Titel: Rapportcode: w Datum: 29 maart 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titel: Rapportcode: w Datum: 29 maart 2006"

Transcriptie

1 Titel: Vervangbaarheid van oplosmiddelhoudende contactlijmen door watergedragen Rapportcode: w Datum: 29 maart 06

2 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 2/25 Het Cambium SHR Hout Research Nieuwe Kanaal 9b Postbus AL Wageningen Dit rapport heeft 25 genummerde bladen. Het is eigendom van de opdrachtgever, die gerechtigd is dit rapport integraal te publiceren. Gedeeltelijke publicatie, ook door de eigenaar, is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van SHR Hout Research. Tel: Fax: Opdrachtgever: BBC arboconvenant meubelindustrie p/a Postbus AC HEEMSTEDE Bijlage: Projectnummer: Auteurs: S.J. van Etten Projectleider ing. B. van de Velde Trefwoorden: BBC arboconvenant meubelindustrie, watergedragen, oplosmiddelhoudend, contactlijmen, treksterkte, temperatuurbestendigheid, vochtbestendigheid, HPL, triplex, MDF.

3 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 3/25 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Beproevingsprogramma Inventarisatie Deelnemers Materiaal en methode Materiaal Methode Beoordeling van de applicatie van het lijmsysteem Kwaliteit van de verlijming van HPL op een vlakke ondergrond Gebruikte apparatuur Periode onderzoek Resultaten Applicatie van de lijmsystemen Kwaliteit van de verlijming van HPL op een vlakke ondergrond Discussie Applicatie van de lijmsystemen Eigenschappen van de contactlijmen Conclusies Bijlage Bijlage Bijlage Bijlage Bijlage Bijlage

4 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 4/25 1 Inleiding Van het BBC arboconvenant meubelindustrie is de opdracht ontvangen om een onderzoek uit te voeren naar de vervangbaarheid van oplosmiddelhoudende contactlijmen door watergedragen. Aanleiding voor het onderzoek is het ARBO Convenant Meubelindustrie waarin het terugdringen van de blootstelling aan vluchtige organische stoffen (VOS) als een van de doelstellingen is geformuleerd. Uit ruim 180 door SHR Hout research uitgevoerde VOS-scans blijkt dat een groot aantal werknemers blootstaat aan oplosmiddelen uit oplosmiddelhoudende contactlijmen voor het verlijmen van harde substraten. Deze contactlijmen worden hoofdzakelijk toegepast voor het verlijmen van HPL (High Pressure Laminate) op plaatmateriaal. Deze toepassing komt vooral voor bij interieurbouwbedrijven. De verwerkingsduur van deze lijmen is sterk wisselend per bedrijf, echter gemiddeld een aantal uren per werknemer per week. Een toenemend aantal bedrijven maakt gebruik van een centrale verwerkingsplek met een afzuigwand. Aan de andere kant gebruiken nog steeds veel bedrijven deze lijmen zonder afzuiging en zonder gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierdoor is de kans op VOS-blootstelling relatief hoog. Om te beoordelen of watergedragen contactlijmen, zowel op het gebied van de eigenschappen als op het gebied van applicatiegemak, een alternatief zijn voor de tot dusver veel toegepaste oplosmiddelhoudende contactlijmen is er een laboratoriumonderzoek uitgevoerd. 2 Beproevingsprogramma 2.1 Inventarisatie Voorafgaand aan het onderzoek is het beproevingsprogramma ter commentaar en aanvulling toegestuurd aan diverse leveranciers van contactlijmen en een aantal interieurbouwers. Dit heeft geleid tot één enkele aanvulling op het programma. Op verzoek van een lijmfabrikant is een test opgenomen waarbij de applicatie van het lijmsysteem plaatsvindt bij een relatief koud en vochtig klimaat. Het gaat hierbij om omstandigheden welke in een normale productieomgeving in de interieurbouw nog toelaatbaar zijn. 2.2 Deelnemers Nadat het definitieve beproevingsprogramma is opgesteld, is dit toegestuurd aan diverse leveranciers van contactlijmen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een onderzoek aan 6 watergedragen contactlijmen. Als referentie zijn ook 2 oplosmiddelhoudende contactlijmen in het onderzoek opgenomen.

5 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 5/25 3 Materiaal en methode 3.1 Materiaal Door de verschillende leveranciers van contactlijmen en één interieurbouwer zijn in totaal 6 watergedragen contactlijmen en 2 oplosmiddelhoudende contactlijmen aangeleverd. De applicatie van de contactlijmen is in het laboratorium van SHR uitgevoerd door de leverancier zelf. Bij één van de lijmsystemen heeft SHR de applicatie uitgevoerd. De spuitapparatuur voor de applicatie van dat lijmsysteem was afkomstig van één van de, in het onderzoek betrokken, interieurbouwers. Ook de methode van applicatie heeft plaatsgevonden in overleg met deze partij. Overige materialen: HPL, type Thermopal U002 (wit buetten), 0,8 mm dik. MDF, type Medite V, 12 mm dik. Gebogen triplex, 18 mm dik en een diameter van 0, 340 en 500 mm vervaardigd door Vermeer B.V. 3.2 Methode Het onderzoek is opgebouwd uit de volgende onderdelen: Beoordeling van de applicatie van het lijmsysteem. Kwaliteit van de verlijming van HPL op een vlakke ondergrond van MDF. Kwaliteit van de verlijming van HPL op een gebogen ondergrond van triplex Beoordeling van de applicatie van het lijmsysteem. Om te beoordelen of de omschakeling van oplosmiddelhoudende contactlijmen naar watergedragen contactlijmen voor de interieurbouwer ook gevolgen heeft in de verwerking van de lijm, is er een beoordeling uitgevoerd naar de applicatie. In deze beoordeling is een vergelijking gemaakt van de methoden van aanbrengen van de lijmen en de afdamptijden (de droogtijd van de lijm die noodzakelijk is voordat de te verlijmen delen op elkaar worden aangebracht). De applicatie heeft plaatsgevonden bij twee verschillende klimaten.

6 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 6/ Kwaliteit van de verlijming van HPL op een vlakke ondergrond. Op een MDF ondergrond is een HPL verlijmd waarna de volgende eigenschappen van de verlijming is bepaald: Initiële sterkte. Eindsterkte. Temperatuursbestendigheid. Vochtbestendigheid. Vervaardiging van de proefstukken Op twee vlakke MDF delen met een afmeting van 150 x 750 x 12 mm (b x l x d) is een 0,8 mm dik HPL verlijmd volgens de methode zoals voorgeschreven door de lijmleverancier. De verlijmde delen zijn gedurende een periode van minimaal 7 dagen opgeslagen bij een klimaat met een temperatuur van ± 2 C en een relatieve luchtvochtigheid van 65 ± 5% om de lijm verder te laten uitharden. Na uitharding van de lijm zijn de delen opgezaagd in proefstukken van 50 x 50 mm (l x b). Om de proefstukken op trek te kunnen belasten is aan beide zijde van de proefstukken een metalen drager verlijmd met een 2 componenten PU-lijm zoals weergegeven in onderstaand figuur. Figuur 1: opbouw proefstuk treksterkte metalen drager HPL MDF Voor de bepaling van de initiële sterkte zijn MDF en HPL delen met een afmeting van 50 x 50 mm (l x b) als eerste op de metalen drager verlijmt. Vervolgens heeft de applicatie van de te beproeven contactlijm plaatsgevonden waarna de proefstukken direct volgens de hieronder omschreven methode zijn beproefd op treksterkte.

7 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 7/25 Beproeving van de proefstukken Voorafgaand aan de bepaling van de treksterkte zijn, per beproeving, 5 proefstukken op één van de volgende wijzen voorbehandeld: Initiële sterkte; na verstrijken van de afdamptijd is het ingelijmde HPL op het ingelijmde MDF aangebracht en stevig aangedrukt. De treksterkte is vervolgens binnen ca. 1 minuut bepaald. Eindsterkte; na de omschreven uithardingsperiode van 7 dagen in een standaard klimaat is van de proefstukken de treksterkte bepaald. Temperatuurbestendigheid; na de omschreven uithardingsperiode van 7 dagen in een standaard klimaat, zijn de proefstukken gedurende 4 uur in een oven geplaatst van 80 C. De treksterkte is bepaald direct nadat een proefstuk uit de oven is gehaald. Vochtbestendigheid; na de omschreven uithardingsperiode van 7 dagen in een standaard klimaat zijn de proefstukken gedurende 7 dagen in een klimaatkast geplaatst met een temperatuur van ± 1 C en een relatieve luchtvochtigheid van 90 ± 3%. De treksterkte is bepaald direct nadat de proefstukken uit de klimaatkast zijn gehaald. De bepaling van de treksterkte van de verlijming heeft plaatsgevonden met behulp van een universele druk- en trekbank. Hiervoor zijn de proefstukken in een hulpstuk geplaatst zoals is weergegeven in onderstaand figuur. Figuur 2: testwijze treksterkte F Proefstuk met metalen drager Hulpstuk universele druk en trekbank F De bepaling van de treksterkte heeft plaatsgevonden met een beproevingssnelheid van 3 mm/min. Na beproeving van de proefstukken is het breukbeeld bepaald.

8 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 8/ Kwaliteit van de verlijming van HPL op een gebogen ondergrond van triplex. Op een ondergrond van gebogen triplex met verschillende diameters is een HPL verlijmd. De verlijming vond plaats bij twee verschillende klimaten. Na verlijming vindt een temperatuur of vochtbelasting plaats waarbij de verlijmde HPL op onthechting wordt beoordeeld. Vervaardiging proefstukken Op een ondergrond van gebogen triplex met een dikte van 18 mm, een diameter van ca. 0, 340 of 500 mm en een lengte van 650 mm is een HPL met de te onderzoeken contactlijm verlijmd. De applicatie van de lijm en het aanbrengen van de HPL heeft plaatsgevonden volgens de methode zoals omschreven door de lijmleverancier en is uitgevoerd bij de volgende twee klimaten: Een temperatuur van ± 2 C en relatieve luchtvochtigheid van 50 ± 5%. Een temperatuur van 15 ± 2 C en relatieve luchtvochtigheid van 85 ± 5%. Per klimaat en diameter is één deel verlijmd. De verlijmde delen zijn gedurende een periode van minimaal 7 dagen opgeslagen bij het klimaat waarbij ook de applicatie heeft plaatsgevonden om de lijm verder te laten uitharden. Na uitharding van de lijm zijn de delen opgezaagd in proefstukken met een lengte van 95 mm zoals is weergegeven in onderstaand figuur. Figuur 3: opbouw proefstukken gebogen triplex A Triplex HPL zaagsnede A Bovenaanzicht gebogen delen Doorsnede A A

9 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 9/25 Beproeving van de proefstukken Na vervaardiging van de proefstukken zijn per applicatie klimaat en diameter twee proefstukken belast bij één van de volgende klimaten: Een stijgende temperatuur belasting; de proefstukken zijn gedurende 4 uur in een oven geplaatst met een temperatuur van achtereenvolgens 40,, 80, 110 en 140 C. Na iedere temperatuurbelasting zijn de proefstukken gedurende uur bij een temperatuur van C geplaatst voordat deze opnieuw in de oven, bij een hogere temperatuur, zijn belast. Een stijgende vochtbelasting; de proefstukken zijn gedurende 1 week in en klimaatkast geplaatst met een temperatuur van ± 2 C en een relatieve luchtvochtigheid van 90 ± 5% gevolgd door 1 week dompelen in water van C. Direct na de applicatie en na iedere periode in de oven of klimaatkast en dompelbad zijn de proefstukken beoordeeld op de onthechting van het HPL van de triplex ondergrond. 3.3 Gebruikte apparatuur Universele trek- en drukbank (SHR nummer 5) Klimaatkast (SHR nummer 173 A) Oven (SHR nummer 0) Schuifmaat (SHR nummer 297) Klimaatkamers 3.4 Periode onderzoek Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van 21 november 05 tot 16 februari 06

10 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 10/25 4 Resultaten 4.1 Applicatie van de lijmsystemen In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de verschillende applicatieparameters. Productcode Type contactlijm Applicatie methode Afdamptijd C en 50 % RV [min] 15 C en 85 % RV [min] 1 watergedragen roller 25 ¹ ² 2 watergedragen (2k)³ roller oplosmiddelhoudend spuit watergedragen roller 41 5 watergedragen spuit watergedragen roller 38 7 oplosmiddelhoudend spuit watergedragen spuit 30 ¹ Afdamptijd van de lijm op het HPL was 25 minuten en op het triplex en MDF 8 minuten. ² Afdamptijd van de lijm op het HPL was minuten en op het triplex en MDF 23 minuten. ³ 2-componenten contactlijm. Tabel 1: applicatie parameters 4.2 Kwaliteit van de verlijming van HPL op een vlakke ondergrond In bijlage 1 staan de resultaten van de bepaling van de treksterkte van de verlijming onder verschillende omstandigheden. In onderstaande grafiek is een overzicht weergegeven van deze resultaten. De producten nummer 3 en nummer 7 zijn oplosmiddelhoudend. De overige producten zijn watergedragen contactlijmen.

11 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 11/25 Figuur 4: resultaten treksterkte Treksterkte (N/mm²) 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0 Treksterkte contactlijmen product aanvangshechting eindsterkte bij 80 C bij 90% RV 4.3 Kwaliteit van de verlijming van HPL op een gebogen ondergrond van triplex In bijlage 5 en 6 zijn de resultaten weergegeven van de beoordeling op delaminatie van het HPL van de triplex ondergrond bij een toename van de temperatuur en een vochtbelasting. Samenvattend kan worden gesteld dat het volgende is geconstateerd: Temperatuurbestendigheid Bij alle contactlijmen (watergedragen en oplosmiddelhoudend) is bij de proefstukken met een grote diameter (Ø 500 mm) sprake van delaminatie bij een temperatuur van C. Naarmate de diameter van de proefstukken verkleind is er bij alle contactlijmen sprake van een toename in delaminatie (bij een gelijkblijvende temperatuur). Naarmate de diameter van de proefstukken verkleint treedt er bij alle contactlijmen bij een lagere temperatuur delaminatie op. Bij de applicatie van de lijm bij een vochtig klimaat treedt over het algemeen eerder delaminatie op dan bij de verlijming bij een standaard klimaat. Bij de watergedragen contactlijm nummer 1 trad bij de proefstukken met een kleine diameter, verlijmd bij een vochtig klimaat, direct na applicatie delaminatie op.

12 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 12/25 Vochtbestendigheid Bij alle contactlijmen (watergedragen en oplosmiddelhoudend) is bij de proefstukken met een grote diameter (Ø 500 mm) en verlijmd in een standaard klimaat, in geen enkel geval sprake van delaminatie als gevolg van de langdurige vochtbelasting. Bij de proefstukken met een middelgrote en kleine diameter is er bij de verlijming in een standaard klimaat, alleen bij de watergedragen contactlijm nummer 1 sprake van een geringe mate van delaminatie. Indien de applicatie van de lijm heeft plaatsgevonden bij een vochtig klimaat dan is er bij de watergedragen contactlijmen nummer 2 en nummer 4 sprake van het optreden van enige delaminatie. Bij de watergedragen contactlijm nummer 1 trad bij de proefstukken met een kleine diameter, verlijmd bij een vochtig klimaat, direct na applicatie delaminatie op. 5 Discussie 5.1 Applicatie van de lijmsystemen Bij een vergelijk van de applicatieparameters van watergedragen contactlijmen met die van oplosmiddelhoudende contactlijmen, blijkt dat er sprake is van grote verschillen in de afdamptijd, (de droogtijd van de lijm die noodzakelijk is voordat de te verlijmen delen op elkaar kunnen aangebracht). De afdamptijd bij de onderzochte watergedragen contactlijmen ligt bij een standaard klimaat ( C en 85 RV) tussen de en 45 minuten. De afdamptijd van oplosmiddelhoudende contactlijmen ligt tussen de 5 en15 minuten. Indien de applicatie plaatsvindt bij een vochtig klimaat (15 C en 85% RV) dan neemt de afdamptijd bij watergedragen contactlijmen verder toe naar 30 tot 77 minuten. Bij oplosmiddelhoudende contactlijmen blijft deze vrijwel gelijk. Hieruit kan worden geconcludeerd dat een omschakeling van oplosmiddelhoudende contactlijmen naar watergedragen contactlijmen over het algemeen leidt tot meer dan een verdubbeling van de afdamptijd bij een standaard klimaat en een verviervoudiging bij een vochtig klimaat. Indien er in de interieurbouw met deze langere afdamptijd rekening wordt gehouden (door bijvoorbeeld meerdere delen achter elkaar in te lijmen voordat men overgaat tot het op elkaar aanbrengen van de ingelijmde delen) dan hoeft dit niet direct te leiden tot een lagere productiedoorloop. In een dergelijk geval is het wel van belang dat de ruimte waar wordt gelijmd stofvrij wordt gehouden om vervuiling van het ingelijmde vlak te voorkomen. Dit laatste is mogelijk in de praktijk vaak moeilijk realiseerbaar. Ten aanzien van de applicatiemethode kan worden geconcludeerd dat watergedragen contactlijmen kunnen worden opgebracht met een roller, lijmkam of spuit. Bij het verspuiten van watergedragen contactlijm dient echter rekening te worden gehouden met het gebruik van RVS materialen om roest

13 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 13/25 te voorkomen. Ook het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen om het inademen van lijmdeeltjes te voorkomen is noodzakelijk.

14 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 14/ Eigenschappen van de contactlijmen In onderstaande tabel is een vergelijk weergegeven van de eigenschappen (bepaald op de vlakke proefstukken van HPL verlijmd op MDF) van de watergedragen contactlijmen met de oplosmiddelhoudende contactlijm product 7 (oplosmiddelhoudende contactlijm met de laagste waarde). In de tabel is de volgende waardering geven: - Treksterkte is meer dan 0,05 N/mm² lager dan het gemiddelde van product 7. +/- Treksterkte ligt tussen de 0,05 N/mm² hoger en lager dan het gemiddelde van product 7. + Treksterkte is meer dan 0,05 N/mm² hoger ligt dan het gemiddelde van product 7. product aanvangshechting eindsterkte temperatuurbestendigheid vochtbestendighei d / / / / Tabel 2: vergelijk van eigenschappen watergedragen contactlijmen met oplosmiddelhoudende contactlijmen Op basis van dit vergelijk kan worden geconcludeerd dat de watergedragen contactlijm nummer 5, ten aanzien van de eigenschappen bepaald op de vlakke proefstukken verlijmd op MDF, minimaal gelijkwaardig is aan de eigenschappen van oplosmiddelhoudende contactlijmen. De beproeving van de verlijming van HPL op een gebogen ondergrond van triplex, is een beproeving waarbij de verlijming op een praktijkgerichte wijze wordt belast. Zoals blijkt uit de resultaten, is bij een temperatuur van C bij alle contactlijmen (watergedragen en oplosmiddelhoudend) sprake van delaminatie. In de praktijk kan achter glas bij een donker gekleurd oppervlak een temperatuur van C snel worden bereikt. Naarmate de diameter van de proefstukken kleiner is of de applicatie plaatsvindt bij een vochtig klimaat neemt de kans en mate van delaminatie bij alle producten toe. Bij vrijwel alle watergedragen contactlijmen is ten aanzien van de temperatuurbestendigheid op een gebogen triplex ondergrond, sprake van een gelijkwaardigheid ten opzichte van de oplosmiddelhoudende contactlijmen. Een uitzondering hierop is de watergedragen contactlijm

15 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 15/25 nummer 1. Bij dit product is bij de kleinste diameter direct sprake van delaminatie bij een applicatie in een vochtig klimaat. Uit de resultaten van het onderzoek naar de vochtbestendigheid van de verlijming van HPL op een gebogen ondergrond van triplex blijkt dat de meeste watergedragen en oplosmiddelhoudende contactlijmen een goede weerstand tegen vochtbelasting hebben. Desondanks treedt bij de watergedragen contactlijmen nummer 1, 2 en 4 in meer of mindere mate delaminatie op wanneer de grote van de diameter van het gebogen triplex afneemt en/of de applicatie plaatsvindt bij een vochtig klimaat. De resultaten worden in zekere mate beïnvloed door de wijze van applicatie. Met name de afdamptijd is van invloed op de aanvangshechting en de eindsterkte. In de regel kan men stellen dat een langere afdamptijd (tot een zeker maximum) leidt tot een hogere aanvangshechting en een lagere eindsterkte. Een korte afdamptijd zal resulteren in het tegenovergestelde.

16 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 16/25 6 Conclusies Uit de resultaten van het onderzoek naar de verlijming van HPL op een gebogen triplex ondergrond kan worden geconcludeerd dat bij een verlijming met de watergedragen contactlijmen 5, 6 en 8, net als bij de verlijmingen met oplosmiddelhoudende contactlijmen (bij een goede applicatie) er geen sprake zal zijn van schade in de praktijk. Indien echter de resultaten van de treksterkte van de verlijming van HPL op een vlakke MDF ondergrond van de watergedragen contactlijmen worden vergeleken met die van de oplosmiddelhoudende contactlijmen dan kan worden geconcludeerd dat de eigenschappen van alleen de watergedragen contactlijm nummer 5 gelijkwaardig of beter zijn. Op basis van deze resultaten kan dan ook worden gesteld dat ten aanzien van de technische eigenschappen alleen de watergedragen contactlijm nummer: Technocol met spuitapplicatie(!) van Frencken Fabrieken B.V. als gelijkwaardig aan oplosmiddelhoudende contactlijmen kan worden beschouwd. De watergedragen contactlijmen nummer 1 en 6 presteren alleen voor de aanvangshechting slechter dan oplosmiddelhoudende contactlijmen. De overige eigenschappen van deze producten zijn gelijkwaardig of beter dan oplosmiddelhoudende contactlijmen. Ten aanzien van de afdamptijd van de contactlijmen kan worden geconcludeerd dat deze bij watergedragen contactlijmen sterk afwijkt ten opzichte van die van de oplosmiddelhoudende contactlijmen. In het geval van een standaard klimaat is er over het algemeen sprake van een verdubbeling van deze afdamptijd en bij een vocht klimaat zelfs een viervoudiging. Het omschakelen van een oplosmiddelhoudende contactlijm naar een watergedragen contactlijm zonder dat er sprake is van een productievertraging is dan ook alleen mogelijk wanneer men de werkwijze aanpast.

17 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 17/25 Bijlage 1 Aanvangshechting bij vlakke verlijming van HPL op MDF Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 1 (watergedragen) ,01 lijm ,05 lijm ,05 lijm ,02 lijm ,07 lijm Mean 0,05 Stdev 0,02 VC (%) 38 Contactlijm 2 (watergedragen) ,17 lijm ,17 lijm ,16 lijm ,14 lijm ,12 lijm Mean 0,15 Stdev 0,02 VC (%) 15 Contactlijm 3 (oplosmiddelhoudend) ,31 lijm ,40 lijm ,41 lijm ,37 lijm ,34 lijm Mean 0,36 Stdev 0,04 VC (%) 11 Contactlijm 4 (watergedragen) , lijm ,26 lijm ,30 lijm ,30 lijm ,31 lijm Mean 0,28 Stdev 0,05 VC (%) 16

18 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 18/25 Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 5 (watergedragen) ,26 lijm ,29 lijm ,28 lijm ,30 lijm ,35 lijm Mean 0,30 Stdev 0,03 VC (%) 11 Contactlijm 6 (watergedragen) ,12 lijm ,15 lijm ,19 lijm ,17 lijm ,10 lijm Mean 0,15 Stdev 0,04 VC (%) 24 Contactlijm 7 (oplosmiddelhoudend) ,14 lijm ,25 lijm/hout ,23 lijm/hout ,23 lijm/hout ,27 lijm/hout Mean 0,22 Stdev 0,06 VC (%) 27 Contactlijm 8 (watergedragen) , lijm ,15 lijm ,14 lijm ,17 lijm ,14 lijm Mean 0,16 Stdev 0,03 VC (%) 16

19 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 19/25 Bijlage 2 Eindsterkte bij vlakke verlijming van HPL op MDF Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 1 (watergedragen) ,67 MDF ,59 MDF ,69 MDF ,70 MDF Mean 0,66 Stdev 0,05 VC (%) 8 Contactlijm 2 (watergedragen) ,32 lijm ,34 lijm ,34 lijm ,36 lijm ,32 lijm Mean 0,34 Stdev 0,02 VC (%) 5 Contactlijm 3 (oplosmiddelhoudend) ,77 MDF ,78 MDF ,68 MDF ,67 MDF ,77 MDF Mean 0,73 Stdev 0,06 VC (%) 8 Contactlijm 4 (watergedragen) ,22 lijm ,26 lijm ,25 lijm ,30 lijm ,27 lijm Mean 0,26 Stdev 0,03 VC (%) 10

20 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: /25 Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 5 (watergedragen) ,51 MDF ,61 MDF ,64 MDF ,65 MDF ,56 MDF Mean 0,59 Stdev 0,06 VC (%) 10 Contactlijm 6 (watergedragen) ,75 MDF ,47 MDF ,67 lijm ,52 lijm ,62 lijm Mean 0, Stdev 0,11 VC (%) 18 Contactlijm 7 (oplosmiddelhoudend) ,43 MDF ,46 lijm ,55 MDF ,41 MDF Mean 0,46 Stdev 0,06 VC (%) 14 Contactlijm 8 (watergedragen) ,24 lijm ,22 lijm ,26 lijm ,24 lijm ,21 lijm Mean 0,23 Stdev 0,02 VC (%) 8

21 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 21/25 Bijlage 3 temperatuurbestendigheid bij vlakke verlijming van HPL op MDF Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 1 (watergedragen) , lijm ,16 lijm ,17 HPL/metaal* ,14 HPL/metaal* ,13 HPL/metaal* Mean 0,15 Stdev 0,02 VC (%) 12 Contactlijm 2 (watergedragen) ,07 lijm ,05 lijm ,05 lijm ,07 lijm ,05 lijm Mean 0,06 Stdev 0,01 VC (%) 12 Contactlijm 3 (oplosmiddelhoudend) ,13 lijm ,10 lijm ,10 lijm ,16 lijm ,16 lijm Mean 0,13 Stdev 0,03 VC (%) 22 Contactlijm 4 (watergedragen) ,05 lijm ,04 lijm ,04 lijm ,04 lijm ,04 lijm Mean 0,04 Stdev 0,01 VC (%) 14 * breuk tussen HPL en metalen hulpstuk voor uitvoer van beproeving

22 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 22/25 Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 5 (watergedragen) ,08 lijm ,07 lijm ,08 lijm ,04 lijm ,08 lijm Mean 0,07 Stdev 0,02 VC (%) 25 Contactlijm 6 (watergedragen) ,03 lijm ,03 lijm ,04 lijm ,03 lijm ,03 lijm Mean 0,03 Stdev 0,00 VC (%) 12 Contactlijm 7 (oplosmiddelhoudend) ,08 lijm ,11 lijm ,09 lijm ,06 lijm ,06 lijm Mean 0,08 Stdev 0,03 VC (%) 32 Contactlijm 8 (watergedragen) ,02 lijm ,03 lijm ,02 lijm ,02 lijm ,02 lijm Mean 0,02 Stdev 0,00 VC (%) 13

23 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 23/25 Bijlage 4 Vochtbestendigheid bij vlakke verlijming van HPL op MDF Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 1 (watergedragen) ,52 MDF ,56 MDF ,58 MDF ,58 MDF ,65 MDF Mean 0,59 Stdev 0,04 VC (%) 7 Contactlijm 2 (watergedragen) ,37 lijm ,41 lijm ,32 lijm ,44 lijm ,35 lijm Mean 0,38 Stdev 0,05 VC (%) 12 Contactlijm 3 (oplosmiddelhoudend) ,58 MDF ,58 MDF , MDF ,63 MDF ,62 MDF Mean 0, Stdev 0,02 VC (%) 4 Contactlijm 4 (watergedragen) ,27 lijm ,17 lijm ,29 lijm ,22 lijm ,30 lijm Mean 0,25 Stdev 0,05 VC (%) 21

24 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 24/25 Code SHR breedte 1 breedte 2 F-max ƒt Plaats van [N] [N/mm²] breuk Contactlijm 5 (watergedragen) ,58 MDF ,78 MDF ,41 MDF Mean 0,59 Stdev 0,19 VC (%) 32 Contactlijm 6 (watergedragen) ,55 MDF ,59 MDF ,52 MDF ,57 MDF ,40 MDF Mean 0,53 Stdev 0,07 VC (%) 14 Contactlijm 7 (oplosmiddelhoudend) ,46 lijm ,52 MDF ,39 MDF ,49 MDF ,50 MDF Mean 0,49 Stdev 0,02 VC (%) 5 Contactlijm 8 (watergedragen) ,18 lijm , lijm ,17 lijm ,15 lijm ,22 lijm Mean 0,18 Stdev 0,03 VC (%) 14

25 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 25/25 Bijlage 5 Delaminatie toename bij temperatuurverhoging In onderstaande tabellen is een overzicht weergegeven van de resultaten van de beoordeling op delaminatie van het HPL van de triplex ondergrond bij een toename van de temperatuur. In de tabellen zijn de producten 3 en 7 (weergegeven in rood) oplosmiddelhoudend. De overige producten zijn watergedragen contactlijmen. Applicatie bij standaard klimaat Applicatie bij vochtig klimaat delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met grote diameter (standaard klimaat) delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met grote diameter (vochtig klimaat) delaminatie (%) 40 delaminatie (%) product temperatuur ( C) product temperatuur ( C) delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met middel grote diameter (standaard klimaat) delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met middel grote diameter (vochtig klimaat) delaminatie (%) 40 delaminatie (%) product temperatuur ( C) product temperatuur ( C) delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met kleine diameter(standaard klimaat) delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met kleine diameter(vochtig klimaat) delaminatie (%) 40 delaminatie (%) product temperatuur ( C) product temperatuur ( C)

26 Rapportcode: w Datum: 29 maart 06 Pagina: 26/25 Bijlage 6 Delaminatie toename bij vochtbelasting In onderstaande tabellen is een overzicht weergegeven van de resultaten van de beoordeling op delaminatie van het HPL van de triplex ondergrond bij een vochtbelasting. In de tabellen zijn de producten 3 en 7 oplosmiddelhoudend (weergegeven in rood). De overige producten zijn watergedragen contactlijmen. Applicatie bij standaard klimaat Applicatie bij vochtig klimaat delaminatie toename na vochtbelasting op rondingen met grote diameter (standaard klimaat) delaminatie toename na vochtbelasting op rondingen met grote diameter (vochtig klimaat) delaminatie (%) product aantal uren vochtbelasting delaminatie (%) product aantal uren vochtbelasting delaminatie toename na vochtbelasting op rondingen met middel grote diameter (standaard klimaat) delaminatie toename na vochtbelasting op rondingen met middel grote diameter (vochtig klimaat) delaminatie (%) product aantal uren vochtbelasting delaminatie (%) product aantal uren vochtbelasting delaminatie toename bij temperatuur verhoging op rondingen met kleine diameter(standaard klimaat) delaminatie toename na vochtbelasting op rondingen met kleine diameter(vochtig klimaat) delaminatie (%) product aantal uren vochtbelasting delaminatie (%) product aantal uren vochtbelasting

Titel: Beoordeling van het lijmsysteem Adheseal Projectlijm voor het verlijmen van Rockpanel Colours gevelplaten

Titel: Beoordeling van het lijmsysteem Adheseal Projectlijm voor het verlijmen van Rockpanel Colours gevelplaten Titel: Beoordeling van het lijmsysteem Adheseal Projectlijm voor het verlijmen van Rockpanel Rapportcode: 4.292 Datum: 10 september 2004 Rapportcode: 4.292 Datum: 10 september 2004 Pagina: 2/8 SHR Hout

Nadere informatie

Titel: Materiaaleigenschappen van brandwerend plaatmateriaal Marhino 400. Rapportcode: w Datum: 16 mei 2011

Titel: Materiaaleigenschappen van brandwerend plaatmateriaal Marhino 400. Rapportcode: w Datum: 16 mei 2011 Titel: Materiaaleigenschappen van brandwerend plaatmateriaal Marhino 400 Rapportcode: 6.083-1-w Datum: 16 mei 2011 Rapportcode: 6.083-1-w Datum: 16 mei 2011 Pagina: 2/8 Het Cambium SHR Hout Research Nieuwe

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL Rapportcode: Datum: 26 oktober 2016

Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL Rapportcode: Datum: 26 oktober 2016 Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL 0825 Rapportcode: 16.0465 Datum: 26 oktober 2016 Rapportcode: 16.0465 Datum: 26 oktober 2016 Pagina: 2/8 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Bepalen van de duurzaamheid van kozijnverbindingen uitgevoerd in thermisch gemodificeerd merpauh

Beproevingsrapport: Bepalen van de duurzaamheid van kozijnverbindingen uitgevoerd in thermisch gemodificeerd merpauh Beproevingsrapport: Bepalen van de duurzaamheid van kozijnverbindingen uitgevoerd in Rapportcode: 14.0451-J Datum: 10 december 2015 Rapportcode: 14.0451-J Datum: 10 december 2015 Pagina: 2/10 SHR Het Cambium

Nadere informatie

Titel: Bepaling sterkte en doorbuiging Envirodeck bij verschillende opleglengten- onderzoek WPC materiaal. Rapportcode: B Datum: 22 maart 2011

Titel: Bepaling sterkte en doorbuiging Envirodeck bij verschillende opleglengten- onderzoek WPC materiaal. Rapportcode: B Datum: 22 maart 2011 Titel: Bepaling sterkte en doorbuiging Envirodeck bij verschillende opleglengten- onderzoek WPC materiaal Rapportcode: 10.187-B Datum: 22 maart 2011 Rapportcode: 10.187-B Datum: 22 maart 2011 Pagina: 2/12

Nadere informatie

Vervangbaarheid van oplosmiddelhoudende contactlijmen door watergedragen of High Solid contactlijmen voor zachte materialen in de meubelindustrie

Vervangbaarheid van oplosmiddelhoudende contactlijmen door watergedragen of High Solid contactlijmen voor zachte materialen in de meubelindustrie Titel: Vervangbaarheid van oplosmiddelhoudende contactlijmen door watergedragen of High Solid contactlijmen voor zachte materialen in de meubelindustrie Rapportcode: 5.17 Datum: juni Rapportcode: 5.17

Nadere informatie

Titel: Kleurechtheid composietmateriaal. Rapportcode: Datum: 4 maart 2008

Titel: Kleurechtheid composietmateriaal. Rapportcode: Datum: 4 maart 2008 Titel: Kleurechtheid composietmateriaal Rapportcode: 7.399 Datum: 4 maart 2008 Rapportcode: 7.399 Datum: 4 maart 2008 Pagina: 2/7 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal 9b Postbus 497 6700 AL Wageningen Dit rapport

Nadere informatie

Titel: Onderzoek aan hijsvoorzieningen. Rapportcode: 6.294w Datum: 19 oktober 2006

Titel: Onderzoek aan hijsvoorzieningen. Rapportcode: 6.294w Datum: 19 oktober 2006 Titel: Onderzoek aan hijsvoorzieningen Rapportcode: 6.294w Datum: 19 oktober 2006 Rapportcode: 6.294w Datum: 19 oktober 2006 Pagina: 2/12 SHR Hout Research Het Cambium Nieuwe Kanaal 9b Postbus 497 6700

Nadere informatie

Titel: Toetsing van Herman Miller kantoorstoel Sayl aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals gesteld in de NPR 1813: 2009

Titel: Toetsing van Herman Miller kantoorstoel Sayl aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals gesteld in de NPR 1813: 2009 Titel: Toetsing van Herman Miller kantoorstoel Sayl aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals Rapportcode: 11.0595w Datum: 18 juli 2011 Rapportcode: 11.0595w Datum: 18 juli 2011 Pagina: 2/8 SHR Het Cambium

Nadere informatie

Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en sterkte van een enkele naar binnen draaiende deur. Rapportcode: w Datum: 4 oktober 2007

Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en sterkte van een enkele naar binnen draaiende deur. Rapportcode: w Datum: 4 oktober 2007 Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en sterkte van een enkele naar binnen draaiende Rapportcode: 6.010-9-1w Datum: 4 oktober 2007 Rapportcode: 6.010-9-1w Datum: 4 oktober 2007 Pagina: 2/17 SHR Hout

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee duo open werkplek, slingerverstelbaar aan de. Rapportcode: 12.0866-2 Datum: 18 april 2013 Rapportcode: 12.0866-2 Datum: 18 april 2013 Pagina: 2/9 SHR Het

Nadere informatie

Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid, sterkte en stijfheid van een naar binnen draaiende deur in stolpuitvoering

Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid, sterkte en stijfheid van een naar binnen draaiende deur in stolpuitvoering Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid, sterkte en stijfheid van een naar binnen draaiende deur in stolpuitvoering Rapportcode: 7.097w Datum: 4 oktober 2007 Rapportcode: 7.097w Datum: 4 oktober 2007

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Onderzoek aan hijsvoorzieningen volgens SKH-publicatie bepalingsmethode beproeving

Beproevingsrapport: Onderzoek aan hijsvoorzieningen volgens SKH-publicatie bepalingsmethode beproeving Beproevingsrapport: Onderzoek aan hijsvoorzieningen volgens SKH-publicatie 02-06 5.2 bepalingsmethode beproeving Rapportcode: 18.0438 Datum: 30 Juli 2018 Rapportcode: 18.0438 Datum: 30 juli 2018 Pagina:

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee bureautafel, hoogte instelbaar aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, sterkte en duurzaamheid zoals gesteld in EN 527-1: 2011,. Rapportcode: 12.0866-3

Nadere informatie

Titel: Toetsing van Ahrend kantoorstoel A 2020 Verta aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals gesteld in NEN-EN : 2000 en NPR 1813: 2009

Titel: Toetsing van Ahrend kantoorstoel A 2020 Verta aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals gesteld in NEN-EN : 2000 en NPR 1813: 2009 Titel: Toetsing van Ahrend kantoorstoel A 2020 Verta aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals Rapportcode: 10496-4 Datum: 6 april 2011 Rapportcode: 10496-4 Datum: 6 april 2011 Pagina: 2/11 SHR Het Cambium

Nadere informatie

Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010

Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010 Titel: Toetsing van Sedus bureaustoel MATCH UP aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010 Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010 Pagina: 2/9 SHR Het Cambium

Nadere informatie

Toetsing van BMA Axia Vision bureaustoel aan de eisen t.a.v. afmetingen, zoals gesteld in NEN-EN : 2000 en NPR 1813: 2016

Toetsing van BMA Axia Vision bureaustoel aan de eisen t.a.v. afmetingen, zoals gesteld in NEN-EN : 2000 en NPR 1813: 2016 Beproevingsrapport: afmetingen, zoals gesteld in NEN-EN 1335-1: 2000 en Rapportcode: 18.0501-1 Datum: 14 januari 2019 Rapportcode: 18.0501-1 Datum: 14 januari 2019 Pagina: 2/9 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal

Nadere informatie

Rapportcode: Datum: 9 april 2018

Rapportcode: Datum: 9 april 2018 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee zit/statafel op T-poten aan de eisen t.a.v. Rapportcode: 17.0610-2 Datum: 9 april 2018 Beproevingsrapport: 17.0610-2 Datum: 9 april 2018 Pagina: 2/12 SHR

Nadere informatie

Rapportcode: 13.0645-1 Datum: 16 december 2013

Rapportcode: 13.0645-1 Datum: 16 december 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van bureaustoel Axia 2.0 met een gestoffeerde rugleuning van BMA aan de Rapportcode: 13.0645-1 Datum: 16 december 2013 Rapportcode:13.0645-1 Datum: 16 december 2013 Pagina:

Nadere informatie

1069 PowerSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1069 PowerSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Universele contactlijm op basis van synthetische rubbers en harsen in een draagbare canister voor het onmiddellijk verspuiten zonder spuitinstallatie.ontdek de Rectavit 1069 PowerSpray dankzij

Nadere informatie

Rapportcode: 10.424-1 Datum: 8 maart 2011

Rapportcode: 10.424-1 Datum: 8 maart 2011 Titel: Toetsing van Bèta kantoorstoel Gouda 1813 aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, sterkte en duurzaamheid zoals gesteld in NEN-EN 1335-1: 2000, NEN-EN1335-2: 2009 en NPR 1813: 2009 Rapportcode:

Nadere informatie

Alternatieve lijmen voor raamverbindingen

Alternatieve lijmen voor raamverbindingen Alternatieve lijmen voor raamverbindingen SKH-BGS 014 Alternatieve lijmen voor raamverbindingen Versie 1 d.d. 30-08-2018 Nadruk verbodene: S Uitgave: SKH VOORWOORD Deze BGS 014 Alternatieve lijmen voor

Nadere informatie

Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en sterkte van een naar buitendraaiende stolpdeur. Rapportcode: Datum: 18 juli 2008

Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en sterkte van een naar buitendraaiende stolpdeur. Rapportcode: Datum: 18 juli 2008 Titel: Luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en sterkte van een naar buitendraaiende Rapportcode: 8.285 Datum: 18 juli 2008 Rapportcode: 8.285 Datum: 18 juli 2008 Pagina: 2/18 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal

Nadere informatie

Rapportcode: Datum: 9 april 2018

Rapportcode: Datum: 9 april 2018 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee zit/statafel op wangen aan de eisen t.a.v. Rapportcode: 17.0610-3 Datum: 9 april 2018 Beproevingsrapport: 17.0610-3 Datum: 9 april 2018 Pagina: 2/12 SHR

Nadere informatie

BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE

BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE Uitgave: SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 159 6700 AD WAGENINGEN Telefoon: (0317) 45 34 25 Fax: (0317) 41 26 10

Nadere informatie

1 Inleiding 1.1 Opdracht Formaldehyde-emissiebepaling volgens de gasanalyse-methode 1.2 Datum opdracht Projectnummer 17.

1 Inleiding 1.1 Opdracht Formaldehyde-emissiebepaling volgens de gasanalyse-methode 1.2 Datum opdracht Projectnummer 17. Beproevingsrapport: 17.0138-3A Datum: 6 september 2017 Opdrachtgever: Berkvens B.V. Kanaaldijk Noord 2 5711 CS SOMEREN 1 Inleiding 1.1 Opdracht Formaldehyde-emissiebepaling volgens de gasanalyse-methode

Nadere informatie

BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE

BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE Uitgave: SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 159 6700 AD WAGENINGEN Telefoon: (0317) 45 34 25 Fax: (0317) 41 26 10

Nadere informatie

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Titel: Toetsing van Drentea kantoortafel PRO-T aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Pagina: 2/9 SHR

Nadere informatie

Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie

Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie -Publicatie 04-01 Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie, d.d. 10-09-2018 Uitgave nadruk verboden Vervangt versie d.d. 14-10-2011

Nadere informatie

Rapportcode: 10.223-4w Datum: 3 november 2010

Rapportcode: 10.223-4w Datum: 3 november 2010 Titel: Toetsing van Sedus bureaustoel YEAH aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals gesteld in Rapportcode: 10.223-4w Datum: 3 november 2010 Rapportcode: 10.223-4w Datum: 3 november 2010 Pagina: 2/9 SHR Het

Nadere informatie

Astrifix Lijm, advies en productblad

Astrifix Lijm, advies en productblad Astrifix Lijm, advies en productblad Productbeschrijving Astrifix Lijm is een hoogwaardige, ijzersterke 1-component lijm en voegenkit op basis van MS polymeer. Het product is reukloos, ph-neutraal en isocyanaat

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Inbraakwerendheid, weerstandsklasse RC2, van een naar binnendraaiend vlakke woningtoegangsdeur B.I.G. in een meranti kozijn

Beproevingsrapport: Inbraakwerendheid, weerstandsklasse RC2, van een naar binnendraaiend vlakke woningtoegangsdeur B.I.G. in een meranti kozijn Beproevingsrapport: Inbraakwerendheid, weerstandsklasse RC2, van een naar binnendraaiend vlakke woningtoegangsdeur B.I.G. in een meranti Rapportcode: 15.0013 Datum: 6 november 2015 Rapportcode: 15.0013

Nadere informatie

Titel: Evaluatie genomen maatregelen n.a.v. VOS-scan. Rapportcode: 2.650-5 Datum: 21 december 2006

Titel: Evaluatie genomen maatregelen n.a.v. VOS-scan. Rapportcode: 2.650-5 Datum: 21 december 2006 Titel: Evaluatie genomen maatregelen n.a.v. VOS-scan Rapportcode: 2.650-5 Datum: 21 december 2006 Rapportcode: 2650-5 Datum: 21 december 2006 Pagina: 2/12 SHR Hout Research Het Cambium Nieuwe Kanaal 9b

Nadere informatie

UNIQFAST Systeem. B NJ Hamont-Achel. VOORDELEN

UNIQFAST Systeem. B NJ Hamont-Achel.    VOORDELEN UNIQEM PBT Fixing BVBA B.V. Sint-Odilialaan 42 B-3930 8218NJ Hamont-Achel Lelystad Belgium www.uniqem.com info@uniqem.com Tel: +31 +32 (0)320 (0)11643427 28 74 44 UNIQFAST Systeem VOORDELEN Geen geluidsoverlast

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: gewijzigd Datum: 30 november 2017

Beproevingsrapport: Rapportcode: gewijzigd Datum: 30 november 2017 Beproevingsrapport: zoals gesteld in NEN-EN 16139:2013, 16139/C:1:2013 Rapportcode: 17.0094-5-gewijzigd Datum: 30 november 2017 Beproevingsrapport: 1.70094-5-gewijzigd Datum: 30 november 2017 Pagina: 2/11

Nadere informatie

1079 AluSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1079 AluSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Professionele contactlijm op basis van synthetische rubbers en harsen in een draagbare canister voor het onmiddellijk verspuiten zonder spuitinstallatie. Ontdek de Rectavit dankzij het voordelig

Nadere informatie

Bepaling van de hechting van verf op hout

Bepaling van de hechting van verf op hout SKH Publicatie 05-01 d.d. 2005-10-10 Vervangt SKH Publicatie 03-02 Uitgave: SKH Postbus 159 6700 AD Wageningen Tel. 0317 45 34 25 Fax: 0317 41 26 10 Email: mail@skh.org Website: www.skh.org Pagina 2 van

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 11 december-2017

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 11 december-2017 Beproevingsrapport: Toetsing van Ahrend Well, non-domestic op vier houten poten zonder zoals gesteld in NEN-EN 16139:2013, 16139/C:1:2013. Rapportcode: 17.0094-6 Datum: 11 december-2017 Beproevingsrapport:

Nadere informatie

Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen

Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen SKH-PUBLICATIE 02-03 d.d. 2009-03-20 Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen Uitgave: SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 59 6700 AD Wageningen Telefoon: 0317 453 425 Fax:

Nadere informatie

Icopal Universal Spraybond Dé ideale combinatie met Icopal Universal, ook bij lagere temperaturen NIEUW

Icopal Universal Spraybond Dé ideale combinatie met Icopal Universal, ook bij lagere temperaturen NIEUW Dé ideale combinatie met Icopal Universal, ook bij lagere temperaturen NIEUW De voordelen en kenmerken Eenvoudig en snel te verwerken Hittebestendig Zeer krachtige aanvangshechting Zeer krachtige eindsterkte

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 10 oktober 2017

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 10 oktober 2017 Beproevingsrapport: armleuningen aan de eisen t.a.v. sterkte, duurzaamheid en stabiliteit zoals gesteld in NEN- EN 16139:2013, 16139/C:1:2013 Rapportcode: 17.0094-4 Datum: 10 oktober 2017 Beproevingsrapport:

Nadere informatie

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen Product Snel afbindende, gebruiksklare nadenlijm met hoge kleefkracht op PVAc-basis voor het verlijmen van vlottend parket, zowel in hout als in laminaat, ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 6306553 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NLFR 12

Inhoudsopgave. 6306553 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NLFR 12 Inhoudsopgave 6306530 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NL 2 6306534 - Bison Poly Max Original Grijs Koker 425 g NL 4 6306536 - Bison Poly Max Original Bruin Koker 425 g NL 6 6306538 - Bison Poly

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat KOMO attest-met-productcertificaat halfproduct SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org

Nadere informatie

HOUT- EN CONTACT LIJMEN

HOUT- EN CONTACT LIJMEN HOUT- EN CONTACT LIJMEN ZETTEX HOUT- EN CONTACT LIJMEN Houtlijmen Zettex biedt een breed scala aan houtlijmen. Deze houtlijmen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende verpakkingen. Iedere houtlijm kent weer

Nadere informatie

A HECHTINGSPROEFKIT (HPK) WWW.ONDERHOUDNL.NL/HPK

A HECHTINGSPROEFKIT (HPK) WWW.ONDERHOUDNL.NL/HPK A HECHTINGSPROEFKIT (HPK) WWW.ONDERHOUDNL.NL/HPK Bepaling van de hechting van verf op hout : de HPK (HechtingsProefKit) versie 2015 1. Voorwoord Dit document is opgesteld door de Commissie Verf op Hout.

Nadere informatie

1052 Universal. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied

1052 Universal. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied Product Gebruiksklare, tolueenvrije spuitbare contactlijm, roze of transparant, op basis van polychloropreen (Neopreen ). Volumes 20 l Eigenschappen Gebruiksklaar, op spuit viscositeit Onmiddellijk vast

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2010-Efectis-R0778 Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

230 Super. Product. Volumes. Eigenschappen

230 Super. Product. Volumes. Eigenschappen Product Waterbestendige, witte houtlijm op PVAc-basis met superieure kleefkracht op alle houtsoorten. Geschikt voor alle houtconstructies en houtverbindingen: houten ramen en deurkozijnen, trappen, ook

Nadere informatie

Start 2 Spray BasicSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

Start 2 Spray BasicSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Start 2 Spray: compleet starterspakket waarmee u op een voordelige manier aan de slag gaat met het Rectavit 1039 BasicSpray systeem. Rectavit 1039 BasicSpray is een universeel tweezijdig aan te

Nadere informatie

LuWaDi. Spuitbare luchtdichting. A++++ of Passief bouwen De toekomst = nu! Bewezen techniek toegankelijk voor de bouw

LuWaDi. Spuitbare luchtdichting. A++++ of Passief bouwen De toekomst = nu! Bewezen techniek toegankelijk voor de bouw LuWaDi Spuitbare luchtdichting Bewezen techniek toegankelijk voor de bouw A++++ of Passief bouwen De toekomst = nu! Snel Eenvoudig luwadicht@gmail.com Zeer efficiënt +31 (0) 620324715 Luchtdicht Bouwen

Nadere informatie

SKH-Publicatie d.d

SKH-Publicatie d.d SKH-Publicatie 15-02 d.d. 15-07-2015 SKH-PUBLICATIE VOOR TOEPASSING VAN GEOPTIMALISEERD HOUT SAMENGESTELD UIT EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN EN/OF KWALITEITEN EN SUBSTRATEN IN HOUTEN GEVELELEMENTEN

Nadere informatie

Testen Meten Inspecteren

Testen Meten Inspecteren Testen Meten Inspecteren Thema s Zoutmetingen Stoftest Straalreinheid Laagdikte 1 Zoutmetingen Beoordeling van in water oplosbare zouten! Oorzaken: Maritiem klimaat/zilte lucht, vervuilde hergebruikte

Nadere informatie

KOMO attest met productcertificaat

KOMO attest met productcertificaat halfproduct Stichting Keuringsbureau Hout SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org

Nadere informatie

Tegelen op hout. www.omnicol.info

Tegelen op hout. www.omnicol.info Tegelen op hout www.omnicol.info TEGELEN OP HOUT Tegelen op hout ligt niet voor de hand. Immers, keramische tegels en houten ondergronden zijn materiaalsoorten die niet goed samen gaan. Tegels zijn hard

Nadere informatie

Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen

Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen SKH PUBLICATIE 02-03 d.d. 2003-03-01 Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen Uitgave: Stichting Keuringsbureau Hout SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 50 1270 AB Huizen Telefoon:

Nadere informatie

Dynamic Bonding Systems B.V.

Dynamic Bonding Systems B.V. Peter Poot Technical Manager Dynamic Bonding Systems Thomas Dupon Sales Manager OnePLUS+ bvba 0473/93 61 07 Dynamic Bonding Systems B.V. Constructieve berekeningen Lijmberekening - veiligheidsfactor 4

Nadere informatie

Epoxy Rapid. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied. Beperkingen

Epoxy Rapid. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied. Beperkingen Supersnelle, transparante, 2-component epoxylijm voor extra sterke hechting, afdichting en reparaties voor keramiek, aardewerk, edelsteen, glas, hout, kunststof, ivoor. Volumes 24 ml Eigenschappen Voor

Nadere informatie

1 Voorbereiden van de werkplek.

1 Voorbereiden van de werkplek. Algemene kwaliteitseisen: Minimale hechtingstreksterkte van de ondergrond > 1,5 N/mm 2 Minimale temperatuur van de ondergrond: 3 C boven het dauwpunt Maximaal vochtgehalte ondergrond < 4% Verwerkingstemperatuur

Nadere informatie

225 Express. Product. Volumes. Eigenschappen

225 Express. Product. Volumes. Eigenschappen Product Supersnelle, witte houtlijm op PVAc-basis voor het verkleven van hout, fineer, spaanplaat, gestratifieerde platen en andere poreuze materialen. Vochtbestendig D2, droogt transparant op, uitsluitend

Nadere informatie

1129 Fast Forward Compact

1129 Fast Forward Compact Product Universele PSA lijm voor het snel verlijmen van grote vlakke en moeilijke materialen. Lijm spuiten - Aandrukken - Klaar Verlijmen van zachte isolatiematerialenverlijmen van plastic- en bouwfolieverlijmen

Nadere informatie

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen:

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen: raci-spacers INLEIDING In veel landen is het een voorschrift, dat bij pijpleidingen die wegen of dijken kruisen, gebruik gemaakt wordt van mantelbuizen. Om te voorkomen dat er contact ontstaat tussen de

Nadere informatie

Sigma Multiprimer 2K EP

Sigma Multiprimer 2K EP Kenmerkenblad Omschrijving Gebruiksdoel Voornaamste kenmerken Kleuren en glans Verpakking Basisgegevens Universele tweecomponenten zinkfosfaatprimer op basis van epoxy. Primer voor staal, thermisch verzinkt

Nadere informatie

Sigma Multicoat Aqua 2K EP Satin. Blik (basis en verharder) van 2,5 liter.

Sigma Multicoat Aqua 2K EP Satin. Blik (basis en verharder) van 2,5 liter. OMSCHRIJVING Watergedragen, zijdeglanzende, tweecomponenten primer en aflak voor buiten en binnen op basis van epoxy. GEBRUIKSDOEL Het beschermen van staal, thermisch verzinkt staal en non-ferro metalen.

Nadere informatie

PLASTICA HPL. Deze documentatie maakt onderdeel uit van het

PLASTICA HPL. Deze documentatie maakt onderdeel uit van het PLASTICA HPL Deze documentatie maakt onderdeel uit van het Magazine Interieur Collectie - versie CIN02-042017 De beste keuze voor elk interieur! 22 22 PLASTICA HPL Van kantoren tot ziekenhuizen, winkels

Nadere informatie

: Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding

: Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron : Onderzoek verfschade van kookverf op houten gevelbekleding : Idem : Verf Advies Centrum : Intern rapport Inleiding De vuren gevelbekleding van een natuur- en milieucentrum

Nadere informatie

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid Leginstructies VOORAF Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk de leginstructies nauwkeurig te volgen. Het is belangrijk om, bij daglicht, alle panelen voor en tijdens de plaatsing te controleren

Nadere informatie

PanelTack HM. voor de verlijming van Mosa Facade tegels

PanelTack HM. voor de verlijming van Mosa Facade tegels PanelTack HM voor de verlijming van Mosa Facade tegels Product Simson PanelTack HM is een vochtuithardende, hoog-elastische lijm. PanelTack HM is oplosmiddel- en isocyanaatvrij. Toepassingen Het verlijmen

Nadere informatie

1049 NeoSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1049 NeoSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Universeel tweezijdig aan te brengen contactlijm op basis van polychloropreen (Neopreen) in een draagbare canister voor het onmiddellijk verspuiten zonder spuitinstallatie. Zeer fijn druppelspuitbeeld

Nadere informatie

AUTOMOTIVE GEREEDSCHAPPEN BEVESTIGEN AEROSPACE VIBA NV. Duallock en lijmsystemen Alex Scheenstra

AUTOMOTIVE GEREEDSCHAPPEN BEVESTIGEN AEROSPACE VIBA NV. Duallock en lijmsystemen Alex Scheenstra BEVESTIGEN AUTOMOTIVE GEREEDSCHAPPEN AEROSPACE VIBA NV Duallock en lijmsystemen Alex Scheenstra VHB Tapedispenser van Vulkan Technik 3M Hersluitbaar bevestigingssysteem: Dual lock 3M Hersluitbaar bevestigingssysteem:

Nadere informatie

Infoblad 202 Verlijmen van scheepsdekken met Sabatack 750 (XL) en Sabadeck (Fast)

Infoblad 202 Verlijmen van scheepsdekken met Sabatack 750 (XL) en Sabadeck (Fast) Infoblad 202 Verlijmen van scheepsdekken met Sabatack 750 (XL) en Sabadeck (Fast) Versienummer: 2011-12-01, hiermee vervallen alle eerdere versies Pagina 1 van 6 1. Inleiding Het SABA Marine assortiment

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

C.02 ALUFLEX 112. Flexibele luchtkanalen. Niet geïsoleerd Aluminium gelamineerd Hoge temperatuur.

C.02 ALUFLEX 112. Flexibele luchtkanalen. Niet geïsoleerd Aluminium gelamineerd Hoge temperatuur. ALUFLEX 112 Niet geïsoleerd Aluminium gelamineerd Hoge temperatuur Flexibele aluminium laminaatslangen type ALUFLEX 112 De ALUFLEX 112 is een volledig flexibel kanaal met een stalen spiraal die tussen

Nadere informatie

Sigma Multifinish 2K PU Semi-Gloss

Sigma Multifinish 2K PU Semi-Gloss Kenmerkenblad Omschrijving Gebruiksdoel Voornaamste kenmerken Kleuren en glans Verpakking Basisgegevens Tweecomponenten, halfglanzende finish voor buiten op basis van polyurethaan. Voor het afwerken van

Nadere informatie

SAMENVATTING WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR DE ONONDERBROKEN EN CONSTANTE DUURZAAMHEID VAN DERBIGUM -DAKBANEN. Projectnummer: N

SAMENVATTING WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR DE ONONDERBROKEN EN CONSTANTE DUURZAAMHEID VAN DERBIGUM -DAKBANEN. Projectnummer: N SAMENVATTING WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR DE ONONDERBROKEN EN CONSTANTE DUURZAAMHEID VAN DERBIGUM -DAKBANEN Projectnummer: N0526.01.01 Auteur: C. van Eck PRC Bouwcentrum B.V. Bodegraven, ve/mn INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Epoxy Steel. Product. Volumes. Eigenschappen. Beperkingen

Epoxy Steel. Product. Volumes. Eigenschappen. Beperkingen Supersnelle, 2-component epoxylijm in metaalgrijze kleur voor extra sterke hechtingen, afdichtingen en reparaties van metalen: staal, ijzer, aluminium, koper, brons, enz., maar ook beton, hout en kunststof.

Nadere informatie

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren

Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Tab 4 Steenachtig Titel Oorspronkelijke titel Auteur Bron Oriënterend onderzoek vloercoating op betonnen vloeren Idem Verf Advies Centrum Intern rapport Inleiding De vloeren van een parkeergarage zijn

Nadere informatie

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van de in rapport 2013-Efectis-R0409a

Nadere informatie

Sigmetal Aquacoat 2K Satin. Blik (basis en verharder) van 2,5 liter.

Sigmetal Aquacoat 2K Satin. Blik (basis en verharder) van 2,5 liter. OMSCHRIJVING Watergedragen, zijdeglanzende, tweecomponenten primer en aflak voor buiten en binnen op basis van epoxy. GEBRUIKSDOEL Het beschermen van staal, thermisch verzinkt staal en non-ferro metalen.

Nadere informatie

SKH-Publicatie voor controle kozijnverbindingen in de timmerfabriek

SKH-Publicatie voor controle kozijnverbindingen in de timmerfabriek SKH-Publicatie 10-02 d.d.07-02-2011 SKH-Publicatie voor controle kozijnverbindingen in de timmerfabriek Uitgave: SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 159 6700 AD Wageningen

Nadere informatie

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat.

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat. Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat. Bepaling van het temperatuurverloop in de constructie bij verhitting volgens de koolwaterstofkromme.

Nadere informatie

C.02 GREYFLEX 100. Accessoires. Flexibele luchtkanalen. Niet geïsoleerd PVC (grijs) Standaard.

C.02 GREYFLEX 100. Accessoires. Flexibele luchtkanalen. Niet geïsoleerd PVC (grijs) Standaard. GREYFLEX Niet geïsoleerd PVC (grijs) Standaard MCA Metalen klembanden GREYTAPE Textiel tapes Niet-geïsoleerde flexibele kunststof kanalen type GREYFLEX GREYFLEX is een volledig flexibel kanaal in lichte

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: GvdW Het product: De toepassingen: Eigenschappen: Kelfort BM-lijm is een snel uithardend polyurethaan lijmschuim. Kelfort BM-lijm is een zeer sterke

Nadere informatie

SKH-Publicatie Bepaling van de hechting van verf op hout d.d Uitgave: SKH. Nadruk verboden vervangt d.d.

SKH-Publicatie Bepaling van de hechting van verf op hout d.d Uitgave: SKH. Nadruk verboden vervangt d.d. BEPALING VAN DE HECHTING VAN VERF OP HOUT SKH-Publicatie 05-01 Bepaling van de hechting van verf op hout d.d. 23-01-2018 Uitgave: SKH. Nadruk verboden vervangt d.d. 2005-10-10 VOORWOORD Deze publicatie

Nadere informatie

Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk Eisen en bepalingsmethoden

Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk Eisen en bepalingsmethoden SKH-publicatie 02-04 d.d. 2002-15-07 Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk Eisen en bepalingsmethoden Uitgave: SKH Voorwoord De Europese norm NEN-EN 622-5 geeft onderzoeksmethode

Nadere informatie

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup.

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Tekst en foto s: Marc Wilborts. Opmaak en redactie: Jan van der Veen. Hieronder volgt een beschrijving van het maakproces van deze fraaie quivers voor op de rug

Nadere informatie

RUITEN VERVANGING SYSTEEM versie: RVS 0920091

RUITEN VERVANGING SYSTEEM versie: RVS 0920091 Eigenschappen Professionele set om ruiten te vervangen Omschrijving Met het Ruiten Vervanging Systeem bent u als onderhouds- en reparatiebedrijf in staat om een zeer vaak voorkomende reparatie in eigen

Nadere informatie

"VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN"

VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN d.d. 01-05-1995 "VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN" Uitgever: Stichting Keuringsbureau Hout SKH Huizermaatweg 29 1273 NA Huizen Postbus 50 1270 AB Huizen Telefoon: (035) 526 87 37 Fax:

Nadere informatie

Als zijkantbekleding voor rechthoekige traptreden zijn traphoeken voor de muur- en leuningzijde beschikbaar.

Als zijkantbekleding voor rechthoekige traptreden zijn traphoeken voor de muur- en leuningzijde beschikbaar. Installatieaanwijzingen - nora trapoplossingen Geschikte ondergronden zijn trappen van hout, steen, zandcement (gegrond), metaal en andere harde en vaste ondergronden. De ondergrond moet voldoen aan de

Nadere informatie

KOMO productcertificaat

KOMO productcertificaat Halfproduct SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl GEMODIFICEERD HOUT ORYX Producent Fabriek te

Nadere informatie

1129 Fast Forward. Product. Volumes. Eigenschappen

1129 Fast Forward. Product. Volumes. Eigenschappen Product Universele PSA contactlijm voor het snel verlijmen van grote vlakke en moeilijke materialen. Lijm spuiten - Aandrukken - KlaarVerlijmen van zachte isolatiematerialenverlijmen van plastic- en bouwfolie

Nadere informatie

Royal EPDM. Praktisch en duurzaam

Royal EPDM. Praktisch en duurzaam Royal EPDM Royal EPDM is een hoogwaardig rubber membraan. Deze dakbedekking heeft een zeer gunstige milieubelastingfactor, een levensduurverwachting van ruim 50 jaar en is rechtstreeks toe te passen op

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

Sigma Multicoat Aqua 2K EP Satin

Sigma Multicoat Aqua 2K EP Satin Kenmerkenblad Omschrijving Gebruiksdoel Voornaamste kenmerken Kleuren en glans Watergedragen, zijdeglanzende, tweecomponenten primer en aflak voor buiten en binnen op basis van epoxy. Het beschermen van

Nadere informatie

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Voor het verlijmen van textiel vloerbedekking met jute-, vilt- en actionback rug. Uitermate geschikt voor het bekleden van trappen. Volumes 22,1 l Eigenschappen TOEPASSINGENVerlijmen van textiel

Nadere informatie

KOMO BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR LIJMEN VOOR NIET-DRAGENDE TOEPASSINGEN. Techniekgebied B3. Vastgesteld door CvD Hout d.d.

KOMO BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR LIJMEN VOOR NIET-DRAGENDE TOEPASSINGEN. Techniekgebied B3. Vastgesteld door CvD Hout d.d. BRL 2339 d.d. 06-09-2012 KOMO BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO PRODUCTCERTIFICAAT VOOR LIJMEN VOOR NIET-DRAGENDE TOEPASSINGEN Techniekgebied B3 Vastgesteld door CvD Hout d.d. 04-06-2012 Aanvaard door

Nadere informatie

Spuitopening: 1.2-1.4 mm 1.7-2.2 bar inlaatdruk aan het pistool. 2 minuten bij 20 C 5 minuten bij 20 C

Spuitopening: 1.2-1.4 mm 1.7-2.2 bar inlaatdruk aan het pistool. 2 minuten bij 20 C 5 minuten bij 20 C VERKORTE INFORMATIE OMSCHRIJVING Sikkens is een één component isocyanaat vrije UV drogende filler geschikt voor kleine reparaties. De filler hoeft alleen maar 5 minuten te drogen bij UV licht, hierdoor

Nadere informatie