Executive Master of Accountancy. De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Executive Master of Accountancy. De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant"

Transcriptie

1 Executive Master of Accountancy De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant

2 Pieter Jongstra Managing Partner Ernst & Young België en Nederland Accountant worden? Dat vind ik een goede keuze! Als afgestudeerd accountant kan je ver komen. Natuurlijk kan je gaan werken als accountant bij een accountantsorganisatie in binnenland en/of buitenland. Je ontmoet veel interessante mensen en raakt betrokken bij evenzo interessante ondernemingen. Je kunt er ook voor kiezen om met je accountantsopleiding en ervaring voor een andere (financiële) carrière te gaan. Je zult dan merken dat de accountantsopleiding op de arbeidsmarkt zeer wordt gewaardeerd. Het is - mede om die reden - erg waardevol, dat je bij de Rijksuniversiteit Groningen voor het theoretisch deel van de accountantsopleiding de academische titel 'Executive Master' kunt halen.

3 De Executive Master of Accountancy (EMA) is het theoretische deel van de opleiding tot registeraccountant. Je volgt deze Executive Master in deeltijd, meestal naast een baan in de accountantspraktijk. De EMA is daarmee het sluitstuk van een academische studie waarmee je nationaal en internationaal tot de hoogst opgeleide accountancyprofessionals behoort. Executive Master of Accountancy De post-initiële universitaire opleiding tot registeraccountant (RA) Een waardevolle en blijvende titel Groningen is de enige universiteit waar je met deze opleiding aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde ook een waardevolle en blijvende academische titel verwerft: Executive Master of Accountancy. Deze deeltijdstudie duurt anderhalf tot twee jaar. Je EMAtitel kun je nooit meer kwijtraken. Dus ook als je de RA-praktijkstage niet volgt of om welke reden dan ook afbreekt, of als je in de loop van je carrière besluit om je uit te laten schrijven uit het RA-register, mag je je blijvend EMA noemen. Het bewijs van je deskundigheid De opleiding tot registeraccountant is geregeld in de Wet op de Registeraccountants (Wet RA) en omvat een (universitaire) theoretische opleiding en een praktijkstage. Alleen in Groningen geldt dat je bij het afronden van het theoretisch deel van de opleiding ook de opzichzelfstaande titel Executive Master of Accountancy (EMA) behaalt. Als je vervolgens voldoet aan de praktijkeisen van de beroepsorganisatie NIVRA (Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants), kun je je inschrijven in het beroepsregister en krijg je naast je EMA-titel ook de toevoeging RA achter je naam.

4 Marijke Smorenburg Heeft de Executive Master of Accountancy afgerond Elke vrijdag ging ik om zeven uur op pad naar Groningen. Best wel leuk als je net een lease-autootje hebt! Dat is nu afgelopen tijd voor het werkende leven. Ik vond de aansluiting van de opleiding op de praktijk prima. Het kwam vaak voor dat ik iets leerde wat ik meteen bij een klant kon toepassen. Ook de mix van vakken is goed, het draait echt om de thema s die je nodig hebt in je werk. Als je zelf werkt, kun je de theorie veel beter plaatsen. En je hebt docenten die nationaal en internationaal meetellen. Mensen met veel ervaring, waar je veel van kan leren.

5 De opleiding tot Executive Master of Accountancy sluit perfect aan op de MSc Accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wie deze master heeft gevolgd, doet nominaal nog anderhalf jaar over de EMA. Deze unieke korte route bestaat alleen in Groningen. De snelste route van Nederland Studeren met twee benen in de praktijk De Executive Master of Accountancy is een deeltijdopleiding die je combineert met je baan als assistent accountant. Je komt in je werk bij allerlei klanten over de vloer en doet dus snel veel praktijkervaring op. Ook de andere deelnemers hebben een interessante baan. De meesten werken bij een van de grotere accountantskantoren, maar sommigen ook bij de belastingdienst of bij de overheid. Allemaal hebben ze daardoor veel te vertellen en veel in te brengen dat relevant is voor jouw opleiding. De uitwisseling met medestudenten en docenten geeft je vaak een nieuwe kijk op wat je zelf in de praktijk meemaakt. Al met al stimuleert de opleiding je tot regelmatige reflectie en verdieping, waardoor je nog beter wordt in je werk. Niet langer dan nodig De opleiding is zó opgebouwd dat geen enkele deelnemer er langer over doet dan nodig is. Dat geldt uiteraard ook voor studenten die hun MSc-titel elders gehaald hebben. Afhankelijk van het gevolgde programma kun je bepaalde vrijstellingen krijgen. Het kan ook betekenen dat je aanvullende kennis moet opdoen. Docenten van naam en faam De Executive Master of Accountancy wordt verzorgd door de vakgroep Accountancy van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. De leden van deze vakgroep, je docenten dus, werken voor het overgrote deel zelf bij een van de grote internationale accountantskantoren, ook wel the big Four genoemd: KPMG, Ernst & Young, PriceWaterhouseCoopers en Deloitte. Opleidingsdirecteur Dick de Waard is bijvoorbeeld een autoriteit op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving en accountantscontrole van niet-financiële informatie, maar hij is ook partner bij Ernst & Young. De andere hoogleraren van de EMA-opleiding zijn Jim Emanuels (Bestuurlijke Informatieverzorging), Ralph ter Hoeven (Externe Verslaggeving) en Jaap van Manen (Corporate Governance). Zij vormen de leiding van de vakgroep Accountancy. Zij en de andere docenten vinden het belangrijk en inspirerend om hun werk in de praktijk te combineren met een rol als wetenschapper en docent. Zo kun jij profiteren van hun brede kennis en diepgaande praktijkervaring.

6 Jaap van Manen Hoogleraar Corporate Governance, partner Strategic Management Centre Laren, lid van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank en lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. Wat wij als hoogleraren en docenten in Groningen delen is onze passie voor het vak én voor het onderwijs. We zijn er trots op dat we voor alle belangrijke vakken gezaghebbende, gepromoveerde hoogleraren in huis hebben, die allemaal zelf college geven en leiding geven aan onderzoek. We kunnen daardoor heel hoge eisen stellen aan de onderwijskwaliteit. En dat doen we dus ook. De toegevoegde waarde die we onze studenten willen meegeven is een combinatie van kennis en persoonlijkheid. We leren ze wat ze nodig hebben om stevig in hun schoenen te staan, zodat ze impact hebben bij hun klanten.

7 De Executive Master of Accountancy is een deeltijdstudie. Dat betekent dat je veel vrijheid krijgt en je een grote eigen verantwoordelijkheid hebt. De opleiding is uiteraard sterk praktijkgericht. Bij alle vakken ligt het accent op het werken aan realistische cases, die je alleen of in kleine groepen uitwerkt. Je wordt uitgedaagd en geholpen om je theoretische kennis praktisch toe te passen. Hieronder staan de belangrijkste vakken op een rijtje. Hoe ziet de opleiding eruit? Bestuurlijke Informatieverzorging en Internal Control Dit vak gaat over de wijze waarop organisaties gebruik maken van informatie bij het realiseren van hun doelstellingen en hoe zij intern en extern kwalitatief goede informatie verstrekken. Er wordt veel aandacht besteed aan betrouwbaarheid van informatie. Ook maak je kennis met integrale organisatiebeheersingsconcepten, die breed en internationaal toegepast worden. Het is een dynamisch vakgebied dat raakvlakken heeft met organisatieleer, managementvraagstukken, wet- en regelgeving en informatietechnologie. Afronding Accountancy De verschillende hoofdvakken, de wisselwerking tussen theorie en praktijk en het kleinschalig en intensief met en van elkaar leren komen samen in het vak Afronding Accountancy. In dit vak staat één realistische case centraal. Je stapt in de rol van accountant om verschillende vraagstukken op het gebied van organisatie, verslaggeving, controle en corporate governance integraal uit te werken en te presenteren. Externe verslaggeving Externe verslaggeving draait om de (vooral financiële) informatie die door het bestuur van een organisatie wordt verstrekt aan de belanghebbenden en belangstellenden zoals aandeelhouders, vermogensverschaffers, werknemers en het publiek in bredere zin. De accountingschandalen in het begin van deze eeuw hebben een zware wissel getrokken op het vertrouwen van beleggers in de financiële markten. Een transparante en begrijpelijke uitleg van de financiële positie van de onderneming in de jaarrekening en tussentijdse berichten is van groot belang voor het herstel van dit vertrouwen. Auditing Hiermee word je voorbereid op een rol als controlerende en adviserende registeraccountant. De kennis die je gedurende je opleiding hebt opgedaan over hoe informatie tot stand komt en hoe administraties en jaarrekeningen in elkaar zitten, gebruik je hier om de juiste controleprogramma s te ontwerpen en uit te voeren. We besteden daarbij ook veel aandacht aan de relatie tussen ondernemingsleiding, toezichthouders en accountant (Corporate Governance) en aan complexe vraagstukken zoals ondernemingswaardering (Valuation) en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

8 Marit Oosterbaan Volgt de Executive Master of Accountancy (eerste jaar) Op de middelbare school waren mijn favoriete vakken Economie en Management & Organisatie. Logische vervolgstappen waren daarom ook om te kiezen voor de bachelor Accountancy & Controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen en vervolgens door te gaan met de master Accountancy. Je merkt dat hoe verder je komt in de studie, de vakken steeds specifieker worden en daardoor steeds interessanter. Na de master wil ik gaan werken in Amsterdam, maar ik heb ervoor gekozen om de Executive Master of Accountancy in Groningen te volgen. De aansluiting tussen master en postmaster is perfect, het docententeam is bekend en het is leuk om regelmatig in Groningen terug te blijven komen. Op deze manier blijf ik veel studiegenoten op vrijdag terug zien tijdens colleges, dat geeft nog meer motivatie en het is ook nog eens hartstikke gezellig.

9 Een belangrijke vraag is natuurlijk welke vrijstellingen of aanvullende eisen er voor jou gelden. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de opleiding die je hiervoor hebt gevolgd. Heb je in je master vakken gevolgd die qua inhoud en niveau overeenkomen met een onderdeel van de EMA, dan levert je dat mogelijk een vrijstelling op. Heb je bijvoorbeeld de Master Accountancy in Groningen gevolgd, dan heb je automatisch een halfjaar tijdwinst en duurt het EMA-programma nog anderhalf jaar. Praktische informatie Kijk ook op de site Meer informatie over de inhoud van het programma van de Executive Master of Accountancy en de mogelijkheden voor vrijstellingen vind je op de website: Op deze site vind je specifieke en gedetailleerde informatie over de verschillende routes waarmee je toegang krijgt tot de Executive Master of Accountancy. Per route wordt aangegeven wat dit betekent voor wat je in de EMA nog moet doen. Dezelfde informatie is ook opgenomen in de studiegids. Op de website en in de studiegids vind je ook de actuele informatie over de inschrijving, de kosten en de planning van de vakken voor het nieuwe studiejaar. Meer vragen? Heb je na lezing van deze brochure en de informatie op de website nog vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van de vakgroep Accountancy. Je kunt ons bellen of mailen, maar je mag natuurlijk ook langskomen als je in de buurt bent. Het secretariaat is gevestigd op kamer 941 van het Duisenberg Gebouw, Nettelbosje 2, 9747 AE Groningen. Telefoon Postadres Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accountancy Postbus AV Groningen

10

11 Colofon Uitgave Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accountancy Tekst Louwke Meinardi Communicatie Grafisch ontwerp Studio Tineke Wieringa Fotografie Reyer Boxem Peter Lowie en andere Druk Het Grafisch Huis 2011

12 RA worden doe je in Groningen! Je krijgt bovendien de waardevolle en blijvende academische titel van Executive Master of Accountancy (EMA).

management & organisatie

management & organisatie Voorlichting management & organisatie vernieuwde tweede fase HAVO/VWO Een nieuw vak in de bovenbouw Ter voorbereiding is een deel van de stof bij het vak economie in de derde klas HAVO /VWO opgenomen.

Nadere informatie

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes Dit is een uitgave van Eerst de Klas Maart 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 De eerste week voor de klas. Maak kennis met de deelnemers! Wat is Eerst de Klas? 6 7 Lerarenopleiding. Leiderschapsprogramma.

Nadere informatie

Visiedocument over het beroep van de Financieel Professional

Visiedocument over het beroep van de Financieel Professional In cl Be us ro ief ep Co sp nc ro ep fie t l Visiedocument over het beroep van de Financieel Professional Over NBA-VRC NBA-VRC is een samenwerking tussen de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs?

Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs? Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs? > Een initiatief van AcademicTransfer en Battle of Concepts Inspiratiebundel Gebaseerd op 98 voorstellen van studenten en pas afgestudeerden met 79

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

TB: daar kun je wat mee!

TB: daar kun je wat mee! Faculteit Techniek, Bestuur & Management TB Studeren TB: daar kun je wat mee! Nieuwsbrief over de bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Nr. 22 - oktober 2013 in Santiago de Chile Turboverkeersplein

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

1 AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS. In opdracht van de VO-academie van de VO-raad

1 AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS. In opdracht van de VO-academie van de VO-raad 1 AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS In opdracht van de VO-academie van de VO-raad AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS In opdracht van de VO-academie van

Nadere informatie

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Dit is een uitgave van het Samenwerkingsverband effectieve interventies. Auteurs: Marijke Booijink, Christine Kuiper, Gery

Nadere informatie

Alternatieven voor als je gezakt bent

Alternatieven voor als je gezakt bent Alternatieven voor als je gezakt bent Met dit document willen we je informeren over de mogelijkheden die je hebt als je gezakt bent voor je VMBO-, HAVO- of VWO-examen. Dit document zal per niveau toelichten

Nadere informatie

Instroom 2011-2012. Masteropleidingen. Algemene informatie voor hbo ers. Explore your mind, be THE INNOVATOR. Where innovation starts

Instroom 2011-2012. Masteropleidingen. Algemene informatie voor hbo ers. Explore your mind, be THE INNOVATOR. Where innovation starts Instroom 2011-2012 Masteropleidingen Algemene informatie voor hbo ers Explore your mind, be THE INNOVATOR Where innovation starts Studeren aan de TU/e - mastergids voor hbo ers Masteropleidingen instroom

Nadere informatie

Uitkomsten onderzoek kwaliteit wettelijke controles Big 4-accountantsorganisaties. 25 september 2014

Uitkomsten onderzoek kwaliteit wettelijke controles Big 4-accountantsorganisaties. 25 september 2014 Uitkomsten onderzoek kwaliteit wettelijke controles Big 4-accountantsorganisaties 25 september 2014 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Studievertraging? Lekker belangrijk!! Een exploratieve studie naar de redenen van studievertraging onder studenten aan de Universiteit Utrecht

Studievertraging? Lekker belangrijk!! Een exploratieve studie naar de redenen van studievertraging onder studenten aan de Universiteit Utrecht Studievertraging? Lekker belangrijk!! Een exploratieve studie naar de redenen van studievertraging onder studenten aan de Universiteit Utrecht Stichting Onderwijs Evaluatie Rapport, juni 2006 Studievertraging?

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Hoger onderwijs. Wie alleen maar wil feesten, komt echt niet hierheen. Barbara Oomen over het succes van de university colleges

Hoger onderwijs. Wie alleen maar wil feesten, komt echt niet hierheen. Barbara Oomen over het succes van de university colleges TH MA 5-14 Vernieuwingen in de praktijk Wie alleen maar wil feesten, komt echt niet hierheen Barbara Oomen over het succes van de university colleges 52 Vernieuwingen in de praktijk TH MA themahogeronderwijs.org

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren.

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren. Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm Dit is een uitgave van Eerst de Klas December 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 Stimulans voor onderwijs. Terugblik op het eerste jaar met Els Pelzer.

Nadere informatie

Maak werk van geschiedenis

Maak werk van geschiedenis Maak werk van geschiedenis Oriëntatiegids voor historici op de arbeidsmarkt Marc Kruyswijk en Arjan Verweij eindredactie: Febe van der Wardt stichting Historisch Platform oorspronkelijke uitgave: 1998

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

www.pwc.nl Jaarbericht 2013/2014

www.pwc.nl Jaarbericht 2013/2014 www.pwc.nl Jaarbericht 2013/2014 Inhoudsopgave Voorwoord van onze voorzitter 3 Kerncijfers 7 Interview: Inzichten over megatrends vertalen naar de praktijk 9 Bij PwC in Nederland werken ruim 4.200 mensen

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

Onderzoek naar de rol van examencommissies in het hoger onderwijs

Onderzoek naar de rol van examencommissies in het hoger onderwijs Onderzoek naar de rol van examencommissies in het hoger onderwijs Dit is een uitgave van het onderzoeksbureau van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar:

Nadere informatie

Ontwikkeling in Verbondenheid. Kom verder 2013 2016

Ontwikkeling in Verbondenheid. Kom verder 2013 2016 Ontwikkeling in Verbondenheid Kom verder 2013 2016 INHOUD 1. Ons vertrekpunt 1.1 Verbinding 1.1 Koers 2013-2016: een stap verder 2. CVO gaat verder 2.1 Levensbeschouwelijk vorming in dialoog 2.2 Mediawijs

Nadere informatie