Het wonder en de bedelaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het wonder en de bedelaar"

Transcriptie

1 Het wonder en de bedelaar Gezang 457: 1/2/3 LvdK Votum en groet Psalm 138: 1/2 OB Gebod Psalm 138: 3/4 OB Schriftlezing Jesaja 35:1-6 / Handelingen 3:1-11 Psalm 122: 1/2 OB Preek Psalm 119: 12/13/14 NB Gebed Psalm 33: 1/8 NB Zegen

2 Preek Gemeente van Christus, Intro: het kan niet! Vanmorgen hebben we over één van die verhalen in de bijbel die niet kunnen. Het is wat dat betreft geen uitzondering want de bijbel staat vol met verhalen waarvan je moet zeggen: het kan helemaal niet! Denk maar aan het verhaal van de schepping, aan de zondvloed ten tijde van Noach, aan het pad door de zee bij de uittocht uit Egypte. Denk maar aan de muren van Jericho, Simson met zijn enorme kracht en Daniël in de leeuwenkuil. Het Oude Testament staat vol met wonderlijke verhalen en dat is in het Nieuwe Testament niet anders. De geboorte van Jezus uit een maagd, zijn wonderdaden, de genezingen, dat hij wandelde over de zee en als sluitstuk zijn opstanding uit de doden. En vanmorgen lezen we dat het na zijn dood niet ophoudt maar doorgaat, want er wordt een lamme bedelaar genezen. Het begin van een nieuwe serie wonderen, want verderop worden apostelen op een wonderlijke manier bevrijd uit de gevangenis. In de bijbel is bijna geen geschiedenis te vinden die niet op de een of andere manier onwaarschijnlijk is. Dat maakt de bijbel tot een vreemd boek, want wat moet je met al die onwaarschijnlijkheden? Maken die vreemde verhalen de bijbel niet ongeloofwaardig? Waarom scheuren we de wonderverhalen er niet uit om een geloofwaardiger boek over te houden? We doen dat niet omdat we in dat wat niet kan geconfronteerd worden met eigene van de bijbel.

3 In de bijbel gaat het over dat wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord. In de bijbel gaat het over dat wat in geen mensenhart is opgekomen. Als je het wonder eruit wegsnijdt wordt de bijbel het boek van de menselijke mogelijkheden. Tegenover de menselijke mogelijkheden staan in de bijbel de mogelijkheden die er zijn bij God. Hij doet wat wij niet kunnen. Hij maakt een nieuwe wereld. De nieuwe wereld die wij niet kunnen afdwingen. De wereld die wij niet kunnen verdienen. De nieuwe wereld kunnen wij niet maken. De nieuwe wereld waar het in de bijbel over gaat is voor ons onmogelijk maar het is God die het onmogelijke mogelijk maakt. In het wonder wordt duidelijk dat de nieuwe wereld een geschenk is van boven. De nieuwe wereld ontvangen we van hem als vrije genade. In het wonder hebben we te maken met dat waar het in de kern om gaat. Dus voortaan trekken we geen moeilijk gezicht meer als het gaat over een wonder. Het wonder maakt de bijbel juist spannend. Door het wonder krijgen we hoop. In het wonder naderen we het geheim. In het wonder zien we de belofte en krijgen we uitzicht op een nieuwe wereld. Situatie Van die nieuwe wereld zien we vanmorgen iets door het verhaal dat we gelezen hebben in het boek Handelingen. Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel voor het middaggebed. Wij kennen dat niet meer, maar door de moslims zie je dat tegenwoordig ook weer in Nederland. Op bepaalde tijden van de dag gaat men bidden. Men legt het werk even neer om zich te richten tot God.

4 Petrus en Johannes gaan omstreeks drie uur in de middag naar de tempel voor het middaggebed. Bij de poort van de tempel treffen ze een man aan die al sinds zijn geboorte verlamd is. Hij wordt daar elke dag neergelegd bij de poort die de Schone heet. Letterlijk staat er trouwens dat hij daar heen werd gezeuld. Waarschijnlijk door familie, vrienden of mensen die zich voor hem verantwoordelijk weten. En op een bepaalde manier is dat zwaar. Anders hoef je er het woord zeulen niet voor te gebruiken. Ze zeulen met deze man en dat zal wel niet te maken hebben met de kilo s van deze man maar met het gewicht van de zorg. De dagelijkse verplichting tot zorgen kan ons soms tot een zware last worden. De zorg is niet alleen zwaar voor degenen die zorgen. Het verzorgd worden is ook zwaar. Afhankelijk zijn van andere mensen is iets wat de meeste mensen niet makkelijk vinden. We merken het als we langdurig ziek zijn of oud zijn geworden. Dan wordt er aan je gesjord, dan wordt er met je gezeuld en dat is iets waar je verschrikkelijk van kunt balen. Dat wil je niet, maar door je gezondheidstoestand kan je niet anders dan dit accepteren. Dit verhaal gaat over een verlamde die iedere dag wordt neergelegd bij de poort die de Schone heet. De tempel Hij wordt daar neergelegd om te bedelen. Hij wordt daar neergezet om afhankelijk te zijn. Hij wordt daar gedropt om zijn hand op te houden. Dat lijkt me afschuwelijk. Ik heb op internet zitten zoeken naar plaatjes van bedelaars. Door die plaatjes werd ik me ervan bewust dat een verlamde op straat continu naar de benen van de voorbijgangers zit te kijken. Als je als bedelaar het gezicht van voorbijgangers wilt zien moet je omhoog kijken.

5 Je kijkt continu op tegen andere mensen. Dat maakt dat je jezelf klein voelt. Deze man zit bij de ingang van de tempel, dag na dag, week na week, jaar na jaar. De mensen die hier elke dag lopen kennen hem. Hij hoort bij het straatbeeld. Men weet niet anders. Men is er aan gewend. Hij hoort niet alleen bij het straatbeeld. Hij hoort ook bij de vroomheid en dat wordt heel fijntjes aangegeven door dat hij in het verhaal bij de tempel zit, want de tempel heeft natuurlijk alles met vroomheid te maken. Voordat je de tempel binnengaat geef je iets aan de bedelaar. Dat geeft je een goed gevoel. Op weg naar de ontmoeting met God een goede daad doen. Het kost niet veel, want alles wat je geeft is meer dan niets en de man zelf ben je tien meter verderop weer vergeten. Vroomheid bewijs je door te geven, maar het vreemde is dan wel dat de bedelaar daarmee noodzakelijk wordt. Als je vroomheid bewijst door te geven kan je niet meer zonder de bedelaar, want zonder bedelaar heb je niemand meer om iets aan te geven. Er is een tijd geweest in Israël waarin de bedelaar als een schande werd ervaren. Het bestaan van bedelaars is een schande voor de stad waar ze in wonen. Niet alleen voor de stad waar hij in woont is de bedelaar een schande. Het is ook een schande voor de eeuwig rijke God, want als je de bedelaar ziet dan is het net alsof de eeuwig rijke God zijn rijkdom voor zichzelf houdt, terwijl er iedere dag een stroom van goede gaven uit de hemel komt. Het probleem is niet dat Hij niet geeft maar dat wij niet delen. Die man hoort daar dus niet bij de poort te zitten. Hij is een levende aanklacht de maatschappij waar hij in voorkomt. De bedelaar geeft aan dat wij ver weg zijn van het koninkrijk van God. De bedelaar in ons verhaal zit bij de poort van de tempel. Dat is niet alleen toepasselijk omdat het geven onderdeel is van de vroomheid. Het is ook toepasselijk omdat de tempel in die dagen een soort bank was.

6 Jezus heeft eens de tafels van de geldwisselaars omgeworpen. Als we lezen dat de bedelaar voor de poort van de tempel zit is dat dus eigenlijk hetzelfde als een bedelaar die vlak bij de pinautomaat gaat zitten. Zien In het verhaal tot nu toe hebben we kennis gemaakt met de oude wereld. Maar op deze oude wereld breekt de nieuwe wereld van het wonder in. Als de bedelaar Petrus en Johannes de tempel binnen ziet gaat vraagt hij hun om een aalmoes. Zij horen die vraag en dan lezen we dat ze hem doordringend aankijken. Daar zou je zomaar overheen kunnen lezen maar dat is hier wel belangrijk. Petrus en Johannes kijken de verlamde bedelaar aan. Dat aankijken is het eerste in dit verhaal dat verwijst naar de nieuwe wereld die God maakt. Petrus en Johannes kijken deze man indringend aan. Of zoals de NBV het vertaald: ze richten de blik op hem. Ze trekken niet achteloos hun portemonnee maar ze kijken hem aan. Ik weet niet wat ze hebben gezien toen ze zo naar hem keken, maar ik weet wel dat ze met andere ogen naar hem hebben gekeken. Wat vroeger gewoon was is nu niet meer gewoon. Het is niet meer gewoon, omdat het Pinksteren is geweest. Met Pinksteren is er een gemeenschap ontstaan van mensen die alles wat ze hebben met elkaar delen. Daar lezen we over in het hoofdstuk hiervoor. Mensen die deel uitmaken van deze gemeenschap gaan met andere ogen kijken naar armoede en gebrek. Ze waren er aan gewend dat er inderdaad dergelijke figuren aan de rand van de weg zitten. Ze liepen er vroeger misschien achteloos aan voorbij, maar nu zien ze het. Je zou het kunnen vergelijken met mensen in Afrika.

7 Zolang ze daar wonen is dat hun gewone wereld, maar als ze in het Westen zijn geweest zijn hun ogen geopend. Ze weten voortaan dat er mensen zijn die rijker zijn dan zij, ook al kan je jezelf afvragen of de mensen in het Westen ook gelukkiger zijn. Maar met Pinksteren gebeurt er iets vergelijkbaars. Met Pinksteren zijn we geconfronteerd met een ongedachte nieuwe wereld en door de confrontatie met een nieuwe wereld worden we ons ervan bewust dat we in een oude wereld leven. We worden ons bewust van de bedelaar in ons midden. Misschien is de bedelaar bij ons niet iemand die zijn hand ophoudt, maar ik weet zeker dat u in uw omgeving ook mensen hebt die arm zijn. Als het niet arm is in financiële zin dan misschien wel in sociale zin. Arm aan contacten. Door de confrontatie met de nieuwe wereld die God aan het maken is krijgen we daar oog voor. Gezien worden Petrus en Johannes kijken de bedelaar voor de poort van de tempel indringend aan en vragen hem dat vervolgens ook te doen. Ze zeggen: kijk ons aan! Dat klinkt als een hard bevel, maar in feite is het een uitnodiging tot contact. Dat contact is van twee kanten niet vanzelfsprekend. Het contact is ten eerste niet vanzelfsprekend van de kant van de voorbijgangers. Voorbijgangers zijn per definitie mensen die op weg zijn. Ze zijn onderweg van a naar b en een op een oponthoud zit je niet te wachten. Het is al heel wat als je even stil blijft staan om te zoeken naar een munt in je portemonnee maar als je de munt gevonden hebt moet je toch echt verder. Met je kleine bijdrage koop je eigenlijk de vraag om aandacht af. Wij zijn mensen die onderweg zijn. Dat is vandaag de dag meer het geval dan ooit. We hebben altijd haast en daarmee weinig tijd voor een barmhartig oponthoud.

8 Ook van de kant van de bedelaar is contact niet vanzelfsprekend. Toen ik op internet foto s bekeek van bedelaars toen viel het me op dat de meesten naar beneden kijken. Ze maken geen oogcontact. Dat heeft waarschijnlijk hiermee te maken dat de meeste mensen zich schamen om te bedelen. Petrus en Johannes vragen deze bedelaar hen aan te kijken. Ze zijn op zoek naar contact. De bedelaar doet het, hij kijkt hen aan maar dan valt het direct op dat de bedelaar hen aankijkt in de verwachting iets van hen te krijgen. Niet alleen de voorbijgangers, ook de bedelaar zelf is zit niet te wachten op contact. Het enige doel waar hij hier voor zit is het ontvangen van aalmoezen. Het komt niet meer in hem op dat iemand hem ook nog gewoon aandacht zou kunnen willen geven, want dat is het, iemand aankijken is iemand aandacht geven. En aandacht is minstens zo belangrijk als het geven van een financiële bijdrage. Een poosje terug had ik een discussie over een werkvakantie. Per vliegtuig ga je dan naar een ver land om daar mensen te helpen met het bouwen van een schooltje. Ik vroeg me af of dat wel zinvol is. Kan je niet beter het geld dat je aan tickets besteedt overmaken naar die mensen. Dan kunnen die mensen van dat geld zelf het werk wel doen dat gedaan moet worden. Toen ik dit gedeelte las moest ik er weer even aan terugdenken. Het nieuwe leven dat vanaf Pinksteren inbreekt in een oude wereld, begint niet met het versturen van een zak geld maar hiermee dat mensen elkaar zien. Het eerste wat in dit verhaal zichtbaar wordt van de nieuwe wereld is dus het zien.

9 Sta op en wandel Het tweede waarin de nieuwe wereld zichtbaar wordt is het wonder van de genezing zelf. Zilver of goud heb ik niet, maar wat ik heb geef ik u, in de naam van Jezus van Nazareth, sta op en wandel! Petrus grijpt de man bij de rechterhand en richt hem op. Onmiddellijk worden zijn voeten en enkels vast. Terwijl we nog omringd zijn door de oude wereld zien we hier iets van de nieuwe wereld. De man waarmee gezeuld werd staat te springen. De dorre vlakte is hier vrolijk. Aan trillende handen wordt hier kracht gegeven. Knikkende knieën worden sterk gemaakt. Een verlamde springt als een hert. Er stroomt water in de woestijn. De naam van Jezus van Nazareth wordt genoemd. Het wonder voltrekt zich in die naam. In de toespraak van Petrus die volgt op het wonder is dat ook het belangrijkste punt. De toespraak die volgt is geen verhaal over genezingswonderen. In de toespraak die volgt gaat het over Jezus van Nazareth. En dat is belangrijk om goed tot ons door te laten dringen. Het wonder is geen doel in zichzelf. Het gaat er niet om dat dit wonder zich eindeloos zal blijven herhalen. In plaats van het wonder zouden we eigenlijk beter kunnen spreken over een teken. Het genezingswonder is een teken dat ons even zicht geeft op de nieuwe wereld die God zal geven. Het geeft ons even zicht op de nieuwe machtsverhoudingen. Het maakt ons duidelijk dat alle macht is gegeven aan Jezus. Dat zien we lang niet altijd want het koninkrijk van God is nog niet in volle glorie gekomen en zolang dat niet het geval is zullen er ook in onze gemeente zieken zijn.

10 Zolang het koninkrijk nog niet gekomen is zullen er ook in onze gemeente mensen sterven. Maar midden in de oude wereld krijgen we soms een glimp te zien van de nieuwe wereld die komt, waarin de verlamden huppelen als herten. Na het zien en het gezien worden is dit het tweede wat we in dit verhaal zien van het koninkrijk dat komt. Het prijzen van God Het derde en laatste wat we te zien krijgen van de nieuwe wereld is het binnengaan van de verlamde in de tempel. Hij gaat de tempel binnen; terwijl hij loopt, terwijl hij springt en terwijl hij God looft. Misschien herkent u daar wel iets van; dat het hart te klein wordt om de aanbidding voor God te bevatten. Dat hebben nuchtere protestanten misschien niet zo snel. Wij houden niet zo van uitbundigheid. Maar soms is het hart te klein om het wonder te bevatten van de liefde van God zoals hij die heeft laten zien in Jezus. Soms zou je inderdaad met die man wel willen dansen en willen springen. Dansen wil mijn hart en springen, Heer voor u, juichen nu (LvdK 144). Deze man doet het in de tempel en daar moeten we even de vinger bij leggen, want het is natuurlijk heel bijzonder dat hij die iedere dag voor de poort van de tempel zat daar nu door naar binnen gaat. Hoeveel mensen heeft hij daar al niet naar binnen zien gaan, terwijl hij zelf buiten moest blijven zitten omdat er in de tempel geen ruimte is voor mensen met een gebrek. Misschien hebt u dat eenzame gevoel ook wel eens bij het avondmaal. Je ziet de mensen om je heen gaan, maar zelf blijf je zitten. Het is alsof je verlamd bent. Je staat als een auto met pech aan de rand van snelweg. Maar dit gedeelte verkondigt ons dat God verlamden in beweging brengt. Hij doet een verlamde dansen en springen.

11 Hij roept het ons door dit verhaal toe: sta op en wandel! Blijf niet zitten maar kom in beweging, dat is eng want op een gegeven moment raak je eraan gewend om buiten te zitten bij de poort. En hoe gek het ook is, op een bepaalde manier kan het ook comfortabel zijn om niet in de benen te hoeven komen. Wij hebben hoe vreemd het ook is allemaal ergens diep in ons de neiging tot blijven zitten, tot liggen en tot slapen. Maar tegenover dat zitten, dat liggen en dat slapen staat de opstanding van Jezus Christus. En hij als de opgestane zegt het vanmorgen tegen ons allemaal: ontwaak gij die slaapt en sta op uit de dood en Christus zal over u lichten. Dat is het derde dat we in dit verhaal te zien krijgen van de nieuwe wereld. Hij die buiten stond gaat naar binnen om God te prijzen. Afsluiting We zijn de preek begonnen met de constatering dat het in de bijbel opmerkelijk vaak over onmogelijke dingen gaat. Het gaat in de bijbel over het onmogelijke omdat het in de bijbel gaat over God. Als we dit verhaal lezen dan springt het wonder van de genezing er uit. Als er iets in dit verhaal onmogelijk is dan is het wel dit dat de verlamde gaat lopen. Nadat we dit verhaal goed hebben gelezen moeten we er twee wonderen aan toevoegen. Niet alleen het lopen van de verlamde is een wonder. Het is ook een wonder dat mensen die eerst de bedelaar niet zagen hem nu wel zien zitten. Het is een wonder als mensen die altijd haast hebben, tijd nemen voor barmhartigheid.

12 En het is ook een wonder dat hij die buiten de tempel zat naar binnen is gegaan om God te prijzen. Het is een wonder als mensen zich richten tot God, want uit onszelf hebben we allemaal de neiging het zonder hem te doen. Er is in het geloof eigenlijk niets wat geen wonder is, want in het geloof heeft alles te maken met God. Dit verhaal nodigt ons uit die wonderen te zien om God met de bedelaar te prijzen. Amen

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 2. Gezegend zal Hij wezen die ons bij name riep, die zelf de adem schiep waarmee Hij wordt geprezen; laat alom musiceren, met stem en instrument, maak wijd en zijd bekend

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 24 juni Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden. What s in a Name?

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 24 juni Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden. What s in a Name? Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 24 juni 2012 Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden What s in a Name? Voorganger: Marco Visser Muzikale leiding: Muziekgroep

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen

Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen 10.00 uur Liturgie Votum / zegengroet Sela Opwekking 574 Groot is Hij Gezang 171: 1, 3 Gebed Wet Gezang 158 Schriftlezing Johannes 2: 1 11 Romeinen

Nadere informatie

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar Liturgie 18 augustus 2019 Br. Roel van Swetselaar Votum en Groet Zingen Hemelhoog 291 Al wat ik ben Al wat ik ben, leg ik in uw hand, ik geef mijzelf volledig. Mijn leven rust in de palm van uw hand, ik

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 25 september 2016 Grote Kerk 9.30 uur. wijkgemeente Markus

Orde van dienst zondag 25 september 2016 Grote Kerk 9.30 uur. wijkgemeente Markus Orde van dienst zondag 25 september 2016 Grote Kerk 9.30 uur wijkgemeente Markus Voorganger: ds.h.l.versluis Organist: Simon Marbus 2 Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: Psalm 97 : 1 en 6 1.Groot

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 3 juli 2016 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: Peter Tiggelaar (orgel) Kindernevendienst:

Nadere informatie

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen Nieuwjaarsdienst Dr. J.C. Borst uit Sleen Woord van welkom Lied 150a: 1 Lied 150a: 2 Votum en Groet Lied 150a: 3 Lied 150a: 4 Gebed Lied 25: 2 Here, maak mij uwe wegen door uw Woord en Geest bekend; leer

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil

Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil Liturgie 16.30 uur Votum / zegengroet Psalm 18: 1, 8, 9 Gebed Schriftlezing Jeremia 17: 1 18 Opwekking 244 Tekstlezing Jeremia 17: 5 8 Preek Gezang

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Eredienst uur Voorganger: ds. G.J. Bruijn

Eredienst uur Voorganger: ds. G.J. Bruijn Eredienst 17-12-2017 10.00 uur Voorganger: ds. G.J. Bruijn Votum / zegengroet Liedboek 120: 1, 2 Wet Gezang 78: 1, 2, 3 Gebed Liedboek 126: 1, 2, 3 Schriftlezing: Jesaja 24: 1 6 Jesaja 24: 19 25:1 Jesaja

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Pianist: Muzikale medewerking: Koster: Ds. G. de Goeijen Willem

Nadere informatie

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : mw. F. Tuinenga : dhr. J. van der Leij : dhr. P. de Jong Lied voor de dienst: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied voor de dienst:

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

17 december 2017 PBoonstra uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters

17 december 2017 PBoonstra uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters 17 december 2017 PBoonstra 17.00 uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters Votum Zegengroet GK psalm 40: 2 en 7 = LB 40:2, 7 Lezen: Psalm 121 GK psalm 121 = LB 121 Tekst: Zondag 9 en 10. Preek

Nadere informatie

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds.

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart 2018 4 e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, We luisterden naar het verhaal van het teken

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Tonny Nap Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag 11 Lied 440 : 1 en 2 Gezang 55 Opwekking 461 Opwekking 347 Psalm 118 : 1, 9 en 10 Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om 10.00 uur 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg voorganger: ds. Harry Gijsen organist: Peter de Rijke Orgelspel voor de

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur.

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. Liturgie Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. In deze dienst zullen we de Heilige Doop herinneren van hen die deze ontvangen hebben

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 58 Wat hou ik van uw huis, HEER van de hemelse legers. Ik kan zo sterk verlangen naar de binnenpleinen

Nadere informatie

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Zingen: Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat. Als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Uitzenddienst. Kees-Jan, Lianne, Jonathan en Ezra Koster. Hervormde Kerk Pernis. Zondag 14 augustus Voorganger: Ds. C.E.

Uitzenddienst. Kees-Jan, Lianne, Jonathan en Ezra Koster. Hervormde Kerk Pernis. Zondag 14 augustus Voorganger: Ds. C.E. Hervormde Kerk Pernis Zondag 14 augustus 2011 Uitzenddienst Kees-Jan, Lianne, Jonathan en Ezra Koster Voorganger: Ds. C.E. Lavooij Organist: Dhr. W. Ketting Welkom en mededelingen Zingen: Psalm 98: 1,

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Pinksteren revisited. Preek

Pinksteren revisited. Preek Pinksteren revisited Gezang 323:1/8 LvdK Votum en groet Psalm 145: 1/2 NB Gebod Psalm 145: 6 NB Schriftlezing (Handelingen 10:23-48) Gezang 328: 1/2/3 Preek Psalm 72: 1/3/6 NB Doopformulier Kinderlied

Nadere informatie

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Lezen : Johannes 14: 1-9 Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Kumba Ya my Lord Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

SCHADUW OVER HET EVANGELIE. 26 juni :30 10:30

SCHADUW OVER HET EVANGELIE. 26 juni :30 10:30 SCHADUW OVER HET EVANGELIE 26 juni 2016 8:30 10:30 ds. W. Gugler VOORGANGER ds. W. Gugler Jan Pauw OUDERLING Gea van Maanen Lydia van den Broek ORGANIST Jan W. van den Brink Thea Bos LECTOR Desiree van

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Toen het gisterenmorgen zulk mooi weer was, de zon scheen, de lucht was blauw en ik liep naar buiten, kreeg ik zin om in de tuin aan de slag te gaan.

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Berend Jongsma

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Berend Jongsma Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Berend Jongsma Lezen : Psalm 139 Opwekking 354 Psalm 139 : 1, 2 en 11 Gezang 165 Gezang 161 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 111 : 1 en 2 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bezieling. Gemeente van Christus, Intro

Bezieling. Gemeente van Christus, Intro Liturgie Votum en groet Psalm 96: 1/2/3/4 NB Gebod Psalm 96: 5/6/7 NB Schriftlezing Leviticus 1:1-3 / Handelingen 4:32 5:11 Psalm 16: 1/2/3/4 NB Preek Gezang 473: 1/2/3/4/5 Gebed Gezang 305: 1/2 Zegen

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

1. Wie er horen. Liturgie morgendienst zondag 20 mei Zingen: Gez. 241:1,2 (LvdK) Stil gebed. Votum en vredegroet. Zingen: Gez.

1. Wie er horen. Liturgie morgendienst zondag 20 mei Zingen: Gez. 241:1,2 (LvdK) Stil gebed. Votum en vredegroet. Zingen: Gez. Liturgie morgendienst zondag 20 mei 2018 Zingen: Gez. 241:1,2 (LvdK) Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Gez. 281:1-4 (LvdK) Kinderen naar de KND De Tien Woorden + samenvatting Zingen: Ps. 103:3 (NB)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Liturgie 28 juli 2019

Liturgie 28 juli 2019 Liturgie 28 juli 2019 Welkom en mededelingen Votum en groet Opw 727 Ik val niet uit Uw hand Mijn God, ik kom naar U, dan ben ik veilig. Ik heb het U gezegd, en blijf het zeggen: Ik heb U nodig, Heer, de

Nadere informatie

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Eredienst 25 november 2018 16:30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 89 : 4, 6 Gebed Schriftlezing: Numeri 12 Gezang 8 : 1, 2, 3 >> Regenboog Tekst: Numeri 12 : 15 Preek Psalm

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Erik Donker

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Erik Donker Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Erik Donker Lezen : Mattheus 11:28-30 Romeinen 8:31-39 Tekst : Psalm 131 Gezang 171 : 1, 2 en 3 Psalm 105 : 20 en 21 Gezang 158 : 1 Psalm 131 : 1, 2 en 3 Psalm 134 :

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Gezang 1 [LB 1973] 1.God heeft het eerste woord. Hij heeft in den beginne het licht doen overwinnen, Hij spreekt nog altijd voort. 2.God heeft het

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur

VERBONDEN MET GOD. Brugdienst Andreaskerk - 7 juli uur VERBONDEN MET GOD - Brugdienst Andreaskerk - 7 juli 2019 10.30 uur Opwekking 797 U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Welkomstwoord en mededelingen Ik wil juichen voor U, mijn Heer (Op Toonhoogte 271) Ik wil juichen voor U, mijn Heer,

Welkomstwoord en mededelingen Ik wil juichen voor U, mijn Heer (Op Toonhoogte 271) Ik wil juichen voor U, mijn Heer, 1 Welkomstwoord en mededelingen Ik wil juichen voor U, mijn Heer (Op Toonhoogte 271) Ik wil juichen voor U, mijn Heer, Ik erken: U, Heer, bent God met blijdschap in mijn hart. en ik behoor U toe. Ik wil

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op pad voor een paar dagen, een paar weken of zomaar een dagje

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

11 augustus :00 uur

11 augustus :00 uur 11 augustus 2019 10:00 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Aalt Bos Organist: Rik Nijs Lector: Corrie Sebök Koster: Evert van den Heuvel Beamer: Arjan van den Bor Intochtslied Psalm 139: 1,2 1

Nadere informatie

Pasen Een nieuw begin

Pasen Een nieuw begin Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum zondag 21 april 2019 Pasen Een nieuw begin de dienst werd voorbereid met de werkgroep liturgie van onze gemeente Voorganger: Begeleiding: Lector: Zang: ds. Pieter

Nadere informatie