Sprankelende Nieuwe Wereld Lezing over hoe verder met geld? De eigen economie zet echte waarde centraal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sprankelende Nieuwe Wereld Lezing over hoe verder met geld? De eigen economie zet echte waarde centraal"

Transcriptie

1 Sprankelende Nieuwe Wereld Lezing over hoe verder met geld? De eigen economie zet echte waarde centraal Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Hotel de Nieuwe Wereld op dinsdag de 28 e april kwam aan het licht wat de geschiedenis van ons geldsysteem is en wat de toekomst is als we doorgaan op dezelfde voet, naast alternatieven. In de interactieve lezingen van Heidi Leenaarts (United Economy) en Herman Wijffels (o.a. oud Rabobank bestuursvoorzitter en medeoprichter van het Sustainable Finance Lab)...ontstond veel interactie met het publiek. De animo om het anders te gaan doen blijkt groot. Jelle de Gruyter opende als presentator de avond en gaf het woord aan Marijke Kuipers, initiatiefnemen van Gaia Sira en inspirator en organisator van deze avond. Ze heet iedereen welkom en is blij dat men in grote getale is gekomen, de zaal voor circa 150 personen zit bijna vol. Gaia Sira is opgericht toen het leek of de bomen nog tot in de hemel groeiden, de oprichters ervoeren een verandering in het bewustzijn en het ontstaan van nieuwe waarden in ons, die Herman Wijffels ook in die periode mooi beschreef in zijn lezingen. Eén van die waarden is dat we ons steeds meer onderdeel gaan voelen van de natuur in plaats van overheersers over de natuur. De natuur werkt niet zo dat de bomen maar blijven doorgroeien, en toch is dat in de economie een uitgangspunt, almaar groei. De natuur werkt niet zo, een boom kan floreren in goede omstandigheden en krijgt dan een optimale grootte. De manier waarop we met geld omgaan heeft grote invloed op het duurzaam kunnen leven met elkaar en de aarde. Toen zij Heidi Leenaarts over geld hoorde praten was zij daardoor gegrepen en nodigde haar uit voor een Nieuwe Wereld lezing. Ook Herman Wijffels wilde zich daarbij aansluiten. Marijke is blij met de sprekers en hoopt op een mooie avond. De winnaar van de dia-wedstrijd het echte leven is Patricia van der Haak, met haar dia over haar dochter Lara, vrij en verbonden... Heidi Leenaarts ******** Waar het om gaat is verandering, in het geldsysteem, in het maatschappelijk systeem. Bij alle verandering gaat het ook om het innerlijke: je komt jezelf tegen op het pad. Dat helpt je weer verder als je het aan gaat. Op systemisch niveau zijn er ook veranderingen nodig. Welke keuzes maken we? Hoe werkt het geld hierbij? Waarom is geld niet neutraal?

2 Ze doet met de zaal een gedachtenexperiment: stel iedereen in de zaal krijgt 100 euro. Daar moet je 110 van maken en we hebben verder niets. Wat gebeurt er dan in de zaal? Het leidt tot strijd... Zo werkt ons geldsysteem. Geld mag ook worden belegd in speculatie. Geld leidt tot groeidwang. Dit is waar binnen het huidige geldsysteem Een manifestatie ervan is dat de prijzen stijgen Banken creëren geld uit het niets. Wat gebeurt er met samenleving als geld uit het niets wordt gecreëerd? Heidi nodigt mensen uit die veel vragen hebben om een bijeenkomst met 10 of meer vragen via United Economy, ok is er een congres op 22 juni etc. De instabiliteit van geld en samenleving speelt nu erg. Dat leidt tot een gevoel van onrecht, groepen komen tegenover elkaar te staan. Voor geldstromen geldt: geld moet op zoek naar meer geld, doelen als productiviteit die moet verdubbelen bijv. Voor sectoren als zorg etc.: daar komt moeilijker geld voor beschikbaar. We moeten ons steeds aanpassen aan het huidige geldsysteem Begint de oorzaak bij onszelf en ons eigen hoofd, hoe we denken? vb mensen gingen geen huis kopen omdat ze dachten dat dat slecht was voor financiële situatie met dalende huizenprijzen. Ja Waarom kunnen we banken niet verbieden om op die wijze geld te creëren? De overheid is steeds minder in staat om zachte sectoren financieel overeind te houden? Veel mensen weten niet dat we steeds minder geld te besteden hebben =crash course. De geldeconomie en reële economie zijn uit elkaar gaan lopen. Dat leidt tot instabiliteit. Wat kunnen we dan wel? Wat kunnen mensen, bedrijven en overheden doen om dit van bovenaf te beïnvloeden? Politiek pas kan beweging als burgers dat doen! Onderlinge wederkerigheid! Laat zien dat je ervaring opdoet met alternatieven! Bewustwording gaat over samen ervaring opdoen. Grootste waarde in geld omzetten, potentieel in arbeidsmarkt. Vb schilder wil werken, en de vraag is er, maar het smeermiddel, het geld ontbreekt. Wederkerigheid regelen! Het stukje samen heeft geen geld nodig. Dingen aanschaffen die je voor een ander doet. De eigen economie zet echte waarde centraal Samen dingen vorm gaan geven, ook op innerlijk vlak.

3 Binnensteden opknappen met elkaar. In Gambia was een grote informele economie. Overheid ging belasting heffen, dat heeft grote effecten. In United Economy koop je met uniteds en je betaalt wel in euro s belasting. Geen rente, islamitisch bankieren kent geen rente, is ontworpen om te zorgen dat het ethisch verloopt, er is wel dividend, geen rente maar je deelt wel de opbrengst. Recht op bestaan en jouw onderdeel van de aarde? Hoe zit het met bedrijven die deze stap zetten? Geldloze economie is al onder ons: dingen die je voor elkaar doet Hoe komen we tot ander bewustzijn, anders vallen we weer terug in het oude spel! Kracht burgers! Onder invloed daarvan is ook o.a. slavernij afgeschaft, etc. Leren met schuld omgaan, steen werpen of bijdragen! Bij United Economy zijn er 150 bedrijven in netwerk, uiteindelijk werken ze samen, ook met Stro samen Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je naam op of kijk op ****** Herman Wijffels Hij is het op veel punten met Heidi eens. De herkomst van ons huidige geldstelsel: ooit werd ons veel moois in hiernamaals beloofd als we ons hielden aan de regels, toen kwam de Verlichting met als speerpunt: het wat aangenamer maken hier op aarde. Je kreeg een economie die gericht was op materiele waarden. Tot voor kort gingen we uit van de formule Δ bnp = Δ geluk, ofwel materiële welvaart: daar worden we gelukkig van. Sinds midden van de jaren 80 is = teken niet meer waar. Wel zijn er fantastische successen geboekt in de industriële tijd. Het geldsysteem is gericht op economische groei. Geld = schuld. Daarover moeten we rente betalen, dus moeten we welvaart creëren, dus is groei noodzakelijk. Naast mooie dingen zijn er nog 2 dingen gebeurd: van ecologische aard, midden jaren 80 zijn er door het duurzaam draagvermogen van aarde geschoten = overshoot. Ook zijn we door de houdbare schuld geschoten, in overshoot gekomen Onder invloed van politiek, en de zogenaamde Chicago school, is toen toch geprobeerd groei in stand te houden, groei is in speculatie terecht gekomen.

4 We doen eigenlijk precies hetzelfde nu als voor schuldencrisis, nu via centrale banken: schuldproblemen lossen we op met schuld. Nu: investeren in andere productiemethoden is noodzakelijk om weer in evenwicht met planeet te komen. Ook helpen om de financiële sector weer maatschappelijke doelen te laten ondersteunen. Het is in pensioenfondsen gewoon geworden om geld met geld te maken Daarom zijn er nu alternatieven voor bestaand geldstelsel nodig. Kunnen we wel verder met geld als schuld? Zo nee, hoe kunnen we dan financieren wat we voor onze samenleving willen? Bijvoorbeeld schuldloos geld in omloop brengen, Positive money VK Meer geld in omloop brengen voor publieke dingen leidt niet tot meer schuld, dit wordt ondersteund door Ons Geld. Veel mensen vertrouwen overheid niet hiermee. Als banken geld in omloop brengen: kunnen zij beoordelen of het goed besteed wordt? Oplossing is: DIY en DIT (do it yourself) en (do it together) Herman Wijffels ziet gebeuren dat na eeuw emancipatie een hoger niveau van bewustzijn en capaciteit zich hebben ontwikkeld Daarom gaan we dingen zelf doen en terrein terugwinnen. Dat gaat over zorg, voedsel, energie, etc. Ook op gebied financiën, door ruilsystemen, crowdfunding, peer-to-peer lending, etc. Inmiddels zijn hier veel voorbeelden van, er zijn lokale afrekenstelsels, al 80! Zonder onderlinge verplichtingen handelen. In Nantes (Frankrijk) is er een lokale munt vanuit de gemeente. Dit helpt om de lokale economie te faciliteren. Ook in Griekenland gebeurt dit, het is een terugvaloptie voor als grote centrale geldsysteem in de problemen komt. Bank zou dat ook kunnen doen! Vanuit wens van mensen die voortvloeit vanuit onderdrukt gevoel en oriëntatie op nieuw vormen. We komen in een nieuwe fase van ontwikkeling. De industriële tijd was gebaseerd op mentale constructen en nu gaan we de organische wereld als basis nemen. Hiërarchie was als 1. fs= financiële sector 2. re= reële economie 3. mw= menselijke waardigheid Dit hoort andersom te zijn!

5 Vragen - Jelle de Gruyter: Hoe kunnen we voorkomen we dat lokale initiatieven worden overgenomen? Herman Wijffels noemt lokale munten, die blijven in dat gebied. Heidi Leenaarts: het gaat om persoonlijk leiderschap - Jolanda Verburg In de Bijbel staat jubeljaar: dat lanceren? Is in wetenschappelijke kring in discussie, veel schulden zijn gekoppeld aan pensioenfondsen dus we zijn zelf schuldeiser als schuldenaar daarbij. Verzorgingsstaat had emancipatoire doelen, dat project is in belangrijke mate voorbij. Mensen kunnen zichzelf meer redden en willen eigen diensten opzetten. De overheid kan daar moeilijk aan voldoen, DIY en DIT! Heidi: centrale overheden moeten zich verdiepen en in maatschappelijk debat brengen - Wat zijn kaders en criteria, wie maakt ze helder Herman Wijffels niemand, paus Franciscus...Het is een pregnante uiting van feit dat we vasthouden aan belangen. Er is maar 1 plek waar het begint, bij onszelf! - Wie zorgt er voor de sociale rechtvaardigheid? Herman Wijffels taak van de overheid is niet weg, lokale overheid is er voor mensen die het niet redden. - Mondiaal gekeken naar geld en armoedeproblematiek? Heidi: Stro, heet een boek uitgegeven Arm door geld, is erg verweven met geldsysteem. Kijken naar eerlijk soort geld - Geld als schuld, werkt dat wel; wat is de rol van rente? Maak geld met demurrage...nu is er een onnatuurlijke manier van samenwerking. Dat wordt afgedwongen. Herman Wijffels: afschrijven op geld zou ook helpen. Of een premie op produceren in maatschappelijke activiteit. Pensioenen staan in de weg! Wij verdelen nu wat we produceren naar rato van wie de eigendom heeft van productiemiddelen. Het gaat om evenwicht. ****** Daarna gaven Martijn Raaijmakers en Alfons Verrijt een met gitaarmuziek begeleid inspiratieverhaal over een persoonlijke zoektocht om het anders te gaan doen.

CONTACT. Fundamentele vragen. Geld en het goede leven. 20-06- 2013. Hoe kunnen we geld daarvoor gebruiken? Wat willen we met ons leven?

CONTACT. Fundamentele vragen. Geld en het goede leven. 20-06- 2013. Hoe kunnen we geld daarvoor gebruiken? Wat willen we met ons leven? CONTACT Helen Toxopeus New Economics (www.neweconomics.nl) helen@neweconomics.nl/ 0652007994 @HelenTox Fundamentele vragen Geld en het goede leven. Wat willen we met ons leven? Wat zijn onze behoeres?

Nadere informatie

DOOHHQYRRU0RVOLPVEHVWHPG]RX]LMQ.(suggestie: zorg dat je bruto inkomen de komende jaren

DOOHHQYRRU0RVOLPVEHVWHPG]RX]LMQ.(suggestie: zorg dat je bruto inkomen de komende jaren 6XJJHVWLHVQDDUDDQOHLGLQJYDQGHYHUNHQQHQGHDQDO\VHdeel I: De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) DNB hebben een verkennende analyse over Islamitisch financieren gepubliceerd.

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

In gesprek over: Arm en Rijk

In gesprek over: Arm en Rijk Bij Open Deur nummer 2, februari 2013 In gesprek over: Arm en Rijk Armoede en rijkdom. Twee woorden waar een hele wereld achter schuil kan gaan. Werelden waarin niet alleen geld en goederen een rol spelen,

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

H1: Economie gaat over..

H1: Economie gaat over.. H1: Economie gaat over.. 1: Belangen Geld is voor de economie een smeermiddel, door het gebruik van geld kunnen we handelen, sparen en goederen prijzen. Belangengroep Belang = Ze komen op voor belangen

Nadere informatie

Symposium Euro Waarheen? NOW! Stichting Better World NOW!

Symposium Euro Waarheen? NOW! Stichting Better World NOW! Symposium Euro Waarheen? NOW! Stichting Better World NOW! Breukelen, 18 april 2012 Agenda Welkom & Opzet van het NOW! initiatief 16.00 16.10 Keynote speaker Prof. Dr. Herman Wijffels 16.10 16.30 Keynote

Nadere informatie

Ons economische zelf. Over leven in een verdeelde wereld en hoe we samen ongedwongen naar huis kunnen gaan

Ons economische zelf. Over leven in een verdeelde wereld en hoe we samen ongedwongen naar huis kunnen gaan Ons economische zelf Over leven in een verdeelde wereld en hoe we samen ongedwongen naar huis kunnen gaan Plaatjes invoegen Contrast tussen overvloed en gebrek Contrast tussen genieten van materie en uitbuiten

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Copyright Award Communications. Zijn de scholen van nu, de winkels van 10 jaar geleden?

Copyright Award Communications. Zijn de scholen van nu, de winkels van 10 jaar geleden? Copyright Award Communications Zijn de scholen van nu, de winkels van 10 jaar geleden? Copyright Award Communications Zijn de scholen van nu, de winkels van 10 jaar geleden? Welke bedrijven haalden het

Nadere informatie

3.1 Omcirkel het juiste antwoord.

3.1 Omcirkel het juiste antwoord. 3.1 Vraag 1 Lees de uitspraken I en II en bedenk welke juist is/zijn. I Economie gaat over behoeften II Economie gaat over middelen A. I en II zijn beiden juist B. I is juist, II is onjuist C. II is juist,

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Opinieonderzoek toekomst financiële sector

Opinieonderzoek toekomst financiële sector Opinieonderzoek toekomst financiële sector Presentatie afsluitende bijeenkomst 24 november Lessen en vragen voor de toekomst Martijn Lampert 1 Vertrouwen Betekenis (Van Dale): 1. Met zekerheid hopen 2.

Nadere informatie

Winst: overproductie, werkloosheid

Winst: overproductie, werkloosheid 1 van 9 25-04-17 15:06 achterdesamenleving.nl Winst: overproductie, werkloosheid en slavernij door Pieter 10-13 minuten Een artikel van Pieter Stuurman De meeste mensen menen te weten dat winst* goed is.

Nadere informatie

Module 5 Heel je relatie met geld

Module 5 Heel je relatie met geld Module 5 Heel je relatie met geld Inleiding In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen erg weinig (te weinig!).

Nadere informatie

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs 31 oktober 2010 Zacheüs Ellen Zuijdwegt-Dronkers Van dit verhaal is een schetsbord verhaal gemaakt Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig

Nadere informatie

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Comité van Aanbeveling: Prof. Dr. H.H.F. (Herman) Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering (Universiteit Utrecht) en oprichter Sustainable

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat.

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat. Majesteit, dames en heren. Hartelijk welkom! En, Majesteit, ik weet zeker dat ik hier namens alle aanwezigen spreek als ik zeg dat wij buitengewoon vereerd zijn dat U bij een deel van dit programma aanwezig

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Assertiviteit. e-book

Assertiviteit. e-book Assertiviteit e-book Opkomen voor jezelf Welkom in dit E-book. We willen je informeren over het onderwerp: opkomen voor jezelf. Hierin komt naar voren hoe je dat makkelijker kunt maken voor jezelf. Hoe

Nadere informatie

Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie

Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie Steven Smit Voor de mens in organisaties Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie Door Steven Smit 2008 Steven Smit BV voor de mens in organisaties Chopinstraat 148 1817 GD

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Doel van dit document is het bieden van achtergrond informatie over het principe van Eemstroom -Energiecoöperatie Amersfoort. Eemstroom One

Nadere informatie

Traject24-4 oktober 2015

Traject24-4 oktober 2015 Traject24-4 oktober 2015 Matteüs 11:1-6 Toen Jezus uitgesproken was en de twaalf leerlingen zijn opdrachten had gegeven, trok hij weer verder om in hun steden onderricht te geven en er het goede nieuws

Nadere informatie

Studiedag Duurzame Ontwikkeling

Studiedag Duurzame Ontwikkeling Studiedag Duurzame Ontwikkeling Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen, werktekeningen te maken, taken te verdelen en werk te plannen, maar leer de mensen

Nadere informatie

Zingeving en geluk. Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel

Zingeving en geluk. Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel Zingeving en geluk Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel Inleiding Wie zijn wij Jolanda Verschuren Brigitte Kruik Lerende praktijk zingeving

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband?

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband? Participatief leiderschap Hoe leid je een samenwerkingsverband? Mr. Drs. Lucien Stöpler Justice in Practice December 2014 Participatief leiderschap: Hoe leid je een samenwerkingsverband? 2014 Justice in

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

AANDACHT OPRECHTHEID LEF TRANSPARANTIE

AANDACHT OPRECHTHEID LEF TRANSPARANTIE AANDACHT OPRECHTHEID LEF TRANSPARANTIE De mens gaat in deze tijd vaak gebukt onder prestatie- en geldingsdrang, waardoor passie en zingeving verloren gaan. Veel mensen gaan daarom op zoek naar oplossingen

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Er moet iets zijn als we inslapen we gingen liggen en sliepen in

Er moet iets zijn als we inslapen we gingen liggen en sliepen in Kopland is het passende pseudoniem van Van den Hoofdakker. Hij was naast dichter en schrijver ook psychiater. Voor zijn dichterlijk werk heeft hij vele prijzen gehad. Hij schreef volgens Herman de Coninck,

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

Wat doe jij met je talent? EduTalent - Wijbe Douma

Wat doe jij met je talent? EduTalent - Wijbe Douma Wat doe jij met je talent? EduTalent - Wijbe Douma 1 WiebenIK? ACRONIEM van WIJBE Wilskracht Ijver Betrokkenheid Empathie DOUMA Doorzetter Open Uniek Maatschappelijk betrokken Ambitieus 4-79-64-3985-3-329873977-291050

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

4h economie module 5 samenwerken en onderhandelen

4h economie module 5 samenwerken en onderhandelen 4h economie module 5 samenwerken en onderhandelen Vb. werknemers en werkgevers CAO-onderhandelingen via vakbonden Stel: vakbond van werknemers eist arbeidstijdverkorting van 4 uur per week; van 40 uur

Nadere informatie

Hoe richt je een RvA op? Weten wat te doen

Hoe richt je een RvA op? Weten wat te doen Hoe richt je een RvA op? Weten wat te doen Je bent op zoek naar een groep vertrouwenspersonen waarmee je regelmatig een goed gesprek kunt voeren, los van je accountant of bank. Een Raad van Advies (RvA)

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Verkondiging Geef me meer geloof God. Het is één van de meest gevaarlijke vragen die je aan God kunt stellen. Ik kan je van te voren zeggen:

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Verkopen van Innovaties en Start-Ups. René Knecht. Hexacom 23/02/2015. Copyright 2010-2015, René Knecht

Verkopen van Innovaties en Start-Ups. René Knecht. Hexacom 23/02/2015. Copyright 2010-2015, René Knecht Verkopen van Innovaties en Start-Ups René Knecht Hexacom 23/02/2015 Copyright 2010-2015, René Knecht Waarom Innovaties? Jullie zijn nieuw op de markt (startup, nieuw product) De klant heeft geen houvast/kader/context

Nadere informatie

AANDACHT OPRECHTHEID LEF TRANSPARANTIE

AANDACHT OPRECHTHEID LEF TRANSPARANTIE AANDACHT OPRECHTHEID LEF TRANSPARANTIE De mens gaat in deze tijd vaak gebukt onder prestatie- en geldingsdrang, waardoor passie en zingeving verloren gaan. Veel mensen gaan daarom op zoek naar oplossingen

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Er sterven elke 24 uur wereldwijd 155.000 mensen

Er sterven elke 24 uur wereldwijd 155.000 mensen 1 2 Er sterven elke 24 uur wereldwijd 155.000 mensen 3 Ik zal u vissers van mensen maken Gij zult Mijn getuigen zijn 4 5 6 7 8 9 VERTELLEN OPROEPEN OM ZICH TE BEKEREN HEN HELPEN OM MET JEZUS TE LEVEN WAT

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Twaalf grafieken over de ernst van de crisis

Twaalf grafieken over de ernst van de crisis Twaalf grafieken over de ernst van de crisis 1 Frank Knopers 26-04-2012 1x aanbevolen Voeg toe aan leesplank We hebben een aantal grafieken verzameld die duidelijk maken hoe ernstig de huidige crisis is.

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Het NLP communicatie model

Het NLP communicatie model Het NLP communicatie model Ontdek jouw communicatie waarnemingsfilters Leef je natuurlijk leiderschap 1 Inleiding Op het moment dat veranderingen in een organisatie plaatsvinden is communicatie één van

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

de missing link tussen geld en duurzaamheid

de missing link tussen geld en duurzaamheid Inhoud vooraf Voorwoord The Club of Rome eu-chapter bij het rapport aan Finance Watch en de World Business Academy 13 Boodschap van de Secretaris-generaal van de Club van Rome 17 Voorwoord World Academy

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Hee# God ook een geldpers?

Hee# God ook een geldpers? Hee# God ook een geldpers? Natuurlijke we7en Als er meer vraag is dan aanbod dan s

Nadere informatie

11 juni 2015. Onderzoek: Maatschappij zonder Contant geld

11 juni 2015. Onderzoek: Maatschappij zonder Contant geld 11 juni 2015 Onderzoek: Maatschappij zonder Contant geld Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Aanwezig ca. 100 personen. Sprekers: Vz. Turks Museum Rustem Akarsu, Vz. Platform Allochtone Ouderen de heer R. Ramnath,

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

HET GEVECHT OM GELD EN MACHT VOOR WIE BESTEMD? DOEL DUUR

HET GEVECHT OM GELD EN MACHT VOOR WIE BESTEMD? DOEL DUUR HET GEVECHT OM GELD EN MACHT Als je op het einde van de maand geen geld meer hebt om je gsm terug op te laden of om een festivalticket te kopen, ben je dan arm? Neen! Want de maand nadien krijg je opnieuw

Nadere informatie

Laten we alvast deze viering beginnen met een moment van inkeer. Laten we even vertoeven in de stilte van ons hart.

Laten we alvast deze viering beginnen met een moment van inkeer. Laten we even vertoeven in de stilte van ons hart. EMMAÜSVIERING 24 JUNI 2012 INLEIDING Welkom in de laatste Emmaüsviering van dit werkjaar. De vakantie wenkt. De lezingen van vandaag sluiten goed aan bij de komende zomertijd van onthaasting en verstilling.

Nadere informatie

Independent Order of Odd Fellows

Independent Order of Odd Fellows Introductie 1 (IOOF) U heeft deze presentatie geopend om meer te weten te komen over de Odd Fellows. Graag informeren wij u op de volgende pagina s hierover. Het kost u ongeveer 5 minuten. 2 Odd Fellows?

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Lezingen, symposia, en seminars door Het NatuurCollege

Lezingen, symposia, en seminars door Het NatuurCollege Lezingen, symposia, en seminars door Het NatuurCollege Het NatuurCollege biedt lezingen, symposia, en seminars aan. Hierbij kunnen een of een aantal van de bestuursleden van het NatuurCollege gevraagd

Nadere informatie

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd.

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd. Bezinning Thema Andes, harmonie, schepping Aankleding Op de grond ligt een Wipalavlag of een mooie doek met erop een ondiepe schaal. Bij het binnenkomen krijgt iedereen een kommetje water, een brandend

Nadere informatie

Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven

Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven Situatie John volgt een opleiding coaching. Hij wil dat vak dolgraag leren. Beschikt ook over de nodige bagage in het begeleiden van mensen, maar

Nadere informatie

Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in...

Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in... 1 sur 6 20/12/12 14:40 Gepubliceerd op DeWereldMorgen.be (http://www.dewereldmorgen.be) Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in Brussel door Daphne van den Blink wo, 2012-12-19 17:46

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

Er gebeurt niets. Ze willen niet weg.

Er gebeurt niets. Ze willen niet weg. Veel nieuw bij de DUO Laatst was ik op bezoek bij de DUO om in het nieuwe gebouw in Groningen te kijken. Naar het gebouw zelf en het Nieuwe Werken dat ze daar toepassen. Er is veel nieuw, want is er blijkt

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

alles verloopt volgens plan

alles verloopt volgens plan Ute Kretzschmar alles verloopt volgens plan Gechannelde informatie van Meester Confucius en Meester Kuthumi Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 9 Meesterjaren 13 Frustratie als drijfveer van je ontwikkeling

Nadere informatie

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst BEWAREN EN BEHOUDEN Wij vinden het heel normaal dat de supermarkt vol eten ligt. Vandaag, morgen, volgende week en daarna. Dat is mogelijk doordat

Nadere informatie

UIT geld en banken

UIT geld en banken Hoe ontstaat geld in de economie? Geld heb je nodig om spullen mee te kunnen kopen, zonder geld valt er niets te kopen, en als er te weinig geld is zitten mensen te wachten op geld voordat ze het uit kunnen

Nadere informatie

Herdenking van de overledenen van NAS en Pauluskerk, zondag 24 november 2013, 17.00 uur, Vijverhofstraat. Lezingen uit de bijbel

Herdenking van de overledenen van NAS en Pauluskerk, zondag 24 november 2013, 17.00 uur, Vijverhofstraat. Lezingen uit de bijbel Herdenking van de overledenen van NAS en Pauluskerk, zondag 24 november 2013, 17.00 uur, Vijverhofstraat Lezingen uit de bijbel - Psalm 117 (gezongen) - Mattheus 5: 1-12 en Openbaring 7: 2-4 en 9-17 Overdenking

Nadere informatie

HET LEVEN NA DE DOOD. Het Leven na de dood en Bijna Dood Ervaringen Deel 1. Ja dames en heren hoe zou het voelen om Dood te zijn.

HET LEVEN NA DE DOOD. Het Leven na de dood en Bijna Dood Ervaringen Deel 1. Ja dames en heren hoe zou het voelen om Dood te zijn. HET LEVEN NA DE DOOD Het Leven na de dood en Bijna Dood Ervaringen Deel 1 Ja dames en heren hoe zou het voelen om Dood te zijn. Meer van hetzelfde zoals op aarde. Of misschien een leven in hemelse of helse

Nadere informatie

Preek 01nov2015, Opstandingskerk Tilburg - Alleen in gelijkenissen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 01nov2015, Opstandingskerk Tilburg - Alleen in gelijkenissen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 01nov2015, Opstandingskerk Tilburg - Alleen in gelijkenissen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Zondag oogstdienst. Wat zegt ons dat? En waar moet het dan over gaan? - Natuurlijk over dankbaarheid.

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Lesbrief MoneyRace. Spelbord MoneyRace

Lesbrief MoneyRace. Spelbord MoneyRace MoneyRace is een spel van stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB). WWJB is een onafhankelijke stichting die zich richt op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van jongeren (12-25 jaar). Dit doen

Nadere informatie

Korte toespraak Joanne Kellermann uitreiking Benchmark VBDO 2014

Korte toespraak Joanne Kellermann uitreiking Benchmark VBDO 2014 Korte toespraak Joanne Kellermann uitreiking Benchmark VBDO 2014 1. Opening Hartelijk dank voor de presentatie en deze benchmark. Als we bedenken dat duurzaamheid in het beleggingsbeleid nog niet eens

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

de digitale les Fix je Risk

de digitale les Fix je Risk 1 Handleiding bij de digitale les Fix je Risk Dit is de handleiding die hoort bij de digitale les Fix je Risk. De les is geschikt voor groep 7 en 8. De digitale les heeft als doel leerlingen uit te leggen

Nadere informatie

Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012

Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012 Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012 April- 30/04/ 12 Artikel 1. Jean-Luc Dehaene van de CD&V kan bijna 3 miljoen euro opstrijken. Door een aantal jaar geleden een pakket aandelenopties te kopen

Nadere informatie

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Energie besparen Werkblad Les Energie besparen Werkblad Stel je voor dat fossiele brandstoffen morgen bijna op zouden zijn. De huizen zouden koud blijven. Er zou geen energie

Nadere informatie