Installatie presentatie Verkenners Scouting Leonardus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Installatie presentatie Verkenners Scouting Leonardus"

Transcriptie

1 Installatie presentatie Verkenners Scouting Leonardus

2 Voorwoord. Het duurt niet zo lang meer en dan is het zover, je wordt geïnstalleerd als verkenner. Je moet je dus gaan afvragen of je graag bij de verkenners wilt blijven. Als dat het geval is zullen wij ervoor zorgen dat ook jij zo snel mogelijk een uniform aan hebt. Op zaterdag 03 november installeren we 17 verkenners. In het Verkennersspoor kun je lezen welke jongens dat zijn. Zo'n installatie is nog steeds een beetje een plechtige gebeurtenis, waar nog veel van vroeger in terug te vinden is, maar waarin toch ook al heel wat veranderd is. Het gaat ongeveer als volgt:

3 Hoe word ik geïnstalleerd. De groep staat opgesteld en de vlag wordt gehesen. De jongens die die dag geïnstalleerd worden, worden een voor een door hun P.L. naar voren gebracht. Dat installeren gaat dus om beurten. Als jij aan de beurt bent sta je daar in het middelpunt van de belangstelling. Je geeft de leider een linkerhand en zegt de verkennersbelofte op terwijl je met je rechterhand het saluutteken maakt. Daarna krijg je de insignes e.d. opgespeld. Na de groet aan de rest van de groep en een stevige handdruk van de leiding ben je geïnstalleerd als verkenner.

4 Installatie presentatie. In deze presentatie staat wat informatie over de scouting in het algemeen en iets over de geschiedenis van onze groep. Dit hoef je natuurlijk niet van buiten te kennen, maar we vinden dat je er wel iets van moet weten. Het tweede gedeelte gaat over de installatie zelf. Lees het maar eens op je gemak door en als je vragen hebt dan kun je gerust naar ons toe komen DE VERKENNERLEIDING

5 Robert Baden Powell. Als we willen weten waar Scouting van daan komt, dan moeten we terug naar Engeland. Daar werd op 22 februari 1857 Robert Baden Powell geboren. Robert was een jonge die liever in de bossen rond trok, dan dat hij op school was. Na de middelbare school koos hij voor het leger. Daar maakte hij al snel een carrière. Als officier schreef hij een boekje voor verspieders in het leger.

6 Als hij in Afrika is breekt daar in 1899 de boerenoorlog uit. Hij wordt belast met de verdediging van het grensplaatsje Mafeking. Mafeking wordt bevrijd en Baden Powell keert als een held terug naar Engeland. Daar ziet hij tot zijn grote verbazing dat enkele jongens zijn boek, geschreven voor soldaten, zijn gaan lezen en zij spelen een spel als B.P. scouts. Baden Powell vindt dat eigenlijk niet zo prettig en hij besluit zijn boek te herschrijven als jongensboek, maar eerst wil hij zijn ideeën uitproberen. In augustus 1907 organiseert hij een proefkamp op Brownsea Island met 24 jongens uit Londen. Het kamp is een groot succes. Vlak daarna 1908 verschijnt zijn boek Scouting for boys. Het wordt een bestseller in Engeland.

7 Scouting-troepen rijzen als paddenstoelen uit de grond. Kopieën van zijn boek worden over de gehele wereld gelezen. Ook in Nederland In 1910 wordt in Den Haag de eerste Nederlandse verkennerstroep door Baden Powell zelf geïnstalleerd. Tijdens de vijfde Jamboree, die gehouden wordt in Nederland (vogelenzang 1937), neemt Baden Powell op 80- jarige leeftijd afscheid als Chief Scout of the World. In 1941 overlijdt Robert Baden Powell

8 Scouting algemeen. Jij bent lid van de speltak Verkenners Scouting Leonardus kent de volgende speltakken. BEVERS voor jongens en meisjes leeftijd 5 t/m 7 jaar Meisjes Leeftijd Jongens Kabouters 7 t/m 10 jaar Welpen Gidsen 10 t/m 14 jaar Verkenners Sherpa's 14 t/m 17 jaar Rowans Pivo' s voor dames en heren leeftijd 17 t/m 21 jaar Nieuw: groep esta s kinderen met een verstandelijke beperking 7t/m 14 jaar Explorers kinderen met een verstandelijke beperking 14t/m 18 jaar

9

10 Scouting voor iedereen. Ruim jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo'n kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen. Een leuke manier om met alle scouts in contact te komen is de Jota/Joti. De Jota/Joti vindt plaats in het derde weekend van oktober. Wereldwijd zoeken scouts contact met elkaar om ervaringen uit te wisselen. Dit gebeurt d.m.v. Radio- en internetcontact.

11 Scouting Regio Helmond. In de regio Helmond zijn 21 scoutinggroepen actief. Scouting Leonardus is een van die 21 groepen. Hieronder staan de andere 20 scoutinggroepen genoemd: Scouting Aarle-Rixtel * Scouting Mierlo-Hout Scouting Beek en Donk * Scouting Rijpelberg Scouting Deurne * Scouting Jan Baloys Scouting Helenaveen * Scouting Asten Scouting Lieshout * Scouting Brouwhuis Scouting Paulus * Scouting Gemert Scouting Someren-Eind * Scouting Willibrordus Scouting Albert Schweitzer * Scouting Mierlo Scouting Brandevoort * Scouting Someren Scouting St. Jozef * Scouting Vlierden

12 Geschiedenis Scouting Leonardus. Kort na de tweede wereldoorlog (1945) startten in de Leonardusparochie twee jeugdverenigingen: de Sint Jorisgroep (verkenners) en de Genoveva van Brabantgroep (gidsen). In de jaren daarna werden deze verenigingen uitgebreid met welpen, senioren verkenners en kabouters. Huisvesting was toen een groot probleem. De verkenners begonnen bijvoorbeeld onder het afdak van de Leonardusschool. De toren van de Leonarduskerk en de zolder van de Leonardusschool hebben ook een tijd dienst gedaan als blokhut. Ook boerderij de Pannehoef (waar nu het gelijknamige bejaardencentrum staat) en een hoekhuis in de Willem Beringsstraat zijn voor de bijeenkomsten gebruikt.

13 Geschiedenis deel 2. Na heel wat rondzwerven kwamen de meisjesspeltakken uiteindelijk in een gebouw terecht wat ooit dienst gedaan had tijdens de watersnoodramp in Zeeland. Het gebouw heette t Hofke en stond op Binderen. De jongens kregen een nieuw onderkomen in toen nog wijkcentrum De Kamenij waar het parochiehuis was afgebrand. In het begin van de jaren zeventig fuseerden de jongens- en meisjesgroepen tot Scouting Leonardus. De groep werd uitgebreid met een rowan- en sherpa-afdeling en een pivo-stam. Daarna kwam natuurlijk ook nog de speltak Bevers en de esta s De huisvestingsproblemen bleken nog steeds niet voorbij toen de Gemeente Helmond op het terrein op Binderen opgravingen wilden laten verrichten naar een klooster wat er ooit gestaan heeft. Mede dankzij de acties onder de naam Behoud Binderen is Scouting Leonardus op Binderen kunnen blijven. Het 50-jarig bestaan kon in 1995 daarom dáár gevierd worden met (eindelijk) een helemaal nieuwe en échte blokhut voor álle speltakken.

14 Je installatie. Op de dag van je installatie is het de bedoeling dat je een verkennersblouse (zonder insignes) en een blauwe spijkerbroek aan hebt. Voor die blouse en die blauwe spijkerbroek moet je zelf zorgen. De verkennersblouse is alleen te koop in de scoutshop; een speciale winkel voor scoutingleden. De dichtstbijzijnde is in Eindhoven. Je kunt ook de blouse via internet bestellen en wel op de volgende pagina: De verkennersblouse heeft een kaki kleur (soort beige) en wordt gedragen door nagenoeg alle verkenners en gidsen in Nederland. Een andere mogelijkheid is misschien om een tweedehandse blouse te kopen (probeer eens bij de overgevlogen verkenners). Maar controleer wel of deze blouse er nog goed uitziet en een tijd mee kan.

15 Installatie. De installatie is nogal een officiële gebeurtenis. Je wordt door je P.L. naar voren gebracht. De teamleider (hopman) vraagt je om hem je linkerhand te geven en met je rechterhand het saluutteken op schouderhoogte te maken. Terwijl de rest van de groep ook troep saluut maakt, zeg jij de verkennersbelofte na of helemaal zelf op.

16 Linkerhand. Tijdens het afleggen van de belofte geef je de leider die je de belofte afneemt je linkerhand. Dit gebruik nam Baden Powell van de indianen over.

17 Saluutteken. Met de rechterhand maak je tegelijkertijd het saluutteken. Doe dat op schouderhoogte, dus niet aan je hoofd. Nadat je geinstalleerd bent, maak je het saluutteken wel aan je hoofd.

18 Belofte. De verkennersbelofte kom je verder in deze presentatie nog tegen. Je mag deze belofte uit je hoofd leren, maar je kunt hem ook nazeggen. We vinden het belangrijker dat je de belofte begrijpt en ernaar handeld!

19 Scouting Nederland installatie teken Dit insigne wordt gedragen door alle scoutingleden in Nederland. En het wordt gedragen op het linkerborstzakje.

20 De betekenis van het Installatie-teken. Het klaverblad is de internationale meisjesorganisatie. De lelie is van de internationale jongensorganisatie. Bekijk je ons scouting Nederland Installatie-teken, dan vind je daar die lelie samengevoegd met het gouden klaverblad terug. Beide symbolen zijn in onze vlag en het installatie-teken verenigd als een teken van eenheid tussen de meisjes- en jongensorganisatie in Nederland.

21 Speltakteken. Dit insigne (een brandend kampvuur voor een patrouille tent). Wordt door alle geïnstalleerde verkenners in Nederland gedragen op de rechterborstzak.

22 De Badge Ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum van Scouting Leonardus werd een speciale badge ontworpen. Deze badge verving het naambandje Scouting Leonardus. De afbeelding op de badge stelt een klein stukje van de plattegrond van Helmond voor; Binderen binnen de grachten De betekenis wordt nog duidelijk gemaakt.

23 Badge.

24 Uitleg. Blauw en oranje ring De groepskleuren van Scouting Leonardus * Blauw - De gracht rondom het terrein waar van 1597 tot 1776 een klooster heeft gestaan. * Geel - Het weggetje Binderen * Oranje en blauw Onze blokhut t Hofke * Bruin de paalsteek een knoop die stevig in het touw blijft zitten, met een lus die zich niet aantrekt, als symbool dat wij blij zijn met ons terrein op Binderen en er ook nog lang willen blijven zitten. Geel en zwart Scouting teken * Oranje een tent als symbool dat er op ons terrein veel gekampeerd wordt.

25 Regio insigne

26 Regio insigne Scouting Leonardus is dus een van de 21 scoutinggroepen in de regio Helmond. Alle scoutingleden in de regio Helmond dragen het regio insigne. Het wordt bij onze groep gedragen boven het linker borstzakje ( 1 cm boven de naad, en midden boven het zakje).

27 De belofte. Ik wil proberen een goede verkenner te zijn, jullie kunnen op mij rekenen bij alles wat we samen ondernemen.

28 Je linkerhand. Dit gebruik zag Baden Powell voor het eerst toen hij een indianenstam bezocht. De linkerhand is de hand die het dichtst bij het hart zit, en is bovendien de hand waar geen wapen gedragen wordt. Baden Powell heeft dit gebruik voor scouting overgenomen.

29 Patrouillelint: Deze heeft elke verkenner aan de linker schouderkant hangen. Waar het,et de epaulet vast zit. De kleur (binnenin) groen staat voor de natuur. En de buitenste kleur is voor elke patrouille verschillend, voorbeelden hiervan zijn: rood, zwart etc. met het lintje kun je zien wie een patrouille vormt. Bij deze willen we u vragen a.u.b. het lintje niet mee te wassen met het uniform. We willen het graag ieder jaar opnieuw gebruiken. Alleen zo is het mogelijk om de patrouille linten elk jaar kosteloos te verstrekken.

30 Het saluut teken. De drie vingers geven de drie delen van de belofte aan. En de duim die over de pink gelegd wordt symboliseert de sterke die de zwakke beschermt. Als je in uniform bent maak je het saluut teken aan je hoofd of vroeger aan de hoed.

31 De verkennersbelofte van toen Op mijn erewoord beloof ik met de hulp van Gods genade ernstig te zullen trachten: mijn plicht te doen tegenover God, de Kerk en mijn Land. Iedereen te helpen waar ik kan. De verkennerswet te gehoorzamen.

32 Eindelijk ben je geïnstalleerd. Nu ben je geïnstalleerd. Je draait je om naar de groep en maakt wanneer troep saluut gegeven wordt het saluutteken aan je hoofd. Je groet de rest van de groep en de groep groet jou op dezelfde wijze terug. Na saluut af wordt je door de teamleider gefeliciteerd namens de leiding (denkt nu ook weer aan de linker hand). Na dit alles brengt de P.L je weer terug op je plaats en is de volgende aan de beurt.

33 Een hele fijne tijd. Zo nu weet je hoe de installatie in zijn werk gaat. Als je nog vragen hebt dan kun je die altijd aan ons stellen. Je hoeft je trouwens niet te schamen als je een beetje zenuwachtig bent tijdens de installatie, want dat zijn we allemaal geweest (wij zijn vroeger ook verkenner geweest). Verder wensen wij alle nieuwe verkenners een hele fijne tijd toe.

34 Familie De ouders/verzorgers en broertjes en/of zusjes zijn van harte welkom bij deze installatie. Laat de leiding wel weten met hoeveel personen jullie komen. Dan kan de leidng hier rekening mee houden. Na de installatie is er de mogelijkheid om een groepsfoto te maken. Na de groepsfoto is de installatie voorbij voor de familie. De verkenners gaan daarna weer verder met hun programma en kunnen om 17:00uur weer worden opgehaald.

35 Hoe kom ik bij de scoutshop. adres: Cahorslaan 20 (Achtse Barrier) telefoon beheerder Openingstijden maandag van tot uur; woensdag van tot uur; donderdag van tot uur. U kunt er pinnen en chippen

36 Een kaartje

37 Een duidelijk kaartje

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. Er zijn aantal verschillende soorten scouts. Zo heb je waterscouts, luchtscouts, ruiterscouts, de blauwe vogels en

Nadere informatie

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn Installatieboekje Verkenners Hendrik van Halewijn Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. De programma s van de verschillende scouts wisselen nogal. De landscouts

Nadere informatie

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn Installatieboekje Verkenners Hendrik van Halewijn Inleiding Beste verkenner. Onlangs ben jij overgevlogen van de Esta s of de Welpen of ben je net bij onze groep komen kijken. Je hebt een aantal keren

Nadere informatie

Installatie boekje gidsen. Scouting Sint Maarten Hildegard.

Installatie boekje gidsen. Scouting Sint Maarten Hildegard. Installatie boekje gidsen Scouting Sint Maarten Hildegard. Inhoudsopgave: Aantekeningen: Inleiding Installatie Wat moet je weten om geïnstalleerd te worden Geschiedenis van Scouting Organisatie van Scouting

Nadere informatie

Informatieblad voor ouders

Informatieblad voor ouders Informatieblad voor ouders Versie 110908 In dit informatieblad vind u informatie over: Uniform... 2 Installatie... 3 Wet en belofte per speltak... 4 Installatie eisen... 5 Scoutshop en Scoutkast... 6 1

Nadere informatie

Installatie & uniform

Installatie & uniform Installatie & uniform De installatie ceremonie Wie deel wordt van een nieuwe leeftijdsgroep wordt geïnstalleerd. De installatie is een welkomstceremonie waarbij een jongen of meisje volwaardig lid wordt

Nadere informatie

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake!

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Vereniging Informatie voor nieuwe leden Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Scouting is een superleuke, actieve en uitdagende manier om vrije tijd

Nadere informatie

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma!

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Scouting Titus Brandsma Scouting Titus Brandsma is een van de scoutinggroepen in Nederland. In Oss zijn er zelfs al vier scoutinggroepen!! Het komt voort

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Maker: Heleen van der Kolk-Huizinga Functie: Praktijkcoach Datum van productie: 25 november 2014 Module 2: Scouting in de

Nadere informatie

Scouting Jan van Hoof-groep Gouda

Scouting Jan van Hoof-groep Gouda Scouting Jan van Hoof-groep Gouda Hallo! Als je dit boekje leest, ben je waarschijnlijk net een paar keer komen kijken bij ons. Best wel spannend hè, al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een

Nadere informatie

Informatie nieuwe leden. Scouting St. Lucia Simpelveld versie

Informatie nieuwe leden. Scouting St. Lucia Simpelveld versie Informatie nieuwe leden Scouting St. Lucia Simpelveld versie 10.2018 Informatie nieuwe leden Scouting St. Lucia Simpelveld Scouting is echt iets voor jou, als je houdt van actie, afwisseling, een uitgebreid

Nadere informatie

GESCHIEDENIS. De scouts werd opgericht door Baden Powell.

GESCHIEDENIS. De scouts werd opgericht door Baden Powell. BELOFTE GIDSEN GESCHIEDENIS De scouts werd opgericht door Baden Powell. Maar het succesverhaal van Baden Powell was ook in Zele te horen. In 1933 werd door parochiepriester Hypoliet De Smedt, samen met

Nadere informatie

SCOUTING REGIO HELMOND

SCOUTING REGIO HELMOND Raadsvergadering: 9 maart 2017 Blokhut: Scouting Lieshout & Mariahout. Herendijk 7 Lieshout Aanwezige groepen: sc. Aarle-Rixtel, sc. Beek en Donk, sc. Brouwhuis, sc. Leonardus, sc. Lieshout/Mariahout,

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT 1 INHOUD Inleiding blz. 03 Scoutinggroep AROODA blz. 04 Contributie blz. 05 Bevers blz. 06 Welpen blz. 07 Scouts blz. 08 Explorers blz. 09 Roverscouts

Nadere informatie

Algemeen Scouting kwartet

Algemeen Scouting kwartet Hoe nu verder: Het kwartet print je uit op stevig, niet doorschijnend papier. Als je het vaker wilt gebruiken is het aan te raden om het te lamineren Knip de kaartjes uit en schut ze goed door elkaar.

Nadere informatie

30 en 31 mei & 1 juni 2009

30 en 31 mei & 1 juni 2009 Plattegrond Scouting Labelterrein Ada s Hoeve Ommen Scouting Waardenborchgroep 30 en 31 mei & 1 juni 2009 Terug in de tijd... Hier het kampboekje van WaPiKa 2009. Ons jaarlijks Waardenborch Pinksterkamp

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Maker: Trainingsteam Scouting Overijssel Functie: Trainer Scouting Overijssel Datum van productie: 2 december 2014 Module

Nadere informatie

Scouts informatie Informatie voor de nieuwe scout

Scouts informatie Informatie voor de nieuwe scout Hoofdstuk: Algemeen Scouts informatie Informatie voor de nieuwe scout 1 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Wat zijn scouts... 3 Wat doen scouts... 3 Wanneer draaien wij?... 4 Spelvisie scouts... 4 Regio de Langstraat...

Nadere informatie

Handleiding voor ouders

Handleiding voor ouders Scouting Sint Jorisgroep Zutphen - Welpen Handleiding voor ouders Inhoud Scouting Sint-Jorisgroep Zutphen 2 De speltak: welpen 3 Het uniform 5 Belangrijk voor ouders 6 De website 8 Woordenlijst 9 1 Scouting

Nadere informatie

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2 Infoboekje inhoud Inleiding Contact Scouting op internet Wat is scouting? Speltakken Het uniform Het plusscoutsseizoen Openingsactiviteit/ weekend Overvliegen winter- en zomerweekend Enkele activiteiten

Nadere informatie

Informatieboekje. Scouting Livingstone. Eindhoven

Informatieboekje. Scouting Livingstone. Eindhoven Informatieboekje Scouting Livingstone Eindhoven 11-06-2003 Voorwoord Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep. De Livingstonegroep, maakt deel uit van Scouting Nederland vandaar

Nadere informatie

Welpenboekje Waterscoutinggroep Van Wassenaer Van Obdam

Welpenboekje Waterscoutinggroep Van Wassenaer Van Obdam Welpenboekje Waterscoutinggroep Van Wassenaer Van Obdam Dit boekje is van:... Net als bij veel andere Scoutinggroepen wordt bij ons elk jaar Sint Jorisdag gevierd, op de zaterdag het dichtst bij

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 01 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Uniform: Spijkerbroek Blauwe scoutingblouse Insigne: wit met lelie van scouting Insigne: speltakteken dolfijnen Blauwe dolfijnenpet

Uniform: Spijkerbroek Blauwe scoutingblouse Insigne: wit met lelie van scouting Insigne: speltakteken dolfijnen Blauwe dolfijnenpet Den Haag Website http://denhaag.scouting.nl/static/regio/scoutshop.html Waldeck Pyrmontkade 904 Telefoon 070-3106454 Openingstijden woensdag van 13.30 tot 17.00 uur donderdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100 Spelvisie en methode Presentatie JubJam100 Spelvisie SCOUTS Waar staat SCOUTS voor? Samen maatschappij verbondenheid internationale organisatie Code normen en waarden ceremoniën en tradities identiteit

Nadere informatie

Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep

Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep Notulen Groepsraad en ouderavond - Maandag 9 oktober 2017 0.Agenda 1. Opening a. Voorstellen bestuur 2. Vaststellen Agenda 3. Speltakken a. Bevers b. Welpen c. Scouts

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2019 Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaar is weer voorbij. Dit programmaboekje is voor de maanden Januari t/m Juli 2019. Voordat

Nadere informatie

1 Welkom bij de Driespronggroep!

1 Welkom bij de Driespronggroep! Inhoud 1 Welkom bij de Driespronggroep!...2 Scouting...2 Scouting Driesprong...3 2 Speltakken...4 Bevers...4 Welpen...4 Kabouters...5 Verkenners...5 Gidsen...5 Rowans/Sherpa s...5 Pivo s...5 3 Alles wat

Nadere informatie

Eindhoven. Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep.

Eindhoven. Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep. Informatieboekje Scouting Livingstone Eindhoven Voorwoord Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep. De Livingstonegroep, maakt deel uit van Scouting Nederland vandaar dat

Nadere informatie

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ...

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ... Speltak gegevens Naam speltak... Naam leiding... Telefoon leiding... E-mail speltak... Informatieboekje Scouting Tarcisius Versie 2011-2012 www.tarcisius-ede.nl Welkom bij Scouting Tarcisius Scouting is

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Scoutinggroep Waterland Monnickendam

Scoutinggroep Waterland Monnickendam Informatie Scoutinggroep Waterland Monnickendam Inhoud Introductie... 3 Over Scouting... 4 Over onze groep... 5 Organisatie... 5 Speltakken... 6 Welpen...7 Scouts...8 Explorers...9 Leiding en bestuur...

Nadere informatie

paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook.

paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook. Gee n paniek! paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

De resultaten van dit kamp legde Baden-Powell vast in zijn boek Scouting for Boys (Verkennen voor jongens).

De resultaten van dit kamp legde Baden-Powell vast in zijn boek Scouting for Boys (Verkennen voor jongens). E-learning module 2: Scouting in de Samenleving Ontstaan Scouting Lord Baden-Powell Robert Baden-Powell werd geboren op 22 februari 1857 in Londen. Tijdens zijn militaire carrière schrijft hij een aantal

Nadere informatie

Scouting Paulus. Helmond-oost / dierdonk. Info boekje

Scouting Paulus. Helmond-oost / dierdonk. Info boekje Scouting Paulus Helmond-oost / dierdonk Info boekje Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Telefoonnummers 3 Scouting op internet 4 Wie zijn wij? 4.1 Cindy van Dijk 4.2 Marius Duijmelink 4.3 Tom Derkx 4.4 Maartje

Nadere informatie

Welpenwet Een welp speelt samen met anderen in de Rimboe. Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.

Welpenwet Een welp speelt samen met anderen in de Rimboe. Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur. Vaardigheden Installatie Als jeugdleden of leiding enige tijd succesvol meedraaien, kan tot installatie overgegaan worden. Dit is een serieus moment, waarbij het nieuwe lid wordt opgenomen in de groep.

Nadere informatie

I N F O R - W E L P INFOR-WELP. Baden Powell Horde De welpen van Scouting Sint Jan Baptist

I N F O R - W E L P INFOR-WELP. Baden Powell Horde De welpen van Scouting Sint Jan Baptist INFOR-WELP Baden Powell Horde De welpen van Scouting Sint Jan Baptist 1 Colofon INFOR-WELP is een uitgave van de Baden Powell Horde van Scoutinggroep St. Jan Baptist te Heerlen ten behoeve van het geven

Nadere informatie

Als jullie nog vragen hebben, aarzel niet om ze ons te stellen! We wensen jullie veel plezier en geluk

Als jullie nog vragen hebben, aarzel niet om ze ons te stellen! We wensen jullie veel plezier en geluk Liefste Welp, Eindelijk is het zover, hier is hij en dat speciaal voor jullie Jawel hoor, de splinternieuwe beloftebundel is af! In deze bundel vinden jullie alles wat jullie moeten weten over de belofte.

Nadere informatie

Afmelden! Het uniform Plaats van de tekens op het uniform: Ceremonieën De installatie : Opening en sluiting van de

Afmelden! Het uniform Plaats van de tekens op het uniform: Ceremonieën De installatie : Opening en sluiting van de Inhoudsopgave Welkomstwoord... 4 Onze scouting groep... 5 Wie wij zijn:... 5 Wat doet Scouting:... 5 Blokhut t Gurke:... 6 Scouting Nederland; landelijk, regio.... 6 Lidmaatschap... 7 Aanmelden:... 7 Contributie:...

Nadere informatie

Onderscheidingen in Scouting 2

Onderscheidingen in Scouting 2 Onderscheidingen in Scouting 2 De Zilveren Eikel Baden-Powell had de Zilveren Wolf voor leiders ingesteld als een onderscheiding voor: "Zeer uitzonderlijke diensten verleend op nationaal en internationaal

Nadere informatie

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting'

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting' Insignewerk Welpen St. Jozef Insigne 'Scouting' Dit programma is Gemaakt door Chil http://www.wek-site.com Pagina 1 van 12 Insignewerk wat is dat? Al spelend in de horde kom je vast wel eens iets tegen,

Nadere informatie

Informatieboekje Scouting Pioniers oude Mijnstreek Landgraaf

Informatieboekje Scouting Pioniers oude Mijnstreek Landgraaf Informatieboekje Scouting Pioniers oude Mijnstreek Landgraaf Inhoud 1. Leuk kennis te maken. Ontdek Scouting. Over ons: Scouting Pioniers oude Mijnstreek. 2. Onze Speltakken. Bevers. Welpen. Scouts. Explorers.

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Triviant

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Triviant Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Triviant Maker: Astrid Strabbing Functie: Training Regio Twenteland Datum van productie: 20 januari 2017 Module 2 Scouting in de samenleving

Nadere informatie

Fietsvlaggetjes. 16 x 30 cm. Dubbele stof met opgenaaid embleem. Van 1937 tot 1941 en ook nog na 1945.

Fietsvlaggetjes. 16 x 30 cm. Dubbele stof met opgenaaid embleem. Van 1937 tot 1941 en ook nog na 1945. Fietsvlaggetjes Vooral in de jaren dertig van de vorige eeuw had iedere vereniging, iedere voetbal of andere sportclub zijn eigen fietsvlaggetje in de verenigingskleuren. Dit was aan de linkerzijde van

Nadere informatie

scoutingjaar

scoutingjaar Algemene informatie voor leden Scouting Oirschot. scoutingjaar 2017-2018. 1 Inhoud Inleiding... 3 Vereniging... 4 Stichting... 4 Speltakken, voor wie wanneer wat doen we.... 5 Bevers:... 5 Welpen meisjes...

Nadere informatie

Ouder informatiemap Scouts zaterdag. Scouting Mira Ceti Nistelrode

Ouder informatiemap Scouts zaterdag. Scouting Mira Ceti Nistelrode Ouder informatiemap Scouts zaterdag Scouting Mira Ceti Nistelrode Inhoudsopgave Scouts bij Mira Ceti 3 Ouderraad 4 De leiding van de scouts zaterdag 5 Contributie 6 Scoutfit 7 Insignes op het scoutfit

Nadere informatie

Tot slot. Welkom bij de groep! Inhoud: Welkom bij Scouting Driesprong Scouting Scouting Driesprong

Tot slot. Welkom bij de groep! Inhoud: Welkom bij Scouting Driesprong Scouting Scouting Driesprong 8. Tot slot Inhoud: Je staat aan het begin van een avontuur dat jaren gaat duren. Later zal je merken dat het een deel van je leven is geworden. Het belangrijkste is dat je plezier hebt bij alles wat je

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Burdine Makkum. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1.Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Scouting Oud-Beijerland

Nieuwsbrief van Scouting Oud-Beijerland Nieuwsbrief van Scouting Oud-Beijerland november 2016 Kompasonline.nl Activiteiten op de agenda: Welpen: 25-26 nov.: Zwarte Pietenkamp 17 dec: Kerstknutsel (laatste opkomst dit jaar) 7 jan.: Pyjamaloop

Nadere informatie

Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders

Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders Hallo, leuk dat je (misschien) bever/welp/(junior)scout/explorer wilt worden bij Scouting Polaris Heerenveen. In deze informatiefolder staat informatie

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij de Kazan de Wolfgroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

HET GEELTJE. November 2015 December

HET GEELTJE. November 2015 December HET GEELTJE November 2015 December PROGRAMMA BEVERS Zaterdag 7 november (10:00-13:00): Vandaag doen we mee aan de Natuurwerkdag! We gaan allemaal superleuke dingen doen die alles met de natuur te maken

Nadere informatie

Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap

Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap Inhoudsopgave 1 Geschiedenis... 3 2 Scouting Nederland... 4 3 Speltakken... 5 4 Contactgegevens... 6 5 Spelregels... 7 5.1 Huishoudelijk reglement...

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen September t/m December 2017 Hoi allemaal! Het eerste deel van het scouting seizoen is weer begonnen. Dit programma boekje is voor september 2017 t/m december

Nadere informatie

Shantis. Informatieboekje. Scouting Fons Olterdissen. Hallo!

Shantis. Informatieboekje. Scouting Fons Olterdissen. Hallo! Shantis Scouting Fons Olterdissen Informatieboekje Hallo! Leuk dat je interesse hebt in speltak de Shanti s van Scouting Fons Olterdissen. In dit boekje kun je alle informatie vinden over onze scoutinggroep,

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen September t/m December 2018! Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaarlijkse scouting seizoen is weer begonnen. Dit programmaboekje is voor de maanden

Nadere informatie

RaRe Nieuws. Van het bestuur, Cees Versluis

RaRe Nieuws. Van het bestuur, Cees Versluis Maart 2015 RaRe Nieuws Van het bestuur, Cees Versluis We kunnen als bestuur goed nieuws melden. Na een periode van onderbezetting in het bestuur zijn alle stoelen weer bezet. Daar zijn we erg blij mee,

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan

Nadere informatie

Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.)

Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.) Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.) Seizoen 2017-2018 Inhoud: Voorwoord blz. 3 Wat is er zo leuk aan scouting? blz. 4 Regio blz. 5 Wat zijn Bevers? blz. 6 Dorp Hotsjietonia

Nadere informatie

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website.

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website. Seizoen 2015-2016 Beste ouders,verzorgers, Zoals u begrijpt zijn er binnen elke vereniging bepaalde afspraken. Veelal is dit allemaal vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dan men pas na langdurig

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

O.l.V. Hemelvaart L1414S. Mastentop-Toxandria. Limburg. Belofteboek. Naam:... Voornaam: Adres: Patrouille:. Functie:.

O.l.V. Hemelvaart L1414S. Mastentop-Toxandria. Limburg. Belofteboek. Naam:... Voornaam: Adres: Patrouille:. Functie:. O.l.V. Hemelvaart L1414S Mastentop-Toxandria Limburg Belofteboek Naam:... Voornaam: Adres:...... Patrouille:. Functie:. Pagina 2 van 11 1. GESCHIEDENIS De geschiedenis van scouting is zeer interessant

Nadere informatie

SCOUTING ST. JOZEF. Andries van Altenalaan BN Hooglanderveen

SCOUTING ST. JOZEF. Andries van Altenalaan BN Hooglanderveen SCOUTING ST. JOZEF Andries van Altenalaan 51 3829 BN Hooglanderveen 1 van 8 1. Geschiedenis en huidige situatie Scouting is in het begin van deze eeuw ontstaan. De grondlegger van de vereniging is Lord

Nadere informatie

I N F O R - E X P L O EA 513. De explorers van Scouting Sint Jan Baptist

I N F O R - E X P L O EA 513. De explorers van Scouting Sint Jan Baptist I N F O R - E X P L O EA 513 De explorers van Scouting Sint Jan Baptist 1 Colofon I N F O R - E X P L O is een uitgave van de Explorer Afdeling 513 van Scoutinggroep St. Jan Baptist te Heerlen ten behoeve

Nadere informatie

Geen paniek! Scouting Rhenova. Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij

Geen paniek! Scouting Rhenova. Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Rhenova. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Ik zit in het nest samen met: Ik ben op kamp in: Onze kreet is: Ons kampthema is: Mijn leiding is: Ik ben verkleed als: En zo zien ze eruit:

Ik zit in het nest samen met: Ik ben op kamp in: Onze kreet is: Ons kampthema is: Mijn leiding is: Ik ben verkleed als: En zo zien ze eruit: Paspoort Spel Steenman Welp Zoek de woorden in het rooster Belofte Groet anddruk abouter S Y J C B W X Y P M N R I V M X D A U D X A S R Q R S M Q J N Y P N R I B B D D N F D G W Z W M S P D V U I Q D

Nadere informatie

Jubileumkamp. Dwingeloo 2-4 juni 2011

Jubileumkamp. Dwingeloo 2-4 juni 2011 De 25 jaar BrimzeN Buitenpost Jubileumkamp Dwingeloo 2-4 juni 2011 Voorwoord Nog 2 weken, dan is het alweer zover. Dan gaan we met z n allen een prachtig jubileum vieren. Namelijk het zilveren jubileum

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Satoko Kitahara. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is

Nadere informatie

September - Oktober 2015

September - Oktober 2015 September - Oktober 2015 Beste Welpen en ouders/verzorgers, Jaja, het is bijna weer zover: een nieuw Scoutingseizoen. Dit nieuwe seizoen zal veel nieuws gaan brengen, met als grootste verandering een aantal

Nadere informatie

Vanuit het Team: Afgelopen periode: Komende periode: Team: Teamleider: Jopie ten Cate Bultpark: 3 juni

Vanuit het Team: Afgelopen periode: Komende periode: Team: Teamleider: Jopie ten Cate Bultpark: 3 juni Email: Welpen@scoutingjfk.nl Facebook: www.facebook.com/ groups/welpenjfk Team: Teamleider: Jopie ten Cate 0321-333837 Leiding: Christiaan Baving Wouter Timmer Lauren de Bruin Lukas van Doordewaard Arian

Nadere informatie

Scouting Prinses Irene

Scouting Prinses Irene Informatieboekje voor nieuwe leden Scouting Prinses Irene Versie 05-2019 Inhoud Scouting Prinses Irene... 3 Planning... 4 Een doorsnee draaidag... 4 Kamp... 7 Lidmaatschap... 4 Scouts online... 7 I-Scout...

Nadere informatie

I N F O R - S C O U T. St. Joris Troep. De couts van Scouting Sint Jan Baptist

I N F O R - S C O U T. St. Joris Troep. De couts van Scouting Sint Jan Baptist I N F O R - S C O U T St. Joris Troep De couts van Scouting Sint Jan Baptist 1 Colofon I N F O R - S C O U T is een uitgave van de St. Joris-Troep van Scoutinggroep St. Jan Baptist te Heerlen ten behoeve

Nadere informatie

Infoboekje. Voor ouders en leden van de Bevers Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. Voor ouders en leden van de Bevers Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje Voor ouders en leden van de Bevers 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2015 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan de informatie

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Allart van Heemstede. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Jan Hilgers. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE

INFORMATIEBOEKJE INFORMATIEBOEKJE WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL 07-2017 Wat, Waar en voor wie? Kleding, Kamp & Contributie Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep

Nadere informatie

JOTA-insigne. voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI

JOTA-insigne. voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI JOTA-insigne voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI Inleiding In het derde volle weekend van oktober wordt wereldwijd de JOTA JOTI gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air en JOTI voor Jamboree On The

Nadere informatie

Inleiding 2. Speltakken 11 Bevers Esta s Scouts Explorers Pivo s Blauwe Vogels. Activiteiten 17. Jaaragenda 20

Inleiding 2. Speltakken 11 Bevers Esta s Scouts Explorers Pivo s Blauwe Vogels. Activiteiten 17. Jaaragenda 20 Inhoudsopgave Inleiding 2 Algemeen 3 Scouting algemeen Contributie Ziektekosten / WA-verzekering Uniform Installatie Scoutshop Vakantie Algemene regels en voorwaarden Speltakken 11 Bevers Esta s Scouts

Nadere informatie

Hey jullie! Ik zie jullie graag snel terug! Tot ziens! Tot zondag!

Hey jullie! Ik zie jullie graag snel terug! Tot ziens! Tot zondag! Hey jullie! Blij jullie alweer te mogen verwelkomen in ons nieuwe Alowiske! De zomer is voorbij gevlogen en we zijn ondertussen alweer fantastisch van start gegaan met een nieuw scoutsjaar. Wij zijn scouts

Nadere informatie

WELPENBOEK. van. Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP

WELPENBOEK. van. Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP WELPENBOEK van Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP 1 2 Inleiding Je hebt nu een boekje in handen waarin jij en je ouder(s) of verzorgers een heleboel kunnen lezen over scouting. Waarschijnlijk heb je wel

Nadere informatie

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer?

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer? Beste allemaal, Leuk dat je meegaat op ons zomerkamp. In deze westernnieuws kun je bijna alles lezen over dit kamp. Sommige dingen staan er niet in: die blijven nog even een verrassing! Wacht maar op de

Nadere informatie

Materiaallijst: stift/verf, flappen, appendix tekst overschrijven/afdrukken

Materiaallijst: stift/verf, flappen, appendix tekst overschrijven/afdrukken Werkwinkeltitel Belofte Tijdsduur Deelnemers 2 uur 10-20 Revisiedatum 08/12/16 Materiaallijst: stift/verf, flappen, appendix tekst overschrijven/afdrukken Waarom: Deelnemers bijbrengen waarom we aan belofte

Nadere informatie

1. Inleiding. Dit informatieboekje is bedoeld om u een beeld te geven van scouting in het algemeen en de sint Jorisgroep in het bijzonder.

1. Inleiding. Dit informatieboekje is bedoeld om u een beeld te geven van scouting in het algemeen en de sint Jorisgroep in het bijzonder. 1. Inleiding. Dit informatieboekje is bedoeld om u een beeld te geven van scouting in het algemeen en de sint Jorisgroep in het bijzonder. Wij vertellen u in vogelvlucht het een en ander over de structuur,

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

Geen paniek! Hendrik Hudson Groep! Allereerst heten we uw kind en u als oude welkom bij de. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een

Geen paniek! Hendrik Hudson Groep! Allereerst heten we uw kind en u als oude welkom bij de. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een Geen paniek! r van harte Allereerst heten we uw kind en u als oude welkom bij de Hendrik Hudson Groep! aantal vragen. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een opkomst? Waar Wat is een opkomst en wanneer

Nadere informatie

Federatie Scouting Europa - Nederland

Federatie Scouting Europa - Nederland Federatie Scouting Europa - Nederland De Federatie Scouting Europa - Nederland (FSE-Nederland) is de leukste scoutingorganisatie van Nederland; een kleine landelijke scoutingorganisatie met tradities en

Nadere informatie

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te

Nadere informatie

Scouting! Echt iets voor jou! Alleen voor meisjes

Scouting! Echt iets voor jou! Alleen voor meisjes Scouting! Echt iets voor jou! Alleen voor meisjes 1 Scouting Satoko Kitahara is één van de drie scoutinggroepen in Leidschendam. Onze groep is opgericht op 6 februari 1963 en is alleen voor meisjes. Sinds

Nadere informatie

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP st. joris troep

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP st. joris troep KAMPBOEKJE ZOMERKAMP 2014 st. joris troep 1 COlOFON dit kampboekje is een uitgave van Scoutng St. Jan Baptist (Scouting Heerlen) Meezenbroek-Heerlen Redactie Luc Stel e-mailadres Info@stjanbaptist.nl 2

Nadere informatie

Dit appendix hoort bij artikel 133 van het huishoudelijk reglement.

Dit appendix hoort bij artikel 133 van het huishoudelijk reglement. Appendix 2 SCOUTFIT Dit appendix hoort bij artikel 133 van het huishoudelijk reglement. Dragen van de Scoutfit 1. De leden dragen de door hun organisatieonderdeel vastgestelde verplichte Scoutfit met bijbehorende

Nadere informatie

Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep

Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep Programma Groepsontwikkeling Modelbrieven voor groepen Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep Beste ouders/verzorgers en leden van de (naam groep), Een goede Scoutinggroep

Nadere informatie

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug. Informatieboekje 2019/2020

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug. Informatieboekje 2019/2020 Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug Informatieboekje 2019/2020 Beste leidinggevende, praktijkbegeleider, geïnteresseerde, In dit boekje kun je alle informatie vinden over de trainingen van Regio Utrechte

Nadere informatie

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over...

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over... Januari 2016 Colofon Redactie: Jeffrey Faas Volgende deadline: 5 MAART Kopij aanleveren: florisbode@graafflorisv.nl GRAAF FLORIS V WENST U EEN GELUKKIG Lees meer over... Florisbode Deadlines Bevers - Kom

Nadere informatie

Vriendklas vereisten 2011

Vriendklas vereisten 2011 Ontdek jezelf I Deelnemen Je moet 10 jaar oud zijn en in de 5de klas zitten. Je moet de jeugdclub of padvindersclub trouw bezoeken. II Betrokkenheid Ken uit het hoofd de padvinderswet en gelofte. Lees

Nadere informatie