Met ROB op inleefweek in India 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met ROB op inleefweek in India 2014"

Transcriptie

1 Met ROB op inleefweek in India augustus Maak ik voor het eerst kennis met mijn reisgenoten voor de inleefweek van Damiaan in India. Joeri en Tine, Rigo en Michelle, Chiara, Karel, Wies en Stijn Na een zeer uitgebreide infosessie over de reis van Stijn, sluiten we dit samen zijn af met een gezellig etentje. 23 augustus Zaventem Om 4 u s ochtend is de hele groep klaar voor de afreis naar Chennai airport. Stipt om 24u Indische tijd landen we. Het afhalen van de bagage verliep zeer vlot. We werden opgehaald door iemand van Damiaan Foundation off Chennai. Wat een drukte in de stad! Auto s, vrachtwagen, brommertjes en autoriksja s toeteren om het luidst, ze halen in langs links en rechts. Terwijl er op de stoep mensen gewoon liggen te slapen in dit helse lawaai. Zwerfhonden dollen rond, huizen en winkels zijn kleurrijk verlicht. Tussen de huizen zijn er kleine tempels verstopt. Om 2u bereiken we eindelijk ons hotel.

2 24 augustus Trip van Chennai naar Nellore (189 km) Na een korte nachtrust stond er ons een Indisch-Engels ontbijt te wachten. Zoete pan-cake, kruidige paratha en pittige oliebollen vada zijn mijn favorieten geworden tijdens deze reis. Tegen 3u in de namiddag bereiken we Nellore. Hier gaan we op bezoek bij de broertjes Subramani s. Dokter Charles van de Damiaan foundation Nellore leidt ons naar een steeg buiten de stad. Hier staan Ganesh en Bogesh ons op te wachten aan hun nieuwe woning. Deze woning hebben ze van de Damian foundation gekregen. Zo kunnen ze een nieuwe start en een nieuw leven beginnen. Dokter Charles legt aan onze studenten uit wat de symptomen van lepra zijn. Hij doet enkele testen om de plaatsen aan te tonen waar de gevoelloze lepravlekken zijn. Ook Tine en Michelle mogen het testen. Ondertussen komen er steeds meer bewoners kijken. In het begin waren wij foto s van hen aan het nemen, maar na een tijdje namen zij foto s van ons, vooral Joeri valt in de smaak vanwege zijn lange haren. Ik kuier rond langs de zeer primitieve huizen. De basis is opgetrokken in steen met een dak uit droge palmbladeren. De elektriciteitsdraden gaan kriskras naar de volgende hut. Dit zou onze veiligheidsinspecteur eens moeten zien! Achter het huis loopt een riviertje! Zo vies, al hun afval wordt hier in gestort.

3 De 2 kinderen en hun vader zijn genezen dankzij het medische en socioeconomisch care programma. Dit programma helpt patiënten terug op weg naar een menselijk bestaan, zo zorgt men voor het verbeteren van hun woning, het aanleren van een job en de kinderen terug school te laten lopen. Tijdens hun ziekte kan men niet gaan werken en zorgt de Damiaan Foundation voor opvang van het gezin. Mama is zeer fier op haar gezin en geniet van de aandacht, ook de oudere zus komt langs met de vriendinnen. Ons bezoek duurde zo n klein 2u. Voor ons vertrek nemen de leerlingen nog een kijkje in de woning. De eerste confrontatie met de armoede. Zo klein en geen bedden, ze slapen gewoon op de vloer. De leerlingen stellen vast dat zij een beter comfort hebben op kamp met de jeugdbeweging. Chiara pinkt in stilte een traan weg.

4 Bezoek aan het Damiaan foundation ziekenhuis 25 augustus Tijdens de rit naar het hospitaal zien we vele schoolkinderen in uniform per taxi of op de moto naar school rijden. Langs de baan staan grote beelden van een olifant, de Ganesh god, vrijdag is het zijn feestdag. Deze beelden worden versierd in hevige kleuren. Ook op bamboe vlechtwerk worden lampjes bevestigd in de afbeelding van Ganesh. Ik kijk er echt naar uit om vrijdag al deze kleurrijke versieringen te zien. In de krant lees ik een artikel over zo n beeld dat tussen 5000 en rupee kost! Langs de weg maakt men reclame van Bollywood-films. De reclamewereld draait hier zeer goed.

5 Introductie presentatie over de werking. Dokter Charles en Zuster Theresa, verwelkomen ons in het hospitaal dat in 1993 door de Damiaan foundation startte met de volgende projecten -Onderzoek voor lepra en labo -1998: tuberculose behandeling startte : Breiden ze uit over 6 districten -2008: startten ze met behandelen van resistente TBC -Ze beschikken over 37 bedden waaronder operatiebedden voor TBC en lepra patiënten en bedden voor patiënten die op hun onderzoeken en resultaten wachten voor verdere behandeling. -Behandeling programma s 1. Live stock programma 2. Trade self enplayment 3. Education 4. Housing De fysiotherapeut Dokter Peter neemt ons mee naar de lepra-patiënten die deelnemen aan het live stock programma: foot-care Ze leren zelf zorg te dragen voor hun wonden met de volgende stappen: 1. Soaping: voet reinigen in een badje, wonden en splinters verzorgen 2. Oiling: dient voor de huid soepel te maken 3. Scarping: dode huid verwijderen met een puinsteen 4. Dressing wounds: verzorgen en ontsmetten van de wonden en nieuwe verbanden leggen.

6 Terwijl de opname bezig is, kwam een dochter met haar vader langs. Hij liep al weken te hoesten, testen wezen uit dat hij lijdt aan TBC en hoort met de behandeling te starten van zo n 6 à 8 maanden. Wanneer zijn medicatie op punt staat gaat hij terug naar zijn dorp. In de dorpen zijn er verantwoordelijken die deze patiënt blijven opvolgen voor zijn medicatie. Vaak zijn dit mensen die zelf ook ooit patiënt geweest zijn. Dr. Charles vertelt me dat sinds men de patiënten zo opvolgt er 90% geneest. Wanneer men de kuur toch niet correct zou volgen, kan men resistente TBC krijgen en duurt de genezing tot 24 à 27 maanden langer. Ook hoort men dan een nieuwe mix van medicatie samen te stellen. Als ik de patiënten zie liggen in het ziekenhuis, dan moeten de dagen voor hen eindeloos lang duren. Nu, met onze filmploeg en ons bezoek is er heel wat actie. Nieuwsgierig komen ze om de beurten kijken, vanop een veilige afstand. De kleine jongen Hemahfh van 12 volgt ons. Hij werd gisteren van een klauwhand geopereerd. Deze zit nu in het gips om te ontzwellen.

7 Jai (Jaishamkar Raju) de laborant neemt me mee naar een jonge man met TBC graad 2. Hij is zijn 1 ste behandeling te vroeg gestopt en is nu hervallen. De 1 ste zes maanden krijgt hij nu een zwaardere nieuwe medicatie cocktail via injectie toegediend en daarna nog 18 maanden behandeling met pillen. Ze houden al deze behandelingen goed bij in een registerboek, later worden deze dan verwerkt op pc en aan de regering doorgegeven voor de statistieken. In het register zie je de startdatum van de behandeling en al de consultatie/controle momenten. Tijdens de middag worden we verwend met een lekkere maaltijd en als ontspanning spelen we pictionary in het thema van onze missie. Dokter Peter had ons in de voormiddag uitgenodigd om een operatie van een klauwhand bij te wonen. Dit zou in België onmogelijk zijn. Met 14 personen staan we rond de operatietafel. De patiënt blijft er heel rustig bij terwijl onze studenten nu heel wat emoties te verwerken krijgen. Het is een wonder wat deze dokter mogelijk maken. Men gebruikt de nog niet aangetaste pees die men verdeeld naar de vingers wiens functie beperkt was. Na herstel kan deze patiënt zijn vingers terug gebruiken. Maar eerste hoort hij deze te trainen bij de fysiotherapeut Dr. Peter. De volledige operatie duurt een klein uurtje. Tinne mag helpen met het gipsen van de hand. Samen met Chiara verlaat ik het operatiekwartier tot onze verbazing zien we Githa en haar mama (tbc patiënte). Wat is ze gegroeid op dat anderhalf jaar, na de filmopname met dr. Santhosh. Ik dacht toen ik naar de film keek: Deze vrouw gaat het niet halen, zie ze nu stralen! Die zwakke houding en vermoeide ogen zijn helemaal verdwenen. Manjula is aan haar laatste 3 maanden van de behandeling, nu al zijn de waarden van haar genezing goed. Fijn te zien dat dit verhaal tot een goed einde komt. Dr. Charles en Jai proberen Githa (15 j)te overtuigen om een beroep te gaan studeren. Ze stellen haar voor om naaister te worden. Hiermee kan ze per kledingstuk 180 rupee verdienen. Zij ziet het niet zitten. Ze durft het veilige nest van haar thuis niet te verlaten. (Als klein meisje is ze ooit ontvoerd geweest en is ze kunnen vluchten.) In India zijn de meisje op hun 17 jaar al uitgehuwelijkt.

8 De filmsetting wordt door Jean en Mister Lang in gereedheid gebracht. Wies geeft de leerlingen nog de laatste instructies voor het interview met Githa. Chiara toont ondertussen foto s van onze school en probeert Githa aan te moedigen om toch iets te studeren. Bezoek aan de schoenmakerij. Dokter Charles neemt de leerkrachten mee naar een verborgen hoek achter het ziekenhuis. Hier zit een man in een kleine ruimte sandalen te maken voor de lepra-patiënten. Hij tekent de voetomtrek over op papier. Deze vorm wordt gebruikt om een zachte zool uit polystyreen te snijden. De 2 de zool wordt dan gesneden uit een autobandrubber. Later worden deze aan elkaar verlijmd met de riemen er tussen. Dr. Charles vertelt dat deze sandalen de voeten van de patiënt beschermen tegen alles wat er op de straten ligt. De rubber zorgt ervoor dat de voet door wrijving niet gekwetst wordt. De lederen riem achter de hiel helpt de voet op zijn plaatst te houden, omdat lepra patiënten geen grip hebben met hun gevoelloze tenen. De kostprijs van een paar komt op 300 rupees (3.5 ) Subbaih heb ik daar straks gezien, hij liep in de richting schoenmakerij. Zou hij gaan passen zijn?

9 Bezoek aan het gezondheidskamp 26 augustus We nemen allen plaats in onze Barbie-bus naar een gezondheidskamp buiten de stad. Vandaag ontmoeten we Pawan, zijn oom Subbaih en hun grootmoeder. Deze zijn al vroeg op post en in het gezondheidskamp heerst er een drukte van mensen. Wij zijn hier niet alleen op bezoek, maar ook een verpleegsterschool uit Nellore samen met de ambassadrice van Lepra en Aids. Deze zijn eveneens aan t filmen. De camera s draaien langs alle kanten, Mister Lang geeft ons een teken om stil te zijn. Weer gaat mijn aandacht terug naar Subbaih. Wat heeft hij terug een mooi gelaat gekregen. Vele misvormingen zijn heel goed genezen. Ik vergelijk met een beeld uit een film van vorig jaar. De leerlingen hebben hem zelfs niet herkend. Pawan zit naast zijn oma, die is opgegroeid tot een knappe jonge kerel, later vertellen ze ons dat hij terug school loopt. Wat hij later wil worden, weet hij nog niet. Zijn oma bedelt nog steeds maar Subbaih werkt nu en dan bij een boer. Maar door het uitblijven van de regen, kan de rijst nog niet worden aangeplant. Gelukkig voor hen heeft het de voorbije nachten geregend.

10 In de halve ronde zit ook Bujamma. Ook zij is goed herstel van lepra. Haar vlechtjes met kleurige strikjes staan haar voorbeeldig. Plots start Jean een stoelendans in voorbereiding voor de filmsetting. Leerlingen stellen vragen en één van de dokter vertaalt deze naar de familie. Ik zie dat aan de voeten van Subbaih nieuwe sandalen zitten, fier is hij. Op weg naar een nieuwe TBC patiënt, stoppen we voor een blitsbezoek aan een tempel van Jain. De godsdienst is gesticht door Mahaveer. Onze schoenen laten we verplicht achter aan de ingang, langs een wit pad bereiken we de ingang. Er naast lopen is veel te heet! Verboden van foto s te nemen! Ik betreed een tempel met een prachtige witte marmeren vloer ingelegd met bloemen en bladmotieven in gekleurd marmer. In het midden van de zuilen staan 4 afbeeldingen van Mahaveer. Men leid je rond dit altaar, rondom heb je nissen. Bij het verlaten van de Jain tempel, krijg je muntsnoepjes. We rijden verder naar een nieuwe TBC patiënt. Midden op de grote weg stoppen we langs de middenberm. We steken de drukke weg over en klauteren over de vangrail naar een smal pad. Na een paar minuten lopen komen we op een soort dijk terecht. Een paar hutten staan hier achter elkaar,

11 bestaande uit een takkenconstructie met daar palmbladeren in gevlochten. Een grote armoede is hier te bespeuren. Jean heeft de hut van de zieke man moeten uitruimen om wat bewegingsruimte te bekomen. Achteraf vertelde hij me een droevig verhaal. Aan het kleine meisje dat daar in de hut woonde vroeg hij of ze een speelgoedje had. Ze nam een petfles vast, hierop was een gezichtje getekend. Dit is haar knuffel. Wat zijn onze kinderen zo verwend, die hebben keuze uit tientallen zachte knuffels. Deze steken bij mij thuis nu in een grote zak op zolder! De ruimte is te klein voor ons allen om het interview bij te wonen dus wandelen we verder op deze dijk waar verderop visnetten liggen. Langs een smal pad lopen Rigo, Joeri, Karel en Stijn naar een soort waterbassin. Ik blijf bij de leerlingen. Mijn aandacht gaat naar de kleine stofjes die in de bomen hangen. Eén van de begeleiders vertelt me het nut ervan. Dit is de Min tree. Deze boom heeft een helende werking: de blaadjes kneust men en zijn goed tegen buikkrampen. Uit de zaden perst men olie, dat is de olie die gebruikt word door de lepra in het care programma. De geur van deze olie houdt ongedierte weg van de voeten. Er is een altaar gemaakt aan de stam van deze boom. Men aanbidt en dankt deze boom voor zijn genezing (met de kleine stofjes, bloemen en poeder tekening). Het is vanavond zeer zwoel, het zweet rolt van ons gezicht en rug. Veel water drinken is de boodschap. Tussen de stenen van de dijkwand kruipen gekke kevers rond. Eentje met zwart schild en heldere witte stippen. Een leguaan kruipt uit de struiken, nieuwsgierig wat er hier gebeurt. Wat een mooi beestje!

12 Terugreis naar Chennai, met nog één tussenstop voor een TBC patiënt. 27 augustus Vannacht heeft het zeer hard geregend, op de straten staan grote plassen. Riolering? Bestaat dat hier! Even buiten Nellore in Gudur stoppen we bij de familie van Venkataramana. Waar een meisje van 19 jaar met haar baby (Aiswanth)van bijna een jaar pas ontdekt met de symptomen van TBC. Droevig te zien, hoe zwak ze is. Men vermoed dat de baby ook ziek is en behandelt deze mee. Ze toont ons de pillen die zij neemt, gelukkig heeft ze snel de symptomen van de ziekte herkent, doordat een nonkel uit de familie ook TBC gehad heeft. Na dit bezoek was het stil in het busje. Bij duister komen we aan in Chennai.

13 Bezoek aan Damiaan foundation van Chennai 28 augustus Dokter Santhosh geeft ons een presentatie over de werking van de foundation over heel India en de districten. Hij vertelt ons: India is het 2 de grootste land van de wereld met een bevolking van 1.2 biljoen mensen. 73% leeft in kleine dorpen en men spreek 18 verschillende talen Er is een goede gezondheidzorg in het land, maar de lepra en tbc patiënten worden verwaarloosd omdat het gaat over slechts1% van de bevolking. Hierdoor erkent de staat deze ziekte niet als bedreigend voor de bevolking. Damiaan foundation startte in 1954 met de Kliniek onder de bomen. Dr. Hemelryck en dr. Vellut kregen in 1964 een stuk grond toegewezen waar ze hun 1 ste kolonie stichtte Polambakkam. Momenteel lopen er 17 projecten in de 8 provincies, vaak in samenwerking met de plaatselijke NGO. In Chennai is men ook bezig met specifieke medische opleidingen voor dokters en het bedienen van de onderzoektoestellen. Het kantoor in Chennai zorgt ook voor de verdeling van de gelden naar de verschillende projecten die ze steunen. In de 800 kolonies wonen nu nog slechts mensen, deze zijn nooit meer teruggekeerd naar hun familie na genezing. Vroeger waren deze kolonies drukker bevolkt door het feit dat deze mensen geïsoleerd werden van de buitenwereld. Door betere medicatie en bijna geen besmettingsgevaar is dit niet meer van toepassing en kunnen bijgevolg deze kolonies een nieuwe doel krijgen. Bv. Waardig sterven, opvangen van kinderen van overleden patiënten en voor hun opvoeding en scholing zorgen. Wij vroegen ons af waarom Dr. Santhosh gekozen heeft om met Lepra en TBC patiënten te werken?

14 Hij verteld ons dat hij tijdens zijn doktersopleiding hiermee is in contact gekomen. Door zijn interesse is hij opzoek gegaan naar een organisatie die zich hier over bekommerde. En zo is hij in zijn district bij de Damiaan foundation terecht gekomen. Waar hij al 3 jaar werkt. Bezoek aan Pope John Garden (Don Bosco) in Tamil Nadu In de volksmond noemt men een kolonie Poonga (Tamil taaltje) place where people gather as friends and beloveds. Opnieuw worden we hartelijk ontvangen met verse cocosmelk en een kleurrijke halsnoeren. Don Bosco Hospitaal verzorgt nu patiënten uit het noordelijke district, die voor een operatie langskomen en na hun herstel terugreizen. Nu zijn er 10 patiënten aanwezig. Ook wonen er nog 80 lepra-patiënten die voor 1970 door hun families verstoten werden.

15 In de jaren 70 woonde er 500 mensen in deze kolonie( lepra + hun familie). In een deel van de gebouwen wonen 10 families die het domein onderhouden. Zij zorgen voor de kleine boerderij en zijn opgeleid voor het verzorgen van de lepra patiënten. Een 60 tal kinderen die drager zijn van HIV worden hier opgevangen en naar een goede school gestuurd. We merken dat de kinderen vlot Engels spreken. Onze meisjes worden dadelijk aangesproken en uitgenodigd om met hun mee te spelen. Volleybal is hier het spel. Er wordt aardig wat rond getoetst. Later gaat het over naar kringspelletjes.

16 Hun dag schema ziet er als volgt uit: 5 u. opstaan 6.3u. 6.45u. 8.15u. 10.3u. gebed in de kapel ontbijt samenkomst en vertrek naar school of werk teabreak in de kolonie 12u. lunch en platte rust tot 14u. 14u. hervatten het werk tot 17u. 17u. tijd voor eigen taken in hun huis te doen of huiswerk voor de kinderen. We genieten s middags van een zeer lekkere lunch. Bij het dessert liggen er wat rare vruchten op de tafel, rode bananen, maar erg lekker!

17 Jean en Wies hebben een oudere man aangesproken voor het interview met de leerlingen en dokter Santhosh. Hij is 70 jaar, kreeg lepra toen hij 16 jaar was, waardoor hij nooit is kunnen trouwen. Pas toen hij 32 jaar oud was, heeft men hem gevonden en de verzorging toegediend. Maar je merkt snel op dat de hulp voor hem veel te laat kwam. Hij is zijn vingers verloren en heeft maar 1 been meer waarvan de voet ook is aangetast. Maar ondanks alles heeft hij zijn humor zeker niet verloren. Hij heeft nog een zus en een broer, deze zijn wel getrouwd, maar ook zij werden niet gespaard van de ziekte. Michele vroeg of hij het spijtig vond niet getrouwd te zijn? De oude man beweert dat hij het toen niet erg vond omdat hij was te zwak en het was niet belangrijk. Hij woont hier al 30 jaar in de kolonie en gaat soms op bezoek bij zijn familie. De financiering van de Don Bosco komt voor een deel uit Damiaan Foundation, maar ook uit de boerderij productie rupee zijn er ieder jaar nodig voor voedsel, behuizing, medicijnen en infrastructuur te bekostigen. Verder is er nood aan renovatie van de gebouwen want deze dateren al van 1964.

18 Even tijd voor mezelf, ik start mijn verkenningstocht door het domein. Zo kwam ik langs een lokaal waar de dansles voor de meisjes door ging. Ze leerde de traditionele Indische danspassen, hand en vingerbeweging aan. Verderop zijn de stallen met kippen, roze en zwarte varkens, koeien en stieren. Je ziet aan de bouwstructuur van de stal, dat deze van onze cultuur afkomstig is. Rustig wandel ik over een rood pad dieper het domein in. In de verte zag ik de laatste rustplaats voor de bewoners. Het kerkhof is helemaal overgroeid en ook hier geen onderscheid in kasten te zien. Enkel de stichter heeft een ereplaats gekregen uit dank voor zijn goede zorgen voor de kolonie. Vandaag was weer een boeiende ervaring: Met lepra kan je oud worden! en Deze mensen zijn gelukkig. Mooi dat hier in de kolonie jong en oud samen wonen. De oude mannen gaan hevig op in hun kaartspel. In de slaapplaats van de bewoners bestaat hun bed uit harde beton, s avond rollen ze dan een rieten mat op uit om te slapen! Welterusten Bezoek aan Polambakkam project 29 augustus Om Polambakkam te bereiken, moeten we 3 u rijden. Eindelijk komen we aan op de plek waar het allemaal begon met dr. Hemelryck en dr. Vellut. Als we de kolonie die zij happynest noemen binnenwandelen valt me een enorme rust op. Ook is het er ongelofelijk netjes. Vroeger ving men hier 50 patiënten op en nu wonen er nog 17. Zij worden verzorgd door een verpleegster en verpleger, kok en een shopbediende. In deze regio verzorgen ze 500 mensen. Aan het paviljoen hangt een bord op van verschillende bouwkampen. Zij komen hier samen werken met lokale architecten om nieuwe paviljoenen te bouwen. Arbeiders uit de regio zorgden voor de basisbouw en het bouwteam was verantwoordelijk voor de afwerking en aankleding van het paviljoen.

19 Hier in Polambakkam is men gestart met een nieuw project nl. palliatieve zorgen voor lepra patiënten die thuis niet kunnen verzorgd worden door de familie. De palliatieve patiënt rust op een waterbed tegen ligwonden en krijgt medicijnen om de pijnen te verzachten. Naaste familieleden mogen hier ook komen logeren om samen afscheid te kunnen nemen. We hebben later vernomen dat de stervende man hersteld is, maar zijn vrouw is helaas overleden aan hartfalen. In de namiddag ontmoeten we een oude man (Vedadri, 78 jaar) die hier samenwerkte met dr. Claire Vellut. We wandelen naar de oude gebouwen van de kolonie verderop, deze staan in groot verval overwoekerd door de natuur. Men had deze gronden voor enkele jaren te beschikking gekregen. De staat doet er nu niets mee, hier kunnen gerust een paar families leven. Onbegrijpelijk is dit voor ons. Aan de hand van foto s vertelt Vedadri heel boeiend zijn verhaal. De dokters hielden niet van het kastensysteem, iedereen gelijk, samen eten en samen werken. Nu en dan pinkt hij een traan weg met recente verlies van Dr. Vellut. Aan de overkant van de straat bevindt zich het oude ziekenhuis. Er verblijven nog 13 mensen, in een zeer bouwvallig pand, de apen springen er over de daken, wc al jaren verstopt (super vies), enkel in de voormiddag komt er nog een verpleegster langs verder worden ze aan hun lot overgelaten. Met een gevoel van onbegrip stappen we terug de bus in naar de stad. De avondduister valt hier snel. Vandaag is het feest van Ganesh voor 3 dagen begonnen. Langs de wegen zijn heel wat versieringen aangebracht. Mooie

20 verlichtte figuren op een bamboe constructie. Men viert zijn verjaardag, deze god heeft een rol gespeeld naar de onafhankelijkheid van India. Onze bus stopt in een dorpje langs de route. Aan een kleine tempel verzamelen de gelovigen. Op een praalwagen hebben ze een Ganesh beeld versierd met verse bloemen. De mensen brengen offers langs. Hun Indo priester geeft ons de zegen met witte streep en rode stip en wat voedsel (kikkererwtenpasta). De jongeren vuren piratten af langs de weg, super luidde knallen zijn het. Na een half uurtje is de stoet klaar om te vertrekken langs iedere dorpsdeur en gaan ze door tot in de vroege uren. Iedereen wordt gezegend en mensen krijgen zoetigheden. Laatste reis naar Mahabalipuram 30 augustus We rijden naar de kust. Op de route stoppen aan enkele péage, we lijken hier te rijden op de route du Soleil. Wel gaat het niet snel vooruit. Tegen de middag zijn we op onze bestemming, de rust van de voorbije dagen is plots verdwenen. Straatventers vallen ons voortdurend lastig, ook al hebben we al souvenirs van hen gekocht. Wel staan we voor een zeer mooie tempel met in steen uitgehouwen olifanten..

21 Het is hier ongelofelijk heet waardoor Jean even flauw valt. Deze week is voorbij gevlogen, ondanks de lange dagen. Ik ga met een goed gevoel weer naar huis. Fijn dat we deze kans kregen en heel wat nieuwe ervaringen opdeden. Het geluk dat deze mensen uitstralen met het weinige dat ze bezitten grijpt me. Mij is het nu duidelijk geworden dat Damiaan veel meer doet dan enkel zorgen voor genezing van lepra en TBC patiënten. Ze geven mensen volwaardige nieuwe levenskansen, zelfstandigheid, Vervuiling blijft een groot probleem in India. Iedereen gooit alles letterlijk op straat. Misschien dat men best eens nadenkt over recyclage. Het zou werkgelegenheid scheppen en de gezondheid zou er goed bij varen. Jammer genoeg heeft men hier blijkbaar het nut nog niet van ingezien. Laat ons hopen, niet opgeven. En werken aan een betere wereld. Dank aan Stijn, Wies, Jean, Karel, Joeri, Rigo, Tine, Michele en Chiara, jullie waren fijne reisgenoten.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Paasreis 12-19 april 2015 Damiaanactie. Frederic-Hugo-Peggy-Nadine-Marleen-Tim en Stijn onze begeleider

Paasreis 12-19 april 2015 Damiaanactie. Frederic-Hugo-Peggy-Nadine-Marleen-Tim en Stijn onze begeleider Paasreis 12-19 april 2015 Damiaanactie. Frederic-Hugo-Peggy-Nadine-Marleen-Tim en Stijn onze begeleider Bezoek in DFIT (Damien Foundation India Trust=hoofdkantoor) Hier kregen we algemene informatie over

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag allemaal, Helaas moeten wij even afwijken van het schema. Vanavond hebben wij de bbq bij Light into Europe en kunnen dan geen verslag

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Gedichtendag vijfde leerjaar

Gedichtendag vijfde leerjaar Kouwe biefstuk Kouwe biefstuk op m'n bord. De biefstuk is rauw en hard. Het hart is van schimmel. De biefstuk is rauw en hard. Lief zijn, dan mag je biefstuk eten met een goede vork. De vork is lief en

Nadere informatie

Naam: INDIA EN ARMOEDE

Naam: INDIA EN ARMOEDE Naam: INDIA EN ARMOEDE In India is het verschil tussen arme en rijke mensen erg groot. Een klein deel van de Indiërs is heel rijk. Maar de meeste mensen zijn er erg arm. Ze werken hard voor weinig geld

Nadere informatie

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde SHEPHERD Op deze factsheet ontmoet je een paar van de vrouwen en hun kinderen die door SHEPHERD worden gesteund. Cordaid Microkrediet is erg blij dat jullie je inzetten voor microkrediet en tegen armoede.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Noah(een kerstverhaal)

Noah(een kerstverhaal) Noah(een kerstverhaal) Josja loopt mopperend tussen de tafeltjes door. Hij heeft een hotelletje aan de rand van Bethlehem. Het is druk in zijn hotel en alles loopt in het honderd. Daarom is hij binnensmonds

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS

VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS DOOR G. H. 'S-GRAVESANDE É / OEI owe lib J 1' É I I t I I VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS r É VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS DOOR G. H. 'S-GRAVESANDE '9Y3 Voor K. H. R. de Josselin de Jong

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus Leiehome te Drongen

Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus Leiehome te Drongen Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus Leiehome te Drongen Mevrouw Lea... Woon- en zorgcentrum Leiehome te Drongen - 20 april 2008 Woont met haar man in een miniflatje op het gelijkvloers.

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

De Heupen. Werkstuk : De Heupen

De Heupen. Werkstuk : De Heupen De Heupen Werkstuk : De Heupen Door : Hannah Bukkems Datum : 26 februari 2016 1 Hoofdstuk 1 Waarom doe ik een spreekbeurt over heupen? Als kind heb ik vroeger een heupafwijking gehad. Toen ik bijna een

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Fijn dat er afgelopen dinsdagavond een grote opkomst was op de informatieavond!

Fijn dat er afgelopen dinsdagavond een grote opkomst was op de informatieavond! 10 september 2015 Van de directie, Zoals u allemaal weet heeft juf Mirjam Doorn een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Afgelopen vrijdag mocht zij gelukkig weer naar huis. Ze moet het nog een poosje rustig

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000)

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) OPDRACHT1 De nieuwe winkelervaring Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) Inleiding We hebben uit de lijst beddenwinkel gekozen. We konden niet samen bedden winkel opzoeken en hadden daarom besloten

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en ben zinnens om daar een hotelkamer te nemen met airco

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Hen heeft Hij ook geroepen, namelijk ons, niet alleen uit de Joden, maar ook uit de heidenen. Romeinen 9:24

Hen heeft Hij ook geroepen, namelijk ons, niet alleen uit de Joden, maar ook uit de heidenen. Romeinen 9:24 Hen heeft Hij ook geroepen, namelijk ons, niet alleen uit de Joden, maar ook uit de heidenen. Romeinen 9:24 Zendingsreis naar China 07-06 t/m 16-06-2013 Geliefde broeders en zusters, Liefde, hoop, redding,

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie