De akkerbouw verandert Zaaimethoden Strip Till GPS-Switch/GPS-Track AGRITECHNICA/Agribex 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De akkerbouw verandert Zaaimethoden Strip Till GPS-Switch/GPS-Track AGRITECHNICA/Agribex 2011"

Transcriptie

1 Uitgave 7 November De akkerbouw verandert Zaaimethoden Strip Till GPS-Switch/GPS-Track AGRITECHNICA/Agribex 2011

2 Nr. 7 November De akkerbouw verandert Had u 10 jaar geleden ooit gedacht, wat we tegenwoordig met 15 km/u maïs zaaien, met 20 km/u stoppels bewerken of met slechts één zaaimachine 125 ha per dag zaaien? Had u er toen ooit bij stilgestaan, dat tractoren op 2 cm nauwkeurig zichzelf over het veld sturen of dat een kunstmeststrooier automatisch de secties kan schakelen? En dit werkt enkel ongeacht of het om een eenmansbedrijf of een loonbedrijf gaat alleen, wanneer de ingezette landbouwmachines en werkmethoden steeds efficiënter worden. Deze trend wordt versterkt door het kortere tijdsbestek voor de voltooiing van het veldwerk. Het kortere tijdsbestek wordt veroor- zaakt door het hogere rendement van een snelle vruchtwisseling, maar wordt ook beïnvloed door de toenemende onvoorspelbaarheid van het weer. Parallel aan de prestatieverbeteringen moeten de bewerkingskosten en de kosten voor bedrijfsmiddelen worden verlaagd en de nauwkeurigheid worden verbeterd. Dat de techniek zich zo explosief ontwikkelt, gebeurt niet alleen vanwege de techniek zelf, maar wordt veroorzaakt door de herstructurering in de landbouw. Tegen de achtergrond, dat de opbrengsten slechts gering zullen stijgen en de opbrengstprijzen schommelen, terwijl de operationele kosten, vooral de prijzen voor energie en kunstmest blijven toenemen, moeten de landbouwbedrijven groter worden. Iedere werkkracht, zowel bedrijfsleider als medewerker moet om voldoende inkomen te genereren, meer presteren. Het is tegenwoordig al heel gewoon om bij de stoppelbewerking met de compacte schijveneg Catros 20 km/u snel te rijden.

3 Meer tempo De mogelijkheden om de werkbreedten van landbouwwerktuigen te vergroten zijn bijna uitgeput. Daarom zal de ontwikkelingen zich nu concentreren op meer snelheid en meer intelligente in de machines. Meer tempo is meer dan alleen een hogere operationele snelheid, maar laat zich ook door geringere insteltijden en minimale stilstand realiseren. Een voorbeeld hiervoor zijn de nieuwe precisiezaaimachines EDX met het verenkeling- en aflegsysteem Xpress. Capaciteiten, die meer dan 50 % hoger liggen dan bij de conventionele precisiezaaimachines worden enerzijds door de hogere rijsnelheid mogelijk, maar anderzijds ook door de geringe instel- en stilstandtijden. Het is bijna niet te geloven, dat men 10 tot 15 % werktijd bespaart alleen al door de centrale grote voorraadtanks voor zaad en kunstmest, automatische verstelling van de afstrijkers en centrale instelling van de kouterdruk. Nieuwe methoden Een andere mogelijkheid om de capaciteit te verhogen bieden de nieu- Tot 15 km/u snel zaaien: De nieuwe precisiezaaimachine EDX. we werkmethoden. Wie zijn bedrijf heeft ingesteld op mulchzaaien, kan enorme kostenbesparingen aantonen en realiseert tevens minder bodemverdichting, betere berijdbaarheid en minder kans op gronderosie. Als specialist voor de Intelligente plantenteelt heeft AMAZONE hiervoor afgestemd op de individuele locale omstandigheden, zoals grondsoort, klimatologische omstandigheden en bedrijfsgrootte met het 3C-concept verschillende aanbevelingen voor het gebruik van machines en de combinatie van verschillende werkmethoden ontwikkeld. Voor sommige bedrijven is het moeite waard om op gescheiden zaaimethoden over te schakelen, waarbij de grondbewerking afzonderlijk en voorafgaand aan het zaaien plaats vindt. Voor het zaaien wordt dan de Citan solozaaimachine gebruikt, waarmee men op het optimale zaaitijdstip extreem hoge zaaicapaciteit kan bereiken. Met 12 m werkbreedte zaait de Citan 125 ha per dag (zie bladzijde 6). Intensief wordt op dit moment gediscussieerd over de mogelijkheden van de Strip Till-zaaimethode (zie bladzijden 8 en 9). Meer capaciteit om op het optimale tijdstip te zaaien: de solo zaaimachine Citan.

4 Nr. 7 November Elektronische intelligentie in combinatie met sensorsystemen. Meer intelligentie Bij kunstmeststrooiers, waarbij in het verleden de focus sterk op de dwarsverdeling was gericht, maakt de elektronica gigantische vooruitgang mogelijk. Deze omvatten bij AMAZONE de geautomatiseerde afdraaiprocedures, afstandsbediening voor het kant- en randstrooien, de automatische rijsnelheidsafhankelijke regeling van de strooihoeveelheid of weegsystemen, die de werkelijk gestrooide hoeveelheid met de ingestelde hoeveelheid vergelijken en dienovereenkomstig corrigeren. Niet te vergeten is bij de kunstmeststooier evenals bij de gewasbeschermingsmachine de mogelijkheid sensorsystemen aan te koppelen voor plaatsspecifieke applicatie van meststoffen en groeiregulatoren. Tot slot biedt de elektronica de basis voor een automatische documentatie. Meer capaciteit is een zaak meer precisie bij de applicatie en meer comfort voor de bestuurder is het andere. Als schoolvoorbeeld kunnen hier de GPS-Switch-uitrusting voor kunstmeststrooiers en veldspuiten worden genoemd. Door de automatische sectieschakeling en het automatisch in- en uitschakelen op de kopakker wordt de chauffeur duidelijk ontlast. Men kan sneller rijden en gelijktijdig bedrijfsmiddelen besparen. Deze besparingen zijn niet alleen bedrijfseconomisch interessant maar hebben ook een positieve invloed op het milieu. AMAZONE heeft reeds duizenden GPS-Switchterminals met succes in de praktijk ingezet. Gezamenlijk verder in de toekomst Niets is zo standvastig als de verandering daarom worden de veranderingen in de bedrijfsstructuur, de uitbreiding van bedrijven en de specialisatie in individuele bedrijfstakken zich verder voortzetten. Om meer capaciteit te behalen, kosten te reduceren en gelijktijdig het milieu te ontzien, worden nieuwe landbouwmachines ook voor de toekomst op meer tempo en meer intelligentie ontwikkeld. Er worden nieuwe systemen ontwikkeld zoals bijv. bandzaaien Strip Till. In de toekomst is zelfs robottechniek denkbaar. Nu is er al de BoniRob, een zelfstandige veldrobot, die voor onderzoek van individuele planten werd ontwikkeld. BoniRob is een eerste stap voor gebruik van dergelijke systemen in de landbouw. AMAZONE is ook bij de ontwikkeling van autonome veldrobots nauw betrokken.

5 Brandstofbesparende Pantera Het brandstofverbruik van trekkers en zelfrijdende landbouwmachines is nog altijd een fel bediscussieerd onderwerp. Om dit te verminderen, heeft AMAZONE de nieuwe zelfrijdende veldspuit Pantera, die sinds het einde van vorig jaar in productie is, uitgerust met een intelligent motormanagement systeem, zodat de machine altijd werkt met een optimale brandstofefficiënte. Bij het spuiten en vervoer over een vlakke weg rijdt men in de ECO-modus, waarbij de motor afhankelijk van de rijomstandigheden zich aan de optimale situatie voor koppel en toerental instelt. Daardoor kan tijdens het spuiten op vlak land het motortoerental tot t/min wor- den gereduceerd. Onafhankelijk van de automatische aanpassing van het motortoerental tussen en t/min, zorgt de regelbare Load Sensing pomp ervoor, dat de spuitpomp altijd op volle toeren draait. Alleen met een volle tank, op steile hellingen of met een volle tank in heuvelig terrein kan men met de POWER-modus het maximale vermogen tot t/min benutten. Met dit intelligent motormanagement systeem kan, volgens de eigenaars van de Pantera, het brandstofverbruik tot 0,8 l/ha worden gereduceerd. Het vlaggenschip van AMAZONE is ook het voorbeeld, hoe men de capaciteit kan verhogen door gebruik van de modernste rijwerk-, aandrijving-, bedienings-, en gewasbeschermingstechniek. Met deze uitrusting wordt de Pantera voor grote landbouwbedrijven en loonwerkers een steeds belangrijker onderdeel van de intelligente plantenteelt.

6 Nr. 7 November De Citan in het onderbroken zaaisysteem Het onderbroken zaaisysteem, waarin grondbewerking en zaaien in tijd los van elkaar worden uitgevoerd, is voor vele bedrijven interessant. Daarom levert AMAZONE na de zeer goede ervaringen met de Citan in 8, 9 en 12 m werkbreedte nu ook de Citan 6000 in 6 m brede versie aan. Het onderbroken zaaisysteem wordt dan altijd als alternatief voor de gecombineerde zaaimethode ingezet, wanneer het aandeel wintertarwe en/of koolzaad in de vruchtwisseling toeneemt en daardoor het tijdvenster voor het zaaien van deze gewassen enger wordt. Dit geldt ook voor het zaaien van zomergranen. De grondbewerking of het nu met een schijveneg, cultivator of ploeg wordt uitgevoerd gebeurt afzonderlijk op voorhand van het zaaien en met volledige flexibiliteit om optimaal aan de plaatselijke eisen te kunnen voldoen. Gezien de steeds grilligere weersomstandigheden kan het solozaaien aan de ene kant helpen water te besparen en aan de an- dere kant biedt het de mogelijkheid succesvol te zaaien in een natte herfst met een lichte, slagvaardige machine. Bovendien zijn de solo zaaimachines buitengewoon goed geschikt voor het zaaien van groenbemesters. Omdat ze met lagere kosten werken dan een zaaicombinatie en tevens nauwkeuriger zijn dan een strooier op een grondbewerkingsmachine. Op deze wijze kan het potentieel aan groene massa van de groenbemesters volledig worden benut. Door de grote werkbreedte en hoge werksnelheden behaalt de solo-zaaimachine een extreem hoge zaaicapaciteit om zo op het meest geschikte tijdstip te kunnen zaaien. Als vuistregel voor de uurcapaciteit geldt voor de Citan ca. 1 ha per meter werkbreedte. Bij zaaisnelheden tot 20 km/u is het brandstofverbruik slechts 2,8 liter/ha (Metingen volgens het DLG-testcentrum) en de benodigde trekkracht bedraagt slechts 25 pk per meter werkbreedte. RoTeC-Control-schijfkouters met dieptegeleiderollen Control 25 zorgen voor een rustige loop en absoluut exacte begrenzing van de zaaidiepte. Ondanks het hoge tempo blijft de aflegkwaliteit zeer goed. De RoTeC- Control-schijfkouters kunnen met 55 kg worden belast. Zij zorgen met de nieuwe dieptegeleidingsrollen Control 25 voor een rustige loop en exacte begrenzing van de zaaidiepte. Voor optimale inbedding van het zaad zijn exacteggen of rolleneggen leverbaar, de laatste met instelbare aandrukintensiteit.

7 Met de nieuwe Citan 6000 met 6 m werkbreedte wordt het onderbroken zaaien voor nog meer bedrijven interessant. Wanneer u nu uw tractor, die voorheen een 3 m brede zaaicombinatie getrokken heeft, met de 6 m Citan inzet, neemt uw zaaicapaciteit enorm toe en daarmee ook betrouwbaarheid van werkresultaat. Net als zijn grote zusters biedt de Citan 6000 ook in detail een aantal technische voordelen. De ver naar voren gepositioneerde zaadtank verbetert de tractie van de tractor en vermindert slip, bovendien heeft het variabele gewicht in de tank geen invloed op de zaaidiepte van de kouters. Het geringe gewicht op het transportonderstel zorgt voor minimale insporing. GreenDrill voor groenbemesters Voor de regeling van de machine zijn twee alternatieven met verschillend hoog bedieningscomfort leverbaar. Op de boordcomputer van de Green- Drill in de basisuitvoering kunnen de zaai-as en turbine worden geschakeld en het toerental van de zaai-as worden versteld. De comfortuitvoering beschikt over een boordcomputer die de dosis regelt in functie van de rijsnelheid, die de afdraaiproef ondersteunt en die de werksnelheid, de bewerkte oppervlakte en de gewerkte uren weergeeft. Vanaf de doseereenheid wordt het zaad door slangen naar de ketsplaten geleid en vanaf daar direct voor de wals van de grondbewerkingsmachine uitgebracht. GreenDrill op de compacte schijveneg Catros TS. Om groenbemesters direct samen met de stoppelbewerking of grondbewerking te kunnen zaaien en voor het doorzaaien van gras, levert AMAZONE nu de nieuwe zaai-unit GreenDrill. Deze kan zowel met de compacte schijveneg Catros maar ar ook met mulchcultivator Cenius, de cultivator KG of de rotorkopeg KE worden gecombineerd. rotor- erd. zich de zaai-as, die afhankelijk van de soort zaad en zaaihoeveelheid met normale of fijne zaaiwielen wordt uitgerust. De zaai-as en turbine worden met een elektromotor aangedreven. De zaadtank van de Green- l in- Drill heeft 200 of 500 houd en kan met traptre-treden gemakkelijk worden bereikt. In doseergedeelte elte onder de zaadtank bevindt

8 Nr. 7 November Strip Till in onderbroken zaaimethode Een systeem, dat in Amerika voor het zaaien van maïs en soja al lang wordt gebruikt, komt ook nu in Europa meer in beeld: Strip Till. Bij dit zaaisysteem wordt de grond alleen in stroken losgemaakt terwijl de tussenliggende grond niet bewerkt wordt. Het zaad wordt dan in de losgemaakte stroken gezaaid. Een van de belangrijkste voordelen is, dat de beschikbaarheid van water verbetert, het regenwater beter wordt opgevangen en het gevaar voor erosie vermindert. Ook kan de bodem beter worden bereden, omdat tussen de losgemaakte stroken de bodemstructuur niet veranderd is. StripTill is nog niet voor alle plaatselijke bodemomstandigheden ge- schikt. Zware grondsoorten of percelen die bij het zaaien vaak nat zijn en grond die slecht verkruimeld zorgen nog voor bijzondere uitdagingen. Vele Europese fabrikanten zijn momenteel bezig om deze methode aan onze teeltomstandigheden en andere cultuurgewassen aan te passen. Ook AMAZONE voert veldproeven uit in suikerbieten, maïs, koolzaad en tarwe en werkt daarbij samen met het landbouwbedrijf Marktfrucht GbR Rollwitz en het loonbedrijf MVB-GmbH Fahrenwalde (Landkreis Uecker-Randow) in Mecklenburg-Vorpommern. Bij het onderbroken systeem, waar de grondbewerking en losmaken van de grond onafhankelijk voor het zaaien plaats vindt, wordt hier met een cultivator met meerdere balken met 6 m werkbreedte en 37,5 cm rijenafstand de eerste werkgang uitgevoerd. De cultivator beschikt bovendien over kunstmeststrooi-inrichting, waarmee op 10 tot 35 cm diepte gericht kunstmestdepots kunnen worden aangelegd. In de tweede werkgang volgt dan een EDX-precisiezaaimachine met dezelfde werkbreedte en rijenafstand. Om bij het zaaien de voorbewerkte stroken weer terug te vinden, moeten tractoren met RTK-GPS-stuursystemen ingezet worden. Door de grondbewerking gescheiden van het zaaien uit te voeren kan de effectiviteit van werkmethode dui- Door het loskoppelen van grondbewerking en zaaien is de slagvaardigheid bij het onderbroken zaaien duidelijk groter.

9 delijk worden verhoogd, want de cultivator kan afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse vroeger of vlak voor het zaaien worden ingezet. Gelijktijdig wordt door inbrengen van kunstmest de verzorging van voedingsstoffen in de bodem verbeterd, wat vooral voor percelen met lange droge perioden een voordeel is. Dr. Jürgen Ohls, een van de drie bedrijfsleiders van het landbouwbedrijf Marktfrucht GbR Rollwitz, heeft tests met de AMAZONE-Strip Till vanaf het begin begeleid. Het bedrijf bewerkt in totaal hectaren in de akkerbouw. Grote uitdagingen zijn hier de droge periodes in het voorjaar en de geringe hoeveelheden neerslag, die over meerdere jaren gemiddeld slechts 500 mm bedragen. Testresultaten zijn beschikbaar voor winterkoolzaad en maïs. In het eerste testjaar in 2010 werd ongeveer 300 ha maïs met de onderbroken werkmethode met Strip Till gezaaid. in 2011 zelfs 800 ha. In 2010 bedroegen de maïsopbrengsten gemiddeld 8 tot 12 ton droge stof, op de Strip Till-percelen hebben we zelfs 13 tot 15 t bereikt. En ook dit jaar zien de maïsopbrengsten er veelbelovend uit, zegt Dr. Ohls. Dr. Jürgen Ohls Belangrijke voorwaarden voor het succes van Strip Till is goede verkruimeling van de grond. Dit positief resultaat schrijft hij toe aan het feit dat de grond bij de onderbroken Strip Till methode eerst 20 tot 30 cm in stroken wordt opengebroken. De nalooprol, een 16 rijige bandenpakkerwals, kan zo worden ingesteld, dat hij alleen de stroken meer of minder intensief naverdicht. De grond wordt daardoor gericht belucht maar er blijft nog voldoende water voor het kiemen van de maïskorrel achter. De optie, gelijktijdig een brede of diepe rijenbemesting uit te voeren, kan afhankelijk van de perceelsomstandigheden worden toegepast. Een dag na het strippen wordt er met de EDX precisiezaaimachine gezaaid en daarbij gelijktijdig een kopbemesting van 100 tot 200 kg DAP toegediend. Voor de capillaire aansluiting zorgen dan de vorentrekkers en vangrollen van de EDX. Hierbij is het heel belangrijk dat er een mogelijkheid bestaat de aggregaatdruk aan de verschillende bodemsoorten aan te passen. Wanneer het licht stuift bij het afleggen van het zaad, maar men kan zien dat de juist bewerkte oppervlakte nog vochtig is, dan is dat het ideale tijdstip om te zaaien, meent Dr. Ohls. Een belangrijke voorwaarde voor succes is volgens zijn mening, dat de grond goed verkruimeld. Dat is in Fahrenwalde, waar de grondtexturen variëren van zand naar leemzand tot zandige leemgrond overwegend het geval. Voor een eindevaluatie van de Strip Till-methode is het nog te vroeg. Voor meer onderbouwde uitspraken zijn verdere onderzoekingen nodig. De vooruitzichten voor deze methode beoordeelt Dr. Ohls in het algemeen positief: Daarbij moet de interactie met betrekking tot de timing en de manier van grondbewerking, de wijze waarop de kunstmest wordt toegediend en de keuze van de meststoffen verder worden onderzocht en daarbij zal men nog meer gebruik moeten maken van de kennis en ervaring van de bedrijfsleiders.

10 Nr. 7 November GPS-Switch betaalt zichzelf terug Met GPS-Switch biedt AMAZONE een door GPS-ondersteunde automatische kopakker- en sectieschakeling aan, die men zowel voor AMAZONEkunstmest strooiers en veldspuiten kan gebruiken. Wanneer u de verplegingstractor met de bedieningsterminal en GPS-ontvanger heeft uitgerust, hoeft u alleen nog maar de kunstmeststrooier of veldspuit aan te koppelen en klaar! Alle componenten van het GPS-Switch-compleetpakket, waaronder als hoofdbestanddelen de bedieningsterminal en de GPS-ontvanger, zijn optimaal op elkaar afgestemd. Het systeem is eenvoudig te bedienen en geschikt voor alle AMAZONE-veldspuiten en kunstmeststrooiers, die zijn uitgerust met de AMATRON+ boordcomputer. De kunstmeststrooiers moeten wel voorzien zijn van hydraulisch aangedreven strooischotels. In de praktijk wordt met GPS-Switch op de kosten voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en brandstof bespaard. Naast de financiële voordelen levert men ook een bijdrage aan een schoner milieu. Eindgebruikers, die reeds met GPS-Switch werken, zeggen dat ze gemiddeld 5 % op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen besparen. De hoogte van de besparingen is afhankelijk van de grootte en vorm van het perceel.

11 De besparingen worden groter op kleinere en onregelmatig gevormde percelen. Een ander voordeel is de ontlasting van de bestuurder, die zich bij het in- en uitrijden van de kopakker en in alle situaties waar secties moeten worden geschakeld, zich volledig op het rijden kan concentreren en daardoor sneller kan werken dan vroeger. Dit systeem heeft ook grote voordelen bij werken in schemering of in het donker, waardoor de werktuigen op flexibele tijden kunnen worden ingezet. Daardoor kunnen werkzaamheden altijd op het optimale tijdstip worden uitgevoerd. De vele voordelen compenseren de aanschafkosten van het GPS-Switchcompleet-pakket van momenteel ca excl. BTW. Voor degenen die al beschikken over een GPS-ontvanger, bijv. voor GPS- ondersteunde besturing, kunnen deze ook gebruiken als signaalgenerator voor de GPS-Switch, waardoor de aanschafprijs nog eens 25 % lager wordt (rond 3.200). In de kostenoverwegingen werd tot nu toe alleen de rendabiliteit van automatische sectieschakeling voor kunststrooiers of veldspuiten bekeken. Maar hoe ziet het eruit, wanneer men de GPS-Switch voor beide machines gebruikt, want u heeft dan alleen maar één terminal nodig! Met behulp van de tabel (zie hieronder) kan de manager inschatten bij welke perceelsoppervlakte een investering in GPS-Switch onder deze voorwaarden lonend is. Bij de lasten wordt rekening gehouden met een jaarlijkse afschrijving van 20 % en rente op het geïnvesteerde kapitaal van 5 %. Voor de kosten van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen wordt een bedrag van 300 per ha per jaar aangenomen. Wanneer men dan deze kosten deelt door de besparingen per ha dan krijgen we een minimaal te gebruiken areaal, waarin het systeem zichzelf terugbetaalt. De globale berekening in tabel 1 geeft aan, dat voor variant 1, met reeds aanwezige GPS-ontvanger bij De meeste nieuwe machines in het AMAZONEprogramma zijn voorbereid op automatische sectieschakeling (GPS-Switch), waaronder de nieuwe zelfrijdende veldspuit Pantera en de meeste AMAZONE veldspuiten UF, UG en UX evenals de kunstmeststrooiers ZA-M Hydro, ZA-M Ultra Hydro und ZG-B Ultra Hydro. Afschrijvingsberekening voor gecombineerd gebruik van GPS-Switch bij veldspuiten en kunstmeststrooiers Variant 1: GPS-signaalverwerker reeds aanwezig Catalogusprijs excl. BTW.) Jaarlijkse lasten (20 % afschrijving, 5 % rente) 800 Minimale gebruiksoppervlakte voor afschrijving in % in E in ha Besparingen bij E 300 kosten voor kunstmest en spuitmiddelen per ha per jaar Variante 2: GPS-signaalverwerker nog niet aanwezig Catalogusprijs excl. BTW.) Jaarlijkse lasten (20 % afschrijving, 5 % rente) Minimale gebruiksoppervlakte voor afschrijving in % in E in ha Besparingen bij E 300 kosten voor kunstmest en spuitmiddelen per ha per jaar

12 Nr. 7 November % besparing op bedrijfsmiddelen (grote percelen met weinig spieën), slechts 89 ha gebruiksoppervlakte nodig is om de investering in GPS- Switch terug te verdienen, bij 5 % besparing op middelen (kleinere percelen en veel wigvormige stukken) is slechts 54 ha nodig. Hierbij komen nog alle voordelen, die niet in de berekening zijn meegenomen: ontlasting van de bestuurder, sneller manoeuvreren op de kopakker, de milieu en opbrengsteffecten en de mogelijkheid ook s nachts veilig te werken. Het is voor vele bedrijfsleiders de moeite waard, die nu in een nieuwe gewasbeschermingsmachine en/of kunststrooier willen investeren, ook over de uitvoering met GPS-Switch na te denken. Nieuw: De parallelle stuurhulp GPS-Track van AMAZONE GPS-Track is een nieuwe parallelle stuurhulp, die eenvoudig in de GPS- Switch-terminal kan worden geïntegreerd. Het systeem is compatibel met alle nieuwe GPS-Switch-pakketten en kan op alle reeds geleverde GPS-Switch-systemen met een software update worden geïnstalleerd. Bediening en functie van de GPS- Track zijn net zo als bij de GPS- Switch eenvoudig en overzichtelijk opgebouwd. Indien u van plan bent een parallelle stuurhulp aan te schaffen en reeds gebruik maakt van GPS-Switch, dan hoeft u niet meer in een extra systeem te investeren. U koopt heel eenvoudig de bijbehorende software module bij uw AMAZONE-dealer. Belangrijk: u kunt GPS-Track niet alleen voor kunstmeststrooiers en veldspuiten gebruiken, maar kan ook worden ingezet voor nauwkeurige besturing bij andere werkzaamheden zo- als grondbewerking, uitrijden van drijfmest of bij de voederwinning.

13 Topscore voor de Cenius In de praktijktest van het tijdschrift Profi, editie 7/2011, heeft de nieuwe mulchcultivator Cenius van AMAZONE een goed tot zeer goed testresultaat behaald. Hier werd de 3 m brede Cenius 3002 Super getest. In de samenvatting schijven de Profiredacteuren: AMAZONE is met de Cenius 3002 nu volledig vertegenwoordigd in de liga van de universele mulchcultivatoren met drie balken. De Cenius 3002 in de super uitvoe- ring heeft bij onze praktijktests een goede indruk achtergelaten. Onder diverse werkomstandigheden was hij zeer betrouwbaar en leverde een goede werkkwaliteit. Samenvatting van de Profi-test: Het egaliserend effect van de holle schijven was super. De kantschijven kunnen gemakkelijk worden in- en uitgeschoven en de grote sleufgaten bieden voldoende instelmogelijkheden. De 3D-tanden van de Cenius Super: Ideaal voor zware en steenachtige grond, door de geïntegreerde overbelastingsbeveiliging tot 500 kg en drie- dimensionale uitwijkmogelijkheid van de tanden. Compacte schijveneg Catros werkt zeer goed Catros toont zijn tanden is de titel van het vakblad dlz in een testbericht over de Catros TS met grote getande schijven en een draaibaar onderstel met trekdissel. In de conclusie van het testbericht van de uitgave 5/2011 prijzen de testers: Met de Catros+ TS heeft AMAZONE de toepassingsmogelijkheden van zijn compacte schijveneggen aanmerkelijk uitgebreid. Dankzij het onderstel kunnen ook lichtere tractoren met relatief grote werkbreedten werken. Verdere conclusies uit de dlz-test: De Catros+ trekt zich gemakkelijk in de grond en snijdt de stoppels netjes af. Zelfs op maximale werkdiepte en volledig ontlaste nalooprol loopt de Catros+ zeer rustig. Wij hebben geen wippen of scheeftrekken kunnen vaststellen. De optionele hydraulische diepteinstelling werkt zeer direct.

14 Nr. 7 November Nieuw:snijringwals voor Catros en Cenius Als een ander alternatief voor de nalooprol kan AMAZONE voor de nieuwe mulchcultivator Cenius naast de V-ringwals, steunrol, tandenwals en tandenpakkerwals nu ook een snijringwals leveren. Deze aanbieding geldt ook voor de compacte schijveneg Catros in driepuntsuitvoering en alle Catros-machines met een draaibaar onderstel. Nu kan elke landbouwer en loonwerker de optimale nalooprol voor zijn omstandigheden uitzoeken. de snijringen en messen de grond intensief verkleinen en voor een rustige loop zorgen. Anderzijds is de snijringwals ook geschikt voor zeer lichte percelen, waar de grond zich voor een gesloten rol opstuwt, waardoor deze kan vastlopen. De snijringwals wordt vooral gebruikt op zware en kluiterige grond, waarbij Winnaar bij de dwarsverdeling: AD In een vergelijkend onderzoek heeft het tijdschrift Profi in de het nummer van 7/2011 mechanische zaaimachines op hun kwaliteiten onderzocht. In vergelijking met zaaimachines van Kuhn, Kverneland, Lemken, Pöttinger en Rabe heeft de AD van AMAZONE dankzij het doseersysteem Vario- Control de beste dwarsverdeling: in koolzaad en gras werden bij beiden met goed beoordeeld, voor de dwarsverdeling van het zaadgoed in tarwe kreeg de AD als enige machine de beoordeling zeer goed. Dit bevestigt de resultaten van de s DLG Fokustests Nr. 5724F, waarbij de dwarsverdeling eveneens met zeer goed werd beoordeeld. Citaten uit de Profi-test: De AMAZONE-combinatie met 2650 kg is de lichtste dankzij de uitgekiende/intelligente constructie van plaatstaal AMAZONE maakt bewust geen gebruik van een drukrol voor de dieptegeleiding, wat in combinatie met de 31 cm grote kouterafstand onder zeer zware en natte omstandigheden zeer positief werkt. Zoals reeds eerder opgemerkt, werkt de exacteg zeer goed.

15 Kunstmestservice nu ook als app gratis Bent u in het bezit van een iphone, ipod Touch of ipad? Dan kunt u nu met de kunstmestservice app van AMAZONE direct op het veld de juiste instellingen voor uw kunstmeststrooier downloaden en ter plaatste uw machine correct instellen dat is eenvoudig en handig! Deze app kunt u gratis via itunes van Apple (zoeksleutel Düngeservice) op uw iphone installeren en is vervolgens eveneens zonder extra kosten 24 uur per dag voor gebruik beschikbaar. De bediening spreekt voor zichzelf, elke query is snel uitgevoerd. Met de kunstmestservice als app voor smartphones is AMAZONE een van de eerste landbouwmachinefabrikanten, die aan haar klanten een dergelijke tijdbesparende en nuttige hulp ter beschikking stelt. Ook U bent welkom op één van onze ACTIVE-seminars 2012 Donderdag Active Seminar Grondbewerking en zaaien Hude Donderdag, Active Seminar Loonbedrijven Gaste Maandag, Active Seminar Bemestingstechniek/Gewasbescherming/Elektronica Leipzig Woensdag, Voorlichtings- en studiedag Bemestingstechniek/Gewasbescherming/Elektronica Westerkappeln Wilt u voor een van deze dagen specifiek worden uitgenodigd, stuur ons dan een met uw voorkeursdatum/data aan: active@amazone.de

16 voor innovaties AGRITECHNICA/AGRIBEX Hartelijk welkom bij AMAZONE op de AGRITECHNICA 2011 en op AGRIBEX 2011 Bezoek AMAZONE op de AGRITECH- NICA 2011 en discussieer met ons over alle machines en werkmethoden in deze Active Point. U kunt ons in Hannover vinden in hal 14, in Brussel (6 tot 11 december) in paleis 4 uiteraard weer met veel innovaties voor de intelligente plantenteelt. Stel gerust uw vragen en wij zullen u laten zien hoe U met AMAZONEmachines bij bemesting, gewasbescherming, grondbewerking en zaaien meer capaciteit met minder inspanning behaalt. Het management van AMAZONE en het gehele AMAZONE-Team verheugen zich op uw bezoek. Druk: Uitgever: AMAZONEN-WERKE, H. Dreyer GmbH & Co. KG Hasbergen-Gaste Tel. +49 (0) Fax +49 (0) Verantwoordelijk: Dr. Sven Dutzi, AMAZONE-Productmanagement Dirk Brömstrup, AMAZONE-Marketing Redactie: Ontwerp: Mediatechniek: Dr. Schollen, Coesfeld AMAZONE-Marketing Köster & Gloger GmbH, Osnabrück Nadruk verboden, ook gedeeltelijk, alleen met schriftelijke toestemming van de uitgever. AMAZONEN-WERKE 2011 MI 3372

Hoort bij elkaar: de nieuwe zaaicombinatie Cataya

Hoort bij elkaar: de nieuwe zaaicombinatie Cataya Hoort bij elkaar: de nieuwe zaaicombinatie Cataya Amazone presenteert een nieuwe mechanische zaaicombinatie: de Cataya. Deze bestaat uit de voor de professionele akkerbouw ontworpen opbouwzaaimachine Cataya

Nadere informatie

Voor alle toepassingen: stoppelbewerking, primaire grondbewerking, losmaken van de bouwvoor en zaadbed voorbereiding

Voor alle toepassingen: stoppelbewerking, primaire grondbewerking, losmaken van de bouwvoor en zaadbed voorbereiding Centaur Voor alle toepassingen: stoppelbewerking, primaire grondbewerking, losmaken van de bouwvoor en zaadbed voorbereiding Zoekt u een multifunctionele grondbewerkingsmachine? Een machine voor ondiepe

Nadere informatie

Cenius Cenius Cenius

Cenius Cenius Cenius Cenius 1 Stoppelcultivator Cenius de allround machine voor alle bedrijfsstructuren Cenius de nieuwe generatie stoppelcultivatoren in driepuntsaanbouw! Meer dan een derde van alle bedrijfskosten op landbouwbedrijven

Nadere informatie

De productiviteit van precisie begint hier Application Pro modules en Variable Rate Application.

De productiviteit van precisie begint hier Application Pro modules en Variable Rate Application. De productiviteit van precisie begint hier Application Pro modules en Variable Rate Application. Precisielandbouw in twee eenvoudige stappen automatisch Zoals elke landbouwer weet hebben verschillende

Nadere informatie

AMATRON 3. AMATRON 3 Een voor alles Eenvoudig te bedienen Modern en toekomstgericht

AMATRON 3. AMATRON 3 Een voor alles Eenvoudig te bedienen Modern en toekomstgericht AMATRON 3 AMATRON 3 AMATRON 3 Een voor alles Eenvoudig te bedienen Modern en toekomstgericht 2 3 AMATRON 3 De universele bedieningsterminal voor kunstmeststrooiers, veldspuiten en zaaimachines maakt optimale

Nadere informatie

STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN

STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN Gert Van de Ven (Hooibeekhoeve/LCV) Koen Vrancken (PIBO Campus vzw) Jill Dillen (BDB) Mathias Abts (Departement Landbouw en Visserij) In het buitenland wordt

Nadere informatie

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN?

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? Ronald Euben Wat vraagt de biet? 2 Bij de zaai Enkele (kleine) kluiten bovenaan (dichtslaan, erosie) Verkruimelde, aangedrukte laag (contact zaad bodem) Vaste,

Nadere informatie

Uitnodiging. Mijn nieuwe. (zie pagina 12) AMAZONE!

Uitnodiging. Mijn nieuwe. (zie pagina 12) AMAZONE! Mijn nieuwe Uitnodiging (zie pagina 12) AMAZONE! ZA-M meststofstrooier: Doordachte techniek! De professionele tweeschijvenstrooier tot 36 m werkbreedte voor de grotere landbouwbedrijven en loonwerkers.

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Jammer dat onze meest tevreden klanten zo zwijgzaam zijn!

Jammer dat onze meest tevreden klanten zo zwijgzaam zijn! Jammer dat onze meest tevreden klanten zo zwijgzaam zijn! Luister naar uw regenwormen! Door het mulchzaaien neemt de populatie van de regenwormen op uw akker met een veelvoud toe. De zaaicombinatie met

Nadere informatie

Bodenbearbeitung für Profis

Bodenbearbeitung für Profis Productoverzicht Geachte geinteresseerde U heeft het productoverzicht over de EuM grondbewerkingsmachines in handen. Bovendien is er ook een detailleerde folder van elk type machine, die U met het volgende

Nadere informatie

SUPERIEURE BEMESTERS. degelijk duurzaam

SUPERIEURE BEMESTERS. degelijk duurzaam SUPERIEURE BEMESTERS degelijk duurzaam KRACHT DUURZAAMHE VEENHUIS Een bemester bouwen kunnen er meer. Maar een GOEDE bemester bouwen, daar is ervaring voor nodig Veenhuis ontwikkelt landbouwtechniek sinds

Nadere informatie

Rijenbemesting met mengmest bij maïs

Rijenbemesting met mengmest bij maïs Rijenbemesting met mengmest bij maïs Auteurs Gert Van de Ven 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 10 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 De technieken... 5 Mest toedienen voor het zaaien... 5 Rijenbemesting

Nadere informatie

Keuze uit 3 soorten beitels. Type AL, vleugelscharen en geveerde tandarmen, geschikt voor middelzware gronden en intensieve menging

Keuze uit 3 soorten beitels. Type AL, vleugelscharen en geveerde tandarmen, geschikt voor middelzware gronden en intensieve menging Beschrijving van de machine Farmet KOMPaktomat ZAAIBEDBEREIDERS zijn beproefde machines die zijn ontworpen voor het creëren van een egaal zaaibed voor bijvoorbeeld bieten en uien. Gedurende één run wordt

Nadere informatie

Beperkte grondbewerking spaart structuur en geld

Beperkte grondbewerking spaart structuur en geld Beperkte grondbewerking spaart structuur en geld Grond minder diep bewerken Een ploegdiepte van 28 tot 30 cm is gangbaar, maar niet nodig. Dieper dan 25 cm ploegen geeft geen hogere opbrengst. In het voorjaar

Nadere informatie

EDX-precisiezaaimachine

EDX-precisiezaaimachine EDX 1 EDX EDX-precisiezaaimachine Meer capaciteit, nog slagvaardiger, minder kosten SPEED seeding 2 3 Gouden medaille en andere onderscheidingen voor het Xpress-vereneklings- en aflegsysteem op de Agritechnica

Nadere informatie

Teelthandleiding. 2.1 grondbewerking en zaaibedbereiding voor suikerbieten

Teelthandleiding. 2.1 grondbewerking en zaaibedbereiding voor suikerbieten Teelthandleiding 2.1 grondbewerking en zaaibedbereiding voor 2.1 Grondbewerking en zaaibedbereiding voor... 1 2 2.1 Grondbewerking en zaaibedbereiding voor Versie: mei 2015 Een goed zaaibed is een eerste

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14. Het programma is te vinden op Applicatie berekening brandstofgebruik.

Nieuwsbrief 14. Het programma is te vinden op   Applicatie berekening brandstofgebruik. Rekenprogramma voor brandstofverbruik bij (niet-kerende) grondbewerking Twee studenten van de HAS Hogeschool, Martijn Robben en Hans Moggré, hebben in opdracht van het Praktijknetwerk Niet-Kerende Grondbewerking

Nadere informatie

Ruggenfrees uit de GF-serie. 2-, 4- en 6-rijige ruggenfrezen, voor het vormen van grote, kluitenvrije en stabiele ruggen

Ruggenfrees uit de GF-serie. 2-, 4- en 6-rijige ruggenfrezen, voor het vormen van grote, kluitenvrije en stabiele ruggen Ruggenfrees uit de GF-serie 2-, - en 6-rijige ruggenfrezen, voor het vormen van grote, kluitenvrije en stabiele ruggen Robuust en hoge capaciteit: de ruggenfrees uit de GF-serie De verwachtingen die aan

Nadere informatie

Precisielandbouw: voet aan wal in Nederland

Precisielandbouw: voet aan wal in Nederland Precisielandbouw: voet aan wal in Nederland Herman Krebbers DLV Plant Nederlandse telers Koplopers in Productiviteit Hoge productie per hectare Goede kwaliteit producten Hoge productie per arbeidseenheid

Nadere informatie

MATRIX 1200/ en 18-rijige mechanische precisiezaaimachine voor het zaaien van bieten, koolzaad en cichorei

MATRIX 1200/ en 18-rijige mechanische precisiezaaimachine voor het zaaien van bieten, koolzaad en cichorei AARDAPPELTECHNIEK BIETENTECHNIEK GROENTETECHNIEK MATRIX 1200/1800 12- en 18-rijige mechanische precisiezaaimachine voor het zaaien van bieten, koolzaad en cichorei Mechanische precisiezaaimachine MATRIX

Nadere informatie

Zaaibed voorbereiden KOMET-SERIE (K, KA, KAL) GALAXIS MULTICRACKER KLUITCRACKER EROS

Zaaibed voorbereiden KOMET-SERIE (K, KA, KAL) GALAXIS MULTICRACKER KLUITCRACKER EROS KERNER PRODUCTPROGRAMMA Maaidorsen Stoppelbewerking Diepe grondbewerking Zaaibed voorbereiden Zaaien Mesten en gewasbescherming KOMET-SERIE (K, KA, KAL) GALAXIS MULTICRACKER KLUITCRACKER EROS CRACKERWALS

Nadere informatie

COMPACT-CULTIVATOR KRISTALL

COMPACT-CULTIVATOR KRISTALL COMPACT-CULTIVATOR KRISTALL Stoppelbewerking vandaag Het doel van de stoppelbewerking heeft gedurende de laatste jaren in vele opzichten een verandering ondergaan. Vroeger diende de stoppelbewerking voornamelijk

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 8

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 8 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 8 1 Werktuigen voor het zaaien 13 1.1 Normalisatie 14 1.2 Mechanische pijpenzaaimachines 16 1.3 Pneumatische pijpenzaaimachines 26 1.4 Mechanische precisiezaaimachines 26 1.5

Nadere informatie

Landschapsverzorgingscombinaties

Landschapsverzorgingscombinaties Landschapsverzorgingscombinaties AMAZONE-landschapsverzorgings-combinaties van groene ruimten en gravelvelden. De AMAZONE-landschapsverzorgingscombinaties vervullen nagenoeg alle taken bij de aanleg van

Nadere informatie

Kverneland CLC pro - CLC pro Classic 3 balks gedragen stoppel cultivator

Kverneland CLC pro - CLC pro Classic 3 balks gedragen stoppel cultivator Kverneland CLC pro - CLC pro Classic 3 balks gedragen stoppel cultivator CLC Pro: Unieke verkoopargumenten Ontwikkeld voor iedere vermogensbehoefte in alle omstandigheden Universele cultivator van 3.0

Nadere informatie

PowerTill PowerTill Rotorkopeg. Moving agriculture ahead

PowerTill PowerTill Rotorkopeg. Moving agriculture ahead PowerTill 1000 PowerTill 1000 Rotorkopeg Moving agriculture ahead Zaaibedbereider De rotorkopeggen bieden heel veel voordelen voor het zaaiklaar maken van uw grond: De grond wordt in een keer over de hele

Nadere informatie

CALIBRATOR. 100% rijsnelheidafhankelijk en nog veel meer.

CALIBRATOR. 100% rijsnelheidafhankelijk en nog veel meer. CALIBRATOR CALIBRATOR. 100% rijsnelheidafhankelijk en nog veel meer. Sinds 1991 biedt de CALIBRATOR dé oplossing voor nauwkeurig strooien door gebruik te maken van een computer die 100% rijsnelheidafhankelijk

Nadere informatie

Rijhulpsysteem CEMOS AUTOMATIC. Streng vertrouwelijk

Rijhulpsysteem CEMOS AUTOMATIC. Streng vertrouwelijk Streng vertrouwelijk Rijhulpsysteem CEMOS AUTOMATIC Resultaten van een veldonderzoek in het kader van een afstudeeropdracht aan de Fachhochschule Bingen Inhoud Wat is CEMOS AUTOMATIC? 4 Functies in overzicht

Nadere informatie

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken.

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken. Stefan Muijtjens Ploegloze bodembewerking(ruim 15 jaar ervaring) Bedrijfseconomische begrotingen(rentabiliteit, rendement per ha of per uur, liquiditeit) Stadslandbouw & lage input landbouw Werkvormen:

Nadere informatie

De complete serie grondbewerkings- machines van Farmet. Kompaktomat, Soilmaster, Duolent en Triolent

De complete serie grondbewerkings- machines van Farmet. Kompaktomat, Soilmaster, Duolent en Triolent De complete serie grondbewerkings- machines van Farmet Kompaktomat, Soilmaster, Duolent en Triolent KOMPAKTOMAT ZAAIBEDBEREIDERS De Farmet Kompaktomat K series zijn een moderne en bewezen grondbewerkingsmachines

Nadere informatie

Kverneland Accord CX-II kouter

Kverneland Accord CX-II kouter Kverneland Accord CX-II kouter Rond 1986 zijn de eerste schijfkouters op onze zaaimachines gemonteerd. Sinds 1993 biedt Kverneland het CX kouter aan, dat goed bekend staat over vrijwel de gehele wereld.

Nadere informatie

Teelthandleiding. Grondbewerking

Teelthandleiding. Grondbewerking Teelthandleiding Grondbewerking 2 Grondbewerking/zaaibedbereiding... 1 2.1 Grondbewerking en zaaibedbereiding voor suikerbieten... 1 2.2 Lage bandspanning spaart bodemstructuur... 5 2.3 Rijpaden in suikerbieten:

Nadere informatie

Verlichting, Keilringwals, hydraulische diepteregeling

Verlichting, Keilringwals, hydraulische diepteregeling SCHIJVENEG Amazone Catros 3001 Amazone 3 meter Tot 18 km/u 3 meter 5 tot 15 cm Hydraulisch Aantal tanden/schijven 24 2 Speciale kenmerken/ Rubber 250 mm Gekarteld Verlichting, Keilringwals, hydraulische

Nadere informatie

Grondbewerking en brandstofbesparing. 9 februari 2015, Gerard Meuffels PPO Vredepeel

Grondbewerking en brandstofbesparing. 9 februari 2015, Gerard Meuffels PPO Vredepeel Grondbewerking en brandstofbesparing 9 februari 2015, Gerard Meuffels PPO Vredepeel BODEMSTRUCTUUR Waaraan voldoet een goede bodem Bron: SBU, 2002 Diepe sporen als gevolg van oogstwerkzaamheden Schade

Nadere informatie

Bodembewerking en NKG Christoffel den Herder DLV plant

Bodembewerking en NKG Christoffel den Herder DLV plant Bodembewerking en NKG Christoffel den Herder DLV plant DLV Plant NKG is een systeem Andere naam: Conserverende Landbouw (CA) 3 principes (volgens FAO): 1. Continue minimale bodembewerking 2. Permanente

Nadere informatie

Mechanische zaaimachines

Mechanische zaaimachines Mechanische zaaimachines EcoLine, ProfiLine en MasterLine EcoLine Licht in gewicht en zeer nauwkeurig De EcoLine nokkenrad zaaimachine kan solo gebruikt worden of in combinatie met rotorkopeg, frees of

Nadere informatie

Compacte schijveneg Catros Capaciteit, waar u blij van wordt!

Compacte schijveneg Catros Capaciteit, waar u blij van wordt! 1 Catros Catros + Catros Catros + Compacte schijveneg Catros Capaciteit, waar u blij van wordt! SPEED tilling 2 3 Catros en Catros + overtuigend door hoge capaciteit, werkkwaliteit en stabiliteit! u met

Nadere informatie

26/05/11 HET RENDEMENT VAN GPS. Het rendement. Het rendement

26/05/11 HET RENDEMENT VAN GPS. Het rendement. Het rendement HET RENDEMENT VAN GPS 2 Voordelen GPS: Berekenbare besparingen Niet in rekening te brengen besparingen Knelpunten wegwerken 26/05/11 Berekenbare besparingen Plantgoed Sproeistoffen Bemesting Brandstof/machinekost

Nadere informatie

Honderden euro s opbrengstverschil per hectare Väderstad Tempo zaairesultaten

Honderden euro s opbrengstverschil per hectare Väderstad Tempo zaairesultaten Homburg Holland BV Postbus 5-9050 AA STIENS Tel. +31 (0)58 257 15 55 Fax +31 (0)58 257 35 35 info@homburg-holland.com www.homburg-holland.com Persbericht 15 juli 2015 Honderden euro s opbrengstverschil

Nadere informatie

CityHopper Strooiers

CityHopper Strooiers Strooiers CityHopper AMAZONE-strooier E + S De verkeersveiligheid moet bij winterse omstandigheden op de weg gewaarborgd zijn. Daarom is een snelle gladheidbestrijding nodig. AMAZONE biedt hiervoor professionele

Nadere informatie

I. Aardappelcystenaaltje

I. Aardappelcystenaaltje I. Aardappelcystenaaltje Efficiënter spuiten met behulp van GPS Niet actueel? Marc Goeminne, Mieke Vanderstraeten, PCA Steven Demeyer, PCLT Daniel Wittouck, Melvin Berten, Lies Willaert, LCG Jean-Pierre

Nadere informatie

Zaaibedcombinaties Systeem-Kompaktor en Systeem-Korund

Zaaibedcombinaties Systeem-Kompaktor en Systeem-Korund Zaaibedcombinaties Systeem-Kompaktor en Systeem-Korund LEMKEN Systeem-Kompaktor en Systeem-Korund: Het concept De moeilijke kosten- en arbeidssituatie van vele landbouwbedrijven vraagt om werktuigen met

Nadere informatie

Vario-Disc. Veelzijdig inzetbaar

Vario-Disc. Veelzijdig inzetbaar Vario-Disc Veelzijdig inzetbaar Skyros/Dulmen/Salerno Vario-Disc Evers staat met beide benen in de praktijk en zoekt voortdurend naar innovatieve oplossingen die uw werkzaamheden vergemakkelijken, verbeteren

Nadere informatie

In 2011 werd het idee geboren om een volledig elektrisch aangedreven werktuigendrager/trekker op de markt te brengen.

In 2011 werd het idee geboren om een volledig elektrisch aangedreven werktuigendrager/trekker op de markt te brengen. In 2011 werd het idee geboren om een volledig elektrisch aangedreven werktuigendrager/trekker op de markt te brengen. Om dit te realiseren zijn Van Ham Organisatie en Advies in Wageningen, de Machinefabriek

Nadere informatie

I. Aardappelcystenaaltje

I. Aardappelcystenaaltje I. Aardappelcystenaaltje Efficiënter spuiten met behulp van GPS Niet actueel? Marc Goeminne, Mieke Vanderstraeten, PCA Steven Demeyer, PCLT Daniel Wittouck, Melvin Berten, Lies Willaert, LCG Jean-Pierre

Nadere informatie

Vector - Ontstoppelaar

Vector - Ontstoppelaar Vector De Vector voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan een moderne ontstoppelaar. Dat zijn: Non-stop inzetbaar Universele cultivator met 4 balken voor oppervlakkige stoppelbewerking en het diep

Nadere informatie

Brandstofbesparing. Ervaringen vanuit het netwerk het nieuwe rijden in de veehouderij Sjon de Leeuw 10 december 2015

Brandstofbesparing. Ervaringen vanuit het netwerk het nieuwe rijden in de veehouderij Sjon de Leeuw 10 december 2015 Brandstofbesparing Ervaringen vanuit het netwerk het nieuwe rijden in de veehouderij Sjon de Leeuw 10 december 2015 Programma Aanleiding Verbruik gemiddeld veehouderijbedrijf Waar kunnen we besparen Welke

Nadere informatie

TM800. Kwaliteit op het eerste zicht.

TM800. Kwaliteit op het eerste zicht. TM8. Kwaliteit op het eerste zicht. Official Partner Download de gratis app Tire ibrochure TM8. Kwaliteit op het eerste zicht. TM8. De radiaalband voor landbouwvoertuigen die alle grondsoorten de baas

Nadere informatie

Teelthandleiding. 2.2 lage bandspanning spaart bodemstructuur

Teelthandleiding. 2.2 lage bandspanning spaart bodemstructuur Teelthandleiding 2.2 lage bandspanning spaart bodemstructuur 2.2 Lage bandspanning spaart bodemstructuur... 1 2 2.2 Lage bandspanning spaart bodemstructuur Versie: juni 2015 De lucht in de bouwvoor wordt

Nadere informatie

TM800. Verrijk uw gewassen.

TM800. Verrijk uw gewassen. TM8. Verrijk uw gewassen. Official Partner Download gratis deze applicatie Tire ibrochure TM8. Kwaliteit op het eerste zicht. TM8. De radiaalband voor landbouwvoertuigen die alle grondsoorten de baas kan.

Nadere informatie

RotaFlow RO-EDW Twee schijven weegstrooier

RotaFlow RO-EDW Twee schijven weegstrooier RotaFlow RO-EDW Twee schijven weegstrooier >>RotaFlow RO-EDW RotaFlow RO-XL RO-EDW 1500 RO-EDW 2150 RO-EDW 2800 RO-EDW 3450 Kuipinhoud(ltr) 1500 2150 2800 3450 Vulhoogte (cm) 110 129 148 167 Kuipbreedte

Nadere informatie

Achtergrondinformatie bij het artikel Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld!

Achtergrondinformatie bij het artikel Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld! Achtergrondinformatie bij het artikel Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld! Dit document is opgesteld als achtergrondinformatie bij het artikel Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld!, IRS

Nadere informatie

ROBUUST EN GETALENTEERD

ROBUUST EN GETALENTEERD GA 8121 ROBUUST EN GETALENTEERD Of u nu hooi, kuilvoer of stro harkt, de GA 8121 is in alle zware omstandigheden op zijn gemak. Zijn compactheid is met name een groot voordeel bij moeilijk toegankelijke

Nadere informatie

Fronttank - kouterbalk TF 1500 / BTF / BTFR. be strong, be KUHN

Fronttank - kouterbalk TF 1500 / BTF / BTFR.   be strong, be KUHN Fronttank - kouterbalk TF 1500 / BTF / BTFR www.kuhn.com be strong, be KUHN TF 1500 BTF BTFR NOG MEER HECTARES! EEN VEELZIJDIGE EN FLEXIBELE ZAAIMACHINE De TF 1500 is een hoge capaciteitsmachine voor

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Machines voor zaaien, poten en planten 9 1.1 Soorten zaaimachines 9 1.2 Aanbouwen, afstellen en afdraaien van zaaimachines 13 1.3 Zaaien 14 1.4 Onderhoud 14 1.5 Nieuwe

Nadere informatie

m-drill, m-drill PRO, mc-drill PRO De professionele oplossing in mechanische zaaimachines

m-drill, m-drill PRO, mc-drill PRO De professionele oplossing in mechanische zaaimachines m-drill, m-drill PRO, mc-drill PRO De professionele oplossing in mechanische zaaimachines Flexibel en precies voor de beste zaairesultaten! Kverneland Accord, de zaaispecialist van Kverneland Group, heeft

Nadere informatie

Betere maïs met drijfmest in de rij

Betere maïs met drijfmest in de rij Betere maïs met drijfmest in de rij Mogelijkheden en beperkingen van drijfmest in de rij op snijmaïs Albert-Jan Bos DLV Rundveeadvies 12 febr. 2015 Inhoud Hoe werkt het? Wat zijn de effecten op de opbrengst?

Nadere informatie

FOX. PÖTTINGER Compacte zaaibedcombinatie NL.0915

FOX. PÖTTINGER Compacte zaaibedcombinatie NL.0915 FOX PÖTTINGER Compacte zaaibedcombinatie 97+393.NL.0915 Doordachte zaaibed bereiding FOX / FOX D FOX 300 D Onze korte FOX en FOX D combinaties maken een lichttrekkende en brandstofbesparende zaaibedvoorbereiding

Nadere informatie

Aan de slag met erosie

Aan de slag met erosie Aan de slag met erosie Ploegloze grondbewerking in beweging 2004-2006 Ing. J.G.M. Paauw Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente PPO nr. 325115105

Nadere informatie

>01/2015-NL 406042-05

>01/2015-NL 406042-05 >01/2015-NL 406042-05 1 2 EEN RONDUIT INDRUKWEKKENDE SERIE XT 100 XT 130 XT 160 XT 160H XT 210H XT 240H De nieuwe generatie XT verlegt de grenzen van het prestatievermogen. Deze getrokken kunstmeststrooiers

Nadere informatie

Rotorkopeggen. HK 25, HK 31 en HK 32

Rotorkopeggen. HK 25, HK 31 en HK 32 Rotorkopeggen HK 25, HK 31 en HK 32 Rotorkopeg HK 25 HK 25 met kooirol en hydr. aanbouwdelen (op aanvraag.). De HK 25 rotorkopeg is een veelzijdige machine die geschikt is voor middelgrote bedrijven en

Nadere informatie

2 elements-zwadharken

2 elements-zwadharken 2 elements-zwadharken Zijafleg- en middenafleg-harken Middenafleg-harken - driepuntsophanging R 655 DS - een middenafleg-hark met driepuntsaanbouw Driepuntsophanging Beweegbare elementophanging -- De harkelementen

Nadere informatie

Teelthandleiding. 8.2 oogsttechniek

Teelthandleiding. 8.2 oogsttechniek Teelthandleiding 8.2 oogsttechniek 8.2 Oogsttechniek... 1 2 8.2 Oogsttechniek Versie: augustus 2015 8.2.1 Inleiding In Nederland worden de suikerbieten machinaal geoogst. Op 90 tot 95% van het areaal doen

Nadere informatie

COMPACT-SCHIJVENEG HELIODOR 9

COMPACT-SCHIJVENEG HELIODOR 9 COMPACT-SCHIJVENEG HELIODOR 9 1 2 Diversiteit is troef Al meer dan tien jaar zorgen de compact-schijveneggen voor een revolutie in de moderne landbouw. Geen ander werktuig voor grondbewerking evenaart

Nadere informatie

MECHANISCHE ZAAIMACHINE SAPHIR

MECHANISCHE ZAAIMACHINE SAPHIR MECHANISCHE ZAAIMACHINE SAPHIR Toekomstzekere zaaitechniek Ook landbouwbedrijven van gemiddelde grootte hebben betrouwbare en daadkrachtige zaaitechniek nodig om lange werktijden te voorkomen. Hier is

Nadere informatie

Nieuwsbrief 12. Onderzoek HAS-studenten naar brandstofverbruik van niet kerende grondbewerking en kerende grondbewerking.

Nieuwsbrief 12. Onderzoek HAS-studenten naar brandstofverbruik van niet kerende grondbewerking en kerende grondbewerking. Onderzoek HAS-studenten naar brandstofverbruik van niet kerende grondbewerking en kerende grondbewerking. Twee studenten van HAS Hogeschool te Den Bosch, Hans Moggré en Martijn Robben zijn in opdracht

Nadere informatie

Instelwaarden en adviezen voor de afdraaiproef voor AMAZONE-zaaimachines met nokkenrad

Instelwaarden en adviezen voor de afdraaiproef voor AMAZONE-zaaimachines met nokkenrad Instelwaarden en adviezen voor de afdraaiproef voor AMAZONE-zaaimachines met nokkenrad Door na het ploegen grotere en zwaardere pakkerwalsen te gebruiken, echter ook bij het zaaien in de vegetatie zonder

Nadere informatie

TRAINING FACILITY. Trainingen & clinics. Pagina 1 /12

TRAINING FACILITY. Trainingen & clinics. Pagina 1 /12 Trainingen & clinics Pagina 1 /12 Trainingen TRAINING FACILITY Ook voor komend seizoen organiseert GroeNoord weer diverse trainingen en clinics waaraan u deel kunt nemen. Opgave Training / clinics U kunt

Nadere informatie

Pneumatische zaaimachines voor iedere bedrijfsgrootte. Top zaaitechniek van de marktleider AMAZONE: AD-P Special. AD-P Profi

Pneumatische zaaimachines voor iedere bedrijfsgrootte. Top zaaitechniek van de marktleider AMAZONE: AD-P Special. AD-P Profi AD-P + Avant Top zaaitechniek van de marktleider AMAZONE: Pneumatische zaaimachines voor iedere bedrijfsgrootte Pneumatische opbouwzaaimachine AD-P 303 Special met 3 m en 4 m werkbreedte... Pneumatische

Nadere informatie

ROTORCULTIVATOR RUBIN 9

ROTORCULTIVATOR RUBIN 9 ROTORCULTIVATOR RUBIN 9 Stoppelbewerking vandaag 2 Het doel van de stoppelbewerking heeft de laatste jaren in vele opzichten een verandering ondergaan. Vandaag de dag is de landbouwgrond door het gebruik

Nadere informatie

Hoge resolutie ISOBUS sectiebesturing

Hoge resolutie ISOBUS sectiebesturing Hoge resolutie ISOBUS sectiebesturing Ir. G. Guns Navtronics BVBA September 2012 Document: 106 Hoge resolutie sectiebesturing - v2.doc Pagina: 1-12 Colofon Titel: Auteur: Opdrachtgever: Bestandsnaam: Hoge

Nadere informatie

CROP SENSOR. Vier ogen zien meer dan twee.

CROP SENSOR. Vier ogen zien meer dan twee. CROP SENSOR ISARIA CROP SENSOR. Vier ogen zien meer dan twee. 2 Inhoud. Waarom Precision Farming 4 Meettechniek 6 Map Overlay 10 Compatibiliteit 12 Argumenten 14 3 Redenen voor Precision Farming. Plaatsspecifiek

Nadere informatie

HWodKa precisielandbouw van de kaart

HWodKa precisielandbouw van de kaart 1 HWodKa precisielandbouw van de kaart - bottom-up van cm-precies naar variabel akkermanagement - VISIE DOCUMENT september 2009 De eerste vraag is: welke factoren bepalen het patroon in de gewasontwikkeling?!

Nadere informatie

De producten MI6598_DieProdukte_10_2017_6c_de.indd :05

De producten MI6598_DieProdukte_10_2017_6c_de.indd :05 De producten De producten AMAZONE Grondbewerking Zaaitechniek Het 3C Cost Cutting Concept 5 Meer tempo 6 Een sterk innoverend merk 8 Internationaal succesvol 10 AMAZONE service 12 AMAZONE kunstmestservice

Nadere informatie

PLOEGLOOS MAIS TELEN EROSIE BEPERKENDE TECHNIEKEN

PLOEGLOOS MAIS TELEN EROSIE BEPERKENDE TECHNIEKEN PLOEGLOOS MAIS TELEN EROSIE BEPERKENDE TECHNIEKEN WAAR? Invloed van diverse bodembewerkingssytemen op de fytotechnische omgeving en kostprijs van de teelt van mais (2007-2014) - Bottelare (Proefhoeve Bottelare

Nadere informatie

WE ZETTEN MACHINES ZELF AAN HET WERK

WE ZETTEN MACHINES ZELF AAN HET WERK ONE STEP BEYOND WE ZETTEN MACHINES ZELF AAN HET WERK Precision Makers is misschien wel het eerste bedrijf in de wereld dat volledig gespecialiseerd is in de automatisering van de groene sector. Sterker

Nadere informatie

Woelers. Een uitgebreid programma

Woelers. Een uitgebreid programma Woelers Een uitgebreid programma Timor/Java/Sumba/Bali/Sumbawa Evers woelers Verdichting van de grond op uw bedrijf vormt steeds vaker een probleem. Deze verdichting heeft verschillende oorzaken, zoals

Nadere informatie

SPORTVELDEN. Maaien Beluchten Bemesten Bezanden In- / doorzaaien Divers

SPORTVELDEN. Maaien Beluchten Bemesten Bezanden In- / doorzaaien Divers Maaien Beluchten Bemesten Bezanden In- / doorzaaien Divers Rotorkopeg De rotorkopeg egaliseert de bodemlaag om een ideaal zaaibed te verkrijgen. Door hoogteverstelling van de packerwals is de werkdiepte

Nadere informatie

980 mm 1363 mm. 319 Compacte graafmachines

980 mm 1363 mm. 319 Compacte graafmachines 980 mm 1363 mm 319 Compacte graafmachines Makkelijk verplaatsbaar Een graafmachine van de ene naar de andere werkplek veplaatsen is nooit zo eenvoudig geweest. De Bobcat 319 compacte graafmachine kan vervoerd

Nadere informatie

NEW TCD-A New Holland Serie TCD-A tractoren Modellen TC27DA, TC40DA en TC45DA

NEW TCD-A New Holland Serie TCD-A tractoren Modellen TC27DA, TC40DA en TC45DA NEW TCD-A New Holland Serie TCD-A tractoren Modellen TC27DA, TC40DA en TC45DA NEW TCD-A Stijlvolle werkpaarden die de bestaande normen verleggen. Er zijn weinig compacte tractoren die zowel de sterke prestaties

Nadere informatie

Meer comfort en eenvoudige bediening ermogen meer v ecisie meer pr oudige bediening een t en meer comf tificering met AEF- cherm een-beelds

Meer comfort en eenvoudige bediening ermogen meer v ecisie meer pr oudige bediening een t en meer comf tificering met AEF- cherm een-beelds EEN VOOR ALLES Een -terminal met meer! Bijzonder ergonomisch 12,1" groot touchscreen-beeldscherm met AEF-certificering meer comfort en eenvoudige bediening meer precisie meer vermogen Meer comfort en eenvoudige

Nadere informatie

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl MAN EfficientLine 2 De zuinigste MAN nu nog zuiniger 6,5% minder verbruik www.man-trucks.nl MAN EfficientCruise De basis voor een grote besparing Door koppeling van GPS data aan de cruise control is het

Nadere informatie

GL 420. 4-rijige pootmachine voor nauwkeurige capaciteit en flexibele inzet

GL 420. 4-rijige pootmachine voor nauwkeurige capaciteit en flexibele inzet GL 420 4-rijige pootmachine voor nauwkeurige capaciteit en flexibele inzet GL 420: een pootmachine met een plus Wie als aardappelteler succesvol wil telen, moet snel op veranderende omstandigheden kunnen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grond bewerken 9 1.1 Grond bewerken is noodzakelijk 9 1.2 Grondbewerkingswerktuigen 10 1.3 Bodem en grondbewerking 17 1.4 De invloed van grondbewerkingsmachines op de structuur

Nadere informatie

BOGBALLE A/S. Een korte introductie.

BOGBALLE A/S. Een korte introductie. S-line BOGBALLE A/S. Een korte introductie. BOGBALLE is één van s werelds grootste fabrikanten van kunstmest-, zout- en zandstrooiers. Mede doordat BOGBALLE grote aantallen kunstmeststrooiers fabriceert,

Nadere informatie

EXPERT 427F F. Trommelmaaiers

EXPERT 427F F. Trommelmaaiers EXPERT 427F-431-431F Trommelmaaiers EXPERT op het gebied van trommelmaaiers! Focus op belangrijke zaken Vicon trommelmaaiers zijn ontwikkeld voor een perfect resultaat in alle omstandigheden. Betrouwbaarheid

Nadere informatie

SMARTRAC SMARTRAC. Zelfrijdende voermengwagen. Trioliet. Ontwikkelt voor ú.

SMARTRAC SMARTRAC. Zelfrijdende voermengwagen. Trioliet. Ontwikkelt voor ú. SMARTRAC SMARTRAC Zelfrijdende voermengwagen Trioliet. Ontwikkelt voor ú. SMARTRAC Nieuwe generatie zelfrijdende voermengwagens De factor tijd wordt steeds belangrijker in de moderne landbouw. Bovendien

Nadere informatie

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED De ultieme truck voor lange afstanden Als we het over brandstof hebben, denken we niet alleen aan hoeveel u kunt besparen, maar ook hoe ver

Nadere informatie

Van Precisielandbouw naar Smart Farming! Klaar voor de praktijk? Event AgriFood april 2018 Marc Sneyders

Van Precisielandbouw naar Smart Farming! Klaar voor de praktijk? Event AgriFood april 2018 Marc Sneyders Van Precisielandbouw naar Smart Farming! Klaar voor de praktijk? Event AgriFood 4.0-26 april 2018 Marc Sneyders Nieuwe technologieën Page 2 Bayer ForwardFarming 2017 ongekende mogelijkheden!? Het juiste

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

Intensief-cultivator Karat

Intensief-cultivator Karat Intensief-cultivator Karat Stoppelbewerking vandaag Het doel van de stoppelbewerking heeft gedurende de laatste jaren in vele opzichten een verandering ondergaan. Vroeger diende de stoppelbewerking voornamelijk

Nadere informatie

SXG 216 /323 /326. Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers

SXG 216 /323 /326. Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers SXG 216 /323 /326 Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers Krachtig & betrouwbaar Bij de zitmaaiers van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: uitmuntende wereldvermaarde technologie van

Nadere informatie

COMBILINER INTEGRA 3003-4003

COMBILINER INTEGRA 3003-4003 COMBILINER INTEGRA 3003-4003 ZA A I EN OP MA AT! INTEGRA MECHANISCHE OPBOUWZAAIMACHINE Mechanische opbouwzaaimachine INTEGRA Met de nieuwe zaaicombinatie INTEGRA stijgt het concurrerend vermogen en de

Nadere informatie

INTENSIEF-CULTIVATOR KARAT

INTENSIEF-CULTIVATOR KARAT INTENSIEF-CULTIVATOR KARAT Stoppelbewerking vandaag Het doel van de stoppelbewerking heeft gedurende de laatste jaren in vele opzichten een verandering ondergaan. Vroeger diende de stoppelbewerking voornamelijk

Nadere informatie

Eenvoudig draadloos weegsysteem, inclusief kosteloze SILOKING Feeding Management software

Eenvoudig draadloos weegsysteem, inclusief kosteloze SILOKING Feeding Management software Eenvoudig draadloos weegsysteem, inclusief kosteloze SILOKING software Kosteloos gebruik van SILOKING voor documentatie en rapportage SelfLine TrailedLine TruckLine StaticLine De standaard van de toekomst,

Nadere informatie

Apache 3 / 4-rijige wagenrooier

Apache 3 / 4-rijige wagenrooier Apache 3 / 4-rijige wagenrooier AVR Apache wagenrooier, gegarandeerde capaciteit in moeilijke rooiomstandigheden! De beste verzekering tegen moeilijke oogstseizoenen is voldoende rooicapaciteit. De Apache

Nadere informatie

23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO. Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO. Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO Rijenbemesting Betere benutting van nutriënten en verkleinen van het risico van uitspoeling / afstroming Kunstmeststoffen reeds gangbare praktijk (o.a. mais) Stikstof:

Nadere informatie

HOE HELE BIET ROOIEN?

HOE HELE BIET ROOIEN? HOE HELE BIET ROOIEN? RONALD EUBEN 2017 Technische dagen van het KBIVB 2 tot en met 2016: ontkoppen in laagste bladlitteken (vanaf 2017) minimaal ontkoppen (= microontkoppen) = zoveel mogelijk biet leveren

Nadere informatie

premium line degelijk duurzaam

premium line degelijk duurzaam premium line degelijk duurzaam Capaciteit degelijkheid Veenhuis Denkt u aan mest? Dan denkt u aan Veenhuis! Veenhuis Machines heeft ruim 75 jaar ervaring in het ontwikkelen en bouwen van landbouwmachines

Nadere informatie