Fiscaal Portaal Gemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fiscaal Portaal Gemeenten"

Transcriptie

1 Procedurenummer(s) : 4165/1987 B Uitspraakdatum : Publicatiedatum : --- GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH Uitspraak Gezien het beroepschrift van het rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam,,agglomeratie- Industriepark X'' te Z, tegen de uitspraak van de Inspecteur der omzetbelasting te P, op zijn bezwaarschrift tegen de hem opgelegde naheffingsaanslag in de omzetbelasting over het tijdvak 1 januari 1980 tot en met 31 december 1984, aanslagnummer ; Gezien (...) Gehoord (...) Overwegende, dat de naheffingsaanslag is opgelegd tot een bedrag van f aan enkelvoudige belasting, zonder verhoging, en bij de bestreden uitspraak is verminderd tot een ten bedrage van f aan enkelvoudige belasting; Overwegende, dat nadat twee geschilpunten ter zitting zijn opgelost, belanghebbende uiteindelijk nog slechts als grief aanvoert dat de Inspecteur bij de bestreden uitspraak ten onrechte de voorbelasting op na te melden voorzieningen in haar geheel, dan wel voor wat betreft een gedeelte groot, f ,60 niet in aftrek heeft toegelaten, en hij concludeert tot vernietiging van de bestreden uitspraak en vermindering van de naheffingsaanslag primair tot f en subsidiair tot f , terwijl de Inspecteur concludeert tot vernietiging van de bestreden uitspraak en vermindering van de naheffingsaanslag tot f ; Overwegende, dat op grond van de stukken en de deels daarvan afwijkende verklaringen van partijen ter zitting, als tussen hen onbetwist, vaststaat: Belanghebbende is in 1969 door de gemeenten A en B opgericht op de voet van hoofdstuk I van de inmiddels ingetrokken Wet gemeenschappelijke regelingen van 1 april 1950, Stb. K 120, zoals die nader is gewijzigd.

2 De betrokken door deze gemeenten getroffen gemeenschappelijke regeling (hierna wel te noemen: de regeling) luidt, voor zover thans van belang:,,de raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders der gemeenten B en A, ieder voorzoveel hun bevoegdheden betreft; overwegende, dat het wenselijk is ter behartiging van de gemeenschappelijke belangen, welke deze gemeenten hebben bij de aanleg en exploitatie van een complex industrieterrein in de gemeente B, een gemeenschappelijke regeling te treffen; gelet op de Wet gemeenschappelijke regelingen en de gemeentewet; Besluiten: de volgende gemeenschappelijke regeling te treffen: I. Industrieschap A-B. Artikel 1 Er is een rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam, genaamd,,agglomeratie-industriepark X'', hetwelk is gevestigd in de gemeente B. Artikel 2 1. Deze gemeenschappelijke regeling verstaat onder: a.,,het industrieschap'': het rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam, bedoeld in artikel 1; b.,,het bestuur'': het orgaan, bedoeld in artikel 4; c.,,gedeputeerde Staten'': Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. 2. Voor zover deze gemeenschappelijke regeling artikelen van de gemeentewet van overeenkomstige toepassing verklaart, komen in die artikelen in plaats van de gemeente het industrieschap en in plaats van de raad en burgemeester en wethouders het bestuur. II. Taak van het industrieschap Artikel 3 1. Het industrieschap heeft tot taak het ontwikkelen en exploiteren van een complex industrieterrein in de gemeente A, dat aan de noordzijde wordt begrensd door enz. 2. Onder de taak van het industrieschap is niet begrepen de algemene openbare taak, welke bij de gemeente B ten aanzien van het onder punt 1 van dit artikel bedoelde gebied berust, zoals de verzorging van de reiniging en het onderhoud van openbare wegen, van het afvoeren van water en vuil, van de openbare verlichting, van politie, brandweer en bouwtoezicht.

3 III. Het bestuur Artikel 4 1. Het bestuur van het industrieschap bestaat uit 9 leden, waarvan 3 leden te benoemen door burgemeester en wethouders van A, 3 leden door burgemeester en wethouders van B en 3 leden door het college van voorzitter en gedelegeerden van het openbaar lichaam agglomeratie A. Elk lid van het bestuur heeft een op gelijke wijze aangewezen plaatsvervanger. 2. Het bestuur heeft zitting gedurende vier jaren en treedt daarna in zijn geheel af. De aftredende leden zijn dadelijk herbenoembaar. 3. Het lid van het bestuur dat zijn in het benoemingsbesluit vermelde functie of hoedanigheid verliest, houdt op lid te zijn. 4. Indien tussentijds een plaats in het bestuur vacant komt, wijst het orgaan dat het betreffende lid benoemde, in zijn eerstvolgende vergadering een nieuw lid aan. Artikel 5 1. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, en, al of niet uit zijn midden, een secretaris en een penningmeester. 2. Het bestuur regelt tevens de vervanging van de onder 1 van dit artikel bedoelde functionarissen ingeval van afwezigheid of ontstentenis. Artikel 6 1. De voorzitter, alsmede de secretaris tekenen alle stukken, die van het bestuur uitgaan. 2. De voorzitter vertegenwoordigt het industrieschap in rechtsgedingen en bij buitengerechtelijke rechtshandelingen. Artikel Het bestuur beslist of een batig slot der rekening van baten en lasten: a. geheel of gedeeltelijk zal worden toegevoegd aan de reserve, dan wel: b. geheel of gedeeltelijk aan de deelnemende gemeenten zal worden uitgekeerd. 2. Het bestuur beslist of een nadelig slot der rekening van baten en lasten: a. geheel of gedeeltelijk ten laste van de volgende dienst zal worden gebracht, dan wel: b. geheel of gedeeltelijk ten laste van bestaande reserves zal worden afgeschreven, dan wel: c. geheel of gedeeltelijk ten laste van de deelnemende gemeenten zal worden gebracht. 3. Een batig of nadelig saldo over enig jaar komt uiteindelijk voor de helft ten goede aan dan wel ten laste van elk der deelnemende gemeenten.

4 4. In de boekhouding wordt het aandeel van elk der deelnemende gemeenten in de nog niet verrekende batige of nadelige saldi afzonderlijk geadministreerd. In de jaarstukken wordt zulks tot uitdrukking gebracht. V. Opnemen van gelden Artikel Het bestuur besluit tot het aangaan van geldleningen en rekening-courant overeenkomsten. 2. De deelnemende gemeenten zijn ieder voor de helft garant voor de betaling van rente en aflossing van op grond van het eerste lid opgenomen gelden. VI. Inwerkingtreding, wijziging en opheffing Artikel Terstond nadat deze gemeenschappelijke regeling is goedgekeurd, draagt de gemeente B zorg voor haar bekendmaking in de Nederlandse Staatscourant. De regeling treedt in werking de eerste dag volgende op die, waarop de in het vorige lid bedoelde bekendmaking is geschied. 2. De regeling wordt aangegaan voor onbepaalde tijd en kan worden opgeheven of gewijzigd bij eensluidend besluit van de raden der gemeenten B en A. De regeling kan bovendien worden opgeheven bij schriftelijke opzegging door de gemeenteraden van B en/of A tegen 1 januari 1980 en zo vervolgens om de vijf jaren mits de opzegging tenminste een jaar voor de datum waartegen wordt opgezegd, geschiedt. 3. Het bepaalde in het eerste lid van dit artikel is bij wijziging of opheffing der gemeenschappelijke regeling van overeenkomstige toepassing. Artikel In geval van opheffing wordt tevens, onder goedkeuring van Gedeputeerde Staten, een regeling getroffen omtrent de beeindiging of overdracht van de exploitatie der eigendommen, werken en inrichtingen van het industrieschap, alsmede, voor zoveel nodig, omtrent de liquidatie der bezittingen en de voldoening of de overname der verplichtingen van het industrieschap. De waarde der bezittingen wordt alsdan geschat door een commissie van drie deskundigen, te benoemen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De commissie beslist bij meerderheid van stemmen. Bij het niet verkrijgen van een meerderheid van stemmen zal de waarde bedragen het gemiddelde der drie schattingsopgaven. 2. De liquidatie heeft plaats door de alsdan fungerende voorzitter van het bestuur.''.

5 Naar aanleiding van de bevindingen bij een in december 1985 bij belanghebbende ingesteld boekenonderzoek is de vermelde naheffingsaanslag opgelegd en na bezwaar verminderd als hiervoor vermeld. Enkele in de naheffingsaanslag begrepen correcties tot een totaal bedrag van f 9260,69 zijn door belanghebbende niet bestreden. De grieven tegen een andere correctie ten bedrage van f ,07 heeft belanghebbende ter zitting laten varen. Met betrekking tot een volgende correctie ten bedrage van f zijn partijen ter zitting overeengekomen dat deze voor de helft moet worden gehandhaafd. In totaal dient dus ten minste f 9260,69 plus f ,09 plus f ,50 zijnde, afgerond, f van de naheffingsaanslag te worden gehandhaafd. In geschil is gebleven een correctie ten bedrage van, na de bestreden uitspraak, f ,68. Deze correctie heeft betrekking op het volgende. Belanghebbende heeft ter uitvoering van de hem in artikel 3, lid 1, van de regeling opgedragen taak, hem in eigendom toebehorende grond bouwrijp gemaakt. Om tot bouwrijpe industriegrond te komen, heeft hij wegen, riolering, brandvijvers, straatverlichting en dergelijke doen aanleggen alsmede drie beken doen verleggen; de aldus tot stand gebrachte werken worden hierna wel aangeduid als: de voorzieningen. Belanghebbende heeft de voorzieningen in eigendom behouden, de industrieterreinen heeft hij uitgegeven of zal hij nog uitgeven. Op het gehele door belanghebbende ontwikkelde complex industrieterreinen, hierna ook wel te noemen: het industriepark, zijn niet alleen industriebedrijven gevestigd maar is ook een meubelcentrum gebouwd. Belanghebbende is ter zake van de levering en verhuur van in het industriepark gelegen gronden als ondernemer in de zin van artikel 7, lid 1, van de Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna te noemen: de Wet) aan te merken en heeft ter zake omzetbelasting voldaan. Hij heeft alle aan hem door andere ondernemers in verband met het bouwrijp maken van de grond in rekening gebrachte omzetbelasting in aftrek gebracht, ook de omzetbelasting die is toe te rekenen aan het tot stand brengen van de voorzieningen. De Inspecteur heeft bij het opleggen van de naheffingsaanslag het standpunt ingenomen dat de voorzieningen zijn aan te merken als gemeenschapsvoorzieningen en dat belanghebbende met betrekking tot de aanleg daarvan niet als ondernemer is aan te merken omdat hij met die aanleg een prestatie aan de gemeente B heeft verricht en daarmee niet heeft deelgenomen aan het maatschappelijke verkeer dan wel een interne prestatie heeft verricht. De kosten van de voorzieningen zijn echter wel gedeeltelijk in de prijzen van de uitgegeven of uit te geven gronden doorberekend, naar de mening van de Inspecteur bij het opleggen van de naheffingsaanslag voor

6 73%. Met toepassing van de resolutie van 6 augustus 1980, nr , heeft de Inspecteur derhalve 27% van de omzetbelasting toe te rekenen aan de kosten van de voorzieningen, of een bedrag van f ,68, nageheven. Na bezwaar heeft de Inspecteur het percentage van de kosten van de voorzieningen dat in de prijzen van de uitgegeven of uit te geven gronden is doorberekend op 80 gesteld en laatstgenoemde correctie teruggebracht tot f ,68. De raad van de gemeente B heeft de wegen in het industriepark nimmer op de voet van artikel 5 van de Wegenwet als openbare weg aangewezen. Die wegen worden wel feitelijk gebruikt door het verkeer, ook verkeer dat niet is aan te merken als bestemmingsverkeer voor de in het industriepark gelegen bedrijven. Belanghebbende wordt sedert de inwerkingtreding van de regeling met kasgeldleningen gefinancierd onder de garantie van de gemeenten A en B, ieder voor 50%. Ook de baten en lasten van het industriepark worden door die beide gemeenten op 50/50 basis gedeeld. Ingevolge de artikelen 14 en 15 van de regeling kan de regeling worden opgeheven maar een eventuele opheffing ligt nog niet in het verschiet; Overwegende, dat in geschil is of belanghebbende ter zake van de aanleg van de voorzieningen geheel of deels is aan te merken als ondernemer in de zin van de Wet; dat belanghebbende primair stelt dat hij voor die aanleg geheel is aan te merken als ondernemer in vorenbedoelde zin omdat hij voor het geheel van zijn activiteiten is aan te merken als deelnemer aan het economische verkeer en subsidiair stelt dat hij in elk geval is aan te merken als ondernemer in vorenbedoelde zin voor het onder de feiten genoemde doen verleggen van drie beken; dat de Inspecteur vorenstaande vraag ontkennend beantwoord; dat in confesso is dat, indien belanghebbendes primaire stelling juist is, de bestreden uitspraak moet worden vernietigd en de naheffingsaanslag moet worden verminderd tot f aan enkelvoudige belasting; Overwegende, dat partijen elk hun standpunt ten aanzien van de nog in geschil zijnde correctie hebben verdedigd in de van hen afkomstige stukken waaronder de door ieder van hen ter zitting voorgedragen en overgelegde pleitnota, waarvan de inhoud als hier ingelast wordt beschouwd, en de Inspecteur op vragen van het Hof daaraan nog heeft toegevoegd, zakelijk weergegeven:

7 De veronderstelling van het Hof dat de Inspecteur zijn standpunt, dat met betrekking tot de aanleg van de voorzieningen sprake is van een interne prestatie van belanghebbende aan de gemeente B, heeft gebaseerd op paragraaf 10, lid 1, van de Toelichting gemeenten, is juist. Op de vraag van het Hof of indien belanghebbende de voorzieningen in eigendom zou overdragen aan de gemeente B, de Inspecteur een levering in de zin van artikel 3, lid 1, letter a, van de Wet zou stellen, wordt geantwoord dat dat vermoedelijk het geval zou zijn. De stelling dat sprake is van een interne prestatie neemt de Inspecteur dan ook terug. Toch moet de correctie worden gehandhaafd, het mag niets uitmaken of voorzieningen als de onderhavige worden totstandgebracht door een afzonderlijke gemeente of door een samenwerkingsverband van twee gemeenten. Belanghebbende is wel een afzonderlijke rechtspersoon, maar in feite moet hij worden beschouwd als twee samenwerkende gemeenten. Door de bestuursvorm van belanghebbende beslissen de beide deelnemende gemeenten ook mee bij de werkzaamheden van belanghebbende; Overwegende omtrent het geschil: 1. dat vaststaat dat belanghebbende een publiekrechtelijk lichaam is en als zodanig zelfstandig een bedrijf uitoefent en derhalve ondernemer in de zin van artikel 7, lid 1, van de Wet is; 2. dat het Hof daarbij aantekent dat de Inspecteur niet heeft gesteld dat belanghebbende deel uitmaakt van een fiscale eenheid in de zin van artikel 7, lid 4, van de Wet, te zamen met de gemeente B en/of de gemeente A, zulks terecht, omdat reeds de omstandigheid dat het financiele belang bij belanghebbende die beide gemeenten ieder voor de helft aangaat, meebrengt dat niet van een financiele verwevenheid in de zin van laatstgenoemde bepaling kan worden gesproken; 3. dat de Inspecteur echter uiteindelijk van oordeel is dat belanghebbende met de aanleg van de voorzieningen een prestatie aan de gemeente B heeft verricht en dat die prestatie niet in het maatschappelijke verkeer is verricht dan wel dat belanghebbende gemeenschapsvoorzieningen heeft aangelegd; 4. dat het Hof van oordeel is dat belanghebbende met die aanleg niet een prestatie aan de gemeente B heeft verricht doch slechts heeft gehandeld in zijn eigen belang dat wil zeggen ten einde zich te kwijten van zijn taak als is omschreven in artikel 3, lid 1, van de regeling; 5. dat immers belanghebbende door de aanleg van de voorzieningen gezorgd heeft voor de infrastructuur waardoor de hem in eigendom toebehorende gronden geschikt werden om als industrieterrein te dienen en als zodanig konden worden geleverd of verhuurd;

8 6. dat belanghebbende bij de aanleg van de voorzieningen dan ook wel heeft gehandeld in het kader van zijn onderneming, doch daarmee niet tevens een prestatie aan de gemeente B heeft verricht; 7. dat aan het vorenstaande niet afdoet dat een deel van de voorzieningen, namelijk de wegen, van nut is voor de gemeente B, omdat die wegen, hoewel in eigendom bij belanghebbende, worden gebruikt voor het openbaar verkeer en belanghebbende zulks gedoogt en wellicht ook moet gedogen; 8. dat immers niet kan worden gezegd dat belanghebbende de voorzieningen heeft aangelegd om hiermee de gemeente B van dienst te zijn, en ware het anders, de uitsluiting van aftrek van voorbelasting wegens het gebruik van de voorzieningen als gemeenschapsvoorzieningen bij die gemeente zou moeten plaatsvinden, indien al belanghebbende aan die gemeente wegens die veronderstelde prestatie aan die gemeente een vergoeding met berekening van omzetbelasting in rekening zou hebben gebracht, hetgeen echter niet het geval is; 9. dat het onder 7 en 8 overwogene ook geldt indien en voor zover nog andere door belanghebbende aangelegde voorzieningen dan de wegen voor de gemeente B nut afwerpen; 10. dat de Inspecteur zijn van vorenstaand oordeel afwijkend standpunt baseert op het gestelde in paragraaf 10, lid 1, van de Toelichting gemeenten, maar belanghebbende niet gebonden is door het gestelde in dat paragraafdeel, en het Hof overigens van oordeel is dat, nu onbetwist is dat belanghebbende zelfstandig een bedrijf uitoefent en als ondernemer optreedt, veeleer het gestelde in lid 2 van die paragraaf van toepassing is, in welk geval de toelichting in overeenstemming met het vorenstaande lijkt; 11. dat, nu het oordeel moet zijn dat belanghebbende met de aanleg van de voorzieningen heeft gehandeld in het kader van zijn onderneming, hij, gelet op artikel 15, lid 1, aanhef, letter a, en slot, van de Wet, terecht de ter zake van die aanleg aan hem in rekening gebrachte omzetbelasting in aftrek heeft gebracht; 12. dat voor het geval in confesso is dat de naheffingsaanslag moet worden verminderd tot f aan enkelvoudige belasting, zodat, mede gelet op artikel 5, lid 7, eerste volzin, van de Wet administratieve rechtspraak belastingzaken, als volgt dient te worden beslist: Vernietigt de bestreden uitspraak, vermindert de naheffingsaanslag tot f aan enkelvoudige belasting en gelast de Inspecteur het door belanghebbende gestorte griffierecht ad f 38 aan deze te vergoeden.

Uitspraak 22 oktober rolnr. 95/82 M I. Griffie 3050/81 Type: ev. HET GERECHTSHOF TE s-gravenhage, eerste meervoudige belastingkamer;

Uitspraak 22 oktober rolnr. 95/82 M I. Griffie 3050/81 Type: ev. HET GERECHTSHOF TE s-gravenhage, eerste meervoudige belastingkamer; Uitspraak 22 oktober rolnr. 95/82 M I Griffie 3050/81 Type: ev HET GERECHTSHOF TE s-gravenhage, eerste meervoudige belastingkamer; GEZIEN het beroepschrift van X te Z tegen de uitspraak van de Inspecteur

Nadere informatie

Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008

Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008 Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008 Uitspraak van de meervoudige kamer ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van 14 maart 2013 inzake [X], wonende

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. Nr. 208/86 10 april 1987

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. Nr. 208/86 10 april 1987 GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN BELASTINGKAMER UITSPRAAK Nr. 208/86 10 april 1987 Uitspraak (na verwijzing door de Hoge Raad der Nederlanden bij arrest van 29 januari 1986, nr. 23.254) van bet Gerechtshof te

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer. een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen Y, de inspecteur.

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer. een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen Y, de inspecteur. Kenmerk: 99/03616 GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer UITSPRAAK op het beroep van X B.V. te Z, belanghebbende, tegen een uitspraak van het Hoofd van de Belastingdienst Ondernemingen

Nadere informatie

Het gerechtshof te Arnhem, tweede meervoudige belastingkamer;

Het gerechtshof te Arnhem, tweede meervoudige belastingkamer; AK GERECHTSHOF ARNHEM BELASTINGKAMER Nr. 373/1988 Het gerechtshof te Arnhem, tweede meervoudige belastingkamer; Gezien het beroepschrift van de erfgenamen van X gewoond hebbende te Z, ingekomen op 2 februari

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Derde Enkelvoudige Belastingkamer. een uitspraak en een besluit van de Inspecteur der omzetbelasting te Y, de inspecteur.

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Derde Enkelvoudige Belastingkamer. een uitspraak en een besluit van de Inspecteur der omzetbelasting te Y, de inspecteur. kenmerk: 6013/89 GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Derde Enkelvoudige Belastingkamer UITSPRAAK op het beroep van v.o.f. X te Z belanghebbende, tegen een uitspraak en een besluit van de Inspecteur der omzetbelasting

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Procedurenummer(s) : AWB 10/365 en 11/5109 Uitspraakdatum : 26-01-2012 Publicatiedatum : 02-02-2012 RECHTBANK ARNHEM Uitspraak uitspraak ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van

Nadere informatie

De Hoge Raad der Nederlanden,

De Hoge Raad der Nederlanden, 2 januari 1980. nr. 19.623 DG. De Hoge Raad der Nederlanden, Gezien het beroepschrift in cassatie van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Y B.V. te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof

Nadere informatie

Uitspraak d.d. 10 januari 1986 MI Griffie 3699/85 Type: ws. HET GERECHTSHOF TE s-gravenhage, eerste meervoudige belastingkamer.

Uitspraak d.d. 10 januari 1986 MI Griffie 3699/85 Type: ws. HET GERECHTSHOF TE s-gravenhage, eerste meervoudige belastingkamer. Uitspraak d.d. 10 januari 1986 MI Griffie 3699/85 Type: ws HET GERECHTSHOF TE s-gravenhage, eerste meervoudige belastingkamer. GEZIEN het arrest van de Hoge Raad der Nederlanden van 21 augustus 1985, no.

Nadere informatie

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN De raden, de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg, ieder voor zover zij voor de eigen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARN:2007:AZ6619

ECLI:NL:GHARN:2007:AZ6619 ECLI:NL:GHARN:2007:AZ6619 Instantie Gerechtshof Arnhem Datum uitspraak 04-01-2007 Datum publicatie 19-01-2007 Zaaknummer 06-00066 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie

Nadere informatie

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx pagina 1 van 5 LJN: BV7053, Gerechtshof Arnhem, 11/00315 Datum uitspraak:14-02-2012 Datum 28-02-2012 publicatie: Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Hoger beroep Inhoudsindicatie: Omzetbelasting.

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2012:BY0157

ECLI:NL:RBARN:2012:BY0157 ECLI:NL:RBARN:2012:BY0157 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 18-10-2012 Datum publicatie 18-10-2012 Zaaknummer AWB 11/2382 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

Matrix Gemeenschappelijke Regeling ReinUnie 2010 (eerste wijziging)

Matrix Gemeenschappelijke Regeling ReinUnie 2010 (eerste wijziging) Gemeenschappelijke regeling ReinUnie 2010 Gemeenschappelijke Regeling ReinUnie 2010 (eerste wijziging) toelichting Hoofdstuk I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

LJN: BF7176, Hoge Raad, 41570 Print uitspraak. Datum uitspraak: 10-10-2008. Datum publicatie: 10-10-2008. Soort procedure: Cassatie

LJN: BF7176, Hoge Raad, 41570 Print uitspraak. Datum uitspraak: 10-10-2008. Datum publicatie: 10-10-2008. Soort procedure: Cassatie LJN: BF7176, Hoge Raad, 41570 Print uitspraak Datum uitspraak: 10-10-2008 Datum publicatie: 10-10-2008 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Cassatie Inhoudsindicatie: Verkoop van (gebruikte) goederen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHLEE:2003:AJ0346 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie

ECLI:NL:GHLEE:2003:AJ0346 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie ECLI:NL:GHLEE:2003:AJ0346 Instantie Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak 01-09-2003 Datum publicatie 08-09-2003 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie BK 1537/02 Inkomstenbelasting

Nadere informatie

FutD met annotatie van Fiscaal up to Date V-N 2002/ V-N 2002/41.22

FutD met annotatie van Fiscaal up to Date V-N 2002/ V-N 2002/41.22 ECLI:NL:GHSHE:2002:AE1466 Instantie Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak 08-04-2002 Datum publicatie 16-04-2002 Zaaknummer 98/04888 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2017:1064

ECLI:NL:GHSHE:2017:1064 ECLI:NL:GHSHE:2017:1064 Instantie Datum uitspraak 17-03-2017 Datum publicatie 10-05-2017 Zaaknummer 16/00056 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Vindplaatsen Rechtspraak.nl. Uitspraak

Vindplaatsen Rechtspraak.nl. Uitspraak ECLI:NL:HR:2017:5 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 06-01-2017 Datum publicatie 06-01-2017 Zaaknummer 15/03526 Formele relaties In cassatie op : ECLI:NL:GHSHE:2015:2209, (Gedeeltelijke) vernietiging

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Afdeling belastingrecht Locatie Arnhem nummer 13/01077 uitspraakdatum: 20 mei 2014 Uitspraak van de vierde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van drs.

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven; Dienst Werk, Zorg en Inkomen (Dienst WZI), te Eindhoven, verweerder.

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven; Dienst Werk, Zorg en Inkomen (Dienst WZI), te Eindhoven, verweerder. LJN: BA9368, Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 06/4958 Datum uitspraak: 12-06-2007 Datum publicatie: 11-07-2007 Rechtsgebied: Bijstandszaken Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

HET GERECHTSHOF TE AMSTERDAM, Derde Meervoudige Belastingkamer;

HET GERECHTSHOF TE AMSTERDAM, Derde Meervoudige Belastingkamer; Belastingkamer: Nummer: 883/79 HET GERECHTSHOF TE AMSTERDAM, Derde Meervoudige Belastingkamer; Gezien het beroepschrift van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Y B.V. voorheen de vennootschap

Nadere informatie

de voorzitter van het managementteam van de eenheid Belastinqdienat^ÉI^ van de rijksbelastingdienst, hierna: de Inspecteur,

de voorzitter van het managementteam van de eenheid Belastinqdienat^ÉI^ van de rijksbelastingdienst, hierna: de Inspecteur, uitspraak / GERECHTSHOF 's-hertogenbosch Sector belastingrecht Eerste meervoudige Belastingkamer Kenmerk: 09/00515 Uitspraak van de eerste meervoudige Belastingkamer op het hoger beroep van de voorzitter

Nadere informatie

D E H O O G E R A A D D E R N E D E R L A N D E N,

D E H O O G E R A A D D E R N E D E R L A N D E N, 21 October 1959. F. No. 14043. D E H O O G E R A A D D E R N E D E R L A N D E N, Gezien het beroepschrift in cassatie van X te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof te s-hertogenbosch van 6 Maart 1959

Nadere informatie

Overwegende dat de inspecteur het verschuldigde griffierecht tijdig heeft

Overwegende dat de inspecteur het verschuldigde griffierecht tijdig heeft HET GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Eerste Enkelvoudige Belastingkamer. Gezien het beroepschrift ingediend door Y te Z namens X te Z, ingekomen ter griffie op 29 april 1982 onder nummer 2344/82 en gericht tegen

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING pagina - 1-12653 - MT GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Raad van toezicht voor Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant. De raden, colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Roosendaal, Halderberge,

Nadere informatie

De Inspecteur heeft een vertoogschrift ingediend en concludeert tot bevestiging van de bestreden uitspraak.

De Inspecteur heeft een vertoogschrift ingediend en concludeert tot bevestiging van de bestreden uitspraak. Gerechtshof te Amsterdam tweede meervoudige belastingkamer 6 juli 1999 nr. P98/3213 UITSPRAAK op het beroep van X te Z, belanghebbende, tegen een uitspraak van de Inspecteur, P. 1. Loop van het geding

Nadere informatie

ECLI:NL:GHLEE:2004:AR4710 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie

ECLI:NL:GHLEE:2004:AR4710 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie ECLI:NL:GHLEE:2004:AR4710 Instantie Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak 22-10-2004 Datum publicatie 28-10-2004 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie BK 1978/02 Inkomstenbelasting

Nadere informatie

van de mondelinge uitspraak op het beroepschrift van X te Z

van de mondelinge uitspraak op het beroepschrift van X te Z Gerechtshof te 's-gravenhage twaalfde enkelvoudige belastingkamer 8 oktober 1999 Nr. BK-97/01395 PROCES-VERBAAL van de mondelinge uitspraak op het beroepschrift van X te Z tegen de uitspraak van de Inspecteur,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 De raad, het college, de burgemeester en de gemeenteambtenaar, belast met de heffing van gemeentelijke belastingen, van de gemeente Maassluis; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden

Nadere informatie

1.1. De Inspecteur heeft appellante voor het jaar 1993 een taxatieve aanslag in de winstbelasting opgelegd, gedagtekend 3 juni 1996.

1.1. De Inspecteur heeft appellante voor het jaar 1993 een taxatieve aanslag in de winstbelasting opgelegd, gedagtekend 3 juni 1996. BESCHIKKING RAAD VAN BEROEP 24 september 2001 Vonnisnummer : 1998/191 Datum : 24 september 2001 Rechters : mrs. L. van Gijn als voorzitter en de leden C.W.M. van Ballegooijen en L.F. van Kalmthout Middel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSHE:2007:BC1229

ECLI:NL:RBSHE:2007:BC1229 ECLI:NL:RBSHE:2007:BC1229 Instantie Datum uitspraak 11-12-2007 Datum publicatie 07-01-2008 Rechtbank 's-hertogenbosch Zaaknummer AWB 06/2511, AWB 06/2530 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2016:2335

ECLI:NL:GHSHE:2016:2335 ECLI:NL:GHSHE:2016:2335 Instantie Datum uitspraak 10-06-2016 Datum publicatie 09-11-2016 Zaaknummer 15/01211 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-hertogenbosch

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2012:BZ2838

ECLI:NL:RBBRE:2012:BZ2838 ECLI:NL:RBBRE:2012:BZ2838 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 28-09-2012 Datum publicatie 01-03-2013 Zaaknummer 12/1407 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2008:BH0220

ECLI:NL:GHSHE:2008:BH0220 ECLI:NL:GHSHE:2008:BH0220 Instantie Datum uitspraak 17-10-2008 Datum publicatie 19-01-2009 Zaaknummer 07/00089 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-hertogenbosch Belastingrecht

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Procedurenummer(s) : 26785 Uitspraakdatum : 19-12-1990 Publicatiedatum : --- HOGE RAAD DER NEDERLANDEN Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de gemeente Zwartsluis tegen de uitspraak van het Gerechtshof

Nadere informatie

Page 1 of 7 LJN: BT2424, Gerechtshof Leeuwarden, BK 10/00325 Omzetbelasting Datum 20-09-2011 uitspraak: Datum 23-09-2011 publicatie: Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Hoger beroep Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING "HAVENSCHAP GRONINGEN SEAPORTS"

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING HAVENSCHAP GRONINGEN SEAPORTS GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING "HAVENSCHAP GRONINGEN SEAPORTS" De raden van de gemeenten Delfzijl en Eemsmond, en provinciale staten van de provincie Groningen; NEMEN IN AANMERKING: a. In 1989 is getroffen

Nadere informatie

gelet op artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 49 van de Gemeenschappelijke Regeling Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal;

gelet op artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 49 van de Gemeenschappelijke Regeling Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal; Het algemeen bestuur van het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal; gelezen het voorstel van het dageiijks bestuur; gelet op artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 49 van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

IKOB-BKB Reglement Raad van Beroep

IKOB-BKB Reglement Raad van Beroep IKOB-BKB Reglement Raad van Beroep nr. RGL0668/03 Datum uitgifte: 2003-01-03 Uitgever: Blad 1 van 6 Vastgesteld door het Bestuur van Stichting IKOB te Barneveld op 3 januari 2003 (datum inwerkingtreding);

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van het college; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad der Nederlanden Hoge Raad der Nederlanden D e r d e K a m e r nr. 24.702 12 oktober 1988 AHN Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de vennootschap onder firma X te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Leeuwarden

Nadere informatie

op het beroep van X te Y, belanghebbende, tegen een uitspraak van de Inspecteur van de Belastingdienst ondernemingen Z de Inspecteur.

op het beroep van X te Y, belanghebbende, tegen een uitspraak van de Inspecteur van de Belastingdienst ondernemingen Z de Inspecteur. Gerechtshof te Amsterdam vijfde enkelvoudige belastingkamer 15 januari 1997 nr. 94/5884 UITSPRAAK op het beroep van X te Y, belanghebbende, tegen een uitspraak van de Inspecteur van de Belastingdienst

Nadere informatie

AB punt 12 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MEERSCHAP PATERSWOLDE 2016

AB punt 12 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MEERSCHAP PATERSWOLDE 2016 AB 20151207 punt 12 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MEERSCHAP PATERSWOLDE 2016 Laatstelijk gewijzigd bij besluit van het Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van x december 2015. Datum bekendmaking:

Nadere informatie

Mandaat en delegatie. mr. M.C. de Voogd

Mandaat en delegatie. mr. M.C. de Voogd Mandaat en delegatie mr. M.C. de Voogd Artikel 1:1 Awb 1. Onder bestuursorgaan wordt verstaan: a. een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld, of b. een ander persoon of college,

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARN:1999:AA1367

ECLI:NL:GHARN:1999:AA1367 ECLI:NL:GHARN:1999:AA1367 Instantie Gerechtshof Arnhem Datum uitspraak 27-09-1999 Datum publicatie 24-02-2011 Zaaknummer 96/0706 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

GERECHTSHOF AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer

GERECHTSHOF AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer Belastingkamer nr. 3024/83 Schriftelijke uitspraak GERECHTSHOF AMSTERDAM Tweede Meervoudige Belastingkamer 1. Het geding Bij het arrest van de Hoge Raad der Nederlanden van 15 juni 1983, nummer 21.149

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2016:3050

ECLI:NL:RVS:2016:3050 ECLI:NL:RVS:2016:3050 Instantie Raad van State Datum uitspraak 16-11-2016 Datum publicatie 16-11-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201601834/1/R2 Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 8 maart 2011, nummers AWB 10/2670 en 10/2672, in het geding tussen belanghebbende en

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 8 maart 2011, nummers AWB 10/2670 en 10/2672, in het geding tussen belanghebbende en Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM Sector belastingrecht nummers 11/00311 en 11/00312 uitspraakdatum: 20 september 2011 Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van X te Z (hierna:

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2016:6801

ECLI:NL:RBGEL:2016:6801 pagina 1 van 5 ECLI:NL:RBGEL:2016:6801 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 20-12-2016 Datum publicatie 20-12-2016 Zaaknummer AWB - 15 _ 5684 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

HOGE RAAD, 24 april 1991 (nr. 27 021) (Mrs. Jansen, Van der Linde, Baardman, Bellaart, Korthals Altes)

HOGE RAAD, 24 april 1991 (nr. 27 021) (Mrs. Jansen, Van der Linde, Baardman, Bellaart, Korthals Altes) HOGE RAAD, 24 april 1991 (nr. 27 021) (Mrs. Jansen, Van der Linde, Baardman, Bellaart, Korthals Altes) ARREST gewezen op het beroep in cassatie van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda regeling nummer 1.2.2 verordening bezwaarschriftencommissie Gouda vastgesteld 31 januari 1994/19 januari 1994/19 januari 1994 bekendgemaakt 23 maart 1994 inwerkingtreding 1 april 1994 laatste wijziging

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2014:6759

ECLI:NL:GHARL:2014:6759 ECLI:NL:GHARL:2014:6759 Instantie Datum uitspraak 02-09-2014 Datum publicatie 12-09-2014 Zaaknummer 13/01247 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

Overzicht van de wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente

Overzicht van de wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente Overzicht van de wijzigingen in de Openbaar Lichaam Crematoria Twente Artikelnummer Oude tekst Nieuwe tekst 1, lid 1 De raden, de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de in de

Nadere informatie

Gehoord ter zitting van 12 april 1983 belanghebbende, vergezeld van voornoemde gemachtigde, alsmede de inspecteur;

Gehoord ter zitting van 12 april 1983 belanghebbende, vergezeld van voornoemde gemachtigde, alsmede de inspecteur; Belastingkamer nr. 3840/82. UITSPRAAK HET GERECHTSHOF TE AMSTERDAM, Tweede Meervoudige Belastingkamer; Gezien het op 6 augustus 1982 ter griffie ingekomen beroepschrift van X te Z, belanghebbende, ingediend

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2010:BN3747

ECLI:NL:RBSGR:2010:BN3747 ECLI:NL:RBSGR:2010:BN3747 Instantie Datum uitspraak 19-05-2010 Datum publicatie 11-08-2010 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage AWB 09/6595 SUCCR Belastingrecht

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Uitspraak RECHTBANK BREDA Sector bestuursrecht, meervoudige belastingkamer Procedurenummer: AWB 08/4293 Uitspraakdatum: 31 maart 2010 Uitspraak als bedoeld in afdeling 8.2.6 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december 2002; nr.

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Derde Enkelvoudige Belastingkamer PROCES-VERBAAL. van de mondelinge uitspraak in het beroep van X te Z, belanghebbende,

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Derde Enkelvoudige Belastingkamer PROCES-VERBAAL. van de mondelinge uitspraak in het beroep van X te Z, belanghebbende, Kenmerk: 2129/88 LJ GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Derde Enkelvoudige Belastingkamer PROCES-VERBAAL van de mondelinge uitspraak in het beroep van X te Z, belanghebbende, tegen de uitspraak van de Inspecteur

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MEERSCHAP PATERSWOLDE 2016

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MEERSCHAP PATERSWOLDE 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haren. Nr. 31899 16 maart 2016 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MEERSCHAP PATERSWOLDE 2016 Gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Groningen, Haren en Tynaarlo.

Nadere informatie

Bijlage: Gewijzigde passages in GR

Bijlage: Gewijzigde passages in GR Bijlage: Gewijzigde passages in GR Onderdeel GR 2014 GR 2015 Toelichting Overwegende dat de Wet gemeenschappelijke regelingen per 1 januari 2015 is gewijzigd en dit leidt tot aanpassingen in de regeling;

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBAMS:2015:7924, Meerdere afhandelingswijzen. Algemene wet bestuursrecht 8:4 Gemeentewet Gemeentewet 83 Kieswet

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBAMS:2015:7924, Meerdere afhandelingswijzen. Algemene wet bestuursrecht 8:4 Gemeentewet Gemeentewet 83 Kieswet ECLI:NL:RVS:2016:934 Instantie Raad van State Datum uitspraak 06-04-2016 Datum publicatie 06-04-2016 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201600302/1/A2 Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGRO:2010:BO8890

ECLI:NL:RBGRO:2010:BO8890 ECLI:NL:RBGRO:2010:BO8890 Instantie Rechtbank Groningen Datum uitspraak 21-10-2010 Datum publicatie 24-12-2010 Zaaknummer AWB 09/1378 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2005:AU3334 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 04/04123

ECLI:NL:GHAMS:2005:AU3334 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 04/04123 ECLI:NL:GHAMS:2005:AU3334 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 20-09-2005 Datum publicatie 05-10-2005 Zaaknummer 04/04123 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Vierde Meervoudige Belastingkamer UITSPRAAK

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Vierde Meervoudige Belastingkamer UITSPRAAK Kenmerk: 842/89 BC GERECHTSHOF TE AMSTERDAM Vierde Meervoudige Belastingkamer UITSPRAAK op het beroep van X te Z, belanghebbende, tegen een uitspraak van de Inspecteur der directe belastingen te Y, de

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ; VERORDENING VONSS BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE COMMISSIE 2014 De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ; Ieder voor zover het hun bevoegdheden

Nadere informatie

Gerechtshof te 's-gravenhage negende enkelvoudige belastingkamer 29 maart 2002 Nr. BK-00/01073 UITSPRAAK

Gerechtshof te 's-gravenhage negende enkelvoudige belastingkamer 29 maart 2002 Nr. BK-00/01073 UITSPRAAK Gerechtshof te 's-gravenhage negende enkelvoudige belastingkamer 29 maart 2002 Nr. BK-00/01073 UITSPRAAK op het beroep van de Stichting X te Y tegen de uitspraak van de Inspecteur, het hoofd van de eenheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Wijziging van de bepalingen inzake beroep in de Kieswet en de Wet Europese verkiezingen NADER GEWIJZIGD ONTWERP VAN WET Wij eatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2017:3691

ECLI:NL:RBZWB:2017:3691 ECLI:NL:RBZWB:2017:3691 Instantie Datum uitspraak 15-06-2017 Datum publicatie 20-07-2017 Rechtbank Zeeland-West-Brabant Zaaknummer AWB - 16 _ 2238 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

http://www.rechtspraak.nl/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=43607&webpage=/uitspraak...

http://www.rechtspraak.nl/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=43607&webpage=/uitspraak... pagina 1 van 8 Home > Uitspraken zoeken > Resultaat > Uitspraak Opnieuw zoeken Terug naar de lijst LJN-nummer: AF3700 Zaaknr: 00/00089 Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak: 13-01-2003 Datum publicatie:

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2001:AB0583 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 00157

ECLI:NL:GHAMS:2001:AB0583 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 00157 ECLI:NL:GHAMS:2001:AB0583 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 28-02-2001 Datum publicatie 04-07-2001 Zaaknummer 00157 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2007:BC0614

ECLI:NL:RBSGR:2007:BC0614 ECLI:NL:RBSGR:2007:BC0614 Instantie Datum uitspraak 25-07-2007 Datum publicatie 08-02-2008 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage AWB 06/8362 IB/PVV Belastingrecht

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 152 Wet van 14 maart 2002 tot wijziging van titel 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (regels verrekenbedingen) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 108. Naam Gemeenschappelijke regeling recreatieschap Veluwe (2007) Publicatiedatum 22 augustus 2007

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 108. Naam Gemeenschappelijke regeling recreatieschap Veluwe (2007) Publicatiedatum 22 augustus 2007 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 108 Naam Gemeenschappelijke regeling recreatieschap Veluwe (2007) Publicatiedatum 22 augustus 2007 Opmerkingen - Toetreding (onder gelijktijdige opheffing

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; Sector : III Nr. : 63 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 4 oktober

Nadere informatie

1 Het geding in feitelijke instanties

1 Het geding in feitelijke instanties Uitspraak 10 januari 2014 nr. 09/01485 Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 3 maart 2009, nr. 07/00372, betreffende

Nadere informatie

Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184)

Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184) Versie geldig vanaf 15 mei 2006 Verordening commissie bezwaarschriften Sliedrecht 2006 Verantwoordelijke afdeling Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184) 495827 De getoonde verordeningen zijn een

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Regeling Commissie rechtsbescherming provincie Groningen 2015

PROVINCIAAL BLAD. Regeling Commissie rechtsbescherming provincie Groningen 2015 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Groningen. Nr. 1905 14 april 2015 Regeling Commissie rechtsbescherming provincie Groningen 2015 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE s-gravenhage, derde meervoudige belastingkamer. 12 september 1989 Nr. 3701/85-M-3 EP/1 U I T S P R A A K

GERECHTSHOF TE s-gravenhage, derde meervoudige belastingkamer. 12 september 1989 Nr. 3701/85-M-3 EP/1 U I T S P R A A K GERECHTSHOF TE s-gravenhage, derde meervoudige belastingkamer. 12 september 1989 Nr. 3701/85-M-3 EP/1 U I T S P R A A K Naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad der Nederlanden van 27 augustus 1985,

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2015:4535

ECLI:NL:RBGEL:2015:4535 ECLI:NL:RBGEL:2015:4535 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 21072015 Datum publicatie 21072015 Zaaknummer AWB 13 _ 7967 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. BELASTINGKAMER 13 juni 1986 Nr. 253/85

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. BELASTINGKAMER 13 juni 1986 Nr. 253/85 GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN DERDE ENKELVOUDIGE UITSPRAAK BELASTINGKAMER 13 juni 1986 Nr. 253/85 Uitspraak van het Gerechtshof te Leeuwarden, derde enkelvoudige belastingkamer, op het beroep namens X te Z

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 24 maart 2011, nummer AWB 09/5022, in het geding tussen belanghebbende en

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 24 maart 2011, nummer AWB 09/5022, in het geding tussen belanghebbende en Hof Arnhem 4 september 2012, nr. 11/00370 Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM Sector belastingrecht nummer 11/00370 uitspraakdatum: 4 september 2012 Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer op het hoger

Nadere informatie

De Inspecteur heeft de bijdrage uit het BTW compensatiefonds teruggevorderd. Het Hof vernietigt de terugvorderingsbeschikking.

De Inspecteur heeft de bijdrage uit het BTW compensatiefonds teruggevorderd. Het Hof vernietigt de terugvorderingsbeschikking. ECLI:NL:GHDHA:2018:956 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 16-03-2018 Datum publicatie 26-04-2018 Zaaknummer BK-17/00742 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBDHA:2017:7752, (Gedeeltelijke)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOBR:2016:392

ECLI:NL:RBOBR:2016:392 ECLI:NL:RBOBR:2016:392 Instantie Datum uitspraak 03-02-2016 Datum publicatie 18-02-2016 Zaaknummer 15_2205 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Oost-Brabant Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van 16 september 2008; gelezen het advies van de algemene raadscommissie van ; gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARN:1999:AA1481

ECLI:NL:GHARN:1999:AA1481 ECLI:NL:GHARN:1999:AA1481 Instantie Gerechtshof Arnhem Datum uitspraak 12-01-1999 Datum publicatie 04-07-2001 Zaaknummer 96/00527 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - enkelvoudig

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2009:BJ4751

ECLI:NL:RBBRE:2009:BJ4751 ECLI:NL:RBBRE:2009:BJ4751 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 22-07-2009 Datum publicatie 07-08-2009 Zaaknummer 08/5931 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging REGLEMENT op de tuchtrechtspraak voor de leden van IIA-Nederland ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging De raad van tucht Artikel 1 1 De raad van tucht is belast met de behandeling van

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Novatec 2006

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Novatec 2006 CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR387666_2 15 mei 2017 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Novatec 2006 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Noordenveld en

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Emco; gelet op artikel <..> van de gemeenschappelijke regeling <naam regeling>;

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Emco; gelet op artikel <..> van de gemeenschappelijke regeling <naam regeling>; Het algemeen bestuur van de regeling Emco; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van ; gelet op artikel van de regeling ; besluit: vast te stellen de volgende wijziging

Nadere informatie

ECLI:NL:RBHAA:2006:AY9268

ECLI:NL:RBHAA:2006:AY9268 ECLI:NL:RBHAA:2006:AY9268 Instantie Rechtbank Haarlem Datum uitspraak 22-09-2006 Datum publicatie 13-10-2006 Zaaknummer AWB 06/2133 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097

ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097 ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097 Instantie Datum uitspraak 15-02-2012 Datum publicatie 15-03-2012 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 11/4708 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

LJ : BJ8782, Rechtbank Breda, 08/5579. Datum uitspraak: Datum publicatie:

LJ : BJ8782, Rechtbank Breda, 08/5579. Datum uitspraak: Datum publicatie: 1 van 6 8-10-2009 20:55 LJ : BJ8782, Rechtbank Breda, 08/5579 Datum uitspraak: 02-09-2009 Datum publicatie: 30-09-2009 Rechtsgebied: Soort procedure: Belasting Eerste aanleg - meervoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

op het beroep - na verwijzing door de Hoge Raad der Nederlanden - van X te Z, belanghebbende,

op het beroep - na verwijzing door de Hoge Raad der Nederlanden - van X te Z, belanghebbende, Gerechtshof te Amsterdam Tweede Meervoudige Belastingkamer 24 september 1996 Kenmerk 95/2326 UITSPRAAK op het beroep - na verwijzing door de Hoge Raad der Nederlanden - van X te Z, belanghebbende, tegen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2016:2064

ECLI:NL:RBZWB:2016:2064 ECLI:NL:RBZWB:2016:2064 Instantie Datum uitspraak 11-03-2016 Datum publicatie 27-05-2016 Rechtbank Zeeland-West-Brabant Zaaknummer AWB - 14 _ 6967 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

HOGE RAAD ARREST. nr. 31/695. gewezen op het beroep in cassatie van X te Z. tegen

HOGE RAAD ARREST. nr. 31/695. gewezen op het beroep in cassatie van X te Z. tegen HOGE RAAD nr. 31/695 ARREST gewezen op het beroep in cassatie van X te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-hertogenbosch van 13 oktober 1995 betreffende de haar voor het jaar 1986 opgelegde

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2015:7800

ECLI:NL:RBDHA:2015:7800 ECLI:NL:RBDHA:2015:7800 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 02-07-2015 Datum publicatie 02-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 15_57 IBPVV Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

op het beroep van X te Z tegen de uitspraak van de Inspecteur, P, betreffende na te noemen naheffingsaanslag en beschikking.

op het beroep van X te Z tegen de uitspraak van de Inspecteur, P, betreffende na te noemen naheffingsaanslag en beschikking. Gerechtshof te 's-gravenhage tweede meervoudige belastingkamer 18 juli 2002 Nr. BK-00/01752 UITSPRAAK op het beroep van X te Z tegen de uitspraak van de Inspecteur, P, betreffende na te noemen naheffingsaanslag

Nadere informatie

Geconsolideerde tekst van de regeling

Geconsolideerde tekst van de regeling Geconsolideerde tekst van de regeling 1952. N. 30. GEMEENTEBLAD VAN ROTTERDAM De Raad der gemeente Rotterdam, Gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders; BESLUIT: A. Uit de gewone middelen der

Nadere informatie

De dagelijkse besturen van de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa s en Wetterskip Fryslân,

De dagelijkse besturen van de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa s en Wetterskip Fryslân, OPENBAAR LICHAAM OP GROND VAN DE WET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN De dagelijkse besturen van de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa s en Wetterskip Fryslân, overwegende dat 1. de algemene besturen

Nadere informatie