Darts. Versie september 2010 Reinier Vos. CS Engineering Brugweg 56 Postbus AE Waddinxveen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Darts. Versie 1.21 23 september 2010 Reinier Vos. CS Engineering Brugweg 56 Postbus 235 2740 AE Waddinxveen"

Transcriptie

1 Darts Versie september 2010 Reinier Vos CS Engineering Brugweg 56 Postbus AE Waddinxveen

2 Inhoud HOOFDSTUK 1 - INLEIDING DOEL VAN DIT DOCUMENT DOELGROEP VOOR DIT DOCUMENT... 3 HOOFDSTUK 2 - ALGEMENE BESCHRIJVING INLEIDING Functioneel... 4 HOOFDSTUK 3 DARTSBEHEER INLEIDING AANMELDEN DARTSBEHEER GROEPEN Aanmaken van een gebruikersgroep Aansluitnummers aan een gebruikersgroep toevoegen/verwijderen Aansluitnummers aan een gebruikersbeheergroep toevoegen Informatie over aansluitnummers Groepen hiërarchie Aansluitnummers Importeren/exporteren DARTSBEHEER DIENSTEN Dienst instellingen Gebruikersgroepen aan een dienst koppelen OVERZICHT BESCHIKBARE DIENSTEN HOOFDSTUK 4 IMPLEMENTATIE VOORBEELDEN INLEIDING VOORBEELDEN Persoonlijk certificaat aanvragen Certificaat informatie Certificaat informatie Certificaat informatie Benchmark informatie... 21

3 Hoofdstuk 1 - Inleiding 1.1 Doel van dit document Dit document beschrijft de functies en het gebruik van het HDN Diensten Netwerk. 1.2 Doelgroep voor dit document De doelgroep voor dit document bestaat uit groep- en dienstbeheerders van DARTS.

4 Hoofdstuk 2 - Algemene beschrijving 2.1 Inleiding DARTS is een uitbreiding van het Hypotheken Data Netwerk. Met DARTS kunnen dienstaanbieders diensten voor HDN aansluitnummers publiceren. Tevens definieert en implementeert DARTS de structuur en accounting betreffende de autorisatie en authenticatie voor het gebruik tot de diensten Functioneel Met behulp van DARTS wordt een AAA omgeving gerealiseerd. Een AAA omgeving omvat drie onderdelen van beveiliging, die elkaar aanvullen tot een totaalconcept. Deze onderdelen zijn: 4 Authentication 5 Authorization 6 Accounting DARTS heeft onder andere tot doel te voorkomen dat alle aanbieders van diensten een eigen oplossing voor de AAA omgeving zouden moeten realiseren. Binnen het HDN netwerk wordt de autenthicatie gedaan op basis van HDN certificaten. Certificaten zijn aan een aansluitnummer gekoppeld. De aansluitnummers kunnen in groepen geplaatst worden. Groepen kunnen op hun beurt aan een dienst gekoppeld worden. Hiermee kan worden gedefinieerd welke groepen en dus welke aansluitnummers, toegang tot een dienst hebben. Ook kan worden vastgelegd wanneer en hoe vaak aansluitnummers gebruik hebben gemaakt van een dienst. Ook diensten kunnen in darts gepubliceerd worden. In darts kan worden aangegeven waar de dienst te bereiken is en kunnen parameters aan diensten worden gekoppeld. Het configureren van gebruikersgroepen en diensten gebeurt via Dartsbeheer.

5 Hoofdstuk 3 Dartsbeheer 3.1 Inleiding Dartsbeheer is de gebruikersinterface waarmee diensten functioneel beschreven kunnen worden. Tevens kunnen met Dartsbeheer rechten aan aansluitnummers toegekend worden en kunnen aansluitnummers zien welke diensten beschikbaar zijn en tot welke diensten zij toegang hebben. Dartsbeheer is een op java-script gebaseerde webapplicatie en is bereikbaar via Aanmelden Alle authenticatie in DARTS is op basis van HDN certificaten. Authenticatie en authorisatie voor Dartsbeheer is dus ook op basis van certificaten. Om aan te kunnen melden dient er in de browser een geldig HDN certificaat aanwezig te zijn. Het aanmelden met behulp van een certificaat gebeurt over een beveiligde verbinding. Hiertoe dient de browser te kunnen verifiëren of deze de beveiligde verbinding kan vertrouwen. Dit doet de browser met behulp van een root certificaat. Het HDN root certificaat dient dan ook in uw browser aanwezig te zijn. Via Webcert zullen voor nieuw aangevraagde certificaten automatisch het root certificaat en het Browser certificaat naar Internet Explorer geëxporteerd worden. Voor andere browser dient u dit handmatig te doen. Het HDN root certificaat kunt u downloaden via Hier staat ook beschreven hoe u het root certificaat en de HDN certificaten handmatig in uw browser importeert. afb 1 Na succesvol aanmelden bij dartsbeheer ziet u het in afb. 1 getoonde scherm.

6 Het aansluitnummer is het aansluitnummer die bij het certificaat hoort waar u mee bent aangemeld. De groepen waar het aansluitnummer aan toegewezen is zijn groen gekleurd. Omdat groepen hiërarchisch zijn kan een aansluitnummer dat tot een groep behoort ook lid zijn van andere groepen. Alle groepen waar het aansluitnummer toegang tot heeft worden in de boomstructuur weergegeven. Paragraaf beschrijft hiërarchisch groepen. 3.3 Dartsbeheer groepen Autorisatieniveaus binnen DARTS worden op groepsniveau gedefinieerd. Aansluitnummers kunnen aan een groep worden toegevoegd. Groepen zijn onder te verdelen in 4 niveaus, i.e.: - Root - Gebruikersgroep - Beheerder van een gebruikersgroep - Beheerders van dienst Afhankelijk van het type groep (of groepen) waartoe het aansluitnummer behoort zullen er verschillende opties mogelijk zijn. De verschillende opties in Dartsbeheer zijn, zoals in figuur 1 te zien is, onderverdeeld in 3 tabbladen. afb. 2 Aansluitnummers die lid zijn van een bepaalde dienstbeheerdergroep kunnen deze dienst configuren en gebruikersgroepen toegang tot deze dienst verlenen. Ook kunnen ze nieuwe aansluitnummers aan deze dienstbeheerdergroep toevoegen zodat deze aansluitnummers ook beheerder worden van de dienst. Aansluitnummers die tot een gebruikersgroep behoren kunnen als deze gebruikersgroep door een dienstbeheerder toegang heeft gekregen de specifieke dienst gebruiken. Aansluitnummers die tot gebruikersbeheerdergroep behoren, kunnen nieuwe aansluitnummers aan deze gebruikersgroep toevoegen. Ook kunnen zij subgroepen binnen deze groep aanmaken. De aansluitnummers die tot de root groep behoren zijn beheerder van alle dienst- en gebruikersgroepen. Groepen worden hiërarchisch gedefinieerd. Standaard is de gebruikersgroep openbaar aanwezig. Alle nieuw aangemaakte groepen vallen onder de groep openbaar. Een groep kan subgroepen bevatten welke op hun beurt ook subgroepen kunnen bevatten, etc. Aansluitnummers die tot een subgroep behoren zijn automatisch ook lid van de bovenliggende groep. Afhankelijk van de groepen waartoe een aansluitnummer behoord zullen de in afb.2 getoonde tabbladen wel of niet getoond worden Aanmaken van een gebruikersgroep Een aansluitnummer dat lid is van een gebruikersbeheerdergroep zit kan voor die groep subgroepen aanmaken. Alleen beheerders van Openbaar en aansluitnummers die in de root groep zitten kunnen direct groepen boven openbaar aanmaken. Door met de rechtermuisknop op de groep Openbaar te klikken (afb. 3) en Nieuwe groep te selecteren kan er boven openbaar een nieuwe groep aangemaakt worden.

7 afb. 3 In het tekstvak kan de naam van de nieuwe groep ingevoerd worden (afb. 4) afb. 4 Door op enter te drukken zal de nieuwe groep direct worden opgeslagen. Zie afb. 5 afb. 5 Er is nu een nieuwe groep aangemaakt. Aan deze nieuwe groep kunnen aansluitnummers toegevoegd worden Aansluitnummers aan een gebruikersgroep toevoegen/verwijderen In het tabblad Groepen Beheer worden aan de rechtkant de groepen in een boomstructuur weergegeven. De rechterkant van het scherm is onderverdeeld in 2 sub -schermen, i.e. gebruikers aan een groep toevoegen en overzicht van gebruikers per groep. Het subscherm gebruikers aan een groep toevoegen toont een lijst van alle actieve aansluitnummers. Het andere subscherm toont een overzicht van de aansluitnummers die aan de in de rechterkant geselecteerde groep zijn toegevoegd. Er kan gewisseld worden tussen de 2 schermen door met de muis op de betreffende balk te klikken, zie afb6. afb. 6 In beide schermen staan onder de lijst met aansluitnummers tekstvelden die gebruikt kunnen worden om de lijst te filteren. Er kan een aansluitnummer aan de groep Maatschappijen toegevoegd worden door het

8 aansluitnummer in de lijst te selecteren en deze naar de groep te slepen (zie afb. 7). Er kunnen door shift of ctrl toets ingedrukt te houden meerdere aansluitnummers geselecteerd en versleept worden. afb. 7 Een aansluitnummer kan maar 1 keer in een groep voorkomen. Het heeft geen consequenties als een aansluitnummer aan een groep wordt toegevoegd waar deze al lid van is. Nadat het aansluitnummer is toegevoegd is hier in het subscherm gebruikers aan een groep toevoegen niets van te zien. In het subscherm Overzicht gebruikers per groep wordt de lijst met aansluitnummers voor de geselecteerde groep weergegeven(zie afb. 8). afb. 8 Via dit scherm kunnen de aansluitnummers ook verwijderd worden. Selecteer hiervoor 1 of meerder (met behulp van shift of ctrl) aansluitnummers, klik met recht op de geselecteerde aansluitnummer(s) en selecteer Verwijderen (zie afb. 9).

9 afb Aansluitnummers aan een gebruikersbeheergroep toevoegen Links onderin het tabblad Groepen Beheer staat de optie om beheerdergroepen te tonen of te verbergen. Indien deze optie is aangevinkt worden de beheerder groepen voor alle groepen getoond (zie afb. 10) afb. 10 De aansluitnummers toevoegen aan een beheerdergroep gaat op dezelfde manier als het toevoegen van aansluitnummers aan een gebruikersgroep. Aansluitnummers die aan de beheerdergroep toegevoegd zijn zitten automatisch ook in de betreffende gebruikersgroep Informatie over aansluitnummers Door in de lijsten in Gebruikers aan groep toevoegen of Overzicht gebruikers per groep op een aansluitnummer te dubbel klikken wordt een overzicht van de groepen waar dat aansluitnummer toe behoord getoond. (zie afb. 11).

10 3.3.5 Groepen hiërarchie afb 11 Groepen zijn hiërarchisch. Indien bijvoorbeeld een aansluitnummer aan Maatschappijen is toegevoegd zit deze ook automatisch in Openbaar. afb. 12 In afb. 12 kunnen aansluitnummers aan sub groep2 worden toegevoegd. Deze aansluitnummers zitten dan ook in sub groep, Maatschappijen en openbaar. Als een aansluitnummer aan sub groep2 wordt toegevoegd en vervolgens verwijderd wordt uit sub groep2 zal deze uiteraard niet meer in sub groep2 zitten. Het betreffende aansluitnummer zit dan echter nog wel in sub groep, Maatschappijen en openbaar. Als een aansluitnummer aan sub groep2 wordt toegevoegd en vervolgens verwijderd wordt uit Openbaar zit het aansluitnummer in geen enkele groep. Naast gebruikersgroepen kan een aansluitnummer ook aan een beheerdergroep worden toegevoegd. Aansluitnummers die in een beheerdergroep zitten zijn automatisch ook lid van alle onderliggende groepen. Een aansluitnummer dat in de gebruikersgroep Maatschappijen zit is dus lid van Openbaar en Maatschappijen. Een aansluitnummer dat in de beheerdergroep van maatschappijen zit is echter lid van Openbaar, Maatschappijen, sub groep en sub groep2. Aansluitnummers die lid zijn van een groep via een onderliggende groep (beheerdergroep) worden cursief weergegeven Aansluitnummers Importeren/exporteren Door met de rechtermuisknop op een groep te klikken en in het menu Exporteren te selecteren kunnen de aansluitnummers die aan de betreffende groep zijn toegevoegd naar een csv bestand geëxporteerd worden. Het csv bestand heeft als scheidingsteken een ;.

11 Tevens kunnen aansluitnummers via de menukeuze Importeren aan de gebruikersgroep toegevoegd worden. Door importeren te kiezen wordt het in afbeelding 13 getoonde venster weergegeven. afb. 13 Na het selecteren van het bestand zullen de aansluitnummers die in het csv bestand zitten aan de geselecteerde groep toegevoegd worden. Het csv bestand dient als formaat verglijkbaar te zijn met het formaat dat gegenereerd wordt bij het exporteren. Alleen het veld aansluitnummer is een verplicht aanwezig veld. Alle andere velden worden bij het importeren genegeerd maar mogen wel aanwezig zijn. Indien een aansluitnummer al tot de groep behoord zal deze genegeerd worden. 3.4 Dartsbeheer Diensten Alleen aansluitnummers die in de groep root zitten kunnen een dienst aanmaken. Bij het aanmaken van een nieuwe dienst wordt automatisch een dienstbeheerdergroep voor die dienst aangemaakt. afb 14 Aan deze beheergroep kunnen door root, of aansluitnummers die al in deze groep zitten, andere aansluitnummers toegevoegd worden. Voor aansluitnummers die in een dienstbeheergroep zitten zal het tabblad Diensten Beheer zichtbaar zijn. Zij kunnen via het Diensten beheer tabblad de instellingen voor de betreffende dienst wijzigen. In afb. 14 is een dienstbeheergroep voor de dienst Maatschappijen opvragen weergegeven. Afb. 15 toont de tabbladen voor een aansluitnummer die alleen in een dienstbeheer groep zit. afb. 15 Door op het tabblad Diensten Beheer te klikken wordt het volgende scherm getoond:

12 afb. 16 In dit scherm kan de dienstbeheerder de naam van de dienst veranderen, een omschrijving van de dienst invoeren en verschillende parameters opgeven. Alle in dit scherm ingevoerde of aangepaste waarden worden pas opgeslagen nadat op de knop opslaan geklikt is Dienst instellingen Elke dienst dient een dienstnaam, Endpoint en schemanaam(logische dienst naam) te hebben. Voor het HDN netwerk is het Endpoint altijd een aansluitnummer (nodenummer). Dit is de node waar het dienstbericht door een dienstaanvrager naartoe gestuurd wordt. De schemanaam is een unieke naam die door de HDN software gebruikt wordt om het bijpassende schema op te halen. Dit schema beschrijft de dienst op een technisch niveau. Er kunnen voor een dienst parameters opgegeven worden. De parameters die hier gespecificeerd worden kunnen per gebruikersgroep die toegang krijgen aangepast worden. afb 17 Er kan een parameter toegevoegd worden door in de column Parameter een waarde in te vullen. In de column Default kan een waarde voor de betreffende parameter ingevoerd worden die standaard voor alle groepen gebruikt wordt. Een parameter kan verwijderd worden door op het rode kruisje te klikken. De wijzigingen worden pas daadwerkelijk opgeslagen nadat op de knop Opslaan geklikt is (Net zoals alle andere instellingen in dit scherm).

13 3.4.2 Gebruikersgroepen aan een dienst koppelen Nadat een dienst in de basis geconfigureerd is kan er aan specifieke groepen toegang tot een dienst gegeven worden. afb. 18 Door in het tabblad Diensten Beheer op de balk Gebruikersgroepen te klikken wordt het scherm zoals in afbeelding 18 te zien is getoond. Via dit scherm kan per dienst aangegeven worden welke groepen toegang tot de dienst hebben. In bovenstaande afbeelding is de dienst Maatschappijen geselecteerd. Initieel heeft geen enkele groep toegang tot de dienst. Door op een gebruikersgroep te dubbel klikken kan een groep tot de dienst worden toegevoegd of verwijderd. afb. 19 In bovenstaande afbeelding is de groep Openbaar toegevoegd. Dit is te zien door de groene + voor de gebruikersgroep naam. Indien een groep wordt toegevoegd hebben ook alle onderliggende groepen toegang tot de dienst. Dit is te zien door de groepsnaam die in het groen is weergegeven.

14 afb. 20 In afbeelding 20 is ook de groep Maatschappijen toegevoegd. Er veranderd hierdoor niets aan de groepen die toegang hebben. Dezelfde groepen hebben de groepsnaam in het groen. Een dergelijke toevoeging kan nodig zijn als er aan een dienst-groep een specifieke parameter meegegeven moet worden. In is beschreven hoe een parameter aan een dienst toegevoegd kan worden. Deze worden standaard overgenomen voor alle groepen die toegang tot de dienst hebben. Per dienst-groep koppeling kan echter een aparte waarde voor een parameter worden opgegeven. In afbeelding 18 staat voor de dienst o.a. een parameter kvknummer die een waarde heeft van 0. De column Default is aangevinkt voor deze parameter. afb. 21 In afbeelding 21 is voor de groep Openbaar de waarde nog steeds de standaard waarde. In CSNET is er voor kvknummer de waarde 1 opgegeven. Het gevolg hiervan is dat de groepen die onder CSNET liggen de nieuwe waarde krijgen. Dit is te zien in afbeelding 22. De parameter kvknummer is hier cursief en dit betekent dat de instellingen is overgenomen van een onderliggende groep.

15 afb. 22 Als CSNET niet expliciet aan de dienst Maatschappijen opvragen was gekoppeld (er staat dan dus geen groen plusje voor) worden de ingevoerde waarden genegeerd. Deze worden dus ook niet overgenomen naar onderliggende groepen Groep-Dienst prioriteiten Voor accounting en het verkrijgen van dienst parameters moet eenduidig gedefinieerd worden via welke groep een aansluitnummer toegang heeft tot de dienst. Het kan voorkomen dat een aansluitnummer in meerdere groepen zit. Hiertoe kan een prioriteit aan een groep gegeven worden. In figuur 22 is een lijst met prioriteit volgorde te zien. Hoe hoger een groep in de lijst staat hoe hoger de prioriteit.

16 afb. 23 In afbeelding 23 zijn de groepen onder CSNET ook expliciet aan de dienst toegevoegd. Tevens zijn voor de groep Ontwikkeling alle parameters op 1 gezet. Indien een aansluitnummer in de groepen Ontwikkeling en Automatisering zit heeft het betreffende aansluitnummer toegang to de dienst via CSNET, Ontwikkeling en Automatisering. Voor de groepen kunnen echter verschillende instellingen geconfigureerd zijn. Door bijvoorbeeld de groep Ontwikkeling bovenaan de prioriteiten lijst te plaatsen zal zullen de parameters van de groep Ontwikkeling gebruikt worden. 3.5 Overzicht beschikbare diensten Aansluitnummers die alleen in een gebruikersgroep zitten zullen alleen het Mijn diensten tabblad zien. In dit tabblad wordt voor het aansluitnummer getoond welke diensten in het HDN netwerk beschikbaar zijn en tot welke diensten het betreffende aansluitnummer toegang heeft.

17 afb. 24 In afbeelding 24 worden 3 diensten getoond. Door de dienst te selecteren wordt er informatie over deze dienst getoond. De diensten waar het aansluitnummer toegang to heeft zijn groen. Het aansluitnummer heeft geen toegang tot de diensten in het zwart.

18 Hoofdstuk 4 Implementatie voorbeelden 4.1 Inleiding Met behulp van DARTS kunnen gebruikersgroepen en diensten gedefinieerd worden. Aansluitnummers kunnen aan een groep toegevoegd worden en een groep kan toegang tot een dienst krijgen. DARTS beschrijft niet de daadwerkelijke dienst maar beschrijft en definieert de authenticatie en autorisatie tot de dienst. Tevens kunnen diensten via DARTS de accounting m.b.t. het gebruik van de dienst vast leggen. Dit hoofdstuk beschrijft aan de hand van een aantal voorbeelden hoe groepen en diensten binnen DARTS geconfigureerd kunnen worden. De Voorbeelden zijn onderverdeeld in CASE, DARTS en DIENST. In CASE wordt een situatie geschetst. Onder DARTS wordt beschreven hoe via DARTS Beheer de diensten en groepen gedefinieerd kunnen worden. In DIENST wordt beschreven welke informatie een dienst van DARTS krijgt en hoe de dienst deze kan gebruiken. De daadwerkelijke implementatie van de dienst valt buiten de scope van deze handleiding. 4.2 Voorbeelden Persoonlijk certificaat aanvragen CASE: Er wordt een dienst ontwikkeld waarmee met behulp van een communicatiecertificaat een persoonsgebonden certificaat aangevraagd kan worden. Deze dienst is alleen toegankelijk voor tussenpersonen en maatschappijen. Bij het persoonsgebonden certificaat wordt het KVK nummer van het communicatiecertificaat overgenomen. DARTS: In DARTS dienen de gebruikersgroepen Maatschappij en Tussenpersonen aangemaakt te worden. Hierna kunnen de aansluitnummers die in aanmerking komen aan de betreffende groep toegevoegd worden. Vervolgens kan de dienst Persoonlijk certificaat aanvragen aangemaakt worden. In de bovenstaande afbeelding is er voor de nieuwe dienst toegang verleend tot de 2 gebruikersgroepen. DIENST: Een gebruiker met een HDN communicatiecertificaat meldt zich aan bij de dienst Persoonlijk certificaat aanvragen. De dienst vraagt aan DARTS of het betreffende aansluitnummer toegang heeft tot de dienst. Indien dit zo is kan de dienst het certificaat aanmaken en hier t.b.v. de accounting melding van maken aan DARTS. NB: het antwoord dat de dienst van DARTS ontvangt bevat het aansluitnummer en de groep waarmee het aansluitnummer toegang heeft. Om KVK/NAW gegevens etc. van het certificaat te verkrijgen dient een daarvoor relevante dienst aangeroepen te worden. Dit wordt niet standaard bij de autorisatie meegegeven Certificaat informatie 1 CASE: Er wordt een dienst ontwikkeld waarmee maatschappijen certificaat informatie kunnen opvragen. Alleen aansluitnummers die tot de groep Maatschappij behoren hebben toegang tot deze dienst. Een aansluitnummer kan certificaat informatie van zijn eigen certificaat opvragen. DARTS: De groep Maatschappij is in al aangemaakt en de aansluitnummers die tot deze groep behoren zijn al toegevoegd. In DARTS hoeft alleen een dienst aangemaakt te worden die toegang verleent tot aansluitnummers in de groep Maatschappij. DIENST: Een gebruiker met een HDN certificaat meldt zich aan bij de dienst certificaat informatie. De dienst vraagt aan DARTS of het betreffende aansluitnummer toegang heeft tot de dienst. Indien dit zo is

19 kan de dienst de certificaat informatie tonen voor het aanvragende certificaat en hier t.b.v. de accounting melding van maken aan DARTS Certificaat informatie 2 CASE: Naast certificaat informatie van het eigen aansluitnummer moet er de mogelijkheid zijn om voor aansluitnummers die in bijvoorbeeld de groep bestuur van de betreffende maatschappij zitten certificaat informatie van alle aansluitnummers op te vragen van de maatschappij waar de Bestuur groep toe behoort. DARTS: Omdat er nu ook informatie van groepen aansluitnummers binnen Maatschappij opgevraagd dient te kunnen worden moeten deze gedefinieerd worden. In dit voorbeeld worden de 2 maatschappijen ABN AMRO en ING Groep gebruikt. De dienst certificaat informatie moet voor bestuurders van deze groep certificaat informatie van alle aansluitnummers in deze groep tonen. Bestuurders van ABN AMRO mogen geen toegang hebben tot certificaat informatie van de groep ING Groep. Daarom worden binnen de groepen ABN AMRO en ING Groep ook een groep Bestuur aangemaakt. Dit is weergegeven in onderstaand figuur. De aansluitnummers kunnen aan de groep waartoe deze behoren toegevoegd worden. Indien een aansluitnummer aan de Bestuur ING Groep groep onder ING Groep wordt toegevoegd zit dit aansluitnummer ook impliciet in Openbaar, Maatschappij en ING Groep. Omdat aansluitnummers in ING Groep en Bestuur verschillende rechten hebben moet dit via de dienstinstellingen opgegeven worden. Een aansluitnummer in de groep ING Groep mag namelijk alleen informatie over zijn eigen aansluitnummer opvragen terwijl de aansluitnummers in de groep ING Groep/Bestuur informatie over alle aansluitnummers in ING groep mogen opvragen. Er moet eerst een parameter gedefinieerd worden. Deze kan elke naam krijgen maar wordt in dit voorbeeld niveau genoemd. Dit wordt in onderstaand figuur getoond.

20 De waarden die hier wordt opgegeven wordt standaard voor alle groepen die toegang tot de dienst hebben meegegeven. Er dient onderscheid te zijn tussen een bestuur en een niet bestuur groep. Hiertoe kan via Dienst beheer/gebruikersgroepen per groep een andere waarde gedefinieerd worden. Dit is weergegeven in onderstaand figuur. DIENST: Indien een aansluitnummer alleen in de groep Openbaar zit en de dienst certificaat informatie aanroept zal deze niet geautoriseerd worden. Een aansluitnummer dat in de groep ING Groep zit zal door DARTS geautoriseerd worden en de dienst zal tevens de parameter niveau=0 terugkrijgen. Hierdoor weet de dienst dat dit aansluitnummer alleen certificaat informatie over zijn eigen aansluitnummer mag opvragen. Een aansluitnummer dat in de groep Bestuur ING Groep zit zal door DARTS geautoriseerd worden en de dienst zal tevens de parameter niveau=1 terugkrijgen. De dienst kan hiermee een implementatie maken waarmee dit aansluitnummer tevens certificaat informatie over aansluitnummers die in de direct bovenliggende groep zitten op mag vragen Certificaat informatie 3 In is per maatschappij een groep Bestuur gedefinieerd. Het is ook mogelijk om de groepen te definiëren zoals in onderstaand figuur is weergegeven. Indien een aansluitnummer aan de groep Bestuurders is toegevoegd zit deze impliciet ook in Maatschappij. Het aansluitnummer zit echter niet in ABN AMRO of ING Groep. Het aansluitnummer kan hier wel aan toegevoegd worden zodat deze in zowel ING Groep als Bestuurders zit. DARTS: De parameters worden gedefinieerd zoals in Bestuurders heeft dus de parameter niveau=1. Maatschappij, ABN AMRO en ING Groep hebben de parameter niveau=0.

21 DIENST: Indien een aansluitnummer die alleen in e.g. ING Groep zich aanmeldt zal deze de dienst de parameter niveau=0 terugkrijgen. Hiermee kan de dienst dus een implementatie maken waarbij alleen gegevens over het betreffende aansluitnummer getoond worden. Voor een aansluitnummer dat in de groep Bestuurders zit krijgt de dienst parameter niveau=1 terug. De dienst kan hiermee een implementatie maken waarmee het betreffende aansluitnummer ook informatie over aansluitnummers kan verkrijgen van de groep onder maatschappijen waar deze ook in zit. NB: In het laatste voorbeeld zit het aansluitnummer in de groepen Bestuurders en IGN groep. Omdat de groep Bestuurders de hoogste prioriteit heeft wordt deze aan de dienst geretourneerd Benchmark informatie CASE: De ING Groep heeft 3 communicatiecertificaten. Verder is de ING groep onderverdeeld in 3 sub groepen zoals afgebeeld in onderstaand figuur. Aansluitnummers die behoren tot een Bestuur groep mogen benchmark informatie opvragen over de groep waar zij toe behoren. Zo mogen aansluitnummers die in de groep ING Groep/Nationale Nederlanden/Bestuur benchmark informatie opvragen van het communicatiecertificaat van Nationale Nederlanden. Een aansluitnummer dat in ING Groep/Bestuur zit mag benchmark informatie van Westland Utrecht, Nationale Nederlanden en ING opvragen. DARTS: Via dienstinstellingen kan er een parameter communicatie_certificaten gedefinieerd worden. Vervolgens kan voor de afzonderlijke Bestuur groepen gespecificeerd worden van welke communicatiecertificaten zij benchmark informatie mogen opvragen.

22 Voor de Bestuur ING Groep groep worden de 3 communicatiecertificaten van de onderliggende groepen ingevoerd. Dit is weergegeven in bovenstaand figuur. Voor Bestuur Nationale Nederlanden wordt alleen het communicatie certificaat van Nationale Nederlanden ingevoerd. DIENST: In tegenstellingen tot de eerdere voorbeelden wordt nu direct door DARTS een waarde aan de dienst geretourneerd. Een dienst dat een dienstaanroep krijgt van een aansluitnummer dat in de groep

23 Bestuur ING Groep zit krijgt de waarden 60000, 60001, terug. In het geval het aansluitnummer in Bestuur Nationale Nederlanden zit wordt alleen aan de dienst meegegeven.

HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE

HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 589 M: helpdesk@hdn.nl Copyright Communications Security Net B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET ONTWERP... 3 1.1 HET DOEL VAN DIT

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

Offective > CRM > Vragenlijst

Offective > CRM > Vragenlijst Offective > CRM > Vragenlijst Onder het menu item CRM is een generieke vragenlijst module beschikbaar, hier kunt u zeer uitgebreide vragenlijst(en) maken, indien gewenst met afhankelijkheden. Om te beginnen

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding Ledenadministratiepakket

Handleiding Ledenadministratiepakket Handleiding Ledenadministratiepakket Badminton Nederland heeft met ingang van 1 januari 2015 een nieuw ledenadministratie pakket. Badminton Nederland heeft bij het laten ontwerpen van dit pakket zoveel

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Digitaal planbord Handleiding beheer

Digitaal planbord Handleiding beheer Digitaal planbord Handleiding beheer Inhoudsopgave Rollen en hun mogelijkheden...3 Medewerker...3 Beheerder...3 Uitleg van de mogelijkheden... 5 Activiteiten inzien... 5 Activiteit aanmaken...6 verwijderen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Release 1.3 Gebruikershandleiding Datum: oktober 2012 All rights reserved Alle rechten zijn voorbehouden. Deze documentatie blijft eigendom van Ternair Software Solutions b.v. en is uitsluitend bedoeld

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 9.0 Versiedatum: 13 maart 2014 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921m Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - url vermelding naar bestandsuitwisseling

Nadere informatie

Handleiding nieuwsbrief

Handleiding nieuwsbrief Polakkenweg 3 Postbus 12 9422 ZG Smilde Telefoon (0592) 42 02 00 Fax (0592) 41 58 43 Email post@fontijn.nl www.fontijn.nl Handleiding nieuwsbrief Om in het nieuwsbrief systeem te komen vult u het volgende

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Handleiding Mooy Logistics Servicedesk

Handleiding Mooy Logistics Servicedesk Handleiding Mooy Logistics Servicedesk Handleiding Mooy Logistics Servicedesk... 1 1. Inloggen... 2 2. Zoeken naar documenten.... 3 3. Downloaden van alle documenten op factuurnummer.... 5 4. Order regels

Nadere informatie

Standard. SnelStart 12 koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Standard. SnelStart 12 koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Standard SnelStart 12 koppeling WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Inleiding Deze module stelt u in staat om uw debiteuren, facturen, crediteuren en inkoopfacturen

Nadere informatie

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Versie 5.0 december 2011 Inhoudsopgave UBplus Gebruik UBplusOnline per klant instellen 2 Gebruik

Nadere informatie

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEHEER 5 2.1 Site structuur 6 2.2 Afdelingen 7 2.3 Beheerders 8 2.3.1 Rechten 9 2.3.1.1 Rechten Beheer 9 3. INSTELLINGEN

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

HDN POORTWACHTER WEBSERVICE KOPPELING

HDN POORTWACHTER WEBSERVICE KOPPELING HDN POORTWACHTER WEBSERVICE KOPPELING HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 589 M: helpdesk@hdn.nl Copyright Communications Security Net B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 1.1 HET DOEL VAN DIT DOCUMENT...

Nadere informatie

Handleiding De Sociale Monitor

Handleiding De Sociale Monitor Handleiding De Sociale Monitor Inhoudsopgave Gebruikershandleiding: De Sociale Monitor 2 Bestaande rapportages 7 Een nieuw rapportage aanmaken 9 Het menu 10 Handleiding lokaal beheerders: De Sociale Monitor

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie)

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Ga naar de volgende url in uw browser Ga naar: http://mediamanager.wegener.nl/ (bij voorkeur met: Google Chrome, Firefox of Internet Explorer

Nadere informatie

Peridos Zorgverlenersrapportages

Peridos Zorgverlenersrapportages Peridos Zorgverlenersrapportages Plaats: Utrecht Datum: 09-05-2017 Auteur: Landelijk functioneel beheerder Versie: 1.1 1. Inleiding Van een aantal zorgonderdelen in Peridos is het mogelijk om rapportages

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Documenten

Handleiding Site to Edit Module Documenten THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Documenten

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Handleiding Importeren/ Exporteren Brouwvisie (& pro)

Handleiding Importeren/ Exporteren Brouwvisie (& pro) Handleiding Importeren/ Exporteren Brouwvisie (& pro) Document : Handleiding Importeren/Exporteren Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Dinsdag 16 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Bewerken van uw objecten... 3 5. Het objectformulier...

Nadere informatie

Inhoudsopgave V1.02 2

Inhoudsopgave V1.02 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beginnen met InterWord.... 3 Navigatiemenu.... 4 Hoofdmenu aanmaken.... 4 Submenu aanmaken.... 4 Hoofd- en submenu s verwijderen.... 4 Hoofd- en submenu s aan of uit te

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Registreren Inloggen - Profiel beheren

Registreren Inloggen - Profiel beheren Registreren Inloggen - Profiel beheren Inhoud: iedereen die gebruik wil maken van Kwaliteitscholen moet inloggen, behalve als iemand alleen een onderzoek invult. Voor bepaalde functionaliteiten (uitzetten

Nadere informatie

Releasenotes LCMS 2019v1

Releasenotes LCMS 2019v1 Release notes LCMS 2019v1 Colofon Contactpersoon: Raymond Schram Titel: Releasenotes LCMS 2019v1 Datum: 11 maart 2019 Status: Definitief Versie: 1.01 Auteurs: Raymond Schram [IFV] Projectleider: Review:

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Hosting. SnelStart koppeling. Februari, 2013. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.

Hosting. SnelStart koppeling. Februari, 2013. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact. Hosting Februari, 2013 SnelStart koppeling WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Inleiding Deze module stelt u in staat om uw debiteuren, facturen, crediteuren

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

Werkinstructie Voorgangsverslag maken

Werkinstructie Voorgangsverslag maken Werkinstructie Voorgangsverslag maken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden

Nadere informatie

Quickstart. Browser instellingen

Quickstart. Browser instellingen Browser instellingen Projectadministratie is getest onder : Mac OS 10.3 met Safari versie 1.3 Mac OS 10.4 met Safari versie 2.0.3 (417.9.2) Windows met Internet Explorer versie 6.0.2900.2180. Belangrijke

Nadere informatie

Wijzigingen UNIT4 Audition 10.0

Wijzigingen UNIT4 Audition 10.0 Wijzigingen UNIT4 Audition 10.0 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 Telefoon Servicedesk: 0318-581750 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com

Nadere informatie

Handleiding. Meetingpoint DAK

Handleiding. Meetingpoint DAK Handleiding Meetingpoint DAK 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inloggen 3 3. Aanvragen van polis 4 3.1 Invoeren van een nieuwe relatie 4 3.2 Relatie zoeken 6 3.3 Invoeren van een offerte of polis

Nadere informatie

Inhoudsopgave V2.02 2

Inhoudsopgave V2.02 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beginnen met InterWord.... 3 Navigatiemenu.... 4 Hoofdmenu aanmaken.... 4 Submenu aanmaken.... 4 Hoofd- en submenu s verwijderen.... 4 Hoofd- en submenu s aan of uit te

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Uitslagen

Handboek ZooEasy Online Uitslagen Handboek ZooEasy Online Uitslagen Datum: Juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD UITSLAGEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Trainingsmateriaal Osiris 6. Tentamenbureau

Trainingsmateriaal Osiris 6. Tentamenbureau Trainingsmateriaal Osiris 6. Tentamenbureau Utwente, [Publish Date] Versie: 0.1, Statusdocument: Concept, Auteur: Laurens Smit ii Revisie Datum Versie Status Omschrijving Auteur Reviews Datum Versie Problemen

Nadere informatie

Handleiding DigiRecord.nl

Handleiding DigiRecord.nl Introductie... 1 Eerste keer inloggen... 1 Dossiersjablonen... 2 Map verwijderen... 3 Map aanmaken... 4 Dossierbeheer... 5 Dossier eigenaar... 7 Gebruikers... 7 Gebruiker... 8 Dossierbeheerder... 8 Beheerder...

Nadere informatie

How To Do Gebruikersbeheer remote service portaal mbconnect24

How To Do Gebruikersbeheer remote service portaal mbconnect24 How To Do Gebruikersbeheer remote service portaal mbconnect24 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Workflow gebruikersbeheer... 3 3. Clients... 4 3.1 Client toevoegen... 5 4. Gebruikersgroep... 8 4.1 Gebruikersgroep

Nadere informatie

Quickstart. 1 Inleiding Welkom bij projectadministratie.nl. 2 Browser en instellingen. 2.1 Browsers. 2.2 Instellingen

Quickstart. 1 Inleiding Welkom bij projectadministratie.nl. 2 Browser en instellingen. 2.1 Browsers. 2.2 Instellingen 1 Inleiding Welkom bij projectadministratie.nl 2 Browser en instellingen 2.1 Browsers Projectadministratie is getest en werkt onder : Safari versie 1.3 en hoger Internet Explorer versie 6 en hoger Google

Nadere informatie

BAN PD Personeelsdiensten Van der Feltszpark 3 9401 HM Assen +31 (0) 59 23 30 990 www.banpd.nl info@banpd.nl. Handleiding Vacatures

BAN PD Personeelsdiensten Van der Feltszpark 3 9401 HM Assen +31 (0) 59 23 30 990 www.banpd.nl info@banpd.nl. Handleiding Vacatures Handleiding Vacatures 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Aanmelden...3 Vacature toevoegen...4 Mijn Content...6 2 Inleiding Deze handleiding is bestemd voor de gebruikers die vacatures toevoegen en bewerken

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Gebruikers en groepen configureren

Gebruikers en groepen configureren Gebruikers en groepen configureren Overzicht gebruikersbeheer Verifield biedt gebruikersbeheerfuncties die het onderhoudsproces vereenvoudigen. Maar afhankelijk van de omvang van uw organisatie en rekening

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Contacten

Handboek ZooEasy Online Contacten Handboek ZooEasy Online Contacten Datum: juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD CONTACTEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

Handleiding Centix Cloud (WEB)

Handleiding Centix Cloud (WEB) Om te beginnen dient er ingelogd te worden op de website: https://klantnaam.centix.com Login op de website (KLANTNAAM.centix.com) en klik op een knop om in te loggen: Via Objecten kunnen diverse materialen

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Handleiding Evaluatieplatform Aanbieder

Handleiding Evaluatieplatform Aanbieder Handleiding Evaluatieplatform Aanbieder Versie 3 http://evaluatie.q-keurmerk.nl/ 1 Inhoudsopgave 1. Als aanbieder registreren... 3 2. Inloggen... 4 3. Cursus laten evalueren... 5 1. Inloggen als aanbieder

Nadere informatie

Registreren Inloggen - Profiel beheren

Registreren Inloggen - Profiel beheren Inhoud: iedereen die gebruik wil maken van Kwaliteitscholen moet inloggen, behalve als iemand alleen een onderzoek invult. Voor bepaalde functionaliteiten (uitzetten vragenlijst, bekijken resultaten, gebruik

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane Link (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Link?... 4 Inloggen in Taxis Pitane Link... 5 Wachtwoord vergeten... 6 Startscherm of hoofdmenu... 7 Helpvensters

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa. Module T1100 - Registratie medewerkers

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa. Module T1100 - Registratie medewerkers Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1100 - Registratie medewerkers www.bolt.nl/afrekenen Inhoudsopgave 1 Module uitleg...3 1.1 Doel...3 2 Module configuratie...4 2.1 Het aanmaken van een Medewerker...4

Nadere informatie

Organisator. Handleiding. Amersfoortse School Sport Kampioenschappen

Organisator. Handleiding. Amersfoortse School Sport Kampioenschappen Organisator Handleiding Amersfoortse School Sport Kampioenschappen Contactpersoon: Martijn Faber Website: www.mrwebsites.nl E-mail: info@mrwebsites.nl 1 Inleiding Voor u ligt de handleiding voor organisatoren

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Handleiding Module Security (Log in)

Handleiding Module Security (Log in) Handleiding Module Security (Log in) WebGenerator ProSite CMS Versie 1.0 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Hoe werkt de beveiliging?... 3 Wat kan worden beveiligd?... 3 Hoe beveiligt u een webpagina?...

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Handleiding Centix Cloud (WEB)

Handleiding Centix Cloud (WEB) Handleiding Centix Cloud (WEB) Om te beginnen dient er ingelogd te worden op de website: https://klantnaam.centix.com Login op de website (KLANTNAAM.centix.com) en klik op een knop om in te loggen: Via

Nadere informatie

Handleiding (Verzender Ontvanger)

Handleiding (Verzender Ontvanger) Handleiding (Verzender Ontvanger) Anachron B.V. Steven Nijholt & Maarten Wiggers 28-02-2014 Version: 1.1 Status: Released Inhoud 1. Over dit document... 3 1.1 List of changes... 3 1.2 Scope... 3 2. Registratie...

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank

d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank Vanaf 7 april 2015 moeten debiteurengegevens in een aangepast bestandsformaat naar Deutsche Bank ABF worden gestuurd. Deze instructie beschrijft

Nadere informatie

Handleiding. NCDR Databroker Voor aanlevering van geëncrypteerde data. Mei 2016 Versie 2.0

Handleiding. NCDR Databroker Voor aanlevering van geëncrypteerde data. Mei 2016 Versie 2.0 Handleiding NCDR Databroker Voor aanlevering van geëncrypteerde data Mei 2016 Versie 2.0 2014-2016 by Reports. All rights reserved. Versie 2.0 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 3 2.1. Startpagina...

Nadere informatie

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology PRINT CV HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over Print cv s... 4 1.2 Doel van deze instructie... 4 1.3 Opbouw

Nadere informatie

Release notes 5.2.4. Inhoud

Release notes 5.2.4. Inhoud Release notes 5.2.4 Deze release heeft vooral wijzigingen aan het legionella dossier. De wijzigingen hebben betrekking op vereenvoudiging in registratie en beheer van activiteiten 1. Release datum 1 november

Nadere informatie

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk DKO Beheerders 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 DKO Beheerders 2 1.1 Taken na update WISA-programma...................... 2 1.1.1 Aanmelden als administrator...................... 2 1.1.2 Nieuwe

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ZorgInfo Verstrekkingen Portaal (VP)

Gebruikershandleiding ZorgInfo Verstrekkingen Portaal (VP) Gebruikershandleiding ZorgInfo Verstrekkingen Portaal (VP) Gebruikershandleiding depothouder 2.0.docx 29-12-14 1 van 16 Inleiding Het ZorgInfo Verstrekkingen Portaal (VP) is een internetapplicatie waarmee

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 05) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Peridos Handleiding uitslagen combinatietest

Peridos Handleiding uitslagen combinatietest Peridos Handleiding uitslagen combinatietest Plaats: Utrecht Datum: 18-09-2017 Auteur: Landelijk functioneel beheer Peridos Versie: 2.0 1. Inleiding Peridos ondersteunt de digitale labworkflow voor de

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007)

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) 1. Inleiding DiginBFT, de digitale indiening van financiële verantwoordingsdocumenten van notarissen en gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software

PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software Het inlezen van het PAB bestand dient uitgevoerd te worden op de Server / Computer waarop ENK Software is geïnstalleerd. (Nb. In de verschillende schermafbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding Verkoopmodule Verkoper 11-5-2010 WOSI

Handleiding Verkoopmodule Verkoper 11-5-2010 WOSI Handleiding Verkoopmodule Verkoper 11-5-2010 WOSI Inhoud Algemeen... 4 Hoofdpagina... 5 Verkoop... 7 Verkoop overzicht...7 VHE s... 8 VHE s... 8 Klanten... 9 Klanten... 9 Nieuwe Klant... 10 Geïnteresseerden...11

Nadere informatie

Peridos. Zorgverlenersrapportages. Datum: 3-7-2014. Landelijk beheer Peridos. Versie: 1.1

Peridos. Zorgverlenersrapportages. Datum: 3-7-2014. Landelijk beheer Peridos. Versie: 1.1 Peridos Zorgverlenersrapportages Plaats: Utrecht Datum: 3-7-2014 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 1.1 Status: Definitief Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 Wijzigingsbeheer 4 Distributie 4 Referenties

Nadere informatie

EUROFACE Financial Services B.V. - PEOPLE IN SOFTWARE - HDN in Finix

EUROFACE Financial Services B.V. - PEOPLE IN SOFTWARE - HDN in Finix HDN in Finix Datum : 1 Juli 2011 Versie : 2.0 Printdatum: 1-7-2011 10:45 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 : Starten met HDN binnen Finix... 3 2. 1. Invullen HDN gegevens binnen Finix...

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie