Niet-spoedeisende Eerste Hulp

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niet-spoedeisende Eerste Hulp"

Transcriptie

1 Niet-spoedeisende Eerste Hulp Basisopleiding BHV

2 Niet-spoedeisende Eerste Hulp 1. wonden 2. oogletsel 5. brandwonden 3. kneuzingen & verstuikingen 4. botbreuken, ontwrichtingen & wervelletsel Selecteer een hoofdstuk naar keuze NEH

3 Wonden 1. oorzaken & beoordeling 2. wond behandeling 3. wond snelverband 4. snelverband 5. vinger 6. hand 7. elleboog 9. wond 8. bloedverlies 10. vinger(top) drukverband Selecteer een paragraaf naar keuze NEH Wonden

4 Oogletsel 1. oorzaken & beoordeling 2. algemene aanpak bij oogletsel 3. vuiltje 4. voorwerp 5. chemische verbrandingen 6. stomp letsel Selecteer een paragraaf naar keuze NEH Oogletsel

5 Kneuzingen & verstuikingen 1. oorzaken & beoordeling 2. algemene aanpak 3. enkel 4. pols 5. mitella Selecteer een paragraaf naar keuze NEH Kneuzingen & verstuikingen

6 Botbreuken, ontwrichtingen & wervelletsel 1. oorzaken & beoordeling 2. gesloten breuken & ontwrichtingen 3. breuken bovenarm 4. open breuken 5. wervelletsel Selecteer een paragraaf naar keuze NEH Botbreuken, ontwrichtingen & wervelletsel

7 Brandwonden 1. oorzaken & beoordeling 2. behandeling 3. bijzondere situaties Selecteer een paragraaf naar keuze NEH Brandwonden

8 Wonden NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (1 van 9)

9 Oorzaken en kenmerken van uitwendige wonden (1) Uitwendige wonden variëren van een schaafwondje, een ernstige uitwendige bloeding tot een afgeknelde vingertop. Bij uitwendige wonden is de huid beschadigd. Soms zijn zelfs spieren, pezen, of botten beschadigd. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (2 van 9)

10 Oorzaken en kenmerken van uitwendige wonden (2) Bij een uitwendige wond is de bescherming van de huid doorbroken waardoor er altijd gevaar voor infecties bestaat. Een goede wondverzorging kan bijdragen aan het voorkomen van infecties. Bij zeer ernstig uitwendig bloedverlies komt in korte tijd veel bloed vrij. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (3 van 9)

11 Verschijnselen uitwendige wonden Een uitwendige wond kan ontstaan door schaven, snijden, steken, scheuren en afknelling. De hoeveelheid bloedverlies en pijn hangen af van het soort wond en de ernst van de wond. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (4 van 9)

12 Schaafwonden Schaafwonden ontstaan door vallen of schuren bijvoorbeeld langs een muur. Schaafwonden zijn oppervlakkig, maar pijnlijk. Soms zit er vuil in de wond. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (5 van 9)

13 Snijwonden Snijwonden bloeden, omdat er bloedvaten zijn doorgesneden. Een snijwond doet relatief minder pijn dan een schaafwond. Bij diepere snijwonden kunnen ook onderliggende weefsels zoals spieren, pezen en botten beschadigd zijn. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (6 van 9)

14 Steekwonden Bij steekwonden is onderliggend weefsel beschadigd Het voorwerp dat is binnengedrongen bepaalt de grootte van de ingang van de wond in de huid Voorbeelden: wonden door een spijker, mes, priem of beitel. Soms kunnen inwendige organen zijn geraakt. Een steekwond bloedt minder hevig dan een snijwond. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (7 van 9)

15 Scheurwonden Scheurwonden ontstaan als iemand met zijn huid ergens aan blijft hangen. Voorbeelden: wonden door een spijker, een beitel of een scherp stukje plaatstaal. Er ontstaat een scheur in de huid die minder hevig bloedt dan een snijwond. Een scheurwond is pijnlijk. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (8 van 9)

16 Afknelling Een vinger(top) kan worden afgerukt door een afknelling. Bij een afknelling bloedt de wond in het begin niet zo heel erg. Dit komt doordat de bloedvaten zijn samengetrokken. Als na enkele minuten de bloedvaten zich weer verwijden, begint de wond hevig te bloeden. NEH - wonden - oorzaken & beoordeling (9 van 9)

17 Lichte verwondingen Lichte verwondingen zijn klein, ondiep en niet te sterk vervuild. Lichte verwondingen kunt u zelf behandelen. NEH - wonden wondbehandeling (1 van 6)

18 Ernstige verwondingen Ernstige verwondingen zijn grote, diepe en/of sterk vervuilde wonden en wonden in het gezicht en op de handen. Ernstige verwondingen moeten verder worden behandeld door professionele hulpverleners. NEH - wonden wondbehandeling (2 van 6)

19 Handelen bij uitwendige wonden Alarmeer bij zeer ernstig uitwendig bloedverlies het interne alarmnummer of Laat de melder doorgeven om wat voor letsel het gaat. Raadpleeg altijd een arts bij ernstige verwondingen aan gezicht en handen en bij zeer ernstig uitwendig bloedverlies. NEH - wonden wondbehandeling (3 van 6)

20 Algemene aanpak bij wondbehandeling Laat het slachtoffer zitten of liggen en stel hem op zijn gemak. Houd het getroffen lichaamsdeel hoog. Laat het slachtoffer zelf sieraden verwijderen. Pak de verbandkoffer en trek zo nodig handschoenen aan. Oefen zo nodig druk uit op de wond om het bloeden te stelpen (5 tot 10 minuten). Als druk uitoefenen niet gaat, houd het lichaamsdeel dan hoog. De ernst van de wond bepaalt de verdere aanpak. NEH - wonden wondbehandeling (4 van 6)

21 Handelen bij lichte verwondingen Handel eerst volgens de aanpak voor algemene wondbehandeling. Reinig de wond, indien nodig door te spoelen met zacht stromend lauw water. Ontsmet de wond met een ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld betadine of sterilon. Oefen zo nodig opnieuw druk uit op de wond. Dek de wond steriel af met een dekverband. Geef het getroffen lichaamsdeel zo nodig rust en steun. Raadpleeg bij twijfel een arts. NEH - wonden wondbehandeling (5 van 6)

22 Handelen bij ernstige verwondingen Handel eerst volgens de aanpak voor algemene wondbehandeling. Dek ernstige verwondingen steriel af. Zorg dat de zwachtel het steriel gaas volledig afdekt. Maak de wond niet schoon, gebruik géén jodium of sterilon. Leg zo nodig een wonddrukverband aan. Geef het getroffen lichaamsdeel, zo nodig, rust en steun. Begeleid slachtoffer naar arts / Spoed Eisende Hulp. NEH - wonden wondbehandeling (6 van 6)

23 Wondsnelverband Een wondsnelverband is een uitgebreide pleister Een wondsnelverband is geschikt als het wondkussen de wond voldoende bedekt. Toe te passen bij: schaaf- en snijwonden en wonden die niet diep zijn en niet sterk vervuild. NEH - wonden wondsnelverband (1 van 3)

24 Kenmerken wondsnelverband Een wondsnelverband is een elastisch verband dat met kleefpleisters wordt vastgezet. Door de elasticiteit sluit het goed aan en is het geschikt voor het verbinden van gewrichten, handen en voeten. Het verband moet zo worden aangelegd dat het de elasticiteit behoudt (niet te strak). NEH - wonden wondsnelverband (2 van 3)

25 Aanleggen van een wondsnelverband Open de verpakking, vouw het verband nog niet open. Begin met de korte zwachtel. Haal het beschermstrookje van de kleefpleister. Neem de korte zwachtel in de ene en de lange zwachtel in de andere hand. Trek het verband open boven de wond en breng het wondkussen op de wond. Bevestig de kleefpleister van de korte zwachtel vast op de huid. Zorg dat het wondkussen aan alle kanten is afgesloten. Plak het verband vast. NEH - wonden wondsnelverband (3 van 3)

26 Aanleggen snelverband Snelverbanden kunnen bij bijna alle verwondingen worden gebruikt. Een snelverband kan meer wondvocht opvangen dan een wondsnelverband. Het snelverband is goed toepasbaar bij wonden die verder nog door een arts moeten worden behandeld. NEH - wonden snelverband (1 van 4)

27 Video: Aanleggen van een snelverband NEH - wonden snelverband (2 van 4)

28 Aanleggen snelverband NEH - wonden snelverband (3 van 4)

29 Aandachtspunten aanleggen snelverband Dek de wond steriel af met een passend snelverband. Rol het verband open. Neem de korte zwachtel in de ene en de lange zwachtel in de andere hand. Breng het wondkussen op de wond. Let er bij het uitrollen van de lange zwachtel op dat het wondkussen aan alle kanten is afgesloten. Plak het verband vast met kleefpleister. NEH - wonden snelverband (4 van 4)

30 Dekverband vinger Handel bij het verbinden van een wond aan de vinger eerst volgens de aanpak voor algemene wondbehandeling. Leg vervolgens een dekverband aan. NEH - wonden vinger (1 van 5)

31 Video: Aanleggen van een dekverband vinger NEH - wonden vinger (2 van 5)

32 Aanleggen dekverband vinger NEH - wonden vinger (3 van 5)

33 Aandachtspunten aanleggen dekverband vinger Leg een steriel gaas op de wond, dat de wond ruim bedekt. Leg daarop een laagje synthetische watten, houd de watten binnen het steriele gaas. Leg de eerste slag tegen de voorzijde van de vinger. Geef lichte rek op het verband. Begin beneden. Ga over de vingertop aan de andere kant weer naar beneden. Houd daar de zwachtel vast. Doe dit ook onder lichte rek van de zwachtel. Voer de zwachtel schuin terug over de top naar beneden aan de handrugzijde van de vinger. Houd ook daar de zwachtel vast. NEH - wonden vinger (4 van 5)

34 Vervolg aandachtspunten aanleggen dekverband vinger Voer de zwachtel weer naar de top van de vinger. Draai bij de top de zwachtel tussen de gewonde vinger en de naastgelegen vinger door. Zwachtel tot onderaan de vinger. Zorg dat de zwachtel het steriel gaas volledig afdekt. Voer de zwachtel over de rug van de hand naar de pols, leg een slag om de pols. Voer de zwachtel weer over de handrug naar de onderkant van de gewonde vinger. Draai de zwachtel nog een keer rond de vinger. Ga over de handrug weer naar de pols. Eindig met een slag om de pols. NEH - wonden vinger (5 van 5)

35 Aanleggen dekverband hand Handel bij het verbinden van een wond aan de hand eerst volgens de aanpak voor algemene wondbehandeling. Leg vervolgens een dekverband aan. NEH - wonden hand (1 van 4)

36 Video: aanleggen dekverband hand NEH - wonden hand (2 van 4)

37 Aanleggen dekverband hand NEH - wonden hand (3 van 4)

38 Aandachtspunten aanleggen dekverband hand Leg een steriel gaas op de wond, dat de wond ruim bedekt. Leg daarop een laagje synthetische watten. Bij een wond in de handpalm: vul de holte van de hand op met watten. Leg met de eerste slag steriel gaas en watten vast. Voer de zwachtel schuin over de handpalm naar de pols. Leg een slag om de pols. Ga dan weer schuin naar de handpalm. Bedek steriel gaas en watten met enkele slagen heen en weer tussen de hand en pols. Zorg dat de zwachtel het steriel gaas volledig afdekt. Eindig met een slag rondom de pols. Zet de zwachtel vast met kleefpleister. NEH - wonden hand (4 van 4)

39 Dekverband elleboog Handel bij het verbinden van een wond aan de elleboog eerst volgens de aanpak voor algemene wondbehandeling. Leg vervolgens een dekverband aan. Deze techniek kan ook worden gebruikt bij het verbinden van een wond aan de knie. NEH - wonden elleboog (1 van 4)

40 Video: Aanleggen dekverband elleboog NEH - wonden elleboog (2 van 4)

41 Aanleggen dekverband elleboog NEH - wonden elleboog (3 van 4)

42 Aandachtspunten aanleggen dekverband elleboog Zorg dat de elleboog licht gebogen wordt gehouden. Leg een steriel gaas op de wond, dat de wond ruim bedekt. Leg daarop een laagje synthetische watten. Leg steriel gaas en synthetische watten vast met (elastische) hydrofiele zwachtel. Zorg dat de zwachtel het steriel gaas volledig afdekt. Leg de volgende slag rondom de onderkant van de elleboog, half op het steriel gaas, half op de huid. Bedek steeds voor een deel de vorige slag. Eindig op de bovenarm, ruim boven de elleboog. Zet de zwachtel vast met kleefpleister. NEH - wonden elleboog (4 van 4)

43 Handelen bij bloedverlies Alarmeer indien nodig, zo snel mogelijk bij zeer ernstig uitwendig bloedverlies. Handel eerst volgens de aanpak voor algemene wondbehandeling. Als u alleen bent, oefen dan eerst druk uit op de wond en alarmeer vervolgens, indien nodig, het interne alarmnummer of NEH - wonden bloedverlies (1 van 4)

44 Video: Stelpen bloeding NEH - wonden bloedverlies (2 van 4)

45 Stelpen bloeding 1 2 NEH - wonden bloedverlies (3 van 4)

46 Aandachtspunten stelpen bloeding Houd het getroffen lichaamsdeel hoog. Haal vreemde voorwerpen die in de wond zitten zoals een mes of een glasscherf er niet uit. Stelp de bloeding door druk uit te oefenen op de wond. Vermijd contact met het bloed van het slachtoffer. Draag handschoenen. Gebruik een snelverband en druk deze op de wond. Als er geen verband voorhanden is, kunt u ook druk uitoefenen met een bijvoorbeeld een handdoek. Dek de wond steriel af met een snelverband. Blijft de wond bloeden dan kan een wonddrukverband worden aangelegd. NEH - wonden bloedverlies (1 van 4)

47 Aanleggen van een wonddrukverband Een wonddrukverband wordt aangelegd om een bloeding blijvend te stelpen, als een wond blijft bloeden ondanks de uitgeoefende druk en het (wond) snelverband. Een wonddrukverband is opgebouwd uit een snelverband, synthetische watten en een elastische zwachtel. Een wonddrukverband wordt aangepast aan de grootte van de wond. NEH - wonden wonddrukverband (1 van 4)

48 Video: Aanleggen van een wonddrukverband NEH - wonden wonddrukverband (2 van 4)

49 Aanleggen wonddrukverband NEH - wonden wonddrukverband (3 van 4)

50 Aandachtspunten aanleggen wonddrukverband Dek de wond steriel af met een snelverband. Leg over het snelverband enkele lagen synthetische watten. Zorg dat elke slag de vorige voor ongeveer tweederde overlapt. Leg vervolgens een zwachtel aan. Zorg bij het aanleggen van de zwachtel dat de watten blijven uitsteken. Leg het verband zodanig aan dat dit enige druk uitoefent op de bloeding zodat de bloeding stopt. Geef het getroffen lichaamsdeel rust en steun. Ga zo nodig naar een arts of spoedeisende hulp. NEH - wonden wonddrukverband (4 van 4)

51 Handelen bij een afgerukte/afgeknelde vinger(top) Stelp bloeding met een verband dat druk uitoefent op de wond. Leg een dekverband vinger aan. Leg daarbij de slagen zo aan dat er meer druk wordt uitgeoefend op de wond. NEH - wonden vinger(top) (1 van 2)

52 Bewaren vingertop Doe de vinger(top) in een steriel gaas en vervolgens in een plastic zakje. Stop die plastic zak in een andere zak met smeltend ijs. Zo wordt het weefsel in zo goed mogelijke conditie gehouden. Breng de vinger(top) nooit in direct contact met ijs. Als er geen ijs is: verpak de vinger(top) in een steriel gaas, snelverband of schone theedoek. NEH - wonden vinger(top) (2 van 2)

53 Oorzaken en beoordeling Oogletsel kan ontstaan door: vuil in het oog bijvoorbeeld een loszittend vuiltje een doordringend voorwerp zoals een metaalsplinter een bijtende stof een (chemische) verbranding ultraviolette straling van lasapparatuur, felle lampen of hoogtezon (lasogen) een harde klap van bijvoorbeeld een tak of bal: stomp oogletsel. NEH oogletsels oorzaken en beoordeling (1 van 2)

54 Mogelijke verschijnselen Het oog kan rood zijn en tranen. Soms is er een bloeding in of rond het oog. De pupil kan vervormd zijn. Het slachtoffer heeft pijn in het oog en is angstig en onrustig. Hij knijpt zijn ogen dicht en kan minder goed zien. Soms heeft het slachtoffer een tik tegen het oog gevoeld. NEH oogletsels oorzaken en beoordeling (2 van 2)

55 Algemene aanpak bij oogletsel Bepaal eerst of u moet alarmeren of zelf met het slachtoffer naar een arts of Spoed Eisende Hulp kan gaan. De aanpak hangt af van het soort oogletsel. Zorg in alle gevallen dat het slachtoffer niet in de ogen gaat wrijven. Haal geen voorwerpen uit het oog, laat ook contactlenzen zitten. NEH oogletsels algemene aanpak bij oogletsel (1 van 1)

56 Vuiltje Probeer een loszittend vuiltje of voorwerp uit het oog te halen. Trek de oogleden met duim en wijsvinger voorzichtig van elkaar. U ziet het vuiltje zitten Veeg het vuiltje naar de dichtstbijzijnde ooghoek met de punt van een schoon gaasje of schone zakdoek. NEH oogletsels - vuiltje (1 van 2)

57 Vuiltje U ziet het vuiltje niet zitten Laat het slachtoffer eerst naar boven kijken en trek het onderste ooglid naar beneden. Laat het slachtoffer daarna naar beneden kijken en trek het bovenste ooglid omhoog. Verwijder het vuiltje zodra u het ziet: op het oogwit of in de ooglidplooi. Ga met het slachtoffer naar een (oog)arts als het vuiltje op het hoornvlies zit of als het niet lukt het te verwijderen. NEH oogletsels - vuiltje (2 van 2)

58 Voorwerp Doordringend oogletsel ontstaat als een voorwerp zoals een metaalsplinter, in het oog is doorgedrongen. Het voorwerp kan de pupil vervormen doordat het kleine spiertjes in het oog doorsnijdt. Als een voorwerp het oog heeft geraakt, maar niet doordrongen, treedt er een bloeding op in het oog. NEH oogletsels - voorwerp (1 van 3)

59 Handelen bij een voorwerp in het oog Laat het slachtoffer liggen of half zitten om de druk op het oog te beperken. Laat het slachtoffer het oog afdekken met een hand, gebruik géén verband! Breng het slachtoffer naar een (oog)arts of de Spoed Eisende Hulp. NEH oogletsels - voorwerp (2 van 3)

60 Vervoer slachtoffer met doordringend oogletsel Laat een slachtoffer in principe per ambulance vervoeren. De ambulance is ingericht om personen met dergelijk letsel te vervoeren. NEH oogletsels - voorwerp (3 van 3)

61 Chemische verbrandingen Spoel bij voorkeur op een oogspoelstation dat is aangesloten op het waterleidingnet. In sommige bedrijven is een oogdouche voorhanden. Gebruik deze of spoel het oog boven een wasbak. Het is ook mogelijk het slachtoffer te laten liggen en het oog dan te spoelen. NEH oogletsels chemische verbrandingen (1 van 3)

62 Spoelen van het oog Houd het oog open en giet met een oogdouche. Zorg dat het vuile spoelwater niet in het andere oog komt, houd het hoofd schuin. Spoel bij een verbranding van het oog minstens tien minuten met veel lauw zacht stromend water. Spoel bij een bijtende stof in het oog minstens dertig minuten. Spoelen met koud water is niet schadelijk voor het oog, maar minder aangenaam. NEH oogletsels chemische verbrandingen (2 van 3)

63 Vervoer slachtoffer met oogletsel door chemische verbrandingen Laat een slachtoffer in principe per ambulance vervoeren. De ambulance is ingericht om personen met dergelijk letsel te vervoeren. Neem of geef informatie mee over de stof die in het oog is gekomen. NEH oogletsels chemische verbrandingen (3 van 3)

64 Stomp letsel Als het oog is geraakt door een harde klap, dient het slachtoffer te worden behandeld door een (oog)arts. NEH oogletsels stomp letsel (1 van 1)

65 Kenmerken van een kneuzing Een kneuzing kan overal op het lichaam voorkomen. Een kneuzing is een beschadiging van de bloedvaten in het onderhuidse weefsel of de spieren. Een kneuzing ontstaat door een val, slag of stoot. NEH kneuzingen en verstuikingen oorzaken en beoordeling (1 van 3)

66 Kenmerken van een verstuiking Een verstuiking treedt altijd op bij een gewricht. Bij een verstuiking is een verschuiving van de uiteinden van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. Een verstuiking wordt ook wel een verrekking of verzwikking genoemd. Een verstuiking ontstaat meestal door een verkeerde beweging of door overbelasting van een gewricht. NEH kneuzingen en verstuikingen oorzaken en beoordeling (2 van 3)

67 Verschijnselen Het slachtoffer zal in eerste instantie aangeven alleen pijn te voelen. Daarna kan een zwelling optreden (soms pas na langere tijd). Later treedt (soms) een blauwe verkleuring op. Bij een verstuiking kan het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel beperkt gebruiken. NEH kneuzingen en verstuikingen oorzaken en beoordeling (3 van 3)

68 Algemene aanpak bij kneuzingen en verstuikingen (1) Laat het slachtoffer zitten en stel hem op zijn gemak. Laat het slachtoffer bij voorkeur zelf sieraden verwijderen en schoen en sok uitdoen. Knip eventueel veters door om de schoen makkelijk uit te krijgen. Pak de verbandkoffer of laat deze halen. NEH kneuzingen en verstuikingen algemene aanpak (1 van 2)

69 Algemene aanpak bij kneuzingen en verstuikingen (2) Koel maximaal 10 tot 15 minuten met koud stromend water of met een coldpack met een doek erom heen. Leg, indien mogelijk, een drukverband aan. Een drukverband verlaagt de pijn en gaat de zwelling tegen. Geef rust en steun aan het getroffen lichaamsdeel. Leg een mitella aan bij een verstuikte onderarm, pols of hand. Raadpleeg een arts bij een ernstige kneuzing of verstuiking. NEH kneuzingen en verstuikingen algemene aanpak (2 van 2)

70 Video: Aanleggen drukverband enkel NEH kneuzingen en verstuikingen enkel (1 van 4)

71 Aanleggen drukverband enkel NEH kneuzingen en verstuikingen enkel (2 van 4)

72 Aandachtspunten aanleggen drukverband enkel Pak de enkel in met synthetische watten. Zorg dat de voet zoveel mogelijk in een normale stand staat. Wikkel de watten gelijkmatig om voet, enkel en een deel van het onderbeen. Zorg dat de tenen zichtbaar blijven en de hiel in de watten is opgenomen. Leg de zwachtel met lichte rek aan. Leg de eerste slag van de elastische zwachtel om de voorvoet, direct achter de tenen. Laat de watten uitsteken. NEH kneuzingen en verstuikingen enkel (3 van 4)

73 Vervolg aandachtspunten aanleggen drukverband enkel Leg enkele slagen om de voet. Leg vervolgens een slag midden over de hiel. Leg afwisselend enkele slagen onder en boven de hiel. Zorg dat de hiel geheel in het verband is opgenomen. Leg daarna nog enkele slagen om het onderbeen en laat de watten uitsteken. NEH kneuzingen en verstuikingen enkel (4 van 4)

74 Video: Aanleggen drukverband pols NEH kneuzingen en verstuikingen pols (1 van 4)

75 Aanleggen drukverband pols NEH kneuzingen en verstuikingen pols (2 van 4)

76 Aandachtspunten aanleggen drukverband pols Wikkel de watten gelijkmatig om hand, pols en een deel van de onderarm. Vouw het verband bij de duim. Zorg dat de vingertoppen grotendeels vrij blijven. Leg de zwachtel met lichte rek aan om druk te kunnen uitoefenen. Leg de eerste slag om de pols. Ga schuin over de handrug tot aan de knokkels. Laat de watten uitsteken. Ga om de hand heen. Ga tussen hand en duim door over de handrug weer terug naar de pols. Herhaal deze slagen enkele malen. Zorg dat de muis van de duim goed in het verband wordt opgenomen. NEH kneuzingen en verstuikingen pols (3 van 4)

77 Vervolg aandachtspunten aanleggen drukverband pols Maak het verband met enkele slagen om de onderarm af. Laat de synthetische watten uitsteken. Leg zo nodig nog enkele slagen richting pols en hand om de elastische zwachtelrol op te maken. Geef de arm tenslotte steun. NEH kneuzingen en verstuikingen pols (4 van 4)

78 Aandachtspunten aanleggen van een mitella Leg een mitella aan bij een verstuikte onderarm, pols of hand. NEH kneuzingen en verstuikingen mitella (1 van 4)

79 Video: Aanleggen van een mitella NEH kneuzingen en verstuikingen mitella (2 van 4)

80 Aanleggen van een mitella NEH kneuzingen en verstuikingen mitella (3 van 4)

81 Aandachtspunten aanleggen mitella Maak van een driekante doek een mitella Pak de doek vast bij de punt en een slip. Houd de doek met de punt bij de elleboog van het slachtoffer. Breng een slip tussen de romp en de arm tot op de schouder aan de gezonde zijde. Breng de andere slip over de schouder aan de gewonde zijde achter de nek om naar de schouder aan de gezonde zijde. Knoop de slippen aan elkaar. Zorg dat de knoop ongeveer onder het oor aan de gezonde zijde komt te liggen. Zorg dat de mitella de hele onderarm ondersteunt. Vouw de punt naar voren en zet deze vast met een veiligheidsspeld. Zorg dat de vingertoppen zichtbaar blijven. NEH kneuzingen en verstuikingen mitella (4 van 4)

82 Oorzaken en beoordeling Bij botbreuken is de normale samenhang van het bot doorbroken. Het bot is geheel of gedeeltelijk gebroken. Een breuk ontstaat door een val of slag of door een onverwachte beweging. Soms is bij het breken of bewegen gekraak van de botten te horen. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (1 van 11)

83 Kenmerken open breuk Als er ter hoogte van de breuk een wond is, noemen we dat een open breuk. Dat is óók zo als het gebroken bot niet zichtbaar is. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (2 van 11)

84 Infectiegevaar Bij open botbreuken bestaat gevaar voor infectie. De beschadiging van omliggende weefsels neemt toe als een gebroken ledemaat wordt bewogen. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (3 van 11)

85 Kenmerken ontwrichting Bij een ontwrichting zijn de twee boteinden, die samenkomen in een gewricht, ten opzichte van elkaar verschoven. Het gewricht staat in een vervormde stand. Oorzaken ontwrichtingen Ontwrichtingen ontstaan door een slag, stoot of val of door verdraaiing van de ledemaat. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (4 van 11)

86 Oorzaken wervelletsel Vallen van hoogte Een slag in de nek of hals door een aanrijding of een duik in ondiep water Een zwaar voorwerp dat op het hoofd valt. Wees bij elk rugletsel bedacht op een wervelbreuk. Vooral als iemand op zijn rug is gevallen of van een hoogte op zijn hielen is gevallen. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (5 van 11)

87 Video: Verschijnselen botbreuk NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (6 van 11)

88 Verschijnselen sleutelbeenbreuk De schouder hangt af en zit vaak iets naar voren. Het slachtoffer houdt de arm tegen zich aan en heeft veel pijn bij het bewegen van de schouder. Soms is de breuk moeilijk zichtbaar door een bloeduitstorting of zwelling. Een sleutelbeenbreuk is een botbreuk die veel voorkomt. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (7 van 11)

89 Verschijnselen ontwrichting Bij een ontwrichting staat het gewricht in een afwijkende of abnormale stand. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (8 van 11)

90 Verschijnselen wervelletsel Pijn in de nek of rug. Het slachtoffer zal zijn hoofd meestal niet bewegen of zich niet oprichten. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (9 van 11)

91 Verschijnselen beschadiging ruggenmerg (1) Wervelletsels komen voor in combinatie met letsel van het ruggenmerg. Een gebroken wervel kan het ruggenmerg beschadigen, als het slachtoffer beweegt of wordt bewogen met mogelijk blijvende verlammingen als gevolg. Indien een slachtoffer mogelijk wervelletsel heeft, dient hij zo min mogelijk te bewegen! NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (10 van 11)

92 Verschijnselen bij beschadiging van het ruggenmerg (2) Tintelingen in de benen en voeten Gevoelloosheid Verlammingen van de benen en voeten treden op. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels oorzaken & beoordeling (11 van 11)

93 Gesloten breuken & ontwrichtingen Een BHV er kan alleen hulp verlenen bij botbreuken en ontwrichtingen aan armen of benen. De hulp bij overige breuken moet worden overgelaten aan professionele hulpverleners. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels - gesloten breuken & ontwrichtingen (1 van 5)

94 Handelen bij gesloten breuken & ontwrichtingen Bel zo nodig het interne alarmnummer of Voorkom beweging. Ondersteun het getroffen lichaamsdeel met een dekenrol, mitella of brede das. Laat een slachtoffer een gebroken onderarm met zijn andere arm en hand ondersteunen. Wacht op de ambulance of ga met het slachtoffer naar de Spoed Eisende Hulp. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels - gesloten breuken & ontwrichtingen (2 van 5)

95 Video: Aanleggen van een dekenrol NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels - gesloten breuken & ontwrichtingen (3 van 5)

96 Aanbrengen dekenrol NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels - gesloten breuken & ontwrichtingen (4 van 5)

97 Aandachtspunten aanleggen dekenrol Zorg ervoor dat het getroffen lichaamsdeel niet kan bewegen. Gebruik bij een breuk aan de benen of bekken een dekenrol. Neem de maat voor de lengte van de deken aan de niet geblesseerde kant van het lichaam. Zorg bij het aanbrengen van een dekenrol altijd dat het getroffen lichaamsdeel ondersteund wordt. Plaats de dekenrol naast het gebroken lichaamsdeel. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels - gesloten breuken & ontwrichtingen (5 van 5)

98 Breuken bovenarm Geef bij breuken van elleboog, bovenarm en sleutelbeen rust door het aanleggen van een brede das. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels breuken bovenarm (1 van 4)

99 Video: Aanleggen van een brede das NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels breuken bovenarm (2 van 4)

100 Aanleggen brede das NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels breuken bovenarm (3 van 4)

101 Aandachtspunten aanleggen brede das Vouw een driekante doek in vieren tot een brede das. Haal een slip tussen de gewonde arm en de romp door tot op de schouder aan de gezonde zijde. Breng de andere slip over de schouder aan de gewonde zijde achter de nek om naar de schouder aan de gezonde zijde. Knoop de slippen aan elkaar. Zorg dat de knoop onder het oor aan de gezonde zijde komt te liggen. Zorg ervoor dat pols en middenhand in de das rusten. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels breuken bovenarm (4 van 4)

102 Open breuken Laat bij open breuken alarmeren. Uw eerste zorg is stelpen van de bloeding en beperken van infectiegevaar. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels open breuken (1 van 5)

103 Video: handelen bij een open botbreuk NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels open breuken (2 van 5)

104 Kleding al dan niet gescheurd Als de kleding gescheurd is, leg dan een dekverband over de scheur aan. Als de kleding die over de breuk zit nog heel is, laat de kleding dan zitten. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels open breuken (3 van 5)

105 Handelen bij een open botbreuk NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels open breuken (4 van 5)

106 Aandachtspunten voor het handelen bij open botbreuk Voorkom beweging. Stelp zo nodig de bloeding met steriele gazen. Voorkom beweging bij het aanbrengen van de gazen. Dek de wond dan steriel af. Leg een (opengevouwen) snelverband op de wond. Zet het vast met kleefpleister. Knip de zwachtels af. Zet het snelverband rondom vast met kleefpleisters. Zorg dat het gebroken lichaamsdeel niet kan bewegen. Geef het lichaamsdeel steun met een rolletje van een deken. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels open breuken (5 van 5)

107 Wervelletsel Alarmeer zo snel mogelijk en laat het slachtoffer liggen zoals het is aangetroffen. Zorg dat het slachtoffer NIET BEWEEGT. De geringste beweging kan leiden tot verergering van het letsel. Zorg dat ook omstanders het slachtoffer met rust laten. Bescherm het slachtoffer eventueel tegen kou door hem toe te dekken met een deken. Wacht op deskundige hulp. NEH botbreuken, ontwrichtingen en wervelletsels wervelletsel (1 van 1)

108 Oorzaken brandwonden (1) hete vloeistoffen (water, vet, olie) inademen van hete gassen en dampen (onder andere rook en stoom) vlammen/vuur hete voorwerpen (contactverbrandingen) straling chemische stoffen elektriciteit andere oorzaken zoals radioactiviteit. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (1 van 13)

109 Oorzaken brandwonden (2) Hete vloeistoffen (water, vet, olie) De oorzaak van bijna alle brandwonden De diepte van verbrandingen is vaak bijzonder moeilijk te beoordelen. Verbrandingen door heet water verbrandingen zijn vaak veel dieper dan in eerste instantie lijkt. Inademen van hete gassen en dampen Kan leiden tot verbranding van de luchtweg. Dit is doodsoorzaak nummer 1 bij branden. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (2 van 13)

110 Oorzaken brandwonden (3) Vlammen/vuur Het slachtoffer wordt direct door vuur getroffen en vliegt mogelijk ook in brand. Hete voorwerpen, de zogeheten contactverbrandingen Vaak treedt een combinatie op van warmte en druk (bijvoorbeeld strijkpers). Straling Het slachtoffer wordt niet direct door het vuur getroffen, maar ontvangt de stralingswarmte. Voorbeeld: verbranding door zonnestraling. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (3 van 13)

111 Oorzaken brandwonden (4) Chemische stoffen Een chemische stof kan brandwonden veroorzaken of een bijtend effect hebben op het lichaam. Voorbeelden: zwavelzuur, zoutzuur of gootsteenontstopper (caustic soda). NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (4 van 13)

112 Oorzaken brandwonden (5) Elektriciteit Verbrandingen kunnen ontstaan doordat: het slachtoffer door het vuur of door de straling van de vonk wordt getroffen. de stroom door het lichaam is gegaan Gevolg: uitgebreide inwendige schade door warmte ontwikkeling in de diepte en/of een circulatiestilstand. Overige oorzaken Bijvoorbeeld radioactiviteit. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (5 van 13)

113 Ernst brandwond De ernst van een brandwond is afhankelijk van de diepte van de beschadiging van de huid de grootte de plaats van de brandwonden de leeftijd van het slachtoffer bijkomende letsels de soort hittebron de temperatuur van de inwerkende stof de duur van de blootstelling. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (6 van 13)

114 Plaats van de brandwonden De doorbloeding en vochtigheidsgraad, maar vooral de dikte van de huid zijn belangrijk. Eenzelfde blootstelling geeft aan de handpalm aanzienlijk ernstiger brandwonden dan op de voetzool. Op voetzool is meer eelt, een geringere doorbloeding en vaak een lagere vochtigheidsgraad waardoor er minder schade wordt aangericht dan bij een gelijke blootstelling aan de handpalm. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (7 van 13)

115 Risico s bij brandwonden De ernst van de verbranding bepaalt de risico s die een slachtoffer loopt. Infectiegevaar De huid van het slachtoffer is beschadigd en verliest (een aantal van) zijn beschermende functies: bacteriën hebben dan vrij spel. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (8 van 13)

116 Vochtverlies Uit de brandwonden komt vocht vrij met als mogelijk gevolg een tekort aan vocht in de bloedvaten. Hierdoor kan het slachtoffer in shock raken. De huid kan de lichaamstemperatuur niet vasthouden met als gevolg warmteverlies. Hierdoor kan het slachtoffer onderkoeld raken. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (9 van 13)

117 Overige risico s De brandwonden belasten ook de rest van het lichaam. Met als mogelijk gevolg: minder eetlust, misselijkheid, snelle hartslag, snelle ademhaling, koorts, vermoeidheid en een slechte concentratie. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (10 van 13)

118 Eerstegraads brandwond De huid is rood, droog, pijnlijk en mogelijk ook wat opgezwollen. Gaat meestal snel over en hoeft niet in een ziekenhuis te worden behandeld. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (11 van 13)

119 Tweedegraads brandwond De huid is rood, licht gezwollen en pijnlijk, er treedt blaarvorming op. Naast tweedegraads verbrandingen zijn er ook eerstegraadsverbrandingen. Een tweedegraads brandwond is meestal binnen twee à drie weken genezen. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (12 van 13)

120 Derdegraads brandwond De huid is wit/zwart, droog en leerachtig. Het slachtoffer voelt nauwelijks pijn, doordat bij derdegraads brandwonden ook de zenuwen in de huid zijn aangetast. Naast derdegraads verbrandingen zijn er ook (eerste- en) tweedegraads verbrandingen. Derdegraads verbrandingen kunnen, tenzij ze heel klein zijn, alleen genezen door een huidtransplantatie. NEH brandwonden - oorzaken en beoordeling (13 van 13)

121 Behandeling Eerst koelen met water, de rest komt later! Koel minimaal 10 minuten met zacht stromend lauw water of gebruik een hydrogel kompres of verband. Langdurig koelen met koud water kan leiden tot onderkoeling. Koel niet met een harde straal: dit is nogal pijnlijk. Smeer niets op de wond! NEH brandwonden behandeling (1 van 6)

122 Geen schoon water beschikbaar Gebruik eventueel slootwater als er geen schoon leidingwater beschikbaar is. Koelen is in dit stadium belangrijker dan het voorkomen van infecties. Effecten koelen Het koelen stopt het verbrandingsproces en voorkomt dat de wond verder inbrandt. Bovendien trekken de bloedvaatjes in de huid samen waardoor vochtverlies wordt voorkomen. Koelen werkt ook pijn verzachtend. NEH brandwonden behandeling (2 van 6)

123 Kleding en sieraden verwijderen Verwijder kleding, maar laat kleding die aan huid vastkleeft zitten. Lostrekken verergert het letsel. Houd kleding die aan de huid vastzit nat. Verwijder bij verbrandingen aan hand en arm sieraden, laat dit bij voorkeur door het slachtoffer zelf doen. Na enige tijd zal de verbrande arm of hand gaan zwellen en moeten sieraden worden afgeknipt om afknelling te voorkomen. NEH brandwonden behandeling (3 van 6)

124 Afdekken Dek tweede- en derdegraads brandwonden na het koelen bij voorkeur af met een niet verklevend gaas (bijvoorbeeld metalline). Als dat niet voorhanden is, gebruik dan een schone doek (laken, theedoek, zakdoek). NEH brandwonden behandeling (4 van 6)

125 Schatten grootte brandwond Gebruik de handwijzer om een grove schatting te maken van de grootte van de brandwond. De oppervlakte van de hand van het slachtoffer is 1 % van zijn lichaamsoppervlak. De grootte van de brandwond wordt bepaald door het aantal keer het handoppervlak dat op de verspreid liggende brandwonden past. 5 handen betekent dat 5 % van het lichaam is verbrand. Bij 10 % of meer spreekt men van uitgebreide verbrandingen. Bij uitgebreide verbrandingen kan men in shock raken. NEH brandwonden behandeling (5 van 6)

126 Arts alarmeren Alarmeer zo nodig een arts of alarmeren. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts. Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid, verbrandingen in het gezicht en bij brandwonden door een chemisch product of door elektriciteit. Begeleid slachtoffers zo nodig naar een arts of Spoed Eisende Hulp. NEH brandwonden behandeling (6 van 6)

127 Bijzondere situaties Bij verbrandingen in het gezicht en bij verbrandingen door chemische stoffen gelden extra aandachtspunten. NEH brandwonden bijzondere situaties (1 van 5)

128 Verbrandingen in het gezicht Bij een verbranding van het gezicht kan de luchtweg zijn verbrand, wees bedacht op ademhalingsproblemen. Handel bij verbrandingen in het gezicht als volgt Alarmeer altijd het interne alarmnummer of direct Koel het slachtoffer onder een douche, zo mogelijk halfzittend. Laat ambulancepersoneel deze slachtoffers verzorgen en vervoeren. Slachtoffers met een verbranding van de luchtweg moeten altijd halfzittend worden vervoerd. Dat is de beste houding om te kunnen ademhalen. NEH brandwonden bijzondere situaties (2 van 5)

129 Verbrandingen door chemische stoffen Ken de chemische stoffen die in het bedrijf aanwezig zijn. Let op etiketten en pictogrammen op (klein)verpakkingen. Bij elke chemische stof hoort een veiligheidsinformatieblad. Op een veiligheidsinformatieblad staat informatie over de risico s van een chemische stof en de juiste wijze van handelen bij een ongeval met deze stof. Ga na waar deze informatie in het bedrijf is te vinden. NEH brandwonden bijzondere situaties (3 van 5)

130 Eigen veiligheid De eigen veiligheid van de hulpverlener staat voorop. Sommige chemische stoffen geven hete gassen en dampen af. Inademen hiervan kan gevaar opleveren voor slachtoffer en hulpverlener. Draag minimaal de juiste beschermende handschoenen. Als u zich niet voldoende kunt beschermen, wacht dan op deskundige hulp. NEH brandwonden bijzondere situaties (4 van 5)

131 Handelen bij verbrandingen door chemische stoffen Spoel het slachtoffer zo snel mogelijk af om de stof te verwijderen. Maak daarbij, indien beschikbaar, gebruik van een douche. Gebruik desnoods een tuinslang, brandslang of emmers water. Spoel het slachtoffer minimaal dertig minuten. Probeer te voorkomen dat het spoelwater over de niet aangetaste huid loopt. Verwijder tijdens het spoelen de besmette kleding. Dek de wond(en) na het koelen steriel af. NEH brandwonden bijzondere situaties (5 van 5)

132 Niet-spoedeisende Eerste Hulp Basisopleiding BHV

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Inhoud van de EHBO-doos

Inhoud van de EHBO-doos Inhoud van de EHBO-doos In een goede EHBO-doos moeten een aantal voorwerpen aanwezig zijn om eerste hulp aan kinderen te verlenen. Hieronder volgt een lijst met verbandmiddelen en hulpmiddelen die in een

Nadere informatie

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW Drs. E.W.J. Ficken, Rode Kruis arts E.F./R.K.: 17.08.28 Mevr. W. Thomassen, wondverpleegkundige Datum: 27 november

Nadere informatie

Vijf belangrijke punten

Vijf belangrijke punten Vijf belangrijke punten 1. Let op gevaar 2. Nagaan wat er is gebeurd en daarna wat het kind mankeert 3. Stel het kind gerust en zorg voor beschutting 4. Zorg voor professionele hulp 5. Help het kind op

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2013 Datum van ingang: 1 september 2013 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken.

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken. Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Voorkom brandwonden Er is maar één juist antwoord op de vraag hoe brandwonden kunnen worden voorkomen: wees alert en

Nadere informatie

WEGWIJZER bij wondjes en blessures. schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures

WEGWIJZER bij wondjes en blessures. schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures WEGWIJZER bij wondjes en blessures pmaak_zom_brochure_def.indd 1 schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures 16-01-14 15:33 inhoud 3 schaafwonden 4 snijwonden 5 brandwonden

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26 1 0 6 Inhoud Elke dag gebeuren er ongevallen. Soms heel kleine, maar soms ook grotere. Als er iets gebeurt, is het handig dat je weet wat je moet doen om te helpen. Eerste hulp is niet zo moeilijk. Je

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

BHV Daar red je levens mee!

BHV Daar red je levens mee! BHV Daar red je levens mee! Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006)

Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006) Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006) 1. Definities Wie is het slachtoffer? Een slachtoffer is iemand die een acuut optredende, al of niet

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Inhoud Kennismaking Basisprincipes van eerste hulp Vier stappen in eerste hulp Bloeding Brandwonde Huidwonde Kennismaking Inhoud Kennismaking Basisprincipes

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

Lesfiche: EHBO en reanimatie:

Lesfiche: EHBO en reanimatie: Lesfiche: EHBO en reanimatie: Niveau 3 : (praktijk 2 lesuren) Verbandkunde: Doel: Openwonde (zonder ernstige bloeding): opnemen van weefselvocht, aanbrengen van ontsmettende stoffen en het verhinderen

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden.

AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. AG eerste hulp opleidingen 47 vragen met antwoorden. 1 Noem de 5 punten van de EHBO 1 let op gevaar 2 ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert 3 stel het slachtoffer gerust 4 zorg voor professionele

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2017 Datum van ingang: 1 september 2017 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures

Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures BSN medical BV Postbus 1376 1300 BJ Almere Telefoon: 036-53 89 596 www.leukoplast.nl W2-0110-027 Blaren Schaafwonden Brandwonden Verrekking/kneuzing Sportblessures

Nadere informatie

EHBO. 4. Opdracht: bedek de antwoorden op blz. 9 en leer de 18 lichaamsonderdelen uit je hoofd benoemen.

EHBO. 4. Opdracht: bedek de antwoorden op blz. 9 en leer de 18 lichaamsonderdelen uit je hoofd benoemen. Hfd 1. Kennis van het lichaam EHBO 1. Wat is een ander woord voor geraamte? Skelet 2. Noem eens drie functies van het geraamte? Steun,stevigheid en bescherming 3. Het geraamte bestaat vooral uit hard been.

Nadere informatie

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

x E5.001 hoe een leerproces verloopt;

x E5.001 hoe een leerproces verloopt; Dit document bevat de verdeling van de eindtermen over de verschillende Belangrijk: De volg eamenonderdelen. Voor een overzicht van de eindtermen zie elders op deze site: Eindterm nr GV GT GI E1.001 in

Nadere informatie

EHBO SETJE. Door

EHBO SETJE. Door EHBO SETJE. Door http://www.scoutatwork.nl EHBO. Eerste Hulp Bij Ongelukken. Aangezien scouting niet alleen bestaat uit het hangen op een bank maar er vaak activiteiten zijn die in de richting komen van

Nadere informatie

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging 11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging Voor eerste hulp maken we een onderscheid tussen : 1. lichte wonden : kunnen door de hulpverlener volledig zelf verzorgd worden. 2. ernstige wonden : worden

Nadere informatie

Module 3 Levensbedreigende verwondingen

Module 3 Levensbedreigende verwondingen OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS Module 3 Levensbedreigende verwondingen Toerisme Vlaanderen, i.s.m. AVICENNA, medische opleiding en consultancy Toerisme

Nadere informatie

08#11#11% EHBO en hockey. Voor coaches en trainers van Alliance. Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen

08#11#11% EHBO en hockey. Voor coaches en trainers van Alliance. Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen EHBO en hockey Voor coaches en trainers van Alliance Nicole Troost en Elly Blok, huisartsen 1% Onderwerpen:! Inleiding ;aantallen blessures! Voorbereiding: het halve werk! Tijdens de wedstrijd:! Opgelopen

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

17Spierklachten en ontstekingen

17Spierklachten en ontstekingen DC 17Spierklachten en ontstekingen 1 Inleiding Pijn aan je spieren is meestal niet ernstig, maar wel lastig. Het is vaak te voorkomen en er is zeker iets aan te doen. We behandelen een aantal klachten.

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

Kleine ongevallen uit

Kleine ongevallen uit Kleine ongevallen uit De bloedneus Meest voorkomende oorzaak? Neuspeuteren Wat ga je doen? Laat het s.o. zitten en stel hem gerust Houd het hoofdje van een klein kind voorover Oudere kinderen en volwassenen

Nadere informatie

Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen van. Het Oranje Kruis. 18 december 2012

Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen van. Het Oranje Kruis. 18 december 2012 Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen van Het Oranje Kruis 2013 18 december 2012 Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen vastgesteld door het College van Deskundigen Doelgroep

Nadere informatie

EHBO ALGEMEEN WAT TE DOEN BIJ EEN ONGEVAL

EHBO ALGEMEEN WAT TE DOEN BIJ EEN ONGEVAL EHBO ALGEMEEN Wanneer er ergens een ongeluk(je) is gebeurd, moet je snel en goed Eerste Hulp Bij Ongelukken (= E.H.B.O.) verlenen. Natuurlijk ben je geen dokter. Maar als er iets gebeurd bij je patrouille

Nadere informatie

16Botbreuken en botontkalking

16Botbreuken en botontkalking DC 16Botbreuken en botontkalking 1 Inleiding Botbreuken komen bij alle generaties voor. Botontkalking is een ouderdomskwaal. De kans dat iemand botontkalking krijgt, neemt toe naarmate hij ouder wordt.

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Verbandmiddelen. Categorieën. Wij leveren naast de complete verbandtrommels en navullingen ook losse verbandmiddelen.

Verbandmiddelen. Categorieën. Wij leveren naast de complete verbandtrommels en navullingen ook losse verbandmiddelen. Wij leveren naast de complete verbandtrommels en navullingen ook losse verbandmiddelen. Verbandmiddelen zijn te onderscheiden in blauwe verbandmiddelen voor de voedingsindustrie en huidskleur voor gewoon

Nadere informatie

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt?

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt? Naam: Datum: EHBO Ga naar deze website: www.klas5sintmichiel.yurls.net Klik op EHBO. Bekijk eerst het filmpje Een uitgeslagen tand en daarna het filmpje bloedneus. Een uitgeslagen tand 1. Is een tand een

Nadere informatie

Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter?

Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter? EHBO EERSTE HULP 1/6 Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter? WONDEN Leg de persoon comfortabel Was zorgvuldig uw handen Denk eraan handschoenen aan te trekken Maak een verslag KLEINE WONDE

Nadere informatie

Levensreddende handelingen

Levensreddende handelingen Levensreddende handelingen Hoofdstuk 3: Het stelpen van ernstige bloedingen Anatomie van de bloedsomloop Samenstellende delen De hartspier De grote bloedsomloop De kleine bloedsomloop De aders en haarvaten:

Nadere informatie

Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer. (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage)

Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer. (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage) Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage) Inhoudstafel I. Wonden - Bloedingen... 5 II. Verstuiking,

Nadere informatie

Examenseries diploma Eerste Hulp van

Examenseries diploma Eerste Hulp van Examenseries diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2015 Datum van ingang: 1 september 2015 Examenseries diploma Eerste Hulp Met ingang van 1 september 2012 worden de examens voor het Eerste Hulp diploma

Nadere informatie

SPIER- EN GEWRICHTSPIJN

SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

Informatie (achtergrond)

Informatie (achtergrond) Programma Informatie (achtergrond) Mallet vinger Kneuzingen Soorten Plaats Ontstaan t Page 1 Malletvinger Baseballfinger Swanneckvinger Page 2 Oorzaken Een malletvinger ontstaat meestal door een directe

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36 Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: door een valpartij met de fiets loop je een schaafwonde op, je krijgt een bloedneus tijdens

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Wijzigingen in de Eerste Hulp (september 2011)

Wijzigingen in de Eerste Hulp (september 2011) Wijzigingen in de Eerste Hulp (september 2011) Naar aanleiding van de International First Aid and Resuscitation Guidelines 2011 en de wijzigingen die Het Oranje Kruis in haar leerstof heeft doorgevoerd

Nadere informatie

t Wikveld groep 7 theorie-examen EHBO Jeugd

t Wikveld groep 7 theorie-examen EHBO Jeugd Samenvatting EHBO 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. (Je belt dan natuurlijk wel 112 of je zorgt voor iemand die

Nadere informatie

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond Uw behandelend arts heeft een tweedegraads brandwond bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over tweedegraads brandwond, wondbehandeling en

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp Eerste Hulp aan kinderen Jan Biekens Docent Eerste Hulp Ongevallen zuigeling Vallen van tafel, bed of commode Verslikken Verbranding Vergiftiging Ongevallen peuter/kleuter Vallen Verslikken Verdrinking

Nadere informatie

Activiteitenfiche croque-monsieur

Activiteitenfiche croque-monsieur Activiteitenfiche croque-monsieur Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 4 Locatie : kookhoek Materialen : Voedingswaren: Keukengerief: hesp/ kaas/ boter / witte boterhammen 4 dessertmessen,

Nadere informatie

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Wondzorg en -reiniging

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Wondzorg en -reiniging UNIT 4 Medicatie HOOFDSTUK 2 Wondzorg en -reiniging Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de

Nadere informatie

Brandwonden. Spoedeisende Hulp. alle aandacht

Brandwonden. Spoedeisende Hulp. alle aandacht Brandwonden Spoedeisende Hulp alle aandacht Brandwonden Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van brandwonden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog

Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een drukverband om de pols, duimmuis, knie, enkel en elleboog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Met adviezen van R. Buimer Oogarts MCL en Dr. J.S. de Graaf Traumachirurg MCL door Bob Velthuis Instructeur Eerste Hulp Bevroren ogen Inleiding

Nadere informatie

Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband

Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een mitella, een verhoogde mitella, een brede das en een snelverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

"EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50

EHBO is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 EHBO zon e Voor g erken eilig w d en v 1. Inleiding COLOFON "EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 Redactie : CLB EDPB Fotografie : www.fotoben.be

Nadere informatie

Drukverbanden, tape- Constructies en bandages

Drukverbanden, tape- Constructies en bandages Henny Leentvaar (Sport)Massage Drukverbanden, tape- Constructies en bandages Datum: 3 juni 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Druk verbanden Bij een kneuzing of verstuiking wordt de ice regel uitgevoerd.

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis Werkblad Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen die in nood zijn. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. Zo helpen wij mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een aardbeving

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS 461 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen ten aanzien van de behandeling die u krijgt met gips of kunststof gips. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Een verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat

Nadere informatie

Aanpassingen Het Oranje Kruis Jeugdboekje i.v.m. Richtlijnen Eerste Hulp Het Oranje Kruis 2017

Aanpassingen Het Oranje Kruis Jeugdboekje i.v.m. Richtlijnen Eerste Hulp Het Oranje Kruis 2017 Aanpassingen Het Oranje Kruis Jeugdboekje i.v.m. Richtlijnen Eerste Hulp 2016 Het Oranje Kruis 2017 20 december 2016 Inleiding In juli 2016 is een nieuwe druk van het Oranje Kruis boekje verschenen. Omdat

Nadere informatie

Infobrochure. Gipsverbanden

Infobrochure. Gipsverbanden Infobrochure Gipsverbanden Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Informatiefolder Wond- verzorging

Informatiefolder Wond- verzorging Informatiefolder Wondverzorging Inhoudsopgave Oorzaken 3 Wanneer moet u een arts raadplegen 3 Wat kunt u er zelf aan doen 3 Schoonmaken Wondontsmetting 4 Pincetten Wondbedekkers 5 Verbandgazen Verbandwindsels

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

Samenwerking tussen De Sprong, school voor praktijkonderwijs Deurne, en EHBO Deurne

Samenwerking tussen De Sprong, school voor praktijkonderwijs Deurne, en EHBO Deurne Samenwerking tussen De Sprong, school voor praktijkonderwijs Deurne, en EHBO Deurne Dit boek is ontwikkeld voor het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Het boek is eveneens te gebruiken

Nadere informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts.

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts. Gipsverbanden 2 Inleiding Bij u is een gipsverband aangelegd. In deze folder vindt u informatie over de verzorging van het gipsverband. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels en bewegingsoefeningen

Nadere informatie

Lymfoedeem na een borstoperatie

Lymfoedeem na een borstoperatie Lymfoedeem na een borstoperatie Dit hoofdstuk krijgt u als bij uw borstoperatie ook de lymfklieren in de oksel zijn verwijderd. Een klein percentage van de patiënten krijgt, als de lymfeklieren in de oksel

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis

Examenseries Diploma Eerste Hulp. van. Het Oranje Kruis Examenseries Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2016 20 december 2016 Examenseries Diploma Eerste Hulp Met ingang van 1 januari 2017 worden de examens voor het Diploma Eerste Hulp volgens de vernieuwde

Nadere informatie

Examenopdrachten uitgewerkt. AG eerste hulp opleidingen Best www.agopleiding.dse.nl

Examenopdrachten uitgewerkt. AG eerste hulp opleidingen Best www.agopleiding.dse.nl Examenopdrachten uitgewerkt Beroerte (stoornis in bewustzijn): vrije luchtweg 1-1-2 bellen stabiele zijligging FAST-test; lachen, handen vooruit Verslikking/verstikking (stoornis in de ademhaling): moedig

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek

Activiteitenfiche timmerhoek Activiteitenfiche timmerhoek Leeftijd : zevenjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : timmerhoek in de klas Materialen : - gereedschappen : hamers, schroevendraaiers,figuurzaagjes, trektang, vouwmeter,

Nadere informatie

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Gipsverband Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Uw arm of been zit in een gipsverband. Dit is een verband van kunststof of van gips dat ervoor zorgt dat het bot in een goede stand

Nadere informatie

Instructies voor gipsverband. Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73)

Instructies voor gipsverband. Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73) Instructies voor gipsverband Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73) Instructies voor gipsverband U heeft een gipsverband gekregen. Een gipsverband moet 24 uur drogen. Kunststofgipsverband is

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

Examenseries Diploma Eerste Hulp

Examenseries Diploma Eerste Hulp Examenseries Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2016 13 oktober 2016 Examenseries diploma Eerste Hulp Met ingang van 1 januari 2017 worden de examens voor het Diploma Eerste Hulp volgens de vernieuwde

Nadere informatie

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 Eerste deel van de cursus: HANDLEIDING OM LETSELS T.G.V. VALPARTIJEN TE HERKENNEN EN EVT. TE HANDELEN Tweede deel van de cursus: KUNNEN HANDELEN BIJ ONWELWORDING/

Nadere informatie

GIPS-, KUNSTSTOF- EN SOFTCASTVERBAND AANWIJZINGEN VOOR HET DRAGEN

GIPS-, KUNSTSTOF- EN SOFTCASTVERBAND AANWIJZINGEN VOOR HET DRAGEN GIPS-, KUNSTSTOF- EN SOFTCASTVERBAND AANWIJZINGEN VOOR HET DRAGEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er zijn drie soorten verband: gips, kunststof en softcastverband. Deze verbanden zorgen ervoor dat de botbreuk

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen voorkomen van kwetsuren door middel van de juiste trainingsopbouw

Beter voorkomen dan genezen voorkomen van kwetsuren door middel van de juiste trainingsopbouw Blessurebehandeling en preventie Overzicht: 1. (R)ICE 2. meest voorkomende kwetsuren a) hoofd en hals b) armen c) romp d) benen e) andere letsels Beter voorkomen dan genezen voorkomen van kwetsuren door

Nadere informatie

uw arm of been in het gips

uw arm of been in het gips uw arm of been in het gips Uw arm of been zit in het gips. Wat mag u wel en wat mag u niet doen? Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp? Dat en meer leest

Nadere informatie

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk Brandwonden Prikwonden Snijwonden Schaafwonden Wondenwijzer II Wondenwijzer Wondenwijzer Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet

Nadere informatie

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist?

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? Meerkeuzevraag 8.1 Meerkeuzevraag 8.2 Meerkeuzevraag 8.3 Meerkeuzevraag 8.4 Meerkeuzevraag 8.5 Meerkeuzevraag 8.6 Meerkeuzevraag 8.7 Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? A. De gevormde

Nadere informatie

Programma training: Klant: PI-411: Opleiding Eerste hulp Oranje Kruis. Diverse

Programma training: Klant: PI-411: Opleiding Eerste hulp Oranje Kruis. Diverse Programma training: PI-411: Opleiding Eerste hulp Oranje Kruis Klant: Diverse Tijd Programma dag 1 08.45 09.15 kennismaking programma veiligheidsinstructie Deel 1: Algemeen Introductie (blz. 12) Eerste

Nadere informatie

Arm of been in het gips

Arm of been in het gips OLVG, locatie Oost Arm of been in het gips Uw arm of been zit in het gips. Wat mag u wel en wat kunt u beter niet doen? En wanneer neemt u contact op met de Gipskamer of de afdeling Spoedeisende Hulp?

Nadere informatie

Rollenspel. Fennetta van Weeghel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/81214

Rollenspel. Fennetta van Weeghel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/81214 Auteur Fennetta van Weeghel Laatst gewijzigd 13 juli 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/81214 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven Wondbehandeling Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Wondbehandeling

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie