Franchising als commerciële succesformule

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Franchising als commerciële succesformule"

Transcriptie

1 Franchising als commerciële succesformule

2 De voordelen van franchisegeverschap Een voor de hand liggende reden voor een ondernemer om franchisegever te worden is de mogelijkheid de eigen onderneming versneld te laten groeien. De versnelde groei zal veelal een behoorlijk effect hebben op het rendement van de franchisegever. Maar waarom kiest een ondernemer voor versnelde groei door franchising, als deze groei wellicht ook door vestiging van eigen filialen bewerkstelligd kan worden? Een belangrijke reden kan zijn, dat de rendementseisen voor de franchisegever hoger liggen dan voor de franchisenemer. Bepaalde gebieden en markten zullen door de franchisegever niet benut worden, omdat deze zijn gelden elders met meer rendement kan investeren. Dat wil niet zeggen dat in zo n situatie de franchisenemer geen onderneming zal starten. Enerzijds zal de franchisegever bij het berekenen van het rendement op het geïnvesteerd vermogen de salarispost van een adequate bedrijfsleider hebben ingecalculeerd, anderzijds een toerekening van overheadkosten. Daarboven zal dan een subjectieve rentabiliteitseis worden gesteld, waarbij naast een minimum rendement ook zaken als ingecalculeerde risico s, alternatieve mogelijkheden en begeleiding een rol spelen. Franchisenemers maken vaak een simpelere berekening; wat is mijn beloning en is die adequaat? Een andere reden om over te gaan naar franchising is dat een franchisenemer vaak een meerwaarde biedt boven een filiaalleider. Een belangrijk facet bij franchising is dat de inzet van een zelfstandig ondernemer in vele gevallen anders en doorgaans groter zal zijn dan van een in loondienst werkende bedrijfsleider. Een ondernemer heeft vaak een grotere, maar ook anders geaarde inzet. Men voelt zich minder gebonden aan voorschriften en regels en zoekt vaak de grenzen van het mogelijke. Niet onvermeld dient te blijven, dat de eventuele partner van de franchisenemer zich veelal eveneens inzet. Bovendien zullen er ondernemers franchisenemers willen worden, die nooit op een functie van bedrijfsleider zullen solliciteren.

3 Nog een reden om franchise te overwegen voor de franchisegever bij veel franchiseconstructies is, dat investeringen worden gedaan door de franchisenemers. Dit betekent dat de daarvoor niet bestede middelen anders kunnen worden aangewend. De balansverhoudingen worden door uitbreidingen via een franchiseconstructie dus niet verstoord, hetgeen in veel situaties van belang is, zoals bij de beoordeling van de solvabiliteit (door bankiers/beleggers) in geval van fusie of overname. Gevolg is ook dat franchising gunstige effecten zal hebben op de rentabiliteitsratio's, daar de investering in franchising ten opzichte van het voor eigen rekening en risico openen van filialen niet (altijd) zal hoeven te leiden tot uitbreiding van het eigen vermogen of het aantrekken van vreemd vermogen, terwijl de behaalde rendementen hoog kunnen zijn. De franchise-investering kan aldus een versnelling geven aan de rentabiliteitsontwikkeling. Een ander argument om franchising te overwegen is dat de reeds door de potentiële franchisegever ontwikkelde formule als sjabloon kan dienen. Een goede formule is veelal gebaseerd op jarenlange ervaring, markt- en productkennis, studie en trial-and-error. Als de formule eenmaal is ontwikkeld, zijn de kosten van het dupliceren veelal een fractie van de ontwikkelingskosten. Dit maakt het dan ook mogelijk de stap te wagen naar franchise. De ontwikkelde formule kan in eigen land/regio worden gedupliceerd en worden geëxploiteerd. Indien de formule bijzonder goed aanslaat en eenvoudig te dupliceren is, opent het verstrekken van een master franchise per land nieuwe mogelijkheden.

4 Tips voor potentiele franchisegevers Een franchiseformule zal meer kans van slagen hebben wanneer er een symbiose in doelstelling tussen franchisegever en franchisenemer ontstaat. De franchisegever zal daarom rekening moeten houden met de doelstellingen van de franchisenemer. Als hij dit niet doet, zal de formule niet het gewenste succes hebben. Hieronder volgen een aantal tips voor de potentiële franchisegever: Zorg dat de franchisenemer een redelijke winst kan behalen, waarbij natuurlijk rekening dient te worden gehouden met usance in de branche, grootte van de onderneming, gewenst kennisniveau, risico s voor de franchisenemer en franchisegever etc. Omdat bij franchise de winst door twee partijen gedeeld wordt (franchisenemer en franchisegever), dient de winstpotentie bij franchise boven het gemiddelde te liggen. Houd voor ogen dat er geen franchiseformules bestaan, die van zwakke ondernemers succesvolle ondernemers kunnen maken. Franchising is geen tovenarij. Een echt zwakke ondernemer wordt geen sterke franchisenemer. Een franchiseondernemer hoeft evenwel niet over het complete scala van ondernemersvaardigheden te beschikken. Immers, de franchisegever kan bepaalde zaken van hem overnemen, zoals bijvoorbeeld marketing, inkoop, en administratie. Ook kan de franchisegever technische bijstand verlenen. Onderschat als franchisegever niet de uitstraling van een succesvolle formule naar potentiële franchisenemers. Franchising vereist een goede en liefst unieke formule. Wanneer men wil gaan optreden als franchisegever en er is geen formule, dan misleidt men zichzelf en mogelijk ook anderen. Want waarom zou een franchisenemer de franchisegever zonder formule kiezen en hem daarvoor (wellicht) ook een vergoeding betalen, wanneer er tal van andere veel aantrekkelijker mogelijkheden zijn? Een franchisenemer verwacht door mee te doen aan een franchiseovereenkomst meer winst te maken dan anders. Met name de afzetkant van de formule spreekt hem aan. Voor de franchisenemer is het verlagen van de kosten uiteraard interessant uit oogpunt van het streven naar winst. De aan hem doorberekende franchisevergoeding, inkoopprijs of andere vormen van bijdragen (huur, bruikleen van pand, inventaris etc.)

5 zullen meer dan terugverdiend moeten worden, enerzijds doordat franchising voor hem hogere omzetten en brutomarges tot gevolg heeft, anderzijds omdat de begeleiding van de franchisegever tot kostenbesparingen leidt met name op de indirecte kosten, zoals reclame, research, administratie, winkelinrichting, service, technische hulpmiddelen. Franchising vereist van de franchisegever dat hij bereid is samen te werken met ondernemers. Deze ondernemers zijn vaak lastig, doen niet altijd wat de franchisegever verlangt. Zij houden soms gewenste veranderingen tegen en zijn vaak achterdochtig. Zij wensen een open en correcte communicatie en hebben heel goed door als bepaalde plannen goed voor de een en niet goed voor de ander zijn. De eigen portemonnee gaat vaak in hun ogen voor. Een ondernemer die wenst door te duwen, niet communicatief is en weinig op heeft met inspraak en kritiek, is absoluut niet geschikt voor franchising. Het betreft een grote groep, meer dan 50 procent van de ondernemers is ongeschikt voor franchise. Doen ze dat wel dan zal dat tot veel spanningen gaan leiden.

6 Franchisenemers verwachten dat bij franchising hun financiering eenvoudiger te regelen is dan bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. Dit is over het algemeen bij beproefde franchiseformules ook het geval. Banken zijn niet (meer) zo geïnteresseerd in kleinere kredieten. De macht van het grote getal door een arrangement met goede controle mogelijkheden geeft franchise hier een grote voorsprong. Echter bij een beginnende franchise of niet goed lopende formule werkt het vaak de tegengestelde kant op. Immers, als het slecht begint te gaan met een formule dan is de mogelijke schade van de bank door de grote getallen een veelvoud van een individueel bedrijf. Laten we met name eens stilstaan bij een startende ondernemer met weinig eigen vermogen. De praktijk leert dat banken starters voorzichtig financieren. Het percentage faillissementen onder startende ondernemingen is relatief (te) hoog. Vaak moet gebruik worden gemaakt van door de overheid gegarandeerde leningen. Hiervoor worden echter eisen gesteld aan het minimum in te brengen eigen vermogen. Bovendien dient het ondernemersplan ook haalbaar te zijn. Veel ondernemers die willen starten, moeten vaak noodgedwongen met een krappe (of geen) externe financiering beginnen, hetgeen ertoe leidt dat geen enkele tegenslag opgevangen kan worden. De ervaring leert dat banken, wanneer de formule hen aanspreekt, veelal met meer vertrouwen een startende franchisenemer financieren. Daarenboven worden er veelal bijzondere financieringsarrangementen aangeboden voor franchisenemers.

7

8 De franchiseovereenkomst Een belangrijk element van franchising is de franchiseovereenkomst. Hierin worden de afspraken tussen franchisegever en franchisenemer geformaliseerd. Ook de vergoeding aan de franchisegever (de eventuele entreevergoeding alsmede de franchisevergoeding) is hierin geregeld. Deze overeenkomst kan de samenwerking strak reglementeren (hard franchising) terwijl ook overeenkomsten met vrijheid tot beleidsbeslissingen (soft franchising) mogelijk zijn. De franchiseovereenkomst dient in overeenstemming te zijn met onze nationale wetgeving, de wetgeving van de Europese Gemeenschap alsmede met de Europese erecode inzake franchising. Deze erecode is erop gericht dat franchisenemers profijt kunnen hebben van de franchiseovereenkomst, zonder dat hun zelfstandigheid wordt aangetast. De franchiseovereenkomst wordt veelal verder uitgewerkt in een handboek (franchisemanual) waarin de franchisenemer een nadere invulling aantreft van de franchiseovereenkomst, alsmede in een conditiestelsel waar wordt aangegeven tegen welke condities de franchisenemer afneemt en de franchisegever levert. In de franchiseovereenkomst worden de diverse afspraken vastgelegd, zoals: Welke rechten kent de franchisegever de franchisenemer toe? Hoe is het toezicht geregeld?

9 Over het algemeen omvat de overeenkomst een aantal voorwaarden waaronder de franchisenemer zijn rechten verkrijgt, te weten voorwaarden met betrekking tot het begin, de duur en het einde van de overeenkomst (meestal vijf jaar), het gebruik van de handelsnaam en de vergoeding die aan de franchisegever moet worden betaald. Deze vergoeding bestaat meestal uit een combinatie van een entreevergoeding ten behoeve van opleiding, inrichting, goodwill etc. en een jaarlijks terugkerende vergoeding op basis van de verrichte prestaties. Deze jaarlijkse vergoeding kan een percentage zijn van de omzet, maar andere maatstaven zijn ook mogelijk. De entreevergoeding heeft veelal niet alleen een financiële betekenis, doch ook een morele. Hiermede tracht de franchisegever te bereiken dat de franchisenemer zich voldoende betrokken voelt bij de gekozen stap: franchising. Ook worden in de franchiseovereenkomst nauwgezet de geheimhoudingsplicht en een concurrentiebeding geregeld, vaak in combinatie met een beschermingsclausule voor de franchisenemer ten aanzien van een exclusief gebied of een vestigingsplaats. Ook worden zaken als prijs, informatieverstrekking, reclame, ondersteuning van franchisegever, mate van afnameverplichting bij franchisegever, inrichting etc. geregeld. Niet te vergeten is dat er ook rekening met E-commerce moet worden gehouden. Een bijzondere vorm van een franchiseovereenkomst is de masterfranchise. Bij deze franchiseovereenkomst wordt de franchisenemer het recht gegeven zelfstandig franchiseovereenkomsten aan te gaan met (andere) franchisenemers. Veelal wordt een masterfranchise gegeven als een franchisegever besluit de formule in een ander land of gebied te introduceren en een lokale ondernemer inschakelt, om met behulp van een masterfranchise binnen het voor deze ondernemer bekende gebied de franchiseformule te exploiteren. Een bijzonder aspect dat met name met ingang van 1 januari 1998 van belang is, is de invoering van de Mededingingswet. Deze nieuwe wet heeft tot gevolg dat het merendeel van de contracten steeds weer getoetst dienen te worden met name op het gebied van prijsafspraken, afnameverplichtingen en contractgebied. Teneinde tot een franchisepartnerschip te komen met zijn toekomstige franchisenemers, moet de franchisegever een aantal stappen ondernemen, die hieronder worden geschetst.

10 Stapsgewijs op weg naar een franchisepartnerschip Marktstudie In de eerste plaats zal op basis van een gedegen studie van de markt en van de doelgroep van franchisenemers een strategie moeten worden bepaald. Pilot Door middel van een pilot-franchise kan men in eerste instantie nagaan of de formule echt werkt. De pilot-franchise vindt vaak plaats door in een eigen winkel of eenheid de franchiseformule te simuleren. Ook zijn afspraken met een eerste innoverende franchisenemer mogelijk. Franchisemanual en conditiestelsel Het ontwikkelen van de franchisemanual is de volgende stap. Hierin worden de regels op diverse gebieden vastgelegd, waaronder ook zaken als procedures ten aanzien van kwaliteiten, bewaking, prijsberekening, administratie alsmede zaken als personeel, inrichting, reclame, kleding etc. Daarnaast is het steeds meer van belang aan te geven wat de franchisenemers van de franchisegever kunnen verwachten, dat kan eventueel in Service Level Agreements (SLA s). Ook dient er goed overwogen te worden wie welke kosten betaalt (denk aan reclame, ontwikkelingskosten, E-commerce, automatisering en logistiek) en hoe de fee wordt berekend. Franchiseovereenkomst In de franchiseovereenkomst worden vervolgens, eventueel in samenhang met de manual, diverse afspraken vastgelegd. Het is van belang deze overeenkomst in overleg met een jurist (met ervaring op franchisegebied) samen te stellen. Vooral door de Europese wetgeving en de invoering van de Mededingingswet is een nauwkeurige en deskundige begeleiding gewenst.

11 Ondernemingsplan Er dient een ondernemingsplan te worden opgesteld, dat met name van belang is voor de financiële structuur. Grotere ondernemingen, met name organisaties die al met substructuren werken, zullen veelal een aparte divisie of dochter oprichten voor de franchise-activiteiten. Het is van belang een voor franchise-activiteiten separaat beleid te voeren, zodra men dezelfde activiteiten ook in eigen beheer wenst uit te voeren. Er zullen immers tegengestelde belangen voorkomen tussen de franchisegroep en de eigen winkels of diensten. Dit beleid dient aan franchising een nevengeschikte functie te geven ten opzichte van de in eigen beheer uitgevoerde activiteiten. Onderschikking leidt er veelal toe dat franchising onvoldoende aandacht (en geld) krijgt en louter als middel wordt gezien om de andere activiteiten (de eigen winkels) te laten slagen. Bemanning Indien franchising grootschalig wordt aangepakt, zal ten behoeve van de ondersteuning van de franchise, management dienen te worden aangetrokken en zal een administratie moeten worden opgezet. Veelal zal de basis bestaan uit de bestaande staf, die wordt uitgebreid naarmate het franchisenetwerk groeit. Verder zal de managementstructuur ruimte moeten scheppen om franchisenemers te trainen en te begeleiden. AG Hart Advocaten & Adviseurs is een gedegen partner die met u samen de franchiseovereenkomst kan maken en het conditiestelsel kan ontwikkelen. Zo nodig wordt met deskundige externe partners samengewerkt.

12 Het franchisepartnership bereikt De voorbereidingen voor de samenwerking zijn getroffen. Nu dienen de stappen ter effectuering te worden genomen. Marketing van de franchisemogelijkheden Indien de ervaringen in de pilot-store positief zijn, de bemanning geformeerd is en de overeenkomst is samengesteld, dienen vervolgens franchisenemers benaderd te worden. Dit kan gebeuren door middel van een brochure en/of door het bezoeken van franchisebeurzen. Een (meer harde) benadering via mailings of het bezoeken van ondernemers in de betreffende branche is doorgaans ook noodzakelijk. Selectie franchisenemers De selectie van franchisenemers is een kritieke stap in het proces dat moet leiden tot een succesvolle franchiseketen. Het is met name in het eerste stadium verleidelijk (te) snel een franchisenemer te accepteren. Vaak worden hiervoor speciale bureaus ingeschakeld, maar grip houden met de werving is een eerste vereiste. Investeren Veelal dient ook geïnvesteerd te worden door de franchisegever. Dit kan gebeuren door investeringen in inventaris ten behoeve van de franchisenemers, basisvoorraden, kantoorbehoeften, etc., die veelal na de totstandkoming van de franchiseovereenkomst door de franchisenemer worden overgenomen. Promotie franchisevestiging Van belang is de ondersteuning van de corporate identity. De bekendheid van het merk dient duidelijk en blijvend ondersteund te worden.

13 Financiering Groei van een onderneming door investering in eigen vestigingen of filialen leidt veelal tot balansverlenging en verslechtering van de solvabiliteit. Ook kan explosieve groei belemmerd worden, doordat de investeringen en het benodigde vreemde vermogen de reikwijdte van de onderneming te boven gaan. Beide aspecten worden door franchising weggenomen, want niet de franchisegever investeert in voorraden, debiteuren en eventueel een pand, doch de franchisenemer. De franchisenemer zal zelf (eigen) middelen dienen in te brengen en voor een passende financiering zorg moeten dragen. Uiteraard is het ook weer niet zo dat de franchisegever niets behoeft te financieren ten behoeve van de franchising. De aanloopkosten zijn veelal aanzienlijk en ook de pilot-shop (indien van toepassing) vergt investeringen, maar de verschillen zijn aanzienlijk. Ten aanzien van franchisenemers geldt dat deze zelfstandig de eigen financiering zouden moeten kunnen regelen. De franchisegever is er bij gebaat dat de financiering voldoende is en tegen redelijke voorwaarden wordt afgesloten. Ook moeten de aflossingen op te brengen zijn. Daarnaast is het zo dat veel jonge franchisenemers met zeer beperkte middelen vaak een onderneming willen starten met maximaal bankkrediet. Veelal is het zo dat de startende franchisenemer eerder voor een passende financiering in aanmerking komt dan een individueel startende ondernemer. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door het vertrouwen dat de bank in de formule heeft, anderzijds doordat het soms mogelijk is een financieringsarrangement voor de hele keten af te sluiten. Veel banken hebben specialistische afdelingen waar deze arrangementen geregeld kunnen worden. Het is niet altijd zo dat de franchisegever niets behoeft te financieren bij uitbreiding door franchising. Met name bij startende ketens zal de franchisegever dikwijls een terugkoopverklaring dienen te geven inzake het terug willen kopen van inventaris en voorraden bij bedrijfsbeëindiging. Banken zullen zich door de minimale eigen inbreng van de franchisenemers mede richten op staatsgegarandeerde borgstellingskredieten.

14 De administratie en benchmark Het aangaan van een franchiseovereenkomst brengt doorgaans met zich mee, dat de administratie van de franchisenemer moet gaan voldoen aan hogere eisen. De spreekwoordelijke schoenendoos, die vroeger aan het einde van het jaar door een administratiekantoor werd uitgezocht, verdwijnt en maakt plaats voor een systeem waaruit franchisegever onmisbare informatie kan halen. Informatie op financieel gebied, maar ook informatie over beleidsmatige aspecten als prijs, assortiment en personeel. Nog afgezien van de eisen die de franchisegever stelt, zal elke franchisenemer die zijn zaken serieus neemt, behoefte hebben aan tijdige, volledige, betrouwbare en adequate informatie uit zijn administratie. Per slot van rekening is zijn taak als ondernemer het leiden en besturen van zijn bedrijf met als belangrijke doelstellingen continuïteit en het realiseren van een goed ondernemersinkomen. Een goede administratie is voorwaarde voor een gezonde bedrijfsbeheersing. Daarnaast zal hij voortdurend geïnformeerd willen zijn over zijn ondernemersprestaties ten opzichte van zijn collegafranchisenemers. Natuurlijk kan de franchisenemer alles zelf regelen, bijvoorbeeld via een eigen systeem, al dan niet gevoerd door een accountant of administratiekantoor. Dit heeft echter als nadeel dat de franchisenemer niet profiteert van de kostenvoordelen die samenhangen met een centrale aanpak. Bovendien heeft hij niet de beschikking over de mogelijkheid van bedrijfsvergelijking of het verder gaande benchmarken. Evenmin heeft hij de beschikking over een op de franchiseformule afgestemde werkwijze van de accountant. Het is mogelijk te kiezen voor een centrale administratie door de franchisegever. Deze beschikt immers wel over de specifieke kennis van product en branche en kan daardoor heel eenvoudig bedrijfsvergelijkingen opzetten. Zo n administratiesysteem heeft echter weer als nadeel, dat de franchisenemer als zelfstandig ondernemer sterk afhankelijk wordt van de franchisegever. Bovendien komen vertrouwelijke gegevens, die alleen de franchisenemer aangaan, ter kennis van de franchisegever. Tenslotte geldt als nadeel dat de franchisegever een administratiesysteem vanuit een heel andere optiek zal opzetten dan de franchisenemer.

15 De vergelijking met de beste Benchmarking is een manier om te meten wie de beste is. Veel retailketens en franchiseorganisaties gebruiken benchmarking om de dag-, week-, en maandomzetten onderling te vergelijken of inzicht in groei ten opzichte van het voorgaande jaar te krijgen. Evenwel wordt een meer objectieve meting verkregen met een benchmark dat fijnmaziger is. Vaak is omzet in een vestiging een feit dat onder meer sterk wordt beïnvloed door de vestigingslocatie, de grootte van de regio waarin men opereert, het vloeroppervlak en de concurrentie in het verzorgingsgebied. De hoogste omzet wil dus niet zeggen dat de betrokken ondernemer ook de beste is. Daarvoor is een fijnmazige benchmark nodig, waarbij de gegevens zijn herleid naar dezelfde norm. Een veel objectiever meetcriterium is bijvoorbeeld ook de omzet per vierkante meter of per verkoper of per fee-earner. Ook de diepte van de benchmark kan worden uitgebreid, zoals welke ondernemer scoort de hoogste omzet op zaterdag. Wat is de omzet per klant of per gewerkt uur? Het gaat niet om een vergelijking met het gemiddelde, maar altijd om de vergelijking met de beste. Groeperingen in omzetklassen zijn mogelijk. Met zo n benchmark kan een ondernemer zichzelf verbeteren. AG Hart Advocaten & Adviseurs kan franchisegevers maar ook verenigingen van franchisenemers adviseren hoe de administratie in te richten en de benchmark op te zetten, maar laat de uitvoering uiteraard over aan de accountant.

16 is binnen Europa verreweg het grootste en meest ervaren zelfstandige advocaten- en adviseurskantoor op het gebied van franchising en andere commerciële samenwerkingsverbanden. De oorsprong van het kantoor gaat terug tot 1901 toen het advocatenkantoor Anema en Greve in Rotterdam van start ging. Ons kantoor heeft zich gespecialiseerd op het gebied van (internationaal) franchise-, retail- en verbintenissenrecht. Daarnaast beschikken wij over specialisten op andere aan franchiserecht gerelateerde rechtsgebieden, zoals vastgoed- & huurrecht (bedrijfsruimten), arbeidsrecht, mededingingsrecht en internet- & e-commerce-recht. Wij adviseren zowel kleine, middelgrote, als grote (retail- en franchise)organisaties uit binnen- en buitenland. Door onze franchiseadvocaten worden zowel (retail- en franchise) organisaties als individuele of collectieve (franchise) ondernemers en verenigingen bijgestaan. AG Hart Advocaten & Adviseurs beschikt ook over een uitgebreid (internationaal) netwerk van gespecialiseerde (franchise) advocaten, juristen, economen, consultants en fiscalisten. Indien nodig werken wij intensief met voornoemde partijen samen teneinde de belangen van onze cliënt(en) zo goed mogelijk te behartigen. Kort en goed, bij ons kunt u rekenen op een uitgebreid specialistennetwerk en uitstekend advies op maat. Contactgegevens Hoofdweg GH Rotterdam T: +31(0) F: +31(0) E: info@aghart.nl S:

FRANCHISE & E-COMMERCE KANSEN VOOR FRANCHISEGEVER & FRANCHISENEMERS

FRANCHISE & E-COMMERCE KANSEN VOOR FRANCHISEGEVER & FRANCHISENEMERS FRANCHISE & E-COMMERCE KANSEN VOOR FRANCHISEGEVER & FRANCHISENEMERS Exploderende groei E-commerce E-commerce is niet meer weg te denken uit onze economie. Al decennia lang is deze vorm van handelen via

Nadere informatie

Fee- en conditiestelsel. Samenvatting NFV lezing: het feestelsel

Fee- en conditiestelsel. Samenvatting NFV lezing: het feestelsel Fee- en conditiestelsel Samenvatting NFV lezing: het feestelsel Het feestelsel: niets nieuws onder de zon? Veel feestelsels worden in het innovatiestadium van de franchise bedacht en niet aangepast Veranderende

Nadere informatie

Inhoud Wat is franchise... 3 Franchise is een vorm van samenwerking... 3 Taakverdeling franchisenemer en franchisegever... 3 Gemeenschappelijk doel

Inhoud Wat is franchise... 3 Franchise is een vorm van samenwerking... 3 Taakverdeling franchisenemer en franchisegever... 3 Gemeenschappelijk doel ` Wat is Franchise Inhoud Wat is franchise... 3 Franchise is een vorm van samenwerking... 3 Taakverdeling franchisenemer en franchisegever... 3 Gemeenschappelijk doel van de franchisenemer en franchisegever...

Nadere informatie

Franchisenemer worden

Franchisenemer worden Franchisenemer worden Zelfstandig ondernemerschap binnen een grote organisatie Franchising Wat is franchising? Franchising is een systeem voor de distributie van goederen en diensten, dat de beste eigenschappen

Nadere informatie

Franchise WerkAdvies. zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals

Franchise WerkAdvies. zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals Franchise WerkAdvies zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals Bedrijfsadviesbureau met een brede klantenkring WerkAdvies is een bedrijfsadviesbureau dat zich

Nadere informatie

HET JUISTE SPOOR OP WEG NAAR SUCCESVOL FRANCHISING

HET JUISTE SPOOR OP WEG NAAR SUCCESVOL FRANCHISING HET JUISTE SPOOR OP WEG NAAR SUCCESVOL FRANCHISING Franchise Match is een full service franchi- Op deze en de volgende pagina s treft u Onze energie zit primair in de uitvoering. Maar ook als de franchiseorganisatie

Nadere informatie

Ontwikkelingen in Franchise

Ontwikkelingen in Franchise Ontwikkelingen in Franchise Romana Engeman Algemeen Directeur NFV 5 maart 2015 Onderwerpen Wat is Franchise? Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) Voor- en nadelen voor franchisegever en franchisenemer

Nadere informatie

GEZOCHT: AVONTUURLIJKE ONDERNEMERS MET HART VOOR MAKELAARDIJ

GEZOCHT: AVONTUURLIJKE ONDERNEMERS MET HART VOOR MAKELAARDIJ GEZOCHT: AVONTUURLIJKE ONDERNEMERS MET HART VOOR MAKELAARDIJ Bent u ondernemer en hebt u hart voor makelaardij? Dan is HouseHunting op zoek naar u! Voor uitbreiding van onze snel groeiende franchiseketen

Nadere informatie

Word jij Bakker Bart?

Word jij Bakker Bart? Word jij Bakker Bart? Welkom bij Bakker Bart Je kent Bakker Bart. Net als tienduizenden andere mensen, die dagelijks bij één van de Bakker Bartwinkels komen voor heerlijk vers brood, zo n beroemde supersaucijs

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-19-1-b

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-19-1-b Bijlage HAVO 2019 tijdvak 1 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-19-1-b Formuleblad Voor beantwoording van de vragen 22, 24 en 26 zijn de volgende formules beschikbaar. 22 current ratio

Nadere informatie

www.brazucacoffee.nl

www.brazucacoffee.nl www.brazucacoffee.nl Brazuca Coffee verkoopt niet zomaar koffie, maar koffie die speciaal uit Brazilië wordt geïmporteerd. De bonen worden vervolgens op ambachtelijke wijze in Amsterdam gebrand. Deze bijzondere

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Nu Wonen, nu ondernemen... Groei mee met de succesformule van Nu Wonen en profiteer van onze naamsbekendheid.

Nu Wonen, nu ondernemen... Groei mee met de succesformule van Nu Wonen en profiteer van onze naamsbekendheid. Nu Wonen, nu ondernemen... Groei mee met de succesformule van Nu Wonen en profiteer van onze naamsbekendheid. Franchiser worden was voor ons een mooie kans om mee te groeien binnen hun organisatie. Voorwoord

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd Specialisten bedrijfsovernames Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk Al meer dan 15 jaar ondersteunt Company Brokers ondernemers bij de overdracht of aankoop van de onderneming en richt zich

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Pagina 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Ons kantoor en onze diensten... 3 3. Waarom dit dienstverleningsdocument?... 4 4. Onze gegevens... 4 5. Wat mag u van ons verwachten... 5 6.

Nadere informatie

De voor- en nadelen van distributie, franchise en agentuur

De voor- en nadelen van distributie, franchise en agentuur De voor- en nadelen van distributie, franchise en agentuur John van Schendel Advocaat Kristina Adam Advocaat 11 oktober 2016 2 Stellingen Van een agent kan ik sneller afscheid nemen dan van een distributeur.

Nadere informatie

1 Waarom de AA-Accountant?

1 Waarom de AA-Accountant? Bedrijfsovername Inleiding Wilt u een onderneming starten? Overweeg dan eens het kopen van een bedrijf. Een bedrijfsovername biedt veel voordelen. U hebt al een goede startpositie, een basis waar u op

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Koffie Kompanie Rotterdam (KoKo Rotterdam) is een koffiewinkel in het centrum van Rotterdam,

Nadere informatie

Welkom bij de Flexibility Groep

Welkom bij de Flexibility Groep Welkom bij de Flexibility Groep Wij zijn de eerste online franchise organisatie op het gebied van arbeidsbemiddeling De Flexibility Groep is opgericht in 2006 te Breda. Inmiddels tellen we landelijk meer

Nadere informatie

FranchiseFormule. All e s ov e r de sa m e n w e r k i n g. m e t Fi n a n c i ë l e Me e s t e r s

FranchiseFormule. All e s ov e r de sa m e n w e r k i n g. m e t Fi n a n c i ë l e Me e s t e r s FranchiseFormule All e s ov e r de sa m e n w e r k i n g m e t Fi n a n c i ë l e Me e s t e r s Samenwerking met Financiële Meesters Financiële Meesters heeft een nieuwe franchiseformule ontwikkeld voor

Nadere informatie

Transparant in declareren

Transparant in declareren Transparant in declareren onze tarieven voor 2013 JPR staat voor transparante declaraties Declaraties van advocatenkantoren worden over het algemeen als weinig transparant ervaren. JPR neemt deze onduidelijkheid

Nadere informatie

Wordt deze nieuwe fit20 vestiging van jou?

Wordt deze nieuwe fit20 vestiging van jou? Wordt deze nieuwe fit20 vestiging van jou? Fit20 zoekt franchisenemers voor nieuwe studio s overal in het land. Heb jij voldoende inhoud voor deze uitdaging, lees dan snel verder. fit20 franchise Franchisesamenwerking

Nadere informatie

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch Week van de Financiën Presentatie Credion 15 februari 2017 Erik van den Bosch Marktontwikkelingen banken (1) Imagoprobleem vertrouwensmonitor 2016: 2,8 (schaal 0-5) Doorgaans een zwakke relatie met klanten

Nadere informatie

U doet goede zaken met een accountant

U doet goede zaken met een accountant U doet goede zaken met een accountant Onno Kobus, directeur P&O bureau: Nu ik weet dat de financiën goed geregeld zijn, kan ik al mijn energie richten op mijn bedrijf. U doet goede zaken met een accountant

Nadere informatie

Maak van elke dag een dag van betekenis

Maak van elke dag een dag van betekenis Maak van elke dag een dag van betekenis Franchisenemer bij Right at Home uw kans om voorop te lopen in zorg www.rightathome.co.nl Welkom bij Right at Home Right at Home is een nieuwe franchiseformule op

Nadere informatie

D E S U C C E S F O R M U L E

D E S U C C E S F O R M U L E DE SUCCESFORMULE De succesformule Spare Rib Express is in 1992 begonnen in Amsterdam met een maaltijd bezorgformule die moest uitblinken in kwaliteit, service en uitstraling. Door de brede visie op marketing,

Nadere informatie

hypotheken verzekeringen pensioenen

hypotheken verzekeringen pensioenen Dienstverleningsdocument Spaak Assurantiën Wie zijn wij? Wij zijn Spaak Assurantiën, uw adviseur in verzekeren. Wij zijn gevestigd in Groningen sinds 1958. Het is van oudsher een familiebedrijf, en dat

Nadere informatie

Franchise. Holland s No.1 in Housing!

Franchise. Holland s No.1 in Housing! Franchise Holland s No.1 in Housing! Zet uzelf op de kaart! Word makelaar voor Holland s No.1 in Housing! Profiteer van ons uitgebreid portfolio aan woningen en bedrijfspanden. Gezocht: ondernemers met

Nadere informatie

Franchise rules. Customerfactory Franchiseadviseurs

Franchise rules. Customerfactory Franchiseadviseurs Franchise rules Franchise rules Customerfactory Franchiseadviseurs Onze opdrachtgevers willen Kwalitatief en kwantitatief groeien. verantwoord en duurzaam 6x groeien door samenwerking S J B F I D F L

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Europese Erecode Inzake Franchising

Europese Erecode Inzake Franchising Europese Erecode Inzake Franchising 1. Definitie van franchising Franchising is een systeem voor de afzet van goederen en/of diensten en/of de toepassing van technologie, gebaseerd op een hechte en voortdurende

Nadere informatie

DFA GEDRAGSCODE FRANCHISE. Tekst vastgesteld d.d. 19 november 2015

DFA GEDRAGSCODE FRANCHISE. Tekst vastgesteld d.d. 19 november 2015 DFA GEDRAGSCODE FRANCHISE Tekst vastgesteld d.d. 19 november 2015 Met veel dank aan de Werkgroep Alternatieve Gedragscode Franchise van de Vereniging Distributie, Franchise en Agentuur Schrijvers: Anita

Nadere informatie

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing tsvorm Jaarreken Vergunningen De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT maart 2013 DE MKB-ACCOUNTANT: EEN GOEDE ADVISEUR Elke ondernemer heeft behoefte aan een goede adviseur,

Nadere informatie

Flexibele verkoop. Jurgen van Asten Simone Fijneman. 4 april 2012. K r o o n + P a r t n e r s A d v o c a t e n

Flexibele verkoop. Jurgen van Asten Simone Fijneman. 4 april 2012. K r o o n + P a r t n e r s A d v o c a t e n Flexibele verkoop Jurgen van Asten Simone Fijneman 4 april 2012 Kroon + Partners Advocaten Uw specialist in arbeids- en ondernemingsrecht Opstellen van commerciële contracten Beoordelen overeenkomsten

Nadere informatie

NEDERLAND WORDT STEEDS GROENER!

NEDERLAND WORDT STEEDS GROENER! NEDERLAND WORDT STEEDS GROENER! De toegevoegde waarde van THE READ SHOP zit in de voorsprong die een succesformule met zich meebrengt. Heldere analyses, waardevolle adviezen van praktijkmensen, onderscheidend

Nadere informatie

Haal meer uit de vloot

Haal meer uit de vloot Haal meer uit de vloot Het project haal meer uit de vloot is mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserijfonds investering in duurzame visserij. In het kader van het project Haal meer uit de vloot

Nadere informatie

vankaastotzvankaastotzvankaastotzvankaasto tzvankaastotzvankaastotzvankaastotzvanka astotzvankaastotzvankaastotzvankaastotzva

vankaastotzvankaastotzvankaastotzvankaasto tzvankaastotzvankaastotzvankaastotzvanka astotzvankaastotzvankaastotzvankaastotzva to tzvankaastotzvankaastotzvankaastotzvanka astotzvankaastotzvankaastotzvankaastotzva nkaastotzvankaastotzvankaastotzvankaastot ZvanKaastotZvanKaastotZvanKaastotZvanKaa s Inhoudsopgave Pagina Inleiding

Nadere informatie

REACTIE FLEXIBILITY GROEP

REACTIE FLEXIBILITY GROEP REACTIE FLEXIBILITY GROEP 1. Franchisenemers vertellen ons dat bij werving een onjuiste en (veel) te rooskleurige voorstelling van zaken wordt gegeven. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een eigen inkomen

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

EUROPESE ERECODE INZAKE FRANCHISING. Voorwoord

EUROPESE ERECODE INZAKE FRANCHISING. Voorwoord EUROPESE ERECODE INZAKE FRANCHISING Voorwoord Elke Nationale Franchise Vereniging of Federatie, aangesloten bij de Europese Franchise Federatie, heeft meegewerkt aan het tot stand komen van deze Erecode

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

Kwalitaria Délifrance Aegonplein Aegonplein 100 2591 TV Den Haag

Kwalitaria Délifrance Aegonplein Aegonplein 100 2591 TV Den Haag TE KOOP AANGEBODEN: KWALITARIA DELiFRANCE AEGONPLEIN Kwalitaria Délifrance Aegonplein Aegonplein 100 2591 TV Den Haag FFC BIEDT TER OVERNAME AAN: Kwalitaria Aegonplein, een in zijn geheel verbouwde vestiging

Nadere informatie

professionals voor professionals

professionals voor professionals professionals voor professionals Aangenaam kennis te maken Buro Cleijsen is een succesvol adviesbureau. Sinds 1996 actief in de markt met het begeleiden van certificeerbare managementsystemen en de hier

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

Dienstenwijzer Kraan Assurantiën

Dienstenwijzer Kraan Assurantiën Dienstenwijzer Kraan Assurantiën Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien hoe onze werkwijze is. In onze werkwijze staat uw bedrijf centraal. In deze dienstenwijzer

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Welkom. Franchiseorganisatie

Welkom. Franchiseorganisatie zorg zonder zorgen Welkom U bent zelfstandig ondernemer in de zorg en wilt graag ondersteuning bij de administratieve en ondernemingstaken van uw bedrijf? Wilt u ook op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Inleiding. Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername,

Inleiding. Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername, Bedrijfsovername Inleiding Als gevolg van de vergrijzing doen veel ondernemers binnenkort afstand van hun bedrijf. Overweegt u een bedrijfsovername, dan is de tijd nu rijp. countant in. Van de voorbereiding

Nadere informatie

Biotor. Biomassa 2.0. Token model Maart 2018 versie 1.0

Biotor. Biomassa 2.0. Token model Maart 2018 versie 1.0 Biotor Biomassa 2.0 Token model Maart 2018 versie 1.0 Biotor Token model Biotor wil pellets en briketten produceren daar waar dat nodig is: regionaal en dicht bij huis, met het overkoepelende BBT platform

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN. en gezamenlijk hierna ook te noemen Partijen,

INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN. en gezamenlijk hierna ook te noemen Partijen, INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN De ondergetekenden: 1. De heer.. en mevrouw..en tezamen ook de (BV), wonende en gevestigd te ( KvK.), hierna te noemen Verkoper, en 2. De heer. en mevrouw en tezamen

Nadere informatie

Minder faillissementen in 2016

Minder faillissementen in 2016 Vooruitzicht faillissementen Minder faillissementen in 2016 Faillissementen nog altijd boven pre-crisis niveau In 2016 voor derde jaar op rij minder faillissementen.maar nog altijd niet terug op pre-crisis

Nadere informatie

De kredietverzekering

De kredietverzekering Euler Hermes Nederland De kredietverzekering Met een gerust hart zaken doen. Exclusief voor klanten van de Rabobank www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren

Nadere informatie

Transparant in declareren

Transparant in declareren Transparant in declareren onze tarieven voor 2016 JPR staat voor transparantie in kosten JPR Advocaten kent een aantal methoden om de kosten van haar werkzaamheden in rekening te brengen. Iedere methode

Nadere informatie

PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF?

PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? PEUGEOT LEASE WELKE LEASEVORM PAST BIJ UW BEDRIJF? 2 PEUGEOT LEASE HELPT U MET HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. EN MET DIE GROEI STAAN ER STEEDS MEER AUTO S VOOR

Nadere informatie

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 vrijdag 10 mei uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 vrijdag 10 mei uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2019 tijdvak 1 vrijdag 10 mei 13.30-16.30 uur management & organisatie Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

LEASE OF FINANCIERING MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG!

LEASE OF FINANCIERING MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG! LEASE OF FINANCIERING MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG! BETAAL PRECIES ZOALS U WILT BIJ PEUGEOT FINANCE HEEFT U RUIME KEUZE UIT LEASE- EN FINANCIE- RINGSMOGELIJKHEDEN. VOOR ELKE PORTEMONNEE

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Marketing & design Marketing & design Ketendenken: Marketing is de kunst van het bereiken en verleiden van uw klant. is in staat om met u mee te denken over hoe u uw klanten kunt bereiken, maar ook in

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Xantèr, de financieel planner

DIENSTENWIJZER. Xantèr, de financieel planner DIENSTENWIJZER Xantèr, de financieel planner 1 Op grond van de Wet op het financieel toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

INHOUD. 1. El Rio Blanco actueel. 2. El Rio Blanco Franchise. 3. El Rio Blanco en zijn franchisers. 4. El Rio Blanco zoek-optimalisatie van het pand

INHOUD. 1. El Rio Blanco actueel. 2. El Rio Blanco Franchise. 3. El Rio Blanco en zijn franchisers. 4. El Rio Blanco zoek-optimalisatie van het pand FRANCHISE DOSSIER INHOUD 1. El Rio Blanco actueel 1.1. De waarde van El Rio Blanco 2. El Rio Blanco Franchise 2.1. De wereld van mode en accessoires 2.2. Een bedrijf met voordelen, gericht op de hedendaagse

Nadere informatie

WAT IS FRANCHISE+? DOEL- GROEPEN ONS KLEINE LAND, GROOTS IN FRANCHISE! FRANCHISEGEVERS 29.800 FRANCHISEVESTIGINGEN 270.300 MEDEWERKERS 31,3 MILJARD

WAT IS FRANCHISE+? DOEL- GROEPEN ONS KLEINE LAND, GROOTS IN FRANCHISE! FRANCHISEGEVERS 29.800 FRANCHISEVESTIGINGEN 270.300 MEDEWERKERS 31,3 MILJARD ONS KLEINE LAND, GROOTS IN FRANCHISE! 750 FRANCHISEGEVERS 29.800 FRANCHISEVESTIGINGEN 270.300 MEDEWERKERS 31,3 MILJARD OMZET (Bron: NFV) WAT IS FRANCHISE+? VAKBLAD WEBSITES NIEUWSBRIEF KANDIDATEN-DATABASE

Nadere informatie

Lease of financiering

Lease of financiering CITROËN Lease of financiering MOEITE MET KIEZEN? WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG! BETAAL PRECIES ZOALS U WILT Bij Citroën Financial Services heeft u ruime keuze uit lease- en financieringsmogelijkheden. Voor

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

Caroline Bloemers & Claudia Reimert Eigenaren Pink Pepper

Caroline Bloemers & Claudia Reimert Eigenaren Pink Pepper Pink Pepper maakt speciale momenten bijzonder Bij Pink Pepper draait het om een beleving die je meegemaakt wilt hebben. We zullen er altijd alles aan doen om die ene speciale dag voor onze klanten bijzonder

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER Inclusief Privacy Paragraaf

DIENSTENWIJZER Inclusief Privacy Paragraaf DIENSTENWIJZER Inclusief Privacy Paragraaf - VERSIE MEI 2018 - Uitgereikt te Urk, datum ---- ---- -------- Naam: --------------------------------------------------- Handtekening: ------------------------------------------------

Nadere informatie

AFSPRAKEN MET ACCOUNTANT

AFSPRAKEN MET ACCOUNTANT 4.1.1. WELKE AFSPRAKEN MAKEN MET UW ACCOUNTANT? U gaat in zee met een accountant, boekhouder of andere adviseur. Welke afspraken kunt u maken zodat u niets vergeet? Welke vragen komen op u af? AFSPRAKEN

Nadere informatie

OFFERTE- AANVRAAGFORMULIER BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING FRANCHISEORGANISATIES

OFFERTE- AANVRAAGFORMULIER BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING FRANCHISEORGANISATIES OFFERTE- AANVRAAGFORMULIER BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING FRANCHISEORGANISATIES Het door de verzekeringnemer en/of verzekerde volledig ingevulde, gedateerde en ondertekende vragenformulier en de

Nadere informatie

USED PRODUCTS FRANCHISE BROCHURE

USED PRODUCTS FRANCHISE BROCHURE USED PRODUCTS FRANCHISE BROCHURE USED PRODUCTS inkoop - verkoop - terugkoop - inruil Used Products is meer dan een tweedehands winkel. De succesvolle franchiseorganisatie is opgericht in 1997 en begeeft

Nadere informatie

Franchising: vloek of zegen? Nationale lunchroomdag 2010

Franchising: vloek of zegen? Nationale lunchroomdag 2010 Franchising: vloek of zegen? Nationale lunchroomdag 2010 15 maart 2010 Er was eens.. Roodkapje: Had met huisvlijt en zuinig aan doen 75.000,-- gespaard Wilde graag ondernemen, maar kon wel wat ondersteuning

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER HONDSRUG RISICOMANAGEMENT

DIENSTENWIJZER HONDSRUG RISICOMANAGEMENT DIENSTENWIJZER HONDSRUG RISICOMANAGEMENT Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze dienstenwijzer leest u

Nadere informatie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Examen VMBO-GL 2012 gedurende 240 minuten CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

Professionals in het hart van uw organisatie

Professionals in het hart van uw organisatie Professionals in het hart van uw organisatie De business professionals van HRT hebben de ambitie om uw bedrijf beter te laten renderen. De kennisgebieden waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn Financieel,

Nadere informatie

CITROËN Business Finance

CITROËN Business Finance CITROËN BUSINESS FINANCE CITROËN Business Finance ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM EEN LEASEVORM VOOR ELKE FASE VAN UW BEDRIJF CITROËN BUSINESS FINANCE UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. En met

Nadere informatie

Den Haag, - g QKT Kenmerk:

Den Haag, - g QKT Kenmerk: Den Haag, - g QKT. 2018 Kenmerk: 2018-0000170582 Motivering van het beroepschrift in cassatie (rolnummer 18/03623) tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden éan 10 juli 2018, nr. 17/00695,

Nadere informatie

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 17/10/13 11:10 Albert Heijn, aangename kennismaking! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 2 17/10/13 11:11 Plezierig winkelen

Nadere informatie

De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden

De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden WIE ZIJN WIJ? Accountnet is een combinatie van accountants, belastingadviseurs, bedrijfsadviseurs, advocaten, gestors

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Advies op maat. Advies

INFORMATIEFOLDER. Advies op maat. Advies INFORMATIEFOLDER Advies op maat Advies maat p at Adviesbureau Van der Zalm Wij staan graag voor u klaar Financiële producten kunnen een belangrijke rol voor u, uw gezin en uw bedrijf spelen. Ze beschermen

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Offerte- aanvraagformulier Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Franchiseorganisaties

Offerte- aanvraagformulier Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Franchiseorganisaties Offerte- aanvraagformulier Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Franchiseorganisaties > U aangeboden door Koekenberg Van Vuuren B.V. www.kvv.nl 088 38 38 000 Het door de verzekeringnemer en/of verzekerde

Nadere informatie

Onze gegevens luiden: Geldplatform; Wierdensestraat 37; 7607 GE Almelo. Telefoonnummer:

Onze gegevens luiden: Geldplatform; Wierdensestraat 37; 7607 GE Almelo.   Telefoonnummer: Informatie financiële dienstverlening Geldplatform Inleiding De overheid hecht waarde aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. De Wet op het financieel toezicht (Wft) verlangt

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Fiscaal voordeel. binnen het Koninkrijk der Nederlanden

Fiscaal voordeel. binnen het Koninkrijk der Nederlanden Fiscaal voordeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden Inleiding Op 7.800 km afstand van Nederland kunt u als Nederlands ondernemer fiscaal voordeel behalen op Aruba. Dit kan in een deel van het Koninkrijk

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Lidmaatschapsvoordelen

Lidmaatschapsvoordelen De vereniging Inleiding Kopregel kopregel kopregel De Nederlandse Franchise Vereniging De Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) is de overkoepelende belangenorganisatie voor franchisegevers. De vereniging

Nadere informatie

SUPERMARKTBRIEF 11. 1. Het concept Nederlandse Franchise Code slecht voor supermarkt franchisenemers

SUPERMARKTBRIEF 11. 1. Het concept Nederlandse Franchise Code slecht voor supermarkt franchisenemers 11 1. Het concept Nederlandse Franchise Code slecht voor supermarkt franchisenemers; 2. Bent u als werkgever voldoende op de hoogte wat er qua wetgeving op arbeidsrechtelijk gebied is veranderd? 3. De

Nadere informatie

Datum uitspraak : 14 juli 2009 : mr. T.M. Schraven : mevrouw mr. H.H. de Kroon-Biewenga

Datum uitspraak : 14 juli 2009 : mr. T.M. Schraven : mevrouw mr. H.H. de Kroon-Biewenga Bijlage 1 Openbaar faillissementsverslag (ex art. 73A Fw.) Nummer: 2 Datum: 17 november 2009 Gegevens onderneming : Fish B.V., gevestigd te (5161 RN) Sprang- Capelle aan de Hoge Akkerweg 2 Faillissementsnummer

Nadere informatie

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek,

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, Wie zijn wij? Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, maar ook uit eigen beweging) nazorg op het gebied van financiële

Nadere informatie

PEUGEOT LEASE ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM

PEUGEOT LEASE ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM PEUGEOT LEASE ALTIJD DE PERFECTE LEASEVORM EEN LEASEVORM VOOR ELKE FASE VAN UW BEDRIJF UW BEDRIJF IS UW LEVEN, HET GROEIT MET U MEE. EN MET DIE GROEI STAAN ER STEEDS MEER AUTO S VOOR DE DEUR. OF MISSCHIEN

Nadere informatie

Onze contactgegevens Onze dienstverlening Wat wij voor u gaan doen Uw persoonsgegevens Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om

Onze contactgegevens Onze dienstverlening Wat wij voor u gaan doen Uw persoonsgegevens Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om Beste relatie, In dit document geven wij u informatie hoe ons kantoor omgaat met uw persoonlijke gegevens, die wij in het kader van onze werkzaamheden gaan ontvangen. Onze contactgegevens U kunt ons telefonische

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Xantèr, de financieel planner

DIENSTENWIJZER. Xantèr, de financieel planner DIENSTENWIJZER Xantèr, de financieel planner Op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

De juiste stap naar een bewezen formule

De juiste stap naar een bewezen formule De juiste stap naar een bewezen formule Bij OAMKB onderneem je het ervan 1. Je kantoor toekomstbestendig geautomatiseerd 2. Sterke formule geeft klanttevredenheid 9+ 3. Duidelijk onderscheidend trekt meer

Nadere informatie

G.G.V. Assurantiën en Hypotheken B.V. Dienstenwijzer. Dienstverleningsdocument G.G.V. assurantiën en hypotheken bv. Pagina 1

G.G.V. Assurantiën en Hypotheken B.V. Dienstenwijzer. Dienstverleningsdocument G.G.V. assurantiën en hypotheken bv. Pagina 1 G.G.V. Assurantiën en Hypotheken B.V. Dienstenwijzer Dienstverleningsdocument G.G.V. assurantiën en hypotheken bv Pagina 1 Dienstenwijzer Op grond van de Wet op het financieel toezicht zijn wij verplicht

Nadere informatie

Lease. Service op maat

Lease. Service op maat Lease Service op maat Leasen via Santander Consumer Finance Het leasen van een auto is een uitstekende manier om werkkapitaal vrij te houden of vrij te maken. Maar bijvoorbeeld ook om de operationele zaken

Nadere informatie

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. VW-0251-a-19-2-b

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. VW-0251-a-19-2-b Bijlage VWO 2019 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje VW-0251-a-19-2-b Formuleblad Voor beantwoording van de vragen 4 en 7 zijn de volgende formules beschikbaar: 4 formules voor samengestelde

Nadere informatie

Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper

Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper Een innovatie van Oxxio: de revolutie in energiemeting! Als u kiest voor energie van Oxxio, kiest u voor de goedkoopste

Nadere informatie