Reactie in het kader van de internetconsultatie over de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reactie in het kader van de internetconsultatie over de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring"

Transcriptie

1 Reactie in het kader van de internetconsultatie over de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring De Johannes Wier Stichting ( JWS ) heeft met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel en de Memorie van Toelichting ( MvT ) van de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring. JWS maakt graag gebruik van de mogelijkheid om in het kader van de internetconsulatie hierop een reactie te geven. Vanuit haar doelstelling zal JWS zich daarbij vooral richten op de medisch-gerelateerde aspecten van het wetsvoorstel. 1 Na enkele algemene opmerkingen over het wetsvoorstel, zullen enkele meer specifieke aspecten van het wetsvoorstel de revue passeren, waar mogelijk met aanbevelingen tot verbetering. 1 Algemene opmerkingen JWS verwelkomt het huidige wetsvoorstel als wettelijke basis voor een geheel nieuw en eigen regime voor vreemdelingenbewaring dat meer is toegesneden op de specifieke kenmerken van gedetineerde vreemdelingen. Tegelijkertijd betreurt JWS wel dat de overheid hiertoe pas heeft besloten na jarenlange, fundamentele kritiek op terugkeerbeleid en de opzet en tenuitvoerlegging van vreemdelingendetentie. 2 Positief waardeert JWS het feit dat de overheid een geheel eigen en meer op de vreemdeling afgestemd wettelijk regime heeft ontwikkeld, dat meer recht doet aan de specifieke kenmerken van de vreemdelingen op wie het terugkeerbeleid en de vrijheidsbeperkende of -benemende maatregelen van toepassing zijn. Daarnaast biedt het wetsvoorstel de rechterlijke macht en toezichthoudende instanties betere mogelijkheden om de opzet en tenuitvoerlegging van het nieuwe beleid- en regime specifieker te kunnen toetsen. Verder is JWS verheugd te lezen dat belangrijke internationale uitgangspunten en beginselen met betrekking tot vreemdelingendetentie zoals de inzet van vreemdelingendetentie als ultimum remedium niet alleen worden bevestigd, maar ook de intentie wordt uitgesproken om in de praktijk vaker gebruik te maken 1 De Stichting voor Mensenrechten en Gezondheidszorg Johannes Wier, kortweg Johannes Wier Stichting, stelt zich ten doel om medische professionals in de zorg te informeren over het belang van mensenrechten in hun werk en hen te mobiliseren hiervoor aandacht te hebben en de naleving ervan te bevorderen. Zie verder: < >. 2 Vgl. pag. 3 van de MvT, waar naar de (inter)nationale kritiek wordt verwezen.

2 van alternatieve bestuursrechtelijke maatregelen voor detentie. 3 Onderzoek toont immers aan dat detentie negatieve effecten heeft voor de gezondheid van gedetineerde migranten. 4 Tot slot waardeert JWS het als positief dat het wetsvoorstel aangeeft dat binnen het nieuwe regime voor vreemdelingenbewaring sprake is van regimedifferentiatie. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een verblijfsregime met zo min mogelijk beperkingen en een (beperkender) beheersregime. Het verblijfsregime geldt als uitgangspunt voor het verblijf (artikel 16). Daarnaast is ook voorzien in speciale aandacht voor gezinnen door het creëren van relatieafdelingen (artikel 12) en bijzondere zorg afdelingen (artikel 13) voor kwetsbare groepen. Al met al kan de regimedifferentiatie en de uitbreiding van een zinvolle(re) dagbesteding in positieve zin bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de gedetineerde vreemdelingen. JWS ziet op onderdelen echter ook nog enkele aandachts- en zorgpunten die geadresseerd zouden moeten worden. 2 De right to health in detentie In de juridische onderbouwing van het nieuwe regime, ontbreekt een verwijzing naar the right to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health ( right to health ), zoals dat onder meer is neergelegd in artikel van het internationale Verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten ( IVESCR ). 5 Gelet op het uitgangspunt dat de zorg in detentie van een kwalitatief gelijkwaardig niveau dient te zijn als de zorg die beschikbaar is in de vrije samenleving, 6 meent JWS dat de uitgangspunten van de right to health ook bekend dienen te zijn bij de medische professionals die werken met gedetineerde vreemdelingen, bijvoorbeeld via specifieke nascholingsactiviteiten (zie hierna onder Training en opleiding ). 3 Medische persoonsgegevens Op diverse momenten worden persoonsgegevens verwerkt van vreemdelingen in detentie; medische persoonsgegevens gelden als bijzondere persoonsgegevens in de Wet bescherming persoonsgegevens ( Wbp ), waarvoor een verwerkingsverbod 3 Pag. 4 MvT. 4 Zie bv. Steel et.al., Impact of immigration detention and temporary protection on the mental health of refugees, The British Journal of Psychiatry, 2006, 188:58-64; < >. 5 Het toezichthoudend comité van het IVESCR heeft de inhoud van de right to health uitgewerkt in general comment N 14 (2000); < >. 6 Pag. 10 MvT.

3 geldt, tenzij er een wettelijke grondslag bestaat om op dit verbod een uitzondering te mogen maken. 7 Medische professionals kunnen in beginsel medische persoonsgegevens verwerken, maar het gebruik daarvan door anderen is verboden of dient op adequate wijze te worden geregeld. Zo waardeert JWS als positief dat in het wetsvoorstel is nagedacht over het terugdringen van ingrijpend onderzoek aan het lichaam (visitatie). Dit wordt door mensen veelal als bijzonder vernederend ervaren. Als alternatief wordt de bodyscan geïntroduceerd, 8 die dat nadeel niet of minder zou hebben. Ook de inzet van een bodyscan maakt echter ook inbreuk op de persoonlijke levenssfeer in de zin van artikel 8 EVRM en verdient dus een gedegen individuele afweging ten aanzien van de noodzaak van zo n scan. Dat klemt temeer gelet op het onthullende karakter van de door een bodyscan gegenereerde beelden. In het wetsvoorstel (artikel 39) is weliswaar voorzien in het weigeren van toestemming of het afzien van een bodyscan om medische redenen, maar het resultaat daarvan is vermoedelijk wel dat een vreemdeling aan een visitatie wordt onderworpen. Visitatie is een zeer ingrijpende handeling, zeker voor personen die eerder te maken hebben gehad met een onmenselijke, vernederende behandeling zoals seksueel geweld. In zo n geval zou de inzet van onderzoek aan het lichaam achterwege moeten blijven. In de nader uit te werken regelgeving zal terdege aandacht dienen te worden besteed aan de verwerking van persoonsgegevens middels een bodyscan, met inachtneming van eerder daarover verschenen adviezen van het College bescherming persoonsgegevens ( CBP ). 9 Daarbij dient in het bijzonder ook aandacht te worden besteed aan het informeren van vreemdelingen over de bodyscan, die verder gaat dan een technische verhandeling. Het gebruik van de bodyscan roept ook vragen op over de invulling van informed consent, temeer wanneer de gegevens van een bodyscan als bijzondere persoonsgegevens dienen te worden aangemerkt. 10 Verder is niet duidelijk hoe degene die de bodyscan uitvoert op de hoogte is of kan zijn van ondergaan seksueel of ander vernederend geweld door een vreemdeling en of dit tevens begrepen kan worden onder de medische uitzondering voor het ondergaan van een bodyscan. De wet spreekt wel van een psychische toestand of achtergrond van de vreemdeling, 11 maar dit zal veelal ook medische persoonsgegevens betreffen waarvoor een adequate regeling zal moeten worden vastgelegd. De huidige 7 Artikel 16 jo 21 of 23 Wbp. 8 Pag. 7 MvT. 9 Zie CBP advies z van 24 mei 2002: < >. 10 In veel gevallen zal daarvan sprake zijn, volgens het CBP in het eerder aangehaalde CBP advies. 11 Pag. 29 MvT.

4 redactie van het relevante wetsartikel lijkt de directeur overigens geen uitweg te bieden om ook op andere gronden af te kunnen zien van de bodyscan en/of visitatie. 4 Professionele autonomie van medische professionals Het wetsvoorstel voorziet in de aanwezigheid c.q. inzet van diverse medische professionals op verschillende momenten. Ook is voorzien in een aparte afdeling voor bijzondere opvang voor kwetsbare groepen, waaronder groepen die specifieke medische zorg of aandacht behoeven. JWS verwelkomt deze expliciete aandacht voor medische aspecten in het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel benadrukt dat vreemdelingen in detentie recht hebben op gelijkwaardige zorg zoals in de vrije samenleving. Het wetsvoorstel voorziet daarin onder meer doordat vreemdelingen noodzakelijke medische hulp kunnen inroepen bij de inrichtingsarts of diens vervanger (artikel 25). 12 De directeur van de inrichting heeft daarin een faciliterende rol. Verder garandeert het wetsvoorstel ook een vrije artsenkeuze, door vreemdelingen het recht te geven voor eigen rekening een eigen arts te kunnen raadplegen. JWS zet vraagtekens bij de passage voor eigen rekening nu de aard van de populatie met zich meebrengt dat zij niet beschikken over voldoende middelen van bestaan. 13 Dat dreigt het recht op een vrije artsenkeuze illusoir te maken en bijvoorbeeld ook een second opinion van een andere arts onmogelijk te maken. Vanuit dezelfde gedachte van de vrije artsenkeuze, zou een eigen arts net als bijvoorbeeld rechtsbijstandverleners (artikel 29, zesde lid) te allen tijde toegang tot de vreemdeling moeten kunnen hebben. JWS constateert verder dat de rol van de inrichtingsarts niet beperkt is tot die van behandelaar of opdrachtgever van andere medische professionals in de inrichting, 14 maar dat hij of zij tevens een adviserende rol heeft bij de toepassing van controle- en dwangmiddelen, zoals de inzet van camera s, advisering over de geschiktheid van een vreemdeling voor bewaring en zijn rol bij de uitvoering van een opgelegde verplichting aan een vreemdeling om een medische behandeling te gedogen. Tussen die verschillende rollen dient onderscheid te worden gemaakt om te voorkomen dat een veelheid aan taken en verantwoordelijkheden leidt tot belangentegenstellingen. Het wetsvoorstel maakt onvoldoende duidelijk oog te hebben voor de professionele autonomie van medische professionals in de 12 JWS veronderstelt dat medisch noodzakelijke zorg wordt bedoeld, de gangbare term, en dat met de redactie van het wetsartikel geen wijziging wordt beoogd. 13 Dit is zelfs een van de gronden om iemand in bewaring te stellen. 14 Pag. 25 MvT.

5 inrichting. Ook is niet duidelijk in hoeverre de inrichtingsarts medische gegevens verstrekt aan de directeur in zijn adviserende rol. Het wetsvoorstel of de daarop gebaseerde lagere regelgeving dient dit nader uit te werken. 5 Hongerstaking Het onderwerp hongerstaking heeft van oudsher de aandacht van JWS. JWS is verheugd dat dit belangrijke onderwerp de aandacht heeft gekregen in het wetsvoorstel en dat de enkele reden dat iemand in hongerstaking is niet per definitie leidt tot een afzonderingsmaatregel en ook niet automatisch gelijk wordt gesteld met suïcide. 15 In 2000 publiceerde JWS voor medische professionals een praktische handleiding voor de begeleiding van hongerstakers: Honger naar recht, honger als wapen. Die publicatie wordt op dit moment geheel herzien en zal binnenkort beschikbaar zijn. 16 In de herziene publicatie wordt onder andere nader ingegaan op de aanwezigheid en rol van een (externe) arts die het vertrouwen heeft van de vreemdeling ( vertrouwensarts ), en namens die vreemdeling in overleg treedt met de inrichtingsarts die bij hongerstakingen een belangrijke adviserende rol naar de directeur heeft. JWS bepleit de mogelijkheid om desgewenst een vertrouwensarts in te roepen, om de honger en dorststaking van de vreemdeling te begeleiden. Bovendien draagt het bij aan de zorgvuldigheid van medisch handelen en voorkomt het een belangentegenstelling (de zgn. double loyalty) bij de inrichtingsarts. JWS betreurt dat het wetsvoorstel nergens melding maakt van de mogelijkheid voor een vreemdeling zich tijdens zijn hongerstaking te laten bijstaan door een vertrouwensarts. 6 Gezinnen en minderjarigen JWS verwelkomt de speciale aandacht die het wetsvoorstel geeft aan gezinnen en minderjarigen, maar blijft van mening dat detentie van gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen ( amv ) steeds met een lichter alternatief voor detentie moet kunnen worden opgelost. JWS adviseert de detentie van gezinnen met kinderen in beginsel achterwege te laten en daartoe slechts in uiterste gevallen over te gaan, nadat is gemotiveerd dat lichtere middelen aantoonbaar niet tot terugkeer van het gezin kunnen leiden, 15 Pag. 30 MvT. 16 Van Es e.a., Honger naar recht, honger als wapen, 2000; < >

6 bijvoorbeeld doordat het gezin zich herhaaldelijk eerder aan lichtere middelen heeft onttrokken. Verder zet JWS vraagtekens bij de motivering om een alleenstaande minderjarige vreemdeling in afwijking van het nieuwe regime onder te brengen bij inrichtingen die vallen onder de Wet justitiële jeugdinrichtingen (artikel 14). 17 Het weinig frequent voorkomen van de detentie van een alleenstaande minderjarige vreemdeling rechtvaardigt niet de toepassing van een strenger detentieregime dan waaraan andere vreemdelingen zijn onderworpen. JWS stelt zich verder de vraag of de insluiting bij (criminele) leeftijdgenoten voor de gezondheidstoestand van een a alleenstaande minderjarige vreemdeling een betere oplossing is dan een verblijf onder het nieuwe detentieregime. De juiste pedagogische zorg- en begeleiding zou ook middels een ambulante oplossing kunnen worden aangeboden. 7 Orde- en dwangmaatregelen In het wetsvoorstel is op diverse plaatsen voorzien in orde- en dwangmaatregelen die vanwege hun ingrijpende karakter zijn voorbehouden als bevoegdheid van de directeur (hoofdstuk 5, veiligheid en beheersbaarheid, artikelen 36-53). Hoewel niet direct een ordemaatregel, hecht JWS eraan in deze paragraaf op te merken dat zij het geen logische keuze te vinden om enerzijds het verblijfsregime te laten gelden als uitgangspunt voor het verblijf in detentie, maar anderzijds bij binnenkomst vreemdelingen eerst automatisch maximaal twee weken in een beheersregime te detineren. Vervolgens worden mensen in de meeste gevallen doorgeplaatst naar een verblijfsregime. JWS vindt dit een vreemde gedachtegang gelet op de negatieve gezondheidseffecten die detentie heeft op mensen. Bovendien kan plaatsing in een beheersregime in andere gevallen pas plaatsvinden na een individuele belangenafweging die een dergelijke plaatsing noodzakelijk maakt (artikel 18, cursivering JWS). 18 JWS bepleit daarom vreemdelingen ook bij de intake in het verblijfsregime te plaatsen, tenzij een individuele belangenafweging noodzaakt tot plaatsing in een beheersregime. Om het een en ander sneller en effectiever te laten verlopen dient voldoende aandacht te worden geschonken aan een adequate en relevante informatievoorziening aan de Hulpofficier van Justitie. Dit verdient naar de mening van JWS nadere uitwerking. Een van de bevoegdheden van de directeur betreft de besluitvorming over het overbrengen van een vreemdeling met (ernstige) medische klachten naar een andere inrichting. In dat verband worden een justitieel medisch centrum, een 17 Pag MvT. 18 Vgl. Pag MvT.

7 penitentiair psychiatrisch centrum of extra beveiligde inrichting genoemd. 19 Gelet op de uitgangspunten van het wetsvoorstel om nadrukkelijk meer gebruik te willen maken van alternatieven voor detentie, verbaast de keus in het wetsvoorstel om bij (ernstig) zieke vreemdelingen toch weer aansluiting te zoeken bij de Pbw (artikel 10, tweede lid). Immers, een vreemdeling die psychiatrische medische zorg behoeft zou als alternatief ook in een regulier psychiatrisch ziekenhuis kunnen worden ondergebracht. Het wetsvoorstel zou hiervoor ruimte moeten bieden. Een ander ingrijpend dwangmiddel is het plaatsen van een vreemdeling in afzondering; dit is een stressvolle ervaring en kan leiden tot extreme, wanhopige reacties en als zodanig risico s kan opleveren voor mensen met suïcidegedachten. In het huidige wetsvoorstel is nu voorzien dat de directeur onder andere de inrichtingsarts terstond informeert indien de afzondering langer dan 24 uur duurt (artikel 42, zevende lid). Dat lijkt te veronderstellen dat een vreemdeling pas na 24 uur recht heeft op bezoek van een arts. JWS adviseert de tekst te wijzigen in die zin, dat de directeur gehouden is de inrichtingsarts te informeren binnen 24 uur na afzondering, zodat de bewaking van de gezondheidstoestand van de vreemdeling beter gewaarborgd is. Eenzelfde wijziging is noodzakelijk bij de toepassing van een disciplinaire straf (artikel 56, derde lid). 8 Klachten en toezicht Het wetsvoorstel voorziet in een klachtenregeling over het regime die uit praktische overwegingen aansluit bij de regeling onder de Penitentiaire Beginselenwet ( Pbw ). De klachtenregeling ziet echter vooral op de omstandigheden van de vreemdelingenbewaring in de inrichting (artikel 65), wat vooral de organisatie en besluitvorming binnen het regime lijkt te betreffen. Het wetsvoorstel zou moeten verduidelijken of klachten over medisch handelen hier ook onder vallen of op welke andere wijze daarin is voorzien. JWS verwelkomt de aanvulling op de Pbw-regeling van een beroepskamer voor vreemdelingenbewaring bij de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming ( RSJ, artikel 7). Dat komt de expertise op het terrein van de specifieke situatie van vreemdelingen in detentie ten goede. In dit verband adviseert JWS nog wel om gedurende de klachtenprocedure ook aandacht te hebben voor medische aspecten en binnen de Commissie van Toezicht en in beroep bij de RSJ een arts deel te laten uitmaken van het college dat de klacht dient te beoordelen. 19 Pag. 20 MvT.

8 Tot slot verwelkomt JWS de voorgenomen uniformering van het toezicht (artikel 9), waarbij het specialisme van de RSJ zal worden ondergebracht bij de Inspectie voor Veiligheid en Justitie Training en opleiding van bewakingspersoneel en medische professionals Gelet op de omslag die het wetsvoorstel beoogt te maken, heeft JWS tot zijn spijt nergens in het wetsvoorstel iets kunnen vinden over de noodzaak van training en om- en nascholing van het bewakingspersoneel en medische professionals. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan (om)scholing van bewakingspersoneel ten aanzien van de technisch-juridische kanten van het nieuwe regime, maar ook en vooral ten aanzien van een nieuwe wijze van omgang met en bejegening van vreemdelingen binnen het nieuwe regime. Het belang van training en opleiding van bewakingspersoneel is met name van belang om te voorkomen dat gedragsproblematiek als gevolg van psychische of psychiatrische klachten (te snel) wordt gekwalificeerd als een bedreiging van de orde en veiligheid van de inrichting, met als gevolg dat de betreffende vreemdeling in een beheersregime wordt geplaatst, te maken krijgt met andere beperkingen of zelfs disciplinair wordt gestraft. Willen de beoogde regimedifferentiatie en de speciale aandacht voor specifieke groepen (gezinnen en kwetsbare groepen) goed tot hun recht komen, dan vraagt dit een gedegen inzicht en adequate reactie van genoemde werknemers voor de wensen en behoeften van de ingesloten vreemdelingen. De eventueel daarmee gemoeide kosten worden terugverdiend door een de-escalerend effect (minder inzet van dwangmiddelen) dat van meer adequate reacties uit zal gaan en minder gebruik van klachten en andere rechtsmiddelen. Niet in de laatste plaats zal het bijdragen aan een sfeer waarin vreemdelingen minder stress en andere medische klachten ervaren door een beter welbevinden en zij ook meer bereid zullen zijn om mee te werken aan terugkeer. 10 Nazorg en overdracht van (medische) gegevens Hoe vernieuwend het voorgestelde regime van vreemdelingendetentie ook is, de vrijheidsbeperking zal op een goed moment ook worden opgeheven. Hetzij doordat een rechter de detentie onrechtmatig acht, hetzij door terugkeer van de vreemdeling, hetzij door verloop van de detentieduur. 20 Pag. 19 MvT.

9 In het wetsvoorstel is echter niets geregeld over het belang van een adequate nazorg en overdracht van medische gegevens of medicatie bij beëindiging van de detentie. Dat klemt temeer wanneer vreemdelingen medicatie innemen of een behandeling volgen die door een opvolgend arts overgenomen moet worden. In het rapport Arts en vreemdeling hebben verschillende medische beroepsorganisaties gewezen op het belang van een adequate nazorg en overdracht en de verantwoordelijkheid van medische professionals de continuïteit van zorg te waarborgen. 21 Diemen, 20 februari 2014 Dr. Loes (L.H.M.) van Willigen, arts n.p. voorzitter JWS Drs. Lisette (E.L.M.) Luijkx, arts vice voorzitter JWS Mr. Theo (T.J.J.M.) Wijngaard, advocaat secretaris JWS 21 Kortheidshalve wordt naar dit advies verwezen: KNMG, LHV, NVvP, Orde van Medisch Specialisten & Pharos, Arts en vreemdeling. Rapport van de commissie Medische zorg voor (dreigend) uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale vreemdelingen, 2007, zie o.a. pag. 8, 17 en 35; < commissie-medische-zorg-voor-dreigend-uitgeprocedeerde-asielzoekers-en-illegale-vreemdelingen htm >.

Betreft: Wetgevingsoverleg Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring d.d. 11 juni 2018

Betreft: Wetgevingsoverleg Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring d.d. 11 juni 2018 Stichting LOS Meldpunt Vreemdelingendetentie Hang 16, 3011 GG Rotterdam info@meldpuntvreemdelingendetentie.nl 010-7470156 Betreft: Wetgevingsoverleg Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring d.d. 11 juni

Nadere informatie

Reactie in kader van internetconsultatie Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring

Reactie in kader van internetconsultatie Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring Reactie in kader van internetconsultatie Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring Hierbij wil Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, reageren op het wetsvoorstel terugkeer en vreemdelingenbewaring.

Nadere informatie

Er dient een wettelijk verbod opgenomen te worden op het plaatsen van kinderen in vreemdelingendetentie

Er dient een wettelijk verbod opgenomen te worden op het plaatsen van kinderen in vreemdelingendetentie GEEN KIND IN DE CEL Een coalitie van Amnesty International, Defence for Children, Stichting INLIA, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk

Nadere informatie

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

31 mei 2012 z2012-00245

31 mei 2012 z2012-00245 De Staatssecretaris van Financiën Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG 31 mei 2012 26 maart 2012 Adviesaanvraag inzake openbaarheid WOZwaarde Geachte, Bij brief van 22 maart 2012 verzoekt u, mede namens de Minister

Nadere informatie

Advies over het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring

Advies over het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus 20301 3500 EH Den Haag Drs. S.A.A. Avontuur 06-46840908 6 maart 2014 ACVZ/ADV/2014/008 Advies over het wetsvoorstel Wet terugkeer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 309 Regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring) Nr. 10 NADER

Nadere informatie

Den Haag, 20 februari 2014 Ons kenmerk: 2014/PBL/VSC/41 Betreft: Reactie internetconsultatie wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring.

Den Haag, 20 februari 2014 Ons kenmerk: 2014/PBL/VSC/41 Betreft: Reactie internetconsultatie wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring. Aan de Staatsecretaris voor Veiligheid en Justitie Dhr. Mr. F. Teeven Postbus 20018 Den Haag Den Haag, 20 februari 2014 Ons kenmerk: 2014/PBL/VSC/41 Betreft: Reactie internetconsultatie wetsvoorstel Wet

Nadere informatie

vreemdelingendetentie

vreemdelingendetentie meld punt vreemdelingendetentie Reactie Meldpunt Vreemdelingendetentie op het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring Geachte staatssecretaris, Het Meldpunt Vreemdelingendetentie (hierna: Meldpunt)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 068 Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet, de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden, de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen

Nadere informatie

ADVIES Voorstel Besluiten zorg en dwang, verplichte ggz en forensische zorg

ADVIES Voorstel Besluiten zorg en dwang, verplichte ggz en forensische zorg ADVIES Voorstel Besluiten zorg en dwang, verplichte ggz en forensische zorg aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Rechtsbescherming naar aanleiding van de internetconsultatie

Nadere informatie

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. Advies wetsvoorstel toevoegen gegevens aan procesdossier minderjarige

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. Advies wetsvoorstel toevoegen gegevens aan procesdossier minderjarige POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Nederland Definitieve bevindingen Ambtshalve onderzoek aangaande toepassing Controle op Verzekering van VECOZO B.V.

Zorgverzekeraars Nederland Definitieve bevindingen Ambtshalve onderzoek aangaande toepassing Controle op Verzekering van VECOZO B.V. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Zorgverzekeraars Nederland DATUM

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 30132 2500 GC Den Haag Meldpunt Vreemdelingendetentie Ter attentie van mevrouw Bharatsingh en de heer Timmerman Hang 16 Bestuur5ondersteuning

Nadere informatie

Datum Gemeentelijke opvang illegalen 1 juli 2014 Ons kenmerk 2014/0162/LK/LvdH/IS

Datum Gemeentelijke opvang illegalen 1 juli 2014 Ons kenmerk 2014/0162/LK/LvdH/IS Zijne Excellentie mr. F. Teeven Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 EX DEN HAAG Onderwerp Datum Gemeentelijke opvang illegalen 1 juli 2014 Ons kenmerk 2014/0162/LK/LvdH/IS Zeer

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van de Raad van de Strafrechtstoepassing

Nadere informatie

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 Utrecht, juni 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

JURIDISCHE ASPECTEN VAN HONGERSTAKINGEN 1 VOORWOORD 2 HET RECHT OP ZELFBESCHIKKING 3 DOORBREKEN VAN EEN HONGERSTAKING

JURIDISCHE ASPECTEN VAN HONGERSTAKINGEN 1 VOORWOORD 2 HET RECHT OP ZELFBESCHIKKING 3 DOORBREKEN VAN EEN HONGERSTAKING JURIDISCHE ASPECTEN VAN HONGERSTAKINGEN 1 VOORWOORD In 2000 bracht de Stichting Mensenrechten en Gezondheidszorg Johannes Wier (JWS) de 3 de editie van de handleiding Honger naar recht; honger als wapen

Nadere informatie

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De minister van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: OB/001 Kenmerk: 00.061.063 Openbaarmaking onder kenmerk: Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van de besluiten

Nadere informatie

Vraag & Antwoord Vreemdelingendetentie

Vraag & Antwoord Vreemdelingendetentie Vraag & Antwoord Vreemdelingendetentie Februari 2013 Nederland sluit ieder jaar duizenden vreemdelingen op. Niet omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, maar omdat ze wachten op uitzetting of op de

Nadere informatie

Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen Utrecht, april 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

LEIDRAAD DE VERTROUWENSARTS BIJ HONGER- EN/OF DORSTSTAKINGEN

LEIDRAAD DE VERTROUWENSARTS BIJ HONGER- EN/OF DORSTSTAKINGEN LEIDRAAD DE VERTROUWENSARTS BIJ HONGER- EN/OF DORSTSTAKINGEN Voorwoord In 2000 bracht de Stichting Mensenrechten en Gezondheidszorg Johannes Wier (JWS) de 3 de editie van de handleiding Honger naar recht;

Nadere informatie

De overplaatsing van gedetineerden binnen een arrondissement

De overplaatsing van gedetineerden binnen een arrondissement De overplaatsing van gedetineerden binnen een arrondissement Advies 8 juni 2007 De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming draagt er door middel van rechtspraak en advies toe bij dat overheid

Nadere informatie

Tijdelijk verlaten van de inrichting

Tijdelijk verlaten van de inrichting Tijdelijk verlaten van de inrichting Conceptwetsvoorstel opheffen samenloop van regelingen met betrekking tot het tijdelijk verlaten van de inrichting advies d.d. 12 februari 2010 1 2 Samenvatting De Raad

Nadere informatie

de minister van Economische Zaken, de heer mr L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ministeriële regeling afsluitingen

de minister van Economische Zaken, de heer mr L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ministeriële regeling afsluitingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de minister van Economische Zaken,

Nadere informatie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wetgevingsadvies AMvB wijziging Besluit SUWI

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wetgevingsadvies AMvB wijziging Besluit SUWI POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 309 Regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring) Nr. 2 VOORSTEL

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

De RSJ en zijn taken: rechtspraak, advies en toezicht

De RSJ en zijn taken: rechtspraak, advies en toezicht Verwey-Jonker Instituut Mr. dr. Katinka Lünnemann Mr. Ceciel Raijer De RSJ en zijn taken: rechtspraak, advies en toezicht Evaluatie Tijdelijke Instellingswet Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming

Nadere informatie

WET TERUGKEER EN VREEMDELINGENBEWARING

WET TERUGKEER EN VREEMDELINGENBEWARING Opmerkingen en aanbevelingen van Amnesty International bij de WET TERUGKEER EN VREEMDELINGENBEWARING (34309) ten behoeve van het wetgevingsoverleg op 11 juni 2018 In de afgelopen jaren heeft Amnesty International

Nadere informatie

LEIDRAAD DE VERTROUWENSARTS BIJ HONGER- EN/OF DORSTSTAKINGEN

LEIDRAAD DE VERTROUWENSARTS BIJ HONGER- EN/OF DORSTSTAKINGEN LEIDRAAD DE VERTROUWENSARTS BIJ HONGER- EN/OF DORSTSTAKINGEN Voorwoord In 2000 bracht de Stichting Mensenrechten en Gezondheidszorg Johannes Wier (JWS) de 3 de editie van de handleiding Honger naar recht;

Nadere informatie

Gezien de adviesbevoegdheid van de Afdeling is het advies beperkt tot artikel 429a WSr (artikel I) van het wetsvoorstel.

Gezien de adviesbevoegdheid van de Afdeling is het advies beperkt tot artikel 429a WSr (artikel I) van het wetsvoorstel. Parkstraat 83 Den Haag Correspondentie: Postbus 30137 2500 GC Den Haag Telefoon (070) 361 93 00 www.rsj.nl info@rsj.nl Aan de Minister van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 GC Den Haag Afdeling

Nadere informatie

Ook zet het CBP vraagtekens bij de noodzaak voor het van toepassing verklaren van het gehele hoofdstuk VIII van de AWBZ.

Ook zet het CBP vraagtekens bij de noodzaak voor het van toepassing verklaren van het gehele hoofdstuk VIII van de AWBZ. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de Minister van Justitie DATUM 2

Nadere informatie

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over informatieverstrekking aan derden. Oordeel

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over informatieverstrekking aan derden. Oordeel Rapport Een onderzoek naar een klacht over informatieverstrekking aan derden. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gedeeltelijk gegrond.

Nadere informatie

Y.A.J.M. van Kuijck, waarnemend algemeen voorzitter

Y.A.J.M. van Kuijck, waarnemend algemeen voorzitter Aan de Minister van Justitie Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum : 13 februari 2006 kenmerk : CR35/1035453/06/AvdH/TvV betreft : advies over het onderwijs in de p.i.-en Mijnheer de minister, Bij de toezichtbezoeken

Nadere informatie

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Utrecht, juli 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Gelet op artikel 19, derde lid, van de Penitentiaire beginselenwet en artikel 3, vierde lid, van de Penitentiaire maatregel;

Gelet op artikel 19, derde lid, van de Penitentiaire beginselenwet en artikel 3, vierde lid, van de Penitentiaire maatregel; Wijziging van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden in verband met het meerpersoonscelgebruik en de flexibilisering van het dagprogramma Gelet op artikel 19, derde lid, van

Nadere informatie

BEWERKERSOVEREENKOMST

BEWERKERSOVEREENKOMST BEWERKERSOVEREENKOMST 1. [ORGANISATIE], statutair gevestigd te [PLAATS], kantoor houdende [ADRES], ingeschreven in het handelsregister onder nummer [KVKNR], hierbij vertegenwoordigd door [DHR/MEVR] [NAAM],

Nadere informatie

De Crisismaatregel (CM) in de Wet Verplichte GGZ

De Crisismaatregel (CM) in de Wet Verplichte GGZ De Crisismaatregel (CM) in de Wet Verplichte GGZ Werkproces, rollen en aandachtspunten Ketenconferentie 14 maart Welke partijen in de keten zijn primair betrokken bij de CM? Waar gaan we het over hebben?

Nadere informatie

Stichting Landetijk On gedocumenteerd en Steunpunt

Stichting Landetijk On gedocumenteerd en Steunpunt Stichting Landetijk On gedocumenteerd en Steunpunt Aan: Staatssecretaris van Justitie Betreft:lnternetconsultatie Vreemdelingendetentie Utrecht, 28januari 2014 Geachte staatssecretaris, Namens stichting

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Advies 7 april 2010 1 2 Inhoudsopgave Samenvatting 5 Aanbevelingen 7 Aanleiding en context voor dit advies 9 Algemeen 11 Opmerkingen bij tekst en opzet van

Nadere informatie

ETHISCHE GEDRAGSCODE. EFT opleiding voor professionele toepassing. Versie 6.0 Copyright Novet Nederland & België

ETHISCHE GEDRAGSCODE. EFT opleiding voor professionele toepassing. Versie 6.0 Copyright Novet Nederland & België ETHISCHE GEDRAGSCODE EFT opleiding voor professionele toepassing 1 Ethische Gedragscode voor Novet (Kandidaat) Gecertificeerde EFT behandelaars Inleiding Deze ethische gedragscode 1 is een belangrijk instrument

Nadere informatie

Ons kenmerk. Uw briefvan 22 februari Contactpersoon

Ons kenmerk. Uw briefvan 22 februari Contactpersoon Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374,2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30,2594 AV Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autorlteitpersoonsgegevens.nl Staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 070-8888500

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 070-8888500 POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Wilsonbekwaamheid of BOPZ. Jacqueline Koster oktober 2014

Wilsonbekwaamheid of BOPZ. Jacqueline Koster oktober 2014 Wilsonbekwaamheid of BOPZ Jacqueline Koster oktober 2014 Casus borderline persoonlijkheidsstoornis overdosis aan medicatie ingenomen: 30 paracetamol 500 mg, 45 oxazepam 10 mg Patiënte weigert SE behandeling.

Nadere informatie

Hare Excellentie J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus BJ DEN HAAG

Hare Excellentie J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus BJ DEN HAAG Hare Excellentie J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Onderwerp Internetconsultatie passend onderwijs CGB-advies 2011/02 Datum

Nadere informatie

Datum 20 maart 2018 Onderwerp Antwoorden kamervragen over illegalen in Nederland te lang worden opgesloten in detentiecentra

Datum 20 maart 2018 Onderwerp Antwoorden kamervragen over illegalen in Nederland te lang worden opgesloten in detentiecentra 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Juridische notitie. Toestemming jongere niet medisch wetenschappelijk onderzoek. Mr. S.J.C. Höfte. Uitwerking

Juridische notitie. Toestemming jongere niet medisch wetenschappelijk onderzoek. Mr. S.J.C. Höfte. Uitwerking Juridische notitie Toestemming jongere niet medisch wetenschappelijk onderzoek Mr. S.J.C. Höfte Het lectoraat Residentiële Jeugdzorg doet onderzoek naar het leef- leer- en werkklimaat in residentiële (jeugd)inrichtingen.

Nadere informatie

Stichting RDC. Informatieverplichting

Stichting RDC. Informatieverplichting POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Stichting RDC DATUM 8 september 2004 CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel van de wet tot wijziging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvootschtiften en

Onderwerp Voorstel van de wet tot wijziging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvootschtiften en _-(ij PERSOONSG EG EVEN S Aangetekend Aan de Minister van Veiligheid en Justitie De heet drs. S.A.Blok 0 Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Autoriteit Persoonsgegevens Postbus93374,2509AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg3o,

Nadere informatie

Redactie M.M. Wagenaar-Fischer, N. Heerdink-Obenhuijsen, M. Kamphuis, J. de Wilde

Redactie M.M. Wagenaar-Fischer, N. Heerdink-Obenhuijsen, M. Kamphuis, J. de Wilde Samenvatting van de JGZ Richtlijn secundaire preventie kindermishandeling. Handelen bij een vermoeden van kindermishandeling Samenvatting voor het management Redactie M.M. Wagenaar-Fischer, N. Heerdink-Obenhuijsen,

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mr. F. Teeven Postbus EH Den Haag

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mr. F. Teeven Postbus EH Den Haag De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mr. F. Teeven Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum 6 mei 2013 doorkiesnummer 06-18609322 e-mail voorlichting@rechtspraak.nl uw kenmerk 360518 onderwerp Advies

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 317 JBZ-Raad Nr. 456 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

verklaring omtrent rechtmatigheid

verklaring omtrent rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Raad Nederlandse Detailhandel DATUM 17 juni

Nadere informatie

Bestuursakkoord tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake het vreemdelingenbeleid

Bestuursakkoord tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake het vreemdelingenbeleid j1 Bestuursakkoord tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzake het vreemdelingenbeleid Uitgangspunten Aan onderstaande bestuurlijke afspraken liggen de volgende

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet van (datum) houdende regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring, alsmede wijziging van enkele andere wetten (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring) Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de verklaring omtrent de rechtmatigheid van de verwerking van screeningsgegevens van Curriculum Vitae Zeker B.V.; z2013-00612.

Ontwerpbesluit inzake de verklaring omtrent de rechtmatigheid van de verwerking van screeningsgegevens van Curriculum Vitae Zeker B.V.; z2013-00612. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl Ontwerpbesluit inzake de verklaring omtrent

Nadere informatie

Actiepunten voor de versterking van het Kinderrechtenverdrag Geformuleerd op de juridische deelconferentie van de Kinderrechtentop 2009

Actiepunten voor de versterking van het Kinderrechtenverdrag Geformuleerd op de juridische deelconferentie van de Kinderrechtentop 2009 Actiepunten voor de versterking van het Kinderrechtenverdrag Geformuleerd op de juridische deelconferentie van de Kinderrechtentop 2009 Actiepunten algemeen 1. Rechters moeten in iedere uitspraak waarbij

Nadere informatie

OPSLUITEN OF BESCHERMEN? Kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie SAMENVATTING

OPSLUITEN OF BESCHERMEN? Kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie SAMENVATTING OPSLUITEN OF BESCHERMEN? Kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie SAMENVATTING 1 Amnesty International - Dokters van de Wereld - Stichting LOS - Meldpunt Vreemdelingendetentie Dit rapport is een uitgave

Nadere informatie

Wet meldplicht datalekken

Wet meldplicht datalekken Wet meldplicht datalekken MKB Rotterdam Olaf van Haperen + 31 6 17 45 62 99 oh@kneppelhout.nl Introductie IE-IT specialisme Grootste afdeling van Rotterdam e.o. Technische ontwikkelingen = juridische ontwikkelingen

Nadere informatie

MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS

MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: 1. school: een school vallende onder (naam bevoegd gezag); 2. instelling: (naam instelling);

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Uw rechten en behandeling

Uw rechten en behandeling Uw rechten en behandeling als wij gedwongen moeten ingrijpen in noodsituaties Behandeling onder dwang Als u tijdens uw opname te maken krijgt met gedwongen behandeling, hebt u als patiënt van GGZ ingeest

Nadere informatie

De voorgestelde wijziging in artikel I B geven het CBP aanleiding tot het maken van de volgende op- en aanmerkingen.

De voorgestelde wijziging in artikel I B geven het CBP aanleiding tot het maken van de volgende op- en aanmerkingen. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Justitie DATUM 26

Nadere informatie

VREEMDELINGENDETENTIE

VREEMDELINGENDETENTIE VREEMDELINGENDETENTIE Een kwart van onze totale gevangenispopulatie wordt gevormd door migranten zonder papieren. Zij zitten opgesloten in een van de vier detentiecentra in Alphen aan den Rijn, Zeist,

Nadere informatie

Advies conceptwetsvoorstel Jeugd. Geachte,

Advies conceptwetsvoorstel Jeugd. Geachte, POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Ceder Groep

Klachtenregeling Stichting Ceder Groep Klachtenregeling Stichting Ceder Groep 1 van 7 KLACHTENREGELING Hoofdstuk 1 begripsbepalingen Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: 1. school: een school vallende onder Stichting Ceder Groep;

Nadere informatie

het college van bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (hierna: de hogeschool), verweerder.

het college van bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (hierna: de hogeschool), verweerder. Zaaknummer : 2013/249 Rechter(s) : mrs. Troostwijk, Lubberdink, Borman Datum uitspraak : 9 mei 2014 Partijen : Appellant tegen CvB Hogeschool van Amsterdam Trefwoorden : Bedreigingsgevaar, belangenafweging,

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Kenmerk: Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van het besluit tot het opleggen van de last onder dwangsom aan Lotto

Nadere informatie

betreft: [klager] datum: 8 september 2014

betreft: [klager] datum: 8 september 2014 nummer: 14/794/GA betreft: [klager] datum: 8 september 2014 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van een bij het secretariaat

Nadere informatie

Uw opname op de verpleegzorg

Uw opname op de verpleegzorg Uw opname op de verpleegzorg Opname op de verpleegzorg vanwege dementie Uw naaste wordt opgenomen op de verpleegzorg. De reden hiervan is dat het vanwege dementie niet langer verantwoord was om thuis te

Nadere informatie

In dit reglement wordt in aansluiting bij en in aanvulling op de Wet bescherming persoonsgegevens (Staatsblad 2000, 302) verstaan onder:

In dit reglement wordt in aansluiting bij en in aanvulling op de Wet bescherming persoonsgegevens (Staatsblad 2000, 302) verstaan onder: Privacy Reglement Second Chance Force Versie 1.1, datum 31-03-2015 PARAGRAAF 1: Algemene bepalingen Artikel 1: Begripsbepaling In dit reglement wordt in aansluiting bij en in aanvulling op de Wet bescherming

Nadere informatie

NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN

NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN Ontvangen op 19-06-2017 Verwerkt op 19-06-2017 NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN Ministerie van Veiligheid en Justitie t.a.v. de heer drs. S.A. Blok Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Den Haag, 19 juni 2017 dossiernummer:

Nadere informatie

Op grond van de verstrekte informatie concludeert het CBP dat de FAD voornemens is het Protocol op een aantal punten te wijzigen.

Op grond van de verstrekte informatie concludeert het CBP dat de FAD voornemens is het Protocol op een aantal punten te wijzigen. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl Besluit inzake de verklaring omtrent de

Nadere informatie

Selectiecriteria voor plaatsing in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum

Selectiecriteria voor plaatsing in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Selectiecriteria voor plaatsing in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Wijziging van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing gedetineerden Advies d.d. 8 juni 2009 1 2 Samenvatting De Raad stemt

Nadere informatie

Opmerkingen van Amnesty International bij het voorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (internetconsultatie) 21 februari 2014

Opmerkingen van Amnesty International bij het voorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (internetconsultatie) 21 februari 2014 Opmerkingen van Amnesty International bij het voorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring (internetconsultatie) Inleidende opmerkingen 21 februari 2014 Vrijheidsontneming is een bijzonder zwaar middel.

Nadere informatie

NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN

NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN Ontvangen op 21-01-2019 Verwerkt op 21-01-2019 NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. de heer drs. W. Koolmees Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Den Haag, 21

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53588 25 september 2017 Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 augustus 2017, kenmerk 1193476-166555-WJZ,

Nadere informatie

Landelijk Bureau. afz. Postbus2894, 1000 CW Amsterdam

Landelijk Bureau. afz. Postbus2894, 1000 CW Amsterdam Landelijk Bureau afz. Postbus2894, 1000 CW Amsterdam Directoraat-Generaal Wetgeving, Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken Directie Wetgeving, Sector Staats- en Bestuursrecht t.a.v. dhr.

Nadere informatie

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK Den Haag datum 11 mei 2017 doorkiesnummer 088-361 33 17 e-mail wetgeving.rvdr@rechtspraak.nl uw kenmerk WJZ/17038352 cc De Minister

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 Instantie Datum uitspraak 05-09-2006 Datum publicatie 06-10-2006 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 05/37675 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Wet Verplichte GGZ. Ontwikkelplein informatie uitwisseling Personen met verward gedrag. 28 juni 2017

Wet Verplichte GGZ. Ontwikkelplein informatie uitwisseling Personen met verward gedrag. 28 juni 2017 Wet Verplichte GGZ Ontwikkelplein informatie uitwisseling Personen met verward gedrag 28 juni 2017 Onderwerpen 1. Historie en wetsbehandeling Wvggz 2. Wvggz en personen met verward gedrag 3. Huidige BOPZ

Nadere informatie

De minister van Justitie De heer dr E.M.H. Hirsch Ballin Postbus EH Den Haag

De minister van Justitie De heer dr E.M.H. Hirsch Ballin Postbus EH Den Haag POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De minister van Justitie De heer

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Advies wetsvoorstel gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Advies wetsvoorstel gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Veiligheid

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er over dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) hem geen uitstel van betaling voor onbepaalde tijd verleent ten aanzien van de aan hem opgelegde schadevergoedingsmaatregel,

Nadere informatie

Reactie gemeente: Wij nemen dit advies over, de betreffende artikelen uit de Jeugdwet worden als bijlage bijgevoegd.

Reactie gemeente: Wij nemen dit advies over, de betreffende artikelen uit de Jeugdwet worden als bijlage bijgevoegd. Bijlage 4 Aan de raad van de gemeente Molenwaard. Betreft: Reactie op Verordening Jeugdhulp Goudriaan, 3 september 2014 Geachte leden van de raad, Hierbij onze reactie op de Verordening Jeugdhulp Algemeen

Nadere informatie

Samenvatting RSJ-advies Bezinning op Interlandelijke Adoptie (2 november 2016)

Samenvatting RSJ-advies Bezinning op Interlandelijke Adoptie (2 november 2016) Samenvatting RSJ-advies Bezinning op Interlandelijke Adoptie (2 november 2016) De Minister van Veiligheid en Justitie heeft de RSJ gevraagd om te adviseren over een aantal mogelijke toekomstscenario s

Nadere informatie

Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van, houdende wijziging van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens in verband met de implementatie van de richtlijn 2011/93/EU van het Europees Parlement en de Raad ter bestrijding

Nadere informatie

T.a.v. mw. L.G.J. Voortman Tweede Kamerlid voor Groen Links en mw. A.H. Kuiken Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid

T.a.v. mw. L.G.J. Voortman Tweede Kamerlid voor Groen Links en mw. A.H. Kuiken Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid Wetgevingsadvies initiatiefwetvoorstel van de leden Voortman en Kuiken inzake de wijziging van de vreemdelingenwet 2000 in verband met het verankeren van het belang van het kind (TK 2015-2016, 34 541)

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: Raad vanstate 201109405/1 /V4. Datum uitspraak: 20 september 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012. Rapportnummer: 2012/081

Rapport. Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012. Rapportnummer: 2012/081 Rapport Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012 Rapportnummer: 2012/081 2 Klacht Verzoekster, een advocaat, klaagt erover dat de Dienst Terugkeer en

Nadere informatie

ADVIES. Aan de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie over het wetsvoorstel Terugkeer en Vreemdelingenbewaring

ADVIES. Aan de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie over het wetsvoorstel Terugkeer en Vreemdelingenbewaring ADVIES Aan de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie over het wetsvoorstel Terugkeer en Februari 2014 1 Inleiding De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (hierna: de staatssecretaris ) heeft

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Kansspelautoriteit OPENBAAR Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: 399 Kenmerk: 00.080.086 Openbaarmaking onder kenmerk: 00.082. 721 Besluit tot openbaarmaking Besluit

Nadere informatie

ADVIES OP CONCEPT UITVOERINGSBESLUIT JEUGDWET DEFENCE FOR CHILDREN. 24 december 2013

ADVIES OP CONCEPT UITVOERINGSBESLUIT JEUGDWET DEFENCE FOR CHILDREN. 24 december 2013 ADVIES OP CONCEPT UITVOERINGSBESLUIT JEUGDWET DEFENCE FOR CHILDREN 24 december 2013 Defence for Children maakt middels dit document gebruik maken van de mogelijkheid een reactie te geven op het concept

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Kenmerk: Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van het besluit tot het opleggen van de last onder dwangsom aan BankGiro

Nadere informatie

ingevolge artikel 12 Politiewet 2012 het OM is belast met het gezag over politie

ingevolge artikel 12 Politiewet 2012 het OM is belast met het gezag over politie Afstemmingsprotocol Openbaar Ministerie Inspectie Justitie en Veiligheid 1. Doel Dit protocol is opgesteld ten behoeve van de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (hierna: OM) en de Inspectie Justitie

Nadere informatie

Aan de minister van Justitie Ontwerpbesluit bloedtest in strafzaken in geval van een ernstige besmettelijke ziekte

Aan de minister van Justitie Ontwerpbesluit bloedtest in strafzaken in geval van een ernstige besmettelijke ziekte POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Aan de minister van Justitie DATUM

Nadere informatie

de minister voor Jeugd en Gezin Ontwerpbesluit verwijsindex risicojongeren

de minister voor Jeugd en Gezin Ontwerpbesluit verwijsindex risicojongeren POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de minister voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie