NUMMER NIEUWE CF SILENT 72 DB(A) DAF TRUCKS OP IAA HANNOVER 2014 NIEUWE CF EN XF LOW DECK DRIVEN BY QUALITY MAGAZINE VAN DAF TRUCKS N.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NUMMER 3 2014 NIEUWE CF SILENT 72 DB(A) DAF TRUCKS OP IAA HANNOVER 2014 NIEUWE CF EN XF LOW DECK DRIVEN BY QUALITY MAGAZINE VAN DAF TRUCKS N.V."

Transcriptie

1 NUMMER IN ACTION DAF TRUCKS OP IAA HANNOVER 2014 NIEUWE CF EN XF LOW DECK NIEUWE CF SILENT 72 DB(A) DRIVEN BY QUALITY MAGAZINE VAN DAF TRUCKS N.V.

2 GOED REMMEN. BETER RIJDEN. INTARDER! Wie goed remt, rijdt beter. Wie beter rijdt, rijdt zuiniger, veiliger en milieuvriendelijker. De hydrodynamische stromingsrem ZF-Intarder maakt remmen mogelijk zonder fading en slijtage, ontlast de bedrijfsremmen met wel 90 procent en verlaagt daarbij tevens de onderhoudskosten. Bekeken over de gehele levensduur van het voertuig biedt de Intarder zo een aanzienlijk besparingspotentieel, waardoor de investering gegarandeerd snel wordt terugverdiend. Bovendien profiteert het milieu van verminderde remstof- en geluidsemissies. Wie de voorkeur geeft aan de ZF-Intarder, is gewoon beter onderweg. Bezoek ons van 25 september tot 2 oktober 2014 op de IAA Hannover, hal 17, stand B17.

3 IN DIT NUMMER: VOORWOORD 3 4 DAF NIEUWS MAATWERK GAAT VERDER 6 IAA HANNOVER: Always the right solution 11 NIEUWE EU WETGEVING: Langere trucks in teken van brandstofverbruik en veiligheid 12 RECYCLING op wielen Opnieuw breidt DAF haar modellenprogramma uit met uitvoeringen die de transportefficiency verder verhogen. Met de nieuwe CF Silent is s avonds en s nachts distributie mogelijk in stedelijke gebieden waar dan geluidsbeperkingen gelden. Dankzij een schotelhoogte van slechts 91 centimeter bieden nieuwe CF en XF Lowdeck-trekkers de mogelijkheid nóg meer volume mee te nemen. DAF levert voor elke toepassing een oplossing op maat! 15 WISSELSYSTEMEN zorgen voor flexibiliteit 18 DRANKVERVOER: TSM zet in op DAF 20 LANGE AFSTANDS BUSVERVOER: steeds populairder in Duitsland 22 GOODYEAR: extra voordeel voor DAF rijders 25 DUITSLAND: wereldkampioen logistiek Maatwerk gaat veel verder dan puur het product. Elke vervoerder heeft zijn eigen specialiteiten; elke klant is uniek. Daarom biedt PACCAR Financial oplossingen die zijn afgestemd op uw specifieke wensen en eisen; hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Reparatieen Onderhoudscontracten van MultiSupport. Allemaal diensten achter het product om het hoogste rendement uit uw wagenpark te halen. Lage Total cost of ownership, dat is waar het om gaat. Juist met het oog op zo laag mogelijke operationele kosten maken veel Europese vervoerders nu heel bewust de overstap naar Euro 6. Niet alleen omdat de wetgever dat verlangt. De praktijk leert namelijk dat de nieuwe DAF Euro 6-trucks zo n 5 tot 8 procent zuiniger zijn dan vroegere Euro 3, 4 en 5-voertuigen. Dat kan zich al snel vertalen in duizenden euro s voordeel. Per truck. Per jaar. Bovendien: vervoerders die veel in en door Duitsland rijden, betalen voor een Euro 6-truck vanaf 1 januari waarschijnlijkheid twee eurocent per kilometer minder Maut-wegenbelasting. Dat zou opnieuw aanzienlijk voordeel betekenen. Klanten die de overstap naar Euro 6 al gemaakt hebben, zijn buitengewoon enthousiast. Over de hoge kwaliteit, het gunstige brandstofverbruik, de uitstekende rijeigenschappen en het hoge chauffeurscomfort. Of het nu de nieuwe LF distributietruck betreft, de veelzijdige CF of het topmodel XF. We leveren ze in een keur aan uitvoeringen, tot in detail afgestemd op uw specifieke wensen en eisen. En ik noemde het al: dat geldt óók voor de diensten achter onze trucks. Colofon: In Action is een uitgave van DAF Trucks N.V. Redactie: Afdeling Corporate Communications Postbus 90065, 5600 PT Eindhoven Concept & realisatie: GPB Media B.V., Leiderdorp Harrie Schippers President-directeur

4 4 DAF NIEUWS DAF VLAANDEREN PRODUCEERT STE CABINE Bij DAF Vlaanderen in het Belgische Westerlo werd recentelijk de ste cabine geproduceerd. Een prachtige mijlpaal in de geschiedenis van DAF s assen- en cabinefabriek, aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks N.V. De Space Cab werd symbolisch overgedragen aan Louis De Wael, algemeen directeur van Vervoer Van Dievel uit het Belgische Mechelen, waar de truck met de miljoenste cabine inmiddels in gebruik is genomen. In 1966 nam DAF de productiefaciliteiten in België in gebruik. Gestart werd met de fabricage van cabines en in 1971 werd daar de productie van assen aan toegevoegd. Op dit moment komen er zo n 180 cabines per dag van de band voor de populaire DAF CF- en XF-series voor het middelzware en zware transport. Belangrijke investeringen In de cabinefabriek zijn de afgelopen jaren belangrijke investeringen gedaan met het oog op de nieuwste generatie DAF Euro 6-voertuigen, die in 2013 in productie zijn genomen. In totaal investeerde DAF de afgelopen 10 jaar zo n half miljard euro in haar assen- en cabinefabriek in Westerlo. De mijlpaal van geproduceerde cabines is een geweldige erkenning van de medewerkers van DAF Vlaanderen, aldus Harrie Schippers. Mede dankzij hun inzet en toewijding zijn wij in staat cabines te leveren, die toonaangevend zijn op het gebied van ruimte, comfort en afwerking, essentieel voor het hoge chauffeurscomfort waarom de trucks van DAF bekend staan. COMPLEET VERNIEUWD De internetsite is compleet vernieuwd. De nieuwe site draait op een veel flexibeler platform. Voordeel daarvan is dat DAF.com nu ook makkelijker werkt op verschillende browsers, zoals Explorer, Firefox, Safari en Chrome en met verschillende mobiele apparaten, zoals de iphone en Android en Windows telefoons. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe site was een nog makkelijker toegankelijkheid van specifieke informatie, zoals opbouwrichtlijnen en informatie over gebruikte trucks. Verder is het makkelijker gemaakt om rechtstreeks een informatieaanvraag in te dienen bij de dealer. DAF XF FLEET TRUCK OF THE YEAR 2014 IN NOORD-IERLAND De DAF XF werd onlangs in Noord-Ierland verkozen tot Fleet Truck of the Year 2014 door een twaalfkoppige jury afkomstig uit de Noord-Ierse transport- en logistieksector. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Export & Freight Transport & Logistics Awards in Belfast. De jury prees de XF om zijn prestaties, betrouwbaarheid, chauffeursveiligheid en comfort, lage brandstofverbruik en de service van het DAF dealernetwerk. 7 TV-persoonlijkheid Adrian Logan overhandigde de onderscheiding aan Ray Ashwort, Managing Director DAF Trucks UK. Rechts van hem Mark Cuskeran van sponsor SDC Trailers en Steve Turton van sponsor BPW.

5 5 DE OERMOTOR VAN DAF TERUG NAAR HUIS DAF MUSEUM KRIJGT EINDELIJK DD 575 In het Belgische Merksem bij Antwerpen werd Ursine Thielemans (tegenwoordig mevrouw De Beukelaer-Thielemans) bijna 44 jaar geleden plotseling voor de leeuwen geworpen toen zij op jonge leeftijd de leiding moest nemen over het bedrijf van haar overleden vader. Onder haar leiding groeide het bedrijf uit tot een belangrijk leverancier van voorgespannen beton elementen: Vibrobeton. Een van haar eerste taken was een voertuig te vinden om de zware vloerplaten van de productieplek naar de laadlocatie voor wegtransport te verplaatsen. We vonden een gebruikte DAF V1600 DD met kipper, vertelt ze. De opbouw werd verkocht en er werden dwarsbalken op het chassis gelast. Overtollig Na jaren trouwe dienst werd de truck buiten dienst gesteld en besloot men de V1600 aan te bieden aan het DAF Museum in Eindhoven. Voor het museum is dit een heel belangrijk voertuig. De motor van deze truck is namelijk een DD 575; de eerste motor die DAF bouwde, op basis van een Leyland licentie, en waarvan de productie startte in Uitgerekend deze motor ontbrak nog aan de collectie. De motor zal geheel worden gerestaureerd en worden toegevoegd aan de expositie. 7 Mevrouw De Beukelaer-Thielemans overhandigt de sleutels aan Rob Kieft van het DAF Museum. Van links naar rechts: Barbara De Beukelaer, Jan Rovers, Ursine De Beukelaer, Theo van de Rijt, Rob Kieft, Luc de Waes. GROOTSTE RECLAME-OBJECT TER WERELD? Het zou wel eens het grootste reclame-object ter wereld kunnen zijn: voor haar eigen transportonderneming bestelde DAF s Jordaanse dealer Manaseer onlangs 25 DAF CF s en 25 DAF XF s. Samen met nog tientallen Kenworth trekkers (Manaseer is ook Kenworth dealer) vormden de trucks in juli een billboard dat alleen vanuit de lucht zichtbaar was. Van deze operatie werd ook een film gemaakt, die op YouTube inmiddels bijna maal bekeken is. Uit milieuoverwegingen moest de gehele operatie in één dag uitgevoerd worden. Zelf de video bekijken: ga dan naar of scan de QR code. EERSTE DAF S VOOR NÜLLIG & HASS Spedition Nüllig & Haß uit het Duitse Wuppertal nam onlangs tien DAF XF s in gebruik. Het zijn de eerste DAF s in de vloot, die ongeveer 200 voertuigen groot is. Alle tien DAF s zijn uitgerust met de nieuwe PACCAR MX-11 motor. Voor ons zijn het niet alleen de eerste DAF s in ons wagenpark, maar ook onze eerste Euro 6 voertuigen, aldus directeur Andreas Nüllig. We hebben ons bij de aanschaf van onze nieuwe DAF s laten leiden door het lage verbruik, de lage exploitatiekosten en de lange levensduur.

6 6 IAA DAF TRUCKS OP IAA HANNOVER 2014: ALWAYS THE RIGHT SOLUTION Hannover, 25 september tot en met 2 oktober. Eén van de belangrijkste truck- en transporttentoonstellingen van Europa. Onder het motto Always the right solution toont DAF Trucks er haar complete en toonaangevende Euro 6 leveringsprogramma om te onderstrepen dat voor elke toepassing de juiste oplossing geboden wordt. Zoals een nieuwe en fluisterstille versie van de CF voor stedelijke distributie in avond en nacht. En speciale Low Deck versies van de CF en XF trekkers, die binnen het volumetransport zorgen voor maximale efficiency. Bovendien kondigt DAF ultramoderne technologieën aan om de brandstofefficiency nog verder te optimaliseren, zoals Predictive Cruise Control en Predictive Shifting DAF heeft haar stand prominent in Hal 17 van het tentoonstellingscomplex en toont daar op een oppervlakte van m 2 haar complete en toonaangevende Euro 6-leveringsprogramma met de nieuwe LF voor het distributievervoer, de nieuwe CF voor een veelheid aan toepassingen en het nieuwe vlaggenschip XF voor het zware transport en transport over de lange afstand. Nu het programma is uitgebreid met een complete reeks aan drie- en vier-assige voertuigen biedt DAF voor elke transporttoepassing een oplossing op maat.

7 7 PREDICTIVE CRUISE CONTROL & PREDICTIVE SHIFTING DAF kondigt Predictive Cruise Control aan, dat - in combinatie met Predictive Shifting - vanaf januari 2015 tegen meerprijs leverbaar wordt op de Euro 6 CF en XF met een geautomatiseerde AS Tronic 12-versnellingsbak. Beide vooruitstrevende technologieën werden door DAF in eigen beheer ontwikkeld en dragen bij aan nog hogere voertuigefficiency. Predictive Cruise Control maakt gebruik van geavanceerde GPS-technologie om te weten waar de truck zich exact bevindt en met welke rijomstandigheden de komende 1 tot 2 kilometer rekening moet worden gehouden. Het systeem kijkt in feite vooruit en anticipeert op hellingen en afdalingen zodat gebruik gemaakt wordt van de eigen massa om het voertuig over de top te duwen. En neemt de helling tijdens de afdaling nog verder toe, dan wordt zo snel mogelijk opgeschakeld naar een hogere versnelling. De chauffeur stelt vooraf de gewenste snelheid in, alsook de afwijking die hij daarboven of daaronder wil toestaan. Daarbij zijn voor de toegestane afwijking naar beneden drie voorgeprogrammeerde opties beschikbaar. Binnen de ingestelde bandbreedte bepaalt Predictive Cruise Control de ideale snelheid en Predictive Shifting de ideale versnelling. Uitgangspunt van de beide technologieën is zo lang mogelijk in de hoogst mogelijke versnelling en daarmee het optimale toerenbereik te rijden. Komt het einde van een helling in zicht, dan zal het systeem ernaar streven niet terug te schakelen naar een lagere versnelling. Gaat een klim meteen over in een afdaling, dan wordt vóór de top al minder brandstof ingespoten, Predictive Cruise Control zal in bepaalde gevallen toestaan dat de snelheid van het voertuig ónder de ingestelde waarde komt, bijvoorbeeld wanneer de top van een heuvel bijna bereikt is en het systeem weet dat de potentiële energie het voertuig bij de afdaling weer snel op het gewenste niveau zal brengen. Predictive Cruise Control kan dan tijdelijk zelfs ook een iets hogere snelheid dan ingesteld toestaan uiteraard binnen vooraf bepaalde toleranties eveneens met het oog op een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik. De ultramoderne Predictive Cruise Control en Predictive Shifting functies versterken DAF s toonaangevende positie op het gebied van brandstofefficiency en low cost of ownership. u EXTRA STILLE DISTRIBUTIETRUCK: CF SILENT Voor stedelijke distributie in avond en nacht ontwikkelde DAF de unieke CF Silent. In de speciale Silent-mode heeft die een geluidsniveau van minder dan 72 db(a), waarmee certificering als Quiet Truck mogelijk is. Daardoor kunnen s avonds, s nachts of in de vroege ochtend goederen geladen en gelost worden in gebieden waar geluidsbeperkingen gelden. De nieuwe DAF CF Silent is uitgerust met de krachtige en zuinige 10,8 liter PACCAR MX-11 Euro 6-motor (vermogens van 210 kw/286 pk tot 320 kw/435 pk), die sowieso bekend staat om z n lage geluidsniveau. Op het dashboard bevindt zich een speciale Silent -knop. Door die in te drukken, schakelt de motorsoftware over op een programma waarbij koppel en toerental worden beperkt en er bij lagere toerentallen van versnelling gewisseld wordt. Ook de inkapseling van de versnellingsbak draagt bij aan een reductie van het geluid. DAF levert de extra stille CF distributietruck vanaf begin 2015 als 4x2 en 6x2 bakwagen en trekker met keuze uit dag-, slaap- en Space Cab-cabine en een breed aanbod aan wielbasis.

8 8 IAA

9 DAF ITS DAF MULTISUPPORT IAA 9 NIEUWE CF EN XF LOW DECK: 91 CENTIMETER SCHOTELHOOGTE Eén van de belangrijke noviteiten op de IAA 2014 is een Low Deck-variant van de populaire Euro 6 CF- en XF-trekkers voor volume-transport. Door toepassing van laag-profiel-banden (315/45/R22,5) en door aanpassing van de luchtvering, kon de schotelhoogte verlaagd worden van 96 naar slechts 91 centimeter. Daardoor kunnen binnen de maximale voertuighoogte van 4 meter, trailers met een inwendige hoogte van 3,00 meter worden toegepast waardoor volumes van ruim 100 m 3 mogelijk zijn voor maximale transportefficiency. Een inwendige hoogte van 3,00 meter is ook waardevol voor vervoerders die binnen de automotive sector werkzaam zijn, waar veel gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde bakken van een meter hoog. Daarvan kunnen er drie in de trailer gestapeld worden. DAF levert de nieuwe Low Deck-trekker met luchtvering op de vooras. Daarnaast werd een nieuwe, enkelblads paraboolvering ontwikkeld. Een nieuwe dakspoiler voor de XF Low Deck met Super Space Cab zorgt voor een optimale aerodynamica en 1,5% besparing in brandstof en CO 2 -emissie. DAF levert de nieuwe Low Deck/trekkers met wielbasis van 3,60 en 3,80 meter en aangedreven door de ultramoderne 10,8 liter PACCAR MX-11- en 12,9 liter PACCAR MX-13-motoren. VOLLEDIG LEDEREN BEKLEDING ALS OPTIE DAF cabines zetten de standaard op het gebied van ruimte, kwaliteit en comfort. Op de succesvolle Euro 6 CF en XF wordt tegen meerprijs een fraai, volledig lederen interieur leverbaar, waarbij zowel de stoelen, het stuurwiel als de deurpanelen (XF) zijn uitgevoerd in een chique copper -kleur met rood-oranje accenten. Daarmee krijgt het interieur een extra luxueuze uitstraling en wordt het comfort verder verhoogd. DIENSTEN ROND HET PRODUCT CENTRAAL Om het belang te onderstrepen dat DAF en haar verkoop- en servicedealers hechten aan een uitstekende service achter de toonaangevende producten, nemen de diensten een prominente plaats in op de DAF-stand. Daartoe behoren PACCAR Financial, PACCAR Parts en TRP, evenals DAF s onovertroffen International Truckservice (ITS) en MultiSupport Reparatie & Onderhoudscontracten. PACLEASE PacLease ook een PACCAR-onderneming behoort met een vloot van bijna voertuigen, tot de grootste truck- en trailerverhuurders van Duitsland. PacLease onderscheidt zich door het grote en gevarieerde voertuigaanbod, met trekkers, bakwagens en een uitgebreide verscheidenheid aan trailers. Het PacLease netwerk bestaat in Duitsland uit 39 locaties. DAF COMPONENTS DAF Components is de snelst groeiende onafhankelijke producent van bus- en touringcar-motoren in Europa. Het leveringsprogramma bestaat uit een breed aanbod aan efficiënte Euro 3, 4, 5 en 6-motoren, die bekend staan om hun toonaangevende betrouwbaarheid en levensduur. Voor het onderhoud aan deze moderne motoren kan in Europa een beroep gedaan worden op het volledige DAF-dealernetwerk. Daarnaast staat klanten een netwerk van speciale Coach & Bus dealers ter beschikking, die ingericht zijn op het verlenen van service aan specifieke voorzieningen aan bussen en touringcars.p

10 10 TOEKOMST NIEUWE EU WETGEVING VOOR LANGERE TRUCKS IN TEKEN VAN BRANDSTOFVERBRUIK EN VEILIGHEID: ER IS NOG VEEL STUDIE NODIG Waarschijnlijk ligt er eind 2014/begin 2015, een voorstel voor een nieuwe wet die binnen de Europese Unie iets langere voertuigen toestaat met als doel milieu en veiligheid te dienen. Het zal nog zeker tot 2017 duren voordat de toelatingseisen geformuleerd zijn om kentekening na 2020 mogelijk te maken, benadrukt Ron Borsboom, lid van de Board of Management van DAF Trucks en verantwoordelijk voor productontwikkeling. Mede om een bijdrage te leveren aan zorgvuldige besluitvorming bestudeert DAF de mogelijkheden en voordelen van langere voertuigen, waarbij nadrukkelijk ook naar alternatieven gekeken wordt. Gegeven dat de nieuwe wetgeving een bepaalde maximale verlenging toestaat, dan is een van de belangrijkste vragen hoe veel een truck in de toekomst langer zou moeten worden. Wat is de optimale keuze? Hoeveel langer draagt optimaal bij? Is dat 20 of is dat 80 centimeter? Ergens leidt dat tot wezenlijk andere voertuigconcepten met bijvoorbeeld een gewijzigde positie van de vooras en een andere instap. Welke keuze er ook wordt gemaakt, als het gaat om het verder verlagen van het brandstofverbruik en daarmee de CO 2 -emissie, is het een gemiste kans dat het Europese Parlement in april niet meteen ook vóór brede en dus grensoverschrijdende inzet van de Ecocombi gestemd heeft. Ron Borsboom: Met de Ecocombi kan een significante efficiency-slag gerealiseerd worden, simpelweg door per rit grofweg een derde meer lading mee te nemen. Per ton/ kilometer kan dit een brandstof- en CO 2 -besparing van meer dan 20% opleveren. De mogelijkheid om in de toekomst de voorzijde van de truck iets te verlengen, staat hierbij in schril contrast: ga uit van 2,5% als gevolg van de betere aerodynamica en mogelijk nog enkele procenten doordat de extra ruimte gebruikt kan worden om andere, nieuwe technologieën toe te passen. Belangrijk in de brede discussie is niet automatisch uit te gaan van de CO 2 -uitstoot per voertuig maar te kijken naar de gerealiseerde vervoersprestatie, uitgedrukt in ton/kilometer. ANDERE VOERTUIGCONCEPTEN Dat neemt niet weg dat Ron Borsboom tot de geïnteresseerden behoort om het potentieel van langere voertuigen te onderzoeken: Binnen Letterlijk meer ruimte ten gunste voor milieu en veiligheid als gevolg van nieuwe regelgeving in de maak. Eerste schetsen van het DAF Design Center tonen hoe toekomstige truckconcepten er vervolgens uit zouden kunnen gaan zien.

11 11 Ron Borsboom is voorstander van het bestuderen van de mogelijkheden van langere trucks. Er zijn vele facetten die grondig bekeken moeten worden, nog afgezien van de financiële haalbaarheid en de eis dat transport betaalbaar moet blijven. ACEA hebben we als truckfabrikanten het commitment afgegeven dat trucks in 2020 ten opzichte van % minder brandstof verbruiken en dus minder CO 2 uitstoten. Een geïntegreerde benadering is daarbij essentieel. En bij die 20% stopt het niet. De EU spreekt al over 30% in Langere voertuigen kunnen bijdragen aan deze volgende stappen. Eén van de achtergronden van de EU om langere vrachtwagens toe te staan, is daarnaast het verder verhogen van de veiligheid, met name die van kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers. Er kan gedacht worden aan toepassing van gemakkelijker vervormbare materialen en airbags aan de buitenzijde, vervolgt Borsboom. Je hebt het dan automatisch ook over vloeiendere vormen en ook daarvoor is ruimte nodig. Een lagere voorruit en met name een lagere positie van de chauffeur leiden tot meer direct zicht maar tevens tot wezenlijk andere voertuigconcepten en het schier onoplosbare probleem om de motoren met hun krachtige koelsystemen goed kwijt te kunnen. Overigens zouden sensoren en camera s op dit vlak wel eens net zo effectief kunnen blijken. ALTERNATIEVEN BEKIJKEN Borsboom benadrukt dat er vooral nog heel veel studie nodig is. Er zijn vele facetten die grondig bekeken moeten worden, nog afgezien van de financiële haalbaarheid en de eis dat transport betaalbaar moet blijven, zo benadrukt hij. Als de oploophoek aan de voorzijde geweld wordt aangedaan, komt er geen truck het docking station in of uit. En hoe zit het met de infrastructuur? Je kunt een truck niet achteloos langer maken zonder te bekijken of de wendbaarheid en draaicirkel in het geding komen. Tenslotte is onze infrastructuur afgestemd op de afmetingen van de huidige voertuigen. Verder is het zaak dat er breed naar alternatieven gekeken wordt. Om vrachtwagens nog zuiniger te maken, lijkt de focus nu te liggen op het creëren van meer ruimte aan de voorzijde maar het is wellicht nog zinvoller om de extra ruimte juist in het deel achter de cabine te stoppen om bijvoorbeeld alternatieve aandrijving mogelijk te maken en systemen om motorwarmte te hergebruiken. Het kan zijn dat daarmee grotere winsten gerealiseerd worden. Laten we vooral ook kijken wat de trailerindustrie kan betekenen. ÉÉN EUROPA ALS UITGANGSPUNT Zoals het er nu naar uitziet, krijgen truckfabrikanten letterlijk de ruimte om op het gebied van milieu (brandstofverbruik en CO 2 -emissies) en veiligheid nieuwe stappen te zetten. Als de wetgever straks de extra lengte op maximaal 80 centimeter zou vastleggen, betekent dit overigens niet automatisch dat we die volledig gaan gebruiken, besluit Borsboom. Het gaat om het bereiken van de optimale balans. Hoe de toelatingseisen er ook uit gaan zien, het is essentieel dat er één richtlijn voor de hele Europese Unie gaat gelden en dat individuele lidstaten niet met nationale afwijkingen daarop komen. Het is ondoenlijk daar specifieke oplossingen voor te ontwikkelen; daarvoor is de impact van de toekomstige wetgeving veel te groot. En ook belangrijk om in de studies mee te nemen: langere trucks moeten in een later stadium ook naar landen buiten Europa kunnen, zoals dat nu met onze Euro 3-, 4- en 5-voertuigen gebeurt. Er is nog genoeg stof tot nadenken. p

12 12 MILIEU BIOCYCLING GMBH: RECYCLING OP WIELEN In totaal veertien DAF LF s met een speciale opbouw zijn dagelijks onderweg om in de regio Hamburg bioafval in te zamelen. Het organische restafval wordt gebruikt om energie op te wekken in een biogasinstallatie. TEKST: FRANK HAUSMANN FOTO S: PHILIPP STURSBERG Zonder de nieuwe DAF LF s van BioCycling GmbH zou het in Hamburg behoorlijk onprettig ruiken. Dagelijks zijn de twaalftonners in de Hanzestad onderweg om in restaurants, grootkeukens en supermarkten onverkochte groente en fruit, uitgeperste sinaasappelen, bedorven vis en etens resten op te halen. Van de massaal weg gegooide levensmiddelen kan inmiddels een hele industrietak goed leven. Want in de EU mogen al sinds 2006 geen keukenafval en etensresten meer worden vervoederd. BIOGAS Dit verbod vormt de basis van het business model van BioCycling. De vrachtwagens van deze inzamelspecialist verzamelen het hele palet aan organisch afval in de regio Hamburg om het vervolgens als energiedrager naar de bio-installatie van Stellinger Moor te brengen. In deze speciale biogasinstallatie ontstaat jaarlijks uit ton bioafval energierijk methaangas. Daarmee produceert een warmtekrachtcentrale elektriciteit en verwarming voor ongeveer huishoudens en het nabijgelegen voetbalstadion. De overgebleven biomassa wordt op boerenakkers als mest gebruikt. COMPACT MAAR RUIM De LF s die worden ingezet voor het transport van de afvalcontainers zijn uitgerust met een compacte maar ruime dagcabine, een schone Euro 6 motor, een handgeschakelde zesbak en luchtvering achter. De 4,5 liter grote PACCAR PX-5 motor levert 213 pk en ontwikkelt in deze uitvoering een koppel van 760 Nm, dat over een breed toerengebied beschikbaar is. De 7,20 meter lange opbouw van plywood beschikt over een laadlift en een achteruitrijcamera. LAADVERMOGEN DAF heeft ons overtuigd met schappelijke aanschafprijzen en uitstekende service. De chauffeurs zijn zeer positief over de LF, de draaicirkel is kort handig in het stadsverkeer en de truck heeft een hoog laadvermogen, zo motiveert commercieel directeur Dennis Eisele de keuze van BioCycling voor DAF. In totaal exploiteert BioCycling ongeveer twintig twaalftonners, samen met haar transportpartner HED Hamburger

13 13 Hamburg aflegt. Zijn collega Dimitriy Yeroteyer rijdt sinds 2010 voor BioCycling en zijn werkgebied ligt rondom de stad Hamburg. Ook hij rijdt per dag meerdere honderden kilometers. Dimitriy roemt de bijzonder stille motor, de eenvoudige bediening en de comfortabele chauffeursstoel. De grote spiegels en de achteruitrijcamera vergemakkelijken het manoeuvreren. NIEUWE KLANTEN De DAFs leggen 1 Dimitriy Yeroteyer rijdt per dag meerdere honderden kilometers. Dimitriy roemt de bijzonder stille motor, de eenvoudige bediening en de comfortabele chauffeursstoel. De grote spiegels en de achteruitrijcamera vergemakkelijken het manoeuvreren. 7 Dagelijks zijn LF s van BioCycling onderweg om in restaurants, grootkeukens en supermarkten onverkochte groente en fruit, uitgeperste sinaasappelen, bedorven vis en etensresten op te halen in afvalcontainers. Entsorgungsdienst. De trucks zijn onderweg in Hamburg en Schleswig- Holstein en halen volgens vaste routes op duizenden plaatsen volle afvalcontainers op en zetten er lege, regelmatig gereinigde en gedesinfecteerde containers voor terug. BIODIESEL Door heel Duitsland rijden ongeveer 100 trucks van BioCycling rond. Tot de klanten behoren naast de detailhandel ook restaurants en restaurantketens, ziekenhuizen, scholen en kinderdag verblijven. In restaurants haalt men vooral bakolie op, dat verwerkt wordt tot biodiesel en zo weer in de brandstoftank terechtkomt. Het in 1995 opgerichte afvalbeheerbedrijf behoort tot de wereldwijd opererende Veolia groep. Omdat het ophalen van organisch afval onder de regelgeving van de voedsel- en wareninspectie valt, moet de firma uit Hamburg bij het transport van voedselafval voldoen aan strenge voorschriften op het gebied van hygiëne. Dat stelt hoge eisen aan het voertuig en de opbouw. Zo is de opbouw voorzien van een vloeistofdichte, met glasvezel versterkte kunststof vloer met een rand van twintig centimeter, die zich makkelijk laat reinigen en desinfecteren. Bovendien is de opbouw aan de voor- en achterkant voorzien van ventilatieroosters om eventuele gasontwikkeling van de etensresten tegen te gaan. MAKKELIJKER Motor en versnellingsbak zijn in de DAF LF perfect op elkaar afgestemd. Voor het dagelijks werk is de cabine ruim genoeg, met veel aflegruimte en comfort. De precieze besturing en het comfortabele onderstel met luchtvering achter, maken ons chauffeurswerk in de binnenstad een stuk makkelijker, zegt de vijftigjarige David Apassnaba, die met zijn LF dagelijks zo n 350 kilometer door de straten van 1 De 7,20 meter lange opbouw van plywood beschikt over een laadlift en een achteruitrijcamera. ieder ongeveer kilometer per jaar af voor BioCycling. Na uiterlijk drie jaar ruilt de klant zijn trucks in tegen nieuwe en het onderhoud wordt gedaan bij de plaatselijke dealer, die de LF-vloot eind juni ook bij BioCycling afleverde. De jaaromzet van BioCycling GmbH bedraagt ongeveer 20 miljoen, terwijl moederconcern Veolia in Duitsland een omzet van 1,9 miljard per jaar heeft en wereldwijd 20 miljard. We willen elk jaar nieuwe klanten winnen, luidt het eenvoudige succesrecept van de 37-jarige ondernemer uit Hamburg. Het zal dan ook geen verrassing zijn als er binnenkort nog meer DAF LF trucks van BioCycling in Hamburg onderweg zijn om de stad weer wat frisser te laten ruiken. p

14 14 ADVERTORIAL VDL CONTAINERSYSTEMEN BV VDL Containersystemen bv is onderdeel van VDL groep. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt container-afzetinstallaties en spreaders en verzorgt tevens After Sales dienstverlening. De producten van VDL Containersystemen vinden hun weg in vele marktsegmenten, zoals afvalinzameling, transport, de bouw- en schrootindustrie, landbouw, defensie, gemeente en overheid. In de Benelux is de onderneming marktleider in haar branche. 90% van de systemen wordt geëxporteerd via een uitgebreid dealernetwerk in Europa en daarbuiten. Het assortiment container afzetsystemen bestaat uit haakarmsystemen, portaalarmsystemen en kabelinstallaties. VDL GROEP VDL Groep is een internationale, industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabrikaten en eindproducten. Vanuit het hoofdkantoor in Eindhoven begeleidt zij haar werkmaatschappijen, die zoveel mogelijk zelfstandig functioneren en resultaatverantwoordelijk zijn. Op dit moment telt de groep zo n 80 werkmaatschappijen en werken er ruim medewerkers. De kabelinstallaties zijn standaard leverbaar met een capaciteit van 15 tot 30 ton en hebben een standaard rolhoogte tot 230 mm. Door de toepassing van hoogwaardig staal wordt een laag eigen gewicht bereikt, wat zorgt voor een hoog laadvermogen. Dankzij de nieuw ontwikkelde differentieelaandrijving met integrale vergrendeling en een uitgekiende vrijloopfunctie kan ook onder moeilijke omstandigheden recht opgetrokken worden. Duurzaam door het gebruik van hoogwaardige materialen en praktisch vanwege een onderhoudsarme hydraulische besturing. HAAKARMSYSTEMEN De haakarmsystemen van VDL zijn leverbaar met een capaciteit van 5 tot 40 ton en beschikbaar in diverse uitvoeringen. Bij de 5 ton uitvoering neemt slechts één cilinder het knikken, kippen en het op- en afzetten voor zijn rekening. Resultaat: lagere onderhoudskosten. PORTAALARMSYSTEMEN De portaalarmsystemen van VDL Containersystemen zijn leverbaar met capaciteiten van 6 tot maar liefst 18 ton en kunnen worden voorzien van een snel en eenvoudig afnetsysteem, dat met een kleine draadloze afstands bediening in staat is de ladingen af te dekken. CONTINU VERBETEREN VDL Containersystemen blijft continu verbeteren en doorontwikkelen. De onderneming is ISO 9001, gecertificeerd en dankzij de Lean Manufacturing methode wordt niet alleen continu efficiency verder verhoogd, maar tegelijkertijd ook de kwaliteit, een race zonder einde. Om optimale kwaliteit te waarborgen vindt de productie van kritische onderdelen in eigen huis plaats. p Meer informatie:

15 BDF TRANSPORT 15 LOGISTIEK VOOR MULTIMODALE VOERTUIGEN FLEXIBILITEIT DANKZIJ WISSELSYSTEMEN De enorme prestaties van het Europese wegvervoer zijn eigenlijk niet mogelijk zonder de snel uitwisselbare opzetbakken en wisselcontainers. Alleen met multimodale voertuigen is het mogelijk een gesloten transportketen te realiseren over de weg, het spoor en het water. Foto: Philipp Stursberg Tijd is geld. De steeds sterkere concurrentie, de steeds toenemende kostendruk en de steeds kortere arbeidstijden dwingen de transportondernemers er toe om steeds weer naar nog efficiëntere alternatieven in het goederenvervoer te zoeken. Dat is niet nieuw. 80 jaar geleden ergerden vooruitstrevende transportondernemers zich al aan de lange overslagtijden voor het in- en uitladen van hun trucks. De oplossing kwam met de introductie van gestandaardiseerde wissellaadbakken en containers die in het mulitimodale vervoer hun bekroning vonden en tot de dag van vandaag succesvol gebruikt worden. DAF PIONIER Minder bekend is, dat juist DAF een belangrijke pionier was op dit gebied. Samen met ATO, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen presenteerde de Eindhovense fabrikant van toen nog vooral aanhangwagens al in 1938 een van De meest gangbare toepassing voor BDF transport is in het intermodale verkeer tussen truck en trein. Maar ook in de distributie tussen fabriek en distributiecentra worden er veel wissellaadbakken gebruikt. de eerste systemen voor uitwisselbare laadbakken. Dit zogenaamde DAF Losser systeem was bedoeld om het natransport tussen het spoor en de eindgebruiker te bekorten. Het systeem bestond uit een door DAF ontwikkelde 5 tons laadkist, die u

16 16 BDF TRANSPORT met behulp van een hydraulisch systeem direct vanaf de trein op een éénassig containerchassis of een DAF HD5-trailer getrokken kon worden. Bij de klant aangekomen kon de chauffeur zonder hulp van derden de drie meter lange laadkist van de truck op de grond laten zakken en eventueel een lege kist weer op zijn chassis trekken. Eenmaal terug op het station, zette de chauffeur de laadkist weer met hulp van het laad- en lossysteem zelfstandig op een spoorwagon waar drie van deze Losserkisten op pasten. Het systeem was robuust en praktisch. Naast de Nederlandse Spoorwegen namen ook de Duitse, Belgische, Zweedse en Zwitserse spoorwegen het systeem in gebruik. Eind 1947 bestonden er 95 Lossersystemen. Het idee was in 13 landen gepatenteerd. ISO CONTAINER De eerste klassieke wisselbakken kwamen echter in begin jaren 50. Toen ontwikkelde de Amerikaanse vervoerder Malcom McLean de eerste grote gesloten containervorm die zowel met een truck als met een schip te vervoeren was. Daaruit ontstond al snel de ISO Container die vanaf eind jaren 60 de standaard werd in het transport BDF AF-FABRIEK Om zoveel mogelijk profijt te trekken uit de voordelen van het BDF-systeem biedt DAF af-fabriek complete geoptimaliseerde BDFoplossingen aan. Zo kan de klant een kant en klare 6x2 aanschaffen, waarbij het chassis compleet geleverd wordt met frame met twistlocks en de volledige elektrische installatie. Er is daarbij keuze uit een versie voor wissellaadbakken met een lengte tot 7,45 meter (afzethoogte 1,32 meter) en uit een variant die geschikt is voor bakken met een lengte tot 7,82 meter (afzethoogtes: van 1,12 meter tot 1,32 meter). Ook de vooras kan nu worden uitgerust met DAF s bekende ECAS luchtvering. Dankzij deze nieuwe luchtvering bedraagt de hoogteverstelling van het chassis vóór maar liefst 280 millimeter en achter zelfs 285. Door de grotere luchtcapaciteit gaat het heffen en dalen van het chassis aanzienlijk sneller en kan dat frequenter achter elkaar plaatsvinden. Want tijd is tenslotte geld. overzee en in het voor- en natransport. WISSELLAADBAK Voor de eerste In Duitsland was het de Deutsche generaties wisselopbouwen was er Bundespost die vanaf 1949 vooropliep nog een kraan of een speciale heftruck met de door hen zelf ontworpen nodig om de box op en af te laden. zogenoemde Weberbehälter. Ook het Dat veranderde snel toen de Duitse Weber Systeem was een pakketbox die transporteur Dachser begin jaren 70 een zowel op een spoorwagon als op een wissellaadbak met uitklapbare poten in truck paste. De containertjes lieten zich gebruik nam. Aanzet hiertoe was de komst makkelijk beladen en konden zo vanaf van de luchtvering. Daardoor werd het de trein op een truck geschoven worden, mogelijk om het voertuig zover te kunnen wat de laad- en lostijd ten goede kwam. laten zakken dat de chauffeur zijn truck onder de zelfstandig staande laadbak kon

17 17 7 DAF biedt af-fabriek complete geoptimaliseerde BDF-oplossingen aan. Zo kan de klant een kant en klare 6x2 aanschaffen, waarbij het chassis compleet geleverd wordt met frame met twistlocks en de volledige elektrische installatie. 5 Samen met ATO, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen presenteerde DAF al in 1938 een van de eerste systemen voor uitwisselbare laadbakken: De DAF Losser. alvast voorladen, terwijl zijn vervoerder nog bezig was met het uitrijden van de vorige laadbak. Ten opzichte van een klassieke truck scheelde dat veel laad- en lostijd en werden wachttijden voorkomen. Echter om het opzetsysteem universeel te kunnen toepassen, moest er wel een standaard voor afgesproken worden. Dat is waar het Bundesverband des Deutschen Güterfernverkehrs, afgekort BDF (Het huidige Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung BGL) zich sterk voor maakte. Samen met de industrie kwam het tot een leidraad voor de bouw van wissellaadbakken en hulpchassis. Die kreeg als naam BDF-Wechselbrücke mee. Intussen wordt elk wissellaadbaksysteem allang volgens DIN gebouwd, maar de naam BDF-laadbak en BDF-truck is tot op de dag van vandaag bekend in het transport. Het voordeel van die standaardisering bleek revolutionair. zijn er in vier lengtes: 7,15 (C 715), 7,45 (C 745), 7,65 (C 765) en 7,82 (C 782) meter, waarbij de laatste plek heeft voor 19 palletplaatsen. De vergrendeling tussen laadbak en chassis gebeurt doorgaans met dezelfde twistlocks die ook in het containervervoer gebruikt worden. Ook de maatvoering is hetzelfde als bij een 20 voets container, zodat één BDF-truckchassis beide soorten kan meenemen. De meest gangbare toepassing voor BDF transport is in het intermodale verkeer tussen truck en trein. Maar ook in de distributie tussen fabriek en distributiecentra worden er veel wissellaadbakken gebruikt. VOORDELEN Een ander voordeel van het wissellaadbaksysteem is dat de een BDF-voertuig met motorwagen en aanhanger meer volume kan meenemen dan een trekker-trailer. Bovendien is het systeem flexibeler. Naast de gewone rijden. Daarna zette hij de vering weer in de rijstand, vergrendelde de bak aan de truck, klapte de vrijgekomen poten op en kon vertrekken. Het afzetten gebeurde in omgekeerde volgorde. Het vergt overigens nog steeds wat oefening om met name een gekoppelde aanhanger en motorwagen in één keer onder twee laadbakken te rangeren. Een ervaren chauffeur kan zo een compleet span in ongeveer 10 tot 15 minuten omzetten. Door het snelle op- en afzetten van de laadbak kon een verlader Elke truck en elke aanhanger die volgens de BDF-standaard is geconfigureerd kan zonder probleem elke BDF laadbak oppikken, afzetten en vervoeren. EUROPALLETS Omdat de wissellaadbak in tegenstelling tot de ISO-Container een Europese ontwikkeling is, zijn de afmetingen van het systeem aangepast op het gebruik van Euro-pallets. Voor het gebruik op bakwagen aanhanger, zijn met name de C-bakken geschikt. Die wissellaadbakken met een zeil, schuifzeil, of met een vaste opbouw, een tank of een siloraamwerk, zijn er ook nog speciale wisselbakken die geïsoleerd zijn en zelfs Jumbo-uitvoeringen met een hefdak en drie meter binnenhoogte. Heel vaak dient een wisselbakkensysteem direct als tijdelijke opslag voor de fabrikant. Die heeft dan geen productmagazijn op de fabriek, maar laadt de producten direct in de laadbak. Waarna ze just in time worden weggereden. p

18 18 KLANT TSM ZET IN OP DAF DAF XF IN HET DRANKENVERVOER Net voor de start van het warme seizoen nam TSM Transport Service Mäurers GmbH uit het Duitse Grefrath in Nordrhein Westfalen drie nieuwe DAF XF 510 pk Euro 6 trekkers met Super Space Cabs in gebruik. In ultramoderne opleggers vervoert het bedrijf mineraalwater, frisdrank en bier door bijna de hele deelstaat aan de Neder-Rijn. TEKST: FRANK HAUSMANN FOTO S: PHILIPP STURSBERG Gelijktijdig met de drie nieuwe trucks groeit ook het werkterrein van de drankentransporteur TSM Transport Service Mäurers verder richting Beieren en Oostenrijk. Met de nieuwe trekkers haalt TSM daar bier en wel in grote hoeveelheden. Want TSM zet de trucks bijna rond de klok in met een dubbele bemanning, waarbij jaarkilometrages van kilometer gehaald worden. Verder vervoert TSM ook nog mineraalwater, frisdrank en vruchtensappen uit de Eifel, het Sauerland en het Westerwald naar het Ruhrgebied. Transport Service Mäurers rijdt vooral voor de drankengroothandel Fako-M uit Neuss, voor wie het een belangrijke logistieke partner en dienstverlener is. Nog onlangs verlengden TSM en Fako-M hun samenwerking met een nieuw contract. ALLEEN MAAR DAF Wij hebben voor de komende tijd een duidelijke expansie voor ogen, waardoor we ook meer voertuigen nodig hebben. Ik wil alleen maar DAF omdat die trucks zich bij ons bewezen hebben. Ze hebben een lage total cost of ownership en zijn bovendien bij de chauffeurs geliefd, aldus Rudolf Mäurers, directeur van TSM Transport Service Mäurers GmbH.

19 19 TOPUITRUSTING VOOR CHAUFFEUR EN TRANSPORTEUR TSM bracht de uitrusting van de standaard al rijk aangeklede 4x2 DAF XF Super Space Cab op een nog hoger niveau door te kiezen voor LED-koplampen, een extra luxe comfortstoel, een onder het bed weggewerkte koelkast, standairco, een standkachel en een geautomatiseerde AS-Tronic versnellingsbak met intarder. Voor de motorisering koos TSM voor de zwaarste versie van de 13 liter PACCAR MX-13-Motor. Niet alleen om de chauffeur te plezieren, maar ook om de brandstofkosten te drukken. Want de MX-13 motor beschikt over een geweldig hoog koppel binnen een groot toerenbereik en in combinatie met de daarop perfect afgestemde versnellingsbak kon TSM daarom veilig kiezen voor een brandstofbesparende lange achterasoverbrenging van 1:2,69. Rudolf Mäurers: Wij hebben voor de komende tijd een duidelijke expansie voor ogen, waardoor we ook meer voertuigen nodig hebben. Ik wil alleen maar DAF omdat die trucks zich bij ons bewezen hebben. met de aandrijflijn!, vertelt Mäurers niet zonder trots. Momenteel bestaat zijn vloot uit vijf DAF trekkers met trailer en twee DAF bakwagens met middenasaanhanger. Op de kilometermiljonair na, beschikken alle drankentrucks van TSM allemaal over de zwaarste PACCAR motor. Mäurers is uiterst tevreden met de manier waarop deze krachtbron de pk s aan het asfalt afgeeft. Het prettige van een DAF is dat die 510 pk s niet alleen op de deur staan, maar ook daadwerkelijk in het vooronder huizen, is de overtuiging van de 39-jarige eigenaar. En dat bij een goed brandstofverbruik. Onze Euro 5 trucks waren al lekker zuinig. En de nieuwe Euro 6 motor doet het tot nu toe minstens zo goed. Ons verbruik ligt, afhankelijk van inzet, tussen de 28 en 34 liter op de 100 kilometer en dat is niet slecht in dit werk. GEEN VERRASSINGEN DANKZIJ DAF MULTISUPPORT Om niet voor plotselinge verrassingen te komen staan, koos Mäurers voor een uitgebreid onderhoudsen reparatiepakket uit het MultiSupport programma van DAF. Met het DAF MultiSupport Waranty Plus Driveline pakket kan ik de operationele kosten van mijn trucks vooraf precies berekenen, aldus Mäurers. Voor een vast bedrag per maand dek ik alle kosten voor eventuele reparaties aan de aandrijflijn af. Bovendien heb ik zo bovenop de normale DAFgarantie op de hele truck ook nog drie jaar of kilometer garantie op de complete aandrijflijn. Daar zit ook een jaar gratis pechservice van DAF ITS bij. Daardoor zijn de kosten van mijn wagenpark zeer transparant en beter te beheersen. Ook ben ik zo verzekerd van optimale inzetbaarheid. Bovendien, een perfect onderhouden truck betaalt zich weer terug in de restwaarde. p EÉN MILJOEN KILOMETER Inmiddels hebben wij 10 jaar ervaring met DAF. in 2004 kochten wij voor onze drankenservice de eerste DAF XF Euro 3. Die truck hebben we nog steeds. Hij heeft tot nu toe meer dan één miljoen kilometer op de klok staan zonder één probleem

20 20 MEINFERNBUS Foto: Bertie Willemsen MEINFERNBUS LANGE AFSTANDS BUSVERVOER IN DUITSLAND STEEDS POPULAIRDER In Duitsland heeft de liberalisering van interstedelijk en internationaal busvervoer geleid tot een flinke verschuiving richting touringcar. Steeds meer busondernemingen springen in de markt van lange afstands busvervoer, wat zich vertaalt in een steeds verder groeiend netwerk van routes. Voor de reiziger zijn de voordelen van deze manier van reizen groot: het is goedkoper dan treinen of vliegen en minder stressvol dan autorijden. En comfortabel bovendien: de touringcars zijn uitgerust met ligstoelen (met een riante beenruimte van 70 centimeter), Wi-Fi, airco, toilet en catering, inclusief frisdrank of een biertje voor 1,50. VISIE Het in Berlijn gevestigde MFB MeinFernbus GmbH speelt een voortrekkersrol in deze nieuwe vervoersmarkt. De onderneming werd in 2011 opgericht door Torben Greve en Panya Putsathit. Twee mannen met een visie, die elkaar al kennen sinds hun studietijd. Eenmaal klaar met hun studie volgden ze ieder hun eigen carrièrepad. Totdat ze elkaar weer tegenkwamen en hun ervaring op het gebied van logistiek, planning, accountancy, verkoop, marketing en service bundelden. LIBERALISERING MeinFernbus (wat zich laat vertalen als mijn langeafstands bus ) werd opgericht in afwachting van de liberalisering van het busvervoer, die uiteindelijk in januari 2013 een feit werd. Voorheen was busvervoer beperkt tot internationale routes, korte regionale diensten en routes van en naar Berlijn, dit alles ten gunste van de Duitse spoorwegen. Het concept van MeinFernbus is sinds de oprichting ongewijzigd gebleven: onafhankelijk opereren ten opzichte van grote commerciële organisaties en fungeren als partner en katalysator voor middelgrote transport- en toeristische ondernemingen die zich focussen op kwaliteit en service. SNELLER Op 27 april 2012, nog onder de oude wetgeving, begon MeinFernbus met drie touringcars te rijden vanaf het centraal station van Freiburg, als een alternatief voor de snelle ICE trein van de Duitse spoorwegen. De bussen waren niet nieuw en ze waren ook geen eigendom van MeinFernbus (wat nog steeds zo is). Maar ze waren op hoofdverbindingen Net als bij lowcost vliegreizen betaal je de laagste prijzen door vooraf te boeken. Foto: Bertie Willemsen

21 21 7 Deze Van Hool TX17 Acron, uitgerust met een door DAF ontwikkelde en gebouwde PACCAR MX-13 Euro 6 motor met 340 kw, maakte zijn eerst rit op 5 juni: een nieuwe route tussen Bremen en Amsterdam. De touringcar is uitgerust met 61 passagiersstoelen, airconditioning, twee koelkasten, een watertoilet, drie LCDschermen en uiteraard GPS. 5 Binnen Duitsland zijn er inmiddels 168 bestemmingen en bovendien worden nog eens 198 steden en 212 stations aangedaan in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. sneller dan de trein, wat onmiddellijk het Duitse TV-journaal haalde. GROEI Die publiciteit zorgde voor veel bekendheid onder potentiële reizigers en partners en in een mum van tijd reden er 30 groene bussen op acht langeafstandsroutes naar 26 Duitse steden. Die snelle groei kon gerealiseerd worden door samen te werken met gerespecteerde middelgrote vervoersbedrijven, zoals Auto-Hummel, Avanti, Albus München, Verkehrsunternehmen Beer, Der Schmidt, Ohly & Weber, KocherLutz en Elmar Weinzierl Omnibustouristik GmbH. DYNAMISCH Dankzij de nieuwe wetgeving kon elk nieuw vervoersbedrijf de markt betreden voor afstanden van minstens 50 kilometer en routes met minstens één uur reistijd tussen de haltes. Binnen een jaar verdrievoudigde het aantal interstedelijke verbindingen naar meer dan 200 en deden er zo n 10 tot 15 spelers mee in deze zeer dynamische markt. Vanwege de goede voorbereiding en de uitstekende planning, had MeinFernbus al vanaf het begin een grote voorsprong. Inmiddels is MeinFernbus marktleider, met een marktaandeel van 40%, zoals vastgesteld door het onafhankelijke IGES Research Institute. Belangrijkste succesfactoren: betrouwbaarheid en service. NIEUWE ROUTE Er rijden nu meer dan 270 touringcars in de kleuren van MeinFernbus, die geëxploiteerd worden door 81 vervoerspartners, die dagelijks een afstand van kilometer afleggen en in totaal 5,3 miljoen passagiers per jaar vervoeren. Binnen Duitsland zijn er inmiddels 168 bestemmingen en bovendien worden nog eens 198 steden en 212 stations aangedaan in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De meest recente aanvulling vond eind juni plaats met de introductie van een nieuwe dagelijkse route van Noordrijn- Westfalen naar Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Met een totale reistijd van minder dan acht uur, tarieven die tot 70% lager zijn dan de trein (mits vooraf geboekt), een Media Centre met gratis toegang tot films en de mogelijkheid om tussen maart en november ook fietsen mee te nemen (voor slechts 9,-), blijkt deze route zeer populair voor zowel Duitse als Nederlandse klanten. DUURZAAM We zijn er trots op om onze duurzame mobiliteitsdienstverlening nu ook in Nederland aan te kunnen bieden, zegt Torben Greve, oprichter en CEO van MFB Meinfernbus GmbH. Voor passagiers uit Duitsland en Nederland biedt de directe verbinding tussen Noordrijn-Westfalen en Amsterdam een makkelijke manier van reizen naar en het ontdekken van hun buurland. Bij de nieuwe verbinding zijn drie nieuwe partners uit Nederland betrokken. De overeenkomsten met deze ondernemingen zijn gebaseerd op typische MeinFernbus criteria als goed met elkaar op kunnen schieten, een goed image, een hoog serviceniveau, een duurzame en nieuwe vloot en een eerlijke manier van zakendoen. Uitbreiding van onze dienstverlening naar andere landen leidt ook tot nieuwe relaties met locale producenten, zoals in dit geval Van Hool en VDL Bus en Coach, aldus Torben Greve. Deze producenten maken veel gebruik van door DAF ontwikkelde en gebouwde PACCAR motoren. Dat is een 1 Deze door een PACCAR motor aangedreven VDL Futura is één van de 272 touringcars in de kleuren van MeinFernbus. belangrijk voordeel, want zo kunnen we altijd gebruik maken van DAF s International Truck Service en DAF s netwerk van meer dan servicepunten door heel Europa. Hij besluit: In Duitsland is MeinFernbus de bekendste en meest sympathieke aanbieder van busvervoer. Na twee jaar op de Duitse markt blijven we onze dienstverlening uitbreiden naar diverse buurlanden. De positieve reacties die we daar krijgen op ons concept geven vertrouwen in de toekomst. p 5 Oprichters van MeinFernbus: Torben Greve (rechts) en Panya Putsathit. Foto: Verena Brandt Foto: Martin Herzberg

22 22 ADVERTORIAL DAF was de eerste vrachtwagenfabrikant die de Goodyear KMAX en FUELMAX banden als eerste montage monteerde, zowel voor de nieuwe CF- en LF-modellen als voor het vlaggenschip, de XF-serie. De Goodyear KMAX is, zoals de naam al aangeeft, ontwikkeld voor hoge kilometrages, zonder in te boeten op andere belangrijke criteria als grip en brandstofefficiëntie. De Goodyear FUELMAX-serie is vooral geschikt voor ondernemers die optimale brandstofefficiëntie met hoge kilometrages willen combineren. GOODYEAR KMAX- EN FUELMAX: EXTRA VOORDEEL VOOR DAF-RIJDERS De Goodyear KMAX is, zoals de naam al aangeeft, ontwikkeld voor hoge kilometrages, zonder in te boeten op andere belangrijke criteria als grip en brandstofefficiëntie. De XF, CF en LF Euro 6-series van DAF zijn ontwikkeld voor een groot aantal inzetgebieden en zijn daarom leverbaar in vele verschillende uitvoeringen. Ook bij de keuze van de banden kan de klant kiezen voor de band die het beste past bij zijn specifieke behoefte. GOODYEAR KMAX-LIJN Zoals de Goodyear KMAX-lijn, die meer kilometers en betere prestaties door het jaar heen biedt dan voorgaande generaties Goodyearbanden. De serie omvat KMAX S-stuurasbanden, KMAX D-trekasbanden en KMAX T-trailerbanden. Uit tests blijkt dat de KMAX S een verbetering in kilometrage tot 30% bereikt in vergelijking met de Goodyear RHS II-stuurasband en de KMAX D een verbetering tot 35% in vergelijking met de RHD II+-trekasbanden. GOODYEAR FUELMAX De vrachtwagenbanden uit de FUELMAX-serie met lage rolweerstand kregen recentelijk de hoogste waarderingen in tests waarbij de rolweerstand met die van de belangrijkste concurrenten werd vergeleken. TÜV SÜD Automotive GmbH vergeleek in deze tests de rolweerstand van de stuuras- en trekasbanden uit de FUELMAX-reeks met vergelijkbare banden van drie belangrijke concurrenten. Goodyear heeft op basis van de resultaten voor rolweerstand berekend dat de FUELMAXbanden in combinatie met de brandstofefficiënte Marathon LHT II-trailerbanden van Goodyear een besparing van ongeveer 1.200,-* aan brandstofkosten per jaar per voertuig kunnen opleveren voor een gemiddelde vloot, vergeleken met de tweede band uit de test. Vergeleken met het gemiddelde resultaat van de test bespaart de FUELMAX zelfs 1.950,- op jaarbasis. De Goodyear FUELMAX-banden liggen hiermee op kop op het gebied van brandstofbesparing. De berekeningen zijn gebaseerd op een vijf-assige trekker-trailer combinatie met een GVW van 40 ton en een jaarkilometrage van km, een brandstofverbruik van 34l/100km en een brandstofprijs van 1,30 per liter. ROLWEERSTAND -10% Met een verbetering tot 10% in rolweerstand (vergeleken met voorgangers) zorgt de FUELMAX-serie voor brandstofbesparing en vermindering van de CO 2 uitstoot. Bovendien biedt de serie 15% meer kilometrage en verbeterde grip: de FUELMAX D - trekasband voldoet aan de vereisten voor M+S en Three-Peak- Mountain-Snow-Flake winterbanden, waardoor dit echt een band is die geschikt is voor alle seizoenen. Dankzij de potentiële brandstofbesparing die met de FUELMAX-serie te behalen valt (zoals getest door TÜV SÜD) hebben tien van de dertien

GEMAAKT OM TE LEVEREN DRIVEN BY QUALITY

GEMAAKT OM TE LEVEREN DRIVEN BY QUALITY GEMAAKT OM TE LEVEREN DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM DE NIEUWE LF EURO 6, GEMAAKT OM TE LEVEREN De nieuwe LF biedt alles wat u mag verwachten van een moderne distributietruck. Hij is

Nadere informatie

DE nieuwe EuRo 6 BouwVoERtuIgEn DRIVEN BY QUALITY DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.

DE nieuwe EuRo 6 BouwVoERtuIgEn DRIVEN BY QUALITY DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF. De nieuwe Euro 6 Bouwvoertuigen DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM Nieuw: de CF Construction. Speciaal ontwikkeld voor toepassingen in de bouw, waarbij regelmatig off road gereden wordt.

Nadere informatie

Productinnovaties markeren DAF Transport Efficiency

Productinnovaties markeren DAF Transport Efficiency Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa DAF Trucks op de IAA 2016 in Hannover: Productinnovaties markeren DAF Transport Efficiency Innovatief DAF Connect on-line fleet management system o Truck en thuisbasis 24/7

Nadere informatie

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com Groot aantal vernieuwingen gericht op

Nadere informatie

UW RENDEMENT ONS DOEL

UW RENDEMENT ONS DOEL UW RENDEMENT ONS DOEL ELKE ONTWIKKELING BEGINT MET DE VRAAG: OP WELKE MANIER DRAAGT DEZE BIJ AAN EEN BETER RENDEMENT VOOR U? WIJ ADEMEN RENDEMENT DAF kent uw business en weet hoe belangrijk rendement voor

Nadere informatie

MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT

MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM DAF CONNECT REAL-TIME INFORMATIE VOOR OPTIMALE PRESTATIES Altijd zicht op de prestaties van uw vloot en grip op uw logistieke

Nadere informatie

DAF, a World of Applications Waste & Environmental Transport

DAF, a World of Applications Waste & Environmental Transport DAF, a World of Applications Waste & Environmental Transport DAF, a World of Applications DAF voertuigconcepten LF Distributie Stedelijk CF XF Nationaal Lange afstand Rij-afstand DAF cabine-overzicht DAF

Nadere informatie

Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa

Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa Groot aantal vernieuwingen gericht op maximaal rendement DAF introduceert LF 2016 Edition Tot 5% lager brandstofverbruik door motoroptimalisaties Nieuwe geautomatiseerde

Nadere informatie

GOED REMMEN. BETER RIJDEN. INTARDER!

GOED REMMEN. BETER RIJDEN. INTARDER! GOED REMMEN. BETER RIJDEN. INTARDER! 1 2 ZUINIGHEID EN VEILIGHEID hebben bij het transport van goederen de hoogste prioriteit. Een veeleisende gevarieerde topografie, druk verkeer evenals kostendruk en

Nadere informatie

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com DAF Transport Efficiency: Productvernieuwingen

Nadere informatie

LF 2016 EDITION DRIVEN BY QUALITY

LF 2016 EDITION DRIVEN BY QUALITY LF 2016 EDITION DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM LF 2016 EDITION DAF presenteert een groot aantal vernieuwingen voor de populaire LF-serie. Met geoptimaliseerde aandrijfliijnen en nieuwe

Nadere informatie

De Hiab Multilift XR18S Pro Future : uiterst effi ciënt!

De Hiab Multilift XR18S Pro Future : uiterst effi ciënt! De Hiab Multilift XR18S Pro Future : uiterst effi ciënt! Productbrochure Efficiënt, kostenbesparend en milieuvriendelijk De Hiab Multilift XR18S - Pro Future haakarm is honderden kilo s lichter dan vergelijkbare

Nadere informatie

GEBOUWD OM TE PRESTEREN DAF CF CONSTRUCTION FAT (6X4) KIPPER-TREKKER

GEBOUWD OM TE PRESTEREN DAF CF CONSTRUCTION FAT (6X4) KIPPER-TREKKER GEBOUWD OM TE PRESTEREN DAF CF CONSTRUCTION FAT (6X4) KIPPER-TREKKER COMFORT OP ALLE TERREINEN Nieuwe comfortabele stoelen, een nieuw stuurwiel en een dashboard met alle schakelaars overzichtelijk per

Nadere informatie

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl MAN EfficientLine 2 De zuinigste MAN nu nog zuiniger 6,5% minder verbruik www.man-trucks.nl MAN EfficientCruise De basis voor een grote besparing Door koppeling van GPS data aan de cruise control is het

Nadere informatie

euro Het nieuw 6 e Porter gamma

euro Het nieuw 6 e Porter gamma Het nieuwe euro 6 Porter gamma euro 6 MEER VERMOGEN* MEER KOPPEL* Nieuwe krachtbron De nieuwe MultiTech Euro 6 krachtbron is het antwoord voor het Piaggio-gamma van benzine aangedreven bedrijfsvoertuigen,

Nadere informatie

FLoor F-LINE. V l a k k e O p l e g g e r s SOLID AS A ROCK M E M B E R O F T H E N O O T E B O O M G R O U P

FLoor F-LINE. V l a k k e O p l e g g e r s SOLID AS A ROCK M E M B E R O F T H E N O O T E B O O M G R O U P FLoor F-LINE V l a k k e O p l e g g e r s FLoor F-LINE FLO-18-27 3-assige vlakke oplegger De Floor F-LINE vlakke oplegger is de ideale transportoplossing voor vervoerders die zowel zware deelbare lading

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa

Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com The New DAF LF Pure Excellence Nieuwe aandrijflijnen

Nadere informatie

Persbericht. STILL presenteert nieuwe krachtpatsers. RX 70 modellen leggen de lat weer hoger

Persbericht. STILL presenteert nieuwe krachtpatsers. RX 70 modellen leggen de lat weer hoger RX 70 modellen leggen de lat weer hoger Wijnegem, januari 2013 - STILL, toonaangevende leverancier van intralogistieke oplossingen op maat, breidt haar RX 70-familie uit. Met de RX 70-60/80 en de RX 70-40/50

Nadere informatie

Introductie. Duurzame stedelijke distributie. Goevaers Consultancy. België 16 februari 2013

Introductie. Duurzame stedelijke distributie. Goevaers Consultancy. België 16 februari 2013 Goevaers Consultancy Duurzame stedelijke distributie België 16 februari 2013 GC Introductie Duurzaam goederen vervoer Duurzaamheid vraagt om samenwerking in de keten Nieuwe technologieën kunnen alleen

Nadere informatie

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 email, persenaire@home.nl - website, www.pme.nl 1 INHOUD Pagina 1. Oorsprong fabriek 3 2. Geleverde

Nadere informatie

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 email, persenaire@home.nl - website, www.pme.nl 1 INHOUD Pagina 1. Oorsprong fabriek 3 2. Geleverde

Nadere informatie

Besam IFD type EN, TF en TM

Besam IFD type EN, TF en TM Besam IFD type EN, TF en TM Industriële snelvouwdeuren Ideaal voor een snelle doorgang bij middelgrote tot grote entrees ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Verkrijgbaar in vele aantrekkelijke

Nadere informatie

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com DAF introduceert nieuwe Euro 6 LF en CF:

Nadere informatie

euro Het nieuw 6 e Porter gamma

euro Het nieuw 6 e Porter gamma Het nieuwe euro 6 Porter gamma euro 6 MEER VERMOGEN* MEER KOPPEL* Nieuwe krachtbron De nieuwe MultiTech Euro 6 krachtbron is het antwoord voor het Piaggio-gamma van benzine aangedreven bedrijfsvoertuigen,

Nadere informatie

DAF SERVICES DAF LF & CF DISTRIFORCE DRIVEN BY QUALITY DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE TRUCKS PARTS FINANCE

DAF SERVICES DAF LF & CF DISTRIFORCE DRIVEN BY QUALITY DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE  TRUCKS PARTS FINANCE DAF LF & CF DISTRIFORCE DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.BE DAF CF 19T / LF 19T DISTRIFORCE AFMETINGEN LENGTE LAADKAST EXTERIEUR L = 7800 MM F Opbouwlengte inw 7720 mm G Opbouwbreedte inw.

Nadere informatie

Alles draait om de hybride. Hybrid systems

Alles draait om de hybride. Hybrid systems Alles draait om de hybride Hybrid systems Alles draait om de hybride Sinds 2003 biedt Geesinknorba hybride systemen aan voor zijn Geesinknorba achterladers. In 2009 werd het Hybrid Plug-In systeem bekroond

Nadere informatie

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Scania s legende wordt 40. P09301NL / Per-Erik Nordström 31 maart 2009

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Scania s legende wordt 40. P09301NL / Per-Erik Nordström 31 maart 2009 PRESS info P09301NL / Per-Erik Nordström 31 maart 2009 Scania V8 1969-2009 Scania s legende wordt 40 De kracht, het gevoel en dat onmiskenbare geluid zij verklaren voor een belangrijk deel waarom Scania

Nadere informatie

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED De ultieme truck voor lange afstanden Als we het over brandstof hebben, denken we niet alleen aan hoeveel u kunt besparen, maar ook hoe ver

Nadere informatie

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant Hoe kun je de race tegen de klok winnen? HOE KUN JE DE RACE TEGEN DE KLOK WINNEN? PTV. The Mind of Movement De PTV Group levert software en consultancy diensten voor transport, logistiek en geomarketing.

Nadere informatie

VDL Containersystemen

VDL Containersystemen VDL Containersystemen Kracht door samenwerking VDL Containersystemen ELK LAND IS ANDERS EN ELKE KLANT IS ANDERS. DAAROM PRODUCEERT VDL CONTAINERSYSTEMEN, NAAST SERIEMATIGE PRODUCTIE, SPECIFIEK MAATWERK.

Nadere informatie

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland Jan Schouten Quality Safety Environmental care A company driven by strong core values CO 2 -neutrale productie Eerste 100 % CO 2 -neutrale truckfabriek in Gent Windenergie, zonne-energie, biobrandstoffen

Nadere informatie

n2-serie Laag in gewicht HOOg in prestaties

n2-serie Laag in gewicht HOOg in prestaties n2-serie Laag in gewicht HOOg in prestaties n2-serie De N2 Serie is geschikt voor een snelle en efficiënte inzameling van huishoudelijk afval en recyling materialen. De N2 Serie heeft een opbouw met een

Nadere informatie

DE NIEUWE EURO 6 MOTOREN

DE NIEUWE EURO 6 MOTOREN DE NIEUWE EURO 6 MOTOREN DE KRACHT VAN EFFICIENCY Voor de nieuwe Euro 6 DAF XF, CF en LF is een compleet aanbod aan state-of-the-art motoren beschikbaar. Van de meest compacte PX-5 met vermogens vanaf

Nadere informatie

Ruim Europese transport professionals slechts één muisklik verwijderd

Ruim Europese transport professionals slechts één muisklik verwijderd Ruim 70.000 Europese transport professionals slechts één muisklik verwijderd Logistiek dienstverlener Jonker & Schut bespaart tijd, rijdt minder lege kilometers, werkt duurzaam en verhoogt zijn rendement

Nadere informatie

DAF Trucks N.V. - DAF Nederland Hugo van der Goeslaan 1 Postbus PV Eindhoven Telefoon: +31 (0) Fax: +31 (0)

DAF Trucks N.V. - DAF Nederland Hugo van der Goeslaan 1 Postbus PV Eindhoven Telefoon: +31 (0) Fax: +31 (0) Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. DAF Trucks N.V. behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande kennisgeving wijzigingen in de productspecificaties aan te brengen. De producten

Nadere informatie

Man-up Hoogbouwtrucks

Man-up Hoogbouwtrucks Man-up Hoogbouwtrucks 24/7 service wereldwijd netwerk Combitrucks EK Man-up hoogbouwtrucks Hoge performance gecombineerd met smalle gangen Compact, krachtig, manoeuvreerbaar, eenvoudig te bedienen en boven

Nadere informatie

DAF MULTISUPPORT: MEER DAN ALLEEN REPARATIE & ONDERHOUD

DAF MULTISUPPORT: MEER DAN ALLEEN REPARATIE & ONDERHOUD DAF MULTISUPPORT: MEER DAN ALLEEN REPARATIE & ONDERHOUD DAF MULTISUPPORT TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM DE BESTE ONDERSTEUNING VAN UW BUSINESS CUSTOMER SUPPORT DIE EEN STAP VERDER GAAT In de transportwereld

Nadere informatie

DAF MULTISUPPORT: MEER DAN Alleen REPARATIE & ONDERHOUD

DAF MULTISUPPORT: MEER DAN Alleen REPARATIE & ONDERHOUD DAF MULTISUPPORT: MEER DAN Alleen REPARATIE & ONDERHOUD DAF MULTISUPPORT TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM DE BESTE ONDERSTEUNING VAN UW BUSINESS CUSTOMER SUPPORT DIE EEN STAP VERDER GAAT In de transportwereld

Nadere informatie

Oplossingen waarmee u écht verder komt

Oplossingen waarmee u écht verder komt Oplossingen waarmee u écht verder komt Alleen BP PLUS biedt de beste oplossingen om uw wagenpark zo efficiënt mogelijk in te zetten. Van een omvangrijk Europees netwerk van tankstations tot uitgebreide

Nadere informatie

FLoor C-LINE. K r a a n t r a i l e r s SOLID AS A ROCK MEMBER OF THE NOOTEBOOM GROUP

FLoor C-LINE. K r a a n t r a i l e r s SOLID AS A ROCK MEMBER OF THE NOOTEBOOM GROUP FLoor -LINE K r a a n t r a i l e r s FLoor -LINE FLO-18-30S2 3-assige Kraantrailer De Floor -LINE kraantrailer is de ideale transportoplossing voor efficiënt vervoer van bouwmaterialen, zoals stenen,

Nadere informatie

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren.

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Performance in een nieuwe dimensie. In deze brochure zijn deels uitvoeringen afgebeeld die niet tot de standaarduitvoering behoren. 2. Fahrerhaus

Nadere informatie

CONTAINERHANDLINGSYSTEMEN TITAN HAAKARMSYSTEMEN

CONTAINERHANDLINGSYSTEMEN TITAN HAAKARMSYSTEMEN CONTAINERHANDLINGSYSTEMEN TITAN HAAKARMSYSTEMEN hyva.com TITAN HAAKARMSYSTEEM Hyva Titan haakarmsystemen zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in de zwaarste omstandigheden en staan bekend om de betrouwbaarheid

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

Panya Putsathit, die MFB MeinFernbus GmbH in 2012 samen met Torben Greve in Berlijn oprichtte, over de start van MeinFernbus in Nederland:

Panya Putsathit, die MFB MeinFernbus GmbH in 2012 samen met Torben Greve in Berlijn oprichtte, over de start van MeinFernbus in Nederland: Oranje en groen: MeinFernbus komt naar Nederland! Op 5 juni 2014 start de eerste lijndienst van MeinFernbus vanuit Nederland - Haltes: Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Oberhausen, Essen, Dortmund en talrijke

Nadere informatie

Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa

Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa Pers/Press/Presse/Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com Aanmerkelijk zuiniger, stiller, krachtiger

Nadere informatie

Alcoa. Wielen die je kunt vertrouwen

Alcoa. Wielen die je kunt vertrouwen Alcoa Wielen die je kunt vertrouwen Alcoa, uw partner sinds 1948 Gedurende 120 jaar is Alcoa gegroeid en veranderd, dankzij onze erfenis van innovatie en de toewijding van onze mensen. Wij hebben markten

Nadere informatie

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com DAF TRANSPORT EFFICIENCY CENTRAAL OP BEDRIJFSAUTORAI

Nadere informatie

JAAR. 75 jaar transport op maat

JAAR. 75 jaar transport op maat 75 JAAR 75 jaar transport op maat Wel de lusten maar niet de lasten! Select2Connect de beste manier van SAMENwerken 24/7 bereikbaar Deskundigheid Afspraak = Afspraak Kwaliteit Flexibiliteit Snelle levering

Nadere informatie

Cruise Canada RV Rental & Sales Compact RV

Cruise Canada RV Rental & Sales Compact RV Cruise Canada RV Rental & Sales Compact RV Lengte 5,8 Mtr. maximale capaciteit van 3 personen. Onze compacte unit is een volledig self-contained RV met een strak aerodynamisch design. De indeling is voorzien

Nadere informatie

Oplossingen voor mobiele energie, koeling en verwarming

Oplossingen voor mobiele energie, koeling en verwarming Oplossingen voor mobiele energie, koeling en verwarming De pure winst van In de ruim 30 jaar van haar bestaan heeft TRS zich ontwikkeld van locale serviceverlenende organisatie tot internationale producent

Nadere informatie

Welkom. Terence Otemann Area Service Manager DAF Nederland A PACCAR COMPANY DRIVEN BY QUALITY

Welkom. Terence Otemann Area Service Manager DAF Nederland A PACCAR COMPANY DRIVEN BY QUALITY Welkom Terence Otemann Area Service Manager DAF Nederland OP WEG NAAR NOG SCHONER TRANSPORT GLOBAL WARMING LUCHT KWALITEIT Local Nationaal Week + trip ~ 1500km 2-3 day trip ~ 500km 1 day trip ~ 250km DC

Nadere informatie

Lichter Lager Modulair

Lichter Lager Modulair Hét chassis voor de carrosseriebouwer Lichter Lager Modulair Maatwerk chassis voor diverse doelgroepen Coxx bouwt sinds 1994 het lage vloer chassis. Inspelend op de markt is het chassis continu doorontwikkeld,

Nadere informatie

GreenPlan. Boek groen resultaat

GreenPlan. Boek groen resultaat GreenPlan Boek groen resultaat Waarom groen ondernemen? Groen ondernemen krijgt in het bedrijfsleven steeds meer aandacht. En terecht. We zijn getuige van een opwarming van de aarde. Een toenemende CO

Nadere informatie

Volkswagen Polo ( )

Volkswagen Polo ( ) Volkswagen Polo (2009-2017) Zo goed als nieuw Autotest Vol trots kondigt Volkswagen de nieuwe Polo aan. Maar is dit wel een nieuwe auto? Volkswagen is namelijk niet met een schoon blad papier begonnen

Nadere informatie

nederlands Accelereer uw laad proces

nederlands Accelereer uw laad proces Accelereer uw laad proces NEDERLANDS Accelereer uw laad proces Ancra Systems is DE specialist op het gebied van automatische vrachtauto laad- en lossystemen: van standaard Wat zijn automatische laad- en

Nadere informatie

LAAG IN GEWICHT HOOG IN PRESTATIES

LAAG IN GEWICHT HOOG IN PRESTATIES N2-SERIE LAAG IN GEWICHT HOOG IN PRESTATIES N2-SERIE De N2-Serie is geschikt voor een snelle en efficiënte inzameling van huishoudelijk afval en recyling materialen. De N2-Serie heeft een opbouw met een

Nadere informatie

Hiab S-HIPRO 130. Hiab afval verzamelaar

Hiab S-HIPRO 130. Hiab afval verzamelaar Hiab S-HIPRO 130 Hiab afval verzamelaar 2 Afval inzamelen wordt eenvoudiger 3 Elke kilo en elke seconde telt Ondergrondse afvalcontainers worden met name in Europese steden steeds vaker ingezet. Ze zijn

Nadere informatie

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra.

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra. POST KOGEKO Uw klanten willen hun bestelling op tijd en in perfecte staat ontvangen. Of het nu gaat om een volle vracht of om een enkele pallet of colli. Post-Kogeko Logistics maakt dat voor u waar. Wij

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules Kracht door samenwerking VDL Industrial Modules IN DE HIGH-TECH WERELD WAARIN U EN WIJ OPEREREN, DRAAIT ALLES OM EFFICIENCY: STREVEN NAAR REDUCTIE VAN KOSTEN EN UITBESTEDING VAN NIET KERNCOMPETENTIES.

Nadere informatie

CARS&CARGO. Shaping Transport Collaboration

CARS&CARGO. Shaping Transport Collaboration CARS&CARGO Vrachtuitwisseling Teleroute ondersteunt snelle groei Cars&Cargo met netwerkopbouw en reductie leegrijden BOB SNIJDER DIRECTEUR VAN CARS&CARGO IN HAZELDONK Ondernemer of zakenman? Bob Snijder,

Nadere informatie

INTRODUCTIE. TOYOTA PROACE Truck

INTRODUCTIE. TOYOTA PROACE Truck PROACE Truck 2 2 INTRODUCTIE TOYOTA PROACE Truck De PROACE Truck is de sterke en zuinige compacte truck van Toyota. Hij is uitermate geschikt voor hoveniers, werkvoorzieningsschappen, gemeentewerken en

Nadere informatie

DE NIEUWE VOLVO FM METHAAN-DIESEL. Een doorbraak voor gasaangedreven zware voertuigen

DE NIEUWE VOLVO FM METHAAN-DIESEL. Een doorbraak voor gasaangedreven zware voertuigen DE NIEUWE VOLVO FM METHAAN-DIESEL Een doorbraak voor gasaangedreven zware voertuigen HOGE PRESTATIES, ZEER EFFICIËNT - ÉN EEN DUURZAME OPLOSSING De introductie van de Volvo FM Methaan-Diesel betekent

Nadere informatie

Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU - Eenpersoons Hoogwerkers

Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU - Eenpersoons Hoogwerkers Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU Eenpersoons Hoogwerkers www.boeckergroup.com ALU eenpersoons hoogwerkers Altijd up to date! Al meer dan 25 jaar staat Böcker wereldwijd bekend om zijn betrouwbare

Nadere informatie

Diesel & LPG heftrucks

Diesel & LPG heftrucks Diesel & LPG heftrucks eco-x 24/7 service wereldwijd netwerk DX GX De diesel en LPG vorkheftruck range van UniCarriers Uiterste precisie tot uw dienst THE BEST OF Door het samenvoegen van de drie onderscheidende

Nadere informatie

VEILIGHEID + DUURZAAMHEID + BRANDSTOFBESPARING HET BESTE EVENWICHT IN PRESTATIES VOOR ONZE KLANTEN

VEILIGHEID + DUURZAAMHEID + BRANDSTOFBESPARING HET BESTE EVENWICHT IN PRESTATIES VOOR ONZE KLANTEN VEILIGHEID + DUURZAAMHEID + BRANDSTOFBESPARING HET BESTE EVENWICHT IN PRESTATIES VOOR ONZE KLANTEN SAMENVATTING 1. De beste banden voor uw klanten 2. Door innovatie heeft MICHELIN het beste evenwicht in

Nadere informatie

Sweepmaster 900 / 980 R Voor comfortabel en stofvrij vegen, binnen en buiten

Sweepmaster 900 / 980 R Voor comfortabel en stofvrij vegen, binnen en buiten Reinigingstechniek Bedrijfsreiniging Sweepmaster 900 / 980 R Voor comfortabel en stofvrij vegen, binnen en buiten Zit-veegzuigmachines met een oppervlakterendement tot m 2 /h Perfect vegen snel en schoon

Nadere informatie

Pneumatiek cilinders

Pneumatiek cilinders Pneumatiek cilinders perslucht in beweging perslucht in beweging Pneumatiek cilinders en Q Plus Q Plus heeft een prachtig pakket cilinders, daar kan niemand omheen. Het pakket is breed en we hebben samen

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo Electric Drive Smart ForTwo Electric Drive Rijdt als een trein Autotest De Smart ForTwo is van nature kampioen zuinig rijden. Dat is te danken aan de geringe omvang van de auto. Bij een geringe omvang hoort ook een gering

Nadere informatie

Brandstof besparen... kilometer na kilometer...

Brandstof besparen... kilometer na kilometer... Brandstof besparen... kilometer na kilometer... Bridgestone, uw partner voor een meer milieuverantwoordelijk gedrag Als bedrijf dat betrokken is bij mobiliteit, spant Bridgestone zich in om de CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

Uw oude zitmaaier is geld waard!

Uw oude zitmaaier is geld waard! Uw oude zitmaaier is geld waard! RUIL NU UW OUDE ZITMAAIER IN EN MAAI VOLGEND SEIZOEN PROBLEEMLOOS MET UW NIEUWE STIGA FRONTMAAIER. www.stiga.nl www.stiga.be Born in Sweden Estate 3084 H Een stoere, robuuste

Nadere informatie

De FUELMAX gamma. Rij verder met minder brandstof. Tot 10% lagere rolweerstand vergeleken met zijn voorganger*

De FUELMAX gamma. Rij verder met minder brandstof. Tot 10% lagere rolweerstand vergeleken met zijn voorganger* De FUELMAX gamma. Rij verder met minder brandstof. Tot 10% lagere rolweerstand vergeleken met zijn voorganger* * Tests uitgevoerd door Goodyear GIC*L op maat 15/70R22 toont aan dat de nieuwe Goodyear FUELMAX

Nadere informatie

Het comfort van complete logistieke dienstverlening

Het comfort van complete logistieke dienstverlening Het comfort van complete logistieke dienstverlening Wij bieden maatwerk voor iedere opdrachtgever, voor de beste prijs. Wij zijn Montrieurs. Montrieurs is de complete logistieke dienstverlener die zorgt

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Ontdek Holland op een relaxte manier met de nieuwe Broom Explorer Range

Ontdek Holland op een relaxte manier met de nieuwe Broom Explorer Range Ontdek Holland op een relaxte manier met de nieuwe Broom Explorer Range BIEDEN ONZE KLANTEN DE ALLERBESTE WAY NAAR DE PRACHTIGE WATERWEGEN VAN HOLLAND ONTDEKKEN DE NIEUWE EXPLORER MODELLEN VAN BROOM 1

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Simpelweg mobiel. Elektrische hulpaandrijving Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Weer meer dingen samen doen, daar hebben we naar uitgekeken. Geniet van meer mobiliteit Van handbewogen naar elektrisch

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU

PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU M 80 DWANGMENGER (80 L) De Baron M80 is een krachtige en efficiënte menger. De M80 zorgt voor een optimale mengkwaliteit voor verschillende samenstellingen

Nadere informatie

De nieuwe Toyota PROACE

De nieuwe Toyota PROACE De nieuwe Toyota PROACE 2 Goede zaak Dankzij een even rijke als veelzijdige standaarduitrusting verenigt de nieuwe Toyota PROACE het nuttige met het aangename. Zoals maximaal rijcomfort en een laadvolume

Nadere informatie

VDL Containersystemen

VDL Containersystemen VDL Containersystemen Kracht door samenwerking VDL Containersystemen Elk land is anders en elke klant is anders. Daarom levert VDL Containersystemen (voorheen VDL Smits Spreader Systems) niet alleen seriematige

Nadere informatie

SXG 216 /323 /326. Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers

SXG 216 /323 /326. Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers SXG 216 /323 /326 Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers Krachtig & betrouwbaar Bij de zitmaaiers van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: uitmuntende wereldvermaarde technologie van

Nadere informatie

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot Hyundai Bandenservice Een betrouwbare bandgenoot Banden zijn een belangrijk onderdeel van uw Hyundai. Ze vormen het enige contact met de weg en leveren een grote bijdrage aan grip en comfort. Het is dus

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

multitrailer MCO-PX semi-dieplader Het MCO-PX semi-dieplader programma uitzonderlijk in laadvermogen en manoeuvreerbaarheid

multitrailer MCO-PX semi-dieplader Het MCO-PX semi-dieplader programma uitzonderlijk in laadvermogen en manoeuvreerbaarheid multitrailer MCO-PX semi-dieplader Het MCO-PX semi-dieplader programma uitzonderlijk in laadvermogen en manoeuvreerbaarheid T r e n d s e t t e r s i n T r a i l e r s NOOTEBOOM multitrailer de MCO-PX

Nadere informatie

Hiab 130 R Vermogen 13 tm

Hiab 130 R Vermogen 13 tm Hiab 130 R Vermogen 13 tm Productbrochure Capaciteit en flexibiliteit Ontworpen voor maximale prestatie De Hiab 130 Roller kraan heeft een verrassend groot bereik; met behulp van maximaal vier verlengstukken

Nadere informatie

Palletways Express distributie van palletzendingen

Palletways Express distributie van palletzendingen Palletways Express distributie van palletzendingen Het netwerk van Palletways Europe strekt zich uit over de Benelux, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Londen BELGIË NEDERLAND Hamburg Nijmegen DUITSLAND

Nadere informatie

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Succesvolle E-Klasse nog attractiever met nieuwe motoren De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Nog efficiëntere motoren over de gehele breedte van het gamma Interieur nog verder verfijnd Nieuwe 7G-TRONIC

Nadere informatie

VOLVO FH PERFORMANCE EDITION. Optimale prestaties en meer comfort

VOLVO FH PERFORMANCE EDITION. Optimale prestaties en meer comfort VOLVO FH PERFORMANCE EDITION Optimale prestaties en meer comfort FOCUS OP PRESTATIES De Volvo FH Performance Edition is de perfecte combinatie tussen topprestaties, chauffeurscomfort, veiligheid en brandstofefficiency.

Nadere informatie

De Caddy Van en Maxi Van

De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Kostenbewuste ondernemers zoeken doorgaans een bedrijfsvoertuig dat niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn

Nadere informatie

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht P.F.C.W. Van der Broeck, 15-03-2013 1 Waarom Zero Emissie Busvervoer? 1. Verbeteren luchtkwaliteit Maastricht (fijn stof); 2. Klimaatdoelen

Nadere informatie

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift Volkswagen Golf Plus Nieuw en toch vertrouwd Autotest Het is geen MPV, maar ook geen gewone Volkswagen Golf. De Golf Plus houdt het midden tussen een gewone personenauto en een familiebusje. En met dat

Nadere informatie

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift Volkswagen Golf Plus Nieuw en toch vertrouwd Autotest Het is geen MPV, maar ook geen gewone Volkswagen Golf. De Golf Plus houdt het midden tussen een gewone personenauto en een familiebusje. En met dat

Nadere informatie

Euro Gitterboxen De optimale oplossing voor productieketens

Euro Gitterboxen De optimale oplossing voor productieketens Euro Gitterboxen De optimale oplossing voor productieketens PAKi Logistics Feiten en getallen Euro Gitterboxen Meer dan 20 miljoen Euro Gitterboxen zijn door heel Europa in gebruik. De Euro Gitterbox is

Nadere informatie

Schroot, afval en recycling

Schroot, afval en recycling Schroot, afval en recycling Systemen die wérken www.hiab.com SCHROOT, AFVAL EN RECYCLING Schroot, afval en recycling Schroot, afval en recycling Systemen die wérken DE LAGE INVESTERINGS- EN EXPLOITATIEKOSTEN

Nadere informatie

CONTAINERHANDLINGSYSTEMEN TITAN CITY HAAKARMSYSTEMEN

CONTAINERHANDLINGSYSTEMEN TITAN CITY HAAKARMSYSTEMEN CONTAINERHANDLINGYTEMEN TITAN CITY HAAARMYTEMEN hyva.com DE HYVA TITAN CITY De Titan City is ontwikkeld om daar te gaan waar grote vrachtwagens niet kunnen komen, om overal ter wereld ingezet te worden

Nadere informatie

DE NIEUWE MOFFETT M4 NX MEER DAN ALLEEN TOPPRESTATIES

DE NIEUWE MOFFETT M4 NX MEER DAN ALLEEN TOPPRESTATIES DE NIEUWE MOFFETT M4 NX MEER DAN ALLEEN TOPPRESTATIES PRODUCTBROCHURE M4 MAAK KENNIS MET NIEUWE GE MOFFETT M4 NX NERATIE Ervaar de verbeterde prestaties van Europa's meest vertrouwde meeneemheftruck met

Nadere informatie

POWER. For Marine Professionals. Binnenvaart Special

POWER. For Marine Professionals. Binnenvaart Special POWER For Marine Professionals Binnenvaart Special EDITORIAL Als zoon van een schippersgezin, heb ik de eerste jaren van mijn leven op de binnenvaart doorgebracht. Bij elk schip wat voorbij voer, vroeg

Nadere informatie

VITRA. multi tool carrier

VITRA. multi tool carrier VITRA multi tool carrier VITRA MULTI TOOL CARRIER De ideale oplossing voor alle werkzaamheden De ideale oplossing voor de Nederlandse markt. Een krachtige en comfortabele multi tool carrier, optimaal wendbaar

Nadere informatie

Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers

Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers PRESS info P09904NL / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers In samenhang met de introductie van de nieuwe R serie vrachtauto s introduceert Scania een serie nieuwe

Nadere informatie