z a k e n k a n t o o r TRUYENS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "z a k e n k a n t o o r TRUYENS"

Transcriptie

1 Tips en Trucs om te besparen Voeding Vervang de kant-en-klare en te veel verpakte tussendoortjes door zelf klaargemaakte boterhammen. De kant-en-klare tussendoortjes verbruiken veel verpakking. Ze worden immers vaak aangeboden in meerdere verpakkingen van verschillende materialen (individuele verpakking + groepsverpakking + beschermende folie). Die overdaad aan verpakking veroorzaakt nodeloos veel afval. Daar komt nog bij dat die tussendoortjes niet goed zijn voor de gezondheid (veel vetstoffen en suikers, weinig mineralen en vitaminen). Thuis zelf boterhammen klaarmaken om mee te nemen naar school, met een stuk fruit erbij, is veel beter voor de gezondheid en voor het milieu. Denk eraan een brooddoos te gebruiken: zo vermijd je het gebruik van plasticfolie of aluminiumfolie en breng je geen niet-recycleerbaar afval voort. Koop je groenten en fruit zonder verpakking in plaats van voorverpakt. De verpakkingen van voorverpakte artikelen zijn samengesteld (uit meerdere stoffen), omvangrijk en niet recycleerbaar. Ze vergroten nodeloos onze afvalberg. In bepaalde warenhuizen waar de klanten zelf hun groenten en fruit onverpakt wegen, is het mogelijk om minder zakjes te gebruiken. Zo kunt u verschillende groenten en fruit afzonderlijk wegen, ze allemaal in één zakje stoppen en alle prijsetiketten op dat ene zakje kleven. Op die manier verbruikt u een pak minder plastic zakjes. Koop de juiste hoeveelheid voedingsmiddelen: zo vermijd je dat er veel niet geconsumeerde voedingswaren in de vuilnisbak moeten worden gegooid. Zorg ervoor dat je de maaltijden plant, de voorraden controleert en een boodschappenlijstje maakt. Als je boodschappen doet voor meerdere dagen, koop je beter niet bederfbare goederen, maar voor de verse producten is het beste om ze te kopen in functie van de behoeften zodat je vermijdt er grote hoeveelheden te moeten van opslaan. Als dat niet mogelijk is, kun je het vlees bijvoorbeeld snel invriezen en daarna liefst toch niet te lang wachten om het op te eten. Drink leidingwater in plaats van flessenwater. De consumptie van flessenwater heeft een milieu-impact op verschillende momenten (bij het bottelen, het transport en de eliminatie van het afval) en geeft geen enkele garantie dat het water van betere kwaliteit is dan het leidingwater. Leidingwater is van goede kwaliteit (dankzij frequente en heel strenge controles), het is goedkoop, het is altijd beschikbaar en het moet niet vervoerd worden. Installeer vooral geen waterverzachter op het koudwatercircuit in je huis: dat maakt het water ondrinkbaar.

2 Verwarming z a k e n k a n t o o r Stel een lagere temperatuur in voor 's nachts en bij afwezigheid. De verwarming vertegenwoordigt 57% van de energiefactuur. De gemiddelde gezinsuitgaven voor verwarming lopen op tot ongeveer 700 per jaar. Deze post is dus niet te verwaarlozen. Vooral ook omdat de energieproductie grote vervuiling veroorzaakt. De temperatuur moet niet tot onder de 14 C verlaagd worden om condensatieproblemen te vermijden. Als je de ingestelde temperatuur in je woning met 1 C verlaagt, krijg je al grote besparingen. Een extra pull-over aantrekken is beter dan de verwarming hoger zetten. Kies een temperatuur die aangepast is aan het gebruik dat je van de kamers maakt: 18 C in de keuken, C in de leefkamers, C in de slaapkamers, 16 C in de gangen, de trapzalen en de WC. Als je 's avonds de luiken, de blinden of de gordijnen sluit, vermijd je dat de warmte naar buiten ontsnapt. De luiken vermijden 25% energieverlies als er dubbele beglazing is. Luiken verlagen het energieverlies met 60% als er enkele beglazing is. Een gordijn helpt het energieverlies met 10% te verlagen. Sluit goed de deuren van de kamers die weinig of niet verwarmd worden: zo vermijd je dat de kou zich in de verwarmde kamers verspreidt. Sluit ook goed de deur tussen de gang en de andere kamers. Denk eraan om de enkele beglazing door dubbel glas te laten vervangen. Informeer naar de premies die je daarvoor kunt krijgen. Als de radiatoren onder de ramen geplaatst zijn, moet je erop letten dat de gordijnen (zonneblinden) niet vóór de radiatoren hangen. Ze moeten bovendien zo dicht mogelijk bij de ramen hangen. Zo niet ontsnapt de warmte van de radiatoren achter de gordijnen.

3 Water Als je een spoelbeker gebruikt bij het tanden poetsen, spaar je water uit. De kraan opendraaien is een automatisme: daarbij wordt vergeten dat drinkwater een kostbaar voedingsproduct is. Voordat het water in je badkamer aankomt, heeft het een hele reeks bewerkingen ondergaan om het drinkbaar te maken. Neem liever een douche in plaats van een bad. Er wordt 39 liter/dag/persoon aan lichaamsverzorging besteed (d.i. 33% van het waterverbruik). Neem een douche in plaats van een bad: dat bespaart water, maar ook energie (nl. de energie die nodig is om het water te verwarmen). Je kunt bijkomende besparingen maken: door de douchekop door een spaarkop te vervangen, door de duur van het douchen in te korten of de kraan dicht te draaien tijdens het inzepen door een thermostatische kraan te plaatsen: dat bespaart nog eens 30% omdat je geen water laat wegstromen terwijl je de temperatuur van het water regelt. Vervang de klassieke douchekop door een spaarkop. Op minder dan een jaar tijd kan één persoon de aankoopprijs van een spaarkop (+/- 30 ) terugverdienen. Je kunt ook de duur van het douchen inkorten. Bijv.: 2 minuten minder lang douchen (i.p.v. de gemiddelde 8,5 minuut) bespaart 11 m³ water of 26 op een jaar tijd. Vervang de waterspoeling door een spaarsysteem met twee knoppen. Er wordt gemiddeld elke dag 43 liter water gebruikt voor de waterspoeling (d.i. 36% van het waterverbruik). De oude waterspoeling vervangen door een nieuwe met twee knoppen helpt je besparen. Als het gezin uit 4 personen bestaat zal de investering (+/- 100 ) op een jaar tijd terugverdiend zijn. Het is niet altijd nodig om te investeren in een reservoir met twee knoppen. De meeste moderne waterspoelingen zijn uitgerust met een knop waarmee de spoeling onderbroken kan worden. Zo kun je zelf bij elk gebruik de nodige hoeveelheid water inschatten. Maar dat is zeer bij benadering. De moderne toiletten hebben speciale toiletpotprofielen om minder water te verbruiken. 4 liter volstaan voor het spoelen na een grote boodschap en er is maar 2,5 l nodig na een kleine boodschap. Zo bespaar je 30 m³ (71 ) water per gemiddeld gezin en per jaar.

4 Je kunt op een bestaande waterspoeling een dubbele knop installeren. Dat is heel gemakkelijk en goedkoop. De kit kost ongeveer 7. Jammer genoeg is die kit niet verkrijgbaar voor alle modellen van waterspoeling. Herstel elk waterlek. Elk lek moet hersteld worden om enorme waterverspillingen tegen te gaan. Dat lekkende water is immers drinkwater: een natuurlijke hulpbron die alsmaar zeldzamer en kostbaarder wordt. Om de lekken op te sporen neem je de meterstand op voor het slapengaan (geen water verbruiken 's nachts) en bekijk je de meterstand opnieuw bij het opstaan: vergelijk de twee waarden. Het verschil is de hoeveelheid water die is gelekt. Meestal ligt het probleem bij de dichtingen. Je moet ze eerst schoonmaken en de kalk verwijderen met behulp van azijn. Als de kraan dan nog lekt, moet je de dichting of de kraan vervangen: dat kun je gemakkelijk zelf doen.

5 Hygiëne en onderhoud Een geconcentreerd wasproduct gebruiken kost minder en veroorzaakt minder milieuvervuiling. De was doen vervuilt het water, brengt verpakkingsafval voort en verbruikt energie. Je kunt nochtans gemakkelijk de watervervuiling en de hoeveelheid verpakkingsafval verkleinen door voor een geconcentreerd wasmiddel te kiezen. Een geconcentreerd product is niet duurder dan een klassiek product en even efficiënt. Lees aandachtig de doseervoorschriften. Gebruik er niet meer van dan nodig: je kunt de doses zelfs verminderen (tot de helft minder naargelang de producten) en dezelfde efficiëntie behouden. Vervang de schoonmaakdoekjes door een emmer, dweil en allesreiniger. Gebruik dweilen en vodden van microvezels. De dweilen van microvezels zijn niet alleen machinewasbaar, maar ze zijn ook efficiënter dan de klassieke dweilen. Je kunt dus ook besparen op de onderhoudsproducten. Vervang de wegwerpluiers door wasbare luiers. Een wegwerpluier heeft gemiddeld 500 jaar nodig om op een stortplaats te ontbinden; hem verbranden verbruikt energie en veroorzaakt vervuilende uitstoot. Een kind zal gemiddeld luiers verbruiken voordat het helemaal zindelijk is. Wasbare luiers gebruiken is dus geen klein, onbetekenend gebaar voor het milieu. In werkelijkheid kosten de wegwerpluiers meer dan duizend euro per kind; de wasbare luiers kosten minder en de uitgave wordt snel terugverdiend als andere (volgende) kinderen ze daarna ook gebruiken. Koop wasbare luiers van hennep: die absorberen meer. De wasbare luiers drie maten passen zich beter aan de lichamsbouw van het kind aan dan de luiers twee maten.

6 Elektriciteit Gebruik spaarlampen. z a k e n k a n t o o r Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 500 à 750 kwh elektriciteit voor verlichting. Dat vertegenwoordigt 10% à 15% van het elektriciteitsverbruik en 40% van het budget voor uitgaven voor elektriciteit. Besparen op elektriciteit is belangrijk want de productie in gasturbinecentrales veroorzaakt vervuiling en de productie in kerncentrales brengt extreem gevaarlijk en uiterst duur te beheren afval voort. Er bestaan spaarlampen in alle formaten en soorten: je zult dus zeker een gepaste lamp kunnen vinden voor al je verlichtingsvoorzieningen. Met elke gloeilamp van 60 W die je vervangt, bespaar je 49 W per uur, d.i. 0,006 /uur. Wanneer je die lamp één uur per dag gebruikt, bespaar je 2,19 op een jaar. Vermenigvuldigd met het aantal lampen in een woning (gemiddeld 23) en het aantal gebruiksuren vertegenwoordigt dat al snel veel geld. Bijkomende tips : Doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat (zelfs als het spaarlampen zijn!). Installeer een timer of bewegingssensor in de ruimten waar je alleen maar passeert (gang en trapzaal). Je kunt beter meerdere lichtpunten hebben dan één sterke verlichtingsinstallatie die de hele kamer verlicht. Installeer bijvoorbeeld een lamp dichtbij je leesstoel, een lamp boven het werkblad in de keuken. Neem geregeld het stof af van de lampen. Richt kantoorruimte en woonkamers zo in dat er veel natuurlijk licht van de zon naar binnen valt. Denk eraan de werkbladen dicht bij de ramen te plaatsen. Verf de muren in lichte kleuren en plaats spiegels om het licht te weerkaatsen. Vervang de lampen voordat ze de geest geven: op het einde van hun levensduur verlichten ze minder goed, maar verbruiken ze evenveel energie. Ze kunnen vanaf dat moment dienst doen op plaatsen waar de lichtkwaliteit minder belang heeft (kelder, zolder, garage). Gooi de buislampen en spaarlampen (fluocompacte lampen) niet in de vuilnisbak: ze bevatten giftige dampen van zware metalen die slecht zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Lever ze in bij het containerpark of via de inzameling van klein chemisch afval. Trek de stekker uit van de apparaten die anders in stand-bymodus blijven. Veel van onze elektrische apparaten verbruiken nog energie wanneer we ze niet gebruiken of wanneer ze "uit" staan. Zolang het kleine stand-bylampje brandt of de display verlicht is, verbruikt het apparaat stroom. Er wordt algemeen aangenomen dat

7 het verbruik van apparaten in de stand-bymodus rond de 400 à 550 kwh per jaar bedraagt. Dat betekent een nutteloze uitgave van 52 à 72. Je zet de stroomtoevoer naar die apparaten slechts helemaal af door de stekker uit te trekken of een schakelaar op het verlengsnoer om te schakelen. Vervang wegwerpbatterijen door oplaadbare batterijen. Wegwerpbatterijen brengen sterk vervuilend afval voort: de bodem en het water wordt door de zware metalen (kwik, cadmium, lood, nikkel, zink, mangaan) aangetast. Wanneer je oplaadbare batterijen gebruikt, moet je een oplader kopen: de prijs daarvan verdien je snel terug. Vergeet niet om je oplaadbare en je wegwerpbatterijen op het einde van hun levensduur in te leveren via de selectieve inzameling van batterijen. Doe de was op lage temperatuur. Gebruik de laagst mogelijke wastemperatuur. Wassen op 40 C verbruikt immers tweemaal minder elektriciteit dan wassen op 60 C en driemaal minder dan wassen op 90 C. Wassen op 40 en 60 C kan tot 35% van de energie helpen besparen. Wassen op een hoge temperatuur is trouwens hoe langer hoe minder nodig. De poeders werken heel goed op lage temperaturen en op alsmaar minder stukken textiel staat dat ze op hoge temperaturen gewassen mogen worden (de fabrikanten nemen geen risico). Op hoge temperatuur is het gevaar groter dat de was beschadigd wordt en/of krimpt. Bijkomende tips : De machine halfvol laten draaien is energieverspilling. Een derde van alle wasbeurten zou vermeden kunnen worden als de machines altijd (en alleen maar) vol zouden draaien. Om het verbruik van de droogkast terug te schroeven, moet je de was op een hogere snelheid droogzwieren. Met 1200 omwentelingen/minuut bespaar je 20% energie voor de droogkast in vergelijking met een centrifugering op 800 toeren/minuut. Als de wasmachine aan vervanging toe is, let dan op het energieverbruik van de machine die je in de plaats koopt: kies voor een wasmachine van de klasse AAA. Dat zal nog meer besparing opleveren. Laat de was liever drogen aan de lijn dan in een droogkast. De droogkast verbruikt enorm veel elektriciteit: tot driemaal meer dan de wasmachine. Maar elektriciteit is duur en de productie ervan is vervuilend (luchtvervuiling, extreem gevaarlijk afval...). Je kunt je was ook aan de lijn laten drogen. Je kunt je was ook half in de droogkast laten drogen om ze een beetje te verzachten en het drogen afronden aan een lijn: zo spaar je onmiddellijk 43 uit. Plaats de droogkast in een verwarmde kamer, zelfs in de winter: zo beperk je het energieverbruik voor het drogen. De cyclus verlengen door de temperatuur te verlagen levert ook besparingen op. Sommige droogkasten zijn trouwens uitgerust met een spaarknop. Gebruik hem. Schakel de computer en het scherm uit wanneer ze gedurende een half uur niet gebruikt worden.

8 De computer is een grote energieverslinder. Maar hij moet niet continu aan staan terwijl je aan de telefoon bent of terwijl je iets anders leest... Om de monitor en de harde schijf zichzelf te laten uitschakelen ga je als volgt te werk: Klik (in volgorde) op - de knop start - de knop control panel - display properties - screen saver - monitor power - power schemes In power schemes stel je "Turn off monitor" in op 15 minuten en "Turn off hard disk" op 30 minuten. Print zo weinig mogelijk met de gezinsprinter. Door enkele eenvoudige tips toe te passen kun je het aantal geprinte documenten beperken (en met 3/4 verminderen): Print niet al je mails, maar lees ze op het scherm. Om documenten op het scherm te lezen, moet je de functie "reading lay-out" gebruiken. Gebruik de functies die het mogelijk maken om opmerkingen in een digitale tekst zichtbaar te maken. Zo kun je ze op het scherm nalezen en opmerkingen aanbrengen zonder dat je de tekst moet printen. Print je documenten in de spaarmodus. Print recto/verso: zo verbruik je de helft minder papier. Hergebruik het papier waarop je al aan één kant geprint hebt: zo verbruik je de helft minder papier. Archiveer documenten digitaal (op de harde schijf, op een cd-rom, op een memory stick...): op een cd-rom kun je het equivalent opslaan van een halve ton documenten op papier.

9 Aankopen doen z a k e n k a n t o o r Huren of ontlenen is slimmer dan kopen. Ook als je maar één DVD per maand bekijkt, kun je al een besparing realiseren door ze te huren in plaats van ze te kopen. DVD's huren laat toe om er meer te bekijken want de huurprijs is echt heel laag in vergelijking met de aankoopprijs. Als je toch enkele DVD's koopt, denk er dan aan om ze in je familie of vriendenkring te laten rondgaan. Zo maak je meer mensen gelukkig maken en het maakt je aankoop rendabeler. Het is heel interessant om de boeken die je leest te huren of ze te ontlenen van kennissen. Als je zelfs maar twee boeken per maand leest, kun je al 350 per jaar besparen door ze te ontlenen in plaats van ze te kopen. Denk eraan ze te ontlenen van vrienden, familie: zo krijg je er nog persoonlijk advies bij en heb je meteen gespreksonderwerpen voor de familiebijeenkomsten. Door materiaal dat je maar af en toe gebruikt te huren, kun je geld besparen. Materiaal zoals een schuurmachine, een hogedrukreiniger, een hakselmachine, een kettingzaag enz. zijn uitrustingen die je maar af en toe gebruikt. Het is dus niet nuttig om ze te kopen: ze nemen toch vooral maar bergruimte in de kelder of de garage in. Door ze te huren of te ontlenen van vrienden, buren of familie spaar je voor elk apparaat de natuurlijke hulpbronnen uit die nodig zijn om het te maken en spaar je geld uit. Koop tweedehandse in plaats van nieuwe meubelen. Of je nu je hoofdverblijfplaats of een vakantiewoning inricht, altijd zijn tweedehandse meubelen een goed alternatief voor de aankoop van nieuwe meubelen. De besparing kan meerdere honderden euro per in te richten kamer bedragen. Daarenboven laat het hergebruiken van meubelen toe om te besparen op de natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn om ze te nieuw te maken. Het mileu wint er dus ook bij. Spelletjes voor computer, Playstation(R) enz. tweedehands kopen is heel spaarzaam. Videospelletjes nieuw kopen is nutteloos, behalve wanneer je het allernieuwste absoluut wil hebben. Als je even wacht, kun je ze gemakkelijk tweedehands op de kop tikken en zo op natuurlijke hulpbronnen besparen. Vergeet ook niet dat de prijs van de nieuwe spelletjes mettertijd daalt en dat relatief dure recente spelletjes na enkele jaren soms maar een kwart van de prijs meer kosten. Je kunt natuurlijk ook spelletjes ruilen. Door een tweedehandse GSM te kopen spaar je geld uit.

10 Bepaalde consumenten willen absoluut het allernieuwste hebben als het om een GSM gaat. Daarom veranderen ze vaak van GSM en verkopen ze hun oud toestel tweedehands als het nog maar enkele maanden "oud" is. Je hoeft dus maar te wachten tot enkele maanden na de lancering van een nieuw model om het al op de tweedehandsmarkt te vinden. Kinderwagens en autostoeltjes voor baby's zijn duur en worden niet lang gebruikt. Zulk kindermateriaal tweedehands kopen helpt je geld besparen. Kinderverzorgingsmateriaal is vaak duur en wordt maar heel korte tijd gebruikt omdat de baby groeit. Zulk materiaal tweedehands kopen helpt om te besparen op geld en natuurlijke hulpbronnen, terwijl je toch relatief nieuw materiaal in goede staat verwerft. Vraag inlichtingen! Er bestaan tweedehandswinkels die zich specialiseren in deze soort artikelen, maar ook websites en een hele rist actoren die elk jaar verkopen organiseren: Gezinsbond, kinderopvangverblijven... Koop tijdens de solden. Tijdens de solden moet je opletten dat je je niet laat verleiden door nutteloze artikelen. Een doorstreepte prijs wekt immers 5 à 15% meer interesse bij de consumenten naargelang het type product. Om je niet te laten oplichten, ga je beter al enkele dagen vóór de start van de solden op verkenning om de prijzen op te tekenen van de artikelen die je graag wil. De pesticiden uit je woning houden zorgt bete voor je gezondheid en voor het milieu. Er worden in België elk jaar 4 miljoen eenheden van diverse pesticiden voor huishoudelijk gebruik verkocht. Die pesticiden zijn gevaarlijk voor de gezondheid en voor het milieu. Laten we ze niet (meer) gebruiken. Er bestaan alternatieve bestrijdingsmethoden tegen de ongewenste organismen, die daarenboven goedkoper zijn en beter voor de gezondheid en het milieu zijn. Je kunt er zelfs zelf maken: vliegenvallen, vliegenvangers, slakkenvallen, vlooienverdrijvers, mijtenafstoters, muggenafstoters, muggenvangers enz. Zie website: Als je toch aan de verleiding niet kunt weerstaan, volg dan de gebruiksvoorschriften op het etiket van het product om de risico's voor ongevallen te beperken. De meeste van de pesticidenetiketten geven informatie over de risico's en de veiligheidsmaatregelen. Gebruik deze producten nooit in de buurt van kinderen en laat ze er zeker nooit zelf mee omgaan. Vermijd ook het gebruik van elektrische muggenverdrijvers in de slaapkamers, vooral dan in de kamers van kinderen. Gelet op het gevaar voor de volksgezondheid en voor het milieu dat ze opleveren, moeten alle verpakkingen van pesticiden selectief ingezameld worden via de containerparken.

11 Tuin Voorzie een composthoop in je tuin en maak je eigen super teeltaarde. Composteer je organisch afval (koffiegruis, groentenschillen, etensresten, het afgereden gras, verwelkte bloemen enz.). Om met je compost goede teeltaarde te maken, moet je 50% tuinaarde met 50% compost mengen. Geen pesticiden gebruiken in huis en in de tuin helpt je gezondheid en het milieu. Er worden in België elk jaar 4 miljoen eenheden van diverse pesticiden voor huishoudelijk gebruik verkocht. Die pesticiden zijn gevaarlijk voor de gezondheid en voor het milieu. Laten we ze niet (meer) gebruiken. Er bestaan alternatieve bestrijdingsmethoden tegen de ongewenste organismen, die daarenboven goedkoper zijn en beter voor de gezondheid en het milieu zijn. Je kunt er zelfs zelf maken: vliegenvallen, vliegenvangers, slakkenvallen, vlooienverdrijvers, mijtenafstoters, muggenafstoters, muggenvangers enz. Zie website: Als je toch aan de verleiding niet kunt weerstaan, volg dan de gebruiksvoorschriften op het etiket van het product om de risico's voor ongevallen te beperken. De meeste van de pesticidenetiketten geven informatie over de risico's en de veiligheidsmaatregelen. Gebruik deze producten nooit in de buurt van kinderen en laat ze er zeker nooit zelf mee omgaan. Vermijd ook het gebruik van elektrische muggenverdrijvers in de slaapkamers, vooral dan in de kamers van kinderen. Gelet op het gevaar voor de volksgezondheid en voor het milieu dat ze opleveren, moeten alle verpakkingen van pesticiden selectief ingezameld worden via de containerparken.

12 Mobiliteit Ga te voet of fiets in plaats van je auto te nemen, toch zeker voor de helft van je korte verplaatsingen. Elke auto, of die nu met diesel of benzine rijdt, vervuilt het milieu: uitstoot van broeikasgassen, van roetdeeltjes, van vluchtige organische verbindingen... Waarom zouden we dan het gebruik van de auto niet beperken en de helft van onze korte verplaatsingen in de wijk te voet of met de fiets maken? Dat is tegelijkertijd ook heel goed voor je gezondheid. Kalm en gelijkmatig rijden vermijdt nutteloze uitgaven. Respecteer de snelheidsbeperkingen. Ze overschrijden zorgt voor minimum 5% verhoging van het jaarlijkse brandstofverbruik. Wil je nog meer besparen? Rijd 100 km/u in plaats van 120 km/u: dan zul je gemiddeld nog 100 liter brandstof per jaar meer uitsparen. Op die manier verminder je je energieverbruik en je slechte invloed op de klimaatopwarming en op de luchtvervuiling. Gebruik het openbaar vervoer voor je woonwerkverplaatsingen. Je auto thuis laten en met het openbaar vervoer naar je werk gaan biedt naast financiële winst nog andere voordelen. Het gaat immers soms sneller met de trein of metro dan via de opstoppingen in het wegverkeer. Je kunt ook in de trein of tram lezen of werken, wat niet kan als je met de auto rijdt. En als je nog bijkomende besparingen wilt doen, verkoop dan je auto: je zult van alle vaste kosten die een auto meebrengt (verzekering, afschrijving, onderhoud enz.) verlost zijn. En die kunnen heel hoog oplopen: tot enkele duizenden euro op de hele levensduur van je auto.

13 Gezondheidszorg z a k e n k a n t o o r Geconventioneerde artsen raadplegen Geconventioneerde artsen verbinden zich ertoe bepaalde tarieven te respecteren. Nietgeconventioneerde artsen mogen zelf hun erelonen bepalen. En die zijn meestal veel hoger dan de officiële tarieven. Een geconventioneerde arts is net zo bekwaam als een andere arts. Er is geen enkel verband tussen de erelonen en de bekwaamheid van een arts. Het loont de moeite uw arts te vragen of hij al dan niet geconventioneerd is. Maar let op: een arts kan op bepaalde momenten van de dag of week geconventioneerd zijn, en op andere momenten weer niet. Of wel op bepaalde consultatieplaatsen en niet op andere. Hoe meer verantwoordelijkheid we dragen voor ons gebruik van de gezondheidszorg, hoe beter het socialezekerheidssysteem wordt. Iedereen kan dan toegang krijgen tot gezondheidszorg, zelfs de armste bevolkingsgroepen. Een Globaal Medisch Dossier vragen Een Globaal Medisch Dossier (GMD) groepeert alle informatie over uw gezondheid. Het wordt gecoördineerd door één arts, in veel gevallen de huisarts. Het GMD biedt de behandelende arts een globaal beeld van uw gezondheid, zodat hij geen onnodige onderzoeken meer moet doen. Andere zorgverleners zullen de arts die het GMD beheert dan informatie, diagnoses, onderzoeksresultaten enz. moeten sturen. Het GMD geeft recht op een korting van 30% op het remgeld voor raadplegingen uitgevoerd door de huisarts die er zich over ontfermt. De opening van zo een dossier kost 22, maar dat bedrag wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Hoe meer verantwoordelijkheid we dragen voor ons gebruik van de gezondheidszorg, hoe beter het socialezekerheidssysteem wordt. Iedereen kan dan toegang krijgen tot gezondheidszorg, zelfs de armste bevolkingsgroepen. Kiezen voor generische geneesmiddelen Farmaceutische bedrijven die een merkgeneesmiddel (of specialiteit) op de markt brengen, hebben de actieve stof die het bevat op voorhand gepatenteerd. Dat patent beschermt de farmaceutische firma tegen concurrentie en maakt het mogelijk de onderzoeken, die nodig zijn voor de ontwikkeling van het product, rendabel te maken. Wanneer dit patent zijn einddatum heeft bereikt, mogen er generische geneesmiddelen worden gemaakt. Deze generische geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve bestanddelen en dezelfde doses als de gepatenteerde specialiteit, maar ze zijn minstens 30% goedkoper. Er bestaan ook kopieën van geneesmiddelen. Het is vaak het bedrijf dat houder is van het verlopen patent zelf dat beslist hetzelfde geneesmiddel onder een andere naam en tegen een lagere prijs op de markt te brengen. Zo vermijdt het dat een concurrent de molecule bemachtigt om er een generisch geneesmiddel mee te maken. Net zoals de generische geneesmiddelen bevatten de kopieën dezelfde actieve stoffen in dezelfde doses als de gepatenteerde specialiteit, maar ze zijn goedkoper. Vandaag de dag bedraagt het aandeel van de generische geneesmiddelen en de kopieën (de goedkoopste geneesmiddelen) 37% van het volume van alle

14 gekochte geneesmiddelen in België. Als we elke keer dat dit mogelijk is een generisch geneesmiddel in plaats van een specialiteit zouden kopen, dan zou dat percentage naar 43% stijgen (er bestaat immers geen kopie of generische versie voor alle specialiteiten). Hoe meer verantwoordelijkheid we dragen voor ons gebruik van de gezondheidszorg, hoe beter het socialezekerheidssysteem wordt. Iedereen kan dan toegang krijgen tot gezondheidszorg, zelfs de armste bevolkingsgroepen. Toerisme Op vakantie gaan in het laag- of middenseizoen in plaats van in het hoogseizoen Het loont echt de moeite in het laag- of middenseizoen (juni, september) op vakantie te gaan. U doet dan heel wat besparingen. Maar het moet natuurlijk mogelijk zijn. Met schoolgaande kinderen is het moeilijk in het laagseizoen op vakantie te gaan. Door in het laagseizoen te reizen, spreiden we de druk op het milieu (verkeer, verzadiging van de zuiveringsstations, veel afval, hoog waterverbruik,...). Door in het laagseizoen te reizen, spreiden we de vraag naar toeristische en vrijetijdsinfrastructuren en vermijden we de bouw van nieuwe infrastructuren die het landschap ontsieren. Algemene tips We mogen onze goede gewoontes en manieren niet vergeten wanneer we op vakantie zijn en ons hoofd leegmaken. Sorteer uw afval, gebruik openbare vuilnisbakken, loop rond in gepaste kledij, en respecteer de natuur en de bewoners van de plaatsen die u bezoekt. We kunnen ons niet gedragen als barbaren. Om de impact van onze vakantie op het milieu te verminderen, moeten we het vervoer terugschroeven. Vermijd vliegreizen en duizenden kilometers met de auto. De trein is een mooi alternatief. Hij brengt ons op een comfortabele en rustige manier naar zowat overal in Europa. Bovendien worden de CO2-uitstoten zo teruggedrongen. Waarom zou u niet eens een vakantiebestemming dichter bij huis proberen? Het huis of appartement uitwisselen voor de vakantie Een vakantiehuis huren is erg duur. Door uw huis of appartement via gespecialiseerde websites uit te wisselen, vermijdt u die grote uitgave. U hoeft dan enkel nog het vervoer en uw voeding te betalen. (Denk eraan de streekkeuken te proberen. Zo ontdekt u nieuwe smaken en vermijdt u CO2-uitstoten.) U moet enkel een jaarlijkse bijdrage van ongeveer 50 betalen. Er bestaan verschillende systemen: een gelijktijdige huur (u verblijft in mijn huis terwijl ik in uw huis woon), de uitgestelde huur, vooral wanneer het over een tweede woning gaat (ik kom naar u in april en u komt naar mij in september), de gastvrije uitwisseling (ik ontvang u bij mij thuis en u ontvangt mij bij u thuis), homesitting (u let op het huis wanneer de eigenaars afwezig zijn), Door van huis of appartement te wisselen, beleeft u een unieke vakantie. De uitwisselpartners stellen een lijst op van alles waar ze van houden in hun streek, van leuke restaurantjes tot een mooie wandelroute. De kinderen zitten niet opgesloten in een hotelkamer. De huisdieren worden verzorgd en krijgen aandacht. Vrienden van de uitwisselpartner kunnen de familie uitnodigen. U voelt zich geen toerist, maar een gast. Het is een alternatieve oplossing voor de mateloze ontwikkeling van toeristische centra (hotels,

15 campings, vakantiedorpen). z a k e n k a n t o o r Huizenruil: Homesitting: Op reis gaan met de mutualiteit, de vakbond of de Gezinsbond Vraag bij uw mutualiteit, vakbond of de Gezinsbond inlichtingen over hun infrastructuren en voorwaarden (zeer voordelig) Deze verblijven zijn nog interessanter voor gezinnen. Die betalen immers niets voor bepaalde kinderen (afhankelijk van de leeftijd). Kroostrijke gezinnen genieten ook weer speciale kortingen. Ook alleenstaanden en personen ouder dan 55 jaar profiteren van speciale voorwaarden. Let op: deze voorwaarden kunnen verschillend zijn voor elke mutualiteit en vakbond en zijn niet dezelfde als die van de Gezinsbond. Vraag inlichtingen en vergelijk de aanbiedingen. Algemene tips We mogen onze goede gewoontes en manieren niet vergeten wanneer we op vakantie zijn en ons hoofd leegmaken. Sorteer uw afval, gebruik openbare vuilnisbakken, loop rond in gepaste kledij, en respecteer de natuur en de bewoners van de plaatsen die u bezoekt. We kunnen ons niet gedragen als barbaren. Om de impact van onze vakantie op het milieu te verminderen, moeten we het vervoer terugschroeven. Vermijd vliegreizen en duizenden kilometers met de auto. De trein is een mooi alternatief. Hij brengt ons op een comfortabele en rustige manier naar zowat overal in Europa. Bovendien worden de CO2-uitstoten zo teruggedrongen. Waarom zou u niet eens een vakantiebestemming dichter bij huis proberen? In een jeugdherberg overnachten Vergeet de clichés! In een jeugdherberg slapen, betekent niet noodzakelijk dat u in een slaapzaal ligt. Kamers voor twee personen komen steeds vaker voor. Ze zijn schoon, comfortabel en gezellig, met soms een badkamer en televisie. Ook kinderen zijn er welkom. Sommige jeugdherbergen bieden een gratis internetverbinding of ontbijt aan, of stellen hun keuken voor u open zodat u zelf kunt koken. Op deze websites ontdekt u een ruim aanbod: (deze website telt meer dan adressen van betaalbare herbergen) (jeugdherbergen in België) (jeugdherbergen in Frankrijk) (jeugdherbergen in Spanje) (jeugdherbergen wereldwijd) jeugdherbergen in 80 landen. De prijs per nacht per persoon schommelt tussen 6 tot 20 euro in Europa, en tussen 10 en 40 euro in de rest van de wereld. Alle jeugdherbergen die aangesloten zijn bij IYHF (federatie) moeten minimaal de volgende normen naleven: Iedereen is welkom in de jeugdherbergen. De jeugdherbergen bieden voldoende schone lakens, douches en wastafels aan. Meestal is een restauratiedienst aanwezig, alsook een ingerichte keuken waar men zijn eigen potje kan koken. Een hoge graad

16 van hygiëne en properheid is vereist. De veiligheid van personen en bezittingen is gewaarborgd. De meeste herbergen bieden logies aan in niet-gemengde slaapzalen. Een aantal herbergen kunnen op verzoek gemengde kamers of slaapzalen aanbieden aan personen die samen reizen. De jeugdherbergen staan achter het Milieuhandvest van IYHF (beperking van het verbruik, sorteren van het afval en gebruik van recyclebare materialen, energiebesparingen en het gebruik van alternatieve energiebronnen, aanmoediging het openbare vervoer of de fiets te gebruiken of te lopen, een ecologisch onderhoud van terreinen, tuinen,... en informatie over het milieubeheer van de bewoners).

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 1. Je woont in... een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? (+/- 120m²) 3 een groot huis met meer dan 4 slaapkamers?

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Elke liter weloverwogen

Elke liter weloverwogen Elke liter weloverwogen Water in overvloed op onze planeet. Of niet? Ongeveer 70 % van het aardoppervlak is ermee bedekt, maar toch is de voorraad water die geschikt is voor menselijke consumptie niet

Nadere informatie

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN:

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: HANDLEIDING Bij BNR gaan jullie allemaal aan de slag met een mini-energiebesparingswedstrijd. Goed bezig! Maar hoe werkt het precies? Hierbij de handleiding:

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

Aankoopgids. Lave-linges Wasmachines. Koop slim en laat u informeren door Unigro!

Aankoopgids. Lave-linges Wasmachines. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Aankoopgids Lave-linges Wasmachines Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. LAAT ONZE WASMACHINES HET VUILE WERK OPKNAPPEN! Vandaag

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Samen besparen we ons rijk Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen.

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Energie besparen en meer wooncomfort Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word.

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word. De snelle bespaartips doen precies wat ze zeggen; ze laten je snel en simpel energie besparen! Ze zijn ingedeeld in categorieën, zodat je per onderdeel kunt zien waar je nog kunt besparen. Wassen en drogen

Nadere informatie

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om kou te lijden in de klas. Een ideale temperatuur voor een klaslokaal is 19 à 20 C. Is het in jullie

Nadere informatie

Spaar energie! Wat is energie? Zelf aan de slag. Waarom energie besparen? Sommige centrales die elektriciteit. Stijn Dekelver

Spaar energie! Wat is energie? Zelf aan de slag. Waarom energie besparen? Sommige centrales die elektriciteit. Stijn Dekelver Stijn Dekelver De maand oktober is al enkele jaren de maand van de energiebesparing. De overheid roept dan alle mensen in Vlaanderen op om zuinig om te gaan met energie. Sommige centrales die elektriciteit

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel)

Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel) Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel) Gepubliceerd van 06.07.2011 tot 20.07.2011 197 respondenten 83 antwoorden (83 uniek) 42% responsepercentage 1 Bewust met water omgaan 54,2 % 45 2 Biologische consumptiegoederen

Nadere informatie

Zorgeloos Verhuren? WOONWINKEL NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT. Gratis infoavond voor verhuurders. Woensdag 3 december 2014 WONING TE HUUR

Zorgeloos Verhuren? WOONWINKEL NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT. Gratis infoavond voor verhuurders. Woensdag 3 december 2014 WONING TE HUUR jaargang 3 NIEUWSBRIEF Dentergem, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt & Wingene Infoavond voor verhuurders Zorgeloos Verhuren Gratis infoavond voor verhuurders Woensdag 3 december 2014 20u00 - Stadhuis

Nadere informatie

Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag. Bespaar geld en energie zonder (grote) investering!

Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag. Bespaar geld en energie zonder (grote) investering! Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag Bespaar geld en energie zonder (grote) investering! informatie avond 4 Juli 2016 Verbruik & kosten gemiddeld huishouden (2,2 personen)

Nadere informatie

Zuinig omgaan met energie: gedragstips

Zuinig omgaan met energie: gedragstips Zuinig omgaan met energie: gedragstips Besparen op je energiefactuur hoeft niet altijd moeilijk of duur te zijn. Ook door te letten op je verbruiksgedrag kan je energie besparen. We geven je hieronder

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting Energiezuinig wonen GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting 1)Waarom energie besparen? 2)Hoe kunt u energie besparen? 3)En de volgende stap! 1) Het klimaat verandert!

Nadere informatie

1. Wat verstaat men onder R.E.G.?

1. Wat verstaat men onder R.E.G.? 1. Wat verstaat men onder R.E.G.? Rationeel Energie Gebruik of kortweg REG vormt een actieprogramma van de overheid om allemaal samen minder energie te verbruiken. Dit biedt belangrijke voordelen: het

Nadere informatie

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Hoeveel CO 2 -reductie is nodig? doel nieuwe kabinet: in 2020 30% minder CO 2 -uitstoot dan in 1990 UN-IPCC: stabilisatie

Nadere informatie

Nr.01 / Februari 2012. Doe mee en verminder CO2!

Nr.01 / Februari 2012. Doe mee en verminder CO2! Nr.01 / Februari 2012 Doe mee en verminder CO2! De Groene Hollander is dé MVO-krant van Hollandridderkerk opgezet door het (milieu-)adviesteam. Het (milieu-)adviesteam is tot stand gekomen naar aanleiding

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jaap Barink Telefoonnummer : (0570) 693369 Mail : j.barink@deventer.nl 2 Introductie Team Kennis en Verkenning

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor de aankoop van energiezuinige apparatuur

Een beginners handleiding voor de aankoop van energiezuinige apparatuur Een beginners handleiding voor de aankoop van energiezuinige apparatuur Alles wat je moet weten: - Hoe de juiste beslissing te nemen bij de aankoop van energie zuinige apparatuur. INHOUD 1. Introductie

Nadere informatie

ENERGIETIPS. Je kan ook water besparen door samen een bad of douche te nemen.

ENERGIETIPS. Je kan ook water besparen door samen een bad of douche te nemen. ENERGIETIPS BADKAMER 1. Geen onnodig water verspillen. Bijvoorbeeld: de kraan niet laten lopen tijdens het tanden poetsen, de douche uitzetten tijdens het inzepen, 2. Een douche in plaats van een bad nemen

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

ENERGIE BESPAREN. Je kunt de koffer natuurlijk nog aanvullen met andere interessante materialen of foto's.

ENERGIE BESPAREN. Je kunt de koffer natuurlijk nog aanvullen met andere interessante materialen of foto's. ENERGIE BESPAREN De energiekoffer 1 Hoe ga je zelf aan de slag? Koop een koffer aan en vul ze met: een spaardouchekop een bruismondstuk en doorstroombegrenzer spaarlampen een tijdschakelklok/timer een

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Energie besparen = Geld besparen

Energie besparen = Geld besparen ENERGIEZUINIG WONEN Energie besparen = Geld besparen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Extra katern bij NIEUWS van WONEN netbeheerder Eandis - Jaargang 2 nr. 4 11 Besparen

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energietips van Woningstichting Bergh - 1 Op tijd omlaag is geld besparen U kunt ook besparen in een energiezuinige woning U woont in een woning van Woningstichting

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Energiezuinig wonen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Thema s ❶Verwarming van de woning ❷Verlichting ❸Wassen en plassen ❹Drogen en strijken ❺Koelen en vriezen ❻Koken ❼Afwassen

Nadere informatie

Waarom doen we het ook alweer?

Waarom doen we het ook alweer? Apart inzamelen van gft-afval Als Vereniging Afvalbedrijven stimuleren we dat al het afval in Nederland op de juiste manier wordt verwerkt. Hierbij houden we rekening met het milieu en de kosten. De meest

Nadere informatie

ENERGIE RONDGANG OP SCHOOL

ENERGIE RONDGANG OP SCHOOL ENERGIE RONDGANG OP SCHOOL Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO 2 -zuinig vervoer Verlichting

Nadere informatie

Bijlage bij schriftelijke vraag nr. 841 van Joke Schauvliege - Gendergerelateerde resultaten uit de REG-enquête 2008

Bijlage bij schriftelijke vraag nr. 841 van Joke Schauvliege - Gendergerelateerde resultaten uit de REG-enquête 2008 Bijlage bij schriftelijke vraag nr. 841 van Joke Schauvliege - Gendergerelateerde resultaten uit de REG-enquête 2008 In het face-to-face onderzoek uitgevoerd in maart en april 2008, werden in totaal 1.026

Nadere informatie

Energie besparen in en om het huis. Sjaak Vogel Oktober 2010

Energie besparen in en om het huis. Sjaak Vogel Oktober 2010 Energie besparen in en om het huis Sjaak Vogel Oktober 2010 Waarom energie besparen? De kosten van energie nemen toe Energiekosten vormen nu gemiddeld 10% van het besteedbaar inkomen. Hoe zal dat de komende

Nadere informatie

Overzicht energiemarkten

Overzicht energiemarkten Overzicht energiemarkten Op alle vestigingen van Woonbron is er binnenkort een energiemarkt. Onderstaand kunt u lezen wanneer de energiemarkt voor uw vestiging plaatsvindt. Delft Spijkenisse Delfshaven

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

WASBARE LUIERS THUIS GEBRUIKEN

WASBARE LUIERS THUIS GEBRUIKEN WASBARE LUIERS THUIS GEBRUIKEN 1. SOORTEN WASBARE LUIERS Verschillende modellen van herbruikbare luiers tentoon gesteld tijdens een demonstratie Er zijn verschillende modellen op de markt van wasbare luiers,

Nadere informatie

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare! Onze uitdagingen: 1. Wat verspillen wij dat blauw en vloeibaar is en veel meer waard dan goud? 2. Zet een groot emmer spektakel

Nadere informatie

Missies Powersaver Game

Missies Powersaver Game Missies Powersaver Game 1. Lampen en Opladers Ga in huis opzoek naar lampen die aanstaan in ruimtes waar niemand is en zet deze uit. Zorg vanaf nu dat in ruimtes waar niemand is het licht uitstaat. Door

Nadere informatie

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015 Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta Inhoudsopgave Management Summary Resultaten Achtergrond 2 3 Management summary Management summary (1/3) De zomerperiode

Nadere informatie

Zuinig koelen met het Packo Eco gamma

Zuinig koelen met het Packo Eco gamma Zuinig koelen met het Packo Eco gamma Zuinig koelen met het Packo Eco gamma Energie wordt jaar na jaar schaarser en duurder. Maar energie (in de vorm van elektriciteit, warm water, ) is nu eenmaal onmisbaar.

Nadere informatie

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje Aangenaam duurzaam Informatieboekje Handige informatie Uw woning is aangesloten op Warmtenet Hengelo. Warmtenet Hengelo zorgt ervoor dat u het in huis aangenaam warm hebt en dat u warm water uit de kraan

Nadere informatie

Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu

Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu Aan de hand van deze vragenlijst kan je op voorhand je huiswerk doen. Eenmaal de gegevens zijn ingevuld zal het makkelijker en sneller

Nadere informatie

ECOSPEL-KARAKTER. Belasting per parameter (hoe hoger de score, hoe meer de aarde wordt belast):

ECOSPEL-KARAKTER. Belasting per parameter (hoe hoger de score, hoe meer de aarde wordt belast): Jij bent een ECOBOY/-GIRL. Je bent al een tijdje vegetariër, en je woont in een oud rijhuis (slecht geïsoleerd aangezien je niet veel geld hebt om aan verbouwingen te doen). Je koopt je kleren in de kringloopwinkel,

Nadere informatie

Factsheet Energie Besparen

Factsheet Energie Besparen Energie Besparen Waarmee zet u de grootste stappen in (energie)besparing? Naast de grote maatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp of van zonnepanelen, kunt u ook invloed hebben op de kleine maatregelen

Nadere informatie

collect & use rainwater

collect & use rainwater rainwater Joepie het regent in België Je kan het leuk vinden of niet maar we wonen in België en het regent hier nu éénmaal vaak. Reden te meer om dit ongemak om te buigen in uw voordeel. Wist je dat regenwater

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Nieuwbouw. Steile Bank en Urkerstraat. Woonfolder

Nieuwbouw. Steile Bank en Urkerstraat. Woonfolder Nieuwbouw Steile Bank en Urkerstraat Woonfolder Lemmer, een oud vissersdorp met maritiem karakter Lemmer is gelegen in de fusiegemeente De Friese Meren, provincie Friesland. Het is één van Frieslands bekendste

Nadere informatie

Duurzaamheid. Complex Duinstate

Duurzaamheid. Complex Duinstate Duurzaamheid Complex Duinstate Kaatsheuvel Maart 2010 Leerling Hans van Ierland Casade Woondiensten 09-03-2010 Docent Ellen Venhuizen Wijkwerk niveau 3 fase 3 helicon opleidingen 1 Inhoud Bladzijde: Inleiding

Nadere informatie

Geniet uw hele leven van milieuvriendelijk zacht water

Geniet uw hele leven van milieuvriendelijk zacht water Geniet uw hele leven van milieuvriendelijk zacht water Geniet van heerlijk zuiver en zacht water, dat niet alleen de opbouw van kalk voorkomt, maar ook bestaande kalkaanslag verwijdert. Kalkaanslag verstopt

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Wandelen voor Water 2013

Wandelen voor Water 2013 Wandelen voor Water 2013 Eerst maar even voorstellen Frank van Batenburg Ondernemer: Bedrijfskundig Bureau Gastles over WATER Powerpoint, filmpjes, interactief met opdrachten Vragen mag je direct stellen

Nadere informatie

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien.

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. DE ENERGIECOACH Wat doet een energiecoach Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. Een opmerking vooraf : Het

Nadere informatie

Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt?

Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt? Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt? 1 Hoe begin ik eraan? 1 Besparen zonder geld uit te geven. 2 Besparen via zinvolle investeringen. 3 Investeren in alternatieve

Nadere informatie

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld Retourtje Water Uitgave: Amsterdams NME Centrum Retourtje Water Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum Auteur Mirella Vierveijzer Lay-out Agnes

Nadere informatie

Gemiddelde score ecologische voetafdruk Toermalijn

Gemiddelde score ecologische voetafdruk Toermalijn Gemiddelde score ecologische voetafdruk Ruimte! Je woont in. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? 2 punten 34 punten een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? 3 punten

Nadere informatie

een schoon geweten 78 * Innovatie en wetenschap

een schoon geweten 78 * Innovatie en wetenschap 075-750 3262 Witte Vlinderweg 38b 1521PS Wormerveer www.nuvoh2o.nl Duidelijk innovatief Wij spreken niet van evolutie, maar van innovatie. De tijd van waterontharders met zout ligt achter ons. Welkom in

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

1. Aan de slag met de KIEK!

1. Aan de slag met de KIEK! 1. Aan de slag met de KIEK! De KIEK! is een belangrijk onderdeel van het project Texel, slim zelfvoorzienend. Daarin onderzoeken we in drie fases hoe u energie kunt besparen en duurzaam opgewekte energie

Nadere informatie

HANDLEIDING AFSTANDSBEDIENING R51M/E. Inhoudstafel

HANDLEIDING AFSTANDSBEDIENING R51M/E. Inhoudstafel HANDLEIDING AFSTANDSBEDIENING R51M/E Inhoudstafel 1. AFSTANDSBEDIENING EN ZIJN FUNCTIES 2 2. NAMEN EN FUNCTIES VAN DE INDICATOR OP DE AFSTANDSBEDIENING 3 3. BESTURING VAN DE AFSTANDSBEDIENING 3 3.1. INBRENGEN

Nadere informatie

Energiewijzer. Wil je minder betalen voor energie en water?

Energiewijzer. Wil je minder betalen voor energie en water? Energiewijzer Wil je minder betalen voor energie en water? 1 Inhoud Vragen over je factuur van energie 4 Wat doet de Energiecel? 4 Sociaal tarief 5 Elektriciteit en gas 5 Water 6 Je huis verwarmen in de

Nadere informatie

Actief bezig met de I-CE!

Actief bezig met de I-CE! Actief bezig met de I-CE! Speciaal voor dorpshuizen heeft inrg een aantal leuke tips en weetjes over energiebesparing verzameld! In deze mail geeft inrg een aantal tips en weetjes over de I-CE die onlangs

Nadere informatie

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen.

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Fijn wonen vragenlijst Persoonlijke vragen: Wat vind je

Nadere informatie

Fase 2. NOM Nul Op de Meter. type C, D

Fase 2. NOM Nul Op de Meter. type C, D Fase 2 NOM Nul Op de Meter type C, D 232 technische omschrijving Gefeliciteerd met de aankoop van uw woning! Uw woning is een nul-op-de-meter (NOM) woning. Dit houdt in dat BAM garandeert dat uw meterstand

Nadere informatie

De Friese Waterketen: samen besparen!

De Friese Waterketen: samen besparen! De Friese Waterketen: samen besparen! Weet u het antwoord? Drinkwater; waar halen we dit vandaan? Hoeveel water gebruikt u per dag? Auto naar de wasstraat of zelf wassen? Waterbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Binnenluchtkwaliteit Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Logo Antwerpen vzw Borstkanker Roken Vaccinaties Ongevallen Geestelijke gezondheid Voeding & beweging Milieu & Gezondheid Goed of fout? Binnen

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat In uw woonkamer hangt momenteel een zogenaamde modulerende kamerthermostaat die uw nieuwe cv-ketel aanstuurt. Dit is een ander type thermostaat

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding Inleiding s Ochtends word je gewekt door je smartphone. Je doet een lamp aan en zet de verwarming een graadje hoger. Snel onder de douche, haar föhnen. Dan kopje thee zetten of een glas melk uit de koelkast

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Samenvatting Ruim zeven op de tien Leidenaren is van mening dat het klimaat de laatste tien jaar aan het veranderen is. Dit is iets minder dan vorig jaar. Qua belangrijkheid

Nadere informatie

Minder energie verbruiken? Tips voor thuis

Minder energie verbruiken? Tips voor thuis Minder energie verbruiken? Tips voor thuis Inhoud PowerPoint Energieverbruik wordt steeds duurder. Je kan besparen door minder te verbruiken We geven je heel wat tips voor thuis! 2 Waar gaat je geld naartoe?

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 7/8. Algemeen. Titel. Waterverbruik. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 7/8. Algemeen. Titel. Waterverbruik. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Uitdager van de maand Waterverbruik Natuur & Techniek, Groep 7/8 Algemeen Titel Waterverbruik Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Een onderzoek opzetten naar het waterverbruik

Nadere informatie

Doprimo_NL.indd 1 14/10/2013 11:32:19

Doprimo_NL.indd 1 14/10/2013 11:32:19 Doprimo_NL.indd 1 14/10/2013 11:32:19 Welkom in de toekomst! De tijden waarin warmtekostenverdelers manueel moesten worden uitgelezen, is voorbij. Maak kennis met een echt manusje-van-alles: de doprimo

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016,

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Beste, Bedankt voor het invu llen van de Energiescan. Voor u ligt het adviesrapport. Op basis

Nadere informatie