Vreemde Eend. Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Thomas Walker, Tenor. Zaterdag, 30 oktober uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vreemde Eend. Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Thomas Walker, Tenor. Zaterdag, 30 oktober 2010 20.15 uur"

Transcriptie

1 Cappella Amsterdam in de Waalse Kerk Vreemde Eend Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss Thomas Walker, Tenor Zaterdag, 30 oktober uur Het Fonds Podiumkunsten NL De Gemeente Amsterdam

2 2 Vreemde Eend Programma Antonin Dvořák ( ) Moravské dvojzpěvy (Klänge aus Mähren) Leoš Janáček ( ) Kacena divoká Vlci Stopa Elegie na smrt dcery Olgy PAUZE Leoš Janáček ( ) Říkadla Zdrávas Maria (Ave Maria) Otčenáš

3 Vreemde Eend 3 Toelichting Na 1860, toen de Oostenrijkse autoriteiten een minder strenge houding aannamen ten opzichte van de oprichting van zangverenigingen, vormden koren een belangrijke factor in het nationalisme van Bohemen en Moravië. Het waren in feite kleine genootschappen ter bevordering van muzikale, maar ook van nationalistische doelstellingen door middel van hun democratische grondslagen en door de opgeblazen nationale sentimenten van het gezongen repertoire. Leoš Janáček kwam als koorleerling van elf jaar uit zijn geboorteplaats Hukvaldy naar de hoofdstad van Moravië, Brno. Als achttienjarige begon hij het koor van het Augustijnenklooster te leiden en met negentien jaar nam hij het dirigentschap over van een mannenkoor in Brno, waarvoor hij zijn eerste koorwerken componeerde. Zijn stukken op dit gebied waren dus op rechtstreekse ervaringen gebaseerd en ze getuigen van een zelfverzekerdheid en rijpheid die hij in andere genres pas veel later bereikte. Tegenwoordig hebben Janáčeks opera s, orkest- en instrumentale werken een vaste plaats op het repertoire, maar zijn koormuziek wacht voor het grootste deel nog op ontdekking. Qua aantal vormt deze het leeuwendeel van zijn oeuvre en na zijn opera s is ze zijn meest vernieuwende en belangrijke genre. Hij schreef tijdens zijn hele loopbaan koorwerken en evenals zijn opera s weerspiegelen ze de veranderingen in zijn leven. Zij tonen ook hoe gevarieerd zijn bronnen van inspiratie waren. Mannenkoren a cappella zijn in de meerderheid, maar Janáček schreef ook voor vrouwen- en gemengd koor en experimenteerde met het toevoegen van solostemmen en instrumenten. Veel van het instinct voor drama dat in zijn opera s te vinden is treedt ook aan de dag in Janáčeks altijd gewaagde benadering op dit gebied. Het vroegste stuk van dit concert, Kačena divoká (De vreemde eend), werd op verzoek van zijn vriend Berthold Zalud geschreven als bijdrage aan een bundel schoolliedjes. Het was één van Janáčeks eerst gepubliceerde werken, slechts voorafgegaan door twee liturgische composities en twee orgelstukken. De op een Moravisch volkliedje gebaseerde tekst is typisch voor Janáček, zowel qua bron als qua vrije behandeling van de regelvolgorde. De verandering daarvan zorgde er voor dat het dramatisch effect werd vergroot van dit op zich eenvoudige verhaaltje over een gewonde eend en haar aandoenlijke toewijding aan haar woerd en jongen. Hoewel het eenvoudig is gecomponeerd, gaan de uitdrukkingsmogelijkheden van het stuk de nederige oorsprong verre te boven.

4 4 Vreemde Eend Tussen 1896 en 1902 schreef hij zijn derde opera, Jenůfa, die de grote ommekeer in zijn loopbaan bracht. Het grootste deel van de tweede en derde acte was geschreven ten tijde van de langdurige ziekte en het sterven van zijn geliefde dochter Olga. Het eerste werk dat hij na haar dood op 26 februari 1903 componeerde was de Elegie na smrt dcery Olgy (Treurzang op de dood van mijn dochter Olga), geïnspireerd door een herdenkingsgedicht dat destijds in de krant verscheen. Janáček maakte er een zetting van voor tenorsolo en koor met pianobegeleiding, in een stijl van treffende eenvoud, in tegenstelling tot de veeleer verheven gevoelens van de tekst. Vanaf het begin van de twintigste eeuw hadden Vach en zijn beroemde koor veel werken van Janáček op het repertoire genomen en mettertijd werden deze deel van de Tsjechische koortraditie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog echter, toen veel onderwijzers in dienst moesten, stak Vach een deel van zijn energie in de oprichting en vorming van een koor van Moravische onderwijzeressen. Het was voor dit ensemble dat Janáček op 25 januari 1916 het eerste koorwerk componeerde, Vlči stopa (Het spoor van de wolf), waarbij hij zowel een pianobegeleiding als een solopartij schreef. Het werk is een typisch voorbeeld van Janáčeks late koorstijl met teksten voor solostemmen die deze koren in feite tot kleine dramatische cantates maken. De woorden zijn van Jaroslav Vrchlichý ( ), een belangrijke Tsjechische dichter uit die tijd wiens teksten Janáček al had gebruikt in zijn twee omvangrijkste oratoria, Amarus en Het eeuwige Evangelie. Met Řikadla (Kinderversjes) maakte Janáček de cirkel rond door terug te keren naar volksteksten zoals die hem ook tot Kačena divoká geïnspireerd hadden. Deze gedichtjes waren verschenen in zijn plaatselijke krant Lidpvé noviny als met amusante plaatjes geïllustreerde kinderrijmpjes. Toen hij aan zijn achtste opera, De zaak Makropulos, werkte liet Janáček zich in een brief (13 februari 1925) aan Max Brod, die het libretto in het Duits vertaalde, ontvallen dat hij kinderversjes met hun melodische en harmonische buitelingen in de vingers kreeg. Dit liep uit op een serie van acht stukken, maar na de eerste uitvoering op 26 oktober 1925 voegde Janáček er nog meer rijmpjes aan toe en ook meer instrumenten. Uiteindelijk werden het 19 miniatuurtjes voor kamerkoor met solostemmen en een merkwaardige verzameling instrumenten, waaronder zowel een ocarina, een contrabas en een kindertrommel als een piano, twee klarinetten en twee fagotten. De in deze liedjes uitgebeelde wereld kon niet meer verschillen met die van de grimmige onderwerpen van zijn laatste twee opera s die ervoor en erna gecomponeerd werden. De werkjes laten een kinderlijke levendigheid en charme horen die men niet zou verwachten van een componist op gevorderde leeftijd. John Tyrell (uit cd-toelichting Jancáček Choral Works, Philips digital Classics)

5 Vreemde Eend 5 Het Otče Náš schreef Jancáček in Naast de bekende tekst van het Onze Vader en de daarbij gebruikelijke bezetting van orgel en koor, verwerkte hij in dit stuk ook harpbegeleiding en tenor solo. De compositie bestaat uit vijf delen: in drie ervan horen we een achtergrond van voortdurende harmonische modulaties, terwijl de verrassende tenor solo een wisselwerking heeft met het koor. In de beide andere stukken zingt het koor steeds weer de bede: geef ons heden ons dagelijks brood en leidt ons niet in verzoeking. De bede om brood geeft de gevoelens van gewone man weer: hij vraagt niet om geheiligd of gezegend brood, maar juist om het normale dagelijks brood. Dvořák is een Tsjechische componist die behoort tot de Romantici. Hij was noch conservatief, noch radicaal. In zijn werk hoor je de invloed van de volksmuziek (voornamelijk de Tsjechische Volksmuziek). Hij gebruikt dansritmes, als de polka en herhaalt bijvoorbeeld verschillende delen. Daarnaast zijn er ook Amerikaanse invloeden in zijn stijl te herkennen. Dvořák bewonderde componisten als Mozart, Beethoven en Wagner en hij was goed bevriend met Brahms. Hij was bewonderaar van diens pianowerken en symfonieën. De Klänge aus Mähren behoren tot de beroemdste werken van Dvořák. Hij componeerde ze in de jaren op teksten van volkspoëzie uit Mähren uit de verzameling van Frantisek Susils. Het betreft hier Duetten, op. 32. Janáček koos uit dit werk 6 duetten, en bewerkte ze voor gemengd koor. Hij gebruikte hierbij de originele pianobegeleiding van Dvořák.

6 6 Vreemde Eend teksten I. Dyby byla kosa nabróšená Dyby byla kosa nabróšená. dyby byla votava, co by vona drobnó jetelinku, co by vona šupala! A šupaj šupaj drobná jetelinko, co je mnĕ po tobĕ, má zlatá panenko, co je mnĕ po tobĕ dys ty se mnĕ provdala! I. The Slighted Heart Keen will be the edge of yonder scythe blade when arrives the harvest time; swiftly shall I cut the crimson clover, throwing out a scent divine. Ye finest, finest blooms I shall not spare thee; and my dearest lassie, malice shall I bear thee; what art thou to me now. since another hast thou wed! II. Slavikovský polečko malý Slavikovský polečko malý, nebudeme, synečku, svoji, nebudeme néní to možná, ani nám to, můj synečku, tvá mama nedá. Copak je nám po našé mamĕ, naša mama, nama neviádne. Jenom ty mĕ, má panenko, jenom ty mĕchcej. Jenom ty mnĕ na debró noe ručenky podej. II. The Pledge of Love Blithely t wards this field thou and I sped; yet, alas, my boy, we cannot wed; never can we in each other s arms taste sweet content, for thy mother tells me, darling, that she ll ne er consent. What care we for Mother s opinions, must we always be our parents minions? Truly, lassie, thou dost want me, thou art my delight; give thy little hands to me, I wish thee fond Good night.

7 Vreemde Eend 7 III. Holub na javoře Letĕl holúbek na pole, aby nazobal své vole. Jak své volátko nazobal, pod jaborečkem posedal. Pod jaborečkem má milá, zelený šátek vyšívá. Vyšívá na nĕm víneček, že ju opustil syneček. Vyšívá na nĕm z růže kvĕt, že ju opustil celý svĕt vyšívá na nĕm víneček, že ju opustil syneček. Vyšívá na nĕm z růže kvĕt, že ju opustil celý svĕt. III. Forsaken Down a dove flew to yonder mead, peck d and fill d up his crop with seed; flutter d aloft above the lea; perch d on a branch of maple tree. There sits my sweetheart in the shade, broiders a kerchief green, self made; silken garland seems to say: her lad has abandon d her for aye. Sadly she sews a bloom of rose; none in the wide world heeds her woes. There sits my sweetheart in the shade, broiders a kerchief green, self made. Sadly she sews a bloom of rose; none in the wide world hears her woes. IV. V Dobrým sme se sešli V dobrým sme se sešli, v dobrým se rozejdem, takeli, můj synečku, můj, na sebe zapomenem? Já na tĕ zpomenu, to nejednó v roce, Já na tĕ má panenko já na tĕ v každém kroce. IV. Parting without sorrow Friends were we on a meeting, friends we ll be when parting; sonny boy, oh shall we soon each other be forgetting? I shall think of thee, dear, more than once a year, with ev ry step I take, lass, my heart will feel thou art near. PAGlNA VOORZlCHTlG OMSLAAN SVP

8 8 Vreemde Eend V. Šípek Šlo dĕvče na travu na lučku zelenu. Nĕmohlo ji nažať pro rosu studenu. Po lučce chodilo, žalostnĕ plakalo. Nadešlo tam šipek, na tym šipku kvitek. Kvitku, milý kvitku, já tebe utrhnu. Nĕtrhaj mne v zimĕ, moja krasa zhynĕ. Nĕtrhaj mne v letĕ, dy slunečko peče. Nĕtrhaj mne v zime moja krasa zhynĕ, Utrhni mne z jara, moja krasa stala. V. The Wild Rose Lightly a damsel tripp d forth to reap meadow grass; dewdrops in myriads like pearls lay around, alas; Fruitless her visit there; tears flow down her cheeks fair. Soon she dispelled her woes when she espied a rose. Blossom, o blossom fair thou shalt adorn my hair. Pluck d on a winter s day I must soon fade away. When pluck d in summer s heat Petals drop at your feet. Pluck d on a winter s day I must soon fade away. Pluck me in springtime, dear; spring roses have no peer. VI. Zelenaj se, zelenaj Zelenaj se, zelenaj, zelená trávo v lesi. Jak se já mám zelenat, dy už sem na pokosi? Zelenaj se, zelenaj, zelená trávo v háju! Jak, se já mám zelenat, dy mĕ už dotínajú? Zelenaj se, zelenaj, zelený tulipáne! Jak, se já mám zelenat, dy mnĕ už listí vjadne? Dyž ty mĕchceš opustit, můj švarný galáne. Podivaj se, má milá, VI. Omens Grass, o forest grass be green! richly adorned thou growest. Soon the scythe will lay me down; I cannot live thou knowest. Grass, o meadow, grass be green! sparkling in glorious sunlight. Yesterday they cut me down; grieve with me in my sad plight. Tulip, tulip, show thy green leaves unfurl in their splendour! I have live my glorious life; beauty I now surrender. Handsome boy, oh why wilt thou leave thy maiden tender? Look, at yonder apple tree,

9 Vreemde Eend 9 tam na tu suchú plánku; jesli se rozzelená, budeš mojú galánkú. Podivaj se, má milá, tam na tu suchú planku; podivaj sa, má milá, tam na tu suchú plánku; jesli se rozzelená, budeš mojú galankú. Podivaj se, má milá, tam na tu suchú plánku; jesli se rozzelená, teprem si tebe vezmu. Už sem já se dívala, ja, včera odpoledňa; zatrápená ta jedla, dyž se nic nezelená. Už sem se já dívala, včera, ba i dneska; ja, už se tam zeleňá ve vršku halúzka. watch it closely in the spring; if tis clothed with fresh green leaves, wedding bells shall be ringing. Look, my love, at that dark pine, keep thy sweet eyes upon it; Look, at yonder apple tree, when it sends forth fingers green, thou lt wear a wedding bonnet! I looked closely yesterday, close at that wretched pine tree; but it still bears wintry hue; no green shoots were shown to me. Ev ry day I search for green, yesterday, this morning; up aloft at last I see, fresh green shoots adorning. Kačena Divoká Kačena divoká letĕla s vysoka, šohaj, dobrý střelec střelil ji do boka levého pod pravú nožičku. Ona zaplakala sedňa na vodičku; hořko zaplakala, na Boha zvolala: Ach Bože, rozbože, už jsem dolétala! Ubohá kačica, už jsem dolétala, už jsem svá kačátka už jsem dochovala. The Wild Duck A wild duck flew down from the sky, a young lad with a true aim shot her in her left side, just below the foot. She cried as she swam on the water; bitterly she cried and called to God: Ah God, dead God, I will never fly again! Woe is me, poor little duck, I will never fly again, I can no longer watch over my brood. PAGlNA VOORZlCHTlG OMSLAAN SVP

10 10 Vreemde Eend Moje drobné dĕti nedĕlajú škody; sednú na Dunaju, kalnú vodu pijú, tvrdý písek jedá. Vy drobná kačáttka, polet te vy za mnou! Šak my poletíme K velkému Dunaju. My little children Do no one any harm; they swim in the Danube, drink murky water and eat hard sand. My little ducklings, fly behind me! We will fly away to the great Danube. Vlčí stopa Temná noc! Starý hejtman hledá stopu vlčí. Divnĕ se ta stopa až v sad panský stočí! Druhou noc jíž hejtman do svítání tiše ponocoval sám snabitou zbraní. Kolem mlha, kam jen obzor stačí. Hejtman v zamyšlení kroutí šedé kníry. Sper to tisíc hromů, škoda noci, půjdu radši domů! A tam ve snĕhu jasná záře se kmitla! Hejtmanovi hlavou myšlenka hrozná, dĕsná jak propast bezedná! Za ní shluk jiných Ve vířivém kole! Hoj! Tak supů hejno kráče na mrtvole! The Wolf s Trail Dark the night! The old captain Is following the wolf s man trail. How strangely the trail winds its way as far as the master s estate! The following night the captain stays out till daybreak, quietly keeping watch alone with his loaded weapon,. Mists swirl all around him, obscuring the horizon. Lost in his thoughts, the captain twirls his grey whiskers. A thousand curses on this wasted night, I d be better off at home! And there through the snow, a bright light he espies - and with it flashes through his mind a terrible thought, horrible as a bottomless pit! Then more assail him in a whirling throng like a flock of vultures swarming over a corpse!

11 Vreemde Eend 11 Snad vlk to zavyl vdálce, či mrazivý vítr do topolů pere? A opĕt zdaž to okno neb víchr sténá? Dáble! Za tím oknem dřímá moje mladá žena! Jeho mladá žena, plná, krásná růže, jeho mladá žena, Holubice smavá. Kdož té bujné krvi, Kdo jí může vĕřit? Kdo jí vĕřit může? jeho mladé ženĕ, plná, krásné růži, Jeho mladé ženĕ, Holubici smavé. Hle zas nový proud svĕtla, v nĕm dva stíny hrají; viz, dvĕ bílé ruce, okno otvírají, hle, stín jeden tmavý jak se spouští dolů! Druhý stin se kloní vjeho obejmutí. Slyš, tĕch palných retů sladké přižehnutí! Div se hejtman zdrži šíleného bolu, div se zdrži, oko v slzách, pušku ohledává Is that the wolf howling in the distance, or the icy wind tearing thought the poplars? And then is that a window, or the storm-wind moaning? The devil take it! Behind that window my young wife lies sleeping! His young wife, that faire rose in full bloom, his young wife, that cooing dove. With such wanton blood, how can she be trusted? How can she be trusted, his young wife, that fair rose in full bloom, his young wife, that cooing dove? Here now is another stream of light, in it dance two shadows; see, two white hands open the window, one dark shadow lowers itself to the ground, while the other shadow reclines in its embrace! Listen to the sweet union of those burning lips! The captain can hardly contain his frenzied pain, he can hardly contain it: his eyes brimming with tears, he stares at his gun. PAGlNA VOORZlCHTlG OMSLAAN SVP

12 12 Vreemde Eend K líci klade pušku V divém roze chvĕní. (Sladké přižehnutí!) Ach! Houkla rána! Snad vĕčným toto políbení! Dnes jistĕ našel hejtman stopu vlči! He raises his gun and takes aim, trembling with exitement. (Sweet union!) Ah! A shot rings out! Perhaps this kiss will last for ever! Today the captain has certainly found the wolf s trail! Elegie na smrt dcery Olgy (tenor solo) Hle sám, jak smírnĕ, pokojnĕ dívka spí! (chorus) Bílá, jak v spánku, s očima uzavřenýma, jen hluboký klid a mír na mramorové skrání, v mramoru čela, bez bouře zápasů, bez přání. (tenor solo) Jak s rtem navždý zmlklým se úsmĕv snoubí, proud kadeří chlad skránĕ vroubí! Hled sám, živých kvĕtů jak déšt s vlasů splývá, ba, zdá se, že dřímá, žádnou bolest nevnímá! (chorus) Slyš, píseň pohřební jak s kůru slétá, a pláč a nářek tĕch, co zůstali, co zbyli, Elegy on the Death of His Daughter Olga (tenor solo) See, in what calm repose the young girl lies! (chorus) She has the pallor of one asleep; her eyes are closed, a deep peace descends on her marble brow, on the marble of her temples, all struggle is over, all desires are laid to rest. (tenor solo) On her lips, now forever silent, a smile seems to hover, a cascade of locks frames her cold brow. See the living blossoms entwined in her hair; she seems to be merely slumbering, no longer racked by pain! (chorus) Hark, the funeral chant floats down from the choir; the tears and laments of those left behind

13 Vreemde Eend 13 se s písnĕ tóny v souzvuk splétá. Než dívka dál jen sladce spí a dale svůj sen sní. Však nad smrtí duch vítĕzí, v kráse dlí tam, kde žal se ztrácí, kde svatý klid vládne mír, kde žal a touhy, úsmĕv pouhý, v kouzlen v smírnou zář! Tam duše v svĕtla proud se vznáší výše, kde zřít smí lásce nejvyšší v tvář. blend in harmony with this song. The young girl still sleeps sweetly on, and continues to dream her dreams. But the spirit triumphs over death, beauty still remains, where sorrow fades, where blessed peace prevails, where sorrow and yearning dissolve in a smile, transformed into radiant joy! Her soul is wafted upwards in a stream of light, until she stands face to face with the source of all love. Říkadla I. Řípa se vdávala Řípa se vdádala, celer pískal, mrkev tancovala a křen to všecko spískal, říkadla spískal. Tidli, tidli tidli dudli. II. Není lepší jako z jara Není lepší jako z jara, zelená se v poli tráva, Koza leži na mezi, nic jí ležet nemrzí. III. Leze krtek Leze krtek podle meze, vymĕřuje louku; sysel za ním pytle veze, že bude mít mouku. Nursery Rhymes I. The Sugar Beet s Wedding The sugar beet was getting wed, the celery played the fife, the carrot was a-dancing and the horse-radish fixed it all up, put the rhymes together. Tum-ty, tum-ty tiddledee tum. II. Nothing Better Than Springtime Nothing better than springtime, green grows the grass in the field, nanny goat lies at the edge, she s never against a rest. III. Mole Comes Crawling Mole comes crawling along the bounds, measuring up the meadow; Hamster behind him with a barrow of sacks says he s going to grind some flour. PAGlNA VOORZlCHTlG OMSLAAN SVP

14 14 Vreemde Eend IV. Karel do pekla zajel Karel do pekla zajel na bílém koni, čert ho tam honí. Nevĕdĕl kudy, koupil si dudy, nevĕdĕl ješté, koupil si kleštĕ, nevĕdĕl nic, koupil si klíč. V. Roztrhané kalhoty Roztrhané kalhoty, vítr do nich fouká, budu si je zašívat: pavouk niti souká. VI. Franta rasů Franta rasů, hrál na basu staré krávĕ u ocasu. Stará kráva byla ráda ze má Frantu kamaráda. VII. Náš pes, náš pes Náš pes, náš pes zlámal ocas; pro svoji dobrotu strčil ho do plotu; náš pes, náš pes zlámal ocas. VIII. Dĕlám, dĕlám kázání Dĕlám, dĕlám kázání, čtyři, kočky svázány, a pátý pes, do pece vlez, ukrad tam topinku, bĕžel s ní po rynku; potkala ho kráva, ta byla jeho máma; potkal ho bulíček, to byl ten tatíček; potkal ho bejček, to byl ten strejček; potkal ho hřebeček, to byl ten dĕdeček; IV. Charlie Went on a Ride to Hell Charlie went on a ride to hell on a white horse, the Devil chasing him. Didn t know the way, bought himself bagpipes. Still didn t know, bought a pair of tongs. Still knew nowt, bought himself a key. V. Trousers in Rags Trousers in rags, the wind blows through them, I ll sew them up, Spider, spins the thread. VI. Frank the knacker s Son Frank the knacker s son played his bass fiddle behind the old cow s tail. The old cow was delighted to have Frank for a pal. VII. That Dog of Ours That dog of ours, that dog of ours, he s broken his tail; in his trusting way he stuck it through the fence; that dog of ours, that dog of ours, has broken his tail. VIII. I Preach, I Preach You This Sermon I preach, I preach you this sermon, four cats tied together, the fifth was a dog who climbed in the oven and stole a slice of toast, ran across the square with it; the Cow met him there, that was his Mum; the Bullock met him, that was his Dad; the Calf met him, that was his Uncle; the Colt met him, that was his Grandpa;

15 Vreemde Eend 15 potkala ho kozička. to byla jeho babička. IX. Stará bába čarovala Stará baba čarovala, z ječmene kroupy, z prosa jahly dĕlala, to byly její čary. X. Hó, hó, krávy dó Hó, hó, krávy dó, nesó mliko pod vodó, nesó mliko pul židlíka. Kde je naše jalová? U božího kostela. Kostel se boří, stodola hoří. Skoč panenko do vody, máš tam zlaté koraly. Nač bych já tam skákala, sukýnky si máchala, kde bych si je sušila? U postýlka v koutku, na zeleném proutku. XI. Moje žena malučičká Moje žena malučičká, postavim ju do hrnčička; přikryjem ju poklievičkou, nech ovre mi s polievčičkou. XII. Bába leze do bezu Bába leze do bezu, já tam za ni polezu. Kudy bába, tudy já, budeme tam oba dva! the little Goat met him, that was his Grandma. IX. There Was an Old Woman There was an old woman weaving spells, turning made barley into groats, raw millet into shelled, those were her magic tricks. X. Ee ba gum, t cows do cum Ee ba gum, t cows do cum, carrying milk reight under t watter, carrying alf a jug o milk. Wheer be ahr young eifer? Reight beside God s church. Church falls dahn, barn s on fire. Jump in t watter, lass, tha lt find some gold beads there. Why sh d ah jump in and get me skirts all wet? Where d ah dry them? In t sheperd s ut, in t corner, ovver is green stick. XI. Little Wee Wife of Mine Little wee wife of mine, I ll put her in the pot, cover her over with the lid so she ll boil nicely in the soup. XII. Granny s Gone Off to the Lilac Bush Granny s gone off to the lilac bush, I ll go behind her. Wherever she goes, I ll go too, then there ll be the two of us! PAGlNA VOORZlCHTlG OMSLAAN SVP

16 16 XIII. Koza bílá hrušky sbírá Koza bílá hrušky sbírá, strakatá je třese, bílá je ponese zítra do Kolína. XIV. Nĕmec brouk, hrnce tlouk Nĕmec brouk, hrnce tlouk, házel jimi přes palouk a s palouku do louže šelma Nĕmec v hrdlo lže. XV. Koza leži na senĕ Koza leží na senĕ, ona se na mne smĕje, chytím kozu za bradu, povedu ji do Brodu. V Brodĕ koze nemaju, šidlem mleko jídajú, pantokem chleba krájajú, mĕchem drva šripaju! XVI. Vašek, pašek, bubeník Vašek, pašek, bubeník, zahnal kozy za rybník; kozy se mu splašily, do vody mu skočily. XVII. Frantíku, Frantíku Frantíku, Frantíku, dobrá kaša na mlíku, ešče lepší na smetanĕ, ale se ti nedostane. XVIII. Sedĕl medvid na kolodi Sedĕl medvid na kolodi, nohaveci kraje, koloda sje pokinaje, on kolodi laje. Hop, Hop, cumandra, cumandra, ta moloda. XIII. The White Goat Picks Up the Pears The white goat picks up the pears, the piebald shakes them down, the white one will carry them to Kolin town tomorrow. XIV. Grumpy German Smashed the Pots Grumpy German smashed the pots, chucked the bits across the green, off the green into the pond, Crafty German telling lies. XV. Nanny Goat s Lying in the Hay Nanny goat s lying in the hay, having a laugh at me, I ll go and catch her by her beard and take her off to Brod. In Brod they ve got no goats, sup their milk with a cobbler s awl, slice their bread with axes, chop their wood with bellows! XVI. Ted, Fred Drummer Boy Ted, Fred, drummer boy, drove his goats out past the pond; the goats bolted and jumped into the water. XVII. Little Frank, Little Frank Little Frank, little Frank, porridge and milk is fine, even better porridge and cream - but there ll be none left for you. XVIII. Bruin Sat Upon a Log Bruin sat upon a log, cutting out his trousers; log tips up, Bruin growls. Whoops-a-daisy, mucky thing, what a mucky little thing!

17 Vreemde Eend 17 Varyto Ave Maria! Bláha bud ta chvíle, ten čas, ten kraj, kde jsem tak častokrát čil okamžik ten v nejmocnĕjší síle tak velebnĕ a krásnĕ k zemi vlát. An tichnul den se kodpočinku chýle a v dálné vĕži zvučel zvonu spád a vrůžný vzduch ni dchnutí nezaválo, jen modlitbou se listí chvĕti zdálo. Ave Maria Ave Maria! Blessed be the hour, the time, the clime, the spot, where I so oft have felt that moment in its fullest power sink o er the earth so beautiful and soft, while swung the deep bell in the distant tower, or the faint dying day-hymn stole aloft, and not a breath crept through the rosy air, and yet the forest leaves seem d stirr d with prayer. Otčenáš Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvĕt se jméno tvé. Ó přijd, nám království tvé. Bud vule tvá ja-ko v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes! A odpust nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkúm. Neuvod nás pokušeni, ale zbavnás všeho zlého. Amen. Our Father Our Father, Who art in heaven Hallowed be Thy Name; Thy kingdom come, Thy will be done, on earth as it is in heaven. Give us this day our daily bread, and forgive us our trespasses, as we forgive those who trespass against us; and lead us not into temptation, but deliver us from evil. Amen.

18 18 Vreemde Eend Cappella Amsterdam werd in 1970 opgericht door Jan Boeke en staat sinds 1990 onder artistieke leiding van Daniel Reuss. In de loop der jaren heeft het koor zich een vooraanstaande positie in het Nederlandse muziekleven verworven. Maar ook elders in en buiten Europa heeft het ensemble een uitstekende reputatie opgebouwd. Zo maakt Cappella Amsterdam sinds 2005 deel uit van het Europees netwerk voor professionele kamerkoren Tenso. Cappella Amsterdam wordt geroemd om zijn homogene en verfijnde ensembleklank en zijn grote veelzijdigheid. Het koor voelt zich evenzeer thuis in de werken van eigentijdse als in die van oude meesters. Een bijzondere affiniteit heeft het ensemble met het oeuvre van Nederlandse componisten. Het koor valt niet alleen te beluisteren in eigen programma s, maar werkt ook samen met andere gerenommeerde koren, ensembles, dirigenten en orkesten in bijzondere en uiteenlopende producties. Bij harmonia mundi verschenen inmiddels een aantal cd s dat bijzonder goed door publiek en pers werd ontvangen. Zo werd Lux Aeterna - met werken van György Ligeti en Robert Heppener - bekroond met de Diapason d Or de l année En met de recent verschenen cd s met werken van Sweelinck en Golgotha van Frank Martin gaven Cappella Amsterdam en Daniel Reuss opnieuw twee bijzondere artistieke visitekaartjes af. In november 2009 ontving Cappella Amsterdam de VSCD Klassieke Muziekprijs in de categorie meest indrukwekkende prestatie van een klein (kamermuziek) ensemble. In 2010 is het koor onder meer genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.

19 Vreemde Eend 19 Daniel Reuss studeerde koordirectie aan het conservatorium van Rotterdam bij Barend Schuurman. In 1990 volgde hij Jan Boeke op als artistiek leider en chefdirigent van Cappella Amsterdam. Het koor is onder zijn leiding uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande Europese kamerkoren. Van 2003 tot 2006 was Daniel Reuss tegelijkertijd chef-dirigent van het RIAS Kammerchor in Berlijn. Met dit koor maakte hij een aantal succesvolle, door harmonia mundi uitgebrachte cd s, die bekroond zijn met onder andere in Frankrijk de Diapason d or de l année 2004 en in Duitsland de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. In de zomer van 2006 was Daniel Reuss, op uitnodiging van Pierre Boulez, als docent en dirigent te gast op de Lucerne Festival Academy in Zwitserland. In februari 2007 maakte hij zijn debuut bij de English National Opera, met Agrippina van Händel. Vanaf het seizoen combineert Daniel Reuss zijn werkzaamheden als artistiek leider en chef-dirigent van Cappella Amsterdam met het chef-dirigentschap van het Estonian Philharmonic Chamber Choir. De samenwerking tussen Cappella Amsterdam en dit koor uit Tallinn leidde onder meer tot de recent bij harmonia mundi verschenen en internationaal geprezen cd met Golgotha van Frank Martin. Daniel Reuss dirigeert geregeld ensembles en orkesten uit heel Europa, zoals de Akademie für Alte Musik Berlin, de musikfabrik, het Scharoun Ensemble, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Met Collegium Vocale Gent en Pieter Wispelwey nam hij de cd The Canticle of the Sun op, met onder andere de gelijknamige compositie van Sofia Gubaidulina. Daniel Reuss voert repertoire uit dat reikt van het jaar 1200 tot heden en toont zich daarmee een overtuigd niet-specialist.

20 20 Vreemde Eend Uitvoerenden Dirigent Daniel Reuss Cappella Amsterdam Sopranen Marijke van der Harst Maria Köpcke Marjo van Someren Leenke de Lege Valeria Mignaco Simone Manders Alten Petra Ehrismann Sabine van der Heyden Mieke van Laren Inga Schneider Suzanne Verburg Desirée Verlaan Tenoren Jon Etxabe Arzuaga Steven van Gils Guido Groenland Gerben Houba Henk Vels Satoshi Mizukoshi Markus Schuck Thomas Walker, tenor Dante Boon, piano Dirk Luijmes, harmonium Erik Groenestein, harp Radio Blazers Ensemble: Arjan Woudenberg, klarinet Esther Misbeek, 2de klarinet & basklarinet Jeanette Landré, piccolo, fluit, occarina Jos Lammers, fagot Desirée van Vliet, (contra)fagot Henk de Vlieger, slagwerk Rozemarie Heggen, contrabas Met speciale dank aan Helena Rous, taalcoach Bassen Nicolas Boulanger Joep van Geffen Martijn de Graaf Bierbrauwer Bart Oenema Michel Poels Maciej Straburzynski

21 Vreemde Eend 21 Recente cd s Cappella Amsterdam Golgotha, Frank Martin (harmonia mundi, 2010) Cappella Amsterdam, Estonian Philharmonic Chamber Choir, Estonian National Symphony Orchestra o.l.v. Daniel Reuss Though his (Frank Martin) best known works are probably the Petite Symphonie Concertante and the secular oratorio Le Vin Herbé, based on the Tristan legend, Golgotha may be Martin s masterpiece. It is hard to imagine a better performance than this sensitive and elegant account with the Dutch conductor Daniel Reuss leading the Cappella Amsterdam, the Estonian Philharmonic Chamber Choir, the Estonian National Symphony Orchestra and an impressive roster of vocal soloists. (Anthony Tommasini, The New York Times, ) Mis in b-klein, BWV 232 (Hohe Messe), Johann Sebastian Bach (Glossa, 2009) Cappella Amsterdam, Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v Frans Brüggen Wat Cappella Amsterdam aan transparantie, homogeniteit en veerkracht ten beste gaf, deed de oren versteld staan. Dit gezelschap laat inmiddels alle kamerkoren van Nederland achter zich. (Thiemo Wind, De Telegraaf, ) Psaumes français & Canciones Sacrae, Jan Pieterszoon Sweelinck (harmonia mundi, 2009) Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss The outstanding Cappella Amsterdam s cascading harmonies shifting through sequential repetitions, have a sublime, intense purity. (Andy Gill, The Independent, ) De cd van Cappella laat zich beluisteren als ideale teaser tot Sweelinck s werken. (Mischa Spel, NRC Handelsblad, )

22 22 Vreemde Eend Lux Aeterna, György Ligeti en Robert Heppener (harmonia mundi, 2008), Diapason d or de l année 2009 Cappella Amsterdam, musikfabrik, Susanne van Els, altviool o.l.v. Daniel Reuss On this richly rewarding CD by the Dutch chamber choir Cappella Amsterdam, Daniel Reuss leads a broadly paced, pristinely voiced rendition, enhanced by an atmospheric yet finely detailed recording. (Steve Smith, New York times, ) In Lux Aeterna verklankt Ligeti eeuwig licht als een draaiend klankprisma: je hoort het weefsel van onafhankelijke stemmen voortdurend variëren, maar ervaart het als een geluidswolk, zoals Ligeti zelf het waarschijnlijk zou verwoorden. De koorliedcyclus Im Gestein van zijn Nederlandse generatiegenoot Robert Heppener is ondanks de instrumentale begeleiding opener opgezet. Nog beter hoor je hoe goed het kamerkoor Cappella Amsterdam eigenlijk is. (Mischa Spel, NRC Handelsblad, )

23 Vreemde Eend 23 Steun Cappella Amsterdam Cappella Amsterdam wordt financieel ondersteund door het Fonds Podiumkunsten NL en de Gemeente Amsterdam. Maar hiermee zijn wij er nog niet. Wij hebben uw steun hard nodig om onze activiteiten op het niveau dat u van ons gewend bent ook in de toekomst te kunnen garanderen. Elke bijdrage is van harte welkom, maar wij hebben ook een aantal speciale arrangementen voor u ontwikkeld. Vriend van Cappella Voor 25,-- per jaar krijgt u korting op al onze cd s en tevens toegang tot twee openbare repetities. Goede vriend van Cappella Voor 50,-- per jaar krijgt u 10% korting op al onze cd s en op alle concerten van onze eigen producties. Tevens krijgt u toegang tot twee openbare repetities. Grote vriend van Cappella Voor 100,-- per jaar krijgt u, naast de eerder genoemde voordelen, een gratis cd en een gratis toegangskaartje voor een concert naar keuze bij een eigen productie. Ja, ik wil Cappella Amsterdam graag steunen en meld mij aan als: Vriend Goede Vriend Grote Vriend naam/voorletters: adres: postcode/plaats: telefoon: adres: m/v:

24 24 Vreemde Eend Cappella Amsterdam Artistieke leiding Daniel Reuss Zakelijke leiding Anna Becker Productie Annemiek van der Heyden Marketing & PR Alexandra Daly Comité van Aanbeveling Frans Brüggen Krisztina de Châtel Reinbert de Leeuw Gerardjan Rijnders Ed Spanjaard Paul Witteman Rosita Wouda Programmaboekje Teksten en samenstelling Alexandra Daly Grafisch ontwerp Gijs Mathijs Ontwerpers Stuur deze bon op naar: Cappella Amsterdam Antwoordnummer PJ Amsterdam Cappella Amsterdam gebruikt graag uw gegevens om u verder te informeren over programma s en eventuele wijzigingen en u op de hoogte te houden van onze activiteiten en speciale aanbiedingen.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

Vertaling Engels Gedicht / songteksten

Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling door een scholier 1460 woorden 23 januari 2002 5,4 399 keer beoordeeld Vak Engels Songtekst 1 Another day in paradise Artiest: Brandy & Ray J She calls

Nadere informatie

voltooid tegenwoordige tijd

voltooid tegenwoordige tijd SirPalsrok @meestergijs It has taken me a while to make this grammar explanation. My life has been quite busy and for that reason I had little time. My week was full of highs and lows. This past weekend

Nadere informatie

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel.

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. Puzzle a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. een beloning voor de winnaar iemand die piano speelt een uitvoering 4 wat je wil gaan doen; voornemens 5 niet dezelfde 6 deze heb je

Nadere informatie

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord FUTURE TENSE ( TOEKOMENDE TIJD ) Hoe? 1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord Wanneer? Ad 1. Als iets in de toekomst zal gebeuren

Nadere informatie

irregular verbs onregelmatige werkwoorden

irregular verbs onregelmatige werkwoorden SirPalsrok @meestergijs Wanneer je een zin maakt, zul je iets moeten doen met een werkwoord. Je kan tenslotte niet het hele werkwoord gebruiken bij elk onderwerp. Bijvoorbeeld: spelen Wij spelen volleybal.

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

possessive determiners

possessive determiners personal pronouns possessive determiners SirPalsrok @meestergijs Ik = I (altijd met een hoofdletter schrijven) I am William. I have no brothers or sisters. I play tennis and love to play videogames. I

Nadere informatie

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text.

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. 9006625806_boek.indd 1 31/08/16 15:26 1 6 test This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. living room kitchen bedroom toilet

Nadere informatie

k ga naar school go to school

k ga naar school go to school Nederlandstalig onderwijs k ga naar school go to school Nederlands English k ga naar school go to school Wat heb ik goed geslapen. Mama helpt me bij het wassen en aankleden. Ze vertelt me dat ik mijn knuffel

Nadere informatie

For us a child is born today Nowell, Nowell, Nowell, Nowell, Nowell,

For us a child is born today Nowell, Nowell, Nowell, Nowell, Nowell, For us a child is born today Nowell, Nowell, Nowell, Nowell, Nowell, SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN He, pas nu goed op, En huil niet zo dom, Pruilen is een flop, Ik zeg je waarom Hij maakt nu een lijst,

Nadere informatie

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed!

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed! ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON EIGHT VOORZETSELS at three o'clock = om drie uur around three o'clock = rond drie uur by three o'clock = tegen drie uur before Saturday = voor zaterdag for a week = voor

Nadere informatie

VerlichtDeWereld. KERSTACTIE november 25 december 2017

VerlichtDeWereld. KERSTACTIE november 25 december 2017 De KERSTACTIE 2017 24 november 25 december 2017 THEMA Als we het voorbeeld van de Heiland volgen en leven zoals Hij leefde en zoals Hij ons leerde, zal dat licht in ons branden en de weg voor anderen verlichten.

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 2.1: My family Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: brother, sister, cousin, mother, father, aunt, uncle, grandmother,

Nadere informatie

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE DUTCH THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE 4 0 0 W O R D S T O G E T S T A R T E D I N A N Y L A N G U A G E BY THE FOREIGN LANGUAGE COLLECTIVE Verbs Werkwoorden To be zijn I ik ben You jij bent He/She/It hij/zij/het

Nadere informatie

Zondag 13 november Orgelspel. Koor zingt: Thanks be to our God

Zondag 13 november Orgelspel. Koor zingt: Thanks be to our God Zondag 13 november 2016 Orgelspel Koor zingt: Thanks be to our God For the road that leads from darkness into light For the hope that rescues us from endless night For the grace that covers sin At the

Nadere informatie

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Vraagzinnen: Je kunt in het Engels vraagzinnen maken door vaak het werkwoord vooraan de zin te zetten. Bijv. She is nice. Bijv. I am late. Bijv. They are

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 15 AUGUSTUS 2010

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 15 AUGUSTUS 2010 LIEDERENBLAD TIME 2 SING 15 AUGUSTUS 2010 19.00 uur WIJ ZIJN BIJ ELKAAR EN ZINGEN DIT LIED Wij zijn bij elkaar en zingen dit lied. Wij zingen een lied voor de Here. Wij zijn bij elkaar en prijzen Zijn

Nadere informatie

!!!! Wild!Peacock!Omslagdoek!! Vertaling!door!Eerlijke!Wol.!! Het!garen!voor!dit!patroon!is!te!verkrijgen!op! Benodigdheden:!!

!!!! Wild!Peacock!Omslagdoek!! Vertaling!door!Eerlijke!Wol.!! Het!garen!voor!dit!patroon!is!te!verkrijgen!op!  Benodigdheden:!! WildPeacockOmslagdoek VertalingdoorEerlijkeWol. Hetgarenvoorditpatroonisteverkrijgenopwww.eerlijkewol.nl Benodigdheden: 4strengenWildPeacockRecycledSilkYarn rondbreinaaldnr8(jekuntnatuurlijkookgewonebreinaaldengebruiken,maar

Nadere informatie

Jaarthema Samen bloeien. Flourish together

Jaarthema Samen bloeien. Flourish together Jaarthema 2017-2018 Jesaja 35:1 Samen bloeien Flourish together In Christus Jezus zijn! Psalm 119: 105 Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. Your word is a lamp to my feet and a

Nadere informatie

Introduced: Unit Word Kindergarten 1 and Kindergarten 1 I Kindergarten 1 like Kindergarten 1 the Kindergarten 2 a Kindergarten 2 see Kindergarten 2

Introduced: Unit Word Kindergarten 1 and Kindergarten 1 I Kindergarten 1 like Kindergarten 1 the Kindergarten 2 a Kindergarten 2 see Kindergarten 2 Kindergarten 1 and Kindergarten 1 I Kindergarten 1 like Kindergarten 1 the Kindergarten 2 a Kindergarten 2 see Kindergarten 2 to Kindergarten 2 we Kindergarten 3 are Kindergarten 3 come Kindergarten 3

Nadere informatie

Het is een nacht - Guus Meeuwis

Het is een nacht - Guus Meeuwis - Guus Meeuwis Je vraagt of ik zin heb in een sigaret Het is twee uur 's nachts We liggen op bed In een hotel in een stad Waar niemand ons hoort Waar niemand ons kent En niemand ons stoort Op de vloer

Nadere informatie

4,9. Antwoorden door een scholier 1354 woorden 25 december keer beoordeeld

4,9. Antwoorden door een scholier 1354 woorden 25 december keer beoordeeld Antwoorden door een scholier 1354 woorden 25 december 2010 4,9 210 keer beoordeeld Vak Engels 1. cybercity wheelchair computers older Holland friends Nigeria shop tea 2. 1= false 2= true 3= true 4= false

Nadere informatie

Opdracht door een scholier 767 woorden 5 maart keer beoordeeld

Opdracht door een scholier 767 woorden 5 maart keer beoordeeld Opdracht door een scholier 767 woorden 5 maart 2002 3 7 keer beoordeeld Vak CKV De dreamen dy t ik dreamde binne my de tiid ferflyn lit my frei om no te fleanen, lit my fleanen yn e rein ik iepenje de

Nadere informatie

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate.

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate. 1 Test yourself read a Lees de vragen van de test. Waar gaat deze test over? Flash info 1 In the morning I always make my bed. A Yes. B No. C Sometimes, when I feel like it. 2 When I see an old lady with

Nadere informatie

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER 1 Power animals Lees de tekst hieronder en beantwoord de vraag. Animal symbol guide Which power animal do you need for help? Discover it in this animal symbol guide. LION BEAR ROOSTER When you are weak,

Nadere informatie

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 11 THE FUTURE PERFECT TENSE DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 11.1 FUTURE PERFECT The Future Perfect oftewel de Voltooid Tegenwoordig Toekomende Tijd bestaat uit "will" of "shall"

Nadere informatie

Afstudeerproduct Spelen in een band

Afstudeerproduct Spelen in een band Afstudeerproduct Spelenineenband PhilippeThijs DoMuIV 2009 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Les1:Gewenning 6 Les2:Stopsencues 9 Les3:EenstapjeverderI 11 Les4:EenstapjeverderII 15 Les5:Uptempo 17 Les6:Fade

Nadere informatie

Love & Like FILE 2 LOVE & LIKE BK 2

Love & Like FILE 2 LOVE & LIKE BK 2 Love & Like I Like You Come a little closer Honey, come a little closer, let me whisper in your ear. Let me tell it to you quietly, So that no one else will hear. 1 File 2 - Love & Like BK2.indd 1 22-7-2014

Nadere informatie

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of:

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of: Document properties Most word processors show some properties of the text in a document, such as the number of words or the number of letters in that document. Write a program that can determine some of

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst. Wat is de prijs die je kunt winnen? early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have a special

Nadere informatie

Janne s 4 e engeltjesdag

Janne s 4 e engeltjesdag Janne s 4 e engeltjesdag Filmpje: La Luna - Pixar Tekst: Anoniem verdriet - Marinus van den Berg Er zijn vrouwen die moeder en mannen die vader zijn maar bijna niemand weet het ze verwachten een kind ze

Nadere informatie

De komende weken ga je een aantal akkoorden leren spelen en je gaat daarbij ook nog leren zingen.

De komende weken ga je een aantal akkoorden leren spelen en je gaat daarbij ook nog leren zingen. Beste cursist, De komende weken ga je een aantal akkoorden leren spelen en je gaat daarbij ook nog leren zingen. Aan het eind van de cursus ga je met je groep optreden voor familie en vrienden. Iedere

Nadere informatie

Vergaderen in het Engels

Vergaderen in het Engels Vergaderen in het Engels In dit artikel beschrijven we verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een business meeting. Na het doorlopen van deze zinnen zal je genoeg kennis hebben om je

Nadere informatie

Handleiding The very hungry caterpillar. Eric Carle

Handleiding The very hungry caterpillar. Eric Carle Handleiding The very hungry caterpillar Eric Carle In the light of the moon a little egg lay on a leaf. One Sunday morning the warm sun came up and pop! - out of the egg came a tiny and very hungry caterpillar.

Nadere informatie

Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar?

Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar? 1 Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar? About Malala Malala Yousafzai comes from Pakistan. She was born on the 12th of July in 1997. When she was 14 years old she started a blog on the Internet.

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

It always comes back to You

It always comes back to You Ons nieuwe album King of Kings is een heel mooi persoonlijk album geworden met 13 juweeltjes van Engelstalige en Nederlandstalige, meestal eigen liedjes. It always comes back to You I have looked at You,

Nadere informatie

Stars FILE 7 STARS BK 2

Stars FILE 7 STARS BK 2 Stars FILE 7 STARS BK 2 Of course you have seen X-Factor, The Voice or Got Talent on TV or via the Internet. What is your favourite act? Do you like the dancing performances or would you rather listen

Nadere informatie

Nieuw thema: Thema: Dieren. Van 14 februari tot 11 maart 2011. Week 7 maart- 11 maart:

Nieuw thema: Thema: Dieren. Van 14 februari tot 11 maart 2011. Week 7 maart- 11 maart: Nieuw thema: Thema: Dieren. Van 14 februari tot 11 maart 2011 Week 14 feb. 18 feb. : Week 21 feb. 25 feb.: Week 28 feb-4 maart: Week 7 maart- 11 maart: dieren op het land dieren in de lucht dieren in de

Nadere informatie

Mooie Engelse zinnen vormen, hoe doe je dit?

Mooie Engelse zinnen vormen, hoe doe je dit? Engelse zinnen Mooie Engelse zinnen vormen, hoe doe je dit? Schrijven in het Engels begint met het vormen van een zin. Op deze pagina bespreken we eerst de 4 soorten Engelse zinnen, nadien komt de zinsstructuur

Nadere informatie

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf!

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf! Martijn Hooning COLLEGE ANALYSE OPDRACHT 1 9 september 2009 Hierbij een paar vragen over twee stukken die we deze week en vorige week hebben besproken: Mondnacht van Schumann, en het eerste deel van het

Nadere informatie

"Faithful God" For You are a lamp to my feet A light to my path You're the hand that's holding me

Faithful God For You are a lamp to my feet A light to my path You're the hand that's holding me "Faithful God" May the grace that sought my heart on that first day Be the grace that binds my heart to stay May the truth that opened up my eyes on that first time Be the thoughts on my mind that never

Nadere informatie

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord.

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Listen a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Leo is a kid / a teenager / a grown-up. 2 Tina is a kid / a teenager / a grown-up. 3 Martin is a kid / a teenager

Nadere informatie

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend PRESENT SIMPLE TENSE ( onvoltooid tegenwoordige tijd ) Hoe? > hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is!! als een werkwoord eindigt op een s-klank ( s,ch x) werkw. + es!! als een

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 1.1: On my way Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: train, tram, bus, car, bike, plane, boat, underground, stop,

Nadere informatie

B1 Woordkennis: Spelling

B1 Woordkennis: Spelling B1 Woordkennis: Spelling Bestuderen Inleiding Op B1 niveau gaan we wat meer aandacht schenken aan spelling. Je mag niet meer zoveel fouten maken als op A1 en A2 niveau. We bespreken een aantal belangrijke

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee

Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee Basisschool St. Victor, Benschop Lied: Zingend naar kerst Het wordt weer kerst. Eén kaars gaat branden, de donk re aarde licht weer op. We dromen van een nieuwe

Nadere informatie

Things to do before you re 11 3/4

Things to do before you re 11 3/4 Counting Crows 1 Things to do before you re 11 3/4 Lees de tekst en beantwoord de vragen. - Maak deze zin af: De schrijver van de tekst vindt dat kinderen - Welke dingen heb jij wel eens gedaan? Kruis

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Examen Moderne Vreemde Taal Engels

Examen Moderne Vreemde Taal Engels Examen Moderne Vreemde Taal Engels Niveau : KSE Opgavenummer : EN(0) Examenduur : 60 minuten Instructies Dit examen bevat 6 opdrachten. Vul in het onderstaande vak uw gegevens in Beantwoord de vragen zo

Nadere informatie

Afsluitende viering bij het programma van csg. Comenius bij Nijkleaster te Jorwert (7-11 november 2016)

Afsluitende viering bij het programma van csg. Comenius bij Nijkleaster te Jorwert (7-11 november 2016) Afsluitende viering bij het programma van csg. Comenius bij Nijkleaster te Jorwert (7-11 november 2016) Man did not weave the web of life, he is merely a strand in it. (Chief Seattle) Doe seach God alles

Nadere informatie

De herdertjes lagen bij nachte

De herdertjes lagen bij nachte De herdertjes lagen bij nachte De herdertjes lagen bij nachte Zij lagen bij nacht in het veld Zij hielden vol trouwe de wachte Zij hadden hun schaapjes geteld. Daar hoorden zij engelen zingen Hun liederen

Nadere informatie

Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten?

Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten? 1 Let s celebrate! read Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten? Let s celebrate! Guy Fawkes Night People in Britain celebrate Guy Fawkes Night. It s on the 5th of November.

Nadere informatie

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 12 THE FUTURE PAST TENSE DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 12.1 FUTURE PAST Als je over het verleden praat, maar iets wilt vertellen over wat toen in de toekomst was, gebruik je ook de Future,

Nadere informatie

Vergelijken in het Engels

Vergelijken in het Engels Vergelijken in het Engels Om te vergelijken in het Engels, moet je de verschillende trappen van vergelijking kennen. Er bestaat een stellende trap (de basis: bijvoeglijk naamwoord), een vergrotende trap

Nadere informatie

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet 1 Free time! read a Stel je hebt een dag vrij van school. Schrijf op wat je dan gaat doen. b Lees de tekst en schrijf op welke dingen Brian en Brenda voorstellen om te doen op een vrije dag. Free time

Nadere informatie

Read this story in English. My personal story

Read this story in English. My personal story My personal story Netherlands 32 Female Primary Topic: SOCIETAL CONTEXT Topics: CHILDHOOD / FAMILY LIFE / RELATIONSHIPS IDENTITY Year: 1990 2010 marriage/co-habitation name/naming court/justice/legal rights

Nadere informatie

should(n t) / should(n t) have to zouden moeten / hadden meestergijs.nl

should(n t) / should(n t) have to zouden moeten / hadden meestergijs.nl @meestergijs meestergijs.nl Think of three things you should do to stay healthy. You should You should... You should Think of two things you shouldn t do when at school. You shouldn t You shouldn t Think

Nadere informatie

Shopping. Questions. Worksheet. 1 read Bekijk goed wat er te koop is in de webwinkel van Ed Sheeran. Wat zou jij wel willen hebben?

Shopping. Questions. Worksheet. 1 read Bekijk goed wat er te koop is in de webwinkel van Ed Sheeran. Wat zou jij wel willen hebben? Shopping 1 Bekijk goed wat er te koop is in de webwinkel van Ed Sheeran. Wat zou jij wel willen hebben? I would like to have Ed Sheeran webshop Lego House hoody Jacket Cap Necklace This grey men s hooded

Nadere informatie

De wereld waarin we leven

De wereld waarin we leven De wereld waarin we leven Die de aarde boetseerde Die de aarde boetseerde, grondvestte, vasthoudt, die haar niet geschapen heeft als een chaos, maar opdat zij ingericht en bewoond wordt - die niet heeft

Nadere informatie

1 zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 218:1,2 = Samen in de naam van Jezus beamer Hemelhoog 399

1 zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 218:1,2 = Samen in de naam van Jezus beamer Hemelhoog 399 ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 04-06-2017 mededelingen VOORBEREIDING 1 zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 218:1,2 = Samen in de naam van Jezus beamer Hemelhoog 399 stil gebed

Nadere informatie

It s all about the money Group work

It s all about the money Group work It s all about the money Group work Tijdsduur: 45 minuten Kernwoorden: money (geld) coin (munt), banknote (bankbiljet), currency (munteenheid) Herhalings-/uitbreidingswoorden: debate (debat), proposal

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst Wat is de prijs die je kunt winnen? Flash info early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have

Nadere informatie

present perfect simple.

present perfect simple. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON SIX Beste leerling. Toch nog één keer een tip voor het leren van Engelse woordjes en zinnetjes. Voor het studeren geldt iets heel bijzonders: bij studeren is 3 X 1 meer

Nadere informatie

HELLO (ADELE) refrein: Hello from the other side I must've called a thousand times to tell you I'm sorry,

HELLO (ADELE) refrein: Hello from the other side I must've called a thousand times to tell you I'm sorry, Hello, it's me I was wondering if after all these years You'd like to meet, to go over everything They say that time's supposed to heal ya But I ain't done much healing Hello, can you hear me I'm in California

Nadere informatie

16 films die jou inspireren om je eigen legende te creëren!

16 films die jou inspireren om je eigen legende te creëren! 16 films die jou inspireren om je eigen legende te creëren! ij zijn geboren verhalenvertellers. Als klein kind worden we al geconfronteerd met een verhaaltje voor het slapen gaan. Op de lagere school zitten

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Voorganger ds. Reinoud Koning Muziek Andreasband

Voorganger ds. Reinoud Koning Muziek Andreasband Voorganger ds. Reinoud Koning Muziek Andreasband Welkom - Chanien & Sanne Zingen - Opwekking 771 Een doel Wij zijn gekomen voor een ontmoeting met U en wij verlangen met heel ons hart naar meer van U.

Nadere informatie

- werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren )

- werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren ) PAST SIMPLE TENSE ( onvoltooid verleden tijd ) Hoe? vervoeging - werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren ) van bijv,

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

Fans talking about Martin

Fans talking about Martin Fans about Martin Wat vind jij van Martin Garrix? 1 read Fans talking about Martin Martin Garrix is a world famous DJ from Holland. Yesterday we interviewed two of Martin s fans. This is what they said.

Nadere informatie

zing met mij, maak groot onze God. Zing, want Hij is groot, zo groot, onze God.

zing met mij, maak groot onze God. Zing, want Hij is groot, zo groot, onze God. Opwekking 661 1. De Koning in zijn pracht, bekleed met eer en macht; kom aarde, juich voor Hem, aarde, juich voor Hem. Het duister vreest zijn licht; als Hij rechtvaardig richt, dan vlucht het voor zijn

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

Illustrator Tutorial - How to Create a Watch

Illustrator Tutorial - How to Create a Watch Illustrator Tutorial - How to Create a Watch «Andrew Bannecker - Simple, True and Tender Vector Movie Posters by GABZ» Categories: Tutorials Have you ever seen print advertising of some watch brand before?

Nadere informatie

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives Students will recognize the values of numerals 1 to 10. Students will use objects to solve addition problems with sums from 1 to 10. Materials Needed Large number cards

Nadere informatie

You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships?

You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships? 1 Animal friends read Lees de tekst. Waar gaat deze tekst over? Animal friends You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships? Look at this mouse

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 6.1: Partytime! Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: crisps, chips, grapes, fruit salad, strawberries, apples,

Nadere informatie

In the classroom. Who is it? Worksheet

In the classroom. Who is it? Worksheet In the classroom 1 Lees wat de meester doet als hij s morgens op school komt. Lees ook wat een leerling doet. Wie van de twee doet het meest voordat de les begint? First, I go to my desk and take out my

Nadere informatie

onvoltooid verleden tijd

onvoltooid verleden tijd onvoltooid SirPalsrok @meestergijs What did you do yesterday? Past Simple I went to the movies yesterday. We had to do some homework yesterday. Yesterday I visited my niece and nephew. Yesterday I fell

Nadere informatie

NUCHTER, EEN HELDERE KIJK EN NO-NONSENSE

NUCHTER, EEN HELDERE KIJK EN NO-NONSENSE NUCHTER, EEN HELDERE KIJK EN NO-NONSENSE NATUURLIJK SAMEN NATURALLY DUTCH. Koolhaas Natuurlijk is a typically Dutch company: Sober, with a clear vision and no-nonsense. That s what our customers may expect

Nadere informatie

beat - beaten to beat: beat - beaten bit - bitten to bite: bit - bitten broadcast - broadcast to broadcast: broadcast - broadcast bought - bought

beat - beaten to beat: beat - beaten bit - bitten to bite: bit - bitten broadcast - broadcast to broadcast: broadcast - broadcast bought - bought was / were - been to be: was / were - been beat - beaten to beat: beat - beaten became - become to become: became - become bet - bet to bet: bet - bet bit - bitten to bite: bit - bitten blew - blown to

Nadere informatie

Well, I m feeling mighty fine

Well, I m feeling mighty fine Lied 01 Titel: Gij boden rond Gods troon Arrangement: Marco den Toom Eerste componist: John Darwall (Nederlandse) Richard Baxter & Sytze de Vries Uitvoering: Samenzang Gij boden rond Gods troon, die van

Nadere informatie

Orde van dienst Jeugddienst 11 maart 2017

Orde van dienst Jeugddienst 11 maart 2017 Orde van dienst Jeugddienst 11 maart 2017 Binnenkomen muziek Kerkenraad komt binnen Gemeente gaat staan Mannen zingen: Shine Jesus Shine Lord, the light of your love is shining In the midst of the darkness,

Nadere informatie

Het verschil met de zinnetjes uit les1 is dat deze zinnen ontkennende zinnen zijn.

Het verschil met de zinnetjes uit les1 is dat deze zinnen ontkennende zinnen zijn. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON TWO Beste leerling! Fijn dat je aan deze tweede les begonnen bent! We hebben het nog even over de planning van het huiswerk. Leerlingen hanteren meestal de volgende regel:

Nadere informatie

STRIJKERS. Viool & Piano (2) Traümerei Voorbeeld: zie strijkers voorbeeldblad (2) Een nieuw begin

STRIJKERS. Viool & Piano (2) Traümerei Voorbeeld: zie strijkers voorbeeldblad (2) Een nieuw begin STRIJKERS Orders : www.julienkeymolen.be/nl/links Dit document bevat 33 pagina s waarvan 23 pagina s voorbeeldbladen. This document contains 33 pages of which 23 example sheets. Mededeling: Zie ook composities

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

The upside down Louisa tutorial by Dorothée: Noortjeprullemie.blogspot.be Written for Compagnie M.: m.com

The upside down Louisa tutorial by Dorothée: Noortjeprullemie.blogspot.be Written for Compagnie M.:  m.com The upside down Louisa tutorial by Dorothée: Noortjeprullemie.blogspot.be Written for Compagnie M.: www.compagnie- m.com Dorothée heeft een unieke Compagnie M. hack gemaakt: de Louisa op zijn kop. Als

Nadere informatie

De Wisch Productions

De Wisch Productions Versie 2013-06 Alle acts zijn mogelijk met of zonder projecties van films, afbeeldingen en teksten. Gages in overleg. De hoogte daarvan is onder andere afhankelijk van speelduur, aantal muzikanten, aantal

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Tip! Let op deze (of vergelijkbare) signaalwoorden: Past Simple. Wanneer gebruik je de past simple? Voorbeeld: Hele werkwoord + ed

Tip! Let op deze (of vergelijkbare) signaalwoorden: Past Simple. Wanneer gebruik je de past simple? Voorbeeld: Hele werkwoord + ed Past Simple Hele werkwoord + ed OF Onregelmatig werkwoord (2 e rijtje) I You He She It walked studied played laughed worked We went You taught They knew Wanneer gebruik je de past simple? Als iets in het

Nadere informatie

The secret key. Worksheet. flash info. Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij

The secret key. Worksheet. flash info. Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij 1 The secret key read Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij informatie over buslijnen een game een reclame flash info inside outside cross the road binnen(in) buiten steek

Nadere informatie

TE HUUR. Maliestraat CA Den Haag. 950 p.m. ex.

TE HUUR. Maliestraat CA Den Haag. 950 p.m. ex. TE HUUR Maliestraat 18 2514 CA Den Haag 950 p.m. ex. KENMERKEN Prijs 950 p.m. ex. Postcode 2514 CA Ligging Aan rustige weg, In centrum Woningtype Benedenwoning Woonruimte 40m² Inhoud 120m³ Kamers 1 Oplevering

Nadere informatie

Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesnt start automatically Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch

Nadere informatie

Boekverslag Engels A new year's surprise door Carolyne Larrington

Boekverslag Engels A new year's surprise door Carolyne Larrington Boekverslag Engels A new year's surprise door Carolyne Larrington Boekverslag door een scholier 1439 woorden 27 maart 2004 6,2 63 keer beoordeeld Auteur Carolyne Larrington Eerste uitgave 1999 Vak Engels

Nadere informatie

Grammatica overzicht Theme 5+6

Grammatica overzicht Theme 5+6 Past simple vs. Present perfect simple Past simple: Ww + ed OF 2 e rijtje van onregelmatige ww. I walked I went Ontkenningen past simple: Did not + hele ww He did not walk. Present perfect: Have/has +

Nadere informatie

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 0 - -19 1 WELCOME TO SUNEX DISTRIBUTOR PORTAL This user manual will cover all the screens and functions of our site. MAIN SCREEN: Welcome message. 2 LOGIN SCREEN:

Nadere informatie