Duiksafari Reis naar Marsa Shagra Egypte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duiksafari Reis naar Marsa Shagra Egypte"

Transcriptie

1 Duiksafari 2014 Reis naar Marsa Shagra Egypte

2 Reis naar Marsa Shagra Egypte Donderdag 12 juni 2014, om zes uur (AM) staat mijn mechanische bellenwekker aan het hoofdeind van mijn bed als een hei-installatie te stampen. Met een wat duffe kop en een verhoogde adrenalinespiegel geef ik het stampende stuk mechaniek een technisch tikje. De wekker belandt hierdoor met een klap tegen de verwarmingsradiator en eindigt zijn leven in parts. Zittend op de rand van mijn bed veeg ik met mijn voeten de onderdelen van de bellenwekker een beetje bijeen en open de gordijnen. Als ik met mijn rechter voet in een stukje glas trap komt bij mij langzaam het besef dat mijn manier van demonteren niet de handigste is. Na het stukje glas uit mijn voet gepeuterd te hebben, wat uiteraard gepaard ging met wat rauwe krachttermen, haal ik snel de stofzuiger om het zojuist gecreëerde Parts Warehouse op te ruimen. Gapend en terwijl ik wat mannelijke geluiden produceer breng ik de stofzuiger weer terug naar de werkkast en loop daarna naar de keuken om de oven met broodjes de koffiemachine en eierkoker in te schakelen. Ik vervolg de route naar de badkamer voor de medicatie en een verfrissende douche. Na aangekleed en de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) ingepakt te hebben noteer ik onder het genot van een dampende kop Arabica-koffie de meteorologische gegevens van deze ochtend. Om tien minuten voor zeven is het bij een luchtdruk van duizend zevenentwintig hectopascal droog en licht bewolkt. De luchtvochtigheid is zevenennegentig procent bij een oostelijke wind en een temperatuur van twaalf graden. Prima weer voor de rit naar het vliegveld Brussel Zaventem. Na een vrij stevig ontbijt pak ik mijn bagage in de kofferruimte van mijn auto en loop de laatste preventieve controle door het appartement.

3 De klok van het christelijke gebedshuis tegenover mijn appartement slaat half acht als ik het parkeerterrein verlaat en richting Puiflijk rij. Om tien minuten voor acht parkeer ik mijn bolide op het erf van de hofstede van de familie Piek aan de Meerstraat. Na de laatste ontwikkelingen onder het genot van een kop koffie besproken te hebben pak ik mijn bagage over in de bolide van Rosita. Om half negen stuurt Jan, echtgenoot van Rosita, de zwaar beladen bolide richting Vliegveld Brussel Zaventem. Vandaag vertrek ik met mijn duikvrienden naar Egypte voor een spectaculaire duiksafari in het centrale gedeelte van de Rode zee. De Rode Zee is een binnenzee die zich in het noorden splitst naar het noordwesten de Golf van Suez en naar het noordoosten de Golf van Eilat c.q. Akaba. De Rode Zee strekt zich uit naar het zuidoosten en mond via de Straat van Babal-mandab uit in de Golf van Aden en Indische Oceaan. De Rode Zee beslaat een gebied van vierhonderd en veertigduizend kwadraat kilometer en is het noordelijk deel van de Grote Afrikaanse Slenk, die continu onder verandering onderhevig is doordat de Afrikaanse en Arabische tektonische platen ongeveer twee tot drie centimeter per jaar uit elkaar bewegen. Door deze tektonische bewegingen ontstaat in de Rode Zee een diepe trog die nu al drie kilometer bedraagt. Hierdoor is de Rode Zee een van de diepste zeeën ter wereld. Door de hoge luchttemperatuur en zeer beperkte regenval heeft de Rode Zee een relatief hoge watertemperatuur en een extreem hoog zoutgehalte. Door deze omstandigheden heeft zich op deze breedtegraad een exceptionele koraalgroei kunnen ontwikkelen die normaal nooit had kunnen plaatsvinden.

4 De Rode Zee herbergt een uiterst rijk ecosysteem met honderden soorten soft- en hard koraal en duizenden soorten vissen en ongewervelde. Persoonlijk vind ik dat de Rode Zee in schoonheid het Groot Barrièrerif, zover ik dat ken van foto s en documentaires, bij Australië overtreft. Het noordelijk segment van de Rode Zee Doordat de Rode Zee op het breedste punt driehonderd en vijftig kilometer en op het smalste punt amper honderdzestig kilometer is kent het zo goed als geen getijden. Alleen in het noorden is het getijdenverschil merkbaar en kan bij springtij een meter bedragen. In het centrale gedeelte van de Rode Zee is het verschil zo goed als niet merkbaar. De stromingen die je daar als duiker waarneemt zijn een direct gevolg van de verschillen in dichtheid en temperatuur van de waterkolommen die onderhevig zijn aan de grote zoutpoelen met een percentage van wel dertig procent en temperaturen van zestig graden. Door de geofysische processen en klimatologische ontwikkelingen van de afgelopen miljoenen jaren in de Grote Afrikaanse slenk is het uiterlijk van

5 het land dat aan de Rode Zee grenst zo goed als overal gelijk. Het is bergachtig met een aflopende lage zandvlakte (Tihama) langs de kust. De Sinaï in het noorden scheidt de vrij diepe Golf van Akaba c.q. Eilat van de ondiepe Golf van Suez die met het Suezkanaal verbonden is met de Middellandse Zee. Rondom de zuidelijke punt van de Sinaï in de Straten van Tiran en Gubal liggen veel eilandjes en een paar dozijn scheepswrakken waar van de Thistlegorm, de Ghiannis D, de Carnatic, de Kimon M, en de Abu Nuhas goed te beduiken zijn. Het centrale segment van de Rode Zee In het centrale gedeelte van Hurghada tot Port Soedan in het westen en Djedda in het oosten bevinden zich veel baaien. Beschut voor wind en stroming zijn dit de plaatsen waar men heerlijk kan duiken en eindeloos kan genieten van het oogverblindende onderwaterleven. Voorbeelden zijn: het fel gekleurde steenkoraal, het paradijselijke soft koraal, rif- en oceanische haaien, de Juweelbaars, de Koraalbaars, de Anthias en Maanstaart. Ook zijn er veel soorten koraalvissen die alleen in de Rode Zee voorkomen zoals; de Physobrachia douglasi (Tweeband anemoonvis), de Acanthurus sohal

6 (Rode Zee doktersvis), de Pomacanthus imperator en Pomacanthus maculosus (keizersvissen) en de schitterende Heniochus intermedius (Rode Zee koraalvlinder). Het zuidelijk segment van de Rode Zee Het zuidelijke segment van de Rode Zee van Port Soedan tot aan het Birim eiland verandert de zeebodemdiepte behoorlijk. Door de stijging van de zeebodem wordt het ondiepere water warmer. In dit deel worden de koraalwanden en riffen vaker over grotere afstand onderbroken door zandbodems en zeegrasbedden. In en rondom de Dahlak archipel, bestaande uit zo n vierhonderd elandjes, voor de Eritrese kust komen nog veel Doejongs (Indische zeekoe) voor.

7 De zeebodem richting de Straat van Bab-al-mandab bij Jemen en Djibouti waar de Rode Zee de Indische Oceaan door de Golf van Aden in en uitstroomt is meer vulkanisch en is het zicht een aantal keren per jaar door planktonexplosies wat minder. In dit deel van het zuidelijke segment komen meer grote vissen en zoogdieren voor zoals de Walvishaai en Baleinwalvissen. Maar er zijn ook kleine schepsels te bewonderen waaronder veel grote naaktslakken die zich rondom de vulkanische eilanden in de Straat van Bab-al-mandab ophouden. Na een rustige rit zet Jan ons om half elf bij aankomsthal van het vliegveld Zaventem af. Na afscheid van hem genomen te hebben lopen wij direct door naar de incheckbalie waar wij worden opgewacht door Henk en Mattie Westerveld. Tijdens het inchecken worden wij geholpen door een vriendelijke baliemedewerker.

8 Na ons ingecheckt te hebben lopen wij door naar de paspoortcontrole waar wij worden opgewacht door een norse Walloniër met een wat overdreven dominantie. Nadat wij dit checkpoint zijn gepasseerd mogen wij ons nog alleen ophouden in de vertrekhallen. Na zo n twee uur wachten en de nodige koppen koffie kunnen wij eindelijk naar de gate voor de laatste persoons- en handbagagecontrole. Via de vliegtuigslurf betreed ik het toestel en neem ik plaats in de aan mij toegewezen stoel. De stewardessen sluiten na binnenkomst van de laatste passagier de deuren en verzoeken eenieder de handbagage op te bergen en zich vast te gespen in de stoel. Inmiddels is de vliegtuigslurf verwijderd en wordt het toestel door een aircraft tractor bij de terminal weggetrokken richting de taxibaan. Bij de taxibaan en na het vertrek van de aircraft tractor voert de gezagvoerder het toerental van turbinestraalmotoren op en taxiet zelfstandig naar de aan hem toegewezen startbaan. Na de verkregen toestemming voor de take-off geeft de gezagvoerder aan het begin van de startbaan de turbinestraalmotoren de maximale stuwkracht. De Airbus A-320 zet zich in beweging en accelereert van nul naar take-off snelheid in amper vijfentwintig seconden.

9 Kernkraftwerk Biblis München International Airport Om half twee (PM) maakt het toestel zich onder luidt gekreun en gekraak los van de startbaan en stijgt langzaam in een hoek van ongeveer twintig graden naar de toegewezen vlieghoogte en gaat dan over in de klimvlucht en zet koers richting het zuidoosten de zon tegemoet. Tijdens de klimvlucht over België en een deel van Duitsland hoor je zo nu en dan het gekreun van het metaal wat resulteert in bedenkelijke grimasten op de gezichten van oplettende passagiers. Ook al ziet zo n Airbus er solide uit en mag vliegen de veiligste manier van vervoer zijn toch zet het gekraak en gepiep van het toestel mij aan het denken. De Airbus driehonderd serie van de luchtvaartmaatschappij Thomas Cook Airlines kent in verhouding met het aantal vlieguren behoorlijk wat vliegincidenten. Zo heeft de maatschappij tweeëntwintig ernstige vliegincidenten gemeld vanaf de zomer 2008 en kent zij een aantal niet gemelde gevallen van luchtvervuiling in het vliegtuig, veroorzaakt door restanten van verbrande motorolie. Alles bij elkaar genomen schept de luchtvaartmaat-schappij Thomas Cook Airlines bij mij geen groot vertrouwen. Ik richt mij weer op de vlucht, en terwijl ik door het vliegtuigraampje naar beneden kijk moet ik aan de single, Über den Wolken, van Reinhard Mey denken en geniet met volle teugen van het uitzicht.

10 Na een vlucht over Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, en Griekenland doemt voor ons de Middellandse Zee op. Woestijn bij Qism Ras Ghareb Luchthaven Hurghada Om half zes verschijnt aan de horizon Egypte. Wij vliegen het Egyptische luchtruim binnen iets ten westen van Alexandrië. Met nog zo n kleine vijftienhonderd kilometer voor de boeg wordt de vlucht voortgezet richting Hurghada. Bij Hurghada passeren wij de internationale luchthaven aan de oostzijde en vliegen via de kustlijn van de over de Rode Zee richting Marsa Alam. Na een vliegtijd van ongeveer vijf uur en nadat de stewardess de passagiers had verzocht de handbagage op te bergen en zich vast te gespen in de stoelen, zet de gezagvoerder het toestel om half zeven behoorlijk ruw aan de grond op de Internationale Luchthaven Marsa Alam. Direct na de Touch-down worden de grondspoilers omhoog gezet om de stijgkracht af te laten nemen en het toestel naar beneden te drukken. De piloot, waarschijnlijk bij defensie wegbezuinigd, gebruikt een fractie later de wielremmen op een dusdanige wijze dat bij mij de indruk werd gewekt dat hij persé een front wheelie wilde maken. Even later wordt door hem het thrust reverser system inwerking gezet en rolt het toestel uit richting het platform waar wij in alle rust het toestel kunnen verlaten. Met de gereedstaande shuttlebus worden wij naar de aankomsthal gebracht, waar we even later onze visums en koffers in ontvangst kunnen nemen. Op het parkeerterrein voor de aankomsthal staat het busje te wachten dat ons naar Marsa Shagra zal brengen. Om half acht zet het busje zich in beweging richting Port Ghalib Mosque. Na veel clacsoneren, knipperende koplampen en Marsa Alam achter ons latend zet de chauffeur zijn rit voort richting Marsa Shagra. Na een dikke twaalf uur en vier en een half duizend kilometer achter de rug te hebben komen wij totaal geradbraakt, moe en hongerig in het ressort Marsa Shagra aan.

11 Gelukkig zijn de keukenmanschappen nog aanwezig en kunnen wij voor het slapen nog een warme maaltijd nuttigen. Tijdens het eten hebben wij, i.v.m. het heersende Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus en het geleverde bewijs, begin deze maand dat het virus overdraagbaar is van kameelachtige op de mens een aantal preventieve maatregelen besproken om besmetting te voorkomen. De maatregelen die wij als team hebben afgesproken voor de periode van ons verblijf waren: 1. Het vermijden van ieder contact met herkauwers. 2. Het vermijden van ieder contact met mensen die herkauwers verzorgen. 3. Elkaar direct informeren bij verdachte situaties en ontwikkelingen die een eventuele besmetting kunnen veroorzaken. 4. Elkaar direct informeren bij symptomen zoals; koorts, hoesten en kortademigheid die kunnen wijze op een infectie met MERS. 5. De repatriëring indien zich toch een besmetting heeft voorgedaan. Na de maaltijd heb ik de tijd genomen de opgedane stress af te gebouwd en mijn persoonlijke uitrustingen uit te pakken en deze een vaste plaats te geven in de tent. Na gedoucht te hebben wens ik om elf uur plaatselijke tijd mijn duikvrienden een goede nachtrust toe en trek ik mij terug in mijn eigen tent. Na het installeren van de CPAP neem ik mijn nachtmedicatie in en val na een paar minuten als een oude woestijnvos op het veldbed in een diepe en welverdiende slaap.

Donderdag 1 oktober 2015 (vierde Soekafeestdag), normaal doe je het in het weekend, of tijdens een grijze regenachtige zondagochtend.

Donderdag 1 oktober 2015 (vierde Soekafeestdag), normaal doe je het in het weekend, of tijdens een grijze regenachtige zondagochtend. Donderdag 1 oktober 2015 (vierde Soekafeestdag), normaal doe je het in het weekend, of tijdens een grijze regenachtige zondagochtend. Maar deze ochtend doe ik het gewoon midden in de Arabische Woestijn,

Nadere informatie

Het is inmiddels half twee als wij Christiaan voorbij het laatste controlepunt zien komen. Een welkomskreet van Ruud doet hem uit een al zesendertig

Het is inmiddels half twee als wij Christiaan voorbij het laatste controlepunt zien komen. Een welkomskreet van Ruud doet hem uit een al zesendertig Zaterdag 26 september 2015, de dag is net tien minuten oud als wij het hotel verlaten om naar het vliegveld Hurghada te gaan om Christiaan op te halen. Eenmaal op de Al Ghardaqa Qena stemt chauffeur de

Nadere informatie

SOEDAN UW SAFARI

SOEDAN UW SAFARI WWW.SEAWOLF-SAFARI.DE In Soedan, treedt je in de voetsporen van Hans Hass! Aankomst De momenteel beste verbindig is met Emirates naar Dubai en u gaat verder met FlyDubai, of met een luchtvaartmaatschappij

Nadere informatie

Cultduik: Shark & Yolanda Reef

Cultduik: Shark & Yolanda Reef Cultduik: Shark & Yolanda Reef Locatie: Rode Zee, Egypte. GPS: 27 43 51.03 N 34 15 37.99 E Soort duik: diep, stroming. Onderwaterleven: de hele voedselketen, kleurige koralen, onderwaterlandschappen die

Nadere informatie

Na een zeer geagiteerde nacht begint mijn dag met de gang naar de doucheruimte. Terwijl ik met een slaperige kop voor het spiegel sta verdeel ik een

Na een zeer geagiteerde nacht begint mijn dag met de gang naar de doucheruimte. Terwijl ik met een slaperige kop voor het spiegel sta verdeel ik een Na een zeer geagiteerde nacht begint mijn dag met de gang naar de doucheruimte. Terwijl ik met een slaperige kop voor het spiegel sta verdeel ik een handje vol scheerschuim op mijn gezicht. Een moment

Nadere informatie

In houd 1. Inleiding 2. De luchthaven 3. De vertrekhal 4. De douane 5. De wachtkamer 6. De bagage 7. Eten en drinken 8. De brandstof 9.

In houd 1. Inleiding 2. De luchthaven 3. De vertrekhal 4. De douane 5. De wachtkamer 6. De bagage 7. Eten en drinken 8. De brandstof 9. De luchthaven Inhoud. Inleiding 3 2. De luchthaven 4 3. De vertrekhal 5 4. De douane 6 5. De wachtkamer 7 6. De bagage 7 7. Eten en drinken 8 8. De brandstof 8 9. De bemanning 9 0. De verkeerstoren 0.

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen.

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen. Inhoud Voorbereiding Waar ga je naar toe Hoe doe je het met School Een probleem Ik heb niks te doen Dag en nacht varen De wereld rond Geen eten Vissen Bang voor vissen haaien Snorkelen Terug INLEIDING.

Nadere informatie

Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis

Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis Finland: Beren, wolven en korhoenders 7-daagse fotoreis In samenwerking met natuurfotograaf en Finlandkenner Maas van de Ruitenbeek (www.maasvanderuitenbeek.nl) Het grensgebied tussen Finland en Rusland

Nadere informatie

Egyptische mythologie. Horus. hemelgod

Egyptische mythologie. Horus. hemelgod Woensdag 12 september 2012, bij het wakker worden realiseer ik mij dat de laatste duikdag van mijn vakantie is aangebroken. Ik loop mijn tent uit, pak de handdoek van de tentlijn gooi deze over mijn schouder

Nadere informatie

inhoud Airbus A De eerste vlucht 2. Samenwerken 3. Het vervoer 4. Aan boord 5. De motoren 6. Maten 7. Luchthavens 8. Airbusweetjes 9.

inhoud Airbus A De eerste vlucht 2. Samenwerken 3. Het vervoer 4. Aan boord 5. De motoren 6. Maten 7. Luchthavens 8. Airbusweetjes 9. Airbus A380 inhoud Airbus A380 3 1. De eerste vlucht 4 2. Samenwerken 4 3. Het vervoer 6 4. Aan boord 7 5. De motoren 9 6. Maten 10 7. Luchthavens 11 8. Airbusweetjes 12 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Woordenschat Hallo wereld! van groep 5 tot en met 8

Woordenschat Hallo wereld! van groep 5 tot en met 8 Woordenschat Hallo wereld! van groep 5 tot en met 8 Hoi, ik woon in Nederland. Mijn doel is zo veel mogelijk nieuwe Nederlandse woorden leren. Waarom is dat zo belangrijk? Nou, ik vind het fijn als ik

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Duikvakantie RedSeaDiving Safari Marsa Alam, Zuid-Egypte

Duikvakantie RedSeaDiving Safari Marsa Alam, Zuid-Egypte DUIKVAKANTIE EGYPTE Naam Straatnaam + nummer Postcode + woonplaats E-mail Telefoonnummer Duikvakantie RedSeaDiving Safari Marsa Alam, Zuid-Egypte Referentienummer // 0000000 Reisperiode // 00-00-0000 //

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Direct na het ontbijt gaan we de persluchtflessen wisselen bij Div Ocean om vervolgens door te rijden naar de duiksite Bari Reef voor mijn eerste

Direct na het ontbijt gaan we de persluchtflessen wisselen bij Div Ocean om vervolgens door te rijden naar de duiksite Bari Reef voor mijn eerste Direct na het ontbijt gaan we de persluchtflessen wisselen bij Div Ocean om vervolgens door te rijden naar de duiksite Bari Reef voor mijn eerste duik vandaag. Het is twintig minuten voor elf als wij ons

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

de meest exclusieve manier van reizen

de meest exclusieve manier van reizen de meest exclusieve manier van reizen VIP service op Amsterdam Airport Schiphol Schiphol VIP service biedt u de meest exclusieve manier van reizen via onze luchthaven. We garanderen u privacy, rust en

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Uw eerste. VIP service

Uw eerste. VIP service Uw eerste VIP service VIP service op Amsterdam Airport Schiphol Schiphol VIP service biedt u de meest exclusieve manier van reizen via onze luchthaven. We garanderen u privacy, rust en persoonlijke service,

Nadere informatie

Eerste druk, maart Monique van Stenus

Eerste druk, maart Monique van Stenus De dienstmeisjes Eerste druk, maart 2012 2012 Monique van Stenus isbn: 978-90-484-2288-3 nur: 312 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Groot Barrièrerif definitief verloren

Groot Barrièrerif definitief verloren 1 van 5 30-05-17 10:40 msn.com Groot Barrièrerif definitief verloren Faqt Redactie 6-8 minuten Copyright Faqt Groot Barrièrerif definitief verloren Het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië kan

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

Peterhof, the Great Palace

Peterhof, the Great Palace Peterhof, the Great Palace 1. Inleiding 2. Route en parkeren Schiphol 3. Plattegrond Schiphol 4. Vluchtgegevens heen en terug reis 5. Plattegrond vertrekhal en aankomsthal 6. Programma canal gribojedova

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

Aziatische vliegvelden in zee

Aziatische vliegvelden in zee Aziatische vliegvelden in zee Eric van Kooij - 7-1-2000 (Continued from Part 2) Zuid-Korea Zuid-Korea telt in totaal 14 vliegvelden, waarvan 3 luchthavens ook internationale vluchten bedienen (zie figuur

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS

ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier De Baai van Napels: zon, zee, natuur, cultuur en een heerlijke Italiaanse keuken. Enkele pareltjes in de streek zijn Capri,

Nadere informatie

Opmaak-Satelliet-pam 20-06-2005 16:47 Pagina 70

Opmaak-Satelliet-pam 20-06-2005 16:47 Pagina 70 Opmaak-Satelliet-pam 20-06-2005 16:47 Pagina 70 Saharastof veroorzaakt de bruine tinten in de bewolking boven onder andere Engeland en Schotland. De tint van de Noordzee ten noorden en noordwesten van

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

9 - DAAGSE PRIVÉ REIS TANZANIA & ZANZIBAR IN VOGELVLUCHT!

9 - DAAGSE PRIVÉ REIS TANZANIA & ZANZIBAR IN VOGELVLUCHT! Lake Victoria 9 - DAAGSE PRIVÉ REIS TANZANIA & ZANZIBAR IN VOGELVLUCHT! "Adembenemende natuur en tropische stranden die u laten ontsnappen aan de dagelijkse realiteit" DE VOORDELEN Het hele jaar door een

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland

Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland Motorreis 2018: Rondje Nationale kustweg van de provincie Nordland 19 Aug 2018 t/m 28 Aug 2018 Reisnummer: MR-1-18 Prijs pp: vanaf 1.265,- tot 2.765,-/ 2.915,- (zie informatie voor specificatie) We rijden

Nadere informatie

Vliegen in de toekomst. Door Thomas Rugers, Sven Bouwmeester, Steijn Strikkers en Jelmer Egberts.

Vliegen in de toekomst. Door Thomas Rugers, Sven Bouwmeester, Steijn Strikkers en Jelmer Egberts. Vliegen in de toekomst Door Thomas Rugers, Sven Bouwmeester, Steijn Strikkers en Jelmer Egberts. 1 Hoofdstuk indeling 1. Inleiding Blz. 3 2. Hoe zien de vliegtuigen er in de toekomst uit? Blz. 4 3. Gaan

Nadere informatie

Hotel Oasis Salinas Sea

Hotel Oasis Salinas Sea Hotel Oasis Salinas Sea Algemeen Voorbij de westkust van Afrika en te midden van de ruige Atlantische Oceaan liggen de Kaapverdische eilanden in een oase van rust. De archipel van Kaapverdië bestaat uit

Nadere informatie

Zorg- en rolstoelvakanties 2015 - tariefbijlage

Zorg- en rolstoelvakanties 2015 - tariefbijlage Zorg- en rolstoelvakanties 2015 - tariefbijlage Hotel Kaktus Albir **** Costa Blanca Spanje B&B Half Pension Vol Pension 01/05 31/05 938 1ep/ 650 2e 980 1ep /692 2e 1026 1ep /738 2e 01/06 03/07 980 1ep

Nadere informatie

Na wat ouwebetten met mede safarileden en Div Ocean-personeel rijden wij richting de EEG Boulevard voor onze eerste duik bij de Salt Pier.

Na wat ouwebetten met mede safarileden en Div Ocean-personeel rijden wij richting de EEG Boulevard voor onze eerste duik bij de Salt Pier. Na het gebruikelijke ochtendritueel zit ik om kwart voor acht (AM) aan de ontbijttafel. Ik geniet van het jeuïge ontbijt en de aanwezige personen die alle wel wat te melden hebben over de duiken die ze

Nadere informatie

Solmar Vliegreizen. De hotels en bestemmingen waar u naartoe kunt vliegen:

Solmar Vliegreizen. De hotels en bestemmingen waar u naartoe kunt vliegen: Solmar Vliegreizen Deze zomer hebben wij voor u ook een beperkt aantal vliegtuigstoelen gereserveerd bij Transavia. Elke zaterdag en dinsdag vertrek vanuit Eindhoven naar Barcelona en vice versa. Mocht

Nadere informatie

Eifel - Prüm. 21 mei - 24 mei 2009

Eifel - Prüm. 21 mei - 24 mei 2009 Eifel - Prüm 21 mei - 24 mei 2009 Donderdag 21 mei Heel - Prüm 170 km Prüm - Gillenfeld Laagste punt: 360 m Totale stijging: 870 m Hoogste punt: 624 m Totale daling: 840 m Weer: half bewolkt 63 km We gaan

Nadere informatie

Zorg en Hoop 0.8. Nickerie 0.0 Hoogste waarde Kustgebied: Albina 18.0 Hoogste waarde Binnenland: Laduani 19.6

Zorg en Hoop 0.8. Nickerie 0.0 Hoogste waarde Kustgebied: Albina 18.0 Hoogste waarde Binnenland: Laduani 19.6 Het Nationaal Meteorologisch Centrum is te bereiken op het tel no: 597-6806599/597-325190 Fax: 597-325190 Mail adres: infometeozan@publicworks.gov.sr WEERS T.B.V. SURINAME Geldig van 14.30ltlt 22 juni

Nadere informatie

Een speeltuin voor grote kinderen met snelle sportauto s - Jeremy Clarkson

Een speeltuin voor grote kinderen met snelle sportauto s - Jeremy Clarkson 24 MEI - 29 MEI Een speeltuin voor grote kinderen met snelle sportauto s - Jeremy Clarkson 5 dagen genieten van de mooiste stukjes van Europa, ongerepte natuur en adembenemende rijderswegen. De Adriatic

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inhoud. 4 Inleiding. 5 Koraalrif. 7 Bonaire. 8 Saba. 9 Molukken. 10 Groot Barrière Rif. 11 Bescherming / bedreiging.

INHOUD. 3 Inhoud. 4 Inleiding. 5 Koraalrif. 7 Bonaire. 8 Saba. 9 Molukken. 10 Groot Barrière Rif. 11 Bescherming / bedreiging. Naam: Datum: 2 3 INHOUD Pagina: Onderwerp: 3 Inhoud 4 Inleiding 5 Koraalrif 7 Bonaire 8 Saba 9 Molukken 10 Groot Barrière Rif 11 Bescherming / bedreiging 12 Boekenlijst 4 INLEIDING Ik heb als onderwerp

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Hoe ziet de reis eruit:

Hoe ziet de reis eruit: Bij voldoende belangstelling organiseren wij voor de echte berggeiten wederom een fietsreis naar de Franse Pyreneeën. vertrek: vrijdag 18 september 2015 terugkomst: zaterdag 26 september 2015 Hoe ziet

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus Inhoud 4 Het heelal 6 De zon 10 8 De aarde De maan Jupiter 18 12 Ons zonnestelsel 14 15 16 Mars Mercurius Venus 22 Saturnus Verre planeten 24 Satellieten van het zonnestelsel 20 26 Planetoïden 27 Kometen

Nadere informatie

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA INHOUD 1 WAAR LIGT HET? Hoe ziet de aarde eruit? 6-7 Hoe vind je de weg op aarde? 8-9 Afstanden 10-11 De zes continenten 12-13 Oceanen en zeeën 14-15 Waar leven walvissen en haaien? 16-17 De grootste rivieren

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht)

Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht) Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht) Beste deelnemer Leuk dat u meevliegt! De Dutch Air Rally bestaat uit 4 onderdelen: Vluchtvoorbereiding Precisievlucht Fotoherkenning Vaklanding Lees deze inleiding goed

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 15-daagse reis Ethiopië Lalibela trekking en Danakil Depressie Dag 1 Brussel-Parijs-Addis Abeba En route Vertrek vanaf Brussel Zaventem voor uw vlucht naar Addis

Nadere informatie

We passeren vandaag veel olijfboomgaarden. Het weer is terug goed, warm en zonnig.

We passeren vandaag veel olijfboomgaarden. Het weer is terug goed, warm en zonnig. We passeren vandaag veel olijfboomgaarden. Het weer is terug goed, warm en zonnig. We komen in het stadje Antequara. Hier zijn nog overblijfselen te vinden van de Bronstijd en de inheemse Iberiërs, de

Nadere informatie

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Cursus 4.1: De aarde beeft Opbouw van de aarde Clip: Opbouw van de aarde De aarde is, van binnen naar buiten, opgebouwd uit: 1. de binnenkern De kern van de aarde is

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 2002

Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 2002 Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 22 Tussen een uitgestrekt lagedrukgebied over het noorden van de Atlantische Oceaan en een hogedrukgordel ten westen van Afrika is er een gebied met

Nadere informatie

Sporten op Mallorca. Brochure: Sporten op Mallorca. Algemeen. Praktische informatie

Sporten op Mallorca. Brochure: Sporten op Mallorca. Algemeen. Praktische informatie Sporten op Mallorca Algemeen Mallorca is natuurlijk een heerlijke zonbestemming, maar het Spaanse eiland is sinds kort ook zeer interessant voor de actieve, rollende reiziger. Wat dacht je van zeilen,

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

Aloni Cottages Griekenland Kefalonia Tzamarelata

Aloni Cottages Griekenland Kefalonia Tzamarelata Aloni Cottages Griekenland Kefalonia Tzamarelata 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Aloni Cottages - (Griekenland Kefalonia Tzamarelata) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Ontmoetingen met buitengewone mannen: Rolf Schmidt & Hesham Gabr

Ontmoetingen met buitengewone mannen: Rolf Schmidt & Hesham Gabr Ontmoetingen met buitengewone mannen: &, leeftijd: 65. Eigenaar van Sinai Divers en Ghazala Fleet. Hij is de man die er ooit mee begonnen is., leeftijd: 56. Eigenaar van de populaire, prijswinnende Camel

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Spa & Sport Hotel Mar y Sol

Spa & Sport Hotel Mar y Sol Spa & Sport Hotel Mar y Sol Op 3 14 juni 2015 een individuele groepsreis Vertrek mogelijk van Brussel/Charleroi/Oostende/Düsseldorf/Amsterdam Prijs vanaf 2.191,- bij vertrek vanaf Brussel Kenmerken 100%

Nadere informatie

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11 Meetkunde 015 Liniaal Eiland : Doel : Kaartlezen Tekenen van een route op een kaart met schaal Potlood Opgave 1 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

Rijk van Nijmegen 3 dagen

Rijk van Nijmegen 3 dagen Rijk van Nijmegen 3 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 179 Wandelvakantie door het rijk van Nijmegen! Het Rijk van Nijmegen is één van de groenste regio's in Nederland en een ronduit fantastisch wandelgebied.

Nadere informatie

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot Luxe verwenvakantie in Beekbergen 12-08-2016 tot 19-08-2016 Dag 1. Het is vrijdag 12 augustus 2016. 11:30 uur verzamelen bij Tendens te Arnhem. Weldra gaan wij beginnen aan onze verwenvakantie in Hotel

Nadere informatie

Thema 5 Weer en klimaat

Thema 5 Weer en klimaat Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 5 Weer en klimaat Samenvatting Wordt het warm vandaag? De stralen van de zon zorgen voor warmte op aarde. De zon geeft niet altijd dezelfde temperatuur. Doordat

Nadere informatie

Opdracht 1 en 2. Voorbeeld: Deze toets is dat wel moeilijk; maar het toen is erg belangrijk dat je laat hondje zien wat je kunt.

Opdracht 1 en 2. Voorbeeld: Deze toets is dat wel moeilijk; maar het toen is erg belangrijk dat je laat hondje zien wat je kunt. leestoets Opdracht 1 en 2 In de volgende teksten staan heel wat woorden te veel. Dat komt doordat er iets fout is gelopen bij het printen van de teksten: er zat een virus op de computer en daardoor zijn

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Yoga on Call. Valies-Uniek. Yogarondreis Marokko. Yoga to the People

Yoga on Call. Valies-Uniek. Yogarondreis Marokko. Yoga to the People Yoga on Call Yoga to the People Yogarondreis Marokko Valies-Uniek 2 Yogarondreis Marokko Zaterdag 19 november Zaterdag 26 november 2016 8 dagen yoga op uitzonderlijke plaatsen Dag 1 Om 17h40 komen we aan

Nadere informatie

Yoga on Call. Valies-Uniek. Yogarondreis Marokko. Yoga to the People

Yoga on Call. Valies-Uniek. Yogarondreis Marokko. Yoga to the People Yoga on Call Yoga to the People Yogarondreis Marokko 2 Yogarondreis Marokko Zaterdag 4 november Zondag 12 november 2017 9 dagen yoga op uitzonderlijke plaatsen Dag 1 4 november Om 17h40 komen we aan in

Nadere informatie

De Duitse duikleider. Christiaan op de piek van de boeg

De Duitse duikleider. Christiaan op de piek van de boeg Maandag 28 september 2015, het is half zeven (AM) als ik op de rand van het bed zit en realiseer dat het vandaag de eerste dag is van de Soeka (Loofhuttenfeest). Tijdens het zeven dagen durende Soeka-feest,

Nadere informatie

FS Holland. Made by P.E. van Dusschoten

FS Holland. Made by P.E. van Dusschoten Made by P.E. van Dusschoten Made by P.E. van Dusschoten VFR route Zwitserland Leg 1. Bern Interlaken Leg 2. Interlaken Meiringen Leg 3. Meiringen Alpnach Leg 4. Alpnach Buochs Leg 5. Buochs Emmen Leg 6.

Nadere informatie

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Japanese Red Cross/Toshirharu Kato Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Hallo! Heb jij al ooit een tsunami meegemaakt? Nee? Dat is heel normaal, want in België kwam er nog geen

Nadere informatie

Beleving op Schiphol

Beleving op Schiphol Beleving op Schiphol Schiphol wil Europe s preferred airport zijn. Dat lukt aardig: onze nationale luchthaven is ook dit jaar weer verkozen tot de beste van Europa en tot de nummer drie op de wereldranglijst.

Nadere informatie

Caleton del Golfo Spanje Lanzarote El Golfo

Caleton del Golfo Spanje Lanzarote El Golfo Caleton del Golfo Spanje Lanzarote El Golfo 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Caleton del Golfo - (Spanje Lanzarote El Golfo) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

ANTARCTICA een wereld apart!

ANTARCTICA een wereld apart! ANTARCTICA een wereld apart! KRAS-reis van Emilie, Wigger en Paul met de MS Delphin in februari 2010. Wat overheerst na terugkomst in Nederland van onze geslaagde reis naar Antarctica is dankbaarheid.

Nadere informatie

Israël/Palestina september Programma (dd. januari 2019) Details kunnen nog wijzigen indien dit organisatorisch nodig blijkt.

Israël/Palestina september Programma (dd. januari 2019) Details kunnen nog wijzigen indien dit organisatorisch nodig blijkt. Israël/Palestina 2019 7 16 september 2019 Programma (dd. januari 2019) Details kunnen nog wijzigen indien dit organisatorisch nodig blijkt. Zaterdag 7 september 2019 7.00 uur Iedereen aanwezig op de luchthaven

Nadere informatie

Birds Bay Griekenland Lesbos Petra

Birds Bay Griekenland Lesbos Petra Birds Bay Griekenland Lesbos Petra 1. Algemene informatie Eliza was here - Birds Bay - /griekenland/lesbos/petra/birds_bay.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Birds Bay - (Griekenland Lesbos Petra)

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda - Klussen Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Inspectie Verkeer en Waterstaat Inspectie Verkeer en Waterstaat PPL voorbeeldexamen Meteorologie 1 Waarvan zijn zichtbare weersverschijnselen in de troposfeer voornamelijk het gevolg? A) Van subsidentie. B) Van luchtvervuiling. C) Van

Nadere informatie

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen.

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. Geschiedenis In het stadje Auschwitz (Pools: Oswiecim) ligt stille getuige

Nadere informatie

Quinta dos Junqueiros Portugal Costa de Lisboa Azoia

Quinta dos Junqueiros Portugal Costa de Lisboa Azoia Quinta dos Junqueiros Portugal Costa de Lisboa Azoia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta dos Junqueiros - (Portugal Costa de Lisboa Azoia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor

Nadere informatie

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA INSPIRATIEREIS 2017/2018 12 DAGEN TANZANIA 1 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld, en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie ontvangen

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Op vakantie naar Sa Coma, Mallorca

Op vakantie naar Sa Coma, Mallorca Op vakantie naar Sa Coma, Mallorca De vakantie gasten Linda, Elske en Sasja Pieter en Rita Rob, Jaap, Roel en Pieter Jaap en Emmy Anne en Linda 2 Mallorca is het grootste eiland van de Islas Balearen,

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

Yoga on Call. Valies-Uniek. Yogarondreis Marokko. Yoga to the People

Yoga on Call. Valies-Uniek. Yogarondreis Marokko. Yoga to the People Yoga on Call Yoga to the People Yogarondreis Marokko 2 Yogarondreis Marokko Zondag 5 november Zondag 12 november 2017 8 dagen yoga op uitzonderlijke plaatsen Dag 1 Om 17h40 op 5 november komen we aan in

Nadere informatie

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Pantheon Villas & Suites - (Griekenland Kreta Bali) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Open Water Diver DUIKOMGEVING

Open Water Diver DUIKOMGEVING Open Water Diver DUIKOMGEVING DUIKOMGEVING Omstandigheden (Temperatuur, Zicht, Stroming, Bodemsamenstelling, Onderwaterleven, Zonlicht) Zoet water en zout water Duiken in zee (getijden) OMSTANDIGHEDEN

Nadere informatie

Reisverslag Madeira augustus 2012.

Reisverslag Madeira augustus 2012. Reisverslag Madeira augustus 2012. Van 9-8 t/m 14-8 2012 zijn we met 6 personen naar Madeira geweest. Deze reis werd georganiseerd door Dennis en Raymond. De bedoeling is om er met een bootje de zee op

Nadere informatie