Executive Master of Accountancy. De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Executive Master of Accountancy. De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant"

Transcriptie

1 Executive Master of Accountancy De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant

2 Pieter Jongstra Managing Partner Ernst & Young België en Nederland Accountant worden? Dat vind ik een goede keuze! Als afgestudeerd accountant kan je ver komen. Natuurlijk kan je gaan werken als accountant bij een accountantsorganisatie in binnenland en/of buitenland. Je ontmoet veel interessante mensen en raakt betrokken bij evenzo interessante ondernemingen. Je kunt er ook voor kiezen om met je accountantsopleiding en ervaring voor een andere (financiële) carrière te gaan. Je zult dan merken dat de accountantsopleiding op de arbeidsmarkt zeer wordt gewaardeerd. Het is - mede om die reden - erg waardevol, dat je bij de Rijksuniversiteit Groningen voor het theoretisch deel van de accountantsopleiding de academische titel 'Executive Master' kunt halen.

3 De Executive Master of Accountancy (EMA) is het theoretische deel van de opleiding tot registeraccountant. Je volgt deze Executive Master in deeltijd, meestal naast een baan in de accountantspraktijk. De EMA is daarmee het sluitstuk van een academische studie waarmee je nationaal en internationaal tot de hoogst opgeleide accountancyprofessionals behoort. Executive Master of Accountancy De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant (RA) Een waardevolle en blijvende titel Groningen is de enige universiteit waar je met deze opleiding aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde ook een waardevolle en blijvende academische titel verwerft: Executive Master of Accountancy. Deze deeltijdstudie duurt anderhalf tot twee jaar. Je EMAtitel kun je nooit meer kwijtraken. Dus ook als je de RA-praktijkstage niet volgt of om welke reden dan ook afbreekt, of als je in de loop van je carrière besluit om je uit te laten schrijven uit het RA-register, mag je je blijvend EMA noemen. Het bewijs van je deskundigheid De opleiding tot registeraccountant is geregeld in de Wet op de Registeraccountants (Wet RA) en omvat een (universitaire) theoretische opleiding en een praktijkstage. Alleen in Groningen geldt dat je bij het afronden van het theoretisch deel van de opleiding ook de opzichzelfstaande titel Executive Master of Accountancy (EMA) behaalt. Als je vervolgens voldoet aan de praktijkeisen van de beroepsorganisatie NIVRA (Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants), kun je je inschrijven in het beroepsregister en krijg je naast je EMA-titel ook de toevoeging RA achter je naam.

4 Marijke Smorenburg Heeft de Executive Master of Accountancy afgerond Elke vrijdag ging ik om zeven uur op pad naar Groningen. Best wel leuk als je net een lease-autootje hebt! Dat is nu afgelopen tijd voor het werkende leven. Ik vond de aansluiting van de opleiding op de praktijk prima. Het kwam vaak voor dat ik iets leerde wat ik meteen bij een klant kon toepassen. Ook de mix van vakken is goed, het draait echt om de thema s die je nodig hebt in je werk. Als je zelf werkt, kun je de theorie veel beter plaatsen. En je hebt docenten die nationaal en internationaal meetellen. Mensen met veel ervaring, waar je veel van kan leren.

5 De opleiding tot Executive Master of Accountancy sluit perfect aan op de MSc Accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wie deze master heeft gevolgd, doet nominaal nog anderhalf jaar over de EMA. Deze unieke korte route bestaat alleen in Groningen. De snelste route van Nederland Studeren met twee benen in de praktijk De Executive Master of Accountancy is een deeltijdopleiding die je combineert met je baan als assistent accountant. Je komt in je werk bij allerlei klanten over de vloer en doet dus snel veel praktijkervaring op. Ook de andere deelnemers hebben een interessante baan. De meesten werken bij een van de grotere accountantskantoren, maar sommigen ook bij de belastingdienst of bij de overheid. Allemaal hebben ze daardoor veel te vertellen en veel in te brengen dat relevant is voor jouw opleiding. De uitwisseling met medestudenten en docenten geeft je vaak een nieuwe kijk op wat je zelf in de praktijk meemaakt. Al met al stimuleert de opleiding je tot regelmatige reflectie en verdieping, waardoor je nog beter wordt in je werk. Niet langer dan nodig De opleiding is zó opgebouwd dat geen enkele deelnemer er langer over doet dan nodig is. Dat geldt uiteraard ook voor studenten die hun MSc-titel elders gehaald hebben. Afhankelijk van het gevolgde programma kun je bepaalde vrijstellingen krijgen. Het kan ook betekenen dat je aanvullende kennis moet opdoen. Docenten van naam en faam De Executive Master of Accountancy wordt verzorgd door de vakgroep Accountancy van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. De leden van deze vakgroep, je docenten dus, werken voor het overgrote deel zelf bij een van de grote internationale accountantskantoren, ook wel the big Four genoemd: KPMG, Ernst & Young, PriceWaterhouseCoopers en Deloitte. Opleidingsdirecteur Dick de Waard is bijvoorbeeld een autoriteit op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving en accountantscontrole van niet-financiële informatie, maar hij is ook partner bij Ernst & Young. De andere hoogleraren van de EMA-opleiding zijn Jim Emanuels (Bestuurlijke Informatieverzorging), Ralph ter Hoeven (Externe Verslaggeving) en Jaap van Manen (Corporate Governance). Zij vormen de leiding van de vakgroep Accountancy. Zij en de andere docenten vinden het belangrijk en inspirerend om hun werk in de praktijk te combineren met een rol als wetenschapper en docent. Zo kun jij profiteren van hun brede kennis en diepgaande praktijkervaring.

6 Jaap van Manen Hoogleraar Corporate Governance, partner Strategic Management Centre Laren, lid van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank en lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. Wat wij als hoogleraren en docenten in Groningen delen is onze passie voor het vak én voor het onderwijs. We zijn er trots op dat we voor alle belangrijke vakken gezaghebbende, gepromoveerde hoogleraren in huis hebben, die allemaal zelf college geven en leiding geven aan onderzoek. We kunnen daardoor heel hoge eisen stellen aan de onderwijskwaliteit. En dat doen we dus ook. De toegevoegde waarde die we onze studenten willen meegeven is een combinatie van kennis en persoonlijkheid. We leren ze wat ze nodig hebben om stevig in hun schoenen te staan, zodat ze impact hebben bij hun klanten.

7 De Executive Master of Accountancy is een deeltijdstudie. Dat betekent dat je veel vrijheid krijgt en je een grote eigen verantwoordelijkheid hebt. De opleiding is uiteraard sterk praktijkgericht. Bij alle vakken ligt het accent op het werken aan realistische cases, die je alleen of in kleine groepen uitwerkt. Je wordt uitgedaagd en geholpen om je theoretische kennis praktisch toe te passen. Hieronder staan de belangrijkste vakken op een rijtje. Hoe ziet de opleiding eruit? Bestuurlijke Informatieverzorging en Internal Control Dit vak gaat over de wijze waarop organisaties gebruik maken van informatie bij het realiseren van hun doelstellingen en hoe zij intern en extern kwalitatief goede informatie verstrekken. Er wordt veel aandacht besteed aan betrouwbaarheid van informatie. Ook maak je kennis met integrale organisatiebeheersingsconcepten, die breed en internationaal toegepast worden. Het is een dynamisch vakgebied dat raakvlakken heeft met organisatieleer, managementvraagstukken, wet- en regelgeving en informatietechnologie. Afronding Accountancy De verschillende hoofdvakken, de wisselwerking tussen theorie en praktijk en het kleinschalig en intensief met en van elkaar leren komen samen in het vak Afronding Accountancy. In dit vak staat één realistische case centraal. Je stapt in de rol van accountant om verschillende vraagstukken op het gebied van organisatie, verslaggeving, controle en corporate governance integraal uit te werken en te presenteren. Externe verslaggeving Externe verslaggeving draait om de (vooral financiële) informatie die door het bestuur van een organisatie wordt verstrekt aan de belanghebbenden en belangstellenden zoals aandeelhouders, vermogensverschaffers, werknemers en het publiek in bredere zin. De accountingschandalen in het begin van deze eeuw hebben een zware wissel getrokken op het vertrouwen van beleggers in de financiële markten. Een transparante en begrijpelijke uitleg van de financiële positie van de onderneming in de jaarrekening en tussentijdse berichten is van groot belang voor het herstel van dit vertrouwen. Auditing Hiermee word je voorbereid op een rol als controlerende en adviserende registeraccountant. De kennis die je gedurende je opleiding hebt opgedaan over hoe informatie tot stand komt en hoe administraties en jaarrekeningen in elkaar zitten, gebruik je hier om de juiste controleprogramma s te ontwerpen en uit te voeren. We besteden daarbij ook veel aandacht aan de relatie tussen ondernemingsleiding, toezichthouders en accountant (Corporate Governance) en aan complexe vraagstukken zoals ondernemingswaardering (Valuation) en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

8 Marit Oosterbaan Volgt de Executive Master of Accountancy (eerste jaar) Op de middelbare school waren mijn favoriete vakken Economie en Management & Organisatie. Logische vervolgstappen waren daarom ook om te kiezen voor de bachelor Accountancy & Controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen en vervolgens door te gaan met de master Accountancy. Je merkt dat hoe verder je komt in de studie, de vakken steeds specifieker worden en daardoor steeds interessanter. Na de master wil ik gaan werken in Amsterdam, maar ik heb ervoor gekozen om de Executive Master of Accountancy in Groningen te volgen. De aansluiting tussen master en postmaster is perfect, het docententeam is bekend en het is leuk om regelmatig in Groningen terug te blijven komen. Op deze manier blijf ik veel studiegenoten op vrijdag terug zien tijdens colleges, dat geeft nog meer motivatie en het is ook nog eens hartstikke gezellig.

9 Een belangrijke vraag is natuurlijk welke vrijstellingen of aanvullende eisen er voor jou gelden. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de opleiding die je hiervoor hebt gevolgd. Heb je in je master vakken gevolgd die qua inhoud en niveau overeenkomen met een onderdeel van de EMA, dan levert je dat mogelijk een vrijstelling op. Heb je bijvoorbeeld de Master Accountancy in Groningen gevolgd, dan heb je automatisch een halfjaar tijdwinst en duurt het EMA-programma nog anderhalf jaar. Praktische informatie Kijk ook op de site Meer informatie over de inhoud van het programma van de Executive Master of Accountancy en de mogelijkheden voor vrijstellingen vind je op de website: Op deze site vind je specifieke en gedetailleerde informatie over de verschillende routes waarmee je toegang krijgt tot de Executive Master of Accountancy. Per route wordt aangegeven wat dit betekent voor wat je in de EMA nog moet doen. Dezelfde informatie is ook opgenomen in de studiegids. Op de website en in de studiegids vind je ook de actuele informatie over de inschrijving, de kosten en de planning van de vakken voor het nieuwe studiejaar. Meer vragen? Heb je na lezing van deze brochure en de informatie op de website nog vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van de vakgroep Accountancy. Je kunt ons bellen of mailen, maar je mag natuurlijk ook langskomen als je in de buurt bent. Het secretariaat is gevestigd op kamer 941 van het Duisenberg Gebouw, Nettelbosje 2, 9747 AE Groningen. Telefoon Postadres Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accountancy Postbus AV Groningen

10

11 Colofon Uitgave Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accountancy Tekst Louwke Meinardi Communicatie Grafisch ontwerp Studio Tineke Wieringa Fotografie Reyer Boxem Peter Lowie en andere Druk Het Grafisch Huis 2011

12 RA worden doe je in Groningen! Je krijgt bovendien de waardevolle en blijvende academische titel van Executive Master of Accountancy (EMA).

wth gro Executive Master of Accountancy RA worden doet u in Groningen!

wth gro Executive Master of Accountancy RA worden doet u in Groningen! wth gro Executive Master of Accountancy RA worden doet u in Groningen! Hoogst opgeleid op (inter)nationaal niveau De Executive Master of Accountancy (EMA) is het postinitiële deel van de theoretische opleiding

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants

Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Registeraccountant worden Accountant is een beschermde titel. In Nederland mogen alleen registeraccountants (RA s) en Accountant-Administratieconsulenten

Nadere informatie

Accountancy in deeltijd

Accountancy in deeltijd Amsterdam Business School Accountancy in deeltijd (MSc en RA) Accountancy in deeltijd samengevat Kernbegrippen: n Kortste route naar de RA-titel van Nederland n Goede combinatie van docenten uit wetenschap

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE waarom een schakeltrajecter? Iemand met een niet-financiële vooropleiding heeft

Nadere informatie

Executive Master of Finance and Control De post-masteropleiding tot registercontroller

Executive Master of Finance and Control De post-masteropleiding tot registercontroller Executive Master of Finance and Control De post-masteropleiding tot registercontroller Inhoud Het bedrijfseconomisch geweten van de organisatie 5 : iets voor u? 7 Groningse accenten: een waardevolle voorsprong

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS

PERSOONLIJKE GEGEVENS PERSOONLIJKE GEGEVENS Volledige naam: Burgerlijke staat: Dirk Adrianus (Dick) de Waard gehuwd, 2 kinderen Geboortedatum: 31 augustus 1956 Geboorteplaats: Rotterdam Adres: Vreebergen 46 Woonplaats: 9403

Nadere informatie

Implementatie - en overgangsregeling CEA eindtermen Inleiding

Implementatie - en overgangsregeling CEA eindtermen Inleiding Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancyopleiding Implementatie - en overgangsregeling CEA eindtermen 2016 Inleiding Op 15 december 2015 zijn door de CEA de eindtermen 2016 en kaderregelingen

Nadere informatie

Not just another minor Bachelor Consultancy Project maeur.nl

Not just another minor Bachelor Consultancy Project maeur.nl Not just another minor Bachelor Consultancy Project 2019 maeur.nl Inhoudsopgave Inleiding Waarom het BCP? Het BCP als minor Het proces Ervaringen Veelgestelde vragen 3 4 5 6 8 10 Contact 11 2 Inleiding

Nadere informatie

& control. opleiding

& control. opleiding VU post- GRADUATE school of accounting & control opleiding Controlling (RC/EMFC) De VU-opleiding tot Executive Master of Finance and Control (RC) Allround Controller bedrijfseconomisch geweten en adviseur

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC)

wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC) wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC) Zet de volgende stap in uw carrière met de wetenschappelijke beroepsopleiding tot Register Controller (RC). Uw volgende stap Elke organisatie heeft

Nadere informatie

BROCHURE 2012- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT

BROCHURE 2012- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT BROCHURE 2012-2013 POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT Deficiëntieprogramma voor bachelors Bedrijfseconomie Hoofdprogramma voor bachelors Accountancy H. Verheggen Hogeschool Zuyd

Nadere informatie

BROCHURE 2015- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT

BROCHURE 2015- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT BROCHURE 2015-2016 POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT Deficiëntieprogramma voor bachelors Bedrijfseconomie Hoofdprogramma voor bachelors Accountancy H. Verheggen Zuyd Hogeschool

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INHOUD Welkom bij Nyenrode 5 Fiscaal Recht studeren aan Nyenrode 6 Studieprogramma 8 Vakken 10 Waarom Nyenrode 12 Studentenprofiel 13 Toelating,

Nadere informatie

Maak de sprong naar de opleiding tot registercontroller. business in control

Maak de sprong naar de opleiding tot registercontroller. business in control Alleen de top biedt het perspectief Maak de sprong naar de opleiding tot registercontroller business in control De registercontroller als business partner voor het management De functie van controller

Nadere informatie

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Bij ons leer je de wereld kennen Leiden Leadership Programme Voor wie? In het Leiden Leadership Programme ontwikkel je als

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

hbo wo accountancy & fiscale economie - Keuzegids Universiteiten 2014 Keuzegids Masters 2014 - www.keuzegids.org

hbo wo accountancy & fiscale economie - Keuzegids Universiteiten 2014 Keuzegids Masters 2014 - www.keuzegids.org Page 1 of 5 Keuzegids Masters 2014 - www.keuzegids.org HBO WO ACCOUNTANCY & FISCALE ECONOMIE In de ondernemingswereld is er altijd behoefte aan financieel advies. Als accountant houd je je bezig met de

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Post-hbo-opleiding IT-based-auditing 2015-2016

Post-hbo-opleiding IT-based-auditing 2015-2016 Post-hbo-opleiding IT-based-auditing 2015-2016 Instituut Werken en Leren Postbus 5171, 6802 ED Arnhem Ruitenberglaan 31, 6826 CC Arnhem T (026) 369 13 09, F (026) 369 13 69 I www.han.nl/finance E info.finance@han.nl

Nadere informatie

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 80% ( 121 studenten) de voltijd gedaan en 20% (30 studenten) de deeltijdopleiding.

Nadere informatie

Welkom bij Accountancy

Welkom bij Accountancy Welkom bij Accountancy 8-12-2018 Per september 2017 Alle economische opleidingen op locatie Kralingse Zoom onder de noemer (nieuwe) Rotterdam Business School. Accountancy de financiele sitiuatie in kaart

Nadere informatie

Een enerverend en inspirerend gesprek met Hans Nieuwlands. door Alina Stan en Marieta Vermulm

Een enerverend en inspirerend gesprek met Hans Nieuwlands. door Alina Stan en Marieta Vermulm Een enerverend en inspirerend gesprek met Hans Nieuwlands door Alina Stan en Marieta Vermulm Op 1 augustus spraken Alina Stan en Marieta Vermulm, beiden lid van de Commissie Young Professionals met Hans

Nadere informatie

CONTROLLING (RC/EMFC)

CONTROLLING (RC/EMFC) VU POST- GRADUATE SCHOOL OF ACCOUNTING OPLEIDING CONTROLLING (RC/EMFC) DE VU-OPLEIDING TOT EXECUTIVE MASTER OF FINANCE AND CONTROL (RC) ALLROUND CONTROLLER BEDRIJFSECONOMISCH GEWETEN EN ADVISEUR Je richt

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD

MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD MASTER FISCAAL RECHT IN DEELTIJD NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INHOUD Welkom bij Nyenrode 5 Fiscaal Recht studeren aan Nyenrode 6 Studieprogramma 8 Vakken 10 Waarom Nyenrode 12 Studentenprofiel 13 Toelating,

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

Doe maar gewoon, doe Blömer

Doe maar gewoon, doe Blömer Open cultuur met informele sfeer Ons team bestaat uit jonge en enthousiaste mensen die het kapitaal vormen van onze organisatie. Zij dragen bij aan onze informele en open sfeer. Naast hard werken en het

Nadere informatie

Opleiding tot Registeraccountant aan de Rijksuniversiteit Groningen 2016/2017

Opleiding tot Registeraccountant aan de Rijksuniversiteit Groningen 2016/2017 Opleiding tot Registeraccountant aan de Rijksuniversiteit Groningen 016/017 Inhoud Faculteit Economie en Bedrijfskunde 1. Vakgroep 1.1 Secretariaat 1. Docenten 1.3 Colleges 1.4 Overige informatie. Studenten.1

Nadere informatie

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten,

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten, 1. Jurriaan Vogel Als derdejaarsstudent Bedrijfseconomie mag ik dit jaar al namens Student Party ECCO in de faculteitsraad van Tilburg School of Economics and Management plaatsnemen. Hier hebben we al

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

welkom. brochure 2019

welkom. brochure 2019 welkom. brochure 2019 for those who make it possible. Possible is er voor mensen. Niet zomaar mensen, maar vakmensen zoals jij. Professionals die weten waar ze mee bezig zijn, hun vak beheersen en hun

Nadere informatie

Nummer 1 op de WO markt

Nummer 1 op de WO markt Slim Nummer 1 op de WO markt Studenten zijn een interessante doelgroep. Maar hoe bereikt u ze gericht met uw marketingcampagnes? Welke kanalen zet u in? En welke partners gebruikt u hierbij? De verschillende

Nadere informatie

Deeltijd-hbo Communicatie Communiceren in theorie én praktijk

Deeltijd-hbo Communicatie Communiceren in theorie én praktijk Deeltijd-hbo Communicatie Communiceren in theorie én praktijk Ben je tenminste drie jaar aan het werk én heb je ervaring met het organiseren van beurzen en evenementen of het bewaken van een huisstijl?

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Brochure. The Honours Club 2015-2016

Brochure. The Honours Club 2015-2016 Brochure The Honours Club 2015-2016 The Honours Club is een initiatief om WO en HBO studenten uit regio De Langstraat bij elkaar te brengen. The Honours Club Waarom The Honours Club? Veel studenten uit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Theoretische Fundament 5. Module Praktijkproject 5. Rooster 6. Opleidingskosten 6

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Theoretische Fundament 5. Module Praktijkproject 5. Rooster 6. Opleidingskosten 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Theoretische Fundament 5 Module Praktijkproject 5 Rooster 6 Opleidingskosten 6 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Combineer wetenschap met kunst Bij ons leer je de wereld kennen Het ACPA-programma is fantastisch, zoiets vind je nergens anders Pieter Rohrbach volgde het

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling Post-Master Accountancy opleiding, collegejaar

Onderwijs- en Examenregeling Post-Master Accountancy opleiding, collegejaar Onderwijs- en Examenregeling Post-Master Accountancy opleiding, collegejaar 2018-2019 Artikel 1: Afbakening 1.1. Deze regeling is van toepassing op de Post-Master Accountancy opleiding van Tilburg University.

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS

PERSOONLIJKE GEGEVENS 1 PERSOONLIJKE GEGEVENS Volledige naam: Burgerlijke staat: Dirk Adrianus (Dick) de Waard gehuwd, 2 kinderen Geboortedatum: 31 augustus 1956 Geboorteplaats: Telefoon werk: Emailadres: Rotterdam 050-363

Nadere informatie

Nummer 1 op de WO markt

Nummer 1 op de WO markt Slim Nummer 1 op de WO markt Studenten zijn een interessante doelgroep. Maar hoe bereikt u ze gericht met uw marketingcampagnes? Welke kanalen zet u in? En welke partners gebruikt u hierbij? De verschillende

Nadere informatie

Master Accounting en Control in deeltijd

Master Accounting en Control in deeltijd Master Accounting en Control in deeltijd www.vu.nl/opleidingen Meer perspectief Meer dan cijfers en balansen: de dynamiek en uitdaging van complexe financiële processen. Meer perspectief Boekhoudschandalen:

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

De basics van een uitdagend beroep

De basics van een uitdagend beroep Kenny van de Beek Rick Dekker De basics van een uitdagend beroep Theorie en toepassing accountantsberoep Colofon Colofon Copyright 2015 Candeo Books B.V. Auteurs: K. van de Beek & R. Dekker Correspondentie:

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Tax Control voor Bestuurders

Tax Control voor Bestuurders www.esaa.nl Erasmus School of Accounting & Assurance Executive Program Tax Control voor Bestuurders Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Header Assurance Erasmus

Nadere informatie

HOE KIES IK EEN MASTER?

HOE KIES IK EEN MASTER? HOE KIES IK EEN MASTER? MASTERKEUZE-STAPPENPLAN W W W.UVA.NL / MASTERKEUZE INHOUD Het masterplan - een master kiezen doe je zo 3 Je huidige opleiding 4 Aansluiting tussen studie en werk 6 Masterkeuze

Nadere informatie

kpmg Internal Audit Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl

kpmg Internal Audit Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl kpmg Internal Audit Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl De Internal Audit Masterclass voor pensioenfondsen is bij uitstek de training voor de professional in de pensioensector die

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING EN SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DEELTIJD NAAST JE WERK LEG JE MET EEN

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

Bedrijfskunde in deeltijd (MSc)

Bedrijfskunde in deeltijd (MSc) Bedrijfskunde in deeltijd (MSc) Waarom Bedrijfskunde in deeltijd aan de Universiteit van Amsterdam? Bedrijfskunde in deeltijd is speciaal ontwikkeld voor professionals die naast hun werk een academische

Nadere informatie

IT-based auditing. Post-hbo opleiding

IT-based auditing. Post-hbo opleiding Post-hbo opleiding IT-based auditing Als (theoretisch) afgestudeerd accountant kunt u zich met de post-hbo-opleiding IT-based auditing bekwamen in het toepassen van IT-audit technieken gericht op de financial

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER Leadership IN EDUCATION (MASTER) Van leidinggevenden in het onderwijs wordt verwacht dat zij in staat zijn duurzame schoolontwikkeling te realiseren en onderwijsinnovatie

Nadere informatie

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals Executive Academy Permanente Educatie voor Professionals Permanente Educatie voor Professionals Wat is de Executive Academy? De Executive Academy is een samenwerking tussen de Amsterdam Business School

Nadere informatie

Vragen pas gepromoveerde

Vragen pas gepromoveerde Vragen pas gepromoveerde dr. Maaike Vervoort Titel proefschrift: Kijk op de praktijk: rich media-cases in de lerarenopleiding Datum verdediging: 6 september 2013 Universiteit: Universiteit Twente * Kun

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

OPLEIDING. Gastdocent. voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs

OPLEIDING. Gastdocent. voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING 4-daagse opleiding De liefde voor een vak of beroep begint bij de bron. Als gastdocent kun je daarbij veel voor studenten betekenen. Je draagt

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

Opleiding tot Registeraccountant aan de Rijksuniversiteit Groningen 2015/2016

Opleiding tot Registeraccountant aan de Rijksuniversiteit Groningen 2015/2016 Opleiding tot Registeraccountant aan de Rijksuniversiteit Groningen 2015/2016 Inhoud Faculteit Economie en Bedrijfskunde 1. Vakgroep 1.1 Secretariaat 1.2 Docenten 1.3 Colleges 1.4 Overige informatie 2.

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten

Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten Een schitterende trouwjurk, prachtige ringen voordat je elkaar het jawoord geeft, heb je al flink wat beslissingen genomen. Belangrijke beslissingen waaraan

Nadere informatie

In deze brochure vind je alles over de cursus. Corporate Finance. Breng je financiële functie naar een hoger niveau

In deze brochure vind je alles over de cursus. Corporate Finance. Breng je financiële functie naar een hoger niveau In deze brochure vind je alles over de cursus Corporate Finance Breng je financiële functie naar een hoger niveau Cursus Gevorderde kennis en vaardigheden voor het nemen van financierings- en investeringsbeslissingen

Nadere informatie

Het assurance-raamwerk De accountant en het verstrekken van zekerheid

Het assurance-raamwerk De accountant en het verstrekken van zekerheid Het assurance-raamwerk De accountant en het verstrekken van zekerheid Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Het begrip assurance en maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Succesvol eerste studiejaar

Succesvol eerste studiejaar Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg Een succesvol eerste jaar begint met goed oriënteren op de opleiding Onderzoek van researchnet (startmonitor) op www.mijnkindgaatstuderen.nl

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Management Accounting & Control 5 Module Externe Verslaggeving 6 Module Management Control & Information Systems 7 Rooster 8 Opleidingskosten 9 Netherlands

Nadere informatie

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland Studeren in Nederland Annekee de Jager Kaj Temme Nederlandse Ambassade Brussel Leuven, 27 oktober 2015 Inhoud 1. Nederland 2. Waarom studeren in Nederland? 3. Onderwijs in Nederland 4. Nederlandse studentensteden

Nadere informatie

The Independence Company. Propositie TIC Professionals

The Independence Company. Propositie TIC Professionals The Independence Company Propositie TIC Professionals Inhoudsopgave Pagina Wat doen wij? 2 Wat levert het jou op? 3 Ons aanbod 4 Als er een opdracht is 5 Waar staan we voor? 6 Wie zijn wij? 7 Voor wie

Nadere informatie

Behoeftenpeiling. Behoeftenpeiling nieuwe accountantsopleiding 1

Behoeftenpeiling. Behoeftenpeiling nieuwe accountantsopleiding 1 Behoeftenpeiling nieuwe accountantsopleiding voor het mkb Inleiding en verantwoording In juni 2015 heeft de ledenvergadering van de NBA het nieuwe beroepsprofiel aangenomen. Een belangrijk element in het

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE 2018-2019 PROGRAMMA Jouw profiel Na je opleiding: beroepen Opbouw studiejaren Studieprogramma Studievereniging BE Adam Verschil financiële opleidingen Wat biedt F&C?

Nadere informatie

Bachelor Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies. uva.nl/ba-spaans

Bachelor Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies. uva.nl/ba-spaans Bachelor 2019-2020 Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies uva.nl/ba-spaans Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. De Spaanstalige wereld is een hoofdrolspeler op het internationale toneel,

Nadere informatie

Dynamische besturing in de praktijk

Dynamische besturing in de praktijk In deze brochure vind je alles over de cursus Dynamische besturing in de praktijk Visie, bouwstenen en gereedschap voor het ontwikkelen van een dynamisch besturingssysteem Cursus Combineer Finance & IT

Nadere informatie