cursus van zes lessen kunt u de basisbeginselen van het fotobewerken leren met het programma PhotoFiltre. Het is een vrij uitgebreid Nederlandstalig programma dat voor particulieren gratis is. Indien u meer wilt, kunt u de betaalde versie kopen die ook in het Nederlands beschikbaar komt. Met PhotoFiltre kunt u in een handomdraai de foto groter of kleiner maken of rode ogen wegpoetsen. Alle mogelijkheden die een professionele fotograaf in de doka ter beschikking hebt, kunt u met zulke programma s ook op de computer toepassen. Tegenwoordig hebt u achter uw PC zelfs meer mogelijkheden! Dit geldt zeker als u gebruik maakt van PhotoFiltre. Veel mensen fotograferen tegenwoordig met behulp van een digitale camera. De kwaliteit van deze camera s neemt flink toe en de prijs wordt steeds lager. Doordat computers steeds sneller en krachtiger worden, kunnen foto s tegenwoordig heel goed op een standaardcomputer bewerkt worden. Hebt u geen digitale camera, dan kunt u met behulp van een goedkope scanner al uw vakantiekiekjes scannen en met uw computer bewerken. Of u laat bij het ontwikkelen van uw filmrolletje meteen uw foto s op cd-rom zetten. Dan kunt u ze later op uw computer bewerken. Ook op internet zijn veel foto s en afbeeldingen te vinden die u kunt downloaden en zelf bewerken. In deze cursus leert u: Waar u het gratis programma PhotoFiltre kunt vinden; Een foto openen en op een foto inzoomen; Het formaat van een foto wijzigen en een foto opslaan; Een foto bijsnijden; Rode ogen wegwerken; Verbeteren van helderheid en contrast. Dank aan Tineke Mons en Marijke Remmerswaal van de mailgroep Fotobewerking. Dank aan Henca van Hees voor de realisatie.

3 Les 1 Het gratis programma PhotoFiltre Pagina 1/5 Het enige dat u voor deze cursus nodig hebt, zijn enkele digitale foto's en het programma PhotoFiltre. PhotoFiltre is een Nederlandstalig fotobewerkingsprogramma dat voor particulieren gratis is. In deze eerste les laten we zien waar u dit gratis programma kunt downloaden. Om te beginnen surft u naar de softwarepagina op SeniorWeb ( Hier vindt u een groot aantal gratis software in alle soorten en maten.

4 Les 1 Het gratis programma PhotoFiltre Pagina 2/5 Het programma PhotoFiltre vindt u in de categorie Grafisch. Klik op Grafisch.

5 Les 1 Het gratis programma PhotoFiltre Pagina 3/5 Zoek het programma PhotoFiltre op en klik op Meer info.

6 Les 1 Het gratis programma PhotoFiltre Pagina 4/5 U komt op een pagina waar u alle belangrijke informatie over het programma PhotoFiltre kunt nalezen. Om het downloaden te starten, klikt u op Download.

7 Les 1 Het gratis programma PhotoFiltre Pagina 5/5 U wordt naar de webpagina van de makers gebracht. U vindt hier onder andere de Nederlandse versie. Als u daarop klikt, start de downloadproces. U kunt het product op de normale manier downloaden en installeren. Hebt u hierbij hulp nodig? Volg dan de cursus Downloaden en opslaan of Downloaden en opslaan in Windows XP afhankelijk van welke versie van Windows u gebruikt.

8 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 1/9 Om inzicht te krijgen in het fotobewerkingsprogramma, hebt u een digitale foto nodig. Misschien hebt u al foto's opgeslagen op uw computer. U kunt ook met de voorbeelden oefenen die in deze cursus gebruikt zijn. Deze en andere oefenbestanden vindt u op Als u hulp nodig hebt bij het downloaden van een plaatje, volg dan de cursus Downloaden en opslaan of Downloaden en opslaan onder Windows XP afhankelijke van welke versie van Windows u gebruikt.

9 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 2/9 Open het programma PhotoFiltre. U vindt dit programma onder Start (Alle) programma s PhotoFiltre.

10 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 3/9 Het is tijd om aan de slag te gaan! Hiervoor moet u een foto openen. Dit doet u door te klikken op Bestand en vervolgens op Openen...

11 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 4/9 U krijgt nu een nieuw venster waarin u gevraagd wordt welke afbeelding u wilt openen. Staat de foto in de map Mijn afbeeldingen, dan kunt u hem gemakkelijk terugvinden. Anders kunt u de foto zoeken door bij Zoeken in naar een andere map te gaan. Hebt u de juiste map gevonden, klik dan op Openen.

12 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 5/9 Als u niet meer weet hoe de afbeelding heet, kunt u via het icoontje Weergave voor Miniatuurweergave kiezen zodat u van alle aanwezige foto s een voorbeeld ziet. Kies een afbeelding en klik op Openen.

13 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 6/9 De foto is geopend in het venster van PhotoFiltre. Voordat u begint met het bewerken van de foto is het handig om te weten hoe u de foto beter kunt bekijken. Dit kan met behulp van de optie inzoomen. Hiermee vergroot u het beeld. Om in te zoomen klikt u één of meerdere keren op de loep met het plusteken. In het venster daarnaast kunt u zien met hoeveel procent u hebt ingezoomd. Als u een muis met een scrollwieltje hebt, kunt u sneller met behulp van het wieltje inzoomen door eraan te draaien. De foto staat nu op 34%. Wij zoomen in op 100% door vier keer te klikken op het vergrootglas met het plusteken.

14 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 7/9 Met de schuifbalken rechts en onderaan de afbeelding kunt u de over de foto heen schuiven.

15 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 8/9 U kunt de foto tot maximaal 1600% uitvergroten. U kunt dan de afzonderlijke beeldpuntjes oftewel pixels zien.

16 Les 2 Een foto openen en op een foto inzoomen Pagina 9/9 Om terug te keren naar een kleiner formaat klikt u op de loep met het minteken of kiest u in het vakje links naast de loep het juiste aantal procenten.

17 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 1/10 In de vorige les hebt u geleerd hoe u de foto van dichtbij kunt bekijken, maar het werkelijke formaat van de foto is hierdoor niet gewijzigd. Als u de foto bijvoorbeeld per wilt versturen of op een website wilt publiceren, volstaat een klein formaat. Het is daarom handig wanneer u het formaat van een foto kunt aanpassen aan dat doel. In deze les leert u hoe u de afmetingen wijzigt. Om het formaat te bekijken en eventueel te wijzigen klikt u eerst op Afbeelding en dan op Afmetingen afbeelding.

18 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 2/10 U ziet het venster waarin u de afmetingen van uw foto kunt wijzigen. Bovenin wordt de huidige maat in pixels aangegeven, in dit geval 1600x1200.

19 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 3/10 Onder Nieuwe afmetingen kunt u de afmetingen wijzigen. U hebt daarbij de keuze uit pixels, cm, inches of procenten. Een foto voor internetgebruik (verzenden per of publiceren op een website) hoeft maximaal de afmetingen van het scherm te hebben en dit wordt gemeten in pixels. De meeste computergebruikers hebben hun beeldscherm op 1024x768 pixels staan. Stel daarom de maateenheid op pixels in. Vink Hoogte/breedte-verhouding behouden aan zodat de verhoudingen van uw foto ongewijzigd blijven. Nu hoeft u slechts de hoogte of de breedte in te vullen. Een standaard foto meet 10x15cm. Als u het gewenste formaat hebt ingesteld, klikt u op Ok.

20 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 4/10 Experimenteer gerust een tijdje. Bent u niet tevreden over het resultaat dan maakt u de bewerking eenvoudig weer ongedaan. Klik op het icoontje met de rode pijl Ongedaan maken.

21 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 5/10 De scherpte van een foto kan achteruit gaan wanneer u de afmetingen wijzigt. U kunt op een eenvoudige manier de foto verscherpen. Ga in het menu Filter naar Verscherpen. U hebt de keuze uit meerdere gradaties bij het verscherpen. Begin met de lichtste, Randen verscherpen. Als dat niet voldoende is, kiest u voor Verscherpen, Meer verscherpen of Versterken. U ziet direct het resultaat. Bent u hiermee niet tevreden, herstel de foto dan via Ongedaan maken (rode pijltje).

22 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 6/10 Is de foto naar wens dan komt nu het moment om de gewijzigde foto op te slaan. Dit kunt u het beste doen onder een andere naam, zodat u het origineel behoudt. Klik daarom in het menu Bestand op Opslaan als.

23 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 7/10 Kies bij Bestandsnaam een nieuwe naam. Kies bij Opslaan als JPEG als bestandstype. Klik vervolgens op Opslaan.

24 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 8/10 Er wordt nu gevraagd met hoeveel procent uw foto gecomprimeerd mag worden. Compressie is het samendrukken van bestanden en brengt het aantal kb aanzienlijk oplaag. KB (of KiB) staat voor kilobyte en is de meeteenheid om de grootte van bestanden aan te geven. Een gecomprimeerd bestand neemt minder ruimte in op de vaste schijf of een diskette en is sneller over het net te verzenden. Klik op Voorbeeld om te zien hoe groot uw foto nu is.

25 Les 3 - Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 9/10 De grootte van de ongecomprimeerde foto is aangegeven bij Bestandsafmetingen en is hier 548,33 KiB. Hoe meer compressie u toepast hoe minder de kwaliteit. De eisen aan de kwaliteit hangen af van het doel waarvoor u de foto gebruikt. Een compressie van 70 is doorgaans een goed compromis.

26 Les 3 Het formaat wijzigen en een foto opslaan Pagina 10/10 Klik wederom op Voorbeeld om te zien hoe groot het bestand nu is. De nieuwe grootte is 90,76 KiB. Klik op Ok om het bestand in de gewenste compressie op te slaan.

27 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 1/10 Een detail uit een foto knippen of een rand wegsnijden doet u met de optie Bijsnijden. Als u bijvoorbeeld de muren links en rechts in beeld storend vindt, kunt u die wegsnijden. Ga in het menu Selectie naar Vorm kiezen en klik op Rechthoek.

28 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 2/10 Ga met de aanwijzer in de foto staan. Houd de linker muisknop ingedrukt en beweeg met de muis over de foto tot dat u het detail hebt dat u wenst. Laat de linker muisknop los. U ziet nu stippellijntjes rond de geselecteerde uitsnede van de afbeelding. Zij geven aan wat er van de foto overblijft na bijsnijden.

29 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 3/10 U kunt de afmetingen van de uitsnede nog corrigeren door de kanten langer of korter te maken. Dit doet u als volgt: - Plaats de aanwijzer op de lijn die u wilt verplaatsen. De aanwijzer verandert in een pijltje dat in dit geval - naar links en rechts wijst. - Klik met de linker muisknop op het lijntje en houd de muisknop ingedrukt. - Door de muis naar links en rechts te bewegen maakt u de uitsnede groter of kleiner. - Als u de juiste maat hebt gevonden, laat u de muisknop los. - Herhaal dit met de andere kanten indien gewenst.

30 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 4/10 U kunt de uitsnede ook in z n geheel verplaatsen. - Plaats de aanwijzer in het midden van de selectie. De aanwijzer verandert in een witte pijlpunt. - Klik met de linker muisknop in de uitsnede en houd de muisknop ingedrukt. - Door de muis te bewegen, verschuift u de uitsnede over de afbeelding. - Als u de goede uitsnede hebt gevonden, laat u de muisknop weer los.

31 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 5/10 Bent u klaar met de selectie, knip dan de uitsnede uit de huidige afbeelding. Dit doet u door in het menu Afbeelding op Bijsnijden te klikken.

32 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 6/10 Uw foto is nu bijgesneden. Bent u niet tevreden over het resultaat maak de bewerking dan ongedaan. Klik daarvoor op de inmiddels bekende rode pijl. Sla de bijgesneden afbeelding op via Bestand Opslaan als onder een andere naam zodat het origineel onaangetast blijft.

33 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 7/10 U hebt nu geleerd hoe u een foto bijsnijdt in een rechthoek. Andere vormen zijn ook mogelijk met PhotoFiltre. Een ovaal bijvoorbeeld is zeer geschikt voor wenskaarten. We laten u nu zien hoe u een foto bijsnijdt tot een ovaal. Ga naar Selectie Vorm kiezen en klik op Ovaal.

34 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 8/10 Ga met de aanwijzer in de foto staan. Houd de linker muisknop weer ingedrukt en beweeg met de muis over de foto tot dat u het detail hebt dat u wenst. Laat de linker muisknop los. U ziet weer de stippellijntjes rond de geselecteerde uitsnede van de afbeelding. Verplaats de uitsnede weer naar de goede plek en/of verander de afmetingen naar uw wens.

35 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 9/10 Bent u klaar met de selectie knip dan de uitsnede uit de huidige afbeelding door bij Afbeelding op Bijsnijden te klikken.

36 Les 4 Een foto bijsnijden Pagina 10/10 Uw foto is nu bijgesneden als ovaal. Daardoor krijgt de foto een heel ander effect. Sla de foto op onder een andere naam via Bestand Opslaan als.

37 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 1/10 U hebt in de vorige lessen de basishandelingen van het fotobewerken geleerd. In deze les leert u een veelvoorkomend probleem te verhelpen. Iedereen kent het fenomeen rode ogen dat wordt veroorzaakt door de cameraflits. Met PhotoFiltre kunt u dit verschijnsel op de foto wegwerken zodat de ogen een natuurlijke kleur krijgen. We gebruiken onderstaande foto.

38 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 2/10 We gaan deze mooie foto nu perfectioneren door de rode ogen weg te poetsen. Zoom daarvoor in op de foto met behulp van de optie In- en uitzoomen of met behulp van het vergrotingspercentage zoals u hebt geleerd in les 2. Zoom in totdat u het oog goed in beeld hebt. Het maximum is 1600%

39 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 3/10 Kies via Selectie Vorm kiezen voor Ovaal zoals u hebt geleerd in les 4. Trek met de muis een rondje over de rode iris. Dek hierbij al het rood in de ogen af.

40 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 4/10 Klik in het menu Aanpassen op Tint/Verzadiging.

41 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 5/10 U ziet nu het venster Tint / Verzadiging. Misschien zit het venster u in de weg. Dit kunt u verplaatsen door met de linker muisknop op de blauwe bovenkant te klikken, houd de muisknop vast en schuif het venster op een andere plek. Daarna kunt u de muisknop loslaten.

42 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 6/10 U verbetert de kleur van de ogen door de juiste combinatie te vinden tussen tint en verzadiging. Deze twee factoren verandert u door de schuifbalkjes naar links of rechts te verplaatsen. Dit doet u door er met de linker muisknop op te klikken, de muisknop vast te houden en met de muis heen en weer te bewegen. Hebt u de juiste plek gevonden, dan laat u de muisknop los. Kies een tint die het meest overeenkomt met de natuurlijke kleur van de ogen van de desbetreffende persoon. Maak met verzadiging het oog liever donkerder omdat het dan het meest natuurlijk over komt. Hier is gekozen voor -120 bij tint en -56% bij verzadiging. Onthoud deze waarden voor het tweede oog. Als de kleur goed is, klikt u op Ok.

43 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 7/10 Om het resultaat te beoordelen, kunt u het beste weer terugkeren naar de originele grootte van de foto. Klik op het pijltje naast het vergrootpercentage en klik op 100% (1:1).

44 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 8/10 Verwijder het selectierandje. Klik daarvoor in het menus Selectie op Selectie verbergen.

45 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 9/10 U kunt nu het resultaat bewonderen. Het oog lijkt nu natuurlijker dan voor de behandeling. Soms lukt het niet bij de eerste keer en moet u de handeling herhalen. Maak dan eerst via het icoon Ongedaan maken (rode pijltje) de vorige handeling ongedaan en probeer het opnieuw. Vergeet niet de waarden van Tint en Verzadiging te noteren voor het tweede oog.

46 Les 5 Rode ogen wegwerken Pagina 10/10 Als u tevreden bent over het eerste oog, herhaal dan de stappen om het tweede oog te veranderen. Gebruik hiervoor dezelfde waarden als bij het eerste oog. De rode ogen zijn nu weggewerkt en de foto ziet er gelijk veel natuurlijker uit.

47 Les 6 - Verbeteren van helderheid en contrast Pagina 1/6 Behalve rode ogen kunnen ook andere eigenschappen van uw foto verbeterd worden. Het komt vaak voor dat een foto te licht of te donker is. Met name door het gebruik van flitslicht kunnen foto s te licht worden. Ook zijn foto s soms niet helemaal scherp omdat de camera of het onderwerp bij de opname bewoog. De helderheid en de scherpte kunnen achteraf met behulp van PhotoFiltre verbeterd worden. Deze foto bijvoorbeeld kan wel een oppepper gebruiken.

48 Les 6 - Verbeteren van helderheid en contrast Pagina 2/6 Klik op Aanpassen en vervolgens op Helderheid / Contrast.

49 Les 6 - Verbeteren van helderheid en contrast Pagina 3/6 Schuif bij zowel Helderheid als Contrast naar rechts en links. Gebruik de schuifbalkjes. Door bij Helderheid naar links te schuiven, maakt u de foto donkerder. Schuift u naar rechts dan wordt de foto lichter. U ziet direct het resultaat en kunt beoordelen of de kwaliteit verbeterd of verslechterd is. Doe hetzelfde met Contrast. Probeer een paar verschillende instellingen uit en kijk welke u bevallen. Tevreden over het resultaat? Klik dan op OK.

50 Les 6 - Verbeteren van helderheid en contrast Pagina 4/6 De balans tussen lichte en donkere gedeeltes op de hele foto zijn al beter in evenwicht dan voorheen. Toch kan er nog meer verbeterd worden. Van de Utrechtse Domtoren waar we allen de schaduwkant van zien, ziet men weinig details. Om deze wat levendiger te maken passen we de gebieden in de schaduw apart aan. Ga weer naar Aanpassen en klik op Niveau s.

51 Les 6 - Verbeteren van helderheid en contrast Pagina 5/6 PhotoFiltre biedt u de mogelijkheid alleen de gebieden in de schaduw te wijzigen en heldere gebieden ongewijzigd te laten of omgekeerd. Zoals u ziet is de toren hieronder nogal donder. Door onder Schaduw de schuifbalk Intensiteit te bewegen naar 30% en Drempel op 120 te zetten, maakt u alleen de toren lichter. Tevreden over het resultaat? Klik dan op Ok.

52 Les 6 - Verbeteren van helderheid en contrast Pagina 6/6 De haast onbruikbare foto is duidelijk verbeterd wat betreft helderheid en contrast. Probeer zelf de mogelijkheden van deze optie uit op uw foto s en combineer deze eventueel met andere mogelijkheden die u in deze cursus hebt geleerd. Wie weet gaat de kwaliteit van uw foto s door uw behandeling dusdanig vooruit dat ze toch nog een mooie plek verdienen.

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Fotobewerken PSP X Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Om met deze cursus aan de slag te gaan, hebt u naast het programma PSP X een digitale foto nodig. Misschien heeft u al een of meer foto's

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

2. Aan de slag met Paint Shop Pro

2. Aan de slag met Paint Shop Pro 29 2. Aan de slag met Paint Shop Pro Fotograferen met behulp van digitale camera s is enorm in opkomst. De kwaliteit van deze camera s neemt flink toe en de prijs wordt steeds lager. Doordat computers

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager.

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager. Gebruik van Microsoft Office Picture Manager (MOPM) Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Als je Microsoft Office

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info 2A Start en info De software op een computer bepaalt welke bewerkingen je kunt uitvoeren. In de opdrachten bij ICT-trainer Basiscursus wordt gebruik gemaakt van een hele reeks softwarepakketten. Zonder

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De cd-rom... 9 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets

Nadere informatie

1. Mappen, documenten en bestanden

1. Mappen, documenten en bestanden 8 1. Mappen, documenten en bestanden In dit hoofdstuk leert u met mappen, documenten en bestanden omgaan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen. Dat kan een programma

Nadere informatie

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer 29 2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer Fotograferen met behulp van digitale camera s is niet meer weg te denken. De kwaliteit van digitale camera s neemt steeds verder toe en de prijs wordt

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX D Photohands Versie 1.0 Retouche-/Afdruksoftware voor Windows Handleiding K862PSM8DMX Windows is een handelsmerk van Microsoft Corporation. Andere namen van bedrijven en producten zijn in voorkomende gevallen

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows Lagen oefening Basis Tip: Vink steeds de 'checkbox' aan wat je al hebt gedaan,

Nadere informatie

5.Technische fiche: tekenprogramma Paint

5.Technische fiche: tekenprogramma Paint 5.Technische fiche: tekenprogramma Paint Met het tekenprogramma Paint kan je (eenvoudige) afbeeldingen bewerken en/of tekeningen maken op de computer. Het programma is standaard geïnstalleerd bij Microsoft

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

3. Foto s openen en verbeteren

3. Foto s openen en verbeteren 65 3. Foto s openen en verbeteren In veel gevallen zult u een foto willen verbeteren. De foto is misschien te licht of juist te donker. Met name door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Inleiding tot de Digitale Fotografie

Inleiding tot de Digitale Fotografie Inleiding tot de Digitale Fotografie Faststone Image Viewer Dit is een gratis (Freeware) van het internet te downloaden programma, dat vooral heel interessant is als viewer browser. Daarnaast kan het ook

Nadere informatie

Afbeeldingen geschikt maken voor je webshop

Afbeeldingen geschikt maken voor je webshop Afbeeldingen voor je webshop Wat leer je in dit hoofdstuk: 1. Hoe je een transparante achtergrond maakt in Photoshop 2. Hoe je foto s schaalt (kleiner maakt in pixels) 3. Hoe je meerdere foto s tegelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Handleiding Paint

Inhoudsopgave: Handleiding Paint lesmateriaal Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 2 2. Verplichte vaardigheden... 2 3. Paint openen... 3 4. Uitleg:... 3 A. De belangrijkste menu-opties... 4 B. De Werkset gereedschappen... 4 C. Kleurenset...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery 19 1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera.

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be Lut Ronsmans www.soweb.be Picasa Met het gratis fotoprogramma Picasa kan je o.a. Alle foto's op uw computer zoeken en sorteren, een diavoorstelling maken. Foto s bewerken, corrigeren, speciale effecten

Nadere informatie

Gebruik voor deze "lessen" het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4)

Gebruik voor deze lessen het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4) Let op: Deze les is gemaakt in 2010. Dat betekent dat de Link naar FastStone veranderd kan zijn. Google dus voor alle zekerheid op internet naar FastStone. Ook zal er wel een nieuwere versie bestaan, dus

Nadere informatie

Creatief met digitale foto's

Creatief met digitale foto's juli 2009 1 Creatief met digitale foto's Les 4 Deel 1: Webalbum maken met Picasa Deel 2: Diapresentatie maken met Photo Story 3 voor Windows 2 Deel 2: Photo Story 3 voor Windows 1. Photo Story is een gratis

Nadere informatie

Extra A Verkleinen van afbeeldingen

Extra A Verkleinen van afbeeldingen Extra A Verkleinen van afbeeldingen Voor websites bruikbare afbeeldingen variëren meestal van 10 kb tot 80 kb. Foto s gemaakt met een digitale camera zijn vaak 40x zo groot. Het is handig om deze eerst

Nadere informatie

Workshop foto bewerken met Paint.NET.

Workshop foto bewerken met Paint.NET. Workshop foto bewerken met Paint.NET. Wat gaan we doen in deze workshop? Het contrast en helderheid van een foto aanpassen met het gereedschap Niveau. Het contrast en helderheid van een foto aanpassen

Nadere informatie

4. Foto s retoucheren

4. Foto s retoucheren 99 4. Foto s retoucheren Fotobewerkingsprogramma s zoals PhotoStudio hebben veel gereedschap waarmee u foto s kunt bijwerken. Waar vroeger met de hand aan een foto werd gewerkt, heeft u nu de beschikking

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden Installatie Ga naar http://picasa.google.com (zonder www!) Bekijk even de informatie die hier wordt aangeboden door er op te klikken. Klik daarna op:

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Printscreen maken: Een van de veel gestelde vragen is, hoe maak ik een printscreen, we gaan hier een drie tal manieren bekijken.

Printscreen maken: Een van de veel gestelde vragen is, hoe maak ik een printscreen, we gaan hier een drie tal manieren bekijken. Printscreen maken: Een van de veel gestelde vragen is, hoe maak ik een printscreen, we gaan hier een drie tal manieren bekijken. Er zijn er nog veel meer maar we beperken ons tot de drie meest gebruikte.

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren Studio Visual Steps Creatief met digitale foto s voor senioren 2012 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Emma Schipper Opmaak / bureauredactie:

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1. Deel 2

Inhoudsopgave. Deel 1. Deel 2 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Photo Express...15 Wat heeft u nodig?...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Volgorde van werken...18 Uw voorkennis...18 Deel 1 1. Uw digitale camera

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

193 Albelli/Hema Windows

193 Albelli/Hema Windows www.sencomp.nl 193 Albelli/Hema Windows laatst gewijzigd 25 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoalbum is Albelli of Hema. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Indien u gekozen heeft voor Hema

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

Rode ogen verwijderen CS2

Rode ogen verwijderen CS2 Rode ogen verwijderen CS2 Gebruikte technieken: Duplicaat foto, gereedschap rode ogen verwijderen, Penseel en de penseel overvloeimode, Optie Vervagen, Opslaan als => Jpeg formaat. Met het gereedschap

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding.

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. De bewerkingen die je op en met een selectie uitvoert kunnen erg

Nadere informatie

Afdrukken Module 5. In de volgende opdracht gaat u een afdrukvoorbeeld van de tekst Dolfijnen bekijken.

Afdrukken Module 5. In de volgende opdracht gaat u een afdrukvoorbeeld van de tekst Dolfijnen bekijken. 5. Afdrukken Met de knop (Afdrukvoorbeeld) op de standaard werkbalk of met de optie (Bestand, Afdrukvoorbeeld) op de menubalk kunt u op het beeldscherm bekijken hoe de tekst er op papier uit komt te zien.

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Picasa3 is Free Software van Google en kan gratis gedownload en gebruikt worden.

Picasa3 is Free Software van Google en kan gratis gedownload en gebruikt worden. 7-201 Picasa Picasa downloaden en installeren Picasa3 is Free Software van Google en kan gratis gedownload en gebruikt worden. 1. Open Internet Explorer en typ in de adresbalk picasa.google.nl (niet nodig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Faststone enkele tips. Fotoclub Positief 25 augustus 2015

Faststone enkele tips. Fotoclub Positief 25 augustus 2015 Faststone enkele tips Fotoclub Positief 25 augustus 2015 Waarom deze uitleg? omdat we foto s van elkaar willen bespreken omdat we die dan digitaal aangeleverd willen hebben in een bepaald pixelformaat

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Les 5 Windows Live Photo Gallery

Les 5 Windows Live Photo Gallery Thuis in Windows 7 Les 5 Windows Live Photo Gallery Vervangende les voor Windows Live Photo Gallery versie 2011 Hannie van Osnabrugge bussum 2011 Deze vervangende les voor Windows Live Photo Gallery versie

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Lorem Ipsum School Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

195 Fotoalbum maken met Blokker

195 Fotoalbum maken met Blokker www.sencomp.nl 195 Fotoalbum maken met Blokker laatst gewijzigd 13 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Blokker. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Blokker software

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Fotobewerking en beheer

Fotobewerking en beheer Fotobewerking en beheer Met behulp van: PhotoFiltre & Picasa 3 Naam: Klas: Datum: Inhoudsopgave Fotobewerking 3 Inleiding 3 PhotoFiltre 4 Wat is PhotoFiltre? 4 Wat gaan wij vandaag leren met PhotoFiltre?

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

STILTE, WE DRAAIEN : DIASHOW MET PHOTOSTORY 3 HANDLEIDING in 6 STAPPEN GELDT ZOWEL VOOR XP & VISTA als voor WINDOWS 7!

STILTE, WE DRAAIEN : DIASHOW MET PHOTOSTORY 3 HANDLEIDING in 6 STAPPEN GELDT ZOWEL VOOR XP & VISTA als voor WINDOWS 7! STILTE, WE DRAAIEN : DIASHOW MET PHOTOSTORY 3 HANDLEIDING in 6 STAPPEN GELDT ZOWEL VOOR XP & VISTA als voor WINDOWS 7! Photostory is één van de vele gratis programma's voor het vervaardigen van diashows,

Nadere informatie