Een andere koers in Rijswijk!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een andere koers in Rijswijk!"

Transcriptie

1 Een andere koers in Rijswijk! Programma van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen in de GEMEENTE RIJSWIJK (ZH) op 19 maart 2014.

2 Vooraf Kort en krachtig. Dat hebben we als uitgangspunt genomen bij het opstellen van het verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen De SP beperkt zich in het programma tot speerpunten voor Rijswijk voor de komende jaren. We denken u daarmee duidelijk te maken wat voor ons het zwaarst telt en wat u van ons kunt verwachten. Onze specifieke standpunten treft u in de bijlage in het ABC van de SP. Wilt u meer weten over het optreden en de visie van de Rijswijkse SP, dan treft u op de website informatie en activiteiten van de afgelopen jaren. Vanzelfsprekend beantwoorden wij graag uw vragen over onze standpunten. U kunt de SP afdeling Rijswijk mailen: rijswijk@sp.nl Succes met het bepalen van uw keuze op 19 maart.

3 SP in het kort; Verkiezingsprogramma Socialistische Partij (SP). De SP staat voor een sociaal Rijswijk waar gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid voorop staan. Dat betekent een heel stevig sociaal beleid, zeggenschap van mensen over hun woonomgeving en veel aandacht voor de wijken en buurten. Dáár speelt het leven van de mensen zich af en dáár moeten belangrijke voorzieningen te vinden zijn. Schaalvergroting en marktwerking ondermijnen de solidariteit die onze samenleving juist nu zo nodig heeft. Wij kiezen voor kleinschalige voorzieningen, dichtbij georganiseerd en in publieke handen. Daarom zijn wij voor een zelfstandig Rijswijk. Wanneer er onvoldoende geld beschikbaar is om alle voorzieningen te betalen zullen keuzes gemaakt moeten worden. De keuzes van de SP voorkomen dat er armoede ontstaat en zorgen voor een samenleving waarin iedereen die in Rijswijk woont een menswaardig bestaan heeft. Onze speerpunten 1. Armoede bestrijding 2. Betaalbare zorg dichtbij 3. Voldoende betaalbare woningen 4. Benaderbaar gemeentebestuur 5. Behoud van kwaliteit bij de overheveling van de Rijkstaken 6. Geen fusie met Delft! 7. Bezuinigen waar het kan, investeren waar het moet.

4 Onze Mensen 1. Bjorn Lugthart, lijsttrekker SP Rijswijk Björn Lugthart is lijsttrekker voor de SP en zeer gedreven om het programma van de SP te realiseren. Van kinds af aan weigert Lugthart een maatschappij te accepteren waarin het recht van de sterkste het wint van het principe van eerlijke kansen voor iedereen. De SP streeft er naar iedereen een echte kans te geven om geluk maximaal na te streven. Met inwoners en organisaties zullen we samenwerken om al het moois dat Rijswijk te bieden heeft te behouden.

5 Tymen Colijn Eric Schutte Henk van Leeuwen Sara Riezebos Linda Heijnen Chen Wang Jolanda Snijders Hans van Pelt Gaula Shehadeh Kees van der Zweep Naomi Smulders Thomas Burger Elly Swinkels Bert Molenkamp Tineke de Koning Harry Kuyt Martha Pennekamp Andre Klaver John Lugthart Cees Noordermeer

6 SP solidair: Solidariteit organiseer je! Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Maar in een beschaafde samenleving zorgen we er samen voor dat ieder mens een eerlijke kans krijgt op een gelukkig leven. Dat noemen we solidariteit. Solidariteit betekent in een rijk land als Nederland dat zaken als zorg, goed onderwijs, een fatsoenlijk huis en voldoende en gezond eten voor iedereen toegankelijk en beschikbaar zijn. Onderlinge solidariteit Onderzoek toont aan dat Nederlanders hechten aan kleinere inkomensverschillen en aan goede voorzieningen voor wie niet zelf zijn brood kan verdienen. Mensen zetten zich in als vrijwilliger voor de samenleving en ondersteunen goede doelen. Als SP pleiten we er voor dat mensen elkaar helpen waar dat nodig is. Maar solidariteit is méér. Solidariteit laat je niet afhangen van goede bedoelingen en toevalligheden. Solidariteit organiseer je en daarvoor heb je een solidaire overheid nodig. Zo'n overheid is dan ook de inzet van ons politieke werk. Terwijl het graaien aan de top doorgaat en de inkomensverschillen toenemen, leiden de bezuinigingen ertoe dat de crisis nodeloos verlengd wordt en dat de voorzieningen voor mensen die dat nodig hebben verder worden afgebroken. Rechtvaardig en verstandig Solidariteit betekent dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het afbreken van welzijn, zorg en sociale voorzieningen leidt tot mensonwaardige situaties en creëert nieuwe, grote problemen die in de toekomst tegen hogere kosten bestreden zullen moeten worden. Preventief beleid inzetten is noodzakelijk. Onze meetlat Solidariteit is de meetlat waarlangs we de voorstellen van Rijswijkers, het college en de raadsfracties leggen. We verwerpen voorstellen die de individualisering of de marktwerking versterken, de verschillen tussen groepen benadrukken of mensen belemmeren om volwaardig aan de samenleving deel te nemen. We omarmen voorstellen die de saamhorigheid bevorderen, voorkomen dat de tweedeling in de samenleving tussen rijk en arm toeneemt en voorstellen die stimuleren dat mensen meer bij elkaar betrokken zijn. Samenwerken We zijn ons er bewust van dat ons doel alleen met de gezamenlijke inzet van mensen en organisaties bereikt kan worden. We willen daarom met iedereen die zich met de SP wil inzetten voor solidariteit graag samenwerken.

7 Onze speerpunten Kiezen voor de SP op 19 maart betekent: 1. Bestrijden van armoede door:... waar mogelijk de financiële positie van de minima te verbeteren... het uitvoeren van een een jaarlijkse armoede monitor om te bepalen welke mensen extra hulp nodig hebben de voedselbank te ondersteunen zolang deze nodig is de gemeente er alles aan te laten doen om het aantal mensen dat een beroep moet doen op de voedselbank te verminderen. te zorgen voor maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen in Rijswijk het Rijswijks Werkcentrum een actieve rol te laten spelen bij het begeleiden en ondersteunen van mensen die een baan zoeken en maatwerktrajecten toe te laten passen het uitbreiden van de schuldhulpverlening. Ook voor kleine ondernemers die leven op of onder bijstandsniveau zal kwijtschelding van lokale heffingen mogelijk worden het voor mensen met een arbeidshandicap mogelijk te maken om binnen het gemeentelijk bedrijf werkzaam te zijn en door dit als gemeente ook te verwachten van haar samenwerkingspartners mensen in de bijstand goed te informeren voor welke bijzondere bijstand ze in aanmerking komen de mogelijkheden voor maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen in Rijswijk zelf te onderzoeken 2. Betaalbare zorg dichtbij door:... (jeugd)zorg en welzijnswerk zoveel mogelijk op buurt- en wijkniveau te organiseren binnen wijkcentra met een huisarts, wijkverpleegkundige, Meldpunt Bezorgd en goede contacten met de ketenpartners... de gemeentelijke inzet bij de uitvoering van de jeugdzorg te richten op het 'normaliseren' van problemen: zoveel mogelijk werken met laagdrempelige ondersteuning in plaats van ingewikkelde indicatieprocedures en het bieden van zwaardere vormen van hulp... het geld bestemd voor de zorg (jeugdzorg, WMO) daar ook voor oormerken... WMO-loketten in de wijken te openen 3. Voldoende betaalbare woningen door:... te bouwen naar behoefte en niet naar waar het meeste geld verdiend kan worden. De SP Rijswijk ziet in sociale volkshuisvesting geen rol voor marktwerking. betaalbare woningen pas te slopen wanneer renovatie niet mogelijk is.

8 4. Benaderbaar gemeentebestuur door:... persoonlijk contact met wethouders en burgemeester voor klachten, opmerkingen en vragen een maandelijks spreekuur van de wethouders in de wijken. de inwoners actief te benaderen en te betrekken bij aanpassingen van openbare ruimtes bij ingrijpende beleidswijzigingen altijd te zoeken naar een zo breed mogelijk draagvlak. Inwoners worden nadrukkelijk betrokken. bewoners gericht uit te nodigen voor wijkinspraakavonden. Hierbij worden bewoners actief en vroegtijdig geïnformeerd over plannen in de buurten en wijken het organiseren van maximale inspraak en zeggenschap van bewoners bij bestemmingsplannen, wijkvisies en veiligheidsplannen. 5. Behoud van kwaliteit bij de overheveling van de Rijkstaken door: een volledige focus voor de nieuwe zorgtaken van de gemeente erop toe te zien dat wat dichtbij kan ook dichtbij gebeurd erop toe te zien dat de decentralisaties geen botte bezuinigingsoperatie zijn het beschikbare budget te besteden waar het voor is, door het budget te oormerken aanbestedingen tot een minimum beperken en waar noodzakelijk kwaliteit in plaats van prijs als selectiecriterium te gebruiken En tenslotte : 6. Rijswijk blijft zelfstandig! Geen fusie met Delft 7. Bezuinigen waar het kan, investeren waar het moet

9 Wonen - Werken - Leven in Rijswijk Wonen Volkshuisvesting, wijkvoorzieningen Wonen is een primaire levensbehoefte en voor iedereen moet een betaalbare woning beschikbaar zijn. Daarbij hoort een effectieve sociale volkshuisvesting. De SP Rijswijk ziet in sociale volkshuisvesting geen rol voor marktwerking. Er dient gebouwd te worden naar behoefte en niet naar waar het meeste geld verdiend kan worden. Marktwerking zorgt in veel gevallen voor een eenzijdige bouw van dure koopwoningen. Slopen van betaalbare woningen vindt alleen plaats na overleg met huidige bewoners en wanneer renovatie niet mogelijk is. De gemeente, inwoners en woningcorporaties moeten zich gezamenlijk sterk maken voor betaalbare sociale huisvesting. Levensloopbestendig bouwen wordt gestimuleerd. In dit soort woningen kan men ook met eventuele aanpassingen tot op hoge leeftijd en/of bij een lichamelijke handicap in de vertrouwde woonomgeving blijven wonen. De SP heeft de plannen voor Eikelenburg en Rijswijk Buiten veel te groot en risicovol gevonden. Wanneer de bouw staakt zal de gemeente aan de slag moeten met het bouwen van betaalbare woningen op deze locaties om de verliezen te beperken. Werken Inkomen, economie, werk De sociale werkvoorziening blijft onderdeel van de gemeentelijke organisatie en zal een nieuwe locatie krijgen. De verhuiskosten mogen niet op het beschikbare budget voor de sociale werkvoorziening drukken. Het Rijswijks Werkcentrum gaat een actieve rol spelen bij het begeleiden en ondersteunen van mensen die een baan zoeken en past maatwerktrajecten toe. Vrijwilligerswerk heeft een belangrijke sociale functie. Het stimuleren tot deelname aan vrijwilligerswerk is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Burgemeester, wethouders en ambtenaren vervullen een voortrekkers- en voorbeeldrol. Elke vorm van verplicht vrijwilligerswerk wijzen we af.

10 Armoede moet worden voorkomen. Daarom wordt de schuldhulpverlening uitgebreid. Voor kleine ondernemers en ZZP-ers die leven op of onder bijstandsniveau zal kwijtschelding van lokale heffingen worden toegepast. Geen kapitaalvernietiging door leegstaande kantoren te slopen, hergebruik door ombouwen. Bruikbaarheid (structurele) leegstand van bedrijfspanden wordt onderzocht voordat wordt overgegaan tot nieuwbouw. Leven Zorg, welzijn, sport, onderwijs, cultuur (Jeugd)zorg en welzijnswerk gaan we zoveel mogelijk op buurt- en wijkniveau organiseren binnen wijkcentra met een huisarts, wijkverpleegkundige, Meldpunt Bezorgd en goede contacten met de ketenpartners. Dat werkt effectiever, zorgt voor meer zeggenschap voor bewoners en voorkomt onduidelijkheid. Ondanks de forse bezuinigingen van dit kabinet, willen we zorgen dat voor iedereen die daarbij gebaat is, goede en passende dagbesteding mogelijk is. Er komen laagdrempelige ontmoetings- en informatiepunten met WMO-loketten in de wijken. Bestaande voorzieningen blijven behouden. De gemeentelijke inzet bij de uitvoering van de jeugdzorg moet vooral gericht zijn op het 'normaliseren' van problemen: zoveel mogelijk werken met laagdrempelige ondersteuning in plaats van ingewikkelde indicatieprocedures en zwaardere vormen van hulp. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken zorgt de gemeente voor goede respijtzorg en begeleiding vanuit het welzijnswerk. Zwembad de Schilp wordt behouden. Scholen worden aangemoedigd om lichamelijke opvoeding en schoolzwemmen in het basispakket op te nemen. Omdat het belangrijk is dat kinderen voldoende bewegen en met sport in aanraking komen stimuleren we dit. De gemeente ondersteunt ouders om sport voor hun kinderen financieel mogelijk te maken. Om Rijswijkers (meer) in aanraking te laten komen met kunst en cultuur, biedt elke gesubsidieerde instelling eens per jaar een gratis voorstelling aan. Iedere instelling moet bezocht kunnen worden met gebruik van de Ooievaarspas. De gemeente werkt achterstanden in de onderwijshuisvesting weg.

11 Samenleven Gelijkwaardigheid, veiligheid Alle Rijswijkers zijn gelijkwaardig. De gemeente blijft zich hard maken voor een stad waar iedereen zich welkom voelt en treedt hard op tegen alle vormen van discriminatie en uitsluiting. Wijkagenten moeten zichtbaar en benaderbaar in de wijken aanwezig zijn. Overlast moet worden aangepakt. Bij problemen in de wijk gaan politie, buurtwerkers en organisaties in gesprek met de overlastveroorzakers. Ademen Milieu, natuur, beheer openbare ruimte Rijswijk is een groene gemeente, dit moet zo blijven. Bij aanpassingen van openbare ruimte worden inwoners actief benaderd en betrokken. De gemeente voert daarbij een verantwoord groenbeleid. Verplaatsen Verkeer, vervoer Fietsen is gezond en goed voor het milieu, de gemeente moet de kwaliteit van het fietsen in Rijswijk behouden en waar mogelijk verbeteren. De gemeente dient het gebruik van de fiets te stimuleren. Investeringen voor de fietsvoorzieningen moeten voorrang krijgen op die voor auto's. Achterstallig onderhoud aan fietspaden moet worden aangepakt en er dienen groene routes voor fietsers te komen. Er worden fietstrommels aangebracht in het oude centrum. Verkeersveiligheid rond scholen krijgt de hoogste prioriteit. Parkeerdruk in wijken wordt in goed overleg met de bewoners opgelost. Er komt een een directe openbaar vervoerverbinding tussen het Reinier de Graaf ziekenhuis en station Rijswijk. Openbaar vervoer dient beschikbaar te zijn tijdens horeca openingstijden. Ook dienen de opstapplaatsen Station Rijswijk beter toegankelijk gemaakt te worden voor mindervaliden.

12 Besturen Organisatie, financiën Een open en transparante bestuursstijl, gericht op samenwerking met anderen; inwoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke partners. Wij organiseren maximale inspraak en zeggenschap van bewoners bij bestemmingsplannen, wijkvisies en veiligheidsplannen. Bij (grote) wijzigingen in beleid zoeken we actief de inspraak van inwoners. Publicatie op de gemeentepagina, in de lokale media en op de gemeentelijke website is niet voldoende. We organiseren indien noodzakelijk referenda. Bewoners worden gericht uitgenodigd voor wijkinspraakavonden. Hierbij worden bewoners actief en vroegtijdig geïnformeerd over plannen in de buurten en wijken. Vertrouwen is hierbij het uitgangspunt. De meerderheid is meer dan de helft plus 1. Bij (ingrijpende) beleidswijzigingen zullen wij altijd zoeken naar een zo breed mogelijk draagvlak. Inwoners worden nadrukkelijk en actief betrokken. Wij kiezen voor een open en transparante bestuursstijl, gericht op samenwerking met andere overheden, maatschappelijke partners, onze inwoners en bedrijven. Besturen vanuit vertrouwen is hierbij ons uitgangspunt. Een cultuuromslag in doen en denken van het bestuur dient gerealiseerd te worden waarbij bestaande verworvenheden kritisch tegen het licht worden gehouden en er keuzes worden gemaakt waarbij de meest kwetsbaren worden ontzien. Met hetzelfde geld wordt een hogere kwaliteit geboden door inzet naar behoefte. We zetten voorzieningen en faciliteiten in naar de behoefte van inwoners. Extreme salarissen voor bestuurders van gesubsidieerde instellingen worden aangepakt. Privatisering, van gemeentelijke diensten wordt niet meer toegestaan tenzij aangetoond kan worden dat een dergelijke operatie niet alleen kosten bespaart, maar ook de kwaliteit verbetert en de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers gegarandeerd zijn. We voeren een rekenkamer in ter verbetering van de bedrijfs- en beleidsvoering van de gemeente Rijswijk Inhuur van derden en inzet van externe onderzoeksbureaus wordt tot het minimum beperkt. De gemeente versobert de bestuurscultuur door het aantal wethouders terug te brengen tot drie (fte). De raadsvergoeding voor gemeenteraadsleden wordt tot het wettelijk minimum beperkt. Representatiekosten voor het college worden afgeschaft. De sollicitatie activiteiten van ambtsdragers met een wachtgeldregeling worden periodiek geëvalueerd.

13 Het doelmatig inzetten van ambtenaren en een goede invulling van taken zal op termijn leiden tot een vermindering van het aantal ambtenaren. Randvoorwaarde is dat de kwaliteit van dienstverlening richting inwoners behouden zal blijven. Schoonmaak en catering neemt de gemeente weer in eigen beheer. Medewerkers van de gemeente zijn daarvoor dan zelf primair verantwoordelijk en worden daarbij ondersteund door mensen van de dienst sociale werkplaats (DSW). De gemeente maakt het voor mensen met een arbeidshandicap mogelijk om binnen het gemeentelijk bedrijf werkzaam te zijn en verwacht dit van haar samenwerkingspartners ook Het huurcontract van het gemeentehuis is niet opzegbaar tot Om die reden zullen we deze ruimte moeten benutten door alle diensten van de gemeente zo veel als mogelijk in het pand Hoogvoorde onder te brengen. De lopende huurcontracten zullen worden beëindigd en gemeentelijk bezit zal worden verkocht. Faciliteiten als een bedrijfsrestaurant worden beëindigd. Voordeel hiervan is dat lokale ondernemers in winkelcentrum In de Bogaard worden gestimuleerd. De vrijgekomen ruimte wordt nuttig besteed. Het oude Stadhuis wordt de komende jaren opgeknapt en weer in gebruik genomen. Bij voorkeur verhuizen we de gemeentelijke organisatie (grotendeels) terug.

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Samen Zorgen voor een Sociaal Culemborg

Samen Zorgen voor een Sociaal Culemborg SP Kort en krachtig 2014 en verder Dat hebben we als uitgangspunt genomen bij het opstellen van dit programma. Dit is wat de SP in Culemborg wil bereiken. We denken u daarmee zo goed mogelijk inzicht te

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Vooraf groningen.sp.nl 050-3119050 groningen@sp.nl Nieuwe Boteringestraat 74

Vooraf groningen.sp.nl 050-3119050 groningen@sp.nl Nieuwe Boteringestraat 74 Vooraf Kort en krachtig. Dat hebben we als uitgangspunt genomen bij het opstellen van dit programma. We beperken ons tot onze kernpunten voor Groningen voor de komende jaren. We denken u daarmee heel goed

Nadere informatie

Tweede concept, 5-11- 13

Tweede concept, 5-11- 13 SOLI DARI TEIT! Concept programma van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen op 19 maart 2014 Tweede concept, 5-11- 13 Vooraf Kort en krachtig. Dat hebben we als uitgangspunt genomen bij

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een werkstad waar mensen van vele

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren Partij voor de Dieren 1) Programmaonderdeel Zorg uit het verkiezingsprogramma 2012 2) Toelichting bij standpunt(en) bij stellingen uit de Stemwijzer Huisartsenzorg Zorg Solidariteit in de zorg staat onder

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

ACTIEPLAN OP NAAR GEZONDERE ROTTERDAMMERS. Auteurs: Ineke Palm Josine Strörmann Leo de Kleijn

ACTIEPLAN OP NAAR GEZONDERE ROTTERDAMMERS. Auteurs: Ineke Palm Josine Strörmann Leo de Kleijn ACTIEPLAN OP NAAR GEZONDERE ROTTERDAMMERS Auteurs: Ineke Palm Josine Strörmann Leo de Kleijn Rotterdam, maart 2018 Langer thuis? dan goede zorg dichtbij >> goede zorg dichtbij Iedere Rotterdammer moet

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 De afgelopen jaren hebben zich in onze samenleving veel en verschillende veranderingen voorgedaan, zo ook in Kapelle. We zijn onder andere geconfronteerd met

Nadere informatie

Bewust Sociaal. Verkiezingsprogramma. SP Winterswijk

Bewust Sociaal. Verkiezingsprogramma. SP Winterswijk Bewust Sociaal Verkiezingsprogramma SP Winterswijk 2014-2018 Principes Ons leven wordt in belangrijke mate bepaald door de drang tot overleven. Wij zijn allemaal individuen met een eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Ook moet gekeken worden wat efficiënter kan. Hierdoor ontstaat inzicht waarop bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd.

Ook moet gekeken worden wat efficiënter kan. Hierdoor ontstaat inzicht waarop bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd. OPA Borsele Speerpunten Ondersteuning van mensen in kwetsbare situaties Mensen met een psychische, verstandelijke of lichamelijke beperking en ouderen worden steeds meer aangesproken op hun eigen kracht

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap Q en A Ouderen Solidariteit & gemeenschap 1. Moeten ouderen straks een beroep doen op familie of buren? De PvdA wil een samenleving waarin we ook zorg voor elkaar hebben. Een samenleving waarin we de zorg

Nadere informatie

Platform VG Rijnmond PvdA Leefbaar Rotterdam VVD D66 Wmo-zorg moet voorzien in de zorgbehoefte

Platform VG Rijnmond PvdA Leefbaar Rotterdam VVD D66 Wmo-zorg moet voorzien in de zorgbehoefte Platform VG Rijnmond www.platformvgrijnmond.nl @platformvgrijnmond keesmarges@gmail.com 06 22104065 Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Standpunten politieke partijen zoals opgenomen in hun verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Rapportage Preventief Huisbezoek Ouderen 2014

Rapportage Preventief Huisbezoek Ouderen 2014 Rapportage Preventief Huisbezoek Ouderen 2014 Rapportage Preventief Huisbezoek 2014 Het preventief huisbezoek wordt aangeboden aan alle zelfstandig wonende ouderen in Ouder-Amstel die in een kalenderjaar

Nadere informatie

Gemeente Rijswijk algemeen

Gemeente Rijswijk algemeen Rijswijk bedrijven wegwijzer Alles wat u als ondernemer wilt weten Van harte gefeliciteerd met de vestiging van uw bedrijf in Rijswijk en welkom als ondernemer in Rijswijk! Om u zo goed mogelijk op weg

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL VERKIEzINgspRogRAmmA sp zwolle 2014-2018

WERK AAN DE WINKEL VERKIEzINgspRogRAmmA sp zwolle 2014-2018 WERK AAN DE WINKEL Verkiezingsprogramma SP Zwolle 2014-2018 WERK AAN DE WINKEL Het zijn moeilijke tijden voor Nederland. Economische crisis, teruglopende inkomsten en almaar stijgende prijzen. We hebben

Nadere informatie

Armoede, werk en inkomen. De crisis is niet voorbij. Gezamenlijke aanpak

Armoede, werk en inkomen. De crisis is niet voorbij. Gezamenlijke aanpak Armoede, werk en inkomen Iedereen telt mee, wordt gezien en verdient een menswaardig leven binnen onze maatschappij en in Leiden in het bijzonder. Er is nu veel meer armoede in Leiden dan twaalf jaar geleden.

Nadere informatie

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Na jaren is er de laatste 4 jaar een echt sociaal geluid in Roermond te horen: Dat van de SP Om ook in de toekomst te zorgen

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Leiderdorp zelfstandig, zeker nu! Verkiezingsprogramma

Leiderdorp zelfstandig, zeker nu! Verkiezingsprogramma Leiderdorp zelfstandig, zeker nu! Verkiezingsprogramma 2018-2022 INHOUD VOORWOORD... 2 LEIDERDORP ZELFSTANDIG... 2 SOCIAAL DOMEIN EN GEZONDHEID... 2 Mee doen in de maatschappij - WMO... 2 Participatie

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk 10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk Een start voor nieuwe kansen ván, vóór en mét ouderen Iedereen, ook oudere van welke cultuur dan ook, wil zo lang mogelijk zelf de regie over

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

lijst 2 Pennekamp en Breunissen

lijst 2 Pennekamp en Breunissen lijst 2 Pennekamp en Breunissen herindeling, groter takenpakket en bezuinigingen Gemeenteraadsverkiezingen gaan ergens over Op 19 maart mag u weer naar de stembus om het nieuwe bestuur van uw gemeente

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Wat weet u na vanavond?

Wat weet u na vanavond? ROADSHOW Wijkzorg Wat weet u na vanavond?.wat er nu eigenlijk verandert en waarom Hoe bestaande samenwerking goed kan worden benut als basis voor Wijkzorg.Wat kansen zijn om welzijn en informele zorg aan

Nadere informatie

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede (2013-2020): Sterke samenleving, kleine(re) overheid versie : 23 juli 2013 wijziging naar aanleiding van : vaststelling in DT (8 juli 2013) bespreking met wethouder

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten; gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Houten; besluit vast te stellen de Subsidieregeling beoordelingscriteria en verplichtingen:

Nadere informatie

ZORG & WELZIJN. Visiedocument Voor ouderen van nu en morgen

ZORG & WELZIJN. Visiedocument Voor ouderen van nu en morgen ZORG & WELZIJN Met de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) wil de gemeente Rotterdam dat Rotterdammers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Bewoners worden

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Een andere koers in Rijswijk!

Een andere koers in Rijswijk! Een andere koers in Rijswijk! Programma van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen in de GEMEENTE RIJSWIJK (ZH) op 19 maart 2014. Het ABC van de SP (Rijswijk) Standpunten A Aanbesteden Alle ondernemers

Nadere informatie

Wonen Werken Onderwijs Sociaal WMO Toegankelijkheid Sport en cultuur toegankelijk, ook de iedereen

Wonen Werken Onderwijs Sociaal WMO Toegankelijkheid Sport en cultuur toegankelijk, ook de iedereen Overzicht verkiezingsprogramma s Haarlemmermeer 2018 D66 VVD Gelijkvloerse Voor werkgevers Samen naar Sociale makelaars Toegankelijke Nieuwbouw wijken Toegankelijk voor woningen in alle makkelijker om

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Datum 9 december 2014 Kenmerk 14015aWMOR / AvO Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft Advies

Nadere informatie

Partijprogramma

Partijprogramma Partijprogramma 2018-2022 Voorwoord Het Bestuur van Liberaal Heemskerk is blij en trots het partijprogramma en de speerpunten te kunnen presenteren. Het programma gaat over; HEEMSKERK VOOR ONS ALLEMAAL.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Heeze-Leende

Verkiezingsprogramma PvdA Heeze-Leende Verkiezingsprogramma PvdA Heeze-Leende 2018-2022 Bepaal samen met ons de toekomst! Na ons toetreden tot het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende in mei 2016 met Toon Bosmans als nieuwe

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Bijlage 2 Resultaat meningspeiling Inwoners

Bijlage 2 Resultaat meningspeiling Inwoners Bijlage 2 Resultaat meningspeiling Inwoners 1. Betrokken Kan zich inleven in situaties, luistert en erkent gevoelens en behoeften van anderen. 53.6% 2. Omgevingsbewust Kent de belangen in en buiten de

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

De Nieuwe Wijkaanpak

De Nieuwe Wijkaanpak De Nieuwe Wijkaanpak Een plan van Linksom! in de PvdA De Sociale Wijkaanpak van eind 20-ste eeuw in Nederland is niet af. Een nieuw elan in de wijken kan alleen ontstaan op basis van nieuw beleid. Deze

Nadere informatie

Continuïteit en stabiliteit geven zekerheid aan de inwoners van de gemeente Sluis Gemeenteprogramma CDA Sluis 2014 2018 SAMEN VERDER! 1 Voorwoord Door een goed financieel beleid en verbeterde onderlinge

Nadere informatie

4. Opgroeien en meedoen in Lansingerland

4. Opgroeien en meedoen in Lansingerland 4. Opgroeien en meedoen in Lansingerland Lansingerland moet een gemeente zijn waar jongeren met plezier kunnen opgroeien. Goed onderwijs, goede sportfaciliteiten, een eigen plekje in de wijk, goede jeugdzorg

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

VOOR EEN MENSELIJK EN SOCIAAL GENNEP

VOOR EEN MENSELIJK EN SOCIAAL GENNEP VOOR EEN MENSELIJK EN SOCIAAL GENNEP Verkiezingsprogramma 2014-2018 SP Gennep 1 Vooraf Kort en krachtig; dat motto hebben wij als uitgangspunt genomen bij het opstellen van dit programma. We beperken ons

Nadere informatie

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO)

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) Natuurlijk... NUTH NUTH... Natuurlijk Gemeente Nuth - Deweverplein 1 - Postbus 22000-6360 AA Nuth - 045-5659100 - www.nuth.nl VOORWOORD wethouder J.J.C van den

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

Politieke debatavond Seniorenraad Etten Leur. Stelling 1 "De Etten Leurse politiek heeft weinig op met dementerende ouderen."

Politieke debatavond Seniorenraad Etten Leur. Stelling 1 De Etten Leurse politiek heeft weinig op met dementerende ouderen. Politieke debatavond Seniorenraad Etten Leur Stelling 1 "De Etten Leurse politiek heeft weinig op met dementerende ouderen." 20 februari 2018 Wijkgebouw De Linde 19:30 uur Stelling 1 "De Etten Leurse politiek

Nadere informatie

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering Het sociale domein in verandering Kansen voor verbetering Veendam, 25 april 2013 Agenda Een korte inleiding Veranderingen in het sociale domein Decentralisaties 2 Het sociale domein verandert De overheid

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd Aan de fractievoorzitter van.. Postbus 6099 6077 ZH SINT ODILIENBERG Ons kenmerk: 2013/np/gve/gemeenteraadsverkiezingen 130909 Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Heerlen/Posterholt,

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Verkiezingsprogramma Krimpen aan den IJssel 2014 / 2018

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Verkiezingsprogramma Krimpen aan den IJssel 2014 / 2018 KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Verkiezingsprogramma Krimpen aan den IJssel 2014 / 2018 Inleiding Voor u ligt het verkiezingsprogramma van GroenLinks voor Krimpen aan den IJssel voor de periode 2014-2018. Het programma

Nadere informatie

PUNTEN VOOR COLLEGEPROGRAMMA VAN PARTIJEN BUITEN COALITIE ONDERWERPEN PER PARTIJ VERWERKING IN TEKST COLLEGEPROGRAMMA. Groen Links

PUNTEN VOOR COLLEGEPROGRAMMA VAN PARTIJEN BUITEN COALITIE ONDERWERPEN PER PARTIJ VERWERKING IN TEKST COLLEGEPROGRAMMA. Groen Links PUNTEN VOOR COLLEGEPROGRAMMA VAN PARTIJEN BUITEN COALITIE ONDERWERPEN PER PARTIJ Groen Links Fairtrade gemeente. Schaliegasvrije gemeente. Fairtrade gemeente is geen ondewerp van het collegeprogramma.

Nadere informatie

POLITIEK MANIFEST van de STICHTING COSBO Rheden-Rozendaal. Een handreiking voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SAMEN LEVEN EN OMZIEN NAAR ELKAAR

POLITIEK MANIFEST van de STICHTING COSBO Rheden-Rozendaal. Een handreiking voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SAMEN LEVEN EN OMZIEN NAAR ELKAAR 11 febr. 2017 versie 3 (4/3/2017) POLITIEK MANIFEST van de STICHTING COSBO Rheden-Rozendaal Een handreiking voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SAMEN LEVEN EN OMZIEN NAAR ELKAAR INLEIDING Ouderenbonden

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie