5 MISVATTINGEN OVER LEIDERSCHAP & RANGORDE BIJ PAARDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 MISVATTINGEN OVER LEIDERSCHAP & RANGORDE BIJ PAARDEN"

Transcriptie

1 1 5 misvattingen over leiderschap & rangorde 5 MISVATTINGEN OVER LEIDERSCHAP & RANGORDE BIJ PAARDEN Bijna dagelijks word ik geconfronteerd met misverstanden over paarden Ik hoor het uit mensenmonden, lees het in boeken, vind het op het internet, zie het op dvd s. In deze pdf wil ik je de 5 grootste misvattingen met betrekking tot leiderschap en rangorde behandelen, die naar mijn mening de training van paarden op een negatieve manier beïnvloeden. Door deze misvattingen opgehelderd te zien, zal je een beter begrip krijgen van het wezen paard en zal je op een andere manier gaan trainen. MISVATTING 1: WEES DE LEIDER VAN JE PAARD! Hier gaat men ervan uit dat er in een groep (wilde) paarden altijd 1 leidende merrie is die de groep leidt en dat alle andere paarden haar altijd volgen, gelijk wat ze beslist of doet. Onderzoek heeft echter uitgewezen (oa door Professor Krüger ) dat elk groepslid de leiding kan nemen. Er is dus geen 1 leidende merrie die altijd en overal beslist. De groep maakt die keuze in feite SAMEN. Als de meerderheid ervoor kiest om een bepaald paard te volgen dan zal dat gebeuren, als de meerderheid beslist om dat niet te doen, dan gebeurt dat niet. Ook een hengst kan de leiding nemen. In de film Cloud (een documentaire over wilde mustangs) zie je hoe de hengst op een bepaald moment beslist om te vertrekken waarbij hij voorop loopt en zijn merries hem volgen. Wat men wél ziet is dat er bepaalde merries zijn die meer gevolgd worden in hun beslissingen dan andere merries, en die merries kan je dus leidmerries noemen. Vaak zijn dat de oudste merries uit de groep, zij hebben immers meer ervaring en stralen dus blijkbaar meer leiderschap uit door de manier waarop ze handelen: rustig, zelfzeker, vriendelijk-assertief. Omdat zij leiderschap uitstralen worden zij dus makkelijker (en meer) gevolgd door de andere dieren in hun beslissingen. Wat betekent dit voor de mens-paard relatie? Dat leiderschap niet strak vaststaat en dat het dus niet mogelijk is om dé leider te zijn van je paard. Je paard ziet jou dus niet als zijn ultieme leider, die hij zonder nadenken, als in een reflex overal zal volgen, wat er ook gebeurt. Het paard zal telkens weer opnieuw beslissen of het jouw leiding in een bepaalde situatie wel of niet zal volgen.

2 2 5 misvattingen over leiderschap & rangorde Je bent in een kudde van twee, dus hier speelt de meerderheid niet mee. Het is OF jij die in een situatie het leiderschap neerzet OF het is jouw paard. Dit betekent wél dat je jezelf kan oefenen in het zo zelfzeker en goed mogelijk leiderschap neerzetten. Dat maakt jou niet dé ultieme leider, maar zorgt er wel voor dat je paard steeds makkelijker jouw leiding zal volgen in situaties waarbij jouw paard leiding kan gebruiken (als het bv een eng voorwerp moet passeren op straat). Je zal mij dus nooit horen zeggen: Je moet de leider zijn van je paard. Ik spreek altijd in termen van: Het is belangrijk dat je goed leiderschap neerzet, zodat je paard jouw leiding graag volgt in een situatie waarbij je merkt dat je paard twijfelt en leiding nodig heeft. Dat doe je door je op te stellen zoals de leidmerrie s : rustig, zelfzeker, vriendelijk-assertief. MAAR: Dit betekent ook dat er situaties zijn waarbij je gerust de leiding aan het paard mag overlaten, waarbij jij dus het paard volgt en niet omgekeerd. Net zoals in een echte groep. In Het Vrije Werk (maar ook in de andere 3 onderdelen van het Horsefulness Training systeem) kunnen we dus afwisselen tussen zelf leiding nemen en leiding overlaten aan het paard. Het is dus niet omdat je nu en dan de leiding aan je paard geeft, dat jij de leiding niet meer kan overnemen. MISVATTING 2: WIL JE DE LEIDER ZIJN VAN JE PAARD, STEL JE DAN HOGER IN RANG OP! Dit komt voort uit het idee dat er een rangorde is onder paarden en dat de hoogste in rang (de alfamerrie) ook de leider van de groep is. Maar het zit zo dat dit helemaal niet waar is. Er mag dan wel in bepaalde situaties een rangorde zichtbaar zijn (meer daarover bij misverstand 3 hieronder), toch is het dier dat op een bepaald moment de leiding neemt, niet altijd het hoogst in rang zijnde paard! We hebben net gezien dat élk paard de leiding kan nemen, ongeacht of het zich nu meestal lager in rang of meestal hoger in rang opstelt. Rangorde heeft dus helemaal niets te maken met leiderschap! Wat betekent dit voor de mens-paard relatie? Dit betekent dat wanneer iemand zich hoger in rang opstelt dan een paard, bv door het paard zijn plekje in te nemen, niet per definitie goed leiderschap neerzet. Toch wordt dit heel vaak zo gezegd: Toon maar aan je paard dat je hem kan doen bewegen, dan word je zijn leider. Nee, als je een paard zijn plekje afneemt, dan stel je je hoger in rang op, maar dat heeft niets te maken met leiding geven. Leiderschap neerzetten heeft te maken met rust, zelfzekerheid, beslissingen nemen ivm waar je samen naartoe gaat en wat je samen gaat doen. Als het paard jou volgt daarin, dan heb jij op dat moment de leiding.

3 3 5 misvattingen over leiderschap & rangorde Nogmaals: leiderschap heeft NIETS te maken met plaats innemen of een paard doen bewegen. Als je een sterke connectie wil met je paard moet je een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen leiderschap en rangordekwesties en weten wat er belangrijker is voor een bepaald paard op een bepaald moment. MISVATTING 3: JOUW PAARD IS DOMINANT! Ontzettend veel trainers en paardeneigenaren gaan vooral uit van de dominantietheorie en van zodra er dan een probleem ontstaat met het paard wordt er al snel beweert dat het paard dominant is. Als het paard opdringerig is, dan is het dominant. Als het bijt, dan is het dominant. Zelfs als het paard de opdracht die een mens geeft, niet uitvoert, dan is het paard dominant terwijl het meestal zo is dat het paard het niet begrijpt of emotioneel reageert door angst, frustratie, boosheid, Geen enkel paard IS dominant. Wat wel kan is dat het paard dominant GEDRAG VERTOONT. Misschien denk je nu: dat is toch hetzelfde? Nee, dat is het niet! Dominant gedrag heeft te maken met motivatie. Zo kan paard A enorm gemotiveerd zijn om het plekje gras van paard B in te nemen omdat het grote honger heeft. Paard B staat zijn plekje af. Een uur later kan het echter ook zo zijn dat paard B grote dorst heeft en paard A wegdrijft van de waterbak. Wie van de twee IS dan dominanter? Geen van de twee, het hangt af van de situatie. Naargelang de situatie zal een paard meer, minder of geen dominant GEDRAG vertonen., maar het paard IS niet dominant tout court. Wanneer zullen paarden dominant gedrag vertonen tegenover elkaar? - Als het om voedsel gaat - Als het om drinken gaat - Als het om een beheerd plekje gaat, zoals een plekje in de schaduw, een boom om tegen te schuren of het willen passeren om ergens heen te kunnen gaan - Als een paard zijn maatje wil beschermen - Als een merrie haar veulen wil beschermen - Als een hengst zijn groep merries wil beschermen Je ziet, paarden vertonen eigenlijk alleen dominant gedrag als ze iets nodig hebben (eten, water, schaduw, plaats) of als ze een ander willen beschermen (veulen, maatje, groep merries). En paarden zullen dus ook afwegen in hoeverre het wel of niet iets opbrengt om zich dominant op te stellen en wat er op dat moment slimmer is: je dominanter opstellen dan de ander of jezelf eerder

4 4 5 misvattingen over leiderschap & rangorde onderdaniger opstellen. Ze gaan ook het risico inschatten: is het gevaarlijk om mij hoger in rang op te stellen dan het andere paard of niet (bv rivaliserende hengsten: 1 hengst kan beslissen om de ander toch niet aan te vallen omdat hij teveel risico ziet op ernstige verwondingen. De andere hengst ziet er namelijk heel sterk uit en heel indrukwekkend). Rangorde is dus ook contextgebonden: in de ene situatie zal paard A zich hoger in rang opstellen dan paard B, in het andere is het net omgekeerd. Dominant gedrag wordt dus vertoont wanneer het paard iets wil krijgen, behouden of beschermen en het daarbij beslist heeft dat zijn kans om te slagen reëel is! Hoe vertaalt dit zich naar de relatie mens-paard? Als je paard iets van je wil: iets lekkers dat in je zakken zit of ruimte, dan kan het heel goed zijn dat je paard subtiel tot overduidelijk dominant GEDRAG gaat stellen. Het legt de oren plat en dreigt om je te bijten wanneer je niet snel genoeg die wortel uit je zakt haalt. Of je paard wil langs je heen de deur uit en probeert je weg te drijven. Dit zijn situaties waarin jouw paard dezelfde dominante lichaamstaal zal gebruiken die hij ook bij andere paarden zou gebruiken in soortgelijke situaties. Dit bewijst voor mij dat paarden zich wel degelijk hoger of lager in rang kunnen opstellen tegenover mensen op een bepaald moment, in een bepaalde situatie. Ook hier is dit dus contextgebonden en dus afhankelijk van de situatie en motivatie van het moment. Dit neemt niet weg dat we geen grenzen mogen stellen aan dominant gedrag. Het is heel belangrijk dat wij voor ons eigen veiligheid goed omgaan met dominant gedrag zonder het paard onrespectvol te behandelen. We moeten hiermee omgaan op een manier dat het paard begrijpt, dat aansluit bij zijn natuur! Dat betekent in de eerste plaats dus nagaan waarom het paard dit gedrag stelt. In veel gevallen is het heel normaal dat een paard dit gedrag stelt (een worteltje is natuurlijk heel erg lekker!!) en is het aan de trainer om zijn grenzen aan te geven. Als je geen grenzen aangeeft, kan het zijn dat dit dominant gedrag erger wordt. Je geeft bv snel zijn voer als je paard met de oren plat en een dreigende blik op je af komt. Dan zal dit dominant gedrag toenemen, want het paard ervaart een positieve uitkomst: hij krijgt het voer. Het is wel van heel groot belang dat je ook het verschil leert zien tussen dominant gedrag en defensief gedrag, want heel vaak worden die twee door elkaar gehaald. Een paard met angst zal defensief gedrag vertonen wat soms lijkt op dominant gedrag. Er wordt dan verkeerd omgegaan met dat gedrag wat voor het paard heel moeilijk kan zijn. Het kan dominant gedrag of defensief gedrag dat er al is, nog verergeren!

5 5 5 misvattingen over leiderschap & rangorde Denk maar aan paarden die tegen je aanduwen omdat ze ruimte nodig hebben: als een paard geen vertrouwen heeft in zijn trainer en die trainer komt te dicht dan zal het paard proberen om afstand te nemen. Als die trainer het paard die ruimte niet geeft dan zal het paard misschien beslissen om vooruit te springen, naar de trainer toe in een poging op die manier los te komen. Dit is géén dominant gedrag, dit is defensief gedrag. Zo zijn er uiteraard heel veel situaties waarbij paarden in feite angstig zijn of wantrouwig en defensief worden omdat ze geen andere oplossing zien. MISVATTING 4: BEWEEG JE VOETEN NIET, WANT DAN STEL JE JE LAGER IN RANG OP! Mensen worden heel vaak gezegd dat ze tijdens het trainen van hun paard zo weinig mogelijk hun voeten mogen verplaatsen. Want dan zou het paard denken dat het jou in beweging kan zetten waardoor het hoger in rang is dan jou. Maar een paard weet perfect wanneer jij beweegt omdat je dat zelf beslist en wanneer jij je beweegt omdat het paard jou (subtiel) drijft. Wanneer een paard in jouw persoonlijke of intieme ruimte komt en je wil dat niet, dan is het inderdaad belangrijk dat je niet achteruit deinst maar dat je rustig maar zelfzeker je ruimte afbakent. Op dat moment (inderdaad: op dat moment) stel je je hoger in rang op omdat je blijft staan en het paard uit je ruimte zet ipv weg te gaan. Maar wanneer je je paard bv vraagt om op een cirkel te vertrekken (in vrijheid of aan de longe) en je verplaatst je daarbij op die manier dat het paard je beter snapt, dan mag dat natuurlijk wel! Er is dus een groot verschil tussen - bewegen omdat je via lichaamstaal (positie, houding en beweging) met je paard wil communiceren en je paard iets wil vragen of je paard wil helpen - en bewegen omdat je paard jou opdrijft. En je paard weet dit ook! Ze zijn beter dan ons wat betreft het aanvoelen van intentie en het lezen van lichaamstaal. Maar zelfs in het geval dat je paard je opdrijft, zijn er situaties waarin je kan beslissen om je te verplaatsen. Denk alleen nog maar aan - een paard dat ruimte vraagt omdat je (onbewust) te snel zijn persoonlijke of intieme ruimte inkwam - een paard met angst/terughoudendheid voor mensen en die jij wil helpen om dat te overwinnen - een paard waarmee je speelt (als je weet hoe je een halt kan toeroepen aan het drijven en ervaren bent met paarden)

6 6 5 misvattingen over leiderschap & rangorde Beweren dat je je voeten zo min mogelijk mag verplaatsen omdat je je anders lager in rang opstelt en het paard dominant zal worden is dan ook te kort door de bocht Pas op wanneer iemand je vertelt dit toch doen, maar het niet nuanceert. De kans bestaat dat deze persoon vooral uitgaat van de dominantietheorie. Trainen vanuit de dominantietheorie betekent meestal dat er veel druk gebruikt wordt en dat is voor veel paarden niet nodig en zelfs schadelijk. Wat betekent dit nu in de praktijk? Dat je het idee dat je je voeten zo min mogelijk mag verplaatsen moet laten varen. Belangrijk is alleen maar het feit dat je bewust omgaat met het je laten opdrijven of niet. Wanneer ga ik erin mee en laat ik me nu wel opdrijven? En wanneer ga ik er zeker niet in mee, hoe subtiel het ook is? Je kan dit het beste leren door eerst in vrijheid te werken met je paard. Dan leer je op een speelse manier deze verschillende situaties onderscheiden waardoor je er uiteindelijk heel bewust kan mee omgaan, en dit dan ook tijdens het grondwerk kan gaan toepassen. MISVATTING 5 PAARDEN MOETEN WETEN WIE DE BAAS IS ANDERS ZIJN ZE LASTIG TIJDENS DE TRAINING! Dit komt dus voort uit de mythe dat de alfamerrie heel dominant is, ook de enige leidmerrie is en dat de andere paarden haar daarom overal en altijd volgen. Hierboven heb je ondertussen gelezen dat dit helemaal niet waar is, dat leiding kan gegeven worden door elk paard, en dat ook rangorde contextgebonden is. Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat een paard het beste te trainen is als het paard zich goed voelt bij zijn trainer. Dit wil zeggen als het hem/haar vertrouwt, een vriendschapsband heeft en als het paard gehecht is aan zijn trainer. Paarden die getoond worden wie de baas is via een strenge hand = gebruik van veel druk en vormen van geweld om het paard onder de duim te houden, maar waarbij geen tijd wordt genomen om vriendschap en vertrouwen op te bouwen zullen helemaal niet willen meewerken en enorm tegen de druk ingaan. Je krijgt dan verzet. Deze paarden worden dan vaak als koppig, dominant en onhandelbaar bestempelt. Of ze gehoorzamen als een robot, waarbij ze de oefeningen wel afwerken maar niet veel expressie laten zien en enorm in zichzelf gekeerd geraken (dit kan bij een nieuw baasje die het anders aanpakt, soms jaren daarna nog zichtbaar zijn in sommige situaties). Of ze werken wel mee, maar er blijft altijd een vorm van stress en spanning bestaan waardoor de oefeningen niet altijd even goed afgewerkt worden. Soms wel, soms niet, soms meer spanning, soms minder spanning. Het is allemaal redelijk onstabiel.

7 7 5 misvattingen over leiderschap & rangorde Of deze paarden werken wel mee maar kunnen nu en dan plots helemaal uit hun dak gaan of volledig dichtklappen (helemaal niets meer doen). Bij paarden waarbij men veel tijd neemt om een band op te bouwen en een connectie te laten ontstaan (ik doe dit dan in eerste instantie via Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen) merkt men dat zij tijdens verdere trainingen meer ontspanning laten zien, meer openheid tonen, sneller gekalmeerd kunnen worden wanneer zij toch eens stress ervaren, beter en sneller nieuwe dingen aanleren, een lagere hartslag behouden, minder snel zweten, minder tot geen vluchtgedrag tonen en beter samenwerken met hun mens in het algemeen. Dit is iets wat ik al jaren vertel omdat ik dat steeds weer merk in de praktijk en hierdoor ontstonden ook de connectie-oefeningen. Dit werd nu vorig gelukkig ook door wetenschappelijk onderzoek aangetoond (P. McGreevy & A.Mc Lean)! Wat betekent dit nu in de praktijk? Dat het in de eerste plaats belangrijk is om een band op te bouwen. Dat je daar de tijd moet voor nemen en ook wanneer je het paard verder traint, of het nu grondwerk is of rijden, je daar tijd moet blijven aan besteden. Want het is als bij elke vriendschap: die kan heel sterk zijn, maar je moet het onderhouden, anders groei je uit elkaar. SAMENVATTING Elk paard kan de leiding nemen in een groep Je kan nooit DE leider worden voor je paard. Je kan wel elke dag zo goed mogelijk proberen om leiderschap neer te zetten. Je mag ook eens de leiding aan je paard geven. Leiderschap heeft niets te maken met rangorde of dominant/onderdanig gedrag Rangorde is contextgebonden Als je grenzen stelt aan dominant gedrag betekent dit niet dat je paard je leiding zal volgen Dominant gedrag is niet hetzelfde als defensief gedrag en daarom vraagt het ook een totaal andere aanpak Je voeten bewegen betekent niet dat je je lager in rang opstelt! In sommige situaties kan je je heel bewust laten opdrijven door je paard (je moet wel weten in welke situaties dit kan en in welke dat het onveilig is) WEES DE VRIEND VAN JE PAARD, NIET DE BAAS!

Hiërarchie en dominantie bepalen is heel moeilijk

Hiërarchie en dominantie bepalen is heel moeilijk Tekst: Julie Landrieu Fotografie: Tanja Meynen Het paard in de kudde (2) Hiërarchie en dominantie bepalen is heel moeilijk Mensen besteden steeds meer aandacht aan paarden als soort, met zijn troeven

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

Horsemanship. Thema december 2018

Horsemanship. Thema december 2018 Horsemanship Thema december 2018 Horsemanship Allereerst gaat het bij Horsemanship om de harmonie tussen mens en paard. De communicatie van ons, als mensen onderling, is heel anders dan die van paarden

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co 76 respondenten Cijfer algehele training 7 8 9 10 De deelnemers hadden beschikking over lesbrieven, hierin stond informatie over de bijeenkomsten

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

11 september 2018, 11:40 Jolet Jung

11 september 2018, 11:40 Jolet Jung 11 september 2018, 11:40 Jolet Jung Spreken in het openbaar kan spannend zijn. Mensen zijn te veel met zichzelf bezig. Hartkloppingen, heftig transpireren, hyperventileren, wekenlang niet kunnen slapen

Nadere informatie

Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat?

Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat? Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat? Succesvol in Balans van Stress naar Rust Pagina 1 van 6 Disclaimer Niets uit deze training / dit werkboek mag zonder schriftelijke toestemming vooraf gereproduceerd

Nadere informatie

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor Check-in De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. Wim T. Schippers D it boek gaat over zingeving. We richten ons vooral op zingeving in ons werk. Wij noemen dat de Z-factor. Wij geloven

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Elandencounters: de lichaamstaal

Elandencounters: de lichaamstaal !42 Elandencounters: de lichaamstaal Zoals al gezegd zijn elanden doorgaans erg ontspannen dieren. Ze zijn niet agressief of aanvallend, en zullen (pas als het écht moet) eerder weglopen of -rennen. Dat

Nadere informatie

Trailermak een gave of een gift. (Gepubliceerd oktober 2006 vlaams paardentijdschrift VVV)

Trailermak een gave of een gift. (Gepubliceerd oktober 2006 vlaams paardentijdschrift VVV) Trailermak een gave of een gift. (Gepubliceerd oktober 2006 vlaams paardentijdschrift VVV) Veel mensen zullen de volgende problemen herkennen. - Je wil ergens met je paard heen maar je paard heeft geen

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress

Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress www.yourpassion.nl info@yourpassion.nl 0165-769010 06-81934470 Inleiding Iedereen ervaart stress anders. De ene persoon krijgt

Nadere informatie

Teambuilding met een beetje hulp

Teambuilding met een beetje hulp Teambuilding met een beetje hulp Iedereen kan soms wel een beetje hulp gebruiken. Niet alleen bij het beter samen laten werken van uw team, maar misschien ook wel bij de manier waarop u dat voor elkaar

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

BASISCHECK Check of jouw paard een goede basisafrichting heeft

BASISCHECK Check of jouw paard een goede basisafrichting heeft www.dressagepro.com BASISCHECK Check of jouw paard een goede basisafrichting heeft Vrijwel 99 procent van alle rijtechnische problemen komt voort uit het niet voldoende bevestigd hebben van de eerste basisprincipes

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond Werkboek Online 3 maanden Traject transformeer het samenleven met je hond Laat conditionering weer plaats maken voor beleving, echte aandacht en een diepe verbinding Welkom bij het online 3 maanden traject

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Autogene Training DE BASIS VAN AUTOGENE TRAINING. Raoul de Bruin WEEK 4.1 OVERWINSLAPELOOSHEID.NL

Autogene Training DE BASIS VAN AUTOGENE TRAINING. Raoul de Bruin WEEK 4.1 OVERWINSLAPELOOSHEID.NL Autogene Training DE BASIS VAN AUTOGENE TRAINING Raoul de Bruin WEEK 4.1 OVERWINSLAPELOOSHEID.NL Autogene training Blijf rustig is iets wat je vast wel eens tegen jezelf gezegd hebt in een stressvolle

Nadere informatie

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen:

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen: Afhankelijk gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Afhankelijk gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is afhankelijk gedrag? Mensen met dementie die

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

Programma: Samen werken aan de toekomst

Programma: Samen werken aan de toekomst Programma: Voorstelrondje Zakelijk flirten is het beïnvloeden van gesprekken op een andere manier. Meer regie door meer kennis (van jezelf en de ander!) Tips & tricks Oefenen met zakelijk flirten 2 Samen

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING LESMODULE VMBO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WAT ZIJN HERSENEN? VRAAG WAT ZIJN HERSENEN PRECIES? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? DENKOEFENING KUN

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Kan dat? Ook als je het van huis uit niet zo hebt meegekregen?

Kan dat? Ook als je het van huis uit niet zo hebt meegekregen? Omdat je je kennis wilt delen, nieuwe klanten wilt werven, politiek of maatschappelijk gezien een boodschap wilt overbrengen, je onderneming wilt promoten. Redenen genoeg om een sterke spreker te willen

Nadere informatie

LEIDING GEVEN. met IMPACT. Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team. Hoofdstuk. Bene Bailleul

LEIDING GEVEN. met IMPACT. Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team. Hoofdstuk. Bene Bailleul LEIDING GEVEN met IMPACT Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team Hoofdstuk 3 Bene Bailleul 3 Ik als leider Binnen beginnen, buiten winnen. Kijk eens in de spiegel! Elke dag als je opstaat, sta je

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

Heb je de nieuwste versie van dit boek?

Heb je de nieuwste versie van dit boek? 1 Paarden trainen via het Horsefulness Training systeem. Heb je de nieuwste versie van dit boek? Dit is versie 2.0 van dit e-book. Heb je dit e-book daarnet niet zelf gedownload op www.horsefulness.be,

Nadere informatie

WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1

WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Welzijn WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Vitaal burgerschap gaat over gezond leven en gezond denken. Die vitaliteit is er niet vanzelf, maar moet worden opgebouwd en onderhouden. Dat vraagt om bewustwording

Nadere informatie

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave COACHEN EN TRAINEN Korte weergave Geschreven door: Freek Verbeet Body2Coach 1. Wat is coaching? In mijn eigen nieuwe boek, waar ik nog mee bezig ben, schrijf ik over coaching. Door middel van verschillende

Nadere informatie

Blij ben ik om het grote nieuws te kunnen verkondigen: Ons (e)-boek Wegwijzer bij conflicten. Hoe ontwikkel je jezelf in een conflict? is klaar!

Blij ben ik om het grote nieuws te kunnen verkondigen: Ons (e)-boek Wegwijzer bij conflicten. Hoe ontwikkel je jezelf in een conflict? is klaar! Nieuwsbrief december 2011 Speciaal voor de feestdagen een extra lange! Karin Smith (http://www.kjsmith.nl) Wegwijzer bij conflicten. Hoe ontwikkel je jezelf in een conflict? Blij ben ik om het grote nieuws

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus In deze les leer je hoe je vanuit een ontspannen en alerte houding, de aandacht te richten op de lichamelijke gewaarwordingen die je voelt doordat

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Over Dingerdis Customer Care. Inleiding. 1. Situaties die weerstand oproepen. 2. Zes veel voorkomende vormen van weerstand

Inhoudsopgave. Over Dingerdis Customer Care. Inleiding. 1. Situaties die weerstand oproepen. 2. Zes veel voorkomende vormen van weerstand Ronald Dingerdis Inhoudsopgave Over Dingerdis Customer Care Inleiding 1. Situaties die weerstand oproepen 2. Zes veel voorkomende vormen van weerstand 3. Omgaan met weerstand van anderen 4. Omgaan met

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Hoe je meer verdient met online video s

Hoe je meer verdient met online video s Hoe je meer verdient met online video s Video s die je continue nieuwe klanten opleveren door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK Succesvol zijn wie je bent Monique Dekker, juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Waarom dit e-book?... 2 Wie ben ik?... 2 2. Weet wie je bent en waar je voor staat....

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Wat is de oorzaak van hyperventilatie? Hyperventilatie 2 Wat is hyperventilatie? Hyperventilatie betekent overmatige ademhaling. Iemand die hyperventileert haalt te snel en te diep adem. Het lichaam reageert hierop. Dit geeft verschillende

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Weet wat je kan. Een goede toekomst

Weet wat je kan. Een goede toekomst Weet wat je kan Een goede toekomst Hoog genoeg Hoofdstuk 8 gaat over je plannen voor de toekomst. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Hoog genoeg. blz 2 Wat wil je in de toekomst? blz 3 Leg de lat niet

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

is er voor iedereen die een passie heeft voor paarden en op een paardvriendelijke en verantwoorde manier paarden wil trainen.

is er voor iedereen die een passie heeft voor paarden en op een paardvriendelijke en verantwoorde manier paarden wil trainen. 1 Introductie tot Het Vrije Werk volgens Horsefulness Training Versie 1.3 Dit is versie 1. 3 van het ebook Introductie tot Het Vrije Werk volgens Horsefulness Training. Heb je dit e-book niet zelf gedownload

Nadere informatie

Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek. Informatiebrochure

Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek. Informatiebrochure Psychologische begeleiding, ruimer dan een gesprek Informatiebrochure 2 Omgaan met de ziekte kanker gaat gepaard met extra stress. Zorgen over de diagnose, de operatie, de bijwerkingen van de behandeling,

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

~10 Tips voor trailerladen~

~10 Tips voor trailerladen~ ~10 Tips voor trailerladen~ Versie 1.0 2013 Elke Wiss www.trailerlaadproblemen.nl 1 ~10 Tips voor trailerladen~ Voorwoord Dit e-book is geschreven voor iedereen die meer wil weten over trailerladen en

Nadere informatie

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie)

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie) Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen (renografie) De afspraak voor de renografie Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van te voren verwacht

Nadere informatie

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom krijg

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

Bertha Middendorp MIGRAINE. De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval

Bertha Middendorp MIGRAINE. De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval Bertha Middendorp MIGRAINE De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval Inhoud Deel 1 12 Inleiding 15 Mijn migraine 21 Hypnose 26 Verhalen uit de praktijk Deel

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Happy formule 7 stappen MAAK HET VERSCHIL

Happy formule 7 stappen MAAK HET VERSCHIL Happy formule 7 stappen MAAK HET VERSCHIL Gefeliciteerd dat je investeert in jezelf om een nog betere JeugdzorgProfessional te worden! Je doet ontzettend belangrijk werk, jij bent onmisbaar voor je klanten.

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie