Dorpsbelangen Nieuwolda. Het meest energiezuinig dorp van Nederland?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dorpsbelangen Nieuwolda. Het meest energiezuinig dorp van Nederland?"

Transcriptie

1 Dorpsbelangen Nieuwolda Het meest energiezuinig dorp van Nederland? Cultuurhuis De Klinker, Woensdag 28 oktober 2015

2 Vereniging Dorpsbelangen Nieuwolda bestaat uit een klein gezelschap betrokken vrijwilligers. Wij willen bijdragen aan het bevorderen van een goed woonwerk- en leefkwaliteit voor alle inwoners. Wij spannen ons in om de invloed van inwoners op hun eigen omgeving te vergroten. Wij willen het gemeenschapsgevoel stimuleren. Wij spreken namens dorpsbewoners (zonder last of ruggespraak) en wij zijn politiek onafhankelijk.

3 Aanleiding 2010

4 Stichting Oldambtwindmolenvrij.nl Doelstelling: Geen windmolens op land in het Oldambt De Stichting Oldambtwindmolenvrij.nl bundelt en vertegenwoordigt de verontrusting van de volgende dorps- en wijkbelangenverenigingen: Gemeente Oldambt: Bad Nieuweschans, Beerta, Blauwestad, Drieborg, Finsterwolde, Ganzedijk / Hongerige Wolf, Heiligerlee, Midwolda, Nieuwolda, Nieuw Beerta, Nieuw Scheemda / t Waar, Oostwold, Scheemda, Westerlee, Winschoten Bloemen/Zeeheldenbuurt, Winschoten Bomenbuurt, Winschoten Centrum, Winschoten Parkwijk / Kloostervallei, Winschoten Zuid. Gemeente Delfzijl: Borgsweer, Wagenborgen, Termunten, Woldendorp.

5 Nieuwolda Doel: Projectgroep: Een acceptabel alternatief bieden tegen de megalomane windclusterplannen, door het verhogen en verduurzamen van het wooncomfort in Nieuwolda, om op deze wijze de leefbaarheid gunstig te beïnvloeden en weerstand te bieden aan de krimp. Dorpsbelangen Nieuwolda - Anthon Meijssen, Rob van Beest Groninger Huis Gemeente Oldeambt Seinen Energy Solutions - Hilde van Rees, Harry Martens - Ricky vd Aker, Roelof Eilders - Henk Seinen, Jan Nieuwveld

6 Wat achter ons ligt: 17 juni 2013 Excursie Lathen 15 aug Inn1966 Nieuwolda Energieneutraal? Info aan dorp. 17 sept / 1 okt. 3 informatie-avonden: huurders, particulieren, ondernemers. 09 nov Good Vibrations, toekomstvisie na discussie 26 dorpsbewoners. 19 nov Terugkoppelingsavond in Hervormde kerk / presentatie visiedocument. 18 dec Aanbieden visiedocument / plan van aanpak aan gedeputeerde. 25 jan Enquête bewoners (43% pos., 10% neg., 47% geen resp.) 15 sept Subsidie voor 1 e fase project van provincie Terugkoppeling naar dorp via Nieuwsbrieven. 17 maart 2015 Overleg met gedeputeerde Besselink, problemen / initiatieven. 23 maart 2015 Start ontwikkeling plannen voor biovergistingsinstallatie / Living lab. 07 juli 2015 Koningin Maxima op bezoek in Hamrik / presentatie door projectgroep. 28 aug Conferentie ter afsluiting van 1e fase bij Kunstpodium de Leegte. QuickTime en een -decompressor zijn vereist om deze afbeelding weer te geven.

7 Doelstelling 1e fase subsidietraject Subsidie \ ,-- van de provincie Groningen voor het begeleiden van een groep ʻkoplopersʼ. Enerzijds particulieren bewegen om energiebesparende maatregelen te gaan toepassen in hun woning teneinde de woning energieneutraal te maken volgens de ʻno-regret-methodeʼ (geen spijt). Hiertoe krijgen ze een scan van hun woning en worden ze begeleid bij het offertetraject. Anderzijds overleg met huurders van Groninger Huis wiens woningen energieneutraal worden gerenoveerd. Tegelijk wordt de lokale bouwkolom opgeleid/ondersteund om de maatregelen naar tevredenheid te kunnen uitvoeren.

8

9 Gewijzigde omstandigheden Anders dan bij aanvang van het project zijn de kosten van energie niet gestegen, maar gedaald. Bij aanvang van het project was het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de veiligheid in Groningen nog niet bekend. Dit betekent in laatste instantie een ingestorte woningmarkt met relatief hoge hypotheken, die eigenaren voorzichtig maken. Anders dan bij aanvang van het project is nu duidelijk dat de schade aan woningen door de aardgaswinning in Nieuwolda overwegend niet erkend worden door de NAM en dat de bewijslast bij de huiseigenaar ligt. Gemeente Oldambt valt buiten het gebied dat erkend is als aardgasschade, waardoor eigenaren achter het net vissen betreffende de energieproductiesubsidie a 4000,- Ook de Rijkssubsidie, vorig jaar nog verlengd en versoepeld, blijkt, ruim voor de einddatum op te zijn, dus ook daarop kan de burger geen beroep meer doen.

10 Dilemma Anders dan bij aanvang van het project vragen burgers zich nu af, wat hun voordeel is om mee te doen aan dit project? Velen melden ons, dat ze nog wel even kunnen wachten, anderen denken dat ze het beter zelf kunnen regelen. QuickTime en een -decompressor zijn vereist om deze afbeelding weer te geven.

11 Resultaten tot vandaag particulieren zijn bezig hun woning te verduurzamen. 2. Andere bewoners (27) hebben advies ontvangen zonnepanelen op verpleegtehuis t Hamrik zonnepanelen op Dorpshuis t Trefpunt. 5. Najaar start bouw 2 energie-leverende modelwoningen. 6. Renovatie van 26 huurwoningen naar energieneutraal. 7. Straatverlichting vervangen door zuinige LED verlichting. 8. Start haalbaarheidsonderzoek kansen Biovergister. 9. Lokale bedrijven betrokken bij aanpassingen woningen. 10. Ondersteuning van Alfa-college en Hanzehogeschool.

12 Hoe verder? Dorpsbelangen is overtuigd van nut en noodzaak van het project. De gewijzigde omstandigheden vragen veel van ons organiserend en aanpassend vermogen. Er worden ideeen van het project. ontwikkelt voor een mogelijke goede voortgang In het najaar zal meer zichtbaar worden in het dorp van het project, door en start van de bouw van de twee modelwoningen. Het bestaan van een biovergistingsinstallatie in Nieuwolda kan een kans voor het dorp zijn. Opschaling naar omliggende dorpen?

13 Elektriciteit en warmte via biovergisting Een biovergistingsinstallatie zet mest en organische rest-stromen om in biogas en digestaat (vergiste biomassa). Het aldus opgewekte biogas wordt met behulp van een warmtekracht-koppelingsinstallatie (WKK) omgezet in elektriciteit en warmte. De biovergistingsinstallatie in Nieuwolda heeft een capaciteit, voldoende om 3500 huishoudens jaarlijks van elektriciteit te voorzien. (2,2 MWh.) Meststoffen en organische reststromen uit de directe omgeving, (o.a. GFT afval uit Oldambt en oogstresten van boeren uit omgeving) kunnen dienen als grondstof voor de biovergister. Afzet van vergiste mestproducten ( digestaatproducten ) bij akkerbouwers in de omgeving, mede ter vervanging van kunstmest. (zo kan indirect veel energie worden bespaard, omdat de productie van met name stikstofkunstmest heel veel energie kost).

14 Coöperatie Biovergistingsinstallatie Nieuwolda? Een goed idee? Met deze biovergistingsinstallatie kan alle benodigde energie voor het gehele dorp opgewekt worden, en méér! Willen we écht duurzame koplopers worden, dan kan de biovergistingsinstallatie van Nieuwolda een kans bieden. Als het dorp, via een coöperatie, deze biovergistingsinstallatie zélf gaat exploiteren, dan zijn we in een klap energieneutraal. Een krankzinnig idee, of een stap naar een nieuwe toekomst?

15 Voorbereidingen 1. Haalbaarheidsonderzoek: Wat is voor Nieuwolda het meest kansrijke scenario voor aanbod en afzet van energie, grondstoffen en eindprodukten rond een collectieve biogasinstallatie? Is dit scenario financieel-economisch haalbaar? Onder welke voorwaarden kan een kansrijk scenario op korte én langere termijn duurzame voordelen opleveren voor alle betrokken partijen? 2. Oprichting coöperatie

16 Living Lab Om steun/aandacht te genereren valt te denken we aan een Living Lab situatie voor Nieuwolda. Een Living Lab is een test- en ontwikkelomgeving buiten het ontwikkelslaboratorium, in een realistische context, vaak in een begrensd gebied als dorp, wijk of stad. Het gaat bij een Living Lab situatie om een open-innovatie-ecosysteem waarin samen met de eindgebruikers producten en/of diensten worden ontwikkeld, getest en in gebruik genomen.

17 Living Lab / Dorpsvisie? Van groot belang bij Living Lab situaties is dat er gedacht wordt vanuit de belangen en interesses van de eindgebruiker, in dit geval de dorpsbewoners en de participanten aan de coöperatie (voor zover deze al niet samenvallen). Dorpsbelangen Nieuwolda kan dit idee/plan onmogelijk alleen van de grond krijgen. Wel is het goed te bedenken dat hier nu eens ideeën komen van burgers zélf, die zich afvragen hoe ze om dienen te gaan met de problemen van hun tijd.

18 Dank voor uw aandacht

Convenant gemeente Oldambt dorps- en wijkgericht werken

Convenant gemeente Oldambt dorps- en wijkgericht werken Versie maart 2012 Convenant gemeente Oldambt dorps- en wijkgericht werken Doel: Dit convenant heeft tot doel om de gemaakte afspraken tussen de gemeente Oldambt en de vertegenwoordiging van inwoners van

Nadere informatie

O L d a is b t. Convenant Dorps- en wijkgericht werken in de gemeente Oldambt

O L d a is b t. Convenant Dorps- en wijkgericht werken in de gemeente Oldambt O L d a is b t Convenant Dorps- en wijkgericht werken in de gemeente Oldambt 5 juni 2012 g e r a e e n t e 0 t d a ra b t Convenant gemeente Oldambt dorps- en wijkgericht werken Doel: Dit convenant heeft

Nadere informatie

DORPSBELANGEN = (1) Belangenbehartiging voor alle inwoners in het dorp, vanuit de gemeente gestimuleerd;

DORPSBELANGEN = (1) Belangenbehartiging voor alle inwoners in het dorp, vanuit de gemeente gestimuleerd; DORPSBELANGEN = (1) Belangenbehartiging voor alle inwoners in het dorp, vanuit de gemeente gestimuleerd; We willen spreken voor alle dorpsbewoners (zonder last of ruggespraak); We zijn politiek onafhankelijk;

Nadere informatie

Q1 Voor je begint met het beantwoorden van de vragen in deze enquête is het belangrijk dat je akkoord gaat met de volgende zin:

Q1 Voor je begint met het beantwoorden van de vragen in deze enquête is het belangrijk dat je akkoord gaat met de volgende zin: Q1 Voor je begint met het beantwoorden van de vragen in deze enquête is het belangrijk dat je akkoord gaat met de volgende zin: Answered: 344 Skipped: 0 Ik vind het goed dat de... Ik vind het goed dat

Nadere informatie

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN. Krimpcafé speciaal

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN. Krimpcafé speciaal HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Krimpcafé speciaal In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod in

Nadere informatie

Duurzaam Oldambt. Energiebesparing gemeentelijke gebouwen

Duurzaam Oldambt. Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Duurzaam Oldambt Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Ebel van der Baan (energiebeheer) Jan Smid (technische installaties) Roelof Eilders (milieubeleid) Menno Visser (projectleider) Inleiding (1) Klimaatbeleidsplan

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN Foto: Jeroen Mul/Flickr, Creative Commons JA: STEVIG INZETTEN OP BETAALBAAR EN GOED WONEN VOOR IEDEREEN! De afgelopen jaren is er dankzij

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Verkiezingsuitslagen gemeente Oldambt 19 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Verkiezingsuitslagen gemeente Oldambt 19 maart 2014 Gemeenteraadsverkiezingen Verkiezingsuitslagen gemeente Oldambt 19 maart 2 Voorwoord Op woensdag 19 maart vond de stemming plaats voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Oldambt. Voor

Nadere informatie

MONITORING WOONPLAN OLDAMBT PERIODE VAN T/M

MONITORING WOONPLAN OLDAMBT PERIODE VAN T/M MONITORING WOONPLAN OLDAMBT PERIODE VAN 01-01-2015 T/M 31-12-2015 1 Opgesteld door: Bronnen: Ali Dammer-Jonker Gemeentelijke Basis Administratie (Els Wagena-Swiers) Basisadministratie Gebouwen (BAG) (Adam

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Workshop 21 februari 2014 Programma 10.45 Ontvangst 11.00 Welkom en opening door Mieke

Nadere informatie

Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV

Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV inhoud. Voorstelrondje Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV UKR en UKP- NESK prijs Hart van Oijen Onze gedachte over biogas Zijn wij op de goede weg? Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV Bewust en

Nadere informatie

Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm

Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Kleinschalige mestvergisting met Microferm Staatssecretaris Joop Atsma en gedeputeerde Theo Rietkerk

Nadere informatie

Routekaart Duurzaam Voorne-Putten Raadscommissie

Routekaart Duurzaam Voorne-Putten Raadscommissie Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040 Raadscommissie Doel van vandaag Informeren over de context, het proces en de Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040. Inhoud van vandaag Startpunt Proces Routekaart

Nadere informatie

Harry Roetert, Stimuland / Provincie. Themadag bio-energie 27 februari 2013

Harry Roetert, Stimuland / Provincie. Themadag bio-energie 27 februari 2013 Harry Roetert, Stimuland / Provincie Themadag bio-energie 27 februari 2013 Bio-energieconsulenten: - Sinds 2006, in opdracht van de Provincie Overijssel - Voorlichting, loket voor boeren, bedrijven en

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Natuur en Milieufederatie Flevoland heeft ook dit jaar weer een verkenning gedaan naar het klimaatneutrale gehalte van de

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

MONITORING WOONPLAN OLDAMBT PERIODE VAN T/M

MONITORING WOONPLAN OLDAMBT PERIODE VAN T/M MONITORING WOONPLAN OLDAMBT PERIODE VAN 01-01-2013 T/M 31-12-2013 1 MONITORING WOONPLAN OLDAMBT INHOUDSOPGAVE Blz. Samenvatting vierde monitor van het woonplan Oldambt 3 Algemeen 5 Aanleiding Woonplan

Nadere informatie

Inhoud. 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie. 6 De corporatie verbindt. 10 Warme woningen in Bolsward. 12 Een nieuw hart voor Opwierde

Inhoud. 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie. 6 De corporatie verbindt. 10 Warme woningen in Bolsward. 12 Een nieuw hart voor Opwierde Inhoud 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie 6 De corporatie verbindt 10 Warme woningen in Bolsward 12 Een nieuw hart voor Opwierde 14 Van scheef- naar rechtwonen 16 Energiek Nieuwolda 18 Investeren

Nadere informatie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie Sociale Windenergie & Windenergie langs de A16 1 Ons idee Samen Sociale Windenergie realiseren door samenwerking lokale initiatieven in Zundert?? 2 Wat zijn onze doelstellingen? DUURZAAM LOKAAL BETAALBAAR

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Op weg naar energieneutraal Kronenberg in Februari 2019

Op weg naar energieneutraal Kronenberg in Februari 2019 Op weg naar energieneutraal Kronenberg in 2030 Februari 2019 Programma 19.30 uur Ontvangst met koffie en thee 19.35 uur Uitleg EnergieKroneberg en Reindonk energie door Huub Vousten 19.50 uur Presentatie

Nadere informatie

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart Duurzaam Montfoort Forum Samenleving 1 21 maart 2017 Wat doen we Duurzaam Montfoort stelt zich als taak betrokken partijen: bewust te maken van het onderwerp duurzaamheid en energie, te informeren en met

Nadere informatie

Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020

Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020 Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020 Dorp- en wijkendag 8-10-2011 Dorpsbelangen Nieuwolda ontwikkelde een nieuwe dorpsvisie in samenspraak met de bewoners van Nieuwolda. Op woensdag 7 sept. j.l. wisselden

Nadere informatie

Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat?

Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat? Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat? Hoe mooi zou het zijn als Ameland op een duurzame manier kan voorzien in zijn eigen behoefte aan elektriciteit, warmte en water? Stel je voor:

Nadere informatie

Enquete feedback avond 25 oktober 2018

Enquete feedback avond 25 oktober 2018 Enquete feedback avond 25 oktober 2018 Enquete feedback avond Avond indeling: 20.00 Van 20.00 tot 20.45 Van 20.45 tot 21.00 Van 21.00 tot 21.30 Van 21.30 tot 22.00 22.00 Aanvang Presentatie enquete uitkomsten

Nadere informatie

Welkom Fijn dat u er bent!

Welkom Fijn dat u er bent! Welkom Fijn dat u er bent! Informatieavond / maandag 3 oktober 2016, Noordkade Veghel Agenda informatieavond maandag 3 oktober 2016 : Opening Inleiding Resultaat haalbaarheidsonderzoek Stand van zaken

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

De economische structuur van het Oldambt*

De economische structuur van het Oldambt* 98 De economische structuur van het Oldambt* Onder het Oldambt verstaan wij thans de gemeenten Termünten, Noordbroek, Zuidbroek, Meeden, Scheemda, Midwolda, Finsterwold, Beerta, Nieuwe Schans, Winschoten,

Nadere informatie

Byosis Group. oplossingen voor vergisters; maisraffinage. Datum: September 2012

Byosis Group. oplossingen voor vergisters; maisraffinage. Datum: September 2012 Byosis Group oplossingen voor vergisters; maisraffinage Door: René Oudman Datum: September 2012 Bedrijf Byosis is opgericht in 2007. Technologie ontwikkeld samen met Wageningen Universiteit. Oprichters:

Nadere informatie

Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO 2

Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO 2 Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO 2 -uitstoot te beperken zullen we anders met onze beschikbare energie om moeten gaan. Het vereist energiebesparingen, het

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Wat is het Agroconvenant?

Wat is het Agroconvenant? Wat is het Agroconvenant? Nationale doelen Agroconvenant: 200 PJ Biomassa, 12 PJ Windenergie 2 %/jr Efficiencyverbetering 30 % Reductie broeikasgasemissies Gebaseerd op ambitieuze Schoon & Zuinig doelen,

Nadere informatie

Quick Scan Jeugdzorggebruik op postcodeniveau Oldambt en Bellingwedde

Quick Scan Jeugdzorggebruik op postcodeniveau Oldambt en Bellingwedde Quick Scan Jeugdzorggebruik op postcodeniveau Oldambt en Bellingwedde Colofon Titel: Quick Scan jeugdzorgcijfers op postcodeniveau Oldambt en Bellingwedde Datum: mei 2013 Opdrachtgever: Gemeenten Oldambt

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

Samen voor een duurzaam Vught, sluit je aan.

Samen voor een duurzaam Vught, sluit je aan. Verslag algemene ledenvergadering VET Vught Datum 19 mei 2015 Voorzitter: Ton van der Vossen Secretaris: Vincent Snels Penningmeester: Joost Reijnen Aanwezig: 9 leden en 3 belangstellenden. Afmelding:

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

BLZ: 1. Pagina 2 van 8

BLZ: 1. Pagina 2 van 8 A01-SOG, wedvlucht: M23-QUIEVRAIN, za 07-jun-2014 07:30 uur, duiven: 1193, deelnemers: 79 NO V.PR NAAM INZL WOONPLAATS AD AFSTAND JR-RINGNR GT D-ZUIV-TYD M/MIN PUNTC -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Persbericht + video. Ideeën eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland veelbelovend

Persbericht + video. Ideeën eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland veelbelovend Persbericht + video Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg. Bij dit persbericht is een video beschikbaar. Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee geeft energie. Managementsamenvatting van de route naar een energieleverend eiland

Goeree-Overflakkee geeft energie. Managementsamenvatting van de route naar een energieleverend eiland Goeree-Overflakkee geeft energie Managementsamenvatting van de route naar een energieleverend eiland Koploper Goeree-Overflakkee werkt voortvarend aan de energietransitie en is daarmee koploper in Nederland.

Nadere informatie

Inhoud. 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie. 6 De corporatie verbindt. 10 Warme woningen in Bolsward. 12 Een nieuw hart voor Opwierde

Inhoud. 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie. 6 De corporatie verbindt. 10 Warme woningen in Bolsward. 12 Een nieuw hart voor Opwierde Inhoud 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie 6 De corporatie verbindt 10 Warme woningen in Bolsward 12 Een nieuw hart voor Opwierde 14 Van scheef- naar rechtwonen 16 Energiek Nieuwolda 18 Investeren

Nadere informatie

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bedrijven en inwoners zijn doordrongen van dit feit. Gemeenten

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

Programma Welkom / inleiding Rondje Reflectie / pauze Pitches Integratie en afsluiting 21.

Programma Welkom / inleiding Rondje Reflectie / pauze Pitches Integratie en afsluiting 21. Programma 19.30 Welkom / inleiding 19.45 Rondje 2040 20.10 Reflectie / pauze 20.20 Pitches 21.30 Integratie en afsluiting 21.50 Borrel 1 2 3 Pitches Energieakkoord 2.0 4 Eric Jan Tuininga Nagekomen pitch

Nadere informatie

Rev maart 2018

Rev maart 2018 Rev. 05 22 maart 2018 Doel van vanavond: Informeren zonnepark Lutten Levert Aftrap ledenwerving Algemeen: Presentatie wordt geplaatst op www.luttenleeft.nl Stel gerust vragen tijdens de presentatie Achtergrond

Nadere informatie

Duurzaam Haren STARTNOTITIE DUURZAAMHEIDCOÖPERATIE GEMEENTE HAREN

Duurzaam Haren STARTNOTITIE DUURZAAMHEIDCOÖPERATIE GEMEENTE HAREN Duurzaam Haren STARTNOTITIE DUURZAAMHEIDCOÖPERATIE GEMEENTE HAREN Uitgangspunt Duurzaam Haren wordt een duurzaamheidscoöperatie, waarin inwoners, bedrijven en organisatie kunnen participeren in duurzaamheids-

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Realisatie energieambitie Wageningen

Realisatie energieambitie Wageningen Dr.ir. Mieke Oostra - lector Innovatieve Technologie in de Bouw - Saxion & lector Ruimtelijke Transformaties - Hanzehogeschool Realisatie energieambitie Wageningen 11 juni 2015 AMBITIE wageningen OPVALLEND

Nadere informatie

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema Informatiebijeenkomst Leefbaar Buitengebied Oude IJsselstreek Jacquo Harbers 2 december 2015 Coöperatieve vereniging Achterhoekse Groene Energiemaatschappij U.A. Bestuur: wethouders gemeenten AGEM Holding

Nadere informatie

Tafel Energieopwekking

Tafel Energieopwekking Verslag Expertsessie Energietransitie 2 april 2019 Tafel Energieopwekking Biogas, zon op daken, windmolens Greengas Warmte uit oppervlaktewater (langs Elfstedenroute) Mogelijkheid tot plaatsen van 5 windmolen

Nadere informatie

De items in deze Nieuwsbrief:

De items in deze Nieuwsbrief: Nieuwsbrief november 2013 View this email in your browser De items in deze Nieuwsbrief: Duurzaamheidsmarkt Alphen aan den Rijn goed bezocht Samenwerking Kringloopwinkel / Repaircafe / Rijndorp / ThermosPower

Nadere informatie

TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU "INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE") Groen Gas Burgum. 25 maart 2017

TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE) Groen Gas Burgum. 25 maart 2017 TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU "INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE") Groen Gas Burgum 25 maart 2017 Centrale Bergum: zonnepanelen park Realisatie medio 2017 5 MW Ontwikkeling drijvende zonnepanelen

Nadere informatie

De Overheden zetten massaal in op energie-efficiëntie bij bedrijven

De Overheden zetten massaal in op energie-efficiëntie bij bedrijven Processtappen richting energie-efficiënte exploitatie van industriële sites: Identificatie van prioritair uit te voeren maatregelen Auditing & Doorlichting Borgen energieefficiënte prestaties per project

Nadere informatie

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van, nr., tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

Lokale initiatieven in het aardbevingsgebied. Plan van aanpak

Lokale initiatieven in het aardbevingsgebied. Plan van aanpak Lokale initiatieven in het aardbevingsgebied Plan van aanpak Colofon Kenniscentrum NoorderRuimte Lectoraat 'Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen' Zernikeplein 11 Postbus/P.O.Box 3037 9701 DA GRONINGEN

Nadere informatie

Aantal uitgereikte groenestroomcertificaten en garanties van oorsprong

Aantal uitgereikte groenestroomcertificaten en garanties van oorsprong Statistieken Laatste aanpassing 14/04/2015 Aantal uitgereikte groenestroomcertificaten en garanties van oorsprong Dit document bevat de gegevens betreffende het aantal toegekende groenestroomcertificaten

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN BRAKEL

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN BRAKEL WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN BRAKEL 29/11/2017 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN Ilse Claes Projectcoördinator 3 PARTNERS & 13 STEDEN EN GEMEENTEN ONDERTEKENING 27 januari 2017 BURGEMEESTERSCONVENANT

Nadere informatie

Kennisdeling: Duurzaamheid van vergistingsprocess

Kennisdeling: Duurzaamheid van vergistingsprocess Kennisdeling: Duurzaamheid van vergistingsprocess Drs. Ing. F. Pierie Drs. L.J.M. Heijne Prof. Dr. A.J.M. Schoot Uiterkamp 6/14/2017 1 6/14/2017 2 Inleiding vergisting Onderdelen in de keten 6/14/2017

Nadere informatie

3 december december Aanvang 19:30 uur

3 december december Aanvang 19:30 uur Openbare bijeenkomst Dorpsraad Galder-Strijbeek Aanvang 19:30 uur Onderwerpen Dorpsraad Galder-Strijbeek Servicepunt Buurtpreventie gastspreker Frie van Rijsbergen, wijkagent Galder en Paul Sintnicolaas,

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

Aantal warmtekrachtcertificaten verkocht aan minimumsteun

Aantal warmtekrachtcertificaten verkocht aan minimumsteun Statistieken Laatste aanpassing Aantal warmtekrachtcertificaten verkocht aan minimumsteun Dit document bevat gegevens betreffende de aantallen warmtekrachtcertificaten die aan netbeheerders werden verkocht

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

Realistisch duurzaam -samen aan de slag-

Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam Opbouw presentatie Startpunt voor opzet van het actieprogramma duurzaamheid Kijkje in de toekomst (voorbeeld Haarlemmermeer) Ideeën 27 maart

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Biobased economy in het Groene Hart

Biobased economy in het Groene Hart Biobased economy in het Groene Hart Energie & Bio/Groen Gas 27 juni 2013, Langeraar, Michiel van Galen Inhoud Landelijke doelen energie en beleid Stimuleringsbeleid Groen Gas Het proces Stand van zaken

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN MAARKEDAL

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN MAARKEDAL WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN MAARKEDAL 18/01/2018 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN Ilse Claes Projectcoördinator 3 PARTNERS & 13 STEDEN EN GEMEENTEN ONDERTEKENING 27 januari 2017 BURGEMEESTERSCONVENANT

Nadere informatie

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal Agenda Opening Waarom dit Haarlese initiatief Samen denken samen doen - John Disselhorst - Alexander ter Kuile - Jet Mars Ondersteuning Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Dit document beschrijft de opzet van een projectplan om een startsubsidie lokale energie aan te vragen bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts.

Nadere informatie

13 s e p t e m b e r p r o j e c t A l e w i j n s z - en V i s s e r s t r a a t

13 s e p t e m b e r p r o j e c t A l e w i j n s z - en V i s s e r s t r a a t informatieavond 13 s e p t e m b e r 2012 p r o j e c t A l e w i j n s z - en V i s s e r s t r a a t Welkom mobieltjes uit vragen na de pauze 2 Agenda 19:00 Inloop 19:30 Inleiding (Fenny de Graaf, directeur-bestuurder)

Nadere informatie

SLIM WONEN in DE MARNE

SLIM WONEN in DE MARNE Energiebesparing in de bestaande bouw: SLIM WONEN in DE MARNE Programma Welkom Slim Wonen in De Marne, wat willen we doen Rineke van der Wal Energiebesparing in de bestaande bouw, grijpt u die kans? Charlie

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020 UITVOERINGSPROGRAMMA Het Uitvoeringsprogramma van het Milieubeleidsplan omvat negentien projecten waarin de verschillende milieurelevante thema s en de vier benoemde doelgroepen (inwoners, bedrijven, samenkomen.

Nadere informatie

Aantal uitgereikte groenestroomcertificaten en garanties van oorsprong

Aantal uitgereikte groenestroomcertificaten en garanties van oorsprong Statistieken Laatste aanpassing 03/06/2015 Aantal uitgereikte groenestroomcertificaten en garanties van oorsprong Dit document bevat de gegevens betreffende het aantal toegekende groenestroomcertificaten

Nadere informatie

Zonne-energie. Een stadspanelonderzoek. November Erik van der Werff.

Zonne-energie. Een stadspanelonderzoek. November Erik van der Werff. Zonne-energie Een stadspanelonderzoek Erik van der Werff November 2018 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding van het onderzoek 4 1.2 Doel van het onderzoek 4 1.3 Onderzoeksmethode

Nadere informatie

12-12-2014 thuis in energie presentatie Duurzaam4Life 3

12-12-2014 thuis in energie presentatie Duurzaam4Life 3 Programma 20:00 Plenaire aftrap VKK Energie inspiratie Otto Willemsen AGEM samen op weg Guus Ydema Provinciale regelingen Maarten Visschers Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Peter van Heek 20:30

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Rijksmonumentenlijst Oldambt d.d. 28-4 2011

Rijksmonumentenlijst Oldambt d.d. 28-4 2011 Monumentnummer Plaats Adres Oorspronkelijke functie Complexnummer Gemeentelijk monument Beerta Hoofdstraat 121 Beerta vm. School 8865 Beerta Hoofdstraat 137 te Beerta, Oldambt (GR) 8866 Beerta Hoofdstraat

Nadere informatie

Regio Stedendriehoek

Regio Stedendriehoek Regio Stedendriehoek 1 Energieneutrale regio Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen Netbeheer en Duurzame Gebiedsontwikkeling Pieter van der Ploeg, Alliander

Nadere informatie

Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Stichting Duurzaam Lopikerwaard Stichting Duurzaam Lopikerwaard Dick Nederend Presentatie d.d. 31 mei 2018 voor bedrijventerrein de Copen te Lopik Agenda Voorstellen Doelstelling Stichting Duurzaam Lopikerwaard Wat is het energieverbruik

Nadere informatie

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân Gebruik de lokale, Friese kracht voor meer duurzame energie en werkgelegenheid Vijf stellingen voor een duurzamer Fryslân Steeds meer Friezen kiezen er voor om zelf duurzame energie op te wekken, thuis

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Berkum Energieneutraal Welkom!

Berkum Energieneutraal Welkom! Berkum Energieneutraal 2025 Welkom! 30 oktober 2018 Doelstelling voor vanavond U informeren over: Waar staan we met ons project? Wat is er de afgelopen periode gebeurd? Hoe gaan we verder? We gaan in op

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

De toolbox. Te gebruiken instrument

De toolbox. Te gebruiken instrument LochemEnergie heeft geen blauwdruk klaarliggen voor het plaatsen van windmolens. We zullen samen met de leden en lokale organisaties de opties en locaties bespreken. We hebben een draaiboek en een toolbox

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun

Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun Statistieken Laatste aanpassing Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun Dit document bevat gegevens betreffende de groenestroomcertificaten die werden verkocht aan de wettelijk vastgelegde

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt

Elektronisch gemeenteblad gemeente Oldambt Officiële bekendmakingen Hier vindt u de gemeenteberichten van de Gemeente Oldambt. Dit zijn bekendmakingen van (ontwerp-) besluiten die de gemeente verplicht is te publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om

Nadere informatie