ecologie als smeerolie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ecologie als smeerolie"

Transcriptie

1 ecologie als smeerolie

2 Ecologie als smeerolie bij planontwikkeling

3 Niet in mijn achtertuin Nieuwbouwprojecten ontmoeten veel weerstand bij omwonenden. Iedereen vindt het belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan huisvesting, maar niet in mijn achtertuin. Rationele en irrationele argumenten worden gebruikt om vooral een andere locatie te zoeken voor de nieuwbouw. Zeker sinds de invoering van de Flora en Faunawet worden aan de al dan niet vermeende aanwezigheid van beschermde dieren en planten argumenten ontleend als onderbouwing van de afwijzing. Naast de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente, projectontwikkelaar of corporatie is het, ook voor het ontwikkelen van draagvlak, verstandig aandacht te schenken aan het al dan niet voorkomen van beschermde dieren en planten ook in de bebouwde kom. Met een groeninrichting op ecologische principes gebaseerd kunnen veel problemen worden ondervangen of voorkomen. Ook in het kader van de verplichte waterparagraaf in een bestemmingsplan of bij een omvangrijk nieuwbouwproject is aandacht voor ecologie sterk aan te bevelen. Zichtbaar rekening houden met aanwezige natuurwaarden is meestal niet of nauwelijks kostenverhogend. Vaak gaat het om net iets anders vormgeven van de groenstructuur of in een andere periode van het jaar starten van de werkzaamheden. De meerkosten vallen in ieder geval in het niet ten opzichte van het verlies aan bouwrente, gederfde inkomsten of het verlies aan goodwill onder de bevolking en de controlerende instanties. Een graag in mijn achtertuin kunnen we niet garanderen, maar veel problemen en procedures kunnen wel worden voorkomen. Door al in de planningsfase een onafhankelijk ecoloog te raadplegen kunnen problemen in latere fases worden voorkomen. Deze onafhankelijkheid is vaak noodzakelijk omdat deze niet is gecommitteerd met problemen uit het verleden en sneller geaccepteerd wordt als objectief.

4

5 Werkwijze In veel gevallen is een uitgebreid onderzoek naar het voorkomen van beschermde planten en dieren niet zinvol. Al na één terreinbezoek kan duidelijk zijn wat de potentieel voorkomende dieren of planten zijn. Zeker bij plannen over een gering oppervlakte raden wij aan om te starten met een zogenoemde quick scan: een eenmalig terreinbezoek en een summiere rapportage. Als blijkt dat er aanwijzingen zijn dat er wel beschermde planten of dieren voorkomen, is een aanvullend veldonderzoek noodzakelijk. Dat onderzoek moet worden uitgevoerd in het juiste seizoen en met (wettelijk) aanvaarde technieken en intensiteit. Daarom is het noodzakelijk om de ecoloog er al in een zeer vroeg stadium bij te betrekken. Het werk van de ecoloog kan dan parallel aan de overige voorbereidingen worden uitgevoerd. Zulke aanvullende onderzoeken zijn vaak tijdrovend en daardoor vrij duur. Voor een goed onderzoek naar vleermuizen (alle vleermuizen in Nederland zijn beschermd en ook in de bebouwde kom worden ze veelvuldig aangetroffen) zijn minstens acht terreinbezoeken tijdens gunstige inventarisatieomstandigheden noodzakelijk. Het komt geregeld voor dat een dergelijk onderzoek zich over verscheidene jaren uitstrekt door ongunstige omstandigheden in het seizoen. Bij omvangrijke plannen (nieuwe woonwijk, rijksweg of andere MER-plichtige ontwikkelingen) is zo n uitgebreid onderzoek verplicht en redelijk goed inpasbaar. Bij middelgrote ontwikkelingen kan het een blok aan het been zijn. Tijdige planning kan dan veel vertraging voorkomen. Bij grootschalige projecten of ontwikkelingen op een gevoelig terrein is communicatie en voorlichting van groot belang. Veel bezwaarschriften blijken namelijk voort te vloeien uit onvoldoende informatie. Door al bij de planvorming zichtbaar rekening te houden met de natuurwaarden en deze te integreren in het project én hierover overleg te hebben met omwonende en belangenverenigingen wordt vertraging voorkomen. In zulke gevallen wordt als uitgangspunt bij het schrijven van de inrichtingsplannen de aanwezigheid van beschermde planten en dieren genomen. De plannen worden dan zo ontwikkeld, dat de eventueel aanwezige dieren en planten geen schade ondervinden. Er wordt als het ware gecompenseerd alsof hiervoor verplichting is. Door duidelijk de verantwoordelijkheid te accepteren voor de bescherming van natuurwaarden en voor de kwaliteit van de

6

7 leefomgeving worden de oorspronkelijke plannen makkelijker geaccepteerd. U voert dan uit wat naar verwachting anders via een procedure wordt afgedwongen. U verliest dan geen tijd en geld met tijdrovende procedures. Bovendien zijn dergelijke maatregelen in de planfase eenvoudiger in te passen dan later toe te voegen. En tot slot krijgt u gewoon een beter resultaat. Een vroegtijdig advies is hiervoor noodzakelijk de plannen mogen nog geen concrete vorm hebben gekregen. Zeer belangrijk voor deze methode is het verkrijgen van draagvlak binnen de natuurbeschermingsorganisaties en omwonenden. Als zij de plannen ondersteunen zal de provincie en het rijk (het bevoegde gezag) de ontwikkeling sneller goedkeuren. Om de instemming van de natuurbeschermingsorganisaties en omwonenden te verkrijgen is actieve, zeer vroegtijdige en openhartige communicatie nodig. De gesprekspartners moeten invloed op de uiteindelijke vormgeving kunnen hebben. De kunst is hierbij uiteraard om de belangen van de opdrachtgever tot haar recht te laten komen. Ervaring leert dat een onafhankelijk en deskundig adviseur in zulke gevallen veel van de wensen van de opdrachtgever bereikt. Uitsluitend gebruik maken van de standaard voorlichting en inspraak aan het eind van de procedure lokt vaak negatieve reacties uit. De omwonenden voelen zich overvallen en het is makkelijk bezwaar maken tegen plannen van een gemeente, projectontwikkelaar of corporatie. Door de omwonenden en belangengroepen te betrekken bij de planontwikkeling leeft het idee meer en wordt er minder snel neen geroepen en bezwaar ingediend.

8 Wettelijke verantwoordelijkheid Er zijn verschillende wetten en regels waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwikkelen van bouwplannen. De belangrijkste nationale wetten op het gebied van natuurbescherming zijn de Floraen Faunawet en de Natuurbeschermingswet 98. In het kort komt het neer op bescherming van soorten via de Flora en Faunawet en bescherming van gebieden via de Natuurbeschermingswet 98. In de Flora en Faunawet is naast een algemene zorgplicht voor planten en dieren, een lange reeks beschermde planten en dieren opgenomen. Deze beschermde planten en dieren zijn onderverdeeld in drie categorieën: 1. beschermd en geen ontheffing nodig; 2. beschermd en meestal een ontheffing nodig; 3. strikt beschermd en altijd een ontheffing nodig. De zogenoemde Natura 2000 omvat strikt beschermde natuurgebieden die via de Natuurbeschermingswet 98 zijn beschermd. Als een project in of nabij een Natura 2000-gebied ligt is altijd een zogeheten afdoend onderzoek noodzakelijk. Nabij is hier een betrekkelijk begrip; voor de vestiging van een boerderij is een afstand van drie kilometer van een verzuringgevoelig Natura 2000-gebied al reden voor een uitvoerig onderzoek naar de effecten. De beide Nederlandse wetten zijn direct afgeleid van de Europese Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. Door een verwijzing naar deze richtlijnen zijn deze ook van kracht. Zowel in de beide wetten als in de richtlijnen is een onderzoeksverplichting opgenomen. Naast voornoemde wetten en richtlijnen zijn er verschillende verdragen die door de wetgever zijn afgesloten. Ook deze hebben daarmee kracht van wet. De belangrijkste zijn: Conventie van Bonn bescherming van trekkende dieren en hun habitat, inclusief vleermuizen via het Batsagreement Conventie van Bern bescherming van Europese wilde planten en dieren en hun habitat Conventie van Ramsar bescherming van wetlands (waterrijke natuur) van internationale betekenis Conventie van Firenze bescherming van waardevolle landschappen Naast de voornoemde natuurbeschermingsovereenkomsten, is er wet- en regelgeving van belang op het gebied van cultuurhistorie en archeologie. Ook zal in de meeste gevallen een watertoets moeten worden uitgevoerd (verplicht via nationale en internationale wetten en richtlijnen).

9

10

11 Inrichting en beheer Uit talloze onderzoeken is bekend dat mensen zich in een omgeving met groen prettiger voelen, dan in een wijk waar dat volledig ontbreekt. Plantsoenen, laanbomen en parken verzachten de leefomgeving. Plantsoenen die op traditionele wijze zijn aangelegd en beheerd worden zijn duur in onderhoud. De belangrijkste oorzaak hiervan is de noodzaak te blijven voldoen aan een op de tekentafel ideaal voorgesteld beeld met strak geschoren gazons en bloemrijke borders. Ook de afschrijving- en investeringskosten zijn zeer hoog. Zo gaat een traditioneel gazon maximaal 15 tot 20 jaar mee en moet dan opnieuw worden aangelegd. Bloemperken hebben een nog snellere afschrijvingstijd. Vaak wordt in het openbare groen daarom gekozen voor het planten van groenblijvende heesters. Helaas geven dergelijke plantsoenen al snel een verwaarloosde indruk. Wij adviseren daarom vaak voor het inrichten volgens ecologische principes. Dat betekent dat bijvoorbeeld planten worden gekozen die zich thuis voelen in de stad en goed gedijen op de vaak voedselarmere grond aldaar. Het voordeel hiervan is dat er dan niet intensief bemest, beregend of gemaaid hoeft te worden. Zulke plantsoenen hebben een flexibel karakter zodat ook na werkzaamheden er geen grootschalige herinrichting nodig is. Voor zulke plantsoenen is er feitelijk geen financiële afschrijving nodig. Uiteraard is het niet altijd mogelijk of zinvol een ecologisch plantsoen aan te leggen. Uit de praktijk blijkt dat plantsoenen op ecologische grondslag aangelegd, ongeveer half zo duur zijn in onderhoud als traditionele plantsoenen.

12 Natuur van de bebouwde kom Ook in de bebouwde kom worden beschermde dieren aangetroffen. Sommige dieren, zoals de laatvlieger (een vleermuis), worden zelfs vrijwel uitsluitend binnen de stad aangetroffen. Daarom moet ook daar zorgvuldig worden omgegaan met de aanwezige dieren. Het hoeft geen belemmering te zijn voor bouwplannen of renovatie; die dieren komen niet voor niets juist in de stad voor. Het leefgebied stad wordt gekenmerkt door een sterke afwisseling aan groeiplaatsen: parken en bermen naast verharde wegen met laanbomen. Woningen en andere gebouwen vormen een aparte categorie waar planten en dieren van profiteren. In woonwijken zijn katten vaak de enige aanwezige stadsroofdieren. In buitenwijken of industrieterreinen kan soms een vos leven. Duiven en eenden worden vaak bijgevoerd en zijn mede daardoor alom aanwezig. De aanwezigheid van hondenuitlaatterreintjes geeft plaatselijke overbemesting in stadsparken en plantsoenen. Een stad vormt een ander leefgebied dan het omliggende land. Er leven daarom andere planten en dieren. Soms zijn dat zeldzame en beschermde dieren of planten. Bij renovatie of nieuwbouw is het altijd van belang hiermee rekening te houden. Te denken valt aan het voorkomen van vleermuizen, gierzwaluwen en muurplanten. Op nieuwbouwterreinen worden vaak rugstreeppadden gevonden. Stadsnatuur moet tegen een stootje kunnen: zij moet poepende honden en voetballende kinderen kunnen verdragen en zich lekker voelen tussen auto s en huizen. Rolin Verlinde

13

14 Planning Een goed ecologisch advies start met een inventarisatie van planten en dieren. Daarvoor moet het gebied worden bezocht en onderzocht, en worden relevante gegevens uit eerdere waarnemingen van derden opgevraagd. Verder worden de algemene karakteristieken van het gebied, zoals bodem, grondwater en ligging, opgezocht. Met de gegevens kan worden beoordeeld of een geplande ontwikkeling mogelijk is. De inventarisatie kan ook gebruikt worden voor het schrijven van een inrichting- of beheerplan. Voorafgaand aan een ruimtelijke ontwikkeling een bouwplan is het verplicht te onderzoeken of beschermde planten en dieren schade ondervinden van de plannen. Els & Linde B.V. heeft zeer veel ervaring in dergelijke onderzoeken. Door de nauwe samenwerking met mr. J.R. Dobbelsteijn Bisschops, gespecialiseerd in het ruimtelijk ordeningsrecht, worden juridische complicaties voorkomen. Inventariseren is seizoenswerk. Het juiste inventarisatiemoment is afhankelijk van de soortgroep of zelfs van de soort. Buiten het seizoen kan slechts een beperkte indruk van het voorkomen van planten en dieren worden onderzocht. Op dat moment moeten eerdere inventarisaties worden gebruikt bij de beoordeling. Naast het juiste seizoen is het van belang dat er voldoende inspanning wordt gedaan om de beschermde soorten aan te tonen. Even een paar uurtjes rondhollen wordt niet geaccepteerd als een afdoend onderzoek. Uiteraard moeten de verschillende inventarisatietechnieken op een juiste manier worden toegepast en moeten de condities optimaal zijn voor de inventarisatie.

15

16 Els & Linde B.V. P.J.H. van der Linden Dr. A.R. Holplein MB Ingen vanderlinden@elsenlinde.nl

Quick scan ecologie Frankemaheerd te Amsterdam ZO

Quick scan ecologie Frankemaheerd te Amsterdam ZO Quick scan ecologie Frankemaheerd te Amsterdam ZO Quick scan ecologie Frankemaheerd te Amsterdam ZO Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Rochdale 12.060 september

Nadere informatie

Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg

Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg Quick scan ecologie Beatrixstraat te Halfweg Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. ursinus Van Riezen en Partners 12.004 april 2012 De brandweerkazerne

Nadere informatie

Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein

Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein Quick scan ecologie winkelcentrum t Gein Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Stadsdeelraad Zuidoost 10.026 maart 2010 luchtfoto

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Mientweg 5 & 29 te Lutjewinkel

Quick scan ecologie. Mientweg 5 & 29 te Lutjewinkel Quick scan ecologie Mientweg 5 & 29 te Lutjewinkel Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding Voor de Mientweg 5 en Mientweg 29 te Lutjewinkel wordt een ruimtelijke ontwikkeling voorbereidt. Het gaat om de ontwikkeling

Nadere informatie

Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen

Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen T. Ursinus Scanopy 12.144 concept november 2012 foto omslag Els

Nadere informatie

Quick scan ecologie Grote Sloot te Burgerbrug

Quick scan ecologie Grote Sloot te Burgerbrug Quick scan ecologie Grote Sloot te Burgerbrug Quick scan ecologie Grote Sloot te Burgerbrug Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden N. Hemmers Bureau Buitenweg 13.143

Nadere informatie

Quick scan ecologie Stroet te Sint Maarten

Quick scan ecologie Stroet te Sint Maarten Quick scan ecologie Stroet te Sint Maarten Quick scan ecologie Stroet te Sint Maarten Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden N. Hemmers Bureau Buitenweg 13.128 - definitief

Nadere informatie

Quick scan ecologie Werftweg 4 te Wekerom

Quick scan ecologie Werftweg 4 te Wekerom Quick scan ecologie Quick scan ecologie Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Schuurman Beheer B.V. 089097 december 2009 de te slopen schuur Els & Linde B.V. Dr. A.R.

Nadere informatie

Gebruik van een boom door vleermuizen

Gebruik van een boom door vleermuizen Gebruik van een boom door vleermuizen Gebruik van een boom door vleermuizen Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden T. Ursinus Gemeente Waterland 09.056 augustus 2009

Nadere informatie

Quick scan ecologie Westlandgracht te Amsterdam

Quick scan ecologie Westlandgracht te Amsterdam Quick scan ecologie Westlandgracht te Amsterdam Quick scan ecologie Westlandgracht te Amsterdam Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

waarom uitgebreid inventariseren ecologie & cultuur

waarom uitgebreid inventariseren ecologie & cultuur waarom uitgebreid inventariseren ecologie & cultuur Inleiding Bij de uitvoering van een project of bij het beheer van een terrein is vaak een inventarisatie van de aanwezige natuurwaarden nodig. Die inventarisatie

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Kerkweg-Oost, gemeente Waddinxveen

Quick scan ecologie. Kerkweg-Oost, gemeente Waddinxveen Quick scan ecologie Kerkweg-Oost, gemeente Waddinxveen Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding Voor de Kerkweg-Oost te Waddinxveen worden ruimtelijke plannen voorbereid. Onderdeel van de voorbereiding is een

Nadere informatie

Quick scan ecologie Bestemmingsplan Lelylaan

Quick scan ecologie Bestemmingsplan Lelylaan Quick scan ecologie Bestemmingsplan Lelylaan 1 Quick scan ecologie bestemmingsplan Lelylaan Auteur P.J.H. van der Linden Opdrachtgever Projectnummer Zaandam Stadsdeel Stotervaart 08.016 april 2008 foto

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Ecologisch onderzoek binnenspeeltuin Plaswijckpark

Ecologisch onderzoek binnenspeeltuin Plaswijckpark Ecologisch onderzoek binnenspeeltuin Plaswijckpark Ecologisch onderzoek binnenspeeltuin Plaswijckpark Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Stichting Plaswijckpark

Nadere informatie

Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk (KuiperCompagnons)

Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk (KuiperCompagnons) Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk 14-16 (KuiperCompagnons) NATUUR Kader De Flora- en faunawet (hierna: Ffw) beschermt alle in het wild levende zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Van deze soortgroepen

Nadere informatie

Quick scan ecologie Excelsior te Winterswijk

Quick scan ecologie Excelsior te Winterswijk Quick scan ecologie Quick scan ecologie Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Search Milieu B.V. 07.051 augustus 2007 de voormalige kwekerij Els & Linde b.v. Dr. A.R.

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 21 Mei 2014 Rapportnummer 031 Projectnummer 012 opdrachtgever Fam. Ten Dam Kolenbranderweg

Nadere informatie

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA QUICKSCAN FLORA EN FAUNA Behorende bij project: Oostkanaalweg 44, te Ter Aar Gemeente Nieuwkoop Opdrachtgever : Keijzer Dakbedekking b.v. Projectnummer : PS.2017.714 Datum : 21 augustus 2017 Niets uit

Nadere informatie

Quick scan ecologie; Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338

Quick scan ecologie; Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338 Quick scan ecologie; Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338 Quick scan ecologie: Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338 Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden 12.138

Nadere informatie

(Bouw)plannen en de Flora- en faunawet

(Bouw)plannen en de Flora- en faunawet (Bouw)plannen en de Flora- en faunawet Inleiding Bijna overal in Nederland komen beschermde soorten planten en dieren voor. Bekende voorbeelden zijn een vleermuiskolonie in een te slopen of renoveren gebouw,

Nadere informatie

Ruimtelijke ontwikkelingen en de Flora- en faunawet

Ruimtelijke ontwikkelingen en de Flora- en faunawet Ruimtelijke ontwikkelingen en de Flora- en faunawet Inleiding Praktisch overal in Nederland komen beschermde soorten flora en fauna voor. Bekende voorbeelden zijn de aanwezigheid van rugstreeppadden op

Nadere informatie

Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis

Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Gemeente Beverwijk 09.112 december 2009

Nadere informatie

Ecologische begeleiding Voor een effectieve en vlotte uitvoering van uw project volgens de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van natuur

Ecologische begeleiding Voor een effectieve en vlotte uitvoering van uw project volgens de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van natuur Ecologische begeleiding Voor een effectieve en vlotte uitvoering van uw project volgens de geldende wet- en regelgeving ten aanzien van natuur Sloop stilgelegd vanwege vleermuizen? Broedende vogels verstoord?

Nadere informatie

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Amsterdam Nieuw

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Louis Bouwmeesterstraat 80 te Amsterdam

Quick scan ecologie. Louis Bouwmeesterstraat 80 te Amsterdam Quick scan ecologie Louis Bouwmeesterstraat 80 te Amsterdam Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding Voor de locatie aan de Louis Bouwmeesterstraat 80 te Amsterdam, worden ruimtelijke plannen voorbereid. De

Nadere informatie

Quick scan ecologie Noordzijde 102 te Bodegraven

Quick scan ecologie Noordzijde 102 te Bodegraven Quick scan ecologie Noordzijde 102 te Bodegraven Quick scan ecologie Noordzijde 102 te Bodegraven Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden J.W.M. van Veldhuizen 13.012

Nadere informatie

Inleiding. Zonder een goede planning kan de doorlooptijd oplopen tot twee jaar of meer.

Inleiding. Zonder een goede planning kan de doorlooptijd oplopen tot twee jaar of meer. ecologieplanning & cultuur met tijdwinst Inleiding Voor een ruimtelijke ontwikkeling of voor groot onderhoud gaat veel tijd zitten in de voorbereiding. Allerlei zaken moeten vooraf duidelijk zijn en zijn

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Enschede 2 December 2010 Rapportnummer 0123 Projectnummer

Nadere informatie

DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg in De Bilt

DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg in De Bilt MILIEUADVIES aan t.a.v. opsteller Gemeente De Bilt W. Zweverink D. Storm telefoon 088 022 50 00 datum 17 juli 2014 kenmerk onderwerp DBI1410.P103/projectnummer Milieuadvies Bodem en Ecologie Buys Ballotweg

Nadere informatie

Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen

Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen In het kader van de Flora- en faunawet In opdracht van: De Woningstichting Activiteitenplan Patrimonium, Wageningen RA13343-01 2 Colofon Tekst, foto's en samenstelling

Nadere informatie

Mitigatie effecten op de natuur bouwplannen Kleizuwe

Mitigatie effecten op de natuur bouwplannen Kleizuwe Mitigatie effecten op de natuur bouwplannen Kleizuwe Mitigatie effecten op de natuur bouwplan Kleizuwe Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Driessen Vreeland 11.056

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Pandelaar 4 te Gemert Versie 29 juni 2016

Pandelaar 4 te Gemert Versie 29 juni 2016 Quick scan ecologie Pandelaar 4 te Gemert Versie 29 juni 2016 Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding Voor de planlocatie aan de Pandelaar 4 te Gemert, wordt een ruimtelijke ontwikkeling voorbereid. Binnen

Nadere informatie

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse memo aan: van: OG ZAND/ZON/130372 c.c.: datum: 22 augustus 2013 betreft: Achterweg 48, Lisse INLEIDING Bij alle ruimtelijke ingrepen moet rekening gehouden worden met de aanwezige natuurwaarden in en om

Nadere informatie

Memo. Stefan Buskermolen Liandon B.V. Sander van Rijn 2 e lezer Ellen Bults. 13 juli 2012 RLO 476-SOM

Memo. Stefan Buskermolen Liandon B.V. Sander van Rijn 2 e lezer Ellen Bults. 13 juli 2012 RLO 476-SOM Liandon B.V. Aan Stefan Buskermolen Liandon B.V. Van Sander van Rijn 2 e lezer Ellen Bults Memo Contactpersoon drs. Sander van Rijn Telefoon +31 6 21 47 95 82 sander.van.rijn@alliander.com Datum Betreft

Nadere informatie

Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen

Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen Auteur P.J.H. van der Linden Opdrachtgever Projectnummer Ingen RBOI 11.027 augustus 2011 foto omslag

Nadere informatie

Beatrixstraat te Halfweg

Beatrixstraat te Halfweg 7 Beatrixstraat te Halfweg Waarnemingen Op 12 maart 2012 is het plangebied bezocht door een ecoloog. Ter plaatse is beoordeeld of er sprake is van aanwezigheid of potentiele aanwezigheid van beschermde

Nadere informatie

Ecologische QuickScan, Flora & fauna scan Gamma Zeist

Ecologische QuickScan, Flora & fauna scan Gamma Zeist Ecologische QuickScan, Flora & fauna scan Gamma Zeist Aan Van Contact Tel: 06 137 84 381 p.minken@zeist.nl Datum 19-01-2018 Afschriften aan Betreft Inleiding Fons van den Heuvel Huib Groeneveld en Paul

Nadere informatie

Briefrapport. aanleiding en methode. SAB Arnhem B.V. datum: 30 januari betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1

Briefrapport. aanleiding en methode. SAB Arnhem B.V. datum: 30 januari betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1 Briefrapport van: ons kenmerk: SAB Arnhem B.V. KUEN/80685 datum: 30 januari 2009 betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1 aanleiding en methode Aan de Bloksteegweg 1, te Borne (gemeente Borne)

Nadere informatie

Quick scan ecologie herontwikkeling Dorpsplein Duivendrecht

Quick scan ecologie herontwikkeling Dorpsplein Duivendrecht Quick scan ecologie herontwikkeling Dorpsplein Duivendrecht Quick scan ecologie herontwikkeling Dorpsplein Duivendrecht Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag Mw. T. Ursinus Van Riezen en

Nadere informatie

Quick scan ecologie AIC te Castricum

Quick scan ecologie AIC te Castricum Quick scan ecologie AIC te Castricum Quick scan ecologie AIC te Castricum Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. ursinus Gemeente Castricum 12.021 april 2012 Het plangebied ligt momenteel

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet.

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet. Aan Rob Knijn Van C. van den Tempel CC M. Witteveldt Datum 12 januari 2017 Betreft Flora- en faunagegevens Middenweg Zuid Project Herontwikkeling Middenweg Zuid Geachte heer Knijn, Beste Rob, In 2014 en

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Notitie. Quickscan natuuronderzoek. Parallelweg 9 in Neede. In het kader van de Flora- en faunawet. oktober rapportnr: 13477

Notitie. Quickscan natuuronderzoek. Parallelweg 9 in Neede. In het kader van de Flora- en faunawet. oktober rapportnr: 13477 Notitie Quickscan natuuronderzoek Parallelweg 9 in Neede In het kader van de Flora- en faunawet Dit rapport is gedrukt op 100% FSC-papier oktober rapportnr: 13477 In opdracht van: Gemeente Berkelland Postbus

Nadere informatie

Update quickscan Ecologie Witte Kool fase II te Sint Maarten N. Hemmers 23 december 2016

Update quickscan Ecologie Witte Kool fase II te Sint Maarten N. Hemmers 23 december 2016 Memo onderwerp ons kenmerk behandeld door Hilversum Update quickscan Ecologie Witte Kool fase II te Sint Maarten 16.256 N. Hemmers 23 december 2016 Voor de planlocatie Witte Kool fase II aan de Peperbus

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING RUIMTELIJKE ONDERBOUWING PROJECT: Uitbreiding woning aan de Broekdijk 3 Kesteren PROJECTNR: 12025 OPDRACHTGEVER: Fam. M. Heijnis Broekdijk 3 4041 CT Kesteren DATUM: 8 april 2013 Ruimtelijke onderbouwing

Nadere informatie

Inhoud workshop. Introductie. Aan de slag. Uw ervaring Wetgeving Implementatie. Introductie. Introductie. Aan de slag

Inhoud workshop. Introductie. Aan de slag. Uw ervaring Wetgeving Implementatie. Introductie. Introductie. Aan de slag Inhoud workshop Introductie Uw ervaring Wetgeving Implementatie Aan de slag Introductie Introductie Uw ervaring Wetgeving Implementatie Aan de slag 1 Weijerseikhout is nummer één in ontwerp, renovatie

Nadere informatie

Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis

Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis 3 april 2014 Zoon ecologie Colofon Titel Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 3 april

Nadere informatie

Notitie Quickscan flora en fauna

Notitie Quickscan flora en fauna Notitie Quickscan flora en fauna De Uithof/ Kromhout te Utrecht Projectnummer: 5755.9 Datum: 5-5-2017 Projectleider: Opgesteld: Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Universiteit Utrecht laat jaarlijks bomen

Nadere informatie

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189.

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189. NatuurBeleven bv Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen HB Adviesbureau bv T.a.v.: Peter Aalders Postbus 9230 1800 GE ALKMAAR Datum: 30 oktober 2009 uw brief van 23 oktober 2009 en 27 oktober 2009 uw kenmerk

Nadere informatie

Vogels en Vleermuizen

Vogels en Vleermuizen Vogels en Vleermuizen bij windenergieprojecten Informatiebijeenkomst Nijverdal 24 mei 2016 Niels Jeurink Onderwerpen Natuurbescherming in Nederland in een notendop Windmolens en natuurbescherming Het bepalen

Nadere informatie

Weidevogels Liedeweg te Haarlemmerliede

Weidevogels Liedeweg te Haarlemmerliede Weidevogels Liedeweg te Haarlemmerliede Weidevogels Liedeweg te Haarlemmerliede Auteur P.J.H. van der Linden Opdrachtgever Projectnummer Ingen Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 10.036 juni 2010 foto

Nadere informatie

Quick scan ecologie Brittenstein te Leiderdorp

Quick scan ecologie Brittenstein te Leiderdorp Quick scan ecologie Brittenstein te Leiderdorp Quick scan ecologie Brittenstein te Leiderdorp Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. ursinus Rijnhart Wonen 12.146 concept oktober 2012

Nadere informatie

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM Colofon Opdrachtgever: Tulp-Bijl B.V. Titel: Quickscan Edeseweg 51 Wekerom Status: Definitief Datum: Februari 2013 Auteur(s): Ir. M. van Os Foto s: M. van Os Kaartmateriaal:

Nadere informatie

Soortenonderzoek Julianahof Zeist

Soortenonderzoek Julianahof Zeist Soortenonderzoek Julianahof Zeist 21 sept 2013 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Soortenonderzoek Julianahof Zeist Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 21 sept 2013 ZOON ECOLOGIE

Nadere informatie

ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST

ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST ACTUALISEREND ONDERZOEK FLORA- EN FAUNAWET KREKENBUURT TE ELST november 2009 In opdracht van: GEM Westeraam Elst CV Postbus 83 6660 AB ELST

Nadere informatie

Quickscan Twin Towers. Zuidas - project CRI

Quickscan Twin Towers. Zuidas - project CRI Quickscan Twin Towers Zuidas - project CRI Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam Uitgevoerd door: Elsken Ecologie Edam, 26-06-2016 Colofon Tekst en fotografie: Ing. D. van der Elsken Elsken Ecologie Oorgat

Nadere informatie

Behoud èn duurzaam gebruik van biodiversiteit onder de Wet natuurbescherming

Behoud èn duurzaam gebruik van biodiversiteit onder de Wet natuurbescherming De Wet natuurbescherming Behoud èn duurzaam gebruik van biodiversiteit onder de Wet natuurbescherming Het doel van de Wnb, namelijk behoud èn duurzaam gebruik van biodiversiteit, gaat verder dan de strikte

Nadere informatie

P a r a g r a a f e c o l o g ische inventa r is a tie J a d e A en C B e i len

P a r a g r a a f e c o l o g ische inventa r is a tie J a d e A en C B e i len P a r a g r a a f e c o l o g ische inventa r is a tie J a d e A en C B e i len E c o l o g i e Om de uitvoerbaarheid van onderhavig plan te toetsen, is een ecologische inventarisatie van de natuurwaarden

Nadere informatie

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10 Quickscan natuuronderzoek ivm bestemmingsplan en ontwikkelingen Bellersweg 13 Hengelo Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 9 juli 2013 Rapportnummer 0128 Projectnummer 018 Opdrachtgever

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Betreft Actualisatie locatieonderzoek natuurwaarden 1 Aanleiding In 2007 is door Grontmij het Locatieonderzoek natuurwaarden Projectlocatiegebied

Nadere informatie

E c o l o g ische inventa r isatie W o n i n g b o u w v o o r m a l i g e T r ia n g e l s c h o o l te R o uveen

E c o l o g ische inventa r isatie W o n i n g b o u w v o o r m a l i g e T r ia n g e l s c h o o l te R o uveen E c o l o g ische inventa r isatie W o n i n g b o u w v o o r m a l i g e T r ia n g e l s c h o o l te R o uveen Om de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan te toetsen, is een ecologische inventarisatie

Nadere informatie

Quick scan ecologie Graafreinaldweg 2a te Hellouw

Quick scan ecologie Graafreinaldweg 2a te Hellouw Quick scan ecologie Graafreinaldweg 2a te Hellouw Quick scan ecologie Graaf Reinaldweg 2a te Hellouw Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. ursinus Bureau Verkuylen 12.116 november 2012

Nadere informatie

3. Gewenste ontwikkeling Milieu Planbeschrijving Inspraak Voorschriften 7

3. Gewenste ontwikkeling Milieu Planbeschrijving Inspraak Voorschriften 7 TOELICHTING INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Bestaande situatie 3 2.1 Plangebied 3 2.2 Vigerende bestemmingsplan 3 2.3 bestaande situatie 4 3. Gewenste ontwikkeling 4 4. Milieu 4 5. Planbeschrijving 6 6.

Nadere informatie

NATUURTOETS LANGE WEMEN HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO

NATUURTOETS LANGE WEMEN HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO November 2009 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en doel 3 1.2 Werkwijze 3 1.3 Leeswijzer 4 2 Wettelijk kader Flora- en faunawet 5 3 Aanwezige natuurwaarden 7 3.1 Inleiding

Nadere informatie

P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g

P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g X.X Eco lo gi e KADER Om de uitvoerbaarheid van het plan te toetsen, is een inventarisatie van natuurwaarden

Nadere informatie

Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora- en faunawet

Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora- en faunawet BEM1605644 gemeente Steenbergen Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 28-11-2016 ZK16004958 Beleidsmedewerker Publiekszaken / vergunningen Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora-

Nadere informatie

Oktober Quick scan ecologie terrein naast Sloterweg 1121

Oktober Quick scan ecologie terrein naast Sloterweg 1121 Oktober 2015 Quick scan ecologie terrein naast Sloterweg 1121 Quick scan ecologie terrein naast Sloterweg 1121 Auteur Opdrachtgever Foto omslag Pien Brouwer, certificaathouder zorgvuldig handelen Flora-

Nadere informatie

Blad 2. Beoordeling verzoek

Blad 2. Beoordeling verzoek Ruimtelijke onderbouwing voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het dempen van een kadesloot en verbreden van watergangen in de Wergeastermarpolder Door het Wetterskip Fryslân is een

Nadere informatie

Waarnemingen. AIC te Castricum

Waarnemingen. AIC te Castricum 7 AIC te Castricum Waarnemingen Op het braakliggend terrein grenzend aan de Beverwijkerstraatweg is de vegetatie nauwelijks ontwikkeld. Oude restanten van een fundering zijn nog zichtbaar. Overal ligt

Nadere informatie

Quick scan ecologie Limmen Hoek Dopheide/Bloemenhof

Quick scan ecologie Limmen Hoek Dopheide/Bloemenhof Quick scan ecologie Limmen Hoek Dopheide/Bloemenhof Quick scan ecologie Limmen Hoek Dopheide/Bloemenhof Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. Ursinus Driessen Vastgoed B.V. 12.158 concept

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Aan Hilke de Vries Van Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Memo Kap en Werkzaamheden Groene Lint Project Activiteiten Quatrebras Inleiding De gemeente Haarlemmermeer, Rijkswaterstaat

Nadere informatie

STAD & NATUUR EN STARING ADVIES

STAD & NATUUR EN STARING ADVIES STAD & NATUUR EN STARING ADVIES Ruimte in het stedelijk gebied is schaars en verliest aan kwaliteit. Bij het zoeken naar oplossingen voor structurele problemen wordt steeds meer van de ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Quick scan ecologie. terrein hoek Bladstraat Bogtmanweg Tuitjenhorn. 21 februari 2018

Quick scan ecologie. terrein hoek Bladstraat Bogtmanweg Tuitjenhorn. 21 februari 2018 Quick scan ecologie terrein hoek Bladstraat Bogtmanweg Tuitjenhorn 21 februari 2018 1 Quick scan ecologie terrein hoek Bladstraat Bogtmanweg te Tuitjenhorn Auteur Opdrachtgever Foto omslag Philippine Brouwer-Stam,

Nadere informatie

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde 22 december 2011 Zoon buro voor ecologie Colofon Project: Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Opdrachtgever: mro Uitvoerder Zoon

Nadere informatie

Quick scan ecologie Schagerbrug - woningbouw

Quick scan ecologie Schagerbrug - woningbouw Quick scan ecologie Schagerbrug - woningbouw Quick scan ecologie Schagerbrug - woningbouw Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. Ursinus 12.010 januari 2012 Grasland behorende bij het

Nadere informatie

Quick scan ecologie Oostduinlaan 75 te Den Haag

Quick scan ecologie Oostduinlaan 75 te Den Haag Quick scan ecologie Oostduinlaan 75 te Den Haag Quick scan ecologie Oostduinlaan 75 te Den Haag Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag Mw. T. Ursinus Van Riezen & Partners 13.098 september

Nadere informatie

Grip op ecologische risico s met de Ecologische Kosten-Baten Analyse Aukje Beerens (ARCADIS)

Grip op ecologische risico s met de Ecologische Kosten-Baten Analyse Aukje Beerens (ARCADIS) Grip op ecologische risico s met de Ecologische Kosten-Baten Analyse Aukje Beerens (ARCADIS) Even opwarmen: Wat is natuur? Natuur volgens bevoegde gezagen Aspect Gezichtspunt bodem Wat is natuur? Definitie

Nadere informatie

Quick scan ecologie Watergang, Kanaaldijk 63

Quick scan ecologie Watergang, Kanaaldijk 63 Quick scan ecologie Watergang, Kanaaldijk 63 Quick scan ecologie Watergang, Kanaaldijk 63 Auteur P.J.H. van der Linden Opdrachtgever Projectnummer Ingen Buro Vijn 10.109 januari 2011 foto omslag het huidige

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Barneveldsestraatweg te Renswoude

Quick scan ecologie. Barneveldsestraatweg te Renswoude Quick scan ecologie Barneveldsestraatweg te Renswoude Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding De familie Schimmel wil - met gebruik van de Ruimte voor Ruimte - de stallen slopen en op het erf enkele woningen

Nadere informatie

F O D I Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën. Zorgvuldig winnen. Gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden

F O D I Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën. Zorgvuldig winnen. Gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden F O D I Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën Zorgvuldig winnen Gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden Zorgvuldig In Nederland is in het verleden veel zand, grind,

Nadere informatie

Quick scan natuurtoets KuiperCompagnons d.d. 30 november Soortenbescherming

Quick scan natuurtoets KuiperCompagnons d.d. 30 november Soortenbescherming Quick scan natuurtoets KuiperCompagnons d.d. 30 november 2009 Soortenbescherming De Flora- en faunawet (hierna: Ffw) beschermt alle in het wild levende zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Van deze

Nadere informatie

18 februari Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben

18 februari Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben 18 februari 2014 Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben 2 Voorstellen Paul Moerman Adviseur Ecologie, Projectmedewerker Groen Team Projecten Afdeling IBOR (Inrichting & Beheer Openbare

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Hoek van Holland F. Claessens Planciushof GC HOEK VAN HOLLAND. Datum 2 maart 2017 Betreft Beslissing op aanvraag

Woningbouwvereniging Hoek van Holland F. Claessens Planciushof GC HOEK VAN HOLLAND. Datum 2 maart 2017 Betreft Beslissing op aanvraag > Retouradres Postbus 40225, 8004 DE Zwolle Woningbouwvereniging Hoek van Holland F. Claessens Planciushof 75 3151 GC HOEK VAN HOLLAND Ondernemend Nederland Postbus 40225, 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T

Nadere informatie

Bijlage 1 Natuurtoets

Bijlage 1 Natuurtoets Bijlage 1 Natuurtoets B1.1. Aanleiding en doel Aanleiding Door de aanleg van de N57 ten oosten van Middelburg dient ook de aansluiting in de stad aangepast te worden. Dit betreft een herinrichting van

Nadere informatie

Omschrijving beleidsruimte

Omschrijving beleidsruimte BIJLAGE 2. TRANSPONERINGSTABELLEN Tabel 1. Vogelrichtlijn Richtlijn 2009/147/EG van het Europees Parlement en de Raad van 30 november 2009 inzake het behoud van de vogelstand (PbEU 2010, L 20) Vogelrichtlijn

Nadere informatie

-Rooien van het aanwezige sierplantsoen en enkele acacia s en zomereiken. -Transportbewegingen van mensen en voertuigen en aanvoer van materieel

-Rooien van het aanwezige sierplantsoen en enkele acacia s en zomereiken. -Transportbewegingen van mensen en voertuigen en aanvoer van materieel Zwolle, 25 oktober Henk Hunneman Natuuronderzoek pompstation Wageningen Aanleiding Vitens is voornemens om op de locatie van productiebedrijf Wageningen het huidige drinkwaterreservoir te vervangen door

Nadere informatie

memo datum: 22 juli 2011

memo datum: 22 juli 2011 memo aan: van: Buro SRO Laneco datum: 22 juli 2011 betreft: 1 Inleiding Aan de Koterweg te Barneveld is de sloop van een voormalig kruisgebouw voorgenomen. In de plaats hiervan worden 17 zorgappartementen

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Prinses Irenestraat 31-33, Amsterdam

Quick scan ecologie. Prinses Irenestraat 31-33, Amsterdam Quick scan ecologie Prinses Irenestraat 31-33, Amsterdam Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding Voor de locatie aan de Prinses Irenestraat 31-33 te Amsterdam, worden ruimtelijke plannen voorbereid. De opzet

Nadere informatie

Bureau Veldkamp. Steenwijk, 4 november 2011. E.W. Lamberts LTO Noord Advies Hoefweg 205 A 2665 LB Bleiswijk

Bureau Veldkamp. Steenwijk, 4 november 2011. E.W. Lamberts LTO Noord Advies Hoefweg 205 A 2665 LB Bleiswijk Bureau Veldkamp De Rikking 46 8332 CG Steenwijk tel: 0521 517440 mob: 06 30657824 email: veldkamp16@zonnet.nl website: www.bureauveldkamp.nl E.W. Lamberts LTO Noord Advies Hoefweg 205 A 2665 LB Bleiswijk

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna

Quickscan flora en fauna Quickscan flora en fauna Hofjeswoningen Wijk bij Duurstede Projectnummer: 7323 Datum: 9-7-2015 Projectleider: Rob van Dijk Opgesteld: Tatiana Lodder De gemeente Wijk bij Duurstede is van plan om 29 hofwoningen

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht Harm Dotinga (harm.dotinga@vogelbescherming.nl), 8 december 2016 Indeling Inleiding Gebiedsbescherming Soortenbescherming Houtopstanden Toekomstige integratie

Nadere informatie

Inventarisatie vleermuizen Spaarndammerschool

Inventarisatie vleermuizen Spaarndammerschool Inventarisatie vleermuizen Spaarndammerschool Inventarisatie vleemuizen Spaarndammerschool Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Amsterdam Stadsdeel West 11.041 november

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN KOM NOORD WIJZIGING ARTIKEL 3.6 WET RUIMTELIJKE ORDENING BEUKENLAAN 3

BESTEMMINGSPLAN KOM NOORD WIJZIGING ARTIKEL 3.6 WET RUIMTELIJKE ORDENING BEUKENLAAN 3 Productnummer: ** BESTEMMINGSPLAN KOM NOORD WIJZIGING ARTIKEL 3.6 WET RUIMTELIJKE ORDENING BEUKENLAAN 3 Gemeente Putte Afdeling Bouwen, Ruimtelijke ordening en Milieu Vastgesteld 16 februari 2010 2 TOELICHTING

Nadere informatie

Dienst Regelingen Team Natuur. Conny Krutzen Martijn van Opijnen

Dienst Regelingen Team Natuur. Conny Krutzen Martijn van Opijnen Dienst Regelingen Team Natuur Conny Krutzen Martijn van Opijnen Vleermuizen in de stad 4 september 2012 In deze presentatie 1. Over Dienst Regelingen 2. Flora- en faunawet, Wabo 3. Vleermuizen en de wet

Nadere informatie

verwachting zullen de aanwijzingsbesluiten vóór oktober 2010 definitief worden. Voorlopig wordt daarom getoetst aan de bestaande gebiedsdocumenten.

verwachting zullen de aanwijzingsbesluiten vóór oktober 2010 definitief worden. Voorlopig wordt daarom getoetst aan de bestaande gebiedsdocumenten. E c o l o g i e Voor onderhavig bestemmingsplan is het noodzakelijk te beoordelen of er sprake is van eventuele effecten op de Ecologische Hoofdstructuur en/of gebieden die zijn beschermd in het kader

Nadere informatie