4 OKTOBER DIERENDAG Vandaag, 4 oktober, is het weer Dierendag. Daarom deze extra nieuwsbrief met speciale verhalen en mooie foto s.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 OKTOBER DIERENDAG Vandaag, 4 oktober, is het weer Dierendag. Daarom deze extra nieuwsbrief met speciale verhalen en mooie foto s."

Transcriptie

1 Vandaag, 4 oktober, is het weer Dierendag. Daarom deze extra nieuwsbrief met speciale verhalen en mooie foto s. - Zware jongen 2 - Echte liefde bestaat, het verhaal van Dusty - Colomn - Vegetarisch recept - Verlanglijstje - Adopteer een dier - Colofon

2 Zware jongen(s) met FIV Mensen die al donateur of adoptant waren toen we nog in Wilbertoord zaten, weten misschien dat we daar een oude aidskater hebben gehad die we, vanwege zijn uiterlijk, Zware Jongen noemden. Hij was stoer en groot, maar doodziek en zat onder de wonden toen hij bij ons binnen werd gebracht. Verstoten omdat hij zich niet meer tegen de jongere generatie kon verdedigen. We knapten hem op zo goed we konden en korte tijd mocht hij nog een fijn leven hebben en een leuke opa zijn voor diverse kittens. Het is al weer een hele tijd geleden dat hij overleed en het was heel moeilijk om er aan te wennen dat hij er niet meer was. Onlangs kregen we van Hokazo, het dierenasiel voor Uden en omstreken, de aanvraag voor drie zwerfkaters binnen Twee waren FIV- en éen was leucose-positief getest. Eentje was wel heel zichtbaar gehavend uit dat harde zwerversbestaan gekomen. Op zijn rug zagen we namelijk een paar 20 cm. grote littekens, in de vorm van een T. Van zijn oren was niet veel meer over dan een paar kleine verfrommelde puntjes. Het was ook duidelijk dat zijn staart ooit langer was geweest. Uit zijn bekkie kwamen draden slijm. We waren bang dat hij een tumor zou hebben. De kliniek in Bakel stelde ons echter gerust. Het was het overschot van zijn tanden dat onstoken was en getrokken zou worden. Een scheve kaak, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ooit gebroken was, werd bij het onderzoek ook nog gevonden. Een flinke ontwormkuur bleek geen overbodige luxe want er kwamen grote hoeveelheden spoelwormen naar buiten. Zoveel dat we het zeker moeten herhalen want dit soort parasieten is knap hardnekkig.

3 Zware Jongen 1 (In memorium) Zware jongen(s) met FIV (vervolg) Deze stoere man valt het best te omschrijven als een wat gedrongen macho type met binnenin een lief klein hartje. Hij lijkt zowel qua uiterlijk als innerlijk dus op de Zware Jongen die we in Wilbertoord hadden. We hebben hem nu een week of twee in de opvang en hij is LEUK!. Hij eet ons de oren van het hoofd en laat blijken het erg naar zijn zin te hebben. Zindelijk, ja maar wel op zijn geheel eigen wijze. Hij doet het netjes precies in de manden die op tafel staan. De tafel is zijn favoriete plek, want van daar af kan hij mooi uitkijken naar mensen die komen, want dat betekent eten. Hij is dus ook slim. Dat moet ook wel wanneer je bedenkt wat hij allemaal heeft doorstaan. Hoog tijd om aan een nieuwe periode in zijn leven te beginnen. Die hopelijk langer zal duren dan bij zijn naamgenoot, want zoals u waarschijnlijk al begrijpt, hebben we besloten dat ook hij Zware Jongen zal heten én dat hij een geschikte kandidaat is om de kar te trekken voor zijn soortgenootjes die ook hulp nodig hebben maar niet op de shortlist voor adoptie staan. Dus: sociale, slimme Zware Jongen zoekt adoptanen voor zichzelf en zijn medesnorren. Wie o wie?

4

5 Liefde bestaat, en zeker niet alleen tussen mensen... Martine werkt in de thuiszorg. Dat is voor en met mensen ja, maar dat wil niet zeggen dat deze Vlaamse de dieren niet ook een heel warm hart toedraagt. Een van haar cliënten was Piet, een oudere meneer. Nooit getrouwd geweest en met zijn familie heeft hij weinig contact. Toch is hij niet eenzaam want hij heeft een leuk hondje. Dusty, een vrolijk Jack Russel teefje dat hem altijd gezelschap houdt. Samen leven ze een bescheiden maar heel fijn leven. Martine komt al jaren bij Piet en leerde hem in die tijd steeds beter kennen. Dat ging niet echt snel, want Piet loopt niet met zijn gevoelens te koop. Een paar jaar geleden was hij best nog wel zelfstandig, maar toen de ziekte van Parkinson hem steeds meer in de greep kreeg, werd hij hulpbehoevender. Lichamelijk, want geestelijk was meneer Piet nog steeds heel goed bij. Martine ging wel meer voor hem doen. Mee tijdens ziekenhuis bezoekjes, kleding kopen en dat soort dingen. Aan zijn familie had hij weinig en die wilde hij er, na al die jaren, ook niet meer bij hebben. Nee, naast enkele goede kennissen had hij alleen Martine én Dusty. Dat vond hij genoeg. Piet is een man van weinig woorden, maar Martine nam hij in vertrouwen. Hij zat er, nu zijn lichamelijke gesteldheid zo achter uit ging, het meeste mee dat er waarschijnlijk een tijd zou komen dat hij niet meer voor Dusty zou kunnen zorgen en wat indien het hondje hem zelfs zou overleven? Hij wilde niet dat het diertje haar laatste tijd in een asiel zou doorbrengen of, nog erger, vroegtijdig ingeslapen zou worden. Martine vond dit zo geweldig van deze man, want hoe vaak is het niet dat mensen in deze omstandigheden alleen aan zich zelf denken. Zo niet Piet. Hij houdt van Dusty en wil dat er ook nog goed voor haar gezorgd wordt wanneer hij dat zelf niet meer zal kunnen. Kennissen had hij al gevraagd, maar niemand zou, mocht de nood aan de man komen, Dusty kunnen hebben. Ook zijn familie had hij het uiteindelijk gevraagd.

6 Liefde bestaat, en zeker niet alleen tussen mensen... Nee ook die hadden door werk, vakanties en wat je verder maar kunt bedenken echt geen plaats voor de kleine meid. Terwijl Dusty toch een lief en best makkelijk hondje is. Er gingen nog een paar maanden voorbij en met Piet ging het steeds minder, hij was al een paar keer gevallen en telkens wanneer Martine hem kwam verzorgen begon hij er weer over: Hoe het nou straks toch met zijn hondje verder moest? Het leek wel of Dusty het merkte want ze week nu helemaal niet meer van haar baasjes zijde. Martine vertelde over Dierenthuis waar zij zelf twee katten op afstand had geadopteerd. Dat daar de mogelijkheid voor particulieren bestaat om, contractueel een plek te reserveren voor een huisdier. Dit leek hem wel wat. Er werden delen van de DT-site uitgeprint zodat hij een en en ander rustig kon doorlezen. Er gingen nog een paar maanden voorbij waarin Piet meerdere keren besprak hoe of hij het zou regelen. Op een vrijdagochtend vroeg hij Martine ineens of zij tijd had om met hem naar de bank te gaan. Hij was haar laatste zorgadres die dag dus dat was voor haar geen probleem. Ze zijn samen naar de bank gereden, waar Piet een bedrag liet overschrijven naar Dierenthuis, met de vermelding: Voor goede zorg voor mijn hondje als ikzelf dat niet langer meer kan. Toen ze weer buiten liepen was Piet zichtbaar opgelucht want voor Dusty zou worden gezorgd. Bij de notaris werd de overeenkomst afgegeven en het was geregeld. Een ding moest Martine nog beloven, dat wanneer de dag van verhuizen daar was, hij samen met haar Dusty zou wegbrengen zodat hij met eigen ogen de plek zou kunnnen zien waar zijn hondje goed verzorgd, zonder hokken en tralies, de rest van haar leventje zou kunnen leven. Natuurlijk beloofde Martine dat.

7 Liefde bestaat, en zeker niet alleen tussen mensen... Er verstreken weer enkele maanden waarin Piet opleefde en vaak tegen Dusty zei dat ze zich geen zorgen hoefde te maken ( ). Meneer Piet was duidelijk zelf gerust. Toen kwam er een brief van het verzorgingstehuis waarvoor hij al lange tijd op de wachtlijst stond. Er was een kamer vrijgekomen. Gelukkig kon hij Dusty wel meenemen. Zolang hij haar zelf nog kon uitlaten drie keer per dag was dat geen probleem. De dag van verhuizen kwam en dat moest snel gaan want een lege kamer in een verzorgins tehuis dat kan niet. Martine alleen kon niet alles dragen en Piet zelf heeft valpreventie nodig. Een neef wilde gelukkig wel helpen en binnen drie dagen was er overgehuist. Het was in het begin moeilijk voor Piet zo van zijn eigen huisje naar een enkele kamer, maar gelukkig was Dusty er nog en samen vonden zij hun draai in het tehuis. Dusty werd drie keer per dag uitgelaten en was dan zo enthousiast dat ze aan de lijn trok. Want hoewel ze perfect luistert was ze niet gewend aan de lijn te lopen. Dit moest nu echter wel. Meneer Piet, die niet meer zo stevig op zijn benen stond, viel steeds vaker. De verbanddoos moest er steeds vaker aan te pas komen het ging eigenlijk niet meer. De familie had inmiddels wel de bankpapieren door zitten neuzen en het afschrift gevonden waarop het bedrag aan Dierenthuis vermeld werd. Ze hadden de brutaliteit om de oude heer ter verantwoording te roepen. Het geld moest en zou terug want die hond kon natuurlijk wel bij hun komen. Piet was niet goed wijs en had zeker niet geweten wat hij deed enzovoort enzovoort. Ik heb wel degelijk gevraagd of iemand voor Dusty wilde zorgen maar jullie waren allemaal te druk dus heb ik het zo opgelost, en daar ben ik heel blij mee was zijn antwoord. De familie liet niet los. Dierenthuis en ook Martine werden bestookt met vervelende brieven waarin dreigende teksten stonden. Zulks zogenaamd van Piet zelf. Hij wist er niets van. Toen hij het achteraf hoorde was hij er kapot van. Van je familie moet je het maar hebben.

8 Liefde bestaat, en zeker niet alleen tussen mensen... Op een dag belde hij Martine en vroeg of ze meteen met hem naar Dierenthuis wilde rijden om Dusty weg te brengen, want hij kon het niet meer aan. Zo acuut kon niet, want Martine was aan het werk. Maar de eerstvolgende zondag zou wel gaan. Dierenthuis werd ingeseind voor dit speciale geval en bij een dierenarts werd een reismandje geregeld. Die zondag zijn ze met zijn drieën naar Aarle-Rixtel gereden. Dusty had eigenlijk al meteen haar draai gevonden. Ze liep nieuwsgierig tussen de katten en andere kleine hondjes naar buiten. Ze had ook gelijk vertrouwen in Alice dat was duidelijk zichtbaar. Meneer Piet genoot ervan zoveel dieren te zien die het allemaal zo naar hun zin hebben. Hij zag dat het hier de juiste plek was voor zijn Dusty. We zijn inmiddels al weer een maand verder en elke keer wanneer Martine via vrijwilligers foto's krijgt van Dierenthuis en Dusty print ze ze uit en brengt ze ze naar Piet. Zij is en blijft een echte vriendin want Piet is inmiddels geen cliënt meer van haar. Hij ziet dat het goed gaat met Dusty en heeft de rust in zijn leven weer teruggevonden. Via de DT-site houdt hij contact over Dusty en er staan zeker nog bezoekjes aan Dierenthuis op het programma. Er is iets wat we niet verteld hebben over Dusty: Ze is jarig op Dierendag en ze wordt 10 jaar dit jaar. Daarom in deze nieuwsbrief speciale aandacht voor dit Jack Russel dametje. Haar baasje meneer Piet is een heel goed voorbeeld van iemand die echt van zijn huisdier houdt. Hij heeft haar los gelaten toen het moest maar wel pas nadat hij er voor gezorgd had dat zij ook daarna niets te kort zou komen. Wij vinden hem geweldig! Nu hij mentaal weer helemaal de oude is heeft hij zijn familie overduidelijk laten weten dat hij het geld, wat hij met zijn eigen twee handen verdient heeft ook zelf uit zal geven aan dingen die hij zelf belangrijk vindt. Dusty weet hier allemaal niets van en leeft haar leventje verder, bij Dierenthuis. 's-nachts vaak slapend op het waterbed van Alice en Steven. Eind goed, al goed!

9

10 COLUMN: Uitermate intensief... Onlangs las ik een regeltje waarin iemand zich afvroeg of de mensen bij Dierenthuis zich eigenlijk niet bezig houden met intensieve dierhouderij. Het was uit de manier waarop het gesteld werd, duidelijk op te maken dat de schrijver of schrijfster hiermee Dierenthuis in een negatief licht wilde plaatsen. Dat ze daar in Aarle-Rixtel dus maar aan dezelfde eisen moesten voldoen als commerciële veehouders. Wat moet je met zo iemand? dacht ik. Niks eigenlijk, want tegen een dergelijke vorm van kortzichtige domheid leek me geen kruid gewassen. Een ander was blijkbaar minder pessimistisch en schreef een, goed doortimmerd, betoog waarin het verschil duidelijk werd gemaakt. Of het helpt? Ongetwijfeld niet om mensen die maar één soort dieren kent (die waar je snel aan kunt verdienen) van gedachten te doen veranderen. Maar er zijn vast en zeker anderen die het kunnen waarderen en het snappen. Toch is er wel iets voor te zeggen om Dierenthuis het predikaat Intensieve Dierhouderij te geven. Die term kun je namelijk op twee manieren uitleggen. Met name het woord intensief is hier voor diverse uitleg vatbaar. Wàt is (er) intensief?? Met andere woorden: Slaat dat op de kwantiteit of op de kwaliteit? In de commerciële dier(vee)houderij is het voor 95% kwantiteit. Meer, meer, meer dieren zo snel, snel, snel mogelijk met zo veel, veel, veel mogelijk winst kunnen verwerken. Punt. Regels op gebied van dierenwelzijn zijn dan alleen maar lastig en worden morrend opgevolgd om niet tegen boetes aan te lopen. Karbonaden of krentenbollen, ze hebben in de ogen van sommigen dezelfde status.

11 COLUMN: Uitermate intensief... (vervolg) Bij Dierenthuis is het voor 100% kwaliteit. De kwaliteit van leven voor de daar opgevangen dieren wel te verstaan. Men is er inderdaad intensief mee bezig. Als eerste de factor leefruimte. Voor de, inmiddels bijna 1500 dieren, die totaal m² tot hun beschikking hebben is dat ruim 20m² per dier. Kom daar eens om in de, om het even welke, veehouderij? Medische behandelingen en medicatie? Jazeker! Op het individuele dier afgestemd. Wat nodig is gebeurt en wat het kost, dat kost het. Er is veelvuldig overleg met de dierenartsen, waarbij elk dier als individu wordt gezien en behandeld. Niet als handelswaar dat helaas lichamelijk gezond moet blijven omdat het anders onverkoopbaar wordt. De beheerders en de vrijwilligers van Dierenthuis zijn, indien nodig 24 uur per dag 365 (366) dagen per jaar bezig de dieren, die zij hebben opgenomen, van de beste zorg te voorzien. Alle aandacht en liefde gaat uit naar de dieren. Euthanasie is alleen het allerlaatste middel om, anders onvermijdelijk, dierenleed te voorkomen. Bij elkaar genomen zijn ze, als je het van die kant bekijkt, bij Dierenthuis dus inderdaad, en zelfs uitermate, intensief bezig met het houden van dieren. Maar dan wel op de goede manier, want ze houden van dieren!

12 Oktober, Dierendag-maand. Omdat Dierendag in deze maand valt dit keer ook iets over dierenvoeding. Er gaan steeds meer stemmen op om zelf voor je kat of hond te gaan koken of meer rauw voedsel, en dan voornamelijk vlees en vis, te voeren. Alle kant en klaar voedsel zou op den duur toch niet goed (genoeg) zijn voor je dier. Misschien ligt de waarheid in het midden. In het fabrieksvoer zitten natuurlijk wel alle vitaminen en mineralen in de juiste verhouding, verwerkt. Wil je dat zelf goed doen dan is dat een heel werk. Af en toe rauw vlees geven is natuurlijk altijd aan bevelen. Pens en, voor de hond ook bot eveneens. Al vindt niet elk dier, dat het niet gewend is altijd meteen lekker. Hoewel wat duurder kun je eventueel ook overstappen op biologische diervoeding. Bijvoorbeeld van Yarrah. Katten zijn inderdaad echte vleeseters. Honden vinden het ook heel lekker en hebben flink wat eiwitten nodig Meer dan mensen, toch zouden zij, met wat moeite, wel vegetarisch gezond kunnen blijven. Voor mensen is goed vegetarisch heel gezond en ook een stuk makkelijker. Deze keer een vegetarisch drie-gangen menu. Voorgerecht: Gevulde aubergine rolletjes met peterselie pesto Hoofdgerecht: Pompoenrisotto en spinazie met rozijnen en sesamzaad. Nagerecht: Vruchten met munt-roomjoghurt. (Alle recepten zijn voor vier personen)

13 Oktober, Dierendag-maand; RECEPT Het voorgerecht. Voor de rolletjes: 1 grote (en vooral ook zo dik mogelijke) aubergine. 1 flinke rode paprika 1 flinke gele paprika 4 bosuitjes van ongeveer gelijke grootte/lengte 200 gram ricotta (of huttenkäse) Peper (zwarte, vier seizoenen of chili, naar smaak) uit de molen Zeezout, Plantaardige olie (om te bestrijken) Keukenpapier Grillpan Voor de pesto : 50 gram peterselie (heel fijn gehakt) 3 flinke tenen knoflook, geperst. ¾ dl milde olijfolie Iets zout Snijd de paprika's allebei, in de lengte in 8 parten. Zaadjes en zaadlijsten verwijderen. Even grillen op de buitenkant tot het vel zwarte blazen vertoont. In gesloten bak of pot 30 minuten laten afkoelen. Haal de zwarte vellen er voorzichtig af. Was de aubergine. Droog 'm af. Snijd met een scherp mes over de lengte 8 mooid dunne plakken (ca. 0,5 cm) van de aubergine (de kapjes worden niet gebruikt). Bestrooi ze met (grof zee-)zout en laat dat een kwartiertje intrekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Smeer ze aan beide kanten goed in met olie en grill de plakken in de hete grillpan voor ongeveer 3 minuten per per kant. Regelmatig keren. Snijd het groen van de vier bosuitjes en snijd dat over de lengte door (zodat het makkelijk in 8-en te verdelen is). De uibolletjes zelf heel klein snijden en samen met peper en zout van de onderkantjes ontdoen en door de ricotta mengen. Leg een plak aubergine op een werkblad. Smeer het in met het ricotta/ui mengsel leg er vervolgens een stuk gele en rode paprika op plus een achtste deel van het bosui groen. Rol de plakken als een soort sushi op tot rolletjes. Leg 2 rolletjes op een bordje. Voor de pesto: Peterselie heel fijn knippen, snijden of hakken en mengen met geperste knoflook, olijfolie en zout. Druppel iets van de pesto over de rolletjes en geef de rest er apart in een schaaltje. Hier past knapperig ciabatta brood perfect bij.

14 Oktober, Dierendag-maand; RECEPT Het Hoofdgerecht: Voor de risotto: 300 gram arborio rijst (of een andere rondkorrel soort die geschikt is voor risotto) 1 liter groentenbouillon (van bouillonblok) 1 kleingehakte ui 20 gram (biologische) roomboter 2 eetlepels milde olijf of andere plantaardige olie. 1 teentje knoflook uit de pers 1½ dl droge witte wijn 1 medium butternut pompoen (zo'n oranje, ter grootte van een kleine bloemkooll) eventueel geschild (de schil van deze variëteit is wel eetbaar) van zaad ontdaan, en in blokjes van ca. 2x2x2 cm gesneden. Geraspte schil en sap van 1 citroen. Wat fijngehakte rozemarijn 50 gram geraspte, vegetarisch gestremde (biologische) oude kaas. Versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Verwarm olie en boter in een grote pan met dikke bodem fruit hierin op niet te hoog vuur de ui met de knoflook in een paar minuten zacht maar niet bruin. Voeg de rijst en de pompoenstukjes toe. Even goed omscheppen zodat alles een klein beetje vettig is geworden. Roer er de wijn doorheen en kook even kort op hoog vuur om de alcohol te laten verdampen. Schenk er vervolgens ongeveer ¼ van de bouillon bij. Laat aan de kook komen en dan, onder af en toe roeren, op laag vuur heel zachtjes koken tot de bouillon door de rijst is geabsorbeerd. Herhaal dit 3x totdat de bouillon op is en de rijst en pompoen gaar zijn maar nog wel beet hebben. Roer er vervolgens citroen sap en rasp, kaas en peper door (en eventueel wat zout) Garneer met de fijngehakte rozemarijn. Hierbij eten we: Spinazie met rozijnen, chili en geroosterd sesamzaad. Hiervoor hebben we nodig: 600 panklare verse spinazie 75 gram blauwe rozijnen (even geweld in warm water) 1 sjalotje (eventueel te vervangen door een kleine rode ui) fijngesneden. 1 gedroogd chilipepertje (verkruimeld) of chilipeper (naar smaak) uit de molen. 20 gram geroosterde sesamzaadjes 2 eetlepels sesamolie. 1 eetlepel zonnebloemolie Zout.

15 Oktober, Dierendag-maand; RECEPT Zonnebloemolie in pan verhitten. Sjalotje even aanfruiten, grof gesneden spinazie bijvoegen en op half hoog vuur al omscheppend laten slinken waarbij er zoveel mogelijk vocht kan verdampen. Uitgelekte rozijnen er door roeren en laten meewarmen. Van het vuur af chilipeper, zout, sesamolie en ¾ van het sesamzaad er door roeren. In schaal doen en bestrooien met de rest van het sesamzaad. Bij het nagerecht maken we het ons makkelijk, maar dat hoeft niet minder lekker te zijn: Vruchten met munt-roomjoghurt. 2 bakjes à 150 gram Griekse joghurt 1 potje (125 gr) crème fraiche 2 cl crème de menthe likeur (kan eventueel vervangen worden door een paar druppels munt aroma) 10 gram verse munt fin gesneden. Vruchten naar keus: druiven in half gesneden, mandarijnpartjes, plakjes banaan, halve abrikozen (uit blik), stukjes peer of -zachte- appel. Eventueel suiker naar smaak Roer joghurt en creme fraiche met likeur (of aroma) en ¾ van de fijngesneden munt door elkaar. Verdeel de vruchten over 4 dessertbakjes en vervolgens de joghurt mix over de vruchten. Garneer met de overgebleven gesneden munt en eventueel wat (bruine)suiker.

16 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdaag - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alstublieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken - Wasmiddelen - Allesreiniger - Bleek - Latex handschoenen - Fleecedekens - Dekens - Blikvoer (Whiskas) - Blikvoer voor de hond - Dettol - Kauwbotten van buffelhuid - Dekbedovertrekken (2 persoons) -

17 Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdag - na afspraak tussen en uur. Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

18 Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) info@dierenthuis.nl Website: Website: Hyves: Facebook: Rekeningnummer Dierenthuis: IBAN: NL22INGB BIC:INGBNL2A Rekeningnummer FIV-FeLV: IBAN: NL87INGB BIC:INGBNL2A Tekst: Marleen van Houten, Martine Arys Fotografie: Nel van Wijngaarden, Saskia Blok, Martine Arys

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

Past in iedere adviesgroep vanaf 1750 kcal. Hoofdgerecht voor 4 personen. 3 citroenen, schoongeboend. 6el olijfolie. 1 rode ui, gesnipperd

Past in iedere adviesgroep vanaf 1750 kcal. Hoofdgerecht voor 4 personen. 3 citroenen, schoongeboend. 6el olijfolie. 1 rode ui, gesnipperd 3 citroenen, schoongeboend 6el olijfolie 1 rode ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngesneden 2 el kappertjes 4 schotse zalmfilets ( á 145 g) 2 el peterselie, fijngesneden Grillpan 1. Pers 1 citroen uit.

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie Pasta salade Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie 175 gram pasta, bv. schelpjes macaroni 150 gram sperziebonen

Nadere informatie

Focaccia met groente

Focaccia met groente Focaccia met groente Voor 4 focaccia s heb je nodig: 450 gram bloem 250 ml water 75 ml extra vergine olijfolie 15 gram verse gist 10 gram grof zeezout 50 ml water een paar handjes vol gegrilde groente

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

Hapjes menu november 2011

Hapjes menu november 2011 Hapjes menu november 2011 Pompoensoep met korianderhazelnootpesto Winter ceasarsalade met gegrilde kip en ansjovis croutons Appelcake met kaneelsuiker Chocolade truffels Pompoensoep met korianderhazelnootpesto

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

Lekker eten met weinig koolhydraten

Lekker eten met weinig koolhydraten Lekker eten met weinig koolhydraten Groentenrolletjes Geroosterde 1 courgette 1 rode paprika 2 eetlepels olijfolie enkele takjes peterselie 100 gram roomkaas 2 teentjes knoflook 8 sneetjes Atkins koolhydraat

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen Menu 60. - Marokkaans Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines Soep met lamsvlees en linzen Couscous Bodaoui met 7 groenten Couscouspudding Lhot Dbi Maammer Maa Matischa

Nadere informatie

EXPERIENCE OUTSIDE-IN. Recept 1. Wat en hoe beweegt jouw doelgroep? Viskoekjes met spicy korianderdip - 20 personen

EXPERIENCE OUTSIDE-IN. Recept 1. Wat en hoe beweegt jouw doelgroep? Viskoekjes met spicy korianderdip - 20 personen Recept 1 Viskoekjes met spicy korianderdip - 20 personen spicy korianderdip 2 groene Spaanse pepers, ontzaad en fijngesneden 2 groene paprika, ontzaad en gesneden 2 tenen knoflook, geraspt 4 cm verse gember,

Nadere informatie

10 Luxe Afslank Recepten

10 Luxe Afslank Recepten 10 Luxe Afslank Recepten Dieetsnel.nl Kees van Hessel Recept 1 Omelet met kampernoelies 10 tot 15 minuten 1 pers - 2 eieren - 250 gram kampernoelies - sjalotjes - peterselie - peper & zout Borstel de kampernoelies(champignons)

Nadere informatie

Myline recepten week 1

Myline recepten week 1 Myline recepten week 1 Gevulde Rode Paprika Hoeveelheid: 4 Paprika s Voorbereidingstijd: 5m Kooktijd: 20m Klaar In: 25m Dit recept in niet alleen lekker, het is ook mooi en makkelijk. 4 Paprika's 500 gram

Nadere informatie

Qlivino BBQ 2010 15 juni

Qlivino BBQ 2010 15 juni Qlivino BBQ 2010 15 juni Menu Knoflookgamba s alla Sjaak met tomatenrisotto (Gamba s in knoflook verder geen flauwekul net als Sjaak) Souvlaki met lachanosalata (Souvlaki van varkenshaas met ztarziki en

Nadere informatie

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur Puur Gezond, Receptenboek 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Welkom 3 Muesli 5 Waterkerssalade met aardbeien, avocado en rosbief 6 Zalmomelet met bosui en tomaat 7 Spinaziestamppot met gerookte kip 8 Viscurry

Nadere informatie

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd ****

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd **** Pasen maart 2018 Amuse: americain Preisoep met Limburgse mosterd Rode krielaardappelen met schil uit de oven Erwten en worteltjes Kalfs cordon blue Citroen ijs met blauwe bessen saus Preisoep met Limburgse

Nadere informatie

RECEPTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN HUMPHREY FRIDT 10 KOOLHYDRAATARME RECEPTEN HUMPHREY FRIDT 1. BIEFSTUK MET SALADE > 120 gram biefstuk > 3 handjes ijsbergsla > 1 handje rucola sla > 2 radijsjes > 1 bosui > 1 eetlepel magere yoghurt > 1 theelepel tuinkruiden

Nadere informatie

Vegetarische gerechten uit de ANBO Nieuwsbrief 2010 door Gery Mulder

Vegetarische gerechten uit de ANBO Nieuwsbrief 2010 door Gery Mulder Vegetarische gerechten uit de ANBO Nieuwsbrief 2010 door Gery Mulder Bietjes, maar dan anders(juni)... 1 Stampot ijsbergsla(juli-augustus)... 2 Salade met feta Afscheid van de zomer (september)... 3 Herfstsoepje(oktober)...

Nadere informatie

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding:

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding: Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon 500 g (biologische) kalkoendijfilet 4 eetlepel Japanse sojasaus, minder zout 1 eetlepel rijstazijn 1 eetlepel Chinees

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

Mosselen. Overheerlijke recepten. @dekamarkt of @dekawijnmarkt. facebook.com/ dekamarkt. www.dekamarkt.nl. Klantenservice 0251-276628

Mosselen. Overheerlijke recepten. @dekamarkt of @dekawijnmarkt. facebook.com/ dekamarkt. www.dekamarkt.nl. Klantenservice 0251-276628 Mosselen @dekamarkt of @dekawijnmarkt www.dekamarkt.nl facebook.com/ dekamarkt Klantenservice 0251-276628 Overheerlijke recepten Sappige mosselen met lekkere saus, daar eet iedereen zijn vingers bij op!

Nadere informatie

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room 4 porties In 3 uur en 55 min. Mijn receptenboek.nl Lekkerder dan goed voor je is. Wat gaat er in 800 gram runderlappen 2 fijngehakte uien 2 teentjes fijngehakte

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE BB 2017

consumptief-breed CSPE BB 2017 consumptief-breed CSPE BB 2017 bijlage 3 opdracht 15 en 16 PB-0866-b-17-1-b3 1 / 8 lees verder Gerecht voor 4 personen witlofsoep met hazelnoten en blauwe kaas, risotto, gevulde portobello met mais-avocadosalsa,

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2 Groentelasagna 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in dunne lange plakken. 2. Leg de aubergines even kort in een pan met wat olie en besprenkel ze met

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200 4 kipfilets 4 theel crema van zongedroogde tomaat (potje 140gr) 4 takjes basilicum (bakje 15 gr) 3 el olijfolie 4 semi-zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden Vershoudfolie Cocktailprikkers 1. Voorbereiden

Nadere informatie

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges;

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Beet gaar gekookte asperges(1pp) 3 eetlepel Olijf olie 2 eetlepel Gehakte kruiden Citroen sap van ½ citroen

Nadere informatie

Risotto van geroosterde knolselder en oesterzwammen

Risotto van geroosterde knolselder en oesterzwammen Risotto van geroosterde knolselder en oesterzwammen Koken zonder vlees is makkelijker - en lekkerder - dan je denkt. We geven jou graag een duwtje in de rug met dit recept. maatweek-2017-recepten-postkaart.indd

Nadere informatie

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken.

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken. 2010-4juni 19.30 Turkse Kookworkshop in de Tuinen van Stinz geheel Vegetarisch we hebben gemaakt: Linzensoep Dolma: druivenbladeren en gedroogde paprika's gevuld met rijst en kruiden Sigare Börek: tot

Nadere informatie

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Menu oktober 201 2 Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus Salade champignons Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Kwartels met rode biet en cantharellen Appelsoep met peren onder een bladerdeegdekseltje

Nadere informatie

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola BGN Kerstmenu 2014 Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola Bijgerecht Sperziebonen met tomaat Dessert Homemade bosvruchtenijs Met dank aan

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel Hapjes en dips Aardbeienspiesjes Voor 10 spiesjes: 400-500 gram (kleine) aardbeien 2 eetlepels limoensap 2 eetlepels honing Gestampte muisjes of geraspte kokos 10 blaadjes munt 10 (saté)prikkers Bereiding

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de komkommer maakt het gerecht kleurrijk en met de garnering

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt Falafel is balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden en is een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en Noord-Afrika. Kikkererwten bevatten

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn Risotto Voeg de saffraan toe aan de witte wijn en laat deze even marineren. Maak de paddenstoelen schoon (niet wassen, zo nodig schoonborstelen), scheur ze in grove stukken en bedruppel ze met citroensap.

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon 500 gram biefstuk in 4 porties 4 eetlepel Griekse yoghurt volvet 4 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood Menu 59. - Marokkaans Paprika-tomatensalade Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen Marokkaans brood Amandelkoekjes met muntthee Paprika-tomatensalade Ingrediënten (4 pers) 750 gr

Nadere informatie

Lekker-eten-menu Januari 2019

Lekker-eten-menu Januari 2019 Lekker-eten-menu Januari 2019 Londonderry soep Nasi Goreng Kipsaté met pindasaus Gevulde appel uit de oven Londonderry soep (4 pers.) Ingrediënten 40 gr. boter 1 ui 1 tl. kerrie 40 gr. bloem 1 l. water

Nadere informatie

Beenhamsalade met warme appeltjes en abrikozen.

Beenhamsalade met warme appeltjes en abrikozen. Beenhamsalade met warme appeltjes en abrikozen. 2 stevige friszure appels (rode) 25 gr. boter of olie 1 zakje gemengde sla. 300 gram beenham in reepjes 2 el abrikozen in stukjes 3 el olie 1 el citroensap

Nadere informatie

Salade met geroosterde pompoen, geitenkaas en peterseliepesto. Oerstoofpot met kastanjechampignons, wortel, rode wijn, tijm en rozemarijn

Salade met geroosterde pompoen, geitenkaas en peterseliepesto. Oerstoofpot met kastanjechampignons, wortel, rode wijn, tijm en rozemarijn Jeanine Schreuders en Norbert van Doorn hebben in hun Eetlokaal, boerderij Buitenland een viergangen Oermenu bereid, ter viering van Terra Madre dag, 10 december 2013, rondom het thema Oorspronkelijk voedsel.

Nadere informatie

NierNieuws Kerstmenu 2016

NierNieuws Kerstmenu 2016 NierNieuws Kerstmenu 2016 Voorgerecht: Bruschetta met doperwtjespuree 1 ciabatta 4 el olijfolie 1 teentje knoflook 1 handje geroosterde amandelen (ongezouten) 150 g doperwtjes uit de diepvries 1 handje

Nadere informatie

Kookavond 27 November 2017

Kookavond 27 November 2017 1 Kookavond 27 November 2017 Aperitief Voorgerecht Spanakopita 40 MIN + 35 OVENTIJD Ingrediënten 10 filodeegvellen 50 gr pijnboompitten 3 teentjes knoflook 700 gr (blad)spinazie uit vriezer of vers 50

Nadere informatie

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel PITTIGE PESTO pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper vijzel Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Stamp een gedroogde peper fijn in de vijzel.

Nadere informatie

Pompoenrisotto. Eet smakelijk!

Pompoenrisotto. Eet smakelijk! Pompoenrisotto 1 pompoen 150 gram winterpeen 4 el olijfolie Verse salie 50 gram boter 1 grote ui, gesnipperd 300 gram risottorijst 250 ml droge witte wijn 1 liter kippenbouillon 100 gram geraspte Italiaanse

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Lunch recepten van Judith Rolf voor energie en een slanke lijn! Voor 2 personen

Lunch recepten van Judith Rolf voor energie en een slanke lijn! Voor 2 personen Lunch recepten van Judith Rolf voor energie en een slanke lijn! Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 4 stronkjes witlof 2 appels 1 mandarijn

Nadere informatie

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Piemonte Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato Primo: Risotto met pompoen en kaassaus Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Dolci: Panna cotta met vruchtensaus Baci di dama www.martijnpostma.nl

Nadere informatie

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Menu 98. Brickdeegje met Grieks gehakt. Knolseldersoep met roggebrood met ham en paté. Wildzwijnmedaillons met gepofte appel

Menu 98. Brickdeegje met Grieks gehakt. Knolseldersoep met roggebrood met ham en paté. Wildzwijnmedaillons met gepofte appel Menu 98. Brickdeegje met Grieks gehakt Knolseldersoep met roggebrood met ham en paté Wildzwijnmedaillons met gepofte appel Salade van peren met crème van mascarpone met groene peper en pastis : 30 minuten

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij!

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij! APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER Williene Klinck E-nummervrij & suikervrij! CAESARSALADE MET CITROENMAYONAISE INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN 1 kipfilet 2 kropjes mini Romaine sla 2 takjes cherrytomaatjes

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

In kruiden en komijn gemarineerde sardines

In kruiden en komijn gemarineerde sardines In kruiden en komijn gemarineerde sardines 8 filets van sardines, viswinkel 1 handje rozijnen 1 limoen, uitgeperst 4 el olijfolie 1 tl komijnpoeder 1 tl koriander, fijngehakt 1 tl peterselie, fijngehakt

Nadere informatie

5 lekkere gezonde recepten voor pakjesavond

5 lekkere gezonde recepten voor pakjesavond 5 lekkere gezonde recepten voor pakjesavond In dit boekje vind je een aantal lekkere en gezonde recepten die je kunt gebruiken op Sinterklaasavond. Bij het selecteren van deze recepten is rekening gehouden

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap Duo van toastjes Krabsla & kipcurry Erwtensoep Sheperd s Pie Rijstpap Smakelijk Toastje met kipcurry Ingrediënten: Aperitief 1 kipfilet ½ fijngehakt teentje look currykruiden mayonaise kurkuma mosterd

Nadere informatie

Hartige snack s ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Gekleurde proeverij voor bij de borrel

Hartige snack s ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Gekleurde proeverij voor bij de borrel ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Hartige snack s Gekleurde proeverij voor bij de borrel De aantallen zijn naar eigen smaak te bepalen: - bleekselderij in stukjes van 4 cm - cherry- of kerstomaatjes - komkommer

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Diner: Sla Wraps. Ingrediënten:

Diner: Sla Wraps. Ingrediënten: Diner: Sla Wraps 1 wortel (geraspt) 1 pastinaak (geraspt) ½ knolraap (geraspt) 1 rode biet (geraspt) 1 kop ijsberg sla (geraspt) 3 theelepels olijfolie ½ theelepel komijn 1/8 theelepel mosterdzaadjes slablad

Nadere informatie

RECEPTEN ROSARIO Januari 2014

RECEPTEN ROSARIO Januari 2014 RECEPTEN ROSARIO Januari 2014 Vrijdagavond - 31 januari 2014 Fettucine met courgetten 5OO gr Fettucine Olijfolie 1.300 gram courgettes 150 gr. Parmezan Pijnboompitten Kook de pasta in ruim kokend water.

Nadere informatie

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken) 2 grote eieren 150 gr bloem 300 ml melk plantaardige olie om te bakken verse groene kruiden naar keuze: peterselie, bieslook

Nadere informatie

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water BASISRECEPTEN DEEG Pasteideeg 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water Meng alle ingrediënten tot er een deegmassa ontstaat. Dek het deeg vervolgens af en laat het 3 uur rusten. Rol het

Nadere informatie

Recepten Oesterparel. Oestershooter ( 6 personen) 6 oesters Fines de Normandië no 3. Tomatensap ½ liter. Wodka 2 borrel glaasjes. Tabasco 5 druppels

Recepten Oesterparel. Oestershooter ( 6 personen) 6 oesters Fines de Normandië no 3. Tomatensap ½ liter. Wodka 2 borrel glaasjes. Tabasco 5 druppels Recepten Oesterparel Oestershooter ( 6 personen) 6 oesters Fines de Normandië no 3 Tomatensap ½ liter Wodka 2 borrel glaasjes Tabasco 5 druppels Worcestersaus 3 druppels Limoen 5 druppels Peper uit de

Nadere informatie

Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU JANUARI 2013 GARNALEN MET GROENE MANGO-SALADE GEROOKT BIETENSOEPJE MET COQUILLES

Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU JANUARI 2013 GARNALEN MET GROENE MANGO-SALADE GEROOKT BIETENSOEPJE MET COQUILLES Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU JANUARI 2013 GARNALEN MET GROENE MANGO-SALADE GEROOKT BIETENSOEPJE MET COQUILLES LAMSKOTELETJES MET MINT VAN DE BIG GREEN EGG TARTE TATIN MET

Nadere informatie

Vegetarische recepten. Receptengids

Vegetarische recepten. Receptengids Vegetarische recepten Receptengids GezondheidsNet stelt in het samenwerking met het Voedingscentrum iedere maand een receptenboekje samen. Deze maand twee receptenboekjes: één voor de vleesliefhebber,

Nadere informatie

Koken; Geert Gerritsma

Koken; Geert Gerritsma Koken; Geert Gerritsma Menu Oktober 2017 Romige mosterdsoep met pittige chiabatta 1 ½ liter bouillon 2 stronken witlof 2 dunne prei 2 uien 25 gram margarine 4 aardappels 2 eetlepels bloem 25 gram margarine

Nadere informatie

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4

Nadere informatie

Ananas con vinho do porto (ananas met robijnrode portwijn)

Ananas con vinho do porto (ananas met robijnrode portwijn) Ananas con vinho do porto (ananas met robijnrode portwijn) Bereidingstijd: minimaal 4 uur. Voor 8 personen. 1 grote rijpe verse ananas of 1 groot blik ananasschijven 125 milliliter rode portwijn Suiker

Nadere informatie

Gezond & lekker met de kerst

Gezond & lekker met de kerst Gezond & lekker met de kerst Voor jou! Een bewust kerstmenu inclusief eenvoudige recepten. Met energieke groet, Margriet -Aperitief- Heerlijke rode bieten humus op een getoast zuurdesembroodje -Voorgerecht

Nadere informatie

Griekse recepten inhoud:

Griekse recepten inhoud: Griekse recepten inhoud: voorgerechten Pag: 3. Griekse sla Pag: 4. Tzatziki Pag: 5. Gemista Pag: 6. Gegrilde rode paprika's pag: 7. Griekse auberginepuree pag: 8. Griekse courgettesla pag: 9. Kippensoep

Nadere informatie

Kookworkshop SSgN Receptenboekje

Kookworkshop SSgN Receptenboekje Kookworkshop SSgN Receptenboekje Dit receptenboekje bevat 6 recepten. Deze recepten komen uit het Sporterskookboek (Harms-Aris & Geerets, 2006) en bevatten allemaal weinig vet, voldoende eiwit en ruimschoots

Nadere informatie

personal training small group training voedingsadvies lifestyle coaching Marco Meuwese:

personal training small group training voedingsadvies lifestyle coaching Marco Meuwese: kerst MENU VERANTWOORD GENIETEN fvoorgerecht SALADE GEROOSTERDE WORTEL EN KIKKERERWTEN Gezonde start van het Kerstdiner: Geroosterde kikkererwten met paprikakruiden en curried bospenen uit de oven f 16

Nadere informatie

Salade met geroosterde pompoen, geitenkaas en walnootpeterseliepesto. Oerstoofpot met kastanjechampignons, wortel, rode wijn, tijm en rozemarijn

Salade met geroosterde pompoen, geitenkaas en walnootpeterseliepesto. Oerstoofpot met kastanjechampignons, wortel, rode wijn, tijm en rozemarijn Jeanine Schreuders en Norbert van Doorn hebben in hun Eetlokaal, boerderij Buitenland een viergangen Oermenu bereid, ter viering van Terra Madre dag op herhaling, 18 januari 2014, rondom het thema Oorspronkelijk

Nadere informatie

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621.

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621. Mijn soepen maak ik op basis van goede groentebouillonblokjes of -poeder altijd zonder gist (E621 ofwel MSG). Ik weet dat ik ook bouillon kan trekken van groenten maar omdat ik veel biologische groenten

Nadere informatie

Menu 69. Geitenkaasjes in Kataifi. Pompoensoep met kokosmelk en kerrie. Springboksteak met abrikozen-notensalsa. Chocolade trifle

Menu 69. Geitenkaasjes in Kataifi. Pompoensoep met kokosmelk en kerrie. Springboksteak met abrikozen-notensalsa. Chocolade trifle Menu 69. Geitenkaasjes in Kataifi Pompoensoep met kokosmelk en kerrie Springboksteak met abrikozen-notensalsa Chocolade trifle Geitenkaasjes in Kataifi ½ pak Kataifadeeg (draadjesdeeg, Turkse winkel) 2

Nadere informatie

Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de

Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de Clean Eating Kerst Lunchmenu Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de Clean Eating manier. Met zoveel mogelijk verse, biologische ingrediënten en lekkere, pure smaken. Het menu is

Nadere informatie

Amuse Tartaartje van Schotse zalm op bordje met kruidensausje. Voorgerecht Pasta met pittige tomatensaus

Amuse Tartaartje van Schotse zalm op bordje met kruidensausje. Voorgerecht Pasta met pittige tomatensaus Amuse Tartaartje van Schotse zalm op bordje met kruidensausje Voorgerecht Pasta met pittige tomatensaus Hoofdgerecht Kipfilet met kerriesaus Stampotje van andijvie Dessert Mangoparfait Frambozencoulis

Nadere informatie

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING)

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) 1 liter melk 50 gram rijst 150 gram suiker Snuifje kaneel Snuifje kardemom 1 theelepel honing Amandelen of rozijnen (optioneel) Laat 1 liter melk koken. Doe er 50 gram rijst

Nadere informatie

2 KOKEN MET SHANE FLYER.indd :14

2 KOKEN MET SHANE FLYER.indd :14 2 KOKEN MET SHANE 40 STAP-VOOR-STAP RECEPTEN VOOR KINDEREN EN OUDERS ONTBIJT SNACKS FAMILIE ZOET 3X Shane Kluivert houdt veel van koken! Hij staat vaak in de keuken om zijn eigen favoriete gerechten te

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender Dag 23 1 portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender 1 portie eieren 1 portie champignons 1 grote tomaat 1 teentje knoflook zout

Nadere informatie