Het klooster ten Walle en de abdij van den Groenen Briel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het klooster ten Walle en de abdij van den Groenen Briel"

Transcriptie

1 Het klooster ten Walle en de abdij van den Groenen Briel editie Victor van der Haeghen bron Victor van der Haeghen (ed.),. C. Annoot-Braeckman, Gent 1888 Zie voor verantwoording: dbnl

2 II [Inleiding] Alexander's zoon, met toestemming zijner kinderen Johannes en Jordaan, aan de begijnen eenen gracht, welke tusschen de beide eigendommen doorliep (1). Toen nu ook, omstreeks denzelfden tijd, de Lieve was gegraven (octrooi van 20 October 1251), kon het slot eenige jaren later worden beschreven als zijnde: 't goed dat men heet Sanderswalle bachten 's gravensteen, streckende toten hove van sente Lisbetten, beeden (sic) beenside der Lieven ende bander side der Lieven. Op de genoemde wijze had dit goed zijn naam ontleend aan Alexander of ser Sander Boudewijnszoon en diens nakomelingen, die naar hem den naam ser Sanders bleven voeren. Nadat ten jare 1323 Sanderswal het eigendom was geworden van meerdere leden dier familie, werd het goed afgestaan aan Simoen van Mirabeel of de Mirabello, beter bekend onder den naam van Simoen van Hale. Het geslacht van Simoen was afkomstig uit Lombardië. De Mirabeels waren geldhandelaars of bankiers (2), die zich door hunne rijkdommen een groot gezag hadden weten te verwerven. Zij kochten achtereenvolgens verscheidene (1) B n J. BETHUNE, Cartul. du béguinage de Sainte-Elisabeth, bl. 1 en 31. (2) Zie o.a. de oorkonden der rekenkamer betreffende Gent, in het rijksarchief te Brussel. - De Mirabeels worden soms beschuldigd van woeker (Chronijk van St Truiden, uitgegeven door ridder C. DE BORMAN, t. II, bl. 310). - Daar het geenszins ons doel was eene volledige levensbeschrijving van den beruchten staatsman te geven, is het genoeg hier eenige feiten aan te halen, die licht kunnen verspreiden over de oorkonden welke in dit boek worden medegedeeld, inzonderheid over de hoedanigheid van ruwaard. Jhr. NAP. DE PAUW heeft reeds de belangrijkste stukken betreffende die lombardische familie en hare afstammelingen in de XIV e eeuw beschreven, in zijn werk over de Artevelde's, ter perse voor de Commission royale d'histoire.

3 III heerlijkheden, onder andere die van Perwez en van Halen (1). Simoen van Mirabeel was zoon van Jan, rentemeester van Brabant, en bekleedde het hooge ambt van ontvanger van Vlaanderen. Hij huwde in tweeden echt Elisabeth (of Isabella) van Lierde (2), onechte dochter van Lodewijk van Nevers en natuurlijke zuster van den graaf van Vlaanderen, in de geschiedenis ook bekend onder den naam van Lodewijk van Nevers. Tijdens de regeering van dezen vorst nam hij deel aan vele belangrijke handelingen, zoowel in Vlaanderen en in Brabant als in den vreemde, voornamelijk in England (3). Zijn zegel is te vinden onder de zegels der edellieden die, namens den graaf het tractaat bezegelden, hetwelk den 3 en December 1339 te Gent, werd gesloten tusschen den hertog en de steden van Brabant ter eener, en den graaf en de steden van Vlaanderen ter andere zijde. Toen Eduard III zich den titel van koning van Frankrijk toeëigende, waren Simoen van Hale en Jacob van Artevelde hem daarbij behulpzaam (1339 en 1340) (4). (1) Halen bij Diest. In de stukken van de XIV e eeuw schrijft men gewoonlijk Hale; men vindt ook de spelling Halle en Haele. (2) Nous Loys, cuens de Flandres et de Nevers, faisons savoir à tous que comme aviemes donné de nostre boine volenteit à nostre amée seur de bas, dame Ysabeel de Lierde, en mariage à dont à, faire et ore fait de luy et de monseigneur Symon de Myrabeel, dit de Hale, chevalier, trois cens livrees de tierre, à tenir lui et ses hoirs issans dou dit mariage et prendre sour nostre ville de Zomerghem April. (Rijksarchief te Brussel). (3) Zie o.a. de inventarissen uitgegeven door DE SAINT-GENOIS, GILLIODTS-VAN SEVEREN, DIEGERICK; de stadsrekeningen van Gent uitgegeven door N. DE PAUW en J. VUYLSTEKE; L'ESPINOY, Recherches, etc. (4) Volgens stukken uit het Record office te Londen, aangehaald door B n KERVYN DE LETTENHOVE, in de aanteekeningen op zijne uitgave van Froissart.

4 IV Omstreeks dien zelfden tijd komt Simoen voor als ruwaard van Vlaanderen of plaatsvervanger (1) van den graaf. Men vindt hem voor het eerst als dusdanig aangeduid op het randschrift van zijn zegel in het zooeven vermelde verbond van den 3 en December 1339: - S' FLANDRIE: REVWARDI: PER: COMMVNEM: PATRIAM: ORDINATI. - Dit zegel dient ook, nevens dat van den hertog van Brabant, om de beide stukken perkament te vereenigen, waaruit het charter bestaat (2). Het schijnt zeker te zijn, dat Simoen op een onregelmatige wijze tot de waardigheid van ruwaard werd geroepen (3). Inderdaad in de acte gegeven te Kortrijk den 7 en October 1340, waarbij Lodewijk van Nevers, in tegenwoordigheid van de afgevaardigden van Gent, Brugge en Yperen, vergiffenis schonk aan de Vlamingen voor de beleedigingen hem aangedaan, keurde hij terzelfder gele- (1) Plaatsvervanger. Zie oorkonde van 22 November 1325: Wy Jan van Vlaenderen, grave van Namen, rewaert, gouverneur ende stedehaudere van den lande van Vlaendren, bi onsen heere den coning van Vrankerike ende van Navarren, als souverain, ende bi onsen heere Lodewyke, grave van Vlaenderen ende van Nevers, ghescet ende gheordonert. 1341, 1 maart (o. st.)... onsen gherechten heere ofte sinen rewaerd. (2) Dit is het geval voor de exemplaren van Gent, Yperen, Brussel en Rijsel. (Zie een fac-simile van het zegel van Simoen als ruwaard bij VREDIUS, genealogia). In het exemplaar van Antwerpen vindt men, bij uitzondering, het persoonlijk zegel van Simoen van Mirabeel met het bekende randschrift: S. Simonis de Mirabello milit. dni de Pereweys; de twee stukken perkament zijn aan elkander gehecht door de kleine zegels van Brabant en van Vlaanderen. Niet alle zegels werden op denzelfden dag aan het stuk gehecht. De stadsrekeningen van Gent leeren ons dat men gedurende verscheidene weken van stede tot stede reisde omme te doen seghelne de alianche van Brabant ende Vlaenderen (Stadsreken. uitgegeven door VUYLSTEKE en DE PAUW, 1339, d. I, bl. 410 en passim). (3) In dit geval moet men het randschrift vertalen: benoemd door het gemeene vaderland. - Had hij zijne plaats regelmatig van den graaf verkregen, dan zou men moeten lezen:...het gemeene vaderland door.

5 V genheid goed alles wat door Simoen in hoedanigheid van ruwaard was verricht (1). Hoe het ook zij, eenige maanden na die goedkeuring, den 10 en Maart 1341 (n. st.), maakte Lodewijk kenbaar, dat Simoen van Hale en Isabella, zijne gezelnede, voor hem gekomen waren om te verklaren dat zij het voornemen hadden, hunne woning tot een klooster in te richten, en dat zij dit klooster tevens wilden beschenken met eene dotatie van 600 pond parisis. De graaf gaf zijne toestemming aan de stichting merckende de vermeeringhe van der goddeliken officie, den dienst van Gode, de groote devocie ende affectie van onsen vorseiden ruddere ende sinen wive, onse zustre; ende sy ons ghepresenteert hebben, dat in al de weldaden die mer doen sal talle daghen ons vader ter goeder memorien miin heere Lodewyc, grave van Nevers, wy, onse gheminde gheselnede Mergriete, dochter des conincx van Vranckerike ende Lodewyc, onse sone, sullen wesen deelachtich (2). - Hij voegde er bij: behouden alleenlic tonswaert ende ghereserveert de bewaernesse van den vorseiden huus ende van den vorseiden religieusen, dwelke wy beloven te bescuddene ende te bewaerne, als prince van den lande, in alle redelike zaken. Het was dus niet zonder reden dat de kloosterlingen (1) Item dat alle zaken ende dinghen die ghedaen hebben ghesin in onse name bi mynheere Simoene van Hale alse onsen reward van Vlaendren, binnen onsen lande van Vlaendren vorseid, sijt bailluwe, scouthete, scepenen, queriers, rewarde ofte andre officyers makende, sijt executien, justicien ofte geboden doende, boeten ontfanghende, misdaden verghevende, boeten quitscheldende ofte andre zaken doende, in so wat manieren dat sij desen pointen touchierende, dat wij dat goet ende ghestade houden, ratefyeren... (Oorspronkelijk stuk in het archief te Yperen.) (2) Vertaling van het Cartularium van den Groenen Briel, f. 13.

6 VI later hun gesticht eene princelicke fondatie noemden. De gift, die zou worden beschouwd als te zijn van onwaarde indien de echtgenooten kinderen kregen (1), bestond in: 1 o Het Hof ten Walle. 2 o Negen bunders land daarnaast gelegen; 3 o Dertig pond parisis jaarlijksche rente, bezet op den grond van de huizen aan de zijde van het Hof ten Walle; 4 o Vier bunders meersch gekocht van Hendrik de Gruutere (2) ; 5 o Het goed van Altenay, gelegen in de Wondelghemsche meerschen, groot negen à tien bunders (3). 6 o Dertig pond parisis en dertig kapoenen 's jaars, vormende een leen gekocht van Philips uten Dale (4). 7 o De tienden van Erembodeghem, waard zijnde tien pond grooten tournois. Op bevel van den graaf werden in dit zelfde jaar de wettelijkheden tot amortisatie van deze gift gedaan door (1) Simoen van Hale had twee dochters uit zijn eerste huwelijk. (2) Simoen had dit leen gekocht bij acte van 8 October 1339, in welke acte de meersch aldus beschreven wordt: dertiene ghemeyte twee hondert ende neghentiene roeden merschen, lettel min ofte meer, ligghende in de prochie Sente Michiels te Ghend, bachten Sente Lisbetten an de Lieve. (Oorspr. oorkonde, berustende in het rijksarchief te Brussel, uitgegeven door F. DE POTTER, Petit Cartulaire de Gand, bl. 43.) (3) Dit goed is waarschijnlijk hetzelfde als dat wat hij acte van April 1260 ( novem boneria terrae, paulo plus vel minus, sui feodi...siti in prato quod vulgariter nominatur Wondelghem mersch ) door den kastelein Hugo II en zijne vrouw Maria in leen gegeven werd aan Balduinus, filio Sigeri, filii Immen. (Zie de acte bij DUCHESNE, Histoire généalogique, etc. preuves, bl. 527). Toen Altenay verkocht werd aan Simoen van Mirabeel door Margriete ser Zeghers dochter was veren Immen (17 februari 1335, n. st.), was het leen gehouden van den graaf. (4) Aangekocht door Simoen, bij acte van het jaar 1326 (o. st.) sdyssendaeghs na reminiscere (10 e maart). Rijksarchief te Brussel.

7 VII den baljuw van Gent Hendrik Scoenjans, voor zooveel betrof de goederen die onder zijn beheer stonden, en door Jan van Huffelghem, baljuw van Aalst, ten aanzien van de tienden van Erembodeghem. Vervolgens werd de proost van S te -Pharaïlde in de gezamenlijke goederen geërfd ten behoeve van het toekomstige klooster, hetwelk tot stand zou komen na den dood van een der stichters. De echtgenooten verbonden zich daarenboven voor schepenen (acte van 13 Augustus 1341) tot het betalen van eene wettelijke payne van 500 pond parisis, in het geval dat deze beschikkingen niet zouden worden nagekomen, welke som zou worden verdeeld tusschen den bisschop van Doornik, den vorst en de stad Gent. Door een bulle van den 4 en Juli 1343 bekrachtigde Clemens VI de stichting in het voornoemde slot van een vrouwenklooster, met kerk, kerkhof, refter en alle andere benoodigde plaatsen. De religieusen zullen God dienen onder den regel van den heiligen Augustinus. In zijn testament, gedagteekend van den 15 en Januari 1346, bevestigde Simoen zijne stichting, en schatte hij het gegeven inkomen op 800 pond parisis. Simoen van Mirabeel stierf (occisus fuit) (1) den 9 e Mei 1346, eenige maanden na Jacob van Artevelde, en werd begraven in de kerk van S te -Pharaïlde. Na zijnen dood hielden zich de uitvoerders van het testament onledig met het aankoopen van goederen ten religieusen behoef van der stede ten Walle, gheordineerd in de eere van sente Baerbelen. Renten werden o.a. bezet op het goed (1) Volgens een tijdgenoot GILLIS LI MUISIS: Anno supradicto (MCCCXLVI) nona die Maii, fuit occisus dominus de Hale, homo potentissimus in auro et argento, et in quo Flamingi summopere confidebant. - Hij had zijne zerk in de Ste Pharaïldekerk.

8 VIII Malperteus (1) te Destelbergen. Eene kapel werd gebouwd, en eene plaats aangewezen voor een klein kerkhof (2). De kapel werd in 1349 gewijd door den bisschop David de Janua, ingevolge brieven van Joannes Pratanus, bisschop van Doornik. In den beginne had het nieuwe klooster te worstelen met vele moeilijkheden. Ter nauwernood was Simoen ten grave, toen eenige erfgenamen, of lieden die er zich voor uitgaven, zich in het bezit zijner goederen trachtten te stellen, en de uitvoering van zijnen laatsten wil zochten te beletten, door middel van het wereldlijk gezag. - Geschillen tusschen de uitvoerders van het testament en Elisabeth, weduwe van Simoen, werden gevonnisd en vereffend in de jaren 1350 en Van ergeren aard voor het bestaan van het klooster waren de eischen van den jongen vorst Lodewijk van Male, die beslag had gelegd op al de door Simoen nagelatene goederen, bewerende dat Simoen geene rekenschap had gegeven van zijne handelingen als ruwaard van Vlaanderen. Eene overeenkomst dienaangaande werd gesloten met de erfgenamen van Simoen, bij acte gedagteekend 25 September In zijne brieven van bevestiging, gegeven te Kortrijk den 27 September 1349, verklaarde de graaf dat hij voor zich en zijne opvolgers het eigendom behield van het huis ten Walle: la maison de le Walle, à laquelle nous avons desia mis nostre main. Vier dagen later, den 1 en October, benoemde Lodewijk (1) Men weet dat in het episch gedicht Reynaert de Vos Malpertus een der beste schuilhoeken is van Reynaert. (2)... In certa extremitate dicte domus constracta sit quedam capella, cui certa petia terre satis parva eidem adjacens est pro cimeterio assignata. Zie bl. 119.

9 IX zijn maarschalk Joannes Tenke (1) tot bewaker van het Hof, en bij acte van den 1 en December 1349 verleende hij hem als zoodanig eene wedde van 5 stuivers parisis daags, zijn leven lang. Intusschen was de graaf nog niet in het wettig bezit van Sanderswal, welk goed moest worden ingericht tot een godshuus van religioene, met dit voorbehoud, dat Elisabeth haar leven lang daarvan de helft - en zelfs het schoonste deel (2) - zou blijven genieten. Hij gaf derhalve clarlikere te kennen aan zijne gheminde moeye en aan haren tweeden echtgenoot, Arnoud van Heurle, heer van Rummen (3), dat hij de hand had gelegd op al hunne bezittingen in het land om ghebrec van rekeninghen van den groten goeden dat heer Symoen van Hale, eerste man van onser vorseide moeyen, hief ende ontfinc als hi rewaert van Vlaenderen was, ghelyc sleyscat (4) van onser munte ende vele van onsen renten ende exploiten. Hij liet echter weten dat hij, op verzoek van zijn neef Hendrik van Vlaanderen, afzag van zijne calaengen ende saisinen, behoudens zekere voorwaarden, waaronder vooral behoorde het afstaan van het recht dat zijne moei mocht kunnen doen gelden op het goed ten Walle (1) Een Robert Tenke huwde later eene natuurlijke dochter van Lodewijk van Male. Nous Loys, contes de Flandres, duc de Brabant, contes de Nevers, de Rethel et sires de Malines, faisons savoir à tous que pour l'affection dou mariage de Robert Tenke et de Trise, nostre fille bastarde...(acte van den 23 Juli 1369, bewaard te Brussel). (2) Zie bl (3) Machtige ridder van Brabant, zie WAUTERS, Géographie et histoire des communes belges, (RUMMEN, canton de Léau), bl (4) Sleyscat, slagschatting. Inkomen van den munter. G. GAILLIARD, GLOSS. bl. 365.

10 X (6 Mei 1353). Dit verdrag werd bevestigd door brieven van Elisabeth en Arnoud, gedagteekend den 8 en Mei Desniettegenstaande werden geene maatregelen genomen tot verplaatsing der geestelijke stichting, en wij zien dat, tot in de maand September 1356, de uitvoerders van den uitersten wil niet ophouden gronden en renten te koopen ten cloestere behouf van sente Barbele ten Walle. Om een einde aan dien toestand te maken, kochten, ten jare 1359, de abten van S t -Pieters en S t -Baafs, met toestemming van den vorst, het huis of de stede van den Briele met toebehooren, om te fondeerne daer eenen cloester van nonnen over de ziele van here Simoen van Hale, die tgoet daer toe ghegheven heeft (1), en de graaf deed vervolgens eene bulle impetreren te groten coste (2). In deze bulle, gedagteekend 6 April 1362, erkende paus Innocentius VI dat er vele beletselen bestonden tegen de afdoening der inrichting van het klooster. Hieronder rekenden inzonderheid de aanspraken (3) op het goed en gebrek aan geld, aangezien Elisabeth gerechtigd was de helft van de opbrengst der goederen die voor de stichting bestemd waren in ontvangst te nemen. Hij gelastte dus de abten van S t -Pieters en S t -Baafs het slot aan den vorst af te staan, niettegenstaande daarin zestien jaar vroeger, ingevolge brieven van Clemens VI, een vrouwenklooster werd gesticht, met kapel en kerkhof. Tevens werd in de bulle bepaald, dat deze afstand zou geschieden tegen eene behoorlijke vergoeding en de stichting van een collegie (1) Bl (2) Bl (3)... propter impedimenta quorumdam qui nonnulla ex predictis bonis, que dictus Symon tenuit dum vivebat, vindicare nituntur bl. 119.

11 XI van kanunniken in de S t -Michielskerk, en nadat voldaan zou zijn aan zekere voorwaarden, waaronder het ten eeuwigen dage onderhouden van een kapellaan en een klerk in de voornoemde kapel, en het bouwen van het klooster op eene andere plaats. In de pauselijke brieven wordt tevens gezegd, dat de graaf het hof ten Walle verlangde te bezitten omdat dit hem zeer nuttig kon zijn, en omdat het meer geschikt was om te dienen als versterkt kasteel, ad castrum pro regimine villae, dan tot klooster. Lodewijk, die in Frankrijk had geleefd, vond waarschijnlijk het oude en sombere Gravensteen onbewoonbaar (1), en gaf de voorkeur aan het verblijf in een aangenaam ingericht paleis (2), waarin hij echter tevens in (1) Men weet dat Lodewijk van Nevers er in belegerd werd door Jacob van Artevelde ten jare 1338 (MEYER, Annales). Alhoewel de stad er in dit zelfde jaar eenige werken aan liet verrichten (gedrukte stadsrekeningen, bl. 362), bewijst dit nog niet dat het Gravensteen toen het eigendom der stad Gent was. (2) Men vergelijke wat gezegd wordt in het Memorieboek der stad Gent, I, bl. 106, over Lodewijk van Male, die eenige jaren later het paleis der Posterne liet bouwen: Anno 1379 dede de grave Lodewyck maecken de Posteerne, daer hy wonderlick huys hielt ende seer costelick met jonck geselschap; ende hy en hadde by hem gheene edellieden noch wyse persoonen, ende hy liet hem niet ghesegghen; maer nam in synen raedt jonghe lieden die spelen en dansen consten, ende dit en ghenoechde die van Ghent niet wel... Volgens DIERICX (Mémoire sur la ville), STEYAERT (Beschrijving van Gent, 217) en anderen, zou de graaf eerst het hof der Posterne betrokken hebben en slechts later Sanderswal. De Posterne zou tot paleis zijn ingericht in het jaar Deze meening is onjuist, zooals o.a. blijkt uit de Ervelijke renteboeken der stad Gent, in het kapittel: Dit es de rente an de Zantpoorte binnen ende buten treckende toter Pasterne poerte ende also voert up de veste toter Turre poorte. - Het is slechts in het renteboek dat men voor het eerst in margine van zekere posten omtrent de Posternepoort de woorden Vl. of Vlaenderen vindt. In het register 1418 zijn al deze posten vereenigd onder de rubriek: Dit naervolghende es de erflike rente die miin heere van Vlaenderen sculdich is der stede van Ghend over diveersse plaetsen gheleghen omtrent de Pasterne bi hem wilen ghecreghen. De grond waar dit paleis moest gebouwd worden werd dus omstreeks het jaar 1370 aangekocht.

12 XII veiligheid moest kunnen zijn, aangezien hij redenen genoeg had om de Gentenaars te wantrouwen. Aan die beide eischen voldeed het slot van Simoen, dat met zijne onderhoorigheden door grachten en muren was ingesloten, uitstekend. Paus Innocentius VI nog voor de uitvoering van zijn bevel overleden zijnde, zond paus Urbanus V brieven van bevestiging, gedagteekend uit Avignon den 29 en Augustus 1363, aan den bisschop van Doornik, Philippus d'arbois, aan Johannes Pitthem, abt van S t -Pieters, en aan Johannes Defayta, abt van S t -Baafs. Maar aangezien zijne herderlijke bezigheden den bisschop verhinderden zich persoonlijk daarmede bezig te houden, belastte deze zijne medegenoten met de uitvoering. Elisabeth, hare man Arnoud van Rummen, en de andere belanghebbenden werden voor de eerste maal gedagvaard tegen den 9 en December 1363, en voor de tweede maal tegen den 4 en Februari van het volgende jaar, om te verschijnen in de kerk van S t -Jans, ten einde het onderzoek aan te hooren. Geen der gedagvaarden op de vastgestelde dagen verschenen zijnde, deed de graaf aan de abten verzoeken, te willen overgaan tot de verdere uitvoering van den last begrepen in de apostolische brieven, aan welk verzoek deze echter niet konden voldoen, aangezien de afstand van het goed moest worden voorafgegaan door de voldoening van de daarvoor bepaalde vergoeding (1). Eerst in 1368 voldeed Lodewijk aan deze voorwaarde. De vergoeding bestond in 200 pond parisis, vlaamsche munt, jaarlijksch en eeuwig inkomen, waarvan 100 pond (1) Bl. 147.

13 XIII op de ontvangst van Dendermonde en het overige op den tol van Rupelmonde, en, daarenboven, op den tol van Thielt 50 pond, voor de stichting van twee kapellanerijen en eene kosterij in de kapel van het hof ten Walle. Nadat op deze wijze aan alle voorwaarden was voldaan, wezen de abten aan den graaf en aan zijne opvolgers ten eeuwigen dage toe 't hof ende 't huus ten Walle met al datter toebehoort, begrepen binnen meure (sic) ende metten meerschen gaande toter Lieve, dat wilen her Symoen van Hale ende vrauwe Lizebette, syn wyf, ordineerden eene abdie te zine van beslotenen vrauwen (1). De stede waarin het klooster zou worden ingericht, dat, ingevolge de aan den graaf gestelde voorwaarden, de stichting van Simoen moest vervangen, was gelegen aan de noordzijde van de plaats genaamd den Groenen Briel en bestond uit twee leenen, gehouden van den kastelein van Gent: huus van den Briele van Ghend metter cingulen ende metter walgracht ende metter mersch diere omtrent leecht, ende met twee ende dertich ponden ende tien scellinghen parisis ende vijftigh capoenen tsjaers (2). Marie van den Briele, gezelnede van Everdey de Jonghe en dochter van Simoen van den Briele, verkocht dit goed in 1335 aan Philip Vilain, heer van S t -Jan-ten-Steene. Deze bezat het nog ten jare 1359, toen het, zooals wij hebben gezien, aangekocht werd door de abten van S t -Pieters en S t -Baafs. Bij brieven van den 17 en Augustus 1369 deed de kastelein (1) Reeds vóór 1368 wordt Sanderswal gewoonlijk aangezien als zijnde het eigendom van den graaf. Zoo leest men in eene acte van den 28 en Juli 1366: huis staende te Walle an miins heeren muur van Vlaenderen. - Jaarregister van de keure , f o 48. (2) Bl. 116.

14 XIV afstand van zijne rechten op de stede ten Briele, en den 29 en van dezelfde maand machtigde Lodewijk den baljuw eenige personen daarin te erven, ten behoeve van hen die daerin gecleet ende ghestelt zullen wesen. Vervolgens amortiseerden de abten het goed voortaan vrij van alle lasten, en bouwden daarop eene geschikte kapel, ter eere Gods, Zijner Moeder en van alle Heiligen, inzonderheid S te -Margareta, maagd en martelares. De omvang dezer kapel was 50 voet in de lengte, op 16 in de breedte. Tot priorin van het nieuwe gesticht werd aangesteld zuster Beatrix Vlamincx, van het klooster van Blijenberg te Mechelen (18 October 1370), en het werd bevolkt met eenige religieusen en jonge dochters, die den Heer dienen zouden onder den regel en in het kleed van den H. Augustinus, alhier gezegd van S t -Victor. Den 1 en December 1372, dus zes en twintig jaren na Simoens dood, gaf de bisschop van Doornik zijne volkomene bekrachtiging, en verhief hij tevens de priorij tot abdij, aangezien het getal religieusen (dertien, waaronder de priorin) volledig was, en hare inkomsten, ook voor de toekomst derwijze verzekerd waren dat zij zich behoorlijk zouden kunnen onderhouden. In het vervolg zou de nieuwe abdis gekozen worden door de religieusen, alle rechten van den bisschop voorbehouden. In de kronijk van den Groenen Briel en in de door ons daarbij gevoegde aanmerkingen zal men nadere bijzonderheden vinden betreffende de lotgevallen van dit klooster en de abdissen die het bestuurden (1). Zeer naif opgesteld (1) Dyonisia de Vroede, tot abdis benoemd door acte van den 1 n December 1384, wordt als zoodanig in het handschrift niet vermeld. Men leest inderdaad op den rug van dezelfde acte: Hoe dat int jaar M CCC ende LXXXIIII gheordineert, ghestelt ende last ghegheven was suster Dyonisen priorissen in dien tiden van desen clooster tregiment ende last van denselven clostere toot ander tyt dat eene abdesse ghecosen ware. (Schrift van het begin der XV e eeuw). - Zij was dan ook eigenlijk niet abdis, maar slechts priorin en abdis ad interim.

15 XV door een religieuse, in het begin der XVII e eeuw, behelst deze kronijk tevens de vermelding van verscheidene zeer lezenswaardige feiten en geschiedenissen in onze stad voorgevallen, onder andere de vlucht van de kloosterlingen uit Gent in de XVI e eeuw, en een bezoek van de aartshertogen Albert en Isabelle ten jare Het S t -Margareta-, Victorinen- of Nieuwe klooster ten Groenen Briele werd opgeheven door de wet van 15 fructidor IV e jaar der Republiek. De stukken welke betrekking hebben op het monasterium, zijn thans verspreid in verschillende archieven. Het grootste gedeelte der oorkonden berust in het stedelijk archief van Gent. Andere stukken worden bewaard in het archief van het bisdom, terwijl een deel der registers te vinden is in het Staatsarchief van Oost-Vlaanderen (1). (1) Het zijn grootendeels de handschriften, die in het klooster gevonden werden tijdens de opheffing. L'an quatre de la République Française, une et indivisible, le huit prairial, neuf heures du matin, nous François Bourgoing, inspecteur de l'enregistrement et du domaine national, et François Coquin, commissaire du département de l'escaut, nous sommes transportés à l'abbaye de Groenen Briele à Gand, à l'effet de constater les fonds qui se trouvent en caisse au bureau de la recette da la dite abbaye, et de dresser inventaire des titres et papiers y existants ou étant, et accompagné du citoyen Le Cler, commissaire au séquestre, lequel, après avoir reconnu les scellés par lui apposés sur la porte d'entrée du dit bureau, a procèdé à leur levée. En conséquence nous sommes entrés dans le dit bureau, et il résulte du bordereau cy-annexé qu'il reste en caisse la somme de cinq cent une livre deux sols trois deniers. Cy Après quoi nous avons inventorié les titres et papiers, ainsi qu'il suit, savoir: o 1 Un registre de recette, coté et paraphé du commissaire au séquestre. o 2 Seize registres d'anciens comptes. o 3 Trois liasses de cahiers de compte. o 4 Un registre de recette des dixmes et cahiers d'adjudication. o 5 Une liasse des pièces de procédures. o 6 Et enfin une liasse contenant quelques titres de propriétés et baux à ferme. Et n'ayant plus rien à inventorié (sic), nous avons invité la citoyenne de Schuyter, à présenter devant la huitaine à l'administration du département de l'escaut, le compte de sa gestion, depuis le dernier arrêté de ses comptes, et en outre avons prévenu la dite citoyenne de Schuyter et les autres membres de la dite abbaye qu'en cas de retard et d'infidélité dans la reddition de ce compte ils seront privés des secours auxquels ils ont droit de prétendre. Les titres, registres et papiers cy-dessus mentionnés ayant été déposés aux archives du département, la dite citoyenne de Schuyter en demeure déchargée. Fait, clos et arrèté le présent procès-verbal en triple original, les jours, mois et an que dessus en présence de la citoyenne de Schuyter et autres religieuses de la dite abbaye, qui ont signés (sic) avec nous; de ce requises. F. LE CLER, commissaire. F. COQUIN. BOURGOING. S r SERAPHINE DE SCHUYTER, abbesse. S r M.A. MONDET, chapelaine. M. BRAEM. M. VAN DAELE. S r M.B. DE BRAUWERE, supprieuse. S r X. DE BRUYNE. S r F. VAN MELDERT. M.S. STEYAERT. (Oorspronkelijk stuk. - Staatsarchief).

16 XVI Enkele charters betreffende Sanderswal berustten te Rijsel tot den 17 n Maart 1770, wanneer die, ingevolge het tractaat van den 16 n Maart 1769 (met uitzondering der twee oudste) werden overgegeven aan den commissaris van de regeering der Nederlanden. In 1794 werden deze titels opgezonden naar het keizerlijk archief te Weenen, van waar ze, ten jare 1857, naar het rijksarchief van Brussel werden teruggezonden. In ons werk zal men tevens eenige uittreksels vinden uit het cartularium van Lodewijk van Male, uit de schepenboeken van Gent, uit de rekeningen betreffende de geestelijke goederen in de jaren 1579 en 1580, en uit eenige andere handschriften.

17 1 [ ] , november. - Kwijtschelding door Daneel van Ayshove aan Goossin van der Hellen, wegens manschap van land gelegen nevens het gentsch kasteleins huis. Ego Daniel de Ayshove, miles, notum facio omnibus presens scriptum inspecturis, quod Gosuinum de Inferno, oppidanum Gandensem, liberum clamavi de homagio quo michi erat obligatus ratione cuiusdam terre jacentis juxta mansuram castellani Gandensis sitam prope Gandavum. Sed de dicta terra debet michi annuatim solvere ad censum infra Passcha et Pentecosten duas cyrotecas ad valorem trium denariorum, dum tamen fuerit infra dictum terminum super hoc requisitus. In cuius rei testimonium presentem paginam conscribi feci et nomina testium qui interfuerunt subnotati, videlicet: Willelmus fllius Soikini Theolenarii, Lamkinus de Masmine, David frater Henrici Rusting, Godefridus de Foro, Alexander filius Balduini Hoghe, Gilbertus Rynvisch, Everdeyus frater Sigeri. Et hanc eandem cartam sigilli mei appensione roboravi. Datum anno Domini millesimo ducentesimo triscesimo (sic) mense Novembri. Onder den vidimus: 1 o Van Petrus, deken van S te -Pharaïlde, in vlaamsche vertaling, 17 juli Ingeschreven, Cartularium van den Groenen Briel, f o o Van Johannes van Gavere, heer van Ayshove, successor dicti condam domini Danielis, domini de Ayshove, 3 augustus (Met bevestiging.)

18 , februari. - Voor Daneel, heer van Ayshove, verkoopt Goossin van der Hellen aan Alexander, Boudewijns Braemszoon van Gent acht bunders grond gelegen tusschen Gent en Wondelghem, nevens het huis van den kastelein van Gent. Ego Daniel, dominus de Ayshove, notum facio universis presens scriptum inspecturis, quod Gosuinus de Inferno, oppidanus Gandensis, in presentia mea hominumque meorum, bene et legitime vendidit dilecto et fideli amico meo Alexandro, filio Balduini, filii Abrahe de Gandavo, circiter octo boneria terre jacentis juxta mansuram castellani Gandensis inter Gandavum et Wondelghem, quam terram dictus Gosuinus et antecessores sui a me et antecessoribus meis tenuerunt et eandem terram prefatus Alexander de manu mea suscepit sibi et heredibus suis a me et ab heredibus meis in perpetuum libere possidendam. Ita quod ego et heredes mei de dicto Alexandro et heredibus suis nullum penitus servitium et nullam exactionem occasione huius terre exigere poterimus, et in nullo nobis tenenturnisi in duabus cyrotecis valoris trium denariorum Flandrensium annuatim reddendis. Quas si sepedictus Alexander et heredes sui aliquo anno reddere neglexerint, ex hoc calumpniari non poterunt, sed eas reddent absque omni calumpnia dum fuerint requisiti. Predictam vero terram ego et heredes mei dicto Alexandro et heredibus suis contra omnes homines sicut domini eiusdem, in perpetuum warandisabimus. Si vero hec pagina aliquo modo peiorata fuerit ita quod innovatione indigeat, ego et successores mei secundum hunc tenorem innovabimus

19 3 dum fuerimus requisiti. Actum anno Domini millessimo ducentesimo triscesimo, mense Februario, in presentia et testimonio hominum meorum, silicet: Egidii avonculi mei, Ramundi de Prato (1) junioris, Gosuini de Vichte, Henrici Caluards de Mouden, militum, et Godefridi de Foro (2), oppidani Gandensis. Et ego in robur omnium predictarum et testimonium presentem paginam sigilli mei appensione roboravi. Onder den vidimus: 1 o Van Petrus, deken van S te -Pharaïlde, 17 juli Afschrift in vlaamsche vertaling, Cart. f o 40 v o en 41 r o. 2 o Van Johannes van Gavere, heer van Ayshove, 3 augustus 1349 (Met bevestiging) Arnout van Oudenaarde en Daneel van Ayshove oorkonden, dat Willem van der Waerde zeven pond erfelijke rente verkocht heeft aan Alexander Boudewijns Braems zoon van Gent, op den tol van Gent. Universis Christi fidelibus presens scriptum inspecturis, Arnulfus de Audenarde et Daniel de Aishove, salutem, Universitati vestre notificamus quod Willelmus de Warde de consensu domini sui Gosuini de Erpe, et per homines ejusdem Gosuini et per scabinos dicti Willelmi, septem libras Flandrensium annui redditus quas a prefato Gosiuno de Erpe in theloneo Gandensi tenebat in feodum, bene et legitime vendidit Alexandro, filio Balduini, filii Abrahe de Gandavo, sibi et heredibus suis in perpetuum libere possidendas. Ita quod dictus Arnulfus et heredes sui de dictis septem libris (1) In de vertal.: van der Meersch. (2) van der Maerct, poertere te Ghend.

20 4 nichil penitus debent nisi solum denarium Flandrensium, quolibet anno in censu absque omni interceptione semel persolvendum. Sciendum est etiam quod nec dictus Arnulfus nec heredes sui occasione dictarum septem librarum ad locum aliquem citari poterint nec aliquo modo conveniri. Nos vero ad peticionem predictorum in robur et testimonium conventionis istius presentes litteras sigilis nostris fecimus roborari. Actum anno Domini M o CC o XXX o primo. Oorspronkelijk, gemerkt XL, met twee afhangende zegels en tegenzegels in groen was, van Arnulphus van Audenarde en van Daneel van Aishove (ruiterbeelden). - Afschrift in het Cart. f o 39 v o ; vl. vertaling f o 51. Er bestaat een vidimus van Cornelius, deken van S te -Pharaïlde, 1493, 2 october , juni. - Hugo, kastelein van Gent, en Oda, zijne gezelnede, maken kenbaar, dat zij hun huis met wal, voorhof en boomgaardland, verkocht hebben aan Alexander Boudewijns Braems zoon van Gent. Hugo, castellanus Gandensis, dominus de Hosdain, et Oda, uxor sua, universis presens scriptum inspecturis, salutem in Domino. Universitati vestre notum facimus quod mansuram nostram totam, scilicet Wal et Vorhof et terram que dicitur Boengartlant, cum fossis et appendiciis attinentibus, que jacent inter castellum comitis et Wondelghem, juxta Broch, dilecto nostro Alexandro, filio Balduini, filii Abrahe de Gandavo, coram scabinis nostris, de consensu et voluntate eorumdem, pro justo precio legitime vendidimus, dicto Alexandro et heredibus suis, a nobis et ab heredibus nostris in perpetuum libere possidenda. Ita quod nos et heredes nostri nullam exactionem, et nullum penitus servitium a dicto

21 5 Alexandro et heredibus suis exigere poterimus, nec facere exigi, et in nullo nobis tenentur nisi in duabus cirotecis quolibet anno absque omni calumpnia et molestatione semel reddendis. Preterea quicunque super predicta Wal scilicet vel Vorhof habitaverit, nos et heredes nostri, similiter et nostri scabini ipsum ab omni exactione tallie scilicet et expeditionis quod vulgo dicitur hervart et omnium que exigi solent, liberum observabimus. Si vero super terram illam que dicitur Boengartlant aliquis habitaverit, ab ipso sicut et ab alliis hospitibus nostris jura nostra accipiemus. In robur autem et testimonium omnium predictorum presentes litteras sigillis nostris fecimus roborari. Actum anno Domini M o CC o tricesimo primo, mense Junio. Oorspronkelijk. - (In het archief der rekenkamer te Rijsel, n o 541, invent. Godefroy). - Voorzien van de zegels van Hugo en Oda (ruiterbeelden), met tegenzegels, in groen was, afhangende aan dubbelen lederen staart (in goeden staat). Gebrekkig bij Diericx, Mém. sur la ville, II, 624 en bij Duchesne, Histoire généalogique des Maisons de Guines, etc., preuves, bl Cf. L'Espinoy, Recherches des antiquités et noblesse de Flandres, 239, 416; Wauters, Table chronologique. Op den rug: Wal. Vendicion mansure du Wal apud Gandavum , juni Schepenen van den Briel oorkonden dat Hugo, kastelein van Gent, en Oda, zijne gezelnede, hun huis verkocht hebben aan Alexander Boudewijns Braems zoon van Gent. Universis Christi fidelibus, presens scriptum inspecturis, scabini de Brelo domini castellani Gandensis, salutem in Domino. Universitati vestre notum facimus quod dominus

22 6 Hugo, castellanus Gandensis, et domina Oda, uxor sua, totam mansuram suam, scilicet Wal et Vorhof et terram que dicitur Bongartlant cum fossis et appenditiis attinentibus, que jacent inter castellum comitis et Wondelghem, juxta Broch, in nostro scabinagio, in presentia nostra, de nostro consilio et consensu, Alexandro, filio Balduini, filii Abrahe de Gandavo, pro justo precio legitime vendiderunt, a se et ab heredibus suis ipsi Alexandro et suis heredibus in perpetum libere possidenda. Ita quod dicti castellanus et uxor sua et heredes eorum nullam exactionem et nullum penitus servitium a dicto Alexandro et heredibus suis exigere poterunt, nec facere exigi, et in nullo eis tenentur nisi in duabus cirotetis quolibet anno absque omni calumpnia et molestatione semel reddendis. Preterea quicunque super predicta Wal scilicet vel Vorhof habitaverit, sepedicti castellanus et uxor sua et heredes eorum similiter et nos scabini ipsum ab omni exactione tallie scilicet et expeditionis quod vulgo dicitur hervart et omnium que exigi solent, liberum observabimus. Si vero super terram que dicitur Bongartlant aliquis habitaverit, ab ipso sicut ab aliis hospitibus suis sua jura accipient. Actum anno Domini millesimo ducentesimo tricesimo primo, mense Junio. Et quia hanc cognitionem nostram firmam et ratam permanere volumus, presentem paginam sigillo nostro fecimus roborari. Datum anno predicto in crastino beati Johannis Baptyste. Oorspronkelijk. - (Arch. der rek. kamer te Rijsel. Invent. Godefroy, n o 542.) - Voorzien van het zegel van schepenen van den Briel in groen was afhangende aan dubb. staart van perkament (goed bewaard). Zegel beschreven door G. De May, Invent. des sceaux de la Flandre, n o Op den rug: Letteren 's Borguemeestre van Ghend van den goede te Walle met scepenen zeghel van den Briele.

23 Daneel van Ayshove oorkondt, dat Willem de Tolnere, Zegers zoon en Geile, zijne vrouw, vijf pond erfelijke rente verkocht hebben aan Alexander Boudewijns Braems zoon, op den tol van Gent. Universis presens scriptum inspecturis, Daniel de Haishove, miles, salutem. Notifico vobis quod Willelmus, filius Sygeri Tolnere, de Gandavo, et Geila, uxor eius, de consensu meo et per homines meos, quinque libras Flandrensium annui redditus, quas idem Willelmus a me tenebat in theloneo Gandensi, bene et legitime vendiderunt Alexandro, filio Balduini, filii Abrahe de Gandavo, sibi et heredibus suis in perpetuum libere possidendas. Ita quod dictus Alexander et heredes sui de dictis quinque libris nichil penitus debent nisi solum denarium Flandrensium quolibet anno in censu absque omni interceptione, dum tamen requisiti fuerint, semel persolvendum. Sciendum est etiam quod nec dictus Alexander...nec heredes sui occasione dictarum quinque librarum ad locum aliquem citari poterunt nec aliquo modo conveniri. Ego autem ad peticionem predictorum in robur et testimonium conventionis istius presentes litteras sigillo meo roboravi. Actum anno Domini millesimo ducentesimo tricesimo quarto. Oorspronkelijk (XL) met afhangend zegel en tegenzegel van Daniel van Ayshove, in groen was (ruiterbeeld). - Afschrift in het Cart. f o 39; vlaamsche vertaling f o 50, v o. Er bestaat een vidimus van Cornelius, deken van S te -Pharaïlde, 1493, 2 october.

24 Daneel van Ayshove bekent, dat Alexander twaalf pond heeft op zijnen tol te Gent. Universis presens scriptum visuris, Daniel de Aishove, miles, salutem in domino. Notifico vobis quod dilectus meus Alexander, filius Balduini, opidanus Gandensis, et sui heredes habent in thelonio et pondere meo Gandensi duodecim libras Flandrensium, de quibus duodecim libris emit predictus Alexander legitime septem libras, videlicet erga Willelmum de Warde, et quinque libras erga Willelmum, filium Sygeri Tolnere, volens et obligans me et meos heredes, quod quicumque thelonium et pondus meum Gandense tenuerit, dicto Alexandro vel heredibus suis securitatem faciat ad festum beati Remigii annuatim solvendi dictas duodecim libras ad medium Martium subsequentem. Et si ad dictum terminum predicto Alexandro vel suis heredibus annuatim non fecerit securitatem sicut superius est expressum, volo et precor ballivum Gandensem ut dictum Alexandrum et heredes suos in dictum thelonium et pondus instituat et in possessionem eorumdem conservet, quoadusque ipse Alexander vel sui heredes plenarie receperint duodecim libras supradictas absque omni computatione secundum simplex dictum eorumden. Actum anno Domini M o CC o XXX o quinto. Oorspronkelijk (XL) voorzien van het zegel van Daneel van Ayshove (ruiterbeeld) in bruin was, gedeeltelijk afgevallen; tegenzeg. met wapen. - Afschr. Cart. f o 40; vlaamsche vertaling, ib. f o Er bestaat een vidimus van Cornelius deken van S te -Pharaïlde, 1493, 2 october.

25 , december. - Hugo, kastelein van Gent, en Maria, zijne gezelnede, maken kenbaar, dat zij verscheidene cijnsen en gronden aan Immesoete, weduwe van Alexander, opgedragen hebben. Universis presentes litteras inspecturis, Hugo, castellanus Gandensis ac dominus de Hosdain, miles, et Maria, uxor eius, in Domino salutem. Noverit universitas vestra quod nos contulimus libere et absolute dilecte nostre domine Immesoete, relicte condam Alexandri oppidani Gandensis, tres modios avene ad terram nostram jacentem ultra paludem, et sex plaustrata feni ad alterum dimidium boneria prati jacentis juxta domum Arnoldi dicti Castelains annui redditus, et unam peciam terre jacentis juxta vallum, quam Willemus de Tilia quo ad vitam suam est possidendus, et quamdam peciam terre que vulgaliter nominatur Upstal jacentis a latere pecie terre predicte ante domum Willemi prenotati, et quamdam peciam terre, que etiam vulgaliter nominatur Upstal, jacentem ante domum presbiteri Begghinarum, extendentem se usque calcheidam terre sancte Marie et Borchstrate, similiter et vias euntes circa mansum et vallum, perfrui ad suam voluntatem sub annuo censu trium denariorum Flandrensium nobis et heredibus nostris annuatim in vigilia Natalis Domini solvendorum imperpetuum possidenda. Hanc autem collationem seu donationem omnium predictorum fecimus eidem domine Immesoete per judicium hominum nostrorum a nobis feodatorum super hoc a nobis monitorum et requisitorum. Qui vero homines nostri habita diliberatione et concilio inter ipsos super premissis suum sub hac forma judicium protulerunt, quod nos bene et

26 10 de jure potuimus predicta omnia eidem Immesoete et suis heredibus a nobis et heredibus nostris perpetualiter possidenda conferre sub censu prenotato et nos ipsam Immesoetam, adhibitate (1) sollempnitate debita, et judicium (2) hominum nostrorum superius nominatorum dignum duximus investire ipsam Immesoetam suosque successores post eam in vacuam predictorum ommium ponentes possessionem. Que omnia nos pro nobis et nostris heredibus erga quoscumque eidem Immesoete et suis successoribus garandizare debemus cum omnibus forisfactis infra sexaginta libras in dicta terra accidentibus que sita est extra scabinagium nostrum de Brelo et Borchstrate. Successor autem omnium predictorum, mortuo suo predecessore, tenetur dictis Immesoete et eius heredibus in censu dupplicato nomine relevii, venditores autem predictorum in viginti quinque denariis Flandrensium dictis Immesoete et eius heredibus a qualibet marca solvere tenebuntur nomine recognitionis. Que eis cum predictis garandizare debemus cum effectu absque eorum dampno et custu. In quorum omnium testimonium et firmitatem presentes litteras sigillis nostris et sigillis quorumdam hominum nostrorum huic conventioni interexistencium dignum duximus roborandas. Actum anno Domini M o CC o L o quinto mense Decembri. Oorspr. - Rijksarchief te Brussel. Oork. teruggezonden uit Oostenrijk, 1857). - Voorzien van de zegels van Maria en van Simon de Valle, in geel was, afhangende aan dubb. st. van perk. Het zegel van Hugo is afgevallen. Op den rug: De tribus modiis avene collatis Immesoete relicte Alexandri opidani Gandensis (XIV e eeuw). Bij Duchesne, Hist. généalogique etc., preuves, p. 524 Cf. Wauters, Table chronologique. (1) adhibita? (2) judicio?

27 11 [ ] , juni Zuster Aghate, abdis van Eecloo, geeft in pacht aan Avezoete, gezelnede van Jan ser Sanderszoon, een stuk land gelegen bij den ser Sanders Walle. Het si cont allen den ghenen die nu syn einde hir na wesen sullen, dat ic suster Aghate, bi der gracien ons Heren abdesse van Eclo, ende onse covent van der selver stede, hebben ghegheven joncvrouwen Avezoeten, Jans wijf ser Sanders soens was, in pachte een stich lands, dwelcke lant es arvachtichede der kerken van Eclo, te haren live sonder oer, omme dertich scelghe tsiars. Dewelke lant leghet tuschen ser Sanders Walle ende den lande dat behort teere capelrien te sente Jacops, de welcke capelrie der Heinrich de Blake besinghende es. Ende dese vorseide dertich scelghe tsiars sal men ons ghelden elx jars, te tween terminen van den jare, dat es te wetene, die eene helt te sente Bamesse ende die andre helt te half Marte, in sulken paymente als joncvrouwe Avezoete vorseit heffende es van haers selves rente. Vort als joncvrouwe Avezoete vorseit vart van live ter doet, sullen alle die late die versenst ende behuust hebben dese vorseide arvachtichede gheven den cloestre van Eclo gheliken ende also groten tsens als si gaven joncvrouwen Avezoeten, van der vorseider arvachticheden. Vort ghelovet ende ghevet joncvrouwe Avezoete vorseit allen den laten diere upgheseten siin ende besitten sullen, ewelicken wech over haren harveliken tsens ende haers selves harvachtichede die daer gheleghen es, omme te bringhene ten weghe ter straten. Ende alle dese vorseide dinghe waren ghedaen vor den here Boydin Parise, Symoen den Brunen ende voren den here Gielise van

28 12 Rutslaer, tien tiden scepenen van Ghent. Ende omme dat wi suster Agathe, abdesse, ende onse covent, ende joncvrouwe Avezoete vorseit, willen, dat dese vorseide dinghe bliven goet ende ghestade, so hebben wi ghebeden den here Boydine, den here Symoene, ende den here Gielise, scepenen vorseit, dat si dese lettren hebben ghezeghelt met haren zeglen uuthanghende, in kenlicheden der wareden. Dit was ghedaen int jaer ons Heren als men screef dusentich drie hondert ende neghene, in sente Jans daghe te midden zomere. Oorspr. - (Rijksarchief te Brussel. Oork. teruggezonden uit Oostenrijk, 1857). - Voorzien van de zegels van de drie voorn. schepenen, in groen was, afhangende aan dubb. st. van perk , april Nicolaas, Daneel en Alexander ser Sanders dragen over aan Simoen van Hale hunne rechten op den ser Sanders Walle. Wij Jan Inghel, Ghelnoet de Amman, Seghere van Sloete, Mechiel Deynoet, Pieter van der Kautren, ende Ghoessin Steppe, scepenen in Ghendt, doen te weten allen den ghenen die dese lettren sullen sien ofte hooren lesen, dat voer ons quamen alse voer scepenen in Ghent: Clais ser Sanders sone, Daniel ser Sanders sone, ende Sanders ser Sanders sone, kindre wilen ser Clais ser Sanders sone, bi den rade van den her Symoene Jourse, Janne ser Sanders sone, den her Jacoppe den Grutre, ende Ghiselbrechte den Grutre, Jan Corbeel, Jacob Corbeel, syn broeder, Mergriete, Joncfr. Aghete, ende Alise Corbeels, tfoerseids Jans

29 13 Corbeels sustre, met Jacoppe uten Wissele, der voerseider Joncfr. Agheten wetteliken man ende voghet, ende Gherem Breebaert, Braem Breebaerds sone, ende gaven uppe ende droughen uppe in handen, met alme ende met ghiften, in allen heyghindomme Symoene van Hale, Jans sone van Mirabel, rente meester van Brabant, al dat recht dat sij hadden, hebbende ende haudende waren, int goet dat men heet ser Sanders Walle, bachten sgraven steene, streckende toten hove van sente Lisebetten, beede beenside der Lieven ende banderside der Lieven, met allen den ghelaghen diere toe behoeren, ghelijc dat gheleghen ende ghestaen es. Ende sij ghinghens ute ende worpten sheyghindoms van den goede ende den toeboeringhen van den voerscreven goede ser Sanders Walle. Ende sij dadere toe met hande ende met monde, al dat sire toe sculdech waren te doene na de wet van der poert van Ghent, omme hemlieden der af te honthervene ende te hontgoedene, ende den voerscreven Symoene van Hale der in te hervene ende te goedene, alse in sijn wettelike coepgoet. Ende hi wasser inne ghegoet wettelike, na de wet ende constume van der poert van Ghent. Ende de voerseiden persoene alle ende elc bi hem gheloveden den voerseiden Symoene tfoerseide goet te wette te waerne up hemlieden ende up al thare na de wet van der poert van Ghent. Ende de voerseiden Symoen beval hemlieden de waersceep als recht. Ende sij verkenden ende verlijden, dat hem de voerseiden Symoen vulcommenlike betaelt hadde al dat ghelt ende goet, daer omme dat de voerseide Symoene tfoerseide goet cochte jeghen hemlieden. Ende droughen hem oec in handen ende gaven den voerseiden Symoene alle de tsiaertren, munimente en de vastenessen van brieven, die sij hadden van den voerseiden goede, beseghelt met vele seghelen, ende

30 14 sonderlinghe tsiaerters beseghelt met tsheeren seghelen van Hayshove ende sijns wijfs, die in dien tijt waren, wanof dat men tfoerseide goet hilt te eenen heeweliken herveliken tsense, vrielike te haudene sonder eeneghen dienst, hervaerd, of andere exactie, omme een paer anscoen tsiaers, ofte omme drie peneghe Vlaemsche over tfoerseide paer anscoen, ghelijk dat blijct bi den voerseiden tsiaertren van Hayshove. Ende omme dat wij scepenen in Ghent voernoumt willen, dat te allen daghen voert meer dese voerseiden dinghen in der manieren voirseit voer ons ghedaen bliven goet, vaste, ghestade ende wel ghehauden den voerseiden Symoene ende sinen nacommers, so hebben wij in kennessen van waerheden, dese lettren doen seghelen, huuthangende metten seghele van der stede van Ghent voerseit, die waren ghemaect ende ghegheven int jaer van gratien doe men screef dincarnation ons Heeren dusentech drie hondert ende drie ende twintech, up den sestienden dach van der maent van Aprille. Oorspr. - (Rijksarchief te Brussel. Oorkonde teruggezonden uit Oostenrijk, 1857.) - Voorzien van het zegel met tegenzegel van Gent, in groen was, afhangende aan dubb. staart van perkament. Op den rug: Van den goeden van den Walle , april Gherem Brebaert en zijne broeders verkoopen aan Simoen van Hale hunne rechten op hetzelfde goed. Wij Clays van den Pitte, Jan de Pape, Jacob van Coudenhove ende alle onse ghesellen, scepenen van ghedele in Ghent, doen te wetene allen den ghenen die dese lettren

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Kasteel van Male, geboorteplaats van Lodewijk van Male Hij was enig kind en alzo opvolger van Lodewijk

Nadere informatie

Februari De Gravin van Vlaanderen en Henegouwen schenkt een jaarrente aan de Kortrijkse begijnen

Februari De Gravin van Vlaanderen en Henegouwen schenkt een jaarrente aan de Kortrijkse begijnen Februari 1245 - De Gravin van Vlaanderen en Henegouwen schenkt een jaarrente aan de Kortrijkse begijnen Jef Van den Bergh, oktober 2017 De oudste archiefstukken van het Kortrijks Begijnhof worden bewaard

Nadere informatie

Stichting door Simon de Mirabello, verering van Sint - Margareta en Sint- Fiacrius, wedervaren als victorinenklooster

Stichting door Simon de Mirabello, verering van Sint - Margareta en Sint- Fiacrius, wedervaren als victorinenklooster DE ABDIJ VAN DE GROENEN BRIEL IN GENT Stichting door Simon de Mirabello, verering van Sint - Margareta en Sint- Fiacrius, wedervaren als victorinenklooster In het begin van de 13 e eeuw maakte het grote

Nadere informatie

In den naam Gods amen.

In den naam Gods amen. In den naam Gods amen. Albrecht, bij de gratie Gods, paltsgraaf op den Ryn, graaf van Henegouwen, Holland, Zeeland en heer van Friesland, allen die deze brief nu of in de toekomst zullen lezen saluut en

Nadere informatie

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers of Lodewijk I van Vlaanderen, ook Lodewijk van Crécy genoemd, was graaf van Vlaanderen en van Nevers (1322-1346),

Nadere informatie

52686 MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD

52686 MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 52686 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2015/36016] 30 JULI 2015. Ministerieel besluit tot wijziging van de kaart van de focusgebieden, opgenomen in de bijlage bij het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Kerk St-Pieter, Kiezegem

Kerk St-Pieter, Kiezegem Kerk St-Pieter, Kiezegem Deel 6 : De pastorie Op een niet nader bepaald moment, werd er in Kiezegem een kleine commanderij van de Orde van Malta gesticht. Deze kreeg dan het patronaatsrecht en de tienden

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de kerkfabriek Pittem. Tweede zending.

Inventaris van het archief van de kerkfabriek Pittem. Tweede zending. BE-A0513_106674_104724_DUT Inventaris van het archief van de kerkfabriek Pittem. Tweede zending. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in

Nadere informatie

Charters - In: Inventaris van archief van het Klooster Sint-Barbara te Jeruzalem of Klooster van Joris Vrancke te Gent, p. 5-8 / W.

Charters - In: Inventaris van archief van het Klooster Sint-Barbara te Jeruzalem of Klooster van Joris Vrancke te Gent, p. 5-8 / W. BE-A0514_107906_106410_DUT Charters - In: Inventaris van archief van het Klooster Sint-Barbara te Jeruzalem of Klooster van Joris Vrancke te Gent, p. 5-8 / W. Buntinx Het Rijksarchief in België Archives

Nadere informatie

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen en Henegouwen van 1205 tot 1244, was de oudste dochter van graaf Boudewijn IX

Nadere informatie

Het Huis. en de Heerlijkheid

Het Huis. en de Heerlijkheid Het Huis en de Heerlijkheid Bij ondergeteekende berusten een aantal documenten, die op het huis en de heerlijkheid Lisse betrekking hebben. De oudste berichten uit de tweede helft der 14de eeuw. Toen leefde

Nadere informatie

Inventaris van de verzameling oorkonden van de abdij van Zoetendale te Maldegem ( ) / M. Vandermaesen.

Inventaris van de verzameling oorkonden van de abdij van Zoetendale te Maldegem ( ) / M. Vandermaesen. BE-A0513_107148_105149_DUT Inventaris van de verzameling oorkonden van de abdij van Zoetendale te Maldegem (1215-1544) / M. Vandermaesen. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv

Nadere informatie

Inventaris van archief van de Abdij van Doornzele / R. Schoorman

Inventaris van archief van de Abdij van Doornzele / R. Schoorman BE-A0514_108003_106595_DUT Inventaris van archief van de Abdij van Doornzele / R. Schoorman Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium

Nadere informatie

Het oudste het oudste Hofje binnen Leiden.

Het oudste het oudste Hofje binnen Leiden. Het oudste het oudste Hofje binnen Leiden. Reglement voor de Conventualen van het Jeruzalem%Hof op de Cellebroersgracht (thans Kaiserstraat), gesticht door Wouter Comans in den 1467. Item dit syn die ordinacien

Nadere informatie

De twee gedenksteenen in de Sint

De twee gedenksteenen in de Sint De twee gedenksteenen in de Sint De toestand, waarin de beide gedenksteenen in de Sint over de Vliet in burg) verkeerden, maakte in afgeloopen jaar vernieuwing noodzakelijk. Deze werkzaamheden zijn de

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Afstammelingen van de Heren van Grimbergen via de familie Berthout deel 2

Afstammelingen van de Heren van Grimbergen via de familie Berthout deel 2 Afstammelingen van de Heren van Grimbergen via de familie Berthout deel 2 van der Elst J.M Steenokkerzeel 2017 Genealogisch schema van de familie Berthout van Berlaar: Samenstelling van de genealogie Berthout

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

75410 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 4 MONITEUR BELGE

75410 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 4 MONITEUR BELGE 75410 BELGISCH STAATSBLAD 28.12.2006 Ed. 4 MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE N. 2006 5305 [C 2006/10029] 21 DECEMBER 2006. Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

De Burg te Wassenaar.

De Burg te Wassenaar. De Burg te Wassenaar. hierboven reeds door Dr. Holwerda in herinnering werd gebracht, deelde de heer W. J. J. C. Bijleveld in jaargang van ons Jaarboekje het een en ander aangaande den zoogenaamden burg

Nadere informatie

Art. 69bis. Carine Libert Hendrik Vanhees

Art. 69bis. Carine Libert Hendrik Vanhees Art. 69bis Art.69bis Onverminderd specifieke afwijkende bepalingen verjaren de vorderingen tot betaling van de rechten geïnd door de beheersvennootschappen na tien jaar te rekenen van de dag van hun inning.

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET E: ON IN KRUK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1957 Nr. 9

TRACTATENBLAD VAN HET E: ON IN KRUK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1957 Nr. 9 35 (1956) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET E: ON IN KRUK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1957 Nr. 9 A. TITEL Verdrag tot wijziging van het op 18 april 1951 te Parijs gesloten Verdrag tot oprichting van de Europese

Nadere informatie

Fulco V van Anjou: ca Jeruzalem, 12 november 1143

Fulco V van Anjou: ca Jeruzalem, 12 november 1143 Fulco V van Anjou: ca. 1091 Jeruzalem, 12 november 1143 Fulco V de Jonge ook wel Fulco I van Jeruzalem was een zoon van graaf Fulco IV van Anjou en Bertrada van Montfort. Hij was graaf van Anjou van 1109

Nadere informatie

Het artikel 1l van de Nieuwpoortse keure (1163)

Het artikel 1l van de Nieuwpoortse keure (1163) 9 R. DEGRYSE Het artikel 1l van de Nieuwpoortse keure (1163) Overdruk uit Handelingen van het Genootschap "Société d'emulation" te Brugge, deel XCVIII (1961). DRUKKERIJ DEWILDE HANDZAME Het artikel 11

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1953 No. 14 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1953 No. 14 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken 1 (1953) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1953 No. 14 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken A. TITEL Aanvullend Protocol bij de op 21

Nadere informatie

Inventaris van archief van de Priorij Sint- Margriete in Bethlehem te Deinze en Gent / R. Schoorman

Inventaris van archief van de Priorij Sint- Margriete in Bethlehem te Deinze en Gent / R. Schoorman BE-A0514_108004_106596_DUT Inventaris van archief van de Priorij Sint- Margriete in Bethlehem te Deinze en Gent / R. Schoorman Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD 14.09.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE. Art. 2. Entrent en vigueur le 1 er janvier 2007 :

BELGISCH STAATSBLAD 14.09.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE. Art. 2. Entrent en vigueur le 1 er janvier 2007 : 46851 FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE N. 2006 3572 [C 2006/09648] 1 SEPTEMBER 2006. Koninklijk besluit tot vaststelling van de vorm, de inhoud, de bijlagen en de nadere regels voor de neerlegging van

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET BISSCHOPPELIJK ARCHIEF VAN BRUGGE

INVENTARIS VAN HET BISSCHOPPELIJK ARCHIEF VAN BRUGGE INVENTARIS VAN HET BISSCHOPPELIJK ARCHIEF VAN BRUGGE Boudewijn Janssens de Bisthoven Christian de Backer Reeks B: Inventarissen van archieven niet bewaard op het KADOC nr. 6. Kadoc, Leuven, 1984. INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

LA COLOMBE JOYEUSE REGLEMENTEN KAMPIOENSCHAPPEN

LA COLOMBE JOYEUSE REGLEMENTEN KAMPIOENSCHAPPEN LA COLOMBE JOYEUSE - 2017 REGLEMENTEN KAMPIOENSCHAPPEN Er worden drie voorbereidende klassementen opgesteld. 1 KLASSEMENT 1 ste AFGEGEVEN: ( max. 20 personen) Hier worden alle liefhebbers geklasseerd die

Nadere informatie

61190 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

61190 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 61190 BELGISCH STAATSBLAD 12.09.2016 MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE [C 2016/11363] 1 SEPTEMBER 2016. Koninklijk besluit tot goedkeuring van het zesde beheerscontract

Nadere informatie

Convention collective de travail du 3 mars Champ d'application CHAPITRE II. Avantages sociaux

Convention collective de travail du 3 mars Champ d'application CHAPITRE II. Avantages sociaux Convention collective de travail du 3 mars 2000. Champ d'application Article 1 - La convention collective de travail est applicable aux et aux et ouvrieres des relevant de la commission de la transformation

Nadere informatie

35968 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

35968 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 35968 MONITEUR BELGE 07.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD CHAPITRE V. Dispositions abrogatoires et finales Art. 15. Dans la deuxième colonne de l annexe 3 PJPol, les mots «Inspecteur général et Inspecteur général

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

Genealogie de Lewis. door. Nico van Dinther 2016

Genealogie de Lewis. door. Nico van Dinther 2016 Genealogie de Lewis door Nico van Dinther 2016 I Gijsbert de Lewis is overleden na 1173. Generatie I Zie voor zijn zonen de Hemricourt, blz. 285. 1154: In een oorkonde van Lodewijk (I), graaf van Loon,

Nadere informatie

(vervolg van Vlaamse Stam, nov. 1981, blz. 509 tot 518)

(vervolg van Vlaamse Stam, nov. 1981, blz. 509 tot 518) OUD SCHRIFT (vervolg van Vlaamse Stam, nov. 1981, blz. 509 tot 518) Het toenemen van het geschreven woord in de periode van de 13e tot de 16e eeuw is er de oorzaak van dat gestreefd wordt naar een vlugger

Nadere informatie

kasteel en de stad Condorcy: met alle leen en achterleen, en hetgeen daarbij behoort, en waarbij

kasteel en de stad Condorcy: met alle leen en achterleen, en hetgeen daarbij behoort, en waarbij 22 mei 1416 Testament van Dame Marie Des Baux, prinses van Oranges. In de naam van de heilige en onverdeelde drie-eenheid, de vader, de zoon en de heilige Geest, amen. Marie Des Baux, prinses van Oranges,

Nadere informatie

61190 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

61190 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 61190 BELGISCH STAATSBLAD 12.09.2016 MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE [C 2016/11363] 1 SEPTEMBER 2016. Koninklijk besluit tot goedkeuring van het zesde beheerscontract

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 39283 Bijlage bij Ons koninklijk besluit van 5 augustus 2006 houdende uitvoering van artikel 4, 3, van het koninklijk besluit van 28 december 2005 tot overname van de pensioenverplichtingen van het gemeentelijk

Nadere informatie

Barema's op 01/09/2008 Barèmes au 01/09/2008

Barema's op 01/09/2008 Barèmes au 01/09/2008 Barema's op 01/09/2008 Barèmes au 01/09/2008 SPILINDEX 110,51 INDICE-PIVOT 110,51 Tegemoetkomingen aan personen met een handicap Allocations aux personnes handicapées (Jaarbedragen) (Montants annuels)

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2009 Nr. 79

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2009 Nr. 79 4 (2000) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2009 Nr. 79 A. TITEL Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Turkije overeenkomstig de artikelen 7 en 26 van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1997 Nr. 15

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1997 Nr. 15 65 (1996) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1997 Nr. 15 A. TITEL Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België inzake de afbakening van het continentaal

Nadere informatie

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Ook bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning (Frans: le Roi-Soleil), was koning

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

57936 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

57936 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 57936 MONITEUR BELGE 15.09.2015 BELGISCH STAATSBLAD Les propositions sont introduites auprès du Ministre-Président du Gouvernement flamand et comprennent au moins les données suivantes : 1 les prénoms

Nadere informatie

Archief van de Leprozerie en de Abdij 'Het Rijke Gasthuis'. Inventaris / I. Vandecandelaere

Archief van de Leprozerie en de Abdij 'Het Rijke Gasthuis'. Inventaris / I. Vandecandelaere BE-A0514_107944_106542_DUT Archief van de Leprozerie en de Abdij 'Het Rijke Gasthuis'. Inventaris / I. Vandecandelaere Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien

Nadere informatie

Middeleeuwse namen van huizen aan de markt van Ekeren.

Middeleeuwse namen van huizen aan de markt van Ekeren. Middeleeuwse namen van huizen aan de markt van Ekeren. Inleiding. In een vorig artikel, De eigenaars van de scherven, zagen we dat de hoeve De Zwaan al bestond in 1455. Het huis werd op dezelfde plaats

Nadere informatie

Lodewijk van Berlaymont: 1542, Berlaimont , Bergen

Lodewijk van Berlaymont: 1542, Berlaimont , Bergen Lodewijk van Berlaymont: 1542, Berlaimont - 1596, Bergen Kamerijkse munt uit 1572 met wapenschild Lodewijk van Berlaymont en Habsburgse adelaar Lodewijk van Berlaymont was een telg uit het belangrijke

Nadere informatie

BELGISCHE KAMER VAN CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS. houdende eerste aanpassing van de Algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2017

BELGISCHE KAMER VAN CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS. houdende eerste aanpassing van de Algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2017 DOC 54 2411/005 DOC 54 2411/005 BELGISCHE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS DE BELGIQUE 6 juni 2017 6 juin 2017 WETSONTWERP houdende eerste aanpassing van de Algemene uitgavenbegroting

Nadere informatie

Carlo I Gonzaga: Parijs, 6 mei Mantua, 22 september 1637

Carlo I Gonzaga: Parijs, 6 mei Mantua, 22 september 1637 Carlo I Gonzaga: Parijs, 6 mei 1580 - Mantua, 22 september 1637 Carlo I Gonzaga ook bekend als Karel I van Mantua en Karel III van Nevers was van 1601 tot aan zijn dood hertog van Nevers en Rethel en van

Nadere informatie

Voorlopige toegang van het archief van het Jezuïetencollege te Leuven

Voorlopige toegang van het archief van het Jezuïetencollege te Leuven BE-A0518_107197_105268_DUT Voorlopige toegang van het archief van het Jezuïetencollege te Leuven Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in

Nadere informatie

Het plaatwerk aan de Spaarndamsche sluizen.

Het plaatwerk aan de Spaarndamsche sluizen. Het plaatwerk aan de Spaarndamsche sluizen. Als een algemeene regel van waterschapsrecht mag worden (aanvaard, de besturen der lichamen, welke belast met waterkeering in zooverre schouw hielden op onderhoud

Nadere informatie

INVENTARIS VAN DE ARCHIEVEN VAN DE STAD SAS

INVENTARIS VAN DE ARCHIEVEN VAN DE STAD SAS Inventaris van de archieven van de Stad Sas van Gent, 1644-1795 1 INVENTARIS VAN DE ARCHIEVEN VAN DE STAD SAS VAN GENT, 1644 1795 (1798 NR 175) STUKKEN VAN ALGEMENE AARD I. PRIVILEGES 1. Afschrift van

Nadere informatie

22490 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

22490 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 22490 BELGISCH STAATSBLAD 04.04.2016 MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN [C 2016/00214] Omzendbrief van 23 maart 2016 tot wijziging van de omzendbrief van 21 juni 2007 betreffende

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

13286 BELGISCH STAATSBLAD 09.03.2004 Ed. 2 MONITEUR BELGE

13286 BELGISCH STAATSBLAD 09.03.2004 Ed. 2 MONITEUR BELGE 13286 BELGISCH STAATSBLAD 09.03.2004 Ed. 2 MONITEUR BELGE PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID N. 2004 842 [C 2004/21028] 13 FEBRUARI 2004. Ministerieel besluit tot vastlegging

Nadere informatie

Ridder Hendrik van Norch en familie.

Ridder Hendrik van Norch en familie. Ridder Hendrik van Norch en familie. Uit bewaard gebleven historische gegevens weten wij dat in Drenthe voorname families hebben gewoond die tot de Ridderschap behoorden. In de middeleeuwen maakten vertegenwoordigers

Nadere informatie

Kerkfabriek van Ramskapelle (Brugge) / L. Danhieux. - In: Inventarissen van archieven van kerkfabrieken, deel II, p

Kerkfabriek van Ramskapelle (Brugge) / L. Danhieux. - In: Inventarissen van archieven van kerkfabrieken, deel II, p BE-A0513_101065_100059_DUT Kerkfabriek van Ramskapelle (Brugge) / L. Danhieux. - In: Inventarissen van archieven van kerkfabrieken, deel II, p. 31-34. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique

Nadere informatie

Depot notaris H. J. Van Caillie te Oostende (1941 ). - In: Inventaris van de notariële minuten berustend op het Rijksarchief te Brugge, p

Depot notaris H. J. Van Caillie te Oostende (1941 ). - In: Inventaris van de notariële minuten berustend op het Rijksarchief te Brugge, p BE-A0513_102848_101897_DUT Depot notaris H. J. Van Caillie te Oostende (1941 ). - In: Inventaris van de notariële minuten berustend op het Rijksarchief te Brugge, p. 54-66. Het Rijksarchief in België Archives

Nadere informatie

Archief van de schepenbank, laathof Berentrode en dorpsbestuur van Bonheiden

Archief van de schepenbank, laathof Berentrode en dorpsbestuur van Bonheiden BE-A0511_106449_106697_DUT Archief van de schepenbank, laathof Berentrode en dorpsbestuur van Bonheiden. 1450-1795. Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien

Nadere informatie

VERKLARING VAN WOONPLAATS

VERKLARING VAN WOONPLAATS 5000-NL Bestemd voor de buitenlandse belastingdienst VERKLARING VAN WOONPLAATS Verzoek om toepassing van het belastingverdrag tussen Frankrijk en 12816*01 De belastingplichtige geeft in dit vak de naam

Nadere informatie

Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246

Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246 Robert van Thorote: Thourotte, begin 13e eeuw Fosses, 16 oktober 1246 Robert van Thorote, ook wel Robert van Langres genoemd was een Frans kanunnik, die achtereenvolgens bisschop van Langres (1232-1240)

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 04.06.2014 MONITEUR BELGE 42651 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID [C 2014/22260] 14 MEI 2014. Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen van de inlichtingenformulieren

Nadere informatie

36930 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

36930 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 36930 MONITEUR BELGE 13.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD SERVICE PUBLIC FEDERAL FINANCES [C 2013/03159] 29 MAI 2013. Arrêté royal portant approbation du règlement du 12 février 2013 de l Autorité des services

Nadere informatie

Paul Behets, Paardentelling Ophombeek 1734

Paul Behets, Paardentelling Ophombeek 1734 De gegevens uit dit bestand zijn vrij te gebruiken door iedereen, op voorwaarde dat deze bewerking wordt opgenomen als bronvermelding ingeval ze wordt gebruikt in een publicatie, hetzij in boekvorm, op

Nadere informatie

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk, (Hongaars: Mária Terézia, Kroatisch: Marija Terezija), was regerend aartshertogin

Nadere informatie

HET HUIS VAN AERT VAN NES.

HET HUIS VAN AERT VAN NES. HET HUIS VAN AERT VAN NES. In 1894 werd een der weinige huizen te Rotterdam afgebroken, die door hun bouwtrant nog herinneren aan vroegere tijden: het huis aan de Korte Hoogstraat, tot voor kort bewoond

Nadere informatie

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Albrecht en Isabella Heersers van de Nederlanden Periode: 1598 1621 Voorganger: Filips II Opvolger: Filips IV Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Ook Albert

Nadere informatie

De fabriek van Carp aan de Kanaaldijk N.W. Hier heeft vanaf ca tot ca het Oude Huys gestaan. RHCe, fotocollectie nr

De fabriek van Carp aan de Kanaaldijk N.W. Hier heeft vanaf ca tot ca het Oude Huys gestaan. RHCe, fotocollectie nr 1. t Oude Huys De fabriek van Carp aan de Kanaaldijk N.W. Hier heeft vanaf ca. 1175 tot ca. 1350 het Oude Huys gestaan. RHCe, fotocollectie nr. 103079. Met de naam Oude Huys werd, al vanaf 1490, een stukje

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD. Numéro tél. gratuit : Gratis tel. nummer : N. 101 INHOUD SOMMAIRE. 710 bladzijden/pages

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD. Numéro tél. gratuit : Gratis tel. nummer : N. 101 INHOUD SOMMAIRE. 710 bladzijden/pages BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE Publicatie overeenkomstig artikelen 472 tot 478 van de programmawet van 24 december 2002, gewijzigd door de artikelen 4 tot en met 8 van de wet houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

Omgezette datering. Plaats. Z.d. (begin 13de eeuw) Z.d. ( )?? 1 charter Latijn. Perkament.

Omgezette datering. Plaats. Z.d. (begin 13de eeuw) Z.d. ( )?? 1 charter Latijn. Perkament. Nummer Inhoud Formele datering Omgezette datering Plaats Ontwikkelingsst adium Materiële vorm Verwante stukken Zegel Taal Drager Uiterlijke kenmerken 1 Akte waarbij wordt getuigd van het onderbrengen van

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE [C - 2005/09451] N. 2005 1425 31 MEI 2005. Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 26 juni 2003 op de openbaarmaking van akten en stukken van verenigingen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 150

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 150 7 (1973) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2004 Nr. 150 A. TITEL Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Franse Republiek

Nadere informatie

Inventaris van charters van het Klooster van Conceptionisten of Grauwzusters te Gent. - In: Inventarissen van archieven van Gentse kloosters, p.

Inventaris van charters van het Klooster van Conceptionisten of Grauwzusters te Gent. - In: Inventarissen van archieven van Gentse kloosters, p. BE-A0514_107957_106555_DUT Inventaris van charters van het Klooster van Conceptionisten of Grauwzusters te Gent. - In: Inventarissen van archieven van Gentse kloosters, p. 9-10 Het Rijksarchief in België

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD. Numéro tél. gratuit : 0800-98 809 Gratis tel. nummer : 0800-98 809. 104 pages/bladzijden. www.staatsblad.

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD. Numéro tél. gratuit : 0800-98 809 Gratis tel. nummer : 0800-98 809. 104 pages/bladzijden. www.staatsblad. MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD Publication conforme aux articles 472 à 478 de la loi-programme du 24 décembre 2002, modifiés par les articles 4 à 8 de la loi portant des dispositions diverses du 20

Nadere informatie

Voorstelling Raven 31 augustus Heverlee. Dames en Heren in uw titels, graden en hoedanigheden, Defensie is een verhaal van mensen en middelen.

Voorstelling Raven 31 augustus Heverlee. Dames en Heren in uw titels, graden en hoedanigheden, Defensie is een verhaal van mensen en middelen. Voorstelling Raven 31 augustus Heverlee Dames en Heren in uw titels, graden en hoedanigheden, Defensie is een verhaal van mensen en middelen. In mijn strategische visie schets ik de toekomst van ons leger.

Nadere informatie

JOHANNES Georgius Pruschenccius kwam i September

JOHANNES Georgius Pruschenccius kwam i September EEN BIJNA VERGETEN DOMINEE DOOR DR. E. WIERSUM JOHANNES Georgius Pruschenccius kwam i September 1653 als predikant van de Gereformeerde gemeente te Rotterdam. Als verdreven Duitsch predikant genoot hij

Nadere informatie

7172 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

7172 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 7172 MONITEUR BELGE 24.02.2005 BELGISCH STAATSBLAD Vu les lois sur le Conseil d Etat, coordonnées le 12 janvier 1973, notamment l article 3, 1 er, remplacé par la loi du 4 juillet 1989 et modifié par la

Nadere informatie

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III (Engels: Edward) was koning van Engeland van 1327 tot 1377. Hij was de oudste zoon van Eduard II

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD 08.01.2010 Ed. 2 MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD 08.01.2010 Ed. 2 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 08.01.2010 Ed. 2 MONITEUR BELGE 731 MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST N. 2010 45 [C 2010/31002] 17 DECEMBER 2009. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 28893 FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE N. 2008 1822 [C 2008/09406] 2 JUNI 2008. Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst met punten voor prestaties verricht door advocaten belast met gedeeltelijk

Nadere informatie

Archiefvormers in de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne

Archiefvormers in de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne Overzichten van de archieven en verzamelingen van het Rijksarchief te Brugge Archiefvormers in de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne 11 Archieven van ~verheidsinstellingen vanaf 1795

Nadere informatie

De munten van de Franse Revolutie door José De Strycker

De munten van de Franse Revolutie door José De Strycker De munten van de Franse Revolutie door José De Strycker De Franse Revolutie is niet enkel voor Frankrijk, maar ook voor een groot deel van Europa van grote betekenis geweest. Het politieke klimaat leek

Nadere informatie

DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555)

DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555) DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555) Deel 1: 1305-1354 De groei van de macht van het volk en het uitbreken van de Hoekse en Kabeljouwse twisten. In deze periode zien we de macht van de graafschappen en hertogdommen

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIË ROYAUME DE BELGIQUE FEDERALE OVERHEIDSDIENST PERSONEEL EN ORGANISATIE SERVICE PUBLIC FÉDÉRAL PERSONNEL ET ORGANISATION

KONINKRIJK BELGIË ROYAUME DE BELGIQUE FEDERALE OVERHEIDSDIENST PERSONEEL EN ORGANISATIE SERVICE PUBLIC FÉDÉRAL PERSONNEL ET ORGANISATION KONINKRIJK BELGIË FEDERALE OVERHEIDSDIENST PERSONEEL EN ORGANISATIE ROYAUME DE BELGIQUE SERVICE PUBLIC FÉDÉRAL PERSONNEL ET ORGANISATION Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

Burgge-Pathoekeweg_Extra kaartmateriaal. BRON: Brugge

Burgge-Pathoekeweg_Extra kaartmateriaal. BRON:  Brugge Burgge-Pathoekeweg_Extra kaartmateriaal BRON: http://www.cartesius.be/cartesiusportal/ Brugge 1550-1565 Figuratieve kaart van de watering Eiesluis 28 mei 1672 Abstract:RAG, Kaarten en plannen, nr.598.

Nadere informatie

MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 01.12.201 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 10633 Art. 2. Conformément à l article 123 de la loi du 22 mai 2003 portant organisation du budget et de la comptabilité de l Etat fédéral, la partie

Nadere informatie

CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS BELGISCHE KAMER VAN. met betrekking tot het Belgische ontwikkelingsbeleid. relatif à la politique belge de développement

CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS BELGISCHE KAMER VAN. met betrekking tot het Belgische ontwikkelingsbeleid. relatif à la politique belge de développement DOC 54 3423/004 DOC 54 3423/004 BELGISCHE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS CHAMBRE DES REPRÉSENTANTS DE BELGIQUE 24 januari 2019 24 janvier 2019 WETSONTWERP met betrekking tot het Belgische ontwikkelingsbeleid

Nadere informatie

Le comptable-fiscaliste de demain : un consultant? De boekhouder-fiscalist van morgen : een consultant?

Le comptable-fiscaliste de demain : un consultant? De boekhouder-fiscalist van morgen : een consultant? Le comptable-fiscaliste de demain : un consultant? De boekhouder-fiscalist van morgen : een consultant? Mirjam Vermaut Présidente de l IPCF Voorzitter BIBF Comptable-fiscaliste agréée Erkend boekhouder-fiscalist

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Kartuizers te Antwerpen

Inventaris van het archief van de Kartuizers te Antwerpen BE-A0511_106751_104755_DUT Inventaris van het archief van de Kartuizers te Antwerpen Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium This

Nadere informatie

62112 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

62112 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 62112 BELGISCH STAATSBLAD 19.10.2010 MONITEUR BELGE Province Pré-zone opérationnelle Pourcentage maximal Zone de secours Zuid-Oost 2,43 % Brabant flamand Zone de secours Est 4,67 % Zone de secours Ouest

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD. Numéro tél. gratuit : Gratis tel. nummer : N. 351 INHOUD SOMMAIRE. 144 bladzijden/pages

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD. Numéro tél. gratuit : Gratis tel. nummer : N. 351 INHOUD SOMMAIRE. 144 bladzijden/pages BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE Publicatie overeenkomstig artikelen 472 tot 478 van de programmawet van 24 december 2002, gewijzigd door de artikelen 4 tot en met 8 van de wet houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

Le transfert de la magnifique collection des livres français vers l OBA de cette année est une énorme valeur ajoutée pour tous les Amstellodamois!

Le transfert de la magnifique collection des livres français vers l OBA de cette année est une énorme valeur ajoutée pour tous les Amstellodamois! Votre excellence, chers amis, Hartelijk welkom, As-salam alaykom Bienvenue à la Nuit des Idées, Le transfert de la magnifique collection des livres français vers l OBA de cette année est une énorme valeur

Nadere informatie

MONITEUR BELGE 13.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE 13.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 13.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD 36987 SERVICE PUBLIC FEDERAL FINANCES [C 2013/03172] 29 MAI 2013. Arrêté royal portant approbation du règlement du 12 février 2013 de l Autorité des services

Nadere informatie

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( )

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( ) Nummer Toegang: A15 Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda (1626-1650) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A15 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel,

Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel, Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel, 1509-1975 Archief Delft 587 Collectie C.D. Goudappel 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

BE-A0515_103489_101734_DUT. Koersel. Kerk

BE-A0515_103489_101734_DUT. Koersel. Kerk BE-A0515_103489_101734_DUT Koersel. Kerk Het Rijksarchief in België Archives de l'état en Belgique Das Staatsarchiv in Belgien State Archives in Belgium This finding aid is written in Dutch. 2 Oud kerkarchief

Nadere informatie

MONITEUR BELGE Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD 30611 SERVICE PUBLIC FEDERAL FINANCES [C 2015/03204] 26 MAI 2015. Arrêté royal déterminant le modèle de la formule de déclaration en matière d impôt des sociétés pour l exercice d imposition 2015 (1) PHILIPPE,

Nadere informatie